abonnement Unibet Coolblue
pi_60023135
quote:
Als Israël aanvalt...



Hoe Iran de benzinerekening kan laten exploderen


09-07-2008 | Gepubliceerd 17:22
Kaj Leers



Iran testte deze week nieuwe strategische raketten, die genoeg bereik hebben om Israël te raken. Met het Iraanse nucleaire programma, leidt dat tot nervositeit. Wat gebeurt er als Israël Iran bombardeert en dat land terugslaat?

De wekker gaat af, je doet je dagelijkse ochtendritueel, rijdt weg met de auto en zet de autoradio aan. En dan hoor je voor het eerst dat de olieprijs door de 250 dollar per vat-grens gebroken is.

Economen prediken op BNR Nieuwsradio het einde der tijden, de economie zal in elkaar storten als een kaartenhuis, we gaan weer terug naar berenvellen en op konijnen jagen. Wat is er gebeurd?

Het blijkt dat Iran de Straat van Hormuz heeft geblokkeerd met zeemijnen, en diverse olietankers in de Perzische Golf heeft laten zinken.

Want toen Nederland gisteravond naar bed ging, namen politici en generaals in Tel Aviv een beslissing. Iran is bezig met een nucleair programma, en test bovendien raketten die Israël kunnen bereiken. Een te gevaarlijke combinatie, vindt men in Tel Aviv.

Er is snel gebeld met Washington. Daar zei men dat een oogje dichtgeknepen zou worden.

In het holst van de nacht steeg een 30-tal straaljagers op vanaf meerdere Israëlische vliegbases. Boven het westen van Irak draaide, hoog in de lucht, een Israelisch tankvliegtuig cirkels.

De straaljagers tankten bij en vlogen door naar het oosten, richting centraal Iran.

Het doel van de eerste straaljagers was simpel. Het creëren van een veilig pad naar Natanz, de plek tussen de steden Isfahan en Kashan. Daar is volgens inlichtingendiensten Iran stiekem kernwapens in elkaar aan het draaien.

Een stuk hoger vlogen andere Israëlische jagers, die hun maten moesten beschermen tegen Iraanse interceptiejagers.

De eerste straaljagers die het Iraanse luchtruim binnenstormden, waren volgestouwd met elektronica die de Iraanse luchtafweer moesten verstoren.

Binnenin de ruitvormige wolk straaljagers bevonden zich de bommenwerpers, met onder hun vleugels zogenaamde lasergeleide, 'slimme' bommen.

Op de grond, vlakbij de nucleaire installaties van Natanz, verborgen zich al een tijd Israëlische commando's in de bergen rondom de nucleaire, half-ondergrondse centrale. De commando's richtten voor het oog onzichtbare laserstralen op cruciale gebouwen.

De slimme bommen 'zagen' de punten waar de lasers de gebouwen raakten en richtten zich daar op. De piloten drukten op hun knoppen, en Natanz verdween in een paar grote wolken.

Bijna direct daarna vonden ook explosies plaats op de handelsvloeren. Het was al ochtend in Azië, en het eerste nieuwsdienst-bericht over de aanval op Natanz deed mensen beven. Want hoe zou Iran reageren? Binnen tien minuten schoot de olieprijs omhoog.

En het furieuze Iran reageerde inderdaad. Terwijl naast het bed de wekker afging, voeren snelle boten de Iraanse havens uit. Die dumpten grote aantallen zeemijnen in de nauwe Straat van Hormuz.

Ook bestookte Iran uit wraak lukraak olietankers met raketten, en schoot het strategische raketten af op Israël.

De Amerikanen, die tenslotte de dienst uitmaken in Irak en eigen vliegdekschepen hebben liggen in de Perzische Golf, deden niets om de Israëlische aanval tegen te houden.

De wereld houdt zijn adem in, want zal Iran nu ook Amerikaanse schepen aanvallen en een oorlog uitlokken? Het idee van een oorlog die de hele olietoevoer uit de Perzische Golf volledig in het honderd zal sturen, grijpt handelaren bij de keel en laat hen niet meer los.

