abonnement Unibet Coolblue
pi_60004275
09/07/2008



Over precies een maand wordt er in Falkirk om 12:30 afgetrapt voor een nieuw seizoen SPL. Voor mij dus het ideale moment om met "Haggis, Kilts & Bagpipes" te beginnen. Hierin wil ik de Schotse competities (met nadruk op de SPL) een jaartje gaan volgen. Hoe ik het allemaal precies ga invullen weet ik nog niet precies, maar reken maar op een combinatie van hedendaags nieuws, achtergronden en historische feitjes. De nadruk zal op voetbal liggen, maar dat ik zo nu en dan een uitstapje naar Schotland als land ga maken sluit ik niet uit. De komende maand zal ik vooral vooruitblikken naar het komende seizoen. Helaas ben ik bij de daadwerkelijke start van de SPL op vakantie, dus dan zal er een weekje geen nieuws zijn. Als eerste post de twaalf hoofd- en de dertig bijrolspelers.


Scottish Premier League:

Aberdeen
Celtic
Dundee United
Falkirk
Hamilton Academical
Heart of Midlothian
Hibernian
Inverness Caledonian Thistle
Kilmarnock
Motherwell
Rangers
St Mirren


Scottish First Division:

Airdrie United
Clyde
Dundee
Dunfermline
Greenock Morton
Livingston
Partick Thistle
Queen of the South
Ross County
St Johnstone


Scottish Second Division:

Alloa Athletic
Arbroath
Ayr United
Brechin City
Cowdenbeath
East Fife
Peterhead
Queen's Park
Raith Rovers
Stirling Albion


Scottish Third Division:

Albion Rovers
Annan Athletic
Berwick Rangers
Dumbarton
East Stirlingshire
Elgin City
Forfar Athletic
Montrose
Stenhousemuir
Stranraer

[ Bericht 0% gewijzigd door Barnet_Bee op 10-07-2008 20:45:57 ]
  woensdag 9 juli 2008 @ 23:11:12 #2
213270 TheWanderer
With the wanderlust you fight.
pi_60008505
TVP
pi_60011295
Ik was al bezig met een OP met een kort stukje over elke Premier League Club van volgend seizoen, maar je bent me al voor met het openen van een nieuw topic. Kijk in ieder geval uit naar het nieuwe seizoen in Schotland.

De eerste speelronde:

Saturday, 09 August 2008
Aberdeen v Inverness CT, 15:00
Falkirk v Rangers, 12:30
Hearts v Motherwell, 15:00
Kilmarnock v Hibernian, 15:00
________________________________________
Sunday, 10 August 2008
Celtic v St Mirren, 12:30
________________________________________
Monday, 11 August 2008
Hamilton v Dundee Utd, 19:45

Up the Hibees!!

24 april trouwens oefenwestrijd Hibernian - Barcelona in Murrayfield.
pi_60027726
10/07/2008



The Gothenburg Greats: Part I

Aberdeen wint de Europa Cup. Het klinkt alsof ik erg veel heb gedronken en tegenwoordig is dat even onwaarschijnlijk als het winnen van de Jackpot van de Staatsloterij. Celtic of Rangers dat zou nog wel kunnen, maar Aberdeen? Die draaien tegenwoordig ergens mee in de middenmoot van de Minnie Mouse competitie, de SPL? Toch staat in de prijzenkast een Europa Cup. Het is de helaas verdwenen Europa Cup II die 25 jaar geleden werd veroverd door Real Madrid in de finale te verslaan op een koude, natte avond in Gothenburg. Een verrassing van formaat die het team van destijds de naam de “Gothenburg Greats” opleverde. Omdat komende zaterdag een benefietwedstrijd ter ere van deze wedstrijd wordt gespeeld op Pittodrie tussen Aberdeen en Manchester United een drieluik over deze bijzondere gebeurtenis.

Dat de benefietwedstrijd juist tegen Manchester United wordt gespeeld is logisch. De manager van Aberdeen in Gothenburg was namelijk Alex Ferguson, de kauwgom knauwende Schot. Nadat bleek dat een re-match tegen Real Madrid onbetaalbaar was (wat een walgelijk poenerige club is dat Real toch) werd er een belletje gepleegd naar Ferguson. Die hapte meteen toe, want Aberdeen blijft toch de plek waar zijn managerscarrière echt begonnen is. Daarbij komt nog dat Ferguson als een van de weinige levende mensen de “Freedom of the City of Aberdeen” heeft. Dit houdt in dat hij gewapend door Aberdeen mag lopen en deze wapens mag gebruiken als de stad wordt aangevallen. Nelson Mandela en Mikhail Gorbatsjov mogen dit ook, dus Ferguson is in een goed gezelschap.

Terugkijkend begon de opmars van Aberdeen in 1978, een goed jaar want mijn geboortejaar. Aberdeen besloot om Ferguson aan te stellen, die bij East Stirlingshire en St. Mirren goede resultaten had behaald. Aberdeen behoorde dat moment al bij de top, want het was het seizoen ervoor op plek twee geëindigd. De manager, Celtic legende Billy McNeill, had echter een aanbieding van zijn grote liefde gekregen en kon die niet weigeren. Aan Alex Ferguson dus de taak om dat te overtreffen en dat ging moeizaam in het eerste jaar. Ferguson had namelijk spelers in zijn team die ouder waren dan hijzelf was en zijn onbeschofte gedrag schoot veel spelers in het verkeerde keelgat. Achter zijn rug om kreeg hij de bijnaam “Furious Fergie” en het bestuur twijfelde of ze er wel goed aan hadden gedaan om een relatief kleine naam als Ferguson aan te stellen. Fergie’s geluk was dat destijds managers minder snel werden ontslagen dan tegenwoordig en hij mocht, ondanks een ietwat teleurstellende vierde plek, toch blijven.

Dat bleek een uitstekende keuzen, want Ferguson ging verder bouwen aan zijn team en begon respect af te dwingen bij zijn spelers. Aberdeen steeg na grote hoogten en op de laatste speeldag pakten Ferguson en zijn mannen de titel in de SPL. Voor het eerst sinds 1955 ging de schaal naar het noordoosten van Schotland en voor het eerst in vijftien jaar was er een andere club dan Celtic of Rangers kampioen geworden. Het zou het begin zijn van de “New Firm”, een periode waarin Aberdeen en Dundee United de rollen van de “Old Firm” overnam en de Schotse prijzen verdeelden. Lang zou het niet duren, maar het is een periode waar menig neutraal toeschouwer in Schotland graag over praat. Ferguson voedde het New Firm gevoel ook heel erg door flink af te geven op de Old Firm (Ferguson was een grote Rangers fan) en de media te beschuldigen de andere clubs te negeren. De grote vijand waar Fergie en zijn mannen zich tegen konden afzetten was gevonden.

