abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zondag 5 december 1999 @ 20:37:00 #1
798 voyeur
bemoeit zich
pi_227483
Dit is het weer maagdelijke vervolg van een discussie die al vanaf het begin
van BB loopt.
Iedereen die serieus in wil gaan op vragen als:
-wie zijn die mensen en what makes them tick
-hoe liggen de verhoudingen in de groep
-overleven ze BB of zijn ze definitief gebroken
-overleeft Nederland BB of is het eind nu zoek
is hier weer net zo welkom als in alle voorgaande topics "Voer voor
psychologen x"
Dit is het langstlopende topic in het BB forum en dat is zowel te danken aan
de kwaliteit van de bijdrages als de discipline van alle posters hier.
De spelregels: domme, platte, ongenuanceerde en onbedaarlijk leuke bijdrages: graag maar plaats ze niet hier.
Rond de 50 posts sluiten we en starten een vervolg. Wie dat doet: citeer
deze inleiding als eerste tekst en kondig de overgang aan in het oude topic.
Als het net heel druk is: citeer de laatste post ook weer even hier. Zo
hebben we de beste kans dat het een min of meer coherent verhaal blijft.
Er wordt door iedereen veel werk gestopt in dit topic: laten we dat samen in
ere houden. Voyeur is watching you !
Wees gewaarschuwd: pittige teksten op komst
Here we are now, entertain us.
  zondag 5 december 1999 @ 20:44:00 #2
798 voyeur
bemoeit zich
pi_227484
we waren gebleven bij Pinok's bijdrage:
"Lee,
Het rode stoelen spel is door Bart verbannen. Niemand weet wie het spel "kleur bekennen" gegeven heeft. Het zal dus bijna zeker VOO geweest zijn die het in de zak er bij heeft gestopt. Een verkapte poging om daar waar het met de rode stoel niet lukte, nu via dit spel toch voor elkaar krijgen wat ze willen. Onenigheid, meningsverschillen en misschien ruzie. Jij zelf heb dat al eens meegemaakt."
Here we are now, entertain us.
  zondag 5 december 1999 @ 23:30:00 #3
1611 evert
Happiness is the Road!
pi_227485
In de vorige Topic is meermalen genoemd dat het 'roddelen' door Willem over Bart wel mee valt, en dat dit een bewuste manipulatie is van V.
Hoe het went of keert, kijk ook naar de stream-verslagen, de rest van de bewoners heeft een duidelijk andere houding. Er wordt wel over andere bewoners gesproken als ze er niet bij zijn, maar nooit op zo'n manier als Willem doet.
Waarom hij niet genomineerd is tot nog toe (MUV 1e ronde) lijkt mij duidelijk. De rest van de bewoners weet niet dat Willem tegen hen net zo praat als tegen een ander. Zouden K&M weten wat Willem over hen zei tegen Bart (als ze zich als een stelletje zouden gedragen zijn hij hen nomineren). Sorry Willem-fans, maar dit heeft hij niet tegen K&M verteld.
Nomineren wordt dan ook boeiend. Ik denk dat een show opgevoerd wordt met loten, gokken, etc. Bart zal met een duidelijker verhaal komen (maurice en willem, met een motivatie).
Let maar op morgen.
wat moet ik hier nu neerzetten?
  maandag 6 december 1999 @ 00:06:00 #4
2004 sunshine
Still shining!
pi_227486
Ik weet niet of mijn reactie in dit topic thuis hoort, maar toch even.

In het topic vragen en commentaren bij de streamverslagen valt mij op dat de laatste tijd de commentaren nogal negatief overkomen. Zie ik dit alleen maar zo of is dit idd het geval? Zou het komen dat we het zo onderhand wel eens zijn over W, B, R, M en K?
Hebben we genoeg gemopperd op VOO en rest ons nu niets anders dan op elkaar gaan mopperen?

Er is, lijkt mij, toch nog genoeg om over te praten?

Pleun, B'Elana, Isama bin Poesie, Floppie, Speedy, Miep, Linux en Flip!
  maandag 6 december 1999 @ 12:13:00 #5
1953 zonnedauw
morgenstond van zonnedauw
pi_227487
Wat maakt BB leuk?
Het gedoe er omheen, het gemanipuleer van VOO, de meningen over de bewoners. Er is niets zo heerlijk als vanuit je veilige positie achter je scherm (zowel tv als pc) ongenuanceerd je mening te kunnen geven. Zeker over een verschijnsel wat een heleboel mensen bezig houdt. Ik merk het bij mezelf: BB is een stuk minder leuk als je alleen zit te kijken, op de een of andere manier geeft het hardop tegen jezelf schelden toch minder voldoening

De mens is een sociaal dier en wil het liefst erkenning voor zijn of haar mening en bestaan. Het is grappig om te zien dat Willem (terecht) wordt veroordeelt voor zijn roddelpraktijken. Alleen gebeurd dat hier op het forum op een indentieke wijze door er met elkaar over te roddelen .

