(Het deeg is geschikt voor de misschien wat gevorderde koks.. maar je kan natuurlijk ook bladerdeeg gebruiken als je het teveel werk vind, het wordt dan wel minder lekker natuurlijk
Verder vind ik het nogal simpel)
Groentenquiche (paddenstoelen, prei, ui) in zelfgemaakte roomboter/kaas deegvoor ong. 4 personen als het een hoofdmaaltijd betreft, of in kleine stukjes ook heerlijk bij de borrel of als gerecht bij een buffetje.
Ingrediënten en bereidingswijze voor het deeg :200 gr bloem (zeven)
100 gr roomboter (ongezouten)
1 tl. zout
50 ml koud water
flinke hand (parmezaanse) kaas
Doe de gezeefde bloem en het zout in een deegkom.
Wrijf de boter door de bloem tot het een korrelig mengsel is. (als de boter te koud is kan je het ook eerst door de bloem tot kleine stukjes snijden met 2 messen en daarna met de hand erdoor mengen).
Voeg dan het water en de kaas toe en kneed tot het een samenhangende bol deeg is.
Rol het in plastic folie en laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
In de tussentijd bereid je de vulling voor.
Ingrediënten en bereidingswijze groentenvulling :4 Eieren
100 gr plakjes gerookt ontbijtspek
200 ml crème fraiche
400 gr champignon, prei, rode ui mix (te koop als mix in een zak in de supermarkt, of neem andere groenten die je lekker vind)
50 gr. gemalen kaas (jong belegen of zo)
250 gr hamblokjes
1 tl oreganopoeder
1 tl paprikapoeder
wat peper
(geen zout toevoegen ivm de ontbijtspek)
Verwarm de oven alvast voor op 220 gr.
Ontbijtspek in hete koekenpan zonder olie/boter uitbakken, uitlekken en afkoelen op keukenpapier
Groenten even roerbakken in wat olie met wat peper (dus geen zout) en laten afkoelen
Eieren loskloppen in grote kom, crème fraiche, oregano en paprika toevoegen en goed mengen
Gemalen kaas, hamblokjes en de afgekoelde groentenmix erdoor scheppen
Dan haal je het deeg uit de koelkast, rolt het uit tot een ronde lap die iets groter is als je taartspringvorm en bekleed de vorm ermee. (bakpapier eronder is makkelijk en hoef je niet in te vetten)
Op de bodem van het deeg verdeel je de uitgebakken ontbijtspek.
Dan vullen met het groentenmengsel, druk het een beetje aan en bak de quiche in ong. 35 min. gaar.
[ Bericht 3% gewijzigd door Blues op 26-12-2010 17:56:35 ]