abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_223363

Dit is het weer maagdelijke vervolg van een discussie die al vanaf het begin
van BB loopt.
Iedereen die serieus in wil gaan op vragen als:
-wie zijn die mensen en what makes them tick
-hoe liggen de verhoudingen in de groep
-overleven ze BB of zijn ze definitief gebroken
-overleeft Nederland BB of is het eind nu zoek
is hier weer net zo welkom als in alle voorgaande topics "Voer voor
psychologen x"
Dit is het langstlopende topic in het BB forum en dat is zowel te danken aan
de kwaliteit van de bijdrages als de discipline van alle posters hier.
De spelregels: domme, platte, ongenuanceerde en onbedaarlijk leuke bijdrages: graag maar plaats ze niet hier.
Rond de 50 posts sluiten we en starten een vervolg. Wie dat doet: citeer
deze inleiding als eerste tekst en kondig de overgang aan in het oude topic.
Als het net heel druk is: citeer de laatste post ook weer even hier. Zo
hebben we de beste kans dat het een min of meer coherent verhaal blijft.
Er wordt door iedereen veel werk gestopt in dit topic: laten we dat samen in
ere houden. Voyeur is watching you !
Wees gewaarschuwd: pittige teksten op komst
pi_223364
Laatste posts uit vorig deel:

quote:
op 11-24-1999 om 04:32 PM schreef Moor het volgende:
Jumparound,
ik weet niet hoe lang je al meeleest op dit Forum, maar er is een analyse van Bart die misschien met de jouwe overeenkomt: B.'s buitenkant (vlgs. jou in 't leger aangekweekt) verbergt een Bart die onmiddellijk reageert op 'behoeften' van de ander (tot en met raadseltjes 'goed schrijven' en puzzeltjes 'goed oplossen') Deze hulpvaardige kant komt pas, als de ander hem erom vraagt. Bart zonder appèl op zijn hulp, wordt een Bart die rambo-achtig op solo gaat. Bart die gevrààgd wordt, is een heel zachtaardige, vriendelijke jongen. De achtergrond hiervan is ook besproken maar te lang om hier te quoten. Herken je dit ?

quote:
op 11-24-1999 om 04:50 PM schreef PLANIX het volgende:
Er wordt wel heel veel gediscussieerd over Bart, enig charisma kan hem bepaald niet ontzegd worden m.b.t sommige posters ;-).
Dat zijn dominante gedrag niet door de overige mensen in de groep wordt getolereerd lijkt me een overwinning van het 'matriarchaat' onder Karin boven het 'patriarchaat' van 1 van de mannen. Het (voorlopige) resultaat is dat het harmonie model gericht op het behouden van de eenheid binnen de groep de boventoon voert. Maurice, Willem en in mindere mate Ruud lijken zich hierbij te hebben neergelegd.
Bart daarentegen staat meer voor het patriarchaat. Een leider accepteert hij alleen als hij die moet accepteren en dan alleen een mannelijke leider in een militaire commando structuur. Anders is hij het proto type van de 'oer'man, een nomade (met het geld ga ik een verre reis maken) die onrustig van plaats (USA) tot plaats trekt (het leger). Hij is geen leider omdat hij geen verantwoordelijheid over andere individuen wil dragen uit angst fouten te maken (zoals zijn ritmeester in de Alpen). Hij zal echter nooit en te nimmer enig gezag over hem in normale sociale relaties accepteren (zoals Willem). Als man etaleert hij steeds zijn mannelijke kwaliteiten : kracht, sexuele agressiviteit (Sabine, tot op zekere hoogte Anouk), kennis, emotionele ongevoeligheid (3 bianca's op de bank) en assertiviteit.
De groep (behalve Ruud) ervaart dit als een bedreiging en daarom (en niet door zoiets als wat wij Westerlingen toeval noemen) wordt Bart steeds genomineerd. Met Ruud ontwikkelt Bart een interessante relatie, waarbij niet zozeer een vader/zoon conflict speelt maar eerder een competitieve maar tergelijkertijd ook een affectieve relatie tussen twee lotgenoten een 'stoeipartij' zoals zij onlangs op de bank met elkaar hadden, en Bart's uitspraak dat hij zichzelf over 20 jaar als een soort Ruud ziet), waarbij Ruud probeert zijn verloren gewaande 'man' zijn (sinds zijn vaste relatie en zijn dochterje) weer terug te vinden. Hij slaagt hier echter maar niet in, omdat als hij zich echt moet bewijzen steeds een stapje terug doet. Hier doet de invloed van het 'matriarchaat' zich weer gelden. De aanwezigheid van 'moeder' Karin en van zijn vrouwtje en kind achter de buis thuis belemmeren hem gewoon (Ruud wil wel sex maar mag geen sex).
Als zoiets potentieel toch dreigt te kunnen gebeuren (bijv met Cyrille) dan stemmen alle huisvrouwen, moeders en moraalridders iemand gewoon weg. Zij tolereert zijn seksistische opmerkingen, scheten, vuilspuiterij en bloot gedrag die voortkomen uit zijn frustratie alsof hij een klein kind is en niet serieus genomen hoeft te worden.

Tot zover my insignificant opinion.


  woensdag 24 november 1999 @ 17:22:00 #3
262 Re
Kiss & Swallow
pi_223365
Even over de groep

Komt Willem op een eiland te staan nu bijv. Ruud meer naar Bart trekt en Karin en Maurice al een 'historische' band hebben.

Hoe regeert Willem op zijn door de regie gedwongen leidersschap terwijl de groep hier lauw op reageert.. ik ben bang dat zijn opgekropte woede uit zijn huwelijk voor zeer veel problemen gaat zorgen

een ander probleem is al eens eerder aangehald, telkens als Bart wordt genomineerd wordt de andere eruit gestemd... gegeven dit feit zal de groep hier rekening mee houden

Bart roept telkens .. ik zie het nog even aan.. maar blijft meestal. Ik kan me voorstellen dat dit uitwerking heeft op de groep
Karin vind de aanvaringen met bart interesanter dan bijvoorbeeld Willem of Maurice, zit hier een verborgen adoratie in van Karin, zij die altijd in het gareel moest blijven?

een paar gedachten

04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  woensdag 24 november 1999 @ 17:24:00 #4
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_223366
beste moor, nee ik lees nog niet zolang mee op di tonderdeel van het forum, maar ik wou je zeggen dat die analyse klopt als een bus, maar dit zit een beetje bij ons in de familie, dat reageren als mensen er om vragen is ook heel goed gezien, heeft wel een diepere achtergrond, maar die is niet relevant voor het forum
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
pi_223367
Dank je, Jumparound
Ik weet nu voldoende over wie je bent. Welkom op dit Forum ! (was ik nog vergeten te zeggen).

Misschien kun je de topic Voer voor Astrologen nog eens opvissen uit de 'kelder' van het forum, daar staat ook één en ander over Bart in.

  woensdag 24 november 1999 @ 17:37:00 #6
1693 Naf
het monster van de Moerplaat
pi_223368
De laatste tijd is het zeer traag allemaal, en gebeurt er bijna niks, maar toch:

Karin lijkt een beetje uitgekeken op haar slaafje Maurice en heeft daardoor misschien wat meer aan Bart. Ruud heeft zich teruggetrokken en houdt zich enorm op de vlakte. Hij valt ook steeds in herhaling wat betreft de buitenwereld. Hij wordt bang voor wat daar allemaal gebeurt. Dat Willem een rol speelt is iedereen enorm duidelijk geworden, en de buitenwereld spuugt hem uit. In het huis is dat nog niet het geval. Bart moet tegengas blijven houden en geven, dan blijft ie zeker. Hij weet zich toch goed staande te houden en is de laatste tijd niet alleen meer dat onzekere mannetje. Kortom, het blijft interessant, alleen zonder al te grote conflicten, of juist: zelfs zonder.

'We zijn met de meesten die niets anders hoeven dan hun hoofd in de zon'... en mediageil zijn.
pi_223369
In RTLlive werd net een schets van de karakters gemaakt met behulp van Enneatypologie.
Verschillende relaties werden met behulp van deze methode uitgelegd.