De Straat van Hormuz is geblokkeerd voor schepen en daarmee kan ongeveer 40 procent van de totale dagelijkse wereld-olieaanvoer de raffinaderijen in de afzetgebieden voorlopig niet bereiken.

Markten reageren op de slechte nieuwstijdingen en de olie 'futures', de prijzen voor leveringscontracten voor olie die in de nabije toekomst liggen, schieten omhoog.

Wereldwijd stellen regeringen groeiverwachtingen drastisch naar beneden bij. Andere olieproducerende landen wordt gesmeekt meer olie op te pompen, maar het is lang niet genoeg om het gebrek aan Saoedische en Iraakse olie te compenseren.

Was de inflatie sowieso al hoog, met zo'n enorme daling in het olieaanbod gieren de prijsstijgingen de pan uit. Regeringen proberen het olieverbruik zo goed en kwaad als het kan terug te dringen, maar in zo'n korte tijd is er geen alternatief voor handen. Goed, slaolie dan.

De prognoses voor de strategische oliereserves zijn slecht. De Verenigde Staten denken dat ze binnen twee weken door hun voorraden heen zijn.

Hetzelfde geldt zo ongeveer voor de Europese landen. Maar China en India - die bijna geen reserves aan hebben gelegd - zitten in een lastig parket.

Het is slechts één scenario. Maar helaas wel realistisch. En het is waarschijnlijk de reden waarom een Israelische aanval op Iran nog niet plaatsgevonden heeft.
quote:
Aanval?

Het doemscenario voor wat betreft de verstoorde olielevering is realistischer dan op het eerste gezicht lijkt.

Sinds de val van het regime van de Sjah in 1979, en de Koude Oorlog die daarop begon tussen Iran en de Verenigde Staten, houden de VS en de Golfstaten er rekening mee dat Iran in geval van oorlog ogenblikkelijk de Straat van Hormuz zal afsluiten.

De Amerikanen noemen hun eigen nucleair arsenaal in officiële publicaties eufemistisch hun "strategische optie". Wie Amerika aanvalt, kan rekenen op een vernietigende reactie.

Iran heeft (nog) geen kernwapens, maar het afsluiten van Hormuz wordt in Amerikaanse militaire literatuur omschreven als de Iraanse "strategische optie". De Amerikaanse militaire leiding realiseert zich het belang van de Straat van Hormuz dus maar al te goed.

Vrijwel ieder jaar oefenen Amerikaanse en Britse marineschepen om deze reden op het openhouden van de Straat van Hormuz. En onlangs nog versterkten de Amerikanen hun aanwezigheid in de Perzische Golf door een extra vliegdekschip te sturen. Voor de operaties in Irak was dat absoluut niet nodig.

Ook verschijnen tegen- woordig bijna wekelijks berichten in Amerikaanse en Israëlische media over de vraag of de Amerikaanse regering een Israëlische aanval op Iran zal tolereren.

Deze week suggereerde The New York Times zelfs dat het niet langer de vraag is óf, maar wannéér president Bush toestemming zal verlenen voor een Israëlische aanval.

En het zijn niet alleen de Republikeinen in Washington die een harde toon bezigen inzake Iran. De Democratische presidentskandidaat Barack Obama zei woensdag nog dat Israël "te allen tijde het recht heeft om zich te verdedigen tegen een dreiging. En Iran is een dreiging."
Bron: Z24
pi_60023288
Yay! autoloze zondagen! olie ratsoeneren! economische schade!

We hebben genoeg waarschuwingen gekregen, de enige die schuldig zal zijn als de economie door olietekorten in elkaar stort zijn wij zelf. (Let op: ik zeg 'als', niet gaan janken dat ik doemverhalen loop te prediken, we zullen zien wat de toekomst brengt).
The problem is not the occupation, but how people deal with it.
  donderdag 10 juli 2008 @ 17:30:00 #78
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_60024013
quote:
'Onzekere tijden voor olievraag'
WENEN - De vraag naar olie neemt de komende jaren toe, maar de stijging is niet meer zo vanzelfsprekend als in de afgelopen tijden. Dat meldde de Organisatie voor Olie-Exporterende Landen (OPEC) donderdag in haar jaarlijkse 'Wereld Olie Vooruitblik'.

