abonnement Unibet Coolblue
pi_59655251
Ja deze is net nieuw en 1800 op het moment.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 24 juni 2008 @ 17:01:55 #202
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59655470
Deze hadden jullie 2 maand geleden toch ook al in de winkel staan?
Op het middenplateau...
Verkoopt kaldi ook bodemloze filterdragers?
En stiekem ff snel vragen, wat kost een temper en schuimkan tegenwoordig?
pi_59655692
quote:
Op dinsdag 24 juni 2008 15:41 schreef Mark_Boelen het volgende:
Wat koste dat apparaatje Underdoggy?
Als je je schuim voor uitschenken is rond walst en met het kannetje op de tafel "slaat"??
Krijg je dan geen mooiere strakkere schuim??
Rancilio was 215 euro geloof ik, op marktplaats. Is de versie met het plaatje voorop. Zit een zwaarder pistonhouder bij en ik heb er een PID ingezet. Dat scheelt echt veel, ook met het opschuimen omdat je op precies het juiste moment kan beginnen (als het lampje nog nèt aan is (+- 134 graden) ).
Op de site van die Liesbeth Sleijster (zie vorige pagina) staat een goede instructie video. Zij schenkt het schuim over in een andere kan als ze meerdere moet maken om zo hetzelfde schuim te krijgen.
pi_59656868
quote:
Op dinsdag 24 juni 2008 17:01 schreef Mark_Boelen het volgende:
Deze hadden jullie 2 maand geleden toch ook al in de winkel staan?
Op het middenplateau...
Verkoopt kaldi ook bodemloze filterdragers?
En stiekem ff snel vragen, wat kost een temper en schuimkan tegenwoordig?
Ja ach, 2 maanden vind ik nog nieuw We verkopen geen naked portafilters uit voorraad maar er valt wel een mouw aan te passen doorgaans. Tampers gaan bij ons van +/- 15 tot 80 euro, schuimkan afhankelijk van formaat 10.50 tot 19.50
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 24 juni 2008 @ 18:23:37 #205
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59656911
Ik kom een deze dagen wel weer is even shoppen en een espresso drinken
Wanneer moet je werken?
pi_59657054
Alleen op zaterdag voorlopig, in juli en augustus ws wel weer vaker.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 24 juni 2008 @ 22:39:15 #207
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59663387
Zaterdag heb ik een 10.00 - 17.00 dan zijn jullie al dicht zeker?
pi_59717286
De evening delight van de Kaldi bevalt me zeer goed voor de capuchino. Voor de espresso wat te zoet en mild voor me. Morgen maar eens de sicilian blend proberen. Die zal door de robusta erin wel wat pittiger zijn. Welke koffie van de kaldi kan jij aanraden W1ZZ?
pi_59717988
Mijn overall favoriet (dus voor americano/espresso/cappuccino) is de Barista's Choice, maar de Sicilian is wel makkelijker te zetten (consistenter resultaat). Voor pure espresso heb ik het liefst wel de evening delight, mild en zoetig maar toch sterk omdat ik altijd dubbele ristretto's drink ipv espresso's. Ben geen fan van de java en de guatemala. Colombia is ook prima en de Kenia vind ik zelf erg lekker maar die's is erg friszuur, moet je van houden. Brazil kun je overslaan, saaie bak. Ethiopische Mocha vind ik ook niets weghebben van echte Ethiopische koffies.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59719497
Ik vind de kwaliteit van de bonen wel echt significant beter dan bij de SL. Met de evening delight krijg ik een heel consistente kwaliteit en heb nog geen enkel slecht shot gehad en de 250 gram is alweer meer dan de helft op. Bij de SL zit er altijd wat koffiegruis in de kilo zakken en gebroken bonen.
pi_59720243
Dat vind ik ook maar het is prettig om van een ander te horen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 27 juni 2008 @ 00:13:05 #212
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_59720985
TT verandering was toch een goede zaak, dit loopt storm.

Ik ben net terug uit London, en ik ben daar natuurlijk op zoek gegaan naar koffie. Van te voren had ik Flat White al gevonden, en onderweg naar de National Gallery gingen we daar dus langs (Berwick street, stop bij metro Tottenham Court Road of Oxford circus en loop resp. in westelijke of oostelijke richting langs de oxford street tot je de berwick street tegen komt (zuidelijke richting)).

Ik kreeg een perfecte cappuccino voorgeschoteld, met een geniale latte-art, perfect symmetrisch en echt heel veel blaadjes. Er valt nog veel te leren. Overigens is er in heel Soho veel goede koffie te drinken, de cappuccino ziet er soms niet uit maar de espresso is vaak fantastisch. Overal staan Mazzer molens, en het is duidelijk dat verse koffie de norm is, hoewel er natuurlijk café's zijn die het verpesten.

Een aanrader dus, áls je in London bent, doe een tussenstop in Soho!
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_59770187
Ik heb na lang wikken en wegen een mooie tweedehands Domobar gekocht, en ik ben er echt heel blij mee. Ik dacht dat het wel even zou duren voordat ik drinkbare espresso kon zetten, maar na een uurtje kwam er al goed drinkbaar spul uit. Nu twee dagen later zijn alle espresso's erg lekker, klein laagje crema erop en mooi op temperatuur enzovoorts.

Helaas wil het opschuimen van melk nog niet helemaal lukken, maar ik denk dat het gewoon veel oefenen is. Weten jullie misschien of het moeilijker gaat met UHT-melk dan "verse" ? Ik gebruik nu volle melk, gaat het misschien makkelijker met iets anders? Ik zie trouwens veel filmpjes met een thermometer, hoe doen jullie dat? Gewoon met je hand aan het kannetje voelen of toch met zo'n metertje?
pi_59770342
Gefeliciteerd met je aankoop!

Schuimen gaat in twee fasen: schuim maken (1; frothing) en zorgen dat dat schuim gelijkmatig in de melk verwerkt wordt (2; incorporating). Fase één gaat van koude melk tot lichaamstemperatuur, fase twee van lichaamstemperatuur totdat je je handen aan het kannetje brandt. Geen thermometer nodig.

UHT melk gaat net zo goed als verse melk maar hij moet wel goed koud staan. Het makkelijkst schuim maken doe je met magere melk maar volle melk geeft uiteindelijk het mooiste resultaat. Magere melk resulteert vaak in droog schuim en een plattere, niet zo romige smaak. Ik zou het als ik jou was gewoon met volle melk blijven oefenen.

Succes!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59770727
een vraag aan jullie als kenners:

ik stond op het punt om een prima tweedehands Rancilio Silva aan te schaffen, maar heb er van af gezien omdat "tempsurfen" mij toch afschrikt
Nu wil ik graag van jullie weten bij welke machines (zeker duurder dat besef ik) dat niet hoeft en het automatisch geregeld wordt, zodat de kans op (een door mij) goed gezette espresso zeker is

is een Vibiemme domobar super een goede keus of hebben jullie suggesties voor een ander merk?

graag jullie advies!
pi_59770946
de domobar super is een HX machine, dat betekent dat je nog steeds moet flushen om tot de gewenste temperatuur te komen. Als je niet zelf aan je apparaat wilt sleutelen en zeker wilt zijn van een stabiele temperatuur moet je er eentje kopen met een PID controller zoals bijvoorbeeld de Expobar Brewtus II. Deze houden de temperatuur stabiel op het gewenste niveau. Als je bereid bent om zelf wat aan je apparaat te sleutelen kun je ook een tweedehands Silvia kopen en daar een PID kit in zetten.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59771395
ok, dan moet ik verder zoeken...
en met de Manufacture Technika III hoef ik niet te tempsurfen/flushen? is dat een goede keus?
pi_59771991
Het is een prachtig apparaat en de stabiliteit is veel hoger dan bij goedkopere HX machines. Toch blijft het een HX en zul je altijd een beetje moeten flushen. Maar heb je ooit getempsurft of geflusht? Het is veel eenvoudiger dan je denkt namelijk.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59772084
HX machine is er één met 1 boiler toch? welke beschikt er dan over twee?
enne tempsurfen...denk niet dat dat mijn sterkste kant zou worden jammer genoeg..
pi_59772156
De brewtus waar ik net naartoe linkte heeft twee boilers. Maar bij temperatuurstabiliteit gaat het niet om de hoeveelheid boilers maar de manier waarop de machine de temp van die boilers op peil houdt. De brewtus is stabiel vanwege de PID controller die er in zit, niet omdat ie twee boilers heeft.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59772303
ik snap het...welke machines hebben dan nog meer een ingebouwde PID?
pi_59783808
In het rijtje van de Brewtus:

- Domobar Dualboiler
- Izzo Alex Duetto

Een PID is makkelijk idd maar geen garantie tot een goede espresso. Daaraan zijn veel meer factoren die bepalend daarvoor zijn.

@ Ino

Gefeliciteerd met je aankoop. Wat ik je wil aanraden is om hem voor de zekerheid te backflushen en het zeefje in je groep eruit te halen en eventueel te vervangen. Maar iedergeval daarachter goed schoon te maken.
  maandag 30 juni 2008 @ 02:29:40 #223
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59785610
We hadden een speciale gast in het Feithhuis vandaag euhhh gister
pi_59786323
Ja, was gezellig en lekkere ristretto's
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59786358
Miyanou, zelf vond ik het tempsurfen ook niet en heb mijn Rancilio toen geupgrade met een PID-kit van Auberins. Het is een klusje van nog geen uur met een hele goede handleiding. Kan niet misgaan. Als je interesse hebt kan ik je de installatie-guide wel toemailen. Kan je een idee krijgen hoeveel werk het is.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')