Er zijn negen verschillende typen, die volgens de deskundige als volgt verdeeld zijn:
1. Perfectionist
2. Helper: Anouk, Mona
3. Winnaar: Bart, Sabine
4. Romanticus: Bianca, Tara
5. Waarnemer: Karin
6. Loyalist: Maurice
7. Avonturier
8. Baas: Ruud
9. Bemiddelaar: Willem

Volgens deze methode, heeft ieder cijfer een band met het 'buurcijfer'. Dus bijvoorbeeld nummer 5 met nummer 4 en 6. (Bovendien zijn er door een soort crosspointing nog twee typen verbonden met ieder type, maar toen had ik helaas nog geen pen en papier bij de hand)

Je kunt op deze manier uitzoeken waarom bepaalde personen een band met elkaar hebben of waarom ze elkaar juist niet liggen.
Bovendien verklaart het waarom bijvoorbeeld Anouk niet kan aarden in deze groep. Omdat ze een 'helper' is, heeft ze een groep nodig om in te kunnen functioneren. Omdat de groep echter al homogeen was op het moment dat ze erbij kwam, lukt het haar niet om aansluiting te vinden. Zonder te worden opgenomen in de groep, kan ze haar functie als helper niet uitoefenen.

Volgens de deskundige zal het vertrek van Anouk alleen invloed kunnen hebben op het gedrag van haar typologische buurman Bart.
Op de rest zal het geen invloed hebben.

(Is het een beetje een begrijpelijk verhaal geworden?)


  woensdag 24 november 1999 @ 22:37:00 #8
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_223370
zit wel een kern van waarheid in, alleen sommige zullen het wel moeilijk krijgen als ze ontdekken dat anouk ook "iets van buiten"mee bracht, zo genoeg,ik ga maar vast slapen want morgen heb ik weer een zware dag.

doei?

Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
pi_223371
Draag maar vast iets herkenbaars, Jumparound, als je vanavond in de zaal zit in de live-uitzending
  Moderator donderdag 25 november 1999 @ 14:20:00 #10
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_223372
Jumparound,

Ben je de linker of rechterpersoon op het plaatje waar je naar probeert te verwijzen?


Er zijn Europese landen waar een groter bevolkingsdeel moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, maar waar supermarktgevechten om rollen zacht Page-toiletpapier toch uitblijven.
pi_223373
quote:
op 11-24-1999 om 06:48 PM schreef Athena het volgende:

Er zijn negen verschillende typen, die volgens de deskundige als volgt verdeeld zijn:
1. Perfectionist
2. Helper: Anouk, Mona
3. Winnaar: Bart, Sabine
4. Romanticus: Bianca, Tara
5. Waarnemer: Karin
6. Loyalist: Maurice
7. Avonturier
8. Baas: Ruud
9. Bemiddelaar: Willem

Volgens deze methode, heeft ieder cijfer een band met het 'buurcijfer'. Dus bijvoorbeeld nummer 5 met nummer 4 en 6. (Bovendien zijn er door een soort crosspointing nog twee typen verbonden met ieder type, maar toen had ik helaas nog geen pen en papier bij de hand)

Je kunt op deze manier uitzoeken waarom bepaalde personen een band met elkaar hebben of waarom ze elkaar juist niet liggen.
Bovendien verklaart het waarom bijvoorbeeld Anouk niet kan aarden in deze groep. Omdat ze een 'helper' is, heeft ze een groep nodig om in te kunnen functioneren. Omdat de groep echter al homogeen was op het moment dat ze erbij kwam, lukt het haar niet om aansluiting te vinden. Zonder te worden opgenomen in de groep, kan ze haar functie als helper niet uitoefenen.


Uitgaande van deze theorie zouden Willem en Ruud weinig steun krijgen bij de rest, alleen maar bij elkaar, en ool Maurice zou alleen steun vinden bij Karin.

Echter, dit zijn wel de mensen die tot nu toe bijna niet zijn genomineerd.
Van de andere kant, degene met de meeste nominatie is tot nu toe wel Bart geweest en volgens deze theorie zou hij juist de meesye naasten hebben.

Kortom, een leuke theorie, die zoals met al dit soort theorieen vast wel enige waarheid zal bevatten, maar die volgens mij totaal niet op gaat.

et qu'est ce que vous voulez faire avec cet information?
wel, rien ne faire pas avant le jour de gloire est arrive.

pi_223374
quote:
op 11-25-1999 om 02:31 PM schreef Goeroe Pavlov het volgende:
Kortom, een leuke theorie, die zoals met al dit soort theorieen vast wel enige waarheid zal bevatten, maar die volgens mij totaal niet op gaat.


Het gaat er om hoe je met de theorie omgaat. staat Bart daar wel goed als zijnde winnaar, en wat doet Sabien daarbij??

Als je hem slecht in vult dan klopt het zeker niet denk ik.

fake a dream
  donderdag 25 november 1999 @ 14:54:00 #13
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_223375
Is het ook opvallend dat bart alleen maar buur cijfers heeft die er al uit zijn gestemd, of heeft dat er ook mee te maken, of is het een teken aan de wand? Dat wou ik nou weten.
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
pi_223376
Leuk, deze voer voor psychologen-topic, maar ik moet even reageren op de berichten over de 'enniatypologie'. Ik heb gelukkig de RTLLive-uitzending niet gezien waarin de theorie van het Enneagram (want zo heet het) zo frivool werd verkwanseld. Wel weer prachtig RTL, overigens.

Even uit de boeken: de theorie van het Enneagram zegt NIET dat een persoon 'invloed zou kunnen hebben' op een persoon van een type met aangrenzend nummer.
Het zegt o.a. wel dat een persoon die veel tekenen van een 9 vertoont (jaja), ook trekken van een 6 en 3 zal vertonen. Een 8 zal ook trekken van een 5 en 2 vertonen, etcetera (voor meer info: er zijn veel Enneagram-infosites op Internet).

Dat Anouk niet in deze groep zou passen omdat ze een 2 is, klopt dus niet. Omdat de genoemde theorie niet klopt, en omdat ze helemaal geen 2 is: ze zuigt iedereen leeg, terwijl een 2 zorgt voor anderen (totdat 'ie er zelf ontevreden bij neervalt).

En dan: als Ruud een acht is (The Boss), ga ik 'm alsnog serieus nemen. NIET dus! Ik denk dsat Sabine een acht was, en zulke mensen houden het noooit lang uit in dicht op elkaar gepakte groepen!

..vol verwachting klopt mijn hart..
pi_223377
Tip van Martin D van: Eyenet

Artikel in de Limburger dd. 20 november 1999.

Big Brother als massale meditatie.

Gemiddeld anderhalf miljoen kijkers gaan dagelijks plat voor Big Brother. Ondanks intellectueel gekrakeel blijkt tweederde van hen middelbaar, hoger of academisch opgeleid. Toch is Big Brother min of meer oude wijn in nieuwe zakken. Vanwaar die hype?

Martin woonde slechts een week in het Big Brother-huis. Toch kan hij nog steeds niet 'gewoon' over straat lopen. De mensen willen hem aanraken en kussen. En ze koekeloeren in zijn winkelwagentje als hij boodschappen doet. Zo'n twintig buitenlandse tv-stations hebben Martin inmiddels al uitgehoord.

Sabine, die 35 dagen volmaakte, durft pas sinds kort alleen over straat. "In het huis voelde ik me minder bekeken, ondanks alle camera's. Het is nu veel moeilijker. De mensen staren je aan. En iedereen roept je naam."

Big Brother loert nog steeds. Maar nu uit een andere hoek. "Sabine zwanger van Bart..."

"Mona maakt schulden vanwege verslaving..." "Waarom zet flirtende Karin alles op het spel..?" De roddelbladen weten wel raad met Big Brother.

