abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 7 juni 2008 @ 08:09:38 #1
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_59191986
quote:
De keerzijde van tien jaar euro

Ondanks de festiviteiten deze week in Frankfurt ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de ECB, de EMU en de euro, is er minder reden tot feest. Want als gevolg van de destijds veel te goedkope gulden/euro-omwisselkoers is de reële koopkracht (dus na inflatie) ernstig aangetast.

Nederland is in de afgelopen tien jaar wat betreft koopkracht afgezakt naar de 15de plaats in Europa. En dat terwijl we eind jaren negentig wat betreft economische groei behoorden tot de top van Europa. Maar helaas: met wat wij per verdiende euro kunnen besteden na inflatie en belasting, staan we nu in de achterhoede, tussen Italië en Spanje in, en niet veel hoger dan landen als Cyprus en Griekenland (bron: GfK Geomarketing 2007).

Jarenlang is onze koopkracht uitgehold door stiekeme belastingverhogingen, een ons door de politiek en bedrijfsleven aangeprate loonmatiging, maar vooral door het veel te goedkoop laten opgaan van de gulden in de euro. Deze veel te lage omwisselkoers van de gulden voor de euro, inmiddels tien jaar geleden, heeft onze welvaart - op zijn zachts gezegd - niet bepaald gunstig beïnvloed!

Voor de invoering van de euro waren de voorlopers van de euro aan elkaar gekoppeld in het zogenaamde Europese Monetaire Stelsel (EMS). Binnen het EMS (maar ook al daarvóór) was de gulden vastgeklonken aan de Duitse mark.

In de tweede helft van de jaren negentig ging het bijzonder goed in Nederland. Onder meer door onze open economie profiteerden we sterk van de ontwikkelingen in de wereldeconomie zoals de toenmalige opkomst van de internet- en telecomsector. Nederland kreeg zelfs te maken met oververhitting. Niet alleen economen maar ook het IMF en DNB wezen er al in 1997 op dat Nederland last kon krijgen van inflatie (en dat terwijl door de opkomst van de opkomende landen en de technologische ontwikkelingen we juist wereldwijd gezien leefde in een deflatoir klimaat).

Nederland profiteerde bijvoorbeeld veel sterker van de voorspoedige economische ontwikkelingen in de wereld dan een land als Duitsland, dat te maken had met de dure economische integratieproblemen van Oost-Duitsland. Het altijd zo sterke Duitsland gleed daarbij af naar gemiddeld EMS-niveau. Door de toenmalige koppeling van de gulden aan de Duitse mark werd de wisselkoers van de gulden echter niet aangepast. Gevolg: De gulden raakte in toenemende mate ondergewaardeerd.

Vlak vóór de definitieve vaststelling van de euro-omwisselkoersen concludeerde MeesPierson medio 1997 dat onze gulden 12% was ondergewaardeerd, niet alleen ten opzichtte van de Duitse mark maar ook ten opzichte van alle andere Europese valuta’s die per 1999 aan de euro mee hebben gedaan. En begin 1998 concludeerde ABN Amro op basis van de relevante OESO-indicatoren dat de gulden 13% was ondergewaardeerd. Ook het grote en structurele overschot op lopende rekening van Nederland in die jaren is een sterke indicatie dat de gulden toen fors was ondergewaardeerd.

ABN Amro concludeerde op basis van koopkrachtpariteiten-analyse dat de Nederlandse gulden voor revaluatie binnen het EMS in aanmerking zou moéten komen. De bank concludeerde verder dat wij in Nederland forse koopkrachtschade zouden oplopen indien de gulden niét gerevalueerd zou worden.

Even voor het juiste perspectief: als we de gulden zouden hebben gerevalueerd (conform de analyse van genoemde banken), dan zouden wij Nederlanders niet 2,20 gulden hebben betaald voor iedere euro, maar ca. 1,95 gulden! Met andere woorden veel meer euro’s voor onze guldens. Maar de gulden werd helaas niet juist opgewaardeerd, waardoor wij bij de omwisseling naar de euro even 12/13% aan koopkracht verloren!

