Deze aanname klopt niet.quote:Op maandag 17 november 2008 16:41 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Alcohol is gemengd met water, en dus zullen deze tegelijk koken.
De eerste aanname klopt niet. Over de tweede valt te discussieren.quote:Je zult in een stoofput (kooktijd: 4 uur) altijd alcohol overhouden, dit is dus ongeschikt voor kinderen.
De tweede aanname was CF dr conclussie uit de eerste, als ik het goed begrepen hebquote:Op maandag 17 november 2008 16:48 schreef nerd4sale het volgende:
[..]
Deze aanname klopt niet.
[..]
De eerste aanname klopt niet. Over de tweede valt te discussieren.
Volgens mij ging het zelfs zover, dat het water pas in temp stijgt na de verdamping van de alcohol.quote:Op maandag 17 november 2008 16:48 schreef Lombat het volgende:
Ik zou zeggen jij, zodra het kookpunt van alcohol is bereikt, zal het alcohol dus al verdampen, ookal is het kookpunt van water niet bereikt
Op een gegeven moment toch wel?quote:
Tot het verdampingspunt van alcohol zal de temperatuurstijging gelijk op gaan.quote:Op maandag 17 november 2008 16:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Volgens mij ging het zelfs zover, dat het water pas in temp stijgt na de verdamping van de alcohol.
quote:Op maandag 17 november 2008 16:57 schreef nerd4sale het volgende:
[..]
Tot het verdampingspunt van alcohol zal de temperatuurstijging gelijk op gaan.
Op het moment dat de alcohol verdampt, gaat daar energie in zitten zodat de temperatuurstijging van de resterende vloeistof op dat moment (even) afneemt.
Dat is makkelijk te controleren. Gooi wat alchohol en water in een pannetje, breng het aan de kook en meet de temperatuur.quote:Op maandag 17 november 2008 16:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Volgens mij ging het zelfs zover, dat het water pas in temp stijgt na de verdamping van de alcohol.
In de praktijk zul je waarschijnlijk wel een paar flessen whisky in zo'n stoofpot moeten mikken om na 4 uur koken nog hoeveelheden alchohol aan te treffen die schadelijk kunnen zijn.quote:Wanneer twee vloeistoffen zijn gemengd zal, wanneer men het mengsel voorzichtig kookt, normaal gesproken van de twee stoffen die met het laagste kookpunt iets meer verdampen dan de andere.
Bron: Olie op het pastawater? en andere culinaire vragen beantwoord door Onno Kleyn (leuk boekje voor kookfanaten, ligt bij De Slegte voor een paar euro)quote:Verdwijnt alcohol uit het eten met koken?
'Mama, ik lust geen wijnsaus.' 'Niet zeuren, Natasha, als saus gekookt heeft is al de alcohol verdampt.'
Waar? Niet waar. Alcohol is weliswaar erg vluchtig, maar toegevoegd aan het eten blijkt het verrassend persistent. Een paar cijfers:
Resterende alcohol na bereiding:
Even laten koken: 85%
geflambeerd: 75%
15 minuten pruttelen: 40%
1 uur sudderen: 25%
2,5 uur sudderen: 5%
Harold McGee, On Food & Cooking.quote:However, none of these techniques leave a food free of alcohol. Experiments have shown that long-simmered stews retain about 5% of the alcohol initially added, briefly cooked dishes from 10 to 50%, and flambés as much as 75%.
Oh, ik lust in de zomer anders best een white wine spritzerquote:Op maandag 17 november 2008 17:29 schreef Conflict het volgende:
Ik vind het belachelijk om alcohol te gaan koken. Even debiel als water bij de wijn doen.
Hoeveel wijn gaat er in zo'n stoofpot?quote:Op maandag 17 november 2008 17:17 schreef ColdFeet het volgende:
Ik quote even Onno Kleyn (geen wedenschapper, wel culinair journalist met enige autoriteit:
[..]
Bron: Olie op het pastawater? en andere culinaire vragen beantwoord door Onno Kleyn (leuk boekje voor kookfanaten, ligt bij De Slegte voor een paar euro)
En nu ga ik mijn McGee erop naslaan
Dat klopt, het gaat niet om grote hoeveelheden.quote:Op maandag 17 november 2008 17:33 schreef Antaresje het volgende:
[..]
