abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 7 augustus 2008 @ 23:39:10 #1
55709 Stereotomy
Mens sana in corpore sano
pi_60640854
Omdat ik graag dingen op eigen houtje doe, heb ik op internet naar meer informatie over de borstcrawl techniek: de methode die me het meest aansprak is Total Immersion, waarbij je niet zoveel mogelijk kracht gebruikt, maar waar je de weerstand zoveel mogelijk probeert te verlagen.

De resultaten zijn soms verbluffend:



... echt krankzinnig hoe deze zwemmers schijnbaar moeiteloos door het water glijden. Let ook op hoe je bij deze techniek nauwelijks je benen gebruikt.

Ik ben nu een paar weken bezig geweest met de DVD van Total Immersion swimming, en ik moet zeggen, ik boek wat vooruitgang: kan nu al 200 meter zwemmen zonder te stoppen, en voel dat ik veel meer controle in het water heb. Ik kan mijn armen zo langzaam als ik wil bewegen, terwijl ik toch redelijk soepel vooruit kom.

Zijn er meer mensen hier die aan Total Immersion swimming doen?
Confidence through competence
pi_60640909
Wow!

Dat ziet er best vet uit.

Die gast beweegt heel sloom maar gaat heel snel!
  donderdag 7 augustus 2008 @ 23:49:02 #3
55709 Stereotomy
Mens sana in corpore sano
pi_60641068
Toen ik begon met zwemmen, een paar weken geleden, keek ik altijd --> naar die 15-jarige Björn Borg-onderbroek dragende pubers die als een gek zaten te ploegen door het water en na 25 meter bekaf waren.

Maar er zaten ook wat serieuzere zwemmers bij die *zo* enorm langzaam met hun armen bewogen dat ik me afvroeg waarom ze niet zonken, en die gewoon moeiteloos een kilometer heen en weer konden zwemmen in een best goed tempo.

Dit is het begin van de DVD die ik heb:



Als je zo langzaam kunt zwemmen en toch snel vooruit kunt komen, kun je later nog altijd tempo toevoegen. Maar de techniek onder controle krijgen waarmee je zo mooi langzaam kunt zwemmen is het moeilijkst.
Confidence through competence
  vrijdag 8 augustus 2008 @ 00:02:46 #4
112790 Koepert
Parttime Nutcase
pi_60641424
En dat is dus "Technisch Perfect Borstcrawlen" Als je die techniek goed onder controle hebt zwem je inderdaad moeiteloos heel snel omdat je lange halen maakt en jezelf ver door het water verplaatst omdat je van languit via kort naar languit gaat (qua lichaam) en dus volledig strekt; iets wat bovengenoemde bjorn-borgjes niet doen.
It starts with a shiver, an itch, a slow boil
  vrijdag 8 augustus 2008 @ 00:55:42 #5
55709 Stereotomy
Mens sana in corpore sano
pi_60642585
Het moment waarop ik voor het eerst het gevoel had de techniek enigzins onder controle te hebben, was toen ik kramp in mijn benen kreeg, en ze daardoor niet meer kon bewegen. Opeens ging ik veel makkelijker zwemmen, ademen en rollen ging moeiteloos, en ik hield mijn benen alleen maar stil!

Achteraf gezien zat ik teveel met mijn benen te hannessen waardoor die zonken. Maar door ze stil te houden, en mijn gezichtsveld loodrecht naar beneden te houden, vormde ik eindelijk een horizontale lijn met het wateroppervlak, waardoor alles veel makkelijker ging.
Confidence through competence
pi_60642977
Ik heb eigenlijk altijd het probleem dat ik mijn hand pas op de uiterste positie heb als de andere hand al 'uit de broekzak' komt. En zonder eigenlijk de TI manier te hebben gekent zie ik dit toch wel als een probleem. Want ik heb wel geprobeerd om het doorhaal-moment zo lang mogelijk uit te stellen. Maar dan voelt het altijd aan alsof ik zink en de slag toch moet maken.
Als ik dit zo zie, is dit wel één van de sleutels van deze techniek. De lengte zo lang mogelijk maken; en de slag zo lang mogelijk uitstellen. Balans ook, maar die is er wel.
Wat mij opvalt overigens is dat hij wel met zijn hand gedurende het drijven al naar beneden afdaalt; terwijl er toch algemeen wordt gecoacht op het je hand wanneer deze het water ingaat, om het oppervlak te blijven naderen en niet te laten zakken in het water.

Maar ik zal binnenkort eens even proberen, want momenteel heb ik wel snelheid en rond de 40 slagen op de 50m; maar dat voel je wel na 10 baantjes.
Geboren als schaap, uitgegroeid tot leider.
  vrijdag 8 augustus 2008 @ 01:18:43 #7
55709 Stereotomy
Mens sana in corpore sano
pi_60643094
Ik begin pas met mijn haal als ik de andere hand in het water steek.

De TI-DVD drillt je ook eerst met 11 oefeningen hoe je nooit meer het gevoel krijgt te gaan zinken. Pas de laatste 10 minuten van de DVD gaat een beetje over zwemmen.

En de vooruitstekende hand wordt op de TI-manier gecoacht dat je die op 4 o'clock moet houden. Het insteken van de hand op dit positie stabiliseert namelijk ook je lichaam: het water drukt de voorkant wat naar beneden zodat je heupen en benen niet naar beneden zakken.

Veel en veel beter dan hard op het water slaan, alsof je boven het wateroppervlak al aan je haal begint. Met de TI-methode is het alsof je een arm in een mouw steekt.

Het zo lang mogelijk maken heeft ook een balansreden: je zwaartepunt ligt normaal beneden je longen (bij je buik). Je wil eigenlijk het zwaartepunt (naar beneden gerichte kracht) precies op je drijfpunt hebben (richting je longen) zodat je in balans bent en niet het gevoel hebt dat delen van je lichaam zinken. Door jezelf te strekken verplaats je het zwaartepunt meer richting je longen, waardoor horizontaal drijven makkelijker wordt.

Mijn samenvatting:

1) Je lang maken en naar beneden kijken, niet naar voren
2) Benen zo stil mogelijk houden
3) Rollen als je je slagen maakt

[ Bericht 25% gewijzigd door Stereotomy op 08-08-2008 01:25:13 ]
Confidence through competence
pi_60651924
tvp, grappig om te lezen dit!
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')