abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 18:41:09 #1
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_62758869
Van de Frontpage:
quote:
Het Eindhovense Van Abbemuseum zal op dinsdag 11 november een openbaar debat organiseren of het mogelijk racistische fenomeen 'zwarte piet'. Het debat wordt in plaats van een protestmars gehouden die twee kunstenaars eind augustus in de stad wilden houden en die onderdeel zou zijn van een tentoonstelling in het Van Abbemuseum. Vanwege agressieve reacties en dreigementen werd de protestmars deze zomer afgelast.

Een woordvoerder van het museum laat weten dat het 'puur toeval' is dat het debat vier dagen voor de aankomst van de Sint en zijn zwarte pieten in Nederland plaatsvindt. Wie mee wil doen aan het debat zal zich in moeten schrijven vanwege de beperkte capaciteit. De autoriteiten en het Van Abbemuseum zijn momenteel nog in gesprek over veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden rondom het debat.

Voor de discussie zijn de toenmalige initiatiefnemers van de mars, Petra Bauer en Annette Krauss, uitgenodigd, alsmede onderzoeker John Helsloot van het Meertens Instituut, neerlandicus en sinterklaasdeskundige Jos Mangus en televisiemaker Prem Radhakishun.
Ik word er zo schijtziek van. Ook weer uitgerekend vier dagen voor de intocht. Naar aanleiding van de afgelasting van de eerder geplande protestmars werd in De Pers iemand van zo'n linkse actiegroep geinterviewd. Ik heb hem toen een brief geschreven, die hieronder te lezen is. Uiteraard nooit reactie gehad van die slapjanus
quote:
Beste Harry Westerink,

Reeds twee weken terug las ik een artikel in dagblad De Pers, waarin gewag wordt gemaakt van intense sentimenten rondom het Sinterklaasfeest. Aanleiding hiervoor was de afgelasting van een ludieke mars tegen 'Zwarte Piet', naar aanleiding van zoals U het noemde, "nationalistische en racistische dreiging". U werd geciteerd omdat uw links-georienteerde organisatie Doorbraak dit initiatief van het Van Abbenmuseum onderschreef. De term 'Zwarte
Piet' zou badinerend en kwetsend zijn. Ondanks dat bovengenoemd artikel al twee weken terug verscheen nam ik toch graag de vrijheid enkele kanttekeningen te plaatsen bij uw in het artikel geuitte overwegingen.

De dreigementen aan het adres van het museum en de twee initiatiefnemers van de protestmars (Anette Krausse uit Duitsland en de Zweedse Petra Bauer) schetsen volgens U de deplorabele staat van de huidige Nederlandse politiek. U zegt: "Dat (de afgelasting, Omni) toont de overmacht van rechts. Links zit in het defensief, meer dan ooit. Partijen als de PvdA of GroenLinks zijn te bescheten hier ophef over te maken".

POLITIEK
U plaatst het Zwarte Piet-debat zo in een politieke context van tegenstelling tussen links en rechts. Hiermee rukt U zowel het Sinterklaasfeest als de Zwarte Piet-discussie volledig uit het verband. Het betreft hier een traditioneel familiefeest waar U kennelijk niets mee heeft. De stupide veronderstelling dat de perspectieven hierop zich langs politieke scheidslijnen manifesteren is een schromelijke misvatting van de ware aard van het feest en zodoende een stommiteit van formaat. Zij die Sinterklaas vieren, stemmen rechts, en stemmen impliciet in met een ridiculisering van mensen van het negroide ras. Welk een onzin.

Om de aard van de dreigementen te schetsen plaatste U op uw website een bloemlezing van nare reacties. Op uw site staat onder andere ook dat U Rita Verdonk (waarover hieronder meer) verwijt tegenstellingen tussen autochtoon en allochtoon op te roepen met haar standpunten. In het midden gelaten of dt correct is of niet, doet U precies dat wat U haar verwijt. U verscherpt de tegenstellingen tussen links en rechts, met Zwarte Piet als scherprechter. Laat het hem maar niet horen!

MENINGSUITING
Voorts refereert U aan de vrijheid van meningsuiting. Deze zou in het geding zijn, nu er gezwicht is voor bedreiging en verwensingen. U stelt: "De afgelasting laat in elk geval goed zien wat nu in Nederland mogelijk is en vooral wat niet".

