abonnement Unibet Coolblue
pi_58611178


Plaats hier berichten die betrekking hebben op de Elementen. en die geen eigen topic nodig hebben.

B.v. over stormen e.d. (voor orkanen is er het orkanen topic)


Vulkanen (zie ook dit topic) en tornado's


Onweer of Hitte


Winter of Mist (mist topic)


Regenrecords of het Klimaat



etc etc....


Veel berichten kun je ook kwijt in de daarvoor bestemde topics (zoals hierboven wordt aangegeven)
Lees ook het vorige Topic (die vind je hier) om te kijken wat voor berichten er dan wel in dit topic thuishoren.


[ Bericht 17% gewijzigd door ItaloDancer op 26-07-2008 23:44:38 ]
pi_58611239
Satellietinstrument OMI volgt aspluim in Chili

Het Ozone Monitoring Instrument (OMI) heeft op 8 mei voor het eerst sinds de uitbarsting van de Chaitén vulkaan op Chili een verhoogde hoeveelheid zwaveldioxide (SO2) gemeten.
De vulkaanuitbarsting kan wel gevolgen hebben voor het klimaat. Uit satellietmetingen onder andere door de Geological Survey van de VS blijkt dat de vulkanische pluim hoogtes heeft bereikt van 11 tot 17 kilometer.

Dit betekent dat een deel van de uitstoot van de vulkaan hoger in de stratosfeer is terecht gekomen. De sulfaatdeeltjes die uit SO2 gevormd worden in de stratosfeer, worden daar veel minder snel verwijderd dan de stofdeeltjes die in de troposfeer terecht komen en ze kunnen zich binnen een aantal maanden over het hele zuidelijk halfrond verspreiden, uiteindelijk zelfs over de hele aarde. Ze kunnen zorgen voor een lichte afkoeling aan het aardoppervlak.

De vulkaanuitbarsting kan gevolgen hebben voor het komende ozongat bij de Zuidpool. Bij vulkaanuitbarstingen komen ook ozonafbrekende halogenen vrij. De Chaitén ligt dichtbij Antarctica en blijft bovendien nog lang actief. Dat zal vrijwel zeker gevolgen hebben voor het ozongat, dat dan groter kan worden. Het KNMI houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten onder meer aan de hand van OMI-satellietbeelden.

vwk
pi_58611794
quote:
Op zondag 11 mei 2008 16:29 schreef aloa het volgende:
kou
[ afbeelding ]
!
pi_58611835
quote:
Op zondag 11 mei 2008 16:29 schreef aloa het volgende:
Warmste Pinksteren sinds 1985
Uitgegeven: 11 mei 2008 15:55
Laatst gewijzigd: 11 mei 2008 16:16

DE BILT - Doordat het kwik in De Bilt zondag bijna de 26 graden bereikte, is het volgens het KNMI de warmste Pinksteren sinds 23 jaar. In 1985 werd het 28,5 graden.

Verder heeft het weerinstituut in de eerste tien dagen van mei nog nooit zoveel uren zonneschijn gemeten als dit jaar. Het vorige record dateert van 1909, toen de eerste tien meidagen 110 uur zon opleverden. Dit jaar waren het er 125. In 1901 is men met deze metingen begonnen.

Woordvoerder Harry Geurts van het KNMI zegt dat het huidige mooie lenteweer zeker tot en met donderdag aanhoudt. Daarna wordt het wat wisselvalliger met kans op een bui, maar blijven de temperaturen nog altijd aangenaam voor de tijd van het jaar.

Met het warme weer gaat de periode van ijsheiligen (11-14 mei) dit jaar ongemerkt voorbij. IJsheiligen wordt gezien als de grens tussen weer met mogelijk nachtvorst en zomers weer.

www.nu.nl
En dat met de hele vroege Pinksteren he (!)
pi_58613215
quote:
Op zondag 11 mei 2008 17:05 schreef ItaloDancer het volgende:

[..]

!
aangepast.
pi_58613581
Grote bos- en heidebrand in Heldense bossen


HELDEN - In de Heldense bossen vlakbij de gelijknamige Limburgse plaats Helden heeft zondagmiddag een grote bos- en heidebrand gewoed. Dat liet de brandweer weten.

De brandmelding kwam rond kwart voor drie binnen. Ongeveer een hectare bos en hei ging in de vuurzee verloren. Rond 16.30 uur werd het sein brand meester gegeven.

In Noord- en Midden-Limburg is de Code Rood van kracht. Dat betekent dat de brandweer bij elke brand in een natuurgebied met groot materieel uitrukt. Ook een vliegtuig van de brandweer controleert de bossen op mogelijke vuurhaarden.

www.nu.nl
pi_58622940
Onweersbuien in Wales ( UK)

Engeland geniet eveneens van zomerse temperaturen.
Maar afgelopen vrijdag en zaterdag ontwikkelden er zich zware onweersbuien.
De hevige buien trokken vooral over Zuid -Wales en delen van Schotland.
In de omgeving van de stad Chepstow vielen er hagelstenen met een doorsnee van 2 cm.
Er viel op bepaalde plaatsen erg veel regen in korte tijd met veel wateroverlast tot gevolg.
In veel huizen stond het water tot kniehoogte.
Er waren ook meldingen van talloze blikseminslagen.

bron:

Thunderstorms bring flash floods
pi_58623120
Goeie OP nu
pi_58641802
Ah, weer een nieuw deel!
Mooie OP idd!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58645744
quote:
Diverse stofhozen waargenomen
Op diverse plaatsen in Nederland zijn dit Pinksterweekend met het warme weer stofhozen waargenomen. Zo meldden getuigen er een aan aan het Tjeukemeer in Friesland. De stofhoos ontstond langs de rand van het zwemstrand Ulesprong. Deze hoos trok over de zonnende recreanten heen met als gevolg dat zij ''het zand tot in de kiezen hadden, parasols kapot waren en diverse luchtbedden de lucht ingingen.” Sommige luchtbedden daalden pas enkele honderden meter weer neer, aan de andere kant van de snelweg.

Ook kwamen er meldingen van stofhozen uit Orvelte (Drenthe), de regio Alkmaar, Alphen, Schiedam en Assen. Daar berof het twee flinke hozen die een hoogte van 30 meter haalden. De website Dumpert.nl toont een aantal foto's van een stofhoos op een overvol strandje bij het Henschotermeer (Utrecht). Te zien is hoe diverse handdoeken en opblaasbeesten de lucht invliegen. Twee jaar geleden is daar volgens het AD ook al een stofhoos waargenomen.

De VWK (Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie) meldt dat stofhozen in Nederland geen ongewoon verschijnsel zijn. Het is een plotselinge werveling van de lucht op een mooie warme dag. Ineens stijgt de lucht op en draait deze heel snel rond. We zien kleine voorwerpjes opstijgen en doordat stof wordt meegenomen is de stofhoos zichtbaar. De stofhozen hebben een voorkeur voor het voorjaar en het begin van de zomer (mei en juni), wanneer het mooi weer is met een lage vochtigheidsgraad. Ze verplaatsen zich enkele tientallen meters en richten weinig schade aan. In Nederland en België zijn er nooit doden gevallen.

Op het volgende filmpje, ooit opgenomen tijdens een jeugdvoetbalwedstrijdje in Japan, is goed te zien hoe een stofhoos vanuit het niets ontstaat en het effect ervan.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58658246
Overstromingen in de Filipijnen : 2 doden.

De tropische storm Rammasun zorgde voor aanhoudende regenval in de Filipijnen, waardoor rivieren buiten hun oevers traden.
Twee meisjes van 15 jaar zijn verdronken toen ze bij het oversteken van een brug over een rivier door een vloedgolf werden meegesleurd.

In het centrum en het zuiden van de Filipijnen hebben duizenden mensen wegens overstromingen hun huizen moeten verlaten.

bron:
pi_58663227
-73 graden op Europees station in Antarctica

Maandagochtend is de temperatuur op Antarctica gedaald tot -73,3 graden. Voor de Amerikaanse weermedia een bijzondere waarde, omdat dit overeen komt met -100 graden Fahrenheit.

De lage waarde werd gemeten op Concordia station, een Europese basis op 3220 meter hoogte die sinds 2005 het hele jaar door functioneert. Daarmee was het kouder dan de bekende stations Amundsen-Scott en Vostok. Daar was het respectievelijk -61,7 en -70,1 graden.

Helaas zit dit station nog niet in de dagelijkse waarnemingen, maar mogelijk is Concordia gestationeerd op een locatie die kouder is dan Vostok.

bron: vwk

-100 graden Fahrenheit klinkt ook wel mooi.
pi_58769350
Structurele droogte Marokko

In Marokko valt steeds minder regen. De afgelopen jaren is de droogte structureel geworden. Het watergebrek zorgt voor problemen op de korte en langere termijn. Putten staan leeg en oogsten mislukken door gebrek aan water.

,,Als er niet snel regen valt, hebben we in de zomer geen drinkwater meer'', zegt een functionaris van het Marokkaanse drinkwaterbedrijf ONEP in het zuidelijke stadje Tafraout. ,,In de stad hebben we nog de hele dag water, maar in de omliggende dorpen is het een probleem'', zegt de burgemeester van Tafraout. Naar verwachting zal in Marokko vanaf 2025 sprake zijn van een algemeen watertekort.

Vervuild water
Een ander probleem is dat 50 procent van het water vervuild is. Sinds 2001 heeft de ONEP een afdeling voor het zuiveren van afvalwater, maar de waterzuivering komt langzaam op gang.

Economie bedreigd
Op termijn bedreigt de droogte de ontwikkeling van de economie, zo stelt een recent rapport van de Wereldbank. Door de klimaatveranderingen worden de landen rond de Middellandse Zee steeds droger. Doordat mensen niet meer kunnen leven van de landbouw, wordt de trek van het platteland naar de stad bevorderd. ,,Eerst was vooral het zuiden van Marokko droog, nu trekt het droogtefront tot aan het noorden'', zegt landbouwdeskundige Rachid Mrabet.

Zwijnenprobleem
De droogte heeft ook indirecte gevolgen. ,,Wij hebben geen waterprobleem, maar een zwijnenprobleem'', zeggen dorpsbewoners nabij Tafraout. Doordat wilde zwijnen in hun oorspronkelijke leefgebied te weinig voedsel vinden, trekken zij naar de relatief waterrijke valleien, waar zij de akkertjes van de lokale bevolking vernielen.

De Nederlandse regering stelt tot nu toe geen middelen beschikbaar voor watermanagement in Marokko. Wel steunen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties enkele kleinschalige waterprojecten in Marokko en is de waterproblematiek regelmatig onderwerp van gesprek tijdens bijeenkomsten van Nederlandse en Marokkaanse delegaties.

bron:
pi_58789253
"Broeikaseffect heeft grootste gevolgen voor tropische insecten"

Niet ijsberen, maar tropische insecten zijn de komende eeuw de belangrijkste slachtoffers van de opwarming van de aarde. Die zullen zich het slechtst kunnen aanpassen aan zelfs maar een beperkte temperatuurstijging.

