Een tijdje geleden was ik met een vriendinnetje bij een eetcafe en daar kregen we heerlijke appelbollen. Nu wilde ik het niet bij die ene keer laten en heb ik niet genoeg geld om daar vaker naar toe te gaan dus besloot ik ze zelf in elkaar te knutselen. Met ongekend resultaat! Namelijk zo'n beetje het makkelijkste recept ooit met een heerlijk eindproduct!
Nodig (voor 2 personen)
-2 appels, maakt niet zoveel uit welke maar Elstars zijn lekker
-4 bladerdeeg blaadjes (in een pakje zitten er tien)
-rozijnen (niet zoveel)
-kaneel
-suiker (maakt ook niet uit welke, witte, riet of bruine is allemaal goed)
-appelschilmesje
-bordje
-kommetje
-appelboor (belangrijk!)
-oven
1. Verwarm de oven voor op 200 of 220 graden.
2. Doe de rozijnen, ongeveer twee eetlepels, in een bakje warm water
3. Leg de bladerdeegplakjes naast elkaar ergens neer zodat ze wat op kunnen warmen
4.Schil de appels in hun geheel
5. Doe het klokhuis uit de appel door met de appelboor erdoorheen te prikken. Let op dat je dus begint bij het steeltje en uitkomt bij het plukje, dan neem je het meeste klokhuis mee en heb je geen pitjes meer.
6. Zet de appels met de onderkant in het midden van een bladerdeegplakje.
7. Giet de rozijnen af, ze hoeven niet drooggedept maar mogen nog een beetje vochtig zijn. Doe er wat kaneel bij, paar schudjes en wat suiker (hoeft niet, max. een eetlepel) naar smaak. Meng dit goed door elkaar.
8. Stop de gaten van de appels vol met het mengsel. Je hoeft het niet megahard aan te stampen maar flink wat erin is lekker.
9. Als je nog rozijnen overhebt kun je ze om de appel heenleggen op het bladerdeeg.
10. Vouw nu de bladerdeeghoekjes naar boven en smeer ze vast op de appel. Duw aan alle kanten het bladerdeeg aan zodat het om de appel heenzit (hoeft niet heel netjes). Vergeet niet de plasticjes van het bladerdeeg af te halen!
11. Doe dan het andere bladerdeegplakje aan de bovenkant over de appel en de hoekjes naar beneden. Zorg dat je een mooi balletje krijgt.
12. Strooi een beetje suiker bovenop
13. Zet de ballen op het bordje en doe het bordje in de oven.
14. Zet de timer op 20 minuten en kijk dan hoe ze eruit zien. Ze moeten goudbruin worden en meestal duurt dat tussen de 20 en de 30 minuten!
15. Smikkelen maar, eventueel met een beetje ijs. Het is leuk om er zo weinig mogelijk bestek bij te doen (alleen een vorkje of een lepeltje) want dan kun je lekker klieren!