Ferguson zou uiteindelijk tot 1986 blijven, waarna hij de scepter overnam bij Manchester United. In 1984 en 1985 werd nogmaals de Schotse titel gepakt. Ook Schotse bekers nam hij gretig in beslag. De Scottish Cup werd in 1982, 1983, 1984 en 1986 gewonnen, terwijl de League Cup in 1986 werd gewonnen. Het ultieme moment zat hier echt nog niet bij, dat vond namelijk plaats op die bewuste avond in Gothenburg. Daar zou Ferguson een prestatie leveren die misschien wel de grootste was in zijn hele leven. Later zou hij daarover zeggen: "I had done something worthwhile with my life". Een heel beladen uitspraak voor iemand die ondermeer driemaal de Champions League zou winnen en elf Premier League titel. Het maakt duidelijk dat de winst van de Europa Cup II wel een heel bijzondere prestatie is geweest.

De route naar de Europa Cup II liep via de nationale beker en als je een ding kan zeggen is dat Aberdeen die in 1982 meer dan verdiende. Iedere ronde stond er een zware wedstrijd op het programma, onder meer in de vierde ronde tegen Celtic. In de finale was Rangers de tegenstander. Rangers, een team dat in Aberdeen meer gehaat wordt dan welk ander team dan ook. Sommige fans van de Rangers zeggen dat de haat van Aberdeen richting Rangers groter is dan die van Celtic richting de Rangers. Overbodig om te zeggen dat Hampden Park goed vol zat voor deze finale. Op de bank van Rangers zat als manager de grootste speler die ze ooit hebben gehad in het blauwe gedeelte van Glasgow: John Greig. Wat had Ferguson dat graag willen zijn, maar zijn carrière bij Rangers was onmogelijk gemaakt door fanatieke supporters die het niet konden uitstaan dat Fergie met een katholiek was getrouwd. Gedesillusioneerd was Ferguson dan ook na twee seizoenen naar Falkirk vertrokken, ondanks dat zij goalgemiddelde ver boven de 1 op 2 liep. Met winst in deze finale kon Ferguson zijn gram halen op die sektarische fans, en wraak is de olie waarop Fergie loopt.

Greig was geen tactisch wonder als manager en Ferguson wist dat hij een goede kans maakte om hem af te troeven. Toch kwam Rangers als eerste op voorsprong, maar die werd weer ongedaan gemaakt dor Alex McLeish, de huidige manager van Birmingham City. Met een 1-1 stand na negentig minuten kwam het aan op verlengen. Hierin deed Ferguson enkele geniale omzettingen en via drie mensen die nu alle drie als manager aan de slag zijn in Schotland (zou het toeval zijn dat veel ex-spelers van Fergie nu manager zijn) werd het 4-1. Mark McGhee (nu Motherwell), Gordon Strachan (nu Celtic) en Neale Cooper (nu Peterhead) brachten deze stand op het bord en Ferguson kon buiten de Cup ook een lange neus trekken naar de fans van Rangers die hem hadden verketterd. Aberdeen ging dus in juli ook weer de grote bak in voor Europees voetbal, maar had de pech een van de vier clubs te zijn die voorrondes moest spelen.

Behalve Aberdeen moesten ook de bekerwinnaars van Zwitserland, Wales en Portugal deze voorronde spelen. Aberdeen moest uiteindelijk afreizen naar Sion om het tegen de plaatselijke FC op te nemen. Op papier een tegenstander die ze moesten kunnen hebben, maar die zeker niet onderschat mocht worden. Ferguson motiveerde zijn team tot op het bot en Aberdeen speelde zijn beste wedstrijd tot dan toe. De Zwitsers werden werkelijk afgeslacht en mochten gelukkig zijn dat er na negentig minuten slechts 7-0 op het scorebord van Pittodrie stond. In Zwisterland zelf deed Aberdeen het nog eens dunnetjes over en wonnen de Schotten met 1-4. De eerste en tweede ronde werden daarna ook gewonnen van respectievelijk Dinamo Tirana en Lech Poznan. Ferguson was tevreden, want vooraf was zijn doel geweest om minimaal de laatste acht te halen en daar waren zijn mannen in geslaagd.
pi_60047852
11/07/2008



The Gothenburg Greats: Part II

Aberdeen zat dus in de kwartfinale met enkele heel grote namen als mogelijke tegenstander. De club kon namelijk loten tegen Barcelona (die de Europa Cup II een jaar eerder wonnen), Real Madrid, Internazionale, Paris Saint-Germain en Bayern München. Het werd uiteindelijk de laatste club en de hele stad was in rep en roer, want zo’n grote naam komt niet iedere dag op bezoek. Bayern München had in de tien jaar daarvoor driemaal de Europa Cup I gewonnen en had net naast de Duitse titel gegrepen, waardoor ze in het EC II toernooi terecht waren gekomen. Overigens pakte de Duitse kampioen HSV de EC I in 1983, wat nogmaals bewees dat Bayern niet van zomaar een ploeg de titelstrijd had verloren. In Aberdeen keek iedereen erg tegen de Duitsers op en er waren weinig fans die hun team een kans gaven, maar ze zouden er hoe dan ook een feest van maken.

Bayern was in de kwartfinale terecht gekomen via overwinningen op Torpedo Moskou en Tottenham Hotspur. Vooral tegen die tweede tegenstander maakten de Duitsers veel indruk. In het Olympiastadion werd de club uit Noord-Londen op een hoopje gespeeld. Maar liefst 4-1 werd het en 5-2 over twee wedstrijd gezien. Erg indrukwekkend, aangezien de Spurs vooraf werden gezien als een van de favorieten voor de eindzege in de EC II. Gelukkig was er destijds nog geen sprake van geplaatste en ongeplaatste teams, waardoor deze twee favorieten elkaar al in de tweede ronde hadden getroffen. Nu mochten de Münchenaren dus opnieuw naar het Britse eiland, maar eerst was er de wedstrijd in München waar opvallend weinig fans op af kwamen. Het Britse vak was natuurlijk wel uitverkocht, maar de Duitse toeschouwers zagen deze wedstrijd als een formaliteit. Aberdeen had namelijk nog nooit wat gepresteerd in Europa.