Dat schrijven Curtis Deutsch en andere biologen van de Universiteit van Washington in Seattle in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Hoewel de poolstreken volgens de broeikasmodellen het hardst zullen opwarmen, zullen de gevolgen voor flora en fauna daar meevallen. Ten eerste is de soortenrijkdom beperkt, en ten tweede zijn de dieren daar in staat een brede temperatuurrange te overleven – van 60 graden onder nul tot het vriespunt.

Veel insecten in de tropen daarentegen leven volgens Deutsch al dicht bij de maximale temperatuur die zij kunnen verdragen. Zelfs een opwarming van maar twee graden zou hun de das om kunnen doen. Ook koudbloedige dieren als kikkers en reptielen zitten volgens de Amerikaanse biologen in de gevarenzone.

bron:
pi_58789400
Fijn stof doodt jaarlijks 630 Vlamingen

Fijn stof doodt elk jaar 630 Vlamingen. Dat hebben wetenschappers aan de K.U.Leuven berekend. Bovendien daalt de levensverwachting van de gemiddelde Belg door de luchtverontreiniging met dertien maanden. Daarmee staat België op de eerste plaats in Europa.

Hartafwijkingen
Dokter Tim Nawrot heeft uitvoerig onderzoek verricht naar de effecten van luchtverontreiniging in Vlaanderen. "Gemiddeld sterven in Vlaanderen 140 mensen per dag", aldus Nawrot. "Op dagen waarop er veel stofdeeltjes in de lucht hangen, zijn dat er 153 ofwel zes procent meer." Nawrot berekende dat Vlaanderen 630 onmiddellijke doden per jaar telt als de luchtverontreiniging boven een gemiddelde van twintig microgram per kubieke meter uitkomt.

"Mensen bezwijken door de luchtverontreiniging niet alleen door ademhalingsproblemen maar ook aan hartafwijkingen", zegt professor Ben Nemery van de K.U.Leuven. "Fijn stof veroorzaakt geen trombose maar kan wel de druppel zijn die de emmer doet overlopen."

Verkeer
De hotspots van de vervuiling in Europa zijn de Benelux, het Roergebied, de Povlakte in Italië en enkele streken in Zuid-Polen en Slovakije. Dat blijkt uit cijfers van het 'Clean air for Europe-programma' (CAFE). In dat rapport wordt berekend hoeveel maanden levensverkorting kan worden toegeschreven aan luchtverontreiniging.

"Voor heel Europa was dat in 2000 gemiddeld acht maanden. België was een negatieve uitschieter, met 13,2 maanden", aldus Nemery.
De grote vervuilers zijn volgens Nemery niet enkel de industrie of de landbouw. Ook het verkeer draagt een grote verantwoordelijkheid. "Bijna een derde van de uitstoot van fijn stof komt van auto's en vrachtwagens", zegt Nemmery.

Tunnels
Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) geeft de goede raad om in het spitsuur weg te blijven uit de tunnels. "Als dat niet mogelijk is, moeten autobestuurders hun ventilatiesysteem in de tunnels afzetten."

bron
pi_58791009
quote:
Tientallen Roemenen gered na overstromingen
Reddingsploegen hebben na overstromingen in het westen van Roemenië tientallen dorpsbewoners in veiligheid gebracht.

Veel mensen lagen te slapen toen het water na zware regenval kwam opzetten. Ze vluchtten naar de zolders van hun huizen en wachtten op redding. Wegen, bruggen, gebouwen en gewassen liepen schade op, maar persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

In 2005 en 2007 werd Roemenië ook al getroffen door zware overstromingen. Daarbij vielen toen verschillende doden.
http://www.hln.be/hln/nl/(...)overstromingen.dhtml
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58816316
Jupiter's kleine rode vlek: 600 km/u

Windsnelheden in de 'kleine rode vlek' van Jupiter zouden wel eens meer dan 600 km/u kunnen zijn.
Dit is afgeleid uit waarnemingen van de New Horizons satelliet, die langs Jupiter vloog op weg naar Pluto.
De zogenaamde 'kleine rode vlek' ontstond enkele jaren geleden uit een samensmelting van 'witte vlekken'. Het is een anti-cycloon, een hogedrukgebied dus. Dichter bij de evenaar van Jupiter bevindt zich al honderden jaren de 'grote rode vlek', ook een anti-cycloon waarvan de windsnelheden geschat worden op ruim 400 km/u, en die qua omvang steeds kleiner wordt.

bron:vwk
pi_58876428
quote:
Spanje dolblij met regen

Madrid, 24 mei. In Spanje is met opluchting geconstateerd dat het flink regent en waterreservoirs weer druppelsgewijs vollopen. Het AEM, het Spaanse KNMI, voorspelt bovendien regen in bijna heel het schiereiland voor de komende vier dagen.

Het regenwater heeft de slinkende waterreserves wat opgestuwd. De alarmerende droogte van de afgelopen maanden is, voorlopig althans, voorbij. Dit meldde vandaag het dagblad El País.

De regens van de afgelopen dagen hebben ervoor gezorgd dat de reserves in de meeste stuwmeren nu weer op het niveau van twee jaar geleden zijn. Dit is vooral voor Catalonië even een opluchting. De waterreservoirs voor die regio waren nog maar voor circa 20 procent vol. Nu zijn ze voor 35 procent gevuld. Het houdt niet over, maar de paniek van de afgelopen tijd, vooral over de watertekorten in Barcelona, is bezworen.

Politici, wetenschappers en burgers waren de laatste maanden in verhitte discussies verwikkeld en kregen apocalyptische voorstellingen over de Catalaanse metropool. Die dreigde zonder een druppel water komen te zitten.

Voor de Catalanen is water het grote probleem. Terrorisme, immigratie, brandstofprijzen of economische recessie vormen volstrekt triviale bijzaken. Kinderen krijgen op school les in waterbesparing. Afgelopen week is voor het eerst een grote tanker met drinkwater uit Marseille naar Barcelona gevaren om het drinkwaterprobleem in de stad te verlichten.

Maar het Catalaanse KNMI, Meteocat, meldde vandaag dat ,,de depressie die dit weekeinde het schiereiland overtrekt, buien veroorzaakt die vooral in Catalonië hevig zullen zijn. Het zullen hoosbuien worden die onregelmatig maar aanhoudend vallen,'' jubelde Meteocat.
http://www.nrc.nl/buitenl(...)je_dolblij_met_regen
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58889192
quote:
Aardbeving zaait paniek in Bogota
BOGOTA - Een aardbeving van 5,5 op de schaal van Richter heeft zaterdag paniek gezaaid in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Inwoners renden verschrikt de straat op, maar er zijn geen berichten over slachtoffers. Wel raakten sommige gebouwen in de miljoenenstad licht beschadigd.
Ook president Alvaro Uribe werd tijdens een bijeenkomst in het zuidwesten van het land door de aardbeving verrast. Het epicentrum van de beving lag ruim 50 kilometer ten zuidoosten van Bogota op tien kilometer diepte.
Columbia ligt in een gebied waar zich geregeld aardbevingen voordoen. Tijdens een sterke schok in 1999 kwamen bijna 1200 mensen om.
http://www.ad.nl/buitenla(...)aniek_in_Bogota.html
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58890636
Dat kan eigenlijk hier ook wel: Aardbevingen #6

Maar drie doden inmiddels, auto bedolven onder rotsen.
pi_58890792
Klein bericht, zonder doden, vond ik in eerste instantie hier wel passen.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58891574
In dat topic plaatsen we alle aardbevingenberichten dooien of niet
pi_58904098
Mars-sonde nadert doel


AMSTERDAM - Na een reis van tien maanden is de marslander Phoenix van de NASA bijna aangekomen op de plaats van bestemming: de noordpool van de rode planeet. Een van de meest kritieke momenten van de missie, de landing, staat zondagnacht te gebeuren.

Phoenix is uitgerust om te onderzoeken of er in ondergrondse ijslagen ooit leven is geweest.

Minder dan de helft van alle landingspogingen op Mars is succesvol verlopen. Het is de eerste keer dat een sonde zo ver noordelijk op de planeet landt.

Een hitteschild, een parachute en een dozijn stuwraketten moeten ervoor zorgen dat de Phoenix intact blijft, terwijl hij in zeven minuten van een snelheid van bijna twintigduizend kilometer per uur tot stilstand komt.

1999

De laatste keer dat de NASA een sonde met behulp van stuwraketten op Mars liet landen was in 1999, maar die operatie bij de zuidpool van Mars mislukte en het ruimtevaartuig stortte neer.

Phoenix wordt in de gaten gehouden door een aantal satellieten die in een baan rond de planeet draaien.

Onderzoeksvoertuigen

Op het oppervlak van mars rijden al sinds 2004 twee Amerikaanse onderzoeksvoertuigen rond, de zogenoemde Rovers Spirit en Opportunity. Zij hebben informatie verzameld over het gebied rond de evenaar.

De Phoenix is echter ontworpen om op één plek te blijven en met een robotarm monsters te nemen uit het permafrost. Aan boord bevindt zich een klein laboratorium, waar de monsters kunnen worden opgewarmd en onderzocht op organische deeltjes.

nu.nl
pi_58904195
'TomTom' helpt KNMI weer voorspellen


DE BILT - Navigatiesystemen kunnen meteorologen helpen bij het voorspellen van het weer. Dat blijkt uit een proefschrift van Siebren de Haan die daar dinsdag 27 mei aan de Wageningen Universiteit op promoveert.

Verschillen in vochtgehalte en luchtdruk brengen GPS-systemen een beetje in de war. Daardoor onstaat een onnauwkeurigheid van enkele meters in de positiebepaling.

Storingen

Die onnauwkeurigheden worden gecorrigeerd aan de hand van 35 meer geavanceerde GPS-ontvangers die op verschillende plekken in het land staan en die elk kwartier storingen in de atmosfeer meten. "De correcties bevatten informatie over de luchtdruk en de totale waterdamp boven de ontvanger."

En die gegevens zijn zeer bruikbaar voor meteorologen. "Vooral vocht speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van wolken en onweer", aldus het KNMI.

Vochtprofiel

Het weerinstituut meet natuurlijk zelf ook het 'vochtprofiel' in de atmosfeer, maar dat gebeurt slechts twee keer per dag op één plek. En de meetmethode van de GPS-systemen is ook nog eens goedkoper.

"Het is eigenlijk afvalinformatie die gerecycled wordt." Nadeel is dat de weerballon van het KNMI bij metingen een vochtprofiel weergeeft en de GPS-systemen alleen de totale hoeveelheid vocht meten.

In het proefschrift van De Haan tonen twee voorbeelden aan dat met de GPS-gegevens een stevige onweersbui een uur van te voren zeer goed was te voorzien.

nu.nl
pi_58965497
quote:
Sneeuwstormen in Mongolië eisen tientallen levens

(Novum/Ap) - Sneeuwstormen in Mongolië hebben zeker 21 levens geëist. Honderd mensen worden vermist. Zware sneeuwval en sterke wind teisterden drie provincies in het oosten van Mongolië, zei de nationale nooddienst woensdag. De meeste slachtofffers zijn herders die doodgevroren zijn.