Hoeveel wijn gaat er in zo'n stoofpot?
Laat het een halve liter zijn, met 15% alchohol. Dat is 75 ml alcohol. Na 2.5 uur hou je daar 5% van over, dat is 3.75 ml alcohol. Stel dat die stoofpot voor 4 personen is, dan hou je per persoon minder dan 1ml alcohol over. Dat is minder dan een tiende van wat er aan alcohol in een glas bier zit. Als je begint met een kwart liter wijn kom je uit op minder dan een twintigste.
Ook bij distilleren van bijv. wijn naar cognac is er sprake van een overgangstraject. Dat zou dan volgens LHO pure alcohol moeten zijn. Of distilleren ze eerst alle alcohol eruit en daarna ook nog een beetje water, volgens jou?quote:Op maandag 17 november 2008 17:42 schreef z80 het volgende:
@LeeHarveyOswald
indien je puur water en puur alcohol gaat mengen kan het kloppen dat je eerst alle alcohol opstookt.
maar in een stoofpot (waar de hele discussie begon) gaat er ook een deel in het vlees zitten.
en wat je ook probeert dit krijg je er dus niet meer uit.
Dat klopt, er is geen sprake van een kookpunt, maar van een kooktraject.quote:Op maandag 17 november 2008 17:37 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Dat klopt, het gaat niet om grote hoeveelheden.
Mijn punt is enkel dat de alcohol niet eerst verdampt en dan pas het water; het is een proces dat langzaam 'verschuift'.
Hemel, imagine wat die plotselinge stijging van 20 graden met je stoofvlees zou doen
Na 3 uur koken (ik denk zelfs al na een kwartier flink inkoken) is er al heel veel water verdampt, en alcohol, wat veel vluchtiger is en bij een lagere temperatuur verdampt én het stijgen van de temperatuur door de verdamping even "pauzeert" zal dus al weg zijn. Oftewel: Alcoholvrije stoofpot...quote:Op maandag 17 november 2008 17:08 schreef Antaresje het volgende:
[..]
Dat is makkelijk te controleren. Gooi wat alchohol en water in een pannetje, breng het aan de kook en meet de temperatuur.
Hoe dan ook, er kan wel degelijk alcohol achterblijven in zo'n stoofpot. Van wikipedia:
[..]
In de praktijk zul je waarschijnlijk wel een paar flessen whisky in zo'n stoofpot moeten mikken om na 4 uur koken nog hoeveelheden alchohol aan te treffen die schadelijk kunnen zijn.
Vergelijk het dan met het voorbeeld kokend frituurvet / kleine hoeveelheid water. Dat lijkt mij aardig op hetzelfde neerkomenquote:Op maandag 17 november 2008 17:12 schreef ColdFeet het volgende:
Hoho even, je zit mijn woorden te verdraaien, LHO. Ik zei dat alcohol inderdaad sneller verdampt dan water (het heeft immers een lager kookpunt), maar dat het verdampen van alcohol en water een continu proces is! Want water en alcohol mengen wel degelijk. Het kookpunt van je stoofpot verandert naarmate je langer kookt.
Volgens jou zou die temperatuursverandering ineens: poef! gaan als alle alcohol is verdampt, dan SCHIET je kookpunt ineens omhoog. Nou, dat gebeurt in je reageerbuis met paraffine vast wel, maar niet in je keuken, hoor.
quote:Op maandag 17 november 2008 18:36 schreef zhe-devilll het volgende:
het gaat om de smaak en je gooit er toch geen liter jenever in ofzo?
