abonnement Unibet Coolblue
pi_59802704
De grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het Europees Centrum voor Deeltjesfysica, start in augustus effectief op, zo heeft het CERN in Genève meegedeeld.

De Large Hadron Collider (LHC) is een cirkelvormige tunnel van 27 km lang ter hoogte van Genève en onder de Zwitsers-Franse grens. Er worden deeltjes in afgevuurd die bijna de snelheid van het licht bereiken en die met elkaar in botsing komen. Uit deze botsingen ontstaat een veelvoud aan nieuwe deeltjes. Op volle snelheid en dankzij meer dan 1.700 supergeleidende dipoolmagneten genereert de LHC zowat 600 miljoen interacties tussen protonen per seconde.

De daarbij bereikte energie ligt 70 keer hoger dan die van de LEP deeltjesversneller waarvoor de cyclotron oorspronkelijk was gebouwd. Wetenschappers zullen aan de hand van vier detectoren minutieus deze botsingen onderzoeken en hopen meer te leren over wat er gebeurd is vlak na de Big Bang. Vrij algemeen wordt aangenomen dat dit het ontstaan van de kosmos was.

Operationele voorbereidingen voor de indienstname, die nu voor augustus is gepland, begonnen in januari 2007 met het afkoelen van een van de acht sectoren van de geweldige machine. Momenteel hebben al vijf sectoren hun exploitatietemperatuur van 1,9 graden boven het absolute nulpunt bereikt of bijna bereikt, zeg het CERN. Dat is minus 271 graden, wat een graad kouder is dan in de ruimte.

Het was de bedoeling de grootste deeltjesverneller ter wereld eind vorig jaar in gebruik te nemen. Maar er waren problemen opgetreden, onder meer bij het afkoelen van het eerste segment. Bovendien was er een herstelling nodig van een "magnetisch ensemble".

Het meer dan vijftien jaar geleden opgestarte project brengt meer dan 10.000 wetenschappers uit 500 onderzoeksinstituten uit de hele wereld bij elkaar. De kost is ondertussen opgelopen van 1,6 miljard naar 1,9 miljard euro. Het CERN werd in 1954 opgericht en omvat 20 lidstaten.
Dit account is permanent uitgeschakeld.
  maandag 30 juni 2008 @ 20:42:30 #2
130233 OssieMan
Winners do it hardcore
pi_59802769
Mooi project ja, was pas ook iets over bij de wereld draait door.

Krijg het van dichtbij mee omdat mn pa er aan mee werkt, interessant!
pi_59802894
nou ossieman start een blog daarover en houd ons op de hoogte !
pi_59803057
Wedden dat we er allemaal aan gaan, ze maken 1 zwart gat wat blijft vreten en groeien en dan zijn we allemaal dood.
pi_59803105
quote:
Op maandag 30 juni 2008 20:51 schreef Pakspul het volgende:
Wedden dat we er allemaal aan gaan, ze maken 1 zwart gat wat blijft vreten en groeien en dan zijn we allemaal dood.
Jij hebt naar Youtube gekeken, kan niet anders
Dit account is permanent uitgeschakeld.
pi_59803271
We gaan het zien/voelen.
Dit, is, mijn, staat van bewustzijn
pi_59803385
quote:
Grootste deeltjesversneller ter wereld vanaf augustus actief
De grootste is al actief. Aangezien er al één is, is er dus ook een grootste, en die is al actief.
Je bedoelt waarschijnlijk dat er een nog grotere actief gaat zijn.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_59803454
....makkelijk hoor, een niet afgebouwde Ferarri die nog niet rijdt is toch echt de nieuwste ferarri.
Dit account is permanent uitgeschakeld.
pi_59811711
quote:
Op maandag 30 juni 2008 21:04 schreef 68Chevelle het volgende:
....makkelijk hoor, een niet afgebouwde Ferarri die nog niet rijdt is toch echt de nieuwste ferarri.
Discutabel of een niet afgebouwde Ferrari al een Ferrari is.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_59812388
24-06-2008

Kosmische ramp deeltjeversneller CERN weerlegd


Computersimulatie van productie van een microscopisch zwart gat. (Foto CERN)

Theoretisch fysici weerleggen in grondig rapport zwartste scenario’s van somberste doemdenkers

Dit najaar gaat in Genève een nieuwe deeltjesversneller in gebruik. Doemdenkers vrezen dat hij een ‘zwart gat’ zal produceren. Maar daarvoor blijkt geen grond.