In München miste Aberdeen zijn sterspeler Gordon Strachan en Ferguson besloot daarom erg verdedigend te starten. Bayern zette meteen druk en zowat de hele wedstrijd werd doorgebracht op de helft van de Schotten. Die gaven echter geen krimp en bij de rust stond het nog steeds 0-0. De grote vedetten van Bayern, Paul Breitner, Uli Hoeness and Karl-Heinz Rummenigge, wisten niet wat ze meemaakten en gaven in de tweede helft extra gas. Jim Leighton, de keeper zonder voortanden, had echter een superavond in München en hield alles eruit. De Duitse showboys raakten steeds meer gefrustreerd, want met een 0-0 naar de Schotse oliestad afreizen was geen aantrekkelijk vooruitzicht. Er werd nog een tandje bij geschakeld, maar de mannen van Fergie hielden het vol. 0-0 en “everything to play for” in Schotland.

Het was een koude, mistige nacht in maart en Aberdeen en Bayern München stonden voor de tweede maal in korte tijd tegenover elkaar. Pittodrie was stampensvol met 24.000 fans en in de verte huilden de misthoorns van de schepen. Deze wedstrijd had vooraf al alles in zich om legendarisch te worden en dat werd hij dan ook. Strachan was er weer bij en die kon de ploeg net dat tikje extra geven wat nodig kon zijn om de Duitsers uit hun ritme te brengen. Ferguson had zijn spelers opgedragen om fel van start te gaan en de sterspelers van de Duitsers hard aan te pakken. Zo wilde hij laten blijken aan de tegenstander dat er niets te halen zou zijn in Aberdeen.

Zo gezegd, zo gedaan. De Duitsers werden met enige regelmaat onder de graszoden gestopt en voelden zich erg onwennig op het intimiderend Pittodrie. In de eerste minuten kreeg Aberdeen een aantal goede kansen, maar het was Bayern dat tegen de verhouding in op 0-1 kwam. Klaus Augenthaler was de gevierde man en ineens leek kwalificatie ver weg. Met klassiek “kick & rush” probeerde Aberdeen de Duitse muur te ontregelen en het had uiteindelijk succes. Eerst kopte Alex McLeish de bal snoeihard op de lat, maar vlak voor de rust had Neil Simpson meer succes en met 1-1 gingen beide clubs de kleedlokalen weer in. De sfeer op de tribune werd beter en beter, want al 135 minuten lang was Aberdeen gelijkwaardig aan het grote Bayern. Enige vrees was dat de ploeg zich in de eerste helft al had leeggespeeld in het fysieke gevecht, maar dat was een zorg voor later.

De tweede helft was geen verwennerij voor de liefhebber van goed voetbal, want het was opnieuw een fysieke slijtageslag. Via Hans Pfügler kwam Bayern opnieuw op voorsprong en Aberdeen stond voor de moeilijke opgave om twee doelpunten te maken om nog door te gaan. Ferguson zette er nog een spits in om alles of niets te spelen. Het doel van de Duitsers werd flink onder vuur genomen en de verdediging kraakte in al zijn voegen. Met overtredingen hield Bayern zich overeind, maar overtredingen betekenden ook gevaarlijke vrije trappen. Via een van die vrije trappen werd McLeish bereikt die de bal vol op zijn plaat nam. Snoeihard vloog de bal langs Muller in de touwen. Het was weer gelijk en met nog een klein kwartiertje op de klok zat Aberdeen weer volop in de race.

Een van de spelers die Ferguson had ingebracht was John Hewitt. Hewitt was een redelijke speler bij Aberdeen, maar flopte daarna bij Celtic. Daarna werd hij een soort antiheld, die veel blunders maakte in zijn carrière. Hij probeerde het nog als manager, maar zelfs bij Dundalk en Cove Rangers lukte het niet. Tegenwoordig is hij werkzaam in, hoe kan het ook anders in Aberdeen, de olie-industrie. In 1983 had hij echter zijn topjaar en een van zijn hoogtepunten dat jaar vond plaats in die wedstrijd tegen Bayern. Slechts twee minuten was Hewitt op het veld toen hij de bal voor zijn voeten kreeg. Hewitt dacht niet na en tikte de bal door de benen van Muller. 3-2 en Pittodrie ontplofte. Nog elf minuten was de club af van de halve finale en op de tribune werden ze helemaal gek van geluk en de zenuwen.

Uiteraard werd de boel dichtgegooid door Ferguson om die elf minuten ongeschonden door te komen. Dat leek te lukken totdat Rummenigge de 3-3 op zijn voeten had. Jim Leighton maakte echter een van zijn mooiste en belangrijkste reddingen uit zijn leven. Het cliché luidt dat Duitsers pas verslagen zijn als ze in de bus zitten, dus het was nog even billenknijpen voor de fans van Aberdeen. De tijd tikte nog nooit zo sloom weg al op die avond en er werd wat afgescholden op de tribune. Men vermoedde een complot tussen de Duitsers en de UEFA, maar die gedachten verdwenen in de ijskoude mist toen de scheidsrechter affloot. Aberdeen in de halve finale van een Europese Beker. Het is een understatement om te stellen dat het nog lang onrustig bleef in Aberdeen.
pi_60068841
12/07/2008



The Gothenburg Greats: Part III

In de halve finale had Aberdeen veel geluk, ze mochten het namelijk opnemen tegen Waterschei. Waterschei? Inderdaad, niet echt een bekende naam vandaag de dag. Tegenwoordig staat Waterschei, na de fusie met stadsgenoot Winterslag, namelijk bekend als Racing Genk en is het een redelijk grote naam in België. Destijds was Waterschei ook best een ploeg waar rekening mee werd gehouden. De Limburgers wonnen in zowel 1980 als 1982 de "Beker van België" en na redelijke resultaten in het eerste Europese avontuur, ging het nu helemaal fantastisch. Vooral thuis, tussen de dampen uit de mijnschachten, was de ploeg onverslaanbaar. De eerste drie rondes werd er met 7-1, 4-1 en 3-0 gewonnen. Aberdeen was dus gewaarschuwd, maar had het geluk eerst thuis te mogen spelen.

Waar tegen Bayern in de eerste wedstrijd erg verdedigend werd begonnen, besloot Ferguson nu meteen de tegenstander bij de strot te grijpen en niet meer los te laten. De Belgen, toch ook geen kleintjes, werd compleet overdonderd. Dougie Bell speelde zijn beste wedstrijd in zijn carrière op het Schotse middenveld, zonder te scoren. Black, Simpson en McGhee scoorden voordat de Belgen wat terugdeden. Aberdeen was echter niet tevreden met de 3-1, gezien de thuisvorm van Waterschei en via Weir en McGhee kwam de 5-1 op het scorebord. Aberdeen had zo goed gespeeld dat de return slechts een formaliteit was. De 1-0 nederlaag zal dan ook niemand wat geïnteresseerd hebben. Aberdeen stond in de finale en mocht het in Gothenburg opnemen tegen Real Madrid.

