abonnement Unibet Coolblue
pi_74377118
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 10:30 schreef Iblis het volgende:
Mt. Kilimanjaro Ice Cap Continues Rapid Retreat

[ afbeelding ]

The ice atop Mount Kilimanjaro in Tanzania has continued to retreat rapidly, declining 26 percent since 2000, scientists say in a new report.

Yet the authors of the study, to be published Tuesday in the Proceedings of the National Academy of Sciences, reached no consensus on whether the melting could be attributed mainly to humanity’s role in warming the global climate.

Eighty-five percent of the ice cover that was present in 1912 has vanished, the scientists said.

To measure the recent pace of the retreat, researchers relied on data from aerial photographs taken of Kilimanjaro over time and from stakes and instruments installed on the mountaintop in 2000, said Douglas R. Hardy, a geologist at the University of Massachusetts and one of the study’s authors.

The photographs measure horizontal shrinkage of the ice, and the stakes indicate the reduction in depth. Both are decreasing at the same rate, Dr. Hardy said.

Researchers studying the mountaintop, including those involved in this study, differ in their conclusions on how much of the melting could result from human activity or other climatological influences.

The lead author of the study, Lonnie G. Thompson, a glaciologist at Ohio State University, has concluded that the melting of recent years is unique.

Bron: New York Times, lees meer…
Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #3
pi_74515362
Dode en vermiste na noodweer in Griekenland

In Griekenland is een man om het leven gekomen na noodweer over het hele land. Een andere man is vermist.
Het lichaam van de overleden man werd aangetroffen nadat zijn auto door een rivier werd meegesleurd in de streek van Grevena, ten oosten van de noordelijke havenstad Thessaloniki. Een andere man raakte vermist, nadat zijn wagen wegspoelde in de buurt van de stad Pella.
De brandweer redde tientallen mensen die vastzaten in hun huizen in het noorden en het centrum van Griekenland. Talloze dieren verdronken, boerderijen en akkers werden door de hevige regen verwoest.



HLN
pi_74643916
IJsschots van 500 meter lang drijft naar Australië

Een ijsschots van 500 meter lang en 50 meter hoog drijft tussen Antartica en Australië. Het is zeldzaam dat een ijsschots zo ver naar het noorden afdrijft.

Onderzoekers die op het eiland Macquarie werken -1.500 kilometer ten zuidoosten van Tasmanië- merkten de ijsschots vorige week voor het eerst op. De ijsberg is waarschijnlijk een onderdeel van één of meerdere grotere ijsbergen, die tussen 2000 en 2002 afgebroken zijn van de Ross Ice Shelf op Antarctica, meldt glacioloog Neal Young.

Ongewoon
Verschillende ijsbergen drijven langzaam met de stroming van de oceaan in noordelijke richting, maar het is ongebruikelijk dat ze zo ver in de warmere noordelijke wateren terechtkomen.

Gevaar voor scheepvaart
De wetenschappers denken dat de ijsberg snel zal afbrokkelen en smelten. Maar voordat het gesmolten is, vormt het wel een gevaar voor de scheepvaart, besluit Young. (hlnsydney)

hln

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 12-11-2009 19:21:46 ]
pi_74643982
Spaanse windturbines breken alle nationale records

Spaanse windmolenparken hebben dit weekend gedurende verschillende uren meer dan de helft van de elektriciteitsbehoefte van het hele land voorzien. Dat is een nieuw en voor de critici onverwacht windenergierecord.

Rukwinden
Het hele weekend lang waren er zeer sterke rukwinden in Spanje. de windmolenparken profiteerden daarvan en waren zeer actief. Zij produceerden evenveel elektriciteit als elf nucleaire stations samen. Gedurende vijf uren op zondagochtend produceerden de windturbines 53 procent van de nationale energie, een nieuw nationaal record. Na de Verenigde Staten en Duitsland is Spanje het land met de meeste windturbines.

Teveel elektriciteit
Op het piekmoment genereerde de windturbines 11,5 gigawatt, dat is twee derde van hun theoretische maximum van 18 gigawatt. Afgelopen weekend was er in Spanje dus meer elektriciteit dan dat nodig was. Wanneer dat de vorige jaren gebeurde, werden de windturbines uitgeschakeld. Deze keer werd de overbodige elektriciteit gebruikt op hydro-elektrische plantages om water terug naar de dammen te pompen. Dat water kan daarna dan nog eens elektriciteit opwekken.

Critici
José Donoso, hoofd van de Spaanse WindEnergieAssociatie, herinnert zich dat critici vijf jaar geleden nog beweerden dat er nooit meer dan 14 procent van de totale elektriciteit van windmolens zou kunnen komen. "Nu zijn wij er zeker van dat onze capaciteit nog zal toenemen", vertelt Donoso. Experts schatten dat Spanje tegen het einde van het jaar één vierde van zijn energie uit hernieuwbare bronnen zal halen. Wind op kop, gevolgd door waterkracht en zonnenergie. (adb)

hln
pi_75012679
quote:
Overstroming eist Saudische levens
JEDDAH - Zeker elf mensen in Saudi-Arabië zijn woensdag verdronken door overstromingen in de westelijke stad Jeddah. Een functionaris van het ministerie van Defensie zei te vrezen dat het dodental nog oploopt.

Nadat de storm later op de dag was geluwd en het water enigszins gezakt, bleef het verkeer op belangrijke wegen nog lang geblokkeerd. Hierdoor kwamen honderden pelgrims vast te zitten onderweg naar de heilige stad Mekka voor de hadj, de islamitische bedevaart. In totaal waren woensdag 2,5 miljoen moslims naar Mekka gekomen voor de rituelen in en om de stad
pi_75013033
quote:
Overstromingen Argentinië en Uruguay eisen 3 levens

Bij zware overstromingen in Argentinië en Uruguay zijn minstens drie mensen om het leven gekomen. In totaal moesten ongeveer 13.000 mensen in beide landen hun huizen verlaten. Het ergst getroffen waren de Argentijnse provincies Chaco en Corrientes. Daar stierven twee jongeren in het wassende water en een kind kwam in het huis van haar ouders door een grondverschuiving om het leven.

De zware regenval van de afgelopen dagen volgt op een maandenlange droogte in de getroffen regio. Milieudeskundigen waarschuwen dat het kappen van de natuurwouden in de warme regio's het klimaat extremer heeft gemaakt. Dat betekent meer droogte en meer overstromingen, omdat de meeste in sojavelden veranderde voormalige wouden het water niet meer kunnen opslaan.
pi_75209235
Neerslagrecord aan Belgische oostkust

In november is er een recordhoeveelheid neerslag gevallen aan de oostkust. In Zeebrugge werd 220 millimeter neerslag gemeten, wat een absoluut record is en drie keer meer dan gewoonlijk in november. Het vorige record dateert van augustus 2006 met 214 millimeter.

In Koksijde werd 180 millimeter geregistreerd, en op de luchthaven van Oostende werd 170 millimeter waargenomen. In Ukkel ging het 'slechts' om 98 millimeter. In de IJzervlakte viel de afgelopen 9 dagen tot maar liefst 125 millimeter regen, waarmee het noordwesten van het land de natste streek is.

November was bovendien een erg zachte maand, met een gemiddelde temperatuur in Ukkel van 9,7 graden Celsius, wat 3,6 graden Celsius warmer is dan normaal. Ten slotte scheen de zon 48 uur tegenover 74 uur gewoonlijk. (belga/bdr)

hln
pi_75340945
De Belgische Oostkust? Welke zee ligt er dan tussen België, Nederland, Luxemburg en Duitsland?
What Would Goku Do
pi_75347024
quote:
Op zondag 6 december 2009 16:55 schreef viagraap het volgende:
De Belgische Oostkust? Welke zee ligt er dan tussen België, Nederland, Luxemburg en Duitsland?
Dat moet inderdaad de westkust zijn.
pi_75347456
quote:
Op zondag 6 december 2009 20:17 schreef aloa het volgende:

[..]

Dat moet inderdaad de westkust zijn.
Ik denk dat 'kust' wel duidelijk genoeg is
What Would Goku Do
pi_75348331
Overstromingen in Brazilië

Hevige overstromingen en modderstromen in de zuidelijke helft van Brazilië hebben al aan minstens 20 mensen het leven geëist. 130 Steden hebben al de noodtoestand uitgeroepen.

Afgelopen vrijdag kwam in Sao Paulo het water tot de borst. In Rio de Janeiro zijn meer dan 18 000 mensen dakloos geworden.


Ten zuiden van de evenaar komen deze tijd van het jaar altijd heftige regen en onweersbuien voor. Dit komt door de positie van de Inter-Tropische Convergentie Zone (ITCZ). Dit is een zone met relatief lage druk, hierdoor zijn er veel stijgende bewegingen en ontstaan er grote onweerssystemen. Elk jaar oscilleert deze convergentie-zone rond de evenaar. In de zomer op het noordelijk halfrond ligt de ITCZ ten noorden van de evenaar, en in de winter eronder.

De komende dagen wordt er meer regen verwacht, vooral in het midden van het land zal er weer veel neerslag vallen.

bron
pi_75679695
Derde dag op rij verdubbeling pechoproepen door vrieskou

Voor de derde dag op rij noteert automobilistenvereniging VAB een toename van 51 procent in het aantal pechoproepen. Het merendeel betreft startproblemen. Dat meldt de VAB.

VAB raadt iedereen, die de laatste dagen startproblemen heeft ondervonden, aan om gedurende 20 tot 40 kilometer autosnelweg te rijden om de batterij op te laden om zo startproblemen te vermijden.
Een verklaring voor de problemen is de late winterprik. Versleten batterijen worden langer gespaard door een zacht najaar, aldus de VAB in een persbericht.

De automobilistenvereniging verwacht voor donderdag een gelijkaardig scenario. Wel is het nog afwachten wat de invloed zal zijn van de aangekondigde lichte sneeuwval. (belga/jv)

hln
  Moderator maandag 4 januari 2010 @ 11:36:49 #215
8781 crew  Frutsel
pi_76392640
quote:
Drie doden door vloedgolven in Marseille

In Zuid-Frankrijk zijn drie mensen verdronken nadat ze door een zeer hoge golf meegesleurd werden.
Twee Franse zestigers werden door een hoge vloedgolf de zee in gesleept terwijl zij hun hond probeerden te redden uit de watermassa. Een beetje verder werd een 28-jarige Franse vrouw die langs de kust aan het wandelen was met een vriend gegrepen door de golven. Zij overleed aan een hartstilstand, haar vriend werd gered.

Op een andere plaats aan de kust werden een Oostenrijkse familie en een Frans koppel door de golven verrast, maar zij bleven ongedeerd.
Foto's van de golven
pi_76400905
quote:
Op woensdag 16 december 2009 10:37 schreef aloa het volgende:
Derde dag op rij verdubbeling pechoproepen door vrieskou

Voor de derde dag op rij noteert automobilistenvereniging VAB een toename van 51 procent in het aantal pechoproepen. Het merendeel betreft startproblemen. Dat meldt de VAB.

VAB raadt iedereen, die de laatste dagen startproblemen heeft ondervonden, aan om gedurende 20 tot 40 kilometer autosnelweg te rijden om de batterij op te laden om zo startproblemen te vermijden.
Een verklaring voor de problemen is de late winterprik. Versleten batterijen worden langer gespaard door een zacht najaar, aldus de VAB in een persbericht.

De automobilistenvereniging verwacht voor donderdag een gelijkaardig scenario. Wel is het nog afwachten wat de invloed zal zijn van de aangekondigde lichte sneeuwval. (belga/jv)

hln
omg, sorry voor de off-topic hoor, maar toename van 51 procent = verdubbeling??

edit: oh het is nog een oud bericht ook
pi_76411090
Winterweer hindert brandweer Rotterdam

Het winterse weer hindert maandag de brandweer in Rotterdam bij het blussen van een uitslaande brand in een garagebedrijf. Het is lastig om het bluswater uit bevroren sloten te krijgen, zo meldde een woordvoerder.

De brandweer is daarom met extra materiaal uitgerukt om het vuur onder controle te krijgen. De brand brak maandagmiddag uit. Voor zover bekend was toen niemand in de garage aanwezig. Aan het bedrijf is een woning gekoppeld, die de brandweer probeert te redden.

bron:
pi_76411254
IJsbrekers op het IJsselmeer

Rijkswaterstaat zet sinds maandag ijsbrekers in op het IJsselmeer. Zo wordt de hoofdvaarroute tussen Amsterdam en Lemmer opengehouden.

Het gaat in totaal om drie schepen. Deze houden de vaarweg vrij en begeleiden vrachtschepen. Rijkswaterstaat zette vorig jaar ook ijsbrekers in om de vaarroute open te houden.

Leeuwarder Courant
pi_76411351
quote:
Op maandag 4 januari 2010 19:54 schreef aloa het volgende:
Winterweer hindert brandweer Rotterdam

Het winterse weer hindert maandag de brandweer in Rotterdam bij het blussen van een uitslaande brand in een garagebedrijf. Het is lastig om het bluswater uit bevroren sloten te krijgen, zo meldde een woordvoerder.

De brandweer is daarom met extra materiaal uitgerukt om het vuur onder controle te krijgen. De brand brak maandagmiddag uit. Voor zover bekend was toen niemand in de garage aanwezig. Aan het bedrijf is een woning gekoppeld, die de brandweer probeert te redden.

bron:
Vannacht ook zoiets dergelijks in Zeeuws-Vlaanderen:
quote:
NIEUW-NAMEN - Een uitslaande brand heeft in de nacht van zondag op maandag een woning volledig in de as gelegd.

De brand werd rond 01.40 uur ontdekt aan het Cantecleerplein in Nieuw-Namen. De brandweer zette in eerste instantie twee blusvoertuigen en een hoogwerker in. Bij aankomst bleek dat de ondergrondse brandkranen waren bevroren en er niet voldoende bluswater voor handen was. De brandweer riep daarom de hulp in van de Belgische brandweer. Deze kwam ter plaatse met een blusvoertuig en een tankwagen met 8000 liter bluswater.
De woning die niet bewoond werd is volledig uitgebrand. Het nablussen van de brand nam geruime tijd in beslag.
Bron
Life is Music
pi_76474222
Meer gas verkocht door koud winterweer

GRONINGEN - Door het koude weer van de afgelopen tijd heeft Gasterra in Groningen in de afgelopen maand ruim een miljard kubieke meter meer gas verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldde Gasterra, groothandelaar in aardgas, dinsdag.

Gasterra verkocht in december 2009 in totaal ongeveer 11,4 miljard kuub gas. In december 2008 ging het nog om 10,2 miljard kuub.

Tot nu toe kan Gasterra zonder problemen aan de gestegen vraag naar gas voldoen. Gasterra is wettelijk verplicht om tot een temperatuur van min 9 graden Celsius gas te leveren. Volgens een woordvoerster houdt Gasterra in haar planning en technische voorzieningen echter rekening met een temperatuur van min 17 graden Celsius en dat komt maar eens in de vijftig jaar voor, zegt ze. (ANP)

AD
  Moderator woensdag 6 januari 2010 @ 15:56:36 #221
8781 crew  Frutsel
pi_76485635
quote:
Redder rijdt slachtoffer aan

BELLINGWOLDE - Een 19-jarige automobiliste uit het Groningse Bellingwolde die een uitgegleden man te hulp wilde schieten, heeft het slachtoffer per ongeluk aangereden. Dat meldde de politie woensdag.
Een 59-jarige dorpsgenoot van de vrouw was dinsdagavond tijdens een wandeling op straat uitgegleden en kon niet meer overeind komen.

De vrouw zag de man liggen en wilde remmen om het slachtoffer een helpende hand te bieden. Door het gladde wegdek verloor ze de macht over het stuur en kon ze niet voorkomen dat ze de man aanreed.

Brommobiel

Ook de auto van de reddende engel werd niet ontzien: die werd even later geraakt door een achteropkomende brommobiel.

Het slachtoffer is met een gebroken enkel naar het ziekenhuis gebracht. De schade aan de auto viel mee.
bizar
pi_76585050
'Koudste plek op aarde kan verder afkoelen'


AMSTERDAM – De temperatuur op de koudste plek van onze planeet kan onder specifieke omstandigheden dalen tot rond de -100 graden Celsius. Dat hebben Britse wetenschappers berekend.
StockOnderzoekers van de British Antarctic Survey hebben de weersomstandigheden geanalyseerd die op 21 juli 1983 leidden tot een recordtemperatuur van -89,2 graden Celsius bij het onderzoeksstation Vostok op de Zuidpool.

Ze concluderen in hun studie dat de extreme kou werd veroorzaakt door een ongewone atmosferische vortex, oftewel een koude wervelwind die bijna stil hing boven Vostok.


Als een vergelijkbare vortex opnieuw ontstaat boven Vostok en de gemiddelde windsnelheid lager uitvalt, dan zal de temperatuur bij het onderzoeksstation volgens de wetenschappers mogelijk verder dalen tot -96 graden Celsius.


Warme luchtstromen

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Geophysical Research.

Atmosferische wervelwinden op Antarctica leiden volgens de onderzoekers tot extreme kou, omdat de weergebieden invloeden van de oceaan sterk beperken.

“De vortex uit 1983 isoleerde Vostok en verhinderde dat er warme luchtstromen arriveerden vanuit de oceaan”, aldus hoofonderzoeker John Turner in het Britse tijdschrift New Scientist.


Koudste plek

Overigens is het ook goed mogelijk dat Vostok de titel van ‘koudste plek op aarde’ zal verliezen aan het nabijgelegen Dome Argus.

De Britse onderzoekers hebben berekend dat een atmosferische wervelwind op die plek zou kunnen leiden tot een temperatuur van rond de -100 graden Celsius.

nu.nl

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 08-01-2010 23:34:56 ]
pi_76630517
Wilde paarden steken Oostvaardersplassen over


ALMERE - Een kudde van ongeveer honderd konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is in de nacht van zaterdag op zondag het ijs overgestoken naar het Oostvaardersbos bij Almere.
© NU.nl/Danielle GerritsenDat maakte Staatsbosbeheer zondag bekend. Onder het gewicht is een aantal wilde dieren door het ijs gezakt.

Alle paarden kwamen op eigen kracht het water weer uit, maar één paard was zo verzwakt dat de boswachters hem moesten afschieten.


Door de sneeuw is het voor de dieren moeilijk te zien waar de grens ligt tussen vaste grond en bevroren water, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

De paarden hebben waarschijnlijk het spoor van een groep edelherten over het ijs geprobeerd te volgen. Een edelhert is ongeveer 100 kilo lichter dan een paard en maakt dus een stuk makkelijker de oversteek.

nu.nl
pi_76652217
Negen doden bij winterweer in Mexico

In Mexico, waar het in bijna het hele land uitzonderlijk koud is, zijn sinds het begin van het jaar al negen mensen om het leven gekomen. De slachtoffers vielen vooral in het noorden, zegt de minister van Volksgezondheid José Angel Cordova. Volgens de minister kwam de helft van de mensen om door onderkoeling; de anderen stierven aan koolstofmonoxidevergiftiging vanwege een defect verwarmingssysteem in hun woning.

In de staat Chihuaha, die aan de Verenigde Staten grenst en waar het meestal erg heet is, zakte de temperatuur de voorbije uren tot min 6,6 graden Celsius. In de staat Coahuila werden pieken tot min 8,5 graden Celsius genoteerd. De koude zorgde in een groot deel van het land voor lokale sneeuwval en zou nog 48 uur kunnen aanhouden, meldt de meteorologische dienst.

Eergisteren moest de internationale luchthaven van Saltillo, in het noorden, gesloten worden. Gisteren was er weer vliegverkeer mogelijk. Tien van de 32 staten in het land hebben beslist de lessen in de scholen op te schorten. (afp/sam)

hln
pi_76774459
Amelander reddingsboot zit vast in ijs

De KNRM-reddingsboot van Ameland kan niet varen. Het schip, de Anna Margaretha, ligt vast in het ijs bij de Ballumerbocht aan de zuidkant van het eiland. „Door de oostenwind wordt de boot samen met het ijs in de hoek gedreven”, zei schipper Theo Nobel woensdag. „Het ijs begint zich hier heel snel te vormen.”

Nobel zegt dat er dinsdag nog niets aan de hand was. „Toen ik vanochtend naar de boot ging, lag hij ineens tussen de ijsschotsen.” Het zeewater is de afgelopen dagen behoorlijk afgekoeld. „Als de temperatuur dan eventjes verder zakt, dan ontstaat het ijs.”

Het uitvallen van de Anna Margaretha heeft geen gevolgen voor de veiligheid op het water. „We hebben hier nog een reserveboot aan de andere kant van het eiland en de boten op Terschelling en Schiermonnikoog kunnen nog gewoon uitvaren. Daarnaast kunnen we een helikopter inschakelen.”

telegraaf

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 13-01-2010 19:26:46 ]
pi_76774927
Groenland zucht onder warmte, geen sneeuw en ijs


Het is koud in Europa, maar terwijl wij rillen, verwonderen de Groenlanders zich over het - voor de tijd van het jaar - zo warme weer daar. Als het koud is in Denemarken is het warm in Groenland en omgekeerd. Dat heeft het weer nog weer eens uitgewezen in december en in januari 2010.
Dit fenomeen wordt onder de Deense meteorologen de temperatuurwip genoemd. Een voor hen zo bekend verschijnsel vanwege de lange weerhistorie die men kent van zowel Groenland als Denemarken. Ook andere landen in West-Europa delen mee in dit verschijnsel.

Een bewoonster van Uummannaq schreef:

"Vi i Nordgrønland, Uummannaq, oplever p.t. meget 'anderledes' vejr, det ligner forår, mildt, ingen sne, og det er meget mærkeligt. 'Normalt' må temperaturen være omkring minus 20°C. Men isen mangler vi, sneen savner vi. I følge dmi.dk er udsigten det samme for resten af ugen. Fangerne savner isen, hundene holder forlænget ferie", skrev Maria Nielsen fra Uummannaq den 3. januar."

Ofwel:
"Wij in Noord-Groenland, in Uummannaq, beleven momenteel heel ongebruikelijk weer, dat lijkt op het voorjaar, zacht, geen sneeuw, en dat is zeer opmerkelijk. Normaal is de temperatuur rond -20 graden. Maar nu ontbreekt het ijs, en sneeuw missen we ook. Volgens (weerdienst) DMI is het vooruitzicht voor de rest van de week hetzelfde. Jagers missen het ijs en (slede)honden houden een verlengde vakantie, zo schreef Maria Nielsen vanuit Uummannaq op 3 januari.

Zo luidt het verhaal ook aan de Groenlandse westkust en identieke geluiden komen van Tasiilaq aan de Groenlandse oostkust. De vooruitzichten blijven warmte aangeven." (NB dit dateert van 4 januari)

John Cappellen, Deens meteoroloog in ruste:" Het is algemeen bekend dat, als wij het koud hebben in Denemarken, het in het algemeen warm is in Groenland, zeker in West-Groenland. Nu is het zelfs zo dat heel Groenland warmte beleeft. De gemiddelde temperatuur is daar nu dan ook 3 tot 7 graden hoger geweest dan normaal in december, ondanks een vrij normale eerste decade in december.

Ook januari is veel te warm gestart en treedt in de voetsporen van de voorgaande wintermaand.

De warmte ontstaat doordat de depressies een nogal ongebruikelijke baan volgen: langs de oostkust van Noord-Amerika duiken ze aan de westzijde van Groenland de Labradorstroom in. De warmte aan de oostzijde van die depressies trekt dan over Groenland heen. Het veranderde stromingspatroon hangt nauw samen met de nu heersende afwijkende luchtstromingen in West-Europa.

Bron DMI, vertaling VWK

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 13-01-2010 19:38:59 ]
pi_76824461
Winterweer zorgt voor miljoenen extra schade auto's


DEN HAAG - Het winterse weer heeft in december 15 tot 20 miljoen euro extra schade aan auto's veroorzaakt.
Dat blijkt uit berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. De cijfers staan in het jongste nummer van Verzekerd, het blad van het Verbond van Verzekeraars.

Het centrum gebruikte een rekenmodel om de schade door ongevallen aan personenauto's in kaart te brengen.


In de berekeningen is het vrachtverkeer niet meegenomen. Volgens het verbond ligt de schade bij veel sneeuwval soms 50 procent hoger dan normaal.

nu.nl

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 14-01-2010 21:43:58 ]
pi_76825154
Paarden in het nauw door Chinees winterweer

In het Noordwesten van China zijn tienduizenden paarden op zoek naar voedsel

Ook in China heeft de winter toegeslagen. Niet alleen de mensen hebben daar last van: veel paarden hebben moeite om te overleven.

In sommige delen van China is meer dan twee meter sneeuw gevallen en zijn veel boerderijen van de buitenwereld afgesloten. In het Noordwesten van China zijn tienduizenden paarden op zoek naar voedsel.

nos
pi_77084592
Recordhoge luchtdruk in Mongolië?

Afgelopen nacht werd in het noordwesten van Mongolië een luchtdruk gemeten van boven de 1086 hPa. Hiermee lijkt het wereldrecord van 1083,8 hPa verbroken, dat op 31 december 1968 gevestigd werd in Agata, Siberië.

Om 21 UTC dinsdagavond meldde het station Gandan Huryee een luchtdruk, herleid naar zeeniveau, van 1086,2 hPa. Volgens de DWD werd om middernacht zelfs 1086,8 hPa bereikt, maar in de SYNOP weermeldingen van woensdag 00 UTC is dit (tot dusver) niet terug te vinden.
Ook het station Tsetsen Uul had om 21 UTC een zeer hoge druk, namelijk 1085,5 hPa.

Gandan Huryee ligt op 1421 meter hoogte en Tsetsen Uul op 1928 meter. Hoe betrouwbaar het nieuwe record is vanwege de herleiding naar zeeniveau, moet derhalve nog even afgewacht worden. Een medewerker van de DWD meldde later op een forum dat het 'onrealistisch' is de luchtdruk van stations boven de 600 meter bij erg koude temperaturen te 'herleiden' naar zeeniveau, zodat een nieuwe record toch waarschijnlijk niet gevestigd is.

vwk

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-01-2010 08:17:08 ]
pi_77091432
quote:
Tijdens de afgelopen nacht is in het noordoosten van Siberië de laagste temperatuur op het Noordelijk Halfrond van deze winter geregistreerd. Het werd in Ojmjakon -58,9º.

bron
De laagste temperatuur gemeten in Ojmjakon is -71,2°C
pi_77220643
Trein botst met sneeuwschuiver

ZAANDIJK - Een trein met daarin ongeveer 150 AZ-voetbalsupporters is zondag in Zaandijk op een sneeuwschuiver gebotst. De sneeuwschuiver was vast komen te zitten op een spoorwegovergang. Dat meldt de politie zondag.

Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen, omdat de trein langzaam reed. De bestuurder van de sneeuwschuiver kon op tijd zijn voertuig verlaten.

De NS heeft alternatief vervoer geregeld voor de voetbalfans, die op weg waren naar Amsterdam voor de wedstrijd Ajax - AZ.

nu.nl

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 24-01-2010 19:45:16 ]
pi_77225675
Kou zorgt voor veel klachten onder werknemers

FNV Bondgenoten heeft in een speciale meldweek zo’n 200 klachten ontvangen over werken in de kou. De winterkou maakte het dagelijks werk vooral voor postbodes, bouwvakkers, installateurs en winkelpersoneel moeilijk.

Het winkelpersoneel klaagde vooral dat de deuren van de winkel open moesten blijven, terwijl de warmtesluizen slecht werkten. Voor postbodes is het onduidelijk wanneer het nog verantwoord is om het dagelijkse postrondje te lopen.

Voor bouwvakkers bestaat er een speciale regeling voor vorstverlet. Toch klaagden veel bouwvakkers dat zij gedwongen werden vrije dagen op te nemen of dat ze in de kou toch moesten doorwerken. Installateurs klaagden dat ze ondanks de kou toch naar buiten moesten.

Gevoelstemperatuur
Buiten dat de luchttemperaturen erg laag kunnen zijn, kan werken in de buitenlucht vooral gevaarlijk worden door lage gevoelstemperaturen. De gevoelstemperatuur wordt bepaald door de luchttemperatuur en de windsnelheid. Het KNMI bepaalt deze zogenaamde ‘windchill’ aan de hand van de Canadese JAG/TI methode.
Bij een gevoelstemperatuur onder -10 graden kunnen na verblijf van enkele uren in de buitenlucht onderkoelingsverschijnselen optreden. Gevoelstemperaturen onder -15 graden kunnen na een uur koudeletsel veroorzaken en als de gevoelstemperatuur onder -20 duikt is na een half uurtje in de buitenlucht ook goed isolerende en afdichtende winterkleding niet meer voldoende om te beschermen tegen bevriezingsverschijnselen.

weeronline
pi_77354103
Schaatser van ijsschots in IJmeer geplukt


DEN HELDER (ANP) - Een schaatser in nood is woensdag tijdens een reddingsactie van Defensie en de Kustwacht met een helikopter van een drijvende ijsschots in het IJmeer geplukt. Dat heeft het Kustwachtcentrum in Den Helder laten weten.

De organisaties kwamen in actie nadat een getuige rond half vier had gemeld dat hij had gezien hoe een persoon op een ijsschots aan het afdrijven was op het deels bevroren IJmeer. De Kustwacht schakelde Defensie in, die een helikopter stuurde. Aangekomen bij de onfortuinlijke schaatser liet een bemanningslid zich naar beneden zakken om de man vervolgens naar boven te hijsen. Hij werd afgezet aan wal, waar een ambulance klaarstond.

elsevier
pi_77388469
Dit keer geen schaatser... maar een hond op een ijsschots.
quote:
WARSCHAU - Attente Polen hebben een hond van de vriesdood gered. Het beestje stond nog op een stuk ijs na een trip van meer dan honderd kilometer door het ijskoude water van de Baltische Zee.

De opvarenden van de boot zagen de hond op het stuk ijs. Het beest had de grootste moeite om uit het ijskoude water te blijven. "We zagen iets in de verte bewegen en besloten om een kijkje te nemen", zegt Jan Joachim van de Baltica. "We dachten eerst dat het om een zeehond ging maar het was dus een hond." Waar precies de viervoeter vandaan kwam is nog niet duidelijk. Het beestje is intussen volledig hersteld van zijn reis.

AD
pi_77490612
Kruiend ijs aan IJsselmeerkust

Op verschillende plaatsen langs de Friese IJsselmeerkust heeft de wind de ijsschotsen opgestuwd.

Bij Gaast is het kruiend ijs inmiddels tot een hoogte van 4 meter gekomen, meldt Jacob de Groot. ,,Iets wat niet vaak voorkomt'', aldus de Gaaster. ,,Het is spectaculair om die schotsen te zien en er op te staan.''

Leeuwarder Courant
pi_77504299
Januari koudste maand sinds 1997
Voor het eerst sinds 1997 ligt de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt onder het vriespunt. Het gemiddelde komt in De Bilt uit op circa -0,6 graden tegen 2,8 graden normaal. Het noordoosten van het land was het een stuk kouder dan het zuidwesten. In Eelde lag de gemiddelde temperatuur rond -2,0 graden, in Vlissingen rond 1,0 graden.

KNMI

Niet alleen absoluut, maar ook de afwijking tov normaal (-3,4 graden) was sinds januari 1997 niet zo negatief.
pi_77586385
Prijs strooizout stijgt sterk

De prijs van strooizout is de afgelopen weken sterk gestegen doordat de vraag door het winterweer enorm is toegenomen. In de groothandel is sprake van een prijsstijging van meer dan 50 procent. Dat meldde zouthandelaar Bob Kuijper in Stompetoren woensdag.

Een ton strooizout kost onder normale omstandigheden 70 tot 90 euro. Dat is inmiddels opgelopen tot 120 tot 150 euro, aldus Kuijper.

Volgens de Noord-Hollandse handelaar kan hij ,,met hangen en wurgen'' nog aan de vraag van zijn klanten voldoen en staat zijn telefoon roodgloeiend. ,,Ik krijg telefoontjes uit Duitsland, Engeland en België. Met veel moeite kan ik nog zout vinden. Laatst voor de gemeente Zaltbommel wist ik nog een boot met 400 ton in Amsterdam te liggen en kon ik daar nog aan leveren.'' Kuijper Zouthandel levert vooral aan bedrijven.

Elsevier
pi_77947098
Waddenzee anderhalve graad warmer

Het water in de Waddenzee is de afgelopen 30 jaar ruim anderhalve graad warmer geworden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ. De verhoging, vooral vanaf de jaren tachtig, is drie keer zo groot als uit opwarming door broeikasgassen kan worden verwacht. Ook in de Noordzee is het water flink warmer geworden.

Door de opwarming verandert de flora en fauna in de zee aanzienlijk. Er komen nu vissen voor in de Waddenzee die voorheen voorkwamen in de Golf van Biskaje. Vissen die eerst in de Waddenzee zwommen zijn nu veel noordelijker te vinden. Het warmere water zorgt volgens het NIOZ in de toekomst ook voor meer regen.

bron
pi_77991544
Gewonden op het ijs van de Gouwzee


MONNICKENDAM - Ondanks waarschuwingen zijn zondag opnieuw mensen het gevaarlijke ijs op de Gouwzee opgegaan. Daarbij raakten zeker twaalf mensen gewond.

Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Purmerend. Zaterdag ontraadden de gemeenten Edam-Volendam en Waterland het publiek al om het ijs op te gaan omdat het vol met scheuren zit. Vooral zaterdag was het aantal scheuren in het ijs ''onrustbarend'' toegenomen.

Zondag zijn toch weer mensen op het ijs gegaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente Purmerend tussen de 1500 en 2000 mensen. Verscheidene mensen moesten vanwege hun verwondingen - van schaafwonden tot een schedelbasisfractuur - door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) van het ijs worden gehaald. (ANP/DHE)

AD
pi_77991615
Golven verwonden surfsupporters


SAN FRANCISCO (ANP) - Zeker dertien mensen hebben zaterdag verwondingen opgelopen tijdens een spectaculaire surfwedstrijd in de Verenigde Staten. Zij werden van een betonnen rand gesmeten door metershoge golven bij het Mavericks strand in de buurt van San Francisco. Drie mensen werden met botbreuken overgebracht naar lokale ziekenhuizen.

Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Volgens de San Francisco Chronicle waren duizenden mensen naar het strand gekomen om de beroemde Mavericks Surfwedstrijd te bekijken. De beste surfers ter wereld probeerden elkaar af te troeven om een totale prijzenpot van 150.000 dollar (110.000 euro). Ze trotseerden golven tot zestien meter hoog.

De wedstrijd wordt alleen georganiseerd bij ideale omstandigheden; dat wil zeggen als de golven zo hoog mogelijk zijn. Winnaar werd de Zuid-Afrikaan Chris Bertish. Hij won 50.000 dollar (36,700 euro) aan prijzengeld.

Elsevier
  Moderator maandag 15 februari 2010 @ 15:35:27 #241
8781 crew  Frutsel
pi_78020516
quote:
Vloedgolf in Indonesië sleurt zeven tieners mee de zee in

Een onverwachte reuzengolf heeft in Indonesië zeven tieners gevat en mee de zee ingesleurd. De lijken van twee schooljongens werden geborgen, vijf anderen zijn nog vermist. Dat meldden de reddingsdiensten aan het Parangtritis-strand bij Yogyakarta aan de zuidkust van Java.

Een twintigtal jongeren bevond zich op het strand voor een zwempartijtje, toen plots een reuzengolf boven hun hoofden losbrak. Het aansluitende zog sleurde hen diep mee de zee in. Dertien onder hen konden op eigen kracht terug naar het strand zwemmen.
  Moderator dinsdag 23 februari 2010 @ 11:10:55 #242
8781 crew  Frutsel
pi_78336174
quote:
Nieuw sneeuwrecord in Moskou: 63 cm op één dag
Dat het eind februari nog flink sneeuwt in Moskou, zal niemand verwonderen. Maar 63 centimeter sneeuw op één dag is een ander paar mouwen.

Het gaat zelfs om een heus record, een verbetering met één centimeter van de sneeuwval die in 1966 de hoofdstad van de toenmalige Sovjetunie teisterde. De sneeuw veroorzaakte grote verkeersopstoppingen. Op meerdere plaatsen viel de stroom uit.
pi_78627577
Zeldzame volle storm in Beek (L.) op 28 februari 2010

Zondag heerste een volle storm in de Limburgse heuvels: uurgemiddelde 21m/s te Beek (Beaufort 9). Een uitzonderlijke gebeurtenis voor die contreien. Zelfs bij de (landelijk bezien) zware storm van 25 januari 1990 werd een dergelijk uurgemiddelde in Beek niet gehaald { toen 19.5m/s; de zwaarste windstoot (34m/s) was wel krachtiger dan nu (31) }.
In de afgelopen 50 jaar werd een uurgemiddelde van 21m/s in Beek slechts 2 maal eerder bereikt: tijdens de beruchte storm van 2/3 januari 1976 en tijdens de Advent-storm van 27-11-1983 (21m/s voor beide).
Dat waren echter grote stormen in het hele land. Bij de storm van gisteren kreeg juist Limburg het het zwaarst te verduren. Wat dat betreft is deze storm misschien nog het best te vergelijken met die van 25 augustus 1956. Toen trok een kleinschalig, maar wel heel venijnig lagedrukgebied, verder uitdiepend, over oostelijk Brabant, via Twente naar het NO (kerndruk ca. 975hPa). Op de vliegbasis Eindhoven werd een uurgemiddelde van 21.6m/s gehaald.

VWK Ad Vermaas
pi_78627721
IJs gevonden rond noordpool maan


AMSTERDAM - Een Amerikaans radarinstrument aan boord van de Indiase maansonde Chandrayaan-1 heeft ijsafzettingen ontdekt rond de noordpool van de maan.
IN enkele tientallen betrekkelijk kleine kraters zijn de kenmerkende radarkenmerken van bevroren water waargenomen.

De hoeveelheden variëren van krater tot krater, maar alles bij elkaar zou het gaan om 600 miljoen ton water. Ook eerder zijn al aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van water op de maan.


Zo is met een ander instrument van de Chandrayaan-1 vastgesteld dat er watermoleculen zitten in de bovenste paar millimeter van het maanoppervlak.

En ook in diepe kraters rond de zuidpool van de maan zijn ijsafzettingen ontdekt.

nu.nl
pi_78629634
Veel dode vissen door sneeuw en ijs

De kou van de afgelopen maanden heeft een grote slag toegebracht aan de visstand. In vergelijking met andere jaren hebben veel meer vissen deze winter niet overleefd.

"Er zal een flink aantal jaren minder vis zijn", zegt Marco Kraal, bioloog bij Sportvisserij Nederland. Voor de hengelsport is het volgens Kraal "vreselijk".

Andere hobby
Er zijn plekken waar driekwart van de vissen dood is. In ondiep poldergebied is de schade misschien wel groter, zegt Kraal. "Ik heb mannen jankend aan het water zien staan. Het is sinds 1963 niet zo erg geweest."

Kraal heeft sportvissers horen zeggen dat ze maar naar andere hobby moeten zoeken. "Ze zullen in elk geval soms verder moeten rijden om bij goed viswater te komen."

Bagger
Boosdoener was vooral de vele sneeuw. Sneeuw op het ijs houdt zonlicht tegen, waardoor waterplanten geen zuurstof kunnen maken. Tegelijk liggen op de bodem vaak nog bladeren uit de herfst, die langzaam vergaan en hierbij zuurstof verbruiken.

Het zou allemaal minder erg zijn geweest als sloten en vaarten vaker worden uitgebaggerd, zegt Kraal. "Er is achterstallig baggeronderhoud. Door de dikke baggerlaag is er minder water en dus minder zuurstof."

Kraal zegt dat zijn organisatie de waterschappen elk jaar weer waarschuwt. "Nederland heeft een groot baggerprobleem, maar het lijkt wel of sportvissers de enige zijn die zich daar over bekommeren."

NOS
  Moderator dinsdag 2 maart 2010 @ 13:52:37 #246
8781 crew  Frutsel
pi_78634474
quote:
Tientallen doden door aardverschuiving in Uganda
Na hevige regens heeft een aardverschuiving in het oosten van Uganda tientallen levens geëist. Naar schatting driehonderd mensen worden vermist. Dit zei dinsdag de Ugandese minister van Rampenbestrijding, Tarsis Kabwegyere.

Hij zei dat maandagavond een heel dorp in het district Bududa in de buurt van de berg Elgon is weggevaagd. Tot dusverre zijn volgens de bewindsman 45 lijken geborgen.
pi_78718027
'NS onvoldoende voorbereid op winterweer'

AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen (NS) is medeschuldig aan de chaos op het spoor in december. Samen met spoorwegbeheerder ProRail was het bedrijf onvoldoende voorbereid op het strenge winterweer.
Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van verkeersminister Camiel Eurlings. Zo blijkt voor het eerst dat de NS tussen 20 en 22 december meer dan de helft van alle treinen heeft geschrapt.

Volgens de onderzoekers hebben beide ondernemingen na de winter van 2006 maatregelen genomen maar hadden deze amper effect.

nu.nl
pi_78776064
Nieuwe aanwijzing voor 'Sneeuwbal Aarde'

Rotsen in Yukon Territory (NW-Canada) hebben nieuwe aanwijzingen gegeven voor de theorie van een 'Sneeuwbal Aarde', zo'n 700 miljoen jaar geleden.

Volgens die theorie was de gehele planeet destijds onder ijs bedekt, ook de tropische gebieden. De theorie is nog volop in discussie, onder meer omdat primitief leven zich destijds kon handhaven.

De rotsen in NW-Canada tonen echter duidelijke tekenen van ijsbedekking, gedateerd op 716,5 miljoen jaar geleden. Het betreffende gebied lag destijds dicht bij de evenaar.

vwk
pi_78982881
Lange vorstperiode slecht voor weiland


De langdurige winterse kou van de afgelopen maanden heeft veel grasland flink aangetast. Ook lijdt het gras onder grotere aantallen emelten dan normaal. En intussen slinken de hooivoorraden.

Veel weides hebben problemen door vorstschade, vooral bij gras dat voor de vorstperiode vrij lang was. Bij lange grashalmen zitten er weinig suikers in de wortels van de plantjes. Die suikers werken als een soort antivries voor het gras.

Emelten, de larven van de langpootmug die kale plekken in het grasland veroorzaken, hebben een uitstekende winter gehad. Door de vorst hebben ze zich dieper in de grond teruggetrokken, waardoor ze onbereikbaar werden voor vogels, hun belangrijkste natuurlijke vijanden.

Door de lange periode van bevroren of besneeuwde weides hebben schapen veel minder voeding uit gras kunnen halen dan in zachtere winters. Schapenhouders hebben de afgelopen maanden dan ook meer ruwvoer dan normaal moeten verstrekken aan hun dieren. Hierdoor worden hooi en kuilvoer hier en daar al schaarse voeders en lopen de prijzen op.


Nieuwsgrazer
pi_79006425
Bora haalde flink uit in Italië, recordwindsnelheden

Stormwinden van de koude Bora haalden bij Triëst flink uit. In de ochtend werden windstoten bereikt van de 152 km/uur. Voor Triëst is dat een absoluut record. De nauwkeurige meer geavanceerde metingen zijn begonnen in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw.
De Bora heeft vandaag ook een ander record bereikt: de gemiddelde windsnelheid was meer dan 100 km/u.

vwk
pi_79049013
In Canada was winter 4 graden warmer dan normaal

Terwijl Europa zucht onder sneeuw en kou, heeft Canada de warmste winter sinds mensenheugenis beleefd, gemiddeld vier graden warmer dan normaal. De winter 2009/2010 was niet alleen de warmste, maar ook de droogste sinds 1948, toen Canadese meteorologen begonnen die gegevens systematisch bij te houden.

Experts voorspellen dat de Canadezen in de lente en zomer nog spijt kunnen krijgen van de milde winter: er is een verhoogd risico op droogte en bosbranden, en insecten en virussen zullen welig tieren. (anp/mvl)

AD
pi_79049415
Weerpraatjes 'te statisch'

AMSTERDAM - Het dagelijkse weerbericht op tv moet op de helling. Uit onderzoek is gebleken dat de weerpraatjes 'te statisch' zijn.

Weervrouw van RTL4 Margot Ribberink heeft het voortouw genomen en stelt dat er op korte termijn 'veel meer variatie' in de weerpresentatie moet worden gebracht. Meteo Consult bevestigde gisteravond de nieuwe opzet.

De weerpraatjes nieuwe stijl worden ontwikkeld bij Meteo Graphics in Berlijn. "Het wordt een geheel nieuwe vorm van presenteren. Aardbevingen in Haïti en Turkije kunnen we via webcams meteen in de huiskamer brengen, geïntegreerd met de weersverwachting hier", aldus Ribberink.

Zij stelt tevens dat nieuws en weer steeds meer met elkaar verweven raken. Onlangs al vernieuwde de NOS haar weerpraatje.

Telegraaf
pi_79418967
Feyenoord - Vitesse gestaakt na wolkbreuk


AMSTERDAM - Het duel tussen Feyenoord en Vitesse is zaterdagavond in De Kuip na de eerste helft gestaakt bij een stand van 1-1. De Belgische arbiter Serge Gumienny achtte verder spelen onmogelijk nadat een wolkbreuk het veld in De Kuip enigszins onder water had gezet.
Een kwartier voor rust begon het keihard te regenen in Rotterdam-Zuid. Anderhalf uur voor het begin van het duel was er ook al een zware regenbui.

Toen de scheidsrechter besloot het duel te staken regende het nog steeds boven het stadion dat met 46.000 toeschouwers vrijwel was uitverkocht. Het publiek reageerde boos op het afblazen van de wedstrijd, maar ging rustig huiswaarts.


nu.nl
pi_79547642
Schieten op Russische ijsschotsen

Rusland gaat grote ijsschotsen kapot schieten. Die drijven in veel grote rivieren en dreigen overstromingen te veroorzaken. Zo'n twee miljoen Russen lopen gevaar.

De ijsschotsen zijn zo groot dat ze een dam kunnen vormen waardoor de rivier buiten zijn oevers kan treden. Om dat te voorkomen gaan gevechtsvliegtuigen de ijsschotsen verpulveren.

De gevechtsvliegtuigen worden wel vaker ingezet voor klimaatklussen. Vlak voor een feestdag worden wolken beschoten met een chemisch goedje zodat ze leegregenen en het mooi weer wordt.

RTL
pi_79663166
Recordhoge maxima in Duitsland geregistreerd


Op donderdag 25 maart werden op enkele stations in Duitsland recordhoge maxima geregistreerd voor de maartmaand. In het noordoosten meldde Tribsees (50 km ten oosten van Rostock gelegen), met 19,7° C een maartrecord voor daar.

Ook in Greifswald, 50 km verder richting Polen, kon men met 20,8 °C eveneens een record optekenen voor maart.
Verder was het in het noordoosten rond 22 graden warm, in het zuidoosten lagen de hoogste temperaturen rond 23 graden.

Ook in het zuiden werden recordhoge waarden voor maart geregistreerd.
In Elsendorf, 25 km oostelijk von Ingolstadt gelegen, heeft een nieuwe recordwaarde 23,2 °C en in Ingolstadt ligt de recordhoge waarde op 23.2 graden.

vwk
pi_79779158
Veel schade na windstoten in België

Zware windstoten in een hevige regenbui in België hebben voor flink wat schade gezorgd. In de regio rond Leuven werden tientallen daken beschadigd. De hele avond was de brandweer er zoet mee.


Waarschijnlijk werd het gebied door een windhoos getroffen. Daardoor werd het dak van een voetbalkantine afgerukt en hetzelfde gebeurde met een school en een boerderij. Ook waaiden bomen om.

Volgens de brandweer in de regio Leuven is ondanks alle schade niemand gewond geraakt. Ook ons land had te maken met windstoten, maar zover bekend hebben die geen grote problemen veroorzaakt.

rtl
pi_79975084
Fransman met ballon over Noordpool

De Franse arts en ontdekkingsreiziger Jean-Louis Etienne is maandagochtend in een ballon opgestegen van Longyearbyen op Spitsbergen. Hij hoopt de eerste te zijn die in zijn eentje per ballon de oversteek van de Noordpool maakt. Na een vlucht van 3500 kilometer, die volgens de organisator van de expeditie, Generali Arctic Observer, ''ongeveer zeven tot tien dagen'' zal duren, moet Etienne in de Amerikaanse staat Alaska landen. Tijdens de tocht voert de Fransman wetenschappelijke metingen van onder meer het koolzuurgas CO2, het magnetisch veld en de ozonlaag uit.



vwk
pi_79984240
Gemeenten zijn meer kwijt aan vorstschade


HILVERSUM - Gemeenten zijn door de strenge winter veel meer geld kwijt aan het repareren van wegen die beschadigd raakten door de vrieskou.
Dat bleek maandag uit een inventarisatie die RTL Nieuws verrichtte bij twintig grote gemeenten.

Om de lokale wegen weer in goede staat te brengen, zijn de gemeenten gemiddeld vijf keer duurder uit dan na de winter 2008-2009. In totaal hebben ze dit jaar 14 miljoen euro uitgegeven.


In Groningen stegen de kosten het meest; daar ligt een rekening van 750.000 euro, wat vijftien keer zoveel is als een jaar eerder. Nijmegen was het meeste kwijt aan reparaties; 2,2 miljoen euro, bijna vier keer zoveel als in 2009.

Rotterdam was tien keer meer kwijt; de stad had een schadepost van een miljoen euro. Daarmee vergeleken vielen de kosten in Amsterdam mee. De hoofdstad was 405.000 euro kwijt, ongeveer vier keer meer dan vorig jaar.


Rijkswaterstaat

Niet alleen gemeenten hadden te maken met kapot gevroren asfalt. Ook Rijkswaterstaat moest talloze malen uitrukken om gaten in snelwegen te repareren.

nu.nl
pi_80060994
Maart 2010 recordwarm volgens satellietmetingen

Volgens berekeningen van zowel UAH als RSS was maart 2010 wereldwijd 0,65°C warmer dan het gemiddelde van maartmaanden over 1979-1998. Dit is de warmste maand maart sinds het begin der waarnemingen per satelliet.

Afgelopen januari was eveneens recordwarm, en de eerste drie maanden tesamen staan nu ook aan de top. De records komen tot stand dankzij een verdergaande opwarming in combinatie met een El Niño-situatie.

Hoewel de El Niño na het hoogtepunt in december inmiddels zwakker wordt, kan het effect op de temperaturen in de onderste laag van de troposfeer nog even aanhouden, er zit meestal een vertraging van zo'n half jaar tussen.

In de metingen via satellieten, zoals UAH en RSS die uitvoeren, geeft een El Niño overigens een veel sterker signaal dan de metingen vlak aan het oppervlakte van de aarde die via land- en zeestations geregistreerd worden, Daaarop zijn de reeksen van GISS, HADCRU en NCDC gebaseerd. De cijfers van die laatste instituten komen pas later deze maand beschikbaar.

De huidige El Niño is minder sterk van die in 1998, toen de meeste meetreeksen het warmste kalenderjaar tot nog toe optekenden.

vwk
pi_80132945
quote:
In het noordoosten van Siberië is het nog ongebruikelijk koud voor de tijd van het jaar. In Omolon werd de afgelopen nacht -39,0, in doorgaans het koudste oord van het Noordelijk Halfrond, Ojmjakon, -42,1º geregistreerd.
jan visser
  Moderator woensdag 14 april 2010 @ 12:10:19 #261
8781 crew  Frutsel
pi_80299494
quote:
Zeker dertig doden na storm in India
Een storm in de oostelijke Indiase deelstaat West-Bengalen heeft ten minste dertig levens geëist en 50.000 woningen verwoest.

De storm hield dinsdagavond laat huis in het noorden van de regio en vernielde bomen, huizen, elektriciteitskabels en telefoonlijnen, liet een minister van West-Bengalen weten.

De meeste mensen kwamen om doordat ze onder het puin van hun woningen terechtkwamen. Duizenden mensen zijn dakloos geraakt. Het aantal gewonden is nog onbekend. De daklozen worden ondergebracht in scholen en overheidsgebouwen.
pi_80661893
Walvispoep goed tegen opwarming aarde

SYDNEY - Walvissen zouden wel eens dé oplossing kunnen zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Volgens Australische wetenschappers werkt walvispoep als een soort kunstmest voor de oppervlakte van de zee, waardoor CO2 goed opgenomen kan worden. Dat meldden Australische media vrijdag.

De uitwerpselen van de walvissen zijn rijk aan ijzer. ,,De planten zijn er gek op'', aldus onderzoeker Steve Nicol van de Australische Antarctische Divisie. Algen die tussen de planten aan de oppervlakte leven, hebben daardoor goede leefomstandigheden. De algen maken zuurstof door koolstofdioxide uit de lucht te halen. Die stof wordt door wetenschappers gezien als de oorzaak van de opwarming van de aarde.

Volgens Nicol zit in walvispoep tien keer zoveel ijzer als in gewoon water. Hoeveel walvissen en hoeveel uitwerpselen er nodig zijn om de temperatuur te laten zakken in de Australische wateren, hebben de onderzoekers niet uitgerekend. (ANP)

AD

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 24-04-2010 10:14:42 ]
  zaterdag 24 april 2010 @ 16:22:45 #263
250728 banaantjeEE
We zien wel !
pi_80669493
Op zaterdag 28 juni 2014 @ 18:18 schreef Marie30 het volgende: Zo lief. :) Kusje :*
Op donderdag 14 juli 2016 @ 23:45 schreef GGMM het volgende: Het is altijd bijzonder gezellig als banaantje er is. :)
pi_80853753
Grote oceaanstroming ontdekt

Een oceaanstroming met het volume van meer dan veertig Amazone-rivieren blijkt van Antartica via het Australië naar het noorden te stromen om daar de diepe oceaan van zuurstofrijk water te voorzien.

Japanse en Australische wetenschappers omschrijven de stroming bij het Kerguelen Plateau in een paper in het blad Nature Geoscience als een belangrijke schakel in een netwerk van oceaanstromingen die het klimaat op aarde beïnvloeden.

Het zuurstofrijke water zinkt bij de zuidpool tot een diepte van ongeveer drie kilometer waar het onder het oceaanoppervlak en met een gemiddelde van twintig centimeter per seconde naar de Indische oceaan stroomt. "Zonder de stroming zouden de wateren in de diepe oceaan veel minder zuurstof bevatten" zegt Dr Steve Rintoul van het Antarctic Climate and Ecosystems CRC.

 

Bron Trouw
pi_81078187
Zeker twintig doden door tornado in China

Zeker 23 mensen zijn om het leven gekomen door een zware tornado die donderdagmorgen de stadsprovincie Chongqing in het westen van China trof. Zeker 160 anderen raakten gewond.

Dat hebben de autoriteiten in Chongqing laten weten, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De tornado ging gepaard met zware regenval. Ook waren er hagelbuien. Er zijn windsnelheden tot 108 kilometer per uur gemeten.

Landbouwgewassen en honderden huizen zijn verwoest. Op verschillende plaatsen is de stroom uitgevallen.

Chongqing heeft ruim 30 miljoen inwoners.

Telegraaf
pi_81797991
Reddingsbrigade waarschuwt voor koud zwemwater

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor de lage temperatuur van het zeewater en de binnenwateren. Op de meeste plaatsen ligt die rond elf of twaalf graden, wat een hoog risico voor onderkoeling oplevert.

Door sterke stromingen in het koude water kunnen mensen sneller verdrinken, zegt de Reddingsbrigade. Directeur Van Mourik zegt dat er vorig jaar vaak moest worden uitgerukt om mensen uit het water te halen.

Alleen op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt kunnen mensen zonder probleem het water in.

nos

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 23-05-2010 19:10:44 ]
pi_82340998
Storlien eindelijk sneeuwvrij!


In het westen van Zweden, op het meetpunt Storlien-Visjövalen (gelegen bij het circa 100 inwoners tellende dorpje Storlien), is woensdag de laatste sneeuw gesmolten. Sinds 29 september 2009 (247 dagen) heeft daar sneeuw gelegen: in een reeks vanaf 1951 is dat de langste periode met een sneeuwdek. Curieus is wel dat het sneeuwdek doorgaans nimmer een imponerende dikte heeft weten te bereiken. Een ander opmerkelijk sneeuwbericht komt uit Oostenrijk. Op de ruim 3100 meter hoge Sonnblick in de provincie Salzburg, lag begin juni 6.65 meter sneeuw. Voor juni is dat een record.

Jan Visser
  Moderator dinsdag 15 juni 2010 @ 10:10:03 #268
8781 crew  Frutsel
pi_82823665
quote:
Doden in Bangladesh na overstromingen
Overstromingen hebben zeker 46 mensenlevens geëist in Bangladesh. Dat meldde de politie in het Zuid-Aziatische land dinsdag.

Het regent al dagen hevig in Bangladesh, dat ieder jaar wordt getroffen door overstromingen. Diverse rivieren en kanalen traden buiten hun oevers door de meest recente neerslag.

Aan de kust is de watersnood het hoogst. Zo vonden bij de badplaats Cox's Bazaar minstens 26 mensen de dood. In andere dorpen en steden stierven nog eens twintig personen als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen, die ontstonden door de zware neerslag.
pi_83027530
Pak sneeuw op hoogste berg Duitsland

Op de hoogste berg van Duitsland, de 2962 meter hoge Zugspitze in het uiterste zuiden van Beieren, is zaterdag een dik pak sneeuw gevallen. Dat is vrij ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Dagjesmensen die dichtbij de top het gebouw met daarin een restaurant, een kiosk en een klein museum bezochten, werden verrast. Het grote buitenterras werd volledig ondergesneeuwd en moest worden uitgeschept.

Op lager gelegen delen van de berg waar het temperatuur hoger is veranderde sneeuw in zware regenval. De Duitse weerdienst waarschuwt voor rivieren en beekjes die buiten hun oevers treden en overstromingen tot gevolg kunnen hebben.

bron
pi_83651184
Tot 80 centimeter hagel bij onweders in Auvergne

Nabij Puy-en-Velay, in het departement Haute-Loire in de Franse regio Auvergne, is gisteren bij forse onweders tot 80 centimeter hagel gevallen. Het plaatselijke noodweer veroorzaakte heel wat materiële schade, zo is vernomen van politie- en brandweerdiensten. Door het warme weer smolt de hagel vrij snel, wat dan weer op enkele plaatsen voor overstromingen zorgde. (afp/eb)

bron
pi_83713136
Italië zucht onder tropische hitte

In Italië heerst een hittegolf. Het land heeft al dagen last van de warmte en dat wordt alleen maar erger. In steden als Rome kan het boven de 40 graden worden.

De hitte gaat gepaard met een hoge luchtvochtigheid. Italiaanse huisartsen moeten zieken en bejaarden daarom goed in de gaten houden.

Meteorologen in Italië denken dat de extreme warmte het gevolg is van klimaatverandering. Steeds vaker komt hete lucht uit de Sahara via Libië de Middellandse Zee over.

bron
pi_83713709
Extra maatregelen door de droogte


Door de aanhoudende droogte is de waterstand van de Maas zo laag, dat Rijkswaterstaat extra alert is. Om de uitstroom van water naar zee te beperken, wordt bij sluizen gewacht met schutten tot er genoeg schepen liggen.

Per dag wordt bekeken of de maatregelen voldoende zijn. Als de droogte aanhoudt, wordt volgende week wellicht nog maar een paar keer per dag geschut. Dat leidt tot wachttijden en mogelijk tot files.

Elektriciteitscentrales langs de Maas hebben nog geen problemen met het koelwater. Waterschappen houden extra inspecties van veendijken die door de droogte poreus kunnen worden.

Nos
pi_83757699
China zucht onder hittegolf

China heeft woensdag een hittealarm uitgeroepen wegens de tot recordhoogtes stijgende temperaturen in het land. Het land vreest uitval van stroom.

De Chinese meteorologische dienst voorspelde voor de komende periode vooral voor het noorden en midden van het land grote hitte en nauwelijks regen, met temperaturen van rond 40 graden Celsius.

Door de extreme hitte die het afgelopen weekeinde zijn intrede deed, belandden meer mensen in het ziekenhuis met aan de hitte gerelateerde ziektes. Ook steeg de verkoop van airco's en kreeg de autonome regio Binnen-Mongolië te maken met een sprinkhanenplaag.

In enkele steden, waaronder Peking, vatten auto's vlam door de hoge temperaturen. Mensen die buiten moeten werken of waar het op de werkplek warmer dan 33 graden is, krijgen van de autoriteiten een bonus.

bron
  Moderator vrijdag 16 juli 2010 @ 13:22:20 #274
8781 crew  Frutsel
pi_84130169
quote:
Storm verwoest half miljard bomen in Amazonegebied

Een krachtige storm in januari 2005 vernietigde ongeveer een half miljard bomen. Dit beweren wetenschappers van de Tulane universiteit in New Orleans. Zij gebruikten satellietdata, observaties en computermodellen om te berekenen dat 441 miljoen tot 663 miljoen bomen werden vernietigd door de storm.

“De ontbossing in de Amazone is niet te vergelijken met de schade na deze storm. Het zijn twee
verschillende processen”, zegt wetenschapper Jeff Chambers. “Toch was de storm erg groot.”

Eerst dachten wetenschappers dat een langdurige droogte verantwoordelijk was voor de grote bomensterfte. Achteraf blijkt dat een zware storm de schade aanrichtte. De onweersbuien trokken van 16 januari tot 18 januari 2005 over een gebied in de Amazone met een grootte van 1.000 bij 200 kilometer. Windstoten tot 145 kilometer per uur ontwortelden veel bomen. Op sommige plaatsen werd tachtig procent van de bomen gedood.

Als bomen sterven, dan laten ze opgeslagen koolstofdioxide los in de atmosfeer. En teveel koolstofdioxide in de atmosfeer zorgt voor klimaatverandering.

“Het is belangrijk om te weten hoe vaak deze stormen plaatsvinden”, zegt Chambers. “Hoeveel bomen in het Amazonegebied jaarlijks omvallen door de wind? Zelfs dat weten we niet eens!”
pi_84132749
'Oppassen voor losgewaaide rupsennesten'

Door de zeer harde windstoten van de afgelopen week zijn op veel plaatsen nesten van de eikenprocessierups uit de bomen gewaaid.

Die nesten zitten boordevol brandharen die overlast van de rupsensoort veroorzaken. Deskundigen waarschuwen dan ook dat mensen die zo'n nest vinden, eraf moeten blijven en dat ze de gemeente moeten bellen om professionele nestenopruimers te laten komen.

Dat staat op Natuurkalender.nl. Brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor jeuk, huiduitslag, ontstoken ogen en ademhalingsproblemen zorgen. Ook dieren kunnen er last van hebben. Afgewaaide nesten moeten daarom zo snel mogelijk worden verwijderd.

Er zitten dit jaar langer rupsen in de nesten dan voorgaande jaren. Dat heeft te maken met de winterkou, die lang heeft geduurd. Ook blijkt dat de dieren vanuit het zuiden steeds verder oprukken door het land. Er zijn al eikenprocessierupsen gezien in Heerenveen in Friesland.

bron
pi_84191336
Duitsland wil tegen 2050 enkel van duurzame bronnen leven

Duitsland wil tegen 2050 het eerste land van de G20 worden dat fossiele brandstoffen volledig schrapt. Het land hoort nu al bij de wereldleiders op het vlak van windenergie en zonne-energie. In de toekomst willen de Duitsers dus enkel nog duurzame energiebronnen.

Duurzame bronnen zijn de voorbije jaren steeds belangrijker geworden in Duitsland. Nu al halen ze 16 procent van hun elektriciteit uit windenergie, zonne-energie of een andere duurzame bron. Dat is drie keer meer dan vijftien jaar geleden. "Een volledige omwenteling naar duurzame energie tegen 2050 is technisch mogelijk", zegt Jochen Flasbarth, voorzitter van het Duitse milieubeheer.

In de sector van zonne-energie is Duitsland al wereldleider. Dat hebben ze te danken aan een wet over hernieuwbare energie. Ook op het vlak van windenergie staan de Duitsers hoog genoteerd. Het leverde al 300.000 jobs op in de Duitse groene energiemarkt. De Duitsers hebben zich ertoe verbonden om tegen 2020 zo'n 40 procent minder broeikasgassen uit te stoten, en tegen 2050 zelfs 80 procent minder. (gb)

HLN
pi_84191421
Kou eist levens

Een koudegolf in Argentinië heeft al negen levens geëist. Al dagenlang worden in grote delen van het land temperaturen onder het vriespunt gemeten.

Dat hebben de autoriteiten en hulporganisatie Red Solidaria gemeld. De laatste slachtoffers van de kou zijn een 60-jarige man in de stad Villa Mercedes in het midden van Argentinië en een drie maanden oude baby die met zijn ouders in een tent woonde in de hoofdstad Buenos Aires.

Daklozen

Juan Carr van Red Solidaria vreest dat er nog meer doden vallen als aan de kou geen einde komt. Hij zei dat er in Argentinië circa 20.000 mensen op straat leven. Buenos Aires telt circa 1400 daklozen.

Bron
pi_84200386
BP verlengt testperiode oliekap

De Britse oliemaatschappij BP gaat door met het testen van de nieuwe kap op de lekkende olieput in de Golf van Mexico. Dat maakte het bedrijf zaterdag bekend.

De tests begonnen donderdagmiddag en zouden 48 uur duren. Maar BP wil nader onderzoek uitvoeren.

Een woordvoerder van BP zei dat er om de zes uur nieuwe stappen zullen worden gezet, maar kon niet zeggen wanneer het testproces kan zijn afgerond.

NU
pi_84223349
Kap oliebron bp mogelijk weer open

Experts hebben ontdekt dat er gassen uit de zeebodem opborrelen in de buurt van het net afgesloten olielek in de Golf van Mexico. Het opborrelen van koolwaterstoffen kan beteken dat er olie wegstroomt uit het gebied bij de bron.

Thad Allen, die namens de Amerikaanse overheid het bestrijden van de olieramp coördineert, heeft oliemaatschappij BP opdracht gegeven binnen 24 uur een plan in te dienen voor het heropenen van de bron. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren als er inderdaad olie wegsijpelt. In zijn zondag (lokale tijd) gepubliceerde brief aan BP repte Allen ook van andere, niet nader omschreven, onregelmatigheden bij de oliebron.

BP plaatste vorige week een nieuwe kap op de lekkende olieput op 1500 meter diepte. Daardoor stroomt voor het eerst sinds 20 april geen olie meer in zee. Sinds donderdag voert BP tests uit om te zien of de boorput en de zeebodem tegen de druk bestand zijn nu het olielek is afgesloten.

BP erkende eerder op de dag dat er wat bubbels verschenen bij de bron, maar bleef optimistisch dat de kap kon blijven zitten. "Op twee plaatsen hebben we een paar bubbels gezien. Dit is niet ongewoon, maar we houden alles nauwlettend in de gaten." Hoofd operaties bij BP, Doug Suttles, noemde de testresultaten na drie dagen bemoedigend. Volgens hem steeg de druk in de bron langzaam zoals verwacht.

In april verwoestte een explosie het door BP geëxploiteerde olieplatform Deepwater Horizon, dat na de ontploffing zonk. Sindsdien stroomden vele miljoenen liters olie de zee in.

Kap oliebron BP mogelijk weer open
pi_84223365
quote:
Op maandag 19 juli 2010 08:25 schreef j95 het volgende:
Kap oliebron bp mogelijk weer open

Experts hebben ontdekt dat er gassen uit de zeebodem opborrelen in de buurt van het net afgesloten olielek in de Golf van Mexico. Het opborrelen van koolwaterstoffen kan beteken dat er olie wegstroomt uit het gebied bij de bron.

Thad Allen, die namens de Amerikaanse overheid het bestrijden van de olieramp coördineert, heeft oliemaatschappij BP opdracht gegeven binnen 24 uur een plan in te dienen voor het heropenen van de bron. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren als er inderdaad olie wegsijpelt. In zijn zondag (lokale tijd) gepubliceerde brief aan BP repte Allen ook van andere, niet nader omschreven, onregelmatigheden bij de oliebron.

BP plaatste vorige week een nieuwe kap op de lekkende olieput op 1500 meter diepte. Daardoor stroomt voor het eerst sinds 20 april geen olie meer in zee. Sinds donderdag voert BP tests uit om te zien of de boorput en de zeebodem tegen de druk bestand zijn nu het olielek is afgesloten.

BP erkende eerder op de dag dat er wat bubbels verschenen bij de bron, maar bleef optimistisch dat de kap kon blijven zitten. "Op twee plaatsen hebben we een paar bubbels gezien. Dit is niet ongewoon, maar we houden alles nauwlettend in de gaten." Hoofd operaties bij BP, Doug Suttles, noemde de testresultaten na drie dagen bemoedigend. Volgens hem steeg de druk in de bron langzaam zoals verwacht.

In april verwoestte een explosie het door BP geëxploiteerde olieplatform Deepwater Horizon, dat na de ontploffing zonk. Sindsdien stroomden vele miljoenen liters olie de zee in.

Kap oliebron BP mogelijk weer open
Die berichten kan je beter in onderstaand topic plaatsen

Gezonken booreiland - Grootste milieuramp allertijden?
pi_84223399
ah oke

Deze hoort wel hier I think:

Doden bij aardverschuivingen in China

In een bergdorp in de centrale Chinese provincie Shaanxi zijn maandag zeker twintig mensen omgekomen bij een aardverschuiving die het gevolg was van dagenlange zware regenval. Ook in naburige dorpen sloeg het noodweer toe. Dit meldt het Chinese staatsperbureau Xinhua.

In de aangrenzende provincie Sichuan kwamen in het weekend door toedoen van zware neerslag zeker 23 mensen om het leven. Een kleine zeshonderdduizend mensen moesten vanwege overstromingen worden geëvacueerd.

Sinds het begin van het moessonseizoen zijn in China nu al 146 doden gevallen. Nog eens veertig mensen zijn als vermist opgegeven. De meeste slachtoffers zijn gevallen in regio's waar de rivier de Yangtze doorheen loopt.

Doden bij aardverschuivingen in China
pi_84223726
quote:
Op maandag 19 juli 2010 08:30 schreef j95 het volgende:
ah oke

Deze hoort wel hier I think:

Aardbevingen #9
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_84223754
Dan kunnen alle bovenstaande nieuwsberichten wel in een apart topic..
pi_84224033
quote:
Op maandag 19 juli 2010 08:56 schreef j95 het volgende:
Dan kunnen alle bovenstaande nieuwsberichten wel in een apart topic..
Voor een aantal berichten zijn aparte topics. Andere berichten kunnen hier geplaatst worden, daar is geen eigen topic voor.

Als je nieuwsberichten heb die een apart topic verdienen dan open je die toch gewoon.
pi_84224071
quote:
Op maandag 19 juli 2010 09:12 schreef aloa het volgende:

[..]

Voor een aantal berichten zijn aparte topics. Andere berichten kunnen hier geplaatst worden, daar is geen eigen topic voor.

Als je nieuwsberichten heb die een apart topic verdienen dan open je die toch gewoon.

Ik bedoel meer van dat bijvoorbeeld berichten over hitte die hierboven staan ook in dat andere topic kunnen. Maar maakt verder niks uit
  Moderator dinsdag 20 juli 2010 @ 12:00:50 #287
8781 crew  Frutsel
pi_84268048
quote:
Op maandag 19 juli 2010 08:53 schreef OA het volgende:

[..]

Aardbevingen #9


@OA, hoezo moet die daar?
pi_84291553
Windenergie op zee neemt vlucht

In Europa worden op zee steeds meer windturbines gebouwd. De Europese Wind Energie Associatie verwacht dat er dit jaar een recordhoeveelheid stroom wordt opgewekt met windenergie op zee.

In de eerste helft van dit jaar werden al 118 nieuwe windturbines aangesloten op het elektriciteitsnet, met een totale capaciteit van 333 megawatt.

Nieuwe windparken
Later dit jaar worden er nog eens 151 windturbines op zee aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarmee groeit de capaciteit sneller dan vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar waren zestien nieuwe windparken op zee in aanbouw. waarvan acht bij Groot-Brittannië.

NOS
pi_84292151
quote:
Op dinsdag 20 juli 2010 12:00 schreef Frutsel het volgende:

[..]



@OA, hoezo moet die daar?
Niet goed gelezen. Ik dacht dat het puur om een aardbeving ging
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_84388800
quote:
Het was tijdens de afgelopen nacht geen pretje in het nationaal park Stora Sjöfallet in het noorden van Zweden (gemeente Gällivare). Onder invloed van een uitdiepende depressie boven Lapland stak een westnoordwesterstorm op. Verder daalde de temperatuur in Noord-Zweden boven 1000 meter hoogte lokaal tot rond het vriespunt en kwam het daarbij tot sneeuw! Hogerop in de atmosfeer (5,5 kilometer hoogte) werden temperaturen tot -26º waargenomen.
bron

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 23-07-2010 09:58:24 ]
  Moderator vrijdag 23 juli 2010 @ 10:25:02 #291
8781 crew  Frutsel
pi_84389432
quote:
Nieuwe regenval records in Noorwegen
Tenminste 14 meetstations in het westen van Noorwegen hebben nieuwe records voor regenval binnen 1 julidag opgetekend. De meeste neerslag werd gemeld uit Modalen, liefst 70,4 millimeter.
Het is daar de grootste hoeveelheid regen die viel binnen één dag in juli sinds 1964. Toen werd 79,6 mm (op 29 juli 1964) geregistreerd en op 31 juli 1938 viel 80,4 millimeter.

In Briksdal in Stryn werd een 89 jaar oud en absoluut regenvalrecord gebroken, sinds de registraties daar begonnen werd nooit meer gemeten binnen één julidag.
Met 66,2 mm neerslag van woensdag op donderdag kreeg het station Briksdal een nieuw regenvalrecord, het oude van 28 Juli 1921 werd met bijna 17 millimeter bijgesteld.

De neerslaghoeveelheid die nu binnen 1 julidag viel, is gelijk aan 80 procent van wat normaal gesproken valt binnen de hele maand juli! Het slechte weer verplaatst zich nu naar het noorden, naar Troms en Finnmark

De volgende stations mogen zich verheugen in nieuwe neerslagrecords.
Tussen haakjes staan de oude records.

1. Briksdal 66,2 millimeter (49,5 millimeter, 1921)
2. Takle 61,9 (56,4 millimeter, 2001)
3. Fjærland 59,9 (26,8 millimeter, 2007)
4. Stryn 59,5 (36,7 millimeter, 2006)
5. Høyanger 56,5 (45,5 millimeter, 1995)
6. Sandane 54,8 (24,6 millimeter, 1989)
7. Fureneset 54,7 (49,1 millimeter ,1981)
8. Værlandet 53,0 (46,2 millimeter, 2006)
9. Viksdal 50,3 (31,0 millimeter, 2008)
10. Førde – Tefre 48,2 (47,8 millimeter, 1997)
11. Vangsnes 45,8
12. Mjølfjell 45,7 (34,3 millimeter, 2005)
13. Eimhjellen 45,6 (43,5, millimeter, 2008)
14. Fresvik 33,6 (25,1 millimeter, 2005)

correspondent Hans Nienhuis meldt vanuit Noorwegen dat de hoeveelheid water in de boot
binnen 1 dag gevallen is.
  Moderator zondag 25 juli 2010 @ 12:44:30 #292
8781 crew  Frutsel
pi_84463900
quote:
26.000 vermisten bij overstromingen in Burkina Faso
Na de zware regenval deze week in het oosten en noorden van Burkina Faso is al een dode gevallen en blijven minstens 26.000 mensen vermist. Dat heeft de regering meegedeeld. Tussen dinsdag en donderdag regende het heel hevig in het land. Het regenseizoen houdt er lelijk huis.

"De balans is nog zeer voorlopig. We hebben tot nu toe weet van een man die verdronk toen hij een andere wilde redden na de hevige regen gevolgd door overstromingen in het oosten en centrum-noorden", verklaarde premier van Burkina Faso Tertius Zongo na een crisisvergadering.

Volgens de overheid zijn "minstens 26.000" mensen zoek en raakten verschillende dorpen in het oosten overstroomd nadat twee dammen het lieten afweten. "Alle hulpeenheden zijn ingezet en vanaf zondag krijgen we steun van de luchtmacht", aldus de premier.

Op 1 september 2009 vielen bij overstromingen in Burkina Faso acht doden en waren er 150.000 vermisten in en rond de hoofdstad.
  Moderator maandag 26 juli 2010 @ 16:26:43 #293
8781 crew  Frutsel
pi_84509172
quote:
Grote bosbrand bij Jeruzalem

JERUZALEM - Talrijke mensen zijn zondag ten zuidwesten van Jeruzalem geëvacueerd vanwege een grote bosbrand. De brandweer is met man en macht uitgerukt om het vuur te bestrijden.

De brand brak uit bij het dorp Ein Kerem in de omgeving van een ziekenhuis, het Hadassa Hospitaal. De bestrijders van de vuurzee hebben naar eigen zeggen het ziekenhuis afdoende beschermd. Wel gingen zeker tien auto's op de parkeerplaats van het ziekenhuis in vlammen op.

Drie dorpen in de heuvels waar de bossen in brand staan, Aminadav, Even Sapir en Ora, zijn volledig ontruimd. Het gaat om meer dan tweeduizend mensen. De politie heeft huis aan huis gecontroleerd of de woningen inderdaad zijn verlaten. De brand is nog niet bedwongen. Al 50.000 vierkante meter bos in verbrand, meldde de website van de krant Haaretz
pi_84982893
Doden door overstromingen Centraal-Europa

Door overstromingen in Centraal-Europa zijn zeker zes mensen om het leven gekomen.
In Saksen zijn drie doden te betreuren, aldus de politie van de Oost-Duitse deelstaat zaterdag. Zij verdronken in een ondergelopen kelder.
In Tsjechië vielen volgens de brandweer twee doden door het wassende water. In het zuiden van Polen kwam een persoon om het leven door de overstromingen, aldus hulpverleners.

nu.nl
pi_84983073
Het vroor in Elsenborn

We schrijven begin augustus en gisterennacht werd in Elsenborn -3,8 graden genoteerd. In Diepenbeek werd het 2 graden. Vorige week registreerde Karel Holvoet zelfs -5 graden aan de grond. Dat schrijven onze collega's van Het Laatste Nieuws.

Is het dan winter in de zomer? Niet bepaald. Het gaat om grondtemperaturen, die in combinatie met polaire lucht en weinig wolken snel kunnen zakken, zo legt weervrouw Jill Peeters uit in de krant.

Holvoet, die elke nacht op zoek gaat naar het koudste plekje van België, noemt dit niet uniek. Vorige week registreerde hij -5 graden.

Hoe verleidelijk het ook is, zo'n meting zegt niets over de klimaatverandering of de opwarming van de aarde. Dat zijn namelijk globale fenomenen, en geen regionale. (edp)

hln
pi_84983301
Sneeuw in Duitsland

Na de hittegolf van afgelopen maand beleeft de zomer in Duitsland een wel erg diep dipje. Op de Zugspitze, de hoogste Duitse berg, is sinds donderdag maar liefst 35 centimeter sneeuw gevallen. De 2962 meter hoge Zugspitze ligt in de deelstaat Beieren op de grens met Oostenrijk. (anp/sps)

hln
pi_85038226
Gewonden op Fins concert door storm

Een zware storm heeft zondag flink huisgehouden op de laatste dag van het tweedaagse Sonisphere heavy metal festival in het zuidwesten van Finland. Tientallen mensen raakten gewond en het materiaal van enkele bands liep schade op, waaronder dat van de Amerikaanse hardrockband Mötley Crüe, lieten de organisatoren weten.

Rukwinden beschadigden podia en bliezen tenten en hekken omver in de plaats Pori. Ongeveer veertig mensen raakten gewond, van wie twee ernstig.

Ongeveer 30.000 mensen woonden het festival bij. Een van de podia moest worden gesloten vanwege de schade en enkele optredens van onder andere Mötley Crüe werden afgelast door beschadigd materiaal. Iggy Pop koos voor een akoestisch optreden wegens problemen met de apparatuur en Alice Cooper leende materiaal van de Amerikaanse heavy metal band Slayer.

bron.
pi_85318785

Zware tak valt op groep wandelaars in Torhout


De overvloedige regenval en de felle wind hebben al lelijke huis gehouden in het land. Een groep wandelaars is vandaag rond 16.30 uur in Torhout onder een zware, afgewaaide tak terechtgekomen in het bos aan de Torendreef. Vier wandelaars werden gewond naar ziekenhuis gevoerd, één van heeft een beenbreuk. Ook in Hasselt eiste het noodweer zijn tol. De eerste ommegang van de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten is omwille van de regen afgelast. Er werden 25.000 toeschouwers verwacht voor deze 45ste editie. Ook op de weg veroorzaakt het vroege herfstweer heel wat ellende met een reeks ongevallen. Op de E40 Leuven-Brussel is er aan de werken in Sterrebeek een ongeval gebeurd met monsterfiles tot gevolg. Ook op de Ring van Antwerpen is het aanschuiven.

In Torhout vielen er dus ook gewonden door het noodweer. De groep wandelde onder begeleiding van een gids door het bos toen plots een zware tak van een boom op de groep viel. Vier wandelaars liepen lichte verwondingen op, één van hen brak een been. Ze werden meteen naar het ziekenhuis overgebracht.

De brandweer van Torhout kwam ter plaatse om de gevallen tak op te ruimen. Ze hebben de Torendreef ondertussen vrijgemaakt. Tijdens het ongeval was het behoorlijk hard aan het waaien. (belga/adv)

HLN
pi_85324056
Obama zwemt met dochter in 'olieplas'

Wat is een goede manier om als president te laten zien dat de door de olieramp geplaagde Golf van Mexico nog prima is voor toeristen? Door erin te gaan zwemmen. En wat is een nog betere manier? Neem je dochter mee!


Geen mens te bekennen
Dat is dus precies wat Barack Obama gisteren deed. Sinds de olieramp met het BP-olieplatform, waarbij miljoenen liters olie de zee instroomden, is er bijna geen mens meer te bekennen aan de kust van Florida. Niet alleen de vissers worden dus getroffen, maar ook de toeristenindustrie; een miljardenbusiness in Florida.

Niet toevallig
Volgens de Amerikaanse overheid is de Golf van Mexico echter hartstikke veilig. Het is daarom niet geheel toevallig dat het Witte Huis een foto op haar Flickr-pagina plaatste waar Obama samen met dochter Sasha in zee aan het spelen is.

RTL
pi_85324169
Veel scheepjes in problemen door harde wind


IJMUIDEN - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het zondagmiddag erg druk gehad met tientallen zeilschepen en motorschepen die door de harde wind in de problemen kwamen.


In totaal kwamen zondagmiddag achttien reddingsstations van de KNRM over de hele kust meerdere keren in actie. Volgens de zegsman is dat ''erg veel voor een zondagmiddag''. Het ging vooral om zeilschepen die water maakten of zelfs omgeslagen waren en motorschepen die door de zware golfslag motorstoring hadden gekregen.

Nu.nl
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')