abonnement Unibet Coolblue
  zondag 3 augustus 2008 @ 16:43:34 #1
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_60529140


Hier kun je al je vragen, opmerkingen en natuurlijk je recepten voor het Fok!-kookboek kwijt.

Een paar opmerkingen:
- Vergeet niet de hoeveelheden bij het recept te zetten! met "ei, meel, melk" kan ik niet zoveel, ik wil graag weten hoevéél je ervan nodig hebt.
- Vermeld bij het recept voor hoeveel personen het is
- Graag alleen recepten in het Nederlands
- Het FOK!-kookboek is bedoeld voor recepten van users van FOK!. Hoewel recepten uit een kookboek natuurlijk hartstikke leuk en lekker kunnen zijn, is het niet de bedoeling dat deze in het FOK!-kookboek komen te staan.
- Geef bij je recept even aan hoe moeilijk het is. het FOK!-kookboek kent 3 gradaties:
= geschikt voor kookn00bs
= geschikt voor wat gevorderde koks
= alleen geschikt voor de kook die hards
- Kijk even of het recept dat je wilt plaatsen niet al in het FOK!-kookboek staat.

Deel 1 vind je hier.

[ Bericht 6% gewijzigd door Muck op 07-05-2010 13:31:06 ]
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_60529158
FiPo

TVP.

Pasta met aubergine, spekjes, ui en paprika
Geschikt voor 2 personen, en kookn00bs.

Ingrediënten:
- 500 gram pasta (fusilli)
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 2 uien
- 150 gram spekjes
- zout

Bereiding:
Kook de pasta en giet af. Snijd de aubergine in plakken en dep deze droog. Strooi er wat zout op. Verwarm ondertussen een flinke hoeveelheid olijfolie in een wok (aubergines moeten ondergedompeld worden) en frituur de aubergines daarin tot ze lichtbruin zijn. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
Snij de paprika en ui en stukjes en bak deze. Bak de spekjes uit. Bak de pasta mee totdat deze een beetje bruin is. Aubergine, ui en paprika erbij en nog even mee opwarmen en dan opdienen
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
pi_61046761
twee noobie noobie recepts.

Pastasalade a la Twinky
(maaltijd voor 5 mensen, bbq voor 10/15)

Ingredienten
-zak pasta (wokkeltjes)
-doosje champignons
-4 tomaten
-1 komkommer
-hamreepjes julienne
-lenteuitjes
-yogonaise
-ketchup
-kruiden

1. Kook pasta, de wokkeltjes. Ietsje korter dan op de verpakking staat in een flinke pan.
2. Bak tegelijkertijd champignonnetjes in plakjes/stukjes gesneden in olijfolie op laag vuur
3. Giet de pasta heel goed af, doe de champignonnetjes in de pan erbij en doe er nog een scheut olijfolie door (goed roeren)
4. Zet de pan in de koelkast en wacht tot het koud is. Beter kun je dus stap 1 t/m 3 de avond vantevoren doen.
5. Snijd de ui fijn
6. Snijd de tomaten en de komkommer in stukjes van ongeveer een vierkante centimeter.
7. Gooi de ui, tomaten, komkommer en hamreepjes bij de pasta en champignonnetjes.
8. Doe daarbij flink wat yogonaise. Ik schud altijd een keer of drie flink met de pot. Een stuk of zes eetlepels?
9. Ongeveer een eetlepel ketchup of curry erbij
10. Flink wat paprikapoeder, peper en een beetje zout
11. doe hierbij een toetjesepel:
-bieslook
-tijm (aanrader, zeker bij barbecue niet te scheutig mee zijn, maakt het kruidig)
-evt. wat peterselie/kerrie/...

Goed roeren (en blijven roeren) en smikkelen maar! Denk niet aan de calorieen
pi_61047301
zelfgemaakte knoflooksaus
bij barbecue voor ongeveer 4 personen

ingredienten
-knoflook
-magere yoghurt
-mayonaise (de echte, vette, niet frietsaus)
-kruiden

Recept
1. Pers knoflook. Ongeveer vijf, zes teentjes.
2. Doe er yoghurt en mayonaise bij, één derde yoghurt, twee derde mayo
3. proef of het goed is en voeg desgewens meer toe. Maak het niet te zuur en lekker knoflokig.
4. Doe er flink wat peper bij (in combinatie met veel knoflook lekker pittig), en wat zout.
5. Verse bieslook en peterselie maken het heerlijk, maar uit een potje ook.
6. Smikkelen!
  vrijdag 29 augustus 2008 @ 09:14:59 #5
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_61212345
Pasta met tonijn