Real Madrid dus, de grootste naam in het Europese voetbal. Vooraf was de club al de grote favoriet voor de beker en ze waren al een eind op weg door de finale te halen. Veel hadden gehoopt dat de finale tussen de Spaanse grootheden Barcelona en Real Madrid zou gaan, maar Barcelona vloog er eerder uit. Aberdeen werd dus de tegenstander en weinig mensen gaven de Schotten een kans. Goed, de stunt tegen Bayern was uniek, maar een tweede keer zoiets uithalen zou wel erg lastig worden. Alleen al door dat maagdelijk witte shirt en de aanwezigheid van Alfredo di Stefano als coach op de bank van Real Madrid zou Aberdeen zou in de war raken dat de beker wel naar Madrid moest gaan, was de algemene opinie.

Op 11 mei 1983 zou de wedstrijden worden gespeeld en die dag was er geen plek op een boot of vliegtuig meer te krijgen vanuit Schotland naar Zweden. Gothenburg zag rood van de Schotten, die de taxfreeshops op de boten helemaal hadden leeg gekocht. De hele dag was het dan ook feest in Gothenburg. Spanjaarden, famous for not travelling, waren maar met een paar honderd man aanwezig en zagen het met gefronste wenkbrauwen aan. Ze snapten niet dat de Schotten al zo aan het feesten waren, terwijl de wedstrijd nog gespeeld moest worden. Misschien dat de fans van Aberdeen wel een regendans aan het doen waren, want een slecht veld zou in het voordeel zijn van hun club. Of het een regendans was of niet, het werkte, want het ging de rest van de dag gieten in de Zweedse stad. Het veld in het Ullevi stadion was zompig en loodzwaar geworden. De gladde, Spaanse vedetten keken al geïrriteerd bij de warming-up, terwijl Ferguson met een grote grijns stond te kijken.

Ferguson had, voor het psychologische effect, Jock Stein uitgenodigd voor deze wedstrijd. Stein, de grootste Schotse manager ooit, die ondermeer de Europa Cup I in 1967 had gewonnen met Celtic gaf de spelers advies en vertelde over zijn ervaringen met Europese finales. Verder gaf hij Ferguson het advies om een goede fles whiskey te kopen voor Di Stefano en hem wat te paaien, om zo een beetje een onderdanige indruk te wekken. Op die manier zou Di Stefano misschien kunnen denken dat Aberdeen allang blij was met het bereiken van de finale en zichzelf weinig kans gaf in de finale. Of “De Blonde Pijl” dat heeft gedacht na het krijgen van de fles whiskey is onbekend, maar het zou zomaar kunnen dat het heeft geholpen.

Behalve dat Real Madrid een grotere naam had in het voetbal spraken ook de statistieken in het voordeel van de Spanjaarden. De vier jaar voor deze finale was er namelijk drie maal een Spaanse winnaar geweest. In 1980 was Valencia dat de finale won van Arsenal. De coach van Valencia op dat moment was… Di Stefano. Real Madrid zelf had ook al ervaring met Europa Cup II finales, want in 1971 stond de club ook al in de finale. Deze ging, na penalty’s, verloren tegen Chelsea. Real Madrid had een team dat barste van de sterren en achterin stonden enkele slagers, ondermeer het scheermes Camacho. Aan Real Madrid zat toen, net als tegenwoordig een Nederlands tintje, want John Metgod was centrale verdediger in dat team.

Voor de wedstrijd zat Ferguson weer flink te dubben of hij moest starten zoals tegen Bayern, dus erg behoudend, of zoals tegen Waterschei, vol op de aanval. Hij liet een bal op het veld vallen en die bleef doodstil liggen in het gras. De tactiek was dus snel bepaald, er zou hoofball worden gespeeld. Dat het een succesvolle keuze was bleek al in het begin. Binnen de vijf minuten was er een bal op de lat geweest na een schitterende volley van Black en, veel belangrijker, had diezelfde Black al een doelpunt gemaakt. De spits van Aberdeen was er als de kippen bij toen McLeish een hoge bal doorkopte. Het vervelende aan de voorsprong was dat niemand die verwacht had en er ineens twijfel ontstond bij de Schotten. Ferguson ging daarom, zoals we van hem gewend zijn, als een Tokkie staan schreeuwen langs de kant, maar de twijfel bleef en Real Madrid kwam langzaamaan in de wedstrijd.

De Madrilenen kregen enkele kansen en in de vijftiende minuut zelfs eentje die niet te missen was in de vorm van een penalty. Leighton kon hem niet stoppen en Juanito maakte de 1-1. Misschien wel een geluk bij een ongeluk, want hierdoor kon Aberdeen weer zijn fysieke spelletje spelen. Een doelpunt zat er helaas niet meer in voor ze en in de 87e minuut moest ook nog spits Eric Black eruit. Ferguson besloot Hewitt, de held tegen Bayern, erin te zetten. Die speelde echter zo waardeloos, dat Fergie hem in de verlenging er alweer uit wilde halen. Achteraf een geluk, want via een counter in de 112e minuut kwam de bal vrij op de linkerkant voor Aberdeen. Hewitt deed zijn eerste goede actie van de wedstrijd door goed mee te lopen. McGhee gaf hem perfect voor en Hewitt kopte hem langs Agustin.

De spelers van Real Madrid, die erbij liepen als verzopen katten, waren er zo door van slag dat ze in de laatste acht minuten niet echt meer een uitgespeelde kans kregen. Aberdeen won dus de cup en de 14.000 meegereisde fans werden helemaal gek. Ook in Aberdeen zelf ging het helemaal los en Union Street veranderde in een openlucht disco. De volgende dag kregen de Gothenburg Greats een parade in een open bus aangeboden door de stad en maar liefst 100.000 mensen stonden langs de kant om hun helden eer te bewijzen. Zelfs tijdens de eerste landstitel stonden er niet zoveel mensen langs de kant en dit aantal zou ook nooit meer bereikt worden. Met het winnen van de Europese beker was de club ineens naast de beide Old Firm clubs gekomen, was het gevoel van de mensen. Aberdeen was definitief een van de topclubs geworden en van een tweestrijd zou geen sprake meer zijn. Helaas voor hen is dat sinds eind jaren tachtig toch weer het geval.

