Dan ga ik het nú veranderenquote:Op maandag 19 mei 2008 19:57 schreef W1ZZ het volgende:
Dat vind ik prima.
dús een koffietopicquote:Op maandag 19 mei 2008 23:22 schreef W1ZZ het volgende:
Nee, dit is het omgedoopte baristatopic zodat nu ook mensen die graag lekkere koffie zetten met de ouderwetse snelfiltermethode of bijvoorbeeld met een french press (cafetière) mee kunnen kletsen.
dat is 1 italiaanse bak die niet zal wegrijdenquote:Op maandag 19 mei 2008 23:28 schreef OA het volgende:
Ik vind dit altijd erg leuk:
[ afbeelding ]
Onlangs in Italië heb ik een aantal maal zo'n bak gekregen.
weet ik tochquote:Op maandag 19 mei 2008 23:27 schreef W1ZZ het volgende:
Ja, maar niet nóg een koffietopic. Het aantal koffietopics is hierdoor niet veranderd. Smartass
Nog een koffieREEKS, zelfsquote:Op maandag 19 mei 2008 23:18 schreef OA het volgende:
Wát Nog een koffietopic?!
Dit vind ik wel een vreemde eend in de bijt. Met Nespresso is helemaal niets mis, mijns inziens.quote:Op maandag 19 mei 2008 23:22 schreef W1ZZ het volgende:
Nee, dit is het omgedoopte baristatopic zodat nu ook mensen die graag lekkere koffie zetten met de ouderwetse snelfiltermethode of bijvoorbeeld met een french press (cafetière) mee kunnen kletsen.
Maar wel nog steeds een topic voor liefhebbers/hobbyisten dus, geen senseo/oploskoffie/nespresso/PuC/etc...
Kom een keer naar het feithhuis dan maken we er eentje voor jequote:Op maandag 19 mei 2008 23:28 schreef OA het volgende:
Ik vind dit altijd erg leuk:
[ afbeelding ]
Onlangs in Italië heb ik een aantal maal zo'n bak gekregen.
Dat is niet mijn ervaring bij het Feithhuis eerlijk gezegd. Laatste cappuccino die ik daar nog een paar weken geleden had was een grote witte kop van te droog schuim. Maargoed, dat is natuurlijk een momentopname.quote:Op dinsdag 20 mei 2008 01:40 schreef Mark_Boelen het volgende:
[..]
Kom een keer naar het feithhuis dan maken we er eentje voor je
Helderquote:Op dinsdag 20 mei 2008 07:36 schreef W1ZZ het volgende:
@Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
Beide vind ik wel een goed planquote:Op dinsdag 20 mei 2008 10:27 schreef Mark_V het volgende:
Overzicht zetmethoden? Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen (en dan een directe link naar het artikel op coffeegeek )?
quote:Op dinsdag 20 mei 2008 10:27 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb de startpost een beetje aangepast, zodat bovenstaande vragen meteen beantwoord worden. Wat zou er nog meer in de startpost moeten staan, zeker nu je een wat groter publiek aanspreekt? Overzicht zetmethoden? Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen (en dan een directe link naar het artikel op coffeegeek )?
U vraagt, wij draaien
Op espressogebied niets nieuws trouwens. Naja, misschien dat mijn koffiegeheugen toch best aardig is. Zonder dat ik het wist, had mijn huisgenoot de sicilian blend van de Koffie Aldi gehaald. Toen ik hem proefde, herkende ik hem nog van toen ik hem maaanden geleden zelf had gehaald.
Goed ideequote:Op dinsdag 20 mei 2008 13:09 schreef Muck het volgende:
Waarom maken jullie niet gelijk een wiki? Daar kan heel veel informatie in natuurlijk, en je kunt je OP erin opslaan
Standaard serveren wij inderdaad een wit/ bruine cappuccino.quote:Op dinsdag 20 mei 2008 07:36 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Dat is niet mijn ervaring bij het Feithhuis eerlijk gezegd. Laatste cappuccino die ik daar nog een paar weken geleden had was een grote witte kop van te droog schuim. Maargoed, dat is natuurlijk een momentopname.
@Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
Waarom volautomaten? Zie Nespresso, nauwelijks tot geen hobby-element/eigen inbreng. Waarom een overzicht van kleine branders maar dan minder over zelf branden in de OP? En waarom in godsnaam niet tampen en french press? Alle grote koffiesites zijn in het Engels. Of moeten we soms ook over PIA apparaten en melkkunst gaan praten?quote:Op dinsdag 20 mei 2008 20:38 schreef Fixers het volgende:
Ik denk dat er wel een vaste OP op de wiki gemaakt kan worden voor deze reeks. Die we dan steeds kunnen herbruiken. Daar dan een kort overzicht in van verschillende zetmethoden. Van cafetiere tot volautomaat en alles er tussenin. Ook een overzichtje van goede kleine branders zou ik erg leuk vinden. Met wat minder nadruk op het zelfbranden (in de op althans).