Moslimmeisjes met een leveraandoeningquote:Op maandag 17 november 2008 18:50 schreef JoPiDo het volgende:
zelfs voor kinderen met een leveraandoening
Water lost niet op in frituurvet. En water vormt geen waterstofbruggen met frituurvet Bovendien is frituurvet al snel 200 graden, toch twee keer het kookpunt van water.quote:Op maandag 17 november 2008 18:33 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Vergelijk het dan met het voorbeeld kokend frituurvet / kleine hoeveelheid water. Dat lijkt mij aardig op hetzelfde neerkomen
Ik laat stoofpeer altijd in rode wijn kokenquote:Op maandag 17 november 2008 17:29 schreef Conflict het volgende:
Ik vind het belachelijk om alcohol te gaan koken. Even debiel als water bij de wijn doen.
quote:Op maandag 17 november 2008 18:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Moslimmeisjesmaagden van 12 jaar met een leveraandoening
Mijn inziens klopt dit wel. Bij het destilleren van alcohol gaat er ook water mee. Daarom kan je nooit alcohol krijgen met een hoger percentage dan 96%. En dan heb je al een hele goede installatie nodig.quote:Op maandag 17 november 2008 17:12 schreef ColdFeet het volgende:
Hoho even, je zit mijn woorden te verdraaien, LHO. Ik zei dat alcohol inderdaad sneller verdampt dan water (het heeft immers een lager kookpunt), maar dat het verdampen van alcohol en water een continu proces is! Want water en alcohol mengen wel degelijk. Het kookpunt van je stoofpot verandert naarmate je langer kookt.
Volgens jou zou die temperatuursverandering ineens: poef! gaan als alle alcohol is verdampt, dan SCHIET je kookpunt ineens omhoog. Nou, dat gebeurt in je reageerbuis met paraffine vast wel, maar niet in je keuken, hoor.
Ik dacht dat dit meer te maken had met dat je altijd wat water nodig hebt om alcohol in optelossen?quote:Op maandag 17 november 2008 20:27 schreef Mokus het volgende:
[..]
Mijn inziens klopt dit wel. Bij het destilleren van alcohol gaat er ook water mee. Daarom kan je nooit alcohol krijgen met een hoger percentage dan 96%. En dan heb je al een hele goede installatie nodig.
Dude, appels en peren a) olie lost niet op in water b) het temperatuurverschil is veel groter en de fase-overgangen verschillen ook wel wat en c) als je in de pan kijkt, zie je toch dat dat 'verdampingsproces' heel anders verloopt?quote:Op maandag 17 november 2008 18:33 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Vergelijk het dan met het voorbeeld kokend frituurvet / kleine hoeveelheid water. Dat lijkt mij aardig op hetzelfde neerkomen
Nee. Het temperatuurverschil is inderdaad veel groter, maar ook in vet van 130 graden zal je water toch een beetje gaan protesteren. De temperatuur is hoger dus verdampt het als een gek (wat energie kost en dus de temperatuurstijging tegen werkt).quote:Op woensdag 19 november 2008 13:10 schreef ColdFeet het volgende:
Hm... Dit topic is een beetje doodgebloed. LHO, ben je inmiddels overtuigd?
En dat baseer je op de vergelijking met frituurvet?quote:Op woensdag 19 november 2008 13:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Nee. Het temperatuurverschil is inderdaad veel groter, maar ook in vet van 130 graden zal je water toch een beetje gaan protesteren. De temperatuur is hoger dus verdampt het als een gek (wat energie kost en dus de temperatuurstijging tegen werkt).
Er kan dus onmogelijk alcohol overblijven in een stoof gerecht.
Nee, dat basseer ik op de gedragingen van het kook/verdamppunt van de twee stoffen, scheikundige kennis, bovenstaande berichten van mede-users, common sense, ...quote:Op woensdag 19 november 2008 13:31 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
En dat baseer je op de vergelijking met frituurvet?
De bronnen die ik noem (McGee en Kleyn), die lullen dus uit hun nek?
Scheikundige kennis vind ik nogal een groot woord voor 9-jaar-geleden-op-de-Havo...quote:Op woensdag 19 november 2008 13:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Nee, dat basseer ik op de gedragingen van het kook/verdamppunt van de twee stoffen, scheikundige kennis, bovenstaande berichten van mede-users, common sense, ...
En ja, als die twee personen dat beweert hebben, dan lullen ze inderdaad uit hun nek.
Zie onderstaand, dit gaat over tegen de kook aan! Dus niet het koken van...quote:Op woensdag 19 november 2008 13:40 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Scheikundige kennis vind ik nogal een groot woord voor 9-jaar-geleden-op-de-Havo...
