abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_223363

Dit is het weer maagdelijke vervolg van een discussie die al vanaf het begin
van BB loopt.
Iedereen die serieus in wil gaan op vragen als:
-wie zijn die mensen en what makes them tick
-hoe liggen de verhoudingen in de groep
-overleven ze BB of zijn ze definitief gebroken
-overleeft Nederland BB of is het eind nu zoek
is hier weer net zo welkom als in alle voorgaande topics "Voer voor
psychologen x"
Dit is het langstlopende topic in het BB forum en dat is zowel te danken aan
de kwaliteit van de bijdrages als de discipline van alle posters hier.
De spelregels: domme, platte, ongenuanceerde en onbedaarlijk leuke bijdrages: graag maar plaats ze niet hier.
Rond de 50 posts sluiten we en starten een vervolg. Wie dat doet: citeer
deze inleiding als eerste tekst en kondig de overgang aan in het oude topic.
Als het net heel druk is: citeer de laatste post ook weer even hier. Zo
hebben we de beste kans dat het een min of meer coherent verhaal blijft.
Er wordt door iedereen veel werk gestopt in dit topic: laten we dat samen in
ere houden. Voyeur is watching you !
Wees gewaarschuwd: pittige teksten op komst
pi_223364
Laatste posts uit vorig deel:

quote:
op 11-24-1999 om 04:32 PM schreef Moor het volgende:
Jumparound,
ik weet niet hoe lang je al meeleest op dit Forum, maar er is een analyse van Bart die misschien met de jouwe overeenkomt: B.'s buitenkant (vlgs. jou in 't leger aangekweekt) verbergt een Bart die onmiddellijk reageert op 'behoeften' van de ander (tot en met raadseltjes 'goed schrijven' en puzzeltjes 'goed oplossen') Deze hulpvaardige kant komt pas, als de ander hem erom vraagt. Bart zonder appèl op zijn hulp, wordt een Bart die rambo-achtig op solo gaat. Bart die gevrààgd wordt, is een heel zachtaardige, vriendelijke jongen. De achtergrond hiervan is ook besproken maar te lang om hier te quoten. Herken je dit ?

quote:
op 11-24-1999 om 04:50 PM schreef PLANIX het volgende:
Er wordt wel heel veel gediscussieerd over Bart, enig charisma kan hem bepaald niet ontzegd worden m.b.t sommige posters ;-).
Dat zijn dominante gedrag niet door de overige mensen in de groep wordt getolereerd lijkt me een overwinning van het 'matriarchaat' onder Karin boven het 'patriarchaat' van 1 van de mannen. Het (voorlopige) resultaat is dat het harmonie model gericht op het behouden van de eenheid binnen de groep de boventoon voert. Maurice, Willem en in mindere mate Ruud lijken zich hierbij te hebben neergelegd.
Bart daarentegen staat meer voor het patriarchaat. Een leider accepteert hij alleen als hij die moet accepteren en dan alleen een mannelijke leider in een militaire commando structuur. Anders is hij het proto type van de 'oer'man, een nomade (met het geld ga ik een verre reis maken) die onrustig van plaats (USA) tot plaats trekt (het leger). Hij is geen leider omdat hij geen verantwoordelijheid over andere individuen wil dragen uit angst fouten te maken (zoals zijn ritmeester in de Alpen). Hij zal echter nooit en te nimmer enig gezag over hem in normale sociale relaties accepteren (zoals Willem). Als man etaleert hij steeds zijn mannelijke kwaliteiten : kracht, sexuele agressiviteit (Sabine, tot op zekere hoogte Anouk), kennis, emotionele ongevoeligheid (3 bianca's op de bank) en assertiviteit.
De groep (behalve Ruud) ervaart dit als een bedreiging en daarom (en niet door zoiets als wat wij Westerlingen toeval noemen) wordt Bart steeds genomineerd. Met Ruud ontwikkelt Bart een interessante relatie, waarbij niet zozeer een vader/zoon conflict speelt maar eerder een competitieve maar tergelijkertijd ook een affectieve relatie tussen twee lotgenoten een 'stoeipartij' zoals zij onlangs op de bank met elkaar hadden, en Bart's uitspraak dat hij zichzelf over 20 jaar als een soort Ruud ziet), waarbij Ruud probeert zijn verloren gewaande 'man' zijn (sinds zijn vaste relatie en zijn dochterje) weer terug te vinden. Hij slaagt hier echter maar niet in, omdat als hij zich echt moet bewijzen steeds een stapje terug doet. Hier doet de invloed van het 'matriarchaat' zich weer gelden. De aanwezigheid van 'moeder' Karin en van zijn vrouwtje en kind achter de buis thuis belemmeren hem gewoon (Ruud wil wel sex maar mag geen sex).
Als zoiets potentieel toch dreigt te kunnen gebeuren (bijv met Cyrille) dan stemmen alle huisvrouwen, moeders en moraalridders iemand gewoon weg. Zij tolereert zijn seksistische opmerkingen, scheten, vuilspuiterij en bloot gedrag die voortkomen uit zijn frustratie alsof hij een klein kind is en niet serieus genomen hoeft te worden.

Tot zover my insignificant opinion.


  woensdag 24 november 1999 @ 17:22:00 #3
262 Re
Kiss & Swallow
pi_223365
Even over de groep

Komt Willem op een eiland te staan nu bijv. Ruud meer naar Bart trekt en Karin en Maurice al een 'historische' band hebben.

Hoe regeert Willem op zijn door de regie gedwongen leidersschap terwijl de groep hier lauw op reageert.. ik ben bang dat zijn opgekropte woede uit zijn huwelijk voor zeer veel problemen gaat zorgen

een ander probleem is al eens eerder aangehald, telkens als Bart wordt genomineerd wordt de andere eruit gestemd... gegeven dit feit zal de groep hier rekening mee houden

Bart roept telkens .. ik zie het nog even aan.. maar blijft meestal. Ik kan me voorstellen dat dit uitwerking heeft op de groep
Karin vind de aanvaringen met bart interesanter dan bijvoorbeeld Willem of Maurice, zit hier een verborgen adoratie in van Karin, zij die altijd in het gareel moest blijven?

een paar gedachten

04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  woensdag 24 november 1999 @ 17:24:00 #4
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_223366
beste moor, nee ik lees nog niet zolang mee op di tonderdeel van het forum, maar ik wou je zeggen dat die analyse klopt als een bus, maar dit zit een beetje bij ons in de familie, dat reageren als mensen er om vragen is ook heel goed gezien, heeft wel een diepere achtergrond, maar die is niet relevant voor het forum
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
pi_223367
Dank je, Jumparound
Ik weet nu voldoende over wie je bent. Welkom op dit Forum ! (was ik nog vergeten te zeggen).

Misschien kun je de topic Voer voor Astrologen nog eens opvissen uit de 'kelder' van het forum, daar staat ook één en ander over Bart in.

  woensdag 24 november 1999 @ 17:37:00 #6
1693 Naf
het monster van de Moerplaat
pi_223368
De laatste tijd is het zeer traag allemaal, en gebeurt er bijna niks, maar toch:

Karin lijkt een beetje uitgekeken op haar slaafje Maurice en heeft daardoor misschien wat meer aan Bart. Ruud heeft zich teruggetrokken en houdt zich enorm op de vlakte. Hij valt ook steeds in herhaling wat betreft de buitenwereld. Hij wordt bang voor wat daar allemaal gebeurt. Dat Willem een rol speelt is iedereen enorm duidelijk geworden, en de buitenwereld spuugt hem uit. In het huis is dat nog niet het geval. Bart moet tegengas blijven houden en geven, dan blijft ie zeker. Hij weet zich toch goed staande te houden en is de laatste tijd niet alleen meer dat onzekere mannetje. Kortom, het blijft interessant, alleen zonder al te grote conflicten, of juist: zelfs zonder.

'We zijn met de meesten die niets anders hoeven dan hun hoofd in de zon'... en mediageil zijn.
pi_223369
In RTLlive werd net een schets van de karakters gemaakt met behulp van Enneatypologie.
Verschillende relaties werden met behulp van deze methode uitgelegd.

Er zijn negen verschillende typen, die volgens de deskundige als volgt verdeeld zijn:
1. Perfectionist
2. Helper: Anouk, Mona
3. Winnaar: Bart, Sabine
4. Romanticus: Bianca, Tara
5. Waarnemer: Karin
6. Loyalist: Maurice
7. Avonturier
8. Baas: Ruud
9. Bemiddelaar: Willem

Volgens deze methode, heeft ieder cijfer een band met het 'buurcijfer'. Dus bijvoorbeeld nummer 5 met nummer 4 en 6. (Bovendien zijn er door een soort crosspointing nog twee typen verbonden met ieder type, maar toen had ik helaas nog geen pen en papier bij de hand)

Je kunt op deze manier uitzoeken waarom bepaalde personen een band met elkaar hebben of waarom ze elkaar juist niet liggen.
Bovendien verklaart het waarom bijvoorbeeld Anouk niet kan aarden in deze groep. Omdat ze een 'helper' is, heeft ze een groep nodig om in te kunnen functioneren. Omdat de groep echter al homogeen was op het moment dat ze erbij kwam, lukt het haar niet om aansluiting te vinden. Zonder te worden opgenomen in de groep, kan ze haar functie als helper niet uitoefenen.

Volgens de deskundige zal het vertrek van Anouk alleen invloed kunnen hebben op het gedrag van haar typologische buurman Bart.
Op de rest zal het geen invloed hebben.

(Is het een beetje een begrijpelijk verhaal geworden?)


  woensdag 24 november 1999 @ 22:37:00 #8
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_223370
zit wel een kern van waarheid in, alleen sommige zullen het wel moeilijk krijgen als ze ontdekken dat anouk ook "iets van buiten"mee bracht, zo genoeg,ik ga maar vast slapen want morgen heb ik weer een zware dag.

doei?

Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
pi_223371
Draag maar vast iets herkenbaars, Jumparound, als je vanavond in de zaal zit in de live-uitzending
  Moderator donderdag 25 november 1999 @ 14:20:00 #10
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_223372
Jumparound,

Ben je de linker of rechterpersoon op het plaatje waar je naar probeert te verwijzen?


Er zijn Europese landen waar een groter bevolkingsdeel moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, maar waar supermarktgevechten om rollen zacht Page-toiletpapier toch uitblijven.
pi_223373
quote:
op 11-24-1999 om 06:48 PM schreef Athena het volgende:

Er zijn negen verschillende typen, die volgens de deskundige als volgt verdeeld zijn:
1. Perfectionist
2. Helper: Anouk, Mona
3. Winnaar: Bart, Sabine
4. Romanticus: Bianca, Tara
5. Waarnemer: Karin
6. Loyalist: Maurice
7. Avonturier
8. Baas: Ruud
9. Bemiddelaar: Willem

Volgens deze methode, heeft ieder cijfer een band met het 'buurcijfer'. Dus bijvoorbeeld nummer 5 met nummer 4 en 6. (Bovendien zijn er door een soort crosspointing nog twee typen verbonden met ieder type, maar toen had ik helaas nog geen pen en papier bij de hand)

Je kunt op deze manier uitzoeken waarom bepaalde personen een band met elkaar hebben of waarom ze elkaar juist niet liggen.
Bovendien verklaart het waarom bijvoorbeeld Anouk niet kan aarden in deze groep. Omdat ze een 'helper' is, heeft ze een groep nodig om in te kunnen functioneren. Omdat de groep echter al homogeen was op het moment dat ze erbij kwam, lukt het haar niet om aansluiting te vinden. Zonder te worden opgenomen in de groep, kan ze haar functie als helper niet uitoefenen.


Uitgaande van deze theorie zouden Willem en Ruud weinig steun krijgen bij de rest, alleen maar bij elkaar, en ool Maurice zou alleen steun vinden bij Karin.

Echter, dit zijn wel de mensen die tot nu toe bijna niet zijn genomineerd.
Van de andere kant, degene met de meeste nominatie is tot nu toe wel Bart geweest en volgens deze theorie zou hij juist de meesye naasten hebben.

Kortom, een leuke theorie, die zoals met al dit soort theorieen vast wel enige waarheid zal bevatten, maar die volgens mij totaal niet op gaat.

et qu'est ce que vous voulez faire avec cet information?
wel, rien ne faire pas avant le jour de gloire est arrive.

pi_223374
quote:
op 11-25-1999 om 02:31 PM schreef Goeroe Pavlov het volgende:
Kortom, een leuke theorie, die zoals met al dit soort theorieen vast wel enige waarheid zal bevatten, maar die volgens mij totaal niet op gaat.


Het gaat er om hoe je met de theorie omgaat. staat Bart daar wel goed als zijnde winnaar, en wat doet Sabien daarbij??

Als je hem slecht in vult dan klopt het zeker niet denk ik.

fake a dream
  donderdag 25 november 1999 @ 14:54:00 #13
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_223375
Is het ook opvallend dat bart alleen maar buur cijfers heeft die er al uit zijn gestemd, of heeft dat er ook mee te maken, of is het een teken aan de wand? Dat wou ik nou weten.
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
pi_223376
Leuk, deze voer voor psychologen-topic, maar ik moet even reageren op de berichten over de 'enniatypologie'. Ik heb gelukkig de RTLLive-uitzending niet gezien waarin de theorie van het Enneagram (want zo heet het) zo frivool werd verkwanseld. Wel weer prachtig RTL, overigens.

Even uit de boeken: de theorie van het Enneagram zegt NIET dat een persoon 'invloed zou kunnen hebben' op een persoon van een type met aangrenzend nummer.
Het zegt o.a. wel dat een persoon die veel tekenen van een 9 vertoont (jaja), ook trekken van een 6 en 3 zal vertonen. Een 8 zal ook trekken van een 5 en 2 vertonen, etcetera (voor meer info: er zijn veel Enneagram-infosites op Internet).

Dat Anouk niet in deze groep zou passen omdat ze een 2 is, klopt dus niet. Omdat de genoemde theorie niet klopt, en omdat ze helemaal geen 2 is: ze zuigt iedereen leeg, terwijl een 2 zorgt voor anderen (totdat 'ie er zelf ontevreden bij neervalt).

En dan: als Ruud een acht is (The Boss), ga ik 'm alsnog serieus nemen. NIET dus! Ik denk dsat Sabine een acht was, en zulke mensen houden het noooit lang uit in dicht op elkaar gepakte groepen!

..vol verwachting klopt mijn hart..
pi_223377
Tip van Martin D van: Eyenet

Artikel in de Limburger dd. 20 november 1999.

Big Brother als massale meditatie.

Gemiddeld anderhalf miljoen kijkers gaan dagelijks plat voor Big Brother. Ondanks intellectueel gekrakeel blijkt tweederde van hen middelbaar, hoger of academisch opgeleid. Toch is Big Brother min of meer oude wijn in nieuwe zakken. Vanwaar die hype?

Martin woonde slechts een week in het Big Brother-huis. Toch kan hij nog steeds niet 'gewoon' over straat lopen. De mensen willen hem aanraken en kussen. En ze koekeloeren in zijn winkelwagentje als hij boodschappen doet. Zo'n twintig buitenlandse tv-stations hebben Martin inmiddels al uitgehoord.

Sabine, die 35 dagen volmaakte, durft pas sinds kort alleen over straat. "In het huis voelde ik me minder bekeken, ondanks alle camera's. Het is nu veel moeilijker. De mensen staren je aan. En iedereen roept je naam."

Big Brother loert nog steeds. Maar nu uit een andere hoek. "Sabine zwanger van Bart..."

"Mona maakt schulden vanwege verslaving..." "Waarom zet flirtende Karin alles op het spel..?" De roddelbladen weten wel raad met Big Brother.

De culturele elite ook. "Laagschedeligheid.... Geestelijke gehandicapten... Mensen uit de caravan..."Joost Zwagerman, Youp van 't Hek en Paul de Leeuw trokken hun oordeel zo uit de bovenste bureaula.

Big Brother is hot. Dagelijks kijken zo'n anderhalf miljoen kijkers naar dit programma van John de Mol, de donderdagse extra uitzending benadert regelmatig de twee miljoen. Volgens de dienst Kijk- en Luisteronderzoek is tweederde van de kijkers middelbaar, hoger of academisch opgeleid. " Hoger opgeleiden kijken meer naar de groepsdynamica, voor het lagere-schoolpubliek is er te weinig actie," verklaard woordvoerder dr. Eric Haas van het Nederlands Instituut van Psychologen.

Big Brother bestaat uit een aantal elementen die op zich geen van alle nieuw zijn. De min of meer verborgen camera. Het wedstrijdelement (weekopdracht) en de flinke hoofdprijs. De combinatie van wildvreemde mensen, een kunstje dat programmamaker Erik Latour al regelmatig vertoonde. De frequentie en opzet van een dagelijkse soap a la GTST, compleet met cliffhanger.

Verder alle elementen van reality- en emotie-tv, aangevuld met merchandising, een perfecte mediacampagne en niet te vergeten Internet, met chat-events, veilingen, journaals en spelletjes. De kijker mag bovendien meebeslissen over de afloop, a raison van 99 cent per minuut. Schud een keer goed en ziedaar: Big Brother. Het enige dat absoluut afwijkt, is de isolatie van de buitenwereld en het voortdurende samenspel met Internet.

Maar verklaart dat de huidige hype?

Programmamaker Erik Latour heeft er lang over nagedacht. "De kijker is gewend geraakt aan slim gemonteerde, snelle tv. Nu wordt hij voor het eerst sinds jaren gedwongen te observeren. Eerst denkt hij: ik ben een voyeur. Maar dan komt langzaam het besef dat hij eigelijk naar zichzelf zit te kijken. Noem het massale mediameditatie. Big Brother is de televisie van de nobody's. Het gaat over mensen die normaliter nooit de grijze massa zou ontstijgen."

Latour zette in 1992 al zeven jongeren in een pand met camera's en volgde hen 31 weken lang. De titel:' Nummer 28'. Vijf jaar later volgde zijn 'werkhotel' : zeven werkzoekenden woonden drie maanden in een hotel, ook weer met de camera erbij. Daarna kwam 'Met de deur in huis', een soortgelijke formule. De TROS lanceerde nog 'Buskruit': vijf jonge uitvinders woonden vier maanden in een studentenhuis, dag en nacht gevolgd. Ook hier geen draaiboek of script.

Creality-televisie noemde Latour het destijds, met een knipoog naar alle reality op de buis. "Ik vind het jammer dat De Mol het niet heeft aangedurfd die mensen voor zich te laten spreken. Dat hij fenomenen als opsluiten en nominaties nodig heeft gevonden. Nee, zelf kijk ik niet naar Big Brother. Ik vind het oersaai. Dan heb ik net zo lief een aquarium in huis."

Volgens mediasocioloog Peter Hofstede draait alles om het sleutelgateffect. "Voyeurisme is een verborgen basisbehoefte van de mensheid. We genieten graag van het verbodene. Daar is de hele roddelpers op gebaseerd. Het Bekende Nederlanderschap nodigt uit om te gluren. Iedere onbenul kan bekend worden, als-ie maar vaak genoeg op tv komt. Dan krijg je vervolgens het effect van parasociale relaties: het publiek heeft helemaal geen binding met die mensen, maar krijgt het idee dat dit wel zo is."

Dan is er nog de loterijdroom. "De kijker ondersteunt in gedachten de mogelijke winnaar en identificeert zich ermee. Big Brother is een instant soap met wisselende helden." Dat geeft volgens Hofstede een extra dimensie, waaraan de gewone soap niet kan tippen:" Het publiek denkt:' Goh, daar had ik ook kunnen zitten'. Big Brother is een typisch voorbeeld van 24-uurs psycho-economie."

Het vakblad Psychologie Magazine opperde deze maand dat er steeds verdergaande informalisering van relaties en verhoudingen mensen uitnodigt hun prive-leven op straat te gooien: hoe vrijer de maatschappelijke omgang, hoe losser de normen.

Hofstede ziet dat anders:" Op tv wordt een schijnwerkelijkheid getoond. Een geselecteerde realiteit die we gaan nabootsen omdat we denken dat het zo hoort. De tv is niet louter een spiegel van de maatschappij, zij werkt ook de andere kant op. Een camera geeft mensen bovendien het idee van verhoogde aandacht: de hyperaandacht. Daardoor ontstaat al snel de neiging zich meer bloot te geven. Bij de psychiater of psycholoog treedt hetzelfde effect op: mensen worden opener."

Dr. Erik Haas gelooft dat het publiek simpelweg graag de psycholoog uithangt. Dan is er volgens hem nog het zogeheten ' louter blootstellingseffect' :"Eerst vind je Big Brother niks. Maar geleidelijk ontstaat er toch een zekere mate van sympathie. Bij reclame werkt dat net zo."

CNN- Anchorvrouw Caril Lin, die deze maand speciaal uit de VS overvloog voor een documentaire over Big Brother, vreest een precedent:" Big Brother verwijst naar de technologie die ons overal bespiedt. In de lift, in het winkelcentrum. Het gaat om de precedentwerking daarvan: we vinden het zo amusant om anderen te begluren dat het risico bestaat dat we dit tot norm verheffen. Het zelfs als een recht gaan beschouwen. Experimenten met privacy en technologie op tv dragen bij tot de legalisering van voyeurisme. Het is triest dat we ons steeds vrijer voelen om meer te weten van een ander. Ik vind dat we bepaalde geheimen beter niet kunnen weten. En dat we dat van elkaar moeten accepteren."

De uitgekiende mix van big Brother heeft nog een belangwekkend aspect: 24 uur camerawerk wordt dagelijks in een half uurtje gepropt. Wat is daar nog echt aan? Wat is uberhaupt echt aan het dagelijkse leven van mensen in een vissekom? "De mensen zijn echt, daar gaat het om", zegt ex-bewoonster Mona.

"Aan manipulatie ontkom je niet", stelt Peter Hofstede. Eind jaren zestig filmde hij voor de IKON een rollenspel over gezagsverhoudingen tussen ouders en kinderen. "Twee dagen lang zaten we opgesloten bij elkaar. Dan ga je monteren. De verhaallijn ligt in jouw handen. Het blijft toch een aaneenschakeling van momenten die jij hebt gekozen. Daardoor lijken bepaalde dingen heftiger dan ze zijn."

Hofstede heeft zelf ervaring met opgesloten leven. Hij maakte enkele lange zeereizen. "Na zes dagen begon het gedrag van de mensen op het schip te veranderen. Trouwringen gingen af, er ontstonden allerlei amoureuze situaties. Aan het eind van de reis viel men elkaar schreiend in de armen. Maar eenmaal terug aan wal verviel iedereen weer in zijn oude patroon."

Psycholoog Erik Haas:" In feite bepaalt de situatie altijd wie je bent. Niemand is in wezen zichzelf. Natuurlijk is er altijd een persoonlijke stijl te herkennen, maar je echte zelf bestaat niet. Daarvoor zit onze persoonlijkheidsstructuur te complex in elkaar. In elke situatie handel je weer anders."

Hofstede verwacht niet dat Big Brother voor herhaling vatbaar is. "Ik geloof niet dat De Mol een goudader heeft blootgelegd." Erik Latour is het met hem eens. "We vinden die saaiheid kennelijk een keer

I am a Watcher, part of a secret society of men and women who observe and record, but never interfere. We know the truth about Immortals. In the end, there can be only one.
pi_223378
pi_223379
quote:
op 11-25-1999 om 04:49 PM schreef dolfin het volgende:
.

Even uit de boeken: de theorie van het Enneagram zegt NIET dat een persoon 'invloed zou kunnen hebben' op een persoon van een type met aangrenzend nummer.
Het zegt o.a. wel dat een persoon die veel tekenen van een 9 vertoont (jaja), ook trekken van een 6 en 3 zal vertonen. Een 8 zal ook trekken van een 5 en 2 vertonen, etcetera (voor meer info: er zijn veel Enneagram-infosites op Internet).


Op site http://www.spods.net/personality/ kun je ook zelf bepalen welke Enneagram type je bent (wel 180! vragen) en staat er een beschrijving van de 9 verschillende typen.
Ik heb deze test net 'even' gedaan: beeld klopt redelijk, alleen het BOSSES type komt sterker in de score tot uitdrukking dan het in de werkelijkheid is.

  vrijdag 26 november 1999 @ 02:00:00 #18
836 MrMurphy
Mostly harmless
pi_223380
quote:
op 11-25-1999 om 04:49 PM schreef dolfin het volgende:
Leuk, deze voer voor psychologen-topic, maar ik moet even reageren op de berichten over de 'enniatypologie'. Ik heb gelukkig de RTLLive-uitzending niet gezien waarin de theorie van het Enneagram (want zo heet het) zo frivool werd verkwanseld. Wel weer prachtig RTL, overigens.
..
Dat Anouk niet in deze groep zou passen omdat ze een 2 is, klopt dus niet. Omdat de genoemde theorie niet klopt, en omdat ze helemaal geen 2 is: ze zuigt iedereen leeg, terwijl een 2 zorgt voor anderen (totdat 'ie er zelf ontevreden bij neervalt).

etc.etc. Dit was weer echt "televisie-aandacht" voor de enneagrammen: een paar sound-bytes, wat leuke muziek op de achtergrond, en vooral geen diepgang, want dat snapt het grote publiek niet(vinden ze).

Ik ben sowieso geen grote aanhanger van die enniatypologie: te algemeen, en geen rekening houdend met externe factoren. De meneer van vannavond was ook lekker genuanceerd bezig: het kwam geloof ik niet echt bij 'm op dat de meeste mensen mengvormen zijn van de diverse typen..

Murphy

pi_223381
Het enneagram werd ook door Willem Jan van de Wetering besproken in de late uitzending van vandaag.
Ik heb een oud artikel opgedoken....en de huidige bewoners daaruit gelift en samengevat.
Het is te vinden op http://home.wanadoo.nl/goodyman

hier ook de foto van het enneagram dat voor de uitzending gebruikt is.


net niet te oud
  Redactie Frontpage vrijdag 26 november 1999 @ 02:48:00 #20
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_223382
Deze Willem Jan van de Wetering is toch uitgever van (en rijk geworden met) de boekjes van Jomanda en Emiele Ratelband?
  zaterdag 27 november 1999 @ 00:31:00 #21
836 MrMurphy
Mostly harmless
pi_223383
quote:
op 11-26-1999 om 02:48 AM schreef SunChaser het volgende:
Deze Willem Jan van de Wetering is toch uitgever van (en rijk geworden met) de boekjes van Jomanda en Emiele Ratelband?

Geen flauw idee, maar het zou me niets verbazen.. Ik dacht in de eerste instantie aan een Nederlandse misdaad-schrijver.

Misdadig vond ik iig zijn antwoord op de vraag "is het ook effectief?": "jaaah, het wordt niet voor niets al honderden jaren gebruikt", oid. Lekker wetenschappelijk verantwoord..

Overigens heeft hij het volgens mij sowieso fout dat Bart meer naar Maurice zal gaan trekken: het ziet er meer en meer uit dat-ie naar Karin trekt:
- hij komt plotsklaps op tijd uit bed (zonder duidelijke reden)
- hangt/ligt/staat vaak naast haar [1]
- probeert haar vaak te imponeren door z'n kennis of ervaringen (zie streamverslagen)

Verder heb ik ook zo'n flauw vermoeden dat Bart & Karin op intellectueel gebied enigszins op dezelfde golflengte liggen, maar dat kan ik niet met feiten onderbouwen.

Murphy

[1] hoewel dat natuurlijk moeilijk te zeggen blijft: met 5 mensen op 20 vierkante meter is het moeilijk elkaar te vermijden..

  zaterdag 27 november 1999 @ 02:02:00 #22
374 beelzebub
master of disaster
pi_223384
Bart zit nu 72 dagen in het BB-huis, 36 dagen met Sabine en 36 dagen zonder, en ik denk persoonlijk dat de laatste 36 toch de betere dagen waren.
  Redactie Frontpage zaterdag 27 november 1999 @ 05:27:00 #23
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_223385
quote:
op 11-27-1999 om 12:31 AM schreef MrMurphy het volgende:
Geen flauw idee, maar het zou me niets verbazen.. Ik dacht in de eerste instantie aan een Nederlandse misdaad-schrijver.


Je bedoelt Jan Willem van de Wetering. Ik heb het even nagezocht op bol.com en die W.J. van de Wetering heeft niet alleen een eigen uitgeverij genaamd Andromeda, maar schreef zelf ook een heleboel van die vage boekjes. Met titels als: 'ABC van de spiritualiteit', 'Fingerspitzengefuhl' en 'Jomanda over reincarnatie'.

Life is to short to stay out of the sun

[Dit bericht is gewijzigd door SunChaser (Datum 27 November 1999).]

  Redactie Frontpage zaterdag 27 november 1999 @ 05:29:00 #24
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_223386
PS:
En in het fonds van Andromeda zit inderdaad ook een boek over enneagrammen.
Het Enneagram: karaktertypologie en zelfontplooiing (door J.Jorritsma)
  zaterdag 27 november 1999 @ 11:55:00 #25
262 Re
Kiss & Swallow
pi_223387
Wie is de schrijver van dat stukje Hunter?

eindelijk is een stukje wat ik echt met plezier heb gelezen

de bekendheid van de bewoners wordt gewoon eng en de eenzijdige binding van het Nederlandse publiek is inderdaad aan get uitgroeien tot zeer vreemde situaties


Wat ik mij afvraag is hoe de bewoners om zullen gaan met het feit dat we alles al van ze weten ( of schijnen te weten). Elk verhaal is al breed uitgemeten in de media, elk verhaal wat ze willen vertellen zal als reactie geven.. Ja dat weet ik al. Iedereen heeft al een menig gevormd over de bewoners en zij kunnen dit niet verdedigen .. zal moeilijk worden om normaal door het leven te kunnen

04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')