Aberdeen zou een seizoen later ook de Europese Supercup winnen. Het is de enige Schotse club die daarin geslaagd is. HSV werd in Duitsland op 0-0 gehouden met de “Bayern-taktiek”. In Aberdeen speelde Aberdeen een schitterende wedstrijd en won met 2-0 dankzij goals van Simpson en McGhee. In de lijst van “Best European Games at Pittodrie” staat deze wedstrijd als derde geklasseerd, na de Bayern en Waterschei. Zo succesvol als in 1983 zou de club niet meer zijn in Europa. Landelijk bleef de club tot eind jaren tachtig top en tegenwoordig is de club een van de vele clubs die bij de subtop behoort. Een serieuze aanval op de top zit er niet echt in als je spelers als Dave Bus en Jeffrey de Visscher haalt. Toch denk ik dat Aberdeen de enige club is die het potentieel heeft om de Old Firm te bedreigen. De Edinburgh clubs zitten toch teveel in elkaars vaarwater en er de stad is minder voetbal-minded dan een Aberdeen. De toekomst zal uitwijzen of we nog ooit een topclub krijgen in Aberdeen. Stiekem zou het wel mooi zijn, als was het maar voor de spanning in de Schotse competitie

Aberdeen: Euro Giants
pi_60079570
13/07/2008



Aberdeen v Manchester United 0-2

En gisteren was dan eindelijk de benefietwedstrijd tussen Aberdeen en Manchester United. Het werd 0-2 voor de Mancunians via een penalty van Carrick en een doelpunt van de goed spelende Rooney. Ferguson had een sterk team opgesteld ter ere van de wedstrijd die in het kader stond van de “Gothenburg Greats”. Voor het eerst in jaren was Pittodrie weer eens stijf uitverkocht en die zagen vlak voor de rust Carrick de 0-1 maken en rond de 60e minuut Rooney 0-2. Na deze wedstrijd kan de echte voorbereiding beginnen voor Aberdeen met ondermeer een trainingsstage in Nederland.
pi_60080560
Ik ga dit samen met je volgen
AFCA | Celtic FC | Nottingham Forrest FC | Last.fm
George St. Pierre, Lance Armstrong, Kanye West, Steven Gerrard, Mark Cavendish, Wanderlei Silva, Calvin Harris _O_
  Moderator / Redactie Sport zondag 13 juli 2008 @ 20:05:41 #9
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_60081678
leuk leuk
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  zondag 13 juli 2008 @ 20:35:59 #10
91676 Plato1980
Gloriosus et liber
pi_60082411
Ik ben van plan om dit najaar naar een Schotse wedstrijd te gaan, bij voorkeur Hearts of Hibernian omdat ik Edinburgh een toffe stad vind.
Giallo e nero è il tuo colore,
giallo e nero Roda nel cuore.
pi_60089433
Let´s go Rangers
"We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, met zijn normen en waarden, welvaart voor de mensen, respect voor mensenrechten en godsdienstvrijheid. Dat respect bestaat zeker niet in de Islamitische wereld".
pi_60104184
14/07/2008



Scottish Clubs in Europe 2008/2009, Part I

We zijn niet eens halverwege de maand juli en de eerste Schotse club ligt er al uit in Europa. Hibernian heeft de twijfelachtige eer om deze club te zijn. De club uit Edinburgh mocht, na de vierde plek vorig seizoen, uitkomen in de zeer prestigieuze Intertoto Cup. Tegenwoordig is die Cup aardig uitgekleed wat dan weer als voordeel heeft dat je amper wedstrijden hoeft te winnen om al in de UEFA Cup terecht te komen. Aangezien Schotland redelijk hoog staat op de Europese ranglijst zou het voor Hibs betekenen dat ze slechts twee rondes hoefden te winnen om in de (voorronde) UEFA Cup terecht te komen. De loting bepaalde dat de eerste tegenstander Elfsborg was uit Zweden en dat een eventuele overwinning zou uitmonden in een wedstrijden tegen Riga of een watertandende wedstrijd tegen de Ieren van Bohemians. Het zou natuurlijk wel een droomaffiche zijn om het door Ieren opgerichte Hibernian te zien spelen tegen de Bohemians.

Ondanks dat de Zweedse competitie geen flikker meer voorstelt (de kampioen moet al in de eerste voorronde van de Champions League uitkomen, samen met kampioenen uit Luxemburg, Albanië en Moldavië) bleek Elfsborg geen misselijke tegenstander. De club stond namelijk tweede in de competitie, die al in volle gang was. De manager van Hibs, Mixu Paatelainen, was er dan vooraf ook niet gerust op, terwijl veel fans het al over de clash tegen Bohemians hadden. De ongerustheid van de Fin bleek terecht, want op Easter Road werd Hibernian al met 0-2 overklast. Zweeds international Anders Svensson (ex-Southampton) was de grote man en eigenlijk was het al over na een wedstrijd. De wedstrijd in Zweden werd opnieuw een teleurstelling voor de Hi-Bees, want wederom werd er met 2-0 verloren. De conclusie is dat er nog veel werk aan de winkel is in het groene deel van Edinburgh.
  maandag 14 juli 2008 @ 20:14:17 #13
91676 Plato1980
Gloriosus et liber
pi_60104773
quote:
Op maandag 14 juli 2008 19:49 schreef Barnet_Bee het volgende:
14/07/2008

[ afbeelding ] [ afbeelding ]

Scottish Clubs in Europe 2008/2009, Part I

We zijn niet eens halverwege de maand juli en de eerste Schotse club ligt er al uit in Europa. Hibernian heeft de twijfelachtige eer om deze club te zijn. De club uit Edinburgh mocht, na de vierde plek vorig seizoen, uitkomen in de zeer prestigieuze Intertoto Cup. Tegenwoordig is die Cup aardig uitgekleed wat dan weer als voordeel heeft dat je amper wedstrijden hoeft te winnen om al in de UEFA Cup terecht te komen. Aangezien Schotland redelijk hoog staat op de Europese ranglijst zou het voor Hibs betekenen dat ze slechts twee rondes hoefden te winnen om in de (voorronde) UEFA Cup terecht te komen. De loting bepaalde dat de eerste tegenstander Elfsborg was uit Zweden en dat een eventuele overwinning zou uitmonden in een wedstrijden tegen Riga of een watertandende wedstrijd tegen de Ieren van Bohemians. Het zou natuurlijk wel een droomaffiche zijn om het door Ieren opgerichte Hibernian te zien spelen tegen de Bohemians.