Ingredienten voor 2 personen:
2 blikjes tonijn op water
1/2 bosje verse peterselie (kan je bijvoorbeeld bij de turk halen)
Tenminste 3 tenen knoflook
1 beker creme fraiche (200 ml)
Zout en peper naar smaak
Spaghetti

Kook eerst de spaghetti gaar. Verhit als de pasta klaar is een andere pan op middelhoog vuur. Giet hier wat olijfolie en fruit de knoflook tot het glazig is. Knip de helft van het bosje peterselie erover en voeg meteen daarna de tonijn toe. Roer door elkaar en meng de creme fraiche erdoor tot het goed gemengd is en de creme fraiche gesmolten. Zout en peper erbij, en de pasta erdoor mengen. Klaar!

Geschikt voor kooknoobs uiteraard
pi_61248228
Mijn favoriete gerecht van de Thaise keuken: makkelijk, goedkoop en lekker.

Pad Thai:

Ingredienten
4 teentjes knoflook
1 ui en/of sjalot
125 gram kipfilet/hamlap/garnalen/rundvlees
3 eieren
100 gram pinda's
100/200 gram noodles
basterdsuiker
siracha (thaise chilisaus)
vissaus
limoensap
200 gram tauge
chilipoeder
paprikapoeder

bereidingswijze
1. roerbak de eieren in een pan totdat ze bruin en bijna aangebrand zijn (komt de smaak vandaan).
2. doe de gebakken eieren in een kom samen met de gesneden knoflook en ui.
3. zet de noodles op.
4. bak het vlees in een wok totdat het bijna gaar is.
5. maak de saus (6 eetlepels siracha, 6 eetlepels basterdsuiker , 4 eetlepels vissaus, 3 eetlepels limoensap, theelepel paprika-en chilipoeder.
6. gooi de eieren, knoflook en ui in de wok bij het vlees en bak het een tijdje. Tegen deze tijd moeten de noodles klaar zijn.
7. giet de noodles af en gooi ze in de wok.
8. roer de saus nog eens (zodat de suiker niet op de bodem blijft liggen), en gooi het in de wok.
9. roer een handvol tauge door dit alles heen, later weer een handvol, en nog een tot het op is.
10. vermaal de pinda's en gooi ze als laatste in de wok.

tadaaa pad thai
pi_61814379
Vandaag iets gemaakt dat wel zo heerlijk was dat ik het moet delen .

Vorige week wat Pata Negra op de markt gekocht en als onderdeel in een voorgerecht verwerkt. Hier het recept voor alleen de coquille (werd samen geserveerd met een gamba in parmaham op een moes van groene asperges maar hier was ik wat minder tevreden over).

Coquille met pata negra en avocadomousse

Voor 2 personen (voorgerecht)

2 coquilles
citroensap
3 plakken pata negra
1 avocado
1 eetlepel sjalot
peper & zout.

Bereidingswijze:

Pureer in een keukenmachine de avocado met citroensap, sjalot. Peper en zout naar smaak toevoegen.

Smeer de coquilles in met wat citroensap. Rol ze in 1/2e plakje pata negra. (De coquille moet niet helemaal "ingesloten zitten", zorg dat hij hij in een enkel laagje ham zit).

Bak de coquilles in de pan 1,5 minuut per kant op hoog vuur.

Leg een plakje pata negra op een wit bord. Schep hier wat avocadomousse (op kamertemperatuur) op en leg hier de coquille bovenop.

Eet smakelijk!
Life is too short not to have fun
  zondag 28 september 2008 @ 18:35:12 #8
19246 xJapser
VBV De Graafschap o/
pi_61976162
Het is een simpel edoch wel erg lekker gerecht

Spaghetti al Oglio met Garnaaltjes alla Japser

- 2 teentjes knoflook
- spaans pepertje
- uitje
- 3 ons garnalen
- bosuitjes
- olijfolie
- spaghetti
- cayennepeper
- peterselie

Fruit de ui, knoflook, bosui en peper in een flinke hoeveelheid olie. Voeg daaraan de uitgelekte en drooggedepte garnalen en bak dit even hard aan zodat de garnaaltjes goed zijn. voeg de cayennepeper en peterselie toe zodat het lekker pittig wordt. Ondertussen spaghetti koken.

Dan de spaghetti in een pan doen, olie erbij en de garnaaltjesmix erdoor scheppen. Lekker met wat pesto en geraspte parmesan.