De culturele elite ook. "Laagschedeligheid.... Geestelijke gehandicapten... Mensen uit de caravan..."Joost Zwagerman, Youp van 't Hek en Paul de Leeuw trokken hun oordeel zo uit de bovenste bureaula.

Big Brother is hot. Dagelijks kijken zo'n anderhalf miljoen kijkers naar dit programma van John de Mol, de donderdagse extra uitzending benadert regelmatig de twee miljoen. Volgens de dienst Kijk- en Luisteronderzoek is tweederde van de kijkers middelbaar, hoger of academisch opgeleid. " Hoger opgeleiden kijken meer naar de groepsdynamica, voor het lagere-schoolpubliek is er te weinig actie," verklaard woordvoerder dr. Eric Haas van het Nederlands Instituut van Psychologen.

Big Brother bestaat uit een aantal elementen die op zich geen van alle nieuw zijn. De min of meer verborgen camera. Het wedstrijdelement (weekopdracht) en de flinke hoofdprijs. De combinatie van wildvreemde mensen, een kunstje dat programmamaker Erik Latour al regelmatig vertoonde. De frequentie en opzet van een dagelijkse soap a la GTST, compleet met cliffhanger.

Verder alle elementen van reality- en emotie-tv, aangevuld met merchandising, een perfecte mediacampagne en niet te vergeten Internet, met chat-events, veilingen, journaals en spelletjes. De kijker mag bovendien meebeslissen over de afloop, a raison van 99 cent per minuut. Schud een keer goed en ziedaar: Big Brother. Het enige dat absoluut afwijkt, is de isolatie van de buitenwereld en het voortdurende samenspel met Internet.

Maar verklaart dat de huidige hype?

Programmamaker Erik Latour heeft er lang over nagedacht. "De kijker is gewend geraakt aan slim gemonteerde, snelle tv. Nu wordt hij voor het eerst sinds jaren gedwongen te observeren. Eerst denkt hij: ik ben een voyeur. Maar dan komt langzaam het besef dat hij eigelijk naar zichzelf zit te kijken. Noem het massale mediameditatie. Big Brother is de televisie van de nobody's. Het gaat over mensen die normaliter nooit de grijze massa zou ontstijgen."

Latour zette in 1992 al zeven jongeren in een pand met camera's en volgde hen 31 weken lang. De titel:' Nummer 28'. Vijf jaar later volgde zijn 'werkhotel' : zeven werkzoekenden woonden drie maanden in een hotel, ook weer met de camera erbij. Daarna kwam 'Met de deur in huis', een soortgelijke formule. De TROS lanceerde nog 'Buskruit': vijf jonge uitvinders woonden vier maanden in een studentenhuis, dag en nacht gevolgd. Ook hier geen draaiboek of script.

Creality-televisie noemde Latour het destijds, met een knipoog naar alle reality op de buis. "Ik vind het jammer dat De Mol het niet heeft aangedurfd die mensen voor zich te laten spreken. Dat hij fenomenen als opsluiten en nominaties nodig heeft gevonden. Nee, zelf kijk ik niet naar Big Brother. Ik vind het oersaai. Dan heb ik net zo lief een aquarium in huis."

Volgens mediasocioloog Peter Hofstede draait alles om het sleutelgateffect. "Voyeurisme is een verborgen basisbehoefte van de mensheid. We genieten graag van het verbodene. Daar is de hele roddelpers op gebaseerd. Het Bekende Nederlanderschap nodigt uit om te gluren. Iedere onbenul kan bekend worden, als-ie maar vaak genoeg op tv komt. Dan krijg je vervolgens het effect van parasociale relaties: het publiek heeft helemaal geen binding met die mensen, maar krijgt het idee dat dit wel zo is."

Dan is er nog de loterijdroom. "De kijker ondersteunt in gedachten de mogelijke winnaar en identificeert zich ermee. Big Brother is een instant soap met wisselende helden." Dat geeft volgens Hofstede een extra dimensie, waaraan de gewone soap niet kan tippen:" Het publiek denkt:' Goh, daar had ik ook kunnen zitten'. Big Brother is een typisch voorbeeld van 24-uurs psycho-economie."

Het vakblad Psychologie Magazine opperde deze maand dat er steeds verdergaande informalisering van relaties en verhoudingen mensen uitnodigt hun prive-leven op straat te gooien: hoe vrijer de maatschappelijke omgang, hoe losser de normen.

Hofstede ziet dat anders:" Op tv wordt een schijnwerkelijkheid getoond. Een geselecteerde realiteit die we gaan nabootsen omdat we denken dat het zo hoort. De tv is niet louter een spiegel van de maatschappij, zij werkt ook de andere kant op. Een camera geeft mensen bovendien het idee van verhoogde aandacht: de hyperaandacht. Daardoor ontstaat al snel de neiging zich meer bloot te geven. Bij de psychiater of psycholoog treedt hetzelfde effect op: mensen worden opener."

Dr. Erik Haas gelooft dat het publiek simpelweg graag de psycholoog uithangt. Dan is er volgens hem nog het zogeheten ' louter blootstellingseffect' :"Eerst vind je Big Brother niks. Maar geleidelijk ontstaat er toch een zekere mate van sympathie. Bij reclame werkt dat net zo."

CNN- Anchorvrouw Caril Lin, die deze maand speciaal uit de VS overvloog voor een documentaire over Big Brother, vreest een precedent:" Big Brother verwijst naar de technologie die ons overal bespiedt. In de lift, in het winkelcentrum. Het gaat om de precedentwerking daarvan: we vinden het zo amusant om anderen te begluren dat het risico bestaat dat we dit tot norm verheffen. Het zelfs als een recht gaan beschouwen. Experimenten met privacy en technologie op tv dragen bij tot de legalisering van voyeurisme. Het is triest dat we ons steeds vrijer voelen om meer te weten van een ander. Ik vind dat we bepaalde geheimen beter niet kunnen weten. En dat we dat van elkaar moeten accepteren."

De uitgekiende mix van big Brother heeft nog een belangwekkend aspect: 24 uur camerawerk wordt dagelijks in een half uurtje gepropt. Wat is daar nog echt aan? Wat is uberhaupt echt aan het dagelijkse leven van mensen in een vissekom? "De mensen zijn echt, daar gaat het om", zegt ex-bewoonster Mona.

"Aan manipulatie ontkom je niet", stelt Peter Hofstede. Eind jaren zestig filmde hij voor de IKON een rollenspel over gezagsverhoudingen tussen ouders en kinderen. "Twee dagen lang zaten we opgesloten bij elkaar. Dan ga je monteren. De verhaallijn ligt in jouw handen. Het blijft toch een aaneenschakeling van momenten die jij hebt gekozen. Daardoor lijken bepaalde dingen heftiger dan ze zijn."

Hofstede heeft zelf ervaring met opgesloten leven. Hij maakte enkele lange zeereizen. "Na zes dagen begon het gedrag van de mensen op het schip te veranderen. Trouwringen gingen af, er ontstonden allerlei amoureuze situaties. Aan het eind van de reis viel men elkaar schreiend in de armen. Maar eenmaal terug aan wal verviel iedereen weer in zijn oude patroon."

Psycholoog Erik Haas:" In feite bepaalt de situatie altijd wie je bent. Niemand is in wezen zichzelf. Natuurlijk is er altijd een persoonlijke stijl te herkennen, maar je echte zelf bestaat niet. Daarvoor zit onze persoonlijkheidsstructuur te complex in elkaar. In elke situatie handel je weer anders."

Hofstede verwacht niet dat Big Brother voor herhaling vatbaar is. "Ik geloof niet dat De Mol een goudader heeft blootgelegd." Erik Latour is het met hem eens. "We vinden die saaiheid kennelijk een keer

I am a Watcher, part of a secret society of men and women who observe and record, but never interfere. We know the truth about Immortals. In the end, there can be only one.
pi_223378
pi_223379
quote:
op 11-25-1999 om 04:49 PM schreef dolfin het volgende:
.

Even uit de boeken: de theorie van het Enneagram zegt NIET dat een persoon 'invloed zou kunnen hebben' op een persoon van een type met aangrenzend nummer.
Het zegt o.a. wel dat een persoon die veel tekenen van een 9 vertoont (jaja), ook trekken van een 6 en 3 zal vertonen. Een 8 zal ook trekken van een 5 en 2 vertonen, etcetera (voor meer info: er zijn veel Enneagram-infosites op Internet).


Op site http://www.spods.net/personality/ kun je ook zelf bepalen welke Enneagram type je bent (wel 180! vragen) en staat er een beschrijving van de 9 verschillende typen.
Ik heb deze test net 'even' gedaan: beeld klopt redelijk, alleen het BOSSES type komt sterker in de score tot uitdrukking dan het in de werkelijkheid is.

  vrijdag 26 november 1999 @ 02:00:00 #18
836 MrMurphy
Mostly harmless
pi_223380
quote:
op 11-25-1999 om 04:49 PM schreef dolfin het volgende:
Leuk, deze voer voor psychologen-topic, maar ik moet even reageren op de berichten over de 'enniatypologie'. Ik heb gelukkig de RTLLive-uitzending niet gezien waarin de theorie van het Enneagram (want zo heet het) zo frivool werd verkwanseld. Wel weer prachtig RTL, overigens.
..
Dat Anouk niet in deze groep zou passen omdat ze een 2 is, klopt dus niet. Omdat de genoemde theorie niet klopt, en omdat ze helemaal geen 2 is: ze zuigt iedereen leeg, terwijl een 2 zorgt voor anderen (totdat 'ie er zelf ontevreden bij neervalt).

etc.etc. Dit was weer echt "televisie-aandacht" voor de enneagrammen: een paar sound-bytes, wat leuke muziek op de achtergrond, en vooral geen diepgang, want dat snapt het grote publiek niet(vinden ze).

Ik ben sowieso geen grote aanhanger van die enniatypologie: te algemeen, en geen rekening houdend met externe factoren. De meneer van vannavond was ook lekker genuanceerd bezig: het kwam geloof ik niet echt bij 'm op dat de meeste mensen mengvormen zijn van de diverse typen..

Murphy

pi_223381
Het enneagram werd ook door Willem Jan van de Wetering besproken in de late uitzending van vandaag.
Ik heb een oud artikel opgedoken....en de huidige bewoners daaruit gelift en samengevat.
Het is te vinden op http://home.wanadoo.nl/goodyman

hier ook de foto van het enneagram dat voor de uitzending gebruikt is.


net niet te oud
  Redactie Frontpage vrijdag 26 november 1999 @ 02:48:00 #20
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_223382
Deze Willem Jan van de Wetering is toch uitgever van (en rijk geworden met) de boekjes van Jomanda en Emiele Ratelband?
  zaterdag 27 november 1999 @ 00:31:00 #21
836 MrMurphy
Mostly harmless
pi_223383
quote:
op 11-26-1999 om 02:48 AM schreef SunChaser het volgende:
Deze Willem Jan van de Wetering is toch uitgever van (en rijk geworden met) de boekjes van Jomanda en Emiele Ratelband?

Geen flauw idee, maar het zou me niets verbazen.. Ik dacht in de eerste instantie aan een Nederlandse misdaad-schrijver.

Misdadig vond ik iig zijn antwoord op de vraag "is het ook effectief?": "jaaah, het wordt niet voor niets al honderden jaren gebruikt", oid. Lekker wetenschappelijk verantwoord..

Overigens heeft hij het volgens mij sowieso fout dat Bart meer naar Maurice zal gaan trekken: het ziet er meer en meer uit dat-ie naar Karin trekt:
- hij komt plotsklaps op tijd uit bed (zonder duidelijke reden)
- hangt/ligt/staat vaak naast haar [1]
- probeert haar vaak te imponeren door z'n kennis of ervaringen (zie streamverslagen)

Verder heb ik ook zo'n flauw vermoeden dat Bart & Karin op intellectueel gebied enigszins op dezelfde golflengte liggen, maar dat kan ik niet met feiten onderbouwen.

Murphy

[1] hoewel dat natuurlijk moeilijk te zeggen blijft: met 5 mensen op 20 vierkante meter is het moeilijk elkaar te vermijden..

  zaterdag 27 november 1999 @ 02:02:00 #22
374 beelzebub
master of disaster
pi_223384
Bart zit nu 72 dagen in het BB-huis, 36 dagen met Sabine en 36 dagen zonder, en ik denk persoonlijk dat de laatste 36 toch de betere dagen waren.
  Redactie Frontpage zaterdag 27 november 1999 @ 05:27:00 #23
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_223385
quote:
op 11-27-1999 om 12:31 AM schreef MrMurphy het volgende:
Geen flauw idee, maar het zou me niets verbazen.. Ik dacht in de eerste instantie aan een Nederlandse misdaad-schrijver.


Je bedoelt Jan Willem van de Wetering. Ik heb het even nagezocht op bol.com en die W.J. van de Wetering heeft niet alleen een eigen uitgeverij genaamd Andromeda, maar schreef zelf ook een heleboel van die vage boekjes. Met titels als: 'ABC van de spiritualiteit', 'Fingerspitzengefuhl' en 'Jomanda over reincarnatie'.

Life is to short to stay out of the sun

[Dit bericht is gewijzigd door SunChaser (Datum 27 November 1999).]

  Redactie Frontpage zaterdag 27 november 1999 @ 05:29:00 #24
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_223386
PS:
En in het fonds van Andromeda zit inderdaad ook een boek over enneagrammen.
Het Enneagram: karaktertypologie en zelfontplooiing (door J.Jorritsma)
  zaterdag 27 november 1999 @ 11:55:00 #25
262 Re
Kiss & Swallow
pi_223387
Wie is de schrijver van dat stukje Hunter?

eindelijk is een stukje wat ik echt met plezier heb gelezen

de bekendheid van de bewoners wordt gewoon eng en de eenzijdige binding van het Nederlandse publiek is inderdaad aan get uitgroeien tot zeer vreemde situaties


Wat ik mij afvraag is hoe de bewoners om zullen gaan met het feit dat we alles al van ze weten ( of schijnen te weten). Elk verhaal is al breed uitgemeten in de media, elk verhaal wat ze willen vertellen zal als reactie geven.. Ja dat weet ik al. Iedereen heeft al een menig gevormd over de bewoners en zij kunnen dit niet verdedigen .. zal moeilijk worden om normaal door het leven te kunnen

04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_223388
Ben het weer eens helemaal met je eens, Re

Bedenk alleen al eens, hoe Maurice hiermee om zal gaan: iemand die de 'ik houd me gedeisd'-strategie gebruikt tegen het BB-Oog en de competitie van het "spel met hoofprijs". Méér dan hem ooit lief zal zijn, weet iedereen wel een (niet zo goedgezinde) mening over hem te vertellen, zelfs zijn vriendin sprak schamper over zijn spreekvaardigheid. Wie neemt hem in bescherming nadat VOO hem als 'niet-TV-geniek' heeft uitgekotst ?

  zondag 28 november 1999 @ 11:45:00 #27
379 GeGs
Oh what the hell...
pi_223389
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

Moor, wat geeft jou het idee dat er een vangnet zal zijn? De
'verzekering' van BB?

Het volgende scenario: de bewoners, net in vrijheid hebben helemaal
geen behoefte aan 'steun'. "het gaat toch prima zo, wij redden ons wel
hoor, wij zijn geen kleuters..." (Tussen de regels door: nou wel ff
genoeg aandacht en BB aan mijn hoofd gehad hoor, nu ff niet. Blindheid
voor de eigen toestand). BB zegt, ok ok, dan toch niet jongens. Tegen
de pers: "De bewoners hebben duidelijk geen schade ondervonden van het
programma, ze geven zelf heel duidelijk aan geen hulp nodig te hebben,
hoewel wij het ze nadrukkelijk aangeboden hebben."

(Hummie denkt: "Mooi, dat scheelt weer in de kosten.")

Drie maanden later is de wereld ingestort. Bewoners die radeloos zijn
en niet om kunnen gaan met wat voor publiciteit dan ook. Geen opvang
meer, het programma is afgelopen. (Sabine wordt _wel_ opgevangen,
omdat dat geld oplevert.)

Wat me bij de volgende stelling brengt: zijn de mensen die het er al
die tijd uithouden niet ook diegenen die het in het huis makkelijker
uithouden dan daarbuiten?

Maurice die straks door vriendin in de steek gelaten word. Niet omdat
ze niet meer van hem houdt ofzo, zelfs niet vanwege vermeende
praktijken met Karin. Nee, simpelweg omdat ze zich nu niet meer kan
vertonen met die jongen. Welke volwassen vrouw laat zich nou in met
een jongen die als zo'n sul neergezet wordt. En dan nog wel _TIEN_
(10!!!) jaar jonger. Schandalig... slecht voor haar image.
Exit Maurice.

Maar dit geld voor alle bewoners, zij zijn dusdanige karikaturen
geworden door de bijzondere 'belichting' in de montages dat niemand
hen meer serieus kan nemen.

Bart zal gestigmatiseerd blijven als het onvolwassen rebellerende
jongetje, zie het 'molton-incident'. (wie neemt er nou een jongen aan
die zulk anti-authoritair gedrag vertoont?)

Willem, blijkt ineens een achterbaks mannetje te zijn die zijn
sympathieke masker heeft gedumpt.

Ruud. ...

Karin. Ah wah zielig... En die arme man van der...

Oftewel drama drama. Paul Römer ziet er vast geen been in om ala 'sex
na de buch' ook hier weer geld uit te peuren.

Genoeg rant voor vandaag. Ik ben al te lang niet meer aanwezig
geweest, nog het programma gekeken.

GeGs/Gaby2


-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: PGPfreeware 6.0.2i

iQA/AwUBOED4x+LsM9T8u6t/EQKrUwCeMKiYcTbSPVmyfUeIvzKZeyXzWRMAoIm5
qhVlhz655v1Nt2g3svOyz7Je
=hx0E
-----END PGP SIGNATURE-----

Live young, die fast.
  Redactie Frontpage zondag 28 november 1999 @ 12:07:00 #28
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_223390
quote:
op 11-28-1999 om 11:45 AM schreef GeGs het volgende:


Bart zal gestigmatiseerd blijven als het onvolwassen rebellerende
jongetje, zie het 'molton-incident'. (wie neemt er nou een jongen aan
die zulk anti-authoritair gedrag vertoont?)


Nou en? James Dean heeft dat stempel ook nog steeds. Met een goede begeleiding kan Bart het nog ver schoppen. Ik denk dat Bart de Anthony Kamerling van Big Brother wordt.
En Mona de Jeroen Smits van Big Brother, die wordt ooit nog verbannen naar Call tv.

pi_223391
Die man van de enyagrammen heeft volgens mij de eerste week gekeken en daar zijn conclusies uit getrokken. Volgens mij weet hij ook niet zo veel van het onderwerp af als voo ons wilde doen geloven. Kom op, wie durft nu nog te beweren dat ruud een 8 = leiderfiguur is. En volgens mij is Karin veel meer een twee (helper).
  zondag 28 november 1999 @ 13:11:00 #30
3622 Quenda
*Poison for You.
pi_223392
Bem ik in de war?Is Fok in de war?Of kon de schrijver in de toekomst kijken?
m.b.t >Enneagram
de uitzending was toch een dag later als de datum van de posting?
  zondag 28 november 1999 @ 13:19:00 #31
3622 Quenda
*Poison for You.
pi_223393
oeps, sorry voor het "slechte lezen".

M.bt tot uitgevers van vage boeken (spiritualiteit uitbuiten, new age nonsens .(tiende inzicht
heb ik zo mijn eigen $$$$ gedachtes.

  zondag 28 november 1999 @ 13:32:00 #32
1815 Katjoeng
Sateh Gambing Forever
pi_223394
Voer voor kippen.
Het interessantste van het BB verhaal vond ik toch de aanval van kip Petranella op Sbientje. Je kunt je afvragen waarom juist Petranella Sbientje aanviel? Was het een moment van jaloezie omdat Bart al een relatie had met Petranella? Of was het omdat Petranella al voelde dat Sbientje iets tegen kippen had (ook gezien de reactie van S: "stomme kut kip!").
met een glaasje tjendol erbij...

  zondag 28 november 1999 @ 13:44:00 #33
1815 Katjoeng
Sateh Gambing Forever
pi_223395
Voer voor kippen.
Opmerkelijk was ook dat voordat Petranella Sbientje aanviel daarvoor Haan Sjoerd een stevig gesprek had met Petranella daarbij regelmatig met z'n vlerk wijzend naar S.
met een glaasje tjendol erbij...

  † In Memoriam † zondag 28 november 1999 @ 14:13:00 #34
1221 otaku-san
Fok!memberu
pi_223396
Ik heb op die site die Wich aangaf de test gedaan en hier is de beschrijving van de boss Otaku-san (klopt niet echt)
hier goes:
TYPE EIGHT: THE BOSSES
Eight's need to be powerful to make their own way in life. They are motivated to maintain territorial control over anything that can influence their lives and by the desire to stay on top in any power struggle Of all the Enneagram types, they are the most openly aggressive. They are dominant figures both at work and at home.
They enjoy being strong and judge others according to whether those others are strong or weak. They also enjoy confronting others, and are even willing to take on the whole power structure if they feel a need for radical change. Eight's are courageous and will crusade for what they believe in. They bring abundant energy to meeting challenges at work or elsewhere.

They are "natural leaders." Their overwhelming self-confidence is contagious and can generate in others the energy that is necessary to accomplish monumental tasks.

Possible Origins. Eight's survived their childhood by taking a tough personal stand. Their world felt dominated by bigger, stronger people who wanted to control their lives. The child struggled against a sense of unfair odds and survived by any form of confrontation that would make enemies back down. They gained respect from peers for not crying, for not showing weakness, and for winning fights. They quickly found that it was more fun to break the rules than it was to try to keep them.

Flawed Eight's. Although they often become leaders, the preoccupation with power and control tarnishes their leadership qualities. They are better as entrepreneurs and as such are plentiful in the business world. They are interested in making the money that allows them to control their own fates. And they like the business arena which offers them the opportunity to exercise power. They often alienate potential sources of help, pressing other people's sore spots without recognizing the damage, or feeling the need to say the worst to someone for his or her own good --INTUITIVE TACTLESSNESS.

Well-Adapted Eight's are able to get beyond control and to place their considerable powers in the service of a goal or goals outside themselves. They retain their characteristic confidence, but have learned the virtue of restraint in exercising power. They are seen as deserving of the loyalty they inspire and, in this mode, they can excel at making a beneficial difference for large numbers of people. They have immense capacity for continuous pressure and follow-through on a project.

Occupations. Eight's are attracted to the world of business, to high finance, and to the political arena, often achieving quite high status. They also make good entrepreneurs and "transformational leaders."


Finding Oneself:
Eight's probably will agree with most of the following statements:
I am very good at standing up and fighting for what I want.
I have difficulty with compromise.
I am not afraid to confront other people and I do confront them.
I enjoy the exercise of power.
I am an aggressive, self-assertive person.
l know how to get things done.
I get bored easily and like to keep moving.
Justice and injustice are key issues for me.
Generally, I don't care much for introspection or too much self-analysis.
I think of myself as a non-conformist.

Klinkt meer als Bart dan als Ruud.

Trouwens het Enneagram is van oorsprong uit de hindu kush. Daarvandaan is het meegenomen door Oscar Ichazo naar het westen en verder uitgewerkt en geanaliseerd.
Het gaat trouwens niet om 9 punten maar 9 lagen met 9 aspecten.
De 9 staat voor de polariteit spiritualiteit en de afwijzing ervan.
8 heeft met sociale te maken order en zo

Oscar heeft een foundation gesticht die zijn ideeen uitdraagt door middel van trainingen en literatuur genaam Arica.

Een jezuiet heeft na een aantal trainingen gedaan te hebben er een slap aftreksel van gepubliceert (jarenlange rechtszaak gewonnen door Arica) en dat is dan weer de bron voor van de Wetering.

grtz

The future is after you
  zondag 28 november 1999 @ 14:47:00 #35
1568 Boo Boo
Al is de leugen nog zo.....
pi_223397
Dus haan Sjoerd is een type 8?
de waarheid achterhaald hem wel!


pi_223398
quote:
op 11-28-1999 om 02:13 PM schreef otaku-san het volgende:
Ik heb op die site die Wich aangaf de test gedaan en hier is de beschrijving van de boss Otaku-san (klopt niet echt)
hier goes:
TYPE EIGHT: THE BOSSES


Otaku-san, bij die test krijgt het boss type volgens mij te veel punten. 30% van degenen die de test doen is van het boss type, hetgeen groter is dan je zou verwachten. Of wordt de test meer ingevuld zoals je zou willen dat je bent, in plaats van hoe je in werkelijk bent. Bij mij was de boss score zo'n 20% te hoog in verhouding tot de andere scores (volgens mij). De rest van het beeld klopte wel bij mij. Maar ik ben dan ook een type 1 (perfectionist) en let ik mischien te veel op dit soort details .


  † In Memoriam † zondag 28 november 1999 @ 21:45:00 #37
1221 otaku-san
Fok!memberu
pi_223399
Wich ik weet niet hoe je aan je getallen komt maar ik zag inderdaad veel vragen die gingen over het boss domein: in de Arica enneagram de over justice maker genoemd . Dit type is erg druk bezig met regels sociale orde en rechtvaardigheid, de persoon maakt constan een round trip van het spirituele gebied (geloof, action) via justice naar het gebied (7) dat handelt met authoriteit.
Ik zie Bartje hier wel.

De enneagram theorie is niet zo heel oud, het is wel gejat van Ichazo, vroeger een professor philosofie in Colombia en in zijn jeugd getraint door aanhangers van diverse mistieke stromingen die voor de oorlog uit Europa gevlucht waren.

Het enige moment dat personen gekoppeld worden aan een punt op het enneagram is tijdens het vaststellen van de fixatie.
De theorie is dat je ergens in je ontwikkeling bent vastgelopen en dat levert spanning op, tevens is dat nou precies je blinde vlek. Vandaar het contstant zich herhalende gedrags patroon.

De manier waarop Arica de fixatie vaststeld is dmv een foto waarbij je gezicht valk verlicht is en volkomen ontspannen.

De spieren die het meest en ook onbewust gespannen zijn kun je niet echt ontspannen en die spanning is waar te nemen bij volwassen mensen.
Dat een willekeurige groep van 9 mensen precies verdeelt kunnen worden over alle punten van het enneagram is erg onwaarschijnlijk.
Trouwens ik heb zo'n fixatie training gedaan in mijn new age periode.
De foto wordt genomen , je krijgt de theorie en een heleboel vragen naar ervaringen in je leven die je in ene groepje beantwoord om te zien in hoeverre een stukje theorie zich in je leven manifesteerd.
Je vraagt je constant welk type je zelf bent dus je maakt overal aantekening van wat je denkt dat van toepassing is. Aan het eind was het enige punt waar ik geen aantakening van had uitgerekend mijn fixatie. Blinde vlek indeed.

The future is after you
pi_223400
quote:
op 11-28-1999 om 11:45 AM schreef GeGs het volgende:

Moor, wat geeft jou het idee dat er een vangnet zal zijn? De
'verzekering' van BB?

Het volgende scenario: de bewoners, net in vrijheid hebben helemaal
geen behoefte aan 'steun'. "het gaat toch prima zo, wij redden ons wel
hoor, wij zijn geen kleuters..." (Tussen de regels door: nou wel ff
genoeg aandacht en BB aan mijn hoofd gehad hoor, nu ff niet. Blindheid
voor de eigen toestand). BB zegt, ok ok, dan toch niet jongens. Tegen
de pers: "De bewoners hebben duidelijk geen schade ondervonden van het
programma, ze geven zelf heel duidelijk aan geen hulp nodig te hebben,
hoewel wij het ze nadrukkelijk aangeboden hebben."

(Hummie denkt: "Mooi, dat scheelt weer in de kosten.")

Drie maanden later is de wereld ingestort. Bewoners die radeloos zijn
en niet om kunnen gaan met wat voor publiciteit dan ook. Geen opvang
meer, het programma is afgelopen. (Sabine wordt _wel_ opgevangen,
omdat dat geld oplevert.)

Wat me bij de volgende stelling brengt: zijn de mensen die het er al
die tijd uithouden niet ook diegenen die het in het huis makkelijker
uithouden dan daarbuiten?


Hier heeft Tanjalies in het verleden al eens over gesproken, en die kwam (met zijn kennis van de tv wereld) precies tot dezelfde conclusie. V weet precies hoe ze mensen moet bewerken om te doen wat zij willen (terwijl de persoon in kwestie dat niet eens zou willen), om vervolgens in het geheel geen nazorg te geven. Volgens mij was slechts de postcodeloterij een positieve uitzondering hierop. Janjalies zijn voorspelling was ook dat de bewoners op de lange duur problemen zouden gaan krijgen, vooral ook omdat niemand buiten beseft hoe het binnen er aan toe gaat.

Daar komt nog naast dat onze mening heel erg gekleurd wordt door wat V uitzendt. Daar is hier al een aantal malen voor gewaarschuwd, maar het lijkt er steeds weer op dat behoorlijk veel mensne daarin meegaan, zoals nu bij het populariseren van Bart. Bij de enige 2 oorspronkelijke bewoners die het huis moesten verlaten kwam dit door het maken van 1 opmerking, Martin die Bart uitmaakte voor een homo en Sabine die Bart maar voor de time-being zag. Waarschijnlijk was de stemming veel anders geweest als die stukjes niet uitgezonden waren.
Ik hoop dan ook dat iedereen die hier blijk geeft van een heel erg expliciete voorkeur of afkeur voor 1 van de bewoners, beseft dat dit helemaal niet hoeft te betekenen dat je IRL hetzelfde over deze bewoners zou denken. Je mening is gevormd door wat Veronica jou laat zien. Juist in VvP is dar telkens op gehamerd, en wordt het meest kritisch gekeken naar het verloop van de serie, blijf dit dus vooral doen.

Bart word op dit moment populair gemaakt op tv, en zie zijn stijging in de populariteits polls, Ruud wordt duidelijk niet meer als de leidende goede gozer geportretteerd maar meer als een nietszeggende mislukkeling en kijk naar zijn populariteit.
Ik vroeg me af of V Hummie's favoriet Bart niet te snel populair probeert te maken, maar als ik naar de populariteitspolls kijk besef ik dat ze daar wel goed aan doen want Willem is zelfs nog wat populairder geworden. Dat zal hun ook wel verrast heben. Verwacht de komende tijd dus veel negatiefs over Willem.

Dan nog even voor de achterdochtigen die vinden dat Karin zich erg bewust is van de camera's. Kijk eens naar Bart, die speelt zelfs met de camera's maar op het moment heeft niemand het erover dat juist hij zich bewust is van de camera's. Daar komt bij dat hij toch nog steeds wat meer buiten de groep valt, en goed blijkt te beseffen hoe de buitenwereld over BB denkt (hij beseft zeker dat hij buiten het huis populairder is dan binnen het huis). Je zou dan bijna het vermoeden krijgen dat hij als eerste er mee begonnen is om het kijkerspubliek te bewerken terwijl de rest er nog mee bezig is om de groep in stand te houden en nominaties te voorkomen (ikzelf had dat pas in de laatste 2 weken verwacht). Bart is zich terdege bewust van zijn uitzonderingspositie in de groep, gaat er al vanuit dat hij genomimeerd gaat worden maar kiest de perfecte strategie om toch in het huis te blijven.

et qu'est ce que vous voulez faire avec cet information?
wel, rien ne faire pas avant le jour de gloire est arrive.

pi_223401
Dat de bewoners zich bewust zijn van de camera’s lijkt me een duidelijke zaak.
Ondanks het feit dat ze er misschien aan ‘wennen’, vormt in dat gewenningsproces zich een afweermechanisme.
Bart gaat lopen klooien met de camera’s, Willem gaat fluisteren, Karin is bang dat de ‘buren’ slecht over haar zullen gaan denken. Maurice wordt stilletjes als hij merkt dat de camera zijn richting opzwenkt (wat niet meer geruisloos gaat, zei Karin laatst), Ruud doet zijn uiterste best voor iedereen aardig te zijn.
Ze weten nu allemaal wel, dat het programma een hype is. Ook al mocht Anouk er niets over vertellen, haar zwijgen sprak boekdelen, en de herrie die er af en toe buiten gemaakt wordt, is ook niet zomaar.