Als aan het einde van deze zomer de grote, nieuwe LHC-versneller bij het CERN in Genève gaat proefdraaien, loopt de aarde geen gevaar. En ook als deze versneller in de loop van volgend jaar op volle kracht draait, zal de aarde niet vergaan.

Dat nieuws bracht het CERN, het Europees centrum voor deeltjesonderzoek, dit weekeinde naar buiten in de vorm van een veiligheidsrapport.

In het rapport lopen vijf theoretische fysici de doemscenario’s na, die in verband gebracht zijn met de LHC-versneller. In die versneller zullen protonen (kerndeeltjes) met voor aardse begrippen ongeëvenaard hoge energieën frontaal op elkaar botsen. De botsingsfragmenten moeten daarna nieuwe inzichten geven in de elementaire deeltjes en de fundamentele krachten daartussen, die samen aan de basis van de kosmos liggen.

Zwarte gaten

Maar met wat fantasie zijn ook pessimistischer scenario’s denkbaar. Dat tijdens de deeltjesbotsingen microscopisch kleine zwarte gaten worden geproduceerd bijvoorbeeld. Als die, tegen de verwachting in, niet meteen verdampen, kunnen ze gaan groeien. Dan voeden ze zich eerst met de versneller en daarna met de rest van de aarde.

Nog zo’n naargeestig scenario is dat er exotische deeltjes worden geproduceerd, zogeheten strangelets, die in een kettingreactie alle aardse materie in ‘strange matter’ omzetten. En die zo onze aardbol in een doodse klomp veranderen.

Voor wie dat nog niet wist: deze scenario’s staan hoog op de lijstjes van doemdenkers. Hun angst leidde zelfs tot concrete actie: in maart van dit jaar spanden Luis Sancho, Spaans wetenschapspopularisator, en Walter Wagner, stralingsdeskundige en beheerder van een botanische tuin op Hawaii, een proces aan tegen het CERN. De twee mannen vroegen de rechtbank op Hawaii om een verbod op het aanzetten van de LHC-versneller. Want de risico’s, zeiden zij, warendoor CERN nooit serieus onderzocht.

Eerder daagden ze al de Amerikaanse RHIC-versneller, die alweer acht jaar draait – zonder dat de aarde is vergaan. Met hun jongste aanklacht haalden ze de voorpagina van de New York Times.

Geen zorg

Maar het CERN-rapport, een geactualiseerde versie van een veiligheidrapport uit 2003, is niet gemaakt in reactie op de aanklacht of de publiciteit daarover, aldus woordvoerder James Gillies. Vijf natuurkundigen (John Ellis, Gian Giudice, Michelangelo Mangano en Urs Wiedemann van CERN en Igor Tkachev uit Moskou) begonnen hun werk eraan anderhalf jaar geleden al. „Er is geen reden tot zorg over de gevolgen van nieuwe deeltjes of vormen van materie die mogelijk bij LHC worden geproduceerd”, is nu hun conclusie.

Vergeleken met het rapport uit 2003 is vooral de analyse van het zwarte gatenscenario uitgebreid. Medeopsteller Mangano werkte de details ervan uit in een 96 pagina’s tellende publicatie met Steve Giddings van de universiteit van Californië, expert in de microscopische zwarte gaten. En vrijdagmiddag herhaalde Mangano het nog maar eens aan de telefoon: „Nee, microscopische zwarte gaten brengen geen risico mee.”

Dat zulke zwarte gaten überhaupt ontstaan, is allerminst zeker. Dat kan alleen als er extra dimensies zijn – de snaartheorie vereist dat bijvoorbeeld – én als die extra dimensies betrekkelijk groot zijn. In dat geval is de zwaartekracht die wij in onze kosmos ervaren, een slap aftreksel van een veel sterkere zwaartekracht die naar de extra dimensies weg lekt.

Als vervolgens de energie in de LHC-versneller hoog genoeg is om extra dimensies zichtbaar te maken, dan kunnen ook de microscopische zwarte gaten zichtbaar worden, die onder invloed van die ‘sterkere zwaartekracht’ ontstaan.

Maar wat, vroegen Sancho en Wagner, als die gaten daarna niet meteen verdampen of uit elkaar vallen zoals gangbare theorieën voorspellen? Wat doet een stabiel microscopisch zwart gat ‘in rust’, in een schacht bij Genève?

Strijdig

Weinig, aldus het rapport. Allereerst zijn stabiele gaten hoogst onwaarschijnlijk, omdat ze strijdig zijn met principes uit de quantummechanica en/of de relativiteitstheorie. En zelfs als ze toch opduiken, dan alleen in een ascetische variant waarvan we niks te vrezen hebben.

Zouden er wél gulzige stabiele gaten kunnen ontstaan, dan hadden die namelijk allang hun sporen nagelaten in de kosmos. Daar kunnen inslagen van kosmische deeltjes veel vaker voor hun vorming zorgen dan een aardse versneller. Een concreet voorbeeld: gulzige stabiele gaten, ingevangen in een neutronenster, zouden zo’n ster in sneltreinvaart vernietigen, daarbij „explosief grote hoeveelheden energie” vrijmakend, die „duidelijk zichtbaar” hadden moeten zijn.

Meer in grote lijnen: „de natuur heeft al 1031 LHC-experimenten uitgevoerd sinds het begin van het universum. (...) De sterren in ons melkwegstelsel en elders bestaan nog steeds, en de conventionele natuurkunde kan alle waargenomen astrofysische zwarte gaten beschrijven.”

Het strangelet-scenario wordt op grond van resultaten van de RHIC-versneller én van kosmische argumenten even ferm naar de prullenbak verwezen.


(nrc.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_59859779
They're waiting for you Gordon.. in the test chamber.
pi_60720507
08-08-2008

'Big Bang' door Zwitserse deeltjesversneller?

Zwitserse onderzoekers starten morgen met het testen van de Large Hadron Collider (LHC), een enorme deeltjesversneller. Zij willen daarmee de oerknal nabootsen.



Een deeltjesversneller is een apparaat dat elementaire deeltjes in een gecontroleerde omgeving rond laat cirkelen met de snelheid van het licht. De Large Hadron Collider, gebouwd door de in Zwitserland gevestigde organisatie CERN, is de allergrootste ooit gemaakt.

Onstaan universum
De onderzoekers hopen door de Big Bang na te bootsen meer inzicht te krijgen in de manier waarop het universum is ontstaan.

CERN, de Europese Raad voor Kernonderzoek, is een organisatie die zich heeft gespecialiseerd in onderzoek naar deeltjesfysica. Oorspronkelijk deed het instituut wel onderzoek naar kernfysica. De naam is nooit gewijzigd.

Magnetenring
De deeltjesversneller staat in een enorme tunnel onder de Frans-Zwitserse grens. Het apparaat bestaat grofweg uit twee delen. Allereerst is daar de door magneten gevormde ring waarmee de Big Bang nagebootst gaat worden. Deze ring is maar liefst 27 kilometer lang en bestaat uit ruim negenduizend aan elkaar gekoppelde magneten.

Aan die ring zijn kleinere versnellers gekoppeld. Deze injectoren zorgen ervoor dat de elementaire deeltjes geladen zijn met energie wanneer zij in de grote ring worden losgelaten.

Botsing
De deeltjes worden in de grote ring bijna op lichtsnelheid gebracht, waarna de onderzoekers een botsing zullen afdwingen. Deze botsing zorgt voor een oerknal op kleinere schaal.