Telefoonlijnen en andere communicatieverbindingen zijn door de storm gehavend. Als er weer communicatie mogelijk is zou het dodental nog omhoog bijgesteld kunnen worden.
http://www.dag.nl/1077267(...)ientallen-levens.htm
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58966260
Wow apart want de winter is al even voorbij...
pi_58981107
quote:
Recordhitte teistert Balkanlanden

De Balkanlanden worden geteisterd door extreme temperaturen.

In Kroatië is een man aan de hitte bezweken; honderden mensen zijn in ziekenhuizen behandeld. In het centrum van Bosnië zijn temperaturen opgelopen tot 35 graden; in het zuiden is het zelfs 38 graden geweest. In enkele dagen tijd is het kwik met 15 graden gestegen.
Gekkenhuis

Het universitair medisch centrum in Sarajevo heeft 200 patiënten behandeld wegens de hitte. "Het is hier een gekkenhuis", aldus een medewerker. De extreme warmte heeft onder meer tot een golf van hartaanvallen geleid.
http://www.rtl.nl/(/actue(...)_hitegolf_Balkan.xml
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_58989798
Het zit ze in China ook niet mee....
quote:
Heavy rain kills 28 in southern China


BEIJING - Torrential rains that killed 28 people in southern China were forecast Wednesday to continue for the next three days.

Eighteen people have died in flooding in southern Guizhou province since Sunday, the official Xinhua News Agency reported late Tuesday. Twelve were missing.

More than 500,000 people in 17 cities and counties in Guizhou were affected, the news agency said. About 6700 houses were damaged since rains started to fall.

Meanwhile, three people were killed by thunder and lightning after a storm in central Hubei province, the report said. It did not say when they died.

Seven people were also killed in weather-related incidents in Hunan province Monday, Xinhua said, and heavy precipitation in Jiangxi province, bordering Hunan to the east, stranded 4000 people.

Torrential rains were forecast for the next three days in central and eastern China, the China Meteorological Administration said in a notice on its website on Wednesday.
http://www.nzherald.co.nz/section/2/story.cfm?c_id=2&objectid=10513089
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59062737
Wij hebben net de warmste meimaand ooit achter de rug... In Nieuw-Zeeland is dat wel anders...
quote:
Coolest May since 1992
7:00AM Monday June 02, 2008

New Zealand moved from summer to winter abruptly in May, according to the National Institute of Water and Atmospheric Research's latest climate statistics.

The national average temperature for the month was 9.6C - 1.1C below average and almost 4C cooler than the balmy month of April. It was the coolest May since 1992.

Of the five main centres, Auckland was the warmest and wettest. Hamilton was by far the sunniest, and Christchurch the driest and coldest.
http://www.nzherald.co.nz/section/1/story.cfm?c_id=1&objectid=10513892

[ Bericht 10% gewijzigd door OA op 02-06-2008 09:49:55 ]
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59063053
quote:
Magellan's travels may have benefited from El Nino conditions

The El Nino phenomenon that has puzzled climate scientists in recent decades may have assisted the first trip around the world nearly 500 years ago.

Explorer Ferdinand Magellan encountered fair weather on November 28, 1520, after days of battling through the rough waters south of South America.

From there his passage across the Pacific Ocean may have been eased by the calming effects of El Nino, researchers speculate in a new study.

When an El Nino occurs, the waters of the Equatorial Pacific become warmer than normal, creating rising air that changes wind and weather patterns.

The effects can be worldwide, including drought in the western Pacific and more rain in Peru and the west coast of South America.

Tree rings indicate that an El Nino was occurring in 1519 and 1520, and may even have begun in 1518.

After passing through the strait later named for him, Magellan sailed north along the South American coast and then turned northwest, crossing the equator and eventually arriving at the Philippines, where he was killed in a battle with natives.

Magellan was seeking the so-called spice islands, now part of Indonesia, and his course took him north of that goal.

But the route may have been dictated by mild conditions and favourable winds during an El Nino, anthropologists Scott M. Fitzpatrick of North Carolina State University and Richard Callaghan of the University of Calgary, Canada, suggest in a study of his trip.

Their research is summarised in the journal Science and is to be published in full in the August edition of the Journal of Pacific History.

They were studying early exploration trips and were struck by the fact that Magellan sailed unusually far north, Fitzpatrick explained.

"We had not considered El Nino until afterward, when we were trying to account for why the winds were so calm when he came into the Pacific," he said. "We knew it was unusual."

The researchers used a computer to model wind and weather conditions across the Pacific during an El Nino and then compared that to Magellan's route.

Magellan's journals show that many of the crew had died or were sick with scurvy, so he may simply have chosen to sail with the existing winds and currents, reducing the number of crew needed to operate his ships, Fitzgerald said.

"It could have been an adept manoeuvre," the researchers wrote, allowing him to move west along the path of least resistance.

In his writings, Magellan said he chose the northerly route because of reports of a famine in the spice islands.

This also could be accurate, Callaghan and Fitzpatrick say, as El Nino conditions often result in drought in that region.

Magellan had received correspondence from a friend in the spice islands before setting out, and so may have known about a famine there, Fitzgerald said.

But that could not be determined for certain, because the correspondence was destroyed in the great Lisbon earthquake of 1755.

While the reasons for Magellan's choice of route remain uncertain, El Nino conditions "may have been largely responsible for structuring the route and extent of what many consider the world's greatest voyage," the researchers wrote.

Science: www.sciencemag.org
Journal of Pacific History: www.tandf.co.uk/journals/titles/00223344.asp
http://www.nzherald.co.nz/section/2/story.cfm?c_id=2&objectid=10513801

Ik weet niet of het nu hier hoort (vanwege El Niño) of in C&H (vanwege de cultuur en historie)...
Gooi het gewoon in beide neer!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59065015
quote:
Mudslide kills six in Colombia

BOGOTA, Colombia - Civil defence officials say a mudslide triggered by persistent rains has killed at least six people in northwestern Colombia.

National civil defence director Jaime Pineda says the deaths occurred around dawn Saturday in the city of Medellin, after tons of earth buried more than 30 homes.

Pineda says rescuers recovered the bodies of five adults and one child. At least 14 people are believed to be missing.

Colombian authorities blame persistent rains that began in March for at least 23 deaths and say 182,000 people have been rendered homeless.

The government meteorological agency says the rains could last another three weeks.
http://www.nzherald.co.nz/category/story.cfm?c_id=68&objectid=10513767
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59083890
quote:
Op maandag 2 juni 2008 09:31 schreef OA het volgende:
Wij hebben net de warmste meimaand ooit achter de rug... In Nieuw-Zeeland is dat wel anders...
[..]

http://www.nzherald.co.nz/section/1/story.cfm?c_id=1&objectid=10513892
Wat een onzin 4 C temperatuurverschil tussen twee maanden? Dat doen wij elke keer joh
pi_59083917
quote:
Op dinsdag 3 juni 2008 09:57 schreef ItaloDancer het volgende:

[..]

Wat een onzin 4 C temperatuurverschil tussen twee maanden? Dat doen wij elke keer joh
Maar in NZ is alles nog mooi en onbedorven... Dus het is abnormaal.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59086217
quote:
KNMI: Extreem veel bliksem

DE BILT - Het afgelopen etmaal, tot maandagavond 24.00 uur, heeft het in Nederland en België extreem veel gebliksemd. Volgens het KNMI waren er ruim 49.000 ontladingen.

Dat is volgens een woordvoerster geen record: op 7 juli 2004 waren er in een etmaal maar liefst ongeveer 80.000 ontladingen. Het bliksemde volgens het KNMI in Nederland vooral in het midden en zuiden van het land.

In Limburg waren er maandagavond tientallen meldingen van blikseminslag. Enkele honderden huishoudens kwamen tijdelijk zonder stroom te zitten. In Zeeland liep een tunnel onder en werd een kerktoren door de bliksem geraakt.

Het KNMI werkt samen met onder meer de marine en de luchtmacht bij het meten van de bliksems en de -inslagen.

Via masten in Den Helder, Valkenburg (Leiden), Deelen en Hoogeveen wordt voor Nederland de electromagnetische straling gemeten die bij de bliksem vrijkomt. Vervolgens bepaalt apparatuur waar de ontladingen en inslagen waren en hoe laat ze zich hebben voorgedaan. Het KNMI claimt geen bliksem te missen.
http://www.volkskrant.nl/(...)Extreem_veel_bliksem
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59109721
Drie golfers geraakt door bliksem


Op de golfbaan van Beetsterzwaag zijn dinsdagochtend rond 11.00 uur drie golfers gewond geraakt nadat de bliksem tijdens het onweer erg dichtbij hen in sloeg. De drie zijn, volgens de politie, gewond naar het ziekenhuis vervoerd.

bron

stug doorblijven golfen als het onweert.
pi_59109966
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 10:23 schreef aloa het volgende:


stug doorblijven golfen als het onweert.
Maar Golfen is supergezond ....
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59114138
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 10:35 schreef OA het volgende:

[..]

Maar Golfen is supergezond ....
Behalve als het onweert

pi_59141907
quote:
Grote Oceaan slokt eilandenstaat Kiribati op
De regering van de eilandenstaat Kiribati in de Grote Oceaan plant een exodus. Ze vreest de verdwijning van de eilandengroep over 50 tot 60 jaar en zoekt een nieuwe thuis voor de 100.000 inwoners. Oorzaak is de klimaatsverandering en de daardoor stijgende zeespiegel, zei president Anote Tong in Nieuw-Zeeland.

Geen vluchtelingen
"Zich op de dag voorbereiden waarop men geen land meer heeft, is pijnlijk, maar net dat zullen we wel doen", zei Tong in een interview op de Nieuw-Zeelandse televisie. Hij zal de Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark vragen meer migranten uit Kiribati op te nemen. Hij zal eerst overleggen over de opvang van goed opgeleide medeburgers. "Als ze naar Nieuw-Zeeland verhuizen, komen ze als volwaardige medeburgers en niet als vluchtelingen", zei hij.

Drie meter boven zee
Kiribati ligt tussen Hawaii en Australië en bestaat uit 32 atollen, die over bijna 5.000 kilometer in de Zuidzee verspreid liggen. De meeste eilanden steken niet meer dan drie meter boven zee uit. (belga/bf)


http://www.demorgen.be/dm(...)at-Kiribati-op.dhtml

[ Bericht 6% gewijzigd door OA op 06-06-2008 08:58:47 ]
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59141945
quote:
Diest opnieuw getroffen door wateroverlast en modderstromen

DIEST - (Belga) Nauwelijks drie dagen na het zware onweer van maandagavond zijn de Vlaams-Brabantse gemeenten Diest en Scherpenheuvel opnieuw getroffen door wateroverlast en modderstromen. Vooral in de Diestse deelgemeente Kaggevinne heeft de regenval van de afgelopen uren ervoor gezorgd dat heel wat kelders en huizen zijn ondergelopen.
Rond 11.00 uur had de brandweer van Diest al een vijftigtal oproepen gekregen van getroffen burgers. Verschillende brandweerploegen zijn in de weer om de schade te beperken. In Scherpenheuvel is de toestand minder ernstig. Daar heeft de brandweer voorlopig nog maar een tiental oproepen gekregen over ondergelopen kelders. Beide gemeenten waren maandagavond al zwaar getroffen door het felle onweer dat over het land trok. Zo kreeg de brandweer van Diest maandagavond 300 oproepen en waren de lokale brandweerlui nog de hele dinsdag in de weer om alle oproepen af te werken. Ook Scherpenheuvel kreeg maandag zijn deel van het regenwater te slikken.
http://www.demorgen.be/dm(...)at-Kiribati-op.dhtml
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59150786
quote:
Als jij deze niet op de FP post, dan post ik 'm
pi_59151537
quote:
Op donderdag 5 juni 2008 18:13 schreef ItaloDancer het volgende:

[..]