En mag ik daar dan bij opmerken dat ik graag nederlandse benamingen zie als die voorhanden zijn: aanstampen ipv tampen en cafetière ipv french press bijvoorbeeld. Maar dat is iets persoonlijks
Omdat dit topic vooralsnog "Koffie voor de fijnproever" heet. De bedoeling is een wat ruimere doelgroep te kunnen bereiken. Dat senseo en Nespresso door de beperktheid van beschikbare koffiemelanges wordt ingeperkt begrijp ik best. Maar een volautomaat levert een prima koffie elke en iedere keer als je op die knop drukt. Maar dat wordt wel bepaald door de koffie die je erin doet. Wat dat betreft heeft gewone filterkoffie hier net zo goed een plek in mijn ogen. Dat iemand voor meer gemak kiest deze persoon niet automatisch géén fijnproever of liefhebber meer.quote:Op dinsdag 20 mei 2008 21:06 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Waarom volautomaten? Zie Nespresso, nauwelijks tot geen hobby-element/eigen inbreng.
Omdat de nering in de barista topic reeks was dat je alleen maar acceptabele koffie zet als je zelf brand, zelf maalt en zelf zet in je zelfverbouwde en aangepaste espressomachine. Zo komt het een beetje over. Heel erg leuk als je jezelf erin verdiept en het echt als hobby beschouwd, maar het schrikt beginnende koffieliefhebbers een beetje af. Wilden we het hier nu niet juist wat laagdrempeliger maken?quote:Waarom een overzicht van kleine branders maar dan minder over zelf branden in de OP?
Zoals ik al zei: dat is iets persoonlijks. Ik erger me aan overmatig gebruik van engelse termen. Ik stamp ijn koffie gewoon aan, ik tèèèèmp het niet. Ik heb gewoon iets te lang iets teveel mensen om me heen gehad die engelse woorden gebruiken om interresant te doen (ook wel bekend als managers). Maar we kunnen natuurlijk altijd even meeten, om te levellen zodat we kwitprookwoo een deal kunnen reachen.quote:En waarom in godsnaam niet tampen en french press? Alle grote koffiesites zijn in het Engels. Of moeten we soms ook over PIA apparaten en melkkunst gaan praten?
De Illy is wel de beste Coffee-bar keten (in mijn ervaring qua lekkere koffie) zeker tov een Starbucks, Douwe Egberts of Nescafe keten. Heb ze helaas in NL nog nooit gezien.quote:Op dinsdag 20 mei 2008 20:38 schreef Fixers het volgende:
In de winkel ein!-de!-lijk! Boot koffie in het assortiment gekregen. Momenteel alleen nog servings en losse bonen. Een maler is er nog niet. Maar het is een fijne uitbreiding, nu mezelf er nog in verdiepen.
Andere assortimentsuitbreiding is de Bezzera BZ07. Ook nog niet kunnen testen, maar hij schijnt erg goed te zijn. Opvallend zijn de gedetailleerde tekeningen op de website, exploded-views ('k weet hier geen nederlands woord voor ) met complete onderdelenspecificaties. Volgens mij komt dat erg van pas voor zelf knutselaars die hun machine willen aanpassen, verbeteren of repareren.
Ik heb begrepen dat Bezzera de eerste bruikbare espressomachine heeft gebouwd in 1901, jaren voor Illy dat deed (van wie ik tot nog toe altijd dacht de moderne espresso uitgevonden te hebben).
Ik heb dit citaat er even uitgelicht, eigenlijk omdat ik het met je gehele post oneens ben maar niet de behoefte heb om elk puntje te gaan behandelen. Ik denk niet dat het ooit de bedoeling is geweest dit topic laagdrempeliger te maken, alleen om de horizon te uit te breiden met andere wat meer handmatige (for lack of a better word) manieren van koffiezetten. Volautomaten zijn niet voor koffieliefhebbers, volautomaten zijn voor mensen die koffie op een gemiddelde manier lekker vinden en geen zin hebben om moeite te doen dus liever veel geld uitgeven zodat ze op een knopje kunnen drukken. De volautomaat is de magnetron voor koffie, binnen te houden maar niet écht lekker.quote:Op dinsdag 20 mei 2008 21:52 schreef Fixers het volgende:
Wilden we het hier nu niet juist wat laagdrempeliger maken?
Uit de OP:quote:Op woensdag 21 mei 2008 00:11 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Ik heb dit citaat er even uitgelicht, eigenlijk omdat ik het met je gehele post oneens ben maar niet de behoefte heb om elk puntje te gaan behandelen. Ik denk niet dat het ooit de bedoeling is geweest dit topic laagdrempeliger te maken, alleen om de horizon te uit te breiden met andere wat meer handmatige (for lack of a better word) manieren van koffiezetten. Volautomaten zijn niet voor koffieliefhebbers, volautomaten zijn voor mensen die koffie op een gemiddelde manier lekker vinden en geen zin hebben om moeite te doen dus liever veel geld uitgeven zodat ze op een knopje kunnen drukken. De volautomaat is de magnetron voor koffie, binnen te houden maar niet écht lekker.