Afijn, als ik jou was: stuur even een mailtje naar McGee, een van de grootste autoriteiten op het gebied van culinaire chemie. Hij is vast blij met jouw wetenschappelijke kritiek!
quote:Vrijwel iedereen die ik erover spreek blijkt het te denken: als je kookt met alcoholhoudende drank, verdampt de alcohol daar volledig uit. En dat is dus niet waar. Nee, dronken zul je er niet snel van worden, maar je krijgt wel degelijk alcohol binnen. Het United States Department of Agriculture heeft dat proefondervindelijk vastgesteld.
Als alcohol wordt toegevoegd aan een kokende vloeistof die daarna van de warmtebron wordt gehaald, verdampt 85% van de alcohol. En voor degenen die menen dat bij flamberen alle alcohol verdwijnt: daarbij blijft er zelfs 30% van het oorspronkelijke volume achter.
Ook bij sudderen tegen de kook aan kun je wachten tot je een ons weegt, er blijft altijd nog wat alcohol in het gerecht achter. Na een kwartier 40%, na een half uur 35%, na een uur 25% en na 2,5 uur nog altijd 5%.
De fase overgang kost veel energie, waardoor het water later zal gaan koken. Er gaat meer hitte op aan het verdampen van je alcohol dan aan het aan de kook brengen van je water, en je alcohol zal altijd verdampen voor je water kookt (Dat het ook daarna er nog uit dampt klopt, tenzij je dus een heel dun laagje zou hebben in een hele grote pan).quote:Op woensdag 19 november 2008 13:53 schreef ColdFeet het volgende:
Dude, als je stoofvlees 2 uur lang op vol vuur kookt, kun je het weggooien
Maar hé, we zijn het er dus over eens dat de alcohol niet puur eerst verdampt en daarna pas het water
Bij een verzadigde oplossing en gelijkmatige verhitting wel, anders zal dus eerst het gros van de alcohol verdampen, waarbij de temperatuurstijging kort tot een pauze komt, waarna het water gaat koken (en de laatste alcohol er uit dampt).quote:Op woensdag 19 november 2008 14:13 schreef ColdFeet het volgende:
En dan blijft je stoofpot al die tijd 80 graden, en als alle alcohol weg is, schiet ineens de temperatuur omhoog?
Ho even, leer eens lezen.quote:Op woensdag 19 november 2008 14:27 schreef ColdFeet het volgende:
Ho even, nu zeg je al iets heel anders dan in het begin... Verzadige oplossing van alcohol? En hoe sterk is die, volgens jou?
We hebben het nu enkel nog maar over alcohol en water, wat hebben de overige ingredienten van je pan vol eten nog voor invloed?
Steeds een voor een van fase overgaan?
Mooi he, de "toon" van jou bericht over nemenquote:Op woensdag 19 november 2008 14:47 schreef ColdFeet het volgende:
Ja, dat heb ik wel gelezen. Dude, dat aanmatigende toontje
Dan zal -bij gelijkmatige verhitting- eerst de alcohol verdampen, waardoor het water pas later aan de kook zal komenquote:Ik wil alleen graag weten hoe dat dan volgens jou zou gaan, met zo'n verzadigde oplossing.
Denk dat dat wel waar is ja.quote:Op maandag 17 november 2008 17:12 schreef ColdFeet het volgende:
Ik zei dat alcohol inderdaad sneller verdampt dan water (het heeft immers een lager kookpunt), maar dat het verdampen van alcohol en water een continu proces is! Want water en alcohol mengen wel degelijk. Het kookpunt van je stoofpot verandert naarmate je langer kookt.