Een kijkje op de site leert echter dat uw verontwaardiging van bepaald selectieve aard is. Zo juicht uw clubje openlijk het stopzetten van de 'propagandatoernee' van Rita Verdonk toe, naar aanleiding van het terugschroeven van overheidsbeveiliging. Verdonk stelde deze nodig te hebben naar aanleiding van dreigementen van linkse zijde, maar volgens U verzint de politica deze bedreigingen om zich verder te profileren als dappere outsider en om 'links' te criminaliseren. De dreigementen zouden plaats hebben gevonden op een bijeenkomst in Leeuwarden, die mede door toedoen van uw beweging onmogelijk gemaakt werd.

Ineens lijkt de vrijheid van meningsuiting er niet meer toe te doen. Deze was bij de kunstenaars in het geding, omdat zij hun protestmars niet konden uitvoeren. Nu U besloten heeft zich te verzetten tegen de politica en haar denkbeelden, is die vrijheid van meningsuiting plots niet belangrijk meer. Nee, U frustreert een politica bij de uitvoering van haar taak (al is het nu voor TON en niet meer voor de VVD) en bent hier trots op. Wanneer zij besluit haar toernee voorlopig stop te zetten nav bedreigingen, maakt U haar uit voor leugenaar en ervaart U dit als een overwinning.

Niet alleen zijn uw uitspraken bezijden de waarheid -de NCTb heeft haar beveiliging immers niet afgeschaft maar anders georganiseerd-, U misbruikt een van de belangrijkste grondrechtelijke bepalingen om uiting te kunnen geven aan uw eigen politieke en maatschappelijke opvattingen. Tevens rept U van Zwarte Piet als reproductie van oude, koloniale beelden (waarover hieronder meer). De termen die U gebruikt in uw berichtgeving over Verdonk (propaganda, racisme, neo-kolonialisme, nationalisme) zijn erop gericht Verdonk te associeren met extreem-rechtse, haast nazistische eigenschappen. Kwalijk.

KUNSTENAARS
U voert de de kunstenaars op als autoriteiten op het gebied van de zedelijke moraal. "De kunstenaars komen uit het buitenland en zouden onze traditie niet begrijpen. Maar zij hebben juist een frisse blik. Ze waren stomverbaasd dat dit fenomeen nog altijd bestond in Nederland. Ze hebben zich er grondig in verdiept, maar bleven het racistisch vinden". Uiteraard staat het de twee kunstenaars vrij zich te mengen in het publieke debat, maar ik vraag mij wel af waarom U hen er bij de haren bij sleept om uw gelijk te halen. Zelfs met hun frisse blik bleven ze het racistisch vinden. Guttegut. U probeert zich in het artikel te profileren als voorvechter van het vrije woord, maar blijkt een drammer te zijn die democratische grondbeginselen schaamteloos misbruikt voor het preken voor eigen parochie. Zelfs de kunstenaars zeiden het!

PIET ZELF
Slechts de eerste zin uit bovenstaand citaat is juist. Ze hebben er niks van begrepen. U trouwens ook niet. U stelt: "Het is een reproductie van oude, koloniale beelden. Het is geen Italiaanse schoorsteenveger, zoals sommigen beweren. Zwarte Piet is overduidelijk een neger, met kroeshaar, dikke lippen, ringen in de oren en kleding waarin hij eerder lijkt op een huisslaaf dan op een schoorsteenveger".

Kinderen vinden zijn pietenpak echter heel erg mooi, met die verschillende kleuren en rijk uitgedoste versierselen. Ook vraag ik me af in wat voor kledij U uw huishoudelijke taken verricht. Of Zwarte Piet een neger is, dat weet niemand. Hij is namelijk zwart omdat hij -U zat al warm- bij voortduring schoorstenen in en uit klimt, om kinderen te voorzien van snoepgoed. Het kan goed zijn dat hij een neger is, want de Sint selecteert niet op huidskleur. Niemand zal het weten, er zit namelijk roet op zijn gezicht. Uw raciale stereotype van een neger, welke ik uitdrukkelijk niet onderschrijf, omvat kroeshaar en dikke lippen. Laat het nu zo zijn dat door al die zwarte roet iemands lippen juist meer opvallen. Rood is een vrij krachtige kleur, zeker met zwarte achtergrond. Kinderen snappen dat, U niet.