Het kunnen bespreken van een hype, een verschijnsel, een mediagebeuren daar gaat het om. Nu is het BB maar dat is slechts het middel. Terecht wordt er opgemerkt dat het de laatste tijd steeds meer vliegen afvangen is van elkaar op het fokforum. Dat is juist waar het om gaat; veilig en anoniem je mening over een ander kunnen ventileren, of dat nou BB is of over een tijdje het nederlands elftal of bij gebrek aan stof: elkaar.

In deze sterk verindividualiseerde, anonieme maatschappij is de oerbehoefte van het dorpse sociale gebeuren nog sterk aanwezig. Eigenlijk willen we allemaal lekker met elkaar in de plaatselijke kroeg de toestand van de malle Piet van dorpstraat nummer 10 bespreken, met iedereen die hem kent.

Daarom is BB zo ideaal; het zijn net mensen zoals jij een ik met hun gebreken en gewoontes. Heerlijk toch om daar over te kunnen roddelen en diepgravende psychologische analyses van te maken. In die zin heeft BB een sterke sociale functie het bindt mensen net als malle piet in de kroeg op de hoek.

[Dit bericht is gewijzigd door zonnedauw (Datum 06 December 1999).]

gelijkwaardigen respecteren elkaars verschillen
  dinsdag 7 december 1999 @ 13:59:00 #6
433 Alkyone
Uitgesproken als: alkíejoonee
pi_227488
Ik haal dit topic maar weer eens naar boven, het zakt de laatste tijd steeds vaker ver weg. Hoe dat komt? We zijn een beetje uitgeluld, emotioneel en psychologisch zijn de bewoners volledig door de mangel gehaald en van alle hoeken belicht. Het valt me op dat de commentaren de laatste tijd niet meer gaan over iemands karakter, maar over hoe hij overkomt via TV. We praten niet meer over de mensen van vlees en bloed, maar over de karikaturen die we zelf hebben geschapen. Het lijkt me goed om weer eens te spitten naar dieper liggende gevoelens/ideëen bij de bewoners. Bijvoorbeeld de relatie tussen Bart en zijn ouders, daar is nog heel weinig over gefilosofeerd. Wat voor opvoeding zou Maurice hebben gehad. Hoe depressief zou Willem worden als hij het niet tot het einde haalt? Is Ruud bestand tegen de druk van de media als hij het huis eenmaal verlaat, of zakt deze sympathieke man als een plumpudding ineen nu iedereen weet dat hij veel behoefte heeft aan sex en kampt met stoelgangproblemen? Zou zijn zelfbeeld bestand zijn tegen de karikaturen die van hem zijn gemaakt?

Ik gooi maar een paar balletjes op...wie vangt?

'We learn more by looking for the answer to a question and not finding it than we do from learning the answer itself' - Lloyd Alexander

pi_227489
quote:
op 12-07-1999 om 01:59 PM schreef Alkyone het volgende:
Hoe depressief zou Willem worden als hij het niet tot het einde haalt? Is Ruud bestand tegen de druk van de media als hij het huis eenmaal verlaat, of zakt deze sympathieke man als een plumpudding ineen



WAT WILLEM BETREFT: Ik denk dat hij heel erg depressief wordt als hij het niet haalt in BB. Hij heeft namelijk nogal wat doorgemaakt in het BB-huis
- van "onopvallend" naar rol als "leider
- vervolgens door Veronica onderuit gehaald (naar mijn mening heeft Veronica hier veel gemanipuleerd).

Ik denk dat Willem daarom ook zo aan het roddelen geslagen is: korte tijd dacht hij zich een positie (als leider) verworven te hebben en uit angst om die positie te verliezen zoekt hij steun bij iedereen. Een soort "verdeel en heers" politiek.

Als je gedacht hebt zo dicht bij een overwinning te staan, komt deval des te harder aan. Voeg daar het gegeven bij dat Willem - omdat hij pas gescheiden is - financieel best wel wat kan gebruiken: hij zal volgens mij heel depressief zijn als hij vertrekt.

WAT RUUD BETREFT: In tegenstelling tot vele meningen die ik over hem lees, vind ik Ruud beslist geen sterke man. Als ik hem zo op televisie zie, dan denk ik: is dit wel een persoon van vlees en bloed? Hij maakt zich nergens druk over, heeft geen enkele mening ergens over, praat iedereen maar na. Als hij een monoloog voert, herken ik daarin alleen maar holle cliche's en kretologie. Hij beweert een sportfiguur te zijn, maar alles wat ik zie, is een hijgende oudere jongere met spit! En ook de manier waarop hij over zijn relatie{s} spreekt, geven mij niet de indruk dat Ruud een sterke persoonlijkheid bezit.