Er zal ook wel water verdampen, maar de alcohol verdampt snellerquote:Op woensdag 19 november 2008 14:50 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Dan zal -bij gelijkmatige verhitting- eerst de alcohol verdampen, waardoor het water pas later aan de kook zal komen
Hohoho even, dat heb ik ook nergens ontkend, dat alcohol sneller verdampt. Alleen is het niet zo dat eerst alle alcohol verdampt, dan alles *poef, weg is, en dan pas het water verdampt.quote:Op woensdag 19 november 2008 14:51 schreef sungaMsunitraM het volgende:
Hm, héél lang geleden op de middelbare school hebben een paar klasgenoten van mij nog een onderzoekje gedaan naar de kookpunten van alcohol-watermengsels
Anyway, de alcohol vliegt er eerder uit dan het water (anders zou je ook geen sterke drank kunnen destilleren hè )
Coldfeet heeft derhalve ongelijk
Ik ben het met je eens dat, bij een zuiver water-alcoholmengsel het kooktraject anders zal verlopen, ja. Maar de vergelijking met water in een papieren bakje gaat hier niet echt op, omdat het water en het bakje niet mengen,. zoals water en alcoholquote:Op woensdag 19 november 2008 14:50 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Dan zal -bij gelijkmatige verhitting- eerst de alcohol verdampen, waardoor het water pas later aan de kook zal komen
(zoals ik zei; water koken in een papieren pannetje).
Truequote:Op woensdag 19 november 2008 14:54 schreef ColdFeet het volgende:
Alleen is het niet zo dat eerst alle alcohol verdampt, dan alles *poef, weg is, en dan pas het water verdampt.
Bij distilleren krijg je een mengsel dat inderdaad sterker is dan waar je mee begon, maar wat ook nog steeds water bevat.
Het punt is ook niet dat er ook water verdampt, het punt is dat de alcohol grotendeels eerst verdampt, en er dus geen alcohol in je residu overblijft.quote:Op woensdag 19 november 2008 14:54 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Hohoho even, dat heb ik ook nergens ontkend, dat alcohol sneller verdampt. Alleen is het niet zo dat eerst alle alcohol verdampt, dan alles *poef, weg is, en dan pas het water verdampt.
Bij distilleren krijg je een mengsel dat inderdaad sterker is dan waar je mee begon, maar wat ook nog steeds water bevat.
Doe je het heel grondig en onder labcondities, dan kun je tot hoge 'zuiverheid' komen, maar dat is met bijv. cognac niet het geval
Ah, hier hebben we de echte deskundigen Dat soort gewichtige termen ken ik dan weer niet, ik ben meer van de in water opgeloste gassen enzoquote:Op woensdag 19 november 2008 14:55 schreef Byte_Me het volgende:
water en alcohol vormen een azeotropisch mengsel, dus je zult nooit zuivere alcohol verdampen, of alle alcohol eruit kunnen verdampen.
Ik zou dat niet doen; ook het laatste vleugje alcohol heeft nog effect op de smaak (alcohol werkt namelijk ook als een smaakversterker), iets wat een kind best wel eens vies zou kunnen vinden. Of een alcoholweigeraar.quote:Op woensdag 19 november 2008 14:57 schreef sungaMsunitraM het volgende:
[..]
True
Maar ik zou mijn kinderen best een stoofpot met wijn die 2 uur gesudderd heeft voor durven zetten iig.
(maar een beetje alcohol zal er altijd nog wel in zitten)
Eerder beweerde je nog dat eerste alle alcohol verdampt, en dan pas het water...quote:Op woensdag 19 november 2008 14:58 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Het punt is ook niet dat er ook water verdampt, het punt is dat de alcohol grotendeels eerst verdampt, en er dus geen alcohol in je residu overblijft.
Oh, ik laat altijd het laatste uur ofzo nog even pruttelen met iets hoger vuur en deksel eraf. Anders heb je van die waterige prut.quote:Op woensdag 19 november 2008 16:34 schreef kabouter.muts het volgende:
Leuke discussie,
zal even roet in het eten gooien.
je houd met sudderen de deksel op de pan dus de verdampte alcohol blijft in de pan.
Het condenseert tegen de deksel en loopt weer het pannetje in.
De mede-users die het met jou eens zijn hebben alleen maar de OP gelezen. Waarin je totaal verdraait wat ik in het vorige topic zei. Zo kan ik ook wel bijval krijgenquote:Op woensdag 19 november 2008 13:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nee, dat basseer ik op de gedragingen van het kook/verdamppunt van de twee stoffen, scheikundige kennis, bovenstaande berichten van mede-users, common sense, ...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |