#ANONIEM | vrijdag 12 september 2008 @ 13:27 |
Omdat ik slechts 250 ml kookroom in huis heb en een kaassaus wil maken, gaat dit met toevoeging van melk en meel om te binden? En, smaakt het dan ook nog is vooral de vraag. | |
Lienekien | vrijdag 12 september 2008 @ 13:30 |
Voor kaassaus kun je volstaan met boter, bloem, melk en kaas. Je weet hoe je een roux maakt? | |
#ANONIEM | vrijdag 12 september 2008 @ 13:31 |
Nee, weet niet eens wat het is | |
MarMar | vrijdag 12 september 2008 @ 13:33 |
boter smelten, bloem erin roeren zonder klontjes, dan melk erbij, warm laten worden, VEEL kaas er in laten smelten en naar smaak kruiden erbij simpel en lekker. | |
#ANONIEM | vrijdag 12 september 2008 @ 13:34 |
oh wat makkelijk, dankje voor het recept Hoeveel boter, meel en melk heb ik nodig voor 5 mensen? | |
MarMar | vrijdag 12 september 2008 @ 13:40 |
quote:ik doe et altijd op et oog, heb geen exacte hoeveelheid voor je maar een klein steelpannetje vol lijkt me voldoende? gewoon klont boter smelten en dan zoveel bloem derin gieten dat het een mooi papje wordt en dan de melk erbij. Gewoon net zoveel melk erbij tot je denkt dat je genoeg hebt klaar! Door de kaas erdoor te smelten wordt het altijd nog wel een stukje dikker namelijk. wat je NIET moet doen is er later nog bloem bij doen, want dan krijg je dus wel klontjes. | |
#ANONIEM | vrijdag 12 september 2008 @ 13:41 |
Oké, ga het proberen. Bedankt | |
#ANONIEM | vrijdag 12 september 2008 @ 13:45 |
Goed dat fok! bestaat | |
Tezz | vrijdag 12 september 2008 @ 13:54 |
Dit is eigenlijk een goede basis voor verschillende sausen. Door zo'n basic melk-bloem-boter saus te maken (bechamel) kun je bijvoorbeeld ook super lekkere champignongsaus maken! Maak de bechamelsaus en voeg er een lepen paddestoelenbouillon aan toe. Daarna nog een halve citroen er in uitknijpen, wat gebakken campignons (met knof en ui) er bij en wat verse peterselie. Superlekker! | |
MarMar | vrijdag 12 september 2008 @ 14:03 |
psies, prima basis voor zo'n beetje alle "witte" sauzen maarreh graag gedaan hoor heaven7 | |
Lienekien | vrijdag 12 september 2008 @ 14:10 |
Let er wel op dat je de bloem wel even laat garen in de boter, dus als je de boter hebt gesmolten en de bloem erbij doet, even een minuutje roeren. (Als je dit niet doet, kan je saus melig gaan smaken.) Dan de melk erbij doen. Doe dit met beetjes tegelijk. Steeds weer roeren tot het glad is en bindt, dan het volgende. | |
ColdFeet | vrijdag 12 september 2008 @ 16:25 |
quote:Disagree. Béchamelsaus is veel te rijk voor veel gerechten, beter kies je dan voor een veloutésaus, waarbij je in plaats van melk bouillon gebruikt | |
Dauthi | vrijdag 12 september 2008 @ 18:01 |
officieel moet je boter meel verhouding 1 op 1 zijn. Het leuke is dat je ook je roux eerst ga kan uitbakken tot een bruine roux krijgt je bechamelsaus nog meer smaak. En al helemaal als je de melk eerst infused met uien kruidnagels en laurier | |
#ANONIEM | vrijdag 12 september 2008 @ 20:00 |
Tis gelukt, was erg lekker | |
Orbeatle | donderdag 25 september 2008 @ 14:16 |
Ik wil eigenlijk ook een room sausje bereiden, voor bij een stukje kip. Hier in Eindhoven hebben ze bij een Braziliaans eetcafe een gerecht van kip met een kei lekker knoflook-roomsausje. Zoiets wil ik eigenlijk ook "namaken" maar ik zou niet weten hoe... Iemand hier een receptje daarvoor, toevallig? | |
vaagsel | donderdag 25 september 2008 @ 15:27 |
Roomsaus kan heel makkelijk: Whatever je erin wil hebben fruiten (knoflook, uit, champignons etc.) Evt. kruiden toevoegen. Dan beetje witte wijn + room erdoorheen en even aan de kook brengen. | |
Orbeatle | donderdag 25 september 2008 @ 16:19 |
quote:Dat klinkt inderdaad niet al te moeilijk . Ik ben alleen zo slecht in verhoudingen . Ik wil zoiets voor 5 mensen maken, hoeveel room moet ik dan ongeveer gebruiken? | |
Sorella | donderdag 25 september 2008 @ 16:53 |
Ik gooi de melk of water of bouillon er altijd in 1 keer in en dan blijven roeren, werkt voor mij beter als beetje bij beetje er bij gooien. |