abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_223828
Artikel in het Eindhovens Dagblad dd. 20 november 1999. Dank aan Eyenet

De geregisseerde realiteit

Door Jos Kessels

Big Brother, dat programma van Veronica over een groep mensen die honderd dagen zijn opgesloten in een huis, blootgesteld aan de registrerende ogen van vele camera's, heeft de tongen in Nederland losgemaakt. Op verzoek keek Jos Kessels, filmredacteur van deze krant, ook enige tijd naar de serie. En hier spuwt hij zijn gal. Over vooral de Hilversumse tv-makers.


'Mannen hebben die spanning nodig hè, weet je wel', zegt Ruud, die er alles vanaf lijkt te weten. Binnen een minuut is het zogenaamde 'goed gesprek' van de bewoners van het Big Brother-huis over relaties ontaard in hoerenlopen. Na de opmerking valt het stil en is het wachten op het volgende 'goed gesprek', maar meer zit er vandaag niet in.
Al weken zie ik flarden van Big Brother, het meest spraakmakende tv-programma van dit moment. Met de nadruk op flarden, omdat het een hele opgave is om een half uur naar deze mensen te kijken, die volgens het liedje 'niet goed of slecht zijn'. Ze mogen dan niet goed of slecht zijn, wat ze dan wel zijn weet ik nog steeds niet, omdat er maar niets eigens of zinnigs uit hun mond wil komen.
De ene keer zie ik ze borduren, de andere keer pogingen doen telefoonnummers te onthouden. Het gaat dan om weekopdrachten, zo heb ik begrepen. Het zijn taferelen die ik me voorstel van een verregende camping-vakantie in Zeeland, waarbij iedereen verplicht de tijd uitzit en maar wat doet, om de ander niets aan te doen.
Wat moet ik hiermee? Is de verveling inmiddels zo groot dat we naar levens kijken die nóg vervelender zijn? Real Life Soap, zo wordt het door Veronica trots aangekondigd. Maar in soaps scheiden ze en trouwen ze toch in iedere aflevering, met na het reclameblok verplicht overspel. Wat is er in godsnaam in anderhalve maand Big Brother gebeurd?
Ja, het hoogtepunt was tot nu toe de relatie tussen Bart en de inmiddels vertrokken Sabine. Vanaf dat moment schoten de kijkcijfers omhoog. Nederland was er getuige van dat de goeduitziende, maar wat naïeve Bart viel voor de charmes van blonde Sabine uit Tilburg en onder de lakens wat onduidelijk lag te flikflooien.
ALS LIEFHEBBER VAN het echte leven zou me dit moeten aanspreken. Sinds ik true crime-detectives lees, sla ik fictie niet meer open, omdat de reconstructies van werkelijk gebeurde moorden heel wat spannender zijn dan verzonnen bloedvergieten.
Maar typisch genoeg heb ik bij Bart en Sabine van meet af aan het gevoel gehad dat er iets niet klopte en dat Veronica er achterzat. Tot dat moment was een documentaire over meelwormen namelijk heel wat boeiender dan Big Brother en dat moet de makers zorgen gebaard hebben.
Vandaar dat Bart en Sabine in elkaars armen gedreven werden, omdat dit tweetal als koppel het meest voor de hand lag. Dat de 'Auping van Tilburg', ook wel de 'bitch van Brabant' genoemd, het vervolgens bedierf door te zeggen dat Bart maar een tussendoortje was, tekent zowel haar karakter als haar intelligentie.
Dat Sabine een verwend kreng is, dat gewend is haar zin te krijgen en er bij voorbaat van uitgaat dat iedereen haar leuk vindt, had de bewoners toch van meet af aan duidelijk moeten zijn. Als kijker had je aan een halve oogopslag al genoeg. Het moet voor Veronica een koud kunstje geweest zijn deze publiciteitsgeile dommekracht zodanig te manipuleren, dat ze de hoofdrol van 'The Weak and the Stupid' opeiste.
Dat Sabine vervolgens moest opdonderen lag voor de hand. Veronica kon haar in huis niet meer gebruiken en ze had haar werk gedaan. Nadat ze eindelijk besefte dat niet iedereen haar even leuk vond en dat ze zich volkomen belachelijk gemaakt had, begon ze, om haar gezicht te redden, toch maar te verkondigen dat ze écht een beetje om Bart gaf, die zelf ook braaf het naspel meespeelde. Dat leidde tot een zogenaamd toevallige, maar door Veronica duidelijk in scène gezette 'ontmoeting' in de dagboek-kamer, met Bart 'toevallig' net vermomd als travestiet.
IK HERINNER ME DAT ik toen ben gaan afwassen, omdat dit staaltje valse emoties me teveel werd. Dat Sabine na de onvermijdelijke Playboy een toekomst van sherry en alimentaties tegemoet gaat, zal ze bij Veronica overigens een zorg zijn, omdat ze er in Hilversum al zoveel die kant op hebben zien gaan.
Na het vertrek van Sabine werd Big Brother alleen nog maar minder 'real'. Het programma dreigde in te storten en de teleurstellend ingevallen Amsterdamse huisvrouw en tapster Mona werd door Veronica min of meer gedwongen het huis te verlaten. Dat tegelijk ook Bianca vertrok was vermoedelijk niet de bedoeling.
De volgende avond was het trotse tweetal bij Barend en Van Dorp, net als Freek de Jonge, die opmerkte dat hij al die jaren een stommeling was geweest dat hij zich zo uitgesloofd had om op tv te komen, omdat je er tegenwoordig niets meer voor hoeft te doen, een grap die zowel Mona als Bianca ontging. Mona vertelde trots dat ze al zes of zeven aanbiedingen had, maar haar keuze liet ze nog 'in de middenweg'.
Het meest verhelderend en pijnlijke nog was een interview van Daphne Deckers met Bianca enkele dagen later. Het tweetal liep over het strand en Deckers, gespecialiseerd in roem, informeerde quasi bezorgd of Bianca daar wel mee om kon gaan. Gehuld in een even misplaatste als overdadige outfit antwoordde Bianca dat ze weer de anonimiteit ging zoeken.
Met dit soort 'realiteit' probeert Veronica het programma op gang te houden, wat steeds meer een probleem wordt. Hoe gluiperig Rolf Wouters en Daphne Deckers misschien ook zijn, je ziet dat het ze steeds meer moeite kost het kijkersbedrog vol te houden.
Het tweetal moet telkens opdraven bij de speciale uitzendingen, als er weer eens iemand door Veronica, pardon: de bewoners en de kijkers, wordt genomineerd en uitgegooid. Wouters verslaat een dramatische gebeurtenis als het vertrek uit het Big Brother-huis steevast alsof hij commentaar geeft bij een staatsbegrafenis. 'Mona loopt nu door de deur naar buiten, ze draait zich nog één keer om!'.
Al net zo gewichtig interviewt Daphne Deckers de dappere ex-bewoners. Enige troost voor de kijker is dat Deckers er van al het slechte geacteer langs de tennisbaan inmiddels uit is gaan zien als een gravelspook.
Hummie van der Tonnekreek, de gewezen roddeltante, blijft wijselijk de vrouw achter de schermen. Eigenlijk zegt het al genoeg dat zo iemand de supervisie heeft over de 'realiteit'. Zij is uit hetzelfde hout gesneden als die andere gans van Veronica, die blonde misthoorn die in de nacht met een geldzak zwaait om domoren aan de telefoon te krijgen.
DE VOLGENDE AVOND bekijk ik weer mijn dagelijkse, door Hummie geregisseerde realiteit. Ditmaal praten Bart en de gevallen moeder-overste Karin over boosheid.
'Dat komt omdat jij steeds aan seks denkt', zegt Karin, waarmee het onderwerp boosheid na een halve minuut alweer afgehandeld is. Maurice komt binnen: 'Stoor ik?' 'Nee hoor', zegt Karin, 'we zaten midden in een goed gesprek'. Ik heb het alweer gehad met de goede gesprekken in het Big Brother huis. Waarom kijkt hier iedereen naar? 'Big Brother is de overwinning van het gewone', heeft Daphne Deckers plechtig verkondigd.
Is dit de overwinning waar we op zitten te wachten? Is het wel een overwinning, dat iemand populair wordt met domme opmerkingen en scheten laten?
Toch zit er wel een waarheid in, maar die is bijzonder beklemmend. Vroeger moest je in de lijn van Freek de Jonge inderdaad iets kunnen om op tv te komen. Iets kunnen, iets weten. Dat is niet meer zo. De tv is van de straat geworden.
De commerciële omroepen vullen de avonden met branden, auto-ongelukken, wielklemmen en open hart-operaties, met als toegift wat siliconengebazel van een of andere porno-actrice. Met een hoofd waar de boter van afdroop, klaagde Joop van den Ende hier onlangs nog over.
Tegenwoordig kan iedere exhibitionist en pratende ezel op tv komen. Via de tv Bekende Nederlander worden is een levensdoel geworden. Iedereen kan dat ook. Het is zelfs beter om niets te weten en te k

I am a Watcher, part of a secret society of men and women who observe and record, but never interfere. We know the truth about Immortals. In the end, there can be only one.
pi_223829
pi_223830
Hunter , ik wil je bedanken voor het feit dat je me het eerste stukje van Jos Kessels laat zien waar hij geen onzin verkondigd !! In de krant heb ik nog geen fatsoenlijk stuk van hem kunnen ontdekken , maar dit slaat werkelijk de spijker op zijn kop !!
pi_223831
En weer een bedankje van mij, je weet wel waarom.
Klik hier voor de FOK!smiley verzamel site


pi_223832
Weer eens een lekker pittig stukje, Hunter
Bedankt voor je speur-werk

[Dit bericht is gewijzigd door Moor (Datum 26 November 1999).]

pi_223833
Jezus, wat onwijs goed van je man. Klasse
Stel niets uit tot morgen, wat je ook kunt uitstellen tot overmorgen!

  vrijdag 26 november 1999 @ 12:16:00 #7
1129 buzzer
Jeu de buzzer
pi_223834
Jeetje Hunter, je verzet echt een hoop werk......... Het zijn altijd hele lappen tekst, maar ze zijn meestal wel de moeite waard om te lezen. Dit is inderdaad een aardige column. Zelfs Paul de Leeuw had het vanmorgen in Koffietijd over het gemanipuleer van VOO. Tonny H noemde hij Labiel, en een meesteres in het aanpassen van regels. Tjeempie........

Hunter, moeten we al een inzamelingsactie houden voor een nieuw toetsenbord voor je, of houdt deze het nog ff vol ??????
De groeten aan je scanner, en keep on doing the good things !

Toch vreemd hoor.. Dat men het over een boek heeft en daarbij de vraag stelt of het ook offline te bekijken is
  vrijdag 26 november 1999 @ 12:34:00 #8
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_223835
Tjonge, jonge....
Weer een lekker opgeFOKt stukje hoor. Al dat gemier over het gemanipuleer van Veronica, daar hoeven we het niet over te hebben neem ik aan, dat zien we hier dagelijks op het forum.
Het "grappige" aan dit soort sukken vind ik echter het alwetende toontje over de zogenaamde domheid, publiciteitsgeilheid en het wannabe-BNer-schap van de bewoners! Ontzettend, wat weet hij het allemaal goed. Volgens mij zegt een artikel als dit meer over de schrijver ervan, dan over de mensen waarover hij iets schrijft; een journalistje bij een regionaal krantje dat zijn frustraties van zich afschrijft over het feit dat "tegenwoordig iedereen toch maar bekende nederlander wordt..."
Hm.
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  vrijdag 26 november 1999 @ 12:47:00 #9
262 Re
Kiss & Swallow
pi_223836
een pittig stukje?

een makkelijk stukje met inschoppen van veel open deuren over de rug van de bewoners heen
de kritiek op V is dan wel terecht maar dat i s al vaker gezegd.. maar iemand die met flarden kijkt en al zo'n stevige mening heeft vind ik geen recht hebben op zulks een onsportied gedrag

04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  vrijdag 26 november 1999 @ 12:48:00 #10
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_223837
Helemaal mee eens pharman!
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
pi_223838
Zo´n stukje moet meer gelezen worden!!! Dus weer even bovenaan gezet!
Correct me if I´m wrong!!
pi_223839
Hik en Re,
met alle respekt, maar hebben jullie nou echt nog de illusie dat we met die hele bliksemse zwendel van VOO op een genuanceerde manier bij een groot lezerspubliek terecht kunnen komen ?
Well...dream on then

Natuurlijk weet iedereen dat dit stuk nou ook niet echt uitblinkt van genuanceerdheid, tuurlijk worden ook bewoners hier afgezeken - maar het is tenminste IETS van een sprankje van een SCHREEUW dat er toch echt wel IETS NIET KLOPT AAN BB !

Zie je wat een typografie ik nodig zou hebben om klemtonen alléén al te leggen ?

En gaan jullie het nou eens ff genuanceerd aan de grote klok hangen... als het je gelukt is roep je ons maar. Als je verzuipt in de versnippering en ridiculisering (inclusief op DIT forum) is het ook goed, want dat maken we nu al weken mee. Maar DOE dan iets! - ipv. gezapig vanuit je leunstoel ook hier weer kritiek op te leveren - zo makkelijk allemaal hè? Je klikt je 'puter weer uit, en de wereld draait door - 'deed ie toch wel, ook zonder mij' , zal je wel als rechtgeaarde nederlanders mompelen...
Chapeau hoor


Zo - dat was mijn gal voor vandaag lekker ongenuanceerd in het plaatselijk cyber-krantje.

[Dit bericht is gewijzigd door Moor (Datum 26 November 1999).]

  vrijdag 26 november 1999 @ 14:18:00 #13
262 Re
Kiss & Swallow
pi_223840
nou Moor,

Als je goed leest zei ik dat de kritiek op V terecht is

ik had het dus alleen over het feit dat deze schrijver heel makkelijk open deuren tov de bewoners intrapte met het aantal minuten dat hij heeft gekeken… gevallen moeder overste… auping,… dit soort termen neem jij toch ook niet in je mond maar natuurlijk elk stukje kritiek is in jouw ogen terecht als het maar kritiek is

tuurlijk is er iets mis met BB, maar er is nix mis met de bewoners, gemiddelde Nederlanders gemiddlelde ervaringen… stop 9 intelectuelen 100 dagen bij elkaar en die zijn ook uitgelult binnen 10 dagen

04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_223841
quote:
op 11-26-1999 om 02:18 PM schreef Re het volgende:
nou Moor,
<snip>
maar natuurlijk elk stukje kritiek is in jouw ogen terecht als het maar kritiek is


vriendelijk bedankt Re, voor deze getrouwe kenschetsing van mijn motivatie... NOT

quote:

tuurlijk is er iets mis met BB, maar er is nix mis met de bewoners, gemiddelde Nederlanders gemiddlelde ervaringen… stop 9 intelectuelen 100 dagen bij elkaar en die zijn ook uitgelult binnen 10 dagen

Ik dacht dat ik het woord 'afgezeken' had gebruikt - dat is toch voldoende om ook mijn afkeuring van zijn schrijfstijl over hen duidelijk te maken ? Ik doe niet eens mee aan nominatie-posts. Waar ik wèl al talloze malen voor heb gepleit, is een 'bewuster kijken' naar de media, met name BB-TV. En dat gaat niet over 'kritiek om de kritiek'. Die sneer van je meen ik niet te hebben verdiend, Re. Wel noteer ik, dat 'media aan de kaak stellen dmv. media' een schier onbegonnen zaak is. Waarom ? Omdat heel nederland één groot BB-huis is, - net als elk forum, discussie-groep of panel - waar iedereen zijn eigen mening het belangrijkst vindt, en we het dus nooit eens zullen worden, over wat er 'om ons heen mis is'.
Solidair zijn 'om de (macht van) de solidariteit', en voorbijzien aan details/onvolkomenheden omwille van één boodschap - daar zijn noch de bewoners, noch wij hier, nog steeds niet toe in staat. Laten we dan ook maar op de blaren zitten.

  vrijdag 26 november 1999 @ 14:46:00 #15
739 BadGirl
Pas op hoor, ik blaas!
pi_223842
HoHo, mag ik zo vrij zijn en even optreden als bemiddelaar?

Ik denk dat we te maken hebben met een communicatiestoornis Re en Moor. Moor: Re bedoelde de kritiek NIET op Hunter of op iets waar jij je duidelijk op aangesproken voelde maar op de meeloperige, sympathietrekkende manier waarop de schrijver dit stuk had geplaatst.

En Re: Moor bedoelde de kritiek niet op jou persoonlijk maar op VOO, en dat er niets gebeurt, door niemand, om dat gemanipuleer een halt toe te roepen (wat misschien ook niet eens kan).

Moor moest gewoon even zijn GAL spuwen zoals ie al zei.

Maak jullie niet zo druk oke?


She's a bad girl, she's a bad girl. Ain't it a shame when a girl goes bad, it's enough to drive you mad.
pi_223843
Dank je voor deze bemiddeling BadGirl, had niet gedacht zoiets hier nog eens mee te maken
Ik merk dat ik onduidelijk ben: mijn probleem is, dat in het topic-systeem hier, elke post zó meeslepend werkt op andere lezers, dat heel vaak 'het kind met het badwater verdwijnt' (in dit geval Hunters bijdrage) door de veelheid van kritiek-op-kritiek-op-kritiek. Ik vrees dan dat anderen steeds oppervlakkiger gaan lezen.

En het mocht al duidelijk zijn, dat een groot deel hier niet post 'om de bewoners af te kraken'. Wat dat betreft Re, helemaal met je eens !

  vrijdag 26 november 1999 @ 15:00:00 #17
739 BadGirl
Pas op hoor, ik blaas!
pi_223844
No probs, Moor.
Geven jullie elkaar wel een kusje nu ?
She's a bad girl, she's a bad girl. Ain't it a shame when a girl goes bad, it's enough to drive you mad.
  vrijdag 26 november 1999 @ 15:08:00 #18
262 Re
Kiss & Swallow
pi_223845
dat Is toch het voordeel van een Forum zoals deze? we kunnen V niet direct aanvallen dus gaan we met elkaar in discussie en meestal ben ik het zeer met Moor eens maar ook hij kan drammen en ik ook. Ik vind dat er soms heel zwaar getild wordt aan bepaalde dingen en veelste ver worden doorgevoerd.
Het is geen welles nietes spelletje en dat gedeelte over die kritiek was meer een domme reactie mijnerzijds


------------------
http://www.cruel.com/cgi/cruelette.cgi

[Dit bericht is gewijzigd door Re (Datum 26 November 1999).]

04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  vrijdag 26 november 1999 @ 15:16:00 #19
739 BadGirl
Pas op hoor, ik blaas!
pi_223846
WoW!
IK BEN TROTS OP JULLIE!
She's a bad girl, she's a bad girl. Ain't it a shame when a girl goes bad, it's enough to drive you mad.
pi_223847
Krijgen we nu allebei van jou 'n kusje, BadGirl ?

Daar geef ik toch de voorkeur aan...

PS: lezer, het gaat om het stukje van Hunter bovenaan ! niet teveel letten op deze thread-vervuiling

[Dit bericht is gewijzigd door Moor (Datum 26 November 1999).]

  vrijdag 26 november 1999 @ 15:27:00 #21
739 BadGirl
Pas op hoor, ik blaas!
pi_223848
Voor ik boze reacties krijg wegens off-topic remarks: dit is het laatste wat ik erover zeg....

Moor en RE:
SMAK SMAK SMAK!!!

(er zou een zoen-icoon tussen moeten zitten maar de bedoeling is hetzelfde hoor)

[Dit bericht is gewijzigd door BadGirl (Datum 26 November 1999).]

She's a bad girl, she's a bad girl. Ain't it a shame when a girl goes bad, it's enough to drive you mad.
  vrijdag 26 november 1999 @ 15:58:00 #22
1568 Boo Boo
Al is de leugen nog zo.....
pi_223849
Hunter tnx!!
Van de week heb ik na het zien van Mona als celebrity tijdens de premiere van de nieuwe 007 en een aflevering BB de kanaal van Veronica van mijn TV geflikkerd .

Dat gaf een bevrijdend gevoel. Geen Hummie van den Tonnenennogveelmeer meer. Geen misselijkmakende TV scenes meer

Veronica? The Old One!

de waarheid achterhaald hem wel!


pi_223850
Even vanaf m'n werk, jongens. Voor de goede orde: ik ben nietde schrijver van het bovenstaande stuk, dat is namelijk Jos Kessels. Ik heb het slechts gekopieerd, en dan nog wel van Eyenet. Dit is al de zoveelste keer dat zoiets gebeurd, hoe veel duidelijker kan ik nog zijn met mijn verwijzingen?
I am a Watcher, part of a secret society of men and women who observe and record, but never interfere. We know the truth about Immortals. In the end, there can be only one.
  vrijdag 26 november 1999 @ 17:11:00 #24
1568 Boo Boo
Al is de leugen nog zo.....
pi_223851
Dat was me al duidelijk Hunter. In ieder geval bedankt voor je inspanning om de critici in den landen m.b.t. BB in FOK! forum te citeren. Dit doet me deugd.
Nogmaals, Hunter & Jos TNX!
de waarheid achterhaald hem wel!


  zaterdag 27 november 1999 @ 13:09:00 #25
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_223852
Beste Moor,

Toch nog even hoor, ik zag net pas je reactie. Ook hier is even een kleine communicatiestoornis opgetreden geloof ik. Ik heb nooit de behoefte gehad Veronica te verdedigen of iets dergelijks. Aan de andere kant heb ik, in tegenstelling tot jij, niet de behoefte de manipulaties van VOO aan het grote publiek kenbaar te maken. Daar vind ik het simpelweg niet belangrijk genoeg voor. (Overigens vind ik het een nobel streven hoor). Mijn stukje ging vooral over het feit dat ik het slecht kan hebben dat sommige zogenaamde intellectuelen de bewoners continu persoonlijk aanvallen en tot op het bot afkraken. DAT staat me niet aan en als ik jouw stukjes zo lees ben je het daar gelukkig mee eens.
Kortom, de meningen liggen allemaal niet zo ver uiteen....

PS: Hunter, ik had wel door dat het niet jouw stukje was. Goed dat je de moeite neemt om alles erop te zetten, ook al ben ik het met een groot deel van de inhoud niet eens

[Dit bericht is gewijzigd door Hik (Datum 27 November 1999).]

Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
pi_223853
Hé Hik,

misschien moet je er toch nog eens over nadenken. Je bent wél boos als er hier iemand de bewoners ongenuanceerd aanvalt (en ook ik ben het met je eens dat ze dat niet zouden moeten doen) maar je kan je níet druk maken over de manipulaties van Veronica.

En dat terwijl dergelijke manipulaties op de langere termijn veel meer schade aanbrengen: denk maar eens aan het beeld dat ze op hebben gebouwd van Mona, of aan het feit dat Ruud nog steeds denkt dat hij een eerlijke kans op het geld maakt.

Ruud begint nu al depressief te worden van het gehele gedoe, kan je voorstellen wat er gebeurd als hij er achter komt dat het allemaal voor het gewin van V is geweest en dat het hem uiteindelijk niks heeft opgeleverd! En denk je dat V hem dan nog zal begeleiden? Geloof het maar niet.

I am a Watcher, part of a secret society of men and women who observe and record, but never interfere. We know the truth about Immortals. In the end, there can be only one.
  Redactie Frontpage zaterdag 27 november 1999 @ 15:40:00 #27
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_223854
Misschien is zo'n stukje een open deur voor ons, trouwe foklezers. Maar het feit dat de media steeds vaker dergelijke columns plaatsen die hout snijden (al hebben ze steeds vaker een duidelijk fok-toontje) zorgt ervoor dat ook de 'gewone' BB kijker eens nadenkt over zaken waar wij allang achter zijn.
  zaterdag 27 november 1999 @ 16:07:00 #28
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_223855
's waar Hunter, op die manier had ik het nog niet eerder bekeken! Zaken zoals destijds met Mona zijn natuurlijk heel ernstig. Toch heb ik het idee dat hier ook een hoop mensen rondhangen die het meer als een persoonlijke kruistocht zien VOO te ontmaskeren als de grote boeman die steeds hun streams op blauw zet. Ook die mensen zijn niet echt begaan met het lot van de bewoners maar gaan vooral uit hun dak om het feit dat ze bepaalde info niet krijgen waarvan zij vinden dat ze er recht op hebben. Snap je welk verschil ik bedoel? (Je kunt mij niet wijsmaken dat de schrijver van het bovenstaande stuk nu zo enorm begaan was met het wel en wee van de bewoners, als hij ze op die manier beschrijft)
Ook voor die laatste groep anti-VOOers kan ik begrip opbrengen hoor, begrijp me niet verkeerd. VOO sjoemelt dat het een lieve lust is, zoveel is wel duidelijk en als je je daar kwaad om maakt, prima.
Ik voor mij kan me echter niet zo druk maken over dat gebrek aan informatie.
Maar nogmaals, je hebt helemaal gelijk als het gaat over bepaalde manipulatie die slecht is voor het welzijn van de bewoners. (Al staan deze, volgens mij, stuk voor stuk vrij stevig in hun schoenen).
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
pi_223856
HiK,
bedankt voor je reactie, en inderdaad, in grote lijnen zijn we het (steeds meer) eens hier op het forum.
Wat betreft het 'stevig in hun schoenen staan' heb ik ernstige vraagtekens, als ik de bewoners hun gedrag over de weken bekijk.
BN betekent nl. voor verschilende onder hen inmiddels niet 'Bekende Nederlander', maar 'Beruchte Nederlander'. En dat ligt niet zozeer aan hen, maar aan het feit dat de meeste (onder 2 miljoen kijkers) niet zo goed de 'weelde' kunnen dragen van iemand tot 'op het tandenpoetsen, enz.' dagelijks 'uitgekleed' te zien. Dat, en de hele BB-setting, levert zulke basale gedragingen van de 'homo sapiens' op, dat het voor de kijker iets te 'bedreigend' wordt om in close-up voorgeschoteld te krijgen, en dan gaat de mens oordelen, etiketten plakken, en zelfs schelden, om vooral het verschil met hem/haarzelf te benadrukken.... VOO gebruikt dit handig voor de stem-rondes, de roddelpers en sommige TV-shows buiten het uit en karikaturiseren het nog verder.
Het effekt dààrvan op degenen die uit het huis komen is bij sommigen al bekend (Sabine durft, volgens zeggen, nu pas 'de straat weer op') bij anderen die er nog zitten totaal onbekend (want nog nooit meegemaakt en dus nimmer op voorbereid) en zal nog verwarrender werken dan het 'onbekende' van de binnenkomst in het BB-huis. Bij sommigen dringt NU pas het gebrek aan privacy door... laat staan dat ze er een compensatie voor gevonden hebben.
Eenmaal buiten zal het 'oordeel' over hen nog veel massaler op ze overkomen. En daar hebben zelfs getrainde 'sterren' nog vaak moeite mee... De bewoners zijn dan - als het eindelijk tot hen doordringt - geen spel-deelnemers, maar niets als tijdelijke 'levende billboards' geweest, die na vertrek nog 10 dagen contractueel worden uitgebuit (over langere tijd uitgesmeerd, vlgs. VOO-agenda) en daarna gedumpt als een baksteen. Probeer jezelf er eens in te verplaatsen - hoe zou jij ermee omgaan ?
  zondag 28 november 1999 @ 11:55:00 #30
1129 buzzer
Jeu de buzzer
pi_223857
Is daar uberhaupt al over nagedacht hoe die mensen straks weer in de Maatschappij moeten functioneren ? Nu is drie maanden weliswaar geen onovebrugbare periode, maar die mensen zijn het gevoel voor heden en verleden wel een beetje kwijt. En idd denk ik dat als je die mensen als een baksteen laat vallen (hoewel VOO heel onopvallend een baksteen kan laten vallen) ze nog ernstige problemen in het vooruitzicht hebben. Laat staan als ze ooit onder ogen komt wat er over ze geschreven is. Ik denk dat VOO wel heel serieus moet overwegen om deze mensen nog een paar maanden psychologische hulp te geven.
Toch vreemd hoor.. Dat men het over een boek heeft en daarbij de vraag stelt of het ook offline te bekijken is
  Redactie Frontpage zondag 28 november 1999 @ 12:10:00 #31
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_223858
quote:
op 11-28-1999 om 11:55 AM schreef buzzer het volgende:
Is daar uberhaupt al over nagedacht hoe die mensen straks weer in de Maatschappij moeten functioneren ? Nu is drie maanden weliswaar geen onovebrugbare periode, maar die mensen zijn het gevoel voor heden en verleden wel een beetje kwijt.



Er is een aflevering van South Park waar een man wordt ontdooit na 3! jaar te zijn ingevroren.
Hij wordt in een cel geplaatst waar continu Ace of Base wordt gedraaid, want het aanblik van Marilin Manson kan hem wel eens doen schrikken.
Ik denk dat we de bewoners ook niet moeten blootstellen aan de ongeregiseerd realiteit, dus Hans vn der Togt die weer op tv is en Jeroen Smits die overdag Call Tv doet.
En dan heb ik het nog niet eens over de Abba-Teens!!!

  zondag 28 november 1999 @ 12:13:00 #32
272 R@b
No-nonsens
pi_223859
Ik heb dat hele stuk van die kessels nog eens zitten lezen ,maar volgens mij staat er een GROTE fout in. Hij zegt dat op het eind Ruud en Willem overblijven, maar dat kan toch helemaal niet ?? Of ik ben verkeerd ingelicht maar volgens mij blijven er 3 personen over waaruit het publiek de uiteindelijke winnaar kiest. Zie ook het nominatie schema op de FAQ die hier op Fok is opgezet http://www.cybolic.com/bb/general.htm

ik heb altijd begrepen dat er 3 personen overblijven Excuse me when I'm wrong

Rob

R@b is inderdaad één van de verschrikkelijkste personen die ik ken.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')