abonnement Unibet Coolblue
  maandag 19 mei 2008 @ 13:12:05 #1
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58760245
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie?
De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over . Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso Topic Part II. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC #833] Hé lul! Koffie graag!).

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos
Er zijn vier verschillende typen espresso-machines:
1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde.
2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk
3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand.
4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP!
Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt

Goede bonen dus...
Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn?
Dat klopt, Fixers begrijpt er gewoon niks van
Maar even serieus, zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man!
Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art?
Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen)
(de mooiste rosetta ooit)
(double heart tulip)
(mooie tulp)
(basic hartjes)
(basic appeltje)


Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen

Vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5
Het grote Baristatopic #6
Koffie voor de fijnproever

[ Bericht 3% gewijzigd door Mark_V op 21-05-2008 10:13:15 ]
  maandag 19 mei 2008 @ 13:19:26 #2
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58760376
Ik heb maar gewoon een nieuw topic aangemaakt, maar dat wil niet zeggen dat de TT "baristatopic" moet blijven. Hoe denken we erover? Mij lijkt "Koffie voor de fijnproever" het beste alternatief.

Ik zal de startpost trouwens nog een beetje oppoetsen, op dit moment is het allemaal nog erg beperkt.
pi_58762325
Met dat idee zat ik ook al Mark_V het andere topic was een beetje dood gebloed
Vanaf 17.00 mag ik weer heerlijk bezig in het feithhuis
  maandag 19 mei 2008 @ 16:55:30 #4
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58764142
Ik vind "Koffie voor de fijnproever" ook een hele mooie
Dat maar doen dan?
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58767191
Dat vind ik prima.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 19 mei 2008 @ 20:03:31 #6
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58767294
quote:
Op maandag 19 mei 2008 19:57 schreef W1ZZ het volgende:
Dat vind ik prima.
Dan ga ik het nú veranderen
en zoals in de FAQ staat: hier een sticker voor je creatieve TVP

It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58770924
Wát Nog een koffietopic?!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58771009
Nee, dit is het omgedoopte baristatopic zodat nu ook mensen die graag lekkere koffie zetten met de ouderwetse snelfiltermethode of bijvoorbeeld met een french press (cafetière) mee kunnen kletsen.

Maar wel nog steeds een topic voor liefhebbers/hobbyisten dus, geen senseo/oploskoffie/nespresso/PuC/etc...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 19 mei 2008 @ 23:25:14 #9
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58771072
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:22 schreef W1ZZ het volgende:
Nee, dit is het omgedoopte baristatopic zodat nu ook mensen die graag lekkere koffie zetten met de ouderwetse snelfiltermethode of bijvoorbeeld met een french press (cafetière) mee kunnen kletsen.
dús een koffietopic
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58771140
Ja, maar niet nóg een koffietopic. Het aantal koffietopics is hierdoor niet veranderd. Smartass
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58771142
Ik vind dit altijd erg leuk:


Onlangs in Italië heb ik een aantal maal zo'n bak gekregen.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58771187
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:28 schreef OA het volgende:
Ik vind dit altijd erg leuk:
[ afbeelding ]

Onlangs in Italië heb ik een aantal maal zo'n bak gekregen.
dat is 1 italiaanse bak die niet zal wegrijden
Redacted
  maandag 19 mei 2008 @ 23:30:32 #13
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58771218
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:27 schreef W1ZZ het volgende:
Ja, maar niet nóg een koffietopic. Het aantal koffietopics is hierdoor niet veranderd. Smartass
weet ik toch
Ik mag je allen graáág plagen
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  maandag 19 mei 2008 @ 23:36:44 #14
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_58771383
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:18 schreef OA het volgende:
Wát Nog een koffietopic?!
Nog een koffieREEKS, zelfs
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  maandag 19 mei 2008 @ 23:48:34 #15
97745 Thorical
finding a way
pi_58771685
Black Filterkoffie

Onze meesterkoffiebrander heeft de allerbeste Arabica bonen geselecteerd op basis van hun rijke aroma en intense smaak. Vervolgens zijn deze koffiebonen zo gebrand dat ze al hun kracht en subtiliteit prijsgeven.

Black heeft een krachtig en verfijnd karakter. BLACK is verrassend: in de fruitige aroma's is bosbes en framboos te herkennen. Black is - volgens ons - de beste koffie die er is.
Waarom dan niet in een bonen versie?
Ik zou hem best eens willen proberen als espresso.
pi_58771875
Een fruitig aroma (zoals in een Ethiopiër of in veel sterkere mate in een Keniaan) is niet altijd even prettig als espresso. Je moet je voorstellen dat alle smaken in een espresso veel intenser zijn, dus dat fruitige zuurtje dat in een kop snelfilterkoffie erg lekker is kan wel eens veel te heftig zijn als espresso.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58772808
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:22 schreef W1ZZ het volgende:
Nee, dit is het omgedoopte baristatopic zodat nu ook mensen die graag lekkere koffie zetten met de ouderwetse snelfiltermethode of bijvoorbeeld met een french press (cafetière) mee kunnen kletsen.

Maar wel nog steeds een topic voor liefhebbers/hobbyisten dus, geen senseo/oploskoffie/nespresso/PuC/etc...
Dit vind ik wel een vreemde eend in de bijt. Met Nespresso is helemaal niets mis, mijns inziens.
Ik heb het nu een aantal keer gehad en als je de goede smaken een beetje uitzoekt is het uitstekend te drinken.
Natuurlijk heb ik liever de koffie die ik zelf maal en dan met mijn Rancilio Silvia zet, maar ik vind er niets mis mee. Dit in tegenstelling tot Senseo en die andere troep.
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_58773664
quote:
Op maandag 19 mei 2008 23:28 schreef OA het volgende:
Ik vind dit altijd erg leuk:
[ afbeelding ]

Onlangs in Italië heb ik een aantal maal zo'n bak gekregen.
Kom een keer naar het feithhuis dan maken we er eentje voor je
pi_58774359
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 01:40 schreef Mark_Boelen het volgende:

[..]

Kom een keer naar het feithhuis dan maken we er eentje voor je
Dat is niet mijn ervaring bij het Feithhuis eerlijk gezegd. Laatste cappuccino die ik daar nog een paar weken geleden had was een grote witte kop van te droog schuim. Maargoed, dat is natuurlijk een momentopname.

@Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58776069
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 07:36 schreef W1ZZ het volgende:
@Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
Helder
Dat er twee topics waren was mij niet bekend
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  dinsdag 20 mei 2008 @ 10:27:01 #21
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58776438
Ik heb de startpost een beetje aangepast, zodat bovenstaande vragen meteen beantwoord worden. Wat zou er nog meer in de startpost moeten staan, zeker nu je een wat groter publiek aanspreekt? Overzicht zetmethoden? Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen (en dan een directe link naar het artikel op coffeegeek )?

U vraagt, wij draaien

Op espressogebied niets nieuws trouwens. Naja, misschien dat mijn koffiegeheugen toch best aardig is. Zonder dat ik het wist, had mijn huisgenoot de sicilian blend van de Koffie Aldi gehaald. Toen ik hem proefde, herkende ik hem nog van toen ik hem maaanden geleden zelf had gehaald.
pi_58776660
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 10:27 schreef Mark_V het volgende:
Overzicht zetmethoden? Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen (en dan een directe link naar het artikel op coffeegeek )?
Beide vind ik wel een goed plan

Ik ben persoonlijk wel gecharmeerd van de koffie van De Pelikaan in Zutphen en van The Golden Coffee Box.
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  dinsdag 20 mei 2008 @ 11:48:47 #23
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_58778060
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 10:27 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb de startpost een beetje aangepast, zodat bovenstaande vragen meteen beantwoord worden. Wat zou er nog meer in de startpost moeten staan, zeker nu je een wat groter publiek aanspreekt? Overzicht zetmethoden? Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen (en dan een directe link naar het artikel op coffeegeek )?

U vraagt, wij draaien

Op espressogebied niets nieuws trouwens. Naja, misschien dat mijn koffiegeheugen toch best aardig is. Zonder dat ik het wist, had mijn huisgenoot de sicilian blend van de Koffie Aldi gehaald. Toen ik hem proefde, herkende ik hem nog van toen ik hem maaanden geleden zelf had gehaald.
  • Overzicht zetmethoden
  • Ik ben noob en zoek een set, wat moet ik doen?
  • Wat voor koffie variaties zijn er te krijgen (meest voorkomende)
  • KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
      dinsdag 20 mei 2008 @ 13:09:43 #24
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58779615
    Waarom maken jullie niet gelijk een wiki? Daar kan heel veel informatie in natuurlijk, en je kunt je OP erin opslaan
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      dinsdag 20 mei 2008 @ 13:45:43 #25
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_58780313
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 13:09 schreef Muck het volgende:
    Waarom maken jullie niet gelijk een wiki? Daar kan heel veel informatie in natuurlijk, en je kunt je OP erin opslaan
    Goed idee
    kan ik wel bij helpen
    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
    pi_58781115
    Leuk idee! Kunnen ook youtube filmpjes met goede voorbeelden van hoe dingen moet bij.

    Op espressogebied heb ik trouwens m'n Fiorenzato Bricoletta weer even vervangen door de Silvia. En ik kan inmiddels met het commerciële apparaat op m'n werk redelijk goed latte art schenken. Thuis wil het nog wat minder omdat de melk niet zo goed homogeen wordt als met het apparaat op m'n werk.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58781474
    (de mooiste rosetta ooit)
    (double heart tulip)
    (mooie tulp)
    (basic hartjes)
    (basic appeltje)
    (duidelijk filmpje van melk opschuimen)

    Dit zijn alvast een paar goede latte art voorbeelden
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58781883
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 07:36 schreef W1ZZ het volgende:

    [..]

    Dat is niet mijn ervaring bij het Feithhuis eerlijk gezegd. Laatste cappuccino die ik daar nog een paar weken geleden had was een grote witte kop van te droog schuim. Maargoed, dat is natuurlijk een momentopname.

    @Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
    Standaard serveren wij inderdaad een wit/ bruine cappuccino.
    Maar droog komt ons niet bekent voor.
    Maar ik zou zeggen meld je is op een dag dat ik moet werken aan de bar en ik maak op dat moment even een voor je, misschien wel met een mooie latte art
    Is het niet leuk om is samen een keer ergens een beetje te gaan oefenen?
    pi_58781991
    nou ja, met droog schuim bedoel ik natuurlijk geen berg zeepsop. Meer een cappuccino die toen ie gemaakt werd top was maar te lang had gestaan voor ie geserveerd werd. Snap je wat ik bedoel?

    Samen oefenen vind ik een leuk idee, alleen ik denk niet dat mijn baas het een idee vindt om na sluitingstijd een onbekende kerel in de winkel te laten staan en bij het Feithhuis zullen er waarschijnlijk wel net zulke bezwaren zijn?
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58788111
    Ik denk dat er wel een vaste OP op de wiki gemaakt kan worden voor deze reeks. Die we dan steeds kunnen herbruiken. Daar dan een kort overzicht in van verschillende zetmethoden. Van cafetiere tot volautomaat en alles er tussenin. Ook een overzichtje van goede kleine branders zou ik erg leuk vinden. Met wat minder nadruk op het zelfbranden (in de op althans).

    En mag ik daar dan bij opmerken dat ik graag nederlandse benamingen zie als die voorhanden zijn: aanstampen ipv tampen en cafetière ipv french press bijvoorbeeld. Maar dat is iets persoonlijks


    Tot zover mijn commentaar op de vorm.

    Nu nog wat meer ontopic is:

    In de winkel ein!-de!-lijk! Boot koffie in het assortiment gekregen. Momenteel alleen nog servings en losse bonen. Een maler is er nog niet. Maar het is een fijne uitbreiding, nu mezelf er nog in verdiepen.

    Andere assortimentsuitbreiding is de Bezzera BZ07. Ook nog niet kunnen testen, maar hij schijnt erg goed te zijn. Opvallend zijn de gedetailleerde tekeningen op de website, exploded-views ('k weet hier geen nederlands woord voor ) met complete onderdelenspecificaties. Volgens mij komt dat erg van pas voor zelf knutselaars die hun machine willen aanpassen, verbeteren of repareren.

    Ik heb begrepen dat Bezzera de eerste bruikbare espressomachine heeft gebouwd in 1901, jaren voor Illy dat deed (van wie ik tot nog toe altijd dacht de moderne espresso uitgevonden te hebben).
    pi_58788671
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 20:38 schreef Fixers het volgende:
    Ik denk dat er wel een vaste OP op de wiki gemaakt kan worden voor deze reeks. Die we dan steeds kunnen herbruiken. Daar dan een kort overzicht in van verschillende zetmethoden. Van cafetiere tot volautomaat en alles er tussenin. Ook een overzichtje van goede kleine branders zou ik erg leuk vinden. Met wat minder nadruk op het zelfbranden (in de op althans).

    En mag ik daar dan bij opmerken dat ik graag nederlandse benamingen zie als die voorhanden zijn: aanstampen ipv tampen en cafetière ipv french press bijvoorbeeld. Maar dat is iets persoonlijks
    Waarom volautomaten? Zie Nespresso, nauwelijks tot geen hobby-element/eigen inbreng. Waarom een overzicht van kleine branders maar dan minder over zelf branden in de OP? En waarom in godsnaam niet tampen en french press? Alle grote koffiesites zijn in het Engels. Of moeten we soms ook over PIA apparaten en melkkunst gaan praten?
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58789930
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 21:06 schreef W1ZZ het volgende:

    [..]

    Waarom volautomaten? Zie Nespresso, nauwelijks tot geen hobby-element/eigen inbreng.
    Omdat dit topic vooralsnog "Koffie voor de fijnproever" heet. De bedoeling is een wat ruimere doelgroep te kunnen bereiken. Dat senseo en Nespresso door de beperktheid van beschikbare koffiemelanges wordt ingeperkt begrijp ik best. Maar een volautomaat levert een prima koffie elke en iedere keer als je op die knop drukt. Maar dat wordt wel bepaald door de koffie die je erin doet. Wat dat betreft heeft gewone filterkoffie hier net zo goed een plek in mijn ogen. Dat iemand voor meer gemak kiest deze persoon niet automatisch géén fijnproever of liefhebber meer.

    Als je volautomaten wilt uitsluiten moet het topic omgedoopt worden tot het "Ik wil alles met de hand doen als ik koffie zet-topic"
    quote:
    Waarom een overzicht van kleine branders maar dan minder over zelf branden in de OP?
    Omdat de nering in de barista topic reeks was dat je alleen maar acceptabele koffie zet als je zelf brand, zelf maalt en zelf zet in je zelfverbouwde en aangepaste espressomachine. Zo komt het een beetje over. Heel erg leuk als je jezelf erin verdiept en het echt als hobby beschouwd, maar het schrikt beginnende koffieliefhebbers een beetje af. Wilden we het hier nu niet juist wat laagdrempeliger maken?

    Wat meer info over kleinere branders en winkeliers is dan interresant voor degenen die eens wat anders willen dan DE-roodmerk, al is het maar voor na het kerstdiner uit het snelfilterappraat. Gewoon meer variatie in de eenheidsworst van de supers en Simon Levelt zonder gelijk naar het andere uiterste te gaan.
    quote:
    En waarom in godsnaam niet tampen en french press? Alle grote koffiesites zijn in het Engels. Of moeten we soms ook over PIA apparaten en melkkunst gaan praten?
    Zoals ik al zei: dat is iets persoonlijks. Ik erger me aan overmatig gebruik van engelse termen. Ik stamp ijn koffie gewoon aan, ik tèèèèmp het niet. Ik heb gewoon iets te lang iets teveel mensen om me heen gehad die engelse woorden gebruiken om interresant te doen (ook wel bekend als managers). Maar we kunnen natuurlijk altijd even meeten, om te levellen zodat we kwitprookwoo een deal kunnen reachen.

    Dat alle grote koffiesites in het engels zijn, vind ik een slecht argument. We zitten hier namelijk niet op zo een engelstalige koffiesite maar op een Nederlandse. Mijn engels is prima, maar ik zit op fok omdat het hier nederlandstalig is.

    Maar, ten derde male: dat is iets persoonlijks.$
      dinsdag 20 mei 2008 @ 22:01:33 #33
    70017 edcetera
    ...en nog veel meer
    pi_58790225
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 20:38 schreef Fixers het volgende:


    In de winkel ein!-de!-lijk! Boot koffie in het assortiment gekregen. Momenteel alleen nog servings en losse bonen. Een maler is er nog niet. Maar het is een fijne uitbreiding, nu mezelf er nog in verdiepen.

    Andere assortimentsuitbreiding is de Bezzera BZ07. Ook nog niet kunnen testen, maar hij schijnt erg goed te zijn. Opvallend zijn de gedetailleerde tekeningen op de website, exploded-views ('k weet hier geen nederlands woord voor ) met complete onderdelenspecificaties. Volgens mij komt dat erg van pas voor zelf knutselaars die hun machine willen aanpassen, verbeteren of repareren.

    Ik heb begrepen dat Bezzera de eerste bruikbare espressomachine heeft gebouwd in 1901, jaren voor Illy dat deed (van wie ik tot nog toe altijd dacht de moderne espresso uitgevonden te hebben).
    De Illy is wel de beste Coffee-bar keten (in mijn ervaring qua lekkere koffie) zeker tov een Starbucks, Douwe Egberts of Nescafe keten. Heb ze helaas in NL nog nooit gezien.

    Heb zelf een tijdje gewerkt bij een coffee farm in Zambia. Beste manier is om koffie in bonenvorm te kopen
    Bij voorkeur bij een "koffie-specialist, die ongesorteerde bonen heeft (dus geen mix van verschillende afkomst zoals die in de supermarkten verkocht worden)
    en met een koffiemolen fijn te malen als snelfilter (toch mijn favoriet) of nog fijner voor een espresso-apparaat. De echte goeroe zou het liefste rauwe koffiebonen willen hebben en ze zelf branden.
    Een specialistisch proces en ik twijfel of je die rauwe koffieboon vers genoeg kan vinden in NL om een betere smaak te krijgen als een goed geconserveerde gebrande bonen versie.
    Ik haal de gebrande bonen het liefst van de bron, bijna vacuum verpakt en dat de vriezer in voor "speciale gelegenheden"
    The best firms advertise the least...
    pi_58793351
    quote:
    Op dinsdag 20 mei 2008 21:52 schreef Fixers het volgende:
    Wilden we het hier nu niet juist wat laagdrempeliger maken?
    Ik heb dit citaat er even uitgelicht, eigenlijk omdat ik het met je gehele post oneens ben maar niet de behoefte heb om elk puntje te gaan behandelen. Ik denk niet dat het ooit de bedoeling is geweest dit topic laagdrempeliger te maken, alleen om de horizon te uit te breiden met andere wat meer handmatige (for lack of a better word) manieren van koffiezetten. Volautomaten zijn niet voor koffieliefhebbers, volautomaten zijn voor mensen die koffie op een gemiddelde manier lekker vinden en geen zin hebben om moeite te doen dus liever veel geld uitgeven zodat ze op een knopje kunnen drukken. De volautomaat is de magnetron voor koffie, binnen te houden maar niet écht lekker.

    Dit was en blijft hopelijk een topic voor koffiehobbyisten.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58793565
    Volgens mijn oud baas is de beste methode toch de boerenpot methode: koffie redelijk grof malen, heet water erop en dan 10 minuten laten staan. Is ook de methode die gebruikt wordt om koffie te proeven ivm het inkopen.