Ach, ik zeg niets nieuws, maar dat de bewoners elkaar hebben verweten dat ze zich bewust zijn van de camera’s, en dat hier op het forum die discussie wordt voortgezet: natuurlijk zijn ze zich bewust van de camera’s, en ieder voor zich lost dat op zijn eigen manier op. En het afweermechanisme dat ze daar voor gebruiken, is hetzelfde als ze in het normale leven ook gebruiken om onoverzichtelijke en/of onoplosbare problemen te bestrijden.

pi_223402
Nu de laatste fase van BB ingegaan, is duidelijk dat de commercie zoals ook bij andere soaps hier volledig zijn intrede heeft gedaan. De grote 2 L bierflessen die grolsch recentelijk op de markt heeft gebracht hebben we al een aantal malen mogen zien. Bart Smit inpakpapier voor de Sinterklaas cadeautjes.

Op Sinterklaasavond door de groep te ontvangen boeken via een door Bruna gesponsorde actie, die zelfs met Tv-commercials wordt ondersteund. Dit zijn maar een paar voorbeelden van extra commerciële activiteiten waar de bewoners aan meewerken, maar waar ze vermoedelijk geen cent van krijgen. Het zal wel, zoals bij andere programmaas in hun contracten zijn afgedekt. Wat ik hier bedoel te zeggen is dat ook hier weer overduidelijk blijkt dat er spraken is van uitbuiting zonder dat ze het zelf vermoedelijk door hebben.

Na een periode van nieuwe bewoners er in en vervolgens er weer uit, heeft VOO een eindsprint ingezet. Het begon met een stoel, die in zijn spelvorm de bedoeling heeft de gezapige stemming te doorbreken. Een op het oog onschuldig spel, maar in de praktijk kunnen dit soort groepsgesprekken zonder professionele begeleiding behoorlijke schade aanrichten.

Verkeerd begrepen meningen die niet goed vertaald worden, kunnen in deze van de buitenwereld afgesloten groep tot grote misverstanden, en al dan niet tijdelijke of blijvende geestelijke schade lijden. Bij Ruud als zwakste van de groep is dat nu al waar te nemen.

En als of dit nog niet genoeg is, heeft VOO een weekopdracht bedacht die gedurende de nachtelijke uren de noodzaak met zich meebrengt, dat er paar gewijs wacht wordt gehouden om het kampvuur niet uit te laten gaan. Het is onvermijdelijk dat dit zal leiden tot roddel en achterklap.

De ideale bodem voor wantrouwen onder elkaar is hiermee geschapen. Het zal mij dan ook niet verbazen wanneer de eerste echte ruzies, binnenkort plaats zullen vinden. Bovendien is nu de oude harde kern verlost is van tijdelijke bewoners en er nog maar twee nominaties te gaan zijn, alleen dat al genoeg reden om te verwachten dat er anders naar elkaar gekeken gaat worden.

Nu is het belangrijk geworden om te weten wie er vermoedelijk op wie gaat stemmen. Wie is er dus gevaarlijk als vermoedelijke winnaar en moet daarom genomineerd worden. Wie is er zwak en moet ik als vriendje nemen. Dit laatste zie je al terug bij Ruud, die plotseling veel meer Met Bart omgaat. Het is niet verbazingwekkend dat juist Karin en Maurice samen de eerste kampvuurwacht hebben.


-

[Dit bericht is gewijzigd door tanjalies (Datum 30 November 1999).]

  dinsdag 30 november 1999 @ 02:05:00 #41
798 voyeur
bemoeit zich
pi_223403


Hoi Tanjalies, welkom terug in het heilige der heiligen... We zijn inmiddels in VvP XXI!

quote:
op 11-30-1999 om 01:43 AM schreef tanjalies het volgende:
Nu de laatste fase van BB ingegaan, is duidelijk dat de commercie zoals ook bij andere soaps hier volledig zijn intrede heeft gedaan. De grote 2 L bierflessen die grolsch recentelijk op de markt heeft gebracht hebben we al een aantal malen mogen zien. Bart Smit inpakpapier voor de Sinterklaas cadeautjes.

Op Sinterklaasavond door de groep te ontvangen boeken via een door Bruna gesponsorde actie, die zelfs met Tv-commercials wordt ondersteund. Dit zijn maar een paar voorbeelden van extra commerciële activiteiten waar de bewoners aan meewerken, maar waar ze vermoedelijk geen cent van krijgen. Het zal wel, zoals bij andere programmaas in hun contracten zijn afgedekt. Wat ik hier bedoel te zeggen is dat ook hier weer overduidelijk blijkt dat er spraken is van uitbuiting zonder dat ze het zelf vermoedelijk door hebben.

KNIP
-


Gelukkig zijn de bewoners er zich geheel van bewust. Bart en Ruud hebben zelfs al discussies gevoerd over de potentiele opbrengsten van deze 'in program branding'. Hun schattingen zaten toen niet ver naast de realiteit Kennelijk zijn ze zich prima bewust van de gebruikelijke commercie rond TV

Overigens heeft de broer van Ruud de rechten op broer's naam, zijn Pollo bijnaam en de rechten op petjes met de bedrijfsnaam van Ruud's broer verhuisbedrijf al gedeponeerd op naam van Ruud. Zéér bewust van commercie!

(Oh ja, daar ging dat petjes conflict vanavond over tussen Ruud en Karin. Zij snapt de reclamefunctie ook prima, maar het stoort haar toch dat R. iedere expliciet TV optreden (DB kamer) gebruikt om reclame te maken).

Slim en zelfbewust zijn ze helaas wel...

Here we are now, entertain us.
  dinsdag 30 november 1999 @ 02:16:00 #42
836 MrMurphy
Mostly harmless
pi_223404
quote:
op 11-30-1999 om 01:43 AM schreef tanjalies het volgende:
Het begon met een stoel, die in zijn spelvorm de bedoeling heeft de gezapige stemming te doorbreken. Een op het oog onschuldig spel, maar in de praktijk kunnen dit soort groepsgesprekken zonder professionele begeleiding behoorlijke schade aanrichten.

Tanjalies,
je stukjes mogen dan misschien soms aan mijn kant wat giechelige reacties losmaken, in dezen geef ik je helemaal gelijk: die "hot chair" is een therapeutisch groepsgesprek met een commercieel sausje. Zonder goede begeleiding kan zoiets wel degelijk schade aanrichten. Je had het zelf al over verkeerd begrepen opmerkingen ed., maar wat er hier ontbreekt is een gespreksleider: iemand die getraind is in gesprekstechnieken, en die af en toe bijsturing geeft waar nodig.

Dit gebeurt nu dus niet, en kijk: de verbaal begaafden (Bart, Karin, Willem) vegen de vloer aan met de rest..

Ik vond de argumenten van Karin bv. richting Ruud, totaal geen hout snijden. (al ben ik er stiekum wel van overtuigd dat Ruud zijn zachte kanten af en toe wat aandikt, en best wel weet welk effect dat heeft.)

Murphy

[Dit bericht is gewijzigd door MrMurphy (Datum 30 November 1999).]

pi_223405

Voyeur,

Blij te lezen dat ze zich er meer bewust van zijn dan ik vermoede. Ik heb de laatste tijd wat minder de gelegenheid gehad een en ander te volgen. Het neemt overigens niet weg dat ze van de door mij genoemde voorbeelden, vermoedelijk geen cent ontvangen. De vraag is wat ze met de door jouw genoemde zaken kunnen aanvangen. Zodra het een link heeft met het BB programma, moeten ze een gedeelte van de opbrengst afdragen en ze moeten daar zo wie zo eerst toestemming voor vragen. Persoonlijke zaken zonder een link naar BB zijn altijd minder lucratief.
Het is vermoedelijk daarom dat Tara pas in Januari in de Play Boy verschijnt. Tot nu toe heb ik geen van de bewoners die het huis eerder hebben verlaten in een commerciële uiting terug gezien.

-

  dinsdag 30 november 1999 @ 02:23:00 #44
836 MrMurphy
Mostly harmless
pi_223406
quote:
op 11-30-1999 om 02:19 AM schreef tanjalies het volgende:
Het is vermoedelijk daarom dat Tara pas in Januari in de Play Boy verschijnt. Tot nu toe heb ik geen van de bewoners die het huis eerder hebben verlaten in een commerciële uiting terug gezien.

Je vergeet Tara in de Panorama.
Voor dit halfnaakte verschijnen kreeg ze minder dan 500 piek. Maw: een grijpstuiver..

Murphy

pi_223407

MrMurphy,

Als zelfs een leek als ik op dit gebied, ziet dat deze stoelactie niet verantwoord is, hoe deskundig is dan VOO. Of is de zovaak beweerde stelling “het programma gaat voor de bewoners” hier maar weer eens mee aangetoond?? Wat is jouw mening over mijn kampvuur verhaal??

.

pi_223408
Maar waar ze NIET van bewust zijn, zoals vanavond weer bleek, is HOE VOO zorgt dat ze eruitzien en naar voren komen op TV iedere dag. Voorbeeld: Maurice. Een bijna allerwege als 'inhoudsloos' bestempelde jongen, loopt op onverklaarbare wijze al weken mee, en ontloopt iedere kans op wegstemming. Zelfs veroorzaakt hij - relatief - minder irritatie bij zijn medebewoners dan menig ander. En wat gebeurt in de eindfase ? Maurice in de DBK. En wel met 3 verhalen, waarin hij duidelijk 'lauw', tamelijk 'karakterloos', en vooral "scheit hebbend aan de verfilming van zijn met-Karin-in-bed-liggen" wordt getoond. Daarna doet hij voor de vorm, "omdat Hans hem omgeluld heeft" de groeten aan zijn vriendin. Duidelijke message aan het publiek.
Vanavond. Yeah right - vanavond.... En waarom dan in de DBK met haar dat 3 cm korter is ???
Rara, hoe kan dat nu ? Of hebben we dat allemaal gemist ? Is ons zelfs ontgaan dat de inhoud van het besprokene in de DBK absoluut niet actueel was ? Dat was mijn eerste observatie. Maar hoe te bewijzen ? Eenvoudig - zei mijn vriendin - kijk maar naar zijn haar ! Check voor uzelf, beste lezer, morgenochtend nog 1 herhaling...

En dat is er maar 1 van de 5. Maar vermoedt hij, hoe hij VANDAAG is afgeschilderd ? En dat dit materiaal wekenlang bewaard is, totdat het de Regie van pas kwam, voor het komende duel tussen hem en bv. Bart als genomineerden ? Zie de uitspraak die Rolphie met tafelgetrommel van de ennyaloog lospeuterde, afgelopen donderdag ?

Terdege van bewust...jaja... maar nog steeds niet dat het überhaupt geen eerlijk spel is, waar ze aan meedoen !

[Dit bericht is gewijzigd door Moor (Datum 30 November 1999).]

pi_223409
MrMurphy,

Het optreden van Tara in de Panorama zie ik meer als een stukje promotie in de tijd dat het BB programma er nog maar net was. Zo zijn er natuurlijk ook alle in de prive en story verschenen verhalen. Vaak wordt er voor een interview een klein bedragje betaald.

.

[Dit bericht is gewijzigd door tanjalies (Datum 30 November 1999).]

  dinsdag 30 november 1999 @ 02:39:00 #48
798 voyeur
bemoeit zich
pi_223410
Tanjalies,
Even hard gewerkt toen je afwezig was neem ik aan. Ik herken het probleem. BB of eigenlijk FF en werk gaan slecht samen

De broer van Ruud (zijn bedrijf Move It staat dus op de petjes die Ruud steeds opdoet voordat hij 'expliciet' in beeld verschijnt) schijnt al contracten klaar te hebben voor eem miljoen per jaar voor Ruud.

De bewoners zijn imnmiddels zowieso compleet camera-bewust geraakt; ze snappen het verschil tussen opname en uitzending en gebruiken het flink. Zo doen ze inmiddels de groeten aan kennissen, maken sluikreclame a la Ruud of benutten het om uitzending juist te voorkomen. Vooral Karin, Maurice en Bart snappen het en reciteren dan snel een merk enkele keren voordat ze een persoonlijke opmerking maken. Ze begrijpen (en bespreken) dat de reclamecode commissie dan hoge boetes uitdeelt als VOO het uitzendt! Leuke strategie, geluk dat we de live streams hebben als bron van info....

Here we are now, entertain us.
  dinsdag 30 november 1999 @ 02:51:00 #49
836 MrMurphy
Mostly harmless
pi_223411
quote:
op 11-30-1999 om 02:27 AM schreef tanjalies het volgende:
Als zelfs een leek als ik op dit gebied, ziet dat deze stoelactie niet verantwoord is, hoe deskundig is dan VOO. Of is de zovaak beweerde stelling “het programma gaat voor de bewoners” hier maar weer eens mee aangetoond?? Wat is jouw mening over mijn kampvuur verhaal??

Tanjalies,
ik schreef een aantal weken geleden al:
"het enige waar het nog aan ontbreekt, is sleep-deprivation". En kijk eens: er is een stukje slaap-onthouding geintroduceerd..
Op die manier raken de bewoners nog meer gedestabiliseerd, en heeft V. (zoals je al opmerkte) de kans om "roddelgesprekken rond het kampvuur" weer te geven.
Het zou me verder niets verbazen als V. in de tussentijd nog een extra stukje stress introduceerde: briefjes van de kindertjes, wellicht, zodat de (door het slaapgebrek makkelijk los te weken) traantjes overvloedig gaan vloeien?

Murphy

pi_223412

Voyeur,

Leuk die methode van ze om via merknamen te voorkomen dat het gesprek/onderwerp gebruikt kan worden. Het blijft overigens een risico, een beetje goede editer kan in de audio een handig knipje maken en als je daar een snijshot over zet blijft de essentie van het gesprek goed overeind.

.

  dinsdag 30 november 1999 @ 03:03:00 #51
798 voyeur
bemoeit zich
pi_223413
Tanjalies, you're right, maar dit is kennelijk de nieuwe televisie generatie. Ze herhalen woorden (Maurice voorkeur is Kawasaki) vele malen en dat midden in de zinnen. Dat maakt de knips echt lastig; zeker omdat de aangesprokene net zo slim reageren....
Ik heb er nog eens technisch naar gekeken, maar ook mijn handige editors kregen het niet voor elkaar om daar goed lip-sync beeldmateriaal op te baseren.

Overigens is het nu niet meer van belang. Slaapkamergesprekken worden vrijwel niet meer uitgezonden. Karin heeft haar zin gekregen en VOO houdt zich daaraan. Pity voor de voyeurs; goed voor de mensen.
Ever since trekken ze zich gewoon terug...

Here we are now, entertain us.
  dinsdag 30 november 1999 @ 03:10:00 #52
798 voyeur
bemoeit zich
pi_223414
Zo maar ineens was toch ook deze VvP vol. Het nam langer dan anders, maar we gaan weer verder in XXII.
Tot daar....
Here we are now, entertain us.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')