Ondanks dat de Zweedse competitie geen flikker meer voorstelt (de kampioen moet al in de eerste voorronde van de Champions League uitkomen, samen met kampioenen uit Luxemburg, Albanië en Moldavië) bleek Elfsborg geen misselijke tegenstander. De club stond namelijk tweede in de competitie, die al in volle gang was. De manager van Hibs, Mixu Paatelainen, was er dan vooraf ook niet gerust op, terwijl veel fans het al over de clash tegen Bohemians hadden. De ongerustheid van de Fin bleek terecht, want op Easter Road werd Hibernian al met 0-2 overklast. Zweeds international Anders Svensson (ex-Southampton) was de grote man en eigenlijk was het al over na een wedstrijd. De wedstrijd in Zweden werd opnieuw een teleurstelling voor de Hi-Bees, want wederom werd er met 2-0 verloren. De conclusie is dat er nog veel werk aan de winkel is in het groene deel van Edinburgh.
Dat kan gebeuren, Utrecht is er vorig seizoen ook uitgegaan tegen Hammarby.
Giallo e nero è il tuo colore,
giallo e nero Roda nel cuore.
pi_60105687
Ook wel logisch, aangezien die Zweden al bezig zijn in de competitie. Aan de andere kant is die 0-2 thuis wel hard aangekomen.
pi_60131029
15/07/2008



Annan Athletic: A New Face in the League

De een zijn dood is de ander zijn brood, luidt het cliché. In Schotland ging dit cliché afgelopen seizoen zeker op met het verdwijnen van Gretna. De club, die in drie jaar van de laagste naar de hoogste divisie was gepromoveerd, bleek een luchtbel van jewelste. Even leek het er nog op dat de club weer werd teruggezet naar de laagste divisie, maar zelfs dat bleek er niet in te zitten. In juni werd de stekker uit Gretna FC getrokken en over een paar jaar zal het stadje weer alleen bekend zijn vanwege de Las Vegas-achtige trouwerijen en niet meer vanwege de voetbalclub. Er zal ooit wel weer een club in Gretna worden opgericht, maar die zal (net zoals Gretna tot aan 2002) in de lagere regionen van het Engelse voetbal gaan uitkomen.

Het verdwijnen van Gretna opende wel perspectieven voor andere club. Schotland heeft namelijk, evenals Nederland tot aan dit seizoen, een gesloten competitie. Promotie naar en degradatie uit de profcompetitie is niet mogelijk. Vandaar dat je niet bij de 42 clubs kunt komen zonder dat er eentje failliet gaat. Dat was nu het geval met Gretna en veel ambitieuze clubs dienden een aanvraag in. Zelf hoopte ik dat enkele illustere namen uit het verleden zouden proberen gekozen te worden. De naam van Third Lanark zong rond, maar helaas bleek deze legendarische club uiteindelijk toch geen verzoek in te dienen.

Uiteindelijk waren er vijf clubs die een verzoek indienden: Annan Athletic, Spartans, Edinburgh City, Cove Rangers en Preston Athletic. Een beetje teleurstellend was dat wel, want als stadionfreak kan ik van vier van de vijf clubs niet echt wild worden. Alleen Edinburgh City heeft een apart stadion. Die spelen namelijk in het Meadowbank Stadium, ooit gebouwd voor de Commonwealth Games en een stadion dat lange tijd ex-profclub Meadowbank Thistle als bespeler had. Ik hoopte dus heel erg dat deze club gekozen zou worden, maar uiteindelijk werd het Annan Athletic, een club die ironisch genoeg vlakbij Gretna speelt (op zo’n acht miles afstand).

Annan Athletic dus, een club die mij weinig tot niets zegt. Het stadion, Galabank Stadium, is een nieuwbouw gevalletje onder enig origineel element. Er kunnen 3.500 mensen in, waarvan er maar liefst 500 kunnen zitten. Lichtmasten heeft het stadion niet, maar een van de voorwaarden om mee te mogen doen in de League was dat de club die zou laten aanleggen. De planning is dan ook om dat te gaan doen in de komende maanden, want in de winter kan het nogal eens donker zijn in Schotland. Positief aan het stadion zijn de faciliteiten, die zijn dik in orde en mede daardoor heeft de club de stemming gewonnen.

Rondneuzend in de geschiedenis van de club valt me vooral het oprichtingsjaar er op. Dat is namelijk 1942, middenin WO II. Een raar moment om een club op te richten, maar in Annan deden ze het. De club kwam wisselend uit in de lagere divisies van Schotland en Engeland, dat laatste is makkelijk te verklaren door de ligging van Annan vlak bij de Engelse grens. Pas in 1987 werd kwam de club terecht in de East of Scotland League, een van de vier regionale divisies net onder de League. In die competitie was Annan erg succesvol met titels in 1990 en 2000 en twee Cup Finals in de East of Scotland Cup. Op sportief vlak is het dus zeker geen verkeerde club.

Doordat het sportief erg aardig op de rails stond besloot de club in 2000 een gooi te doen naar een plek in de Scottish League. De Schotse FA had besloten de League van 40 clubs uit te breiden naar 42 en Annan had wel oren naar een van die twee plekken. Er werd echter gekozen voor twee clubs uit de Highland League: Elgin City en Peterhead. In 2002 was er opnieuw een plekje vacant en Annan hoopte dat zij ditmaal wel zouden worden gekozen, maar ook ditmaal ging de plek aan hun neus voorbij. De poenerige rivaal Gretna werd gekozen en ondanks het treurige einde van die club hebben ze wel voor spektakel gezorgd.

Door dat einde was er dit seizoen weer een kans. Annan had eigenlijk op sportief vlak een erg matig seizoen doorgemaakt. Waar de club in 2007 voor de derde, en waarschijnlijk laatste, keer de East of Scotland League won, werd de club afgelopen seizoen slechts zevende. Achter de drie andere kandidaten voor de League uit de EoS League (Cove Rangers was de enige kandidaat uit een andere divisie). Voor de League clubs was dit echter geen reden om niet te stemmen op Annan. Grote favoriet Spartans lag er al snel uit door het arrogante gedrag van de club vooraf aan de verkiezing, terwijl Edinburgh City toch een probleem had door zijn Oostblokstadion. Preston was nooit echt serieus kandidaat, en Annan versloeg in de laatste stemronde Cove Rangers in een rechtstreeks duel. Komend seizoen maar eens afwachten wat de Galabankies laten zien in de Third Division. Ik ben in ieder geval benieuwd.

pi_60152594
16/07/2008



A Scheidt Player

“Shittu slaat bod van de Rangers af”, was de afgelopen dagen te lezen in de Schotse kranten. Danny Shittu, een verdediger van Watford die buiten zijn verdedigende kwaliteiten, in Engeland vooral bekend om zijn rare achternaam. Op het moment dat Shittu aan Rangers werd gelinkt moest ik meteen denken aan de slechtste aankoop die Celtic ooit heeft gedaan: die van Rafael Scheidt. Buiten het feit dat het een dramatische speler was en hij een vermogen kostte aan transfersom en loon, viel hij vooral op door zijn achternaam die makkelijk te verbasteren is tot ‘Shit’. Scheidt is eigenlijk exemplarisch voor de periode John Barnes. Deze ex-vedette van Liverpool kwam onervaren naar Celtic en deed het er zo dramatisch dat hij nergens meer een kans heeft gekregen. Een van de redenen waarom hij weg moest was het aankopen van deze Scheidt voor maar liefst vijf miljoen en dat terwijl Barnes Scheidt alleen maar op videoband had gezien. Niet erg slim dus om als beginnend manager al je geld om een aankoop te zetten die je nog nooit hebt zien spelen.

