abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_226130
Noorderlicht had vanavond een zeer boeiende reportage over een onderzoeksinstituut in Moskou. Daar worden experimenten gedaan met astronauten die maanden tot wel een jaar in een kleine module moeten leven. Dat is nog eens andere koek dan een huis met tuin.
Het ging om twee crews van vier mannen. De ene had echt maar een module waarin aan de ene kant een lange tafel met computers en werkplekken stond en aan de andere kant een lint van zes bedden achter een gordijntje. Het is de bedoeling dat die crew er acht maanden zit. De andere crew had twee modules tot haar beschikking en moest vier maanden. Bij beide crews worden de ruimtes 24 uur met camera's in de gaten gehouden. De atmosfeer in de ruimte wordt nagebootst, wat onder meer inhoud dat ze nooit verschillen kennen tussen dag en nacht. Ze hebben wel computers waarmee ze vrijuit kunnen internetten.

Verder kwamen nog experimenten aan bod als een man die een jaar lang had gelegen op een speciaal bed, dat onder een hoek van zes graden stond: met het hoofd naar beneden

Fijne jongens die Russen.

Aan het einde kwam een vrouw aan het woord die binnenkort voor vier maanden of zo met zeven mannen in een module gaat zitten. Commentaar van één van de projectleiders:
Vrouwen veranderen de sfeer in een groep totaal. Ze kunnen relaties tussen de mannen gladstrijken, maar ook verpesten. De rol die ze aanneemt is óf die van de moeder, óf die van de kleine zus. Mannen willen graag óf de held zijn, óf verzorgd worden. Een gelijkwaardige rol accepteren ze alleen van een man.
De vrouw bleef bij dit onderwerp erg op de vlakte.

Werpt dit misschien een ander licht op de rol van Karin in het BB-huis?

Tot slot werd nog een opmerking gemaakt over de reden dat Russen dit soort experimenten vol kunnen houden.
De projectleider:
Buitenlanders kunnen zichzelf niet wegcijferen.

Ik zie dat 'buitenlanders' hier wel een beetje raar staat. Hij bedoelde 'niet Russen', maar ik denk vooral 'westerlingen'

Ook wel één om over na te denken.

Het is het Gesprek waar het om draait
pi_226131
Ik heb er even een tijdje over nagedacht, maar kan voor mezelf niet uitmaken welke rol Karin nu speelt in het huis. En vooral welke rol ze wil spelen. Ze heeft meerdere malen gezegd dat ze het puur voor zichzelf doet (kijken of het gezin het zonder haar redt, een 'portret' maken van haarzelf), maar ik denk dat ze wel degelijk nadenkt over haar positie tussen de vier mannen (zeker als enige vrouw) en hoe ze die positie zelf invult danwel benut.
Ik zie haar geen relaties gladstrijken, maar ook geen relaties verpesten.
Ze handelt veelvuldig als 'moeder', volgens mij een automatisme bij haar, maar verder?

Heeft iemand een zinnig idee hierover?

Het is het Gesprek waar het om draait
pi_226132
he Art,goede samenvatting.
Mij vielen deze dingen op:
Hier deze experimenten,gaat het om de samenwerking (tussen versch. nationaliteiten)te vermakkelijken en om conflicten en spanningen te verminderen.Camera's,maar natuurlijk niet dat iedereen mee kan kijken.
Het lijkt er bij V. wel eens op dat hier juist het tegenovergestelde gebeurd(kweken van spanningen en conflicten,alles voor de kijkcijfers?)

Over vrouwen binnen een mannengroep:
Het was volgens mij zo dat de vrouw zich aan moest passen,geen feministische trekjes!,dus daarom moederfiguur of kleine zus.
Het valt mij bij Karin op dat ze deze rol in het begin niet had,meer naarmate ze haar kinderen ging missen.Mischien een substituut.

'Buitenlanders' kunnen zichzelf niet wegcijferen.Bij Russen was dit anders ze stellen zich dienstbaar op,volgens mij tegenover de groep (maurice,Karin) en ook tegenover de 'Staat' (Willem?)
Ze hebben natuurlijk al een lange tijd in een soort van BB maatsch. geleefd.

Well,we all shine on...

pi_226133
Dank Imagine,

Ben het op zich met je eens, maar ik weet niet of Willem dienstbaar is aan de 'Staat' (Veronica). Ik denk meer dat hij dienstbaar is aan de dollartekens in zijn ogen en op basis daarvan zijn positie in de groep zo stabiel mogelijk wil houden.

Met die moedergevoelens van Karin ben ik het eens, maar volgens mij is er meer. Maurice is haar kindje, maar met Bart speelt ze een heel andere rol. Ze geeft tegengas, maar koestert ook. Tegenover Willem en Ruud staat ze denk ik weer veel neutraler. Geen moeder, geen zus, maar gelijkwaardig. Willem vind het wel best, maar Ruud lijkt daar moeite mee te hebben.

Het is het Gesprek waar het om draait
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')