Dit kwam tot uiting in een sterk oplopende en doorschietende prijsstijgingen (inflatie), vooral in de periode 1999-2004, vlak ná de introductie van de euro. Veel Nederlanders hebben hierdoor reëel veel geld (koopkracht) ingeleverd, zowel in inkomen, pensioen als spaargeld.

De officiële inflatiecijfers van het CBS zijn overigens een onderschatting van de werkelijke inflatie. In de afgelopen jaren zijn vooral de woonlasten, gemeentelijke belastingen, energie- en studiekosten en de stijgende kosten van de gezondheidszorg onvoldoende in de inflatiecijfers tot uiting gekomen. De enorme stijging van de huizenprijzen vanaf de tweede helft van de jaren negentig geeft wat dat betreft een beter beeld van de werkelijke inflatie en dus van de omvang van de missers die de (monetaire) overheden hebben gemaakt ten koste van de koopkracht van het inkomen en het opgebouwde (pensioen)vermogen van veel Nederlanders.

Waarom werd de noodzakelijke revaluatie van de gulden in de tweede helft van de jaren negentig niet doorgevoerd? Simpelweg omdat er daarvoor in de Europese Unie geen draagvlak was. De Nederlandse gulden was al jarenlang gekoppeld aan de Duitse mark en Duitsland zou het als gezichtverlies ervaren als de gulden ten opzichte van de mark zou worden gerevalueerd. Nout Wellink heeft in het NRC nog bevestigd dat er op Europees niveau nog wel is geprobeerd de gulden te revalueren, maar dat vooral Duitsland zich daar tegen verzette.

Even voor alle duidelijkheid waarom moest Nederland eigenlijk revalueren (afgezien van de door economen theoretisch berekende onderwaarderingsniveaus)? Zoals gezegd ging het Nederland economisch bijzonder voor de wind in de tweede helft van de jaren negentig. Sterker nog, Nederland dreigde ‘uit de bocht te vliegen’. Bij oververhitting zou in eerste instantie een renteverhoging economisch gezien de beste remedie zijn. Maar dat kon niet meer omdat Nederland was opgenomen in het EMS en per 1999 in de EMU en de rente op Europees niveau centraal werd bepaald.

Maar de Nederlandse overheid had dan toch ook zwaar kunnen bezuinigen om overbesteding tegen te gaan? Gelet op grote monetair-economische onbalans (door de toen fors ondergewaardeerde gulden) zou dat slechts een geringe invloed hebben gehad. Bovendien hadden we dan de problemen van politieke besluitvorming en timing gehad. Nee, het énige middel was een opwaardering (revaluatie) van de gulden geweest waardoor bijvoorbeeld de exporten afgeremd en de importen goedkoper zouden worden (hetgeen geïmporteerde inflatie remt).

Overigens blijven onze ministers van Financiën, Zalm (in 1998 en 2005) en Bos (in 2007) in de Tweede Kamer (en in de media), bij hoog en bij laag en in alle toonaarden ontkennen dat de gulden te goedkoop in de euro is opgegaan. Logisch, want anders zouden ze toegeven dat ze iedere Nederlander fors koopkracht hebben ontnomen. En de Tweede Kamer doet (bij een gebrek aan deskundigheid?) niets.

Heel saillant zei voormalig DNB-directeur André Szász in 2005: ‘Alle ontkenningen van de minister van Financiën….ten spijt: de gulden was bij de introductie van de euro wel degelijk ondergewaardeerd!’
Tja, we wisten het stiekem allang maar nu komt de aap toch een beetje uit de mouw.
En dan vreemd opkijken dat we een zekere aversie hebben met betrekking tot de EU-heilstaat. Verbaasd mij nix.
pi_59192162
Als dit waar is, dan is dat best triest.
"Independence is my happiness, and I view things as they are, without regard to place or person; my country is the world, and my religion is to do good." -- Thomas Paine, The Rights of Man
pi_59192213
Bullshit, dan is ook de Belgische frank te laag gegaan.

Rond de invoering van de euro zat de gulden ongeveer op een 18 belgische frank.
18 belgische frank is (/40.3399) een 45 eurocent.
45 eurocent is rond de 0,99 gulden.

Dus dan is ook de belgische frank te laag gewaardeerd!