Rafael Scheidt is een van de zogenaamde “Luxemburgo internationals”. In de tijd dat Luxemburgo bondscoach was van Brazilië werden de meest onbekende namen opgeroepen voor het Braziliaanse elftal. Deze spelers werden daarna door hun zaakwaarnemers aangeboden bij Europese clubs en een Braziliaans international doet het altijd goed. Deze zaakwaarnemers bleken later weer lijntjes te hebben naar Luxemburgo, die weer een aardig bedragje kreeg voor het opstellen van deze spelers. Corrupt natuurlijk, maar ook enorm dom van de Europese clubs om deze spelers te kopen op basis van een videobandje en het feit dat de desbetreffende speler interlands had gespeeld voor Brazilië. Onbegrijpelijk dat er voor zulke grote bedragen niet even naar Brazilië wordt gevlogen om de speler te bekijken. Zo’n vliegticket moet er dan toch ook wel afkunnen?

Bij Scheidt was dit dus niet het geval. Scheidt speelde bij Gremio, een club die vooral Ajacieden zich nog wel kunnen heugen. Het was ook de club waar hij zijn jeugdopleiding had genoten. Eenmaal in de selectie bleek Scheidt niet mee te kunnen en werd verkocht aan een Japanse club. Daar deed hij het redelijk en Gremio haalde hem terug, waar hij uitgroeide tot international en drie onbelangrijke oefenwedstrijden speelde. De speler werd blind door Barnes gekocht voor vijf miljoen pond en is nog steeds een van de allerduurste transfers die Celtic ooit heeft gemaakt. In totaal heeft Rafael Scheidt bijna zes miljoen pond gekost, een bedrag dat Celtic in die tijd wel erg goed kon gebruiken. Het was zowat het hele transferbudget wat Barnes tot zijn beschikking had.

In Glasgow kwamen ze er achter dat Scheidt eigenlijk niet zoveel kon en na drie matige wedstrijden verdween hij op de bank. In de pers werd hij omschreven als een: “slow, unskillful, and lazy player”. Een miskoop pur sang en zijn naam zorgde voor veel woordspellingen in de Schotse tabloids. De makkelijkste is natuurlijk “A Scheidt Player”. Barnes vloog er na minder dan een jaar uit en Martin O ‘Neill kwam. Hij wilde Scheidt wel een kans geven, maar schrok zich kapot toen hij hem zag spelen in een oefenwedstrijd. De Braziliaan kon namelijk niet mee in een oefenwedstrijd tegen Bray Wanderers (een semi-profclub uit Ierland) en werd aan alle kanten voorbij gespeeld. Uiteindelijk werd er met Scheidt een regeling getroffen en mocht hij transfervrij vertrekken. Tegenwoordig speelt hij voor de club Shaanxi Boarong uit China. Dat zal meer zijn niveau zijn voor deze speler die in ieder geval nooit meer hoeft te werken aan het eind van zijn loopbaan.
  woensdag 16 juli 2008 @ 22:15:51 #17
200994 Kriegel
Ik ben overrated
pi_60154495
quote:
Op maandag 14 juli 2008 20:14 schreef Plato1980 het volgende:

[..]

Dat kan gebeuren, Utrecht is er vorig seizoen ook uitgegaan tegen Hammarby.
En vergeet vooral Heerenveen niet tegen Helsingborgs, al was dat meer vanwege een off-day want de eerste wedstrijd werd overtuigend gewonnen als ik me niet vergis.

Mooi initiatief trouwens, ik ben altijd wel geïnteresseerd in de Schotse competities, het heeft allemaal iets onbedorvens dat in veel landen niet meer te zien is, relatief weinig commercie en des te meer van die nostalgische 'modder en nat gras' voetbalsfeer. En ondanks dat het voetbal zelf vaak niet om aan te gluren is wordt er wél gegarandeerd geknokt voor de winst!

Dat het zo obscuur is maakt het overigens wel moeilijk om te volgen, da's minder. Maar goed, daar is nu mooi dit topic voor.

[ Bericht 20% gewijzigd door Kriegel op 16-07-2008 22:23:34 ]
Maximaal 4 regels
Maximaal 250 tekens
(te kort? neem een abonnement)
pi_60154994
Annan en Cove Rangers hebben uiteindeijk een beslissingswedstrijd moeten spelen om deelname in the league?? Waar is die wedstrijd gespeeld? Jammer dat Edinburh City het niet werd. Dat is vanwege Meadowbank? Zo gaan het ook afbreken toch binnenkort?

Waar haal je al die info trouwens weg Barnet Bee? Erg leuke stukjes.
pi_60155225
Dit was trouwens de OP waar ik mee bezig was, had alleen nog wat geschreven over Celtic, Aberdeen en een beetje Hamilton, maar misschien ben jij meer de persoon om dit (af) te maken. Misschien is een kopje ' fans op fok' ook leuk, waarbij bij elke club wordt vermeld welke fokkers sympathie voor die club koesteren. De Old Firm zal wel overheersen, maar ook Hibs, Hearts en Aberdeen zullen wel een paar user achter hun naam krijgen.


Aberdeen


Opgericht: 1903
Stadion: Pittodrie Stadium (22.199)
Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
12.475
Bekende spelers: Scott Severin, Karim Touzani, Jeffrey de Visscher, Jimmy Calderwood (trainer)

Aberdeen Football Club is geen kleine naam in het Schotse voetbal. Onder leiding van Alex Ferguson waren The Dons in 1985 de laatste club buiten de Old Firm die de nationale titel veroverde. Daarnaast is Aberdeen één van de slechts drie Schotse clubs die ooit een Europese prijs in de wacht sleepten. Dat gebeurde in 1983 toen Real Madrid werd verslagen in de finale van de Europa Cup II. Later dat jaar moest ook Hamburg SV in de Schotse club zijn meerdere erkennen in de strijd om de Super Cup. Het zijn prestaties die tegenwoordig niet meer worden neergezet in het winderige Pittodrie Stadium aan de Noordzee, al zullen de fans van de noordelijke club zich vorig seizoen voor even hebben teruggewaand in de glorieuze jaren’80. Door een klinkende 4-0 zege op FC Kopenhagen behaalde het team van Jimmy Calderwood de tweede ronde, waarin Bayern München uiteindelijk te sterk was.


Celtic


Opgericht: 1887, eerste wedstrijd in 1888
Stadion: Celtic Park (60.832)
Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
57.928
Bekende spelers: Artur Boruc, Jan Vennegoor of Hesselink, Evander Sno, Thomas Gravesen, Shunsuke Nakamura, Stephen MacManus, Georgios Samaras

Niet veel clubs op deze planeet hebben een aanhang zo omvangrijk als die van Glasgow Celtic. Vanaf het moment dat de club in 1887 werd opgericht is Celtic Football Club bij uitstek het symbool van het Ierse nationale bewustzijn. Als gevolg van de Ierse diaspora heeft de topclub supporters in alle delen van de wereld. Hoewel de vereniging in eerste instantie is opgericht uit het oogpunt van liefdadigheid – de Ierse katholieke Broeder Walfrid stichtte de club om geld in te zamelen voor de verarmde bevolking van Glasgow – ontwikkelde Celtic ook een ander gezicht. Als de vertolking van de Ierse en katholieke identiteit, werd Celtic niet lang na de oprichting de vlag waaronder de Ierse nationalisten zich schaarde binnen het sektarische conflict tussen katholieken en protestanten in Schotland en Noord-Ierland. Gezien de religieuze achtergrond is de derby tegen ‘het protestantse’ Rangers één van de meest beladen voetbalwedstrijden ter wereld. Buiten de sektarische tegenstelling wordt de rivaliteit gevoed door de sportieve concurrentie, Celtic en Rangers zijn met afstand de meest succesvolle clubs in Schotland. The Bhoys wonnen afgelopen seizoen voor de 42e keer de nationale titel, legde 34 keer beslag op de FA Cup, 13 keer op de League Cup en wonnen als enige Schotse club ooit de Europa Cup I, in 1967.

Dundee United



Opgericht:
Stadion:
Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
7147
Bekende speler: Mark de Vries


Falkirk




Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
5387

Hamilton Academical




Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
1715 (in First Division)

The Accies werden vorig jaar met zeven punten voorsprong op Dundee FC kampioen van de First Division en zijn dit seizoen dus de nieuwkomer op het hoogste niveau. Hamilton Academical Football Club werd in 1874 opgericht door James Blacklock, de toenmalige rector van Hamilton Academy. Daarmee is de club de enige professionele vereniging op het Britse eiland die voortkomt uit een school.

Heart of Midlothian




Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
16.937

Hibernian




Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
14.587

Inverness Caledonian Thistle




Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
4879

Kilmarnock




Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
7564

Motherwell




Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
5877

Rangers




Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
49.955

Saint Mirren



Gemiddeld aantal toeschouwers seizoen 2006-2007:
5609
pi_60160151
quote:
Op woensdag 16 juli 2008 22:36 schreef Cruoninga het volgende:
Annan en Cove Rangers hebben uiteindeijk een beslissingswedstrijd moeten spelen om deelname in the league?? Waar is die wedstrijd gespeeld? Jammer dat Edinburh City het niet werd. Dat is vanwege Meadowbank? Zo gaan het ook afbreken toch binnenkort?

Waar haal je al die info trouwens weg Barnet Bee? Erg leuke stukjes.
Nee, geen beslissingswedstrijd. Er was een beslissende stemronde tussen beide clubs. Op het veld zou Cove dik winnen. Annan was afgelopen jaar sportief de slechtste club van de vijf. De ligging (vlakbij Gretna) en de faciliteiten hebben de doorslag gegeven. De eigenlijke favoriet Spartans gedroeg zich vooraf zo arrogant, dat de clubs die club daarom niet hebben gekozen.

Meadowbank gaat inderdaad platgegooid worden en ze willen er dan een kleiner stadion voor in de plaats zetten.

De info is een combinatie van eigen kennis, websites van clubs en als ik ergens niet uitkom mail ik de club.Ik heb ook een flink aantal boeken over Schots voetbal en Celtic in het bijzonder. Daar kan ik ook veel informatie uit halen. In tegenstelling tot Engelse clubs, krijg je in Schotland bijna altijd antwoord. Dat heb ik ook gemerkt als ik stadions ga bekijken, in Engeland doen ze erg moeilijk, terwijl ze je in Schotland erg hartelijk ontvangen. Geweldig land. Het is dat het eigenlijk alleen per vleigtuig bereikbaar is, anders zou ik vaker naar Schotland gaan dan naar Engeland.

[ Bericht 3% gewijzigd door Barnet_Bee op 17-07-2008 10:03:37 ]
pi_60160226
quote:
Op woensdag 16 juli 2008 22:46 schreef Cruoninga het volgende:
Dit was trouwens de OP waar ik mee bezig was, had alleen nog wat geschreven over Celtic, Aberdeen en een beetje Hamilton, maar misschien ben jij meer de persoon om dit (af) te maken. Misschien is een kopje ' fans op fok' ook leuk, waarbij bij elke club wordt vermeld welke fokkers sympathie voor die club koesteren. De Old Firm zal wel overheersen, maar ook Hibs, Hearts en Aberdeen zullen wel een paar user achter hun naam krijgen.
Ik zou het juist leuk vinden als je dit zou afmaken. Hoe meer Schots nieuws, hoe beter. Misschien ook wel mooi om dat als OP te gebruiken.

Dat van die fans op Fok is ook een leuk idee’tje voor de OP. Mijn club in Schotland is Celtic en ik heb sympathie voor Greenock Morton.
pi_60162849
Is Spartans die club uit Edinburgh die voeger ook op profniveau actief was? Of waar komen ze anders vandaan?
pi_60165533
quote:
Op donderdag 17 juli 2008 12:11 schreef Cruoninga het volgende:
Is Spartans die club uit Edinburgh die voeger ook op profniveau actief was? Of waar komen ze anders vandaan?
Ze komen uit Edinburgh. Zover ik weer hebben die altijd in de East of Scotland League gespeeld en nooit op profniveau. Het is zo'n universiteitsploeg.
  donderdag 17 juli 2008 @ 15:45:16 #24
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_60168371
Interessant topic.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')