    Ik zag de naam starbucks net voorbij komen. Nog nooit iets fatsoenlijks daar gedronken (praat even over de vestigingen om/rond Parijs)
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
    pi_58793687
    Mijn baas - ook een koffieliefhebber - zei dat op z'n recente reis door China Starbucks wel het beste was dat je daar kon krijgen en dat het niet eens zo slecht was.

    Ik vind zelf voor een grote mok koffie de french press de fijnste methode. Eigenlijk hetzelfde als dat jij beschrijft: grofgemalen koffie, water erop en laten staan. Dan het stampertje naar beneden.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58795058
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 00:11 schreef W1ZZ het volgende:

    [..]

    Ik heb dit citaat er even uitgelicht, eigenlijk omdat ik het met je gehele post oneens ben maar niet de behoefte heb om elk puntje te gaan behandelen. Ik denk niet dat het ooit de bedoeling is geweest dit topic laagdrempeliger te maken, alleen om de horizon te uit te breiden met andere wat meer handmatige (for lack of a better word) manieren van koffiezetten. Volautomaten zijn niet voor koffieliefhebbers, volautomaten zijn voor mensen die koffie op een gemiddelde manier lekker vinden en geen zin hebben om moeite te doen dus liever veel geld uitgeven zodat ze op een knopje kunnen drukken. De volautomaat is de magnetron voor koffie, binnen te houden maar niet écht lekker.

    Dit was en blijft hopelijk een topic voor koffiehobbyisten.
    Uit de OP:
    quote:
    Op maandag 19 mei 2008 13:12 schreef Mark_V het volgende:
    Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)
    "de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen. "
    Er staat andere zetmethoden, volautomaten zijn er niet in uitgezonderd. Ik vind dat de "barista's" hier nogal snobistisch. Alleen alles met de hand en zelfdoen is goed de rest is maar kut en zielig en voor luie mensen. Dat is de nering in de reeks. Een beetje openheid is er niet bij.

    En die persoonlijke aanval mag uit de OP worden gehaald. Als je geen gewone arugmenten kan bedenken dan moet je gewoon niks zeggen.
    pi_58796056
    Fixers de discussie heeft geen zin meer denk ik aangezien we blijkbaar lijnrecht tegenover elkaar staan in dezen. En om een flamewar te voorkomen wil ik het hier verder bij laten.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 09:50:57 #39
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58796720
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 07:39 schreef Fixers het volgende:

    En die persoonlijke aanval mag uit de OP worden gehaald. Als je geen gewone arugmenten kan bedenken dan moet je gewoon niks zeggen.
    Eerste flamewar ooit in het baristatopic/koffie voor de fijnproever

    Was een geintje joh, was dat niet duidelijk?

    Van mij mogen trouwens zowel volautomaten als zelf branden kort opgenomen worden in de OP. Je kan dan wel meteen schrijven dat volautomaten inherente nadelen bieden.

    Wat geeft trouwens betere koffie, ESE of volautomaten? Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een ESE-pod in mijn handen gehad dus....

    [ Bericht 13% gewijzigd door Mark_V op 21-05-2008 09:56:59 ]
    pi_58796985
    De gemiddelde volautomaat geeft een redelijke americano maar zou nog geen espresso kunnen maken om z'n leven te redden. Cappuccino vind ik meestal ook wel te drinken uit een volautomaat omdat het systeem voor melk opschuimen best goed werkt. ESE pods zijn natuurlijk niet vers etc. maar voor de minder geïnformeerde (god hee, ik moet ineens wel op m'n woorden gaan letten) is het wel te doen. Je kunt iig nog enigszins de doorloopsnelheid en de temperatuur zelf controleren (doorloopsnelheid d.m.v. de OPV).
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58797032
    Nog even mierenneuken trouwens: een volautomaat is eigenlijk een semi-automaat met voorprogrammeerbare knoppen om een exacte hoeveelheid water te laten doorlopen. Waar we het nu over hebben heet eigenlijk superautomaat.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 10:12:23 #42
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58797193
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 09:50 schreef Mark_V het volgende:

    [..]

    Eerste flamewar ooit in het baristatopic/koffie voor de fijnproever

    Was een geintje joh, was dat niet duidelijk?

    Van mij mogen trouwens zowel volautomaten als zelf branden kort opgenomen worden in de OP. Je kan dan wel meteen schrijven dat volautomaten inherente nadelen bieden.

    Wat geeft trouwens betere koffie, ESE of volautomaten? Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een ESE-pod in mijn handen gehad dus....
    nu ga ik vast domme vragen stellen, shoot me
    Wat is in vredesnaam een ESE-pod?
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      woensdag 21 mei 2008 @ 10:18:00 #43
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58797323
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 10:05 schreef W1ZZ het volgende:
    Nog even mierenneuken trouwens: een volautomaat is eigenlijk een semi-automaat met voorprogrammeerbare knoppen om een exacte hoeveelheid water te laten doorlopen. Waar we het nu over hebben heet eigenlijk superautomaat.
    , ik zat net ook uit te zoeken of dat niet zo was. Op die coffeefeek buying-guide hebben ze het over:
    1. manual
    2. semi-auto
    3. auto
    4. superauto

    Maar is het in het Nederlands dus:
    3. automaat
    4. volautomaat
    of 3. volautomaat
    4. superautomaat

    Ik vind zelf het verschil tussen een automaat en half-automaat eigenlijk maar arbitrair. Ik heb zelf een automaat maar gebruik ik hem altijd halfautomatisch
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 10:12 schreef Muck het volgende:

    [..]

    nu ga ik vast domme vragen stellen, shoot me
    Wat is in vredesnaam een ESE-pod?
    ESE is een senseopad voor espresso-machines. Je hebt een aangepast filterbakje. Voordeel is dat het makkelijk is en je apparaat niet vies wordt, nadeel is dat het duur is, je weinig controle hebt en de koffie oud is.
    pi_58797334
    Een ESE pod is een beetje zoals Senseo. gemalen koffie tussen twee vloeipapiertjes. In plaats van dat je die in het Senseo apparaat stopt doe je ze dus in een espressomachine. Verhoogt het gemak maar komt de smaak niet ten goede.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 10:22:15 #45
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58797415
    ah okee!
    weer wat geleerd vandaag
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_58797484
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 10:18 schreef Mark_V het volgende:
    Ik vind zelf het verschil tussen een automaat en half-automaat eigenlijk maar arbitrair. Ik heb zelf een automaat maar gebruik ik hem altijd halfautomatisch
    [..]
    GMTA. Op m'n werk gebruik ik wel de knoppen als het druk is, maar als ik meer tijd heb probeer ik altijd handmatig de doorloop te stoppen.

    Wil het trouwens een beetje lukken met branden tegenwoordig? Al een tijdje niets over gehoord.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 10:25:10 #47
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58797497
    Wat betreft naamgeving E/N:
    Ik ben voor tampen, latte art in het engels.
    En cafetiere, afklopbak in het nederlands

    Wat zou een pia-apaaraat dan moeten zijn in het engels
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 10:24 schreef W1ZZ het volgende:

    [..]

    GMTA. Op m'n werk gebruik ik wel de knoppen als het druk is, maar als ik meer tijd heb probeer ik altijd handmatig de doorloop te stoppen.

    Wil het trouwens een beetje lukken met branden tegenwoordig? Al een tijdje niets over gehoord.
    Mjah, mijn bonen zijn op en ik heb nog steeds geen nieuwe besteld. Ik zit tegenwoordig ook vrijwel alleen maar in Leeuwarden, en mijn brander staat in Rdam. Dus zeg maar laag pitje. Wat ik nog steeds wel moeilijk vind is dat je met zelfgebrande bonen WEER een variabele erbij hebt. Mijn techniek is absoluut nog niet goed genoeg om een consistente bak te zetten, keer op keer.
    pi_58797658
    Proportioneel Integrale Afgeleide apparaat, ofwel de welbekende Proportional Integral Derivative (PID) device.

    Dat je een extra variabele erbij hebt klopt wel maar eigenlijk staat ie los van je techniek van espresso maken. Je brandt en dan moet je het daarna met die koffie doen, net als wanneer je in de winkel koffie zou kopen. Heeft geen invloed op je techniek van espressozetten bedoel ik
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 10:40:06 #49
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58797790
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 10:32 schreef W1ZZ het volgende:
    Proportioneel Integrale Afgeleide apparaat, ofwel de welbekende Proportional Integral Derivative (PID) device.

    Dat je een extra variabele erbij hebt klopt wel maar eigenlijk staat ie los van je techniek van espresso maken. Je brandt en dan moet je het daarna met die koffie doen, net als wanneer je in de winkel koffie zou kopen. Heeft geen invloed op je techniek van espressozetten bedoel ik
    Troubleshooting is lastiger. Je hebt maar batches van ongeveer 160 gram per keer (dat is 10 shots). Stel, je koffie is zuur, bitter, gewoon smerig etc. Ligt het dan aan je brakke techniek of een verkeerde branding? Voor je het weet denk je, nou dan zal mijn temp wel te laag zijn geweest etc, maar dan heb je gewoon een fuckup met branden gemaakt.

    Ik ben bijv. een keer 6 shots bezig geweest om een Sulawesiboon, die bekkentrekkend zuur was, te verbeteren. Bleek het gewoon dat die bonen nog vrijwel rauw waren, maar de kleur was al aslof ze city waren. Die hele zak heb ik moeten branden totdat ze bijna vienna waren, en dan was het zuur pas weg.

    Bij bijv. Kaldi neem ik aan dat ze na een roasting eerst 1 kopje zetten om te kijken of hij aan de kwaliteitseisen voldoet.
    pi_58805739
    Kaldi's koffie is niet winkelgebrand maar wordt gebrand door Smit & Dorlas (wel naar recept van Kaldi). Dus dat betekent fabrieksbranden en regelmatige kwaliteitscontrole. Gelukkig ligt het wel snel genoeg in de winkel
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 21 mei 2008 @ 18:19:28 #51
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58806551
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 17:29 schreef W1ZZ het volgende:
    Kaldi's koffie is niet winkelgebrand maar wordt gebrand door Smit & Dorlas (wel naar recept van Kaldi). Dus dat betekent fabrieksbranden en regelmatige kwaliteitscontrole. Gelukkig ligt het wel snel genoeg in de winkel
    Kan je iets meer vertellen over de melanges van de Kaldi? Wat voor bonen zitten er bijv. in die Sicilian blend? En is die Kaldi-blend eigenlijk wat? Voor Kaldibegrippen is hij nog redelijk goedkoop (ik vind Kaldi eigenlijk maar duur met hun bonen, ze zitten een dikke anderhalve euro per 250 gram boven de SL, wat toch wel hun concurrent is)

    Hmmm, ik kan de OP niet meer bewerken, kan Muck mij daar extra schrijfrechten voor geven of hoe werkt dat hier?
    pi_58806691
    Over de blends kan ik je helaas weinig vertellen, dat is een beetje het geheim van het hoofdkantoor i.s.m. Smit&Dorlas. De Sicilian is 90% arabica en 10% robusta waardoor ik 'm voor espresso een beetje te scherp vind maar voor capp issie wel lekker. De Kaldi Blend is rather bland vind ik persoonlijk.

    Over de prijs van Kaldi vs. SL: je hebt gelijk de prijzen van Kaldi liggen hoger. Maar bij ons krijg je versere koffie waarvan je precies op de verpakking kunt zien wanneer ie is gebrand en je krijgt 'm in gesealde zakken. Bij SL krijg je koffie uit een grote trechter die er al ik weet niet hoe lang in zit en je krijgt het vervolgens in een papieren zakje dat lekker lucht binnenlaat. Dus we zijn duurder dan SL maar daar krijg je imo ook wat voor terug. Overigens zijn we altijd nog weer goedkoper dan Illy
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      vrijdag 23 mei 2008 @ 18:21:33 #53
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58862246
    Sorry voor die post, ik dacht niet na.
    Maargoed.
    Hier heb ik wat plaatjes van mijn nieuwe (tweedehands weliswaar) machine, de la Pavoni Professional!



    Een vergelijking. De portafilter van La Pavoni en die van Isomac Zaffiro (E61 groep).


    In het begin denk je: Die portafilter van La Pavoni is speelgoed, het is fischer-price, het slaat nergens op. Na een paar weken denk je: Die portafilter van de E61 groep is veel te groot en lomp.

    Ik had wel wat problemen met de machine. Hij lekte, dus ik heb wat vervangende pistonringen moeten bestellen.
    Inclusief die ringen, de tamper en het apparaat heeft het me 260 euro gekost. Ik ben er enorm blij mee, het is leuk om te doen en het kost nauwelijks meer tijd dan met een normale machine. Het voelt gewoon goed om zelf je espresso te persen.

    De kwaliteit van de espresso wordt steeds beter, het verschilt alleen wel vaak tussen lekker en verschrikkelijk goed.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
      vrijdag 23 mei 2008 @ 18:25:03 #54
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58862330
    quote:
    Op vrijdag 23 mei 2008 18:21 schreef faberic het volgende:
    Sorry voor die post, ik dacht niet na.
    Ach, ik keek naar je ondertitel en wist genoeg
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      vrijdag 23 mei 2008 @ 18:25:34 #55
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58862340
    De eerste met een Senseo Avatar heeft zich al gemeld, ik denk dat we toch weer terugmoeten naar Barista. In elk geval geen "koffie", dat is té multi-interpretabel.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
      vrijdag 23 mei 2008 @ 18:38:52 #56
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58862646
    quote:
    Op vrijdag 23 mei 2008 18:25 schreef faberic het volgende:
    De eerste met een Senseo Avatar heeft zich al gemeld, ik denk dat we toch weer terugmoeten naar Barista. In elk geval geen "koffie", dat is té multi-interpretabel.
    Ach, dat is alleen zijn avatar maar, verder is OA een schatje
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      vrijdag 23 mei 2008 @ 19:13:56 #57
    112339 MPG
    Slaverplaatser / Koffiemanager
    pi_58863413
    quote:
    Op vrijdag 23 mei 2008 18:38 schreef Muck het volgende:

    [..]

    Ach, dat is alleen zijn avatar maar, verder is OA een schatje
    Stiekem wilt OA niks liever dan de beste koffie leren kennen
    Als hij hier nou een warm welkom krijgt, ruilt ie zijn avatar vanzelf in
    KSC JUBILEUM topic
    "Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
    #TeamHumbug
    Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
      vrijdag 23 mei 2008 @ 21:07:22 #58
    97745 Thorical
    finding a way
    pi_58865884
    Ik wil ook goede koffie met een snelfilter apparaat.
    Wat is een aanrader? Ik heb 's morgens geen zin om me bezig te houden met een espresso.
      vrijdag 23 mei 2008 @ 21:37:10 #59
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58866690
    quote:
    Op vrijdag 23 mei 2008 21:07 schreef Thorical het volgende:
    Ik wil ook goede koffie met een snelfilter apparaat.
    Wat is een aanrader? Ik heb 's morgens geen zin om me bezig te houden met een espresso.
    Koop eerst een goede molen, enige advies wat er is.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_58867267
    Thorical: zoals faberic al zei staat of valt alle goede koffie met een goede molen en met daarnaast verse koffie. Het probleem met een snelfilter apparaat is dat het het water niet heeft laten koken. Het makkelijkst zou zijn gewoon zo'n trechterding voor filterzakjes te kopen en daar water op schenken dat eerst gekookt heeft en daarna even een minuutje of 2 heeft kunnen afkoelen. Eventueel wat zout door de gemalen koffie heen doet ook wonderen. Maar wel weinig, je wilt natuurlijk niet dat je koffie zout gaat smaken!
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zaterdag 24 mei 2008 @ 15:09:53 #61
    97745 Thorical
    finding a way
    pi_58877786
    quote:
    Op vrijdag 23 mei 2008 21:37 schreef faberic het volgende:

    [..]

    Koop eerst een goede molen, enige advies wat er is.
    Ik heb zo'n Solis maestro geval niet de beste maar ik kan de maalgraad instellen. En ik koop mijn bonen iedere week versgebrand bij Wijs en zonen.
    Maar ik heb het idee dat mijn koffie binnen de kortste keren gekookt is op het warmhoudplaatje van mijn Phillips koffie zetter. Daarom verwarm ik een thermoskan voor en schenk ik de koffie daarin over als die doorgelopen is.
    Het helpt om er geen Zweedse koffie zooi van te maken. Maar er moeten toch snelfilter systemen bestaan die wel een smakelijke kop koffie produceren.
      zaterdag 24 mei 2008 @ 22:40:20 #62
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58887142
    Ik ben zelf naast espresso ook dol op French Press. Kost niet veel, en is érg lekker.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_58890448
    Grappig, ik ook! Heb liever French Press dan een americano!
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zondag 25 mei 2008 @ 16:35:53 #64
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_58900940
    Ik ga binnenkort weer even wat groene bonen kopen. Heeft iemand suggesties?
    ik heb nu een tijdje het volgende gehad:
    -Harrar
    -Sulawesi
    -Monsooned Malabar
    -Peru
    -Dominicaanse Republiek

    Ik ben van plan om sowieso Malabar en Sulawesi weer te kopen. Wat zal ik verder nemen? Yrgacheffe? Bonga Wild Forest? Wat is een goede Colombia? Mandheling? Yemen?

    Tell me!
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_58901082
    yrgacheffe is qua smaak voor 80% gelijk aan harrar dus dat is niet erg spannend als je iets nieuws wilt proberen. Tegelijkertijd issie wel erg goed, ik vind 'm beter dan harrar. Sulawesi/mandheling zelfde verhaal. Yemen vind ik het geld niet waard. Een goede Colombiaan weet ik niet en Bonga Wild Forest ken ik ook niet...

    Probeer verder eens wat echte klassiekers: Guatemala Antigua, Nicaragua Maragogype, Panama Boquete. En een favoriet van mij en marmhz is de Cuba Altura Lavado.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58917164
    De Cuba is op hoorde ik. Helaas!
    Als je van een chocolade boontje houdt is de Haiti XXXXX ook wel lekker en die is niet te duur. Ziet er niet uit als boon maar brand wel mooi en smaakt prima.
    Peru vind ik zelf ook altijd erg lekker.
    Bonga is een boon van de wilde koffieplant uit de jungle. Zal qua smaak wel bij de andere Afrikanen in de buurt komen. Fruit, zurig.
    Guatemala Antigua is altijd wel een fijne boon om mee te melangeren vind ik. Geeft de melange wat meer complexiteit.
    Ik zou zeggen koop een combinatie van wat zwaardere basisbonen zoals de Malabar of zo'n indonesische boon of de Haiti en daarnaast wat uit Afrika of Latijns Amerka met wat meer fruit en zuurtonen (smaakprofielen vind je op hasbean en sweetmarias). Dan kan je gaan melangeren wat erg leuk is. Eventueel hebben ze inmiddels ook een robusta uit Uganda die je voor 10% kan toevoegen. Italiaanse branders zweren daarbij, voor de crema en de basis.
    pi_58918735
    Waarom heb ik hier nog geen TVP? Het zal de nieuwe TT zijn!
    Heeft iemand ervaring met Café Britt Grana entero koffiebonen? Komt uit Costa rica. Kon ze niet laten liggen op het vliegveld van Curacao.
    pi_58923084
    Ja grappig, toevallig sinds 2 dagen ervaring mee. Ik hoop dat de jouwe beter zijn want ik kreeg er op een Kees van der Westen met geen mogelijkheid fatsoenlijke espresso uit...
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      maandag 26 mei 2008 @ 20:16:46 #69
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58926009
    Kijk, er wordt weer over zelf branden gesproken. Als ik nu eindelijk wat meer tijd heb, moet ik dat ook weer eens oppakken. Zou ik van de zelfbranders hier een top5 van het ongebrand.nl assortiment kunnen krijgen? Ik ben meer van het chocoladeachtige dan het zurige....