De Franse frank stond in die periode rond de 6 belgische frank.
Neem 6 belgische frank, dat is rond de 15cent. Dit is ongeveer 0.99 franse frank in de wisselkoers.

Ook de franse frank is dus te laag gewaardeerd!

Andere koersen ken ik niet, dus die reken je maar zelf uit, maar als NL te laag gewaardeerd zat dus ook belgie & frankrijk. Lijkt me zéér sterk dat frankrijk (vrij grote invloed in europa toch) dat laat gebeuren.
eerst Vlaming, dan pas belg
Op zaterdag 8 september 2007 19:59 schreef Elixabete het volgende:
En belgen zijn altijd nog beter dan Nederlanders
pi_59192317
het zou me me niets verbazen als het klopt. Dat Zalm en Bos liegen is zeker, die kunnen niets anders.
stupidity has become as common as common sense was before
  zaterdag 7 juni 2008 @ 09:37:22 #5
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_59192482
Dus we zijn, om het platfloers uit te drukken, genaaid??? Hoeveel percent?
Dan heeft hoe heet ze ook al weer toch gelijk hè.
I´m back.
pi_59192508
evenveel procent of de belgen en de fransen.

Jammer dat ik niet weet hoeveel de duitse mark toen stond Lijkt me eerder op het goedpraten van incompetent bestuur van de nederlandse economie; aangezien in BE de koopkracht ongeveer gelijk gebleven is (laatste half jaar wel wat klappen, maar de indexering komt eraan) en er hier tegen dezelfde koers "omgeschakeld" is naar de euro.
eerst Vlaming, dan pas belg
Op zaterdag 8 september 2007 19:59 schreef Elixabete het volgende:
En belgen zijn altijd nog beter dan Nederlanders
pi_59192513
Jezus, fl 1,95 ipv fl 2,20.
I´m back.
pi_59192595
Hoe serieus moeten we dit nu nemen btw, Drugshond, zie dat je bron de Telegraaf is.
I´m back.
  zaterdag 7 juni 2008 @ 10:13:29 #10
95236 marcb1974
Dakshin Ray
pi_59192656
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 09:53 schreef Athmozz het volgende:
evenveel procent of de belgen en de fransen.


Waar haal je dat vandaan
stupidity has become as common as common sense was before
pi_59192745
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 10:13 schreef marcb1974 het volgende:

[..]

Waar haal je dat vandaan
Aangezien de vastgestelde inruilwaarde van de franse frank, de belgische frank en de nederlandse gulden evenredig is met de wisselkoers die ervoor gevraagd werd. (zie boven).

Als de wisselkoers hetzelfde was, en na het inruilen kreeg je verhoudingsgewijs dezelfde hoeveelheid van de euro terug, dan heeft ook de belgische frank evenals de franse frank te weinig euro's gekregen voor zijn franks.

Zoals al gezegd lijkt het me een makkelijke manier van een uitleg geven aan een lagere koopkracht; steek het op de euro en het zwart schaap is gevonden.
eerst Vlaming, dan pas belg
Op zaterdag 8 september 2007 19:59 schreef Elixabete het volgende:
En belgen zijn altijd nog beter dan Nederlanders
  zaterdag 7 juni 2008 @ 10:24:20 #12
95236 marcb1974
Dakshin Ray
pi_59192768
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 10:22 schreef Athmozz het volgende:

[..]

Aangezien de vastgestelde inruilwaarde van de franse frank, de belgische frank en de nederlandse gulden evenredig is met de wisselkoers die ervoor gevraagd werd. (zie boven).

Als de wisselkoers hetzelfde was, en na het inruilen kreeg je verhoudingsgewijs dezelfde hoeveelheid van de euro terug, dan heeft ook de belgische frank evenals de franse frank te weinig euro's gekregen voor zijn franks.
Je gaat er alleen vanuit dat zowel de belgiische als franse frank te laag gewaardeerd waren. En dat blijkt nergens uit dit stuk
stupidity has become as common as common sense was before
pi_59192837
ik ga daar nergens vanuit, ik trek die conclusie vanuit de stelling dat de gulden te laag gewaardeerd was.

Als ik in de tijd een gulden wou hebben, dan betaalde ik een 18 belgische frank voor een gulden te krijgen.

Als ik mijn 18 belgische frank vlak voor de invoer van de euro kocht, dan kreeg ik daar vlak daarop welgeteld 45 eurocent voor terug.
Als ik de gulden nam (waar ik evenveel voor betaald had) kreeg ik daar exact 45 eurocent voor terug.

Waar zie jij de benadeling van de gulden? Als je te weinig euro's kreeg voor je gulden (wat in dit artikel gesteld wordt) dan kreeg je ook te weinig euro's voor je belgische frank. Met de franse franc valt juist hetzeflde qua redenering te maken.
eerst Vlaming, dan pas belg
Op zaterdag 8 september 2007 19:59 schreef Elixabete het volgende:
En belgen zijn altijd nog beter dan Nederlanders
  zaterdag 7 juni 2008 @ 10:32:31 #14
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_59192869
En nu?
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zaterdag 7 juni 2008 @ 10:35:57 #15
69415 Buschetta
Jouw IP toevallig ?
pi_59192904
Enige eurobiljet dat ik nog heb ligt in een doosje ergens onder m'n bed

Hier in Tsjechie is de munt 12 euro op 100 euro omhoog gegaan in 1,5 jaar
pi_59192907
Liberaler stemmen.
Socialisten proberen zoveel mogelijk uitkeringen uit te delen, en daarvoor moet het geld helaas ergens vandaan komen, en dat is vanbij de werkende bevolking.

België heeft de afgelopen jaren verhofstad 1 & 2 gehad (liberalen) en de belastingdruk is geminderd. Algemene aanslagvoet van m'n vader is in die jaren van 37% naar 33% gedaald. Niet dat het veel is, maar je houdt wel 67 ipv 63% over (bijna 7% stijging van je inkomen zonder dat correcties zoals indexeringen meegenomen zijn terwijl er ondertussen nog loonsopslag in zit ook). In het budget dat je dan over hebt (na de normale kosten) voor luxe-spenderingen merk je dat nog meer dan 7% stijging)
eerst Vlaming, dan pas belg
Op zaterdag 8 september 2007 19:59 schreef Elixabete het volgende:
En belgen zijn altijd nog beter dan Nederlanders
pi_59194929
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 09:27 schreef marcb1974 het volgende:
het zou me me niets verbazen als het klopt. Dat Zalm en Bos liegen is zeker, die kunnen niets anders.
Mag ik je er even aan herinneren dat Zalm minister van financiën was toen de omwisseling van gulden naar euro een feit werd? Bos is pas sinds 2007 minister van financiën.
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 10:36 schreef Athmozz het volgende:
Liberaler stemmen.
In Nederland gaat dat niet op. De Nederlandse liberalen (VVD) zijn fel voorstander van alles dat met Europa heeft te maken. Zo zijn ze nu ook voorstander van de ondertekening van het verdrag van Dublin. Verder wordt er in Nederland nog wel eens gezeurd over het 'kwartje van Kok' aan de benzinepomp en over de naderende accijnsverhogingen. Maar regeringen waar de VVD inzat, zoals Balkenende 2, hebben dergelijke accijnzen ongemoeid gelaten.
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 09:27 schreef marcb1974 het volgende:
Socialisten proberen zoveel mogelijk uitkeringen uit te delen, en daarvoor moet het geld helaas ergens vandaan komen, en dat is vanbij de werkende bevolking. België heeft de afgelopen jaren verhofstad 1 & 2 gehad (liberalen) en de belastingdruk is geminderd. Algemene aanslagvoet van m'n vader is in die jaren van 37% naar 33% gedaald. Niet dat het veel is, maar je houdt wel 67 ipv 63% over (bijna 7% stijging van je inkomen zonder dat correcties zoals indexeringen meegenomen zijn terwijl er ondertussen nog loonsopslag in zit ook). In het budget dat je dan over hebt (na de normale kosten) voor luxe-spenderingen merk je dat nog meer dan 7% stijging)
Zal allemaal best, maar zoals je zelf feitelijk al zegt, zijn er dan ook mensen die er in koopkracht op achteruit gaan.
pi_59194989
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 08:58 schreef lightbearer het volgende:
Als dit waar is, dan is dat best triest.
Eigenlijk zouden Nederlanders via het 'burgerinitiatief' een parlementair onderzoek moeten afdwingen naar de devaluatie van de gulden. De vraag is echter hoe zoiets pakweg 7 jaar later nog hersteld kan worden.
  zaterdag 7 juni 2008 @ 16:15:02 #19
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_59195002
Tjsa, niks nieuws, iedereen wist het, en gek genoeg is onze nationale munteenheid de gulden ongevraagd (!), ondemocratisch (!) en ongrondwettelijk (volgens prof. Smalhout) opgeheven...
censuur :O
  zaterdag 7 juni 2008 @ 16:25:39 #20
156695 Tism
Sinds 24, Aug, 2006
pi_59195294
We zijn genaaid, iid!..

En ik voorzie binnenkort ook een zelfde soort artikel in de kranten gepubliceerd worden (zoals in de OP) over 't 2 jaar geleden ingevoerde nieuwe Nederlandse zorgstelsel, door die rukker van een H. Hoogervorst!

Dan krijgen we ook te horen dat we met z'n alle teveel betalen en hebben betaald en genaaid zijn, wat we eigenlijk ook allemaal al van tevoren wisten, en dan kunnen we er ook helaas niks meer aan doen!!!..

..
....nachtrijder...Nachtzwelgje!
pi_59196370
Oh, gôh, vroeger hebben we ooit eens te weinig euro's voor onze guldens gekregen.

En nu?
- Moet er alsnog een motie van wantrouwen tegen Wim Kok worden ingediend?
- Moeten verplicht alle prijzen én alle lonen met 13% verlaagd worden?
pi_59197305
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 16:12 schreef Elfletterig het volgende:

Zal allemaal best, maar zoals je zelf feitelijk al zegt, zijn er dan ook mensen die er in koopkracht op achteruit gaan.
Heb je inderdaad altijd, maar als het langdurige uitkeringtrekkers zijn (en dan heb ik het niet over invaliditeit oid, daar komen de liberalen ook niet aan), dan is het geen probleem. Je werkloosheidsuitkering/ocmw-uitkering krijg je om te overleven, niet om je ernaast nog luxe te kunnen permitteren. Daarvoor ga je maar werken.
eerst Vlaming, dan pas belg
Op zaterdag 8 september 2007 19:59 schreef Elixabete het volgende:
En belgen zijn altijd nog beter dan Nederlanders
  zaterdag 7 juni 2008 @ 17:55:24 #23
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_59197871
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 16:25 schreef Tism het volgende:
We zijn genaaid, iid!..

En ik voorzie binnenkort ook een zelfde soort artikel in de kranten gepubliceerd worden (zoals in de OP) over 't 2 jaar geleden ingevoerde nieuwe Nederlandse zorgstelsel, door die rukker van een H. Hoogervorst!

Dan krijgen we ook te horen dat we met z'n alle teveel betalen en hebben betaald en genaaid zijn, wat we eigenlijk ook allemaal al van tevoren wisten, en dan kunnen we er ook helaas niks meer aan doen!!!..

..
Vergeet vooral straks het rekeningrijden niet. Dat wordt helemaal een gedrocht.
  zaterdag 7 juni 2008 @ 18:40:52 #24
156695 Tism
Sinds 24, Aug, 2006
pi_59198847
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 17:55 schreef Drugshond het volgende:

[..]

Vergeet vooral straks het rekeningrijden niet. Dat wordt helemaal een gedrocht.
Daarover verwacht ik pas een artikel in de kranten, zo rond 2015 als we daar ook al 3 jaar mee genaaid worden, iid!..
....nachtrijder...Nachtzwelgje!
  zaterdag 7 juni 2008 @ 18:46:40 #25
10841 Napalm
Brandbarbaar
pi_59198986
quote:
Op zaterdag 7 juni 2008 16:12 schreef Elfletterig het volgende:

[..]

Mag ik je er even aan herinneren dat Zalm minister van financiën was toen de omwisseling van gulden naar euro een feit werd? Bos is pas sinds 2007 minister van financiën.
Bos werd in 2000 staatssecretaris op Finanicien...
You're a fucking ugly bitch. I want to stab you to death, and then play around with your blood.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')