De vraag naar olie komt in 2030 uit op 113 miljoen vaten per dag, aldus OPEC. Het gaat daarbij om olie die door de dertien lidstaten van de organisatie naar boven wordt gepompt. Vorig jaar voorspelde de OPEC nog een gebruik van 117,6 miljoen vaten per dag over 22 jaar. In 2008 ligt de vraag op circa 86,9 miljoen vaten OPEC-olie per dag.

Investeringen

Door de lagere vraag komen ook de investeringen die de OPEC-landen in de oliesector moeten doen in gevaar, zo waarschuwde OPEC-voorzitter Abdullah Al-Badri. "Zonder het vertrouwen dat de vraag toeneemt, kan de stimulans om te investeren vervallen."

De OPEC maakt zich vooral zorgen over de plannen van de VS en Europa om de kosten te beperken en om alternatieve energiebronnen te ontwikkelen ten behoeve van het milieu.
Bron
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  donderdag 10 juli 2008 @ 17:34:53 #79
141482 Q.
JurassiQ
pi_60024115
quote:
De OPEC maakt zich vooral zorgen over de plannen van de VS en Europa om de kosten te beperken en om alternatieve energiebronnen te ontwikkelen ten behoeve van het milieu.
Ja, en dus is alternatieve energie de schuld van de hoge olieprijs? Ze weten het wel heel mooi te brengen. .
For great justice!
pi_60024247
quote:
Door de lagere vraag komen ook de investeringen die de OPEC-landen in de oliesector moeten doen in gevaar, zo waarschuwde OPEC-voorzitter Abdullah Al-Badri. "Zonder het vertrouwen dat de vraag toeneemt, kan de stimulans om te investeren vervallen."
Standaard OPEC-gelul. Waarom laten we die mensen eigenlijk praten, olie oppompen is het enige waar ze goed voor zijn. Stimulans om te investeren kan wegvallen zeg je? Is een grapje hè? Of is de verzesvoudiging van de olieprijs, in dollars, sinds 2001 niet doorgekomen tot het Midden Oosten? Stelletje debielen, er is werkelijk niks zinnigs uit die OPEC-lui te krijgen.
The problem is not the occupation, but how people deal with it.
pi_60024320
quote:
De OPEC maakt zich vooral zorgen over de plannen van de VS en Europa om de kosten te beperken en om alternatieve energiebronnen te ontwikkelen ten behoeve van het milieu.
We doen wat aan het milieu... OMG! Misschien moeten ze dat oliegeld eens in onderwijs steken zodat ze hersenen kunnen kweken.
pi_60032949
The only way is down
quote:
The high priest of “peak oil” thinks world oil output can now only decline

FOR a man who believes that the world as we know it is coming to an end, as least as far as energy is concerned, Matthew Simmons is remarkably cheerful. He magnanimously excuses The Economist’s poor record of predicting the price of oil: our suggestion in 1999 that oil would remain dirt cheap was conventional wisdom at the time, he says soothingly. He also shrugs off our more recent scepticism about his belief that the world’s production of oil has peaked: he, too, hopes that “peak oil” proves to be a myth, he says. But over a 40-year career in investment banking, Mr Simmons adds, he has learnt never to rely on wishful thinking. Most of the world’s oil analysts, he believes, are far too optimistic about how long existing fields will last, the prospects for new discoveries, technology’s ability to unlock new sources and to extend the life of existing ones, and so on. He prefers to rely on data rather than daydreams. And according to the American government’s own numbers, the world’s oil output has been more-or-less flat since 2005.

[...]
Saudi Arabia, after all, is already the world’s biggest producer, and is expected to cater to most of the growth in demand for oil over the next few years by expanding its output yet further. If, instead, it pumps less, there is little hope that other countries could make up the shortfall. In that scenario, as demand for oil continues to grow despite dwindling supplies, and as the search for substitutes proves fruitless, economic catastrophe ensues.
[...]
All this means that Mr Simmons can draw upon long experience and deep knowledge of the oil industry. He does not dispute the main criticism of the “peak oil” theory: that improvements in technology, spurred by high prices, will eventually allow new fields to be found, more oil to be recovered from existing fields and artificial oil to be conjured from substances such as tar sands, coal and shale. But he thinks such advances will take longer to appear and have less of an impact than his detractors assume.
[...]
The whole row could easily be solved, he says, if Saudi Arabia would only allow independent auditors to assess its reserves.

In the meantime, Mr Simmons is taking no chances. He plans to start up a farm near his house in Maine, in case the supply chain that provides America with food breaks down for lack of fuel. He plans to fertilise his fields with manure, rather than chemicals derived from oil and natural gas. He thinks globalisation must stop, and that as much trade as possible should be conducted by boat, to conserve whatever oil remains.

But Mr Simmons has not despaired. He holds out great hope for wave energy, and believes that at least one of the many different species of seaweed found along Maine’s coast will yield oil that can be turned into biofuel. He has got Simmons & Company involved in alternative energy. It is a brave choice for someone who is so pessimistic about technology.
Matthew Simmons quote:
quote:
SIMMONS: Well, our life could get a lot darker fast.

SESNO: What is your worst case scenario?

SIMMONS: My worst case scenario is so bad that you don't want to go there.

SESNO: Tell me?

SIMMONS: We would basically end up having a series of energy wars over who gets oil. And they are wars between you and your neighbor, and they are wars between one town and another, and ultimately one country and another.

SESNO: Chaos.

SIMMONS: It's just total chaos.
Bron: CNN
The problem is not the occupation, but how people deal with it.
pi_60035177
quote:
SIMMONS: We would basically end up having a series of energy wars over who gets oil. And they are wars between you and your neighbor, and they are wars between one town and another, and ultimately one country and another.

Hij heeft echt teveel mad max gekeken.

Vooral dat hij denkt dat er eerst een burgeroorlog uitbreekt en daarna pas oorlogen tussen lande. Volgens mij zal het eerder andersom gaan.
pi_60035393
quote:
Op vrijdag 11 juli 2008 08:49 schreef Basp1 het volgende:

[..]


Hij heeft echt teveel mad max gekeken.

Vooral dat hij denkt dat er eerst een burgeroorlog uitbreekt en daarna pas oorlogen tussen lande. Volgens mij zal het eerder andersom gaan.
Andersom lijkt mij ook logischer. Wat praktisch al gebeurd is in Irak.
pi_60037085
144

Omhoog gaat nog altijd sneller dan omlaag
  vrijdag 11 juli 2008 @ 14:32:55 #86
141482 Q.
JurassiQ
pi_60041475
Olieprijs op nieuw record

LONDEN - De olieprijs heeft vrijdag in de Verenigde Staten een nieuwe recordstand bereikt. De prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI) met levering in augustus piekte op 145,98 dollar.
Daarmee werd het record van vorige week donderdag, van 145,85 dollar, verbroken.

Handelaars maken zich zorgen over het wereldwijde aanbod aan olie, het conflict rond het Iraanse atoomprogramma en de zwakke dollar.
For great justice!
pi_60041720
Oud nieuws, 147 bijna net.
  vrijdag 11 juli 2008 @ 14:53:13 #88
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_60042061
In plaats van stabilisatie lijkt er op veel fronten alleen verdere ontwrichting plaats te vinden... waar en wanneer gaat er iets knappen?
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_60042498
quote:
Op vrijdag 11 juli 2008 14:41 schreef ItaloDancer het volgende:
Oud nieuws, 147 bijna net.
dik 5 dollar erbij...
  vrijdag 11 juli 2008 @ 15:29:41 #91
141482 Q.
JurassiQ
pi_60042908
quote:
Op vrijdag 11 juli 2008 14:53 schreef Perrin het volgende:
In plaats van stabilisatie lijkt er op veel fronten alleen verdere ontwrichting plaats te vinden... waar en wanneer gaat er iets knappen?
Wat zou er moeten knappen? De prijs? Die is reeël hoor.
For great justice!
pi_60043017
teveel cijfertjes om in de gaten te houden, dollar dik over de 1.59 heen en brent op dik 147 usd al. als we zo doorgaan tikken we de 150 nog wel aan vandaag.
pi_60043031
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_60043575
quote:
Op vrijdag 11 juli 2008 15:29 schreef Q. het volgende:

[..]

Wat zou er moeten knappen? De prijs? Die is reeël hoor.
De dollarkoers moet knappen naar 2 dollar voor 1 euro, dan zal de olie ook over de 200 dollar per vat gaan uitkomen.
pi_60043874
quote:
Op vrijdag 11 juli 2008 15:55 schreef Basp1 het volgende:

[..]

De dollarkoers moet knappen naar 2 dollar voor 1 euro, dan zal de olie ook over de 200 dollar per vat gaan uitkomen.
als Fannie Mae en Freddie Mac overgenomen worden, dan moet er voor 5.000.000.000.000 aan dollars gemaakt worden om dat te betalen.. dan is die 2 dollar voor een euro ineens niet zo heel onwaarschijnlijk meer
  zondag 13 juli 2008 @ 20:50:11 #96
18079 neok
all the way
pi_60082701
Matt Simmons aan de tel en goed op dreef op CNBC.



Buenos dias Tristeza
pi_60087031
quote:
Op zondag 13 juli 2008 20:50 schreef neok het volgende:
Matt Simmons aan de tel en goed op dreef op CNBC.




Hij klinkt pessimistisch.

Het Energieagentschap van de Amerikaanse regering, EIA, is weer met nieuwe productiecijfers gekomen, voor april dit jaar:
74,080 miljoen vaten ruwe olie productie per dag. Piek: Februari 2008 500.000 vaten/dag hoger.
85,466 miljoen vaten ruwe olie totaal aanbod per dag. Piek: Februari 2008 440.000 vaten/dag hoger.


Brandstof is goedkoop:
The problem is not the occupation, but how people deal with it.
pi_60087170
OPEC warns against military conflict with Iran
quote:
The head of the Organization of Petroleum Exporting Countries warned Thursday that oil prices would see an "unlimited" increase in the case of a military conflict involving Iran, because the group's members would be unable to make up the lost production.

"We really cannot replace Iran's production - it's not feasible to replace it," Abdalla Salem El-Badri, the OPEC secretary general, said during an interview.
Fijn.
quote:
The International Energy Agency, an energy monitor based in Paris and financed by industrialized nations, warned in its annual medium term report this month that oil supplies would remain tight over the next few years, despite the record-high prices. The IEA noted low spare capacity from OPEC, among other factors. It said that prices were high mostly because of fast-growing demand from rapidly industrializing countries like China, rather than because of market speculation.
[...]
Some analysts have predicted that oil prices could reach $200 a barrel this year as oil consumption continues to rise rapidly while supplies lag.

Saudi Arabia has said it would raise output in July. But OPEC has not officially increased output since a meeting last September. The next meeting of the group is in September. Badri said it was too early to say whether OPEC would raise output then.
Iedereen z'n voedselvoorraad al aangelegd? (Voornamelijk met popcorn natuurlijk )
The problem is not the occupation, but how people deal with it.
  maandag 14 juli 2008 @ 09:38:46 #99
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_60090360
Oftewel: er gaan biljoenen per jaar naar olie-landen, investeringen in kernfusie zijn 1 miljard per jaar...
Waarom niet GROOT inzetten? Niet 20 jaar zeiken of Iter in Japan of Frankrijk moet komen... Bouw nog zo'n ding! En leid meer mensen op. En bouw nog zo'n ding! En nog een! En nog een! Laat ze lekker fijn onderzoeken doen, heel veel tegelijk. En wat kost het? Mwah, momenteel 0.05% van de olieuitgaven! Maak daar 5% van, gezien de potentie een heel redelijk bedrag...
censuur :O
pi_60093105
^inderdaad..
Ik vraag me ook weleens af hoeveel ITERs je kan bouwen of in welke mate je zonnecellen efficienter had kunnen maken etc voor de prijs van de Irak oorlog
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')