abonnement Unibet Coolblue
pi_60485483
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie?
De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over . Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso Topic Part II. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC #833] Hé lul! Koffie graag!).

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos
Er zijn vier verschillende typen espresso-machines:
1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde.
2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk
3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand.
4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP!
Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt

Goede bonen dus...
Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn?
Dat klopt, Fixers begrijpt er gewoon niks van
Maar even serieus, zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man!
Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art?
Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen)
(de mooiste rosetta ooit)
(double heart tulip)
(mooie tulp)
(basic hartjes)
(basic appeltje)


Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen

Vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5
Het grote Baristatopic #6
Koffie voor de fijnproever

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE

[ Bericht 0% gewijzigd door MeZZiN op 01-08-2008 11:52:53 ]
pi_60485499
En weer verder de laatste post was dit:
quote:
  vrijdag 1 augustus 2008 @ 12:04:57 #3
63192 ursel
"Het Is Hier Fantastisch!
pi_60485911
oe.. ff volgen..
pi_60487085
Idd een interessant artikel om te lezen Tim, thx!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60487108
hup! TVP!
Leuk artikel overigens.
pi_60517878
Die Silvia heeft ook een pre-infusie kit erop zitten.
pi_60532927
MeZZiN een vraagje, ik las elders dat je maler onderweg is. Heb je voor de Rocky gekozen? en zo ja, met of zonder doser?
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_60535394
Als ik de slagroom opklop voor de irish coffee lukt het me niet om 'm vloeibaar te krijgen. Daardoor is het moeilijker hem over de bolle kant van de lepel op de koffie te laten glijden. Vaak vermengt de room zich ook met de koffie, wat niet de bedoeling is. Ligt dit aan mijn eigen onhandigheid of heeft iemand nog een goede tip?
pi_60537446
In de bar waar ik werkte hield je dat ook altijd een beetje. Ik denk dat hoe stijver de room, hoe minder ie zich met de koffie vermengt. Als je 'm vloeibaar wilt hebben en op de koffie wilt leggen moet je spelen met de oppervlaktespanning van de vloeitstof en dus heel traag schenken. Maar ik heb het nooit op die manier geprobeerd.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60567023
De rien (tvp)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_60567096
als je slagroom vloeibaar wilt houden moet je 'm goed gekoeld hebben en daarna gewoon niet te lang kloppen

mijn espressoheld
Jusqu'ici tout va bien...
  dinsdag 5 augustus 2008 @ 02:49:18 #12
215298 Loofus
like the band.
pi_60567132
(Tvp)
pi_60568629
Slagroom idd half opkloppen. Is niet zo moeilijk. Verder geen suiker in de room doen. Door de suiker gaat hij juist mengen met de koffie.
pi_60569252
quote:
Op zondag 3 augustus 2008 20:02 schreef onderdekoffer het volgende:
MeZZiN een vraagje, ik las elders dat je maler onderweg is. Heb je voor de Rocky gekozen? en zo ja, met of zonder doser?
Ik had hem besteld bij thuisesspresso alleen het is nu opeens helemaal stil geworden
ga hem nog een mailtje sturen .

Ik had hem zonder doser besteld.
pi_60573092
Hmms oke, ik had hem namelijk ook gemailt, maar ik kreeg een mail retour waarin stond dat de doser op voorraad waren echter de zonder doser (de sd) pas na augustus weer besteld konden worden (Hij kon in augustus niet bestellen omdat de fabrieken dicht zouden zitten in Italie).
Dus pas vanaf september weer leverbaar, ik keek daarom ook erg op toen jij zei dat je rocky onderweg zou zijn.
Ben benieuwd hoe t verder verloopt.
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
pi_60573655
tvp
Ik weet het ook niet
pi_60578661
Ik denk dat ik uitwijk naar een ander model ... denk ik.
http://www.coffeegeek.com/reviews/grinders/ascasogrinders
deze die word hoog aangeschreven en de doserless versie kost 250 gemiddeld. of the ascaso mini voor ongeveer 219.

Ik was er zo uit welke ik wilde hebben tot dat de twijfel weer toesloeg en nu weet ik het niet meer Lastig kiezen in het 200-300 euro segment ..... is zo veel keuze

[ Bericht 36% gewijzigd door MeZZiN op 05-08-2008 16:33:55 ]
pi_60578894
Eerlijk gezegd zou ik je de doserless versie van deze willen afraden, tenzij je bereid bent om altijd de WDT te gebruiken (die overigens heel goed werkt, zelf vroeger ook gebruikt). De koffie die uit deze molen komt klontert namelijk heel erg en dat maakt doseren en distributie tot een crime. Wij verkopen 'm ook bij Kaldi en hoewel we er nooit klachten over krijgen (het is wel een heel stevig apparaat) vind ik 'm niet fijn werken.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60581160
tvp !

en nog altijd moeite met die latte art
pi_60584918
quote:
Op dinsdag 5 augustus 2008 16:37 schreef W1ZZ het volgende:
Eerlijk gezegd zou ik je de doserless versie van deze willen afraden, tenzij je bereid bent om altijd de WDT te gebruiken (die overigens heel goed werkt, zelf vroeger ook gebruikt). De koffie die uit deze molen komt klontert namelijk heel erg en dat maakt doseren en distributie tot een crime. Wij verkopen 'm ook bij Kaldi en hoewel we er nooit klachten over krijgen (het is wel een heel stevig apparaat) vind ik 'm niet fijn werken.
Tnx voor de tip. Je kan dus beter de doser versie nemen. Hmmmm weer opzoek naar welke grinder wil ik nu. Misschien moet hier maar 2 maanden ofzo voor uittrekken want overhasten is niet echt verstandig. Ik wist dat ik al jaren een silvia wilde alleen de grinder had ik nog niet echt uitgezocht.

Zucht. Ik weet dat het waarschijnlijk al 1000x gevraagd is aan je maar welke grinder tot ongeveer 300 euro is aan te raden?
pi_60603686
quote:
Op dinsdag 5 augustus 2008 16:37 schreef W1ZZ het volgende:
Eerlijk gezegd zou ik je de doserless versie van deze willen afraden, tenzij je bereid bent om altijd de WDT te gebruiken (die overigens heel goed werkt, zelf vroeger ook gebruikt). De koffie die uit deze molen komt klontert namelijk heel erg en dat maakt doseren en distributie tot een crime. Wij verkopen 'm ook bij Kaldi en hoewel we er nooit klachten over krijgen (het is wel een heel stevig apparaat) vind ik 'm niet fijn werken.
Er zijn twee soorten doserless, de eerste met een "tuit" (zoals de rocky) zou ik inderdaad ook afraden. Het tweede type, zoals de mazzer mini electronic


is zwaar superieur aan een doser. Er blijft geen zooi achter in de doser en aangezien de koffie in de trechter komt, heb je nauwelijks klonten. Met mijn petflesmod (helaas nog steeds niet verder afgemaakt, zie hiervoor mijn eerdere postings/youtube) hoef ik eigenlijk helemaal niet te distribueren. Een mazzer mini electronic is daarom in mijn ogen de beste koop, maar die is ong. 500 euro.

Als je genoeg ruimte, maar geen geld hebt, kan je een commerciele molen overwegen. Zeker als je per kopje maalt (wat ik sterk kan aanraden) zijn die dingen helemaal niet zo groot meer, maar veel goedkoper dan huismachientjes en ook beter van kwaliteit. Op marktplaats staat op dit moment een hele mooie san marco sm96 die van de huidige eigenaar vast wel voor 150 weg mag .
pi_60620517
Tnx voor de tip maar ik heb maar max ruimte 20cm breed en ongeveer 30 diep hoogte is geen probleem.
Een mazzer mini pas dus niet is 35 cm diep

Vandaar eerst een rockie die pas heel mooi achter mijn silvia. of the ascaso maar misschien beter doorgaan naar de macap MC4 die is net nog te betelen en misschien als ik hem iets schuinzet dat ie nog goed past!
  donderdag 7 augustus 2008 @ 10:18:59 #23
10119 appelsientje
Het beste onder de zon
pi_60620731
Kijk dit is een leuk topic
Wij hebben een nieuw huis gekocht.. en in dat nieuwe huis hoort een nieuwe keuken en in die keuken komt natuurlijk een Espresso koffie vol automaat


Voor verdere product specificaties:
http://www.neff.nl/Product/C7660N1.aspx

Ben erg benieuwd hoe het gaat smaken
To deny our impulses would deny the very thing that make us human.
pi_60621391
Als ik vragen mag, waarom kiezen jullie voor een volautomaat tov een semiautomaat?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_60621656
quote:
Op woensdag 6 augustus 2008 16:44 schreef Mark_V het volgende:
is zwaar superieur aan een doser.
Met alle respect Mark, dit is wel jouw mening/voorkeur Ik heb nu voor m'n werk en uit hobby met veel verschillende molens gewerkt en ik blijf zweren bij een doser.

Wat vinden jullie trouwens van de Speedster van Kees van der Westen? Zien jullie jezelf in de (verre) toekomst ooit zo'n apparaat kopen (aangekondigde verkoopprijs ¤4975,-) ?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')