De onderzoekers gaan het apparaat dit weekend voor het eerst echt testen. Ze zullen op een lage snelheid elementaire deeltjes door de ring sturen. Op 10 september aanstaande gaat de echte proef plaatsvinden.

Het bouwtraject startte in 1994. Uiteindelijk heeft de bouw van het apparaat 3,75 miljard euro gekost. Ook Nederland, dat sinds de oprichting in 1964 lid is van de CERN, heeft meebetaald.

Door Mark Merks

(Elsevier)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_60720695
spannend.
Dit, is, mijn, staat van bewustzijn
  maandag 11 augustus 2008 @ 02:05:15 #14
137975 Twpk
We are muppets
pi_60723277
Ik vind 3.75 miljard nog steeds verbazend weinig geld. Ter vergelijking, de Westerschelde tunnel (6.6km tegenover 27 km) kostte 750 miljoen. Natuurlijk zit er nog minimaal een x miljard aan "natura" in het project, maar toch, duur is de LHC niet.
pi_60723329
Goh dat werd verdomme een keer tijd. Zit al vanaf 1983 te wachten. edit; het valt trouwens wel op dat we in de aanloop naar de opstart erg veel zgn. sightings waarnemen.
Eigen brokjes eerst.
pi_60724136
Nog zo’n naargeestig scenario is dat er exotische deeltjes worden geproduceerd, zogeheten strangelets, die in een kettingreactie alle aardse materie in ‘strange matter’ omzetten. En die zo onze aardbol in een doodse klomp veranderen.


Deze zogenaamde scenario lijkt als twee druppels water op een vertaalt hadis uit islamitische bronnen over de eind tijden. Ik ken genoeg boeken waarin dit doem-scenario uitgebreid staat beschreven.
Of het ook zo zal gebeuren zal tijd ons spoedig leren maar ik vind dit persoonlijk een verdacht experiment.

Wat als er dingen gebeuren die helemaal niet moesten gebeuren, wie zit er dan met de shit ? Waarom is zoiets uberhaubt nodig ? we hebben toch al genoeg problemen ?
We weten bijvoorbeeld dat het natuur zodanig in elkaar zit dat het eigenlijk al perfect in balans zit. Dat is toch al mooi genoeg ?
De risico`s afgewogen snap ik ook niet wat dit project moet bijdragen aan de mensheid
pi_60724164
TVP
pi_60727552
quote:
Op maandag 11 augustus 2008 04:35 schreef Imagine-Peace het volgende:
De risico`s afgewogen snap ik ook niet wat dit project moet bijdragen aan de mensheid
Een beetje spanning en sensatie natuurlijk. Vooral voor alle complotdenkers
-
pi_60727721
quote:
Op maandag 11 augustus 2008 04:35 schreef Imagine-Peace het volgende:
Nog zo’n naargeestig scenario is dat er exotische deeltjes worden geproduceerd, zogeheten strangelets, die in een kettingreactie alle aardse materie in ‘strange matter’ omzetten. En die zo onze aardbol in een doodse klomp veranderen.


Deze zogenaamde scenario lijkt als twee druppels water op een vertaalt hadis uit islamitische bronnen over de eind tijden. Ik ken genoeg boeken waarin dit doem-scenario uitgebreid staat beschreven.
Of het ook zo zal gebeuren zal tijd ons spoedig leren maar ik vind dit persoonlijk een verdacht experiment.

Wat als er dingen gebeuren die helemaal niet moesten gebeuren, wie zit er dan met de shit ? Waarom is zoiets uberhaubt nodig ? we hebben toch al genoeg problemen ?
We weten bijvoorbeeld dat het natuur zodanig in elkaar zit dat het eigenlijk al perfect in balans zit. Dat is toch al mooi genoeg ?
De risico`s afgewogen snap ik ook niet wat dit project moet bijdragen aan de mensheid
Je speculeert over de uitkomst en refereert naar boeken met een theorie waar de onderbouwing slecht tot niet aanwezig is?

Nieuwe materie kan theoretisch ook vele nieuwe mogelijkheden bevatten, te denken aan energie, grondstoffen en inderdaad een mogelijke onderbouwing in de vorming van het universum.

Dat er nog steeds in de 21ste eeuw mensen zijn die denken dat de aarde in 6 dagen is gebouwd door een intelligent superwezen is nou ook nog niet echt wetenschappelijk bewezen, tot die tijd moeten we het doen met wat we wel hebben.

Dat er een materie onwikkeld wordt die materie geheel kan laten verdwijnen geloof ik niet echt in, deeltjes kunnen niet zomaar anti-deeltjes worden lijkt me, vuur wordt hoe dan ook geen water in mijn beperkte gezichtsveld.
Dit account is permanent uitgeschakeld.
pi_60728848


Hier zijn nog veel meer foto's te vinden.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_60729770
quote:
Op maandag 11 augustus 2008 04:35 schreef Imagine-Peace het volgende:
Nog zo’n naargeestig scenario is dat er exotische deeltjes worden geproduceerd, zogeheten strangelets, die in een kettingreactie alle aardse materie in ‘strange matter’ omzetten. En die zo onze aardbol in een doodse klomp veranderen.
Als deze hypothese waar zou zijn, dan was het al lang gebeurt.De kosmische straling uit de ruimte is nog veel energetischer dan de straling die wordt opgewekt in de versneller.
Ik had trouwens niet verwacht van een gelovige dat die zou denken dat de mens tot meer in staat is als de natuur.
quote:
Deze zogenaamde scenario lijkt als twee druppels water op een vertaalt hadis uit islamitische bronnen over de eind tijden. Ik ken genoeg boeken waarin dit doem-scenario uitgebreid staat beschreven.
Of het ook zo zal gebeuren zal tijd ons spoedig leren maar ik vind dit persoonlijk een verdacht experiment.
Jij hoeft je geen zorgen te maken, want volgens jou vergaat de wereld toch binnenkort (of moet je nog op bedevaart naar Mekka?)
quote:
Wat als er dingen gebeuren die helemaal niet moesten gebeuren, wie zit er dan met de shit ? Waarom is zoiets uberhaubt nodig ? we hebben toch al genoeg problemen ?
Als werkelijk waar is wat sommige fantasierijke mensen denken, dan veroorzaakt 1 strangelet een kettingreactie waarbij alle materie in strangelets zal worden omgezet.
De hele aarde zal dan in een fractie van een seconde veranderen in een plasmawolk van exotische deeltjes. Niemand die daar iets van zal merken
quote:
We weten bijvoorbeeld dat het natuur zodanig in elkaar zit dat het eigenlijk al perfect in balans zit. Dat is toch al mooi genoeg ?
nergens is balans, zelfs het vacuum is niet in balans. Pak wat huisstof en leg het onder de microscoop, een ware dierentuin van met elkaar in gevecht zijnde mijten etc valt dan te zien.
Kijk naar de stereen en melkwegen, ook daar voltrekken zich geweldadige veranderingen.
quote:
De risico`s afgewogen snap ik ook niet wat dit project moet bijdragen aan de mensheid
Er zijn ook mensen die willen weten hoe de wereld in elkaar zit.
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
pi_60730370
quote:
Op maandag 11 augustus 2008 11:57 schreef Monolith het volgende:
[ afbeelding ]

Hier zijn nog veel meer foto's te vinden.
Zijn dat allemaal mini magneetjes?

Geef me ff een tegenpool magneet skateplank en hooverskaten maar!
Dit, is, mijn, staat van bewustzijn
  maandag 11 augustus 2008 @ 15:16:43 #23
48646 Poeke
Lief-heb-ster
pi_60733905
tvpeetje voor het einde der tijden dan maar
Faber quisque fortunae suae.
Uit Eindhoven
pi_60734211
CERN announces start-up date for LHC
Geneva, 7 August 2008. CERN has today announced that the first attempt to circulate a beam in the Large Hadron Collider (LHC) will be made on 10 September.
Dit account is permanent uitgeschakeld.
  maandag 11 augustus 2008 @ 15:30:32 #25
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_60734303
Van uitstel komt afstel zeggen ze wel eens
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')