Dit was en blijft hopelijk een topic voor koffiehobbyisten.
Er staat andere zetmethoden, volautomaten zijn er niet in uitgezonderd. Ik vind dat de "barista's" hier nogal snobistisch. Alleen alles met de hand en zelfdoen is goed de rest is maar kut en zielig en voor luie mensen. Dat is de nering in de reeks. Een beetje openheid is er niet bij.quote:Op maandag 19 mei 2008 13:12 schreef Mark_V het volgende:
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)
"de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen. "
Eerste flamewar ooit in het baristatopic/koffie voor de fijnproeverquote:Op woensdag 21 mei 2008 07:39 schreef Fixers het volgende:
En die persoonlijke aanval mag uit de OP worden gehaald. Als je geen gewone arugmenten kan bedenken dan moet je gewoon niks zeggen.
nu ga ik vast domme vragen stellen, shoot mequote:Op woensdag 21 mei 2008 09:50 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Eerste flamewar ooit in het baristatopic/koffie voor de fijnproever
Was een geintje joh, was dat niet duidelijk?
Van mij mogen trouwens zowel volautomaten als zelf branden kort opgenomen worden in de OP. Je kan dan wel meteen schrijven dat volautomaten inherente nadelen bieden.
Wat geeft trouwens betere koffie, ESE of volautomaten? Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een ESE-pod in mijn handen gehad dus....
, ik zat net ook uit te zoeken of dat niet zo was. Op die coffeefeek buying-guide hebben ze het over:quote:Op woensdag 21 mei 2008 10:05 schreef W1ZZ het volgende:
Nog even mierenneuken trouwens: een volautomaat is eigenlijk een semi-automaat met voorprogrammeerbare knoppen om een exacte hoeveelheid water te laten doorlopen. Waar we het nu over hebben heet eigenlijk superautomaat.
ESE is een senseopad voor espresso-machines. Je hebt een aangepast filterbakje. Voordeel is dat het makkelijk is en je apparaat niet vies wordt, nadeel is dat het duur is, je weinig controle hebt en de koffie oud is.quote:Op woensdag 21 mei 2008 10:12 schreef Muck het volgende:
[..]
nu ga ik vast domme vragen stellen, shoot me
Wat is in vredesnaam een ESE-pod?
GMTA. Op m'n werk gebruik ik wel de knoppen als het druk is, maar als ik meer tijd heb probeer ik altijd handmatig de doorloop te stoppen.quote:Op woensdag 21 mei 2008 10:18 schreef Mark_V het volgende:
Ik vind zelf het verschil tussen een automaat en half-automaat eigenlijk maar arbitrair. Ik heb zelf een automaat maar gebruik ik hem altijd halfautomatisch
[..]
Mjah, mijn bonen zijn op en ik heb nog steeds geen nieuwe besteld. Ik zit tegenwoordig ook vrijwel alleen maar in Leeuwarden, en mijn brander staat in Rdam. Dus zeg maar laag pitje. Wat ik nog steeds wel moeilijk vind is dat je met zelfgebrande bonen WEER een variabele erbij hebt. Mijn techniek is absoluut nog niet goed genoeg om een consistente bak te zetten, keer op keer.quote:Op woensdag 21 mei 2008 10:24 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
GMTA. Op m'n werk gebruik ik wel de knoppen als het druk is, maar als ik meer tijd heb probeer ik altijd handmatig de doorloop te stoppen.
Wil het trouwens een beetje lukken met branden tegenwoordig? Al een tijdje niets over gehoord.
Troubleshooting is lastiger. Je hebt maar batches van ongeveer 160 gram per keer (dat is 10 shots). Stel, je koffie is zuur, bitter, gewoon smerig etc. Ligt het dan aan je brakke techniek of een verkeerde branding? Voor je het weet denk je, nou dan zal mijn temp wel te laag zijn geweest etc, maar dan heb je gewoon een fuckup met branden gemaakt.quote:Op woensdag 21 mei 2008 10:32 schreef W1ZZ het volgende:
Proportioneel Integrale Afgeleide apparaat, ofwel de welbekende Proportional Integral Derivative (PID) device.
Dat je een extra variabele erbij hebt klopt wel maar eigenlijk staat ie los van je techniek van espresso maken. Je brandt en dan moet je het daarna met die koffie doen, net als wanneer je in de winkel koffie zou kopen. Heeft geen invloed op je techniek van espressozetten bedoel ik
Kan je iets meer vertellen over de melanges van de Kaldi? Wat voor bonen zitten er bijv. in die Sicilian blend? En is die Kaldi-blend eigenlijk wat? Voor Kaldibegrippen is hij nog redelijk goedkoop (ik vind Kaldi eigenlijk maar duur met hun bonen, ze zitten een dikke anderhalve euro per 250 gram boven de SL, wat toch wel hun concurrent is)quote:Op woensdag 21 mei 2008 17:29 schreef W1ZZ het volgende:
Kaldi's koffie is niet winkelgebrand maar wordt gebrand door Smit & Dorlas (wel naar recept van Kaldi). Dus dat betekent fabrieksbranden en regelmatige kwaliteitscontrole. Gelukkig ligt het wel snel genoeg in de winkel
Ach, ik keek naar je ondertitel en wist genoegquote:Op vrijdag 23 mei 2008 18:21 schreef faberic het volgende:
Sorry voor die post, ik dacht niet na.
