abonnement Unibet Coolblue
pi_60172851
Ik heb onlangs een tussenwoning aangeschaft en wil over de gehele breedte van de achterkant een veranda / overkapping plaatsen. Woning is 5,50 meter breed, overkapping begint op een hoogte van circa 2,50 meter en loopt dan af. Om de meubels en extra luxe kwijt te kunnen hebben we een diepte van 3 meter nodig. Dit is dus een vertrek van 5,50x3 = 16,5m2. Boven 10m2 is in mijn gemeente licht vergunningsplichtig.

Ik heb nu 4 vakantie en mijn handen jeuken. Ik heb geen zin om te wachten op de vergunning (aantal weken) nog het maken van vrij professionele tekeningen die ik moet overhandigen aan de gemeente. Heb al met de buren overlegd en die vinden het prima dat ik hem neerzet (grenst aan hun schutting en komt er dus ook wat bovenuit).

Wat nu als ik die overkapping gewoon plaats? Het kan niet vanaf de openbare weg gezien worden, maar wel aangegeven worden door de buurt (waarom mag hij wel en krijg ik geen vergunning? bijv.)
Kan de gemeente mij verplichten het ding weer weg te halen of mag ik een boete betalen en hem dan laten staan? Overkapping word uiteraard fatsoenlijk gemaakt, geen broggelwerk.

Iemand ervaring hiermee?
  vrijdag 18 juli 2008 @ 08:34:57 #2
189530 boofer
rechtse SP-er
pi_60181500
quote:
Kan de gemeente mij verplichten het ding weer weg te halen of mag ik een boete betalen en hem dan laten staan? Overkapping word uiteraard fatsoenlijk gemaakt, geen broggelwerk.
Ja, de gemeente kan je verplichten om de overkapping weg te halen. Zelfs al is het nog zo mooi. Je kan beter wachten op je bouwvergunning
  vrijdag 18 juli 2008 @ 08:40:20 #3
153009 maedel
Licht uit, spot ook
pi_60181583
Is wettelijk niet vastgelegd dat onder de 27m2 vergunningsvrij is? Gaat dat niet boven gemeente?
Du weißt alles ganz genau, Hältst dich für wahnsinnig schlau
Aber einmal werd ich ganz gelassen, An dir vorbeigehn ohne dich zu hassen
pi_60181746
Bij onze gemeente mag je direct na het verkrijgen van de vergunning (ik had de mijne binnen 3 dagen in huis) beginnen met bouwen. Deze is dan nog 6 weken herroepelijk op bezwaren.

Kijk even op vrom.nl voor de soort vergunning.
Prof. tekeningen is niet nodig, alleen een soort van berekening (maar die kan je wel zelf maken of op internet/bouwhandel halen)
  vrijdag 18 juli 2008 @ 08:59:31 #5
153009 maedel
Licht uit, spot ook
pi_60181822
quote:
Op vrijdag 18 juli 2008 08:54 schreef paulvogels het volgende:
Prof. tekeningen is niet nodig, alleen een soort van berekening (maar die kan je wel zelf maken of op internet/bouwhandel halen)
Ik kreeg de aanvraag van onze overkapping anders eindeloos terug om dat de tekening niet goed was.
Maar goed dat was wel een heel zeikerige ambtenaar.
Bovendien staat onze gemeente onder toezicht wegens wanbeleid qua bouwen

TS, wat voor soort overkapping wil je eigenlijk maken?
Is het te verkopen als een zeiltje/partytent? Of ga je echt metselen en timmeren?
Du weißt alles ganz genau, Hältst dich für wahnsinnig schlau
Aber einmal werd ich ganz gelassen, An dir vorbeigehn ohne dich zu hassen
  Moderator vrijdag 18 juli 2008 @ 09:29:41 #6
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_60182274
Ja de gemeente kan jou verplichten om de overkapping af te breken als er geen vergunning voor de bouw is gegeven. Ik zou het risico in ieder geval niet nemen.

Misschien dat je wel wat voorbereidingen kunt treffen qua op maat maken van zaken. Kans dat een vergunning om wat voor reden dan ook afgewezen word is natuurlijk altijd nog aanwezig. Zou jammer zijn als je er voor die tijd al veel energie en geld in gestoken hebt en hem uiteindelijk niet mag bouwen.
pi_60182291
Ik heb bij mij in de buurt verscheidene bouwwerken zien verschijnen voordat de aankondiging van de vergunning in de krant staat. En dat is altijd goed gegaan.

Echter, was er ook iemand die het dak van zijn schuurtje aanpaste (ietsje groter maken zodat je er droog voor kunt staan) en die kreeg de bouwinspectie op zijn dak. Ik had toen al het vermoeden dat hij verraden was, en later hoorde ik dat dat inderdaad het geval was. En het was niet een naaste buur, maar eentje wat verderop die er helemaal geen hinder van kan hebben. Was gewoon omdat hij eens een minder goede discussie had gehad met de beste man.
Conclusie: je hoeft maar een verkeerde buur in de buurt te hebben en je bent de klos.

@maedel: Bouwen beneden de 10m2 is vergunning vrij, daarboven is een lichte vergunning nodig.
Negatieve uitzondering is een niet verwijderbaar tuinmeubel (tuinhuisje e.d.) Je mag vrij een schuurtje van 10m2 metselen, maar voor een tuinhuisje van 8m2 is een vergunning nodig.
Ik vind het een hele kromme regel, want een tuinhuisje heb je makkelijker weer verwijderd dan een stenen geval, maar goed...
En ik zou helemaal niet raar staan te kijken als een veranda ook nog eens onder de noemer niet verwijderbaar tuinmeubel valt.
pi_60188896
Bedankt voor de reacties, is wel niet wat ik wilde horen maar wel wat ik al vermoedde ..
Denk dat ik dan toch maar de officiele weg bewandel en een vergunning aanvraag.
De overkapping is inderdaad te kostbaar om het risico van afbreken te lopen.

Ga hem wel alvast maken (bedankt voor de tip Vonkenboer). Als de vergunning er dan is hoeft hij alleen nog maar gezet te worden. Mocht ik geen vergunning krijgen overweeg ik denk ik alsnog om hem neer te zetten (kan niet zo goed overweg met het feit dat anderen bepalen wat ik met mijn grond doe, zeker bij iets "onschuldigs" als een terrasoverkapping).
pi_65426353
Beetje aan de late kant, maar ik wil toch nog even reageren
Bij ons adviseerde de gemeente te kiezen voor een uitval van 2500mm, in dat geval was er geen vergunning nodig. Wellicht een optie hier even naar te informeren ? Wij beginnen volgende maand met (laten) plaatsen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')