U gaat verder: "Hij (Zwarte Piet, Omni) wordt ook ontmenselijkt: alle Zwarte Pieten hebben dezelfde naam, Piet, en allemaal hebben ze een taakje. Zwarte Piet is dommig en een knecht van de witte Sinterklaas, die een heilige is". Mijn grootvader zaliger is 87 geworden, en heeft al die jaren Piet geheten. Ik heb hem hier nochtans nooit horen klagen. Geen spoor van ontmenselijking te vinden, maar misschien heeft mijn oma me niet alles verteld. Pieten hebben inderdaad allemaal een eigen functie, maar dit is normaal. Sinds de industriele revolutie kent de Westerse werkwijze een hoge mate van arbeidsdeling. Dit vergroot de efficiency, heeft ook de Sint bemerkt. Als elke Piet hulppiet zou
moeten zijn, en het paard eten zou moeten geven, en over de daken zou moeten klimmen, en alle gedichten zou moeten beantwoorden, dan vergt dit simpelweg te veel van hem. Sint heeft derhalve, na ampel overleg met zijn Pieten, een taakverdeling opgesteld. Het is dus geen suffig taakje, maar een volwaardige taak!

Zwarte Piet vervult zijn taken met heel veel passie, en is er ook erg goed in. Hij is dus niet dommig, maar juist een zeer getalenteerde kinderheld. De term knecht is ook niet op zijn plek. Ik prefereer te spreken van een secondant. Zonder Sint geen Piet, maar zonder Piet evenmin een Sint!

Voorts is de suggestie van de zwarte knecht van de blanke heilige zeer verwerpelijk. Alsof het koste wat het kost voorkomen moet worden dat iemand van niet-blanke afkomst in hierarchie onder een blank persoon moet staan. Wat een onzin. Het kan nu eenmaal zo gebeuren dat ik naar de blanke tandarts wil maar daarvoor een afspraak moet maken bij de Marokkaanse receptioniste. Het kan ook andersom voorkomen. Dat de grensrechter bij een voetbalwedstrijd Gozubuyuk heet, terwijl de scheidsrechter zelf de rode blosjes op zijn bezwete hoofd heeft staan. Het kan ook andersom voorkomen. Dat er een Surinamer bij een schoonmaakbedrijf werkt. Het kan ook een blanke zijn. Of dat mijn grootmoeder, slecht ter been, een Poolse huishoudhulp inhuurt. Of mag dit wel, daar zij niet 'zwart' is? Voor uw gemoedsrust: ze werkt wel zwart. Misschien dat dat scheelt?

Tot slot wil ik U verzoeken uw kruistocht tegen het Sinterklaasfeest te staken. Onder het mom van het uitbannen van koloniale restanten in onze samenleving, praat U de gekleurde Nederlander een syndroom aan. Kijk eens hoe die blanken jullie belachelijk maken! Hiermee zet U volwassenen van verschillende etniciteit tegen elkaar op, met niet de gekleurde Nederlander als slachtoffer, maar het kind, voor wie dit feest bedoeld is.

U ontneemt kinderen de kans te genieten van een unieke traditie waarin zij zich voor eventjes in het paradijs op aarde wanen. Met dank aan Sint, en aan Piet. Verder persifleert U negroide mensen als types met dikke lippen, dommig en met kroeshaar, waarmee U een groot deel van de Nederlandse bevolking beledigt. Tevens heeft de paternalistische wijze waarop U de gekleurde medemens wil hoeden voor de bijtende belediging van het sinterklaasfeest voor die groep een sterk debiliserend karakter. Ze kunnen zelf immers ook praten, en ik zag recent nog een Surinaamse vrouw een vorig pleidooi voor het Sinterklaasfeest houden. Het was zo leuk voor de kinderen, zei ze. Ook haar kinderen genoten ervan.

Weet U hoe dat kan? Omdat zij haar kinderen niet lastigvalt met allerlei zogenaamd hoogdravende perspectieven over Zwarte Piet als schandknaap, maar omdat zij de essentie van het Sinterklaasfeest wel begrijpt en die aan haar kinderen leerde: Sint is er voor alle kindjes, net als Piet. Die is zwart omdat hij -heldhaftig als hij is- vele schoorstenen trotseert, bij nacht en ontij.

Maar belangrijker nog, ze leerde haar kinderen die ijzeren vuistregel die ook voor U geldt: wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!

Vriendelijke groet


Omnifacer
pi_62758893
Sorry, ik las: Suikerklaasfeest, en kwam meteen met wat briljante ideeën.
pi_62758943
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 18:41 schreef Monidique het volgende:
Sorry, ik las: Suikerklaasfeest,
Heb je lang moeten wachten op een topic waarop dit hilarische garpje van toepassing kon zijn?
pi_62758993
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 18:43 schreef OldJeller het volgende:

[..]

Heb je lang moeten wachten op een topic waarop dit hilarische garpje van toepassing kon zijn?
Zeven jaar, eigenlijk. Maar nee, ik las het echt. Al het briljante is nu natuurlijk wel weer weg, hè. Flauw.
pi_62759053
Wellicht is het handig om telefonisch contact met Harry te zoeken om zo om een reactie te vragen. Ikzelf (en waarschijnlijk nog meer mensen) zijn toch erg benieuw naar de reactie
pi_62759190
Ik vind het wel een brief die zeker een reactie verdiend
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 18:56:48 #7
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_62759232
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 18:48 schreef Sm0keZ het volgende:
Wellicht is het handig om telefonisch contact met Harry te zoeken om zo om een reactie te vragen. Ikzelf (en waarschijnlijk nog meer mensen) zijn toch erg benieuw naar de reactie
Eigenlijk zou ik het moeten doen, ja. Maar aangezien hij niet reageert, zal hij zich wel van commentaar willen onthouden. Zwakkeling.

Misschien stuur ik nog wel een mail naar de organisatie van dat abjecte debat. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd waarom er nou weer twee Zweedse kunstenaars ingevlogen moeten worden om hun ongetwijfeld hoogdravende en paternalistische perspectief te verkondigen
pi_62759246
Het wordt weer es tijd voor een oorlog in dit land. Kunnen we ons tenminste met echte problemen bezighouden. De eerste die zal sneuvelen is Harry Westerink.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_62759281
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 18:56 schreef Omnifacer het volgende:

[..]

Eigenlijk zou ik het moeten doen, ja. Maar aangezien hij niet reageert, zal hij zich wel van commentaar willen onthouden. Zwakkeling.

Misschien stuur ik nog wel een mail naar de organisatie van dat abjecte debat. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd waarom er nou weer twee Zweedse kunstenaars ingevlogen moeten worden om hun ongetwijfeld hoogdravende en paternalistische perspectief te verkondigen
Of meneer is gewoon buitengewoon lui en heeft geen zin om elke reactie te lezen, laat staan te beantwoorden. Waarom probeer je het niet? Wie niet waagt, wie niet wint. Ik kan me moeilijk voorstellen dat je dat hele verhaal 'voor de grap' hebt geschreven...
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 19:10:36 #10
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_62759639
Ach, degenen die regenboogpieten wel acceptabel vinden, maar zwarte pieten niet, zijn zelf klaarblijkelijk degenen die het grootste gewicht aan de huidskleur hangen, want dat is het enige verschil tussen die twee situaties. Het blijven mensen in dienst van een ander. Als je dit in het ene geval wel acceptabel vindt, maar in het andere niet, dan ben je uiteindelijk toch zelf degene die oneigenlijk op huidskleur zit te letten?

[ Bericht 0% gewijzigd door Iblis op 28-10-2008 19:29:54 ]
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_62760071
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 19:10 schreef Iblis het volgende:
Ach, degenen die regenboogpieten wel acceptabel vinden, maar zwarte pieten niet, zijn zelf klaarblijkelijk degenen die het grootste gewicht aan de huidskleur hangen, want dat is het enige verschil tussen die twee situaties. Het blijven mensen in dienst van een ander. Als je dit in het enge geval wel acceptabel vindt, maar in het andere niet, dan bij je uiteindelijk toch zelf degene die oneigenlijk op huidskleur zit te letten?
Mja, de regenboogpieten...

Dan komen natuurlijk de indianen weer in opstand wegens de rode huiden, de Aziaten voor de gele pieten, de eskimo's e.d. voor de blauwe, en als klap op de vuurpijl komt Groenlinks nog ff zeiken over de groene pieten. Zo blijven we aan de gang. Je kunt moeilijk met iedereen rekening houden!
  Moderator dinsdag 28 oktober 2008 @ 19:58:52 #12
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_62761410
het heeft altijd iets triestigs als een stel volwassenen rond de tafel gaat zitten om over Sinterklaas in debat te gaan

dan laat je zwarte piet weg, heb je 20 sinterklazen nodig om al die pepernoten te distribueren ...
wat zullen die kindertjes schrikken zeg
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:00:00 #13
207353 Wheelgunner
Met de Noorderzon...
pi_62761479
Ben ik dan de enige blanke Nederlander die Zwarte Piet wel 'verkeerd' is gaan vinden? Dat hele blackface gedoe stamt uit een ontzettend racistische en bekrompen tijd. Het is beledigend en denigrerend, ondanks dat dat meestal niet de bewuste bedoeling is. Los van het racisme is het sowieso een duidelijke referentie naar slavernij...

Er zijn wel meer tradities losgelaten door de tijd, deze mag van mij ook wel ophouden.
  Moderator dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:02:03 #14
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_62761564
ik ben niet blank en ik vond het altijd wel leuk
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:02:20 #15
207353 Wheelgunner
Met de Noorderzon...
pi_62761584
En voor mensen die het probleem niet snappen, kijk eens Spike Lee's Bamboozled.
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:03:42 #16
185261 Scaurus
Memento mori
pi_62761655
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 20:00 schreef Wheelgunner het volgende:
Ben ik dan de enige blanke Nederlander die Zwarte Piet wel 'verkeerd' is gaan vinden? Dat hele blackface gedoe stamt uit een ontzettend racistische en bekrompen tijd. Het is beledigend en denigrerend, ondanks dat dat meestal niet de bewuste bedoeling is. Los van het racisme is het sowieso een duidelijke referentie naar slavernij...
Het komt uit een racistische tijd, maar heeft geen racistische betekenis meer. Zoals Iblis al zei: degene die de zwarte piet zo graag zien verdwijnen, zijn zelf het meest gepreoccupeerd door ras.
Winnaar van de POL Ton Elias Trofee - Beste nieuwkomer in '08
Atheïst - Conservatief - Republikeins - Realist. Duidelijk?
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:03:44 #17
207353 Wheelgunner
Met de Noorderzon...
pi_62761657
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 20:02 schreef sp3c het volgende:
ik ben niet blank en ik vond het altijd wel leuk
Ik ben het ook pas verkeerd gaan vinden sinds ik de geschiedenis achter het fenomeen ken. Daarvoor was het iets dat ik voor gewoon en zelfs leuk aannam omdat ik ermee ben opgegroeid.
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:05:06 #18
207353 Wheelgunner
Met de Noorderzon...
pi_62761715
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 20:03 schreef Scaurus het volgende:

[..]

Het komt uit een racistische tijd, maar heeft geen racistische betekenis meer. Zoals Iblis al zei: degene die de zwarte piet zo graag zien verdwijnen, zijn zelf het meest gepreoccupeerd door ras.
Zo ervaar ik mijzelf niet, en het probleem is voor mij ook niet de bedoeling; het is juist de geschiedenis. Ik vind het maar moeilijk om het daarvan los te koppelen.
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:08:07 #19
185261 Scaurus
Memento mori
pi_62761848
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 20:05 schreef Wheelgunner het volgende:
Zo ervaar ik mijzelf niet, en het probleem is voor mij ook niet de bedoeling; het is juist de geschiedenis. Ik vind het maar moeilijk om het daarvan los te koppelen.
So what? Wil je de zwarte bladzijden van de geschiedenis een lichter tintje geven door elke niet-negatieve referentie naar slavernij af te schaffen?
Winnaar van de POL Ton Elias Trofee - Beste nieuwkomer in '08
Atheïst - Conservatief - Republikeins - Realist. Duidelijk?
pi_62761926
Zwarte Piet was toch zwart door al het roet van de schoorstenen? Daar staat me namelijk iets van bij. Heeft dus geen moer met huidskleur te maken.

Onzinnig gedoe om niks. Laat het Sinterklaasfeest gewoon zoals het al decennia is. Waar sommigen zich al niet druk om maken. Net als met de negerzoenen toendertijd.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  Moderator dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:12:22 #21
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_62762012
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 20:03 schreef Wheelgunner het volgende:

[..]

Ik ben het ook pas verkeerd gaan vinden sinds ik de geschiedenis achter het fenomeen ken. Daarvoor was het iets dat ik voor gewoon en zelfs leuk aannam omdat ik ermee ben opgegroeid.
het is een bejaarde kerel die cadeautjes weggeeft en omringt wordt door vrolijke negers die met pepernoten strooien

meer moet je er niet achter zoeken
er is uberhaupt niet gezegd dat het om slaven gaat, dat wordt aangenomen, hij gedraagd zich in elk geval niet als de gemiddelde slavenhandelaar, ik weet ook niet of hij veel plantages heeft thuis in Spanje
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:14:13 #22
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_62762087
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 20:03 schreef Scaurus het volgende:

[..]