Ach, dat is alleen zijn avatar maar, verder is OA een schatjequote:Op vrijdag 23 mei 2008 18:25 schreef faberic het volgende:
De eerste met een Senseo Avatar heeft zich al gemeld, ik denk dat we toch weer terugmoeten naar Barista. In elk geval geen "koffie", dat is té multi-interpretabel.
Stiekem wilt OA niks liever dan de beste koffie leren kennenquote:Op vrijdag 23 mei 2008 18:38 schreef Muck het volgende:
[..]
Ach, dat is alleen zijn avatar maar, verder is OA een schatje
Koop eerst een goede molen, enige advies wat er is.quote:Op vrijdag 23 mei 2008 21:07 schreef Thorical het volgende:
Ik wil ook goede koffie met een snelfilter apparaat.
Wat is een aanrader? Ik heb 's morgens geen zin om me bezig te houden met een espresso.
Ik heb zo'n Solis maestro geval niet de beste maar ik kan de maalgraad instellen. En ik koop mijn bonen iedere week versgebrand bij Wijs en zonen.quote:Op vrijdag 23 mei 2008 21:37 schreef faberic het volgende:
[..]
Koop eerst een goede molen, enige advies wat er is.
Mwah over de versheid ben ik het met je eens. Doch krijg ik mijn koffiebonen altijd in een gesealde zak (als je per kilo koopt) en die papieren zakjes waarover je het hebt hebben een plastic coating aan de binnenkant.quote:Op woensdag 21 mei 2008 18:28 schreef W1ZZ het volgende:
Over de prijs van Kaldi vs. SL: je hebt gelijk de prijzen van Kaldi liggen hoger. Maar bij ons krijg je versere koffie waarvan je precies op de verpakking kunt zien wanneer ie is gebrand en je krijgt 'm in gesealde zakken. Bij SL krijg je koffie uit een grote trechter die er al ik weet niet hoe lang in zit en je krijgt het vervolgens in een papieren zakje dat lekker lucht binnenlaat. Dus we zijn duurder dan SL maar daar krijg je imo ook wat voor terug. Overigens zijn we altijd nog weer goedkoper dan Illy
LOL, toen ik nog kwaliteitsmanager was van een koffiebranderij heb ik ooit eens een hele partij verpakte koffie afgekeurd omdat de zakken niet goed geseald waren. Restzuurstofpercentage van 1% was en is de norm (en als je meter 21% aangeeft weet je dat er een probleem is )quote:Op vrijdag 30 mei 2008 11:45 schreef W1ZZ het volgende:
Maar die papieren zakjes worden niet geseald en dus kan er via de opening lucht naar binnen. En wat al niet meer vers is als het de zak in gaat (zie grote trechterverhaal) kan niet ineens vers worden omdat het de zak in gaat
Kijk, ik werk natuurlijk bij Kaldi dus ik zou sowieso nooit zeggen dat SL beter is, maar ik geloof er oprecht sterk in dat Kaldikoffie beter is dan Leveltkoffie.
Jahoor, gebruik bij voorkeur vers gebrande koffie van SimonLevelt/Kaldi oid en zeg dan dat het voor de moka is, dan malen ze het op de juiste stand. Maar als dat teveel gedoe is, de standaard "espressomaling" van de supermarkt voldoet prima. Die is namelijk te grof voor een echt espressoapparaat maar eigenlijk precies goed voor de Moka. Ik gebruik altijd de volgende methode:quote:Op vrijdag 30 mei 2008 14:02 schreef Aventura het volgende:
Ik ben sinds kort overgestapt op de Moka Express-methode.
Nu wordt aangeraden dat je hiervoor een maling moet nemen die niet te grof is, maar ook niet te fijn. Zijn er nog meer mensen die op deze manier espresso maken, en hebben jullie evt. tips?
Ik heb een andere Saeco, waar ik erg tevreden over ben, maar wat me echt voor Saeco ingenomen heeft was de afhandeling toen er iets stuk ging. Je kan het apparaat opsturen (of zelf brengen & halen, ze zitten gewoon in NL), maar ze reageren ook snel & deskundig op vragen per e-mail, en sturen (snel! goedkoop!) onderdelen toe.quote:Op vrijdag 30 mei 2008 23:06 schreef pirke het volgende:
Ik sta op het punt om ook een espresso machine aan te schaffen, aangezien ik een enorme espresso fan ben. Alleen heb ik totaal geen kaas gegeten van het zelf zetten en zat daarom aan een volautomatische te denken, waar je wel zelf de maling, hoeveelheid water en sterkte in kan stellen. Bijvoorbeeld de Delonghi ESAM 4200 of de Saeco Talea Giro. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben of zitten hier alleen maar die-hards?
Ik was vandaag bij Kaldi in Emmen en heb ook de Sicilian gehad. Ik vond hem niet top, te hoog gebrand en toen ik dat zei, vertelde de jongeman dat er 40% robusta in zat. Dus tja, wat zit er in???quote:Op woensdag 21 mei 2008 18:28 schreef W1ZZ het volgende:
Over de blends kan ik je helaas weinig vertellen, dat is een beetje het geheim van het hoofdkantoor i.s.m. Smit&Dorlas. De Sicilian is 90% arabica en 10% robusta waardoor ik 'm voor espresso een beetje te scherp vind maar voor capp issie wel lekker. De Kaldi Blend is rather bland vind ik persoonlijk.
Over de prijs van Kaldi vs. SL: je hebt gelijk de prijzen van Kaldi liggen hoger. Maar bij ons krijg je versere koffie waarvan je precies op de verpakking kunt zien wanneer ie is gebrand en je krijgt 'm in gesealde zakken. Bij SL krijg je koffie uit een grote trechter die er al ik weet niet hoe lang in zit en je krijgt het vervolgens in een papieren zakje dat lekker lucht binnenlaat. Dus we zijn duurder dan SL maar daar krijg je imo ook wat voor terug. Overigens zijn we altijd nog weer goedkoper dan Illy
Hmmm, om de een of andere reden zijn er 2 Brazilianen ingekomen (het zijn er ook 11). Maar ik ga niet meer dan 10 kilo bestellen, welke zouden er dan af moeten vallen?quote:Op donderdag 5 juni 2008 17:09 schreef W1ZZ het volgende:
Ik dacht dat jij de Sulawesi niet lekker vond? Het lijkt me niet echt nodig om twee verschillende brasils te bestellen... Die zijn over 't algemeen toch wat saai en bedoeld als basis voor blends. Ik zou als ik jou was zeker Guatemala Antigua erbij bestellen, da's echt een klassieker. En ook de Panama Boquete en Nicaragua Maragogype.
Beide zijn relatief grof gemalen, dus er is prima te vergelijkenquote:Op maandag 9 juni 2008 14:06 schreef HarmDommisse het volgende:
Als je de koffie idd grof maalt dan zal er minder lumps zijn.
Mooie filmpjes, het valt me op dat jouw molen langzamer maalt dan mijn Major,quote:Op maandag 9 juni 2008 13:37 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb net even (ik had toch pauze) mijn molen naar doserless gemod. Filmpjes zijn nog erg Quick-n-dirty, maar geven iig een idee. Graag commentaar....
Yup, mijn werk in Leeuwarden zit erop en 3 molens is toch wat veel. Ik heb hem er lekker duur opgezet en dan maar kijken wat er geboden wordt. Het is op zich een fijne molen, de enige nadelen zijn het uiterlijk en het feit dat hij niet traploos is. De doser is de beste die ik ooit heb gezien.quote:
Vaag verhaal, op zich zit er weinig verschil tussen een onderdruk creëren aan de ene kant, of een overdruk aan de andere kant. Overigens blijft het een alternatief voor filterkoffie, dus mijn Cimbali blijft waar hij is . Hij heeft ook erg veel volautomaat-trekjes, dus het zal wel een drama worden om het ding schoon te houden en te zorgen dat hij niet kapot gaat.quote:Op woensdag 18 juni 2008 19:45 schreef Fixers het volgende:
Als we Barend Boot mogen geloven kunnen we straks al onze Silvia's, Vibiemmes en consorten bij het oud vuil zetten. Voor perfecte extractie zijn ze daar overgestapt op een vacuumextractie apparaat in plaats van de gebruikelijke hoge druk van de espressomachine.
Ik vind het er maar vreemd uitzien die Clover: http://www.goldencoffeebox.com/nl/clover.html
Niet zo letterlijk natuurlijk. Maar ze hebben het over pefecte extractie:quote:Op donderdag 19 juni 2008 12:03 schreef W1ZZ het volgende:
Ik heb al wat meer over de Clover gelezen en het apparaat kan alleen maar koppen koffie zetten, geen espresso of cappuccino. Daarnaast kost het $12000 en is het bedrijf dat ze produceert overgenomen door Starbucks. De koffie schijnt daarentegen wel weer heel goed te zijn.
Ik lees overigens nergens dat Barend zegt dat we onze espresso-apparaten bij het oud vuil kunnen zetten.
