abonnement Unibet Coolblue
pi_60925357
Wanneer werk je trouwens weer? Ben wel benieuwd naar die K08.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60925368
Had je al gekeken trouwens hoe het zat met de reparatietampers van het feithhuis?
Waar we het over hadden toen je op het feithhuis was?
pi_60926010
De K08 zakken die we hadden zijn ondertussen natuurlijk alweer op
Misschien komen er binnenkort nog wel een aantal zakken binnen
Ik laat het je dan wel even weten.
pi_60926355
Ik zet altijd koffie met een cafetiere. Op zich krijg je daar prima koffie mee, het is alleen de ene keer lekkerder dan de andere keer. Dat vind ik op zich ook nog niet eens zo'n punt, maar dan heb ik weer eens bijzonder koffie gehaald en bezoek, en dan weet ik eigenlijk niet hoe ik het nou helemaal goed krijg. Het lukt wel, het is alleen niet constant, ik doe het maar een beetje op gevoel en dan is het altijd afwachten.

Weet iemand hoe ik het bij kan sturen? Van heel heet water wordt het bitter geloof ik, maar hoe zit dat met zuren en hoe lang moet ik het laten trekken voordat het filter naar beneden gaat? Ik wil het wat systematischer gaan aanpakken en dan moet je wel weten wat je waarom doet.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_60926631
water te heet => koffie bitter
water te koud => koffie zuur

De goede temperatuur is zo'n 92-95 graden C. Als je het écht systematisch wilt aanpakken zou je dus moeten meten hoe lang een bepaalde hoeveelheid water erover doet om vanaf koken tot ergens in die range af te koelen. Zelf doe ik op gevoel het water na koken twee mins in m'n waterkoker te laten staan alvorens het op te gieten. Ik doe 8gr koffie per kopje en ik laat het 4 à 5 minuten trekken voordat ik de stamper naar beneden duw.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60927512
Dank je. Die opgiettemperatuur kom ik met wat proberen en timen wel uit als ik weet waar het ongeveer heen moet. Ik ging er altijd vanuit dat het veel sneller afkoelde. 4 minuten laten trekken is langer dan ik normaal gesproken doe. Weet je wat dat doet met de smaak of heb je dan alleen maar minder koffie nodig?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_60927790
De koffie wordt er sterker maar ook wat bitterder van. Dit omdat hoe langer je laat trekken hoe meer smaakstoffen er in de koffie terechtkomen, maar op een gegeven moment zijn de goede smaakstoffen die je wilt een beetje op en daarna trekken de minder lekkere ook in de koffie. Ikzelf vind vier minuten goed maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Het is trouwens ook zo dat cafeïne één van de laatste stoffen is die worden geëxtraheerd (en cafeïne is intens bitter, daarom zijn energiedrankjes ook altijd zo ranzig zoet omdat al die suiker de bittere cafeïnesmaak moet verdoezelen).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 19 augustus 2008 @ 20:07:40 #108
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_60962219
quote:
Op zondag 17 augustus 2008 20:46 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

aha, ik heb zelf nl ook een Pavoni, de normale Professional (wat is het verschil met de lusso?) Die van mij heeft druk metertje, 1,6l boiler en zwarte voet.

Overigens heb ik een beetje hetzelfde probleem. De kopjes zijn zo inconsistent, de ene keer heerlijk, dan weer ok en dan weer ronduit bagger. Zonder dat ik wezenlijks iets anders doe. Vaak is het idd ook gewoon bijna afgefikt zo bitter.

Al moet ik eerlijk zijn dat ik het steeds beter onder de knie krijg en het merendeel dus goed lukt
Lusso betekent volgens mij zoiets als deluxe. Ik heb ook drukmetertje, 1,6L boiler. Ik heb dan wel een chromen voet, dat is het waarschijnlijk.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_61005740
Hey lui, ik was gisteren weer eens in Leeuwarden en je raadt het al, geen koffie....

Dus uit arren moede twee senseo zakjes in de molen gegooid om het zaakje wat fijner te malen, en wonder boven wonder, de koffie was eigenlijk best goed (lees: niet te vergelijken met zelfgebrand, maar vergelijkbaar met iets tussen espressomaling en supermarktbonen in). Ik had echt crema en een goede volle espresso-smaak. Dan vraag ik me toch af hoe het mogelijk is dat een senseo er zoiets afgrijselijks uit weet te krijgen.

Ik kan trouwens nu ook bevestigen dat het gewone koffie is, die erin zit, dus geen toegevoegd varkensvet etc om meer crema te krijgen (iets dat ik al op meerdere plaatsen had gelezen).
pi_61005825
Ik heb wel eens VERMOED dat ze er gebrande suiker doorgooien in welke vorm dan ook.... maar goed, nooit bevestigd kunnen krijgen of terug kunnen vinden in het product
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61005926
quote:
Op maandag 18 augustus 2008 16:49 schreef W1ZZ het volgende:
De koffie wordt er sterker maar ook wat bitterder van. Dit omdat hoe langer je laat trekken hoe meer smaakstoffen er in de koffie terechtkomen, maar op een gegeven moment zijn de goede smaakstoffen die je wilt een beetje op en daarna trekken de minder lekkere ook in de koffie. Ikzelf vind vier minuten goed maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Het is trouwens ook zo dat cafeïne één van de laatste stoffen is die worden geëxtraheerd (en cafeïne is intens bitter, daarom zijn energiedrankjes ook altijd zo ranzig zoet omdat al die suiker de bittere cafeïnesmaak moet verdoezelen).
4 minuten is mij wat te lang gebleken, dan doet de koffie een beetje teveel denken aan van die 20 liter ketels die ze op ellendige werkplekken nog wel eens hadden. Van die dingen waarmee je in een keer koffie voor de hele dag kunt zetten.

Ik heb in ieder geval wat ijkmomenten, dus we komen er wel.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_61006017
Ik moet ook maar eens een cafetiere kopen... Mis toch wel eens een grote mok "normale" koffie. Hoe grof moet je de koffie precies malen? Kan iemand daar een indicatie over geven?
pi_61006866
Bij de speciaalzaak hebben ze cafetieremaling. Als je een goeie koopt, met ijzeren zeef, dan mag het best fijn zijn. De gewone grove maling van DE of zo werkt wel maar waarschijnlijk gebruik je dan onnodig veel koffie.

Het schijnt dat niet elke koffie geschikt is voor de cafetiere. Ik neem aan dat sommigen zich niet grof laten malen zonder teveel gruis.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_61065533
Ik wil het zelf malen Weltschermz.... Misschien maar eens zakje gemalen koffie kopen bij de Kaldi, kan ik beetje experimenteren met de maling.

Overigens vanwege grote luiheid een zak Lavazza bij de super gekocht. Maar wat levert dat extreem weinig crema op zeg! Als ik een dubbele capuchino in grote kop maak dekt het crema niet eens de hele toplaag af. Wist niet dat het verschil zo groot kon zijn.
pi_61085586
Toen ik nog bij die koffiebrander werkte maakte ik regelmatig amateurproductfotos, maar dat lukte nooit echt. Maar op http://www.flickr.com/photos/espressopics/ staan erg moooie fotos!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61086632
quote:
Op zaterdag 23 augustus 2008 15:49 schreef Underdoggy het volgende:
Ik wil het zelf malen Weltschermz....
Neem een voorbeeld aan de cafetieremaling van de speciaalzaak...
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_61086718
Het is moeilijk om een goede indicatie te geven en daarnaast is het ook niet zo moeilijk experimenteren, toch? Op mijn Mazzer Mini ga ik 2.5 cijfers grover, van 7 naar 9,5.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_61285766
Het drinken van SO Monsooned Malabar kan ik jullie niet aanraden. Gore bittere robusta-achtige smaak die het dichts in de buurt van een Bravilor komt. Misschien dat er nog iets mee is te melangeren, maar tot op heden is het helemaal niks.

Ik stond trouwens wel verbaasd over het feit dat er totaal geen vliesjes vrijkwamen tijdens het branden, dus misschien moet ik nog wat aan mijn roastingprofiel finetunen om hem beter tot zijn recht te laten komen.

Maar als je op inet leest, blijkt dat dit toch wel een beetje het karakter van de boon hooort te zijn. Iemand nog interesse in 0,8kilo heerlijke bonen?
pi_61299594
Mark (B) er komt op korte termijn een tweedehands Vibiemme Domobar bij Kaldi. Zodra ie daadwerkelijk binnenkomt geef ik nog wel even een gil.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_61300446
Ik ga is even wat googlen op de Vibiemme Domobar, wanneer gaan we onze agenda even naast elkaar leggen W1ZZ ??
pi_61301368
Mark, hoe is de K08 nou????
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_61321211
Ik heb zojuist voor het eerst Yrgacheffe gebrand. Helaas zat ik niet echt op te letten, waardoor hij een tad te donker geworden is. Ik denk wel een FC+. Smaak is wel een verademing na die Monsooned Malabar, maar ik mis het fruit eigenlijk behoorlijk. Dit komt ws door mijn iets te lange branding...

Wat is jullie favoriete branding voor Yrg?

Wat zou trouwens de reden zijn dat zowel robusta als die malabar wel 4 tot 5 streepjes (op mijn major) fijner gemalen moeten worden dan standaard arabicabonen?
pi_61321378
Ik heb dus een Moka Express maar ik gebruik hem steeds minder omdat ik steeds een nare aanslag in het water reservoir krijg. Het heeft iets weg van hele kleine bolletjes nat keukenpapier.

Dit probleem heb ik zelfs nog nadat ik het apparaat grondig heb afgewassen.
Is het schimmel of iets anders en wat kan ik er aan doen?
pi_61323895
geen kalk?
pi_61324904
quote:
Op dinsdag 2 september 2008 15:01 schreef Mr.G het volgende:
Ik heb dus een Moka Express maar ik gebruik hem steeds minder omdat ik steeds een nare aanslag in het water reservoir krijg. Het heeft iets weg van hele kleine bolletjes nat keukenpapier.

Dit probleem heb ik zelfs nog nadat ik het apparaat grondig heb afgewassen.
Is het schimmel of iets anders en wat kan ik er aan doen?
Aluminiumoxide, krijg je alzheimer van....

Je kan het voorkomen door hem heel goed droog te maken en open te bewaren. Of je koopt een RVS moka (met de bijbehorende nadelen).
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')