Het komt uit een racistische tijd, maar heeft geen racistische betekenis meer. Zoals Iblis al zei: degene die de zwarte piet zo graag zien verdwijnen, zijn zelf het meest gepreoccupeerd door ras.
het heeft helemaal niets met racisme te maken
het meerendeel van de slaven was niet slaaf omdat hij/zij zwart was maar simpelweg omdat je ze in Afrika goedkoper kon krijgen
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:14:21 #23
207353 Wheelgunner
Met de Noorderzon...
pi_62762095
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 20:08 schreef Scaurus het volgende:

[..]

So what? Wil je de zwarte bladzijden van de geschiedenis een lichter tintje geven door elke niet-negatieve referentie naar slavernij af te schaffen?
Dat is het punt niet, het punt is dat ik het een racistische karikatuur vind die onnodig kwetsend kan zijn en geen plaats meer heeft in de moderne samenleving.

Daarbij, door niet-negatieve, in dit geval onbedoelde, referenties naar slavernij bagatelliseer je juist de geschiedenis van slavernij. Niet andersom zoals jij voorstelt.
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:14:49 #24
185261 Scaurus
Memento mori
pi_62762111
Typisch iets voor radicaal-linkse figuren, jarenlange tradities beschadigen als ze schaduwen zien. Anyway, schaamteloos van Wikipedia geplukt:
quote:
Sinterklaas werkt niet alleen: hij gaat vergezeld van een knechten zwarte Pieten, die de zak met cadeautjes dragen en door de schoorstenen kan kruipen om de pakjes in de schoenen van de kinderen te stoppen. De herkomst van deze helpers is omstreden, er bestaan dan ook verschillende ideeën over: hij was oorspronkelijk een demon die door de heilige gedwongen werd goede daden te verrichten of juist een voorchristelijke godheid die zich moest onderwerpen aan de christelijke sint, maar volgens sommigen gaat hij terug op een Moors knechtje en is zijn huidkleur daaraan te danken. Anderen zeggen dat dit hetzelfde is, want de Moor was volgens sommigen de duivel. In andere landen is de Moorse variant onbekend, hier is de helper van Sinterklaas meestal een duivel (bijvoorbeeld Krampus) en het personage werd pas sinds de kerstening als kwaadaardige duivel afgeschilderd.

In christelijk perspectief is Piet gewoon de bedwongen duivel, plaatsvervanger van de overwonnen Wodan, of diens helper Nörwi, de zwarte vader des nachts, die ook een roe droeg (als vruchtbaarheidssymbool). Het vriendelijkste verhaal is wellicht dat Nicolaas op een slavenmarkt in Myra eens een Ethiopisch jongetje met de naam Piter (afgeleid van Petrus) aantrof. Sint kocht de jongen vrij en uit dankbaarheid bleef hij de Sint nabij. Zo komt zwarte Piet volgens sommigen aan zijn negroïde trekken, hoewel anderen denken dat die later erbij zijn bedacht vanwege het koloniale verleden.

De huidskleur van Piet geeft soms aanleiding tot kritiek dat zijn rol racistische vooroordelen zou bevestigen, maar volgens anderen is hij een Italiaanse schoorsteenvegersknecht en is zijn gezicht alleen daardoor zwart van het roet. Dit idee wordt nog eens versterkt door het feit dat Piet een roe heeft (een instrument van schoorsteenvegers), Italiaanse schoorsteenvegerskledij draagt en op daken klimt. Anderen weer zeggen dat zijn kledij Moors is. Het meest waarschijnlijke is dat de huidige Zwarte Piet een spontaan gegroeid mengsel is van al deze culturen en typen.
Dat slavenverhaaltje is dus een linkse uitvinding.
Winnaar van de POL Ton Elias Trofee - Beste nieuwkomer in '08
Atheïst - Conservatief - Republikeins - Realist. Duidelijk?
  dinsdag 28 oktober 2008 @ 20:17:26 #25
207353 Wheelgunner
Met de Noorderzon...
pi_62762204
quote:
Op dinsdag 28 oktober 2008 20:10 schreef StateOfMind het volgende:
Zwarte Piet was toch zwart door al het roet van de schoorstenen? Daar staat me namelijk iets van bij. Heeft dus geen moer met huidskleur te maken.

Onzinnig gedoe om niks. Laat het Sinterklaasfeest gewoon zoals het al decennia is. Waar sommigen zich al niet druk om maken. Net als met de negerzoenen toendertijd.
En het kroeshaar, de rode lippenstift, het stereotype gedrag dat aansluit bij de hele 'black minstrel' traditie enzovoorts; Het is een racistische karikatuur, dat is vrij duidelijk.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')