Mjah lastig, 400 is alweer 2x 200 en dan zit je alweer bijna aan een Bricoletta van 550-600 (heb je de jouwe eigenlijk al verkocht?) De Silvia's met plaatje zijn trouwens vaak behoorlijk duurder, die gaan wel naar de 300. Dat vind ik wel behoorlijk overpriced, want daar kan je een "gedrukte" voor PID-en en dan heb je eigenlijk geen enkele van de nadelen van het "oude" ontwerp meer.quote:Op donderdag 19 juni 2008 15:34 schreef marmhz het volgende:
De goedkoopste optie nieuw is koffiewarenhuis denk ik voor 488. Niks mis met die winkel. Ik zou inderdaad ook voor tweedehands gaan omdat je een risico loopt dat als je het leuk gaat vinden je toch een keer wilt upgraden. Let op wat aan het begin van deze pagina staat. Zoek een Silvia waabij de merknaam met een plastic plaatje erop staat en niet er recht opgedrukt die zijn namelijk veel ouder. Een tweedehands Domobar is nog een betere optie. Dan heb je toch net wat meer temperatuurstabiliteit door de grotere boiler 0.75 L en de zware E61 zetgroep 4.5 Kilo. Die kosten rond de 400 tweedehands maar daar raak je ze altijd weer voor kwijt. Veel kan er niet aan stuk. De pomp die kost 30 euro of de thermostaat die zal rond de 40 zijn of het element die rond de 40 a 50 zal zitten. Verder af en toe een nieuw rubber van 4 euro dan heb je het wel gehad. En een domobar is heel degelijk maar ik zou 'm altijd werkend willen zien.
probeer eens photobucket.comquote:Op zondag 22 juni 2008 22:15 schreef Mark_Boelen het volgende:
Vandaag was het niet zo heel druk op het feithhuis
Daarom heb ik maar is even van de tijd gebruik gemaakt en wat oefeningen gedaan voor de aankomende kampioenschappen.
Als iemand even een goede upload site voor mij heeft dan zou ik mijn foto's is even uploaden
Proost!!
wat heb k gemistquote:Op zondag 22 juni 2008 22:36 schreef Mark_Boelen het volgende:
Aah kijk daar is onze stapvriend van Alexxx
Nee hoor, jij mag er best over vertellen Is altijd mooi om te zien hoe iemand gepassioneerd kan verteleln, als is het over duiven melken of filateliequote:Op zondag 22 juni 2008 22:56 schreef Chocolate het volgende:
hahaha goed dat ik er nie over ben begonnen anders was ie waarschijnlijk not amused
Vind t echt leuk om uit te leggen hoe je namelijk een cappucino maakt en een latté en wat het verschil is etc etc. Ik google'de feithhuis even maar t komt niet over alsof het echt gespecialiseerd is in koffie of zie ik dat nu helemaal verkeerd?
Hmmm ik wilde daar nog solliciteren maar zijn niet echt van de barista skills dus... Jammer. Ik snap overigens vaak niet waarom sommige horeca zulke smerige koffie durft te verkopen. De Brasserie in Groningen heeft zelfs een volautomaat staan.... en dan ook echt volautomaat, dus enkel 1 knopje indrukken, niets koffie erin doen, hij doet alles zelfquote:Op maandag 23 juni 2008 16:49 schreef Chocolate het volgende:
mooi geschonken, mooie figuurtjes
Hoe stoom jij de melk op? Bij koffie companee bijvoorbeeld doen ze dat met een stoompijpje en dan met een zeef door de melk voor het vliesje ofzo En die cappucino daar heeft een witte kop
Vliesjes?quote:Op maandag 23 juni 2008 16:49 schreef Chocolate het volgende:
mooi geschonken, mooie figuurtjes
Hoe stoom jij de melk op? Bij koffie companee bijvoorbeeld doen ze dat met een stoompijpje en dan met een zeef door de melk voor het vliesje ofzo En die cappucino daar heeft een witte kop
Van die cappu's met uber grote bellen enzoquote:Op maandag 23 juni 2008 17:08 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Hmmm ik wilde daar nog solliciteren maar zijn niet echt van de barista skills dus... Jammer. Ik snap overigens vaak niet waarom sommige horeca zulke smerige koffie durft te verkopen. De Brasserie in Groningen heeft zelfs een volautomaat staan.... en dan ook echt volautomaat, dus enkel 1 knopje indrukken, niets koffie erin doen, hij doet alles zelf
In de tijd dat ik in Azië woonde nog wel meegemaakt dat je capuchino bestelt en dan een koffie uit een kan krijgt (oud!) en dan hebben ze een soort melkschuimspuugapparaat om er wat schuim op de laten drijven. Vaak zo'n mooie toren eropquote:Op maandag 23 juni 2008 17:15 schreef Mark_Boelen het volgende:
[..]
Van die cappu's met uber grote bellen enzo
En cacao :S
cacao hoort er trouwens niet op! Vind het altijd zo vervelend als mensen boos worden omdat er geen cacao op zitquote:Op maandag 23 juni 2008 17:15 schreef Mark_Boelen het volgende:
[..]