Mijn mening: als Ruud na zijn BB-avontuur in de harde wereld van de commercie moet meespelen, gaat hij onderuit!

Lon

pi_227490
Alkyone,
uit trouw aan deze Topic, reageer ik graag op jouw vraag (andere topics vind ik erg 'lawaaierig' laatste tijd).
Over Karin (al noemde je haar niet):
Sinds zij weer alleen is als vrouw in het huis, vind ik haar behoorlijk terugvallen in de regressie-toestand van 'het 6-jarig meisje'. Ook bij haar - die zoveel andere waarden heeft om aan te denken - slaat m.i. de vervlakking toe. Zij protesteert niet meer echt tegen dingen die haar in 't begin deden walgen, lacht maar wat en probeert vaak haar gezicht te redden met wat geforceerde gevatheden. Daaronder verraadt haar lichaamstaal (het bijna als 'tic' met haar handen wrijven tijdens praten) wel spanning (onveiligheid) en het risico (als zij niet genoeg echt contact van de anderen krijgt) op het (opnieuw) wegzakken in een depressieve crisis (zoals bij gelijktijdig vertrek van Mona en Bianca). Haar plotselinge aanval van 'opgesloten voelen' (gisteravond dacht ik) in de slaapkamer is voor mij ook symptomatisch: de mannen zijn volop in 'survival'-mode met allerlei geforceerde 'volwassen imagos', en daartussen voelt zij zich niet meer 'gezien'. De speelsheid is weg uit het huis. Spanning, alleen nog afgewisseld met zgn. nuchtere ratio.
Als het verdriet gaat toeslaan en het loyaliteits-conflict (beide kind-patronen van haar) dan zal er niemand zijn die ruimte én gevoeligheid genoeg heeft om haar op te vangen. Voor haar gezondheid zou ik haar zo snel mogelijk een terugkeer naar huis wensen.

[Dit bericht is gewijzigd door Moor (Datum 07 December 1999).]

  dinsdag 7 december 1999 @ 20:14:00 #9
1658 bogus
... het lijk in jouw badkuip
pi_227491
Even een achtergrondvraagje, war kan ik de archieven van dit waarde topic terug vinden?

Dank.

bogus.

Destroy all dreamers with doubts and depression...
pi_227492
Bogus,
in deze - wat weggezakte - Topic van Hunter vind je de archieven, waaronder Voer voor Psychologen. Een tijdje hebben de links niet gewerkt, wegens overgang op andere server, maar Danny beloofde dat ze daarna weer zouden werken.

http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001783.html

pi_227493
En hier de bijgewerkte versie voor 'voer'


Voer voor psychologen:
proloog) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/000498.html
1) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/000564.html
2) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/000667.html
3) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/000796.html
4) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/000904.html
5) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001016.html
6) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001062.html
7) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001195.html
8) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001232.html
9) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001346.html
10) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001400.html
11) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001431.html
12) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001541.html
13) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001611.html
14) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001673.html
15) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001815.html
16) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001880.html
17) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/001912.html
18) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/002079.html
19) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/002174.html
20) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/002292.html
21)http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/002394.html
22) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/002507.html
23) http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/002614.html

crunching characters:
http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/000731.html http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/000744.html

BB-watchers, voer voor psychologen:
http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/000985.html http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/002141.html http://209.163.248.153/forum/NonCGI/Forum21/HTML/002557.html

[Dit bericht is gewijzigd door Hunter (Datum 08 December 1999).]

I am a Watcher, part of a secret society of men and women who observe and record, but never interfere. We know the truth about Immortals. In the end, there can be only one.
pi_227494
Moor , ik ben het met je eens over het lawaai op het forum. Tis soms moeilijk om er doorheen te komen.
Je analyse wat Karin betreft is weer treffend, ik had het nog helemaal niet op gelet maar ze dreigt inderdaad weer weg te zakken in een depressie. Wat dat betreft lijkt Ruud zijn dip van een tijdje terug toch nog redelijk verwerkt te hebben. Maurice is er ook al eens erg aan toe geweest maar kwam er toch ook weer bovenop.
Eigenlijk is Willem de enige geweest die nog niet in een zware dip kwam, waarschijnlijk een teken dat hij echt graag in het huis wil blijven omdat hij zich er thuis voelt.
Ongemerkt was hij opgeklommen tot belangrijkste man in het huis maar Veronica's psycholoog heeft die wandelende bom laten ontploffen. Sindsdien probeer Willem wanhopig de schade te beperken en dat lijkt hem binnenshuis te lukken maar wat hij niet schijnt te beseffen is dat hij buitenshuis door het slijk wordt gehaald. Maar gezien zijn situatie en focus op het binnenshuis willen blijven, zal dat hem ook wel helemaal ontgaan.

Bart van de andere kant zat maar een keer in een dip en dat was meer een liefdes dip (daarnaast zorgde Sabine ervoor dat hij niet in een dip kwam toen bleek dat al zijn populaire verhalen niet zo positief werden ontvangen als dat hij verwachte).
Nog steeds lijkt hij alles beter te weten, gezien de aanblijvende reeks van klachten van zijn medebewoners daarover. Het word alleen nauwelijks meer uitgezonden.
Daarnaast is er sinds een tijd de verandering gekomen dat Bart er precies blijk van weet te geven hoe er in de buitenwereld wordt gedacht. De eerste keer dacht ik nog dat hij inderdaad aan het beredeneren was geslagen over hoe het publiek reageert op deze serie. Maar gezien de frequentie waarmee hij opeens nog meer van deze opmerkingen maakt, denk ik eerlijk gezegd dat hij gebriefd wordt.
Voor hem dus dan geen onzekerheid, hij weet wat er speelt, en hij weet dus ook dat hij niet bang hoeft te zijn voor de nominaties. Om de motivaties van anderen om hem te nomineren kan hij lachen, hij weet psvr dat hij er met 250.000 vandoor gaat.
Voor Bart dus geen problemen.

Willem moet binnenkort het huis uit en zal pas echt goede begeleiding nodig hebben om de grote klap op te vangen.

et qu'est ce que vous voulez faire avec cet information?
wel, rien ne faire pas avant le jour de gloire est arrive.

  woensdag 8 december 1999 @ 14:20:00 #13
2052 Bor
De (vrouwtjes) wolf
pi_227495
In de laatste paar reacties lees ik de vraag hoe Willem zal reageren als hij het BB huis moet verlaten. Ook ik heb daar vragen bij. Zal VOO in staat zijn de begeleiding te bieden die ze vooraf beloofde? Willem lijkt er op dit moment geen idee van te hebben hoe hij in de "buitenwereld" afgeschilderd wordt. De dingen die hij te zien/horen heeft gekregen zijn vrij positief; zijn ex-vrouw en kinderen in t-shirts met zijn afbeelding (wat populariteit aangeeft), een platina cd en een puzzel die eruitziet alsof die al in de winkels ligt. Willem wil dolgraag in het huis blijven en heeft aangegeven dat hij zich daar veilig voelt. Hoe zwaar zal de negatieve publiciteit hem valen en kan bijvoorbeeld een aanbieding voor een kookprogramma dat wel goed maken? Komt hij niet veel dieper in de put dan voor het programma en accepteert hij de begeleiding van VOO nog wel als hij de banden van de uitzendingen terug heeft gezien?
Terug uit het enge bos
  woensdag 8 december 1999 @ 14:41:00 #14
433 Alkyone
Uitgesproken als: alkíejoonee
pi_227496
Dank Moor en Goeroe Pavlov, voor de reacties. Ik heb de laatste tijd amper meer interesse in de andere onderwerpen op dit spreekpleintje, wat voor mij een teken is dat het nieuwe en interessante er wat af is. De dip die elke bewoner lijkt te krijgen, slaat ook toe bij de BB watchers. Ik weet nog hoe geobsedeerd ik in het begin BB en dit forum volgde. Nu vergeet ik soms het even op te zoeken. De verslaving heeft zichzelf opgebrand.

Goed, genoeg daarover. Karin had ik inderdaad niet genoemd, ik had niet gezien dat zij op de rand wankelde. Ik zie wel dat Bart steeds taaier wordt, de survivalmode is voor hem tweede natuur (misschien zelfs wel eerste?) Logisch als je veel en vaak gepest bent. Ik denk dat Bart zijn halve jeugd in survivalmode heeft doorgebracht. Hij rekent nergens op, houdt overal rekening mee en weet zichzelf te handhaven, ook als de rest weg zou vallen. Hij kan het brood bakken, de puzzel in elkaar leggen en gedichten schrijven. Hij zou de weekopdracht in zijn eentje ook wel kunnen. Dat is denk ik wat er in zijn hoofd zit: alles zelf doen, niet afhankelijk van anderen, niet kwetsbaar zijn door te moeten vragen. Begrijpelijk (voor mij wel, althans), maar niet wenselijk in een huis waar het draait om verdraagzaamheid en samenwerking.

Neem dan Maurice. Hobbyer tot en met, maar altijd wel een teamplayer. Vooral het een-tweetje met Karin geeft hem de kracht om door te gaan, al kan hij zichzelf ook goed motiveren. Een niet-avontuurlijk mens zou niet naar Australië gaan, ook al denken wij dat hij te saai is voor woorden. De innerlijke Maurice is denk ik vooral zichtbaar voor mensen die hij 'goedgekeurd' heeft. Hij is echter wel tactisch naar buiten toe, zie zijn reactie op het aangepraatte leiderschap van Willem. Niet domweg volgen, maar zelf denken zonder iemand tegen de schenen te schoppen. Bewonderenswaardige kwaliteit.

Met Willem gaat het niet zo goed als hij laat merken. Hij twijfelt, niet over zijn verblijf in het huis, of over zijn eventuele winnaarskansen of gedwongen vertrek, maar over zichzelf. Voor onze ogen voltrekt zich Willem's midlife crisis. Een tijdje geleden kreeg hij raad van Maurice en Ruud. Toen liet hij echt een stukje van zijn twijfels zien. Niet alleen kunnen zijn, niet geconfronteerd willen worden met jezelf, oei. BB wordt voor Willem het begin van een moeilijke tijd op het persoonlijke vlak. De zelfontdekkingsreis die Ruud en Maurice al hebben gehad, moet hij nog maken. Pijnlijk proces.

Over Ruud is al voldoende gezegd, denk ik. Hij is uitgehold, met zichzelf geconfronteerd en voorgelogen. Hij zal ook enige soulsearching moeten doen, in mindere mate dan Willem, maar toch moet hij zijn evenwicht in zichzelf herstellen en de media zullen daar niet bij helpen. Ruud kan zich beter in een hutje op hei verschansen en een jaartje later pas weer in het openbaar verschijnen.

'We learn more by looking for the answer to a question and not finding it than we do from learning the answer itself' - Lloyd Alexander

pi_227497
quote:
op 12-08-1999 om 02:20 PM schreef Bor het volgende:
In de laatste paar reacties lees ik de vraag hoe Willem zal reageren als hij het BB huis moet verlaten. Ook ik heb daar vragen bij. Zal VOO in staat zijn de begeleiding te bieden die ze vooraf beloofde?
<snip>

Bor, over dat 'beloven' valt ook niet veel goeds te melden. Citaat van een der 'professionals' die met de BB-produktie in contact is geweest:

J.P. van de Sande, psycholoog aan de RUG:
"... Waar ik echter bang voor ben, zijn de jaren na Big Brother. Dan hebben de bewoners een paar maanden aan de roem gesnoven, maar is hun bekendheid enorm afgenomen en moeten ze weer gewoon meedraaien in de maatschappij. Terwijl ze hele andere mensen zijn geworden. Misschien dat er eentje op televisie blijft hangen, maar uiteindelijk raken we op ze uitgekeken. Net zoals we op Rintje Ritsma zijn uitgekeken. Uit Amerikaanse verhalen, waar dit soort five minutes of fame vaker voorkomen, blijkt dat deze mensen volledig aan de grond raken. Ik heb de makers nog geadviseerd om jaren na bb nazorg te regelen. Maar daar hadden ze geen oren naar. Voor hen gaat het erom om nu dit programma te maken zonder opvallende fouten te maken en
daarmee zoveel mogelijk geld te verdienen.”

  Moderator donderdag 9 december 1999 @ 11:22:00 #16
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_227498
Sporters... er zijn er veel die vergelijkbare ervaringen op hebben gedaan met 'ineens bekend worden'. Even zijn ze populair, bijv. tijdens de Olymp. Spelen, worden ze op straat herkend, waarna -als er geen herhaling van het succes plaatsvindt- ze weer in de vergetelheid raken.

Ook sporters die langere tijd bekend zijn geweest overkomt dit: zou iemand bijvoorbeeld Benny Wijnstekers nog herkennen (in de 80-er jaren aanvoerder NL-elftal)? Of Dick Schoenakers (jarenlang aanvoerder Ajax).
Een enkeling (Rene van der Gijp) doet nog eens mee aan een kwisje, maar wordt uiteindelijk ook vergeten.

Wat ik me overigens herinnner van interviews met oud-voetballers, is dat ze zeggen hun rustige gezinsleventje te waarderen, en de bekendheid niet te missen.

Weet iemand meer van hoe het ex-sporters wat dit betreft vergaat?


Er zijn Europese landen waar een groter bevolkingsdeel moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, maar waar supermarktgevechten om rollen zacht Page-toiletpapier toch uitblijven.
  donderdag 9 december 1999 @ 12:20:00 #17
2052 Bor
De (vrouwtjes) wolf
pi_227499
Het grote verschil met sporters is dat het hier gaat om mensen die niet echt een grote prestatie hebben geleverd. (Hoewel ik het ze niet na zou doen.) Bij sporters kun je altijd terugvallen op een duidelijk wedstrijdelement, krachtmeting en een lange training vooraf om tot dat resultaat te komen. De bewoners zetten een ander soort prestatie neer en die prestatie zal vaak over het hoofd gezien worden. Ze zullen vervolgens aangesproken, bekritiseerd en beoordeeld worden op hun persoonlijkheid en dat is een compleet andere benadering dan op een sportieve prestatie.
Ik denk dat dit soort kritiek moeilijker te verwerken is. Verder werken sporters door hun jarenlange training toe naar bekendheid en gaat het hier eigenlijk van de ene dag op de andere; de laatste dag dat ze in de "buitenwereld" waren, waren ze nog onbekenden. De eerstvolgende keer dat ze weer in die "buitenwereld" komen zijn ze ineens bekend.

Verder vind ik het erg verontrustend dat het advies voor de nazorg zo in de wind geslagen wordt. Hebben zij geen verplichting jegens de bewoners, weet jij daar iets van Moor?

Terug uit het enge bos
pi_227500
Ik maak me nog de meeste zorgen over Ruud, als hij het BB huis verlaat. De karikatuur Ruud die Paul de Leeuw heeft neergezet, kan Ruud zelf nooit evenaren. Hij is ook de enige BB bewoner waar in de publiciteit de nadruk ligt op zijn persoonlijkheid (typetje), en niet zozeer wat hij doet of gedaan heeft. Als hij niet goed wordt afgeschermd en begeleid wordt kan hij nog diep vallen.
Karin valt weer terug in haar gezin en als de eerste publiciteitsgolf voorbij is,
verdwijnt ze weer in de anonimiteit. Het zelfde geldt min of meer voor Maurice,
die gaat gewoon terug naar de garage. Wel zal hij een plaatselijke beroemdheid blijven, maar landelijk zal hij snel uit beeld verdwijnen. Bart heeft al een aantal maal te kennen gegeven dat hij weinig zin heeft in publiciteit, en het liefst na BB voor een tijdje naar het buitenland verdwijnt. Afgezien van een enkele commercial zullen we niet veel meer horen van Bart.
Willem kan wel in een diep gat vallen na BB, echter dit heeft niet zozeer te maken met BB, maar meer met zijn persoonlijke situatie. Zijn status als plaatselijke held, de publiciteit, kan wel wat afleiding geven van zijn scheidingsperikelen.
  donderdag 9 december 1999 @ 13:01:00 #19
1464 ART
FOK!member
pi_227501
[quote]op 12-08-1999 om 02:41 PM schreef Alkyone het volgende:
Ik zie wel dat Bart steeds taaier wordt, de survivalmode is voor hem tweede natuur (misschien zelfs wel eerste?) Logisch als je veel en vaak gepest bent. Ik denk dat Bart zijn halve jeugd in survivalmode heeft doorgebracht. Hij rekent nergens op, houdt overal rekening mee en weet zichzelf te handhaven, ook als de rest weg zou vallen. Hij kan het brood bakken, de puzzel in elkaar leggen en gedichten schrijven. Hij zou de weekopdracht in zijn eentje ook wel kunnen. Dat is denk ik wat er in zijn hoofd zit: alles zelf doen, niet afhankelijk van anderen, niet kwetsbaar zijn door te moeten vragen. Begrijpelijk (voor mij wel, althans), maar niet wenselijk in een huis waar het draait om verdraagzaamheid en samenwerking.


Ik sluit me helemaal bij Alkyone aan. Verder geloof ik die brief-complottheorieën over Bart niet zo. Volgens mij is hij gewo9on goed in logisch denken. En is hij niet naïef, zoals een aantal van de andere bewoners. Interessant vind ik wel het 'spel' van aantrekken en afstoten dat Bart en Karin spelen. Waarbij Bart naar mijn idee wel een meer open vizier heeft.

Het is het Gesprek waar het om draait
  donderdag 9 december 1999 @ 13:46:00 #20
1696 mimi
Miem voor intimie
pi_227502
Dat Willem het straks moeilijk krijgt zijn we het du over eens. Inderdaad liet hij aan Maurice en Ruud een klein stukje van zichzelf zien, over dat hij niet alleen kan zijn en zo. Hij bedoelde ook letterlijk niet alleen, dus die stort straks echt in de afgrond. Moet je je voorstellen: Hij heeft Tessa leren kennen toen hij 16 jaar was en zij 15. Nog nooit iemand anders gehad, ik betwijfel of hij ooit wel buiten Friesland is geweest. Na de verkeringstijd getrouwd, huisje,boompje, twee kinderen. En als je dan 35 bent en je werkt in de horeca en je wordt dus zeg maar als de kat op het spek gebonden, tja hoe gaat dat dan. En dan nog het feit dat Tessa met de nieuwe vriend van d'r in zijn huis kerst zit te vieren. Alleen deze ontwikkelingen vind ik al een soap op zich.
  donderdag 9 december 1999 @ 14:08:00 #21
1658 bogus
... het lijk in jouw badkuip
pi_227503
Ik denk dat Karin en, toch ook Maurice snel afglijden in de anonimiteit. Is er toch veel aandacht voor ze, dan wimpelt Karin dat gewoon af als ze er geen zin in heeft.

Ruud is dan een ander verhaal. Het is hier al eerder gezegd, maar in verschillende media stond dat Ruud "zo'n sterk karakter heeft" etc etc. Dat is ook het commentaar dat Priem's wielrenploeg gaf op het nieuws dat ze Ruud als soigneur willen hebben. Maar ik denk dat Ruud totaal niet sterk is eigenlijk. Ok, hij is een flierefluiter, een beetje een Guus Geluk, hij redt het meestal wel, maar hij is naief. Zo naief, dat hij het zelf weet ook. Ik denk dat Ruud erg makkelijk te beinvloeden is. Mooi voorbeeld vond ik Bart's opmerking tegen Willem, dat hij onecht zou zijn. Je ziet bij Ruud dan dat hij de raderen probeert te laten draaien, maar het komt niet echt op gang. Hij snapt het denk ik niet zo goed, en beseft volgens mij niet eens dat het voor Willem een klap was om Ruud te horen zeggen: dat is wel een goed punt.

Ruud zal de aandacht van zich af moeten slaan, maar sneller toegeven aan aanbiedingen dan de rest denk ik.

bogus.

Destroy all dreamers with doubts and depression...
pi_227504
Nog even over Ruud, geïmporteerd van een andere topic waar we dreigden af te dwalen:

quote:
op 12-10-1999 om 11:08 AM schreef karmozijn het volgende:
Ik begrijp wat je bedoelt, Moor. Het is voor Ruud voornamelijk conflictvermijdend gedrag. Als mensen hem ergens op aanspreken, schrikt hij zich wezenloos, en doet er alles aan om het recht te breien. Echt schijnheilig kun je dit misschien niet noemen, omdat Ruud daar niet ver genoeg voor doordenkt. Maar ik vind domheid geen vrijbrief daarvoor. Ruud staat niet voor de dingen die hij zegt; hij vindt wat zijn gesprekspartner vindt (als het tenminste iets is wat hij kan begrijpen).
De echte schijnheiligheid blijkt uit zijn opmerkingen in de dagboekkamer. Tegen iedereen zegt hij hoe aardig hij ze vindt, het zijn allemaal maatjes, maar eigenlijk vindt hij de rest maar niks, en zou ze het liefst vervangen zien door 'leuke' mensen.
Dit is anders dan de vermeende schijnheiligheid van Willem: die hoor je dan wel zijn frustraties uiten over bepaald gedrag van Bart, maar zegt nooit dat hij het eigenlijk maar een eikel vindt (en dat is ook niet zo). En dat vindt hij denk ik ook niet. Zoals ik het uit de streams van vannacht haal, is het persoonlijke gesprek er vooral een tussen Willem en Bart, en lult Ruud maar wat mee (vooral als het onderwerp vrouwen betreft).
Ik hoop dat hierdoor een 'verzoening' tussen Bart en Willem tot stand wordt gebracht, want volgens mij zijn het beide best sympathieke jongens. Wellicht kunnen al die Willem-haters dan ook eens inzien dat het allemaal best meevalt. En toen werd ik wakker....
Maar ik dwaal af, want dit heeft helmaal niks meer met het topic-onderwerp te maken. Misschien iets voor VvP?

Karmozijn,
Ruud en Willem maken ook een totaal ander gebruik van de DBK. Voor Willem was het van begin af aan 'het hol van de leeuw', en hij had zich dan ook terdege voorbereid om de nominatie-motiveringen zó te brengen, dat hij juist opnoemde wat hij goed aan iedereen vond.
Voor Ruud is de DBK de enige 'vluchtheuvel' in het huis van NO-PRIVACY. Hij vertrouwt oprecht dat hij hier zijn binnenste gedachten en gevoelens kan uiten, en moet in de rest van het huis voor zijn gevoel vreselijk oppassen, dat hij geen fouten maakt in het spel en in de 'vrede-bewaring met de anderen'. Als compensatie van deze voor hem erg spannende en verwarrende invloed van de BB-setting, gaat hij in de DBK 'zijn hart luchten', dwz. dingen zeggen die hij nooit tegenover de bewoners zou durven uiten, niet uit oneerlijkheid, maar juist omdat hij oprecht meent, dat de DBK ervoor is, om eerlijk te zijn. Hij heeft daar dus voor zichzelf een 'time-out' van het uiterst vermoeiende 'ophouden van een alertheid' in de rest van het huis.
Concreet: dat hij de bewoners dus niet recht in hun gezicht zegt, dat hij wel leukere huisgenoten zou weten, is omdat hij ze niet wil kwetsen. Een dergelijke mate van naïviteit en basale oprechtheid is, inderdaad, voor velen moeilijk voor te stellen, maar ik ken mensen als Ruud, heb zelf ook ooit in die bierbrouwerij in breda gewerkt, en had daar collega's precies als Ruud. Mensen met een gouden hart.
Bottom-line: vergelijk hem absoluut niet met iemand als Willem, Bart of Karin, qua assertiviteit, denkwijze of 'berekendheid',
er is een hemelsbreed verschil tussen Ruud en de andere drie op dit punt.

[Dit bericht is gewijzigd door Moor (Datum 10 December 1999).]

pi_227505
Moor hiervoor mijn dank, dat er nu eindelijk iemand iets goeds over Ruud verteld.
groetjes eli.
Ik ben tegen [url=http://www.zinloosgeweld.nl]zinloosgeweld.[/url]
pi_227506
Zoals al door Moor teruggehaal zegt Kamozijn het volgende:
Dit is anders dan de vermeende shijnheiligheid van Willem: die hoor je dan wel zijn frustraties uiten over bepaald gedrag van Bart, maar zegt nooit dat hij het eigenlijk maar een eikel vindt (en dat is ook niet zo). En dat vindt hij denk ik ook niet. Zoals ik het uit de streams van vannacht haal, is het persoonlijke gesprek er vooral een tussen Willem en Bart, en lult Ruud maar wat mee .
Ik hoop dat hierdoor een 'verzoening' tussen Bart en Willem tot stand wordt gebracht, want volgens mij zijn het beide best sympathieke jongens. Wellicht kunnen al die Willem-haters dan ook eens inzien dat het allemaal best meevalt.

Ik denk niet dat er zo zeer sprake is van een conflict tussen Bart en Willem. Als datw el het geval was geweest dan had het onderhand al lang tot een uitbarsting gekomen.
Echte maatjes heb je binnen het huis niet meer nu Karin en Maurice gescheiden zijn.
Ik verwacht niet dat er binnneshuis sprake is van echte vriendschappen, daarvoor verschillen de bewoners toch te erg. Volgens mij kijkt Willem meer tegen Bart op dan de meesten vermoeden. Bart staat aan het begin, heeft alles nog in eigen handen, lijkt alles aan te kunnen. Alleen hoge bomen vangen veel wind en daar komt Bart karakter nog eens bij dat ie altijd gelijk wil hebben, ook als hij zelf weet dat hij ongelijk heeft. Je zag dat dat bij iedereen irritaties opwekte, alleen is Willem er de laatste tijd met het roddelen wel erg veel in beeld geweest. Maar ook Karin en Maurice hebben meerdere keren aangegeven zich wat dat betreft aan Bart te irriteren. Maar daarom hoef je het nog geen lul te vinden. Ook aan je beste vrienden kun je je irriteren.
Wat Bart nu precies van Willem vind blijft wat onduidelijker omdat je van hem moeilijk hoogte krijgt (althans ik)en hijzelf ook al heeft aangegeven nogal snel van mening te wisselen.

Kortom, ik vermoed dat vooral de suggestie is gewekt dat Willem en Bart niet door 1 deur kunnen maar dat dat in praktijk wel zal meevallen.

et qu'est ce que vous voulez faire avec cet information?
wel, rien ne faire pas avant le jour de gloire est arrive.

  vrijdag 10 december 1999 @ 13:53:00 #25
2052 Bor
De (vrouwtjes) wolf
pi_227507
quote:
op 12-10-1999 om 11:55 AM schreef Goeroe Pavlov het volgende:
Volgens mij kijkt Willem meer tegen Bart op dan de meesten vermoeden. Bart staat aan het begin, heeft alles nog in eigen handen, lijkt alles aan te kunnen.

Ik denk dat hier een kern van waarheid inzit. Willem staat nu ook aan een nieuw begin door zijn scheiding maar hij is ouder en heeft meer verantwoordelijkheden (kinderen, allimentatie, werk, etc.) dan Bart. Daarnaast is hij ook bang om alleen te zijn en is daardoor afhankelijk van anderen. Bij Bart ziet hij het onbezorgde, het vrije, onafhankelijke jonge hondengedrag en ik denk dat hij op een bepaald (onbewust?) niveau jaloers is op de mogelijkheden die Bart heeft en hij voor zich zelf niet durft of kan zien.

Terug uit het enge bos
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')