Als jij deze niet op de FP post, dan post ik 'm
Ik wilde het wel doen, maar ik had er overdag geen tijd voor ivm werk .
Nu ga ik zo weg, dus ga je gang!
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59163808
Ik ga hem toch plaatsen ID, aangezien jij wel erg traag bent...
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59165426
Op de één of andere manier heb ik dit topic gemist in m'n MyAT en ik heb er niet meer aan gedacht ook
Ik dacht er vanochtend bij het opstaan wel aan maar, prima zo
pi_59306649
Honderden Franse huizen verwoest door storm


AGEN - Zware stormen en hevige regenval hebben in de nacht van dinsdag op woensdag honderden huizen verwoest in het zuiden van Frankrijk.

Tientallen mensen moesten in veiligheid worden gebracht. Dat lieten de Franse hulpdiensten woensdag weten.

Rivieren traden buiten hun oevers en twee dorpen raakten beschadigd door modderstromen. Op sommige plaatsen stond het water een meter hoger dan normaal. Woensdag zakte het waterpeil, maar meteorologen waarschuwden al voor nieuwe regenval.

Vergelijkbaar

In de stad Roquefort telde de brandweer meer dan honderd overstroomde huizen. In andere steden langs de rivier Agenais was de schade vergelijkbaar.

Zes voetballende kinderen werden nabij Avignon getroffen door de bliksem. Zij zijn opgenomen in ziekenhuizen. Een van hen, een twaalfjarige jongen, kreeg een hartstilstand. Zijn toestand is inmiddels stabiel.

nu.nl
  Moderator woensdag 11 juni 2008 @ 16:12:44 #45
8781 crew  Frutsel
pi_59308474
Had wel apart topic mogen krijgen Aloa
pi_59364045
quote:
Op woensdag 11 juni 2008 16:12 schreef Frutsel het volgende:
Had wel apart topic mogen krijgen Aloa
Had gekund ja... volgende keer dan maar.
Dit bericht verdient geen eigen topic.
quote:
Boerin ziet koe langs haar raam vliegen



Een boerin in de Amerikaanse staat North Dakota schrok hevig toen ze woensdag naar buiten keek.

Een van haar koeien vloog voorbij haar raam. De noordelijke staat heeft te kampen met hevige stormen, met windstoten tot 120 kilometer per uur. De koe zou volgens de melkveehoudster op 3 meter hoogte gevlogen hebben. Dit tot grote schrik van haar dertig andere koeien, die blijkbaar niet door de wind waren gevangen.

Hoe de koe terecht is gekomen, heeft de boerin niet gezien. Wel bleek een van haar dieren zijn rug te hebben gebroken. Het is afgemaakt. Of het dezelfde koe is, is waarschijnlijk, maar niet zeker.
bron:
pi_59421028
Windhoos treft voetbalveld Rilland
quote:
Een windhoos is vanochtend rond half elf over het sportcomplex van voetbalvereniging Rillandia aan de Bathseweg tussen Rilland en Bath getrokken.

Het natuurverschijnsel heeft behoorlijk wat schade en paniek veroorzaakt.

Goals en dugouts zijn weggewaaid. Een partytent ging de lucht in en kwam op de auto van kantinebeheerster Lina Bruijnooge terecht. Haar auto liep schade op. Ook de kantine is beschadigd. Dakpannen zijn ervan afgevlogen.

Het sportcomplex van vv Rillandia is vandaag de uitvalsbasis voor de jaarlijkse Schelde-wandeltochten over vijf tot vijftig kilometer. "Gelukkig waren vrijwel alle wandelaars al weg", vertelde Lina Bruijnooge.

In de partytent was nog wel een aantal vrouwen aan het oefenen voor een nordic walking-loop. Nadat de partytent was weggewaaid, probeerden zij de kantine binnen te komen. Dat lukte eerst niet, omdat het zo hard waaide. Lina Bruijnooge: "De paniek was groot. Ik stond zelf te trillen op mijn benen. Ik heb dit nog nooit meegemaakt in de 12,5 jaar dat ik hier de kantine beheer.''

De windhoos die van de vlakbijgelegen Westerschelde kwam, is schuin over het voetbalcomplex van Rillandia getrokken. Volgens Sander Puik van Rillandia is de windhoos niet veel verder gekomen dan de Bathseweg en vervolgens 'omgedraaid' terug naar de Westerschelde.

De omvang van de schade is nog niet bekend. Verzekeringsexperts komen vanmiddag poolshoogte nemen.

bron
Life is Music
pi_59421086
hmmmm
pi_59421319
quote:
Op maandag 16 juni 2008 00:11 schreef ItaloDancer het volgende:
hmmmm

Ja, wat zullen we hier van zeggen.
Life is Music
pi_59426137
quote:
Zes Franse kinderen werden dinsdagavond bij een hevig onweer door de bliksem getroffen. Een twaalfjarige jongetje kreeg een hartstilstand en werd met spoed naar een ziekenhuis in Marseille gebracht. Zijn toestand zou nu stabiel zijn.

Een groep kinderen was in de buurt van Avignon aan het voetballen toen het onweer losbarste. Zes kinderen werden geraakt door de bliksem toen ze zichzelf in veiligheid probeerden te brengen.

Het zuiden en oosten van Frankrijk werd dinsdagavond en -nacht door noodweer getroffen. Straten overstroomden, kelders liepen vol. Er werden verschillende blikseminslagen gemeld. Veel huizen werden beschadigd door riviertjes en beekjes die buiten hun oevers traden.
http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=2308&Itemid=26
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59573737
quote:
De zomer is een dagje eerder begonnen

DE BILT - De astronomische zomer is volgens Universal Time dit jaar op 20 juni om 23.59 uur begonnen en dat was voor het eerst sinds 1896. Voor gewone stervelingen begint de zomer op zaterdag 21 juni. De langste dag van het jaar duurt dit jaar van 05.19 uur in de ochtend tot 22.04 uur in de avond.

Weerinstituut KNMI kan nog niet goed voorspellen wat voor zomer ons te wachten staat; een wisselvallige of juist een standvastige. Afgaande op de klimatologische trend lijkt ,,warmer dan normaal'' een veilige voorspelling. De afgelopen vijftig jaar zijn de zomers zo'n anderhalve graad warmer geworden. ,,Dat wil niet zeggen dat het ook mooier weer wordt, warmer dan normaal regenweer behoort ook tot de mogelijkheden'', aldus het KNMI dat de verwachtingen meteen tempert.

Een ding is zeker; de zon schijnt op het noordelijk halfrond langer in de zomer dus is het in het noorden van Europa langer licht dan in het zuiden. Zelfs in Nederland gaat dit op, op de Waddeneilanden kan de zon nu ongeveer een half uur langer schijnen dan in het zuiden van Limburg, weet het KNMI.

In Nederland wordt het zondag in ieder geval lekker warm, de warmte zal echter al snel omslaan in onweer. Daarna blijft het warm maar wisselvallig. In het Middellandse Zeegebied en het zuiden van Spanje wordt het heet.
http://www.ad.nl/binnenla(...)eerder_begonnen.html
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59618836
quote:
Hevige onweders in Namen

DINANT - In het zuiden van de provincie Namen zijn zondagavond hevige onweders uitgebroken. De brandweerkorpsen van Ciney, Dinant en Rochefort moeten alle zeilen bijzetten, vooral voor straten die met modder overstroomd zijn en takken die door de wind zijn losgerukt.
In Dinant wordt de wijk Froidvau het felst getroffen door modderstromen. Verscheidene woningen liepen onder en de telefooncentrale van de hulpdiensten stond er roodgloeiend. In de streek van Ciney werd de brandweer opgeroepen voor een overstroming in het dorp Natoye en om wegen te ruimen in Assesse.

In Rochefort werden bomen door de wind losgerukt en werden enkele daken beschadigd. Ook in de omgeving van Ohey, Gesves en Andenne liep modder in woningen en vielen bomen op wegen, veranda's en voertuigen. Voertuigen werden volgens bewoners ook door hagel beschadigd. (TIP)

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=B24661326080622&ref=nieuwsoverzicht
Onweders....
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_59622750
quote:
Jason-2 houdt zeespiegel nauwlettend in de gaten
Uitgegeven: 22 juni 2008 10:16
Laatst gewijzigd: 22 juni 2008 17:01

DE BILT - In het ergste geval stijgt de zeespiegel voor de Nederlandse kust deze eeuw met meer dan een meter ten opzichte van het niveau van 1990. Hoe hard die stijgt, is sinds dit weekeind beter dan ooit te volgen door de lancering van klimaatsatelliet Jason-2.

De lancering is succesvol verlopen, liet woordvoerder Harry Geurts van het KNMI zondag weten.

In de 20e eeuw steeg de zeespiegel wereldwijd ongeveer 17 centimeter, voor de 21e eeuw wordt uitgegaan van een stijging van tussen de 35 en 85 centimeter voor Nederland ten opzichte van 1990.

Ijskappen

De zeespiegel stijgt door uitzetting van het warmere zeewater, het smelten van gletsjers en kleine ijskappen en het slinken van grote ijskappen op Groenland en Antartica.

Wanneer de afkalving van de ijskappen doorzet, kan de zeespiegel voor onze kust met nog eens 10 tot 20 centimeter meer stijgen dan al voorzien.

Verschijnselen

Met de nieuwe Jason-satelliet zijn de stijgingen van de zeespiegel zeer nauwkeurig ,misschien zelfs nauwkeuriger, te volgen. Ook voor het doen van weers- en seizoensvoorspellingen en het waarnemen van verschijnselen zoals El Niño doet Jason-2 dienst voor onder meer het KNMI.

Jason-2 kijkt het kunstje eerst een paar maanden af van zijn voorganger Jason-1, die kan daarna met pensioen.
bron

't werd ook wel tijd dat Jason 1 werd vervangen, aan de data van het afgelopen twee jaar te zien is 'ie stuk

pi_59881209
Al Gore verbruikt zelf meer energie dan ooit

De Amerikaanse klimaatgoeroe Al Gore is zijn belofte om minder energie te verbruiken niet nagekomen. Het conservatieve onderzoeksinstituut Tennessee Centre for Policy Research onthult dat zijn elektriciteitsrekening alweer met 10 procent is gestegen.

In februari 2007 had die groep hem al bestempeld als een hypocriet omdat hij in zijn luxevilla in Tenessee twintig keer meer stroom verbruikt dan het gemiddelde Amerikaanse gezin. Al Gore kondigde daarop ingrijpende aanpassingen aan.

Een woordvoerster van Gore noemt de kritiek ongegrond en zegt dat de vernieuwingen aan de woning pas november vorig jaar zijn afgerond, wat een correcte berekening in de weg staat.

bron
pi_59895557
quote:
'Droogte in Drenthe houd aan'Ondanks dat het volgende week gaat regenen blijft het in Drenthe te droog. Dit zegt woordvoerder Harry Geurts van het KNMI.

Geurts voegt er aan toe dat ook de provincies Friesland, Groningen en het noorden van Noord-Holland al maanden last hebben van de droogte.

Boeren in Drenthe kampen sinds april met een fors tekort aan neerslag. In sommige delen van de provincie komt men volgens het KNMI ruim 200 millimeter aan neerslag te kort. De buien van volgende week kunnen dit tekort niet wegwerken.

Volgens een woordvoerder van de landbouworganisatie LTO-Noord zijn er de afgelopen dagen een paar flinke buien gevallen maar schieten de boeren daar weinig mee op.

Gemiddeld viel er volgens hem ongeveer 5 millimeter per dag, waarvan het overgrote deel gelijk is verdampt. Hij heeft zijn hoop gevestigd op het wisselvallige weer van komende week.

Volgens Geurts is er weinig hoop voor de boeren. Hij benadrukt dat alleen langdurige neerslag voldoende is om de Drentse droogte op te lossen en dat zit er voorlopig niet in.
Life is Music
pi_59895572
quote:
Op maandag 23 juni 2008 08:42 schreef OA het volgende:

[..]

Onweders....
Amai, dat is niet zo plezant hé.
Life is Music
pi_59980465
Extreme regen in Noorwegen en Zweden na droogte

De langdurige droogte in het zuiden van Noorwegen en Zweden wordt lokaal weggevaagd door extreme regenval. Met name op 7 juli werden de regenwaters fors gevuld.
In Noorwegen leidde onweer en regen als tot wateroverlast zoals we eerder berichtten, er blijken echter ook neerslagrecords geboekt te zijn op vele stations. In Zweden werd op een station in 6 uur tijd de hele maandsom voor juli afgetapt.
quote:
Zaterdag trok een ongewoon hevig onweer over de Noorse hoofdstad Oslo.
Er was behoorlijk wat schade en overlast door de zware regenval. Overstromingen en omgewaaide bomen zorgden voor chaos op de autowegen en tientallen huizen hadden te kampen met ondergelopen kelders.


Duizenden gezinnen zaten zonder stroomvoorziening. Ook het treinverkeer in het centraal station van Oslo ondervond hinder nadat een omgewaaide boom de leidingen trof en zorgde voor stroomuitval.

Er zijn er geen meldingen van gewonden.
bron:

[ Bericht 33% gewijzigd door #ANONIEM op 08-07-2008 20:11:47 ]
pi_60030425
Veel neerslag in Zuid-Afrika

Een aantal dagen met hevige regen heeft in Zuid-Afrika voor overstromingen gezorgd. De regenval was zo hevige dat bruggen door de snel stromende rivieren het begaven. Verschillende inwoners werden geëvacueerd.

Ook Kaapstad werd getroffen door overstromingen, waarbij modderstromen verschillende wegen blokkeerden. De regenval werd veroorzaakt door een serie koufronten. Plaatselijk viel 150 millimeter. In Vyeboom viel 250 millimeter in vijf dagen tijd. Normaal valt er in juli 83 millimeter in Kaapstad.

bron
pi_60064066
Woningen ontruimd wegens instortingsgevaar


AMSTERDAM - Op last van de brandweer zijn in Amsterdam-West zaterdagochtend ruim honderd woningen ontruimd. Een schoorsteen staat na een blikseminslag op instorten.



Een deel van de vijftig meter hoge schoorsteen van het voormalige kraakpand Tetterode aan de Da Costakade is al naar beneden gekomen en landde op de binnenplaats. Niemand raakte daarbij gewond, zegt een woordvoerder van de brandweer

De omgeving rond het gebouw is afgezet. Volgens de brandweerzegsvrouw probeert de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht het pand veilig te stellen. De sloop van de schoorsteen is inmiddels begonnen.

Tijdens de werkzaamheden worden omwonenden opgevangen in het stadsdeelkantoor van stadsdeel Oud-West. Niet alle omliggende woningen zijn ontruimd. Bewoners van de Potgieterstraat kunnen thuisblijven, maar ze mogen niet de binnentuin tussen de huizen betreden. De bewoners van de andere woningen kunnen waarschijnlijk tegen de avond weer naar huis.

Bewoners zeiden tegen de NOS dat ze eerder hebben geklaagd omdat er volgens hen geen bliksemafleider op de schoorsteen zat. De woordvoerder van de brandweer wilde daar niet op ingaan.

Het is bij haar ook niet bekend of er een bliksemafleider op de schoorsteen zat en of die werkte.



nu.nl
pi_60089286
quote:
Stortregen zet costa's blank
Coen Springelkamp

AMSTERDAM - Lokale wolkbreuken hebben afgelopen weekeinde voor flink wat overlast gezorgd bij Nederlandse vakantiegangers aan de Spaanse Middellandse Zeekust bij Tarrogona. Ook andere delen van de streek Catalonië zijn getroffen.

Het water kwam in korte tijd met bakken tegelijk uit de hemel. Eerst als hagelstenen ter grootte van knikkers, daarna als enorme plensbuien. Op camping Torre del Sol in Mont Roig kon de riolering het niet aan. . ,,Het water stond hier op sommige plaatsen veertig tot zestig centimeter hoog", laat Jan-Willem Zimmer (39) uit De Rijp vanaf zijn vakantieadres weten. Volgens Zimmer kwam de bui vanuit het niets opzetten. ,,We lagen op het strand en zagen de lucht boven land pikzwart worden. Toen begon het te waaien en te hozen. De hagel heeft de ruiten van veel caravans beschadigd. Tentjes zijn kapot gewaaid", weet hij.
http://www.telegraaf.nl/b(...)costa_s_blank__.html
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_60113705
Familiedrama door blikseminslag

In Slowakije is een gezin op vakantie ernstig getroffen door een blikseminslag.

Het Slowaakse gezin, vader, moeder en twee zoontjes van vijf en twee jaar, bezocht in het noorden van Slowakije een kasteelruïne bij de plaats Sulov. Daar werd het verrast door het onweer.
Een blikseminslag trof de moeder en het jongste kind. Zij overleden ter plekke aan een hartstilstand.

De vader liep verwondingen op, en raakte bovendien in shock. Het vijfjarige jongetje bleef ongedeerd en had de tegenwoordigheid van geest om hulp te zoeken in Sulov.
ZiekenhuisDe vader is opgenomen in het ziekenhuis. Hij is niet meer in levensgevaar, maar kan zich niets van het drama herinneren.

rtlnieuws

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 15-07-2008 08:04:32 ]
pi_60243530
quote:
Aardverschuiving Guatemala: 12 doden

In het oosten van Guatemala zijn door een aardverschuiving twaalf mensen omgekomen: een man en een vrouw en hun tien kinderen.

Door dagenlange regenval was een heuvel naast hun huis naar beneden gekomen. De regens zijn het gevolg van de tropische storm Dolly, die boven de Caraïbische Zee voor de kust van Guatemala ligt.

De komende uren trekt Dolly over het Mexicaanse schiereiland Yucatán waar veel toeristische bestemmingen zijn. Voor dat gebied is een orkaanwaarschuwing afgegeven.
http://www.nos.nl/nosjour(...)21/210708_dolly.html
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_60404288
"sneeuw" in Sydney:
quote:
It looked like snow, and it felt like snow, but in what may come as a disappointment to Sydneysiders, the winter whiteness was just soft hail.

Just after 3.30pm (AEST) Sunday afternoon the area around Lindfield, Roseville and Killara became blanketed in white as a thunderstorm brought a winter wonderland to parts of northern Sydney.

"It's given a very European feel to Roseville," one Roseville woman told the Seven Network.

"I think the snow here is better than Perisher," a man from the same suburb told the ABC.

But despite some hope that metropolitan Sydney had experienced its first recorded snowfall since 1836, the Bureau of Meteorology said northern Sydney had just been blanketed in hail.

"It was soft hail," senior forecaster Peter Zmijewski said.

"Snow has a different appearance - snow falls in flakes."

Mr Zmijewski said Sydney experienced a white winter afternoon because it was cold enough to stop the hail melting as it fell and cold enough to preserve it when hit the ground.

The mercury fell to around 10 degrees in metropolitan Sydney on a wet and windy afternoon.

Temperatures need to plummet to around two degrees to produce snow, he said.

"We get hail in the middle of summer, but today's hail is because it is cold enough that it just didn't melt on the way down, so it fell as a soft, melting ice," he said.

Mr Zmijewski doubted the 1836 snow report, saying weather observers of the era lacked the expertise of today.

"We are almost in the sub-tropics in Sydney," he said.

"Two hundred years ago they may not have been that well trained and it was probably small hail.
bron
pi_60712883
Bliksem slaat in tijdens training voetbal

Een blikseminslag heeft vrijdagavond in het Duitse Wald-Michelbach in de buurt van Darmstadt voor tientallen gewonden gezorgd.

De bliksem sloeg rond 19.00 uur ’s avonds in tijdens een voetbaltraining. Daarbij vielen de aanwezigen op het voetbalveld door de drukgolf en de schrik om. Negen voetballers waren dusdanig gewond dat ze naar een ziekenhuis werden gebracht. 23 andere spelers hadden minder zware verwondingen. Een jongen van 14 en een man van 24 werden overgebracht naar de intensive care.

vwk
pi_60831674
Arbeiders in riool gezogen

In Tokio zijn tijdens een plotseling noodweer vijf arbeiders in een riool gezogen. Eén van hen werd drie kilometer verderop in een rivier teruggevonden. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Door het plotselinge noodweer steeg de waterstand in het riool snel. De vijf mannen die het riool aan het repareren waren, konden niet op tijd wegkomen. Één van de arbeiders werd bewusteloos in een rivier teruggevonden, hij overleed later in het ziekenhuis. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar de andere vier mannen, aldus een woordvoerder.

vwk
pi_61071595
quote:
Vakantiegangers in Oostenrijk zijn overvallen door uitzonderlijk vroege sneeuwval. De weg tussen Salzburg en Karinthië is alleen nog te berijden met sneeuwkettingen. Enkele auto's zijn al vast komen te staan in de sneeuw. Veel toeristen gebruiken deze weg om de files voor de Tauerntunnel bij Salzburg te omzeilen

nos
Dat is erg vroeg.
pi_61082028
quote:
Gewonden door lawine in Franse Alpen
ANNECY - In de omgeving van de Mont Blanc heeft zich zondagmorgen een lawine voorgedaan.

Zeker zeven mensen raakten door de vallende sneeuwmassa's gewond. Reddingswerkers zoeken onder de 4248 meter hoge berg Mont-Blanc du Tacul in de Franse Alpen naar eventueel meer slachtoffers, berichtte de plaatselijke politie.
bron
Life is Music
pi_61412194
quote:
Op 27 augustus is op Vostok ( Antarctica) de temperatuur gedaald tot -84,1 graden. Daarmee werd het aboslute wereldrecord van - 89,4 graden op bijna 5 graden na benaderd.

Dit staat geboekt op 21 Juli 1983 en werd eveneens in Vostok waargenomen. (Volgens sommige bronnen is het absolute kouderecord -89,2 graden).
De derde decade van augustus zorgde echter ook voor een behoorlijke koude periode. Vrijwel “elke nacht” daalde de temperatuur tot onder de -75 graden. De 26e en 27e was het zelfs kouder dan -80 graden. “Overdag” was het zo’n -75 graden.

De lage temperatuur trad op, op het moment dat de 24-uursnacht in Vostok werd beëindigd. De zon kwam net boven de horizon. Vostok ligt op dezelfde breedtegraad als Spitsbergen op het Noordelijk Halfrond, maar wel op een hoogte van 3488 meter.

www.vwkweb.nl
pi_61418115
quote:
Op zaterdag 23 augustus 2008 20:32 schreef aloa het volgende:

[..]

Dat is erg vroeg.
Cool
quote:
Op vrijdag 5 september 2008 20:30 schreef aloa het volgende:

[..]


5 graden uit de buurt is nog heel wat, maar dan nog is het wel frisjes ja
pi_61419465
quote:
Op vrijdag 5 september 2008 23:47 schreef ItaloDancer het volgende:

[..]

Cool
[..]

5 graden uit de buurt is nog heel wat, maar dan nog is het wel frisjes ja
Daar red je het niet met alleen een wollen sjaal
We are living in a material world, and I am a material girl
pi_61634551
quote:
Chicago seeks aid after worst rain in at least 137 years



Chicago authorities asked Illinois Gov. Rod Blagojevich to issue a disaster declaration after rainfall Saturday in the Windy City broke a single-day record that had stood for more than two decades.
Chicago received more than 6 inches of rain Saturday, breaking a 1987 record.

The deluge flooded streets and stranded residents in their homes. Officials worked to rescue people Sunday as the city grappled with another day of drenching.

O'Hare International Airport recorded 6.64 inches of rain Saturday -- breaking the all-time record of 6.49 inches set in 1987, according to the National Weather Service. Records have been kept since 1871.

By 4:30 a.m. CT on Sunday, emergency management and law enforcement officials were reporting widespread flooding across much of northern Illinois and extreme northwest Indiana, with rainfall totals of 4 to 7 inches in certain areas, the weather service said.

Commissioner John Spatz of Chicago's Department of Water Management said the north branch of the Chicago River "rose quickly and began to flow down the 5000 block of North Monticello," causing flooding northward and southward. Video Watch how Chicago flooded before Ike's rains arrived »

In the worst-hit area, Albany Park, about 340 homes were in danger. About 40 residents were evacuated -- some of them by boat -- and taken to a shelter.

About 90 billion gallons of water fell on the city's water district, authorities said. More than 20 water department crews were out, and widespread sandbagging operations were under way.

Spatz said the city's sewer system was still "working well."

City officials said that, in general, things were under control.

Saturday's pounding rain was not related to Hurricane Ike. Remnants of Tropical Storm Lowell, which had come in from the Pacific, got caught up with a cold front, sending a wave of moisture into the region.
advertisement

But on Sunday, as the remnants of Ike -- by then a tropical depression -- worked their way farther into the country's heartland, heavy rain was expected over much of the region, including Illinois.

On Sunday morning, the National Hurricane Center said flood and flash-flood watches were in effect for much of the state. But police reported no major incidents.
pi_62240394
"Amazone verdwenen in 2030"



Het Braziliaanse Amazonewoud heeft in augustus zeker 756 vierkante kilometer bos verloren door onder meer houtkap en verbranding. Dat is meer dan dubbel zo veel (133 procent) als in juli. Er wordt dus nog altijd meer en sneller gekapt. Over het hele jaar genomen, zal 229 procent meer Amazone gekapt worden dan in 2007. De ontbossing is het grootst in de staten Pará en Mato Grosso.

De cijfers komen van het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (INPE).

Gebied zo groot als Frankrijk al omgehakt
Als het aan dit tempo doorgaat is het Amazonewoud in 2030 weg. Het Amazonegebied is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. Het grootste deel van het woud ligt in Brazilië (ongeveer 65 procent). De jongste twintig jaar is meer dan een half miljoen vierkante kilometer aan regenwoud verdwenen - een gebied zo groot als Frankrijk.

Domino
Tegen 2030 valt onmogelijk alles te kappen, maar er is een domino-effect: steeds meer heeft de Amazone af te rekenen met bosbranden. Hoe meer er wordt gekapt, hoe droger de Amazone wordt, hoe meer brand. In tegenstelling tot bomen in meer gematigde klimaten, groeien de bomen in Amazonia niet terug na een bosbrand: wat weg is, is voorgoed weg.

Oorzaken
De stijgende vraag naar landbouwproducten (soja), graasgronden voor vee en hout door de bevolkingsgroei versnellen de ontbossing in het Amazonegebied sowieso.


bron:
pi_62246506
Dramatische cijfers inderdaad.
pi_62496126
quote:
Doden door noodweer in Centraal-Amerika

Ten minste zestien mensen zijn omgekomen door zware regenval in Centraal-Amerika. Zeker zes personen worden nog vermist en ongeveer 100.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht, aldus de autoriteiten.

Het noodweer, dat veroorzaakt wordt door een tropische depressie, houdt al bijna een week aan. Bruggen zijn verwoest, dorpjes zijn ondergelopen en wegen zijn geblokkeerd. In sommige gebieden is al meer dan 38 centimeter regen gevallen. Het meteorologisch instituut van Costa Rica spreekt over de zwaarste regenval in een eeuw tijd.
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_62536912
Temperatuurprognose voor november t/m januari

De verwachting voor die periode voor Nederland is dat de temperatuur gemiddeld genomen tussen een halve tot één graad boven het normale temperatuurgemiddelde zal uitkomen. De prognose is gebaseerd op het gemiddelde van 40 uitdraaien van een langetermijnmodel van ECMWF. Door de Noorse weerdienst is vervolgens de gemiddelde uitkomst in kaart gebracht. Een onevenredige verdeling van koude en warme periodes kan tot een gemiddeld beeld leiden van te koud of te wam, maar sluit dus een korte koude en lange warme periode (of andersom, maar niet bij deze prognose) niet uit.



vwk
pi_62651671
DE: Nieuwsflitsen (bericht van vorig jaar woensdag 3 januari 2007 )

Een jaarlijks terugkerend bericht
quote:
"Elfstedentocht eens per 18 jaar door broeikaseffect"?
Eens in de achttien jaar zal er een Elfstedentocht kunnen worden gehouden. Dat blijkt uit een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Climatic Change. Die 18 jaar is een gemiddelde berekening. In het beste geval zal het om de zeven jaar, in het slechtste zelfs maar om de 64 jaar.
Gemiddelde temperatuur
Onderzoekers Hans Vissers en Arthur Petersen van het Planbureau voor de Leefomgeving baseren zich op gegevens over de gemiddelde temperatuur van de koudste periode en de maximale ijsdikte in de provincie Friesland. Met de doorzettende klimaatverandering zal de kans op een Elfstedentocht naar verwachting sterk afnemen.

15 cm ijsdikte
De berekening ligt wat moeilijk, omdat de Elfstedentocht alleen wordt gehouden als de ijsdikte op de hele route ten minste 15 centimeter is. Dat is een probleem door de grote hoeveelheid open water en de stroming onder bruggen. Verder zijn er organisatorische factoren, zoals het verwezenlijken van kluunplekken.

Vissers en Petersen noemen de ondergrens van eens in de zeven jaar en de bovengrens van eens in de 64 jaar. In de afgelopen eeuw had de Elfstedentocht volgens de berekeningen van het planbureau vier keer vaker georganiseerd kunnen worden: in 1939, 1979, 1987 en in 1996.
Het KNMI kwam trouwens in 2003 met de prognose dat de Elfstedentocht deze eeuw nog maar vier keer kan worden gehouden. Sinds 1909 is de Tocht der Tochten vijftien keer geschaatst. Henk Angenent was op 4 januari 1997 voorlopig de laatste winnaar van de wedstrijd over 200 kilometer.

vwk


[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 24-10-2008 20:29:27 ]
pi_62662551
Bliksem doodt 52 koeien
quote:
Een boer in Uruguay is deze week in -letterlijk- een klap een groot deel van zijn veestapel kwijtgeraakt. Een blikseminslag betekende de dood van 52 van zijn koeien.

Volgens de krant El Pais stonden de koeien opeengedrukt tegen een hek van ijzerdraad toen woensdag de bliksem insloeg. Dierenartsen die ter plaatse de doodsoorzaak van de dieren onderzochten zeiden dat koeien in geval van noodweer wel vaker de nabijheid van een hek opzoeken. Volgens meteoroloog Fernando Torena, geïnterviewd door de krant, was er niettemin sprake van 'bijzonder grote pech'.

vwkweb
  Moderator maandag 27 oktober 2008 @ 09:35:22 #78
8781 crew  Frutsel
pi_62710435
Spaanse enclave onder water na zware regenval
quote:
Na dagen van zware regenval is Melilla, een Spaanse enclave in Noord-Afrika, grotendeels onder water komen te staan. Bovendien is Melilla van de buitenwereld afgesloten.



De douaneposten aan de grens met Marokko zijn gesloten. Een deel van de afrastering die is neergezet om de komst van illegale immigranten tegen te houden, is omgevallen of beschadigd. Dat meldde het Spaanse persbureau Europa Press maandag.

In Melilla viel zondag 110 liter regen per vierkante kilometer. De rivier Rio Oro, die door de enclave stroomt, is buiten zijn oevers getreden. Het verkeer per vliegtuig en per boot van en naar Melilla is opgeschort.

In 2005 gingen beelden de wereld over van Afrikanen die met honderden tegelijk Melilla en Ceuta, een andere Spaanse enclave in Noord-Afrika, bestormden om zo de Europese Unie binnen te komen. De meeste Afrikanen werden met geweld teruggestuurd. Sindsdien is de beveiliging van de enclaves versterkt.
pi_62743739
vier keer zo veel NF3 in de atmosfeer als verwacht:
quote:
A powerful greenhouse gas is at least four times more prevalent in the atmosphere than previously estimated, according to a team of researchers at Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego.

Using new analytical techniques, a team led by Scripps geochemistry professor Ray Weiss made the first atmospheric measurements of nitrogen trifluoride (NF3), which is thousands of times more effective at warming the atmosphere than an equal mass of carbon dioxide.

The amount of the gas in the atmosphere, which could not be detected using previous techniques, had been estimated at less than 1,200 metric tons in 2006. The new research shows the actual amount was 4,200 metric tons. In 2008, about 5,400 metric tons of the gas was in the atmosphere, a quantity that is increasing at about 11 percent per year.

Emissions of NF3 were thought to be so low that the gas was not considered to be a significant potential contributor to global warming. It was not covered by the Kyoto Protocol, the 1997 agreement to reduce greenhouse gas emissions signed by 182 countries. The gas is 17,000 times more potent as a global warming agent than a similar mass of carbon dioxide. It survives in the atmosphere about five times longer than carbon dioxide. Current NF3 emissions, however, contribute only about 0.04 percent of the total global warming effect contributed by current human-produced carbon dioxide emissions.

Nitrogen trifluoride is one of several gases used during the manufacture of liquid crystal flat-panel displays, thin-film photovoltaic cells and microcircuits. Many industries have used the gas in recent years as an alternative to perfluorocarbons, which are also potent greenhouse gases, because it was believed that no more than 2 percent of the NF3 used in these processes escaped into the atmosphere.
bron

Volgens Lubos Motl dragen zonnecellen ongeveer evenveel GWP (Global Warming Potential) bij per Joule als het verbranden van fossiele brandstoffen voor energie.
pi_62766823
Hittegolf Australië


Het is langdurig erg warm in Australië. Aan de hitte komt voorlopig ook nog geen einde. Met de hoge temperaturen komt er voorlopig ook nog geen einde aan de chronische droogte in grote delen van het continent.

In het westen van Australië werd een temperatuur gemeten van 42,2 graden. Dat was in de kustplaats Eucla. In het nabijgelegen Forrest werd het ruim 41 graden. Ook in het zuiden van Australië is het overigens erg warm. In het zuidelijke Ceduna werd het vrijdag 38,3 graden. Voor de verwachting van de komende dagen

weathernews
pi_62767651
Afsluitdijk dicht om botsingen door noodweer

Een zware hagelbui was de oorzaak van een ravage op de Afsluitdijk vanochtend. Door de hevige neerslag ontstond een ijslaag op het wegdek met het gevolg dat tientallen auto's in de slip raakten en botsten.

Er vielen tien lichtgewonden, drie daarvan zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De dijk is enkele uren afgesloten geweest voor verkeer, in beide richtingen ontstonden lange files. Tegen twaalven is de Afsluitdijk weer vrij gegeven.

bron:
pi_62774509
Londen verrast door sneeuw

In Engeland is gisteren de eerste sneeuw gevallen. Voor het eerst in ruim 70 jaar was Londen al in oktober bedekt met een klein laagje sneeuw. Het is er momenteel zelfs kouder dan in Siberië.

Volgens een Britse weerman is dit bijzonder voor Engeland. "Dit is zeer uitzonderlijk. Het heeft in bijna het hele land gesneeuwd en heel wat mensen moesten zelfs enkele centimeters sneeuw van hun auto vegen. Lucht afkomstig van de Noordpool heeft ons dit sneeuwtapijt bezorgd. Oktober begon als de zomer en eindigt als de winter."

Het verkeer ontaardde in een chaos. Ook het Britse voetbal had te lijden onder de sneeuwval. Verschillende wedstrijden moesten worden stilgelegd.

Ook Noord-Spanje werd gisteren overvallen door vroeg winterweer. In een groot gedeelte van de berggebieden in het noorden van het land sneeuwde het flink. Alleen met sneeuwkettingen konden auto’s nog door verschillende bergpassen ploegen, meldden Spaanse meteorologen.

De oorzaak van het vroege pak sneeuw is een koudefront uit de poolgebieden, waardoor de temperatuur tien graden daalde. In Madrid leverde dat hevige regenval op, waardoor straten onder water liepen en een verkeerschaos ontstond. Om de hoofdstad stond dinsdag ongeveer 200 kilometer file.

De weerdiensten hebben voor de rest van de week nog meer sneeuw, kou en regen in het mediterrane land voorspeld.

AmpeIn Groot-Brittannië was het in het hele land koud. Het koude-offensief vanuit de Noordpool sloeg het hardst toe in Noord-Ierland en Schotland.

Telegraaf
pi_63322517
Australische oostkust getroffen door noodweer

Afgelopen weekend werd de oostkust van Australië (Queensland) geteistert door hevige onweersbuien.
Deze gingen gepaard met zware regenval, waar plaatselijk 50-70mm neerslag viel. Er was tevens sprake van felle hagelbuien met hagelstenen zo groot als een golfbal.

Brisbane werd het zwaarst getroffen door het noodweer, zware rukwinden ( tot 129km/u) zorgden voor heel wat schade aan huizen, bomen en electriciteitsleidingen. Hierdoor kwamen ruim 4000 huishoudens zonder stroomvoorziening.



vwk
  Moderator dinsdag 25 november 2008 @ 11:43:13 #84
8781 crew  Frutsel
pi_63501945
quote:
Flooding: 50 dead, 20.000 homeless in Brazil
Flooding in Brazil's Santa Catarina state has left at least 50 dead and more than 20,000 homeless, the state news agency reported Monday.

The rain-fueled flooding in southern Brazil affected 1.5 million residents and cut off five cities -- Rio dos Cedros, Pomerode, Itapoa, Garuva, and Benedito Novo -- from the rest of the nation, Agencia Brasil reported.



Civil defense officials said patients at the Santa Ines Hospital in the beach resort city of Balneario Camboriu were moved to another part of the hospital, the news agency said.

Joao Paulo Kleinubing, the mayor of Blumenau, declared a state of public calamity Sunday night, Agencia Brasil said. He had declared a state of emergency on Saturday. iReport.com: Are you there? Share stories, images

Officials were sending two helicopters to Blumenau on Monday to help victims.


Aid also was being sent to the states of Rio Grande do Sul and Parana, which also have been hit hard by flooding, Agencia Brasil said.

Elsewhere, video footage from CNN affiliate TV station Record Internacional showed that heavy rain in Sao Paulo caused part of a roadway to collapse
quote:
Twintig doden door overstromingen Brazilië

BRASILIA - Door overstromingen en aardverschuivingen zijn in het zuiden van Brazilië twintig doden gevallen. De chaos werd veroorzaakt door hevige regenval.

Het noodweer maakte meer dan vijftienduizend mensen dakloos. In de zuidelijke provincie Santa Catarina heeft het water vier steden van de buitenwereld afgesneden. De waterstand is op sommige plaatsen negen meter hoger dan normaal.

De gouverneur van Santa Catarina heeft zondag de noodtoestand uitgeroepen.
pi_63523770
quote:
Het noodweer maakte meer dan vijftienduizend mensen dakloos. In de zuidelijke provincie Santa Catarina heeft het water vier steden van de buitenwereld afgesneden. De waterstand is op sommige plaatsen negen meter hoger dan normaal.
9 meter hoger dan normaal.

Klimaatverandering biedt Groenland uitzicht op onafhankelijkheid

Groenland stemt vandaag over een lossere relatie met Denemarken. Tot voor kort leek zelfstandigheid economisch onmogelijk, maar de klimaatverandering schiet de Groenlanders te hulp. De rijkdom aan grondstoffen die nu door de smeltende sneeuw en ijs letterlijk aan de oppervlakte komt, biedt een kans om eindelijk onafhankelijk te worden van Denemarken.

Aleqa Hammond, vooraanstaand politica in Groenland en zelf jagersdochter:

"Onder het smeltende ijs komen bergen met goud tevoorschijn, soms letterlijk. We gaan een zink-, molybdeen- en diamantmijn openen. Hier voor de kust zijn acht kleine olievelden in zee gepland, elk met miljarden tonnen olie."
Groenland, 52 maal groter dan Nederland, werd al in de Middeleeuwen gekoloniseerd door Denemarken. Sinds 1979 heeft het eiland een vorm van zelfbestuur, maar Kopenhagen draagt jaarlijks nog altijd voor 50 procent bij aan de begroting. Dat komt neer op 7000 euro per inwoner– er zijn 56.000 Groenlanders.

Het huidige zelfbestuur heeft betrekking op het beleid voor gezondheidszorg, onderwijs, cultuur en visserij. Het referendum gaat over autonomie op het gebied van economie (inclusief de cruciale beschikking over de bodemschatten), buitenlandse zaken en vormt een eerste stap naar volledige zelfstandigheid.

trouw
pi_63750975
quote:
Storm en vuur in Griekenland

Griekenland heeft vanwege zware storm de veerdiensten tussen het vasteland en de eilanden stilgelegd. Voor de Griekse kusten woeden stormen met windkracht negen met uitschieters naar tien en meer. Veel eilanden zijn van de buitenwereld afgesloten.

Verder zijn op Rhodos bosbranden uitgebroken die door de harde wind moeilijk te bestrijden zijn. De branden hebben te maken met de hoge temperaturen van de laatste dagen, die oplopen tot 25 graden.
pi_63752778
quote:
Klimaattop moet basis leggen voor nieuw Kyoto

In het Poolse Poznan wordt vanaf maandag bijna twee weken lang koortsachtig vergaderd over het klimaat. Op de 14e VN-Klimaatconferentie moet de basis gelegd worden voor de opvolger van het Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt.

De eerste week van de top komen voornamelijk ambtenaren bij elkaar. Pas in de tweede week schuiven de ministers aan. Namens Nederland neemt Jacqueline Cramer (Milieu) deel aan het overleg. Op 12 december moeten alle partijen het eens zijn.

Eind 2009 moet dan in het Deense Kopenhagen een nieuw internationaal verdrag over het milieu gesloten worden. Kyoto werd door de Amerikanen naar de prullenbak verwezen, China en India ratificeerden het protocol maar leefden het niet na. Het is cruciaal voor het slagen van een nieuw verdrag dat deze drie grootvervuilers zich achter de overeenkomst van Kopenhagen scharen.

Waarnemers denken dat de nieuwe president Barack Obama van de Verenigde Staten wel oren heeft naar het steunen van het nieuwe verdrag. Of China en India uiteindelijk overstag zullen gaan, is zeer de vraag. Zij eisen toegang tot nieuwe technologieën om hun uitstoot te verminderen in ruil voor deelname aan het verdrag.

[ANP]
pi_63776784
Droogste staat Australië koopt water
quote:
AMSTERDAM - Australiës droogste staat, South Australia, heeft voor het eerst water moeten kopen om dreigende tekorten af te wenden. Dat heeft de minister van waterveiligheid, Karlene Maywald, vrijdag gezegd.

De staat kocht 231 gigaliter (231.000.000.000) water om te zorgen dat zijn hoofdstad Adelaide in 2009 voldoende water heeft, ook als de huidige droogte voortduurt. Dertig gigaliter werd gekocht uit de watervoorraden die de staat met andere Australische staten deelt en 201 gigaliter werd gekocht op de watermarkt, voor een prijs van 350 tot 450 Australische dollar (177 tot 227 euro) per gigaliter.

Er heerst al vijf jaar droogte in South Australia en de watervoorraad in de opslagtanks en spaarbekkens van Adelaide nam vorig jaar met acht procent af. Sommige deskundigen hadden voorspeld dat South Australia dit jaar al zonder water zou komen te zitten.

Watergebrek

Het watergebrek ontstaat niet alleen door jaren van weinig regenval, maar ook doordat South Australia aan het eind ligt van een rivierstelsel waarvan het waterpeil gestaag zakt. Bewoners worden regelmatig geconfronteerd met een verbod om buitenshuis water te gebruiken, bijvoorbeeld om de tuin te besproeien of de auto te wassen.

Op een waterconferentie in de Amerikaanse staat Utah waarschuwden geleerden donderdag dat zeven westelijke staten van de Verenigde Staten de komende jaren watertekorten kunnen verwachten. De rivier de Colorado waaruit deze staten putten wordt al zwaar belast door droogte en bevolkingsaanwas en zal door de klimaatverandering verder achteruitgaan, zeggen zij.

Als er geen beter waterbeheer komt zal er uiteindelijk waarschijnlijk een gevecht om water tussen de zeven staten uitbreken, zei Dave Wegner, de organisator van de conferentie op de universiteit van Utah.

(c) Novum
pi_63888826
quote:
Reuzengolven overspoelen Papoea-Nieuw-Guinea


PORT MORESBY - De noordelijke kust van Papoea-Nieuw-Guinea is dinsdag getroffen door enorme golven. Sommige eilanden voor de kust van het land zouden volledig onder water staan.

Volgens ooggetuigen hielden de golven zes uur aan. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen, meldden media uit het ten zuiden van Papoea-Nieuw-Guinea gelegen Australië.

Honderden huizen, hotels en scholen zijn ondergelopen. Meer dan 1500 mensen zijn ontheemd. Het zwaarst getroffen zijn de provincies Oost-Sepik en Nieuw-Ierland. Reddingswerkers zeggen nog geen goed beeld van de omvang van de schade te hebben, omdat sommige afgelegen gebieden nog niet zijn bereikt.

Eerder dinsdag was Papoea-Nieuw-Guinea getroffen door twee aardbevingen, elk met een kracht van iets meer dan 5 op de schaal van Richter. Bij de nabijgelegen Kermadec-eilanden was een aardbeving van 6,8 op de schaal van Richter. Of de golven zijn veroorzaakt door de bevingen is niet duidelijk.

In juli 1998 werd het noorden van Papoea-Nieuw-Guinea getroffen door een zware tsunami. Golven van meer dan 10 meter hoog zaaiden tot honderden meters landinwaarts dood en verderf. Meer dan 1600 mensen kwamen om.

Volkskrant
pi_63996414
quote:
Noodweer in Engeland

LONDEN (ANP) - Het zuiden van Groot-Brittannië is zaterdag getroffen door noodweer, met harde wind, zware regenval en overstromingen. Een 22-jarige automobiliste kwam om het leven toen haar auto bij het slecht weer van de weg raakte.


Op sommige wegen stond het water 46 centimeter hoog. Dertig mensen moesten uit hun auto's of huizen worden gered. Sommige steden zijn met de trein niet meer bereikbaar. Zondag wordt het weer volgens Britse meteorologen beter.

trouw
pi_64029546
Automobilisten ingesneeuwd in Spanje
quote:
MADRID - Het Spaanse leger heeft 120 automobilisten bevrijd die in hun voertuigen waren ingesneeuwd, aldus de Spaanse media maandag.

Op de snelweg tussen de steden Oviedo en León in het noordwesten van Spanje lag op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw.

Sommige mensen zaten uren vast in hun voertuig.

In het noorden van het land zijn bijna veertig bergpassen afgesloten voor verkeer. Ook op het vakantie-eiland Mallorca viel sneeuw. (ANP)

AD
  Moderator maandag 15 december 2008 @ 14:27:49 #92
8781 crew  Frutsel
pi_64030940
quote:
Op maandag 15 december 2008 13:29 schreef aloa het volgende:
Automobilisten ingesneeuwd in Spanje
[..]
Ik zag het vanochtend in het nieuws, Frankrijk idemdito, honderdduizenden zonder stroom
Bijna een centraal "Winterweer in Europa waardig", naast dat in Italie en Oostenrijk
quote:
Extreme koude in Siberië

MOSKOU - Siberië heeft te kampen met extreme koude waarbij de temperaturen de komende dagen dalen tot minus 60 graden Celsius. Dat is tien graden kouder dan normaal, aldus het Russische persbureau Interfax maandag.

In de stad Jakoetsk daalde het kwik dit weekeinde al tot 50 graden onder nul. De oorzaak voor deze zelfs voor Siberië extreem lage temperaturen is een koudefront dat vanuit het Noordpoolgebied binnentrekt.
-60? wtf
  Moderator maandag 15 december 2008 @ 16:04:14 #93
8781 crew  Frutsel
pi_64033264
quote:
Leger ingezet tegen sneeuw in Spanje

MADRID - Het Spaanse leger heeft 120 automobilisten bevrijd die in hun voertuigen waren ingesneeuwd, aldus de Spaanse media maandag.
Op de snelweg tussen de steden Oviedo en León lag op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw. Sommige mensen zaten uren vast in hun voertuig. In het noorden van het land zijn bijna veertig bergpassen afgesloten voor verkeer. Ook op het vakantie-eiland Mallorca viel sneeuw.
  Moderator dinsdag 16 december 2008 @ 09:56:56 #94
8781 crew  Frutsel
pi_64050599
quote:
Sneeuwval veroorzaakt overlast in Zwitserland en Spanje

BERN - De Zwitserse autoriteiten hebben maandag gewaarschuwd voor aanhoudend lawinegevaar, nadat afgelopen weekeinde zeker twee mensen waren omgekomen door lawines.
Door extreme sneeuwval en lawines is een van de bekendste skioorden, Zermatt bij de Matterhorn, afgesneden van de buitenwereld.

De kantons Wallis en Tessin werden geteisterd door stormen die met een snelheid van 150 kilometer per uur door het berggebied raasden.

Spanje

Zware sneeuwval zorgt voor veel overlast in grote delen van Spanje. Honderden automobilisten zijn ingesneeuwd. In de noordelijke regio's Galicië, Cantabrië en Castilla y León bleven maandag duizenden scholen dicht, aldus Spaanse media.

Militairen en hulpdiensten werden ingezet om de honderden automobilisten te redden die in de sneeuw waren gestrand op de autoweg tussen de regio's Asturië en León. Maandagmiddag ging de weg weer open, nadat deze twintig uur gesloten was geweest, aldus de krant El País.

Ook in Catalonië zijn op de wegen problemen door de sneeuw. In de Sierra Nevada in het zuiden zijn enkele honderden mensen ingesneeuwd. De sneeuw is daar op sommige plaatsen een meter dik.
pi_64069185
Veel regen Hawaï

De regenhoeveelheden zijn de afgelopen dagen groot geweest in grote delen van Hawai. Het is ook nog niet voorbij.

Een actieve storing heeft voor een regenvloed gezorgd op Hawaï. In Honolulu viel in een etmaal tijd 76 mm. Dat brak het oude record dat in 1958 werd gevestigd. Ook in Lihue en Kahulu viel erg veel regen. De records die daar werden gebroken stonden al meer dan 50 jaar.

Het onweerde bijna onafgebroken, alles bij elkaar was het gevaarlijk weer. Modderstromen kwamen de heuvels af en op de wegen terecht. In november viel ook al veel regen en het is voorlopig nog niet voorbij. Ook de komende dagen regent het overvloedig.
pi_64192467
quote:
Noodweer Colombia eist bijna zeventig levens

BOGOTA - Zeker 67 mensen zijn in Colombia om het leven gekomen door overstromingen en aardverschuivingen na zware regenval in de afgelopen weken.
Dat hebben de Colombiaanse autoriteiten zaterdag laten weten, aldus de Colombiaanse radiozender RCN.

Bijna honderd mensen zijn gewond geraakt en ongeveer twintig personen worden vermist. Ongeveer 1 miljoen mensen zijn getroffen door het noodweer.

In de westelijke provincie Choco dreigt een voedselcrisis. Volgens het ministerie van Landbouw is 90 procent van de gewassen in Choco verloren gegaan.

Buurland Venezuela heeft 14 ton hulpgoederen naar Colombia gestuurd.
pi_64244477
quote:
NASA speurt naar badeendjes in gletsjer

AMSTERDAM - NASA – het Amerikaanse ruimtevaartbureau – is 90 plastic badeendjes kwijt – in Groenland. Ze worden gebruikt in een wetenschappelijk experiment.

Het eendenleger werd in september gestort in een moulin, een waterafvoer in een gletsjer waarlangs smeltwater van de oppervlakte naar de bodem van de ijsmassa zakt. Sommige van deze verticale rivieren zijn honderden meters diep en tien meter in breed.

Onderzoekers hadden gehoopt dat de eendjes door de stroom zouden worden meegevoerd en in zee zouden komen bovendrijven, melden ze op de website van de BBC. Het kan zijn dat dat is gebeurd, maar de Amerikanen hebben de eendjes – die zijn voorzien met een sticker waarop een e-mailadres staat – nog nergens kunnen vinden.

De moulins voeren het smeltwater af dat zich in poelen aan de oppervlakte van een gletsjer verzamelt als de temperatuur in de zomer oploopt. Dan schuift het ijs met een snelheid van 35 centimeter per dag in de richting van de oceaan, 15 centimeter per dag sneller dan in de wintermaanden.

Onderzoekers gaan er vanuit dat zakkend smeltwater functioneert als een soort smeermiddel aan de onderkant van een gletsjer. Het bepaalt mede hoe snel een gletsjer zich voortbeweegt. Hoe groot de invloed van het smeltwater is, had uit eendenonderzoek moeten komen.

Het volgen van badeendjes is niet de enige methode die NASA-onderzoekers gebruiken om moulins te onderzoeken. Ze hebben ook camera’s, lampen en meetapparatuur aan een koord in de waterafvoer laten zakken.

Daaruit blijkt dat een moulin geen rechte lijn door het ijs volgt. Het smeltwater stroomt met een snelheid van 15 kubieke meter per seconde door de gaten – 900 duizend liter per minuut.

bron:Volkskrant
pi_64337093
Kerstman van ijs in China



Volgens de Chinezen is het de hoogste ijssculptuur van vader kerst ter wereld. Foto EPAHARBIN - Een 160 meter hoge kerstman van ijs is woensdag onthuld in de Chinese stad Harbin. Volgens de Chinezen is het de hoogste ijssculptuur van vader kerst ter wereld.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC. De ijzige kerstman is gemaakt ter ere van een festival dat tot eind februari duurt. Het festival past goed bij Harbin, in het noorden van China, want de temperatuur schommelt daar rond de 35 graden onder nul in de wintermaanden. Het festival verwacht ongeveer 800.000 bezoekers. (ANP)
pi_64337950
quote:
Op woensdag 24 december 2008 20:15 schreef aloa het volgende:
Kerstman van ijs in China

[ afbeelding ]
Impressive
pi_64474927
quote:
pi_64475360
quote:
Natuurrampen eisten 220.000 levens in 2008


In 2008 zijn meer dan 220.000 mensen om het leven gekomen bij natuurrampen. Er waren minder rampen dan in 2007, maar de catastrofes waren wel dodelijker en verwoestender. Dat meldde verzekeraar Münich Re maandag.


Het meest verwoestend was de cycloon Nargis, die Myanmar in mei teisterde. Meer dan 135.000 mensen kwamen om het leven door de tropische storm. Ook de aardbeving in China in dezelfde maand eiste veel levens. Meer dan 70.000 mensen stierven door de aardschok, er zijn zeker 18.000 vermisten. Ongeveer vijf miljoen mensen raakten dakloos door de beving, die vooral in de provincie Sichuan veel schade veroorzaakte.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')