Van die cappu's met uber grote bellen enzo
En cacao :S
lol, is dat dan wel te drinken?! oude koffie met een drijvende schuimlaagquote:Op maandag 23 juni 2008 17:44 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
In de tijd dat ik in Azië woonde nog wel meegemaakt dat je capuchino bestelt en dan een koffie uit een kan krijgt (oud!) en dan hebben ze een soort melkschuimspuugapparaat om er wat schuim op de laten drijven. Vaak zo'n mooie toren erop
Daarnaast kwam er ook vaak genoeg verrassend lekkere espresso uit de vreemste tentjes, het was altijd een gok!
Of jij hebt hem een kop met te veel schuim geserveerd. Kan ook gebeuren, niemand is perfect en iedere barista maakt weleens een fout.quote:Op maandag 23 juni 2008 18:19 schreef Chocolate het volgende:
[..]
cacao hoort er trouwens niet op! Vind het altijd zo vervelend als mensen boos worden omdat er geen cacao op zit
hihi de vorige keer bestelde iemand een latte en die bleef bij hoog en laag beweren dat het een cappucino was Dan vraag ik me af wat voor slootwater ze in godsnaam voorgeschoteld krijgen
Bij ons zit de latte in een glas, je kon duidelijk zien in hoeverre het schuim zat. nog geen cm!quote:Op maandag 23 juni 2008 18:27 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Of jij hebt hem een kop met te veel schuim geserveerd. Kan ook gebeuren, niemand is perfect en iedere barista maakt weleens een fout.
done! koffiepraatjesquote:Op maandag 23 juni 2008 17:00 schreef Mark_Boelen het volgende:
Voeg me maar toe in je msn
Zie profiel
heel stiekem vind ik dat wel lekkerquote:Op maandag 23 juni 2008 18:25 schreef Mark_Boelen het volgende:
Klopt cacao hoort standaard niet op een cappu.
Dan ligt het nog steeds aan het formaat van de kop Bij een kleintje (zeg, 180ml / 6oz) zou ik dat teveel schuim vinden voor een latte. Bij een grote kop (zeg 12oz) is het prima.quote:Op maandag 23 juni 2008 18:36 schreef Chocolate het volgende:
[..]
Bij ons zit de latte in een glas, je kon duidelijk zien in hoeverre het schuim zat. nog geen cm!
Nee, het is net zo vies als het klinktquote:Op maandag 23 juni 2008 18:20 schreef Chocolate het volgende:
[..]
lol, is dat dan wel te drinken?! oude koffie met een drijvende schuimlaag
Rancilio Miss Silviaquote:Op dinsdag 24 juni 2008 14:33 schreef Mark_Boelen het volgende:
Wat voor een espresoapparaat heb je Underdoggy?
Rancilio was 215 euro geloof ik, op marktplaats. Is de versie met het plaatje voorop. Zit een zwaarder pistonhouder bij en ik heb er een PID ingezet. Dat scheelt echt veel, ook met het opschuimen omdat je op precies het juiste moment kan beginnen (als het lampje nog nèt aan is (+- 134 graden) ).quote:Op dinsdag 24 juni 2008 15:41 schreef Mark_Boelen het volgende:
Wat koste dat apparaatje Underdoggy?
Als je je schuim voor uitschenken is rond walst en met het kannetje op de tafel "slaat"??
Krijg je dan geen mooiere strakkere schuim??
Ja ach, 2 maanden vind ik nog nieuw We verkopen geen naked portafilters uit voorraad maar er valt wel een mouw aan te passen doorgaans. Tampers gaan bij ons van +/- 15 tot 80 euro, schuimkan afhankelijk van formaat 10.50 tot 19.50quote:Op dinsdag 24 juni 2008 17:01 schreef Mark_Boelen het volgende:
Deze hadden jullie 2 maand geleden toch ook al in de winkel staan?
Op het middenplateau...
Verkoopt kaldi ook bodemloze filterdragers?
En stiekem ff snel vragen, wat kost een temper en schuimkan tegenwoordig?
En wie was dat dan wel niet??? Roos of Liesbeth?quote:Op maandag 30 juni 2008 02:29 schreef Mark_Boelen het volgende:
We hadden een speciale gast in het Feithhuis vandaag euhhh gister
misschien helpt dit:quote:Op maandag 30 juni 2008 23:47 schreef Ino het volgende:
Ik ben nu 3 pakken melk verder en nog geen schuim, dat frothing wil totaal niet lukken. Het is een stoompijp met 4 gaten, zal dit het probleem misschien zijn of ligt het echt aan mij?
Vandaag begonnen met de Silician blend. Je merkt echt dat er een robusta doorheen zit. Ik vind hem duidelijk pittiger dan de Evening Delight. Voor de laatste studiedagen een aangename koffie!quote:Op donderdag 26 juni 2008 22:28 schreef W1ZZ het volgende:
Mijn overall favoriet (dus voor americano/espresso/cappuccino) is de Barista's Choice, maar de Sicilian is wel makkelijker te zetten (consistenter resultaat). Voor pure espresso heb ik het liefst wel de evening delight, mild en zoetig maar toch sterk omdat ik altijd dubbele ristretto's drink ipv espresso's. Ben geen fan van de java en de guatemala. Colombia is ook prima en de Kenia vind ik zelf erg lekker maar die's is erg friszuur, moet je van houden. Brazil kun je overslaan, saaie bak. Ethiopische Mocha vind ik ook niets weghebben van echte Ethiopische koffies.