    @Marmhz, ik las op TMC dat je je Bric alweer wil gaan verkopen. Wat ontbreekt eraan? Ik lees datje wil upgraden naar een klein commercieel apparaat, maar kom je daar niet net vanaf (lees: Junior)? Naar wat voor iets ben je dan op zoek? Jammer dat hij een tank heeft, anders had ik had zeker interesse gehad (ik ben echt verslaafd aan apparaten met vaste wateraansluiting).
    pi_58929140
    Wat ik precies wil weet ik nog niet. In ieder geval een rotatiepomp en vaste wateraansluiting zijn wensen en het liefste ook iets om de temperatuur te regelen. Daarvoor is sowieso geld nodig dus moet de Bric eruit. Als iemand belangstelling heeft Wie tips heeft voor een machine!?
    pi_58931477
    De Bric is sowieso kut
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58944423
    Leg eens uit?
    pi_58945841
    Nou ja, de mijne iig. Maakt nog steeds veel lawaai, tussen de lekbak en het apparaat zelf moet ik inmiddels met een stuk hout ondersteunen zodat ie niet in elkaar valt. De boilerdruk heb ik inmiddels naar 1.4 omhooggeschroefd maar het apparaat weet nog steeds niet behoorlijk te stomen...
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58960566
    Ik snap het. Meeste van die mankementen zijn toch terug te voeren op transport schade toch?
    pi_58960711
    Ik denk dat je wat betreft de gammele constructie gelijk hebt. Herrie weet ik niet, ik kan me voorstellen dat ie wat resoneert door de gammelheid van de kast maar niet zo erg als hier. En over de stoomcapaciteit van de Bric lees je nergens wat goeds. Vooral dat laatste vind ik belachelijk, m'n Silvia stoomt echt veel en veel beter en die kost minder dan de helft
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59007316
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 18:28 schreef W1ZZ het volgende:
    Over de prijs van Kaldi vs. SL: je hebt gelijk de prijzen van Kaldi liggen hoger. Maar bij ons krijg je versere koffie waarvan je precies op de verpakking kunt zien wanneer ie is gebrand en je krijgt 'm in gesealde zakken. Bij SL krijg je koffie uit een grote trechter die er al ik weet niet hoe lang in zit en je krijgt het vervolgens in een papieren zakje dat lekker lucht binnenlaat. Dus we zijn duurder dan SL maar daar krijg je imo ook wat voor terug. Overigens zijn we altijd nog weer goedkoper dan Illy
    Mwah over de versheid ben ik het met je eens. Doch krijg ik mijn koffiebonen altijd in een gesealde zak (als je per kilo koopt) en die papieren zakjes waarover je het hebt hebben een plastic coating aan de binnenkant.
    pi_59009057
    Maar die papieren zakjes worden niet geseald en dus kan er via de opening lucht naar binnen. En wat al niet meer vers is als het de zak in gaat (zie grote trechterverhaal) kan niet ineens vers worden omdat het de zak in gaat

    Kijk, ik werk natuurlijk bij Kaldi dus ik zou sowieso nooit zeggen dat SL beter is, maar ik geloof er oprecht sterk in dat Kaldikoffie beter is dan Leveltkoffie.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      vrijdag 30 mei 2008 @ 13:58:05 #78
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_59011839
    Kaldi is echt beter dan SL. Daarnaast is Kaldi een koffiewinkel, en SL een theewinkel. Voor thee is het perfect, maar koffie hebben ze geen verstand van, tenminste in Apeldoorn.
    Toen ik vroeg wanneer die koffie gebrand was wist ze dat niet maar ze zei dat "boontjes" toch wel een dikke maand houdbaar waren. Bovendien zei ze over het systeem daar: Je vult het bovenin bij, en van onder haal je het eruit, dus je hebt altijd vers hier.
    Dat slaat dus echt nergens op. Die silo's in de winkel zijn verder van glas, en ook dat is slecht voor je bonen. Ik sla geen bonen op in de hopper van mijn molen, hoewel die hopper donkergetint is (zoals een zonnebril), zodat er niet teveel (UV) straling op die bonen komt. Die silo's van SL zijn niet eens donkergetint maar glashelder.

    Zelf branden blijft gewoon super! Ik deed vorige week en deze week eindexamen, en waarschijnlijk had ik als enige van Nederland een thermosfles zelfgebrande (french press) koffie bij me. Ik werd bijna ziek van de schoolkoffie die geschonken werd.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
      vrijdag 30 mei 2008 @ 14:02:03 #79
    39145 Aventura
    Relax, het is maar Fok
    pi_59011932
    Ik ben sinds kort overgestapt op de Moka Express-methode.
    Nu wordt aangeraden dat je hiervoor een maling moet nemen die niet te grof is, maar ook niet te fijn. Zijn er nog meer mensen die op deze manier espresso maken, en hebben jullie evt. tips?
    pi_59012212
    quote:
    Op vrijdag 30 mei 2008 11:45 schreef W1ZZ het volgende:
    Maar die papieren zakjes worden niet geseald en dus kan er via de opening lucht naar binnen. En wat al niet meer vers is als het de zak in gaat (zie grote trechterverhaal) kan niet ineens vers worden omdat het de zak in gaat

    Kijk, ik werk natuurlijk bij Kaldi dus ik zou sowieso nooit zeggen dat SL beter is, maar ik geloof er oprecht sterk in dat Kaldikoffie beter is dan Leveltkoffie.
    LOL, toen ik nog kwaliteitsmanager was van een koffiebranderij heb ik ooit eens een hele partij verpakte koffie afgekeurd omdat de zakken niet goed geseald waren. Restzuurstofpercentage van 1% was en is de norm (en als je meter 21% aangeeft weet je dat er een probleem is )
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
    pi_59016382
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      vrijdag 30 mei 2008 @ 21:43:29 #82
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59021535
    quote:
    Op vrijdag 30 mei 2008 14:02 schreef Aventura het volgende:
    Ik ben sinds kort overgestapt op de Moka Express-methode.
    Nu wordt aangeraden dat je hiervoor een maling moet nemen die niet te grof is, maar ook niet te fijn. Zijn er nog meer mensen die op deze manier espresso maken, en hebben jullie evt. tips?
    Jahoor, gebruik bij voorkeur vers gebrande koffie van SimonLevelt/Kaldi oid en zeg dan dat het voor de moka is, dan malen ze het op de juiste stand. Maar als dat teveel gedoe is, de standaard "espressomaling" van de supermarkt voldoet prima. Die is namelijk te grof voor een echt espressoapparaat maar eigenlijk precies goed voor de Moka. Ik gebruik altijd de volgende methode:
    1. Doe er water in tot het overdrukventieltje
    2. Vul het bakje met koffie, tik hem dan even aan op het aanrecht en vul hem dan tot de rand. Niet aanstampen oid
    3. Zet hem op hoog vuur totdat de koffie er aan de bovenkant eruit komt
    4. Zet het vuur tijdens het doorlopen laag, anders krijg je verbrande koffie
    5. Haal hem van het vuur zodra hij begint te pruttelen. Dit betekent namelijk dat er stoom door je koffie aan het gaan is. Dit betekent echt mega vieze verbrande koffie.

    Hoewel ze het nadeel hebben dat er vieze alu-aanslag opkomt die niet echt gezond is, heb ik een voorkeur voor de alupotjes tot 4 persoons. Deze zijn wat dikker, waardoor hij tijdens het zetten minder warm wordt. Daarnaast gaan die RVS dingen altijd lekken. Tenslotte is meer dan 4persoons niet echt aan te raden, omdat het doorlopen dan te lang duurt, waardoor je koffie bitter wordt.
      vrijdag 30 mei 2008 @ 21:55:05 #83
    39145 Aventura
    Relax, het is maar Fok
    pi_59021834
    Kijk, dat zijn de betere tips! Ik verwarm hem altijd op middelhoog vuur, maar het is dus beter om tijdens het koken de pit wat lager te zetten? Ik dacht trouwens dat het pruttelen aangeeft dat het klaar is, maar dan ben je al aan de late kant? (Ik luister altijd vanuit de woonkamer of ik al pruttel hoor, en dan loop ik naar dekeuken). Beter erbij blijven staan dus?
    pi_59023549
    Ik sta op het punt om ook een espresso machine aan te schaffen, aangezien ik een enorme espresso fan ben. Alleen heb ik totaal geen kaas gegeten van het zelf zetten en zat daarom aan een volautomatische te denken, waar je wel zelf de maling, hoeveelheid water en sterkte in kan stellen. Bijvoorbeeld de Delonghi ESAM 4200 of de Saeco Talea Giro. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben of zitten hier alleen maar die-hards?

    Daarbij komt dat ik 's ochtends dan even makkelijk op dat knopje kan duwen en de rest gaat vanzelf terwijl ik mezelf aankleed omdat ik weer s te lang in bed heb gelegen
    dus
      Redactie Games vrijdag 30 mei 2008 @ 23:18:00 #85
    52557 crew  Mr.Noodle
    Offtopic in geleuter...
    pi_59023819
    De duurste en lekkerste koffie is natuurlijk Kopi Luwak...
    How do you get precisely 4 Gallons of water with a 3 Gallon and 5 Gallon Can...
    pi_59024006
    pirke: Ik heb er ervaring mee in zoverre dat wij zowel volautomaten als semi-automaten verkopen. Als je een echte espressofan bent is er geen enkele volautomaat die je tevreden zal stellen. DeLonghi moet je sowieso direct vergeten dat is echt prut en Saeco... Tja bij ons krijgen we ze erg vaak terug omdat er wat mis mee is. Jura is het beste merk in mijn ogen. Met die apparaten kun je een goede kop koffie of cappuccino maken. Maar een goede espresso hoef je niet te verwachten.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59024219
    Hoe lang duurt het voordat ik met een semi-automaat of een manual zover ben dat ik een lekker kopje espresso kan zetten? Dus het leerproces... Het voordeel wat ik in zo'n volautomatische zag was dat ik alleen maar hoefde te fine-tunen met de instellingen.

    En wat kan je me aanraden voor een budget tot 500 euro? Ik heb dus nog helemaal niets (op zo'n klein stoomding voor op het fornuis na) dus zal ook een grinder etc moeten aanschaffen.
    dus
    pi_59024449
    Voor een budget tot 500E zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met een Gaggia Classic en een Solis Maestro. De Gaggia Classic is een goed beginapparaat zeker omdat je aangeeft dat je een espressofan bent (daar haal ik uit dat je minder geïnteresseerd bent in cappuccino). De Solis Maestro is een goede instapgrinder, dat betekent dattie zeker niet top of the bill is maar wel adequaat is voor het zetten van een espresso.

    Hoe lang je moet leren tot je een goede espresso zet is denk ik afhankelijk van hoeveel tijd je er in wilt investeren. Er zijn imo grofweg vier variabelen waar jij als barista wat aan kunt doen: maalgraad, distributie, tampen en temperatuur. Maalgraad en tampen heb je vrij vlot onder controle, distributie en temperatuur vind ik moeilijker. Voor distributie gebruikte ik in het begin de Weiss Distribution Technique. Temperatuur is erg boonafhankelijk (elke boon heeft een optimale zettemperatuur die je bereikt met tempsurfen).

    Wat ik je kan aanraden is om voor je besluit er in te duiken ook eens op www.home-barista.com en www.coffeegeek.com te gaan lezen, daar staat echt een schat aan informatie. Werken met een semi-automaat vergt een investering, maar de koffie die je er uiteindelijk uit krijgt is ook absoluut beter dan met een volautomaat.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59024693
    Cappuccino drink ik nooit, heb ik tot nu toe misschien 2x op in m'n hele leven Ik hou van een goede stevige espresso, lekker zwaar met veel volume.

    Maar stel ik zou elke dag een poging doen om een espresso te maken, hoeveel tijd kost het maken en hoeveel dagen zou het duren voordat ik de kwaliteit van een volautomatische overtref?
    dus
    pi_59026961
    Ondertussen heb ik best veel gelezen (het is ook alweer 3:45 's ochtends) en ik denk dat de Rancilio Rocky en de Rancilio Silvia beter bij mij passen dan de goedkopere tegenhangers. Inclusief nog wat accesoires wel zo'n 800 euro... en dan nog een hoop werk om het onder de knie te krijgen. Ik zal er nog eens een nachtje over slapen, want als dit echt een veel beter resultaat geeft dan zo'n volautomatische (in dezelfde prijsklasse) dan is het dat wel waard. En kwalitatief is het goed spul dat jaren meegaat als ik de reviews mag geloven.
    dus
    pi_59027382
    Ik heb zelf ook een Silvia en daar ben ik heel blij mee. Het apparaat is in staat tot zowel een hele goede espresso als een goede cappuccino. Ik zeg er wel eerlijk bij dat de Silvia een moeilijk apparaat is om mee te leren om te gaan omdat ze heel nauw luistert wat betreft distributie en hoeveelheid koffie in het bakje. Het duurde mij zeker een maand van elke dag een paar espresso's zetten voor ik echt tevreden was met het resultaat. Voordeel is wel weer dat er op marktplaats altijd veel tweedehandsjes staan van mensen die dus zo'n ding hebben gekocht en het te veel moeite vinden.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59027438
    quote:
    Op vrijdag 30 mei 2008 23:06 schreef pirke het volgende:
    Ik sta op het punt om ook een espresso machine aan te schaffen, aangezien ik een enorme espresso fan ben. Alleen heb ik totaal geen kaas gegeten van het zelf zetten en zat daarom aan een volautomatische te denken, waar je wel zelf de maling, hoeveelheid water en sterkte in kan stellen. Bijvoorbeeld de Delonghi ESAM 4200 of de Saeco Talea Giro. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben of zitten hier alleen maar die-hards?
    Ik heb een andere Saeco, waar ik erg tevreden over ben, maar wat me echt voor Saeco ingenomen heeft was de afhandeling toen er iets stuk ging. Je kan het apparaat opsturen (of zelf brengen & halen, ze zitten gewoon in NL), maar ze reageren ook snel & deskundig op vragen per e-mail, en sturen (snel! goedkoop!) onderdelen toe.
    Daar had ik niet gerekend voor een apparaat in die prijsklasse..

    Voor het betere zelfkoffieknutselen heb ik een ander apparaatje:
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_59034592
    quote:
    Op woensdag 21 mei 2008 18:28 schreef W1ZZ het volgende:
    Over de blends kan ik je helaas weinig vertellen, dat is een beetje het geheim van het hoofdkantoor i.s.m. Smit&Dorlas. De Sicilian is 90% arabica en 10% robusta waardoor ik 'm voor espresso een beetje te scherp vind maar voor capp issie wel lekker. De Kaldi Blend is rather bland vind ik persoonlijk.

    Over de prijs van Kaldi vs. SL: je hebt gelijk de prijzen van Kaldi liggen hoger. Maar bij ons krijg je versere koffie waarvan je precies op de verpakking kunt zien wanneer ie is gebrand en je krijgt 'm in gesealde zakken. Bij SL krijg je koffie uit een grote trechter die er al ik weet niet hoe lang in zit en je krijgt het vervolgens in een papieren zakje dat lekker lucht binnenlaat. Dus we zijn duurder dan SL maar daar krijg je imo ook wat voor terug. Overigens zijn we altijd nog weer goedkoper dan Illy
    Ik was vandaag bij Kaldi in Emmen en heb ook de Sicilian gehad. Ik vond hem niet top, te hoog gebrand en toen ik dat zei, vertelde de jongeman dat er 40% robusta in zat. Dus tja, wat zit er in???

    En was Kaldi niet in het begin 100% arabica?
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
    pi_59035159
    Bij mijn weten is de Sicilian altijd met robusta geweest, maar ik heb m erg lang zelf gedronken en ik geloof niet dat er 40% robusta in zit dat had ik wel geproefd. Mijn favo van Kaldi is overigens de Evening Delight, die is zachter en zoeter. Kan me goed voorstellen dat je vindt dat de Sicilian te donker gebrand is, ik blief ze ook liever lichter gebrand maar veel mensen vinden hem zo het lekkerst en hij loopt bij ons dan ook verreweg het hardst.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59035382
    Hoeveel beter is de Macap M4 of de Mazzer Mini tov de Rancilio Rocky eigenlijk? En zijn er nog veel verschillen tussen de verschillende MC4 / MC4T / M4 / M4D ?

    Het is me ondertussen duidelijk dat als ik echte lekkere espresso wil, dat ik eerst maar eens een goede molen moet aanschaffen en dan pas naar een semi-automaat moet gaan kijken. Handmatig lijkt me voorlopig nog iets te hoog gegrepen, dat kan in de toekomst nog wel een keer als ik daar behoefte aan krijg.

    Het idee dat ik altijd uitgebreid moet gaan tempsurfen bij de Silvia staat me trouwens niet echt aan, nou zijn daar ook oplossingen voor (PID), maar welke andere apparaten zouden dan in aanmerking komen? En dan liever geen stap terug in kwaliteit (vooruit mag natuurlijk wel ). Ik heb al eens gekeken naar de Quickmill Anita, de Isomac Zaffiro en nog een hoop anderen, maar ik zie door de bomen het bos niet meer...
    dus
    pi_59035519
    Ik moet heel eerlijk zeggen dat voor het beste resultaat je bij alle single boiler machines moet tempsurfen. Dus dat betekent dat bij alle apparaten tot een euro of duizend je moet tempsurfen (of ik moet een goedkope parel over het hoofd zien).

    Over de malers: Mazzer Mini (heb ik zelf) en Macap zijn absoluut een vooruitgang t.o.v. de Rocky. Maar Rocky is goede kwaliteit voor wat je ervoor betaalt, ik ken ook duurdere molens die slechter zijn dan de rocky. Nadeel van de Rocky is dattie uit de doos niet traploos instelbaar is maar dat is met enig knutselwerk wel te verhelpen. Een ander nadeel is dat ik 'm wat plastic vind terwijl de mazzer gebouwd zijn om van een flatgebouw afgedonderd te kunnen worden. Als je een erg strikt budget hebt zou ik zelf eerder kiezen voor een Gaggia Classic en een Mazzer Mini dan een Silvia/Rocky combo. Macaps zijn dan weer ietsje goedkoper dan Mazzers maar daar heb ik te weinig ervaring mee om daar iets over te durven zeggen. Ik lees overal dat ze net zo goed zijn.

    Iemand anders een goed idee?
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59035560
    En trouwens, dat tempsurfen bij de Silvia valt reuze mee hoor. Wat ik doe is water aftappen totdat het lichtje gaat branden (dan is ie dus op z'n koudste punt) en dan vervolgens een x aantal seconden (meestal 30, is afhankelijk van de koffiesoort) wachten tot ik het knopje van de espresso indruk. Dat is eigenlijk alles.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59035727
    Budget is helemaal niet strict, maar als noob op het gebied van espresso dacht ik onder de 500 euro totaalprijs wel iets leuks te kunnen krijgen, maar nu zit ik al te denken aan een molen van 400 :S Ach zo ging het met m'n fototoestel ook... dacht voor 1500 euro wel iets leuks te kopen, uiteindelijk bijna 4000 uitgegeven. Als je iets koopt, koop dan goei spul, is mijn motto. En natuurlijk uren lang reviews lezen op internet om een goede keus te kunnen maken. Wat een lens voor een fototoestel is, is de molen voor espresso volgens mij. De camera body en espressomachine komen daarna wel een keer kijken. En uiteindelijk draait het toch om de persoon die alles bedient.
    dus
    pi_59035905
    Leuk dat je ook enthousiast kunt worden over dit soort dingen! Dat hebben wij hier graag De persoon is belangrijk inderdaad, maar als z'n spul niet goed is kan hij geen wonderen verrichten. Als je bereid bent op MP te kopen:

    Goed uitziende Mini vraagprijs ¤275

    Silvia's te over op MP ook.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59036257
    Ik heb niks tegen tweedehands, maar ik koop liever nieuw spul waar ik de geschiedenis van ken, ook al is dat misschien wat duurder. Aan de andere kant, 200 euro euro voor een Silvia tegenover 488 nieuw scheelt wel veel. Het is voor mij alleen lastig in te schatten wanneer zo'n apparaat versleten is en of het de vraagprijs nog wel waard is. Bij nieuwkoop weet je dat het gewoon goed is (uitzonderingen daargelaten).

    Tja, enthausiast worden is makkelijk als je mooie foto's ziet van een goede espresso, terwijl ik op m'n werk vieze automatenprut moet drinken Zelfs de espresso's in veel restaurants zien er niet zo mooi uit als die ik de afgelopen uren heb gezien.

    Maar even verdergaande op mijn keuze: dat m'n budget "vrij" is wil overigens niet zeggen dat ik graag 3x zoveel meer uitgeef dan nodig is Aangezien ik nooit cappuccino drink, is een single boiler waarschijnlijk goed genoeg, eventueel een HX voor de temperatuurstabiliteit. Op MP staan nog best veel andere machines te koop naast de Silvia, maar ik heb dus geen flauw idee wat voor mij de beste keus zou zijn. Ik wil niet over een jaar alweer op het punt staan dat ik een upgrade "nodig" heb, het moet in 1x goed zijn.
    dus
    pi_59036484
    Ik heb nu bijna 3 jaar de Silvia+Mazzer Mini en ik ben nog steeds tevreden en dat terwijl ik op m'n werk gewend ben met een groot commercieel apparaat te werken. Ik zal de laatste zijn die zegt dat de Silvia geen nadelen heeft:

    -niet gelijktijdig stomen en espresso maken
    -tempsurfen
    -erg kieskeurige dame dus je techniek moet goed zijn

    Maar ze is ook tot grote hoogten in staat en ik haal na 3 jaar oefening betere espresso uit m'n Silvia dan dat ik gemiddeld uit het bakbeest op m'n werk haal. Dat is dus wel na veel ervaring, je moet echt niet verwachten dat je met een Silvia binnen een maand topkoffie maakt. Mocht je een tweedehands Silvia overwegen probeer dan een zo recent mogelijke te krijgen, liefst een waarvan de driptray er uitziet als deze:



    Maar iig eentje waarbij het Rancilio logo rechtsboven op dat zwarte plastic plaatje is afgebeeld en niet direct op het metaal is gedrukt. Die waarbij het direct op het metaal is afgedrukt dat is de oudste serie en daar is wel het een en ander op aan te merken.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59036827
    Op Marktplaats staat nu ook een Isomac Zaffiro.(advertentienummer: 172477066) Ook single boiler maar wel groter dan de Silvia met een 0.75 L boiler en de bekende E61 groep. Dat maakt espresso zetten net iets makkelijker en comfortabeler.
    Het is een echte winkel die deze verkoopt. Hij is redelijk aan de prijs maar dan heb je wel garantie en hij heeft een beurt gehad. Ik proef uit je verhaal dat je graag op zeker speelt. Veel kan er eigenlijk aan die machines niet kapot. Gaat de pomp stuk kost dat 30 euro. Thermostaat voor zo'n machine kost ook rond de 40 euro. Verhittingselement 40 euro. De rest is allemaal koper, edelstaal en messing. Er zijn ook veel Vibiemme Domobars op de tweedehands markt, dat is ook echt een fijne machine en qua onderdelen even duur. Eventueel kan je de Zaffiro en de Domobar ook voorzien van een PID. Als je toch regelmatig een keer drankjes met melk moet maken dan irriteert een single boiler snel in mijn optiek. Iedere keer dat doorverwarmen en terug koelen vind ik op den duur irritant. Drink je dat nooit dan kan een single boiler prima.
    Ik heb zelf de Macap M4. Prima molen zware bouwkwaliteit alleen een Mazzer is nog net wat zwaarder gebouwd.
    pi_59038044
    Ondertussen heb ik een short list voor mezelf opgesteld (al voordat ik bovenstaande post gelezen had die tot dezelfde conclusie kwam):

    Maler:
    - Mazzer Mini
    - Macap M4

    Machine:
    - Isomac Venus
    - Isomac Zaffiro
    - Vibiemme Domobar

    Hierbij heeft de Zaffiro mijn voorkeur, alleen die is voornamelijk op het uiterlijk gebaseerd Ik denk dat ik met alledrie wel tevreden kan zijn. Volgens mij zijn deze machines wat minder afstraffend als je het een keer niet optimaal doet en smaakt het nog steeds prima.

    Ik ga het nog een paar dagen laten berusten en dan eens kijken waar ik ze voor een leuk prijsje (nieuw) kan halen. In ieder geval bedankt voor al jullie feedback en nuttige internet links!
    dus
    pi_59038265
    Ik denk dat je je aan de Zaffiro geen buil zult vallen. Succes ermee!
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zondag 1 juni 2008 @ 18:03:28 #105
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_59052297
    Ik heb de zaffiro, geweldig apparaat!

    W1ZZ, heb jij de mazzer mini electronica, of de doser versie? Bestaat er eigenlijk een doserless mazzer mini manual?

    Ik denk er trouwens over om mijn Gaggia MDF te modden naar stepless, schijnt wel makkelijk te zijn. Hij is eigenlijk al stepless, ware het niet dat een stel veren dat forceren.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_59052518
    Met doser en ik zou nooit anders willen. Doserless malers hebben altijd veel last van clumping met een minder goede distributie en channeling als gevolg. De clumps worden in een dosermodel altijd uit elkaar gebroken door de handeling van de ronddraaiende vanen in de doser. De Mini-E is wat mij betreft nergens voor nodig eerlijk gezegd. Er is bij mijn weten geen doserless manual versie.


    Er is trouwens wel één doserless die ik graag nog eens zou hebben Deze is door een grappige combinatie van flat burr en conical burr zo gemaakt dat er geen clumping ontstaat.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59066206
    De Mazzer Kony is ook zo'n molen met conische maalschijven. Dat schijnt volgens gebruikers nog net wat meer uit de koffie te halen. Er zijn ook kleine molen met conische schijven maar dan valt het effect schijnbaar grotendeels weg. Klontjes schijn je met die Kony ook nauwelijks te hebben. Het is wel een enorme machine.
    Ik heb met mijn Macap met doseerder ook last van klontjes. Ik heb pasgeleden een ijzerdraadje voor het gat gespannen waar de gemalen koffie uitkomt. Dit helpt wel.
    pi_59066670
    Met de mini heb ik daar geen last van . Komt ook niet als een klomp uit het gat zetten maar gewoon als losse korrels. Die Kony of Major lijken me wel gave apparaten
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      maandag 2 juni 2008 @ 13:33:45 #109
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59067858
    Oeh molens, altijd leuk.

    Zoals sommigen weten heb ik zelf een Major, een San Marco SM96 en een Gaggia MDF (en het hebben van 3 molens is nuttig omdat... ). Eigenlijk zijn ze gewoon alledrie GOED. De nieuwprijs van 1200 euro voor een Major tov 300 voor een MDF is in mijn ogen dan ook niet te rechtvaardigen. De will-it-beat-a-robur test van HB onderschrijft dit dan ook behoorlijk:

    Grinder Score Rounds Won-Tied-Lost
    -------------------------------------------------
    Nemox Lux -7 1-0-3
    Mazzer Mini -15 0-0-4
    Versalab M3 -10.5 2-0-2
    Macap MXK +3 2-0-2
    Macap M7K -3 1-1-2
    Fiorenzato Doge -0.5 1-1-2
    Compak WBC +1 1-1-2
    Cimbali Max +4 2-0-2
    Pede Manual -13 0-0-4
    Mazzer Jolly -1.5 2-0-2
    Rancilo Rocky 0 2-0-2
    Mazzer Kony 0 2-0-2

    De rocky is net zo goed als de robur, de kleinere macap verslaat de grotere etc. En daarbij is het ook nog goed mogelijk dat die paar punten spread gewoon binnen de statistische variantie vallen (weet het wel zeker eigenlijk ).

    Al met al wil je dus een molen (ervan uitgaande dat ze allemaal goed zijn) die:
    1. traploos instelbaar is
    2. Snel een volle portafilter oplevert
    3. Niet klontert

    Mijn MDF EN MD96 zijn niet traploos instelbaar, dit is echt een groot voordeel van de major. Stepless mods komen mij toch altijd wat gammel voor, maar dat moet ik nog eens proberen.

    De doser van de major is heel irritant als je per kopje maalt. Hij doseert links van het midden en op de kern van de doser blijft heel veel koffie liggen. Je moet wel 30 keer doseren, waarvan de laatste echt hard (en dat betekent meestal koffie naast je portafilter), om de koffie er fatsoenlijk uit te krijgen. Je kan dit oplossen door er een kindersurprise-eigeel op te modden, maar het blijft irritant. Daarnaast "sweept" hij absoluut niet mooi schoon. Wat wel een voordeel is, is dat de uitgang van de schijven klein is, zodat er weinig in blijft zitten.
    De doser van de SM96 is echt heel goed, gewoon zo goed als je ooit zou wensen. De MDF is traag en heeft een zeer brakke doser, maar ja, hij is wel lekker goedkoop.

    De SM96 klontert wel behoorlijk, net als de MDF. Daar heeft de Major weer erg weinig last van, vooral omdat de gemalen koffie, vanwege de hoge snelheid, de doser ingeslingerd worden.

    Eigenlijk is de Major dus een ideaal apparaat, alleen die doser is @#%$@#%@#. De SM96 ook, maar die is niet traploos instelbaar en de MDF maalt goed, maar is wat lastig in gebruik maar goedkoop.
      maandag 2 juni 2008 @ 13:41:43 #110
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59068112
    Ik zit echt nog in dubio of ik zoiets moet aanschaffen (er loopt een thread over op TMC):
    http://s14.photobucket.com/albums/a320/dsc2/mazzer%20funnel/

    Op zich ben je wel veel sneller met malen, en omdat de major de koffie uit de maalkamer laat spuiten, zal je niet veel klonten krijgen. Ze kosten echter wel 80 euro, dus het moet wel de moeite waard zijn...

    Keuzes....
    pi_59141684
    Waarom heb je zo'n moeite met de doser? De truc is gewoon al doseren terwijl je maalt en je pf ronddraaien, dan is er geen enkel probleem. Alle Mazzerdosers hebben trouwens een afwijking naar links.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      donderdag 5 juni 2008 @ 13:14:00 #112
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59142450
    1. Het duurt langer
    2. Je doseert naast het bakje
    3. Het vermindert consistentie (soms veel meer clumping dan andere keren bijv.)
    4. Je doser (vooral bovenop de instelschroef en aan de wanden) ligt vol met oude koffie (tuurlijk, het is niet veel, maar we streven toch naar perfectie)
    5. Een doser is lelijk

    Mijn major maalt een double in een paar seconden, dus doseren terwijl je maalt is niet mogelijk. In de extra tijd die het doseren kost tov direct in de PF malen kan je behoorlijk heftige consistentieverbeterende acties uithalen. Ik ben toch altijd wel 25 seconden bezig om die hele molen goed leeg te krijgen namelijk....
    pi_59142829
    1. okee
    2. heb ik persoonlijk geen last van maar dat komt omdat misschien omdat ik doseer tijdens het malen waardoor er steeds maar heel weinig uit de doser komt vallen
    3. ja, doserless is consistent clumping ja
    4. doser vol oude koffie? Bedoel je wat je te veel maalt of wat niet door de vanes wordt meegegrepen?
    5. Dat is persoonlijk natuurlijk, ik vind die trechters van de Mini-E lelijk.

    Wellicht streef jij naar iets meer perfectie dan ik
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      donderdag 5 juni 2008 @ 16:29:24 #114
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59148346
    Ik denk dat het vooral komt doordat mijn Major ERG snel maalt (dus doseren tijdens het malen werkt niet) en de doser toch wat slechter is geworden doordat hij al vrij oud is (1997). Bij die oude koffie gaat het om koffie die niet wordt meegenomen door de vanes of aan de randen blijft plakken etc.

    Over die ongebrande bonen, ik ga maar eens bestellen denk ik. Dit staat op dit moment op mijn lijstje:
    Brasil - Bahia, NY 2 9.00
    Brasil - Cerrado, NY 2/3, Screen 17/18 7.00
    Uganda - Kaweri Estate, Colobus 7.00
    India - Monsooned Malabar, AA 12.50
    Bolivia - Organic, SKAL 9.00
    Zambia - Plantation AA 15.00
    Costa Rica - Strictly High Grown, HT/PR, Tournon 9.00
    Indonesia - Sulawesi Kalossi Grade 1 12.50
    Haiti - XXXXX 9.00
    Ethiopia - Yrgacheffe Grade 2 13.00
    Australia - Skybury Plantation 15.00

    Nog op/aanmerkingen? Mis ik nog een boeiende? Zit er een karige bij? Als er iemand is in de buurt van Rotterdam/Leeuwarden (maar ik kan eventueel ook herverzenden, het voordeel is alleen een beetje weg dan) met interesse om aan te taggen dan is dat prima. Als we meer dan 20 kilo bestellen, krijgen we 20% korting. We kunnen dan eventueel ook beiden een half kilo'tje van een wat specialere koffie nemen. Ik ga zelf ongeveer 10 bestellen denk ik.

    [ Bericht 21% gewijzigd door Mark_V op 05-06-2008 16:37:10 ]
    pi_59149455
    Ik dacht dat jij de Sulawesi niet lekker vond? Het lijkt me niet echt nodig om twee verschillende brasils te bestellen... Die zijn over 't algemeen toch wat saai en bedoeld als basis voor blends. Ik zou als ik jou was zeker Guatemala Antigua erbij bestellen, da's echt een klassieker. En ook de Panama Boquete en Nicaragua Maragogype.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      donderdag 5 juni 2008 @ 17:35:57 #116
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59150058
    quote:
    Op donderdag 5 juni 2008 17:09 schreef W1ZZ het volgende:
    Ik dacht dat jij de Sulawesi niet lekker vond? Het lijkt me niet echt nodig om twee verschillende brasils te bestellen... Die zijn over 't algemeen toch wat saai en bedoeld als basis voor blends. Ik zou als ik jou was zeker Guatemala Antigua erbij bestellen, da's echt een klassieker. En ook de Panama Boquete en Nicaragua Maragogype.
    Hmmm, om de een of andere reden zijn er 2 Brazilianen ingekomen (het zijn er ook 11). Maar ik ga niet meer dan 10 kilo bestellen, welke zouden er dan af moeten vallen?

    Ik had een keer een sulawesibatch die heel zuur en smakeloos was. Dit was ws een foute batch, want later heb ik bij iemand een espresso van deze boon gedronken en die was prima.
    pi_59150160
    Ik heb alleen de Cerrado gehad en die is prima!
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      donderdag 5 juni 2008 @ 20:26:40 #118
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_59153692
    Yrgacheffe is wreed, die brandt echt perfect!
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
      vrijdag 6 juni 2008 @ 12:51:22 #119
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_59169582
    Guatemala Antigua is trouwens ook erg lekker, vandaag voor het eerst geperst met mijn La Pavoni. Heel gebalanceerd en niet zuur.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_59171496
    Die is in heel korte tijd ook mijn favoriet geworden nu de Cuba op is! Helaas is mijn Gene Café overleden maar valt nog binnen de garantie. Kom er alleen steeds niet aan toe om hem op te sturen
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      vrijdag 6 juni 2008 @ 15:39:45 #121
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59174295
    Is die Gene Cafe nu alweer kapot? Bizar voor een apparaat van 300+euro. Ik hoop dat mijn iroast het langer uithoudt...

    Wat is jullie top3/4 van ongebrand?
    pi_59240374
    Wat is er dan kapot aan de Gene? Ik weet dat de eerste serie zwakke verwarmingselementen had, de tweede serie zou daar geen last meer van moeten hebben. Die kan je trouwens relatief makkelijk zelf vervangen dan ben je niet heel je machine kwijt.

    Mijn top 4 van ongebrand:

    Cuba
    Malabar uit India
    Antiqua uit Guatemala
    Peru

    Ik heb laatst hier in de buurt bij een lokale brander wat gebrande Kenia AA gekocht. Ik vond toch dat ik eens moest wennen aan die rinse smaak maar ik blijf het moeilijk vinden. Als espresso echt NIET te zuipen gewoon. In de French press valt het zure grotendeels weg en dan is ie best lekker.
      maandag 9 juni 2008 @ 10:21:15 #123
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_59240431
    dag lieverds, heefteen van jullie een zinnig antwoord op deze vraag?
    Goede en betaalbare espresso machine?
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_59242384
    marmhz: het is inderdaad het verwarmingselement. Als ik 'm opstuur ben ik 'm volgens Ivo 2 dagen kwijt. En aangezien ie nog onder de garantie valt laat ik het liever doen om problemen te voorkomen.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59242510
    Er zijn zo veel verschillende machines op de markt met allemaal voor- en nadelen. Om een goed en gericht advies te genven is het van belang om te weten wat je budget is, wat je onder weinig onderhoud verstaat, wat je eisen/wensen zijn en wat voor koffie of koffievariant drink je veel?
      maandag 9 juni 2008 @ 12:18:48 #126
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59243397
    Nog even over die molens en het clumpen van een doserless molen. Ik heb hier een filmpje van een Mini-E, en als ik dit vergelijk met mijn eigen Major is de clumping behoorlijk minder:


    Vinden jullie ook dat hier weinig clumping optreedt of heb ik gewoon een extreem brakke doser? Ik kan ook wel een keertje een filmpje maken van mijn eigen doser als dat nodig mocht zijn.

    Iets heel anders, ik vind wel dat hij behoorlijk aan het overdosen is. Met bijv. een Silvia krijg je het zooitje zo volgens mij niet eens meer dicht

    Nog meer mini E's aan het werk (wat is dat ding trouwens langzaam ):



    [ Bericht 13% gewijzigd door Mark_V op 09-06-2008 12:28:49 ]
    pi_59244377
    Clumping heeft naar mijn mening ook te maken met luchtvochtigheid, tempetatuur en de statische lading door het malen. Iedergeval komt het op de eerste vid wel mooi gelijkmatig eruit.

    2e vid is echt een HEL. Hij zet zijn machine aan op 2:19 en weer uit op 3:32. Zal een lekker bakje zijn!!!!
      maandag 9 juni 2008 @ 13:37:52 #128
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59245436
    Ik heb net even (ik had toch pauze) mijn molen naar doserless gemod. Filmpjes zijn nog erg Quick-n-dirty, maar geven iig een idee. Graag commentaar....

    Hier mijn standaard-mazzer:


    Dit was het resultaat (klikbaar!)


    Dit is met mijn bottle-modded (niet lachen, het was even een 5 min klusje) mazzer:


    Bekijk deze YouTube-video

    Dit was het resultaat:


    [ Bericht 7% gewijzigd door Mark_V op 09-06-2008 14:16:05 ]
      maandag 9 juni 2008 @ 13:49:45 #129
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59245805
    Wat vinden jullie trouwens van deze maalschijven? Ze zijn behoorlijk gevlekt en lijken ook niet meer 100% scherp.... vervangen?



    @vorige post, het kan zijn dat jullie de koffie wat grof vinden op de foto. Dit komt doordat ik voor de gelegenheid goedkope meukkoffie heb gebruikt, die eigenlijk iets fijner moet worden gemalen.
    pi_59246301
    Als je de koffie idd grof maalt dan zal er minder lumps zijn.
      maandag 9 juni 2008 @ 14:07:46 #131
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59246324
    quote:
    Op maandag 9 juni 2008 14:06 schreef HarmDommisse het volgende:
    Als je de koffie idd grof maalt dan zal er minder lumps zijn.
    Beide zijn relatief grof gemalen, dus er is prima te vergelijken

    (ik heb net even getest, het was een 15sec espresso, weliswaar te kort, maar niet SUPER kort)
      dinsdag 10 juni 2008 @ 00:29:32 #132
    201361 pepu
    Op de konijnen af= lekker?
    pi_59266670
    Wat krijg je voor een goede prijs, met goede koffieprijs? Ik wil genieten!
    pi_59270789
    De echte liefhebbers vinden het waarschijnlijk helemaal niks maar ik zweer bij een simpele krups!!
    Ook mensen die wel een echt apparaat hebben vinden mijn koffie lekker.
    Of espresso. Wat je wilt natuurlijk.
    http://www.kijkshop.nl/pr(...)sso-apparaat-xp4050/
    http://www.bcc.nl/shop/Es(...)B5b?JumpTo=OfferList
    pi_59278817
    quote:
    Op maandag 9 juni 2008 13:37 schreef Mark_V het volgende:
    Ik heb net even (ik had toch pauze) mijn molen naar doserless gemod. Filmpjes zijn nog erg Quick-n-dirty, maar geven iig een idee. Graag commentaar....


    Mooie filmpjes, het valt me op dat jouw molen langzamer maalt dan mijn Major,

    Mijn molen doet 8 seconden over het malen van 20 gram koffiebonen, heb bij Phaelon coffee op ebay.com burrs besteld, langzamer malen kan een teken zijn dat jouw burrs iets botter zijn.
    Phaelon verkoopt ook doserless conversion kits voor 150 dollar, vind 100 euro nog wel te doen maar de verzendkosten btw en invoerheffing maken het momenteel net iets boven mijn budget.

    Verder vind ik de volgende mod interessant:

    http://www.planetcafe.fr/forums/viewtopic.php?t=10

    Hierbij houdt je de doser gewoon op de molen en bouw je de doserless met een blad aluminium in de doser

    langere maaltijd kan trouwens ook aan de oude bonen liggen die veel fijner gemalen moeten worden

    [ Bericht 4% gewijzigd door rooienar op 10-06-2008 15:35:00 ]
      dinsdag 10 juni 2008 @ 16:00:02 #135
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59279682
    Uit welk jaar komt jouw Major? Ik neem trouwens aan dat hij ook bij ESW vandaan komt....

    Over nieuwe schijven, zien de jouwe er beter uit dan de mijne? ESW verkoopt trouwens ook major burrs voor 45 ex (dat is 53 euro). Heb jij je Phaelon burrs al binnen en moest je nog invoerrechten betalen? Als dit het geval is, kan je ze net zo makkelijk bij ESW kopen namelijk.

    De bonen waren een maand geleden gekochte Lidl bonen van 4,50 per halve kilo. Puur voor test-doeleinden dus.... op zich stond de molen nog vrij grof, maar mijn molen doet in het tweede filmpje dus ongeveer 10 seconden over 15 gram koffie. Ik denk inderdaad dat jouw schijven wat beter zijn ofzo.

    Reden temeer om nieuwe te kopen .

    @ die mod, echt bizar. Ik had vanochtend PRECIES hetzelfde (in mijn ogen toen nog geniale) idee.. Doserless is duidelijk fijner, maar ik ga er net als jij geen 150+ euro voor betalen.

    Die plastic fles is trouwens niet ideaal, hij zorgt voor veel statische elektriciteit. Het was ook eigenlijk voornamelijk bedoeld om te kijken of er veel clumping zou optreden en dit is iig niet het geval.
    pi_59280747
    Mijn Major komt idd ook van ESW, ziet er identiek uit, ik heb te weinig verstand van maalschijven om iets te zeggen over scherpte.
    De prijs van ESW valt me mee, met de douane moet je wat mazzel hebben, heb het idee dat ze kleine pakjes met lagere waarde sneller doorlaten omdat ze het anders te druk krijgen

    Ik vind de Mazzer doser wel matig. (laat veel koffie in de doser achter, heb jij al een sweep mod gedaan, met tape onder de wieken van de doser?
    Wat heb jij voor een acties ondernomen bij de Junior voor het goed afstellen van druk en temperatuur?

    Je zou voor de doserless mod zo'n alu Sigg fles kunnen openzagen, ik betwijfel alleen of de helling bij de dop goed is.
      woensdag 11 juni 2008 @ 12:25:40 #137
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59301995
    Ik heb hem zojuist in 3d in elkaar gezet, dus Ik kan nu heel eenvoudig de uitslag van de kegel uitprinten. Het lastigste was nog om mbv pythagoras/gonio al die afmetingen om te rekenen .

    In 3d:

    Uitslag:


    Nu nog iets vinden waar ik hem eenvoudig van kan maken.

    Mijn mazzerdoser is ook matig, ik heb die sweepmod al uitgevoerd maar ook dat is geen wereld van verschil. Hij blijft slechter sweepen dan mijn San Marco SM96.

    Druk/temp mod staat nog steeds in de planning
    Siggfles helt niet genoeg, alu is stroever dan plastic en ook met een colafles gaat het NET (en die heeft nog een grotere helling dan een siggfles (en ik vind het zonde van die 15 euro om het zomaar te proberen )

    [ Bericht 2% gewijzigd door Mark_V op 11-06-2008 12:31:04 ]
    pi_59329500
    Hey Mark ik vind het toch altijd wel geweldig al die klusjes die jij bedenkt en uitvoert.
    Ik ben gisteren voor de lol naar een baristacursus geweest. Ik had niet de hoop er heel veel te leren maar meer gewoon een leuke avond met koffie bezig zijn. Die verwachtingen kwamen eigenlijk precies uit.
    Het verhaal over de geschiedenis van koffie, het branden enz was allemaal wel bekend.
    Daarna gingen we wat oefenen op een KvdW Mirage. Wel een leuke gimmick zo'n stoompijp met voetbediening. Latte art ging vrij goed, waarbij ik wel moet vermelden dat veel mensen nog nooit een melkkan hadden vastgehad dus de ''concurrentie'' was niet zwaar. Het was ook leuk om met mensen te praten die iedere dag in het vak zitten. Hoe ga je hier mee om/hoe maak je dat drankje en dat andere drankje enz. Ook leuk om eens met een Mirage en een Mahlkonig molen te werken, maar ook dat is niet altijd top. De Mahlkonig geeft ook klontjes en niet zo'n beetje ook. Ook met een Mirage geld natuurlijk dat je techniek perfect moet zijn anders komt daar ook echt slechte koffie uit.
    pi_59492189
    Hey Mark gaat je grote LSM molen eruit?
    pi_59496886
    Als we Barend Boot mogen geloven kunnen we straks al onze Silvia's, Vibiemmes en consorten bij het oud vuil zetten. Voor perfecte extractie zijn ze daar overgestapt op een vacuumextractie apparaat in plaats van de gebruikelijke hoge druk van de espressomachine.

    Ik vind het er maar vreemd uitzien die Clover: http://www.goldencoffeebox.com/nl/clover.html
      donderdag 19 juni 2008 @ 11:41:22 #141
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59513648
    quote:
    Op woensdag 18 juni 2008 16:32 schreef marmhz het volgende:
    Hey Mark gaat je grote LSM molen eruit?
    Yup, mijn werk in Leeuwarden zit erop en 3 molens is toch wat veel. Ik heb hem er lekker duur opgezet en dan maar kijken wat er geboden wordt. Het is op zich een fijne molen, de enige nadelen zijn het uiterlijk en het feit dat hij niet traploos is. De doser is de beste die ik ooit heb gezien.

    Mijn doserless-plannen staan even in de ijskast ivm grote drukte op mijn werk en aankomende vakantie. Maar als er nieuwe ontwikkelingen zijn, hou ik jullie op de hoogte.

    Ik heb trouwens volgens mij de schijven van mijn Mazzer Major vernaggeld. Er komen opeens koffiekorrels in mijn kopje. Moraal van het verhaal: niet met water wassen, ze zijn niet van RVS en roesten snel....
    Mijn tip: wassen met benzine ofzo.
    quote:
    Op woensdag 18 juni 2008 19:45 schreef Fixers het volgende:
    Als we Barend Boot mogen geloven kunnen we straks al onze Silvia's, Vibiemmes en consorten bij het oud vuil zetten. Voor perfecte extractie zijn ze daar overgestapt op een vacuumextractie apparaat in plaats van de gebruikelijke hoge druk van de espressomachine.

    Ik vind het er maar vreemd uitzien die Clover: http://www.goldencoffeebox.com/nl/clover.html
    Vaag verhaal, op zich zit er weinig verschil tussen een onderdruk creëren aan de ene kant, of een overdruk aan de andere kant. Overigens blijft het een alternatief voor filterkoffie, dus mijn Cimbali blijft waar hij is . Hij heeft ook erg veel volautomaat-trekjes, dus het zal wel een drama worden om het ding schoon te houden en te zorgen dat hij niet kapot gaat.
    pi_59514340
    Ik heb al wat meer over de Clover gelezen en het apparaat kan alleen maar koppen koffie zetten, geen espresso of cappuccino. Daarnaast kost het $12000 en is het bedrijf dat ze produceert overgenomen door Starbucks. De koffie schijnt daarentegen wel weer heel goed te zijn.

    Ik lees overigens nergens dat Barend zegt dat we onze espresso-apparaten bij het oud vuil kunnen zetten.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      donderdag 19 juni 2008 @ 12:12:20 #143
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59514628
    Verschillende reviews op internet geven aan dat een aeopress vrijwel net zo goede koffie zet als een Clover. Op ebay zie je die aeropesses al voor 19 dollar in de states, alleen verzenden ze niet naar Europa of kost het verzenden 30 dollar.

    Inkoopactie iemand?
    pi_59516107
    Als ik de plaatjes zie begrijp ik niet helemaal waarin een aeropress verschilt van een espresso-apparaat. Behalve dan dat je er een gewone kop koffie mee zet en de druk handmatig moet worden gegenereerd. Ik houd het voorlopig wel bij m'n french press
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59516124
    quote:
    Op donderdag 19 juni 2008 12:03 schreef W1ZZ het volgende:
    Ik heb al wat meer over de Clover gelezen en het apparaat kan alleen maar koppen koffie zetten, geen espresso of cappuccino. Daarnaast kost het $12000 en is het bedrijf dat ze produceert overgenomen door Starbucks. De koffie schijnt daarentegen wel weer heel goed te zijn.

    Ik lees overigens nergens dat Barend zegt dat we onze espresso-apparaten bij het oud vuil kunnen zetten.
    Niet zo letterlijk natuurlijk. Maar ze hebben het over pefecte extractie:
    "In wezen zet je met de Clover machine een kop perfect geëxtraheerde filter koffie."

    Inderdaad staat er filter koffie maar perfecte extractie is perfecte extractie natuurlijk. Als ze ooit er wat mee willen bereiken op de markt dan zullen ze toch wel goedkopere machines moeten gaan maken. Dat was ook het doel van Clover. Na wat doorzoeken vond ik wat artikelen van vóór de overname door starbucks. De aanvankelijke start was inderdaad voor koffiezaken bedoeld. Maar daarna stond er in de plannen dat er iederjaar een nieuw apparaat/product op de markt zou komen. Waaronder voor consumenten betaalbare machines enn grotere volledig automatische versies voor kantoorgebruik.

    Wat er na de overname van het geheel nog bestaat aan plannen weet ik niet. Ik heb eigenlijk geen idee wat de positie van Starbucks is ten opzichte van de thuisbarista.

    Wat ik overigens merkwaardig vind: als de temperatuur zo kritisch is, waarom dat dat open ontwerp met dat kraantje? Op die manier kan de omgevingstemperatuur nogal wat invloed hebben op het resultaat van de koffie.
    pi_59519290
    Ik wil ook beginnen aan de espresso/cappuccino, heb laatst al een fijne bonenmaler op de kop getikt. Nu nog een espresso apparaat, maar het proberen te kopen op marktplaats heeft me nu al zoveel problemen opgeleverd dat ik waarschijnlijk voor een nieuwe ga.

    Ik zit te denken aan een Rancilio Silvia, of heel misschien een Vibiemme Domobar. We zijn met zijn tweeën dus enkele boiler zal niet zo'n groot probleem worden hoop ik. Hebben jullie nog tips qua verkoopadressen ergens in de randstad? Op internet had ik de Silvia al gezien voor 488,- maar als ik bij bijvoorbeeld de Simon Levelt ga kijken dan zijn ze al gauw honderd euro duurder (zonde dus). Zal ik nog de moeite nemen om een Kaldi op te zoeken, of weten jullie misschien een speciaalzaak met Rancilio?

    Of hebben jullie goede ervaringen met het verzenden van espressomachines? Ben er zelf niet zo'n voorstander van met dure apparatuur.
      donderdag 19 juni 2008 @ 15:03:09 #147
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59519928
    Als ik jou was zou ik zeker een tweedehands Silvia kopen, kosten maar ongeveer 200 euro en er kan niet zo heel veel mee mis gaan. Ik heb zelf 2x een tweedehands Silvia gekocht voor rond de 200 en ze doen het beiden nog prima. Als je er dan een PID-controller inzet voor 100 euro extra heb je een apparaat waarmee je de pro's naar de kroon steekt. Ik verkoop mijn Silvia trouwens binnenkort, dus als je interesse hebt.... (hij staat in Rotterdam of Leeuwarden).

    Het voordeel van 2dehands is dat je die weer zonder al teveel verlies weer kan doorverkopen, aangezien je er OF binnen een maand weer op uitgekeken bent, OF je wil een horecamachine. Als je hem toch nieuw wil kopen, hij staat bij koffiecultuurcentrum voor 499 afhaalprijs. Afdingen bij SL/Kaldi gaat je niet snel 100 euro korting opleveren gok ik.

    Een Silvia is overigens erg solide, die kan zonder problemen verzonden worden. Fiorenzato Bricolettas hebben daar wat meer moeite mee .
    pi_59520846
    De goedkoopste optie nieuw is koffiewarenhuis denk ik voor 488. Niks mis met die winkel. Ik zou inderdaad ook voor tweedehands gaan omdat je een risico loopt dat als je het leuk gaat vinden je toch een keer wilt upgraden. Let op wat aan het begin van deze pagina staat. Zoek een Silvia waabij de merknaam met een plastic plaatje erop staat en niet er recht opgedrukt die zijn namelijk veel ouder. Een tweedehands Domobar is nog een betere optie. Dan heb je toch net wat meer temperatuurstabiliteit door de grotere boiler 0.75 L en de zware E61 zetgroep 4.5 Kilo. Die kosten rond de 400 tweedehands maar daar raak je ze altijd weer voor kwijt. Veel kan er niet aan stuk. De pomp die kost 30 euro of de thermostaat die zal rond de 40 zijn of het element die rond de 40 a 50 zal zitten. Verder af en toe een nieuw rubber van 4 euro dan heb je het wel gehad. En een domobar is heel degelijk maar ik zou 'm altijd werkend willen zien.
      donderdag 19 juni 2008 @ 15:41:38 #149
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_59521061
    quote:
    Op donderdag 19 juni 2008 15:34 schreef marmhz het volgende:
    De goedkoopste optie nieuw is koffiewarenhuis denk ik voor 488. Niks mis met die winkel. Ik zou inderdaad ook voor tweedehands gaan omdat je een risico loopt dat als je het leuk gaat vinden je toch een keer wilt upgraden. Let op wat aan het begin van deze pagina staat. Zoek een Silvia waabij de merknaam met een plastic plaatje erop staat en niet er recht opgedrukt die zijn namelijk veel ouder. Een tweedehands Domobar is nog een betere optie. Dan heb je toch net wat meer temperatuurstabiliteit door de grotere boiler 0.75 L en de zware E61 zetgroep 4.5 Kilo. Die kosten rond de 400 tweedehands maar daar raak je ze altijd weer voor kwijt. Veel kan er niet aan stuk. De pomp die kost 30 euro of de thermostaat die zal rond de 40 zijn of het element die rond de 40 a 50 zal zitten. Verder af en toe een nieuw rubber van 4 euro dan heb je het wel gehad. En een domobar is heel degelijk maar ik zou 'm altijd werkend willen zien.
    Mjah lastig, 400 is alweer 2x 200 en dan zit je alweer bijna aan een Bricoletta van 550-600 (heb je de jouwe eigenlijk al verkocht?) De Silvia's met plaatje zijn trouwens vaak behoorlijk duurder, die gaan wel naar de 300. Dat vind ik wel behoorlijk overpriced, want daar kan je een "gedrukte" voor PID-en en dan heb je eigenlijk geen enkele van de nadelen van het "oude" ontwerp meer.
    pi_59527604
    Ik heb persoonlijk niks tegen verzenden:
    ik zou bij een kleine machine ook denken aan de Oscar (HX systeem, schuimt ook goed op):
    is op ebay voor een schappelijke prijs te koop:

    http://cgi.ebay.nl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=160246943333&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=006
    pi_59556367
    Bric is verkocht inderdaad!
    Die Oscar is een goede aanbieding en de verkoper schijnt betrouwbaar te zijn.Er zijn al aardig wat Duitsers die er een gekocht hebben.
    pi_59573110
    @MarkV: ik heb je een PM gestuurd
    pi_59605102
    Ik ben niet echt bekend met de Oscar, maar mijn vriendin vind hem er oerlelijk uit zien dus dat wordt hem waarschijnlijk niet. De reden dat ik liever nieuw kocht was dat ik al een paar keer op bezoek ben geweest voor bijvoorbeeld een la Pavoni, maar door roest/lekkend stoom/beschadiging toch altijd met lege handen weer naar huis gegaan.

    Maar door jullie krijg ik toch een beetje hoop en ben ik weer aan het kijken voor een tweehands, als jullie nog tips hebben hoor ik het graag. Wat is trouwens de reden om over te gaan naar een horecamachine, is de kwaliteit van de espresso zoveel beter, of ligt het ergens anders aan?
    pi_59605197
    Mijn ervaring met horecamachines is dat de redenen/meerprijs vooral liggen in consistentie en in capaciteit. Ik vind de kwaliteit van de espresso uit horecamachines zeker niet per definitie hoger liggen. Sterker nog, ik kan uit mijn Silvia een betere koffie halen dan ik uit de Kees van der Westen op mijn werk haal. Ook met dezelfde koffie en maler.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59605295
    Wauw, wat leuk om tegen te komen! Ik wist helemaal niet dat er zo een topic bestond

    Ben zelf barista en werk voor Douwe Egberts! Ik ga dit topic zeker in de gaten houden!
      zondag 22 juni 2008 @ 22:15:54 #156
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59612646
    Vandaag was het niet zo heel druk op het feithhuis
    Daarom heb ik maar is even van de tijd gebruik gemaakt en wat oefeningen gedaan voor de aankomende kampioenschappen.
    Als iemand even een goede upload site voor mij heeft dan zou ik mijn foto's is even uploaden
    Proost!!
    pi_59613227
    quote:
    Op zondag 22 juni 2008 22:15 schreef Mark_Boelen het volgende:
    Vandaag was het niet zo heel druk op het feithhuis
    Daarom heb ik maar is even van de tijd gebruik gemaakt en wat oefeningen gedaan voor de aankomende kampioenschappen.
    Als iemand even een goede upload site voor mij heeft dan zou ik mijn foto's is even uploaden
    Proost!!
    probeer eens photobucket.com

    wat voor kampioenschappen komen eraan?
      zondag 22 juni 2008 @ 22:36:43 #158
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59613274
    Aah kijk daar is onze stapvriend van Alexxx
    pi_59613585
    quote:
    Op zondag 22 juni 2008 22:36 schreef Mark_Boelen het volgende:
    Aah kijk daar is onze stapvriend van Alexxx
    wat heb k gemist
      zondag 22 juni 2008 @ 22:47:18 #160
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59613630
    Groningenstad topic
    Maar ik ben ze aan het uploaden
    Alexxxxx maakt mij ondertussen uit voor mongool omdat ik vaak over koffie praat :S
    pi_59613886
    hahaha goed dat ik er nie over ben begonnen anders was ie waarschijnlijk not amused

    Vind t echt leuk om uit te leggen hoe je namelijk een cappucino maakt en een latté en wat het verschil is etc etc. Ik google'de feithhuis even maar t komt niet over alsof het echt gespecialiseerd is in koffie of zie ik dat nu helemaal verkeerd?
      zondag 22 juni 2008 @ 22:57:49 #162
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59613917
    Ik ga eerst even foto's uploaden!!
      zondag 22 juni 2008 @ 23:08:38 #163
    71721 Alexxxxx
    Friespeuk
    pi_59614255
    quote:
    Op zondag 22 juni 2008 22:56 schreef Chocolate het volgende:
    hahaha goed dat ik er nie over ben begonnen anders was ie waarschijnlijk not amused

    Vind t echt leuk om uit te leggen hoe je namelijk een cappucino maakt en een latté en wat het verschil is etc etc. Ik google'de feithhuis even maar t komt niet over alsof het echt gespecialiseerd is in koffie of zie ik dat nu helemaal verkeerd?
    Nee hoor, jij mag er best over vertellen Is altijd mooi om te zien hoe iemand gepassioneerd kan verteleln, als is het over duiven melken of filatelie

    @Mark: er zijn meer dingen in de wereld dan koffie alleen.
    pi_59614811
    quote:
    Op zondag 22 juni 2008 22:57 schreef Mark_Boelen het volgende:
    Ik ga eerst even foto's uploaden!!
    die wil ik graag zien
      zondag 22 juni 2008 @ 23:34:03 #165
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59615252
    Een poging tot een Appeltje






    Een pogin tot een Rosetta






    Nog een poging voor een rosetta




    En nog iets wat op een hartje moet lijken


    Verder vanmiddag nog even geoefend voor een paar specials tijdens de baristawedstrijden.
    Had vanmiddag een latte macchiato gemaakt bestaand uit 4 lagen, onderin een koffiesiroop van Monin, warme melk, dubbele espresso en melkschuim.

    Ik zal binnenkort nog is wat foto's maken.
      maandag 23 juni 2008 @ 00:44:01 #166
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59616864
    En nog steeds hoop ik heel snel deze te kunnen kopen:
    Ik ben al aan het sparen

    pi_59617683
    @Mark: Ziet er netjes uit! Enneh, mooi suikerzakje

    En ik lees net op koffiegek.nl dat Nederland (Liesbeth Sleijster) derde is geworden op de wereldkampioenschappen. Hoe cool is dat ! Zie ook http://www.liesbethsleijster.nl/

    [ Bericht 18% gewijzigd door tim2308 op 23-06-2008 01:58:37 ]
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
      maandag 23 juni 2008 @ 09:20:16 #168
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59619260
    Beetje reclame voor peeze koffie he
    pi_59629382
    mooi geschonken, mooie figuurtjes

    Hoe stoom jij de melk op? Bij koffie companee bijvoorbeeld doen ze dat met een stoompijpje en dan met een zeef door de melk voor het vliesje ofzo En die cappucino daar heeft een witte kop
      maandag 23 juni 2008 @ 17:00:22 #170
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59629666
    Voeg me maar toe in je msn
    Zie profiel
    pi_59629849
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 16:49 schreef Chocolate het volgende:
    mooi geschonken, mooie figuurtjes

    Hoe stoom jij de melk op? Bij koffie companee bijvoorbeeld doen ze dat met een stoompijpje en dan met een zeef door de melk voor het vliesje ofzo En die cappucino daar heeft een witte kop
    Hmmm ik wilde daar nog solliciteren maar zijn niet echt van de barista skills dus... Jammer. Ik snap overigens vaak niet waarom sommige horeca zulke smerige koffie durft te verkopen. De Brasserie in Groningen heeft zelfs een volautomaat staan.... en dan ook echt volautomaat, dus enkel 1 knopje indrukken, niets koffie erin doen, hij doet alles zelf
      maandag 23 juni 2008 @ 17:09:46 #172
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59629888
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 16:49 schreef Chocolate het volgende:
    mooi geschonken, mooie figuurtjes

    Hoe stoom jij de melk op? Bij koffie companee bijvoorbeeld doen ze dat met een stoompijpje en dan met een zeef door de melk voor het vliesje ofzo En die cappucino daar heeft een witte kop
    Vliesjes?
    Maken ze de melk dan warmen dan 70.c??
    Of maken ze het stoompijpje niet schoon na gebruik? Dan blijft er z'n lekker vieze koek aanzitten
    Lekker hygienisch
      maandag 23 juni 2008 @ 17:15:10 #173
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59630009
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 17:08 schreef Underdoggy het volgende:

    [..]

    Hmmm ik wilde daar nog solliciteren maar zijn niet echt van de barista skills dus... Jammer. Ik snap overigens vaak niet waarom sommige horeca zulke smerige koffie durft te verkopen. De Brasserie in Groningen heeft zelfs een volautomaat staan.... en dan ook echt volautomaat, dus enkel 1 knopje indrukken, niets koffie erin doen, hij doet alles zelf
    Van die cappu's met uber grote bellen enzo
    En cacao :S
    pi_59630674
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 17:15 schreef Mark_Boelen het volgende:

    [..]

    Van die cappu's met uber grote bellen enzo
    En cacao :S
    In de tijd dat ik in Azië woonde nog wel meegemaakt dat je capuchino bestelt en dan een koffie uit een kan krijgt (oud!) en dan hebben ze een soort melkschuimspuugapparaat om er wat schuim op de laten drijven. Vaak zo'n mooie toren erop
    Daarnaast kwam er ook vaak genoeg verrassend lekkere espresso uit de vreemste tentjes, het was altijd een gok!
    pi_59631335
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 17:15 schreef Mark_Boelen het volgende:

    [..]

    Van die cappu's met uber grote bellen enzo
    En cacao :S
    cacao hoort er trouwens niet op! Vind het altijd zo vervelend als mensen boos worden omdat er geen cacao op zit

    hihi de vorige keer bestelde iemand een latte en die bleef bij hoog en laag beweren dat het een cappucino was Dan vraag ik me af wat voor slootwater ze in godsnaam voorgeschoteld krijgen
    pi_59631359
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 17:44 schreef Underdoggy het volgende:

    [..]

    In de tijd dat ik in Azië woonde nog wel meegemaakt dat je capuchino bestelt en dan een koffie uit een kan krijgt (oud!) en dan hebben ze een soort melkschuimspuugapparaat om er wat schuim op de laten drijven. Vaak zo'n mooie toren erop
    Daarnaast kwam er ook vaak genoeg verrassend lekkere espresso uit de vreemste tentjes, het was altijd een gok!
    lol, is dat dan wel te drinken?! oude koffie met een drijvende schuimlaag
      maandag 23 juni 2008 @ 18:25:35 #177
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59631458
    Klopt cacao hoort standaard niet op een cappu.
    pi_59631503
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 18:19 schreef Chocolate het volgende:

    [..]

    cacao hoort er trouwens niet op! Vind het altijd zo vervelend als mensen boos worden omdat er geen cacao op zit

    hihi de vorige keer bestelde iemand een latte en die bleef bij hoog en laag beweren dat het een cappucino was Dan vraag ik me af wat voor slootwater ze in godsnaam voorgeschoteld krijgen
    Of jij hebt hem een kop met te veel schuim geserveerd. Kan ook gebeuren, niemand is perfect en iedere barista maakt weleens een fout.

    Je hebt er ook die er geen zak van snappen. Toen ik het meisje bij de Coffee Company liet zien dat ze me een latte met twee vingers schuim had geserveerd vond zij dat het gewoon een latte was. Ik vind twee vingers al teveel schuim voor een cappuccino. Wel een nieuwe gekregen uiteindelijk maar de koffie daar is niet om over naar huis te schrijven (filiaal Groningen).
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      maandag 23 juni 2008 @ 18:32:30 #179
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59631605
    Waar zit die W1ZZ?
    Een latte hoort inderdaad niet 2 vingers schuim te hebben
    En de foto's bekeken?
    pi_59631698
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 18:27 schreef W1ZZ het volgende:

    [..]

    Of jij hebt hem een kop met te veel schuim geserveerd. Kan ook gebeuren, niemand is perfect en iedere barista maakt weleens een fout.

    Bij ons zit de latte in een glas, je kon duidelijk zien in hoeverre het schuim zat. nog geen cm!
    pi_59631729
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 17:00 schreef Mark_Boelen het volgende:
    Voeg me maar toe in je msn
    Zie profiel
    done! koffiepraatjes
      maandag 23 juni 2008 @ 18:40:02 #182
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_59631770
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 18:25 schreef Mark_Boelen het volgende:
    Klopt cacao hoort standaard niet op een cappu.
    heel stiekem vind ik dat wel lekker
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_59631789
    De CC zit naast de AH in de Oude Ebbingestraat.

    Uiteraard heb ik de foto's bekeken en hoe meer latte art in NL hoe beter Je tweede rosetta is mooi! Beter dan wat ik gemiddeld presteer. Je eerste rosetta is zoals mijn rosetta's er meestal uitzien op het moment. Mijn hartjes zijn wel beter Dingen die me wel opvallen zijn dat er weinig definitie is (in de zin van: het bruin is erg licht waardoor het kleurverschil tussen wit en bruin niet zo groot is) en dat je schuim wat droog oogt maar dat zal wel komen omdat er tijd zat tussen het maken van de kop en het nemen van de foto.

    Werk je deze zondag? Ik beloof dat ik dit keer 'ns langskom, heb deze zondag eindelijk eens niets te doen.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59631837
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 18:36 schreef Chocolate het volgende:

    [..]

    Bij ons zit de latte in een glas, je kon duidelijk zien in hoeverre het schuim zat. nog geen cm!
    Dan ligt het nog steeds aan het formaat van de kop Bij een kleintje (zeg, 180ml / 6oz) zou ik dat teveel schuim vinden voor een latte. Bij een grote kop (zeg 12oz) is het prima.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      maandag 23 juni 2008 @ 18:47:28 #185
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59631948
    Dat heeft inderdaad te maken met de tijd die tussen de foto en de bereiding zat.
    Er waren nog wel een paar gasten dan
    Niet zo heel veel maar oke
    pi_59635204
    quote:
    Op maandag 23 juni 2008 18:20 schreef Chocolate het volgende:

    [..]

    lol, is dat dan wel te drinken?! oude koffie met een drijvende schuimlaag
    Nee, het is net zo vies als het klinkt

    Het verhaal van de CC op hun website leek me best prima, maar als ik de verhalen zo hoor is het een soort Starbucks ofzo? Enorme schuimlagen, cacao, personeel die geen idee heeft wat koffie is.

    Overigens kreeg ik in Korea vaak kaneel op m'n cappuchino, dat was best verrassend!
    pi_59635269
    Ik heb weinig ervaring met *$ maar ook weinig met CC dus op zich kan ik wel vergelijken en vond ik *$ nog beter ook
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59651254
    Vandaag eens koffie gehaald bij de Kaldi. Erg fijn dat ze 250 gram zakken gesealed hebben. Heb de evening delight, de silician blend en de barista's choice meegenomen. Eens kijken of ze mij van de Corazon af kunnen helpen!
      dinsdag 24 juni 2008 @ 14:12:46 #189
    779 WaStEd
    Hellaluha
    pi_59651351
    iemand bekend met La Brasialiana ? moet even koffie bestellen en met de Cubita een beetje zat.
    too much is not enough....
      dinsdag 24 juni 2008 @ 14:33:20 #190
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59651881
    Wat voor een espresoapparaat heb je Underdoggy?
    pi_59652025
    mijn eerste poging tot latte-art... In de verre verte een appeltje

    Schuim met wat teveel bellen, maar ergens in de verte een appeltje... Ik blijf stug proberen!
    pi_59652054
    quote:
    Op dinsdag 24 juni 2008 14:33 schreef Mark_Boelen het volgende:
    Wat voor een espresoapparaat heb je Underdoggy?
    Rancilio Miss Silvia
      dinsdag 24 juni 2008 @ 15:41:23 #193
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59653559
    Wat koste dat apparaatje Underdoggy?
    Als je je schuim voor uitschenken is rond walst en met het kannetje op de tafel "slaat"??
    Krijg je dan geen mooiere strakkere schuim??
    pi_59654372
    Als je schuim goed is hoef je in principe nooit te slaan. Walsen en op de tafel slaan werken elkaar ook tegen (walsen homogeniseert, slaan separeert).

    Underdoggy: ik zie dat je voor het appeltje hebt geprobeerd heen en weer te bewegen met je kan maar dit is niet gelukt omdat je schuim te dik was (vermoed ik). Probeer in het begin voor een appeltje gewoon de kan stil te houden in het midden. Komt vanzelf wel een keer dat je dan met genoeg ervaring een appel "met klokhuis" maakt.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      dinsdag 24 juni 2008 @ 16:19:50 #195
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59654475
    Het was goed bedoelt hoor W1ZZ?
    pi_59654706
    Dat geloof ik meteen. Ik wil alleen zeggen dat je naar mijn mening alleen zou moeten slaan als je bubbels hebt die dermate groot zijn dat ze er door walsen niet uitgaan. Slaan is er naar mijn mening ook de boosdoener van dat als je met één kan twee capps uitschenkt je een verschil in hoeveelheid schuim tussen de twee koppen krijgt.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59654744
    Keiharde TVP
    Work hard, play harder!
    Last.fm
      dinsdag 24 juni 2008 @ 16:36:31 #198
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59654903
    Daar heb je ook gelijk in W1ZZ.
    Maar soms moet het gewoon, als je daarna weer even goed walst komt het meestal wel weer goed.
    We moeten maar is samen oefenenen van elkaar leren als ik mijn espresso apparaat heb
    Heb je nog wat leuks 2de hands bij kaldi staan momenteel?
    Zo iets?



    Nog steeds ¤ 1800 ?
    pi_59655041
    Nee deze zullen we voorlopig wel niet tweedehands krijgen

    We krijgen maar heel af en toe tweedehands semi-automaten binnen, bijna alleen maar volautomaten. Laatst hadden we een tweedehands Domobar, door ons gereviseerd en ringen en rubbertjes enzo vervangen. Voor 350 verkocht geloof ik (was ook meteen weer de eerste dag weg). Als we een semi binnenkrijgen zal ik wel even wat laten horen.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      dinsdag 24 juni 2008 @ 16:50:43 #200
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59655220
    nice
    Deze is nog steeds 1800 euro zker??
    pi_59655251
    Ja deze is net nieuw en 1800 op het moment.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      dinsdag 24 juni 2008 @ 17:01:55 #202
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59655470
    Deze hadden jullie 2 maand geleden toch ook al in de winkel staan?
    Op het middenplateau...
    Verkoopt kaldi ook bodemloze filterdragers?
    En stiekem ff snel vragen, wat kost een temper en schuimkan tegenwoordig?
    pi_59655692
    quote:
    Op dinsdag 24 juni 2008 15:41 schreef Mark_Boelen het volgende:
    Wat koste dat apparaatje Underdoggy?
    Als je je schuim voor uitschenken is rond walst en met het kannetje op de tafel "slaat"??
    Krijg je dan geen mooiere strakkere schuim??
    Rancilio was 215 euro geloof ik, op marktplaats. Is de versie met het plaatje voorop. Zit een zwaarder pistonhouder bij en ik heb er een PID ingezet. Dat scheelt echt veel, ook met het opschuimen omdat je op precies het juiste moment kan beginnen (als het lampje nog nèt aan is (+- 134 graden) ).
    Op de site van die Liesbeth Sleijster (zie vorige pagina) staat een goede instructie video. Zij schenkt het schuim over in een andere kan als ze meerdere moet maken om zo hetzelfde schuim te krijgen.
    pi_59656868
    quote:
    Op dinsdag 24 juni 2008 17:01 schreef Mark_Boelen het volgende:
    Deze hadden jullie 2 maand geleden toch ook al in de winkel staan?
    Op het middenplateau...
    Verkoopt kaldi ook bodemloze filterdragers?
    En stiekem ff snel vragen, wat kost een temper en schuimkan tegenwoordig?
    Ja ach, 2 maanden vind ik nog nieuw We verkopen geen naked portafilters uit voorraad maar er valt wel een mouw aan te passen doorgaans. Tampers gaan bij ons van +/- 15 tot 80 euro, schuimkan afhankelijk van formaat 10.50 tot 19.50
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      dinsdag 24 juni 2008 @ 18:23:37 #205
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59656911
    Ik kom een deze dagen wel weer is even shoppen en een espresso drinken
    Wanneer moet je werken?
    pi_59657054
    Alleen op zaterdag voorlopig, in juli en augustus ws wel weer vaker.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      dinsdag 24 juni 2008 @ 22:39:15 #207
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59663387
    Zaterdag heb ik een 10.00 - 17.00 dan zijn jullie al dicht zeker?
    pi_59717286
    De evening delight van de Kaldi bevalt me zeer goed voor de capuchino. Voor de espresso wat te zoet en mild voor me. Morgen maar eens de sicilian blend proberen. Die zal door de robusta erin wel wat pittiger zijn. Welke koffie van de kaldi kan jij aanraden W1ZZ?
    pi_59717988
    Mijn overall favoriet (dus voor americano/espresso/cappuccino) is de Barista's Choice, maar de Sicilian is wel makkelijker te zetten (consistenter resultaat). Voor pure espresso heb ik het liefst wel de evening delight, mild en zoetig maar toch sterk omdat ik altijd dubbele ristretto's drink ipv espresso's. Ben geen fan van de java en de guatemala. Colombia is ook prima en de Kenia vind ik zelf erg lekker maar die's is erg friszuur, moet je van houden. Brazil kun je overslaan, saaie bak. Ethiopische Mocha vind ik ook niets weghebben van echte Ethiopische koffies.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59719497
    Ik vind de kwaliteit van de bonen wel echt significant beter dan bij de SL. Met de evening delight krijg ik een heel consistente kwaliteit en heb nog geen enkel slecht shot gehad en de 250 gram is alweer meer dan de helft op. Bij de SL zit er altijd wat koffiegruis in de kilo zakken en gebroken bonen.
    pi_59720243
    Dat vind ik ook maar het is prettig om van een ander te horen
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      vrijdag 27 juni 2008 @ 00:13:05 #212
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_59720985
    TT verandering was toch een goede zaak, dit loopt storm.

    Ik ben net terug uit London, en ik ben daar natuurlijk op zoek gegaan naar koffie. Van te voren had ik Flat White al gevonden, en onderweg naar de National Gallery gingen we daar dus langs (Berwick street, stop bij metro Tottenham Court Road of Oxford circus en loop resp. in westelijke of oostelijke richting langs de oxford street tot je de berwick street tegen komt (zuidelijke richting)).

    Ik kreeg een perfecte cappuccino voorgeschoteld, met een geniale latte-art, perfect symmetrisch en echt heel veel blaadjes. Er valt nog veel te leren. Overigens is er in heel Soho veel goede koffie te drinken, de cappuccino ziet er soms niet uit maar de espresso is vaak fantastisch. Overal staan Mazzer molens, en het is duidelijk dat verse koffie de norm is, hoewel er natuurlijk café's zijn die het verpesten.

    Een aanrader dus, áls je in London bent, doe een tussenstop in Soho!
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_59770187
    Ik heb na lang wikken en wegen een mooie tweedehands Domobar gekocht, en ik ben er echt heel blij mee. Ik dacht dat het wel even zou duren voordat ik drinkbare espresso kon zetten, maar na een uurtje kwam er al goed drinkbaar spul uit. Nu twee dagen later zijn alle espresso's erg lekker, klein laagje crema erop en mooi op temperatuur enzovoorts.

    Helaas wil het opschuimen van melk nog niet helemaal lukken, maar ik denk dat het gewoon veel oefenen is. Weten jullie misschien of het moeilijker gaat met UHT-melk dan "verse" ? Ik gebruik nu volle melk, gaat het misschien makkelijker met iets anders? Ik zie trouwens veel filmpjes met een thermometer, hoe doen jullie dat? Gewoon met je hand aan het kannetje voelen of toch met zo'n metertje?
    pi_59770342
    Gefeliciteerd met je aankoop!

    Schuimen gaat in twee fasen: schuim maken (1; frothing) en zorgen dat dat schuim gelijkmatig in de melk verwerkt wordt (2; incorporating). Fase één gaat van koude melk tot lichaamstemperatuur, fase twee van lichaamstemperatuur totdat je je handen aan het kannetje brandt. Geen thermometer nodig.

    UHT melk gaat net zo goed als verse melk maar hij moet wel goed koud staan. Het makkelijkst schuim maken doe je met magere melk maar volle melk geeft uiteindelijk het mooiste resultaat. Magere melk resulteert vaak in droog schuim en een plattere, niet zo romige smaak. Ik zou het als ik jou was gewoon met volle melk blijven oefenen.

    Succes!
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59770727
    een vraag aan jullie als kenners:

    ik stond op het punt om een prima tweedehands Rancilio Silva aan te schaffen, maar heb er van af gezien omdat "tempsurfen" mij toch afschrikt
    Nu wil ik graag van jullie weten bij welke machines (zeker duurder dat besef ik) dat niet hoeft en het automatisch geregeld wordt, zodat de kans op (een door mij) goed gezette espresso zeker is

    is een Vibiemme domobar super een goede keus of hebben jullie suggesties voor een ander merk?

    graag jullie advies!
    pi_59770946
    de domobar super is een HX machine, dat betekent dat je nog steeds moet flushen om tot de gewenste temperatuur te komen. Als je niet zelf aan je apparaat wilt sleutelen en zeker wilt zijn van een stabiele temperatuur moet je er eentje kopen met een PID controller zoals bijvoorbeeld de Expobar Brewtus II. Deze houden de temperatuur stabiel op het gewenste niveau. Als je bereid bent om zelf wat aan je apparaat te sleutelen kun je ook een tweedehands Silvia kopen en daar een PID kit in zetten.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59771395
    ok, dan moet ik verder zoeken...
    en met de Manufacture Technika III hoef ik niet te tempsurfen/flushen? is dat een goede keus?
    pi_59771991
    Het is een prachtig apparaat en de stabiliteit is veel hoger dan bij goedkopere HX machines. Toch blijft het een HX en zul je altijd een beetje moeten flushen. Maar heb je ooit getempsurft of geflusht? Het is veel eenvoudiger dan je denkt namelijk.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59772084
    HX machine is er één met 1 boiler toch? welke beschikt er dan over twee?
    enne tempsurfen...denk niet dat dat mijn sterkste kant zou worden jammer genoeg..
    pi_59772156
    De brewtus waar ik net naartoe linkte heeft twee boilers. Maar bij temperatuurstabiliteit gaat het niet om de hoeveelheid boilers maar de manier waarop de machine de temp van die boilers op peil houdt. De brewtus is stabiel vanwege de PID controller die er in zit, niet omdat ie twee boilers heeft.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59772303
    ik snap het...welke machines hebben dan nog meer een ingebouwde PID?
    pi_59783808
    In het rijtje van de Brewtus:

    - Domobar Dualboiler
    - Izzo Alex Duetto

    Een PID is makkelijk idd maar geen garantie tot een goede espresso. Daaraan zijn veel meer factoren die bepalend daarvoor zijn.

    @ Ino

    Gefeliciteerd met je aankoop. Wat ik je wil aanraden is om hem voor de zekerheid te backflushen en het zeefje in je groep eruit te halen en eventueel te vervangen. Maar iedergeval daarachter goed schoon te maken.
      maandag 30 juni 2008 @ 02:29:40 #223
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59785610
    We hadden een speciale gast in het Feithhuis vandaag euhhh gister
    pi_59786323
    Ja, was gezellig en lekkere ristretto's
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59786358
    Miyanou, zelf vond ik het tempsurfen ook niet en heb mijn Rancilio toen geupgrade met een PID-kit van Auberins. Het is een klusje van nog geen uur met een hele goede handleiding. Kan niet misgaan. Als je interesse hebt kan ik je de installatie-guide wel toemailen. Kan je een idee krijgen hoeveel werk het is.
    pi_59790728
    graag!

    [ Bericht 65% gewijzigd door Miyanou op 01-07-2008 09:59:58 ]
    pi_59791210
    quote:
    Op maandag 30 juni 2008 02:29 schreef Mark_Boelen het volgende:
    We hadden een speciale gast in het Feithhuis vandaag euhhh gister
    En wie was dat dan wel niet??? Roos of Liesbeth?
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
      maandag 30 juni 2008 @ 12:39:16 #228
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59791393
    De speicale gast heeft zich al bekend gemaakt in dit topic
    Beter lezen Tim

    Ik verheug me trouwens op onze afspraak W1ZZ!
    En blij dat de koffie goed was!!
    pi_59808333
    Ik ben nu 3 pakken melk verder en nog geen schuim, dat frothing wil totaal niet lukken. Het is een stoompijp met 4 gaten, zal dit het probleem misschien zijn of ligt het echt aan mij?
    pi_59811255
    I hate to say it maar het ligt waarschijnlijk aan jou
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59811669
    quote:
    Op maandag 30 juni 2008 23:47 schreef Ino het volgende:
    Ik ben nu 3 pakken melk verder en nog geen schuim, dat frothing wil totaal niet lukken. Het is een stoompijp met 4 gaten, zal dit het probleem misschien zijn of ligt het echt aan mij?
    misschien helpt dit:

    http://coffeegeek.com/guides/frothingguide/steamguide
    pi_59812705
    Hoe zit het met de boiler temperatuur? Ik liet mijn Rancilio vaak niet goed opwarmen de eerste dagen (ongeduldig you know).
    pi_59814667
    Mark: krijgen jullie nog een pak van die koffie die derde is geworden op de WBC? Ik ben erg benieuwd eigenlijk...

    En nu weet ik ook wie die speciale gast was. Heb je hem Ottimo ristretto gegeven? I(even te lui om terug te zoeken naar jullie melanges) Is echt net als een bonbonnetje vind ik zelf... En hoe vindt Mr. w1zz de koffie verhouden tov de Kaldi koffies?
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
      dinsdag 1 juli 2008 @ 13:25:30 #234
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59817402
    W1ZZ heeft inderdaad een Ottimo ristretto gehad
    Tim woont ook in Groningen?
    We krijgen zeer binnenkort wel een testpak van die koffie Tim!!
    pi_59820454
    tim: om zo'n oordeel te kunnen vellen heb ik eerst heel wat meer ervaring met de peezekoffie nodig. Van de twee ristretto's die ik heb gehad was er één heel goed, de tweede was minder. Dit kwam omdat de tweede van koffie gezet werd die al een tijdje daarvóór gemalen was. Ook van de versheid van de Peezekoffie heb ik geen idee. Heb niet het idee dat ie oud was overigens.

    Mark: heb m'n brander inmiddels opgestuurd.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59822634
    De koffie van Peeze gaat meestal binnen een week de deur uit, zeker de bonen. Verder wordt ie met CO2 begast en als ik me niet vergis zit er een aromaselectief ventiel op. Maar ja, zodra de boon gemalen is, gaat de koffie snel achteruit.

    Ik woon vlakbij Parijs, dus even langskomen zit er niet in. Als ik die ene keer per jaar in Groningen ben (mijn ouders wonen bij Ter Apel) drink ik uiteraard mijn koffie in 't Feithhuis!
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
    pi_59822751
    Als de koffie van Peeze binnen een week de deur uitgaat is de versheid gemiddeld beter dan die van Kaldi (Smit & Dorlas). Volgens mij houden die grotere voorraden aan waardoor de koffie later (en dus minder vers) de branderij verlaat.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 2 juli 2008 @ 03:16:35 #238
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59833127
    Er zit inderdaaad een aromaselectief ventiel op de zakken van peeze.
    Onze koffie heeft z'n grote doorstroom dat de koffie die wij malen niet oud kan zijn
    @ W1ZZ - mooi dat ie de deur uit is!! Ik heb er zin in om voor het eerst in mijn leven is bonen te branden!!!
    pi_59833972
    Mark, de koffie kan prima al oud zijn op het moment dat ie bij jullie aankomt. Daar heeft het Feithhuis geen controle over.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 2 juli 2008 @ 13:59:26 #240
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59841263
    Ik hoop dat dan klopt wat tim zegt
    pi_59845785
    Dat lijkt me ook geen probleem. Kwestie van fatsoenlijk voorraadbeheer en ik geloof graag dat Peeze dat gewoon op orde heeft. Ik heb in een eerder topic al eens vermeld dat het ook geen probleem mag zijn, de slager en de melkboer weten hun producten immers ook gewoon vers te leveren
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      woensdag 2 juli 2008 @ 17:32:24 #242
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_59846258
    Daarom
    Gister was het trouwens uizonderlijk druk voor een dinsdagavond
    Lekker weer he
    pi_59873460
    quote:
    Op donderdag 26 juni 2008 22:28 schreef W1ZZ het volgende:
    Mijn overall favoriet (dus voor americano/espresso/cappuccino) is de Barista's Choice, maar de Sicilian is wel makkelijker te zetten (consistenter resultaat). Voor pure espresso heb ik het liefst wel de evening delight, mild en zoetig maar toch sterk omdat ik altijd dubbele ristretto's drink ipv espresso's. Ben geen fan van de java en de guatemala. Colombia is ook prima en de Kenia vind ik zelf erg lekker maar die's is erg friszuur, moet je van houden. Brazil kun je overslaan, saaie bak. Ethiopische Mocha vind ik ook niets weghebben van echte Ethiopische koffies.
    Vandaag begonnen met de Silician blend. Je merkt echt dat er een robusta doorheen zit. Ik vind hem duidelijk pittiger dan de Evening Delight. Voor de laatste studiedagen een aangename koffie!

    Overigens een vraag voor de kenners, ik krijg de laatste tijd veel koffiegruis in mijn shots. Waar kan dit aan liggen? De maalschijven van mijn maler, techniek?
      donderdag 3 juli 2008 @ 22:02:05 #244
    97745 Thorical
    finding a way
    pi_59876090
    Weet iemand hoe de maling voor een french press er uit moet zien?
    Nu ziet die er van mij uit alsof ik er met een hamer op geslagen heb. Maar met een snelfilter maling vind ik het ook niets.
    pi_59877024
    French Press moet heel grof. Op een schaal van 1 tot 10 is espresso ong. 2, snelfilter ong. 5 en french press 8-9.

    Underdoggy: meestal is de binnenkant van je piston dan gewoon vuilig of je hebt per ongeluk wat koffiegruis aan je tuitjes zitten.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_59877508
    Maak inderdaad je filterdrager is een keer grondig schoon, waarschijnlijk is het probleem dan wel weer opgelost
    Morgen mag ik weer aan de slag
    pi_60034365
    Volgens een Italiaanse collega is Illy helemaal niet zo populair in Italie, men drinkt liever Lavazza. Ik heb me dan ook laten verleiden om (ook!) een Lavazza Rosso te kopen, voornamelijk voor als ze op bezoek komt. Maar ik lees net op deze pagina dat er 45% robusta in zit. Nou ja, als ze maar langskomt zullen we maar zeggen.

    En hier nog een erg interessante test. De italiaanse merken komen er helemaal niet zo goed uit. net als bij pasta (zie aldaar) de vraag of het komt of de amerikaanse koffies gewoon beter zijn, de exportpartijen (cq. locale productie) voor amerika slechter zijn, de amerikaanse merken op de amerikaanse smaak is gemaakt (en vv)
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
    pi_60034368
    dubbelpost
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
    pi_60034782
    Een gemiddelde amerikaan weet helemaal niet hoe koffie smaakt of hoort te smaken. M'n pa gaat regelmatig naar de USA en die klaagt altijd over de koffie die hij daar krijgt. En dat is absoluut geen fijnproever
    Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
    pi_60035734
    quote:
    Op vrijdag 11 juli 2008 04:09 schreef tim2308 het volgende:
    En hier nog een erg interessante test. De italiaanse merken komen er helemaal niet zo goed uit. net als bij pasta (zie aldaar) de vraag of het komt of de amerikaanse koffies gewoon beter zijn, de exportpartijen (cq. locale productie) voor amerika slechter zijn, de amerikaanse merken op de amerikaanse smaak is gemaakt (en vv)
    Die test is grote onzin. Ze zetten verse Amerikaanse koffies rechtstreeks van de brander tegenover Italiaanse koffies uit de supermarkt die daar al ik weet niet hoe lang hebben gelegen. De test is er heel erg op geënt om de Amerikaanse koffies te laten winnen en dit is weer omdat die Coffeegeeks het niet konden verkroppen dat Ken Davids de Italiaanse koffies beter had genoemd. Dit zou alleen een eerlijke test zijn geweest als de Italiaanse koffies ook vers waren geweest.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      vrijdag 11 juli 2008 @ 12:27:40 #251
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_60038726
    Morgen ben ik eindelijk een zaterdag vrij W1ZZ, moet je werken?
    pi_60039660
    yep moet morgen werken. heb trouwens helaas de bricoletta terug moeten brengen maar ik heb wel weer verse koffie

    EDIT: ik dácht dat ik verse koffie had, want na twee batches klapt dat rotapparaat er alwéér uit. Kan 'ie weer opgestuurd worden naar Ongebrand (die overigens heel schappelijk als compensatie voor de problemen gratis koffie meesturen nu en als ie t nu niet perfect doet krijg ik een nieuwe).

    [ Bericht 42% gewijzigd door W1ZZ op 11-07-2008 13:30:53 ]
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      vrijdag 11 juli 2008 @ 13:37:56 #253
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_60040146
    Ik kom morgen waarschijnlijk wel even langs, even een espresso doen, een temper en een nieuw kannetje kopen
      maandag 14 juli 2008 @ 01:43:22 #254
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_60088526
    Het is mij niet gelukt om even te komen shoppen, was je laatst weer in het feithhuis geweet hoorde ik van een collega??
    pi_60089465
    Ja klopt, ben met een vriend van me die in die straat woont een espresso komen drinken. Het was zaterdag trouwens ontzettend druk dus ik zou jammer genoeg toch geen tijd hebben gehad om een kletspraatje te maken. Volgende keer beter!
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      maandag 14 juli 2008 @ 11:13:03 #256
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_60092070
    Moet je in de vakantie ook nog is door de weeks werken, vooral deze week, want ga zaterdag naar tunesie
    pi_60092803
    Deze week iig niet, wellicht de rest van de vakantie maar daar kan ik helaas geen peil op trekken.

    Ontopic: ik geniet tegenwoordig eindelijk weer van verse koffie! Ik drink nu noodgedwongen een blend van 80% brazil en 20% yrgacheffe (m'n brander klapte er na twee batches alweer uit) en het blijkt dat dat prima te drinken is. Het hoeft allemaal niet vreselijk complex! Heb overigens nu wel een kilo robusta in huis waar ik wat mee wil gaan experimenteren. Ben benieuwd hoe smerig dat wordt
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      maandag 14 juli 2008 @ 11:58:23 #258
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_60093047
    Ik ga zaterdag kijken of ze in tunesie lekker koffie verkopen
    pi_60093168
    Veel plezier!
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      maandag 14 juli 2008 @ 12:08:23 #260
    115171 Mark_Boelen
    mark_boelen
    pi_60093223
    Thnx, ik ga er sowieso een waterpijp lurken, een 2 daagse saharatocht, en 4 x 4 rijden
    pi_60150006
    tip voor de mensen die nog op zoek zijn naar goede set:

    http://www.marktplaats.nl(...)-en-mazzer-mini.html

    Rancilio + PID + Mazzer Mini

    [ Bericht 29% gewijzigd door Underdoggy op 16-07-2008 20:29:27 ]
    pi_60151578
    Rancililo, is dat een nieuw merk of de chinese namaak.

    Ik denk dat je advertentienummer: 180767041 bedoeld.

    Edit: dat ge-etter met die marktplaats urls ook.
    pi_60152075
    drama url gedoe inderdaad. Maar idd die
    pi_60156826
    Underdoggy als ik op de link klik krijg ik een melding van marktplaats dat ze niks vinden kunnen?
    Is de link wel goed?
    pi_60157061
    ik had hem al aangepast, nu werkt hij wel, ff F5je?
    pi_60163358
    Een week later, na het grote barista topic 1 tot en met deze te hebben doorgelezen, kan ik eindelijk mijn vraag stellen. Sinds een jaar of 5 hebben wij een krups volautomaat staan, nu vinden wij het tijd geworden om de stap naar een halfautomaat te maken.
    Nu zijn we eigenlijk tot de conclusie gekomen dat we een Rancilio Silvia willen aanschaffen met een molen.

    De molen is tot nu de grootste vraag, ik lees over molens, zoals de rocky, die in stappen instelbaar is en over traploos instelbare molens. Mijn vriend is van mening dat een instelbare molen handiger is omdat je bij verschillende bonen de instelling makkelijker terug kan vinden, maar ik lees hier dat jullie toch de traploos instelbare vaak boven de instelbare kiezen. Vanwaar deze voorkeur??
    Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
    pi_60163636
    Dat is simpel: stel je kunt een getrapte molen van stand 1 tot 10 instellen. Wat nou als die bepaalde boon die jullie lekker vinden stand 2.5 nodig heeft? Dan kun je alleen maar te fijn malen op 2 of te grof op 3.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_60164345
    Oke, dan de vraag, de rocky heeft ca. 30 standen hoe groot is dan de kans dat je net een tussenstand nodig hebt? En wanneer je een traploze hebt hoe moeilijk is het dan om weer exact die 2,5 bv terug te krijgen?
    Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
    pi_60164745
    De kans wordt natuurlijk kleiner dan bij 10 standen maar blijft aanwezig. Ik houd zelf de verschillende standen bij door middel van pennestreepjes op de hals van de molen. Maar je moet goed bedenken dat verschillende bonen geen grote onderlinge verschillen hebben. Als jouw machine gemiddeld 2.5 wil dan zullen de meeste bonen daar ook op zitten met uitschieters naar 2.2 of 2.8 ofzo, maar niet ineens 1 of 5. Die grote verschillen ga je pas gebruiken op het moment dat je koffie voor snelfilter of cafetière wilt gaan malen ipv voor espresso.

    Persoonlijk zie ik geen reden anders dan geld besparen om een molen met getrapte standen te kopen. Met een beetje knutselen is de Rocky overigens ook traploos te maken maar dan ben je wel je garantie kwijt.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_60167065
    W1ZZ, wat zeg jij van die advertentie van marktplaats?
      vrijdag 18 juli 2008 @ 11:35:21 #271
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_60185106
    Hey mensen, long time no speak enzo. Helaas erg druk gehad met werk, maar ondertussen toch wel wat met koffie geprutst. Allereerst heb ik nieuwe schijven voor mijn Mazzer Major en het verschil is zeer duidelijk te merken. Veel betere consistentie en totaal GEEN gruis meer in de espresso.

    Daarnaast heb ik EINDELIJK weer eens wat (20 kilo ) koffie besteld bij ongebrand.nl. Ik heb gisteren die Brasil gebrand en kreeg prachtige Guiness-achtige shots met 100% crema. Smaak was ook erg goed, maar zoals alle Brazilianen niet echt comlex. Het lijkt me echter wel een ideale basis om te melangeren. Ik heb ivm tijdgebrek nog niet veel anders gebrand, maar ik ben vooral benieuwd naar de Robusta en Yrgacheffe, aangezien deze pure smaken voor mij nieuw zijn.

    Ik merk alleen wel dat ik tov. "vroeger" (supermarktbonen met mijn oude maalschijven) veel meer problemen met channeling heb. Ik merk echt dat 30% van mijn shots meer of mindere mate van channeling bevatten. Vooral sinds mijn molen-mod (met die fles) had ik daar eigenlijk NOOIT meer last van.... hoe het komt, moet ik nog eens uitzoeken. Aan de doorloop kan ik nu ook al heel goed zien of hij aan het channelen is (zonder naked pf), dus ik kan iig al zien dat het fout aan het gaan is, nu nog de oplossing.

    Wat mij trouwens echt MEGA heeft verbaasd, is de ABSOLUTE KARIGE BRAKKE ZOOIIGE PRUTSERIGHEID van een blade-grinder..... Ik dacht dat het commentaar over de kwaliteit van dergelijke molens eigenlijk een beetje gezeur was, en dat het sowieso beter was dan voorgemalen... Well, I was WRONG. Ik vol goede moed mijn versgebrande bonen meegenomen naar een kennis met Silvia en blade-grinder (gast heeft nota bene een Gaggia MDF in de schuur staan, maar vindt hem te groot ). Werkelijk waar, die heerlijke crema, aroma, tigerstriping, allemaal compleet WEG. Er bleef een soort sterke bittere bak zooi over, doorlooptijd 9 seconden, geen crema. Mischien het beste te vergelijken met gemalen supermarktkoffie van een maand oud in een Moka. Er was ook compleet geen verschil te proeven tussen mijn versgebrande bonen en supermarktbonen van een maand oud, alles werd bagger....

    Moraal van het verhaal: ik wist al dat blade-grinders slecht waren, maar zo slecht.....dat had ik nooit kunnen bedenken....
      vrijdag 18 juli 2008 @ 11:55:00 #272
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_60185670
    @ Silvia-aanbieding. Ik vind het maar duur en zou nooit zoiets kopen. Die gast wil hem denk ik niet onder de 800 verkopen en de nieuwprijzen die hij heeft genoemd zijn hoog (die PID-kit is bijv. nog geen 100 euro ex verzenden). Tweedehands Silvia's zijn er al vanaf 200 euro, ze gaan eigenlijk nooit kapot en als ze kapot gaan, is het goedkoop te repareren.

    Ik heb recent met de nieuwste versie (2007) van de Silvia gewerkt, en heb thuis een tijd een oude uit 2001 gehad, maar ik kon echt TOTAAL GEEN VERSCHIL merken mbt. tempstabiliteit, gemak etc. De portafilter is mooier, that's it wel zo'n beetje. Ik kan dus ook geen reden vinden om niet de alleroudste verschraalde goedkope Silvia te kopen. Zeker als je er een PID inzet, is een van de vermeende nadelen (brakke tempsturing) ook nog eens opgelost, omdat je dit dan gewoon bypasst.
    pi_60186922
    Hee Mark, goed te zien dat je nog lekker fel bent als altijd!

    Heb je die channeling ook als de bonen een fatsoenlijke tijd hebben kunnen rusten? Zeg 4 dagen?

    Wat betreft de Silvia/Mini/PID combo: hij zegt dat onder de 600 niet geboden hoeft te worden. Ik vind 600 voor een Silvia, een Mini en een PID - alles minder dan een jaar oud - niet onredelijk maar da's persoonlijk.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zondag 20 juli 2008 @ 21:51:14 #274
    68692 onderdekoffer
    niet boven..
    pi_60233278
    Omdat wij de mazzer mini vooralsnog te duur vinden ben ik op zoek gegaan naar malers tot 250 euro. Nu ben ik de volgende 3 malers tegen gekomen:
    Gaggia MDF DL - doseerder - in trappen instelbaar 161 euro
    Rancilio rocky SD - in trappen instelbaar 250 euro
    demoka m203 -traploos 199 euro
    Welke verdient wat jullie betreft de voorkeur en is er nog een andere optie?
    Alvast bedankt.
    Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
      zondag 20 juli 2008 @ 23:07:54 #275
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_60234926
    Rocky
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_60235501
    Idd de Rocky omdattie uit deze drie de beste maalkwaliteit heeft en omdattie met wat geknutsel nog traploos te maken is.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_60264522
    quote:
    Op zondag 20 juli 2008 21:51 schreef onderdekoffer het volgende:
    Omdat wij de mazzer mini vooralsnog te duur vinden ben ik op zoek gegaan naar malers tot 250 euro. Nu ben ik de volgende 3 malers tegen gekomen:
    Gaggia MDF DL - doseerder - in trappen instelbaar 161 euro
    Rancilio rocky SD - in trappen instelbaar 250 euro
    demoka m203 -traploos 199 euro
    Welke verdient wat jullie betreft de voorkeur en is er nog een andere optie?
    Alvast bedankt.
    Klein vraagje waar kan je de Rancilio rocky SD zo goedkoop krijgen op het internet kom ik hem voornamelijk rond de 300-350 euro tegen ....
    pi_60275113
    quote:
    Op dinsdag 22 juli 2008 11:48 schreef MeZZiN het volgende:

    [..]

    Klein vraagje waar kan je de Rancilio rocky SD zo goedkoop krijgen op het internet kom ik hem voornamelijk rond de 300-350 euro tegen ....
    op thuisespresso.nl is hij incl btw en verzenden 250 euro
    Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
    pi_60289273
    quote:
    Op dinsdag 22 juli 2008 18:47 schreef onderdekoffer het volgende:

    [..]

    op thuisespresso.nl is hij incl btw en verzenden 250 euro
    Geweldig tnx nu ik een goedkoop silvia op de kop getikt heb kan ik iets meer geld uitgeven aan een grinder!

    En dat is trouwens niet duur voor een rocky FF kijken of de budgeten het toe laten en of het een beetje pas nog op de rand van de keuken.
      woensdag 23 juli 2008 @ 14:30:38 #280
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_60295507
    Pfff, dat kookpunt is me ook een zaak van niks zeg. Ik was nog steeds op zoek naar een extra melkkan voor thuis. Aangezien ik daar eigenlijk nauwelijks cappuccino's maak (ivm brakke steam tip) was daar nog nooit van gekomen. Allereerst bleek tot mijn grote verbazing dat de Kaldi in Rotterdam dicht was. Heb jij enig idee hoe dat zit W1ZZ?

    Toen maar naar kookpunt gegaan, ze hadden twee naast zwaar overpriced espresso-apparaten (400 voor een Rocky en 800 voor een Pavoni Professional) twee typen melkkannen. Allereerst had je de goedkope van rond de 15 euro en de dure (Alessi) van rond de 80. Ik ga natuurlijk geen 80 euro voor een lelijke melkkan betalen, maar er stond dus nergens hoe GROOT die goedkope waren. Verkoper erbij gehaald, die wist het eigenlijk ook niet echt, maar raadde me toch aan om die Alessi te kopen, want, en nu komt het.... die is dubbelwandig zodat je langer kan doorstomen . Mijn opmerking dat je dan dus niet kan voelen hoe warm je melk is werd niet echt begrepen.... Ik ben er verder maar niet op ingegaan. Vervolgens vroeg hij wat voor machine ik had. Met zo'n kleine machine als de Cimbali Junior moet je duidelijk een goede kan hebben, anders zou ik nooit kunnen stomen. Wat een zak hooi, die junior is groter dan zo'n beetje alles wat ze daar hebben staan.... Wat een @#%#@$#zaak, de enige vraag die ik zelf niet kon beantwoorden lukte die pipo ook niet, en vervolgens werd ik met een partij poep overladen waar je eng van wordt...

    Naja, ik heb een kan
      woensdag 23 juli 2008 @ 14:33:47 #281
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_60295568
    Brandresultaten:
    Brazilie Cerrado, verrassend goed voor die fooi die het kost, perfect qua smaak maar niet echt bijzonder. Ik zou zeggen een 8
    Bolivia, licht zurig (maar dit kan ook komen doordat mijn huisgenoten hem hebben gebrand), weinig body, aparte smaak, een 6je
    ROBUSTA (jaja, ook gekocht), brandt erg snel (minuut voor tijd afgebroken en toch al erg donker, grote mooie bonen), pure smaak: bravilorkoffie, een 3

    80%Bolivia-20%Robusta=zeer interessante combo, vult elkaar goed aan, een 7.5
      woensdag 23 juli 2008 @ 21:51:10 #282
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_60306321
    Gister koffie met spacecake gehad, was wel aardig. Heerlijke kop filterkoffie van versgebrande Monsooned Malabar. Erg lekker, beetje zoet zelfs.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_60308461
    quote:
    Op woensdag 23 juli 2008 14:30 schreef Mark_V het volgende:
    Allereerst bleek tot mijn grote verbazing dat de Kaldi in Rotterdam dicht was. Heb jij enig idee hoe dat zit W1ZZ?
    Ja hoor: moeilijke locatie + slecht ondernemerschap = failliet

    Kaldi R'dam is al eerder over de kop gegaan maar toen hebben ze meteen iemand gevonden die het over wilde nemen. Die heeft het ook niet gered en nu wilde niemand het proberen.

    Je ervaringen bij Kookpunt verbazen me niets, om het even bij welk filiaal dan ook heb ik ook alleen maar slechte hulp gehad.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      donderdag 24 juli 2008 @ 10:59:17 #284
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_60315498
    quote:
    Op woensdag 23 juli 2008 23:04 schreef W1ZZ het volgende:

    [..]

    Ja hoor: moeilijke locatie + slecht ondernemerschap = failliet

    Kaldi R'dam is al eerder over de kop gegaan maar toen hebben ze meteen iemand gevonden die het over wilde nemen. Die heeft het ook niet gered en nu wilde niemand het proberen.

    Je ervaringen bij Kookpunt verbazen me niets, om het even bij welk filiaal dan ook heb ik ook alleen maar slechte hulp gehad.
    Mjah, het zat inderdaad net op een locatie waar nooit iemand eens spontaan voorbij zou komen. Het vreemde was dat hij ook nooit open leek te zijn, op de meest onlogische tijden (woensdagmiddag 3 uur) was hij dan opeens dicht. Mijn ouders zijn helemaal gek geworden toen ze daar voor mij een grindenstein wilden kopen voor Sinterklaas.

    Ja, kookpunt is echt bagger, en ik ben nog niet eens echt te spreken over die melkkan ook. En die melkkan is dus 0.5 liter terwijl die gast 0.4 zei .

    Nieuwe brandresultaten: Guatemala, brandde vrij donker dus kort gebrand, veel chaff (maar ik zou ook weleens kunnen zijn vergeten hem de vorige keer te legen, dat verklaart ook dat hij vrij donker werd). Maar een erg goede boon, beste tot nu toe. Eigenlijk die brasiliaan qua body, maar dan met nog wat meer uitgesproken accenten. Puur eigenlijk te drinken alsof het een melange is. Ik begrijp jullie
    pi_60318828
    Guatemala is idd goed! Rond van karakter maar niet saai (zoals imo de Brazil wel). Een andere die je nog eens moet proberen is de Tanzania Peaberry (hoewel ik niet zeker weet of de Tanzania die Ivo nu verkoopt peaberry is, ik heb de mijne van een andere bron).

    Ook ik heb trouwens de robusta gekocht maar nog niet geprobeerd. Ik wil morgenochtend denk ik weer een goede sessie houden en een blend branden met dan ook wat robusta erin om te ontdekken hoe dat verschil maakt in een blend.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zaterdag 26 juli 2008 @ 21:13:21 #286
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_60367679
    Ik heb ook slechte ervaringen met kookpunt. Ik probeerde pavoni onderdelen te stellen via de telefoon maar ik kreeg de meest achterlijke gladiool ter wereld aan de lijn. Dat lukte dus niet. Dan maar uit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
      zondag 27 juli 2008 @ 11:48:00 #287
    68692 onderdekoffer
    niet boven..
    pi_60375154
    De eerste stap is gezet, er staat vanaf gisteren een Silvia in de keuken. Deze is ca. 3,5 jaar oud en lijkt in een goede staat.
    Wel moest zij goed schoon gemaakt worden (was erg smerig, douchekop was zwart) en volgens mij moet de rubberring vervangen worden omdat het portafilter niet meer lekker in het groepshoofd draait.

    Gisteren meteen even langs Brandmeester geweest, een tamper gekocht en een proefzak bonen (Espresso Sodade) meegekregen. Deze smaakte heel niet slecht voor een beginner.
    De doorloop tijd moet nog wel langer worden, zitten nu tussen de 15 en 20 sec.
    Veel oefenen dus de aankomende tijd
    Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
    pi_60378211
    lol @ kookpunt. Wat een verkoop geblaat.
    pi_60392325
    quote:
    Op zondag 27 juli 2008 11:48 schreef onderdekoffer het volgende:
    De eerste stap is gezet, er staat vanaf gisteren een Silvia in de keuken. Deze is ca. 3,5 jaar oud en lijkt in een goede staat.
    Wel moest zij goed schoon gemaakt worden (was erg smerig, douchekop was zwart) en volgens mij moet de rubberring vervangen worden omdat het portafilter niet meer lekker in het groepshoofd draait.
    Gelijk doen het rubber vervangen mijne was ook versteend. Vervangen en lekken gelijk opgelost! En de douchkoop kan je ook gelijk mee vervangen en misschien de filterbasket bij mij waren die beide heel vies en slecht schoon te maken. En vergeet niet de te ontkalken en misschien een backflush (mag niet officeeel maar het helpt de oude koffie zooi er uit te flushen. Handige dingen om gelijk te kopen/bestellen een Pallo coffeetool om de grouphead schoon te maken. een nieuw porta rubber + douche en een nieuwe basket als erg vies is en niet makelijk schoon te krijgen is.

    Zelf heb ik nu een oude silvia 7 jaar oud maar die doet het nog geweldig ze zijn gemaakt als een tank.

    Wat ik heb gemerkt is dat je goed moet kijken naar de tamp druk dat scheeld een hele hoop. +/- 15 kilo
    pi_60392656
    Goed advies MeZZiN, alleen naar mijn mening maakt de druk van de tamp niet zoveel uit als wel het constant houden van welke druk je ook toepast.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_60393889
    Oke bedankt voor de tip MeZZiN, ik zal naast het rubber ook de douchekop mee bestellen. Hiervan waren de gaatjes inderdaad verstopt toen wij hem kregen, maar na een aardige schoonmaak zijn ze wel weer open geraakt. Maar een nieuwe is denk ik wel net zo fris.

    Pallo Coffeetool is aanwezig en al gebruikt, na het koffiezetten en het portafilter verwijderen laat ik de Silvia even doorspoelen en dan gebruik ik direct even de Pallo tool.

    Heb het apparaat gister ontkalkt, hadden we gelijk meegenomen bij Brandmeester, vroeg er ook naar backflushen maar volgens hun niet nodig bij een Silvia. Had het meer gelezen vandaar dat ik het daar ook maar eens gevraagd had. Blindfilter dus ook maar aan bestellijst toevoegen.
    Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
    pi_60396320
    Ja hoor, gewoon wel doen. Elk apparaat heeft profijt bij backflushen (zolang het daar maar toe in staat is) dus het verbaast me sterk dat ze zeggen dat dat niet nodig is.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_60429136
    Vooral doen! Ik merk elke keer weer een groot verschil (doe het te weinig).
    pi_60432501
    Kijk alleen hoe je moet backflushen (dus hoe je het voor je machine het beste kan doen) en wees wel voorzichtig.
    pi_60438003
    Ik zal zeker voorzichtig doen, had op Youtube ook al een filmpje bekeken over backflushen en er hier ook over gelezen, vandaar mijn vraag bij Brandmeester. Ik dacht dan neem ik meteen een blindfilter daar mee.
    Vanmiddag even de stad in om een blindfilter te gaan halen.
    Het nieuwe rubber en de douchekop komen hopelijk later deze week binnen.
    Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
    pi_60438049
    dubbel...
    Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds
    pi_60450496

    Niiiiiiiiiceeee
    pi_60450830
    Wat doen die twee schakelaars op de plaats van de brewswitch?
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_60458811
    Komt helaas van een chineze website, heb geen idee dus. Wel 2 PIDs zo te zien, 1 voor stoom en 1 voor brewing lijkt me?
    pi_60481819
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')