Smakelijk eten
"Is that what happens to us? A life of conflict with no time for friends...
...so that when it is done, only our enemies leave roses."
  zondag 12 oktober 2008 @ 12:43:06 #9
92409 Twinky
Little star.
pi_62325021
Lekker broodje van Twinky voor Jappr

Ingredienten:
-afbak stokbrood de boulogne van de AH
-ham
-zachte geitenkaas
-honing
-5 walnootjes
-rucola

Recept:
1. Doe het stokbrood in de voorverwarmde oven
2. Verwarm wat (niet te weinig) olie of boter in een koekenpan. Snijd de geitenkaas in plakjes van ong. 7 mm dik en bak deze op lage temperatuur. Let erop dat ze niet te bruin worden en vooral warm en zacht.
3. Zodra het brood klaar is: beleg het met ham, één laagje overal (niet te veel dus), leg op de ham een beetje rucola, ook niet te veel. Daarop de geitenkaasjes, die je best een beetje uit kunt smeren. Daarop de walnoten in stukjes en over dit alles druip je de honing.
4. Smullen maar!

pi_62507240
Recept is voldoende voor vier koppen soep. Het is een makkelijk recept maar het maken van een roux schijnt wel een handigheidje te zijn dat je even onder de knie moet krijgen.

Knoflooksoep

Een klont roomboter
Een tot anderhalve bol knoflook
Eetlepel bloem
1 tuinkruiden bouillonblokje
Water
Kookroom
evt. een paar takjes bieslook of lente-ui en peper en zout

Bereidingswijze:
Plet de knoflook met je mes of een lepel en pel hem. Laat de klont boter smelten en smoor de knoflook op een zacht vuurtje voor ongeveer 5-10 minuten. Kook intussen water in een andere pan of de waterkoker en maak met een bouillonblokje en ongeveer 800 ml. water een bouillon.
Voeg een eetlepel bloem toe aan de knoflook, roer alles goed en bak dit mengel even, voeg dan langzaam de bouillon toe terwijl je goed blijft roeren en breng aan de kook.
Pureer de knoflook met de staafmixer en laat nog even doorkoken. Voeg op het laatst een scheutje kookroom toe. (Afhankelijk van de room die je kiest, die van mij kan rustig verhit worden dus die laat ik nog even meekoken.)
Proeven!
Breng eventueel op smaak met zout en peper en garneer met bieslook of lente-ui.

--------------------
Recept voor 4 personen

Pittige paprikasoep

3 Rode paprika's
4 sjalotjes
Groentebouillonblokje
Water
Olijfolie
Gerookte paprikapoeder
Pittige paprikapoeder (Ik heb een loeischerpe maar je zou eventueel ook cayennepeper o.i.d. kunnen gebruiken.)
Normale paprikapoeder
Peper
Zout

Snijdt de sjalotjes fijn en de paprika in stukken. Smoor nu in een beetje olijfolie de sjalotjes, zet het vuur iets hoger en bak de paprika mee. Kruiden naar smaak met de paprikapoeders, peper en zout. Voeg een bouillonblokje en een halve liter water toe en laat even doorkoken. Pureren, proeven en eventueel nog wat kruiden.
Garneren met een takje peterselie of wat in fijne reepjes gesneden gele en/of groene paprika.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62722687
Italiaans herfststoofpotje
2 personen

Ingrediënten
gerookte ham in dobbelsteentjes gesneden (net geen mok vol)
500 gr. runderlappen
Flinke theelepel gerookte paprikapoeder
Theelepeltje tomatenzout
Peper naar smaak
Eetlepel bloem
Scheutje cognac
Rode wijn
Sjalotten in vieren gesneden (ongeveer een mok vol)
8 tenen knoflook door midden gesneden
Blik gepelde tomaten
Eetlepel rozemarijn
Eetlepel tijm
Foelie (2 stukjes)
3 kruidnagels
4 jeneverbessen
1 grote of 2 kleine laurierbladen
Tamme kastanjes (een mok met een díkke kop erop)
Krieltjes (1 mok)
Wortelen, courgette, pastinaak in stukjes gesneden (hoeveelheid naar smaak, ik houd wel van veel groente in mijn stoofpotjes)
Een berg verse fijngehakte peterselie

Ik weeg nooit af, valt het op?

Bereidingswijze
Snijdt de ham in blokjes en bak even aan in olijfolie. Snijdt intussen de runderlappen in grove brokken en kruid ze met paprikapoeder, tomatenzout en peper. Schep de ham uit de pan en braad het rundvlees (eventueel in delen) in het vet. Snijdt intussen de sjalotten in vieren en de knoflookteentjes doormidden.
Doe een eetlepel bloem bij het vlees en schep het goed om. Voeg de sjalotten en de knoflook toe en laat even meebakken. Afblussen met een scheut cognac terwijl je goed roert om klontjes van de bloem te voorkomen.
Laat even koken om de meeste alcohol te verdampen en voeg de in stukjes gesneden tomaten en het sap toe. Laat weer even flink pruttelen en doe dan de rode wijn erbij tot alles onderstaat.
Doe de foelie, jeneverbessen, kruidnagels, laurierblad, tijm en rozemarijn in een thee-ei en leg dit in de pan.
Deksel erop en ongeveer 3 uur laten sudderen.

Verwarm intussen de oven voor op 250 graden. Snijdt de pastinaak, wortel, courgette en indien nodig de krieltjes in stukken, leg dit op een plaat en besprenkel met een klein beetje olijfolie. Rooster de groente ongeveer 10 minuten. Ik sneed nu de kastanjes in met een speciaal dingetje en heb ze gepoft in een speciale pan maar je zou ze ook in de oven kunnen poffen, dan moeten ze er ongeveer 15-20 minuten in.
Pel de kastanjes terwijl ze nog warm zijn anders krijg je de schil er bijna niet meer vanaf!

Na drie uur even testen of het vlees al zacht is. Als dat zo is dan kan je de groente, de krieltjes, de kastanjes en de hamblokjes toevoegen. Deze nog ongeveer 20 minuten mee laten pruttelen en dan kan je eten.
Garneren met peterselie.
Lekker met ciabattabrood om de saus op te vegen.
There is no love sincerer than the love of food.
  donderdag 30 oktober 2008 @ 09:11:12 #12
166255 Maringo
Bèhèhèhèh
pi_62803052
Ideaal recept voor mensen die ff niet zoveel tijd hebben om te koken. En ook voor hun met een zetmeel en/of suiker dieet. Het is een eigen recept, ontstaan uit het feit dat de Hoogvliet niet altijd alles verkoopt en mn vrouw een tijdelijk zetmeel en suiker dieet had.

Chick'n'Cheez Salade

3 personen, 15 minuten bereidingstijd.

Ingrediënten

* 500 gram Kipfilet
* 150 gram sugarsnaps (Als het in pakketjes van 100 of 125 gram gaat kan dat ook natuurlijk)
* 250 gram Blok Jongbelegen kaas
* 150 gram verse spinazie
* 2 gele paprika
* 2 rode ui
* 200 gram champignons
* 1 eetlepel Oestersaus
* Sladressing Tuinkruiden
* zout & peper

Bereiden

Snij de kip, champignons, ui en paprika.
Snij de kaas in hapklare blokjes.
Braad de kip in een pan op halfvuur lichtbruin.
Doe vervolgens de champignons, paprika, ui, sugarsnaps en een 1 eetlepel oestersaus erbij en roerbak dit gaar.
Doe eventueel nog wat zout en peper voor de smaak erbij
Verdeel ondertussen de spinazie over de borden.
Doe het vuur uit en vervolgens de kaasblokjes in de pan en roer het goed door. (Wel het vuur uitdoen en meteen de volgende stap, anders smelt de kaas teveel.)
Verdeel het geheel over de borden en doe er wat sladressing overheen.

Eet smakelijk

Ik was net ook ff in het kookboek aan het kijken bij de dieetrecepten. Is het misschien een idee om erbij te zetten voor welk dieet of welke allergie het is?

[ Bericht 5% gewijzigd door Maringo op 30-10-2008 09:18:16 ]
Die volg topic-knop hè...
Op 02-06-2014 16:38 schreef Moeraskat
Je bent te goed voor de mensheid.
  donderdag 30 oktober 2008 @ 18:26:29 #13
92409 Twinky
Little star.
pi_62817562
foto voor bij de miniappelflapjes:

  zaterdag 1 november 2008 @ 18:58:19 #14
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_62866442
Ik ben iemand die geneigd is tot expirimenteerdrift, dus precieze hoeveelheden van de gebruikte kruiden kan ik niet geven, maar ik maak deze aardappels sinds een geslaagd expiriment altijd op deze manier. Geen light recept!

Voor twee personen:
-1 kilo gewassen en in de schil gesneden aardappels (partjes of blokjes, wat je het liefst hebt)
-Paprikapoeder
-Zwarte peper en grof zeezout (lekker uit een molen)
-Rozemarijn (verse takjes of uit een potje)
-6 tenen knoflook, geschild en doormidden (mag ook 3 als je er niet van houd)
-Eventueel nog tijm of oregano als je dat lekker vind
-Olijfolie EN een paar blokjes roomboter (2 van twee vierkante cm of zoiets)

Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
Vet een ovenschaal in met de olijfolie, en doe de aardappels in de schaal. Strooi hierover de kruiden, peper en zout en de blokjes knoflook. Meng met een lepel of met de hand door elkaar. Leg hierop de blokjes boter en zet voor een kwartier in de oven. Haal eruit, schep om (voeg eventueel nog wat olie toe) en zet weer terug. Herhaal dit tot de aardappels 45 minuten in de oven hebben gestaan. (Afhankelijk van de grote waarin ze gesneden zijn kan het 45 tot 60 minuten zijn) Als het goed is zijn ze goudbruin van buiten en zacht van binnen! eet smakelijk
pi_63198011
Indiaase naan gevuld met kormakip in kokosmelk en mangochutney



Benodigdheden:
2 Kipfilets in plakjes
1 eetlepel olijfolie
Zakje kruidenpasta Patak's Korma
100ml kokosmelk
2 naanbroden
IJsbergsla
4 eetlepels mangochtuney
Yoghurt

Bereidingswijze:
Bak de plakjes kipfilet op hoog vuur in een koekenpan met olijfolie goudbruin.
Bestrijk de kip met de Korma pasta en laat het geheel nog 3 minuten bakken op laag vuur.
Voeg de kokosmelk toe en stoof de kip nog 10 minuten
Bak de naan ondertussen in een oven af.
Snijd de naan open en vul deze met de ijsbergsla en de kokoskip.
Voeg naar smaak yoghurt aan de mangochutney toe (hoeveelheden naar eigen keuze) om de saus wat milder te maken.

Wij hadden geen Patak's Kormapasta dus heb ik Sharwoods Kormasaus gepakt en dat had als resultaat dat de smaak iets minder intens was en ik de saus moest binden met 2 eetlepels maïzena.

Ik kan echt wel zeggen dat het heerlijk was, alleen de volgende keer ga ik toch voor de Korma van Patak's.

[ Bericht 0% gewijzigd door Juup© op 13-11-2008 19:08:07 (Foutjes aangepast) ]
pi_65250927
Per-ongeluk Rijstrecept

Voor twee personen, geschikt voor iedereen die weet wat een pan is .

Een keer per ongeluk ontstaan: er waren alleen nog restjes in huis.

Ingredienten:

+/- 175 gram pandanrijst
Grote pot sperziebonen (wij vinden het minder lekker met verse sperziebonen!)
+/- 250 gram rundergehakt
tijm
zout

1. Kook de rijst volgens de verpakking (+/- 10 minuten koken en 15 minuten laten uitdampen)
2. Rul het gehakt op hoog vuur zonder boter/olie
3. Verwarm de sperziebonen in het vocht.
4. Voeg zout naar smaak toe aan het gehakt, en 1 à 2 theelepels tijm.

Alles door elkaar mengen, klaar!

Het is ontzettend simpel, maar echt heerlijk.
  woensdag 4 maart 2009 @ 20:59:24 #17
155016 Pien85
Manipulatief kutwijf
pi_66705882
Cola kip(recept voor 2 personen)

Benodigdheden:

- 1 blikje cola (geen light!)
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels ketshup
- Genoeg kip voor 2 personen, dit kunnen pootjes zijn, of vleugeltjes of blokjes, het is maar net waar je zin in hebt.
- eventueel een beetje allesbinder.

Bereidingswijze:
Die de cola in een grote schaal, groot genoeg om zeker 2 liter in kwijt te kunnen. Doe hier de suiker bij (let op, dit gaat gigantisch schuimen! Vandaar ook die grote schaal), daarna de mosterd en de ketshup, roer dit met een garde tot er bijna geen stukjes meer in zitten.
Doe de kip in een pan en bak dit net zo lang tot de buitenkant van de kip gaar is. Doe dan het cola mengsel in de pan en laat dit 20 minuten op een laag vuurtje sudderen. Eventueel hierna nog wat allesbinder er bij als de saus te dun is, en dan...

Eet smakelijk!
En ze leefde nog lang en... Nou gewoon met ups en downs.
  maandag 9 maart 2009 @ 17:11:35 #18
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_66865535
Die kan mooi naast het 0kippenboutjes met cherrycoke-recept pien

Even tussendoor trouwens: Er staat een massive update klaar, dus de recepten hier worden wel degelijk bekeken, al zien jullie dat (nog) niet terug in het kookboek
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  maandag 9 maart 2009 @ 17:36:55 #19
92409 Twinky
Little star.
pi_66866501
Muck
  maandag 9 maart 2009 @ 17:46:26 #20
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_66866813
Had allang niet meer in het Fokkookboek gekeken, maar het ziet er tegenwoordig echt Top uit. Ik zal nog eens kijken of ik wat mooie gerechten kan plaatsen. Muck even een dikke veer voor al je mooie werk.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  maandag 9 maart 2009 @ 21:17:20 #21
22273 Dizer
Save the beard!
pi_66874577
Mag deze erbij:

[Recept] Gegrilde tonijn

Friends don't let friends remain beardless...
  donderdag 12 maart 2009 @ 13:38:53 #22
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_66968488
quote:
Op maandag 9 maart 2009 17:36 schreef Twinky het volgende:
Muck
jah?
quote:
Op maandag 9 maart 2009 17:46 schreef Chielus het volgende:
Had allang niet meer in het Fokkookboek gekeken, maar het ziet er tegenwoordig echt Top uit. Ik zal nog eens kijken of ik wat mooie gerechten kan plaatsen. Muck even een dikke veer voor al je mooie werk.
thanks! Dat waardeer ik
quote:
Op maandag 9 maart 2009 21:17 schreef Dizer het volgende:
Mag deze erbij:

[Recept] Gegrilde tonijn

Er staat al een recept in voor gegrillde tonijn, maar deze kan er wat mij betreft wel bij hoor.
Maar helaas geldt ook voor dit recept: even geduld aub
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_67229839
SOTO

Indonesisch gerecht dat als soep gegeten word met rijst.

Benodigdheden: pakje (2 zakjes) kruidenmix voor soto
kilo kippenpoten
500 gram prei
500 gram witte kool
400 gram taugé
4 tenen knoflook, geperst
2 grote uien, grof gesnipperd

Bak de kippenpoten zonder kruiden en weinig zout gaar, pluk nadat ze afgekoeld zijn zoveel mogelijk kip eraf en bewaar dit in een bak. Om tijd te besparen kun je de kip nu invriezen zodat het een volgende keer direct beschikbaar is.

Bak de knoflook en de uien tot de ui glazig is, doe de in dunne ringen gesneden prei erbij, bak het geheel nog 5 minuten. Voeg dan de kleingesneden kool in handenvol toe tot alle kool geslonken is, vervolgens de tauge erbij. Zet de rijstkoker aan.

Doe een halve liter water en de zakjes mix voor soto en de kip erbij (goed mengen), even bijna aan de kook maken en vervolgens op een laat pitje zetten tot de kool gaar is (10-15 minuten)

Serveren in een diepe kom met een schep rijst er bovenop.

------------------------------------------------

Dit is de masala, benodigd voor Kipcurry uit kashmir (zie hieronder)

Ingrediënten
50 gr korianderzaad
4 EL komijnzaad
2 EL venkelzaad
2 EL fenegriekzaad
4 gedroogde rode chilipepers
5 kerrieblaadjes (of 1 EL poeder)
1 EL chilipoeder
1 EL gemalen kurkuma
1,5 DL wijnazijn
2,5 DL zonnebloemolie

Voorbereiding
Maal de hele specerijen fijn. Doe het poeder in een schaal en voeg de overige specerijen toe.

Bereidingswijze
Meng de specerijen goed. Roer de wijnazijn erdoor. Voeg 75 ml water toe en roer tot het een papje wordt. Verwarm de olie in een diepe hapjespan of wok en bak het specerijenmengsel 10 minuten of tot het water verdampt is. De pasta is klaar als de olie boven komt drijven. Laat de pasta enigzins afkoelen en schep deze in een luchtdichte pot

Serveertips
Tip: Nadat de pasta gebakken is, nog wat extra olie opwarmen en deze op de pasta in de pot gieten. Hierdoor blijft de pasta langer goed en voorkom je schimmelvorming. Bewaren in de koelkast (houdbaar: zeker 5 to 6 maanden indien goed bedekt met olie!)

----

Kipcurry uit Kashmir
Pittige kip uit het noorden van India, aan de rand van het Himalaya gebergte.

Ingrediënten
4 TL kashmir Masalapasta
(zoek op "Masalapasta" voor het recept)
4 EL tomatenketchup
1 TL worchestersaus (of chilisaus)
1 Tl vijfkruidenpoeder
1 TL kristalsuiker
8 kippenbouten zonder vel of 750 gr kipfilet
3 EL plantaardige olie
5 cm gemberwortel of 1 EL gemberpoeder
4 teentjes knoflook of 1 EL knoflookpoeder
sap van 1 citroen
1 EL korianderblaadjes (vers!)
zout

Voorbereiding
Meng voor de marinade de masalapasta, tomatenketchup, worchestersaus, het vijfkruidenpoeder, zout en de suiker. Zet op een warme plaats tot de suiker is opgelost.

Bestrijk de stukken kip met de marinade en zet ze minimaal 2 uur, maar liefst de hele nacht in de koelkast. Voor het bakken op kamertemperatuur laten komen!

Bereidingswijze
Verwarm de olie in een Karahi of Wok, bak de helft van de gember en knoflook goudgeel. Voeg de kip toe en bak het vlees bruin. Dek de pan af en bak de kip tot deze gaar is en de olie op de saus drijft. (let op: de kip bakt vaak vrijwel geheel droog dus neem dat laatste niet te letterlijk). Zelf maak ik altijd iets extra "vocht" en doe dat een paar minuten voor het opdienen nog even in de pan. Besprenkel de kip met citroensap, de overgebleven gember en de korianderblaadjes. meng alles voorzichtig, maar goed.

Serveertips
Direct serveren, lekker met gekookte rijst of naanbrood. Dit gerecht kan ook goed bewaard worden, zelfs ingevroren. De smaak word eigenlijk alleen beter van bewaren omdat deze meer in het vlees trekt.

------

Kidneybonen Curry
Gerecht uit Punjab, daar Ramja genoemd. Hartig en robuust.

Ingrediënten
2 blikjes Rode Kidneybonen
olie
1 TL komijnzaad
1 gesnipperde ui
1 verse groene chilipeper, gehakt
2 teentjes knoflook
2,5 cm gemberwortel of 1 TL poeder
2 EL currypasta
1 TL gemalen komijn
1 TL gemalen koriander
½ TL chilipoeder
½ TL zout
400 G gepelde tomaten uit blik, gehakt
2 EL verse gehakte koriander
(tip: bevroren koriander gaat ook prima, hakken in bevroren toestand)

Bereidingswijze
Verwarm olie in een Karahi of Wok en bak het komijnzaad 2 minuten tot het begint te springen. Roer ui, chilipeper, knoflook en gember erdoor en bak alles 5 minuten. Roer de currypasta, komijn, koriander, chilipoeder en zout erdoor en bak 5 minuten. Voeg de tomaten toe en laat alles 5 minuten sudderen. Voeg de bonen en de verse koriander toe, bewaar wat voor de garnering. Dek de pan af en laat op zacht vuur 15 minuten goed heet worden. Voeg indien nodig water toe.

Serveertips
Garneer met de overgebleven koriander. Lekker met mijn Kip Curry en rijst en / of naanbrood.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Een lekker frisse tonijnsalade om als lunch te eten met geroosterd brood of bij de warme maaltijd.

Ingrediënten
- Een flinke krop ijsbergsla
- Blikje tonijn (in water, niet in olie!)
- ½ rode, ½ gele paprika
- Klein blikje doperwten
- Blikje maiskorrels naar smaak
- Een spaanse (paarse) ui
- Een gewone ui
- Knoflook, vers of poeder
- Bieslook
- Peterselie
- Naar smaak en om te binden mayo- of halvanaise
- 6 schijven ananas in kleine stukjes

Voorbereiding
De blikken klaarzetten, broodrooster of grill aanzetten, alle ingredienten snijden voor zover nodig (snij de paprika en uien eens "julienne", - in dunne reepjes dus - voor het uiterlijk.

Bereidingswijze
Snijd de ijsbergsla (deze keer mag dat, hij moet namelijk vrij klein worden voor het eten tussen brood) Voeg alle ingredienten toe, naar smaak knoflook, bieslook en peterselie. Denk er bij gebruik van gedroogde kruiden aan dat het een uurtje duurt voor hun smaak vrij komt! Voeg zoveel mayo- of halvanaise toe als nodig is om de salade te "binden" zodat het beter op brood blijft zitten.

Rooster bruine- of maisboterhammen twee aan twee in een broodrooster of grill, zodat een kant bruin en knapperig is en de andere kant wel warm maar nog zacht; dit vergemakkelijkt het eten van de salade.

Serveertips
In een flinke schaal om zelf het (warme) geroosterde brood mee te beleggen. Als lunch eten met ice-tea, groene thee of melk (neutraliseerd de smaak van de salade, dan proef je m beter)

[ Bericht 2% gewijzigd door SadKingBilly op 20-03-2009 09:11:26 ]
A smell can bring you back in memory so hard, it hurts.
-
Ik was een kind hoe kon ik weten - dat het voorgoed voorbij zou gaan...
-
  zondag 22 maart 2009 @ 21:46:07 #24
92409 Twinky
Little star.
pi_67307103
Een tijdje geleden was ik met een vriendinnetje bij een eetcafe en daar kregen we heerlijke appelbollen. Nu wilde ik het niet bij die ene keer laten en heb ik niet genoeg geld om daar vaker naar toe te gaan dus besloot ik ze zelf in elkaar te knutselen. Met ongekend resultaat! Namelijk zo'n beetje het makkelijkste recept ooit met een heerlijk eindproduct!

Nodig (voor 2 personen)
-2 appels, maakt niet zoveel uit welke maar Elstars zijn lekker
-4 bladerdeeg blaadjes (in een pakje zitten er tien)
-rozijnen (niet zoveel)
-kaneel
-suiker (maakt ook niet uit welke, witte, riet of bruine is allemaal goed)

-appelschilmesje
-bordje
-kommetje
-appelboor (belangrijk!)
-oven

1. Verwarm de oven voor op 200 of 220 graden.
2. Doe de rozijnen, ongeveer twee eetlepels, in een bakje warm water
3. Leg de bladerdeegplakjes naast elkaar ergens neer zodat ze wat op kunnen warmen
4.Schil de appels in hun geheel
5. Doe het klokhuis uit de appel door met de appelboor erdoorheen te prikken. Let op dat je dus begint bij het steeltje en uitkomt bij het plukje, dan neem je het meeste klokhuis mee en heb je geen pitjes meer.
6. Zet de appels met de onderkant in het midden van een bladerdeegplakje.
7. Giet de rozijnen af, ze hoeven niet drooggedept maar mogen nog een beetje vochtig zijn. Doe er wat kaneel bij, paar schudjes en wat suiker (hoeft niet, max. een eetlepel) naar smaak. Meng dit goed door elkaar.
8. Stop de gaten van de appels vol met het mengsel. Je hoeft het niet megahard aan te stampen maar flink wat erin is lekker.
9. Als je nog rozijnen overhebt kun je ze om de appel heenleggen op het bladerdeeg.
10. Vouw nu de bladerdeeghoekjes naar boven en smeer ze vast op de appel. Duw aan alle kanten het bladerdeeg aan zodat het om de appel heenzit (hoeft niet heel netjes). Vergeet niet de plasticjes van het bladerdeeg af te halen!
11. Doe dan het andere bladerdeegplakje aan de bovenkant over de appel en de hoekjes naar beneden. Zorg dat je een mooi balletje krijgt.
12. Strooi een beetje suiker bovenop
13. Zet de ballen op het bordje en doe het bordje in de oven.
14. Zet de timer op 20 minuten en kijk dan hoe ze eruit zien. Ze moeten goudbruin worden en meestal duurt dat tussen de 20 en de 30 minuten!
15. Smikkelen maar, eventueel met een beetje ijs. Het is leuk om er zo weinig mogelijk bestek bij te doen (alleen een vorkje of een lepeltje) want dan kun je lekker klieren!


pi_68177944
Mijn favo pasta saus (2 @ 3 personen): voor 4 personen een extra blik tomaten en tomaten puree

- blikje hele tomaten
- bilkje tomaten puree
- basilicum
- oregano
- beetje thijm en rozemarijn
(het liefst alle italiaanse kruiden zelf drogen en tussen je handen uitwrijven)
- minimaal 2 tenen knoflook (eventueel alvast beetje fijnmaken)
- scheutje citroensap of limoensoep
- zout
- peper
- nootmuskaat
- flinke scheut olijfolie

bovenstaande allemaal fijn maken met de staafmixer tot 1 homogene mousse
proeven en eventueel bij kruiden na smaak

opwarmen tot het warm is.. niet echt laten koken

- 1 potje creme fraiche (of light creme fraiche of blue band finesse of friche kashe)

goed er doorheen roeren (NIET MEER LATEN KOKEN) kloar..

Erg lekker met tagliatelle / tortelini en uitgebakken spekjes, sjalotjes en kastanje champignons. En on-top natuurlijk wat parmezaanse kaas.
"Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')