Die test is grote onzin. Ze zetten verse Amerikaanse koffies rechtstreeks van de brander tegenover Italiaanse koffies uit de supermarkt die daar al ik weet niet hoe lang hebben gelegen. De test is er heel erg op geënt om de Amerikaanse koffies te laten winnen en dit is weer omdat die Coffeegeeks het niet konden verkroppen dat Ken Davids de Italiaanse koffies beter had genoemd. Dit zou alleen een eerlijke test zijn geweest als de Italiaanse koffies ook vers waren geweest.quote:Op vrijdag 11 juli 2008 04:09 schreef tim2308 het volgende:
En hier nog een erg interessante test. De italiaanse merken komen er helemaal niet zo goed uit. net als bij pasta (zie aldaar) de vraag of het komt of de amerikaanse koffies gewoon beter zijn, de exportpartijen (cq. locale productie) voor amerika slechter zijn, de amerikaanse merken op de amerikaanse smaak is gemaakt (en vv)
Klein vraagje waar kan je de Rancilio rocky SD zo goedkoop krijgen op het internet kom ik hem voornamelijk rond de 300-350 euro tegen ....quote:Op zondag 20 juli 2008 21:51 schreef onderdekoffer het volgende:
Omdat wij de mazzer mini vooralsnog te duur vinden ben ik op zoek gegaan naar malers tot 250 euro. Nu ben ik de volgende 3 malers tegen gekomen:
Gaggia MDF DL - doseerder - in trappen instelbaar 161 euro
Rancilio rocky SD - in trappen instelbaar 250 euro
demoka m203 -traploos 199 euro
Welke verdient wat jullie betreft de voorkeur en is er nog een andere optie?
Alvast bedankt.
op thuisespresso.nl is hij incl btw en verzenden 250 euroquote:Op dinsdag 22 juli 2008 11:48 schreef MeZZiN het volgende:
[..]
Klein vraagje waar kan je de Rancilio rocky SD zo goedkoop krijgen op het internet kom ik hem voornamelijk rond de 300-350 euro tegen ....
Geweldig tnx nu ik een goedkoop silvia op de kop getikt heb kan ik iets meer geld uitgeven aan een grinder!quote:Op dinsdag 22 juli 2008 18:47 schreef onderdekoffer het volgende:
[..]
op thuisespresso.nl is hij incl btw en verzenden 250 euro
Ja hoor: moeilijke locatie + slecht ondernemerschap = faillietquote:Op woensdag 23 juli 2008 14:30 schreef Mark_V het volgende:
Allereerst bleek tot mijn grote verbazing dat de Kaldi in Rotterdam dicht was. Heb jij enig idee hoe dat zit W1ZZ?
Mjah, het zat inderdaad net op een locatie waar nooit iemand eens spontaan voorbij zou komen. Het vreemde was dat hij ook nooit open leek te zijn, op de meest onlogische tijden (woensdagmiddag 3 uur) was hij dan opeens dicht. Mijn ouders zijn helemaal gek geworden toen ze daar voor mij een grindenstein wilden kopen voor Sinterklaas.quote:Op woensdag 23 juli 2008 23:04 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Ja hoor: moeilijke locatie + slecht ondernemerschap = failliet
Kaldi R'dam is al eerder over de kop gegaan maar toen hebben ze meteen iemand gevonden die het over wilde nemen. Die heeft het ook niet gered en nu wilde niemand het proberen.
Je ervaringen bij Kookpunt verbazen me niets, om het even bij welk filiaal dan ook heb ik ook alleen maar slechte hulp gehad.
Gelijk doen het rubber vervangen mijne was ook versteend. Vervangen en lekken gelijk opgelost! En de douchkoop kan je ook gelijk mee vervangen en misschien de filterbasket bij mij waren die beide heel vies en slecht schoon te maken. En vergeet niet de te ontkalken en misschien een backflush (mag niet officeeel maar het helpt de oude koffie zooi er uit te flushen. Handige dingen om gelijk te kopen/bestellen een Pallo coffeetool om de grouphead schoon te maken. een nieuw porta rubber + douche en een nieuwe basket als erg vies is en niet makelijk schoon te krijgen is.quote:Op zondag 27 juli 2008 11:48 schreef onderdekoffer het volgende:
De eerste stap is gezet, er staat vanaf gisteren een Silvia in de keuken. Deze is ca. 3,5 jaar oud en lijkt in een goede staat.
Wel moest zij goed schoon gemaakt worden (was erg smerig, douchekop was zwart) en volgens mij moet de rubberring vervangen worden omdat het portafilter niet meer lekker in het groepshoofd draait.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |