abonnement Unibet Coolblue
pi_58495328
Hey iedereen, ik hou erg van gekruid eten.. Bij mij gaat er dagelijks aardig wat extra peper/zout/kruiden over mn eten heen.
Overdag al zeker op 3 boterhammen aardig wat extra peper/zout (bij rosbief en filet americain!) en s'avonds ook over mn avondeten. Als ik opgeschept heb dan gooi ik er nog een flinke meut extra peper/zout bij en kruiden (ligt eraan wat we eten, oregano..chili poeder...paprika poeder...)

Ik vroeg me af, ik het slecht om extra te kruiden/zouten?
En hebben jullie misschien tips om mijn eten anders wat sterker/pitteger van smaak te maken nadat je opgeschept heb?
  maandag 5 mei 2008 @ 18:35:34 #2
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_58495376
quote:
Op maandag 5 mei 2008 18:32 schreef casper019 het volgende:

En hebben jullie misschien tips om mijn eten anders wat sterker/pitteger van smaak te maken nadat je opgeschept heb?
Je zou bijvoorbeeld eens kunnen beginnen door je eten te bereiden met kruiden, i.p.v. er achteraf kruiden op te gooien?
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_58495468
Word ook tijdens het bereiden gekruid, maar ikvind wat extra gekruid lekkerder... (en bedoel ook echt EXTRA gekruid)

en is teveel gebruik van peper/zout/kruiden slecht? kan het slechte gevolgen hebben?
  maandag 5 mei 2008 @ 18:45:45 #4
169150 Stakky
Pazz douche
pi_58495547
kruiden valt wel mee, peper geeft je wat problemen bij je ontlasting.
zout daarin tegen kan problemen veroorzaken met name in de vorm van vocht vasthouden, blaasinfectie, en veel zout is schadelijk voor de nieren.
Nessuno attaca noi senza essere punito.
pi_58495689
quote:
Op maandag 5 mei 2008 18:40 schreef casper019 het volgende:
Word ook tijdens het bereiden gekruid, maar ikvind wat extra gekruid lekkerder... (en bedoel ook echt EXTRA gekruid)
Gebruik gewoon wat meer kruiden tijdens het bereiden.
En als je die standaard pepertjes te mild vindt, kan je ook wat scherpere peper gebruiken.
pi_58495823
Te veel gebruik van zout is zeker slecht. Het kan desastreuze gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je hart (door een te hoge bloeddruk, hoewel dit alleen geldt als je hier gevoelig voor bent, dus niet voor iedereen is dit zo). Maar het is ook in verband gebracht met maagzweren en maagkanker, doordat zout een belangrijke voedingsbodem is voor de Helicobacter pylori bacterie. Daarnaast wordt het in verband gebracht met een verhoogde kans op osteoporose, niersteenvorming, neuskanker, astma en last but not least een beroerte.
Het helpt ook om kaliumrijke groenten te eten. Deze werken bloeddrukverlagend (natuurlijk in beperkte mate).

Houd ook in gedachten wat de functie is van zout: smaakversterker. Geen smaakvervanger.
Realiseer je dat als je veel met 'pakjesvoer' werkt, je al meer dan genoeg (letterlijk) zout binnen krijgt per dag.

Peper en andere specerijen en kruiden zijn in principe niet schadelijk (maar uiteraard zal hier vast wel weer een uitzondering op zijn), ook niet in iets grotere hoeveelheden dan de gemiddelde mens nuttigt.
Van knoflook is het bijvoorbeeld zelfs bewezen dat dit juist een gezond effect kan hebben, mits je het matig gebruikt. 3,5 tenen knoflook of meer per maaltijd schijnt schade te kunnen opleveren aan de rode bloedcellen en het schijnt ook maagklachten te kunnen veroorzaken. Tevens wordt het gebruik er van afgeraden voor zwangere vrouwen en mensen die snel last van bloedarmoede hebben.

In zijn algemeenheid zou ik zeggen: wen jezelf de rottige gewoonte van een hoge zoutconsumptie af. Doe het maar gewoon eens een weekje of wat, en vervang het door lekkere, verse kruiden, je zult merken dat je het langzaam ontwent en dat je veel meer van het product zult gaan proeven als je het met mate in plaats van in onbenullig grote hoeveelheden gaat gebruiken.
Wees met peper en andere kruiden ook een beetje voorzichtig. Ook die zijn bedoeld om de smaak van een product op te halen, niet om te gaan overheersen.
Als je gewoon een goede kwaliteit basisingrediënten neemt kan ik me niet voorstellen dat extreem veel zout/peper/specerijen/kruiden zorgen dat je het lekkerder gaat vinden. Of je moet het basisingrediënt al niet lekker vinden...
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
  maandag 5 mei 2008 @ 23:18:30 #7
3869 David
Drum the drums
pi_58502326
het smaakversterkend effect van zout werkt een beetje als een drug... je went aan de effecten, en wilt al snel meer en meer. De enige manier is het stelselmatig een beetje afbouwen. In het begin zul je weinig smaak van je eten ondervinden... maar na een tijdje wordt dat terug beter!
pi_58517429
Niet dat ik nou ga beweren dat zout erg goed voor je is maar toch een leuk artikeltje om het een beetje in perspectief te plaatsen:

http://objectief.be/Zout-is-slecht.html

oa:
quote:
Eén doctorandus deed een studie van al het wetenschappelijk onderzoek naar keukenzout en de impact op de gezondheid. Tot haar niet geringe verbijstering bleek er helemaal geen serieus wetenschappelijk onderzoek terug te vinden. Wel duizenden artikels die steeds maar op hetzelfde stramien voortbouwden: "Zout is slecht voor hart en bloedvaten". Nooit was er op grote schaal dubbel-blind onderzoek gebeurd; iedereen nam maar aan dat het zo wel zou zijn...

Daarom vond een collega van deze dame het nodig onderzoek gaan te doen naar de schadelijkheid van keukenzout. En toen bleek dat zo’n zes percent van de mensheid genetisch aanleg heeft voor bepaalde afwijkingen aan hart en bloedvaten. En die mensen moeten echt wel een beetje voorzichtig zijn met zout. Maar 94 % van de mensheid hoeft er helemaal niet op te letten!
pi_58535603
Ik zou dolgraag die artikelen eens willen zien, erg interessant.

Ik heb even snel gezocht en vond de volgende zaken:
quote:
Recommendations in the USA, Belgium, and recently in
the UK that the whole population should reduce sodium and
increase potassium intake are therefore based not on direct
evidence but on animal and epidemiological evidence
(Graham A. MacGregor, DIETARY SODIUM AND POTASSIUM INTAKE
AND BLOOD PRESSURE
, 1983)
quote:
The need to reduce the amount of salt in the diet
has remained a very zuztrovewial. issue in spite of
strong evidence from animal experimental and
human studies that increased salt intake is
associated with increased blood pressure levels.
(Lewis H. Kuller, Salt and Blood Pressure, population and individual perspectives, 1997)

Dus er is misschien niet een onderzoek gedaan naar mensen, maar naar dieren. Er zijn allemaal referenties, heb ik niet bekeken, naar andere artikelen over zout en bloeddruk.
pi_58536131
quote:
Op woensdag 7 mei 2008 16:33 schreef en_Joy het volgende:
Ik zou dolgraag die artikelen eens willen zien, erg interessant.
Ik zelf eigenlijk ook maar kan het originele artikel met bronnen niet terugvinden...wel jammer
  woensdag 7 mei 2008 @ 17:24:07 #11
39114 Angst
CorticotropinReleasingHormon
pi_58536661
ik heb laatst kleine pepertjes gekocht bij de toko, en daar heb je d'r echt maar 1van nodig
een verpakking met heel veel kleine


en verder is het gewoon gewenning natuurlijk , als je minder scherp gaat eten wen je daaraan
In theorie vind ik iedereen aardig!
<a href="http://img170.exs.cx/img170/7325/img90181an.jpg" rel="nofollow" target="_blank">check mijn schilderij!</a>
Jagermaster alleen als ie bloed en bloedheet is!
pi_58548174
ik weet wel welke pepertjes je bedoelt denk ik.. die kleine rode toch???

Kan je die ook snijden en in je eten mengen nadat je opgeschept hebt op je bord (zodat je familyniet vergaat van de hitte )
of zou je ze echt moeten meekoken en kan je ze niet rauw eten?
  donderdag 8 mei 2008 @ 11:38:27 #13
39114 Angst
CorticotropinReleasingHormon
pi_58551051
quote:
Op donderdag 8 mei 2008 09:07 schreef casper019 het volgende:
ik weet wel welke pepertjes je bedoelt denk ik.. die kleine rode toch???

Kan je die ook snijden en in je eten mengen nadat je opgeschept hebt op je bord (zodat je familyniet vergaat van de hitte )
of zou je ze echt moeten meekoken en kan je ze niet rauw eten?
me vriend heeft er laatst sambal van gemaakt maar das toch best veel werk (vooral omdat je handen goed moet wassen).

maar je kan het ook gewoon in stukje snijden en door je eten doen :p
In theorie vind ik iedereen aardig!
<a href="http://img170.exs.cx/img170/7325/img90181an.jpg" rel="nofollow" target="_blank">check mijn schilderij!</a>
Jagermaster alleen als ie bloed en bloedheet is!
pi_58557730
quote:
Op donderdag 8 mei 2008 11:38 schreef Angst het volgende:

[..]

me vriend heeft er laatst sambal van gemaakt maar das toch best veel werk (vooral omdat je handen goed moet wassen).

maar je kan het ook gewoon in stukje snijden en door je eten doen :p
Heb je miss een recept hoe hij die sambal gemaakt heeft??
  donderdag 8 mei 2008 @ 18:17:43 #15
3869 David
Drum the drums
pi_58558650
er is een groot verschil tussen (rode) pepers en zout, zout geeft een gerecht veel meer diepte (versterkt de smaak), waar pepers eerder een pikante laag over het gerecht leggen. Het één vervangt het ander in mijn ogen dan ook helemaal niet.
pi_58559122
In eten zit al genoeg zout, dus door er steeds zelf er zout aan toe te voegen, zeker op jouw manier, is het niet erg goed voor je gezondheid.

Waar ik me overigens aan kan storen is wanneer ik in een restaurant zit en het eten wordt opgediend, waaronder een stuk vlees, iemand van tevoren allemaal zout en peper op het vlees gaat strooien alvorens ook maar iets ervan geproeft te hebben. Terwijl ze niet eens weten hoe en hoeveel de kok het gekruid heeft. En dan zichzelf ook nog als een culinaire kenner beschouwen.
pi_58559400
Citroensap is een goede en onschadelijke smaakversterker, experimenteer daar es mee.
  donderdag 8 mei 2008 @ 21:06:07 #18
3869 David
Drum the drums
pi_58561565
quote:
Op donderdag 8 mei 2008 18:45 schreef OldJeller het volgende:
In eten zit al genoeg zout, dus door er steeds zelf er zout aan toe te voegen, zeker op jouw manier, is het niet erg goed voor je gezondheid.
Niet in alle eten zit zout, uiteraard, als je vanuit verse ongezouten ingrediënten vertrekt zit er zelfs helemaal geen zout in. In prefab supermarkt maaltijden zit meestal heel veel zout (en soms Ve-tsin), omdat het van zich zelf totaal geen smaak heeft.
pi_58562728
quote:
Op donderdag 8 mei 2008 21:06 schreef David het volgende:

[..]

Niet in alle eten zit zout, uiteraard, als je vanuit verse ongezouten ingrediënten vertrekt zit er zelfs helemaal geen zout in. In prefab supermarkt maaltijden zit meestal heel veel zout (en soms Ve-tsin), omdat het van zich zelf totaal geen smaak heeft.
Aangenomen dat men b.v. dagelijks brood eet, waar over het algemeen bijna altijd zout in zit.
Je hebt helemaal niet zoveel zout per dag nodig.
pi_58566348
quote:
Op donderdag 8 mei 2008 21:06 schreef David het volgende:

[..]

Niet in alle eten zit zout, uiteraard, als je vanuit verse ongezouten ingrediënten vertrekt zit er zelfs helemaal geen zout in. In prefab supermarkt maaltijden zit meestal heel veel zout (en soms Ve-tsin), omdat het van zich zelf totaal geen smaak heeft.
En Ve-tsin is nu juist een stof die gevaarlijk kan zijn.

De maximale toegestane dosis is 120 mg per kg/lichaamsgewicht.

  vrijdag 9 mei 2008 @ 15:55:09 #21
3869 David
Drum the drums
pi_58577398
oraal van het verhaal: verse producten gebruiken, dan weet je tenminste wat je eet.

Een mens heeft strikt genomen niet zoveel zout nodig maar je moet ook niet overdrijven, een warme maaltijd zonder zout smaakt gewoon niet en het is niet nodig om praktisch zoutloos te eten tenzij je echt problemen hebt met bloeddruk, hart-en bloedvaten ed. Kwestie van de gulden middenweg vinden lijkt mij.
  vrijdag 9 mei 2008 @ 17:12:54 #22
140414 Vandaag...
overwegend zonnig
pi_58578916
quote:
Op vrijdag 9 mei 2008 00:03 schreef allsystemshalt het volgende:

[..]

En Ve-tsin is nu juist een stof die gevaarlijk kan zijn.

De maximale toegestane dosis is 120 mg per kg/lichaamsgewicht.


per dag?

Dan moet je heel wat zakken chips leeg eten voor je daaraan komt

edit: laat maar, ik las gram

[ Bericht 8% gewijzigd door Vandaag... op 09-05-2008 17:25:59 ]
pi_58586801
quote:
Op vrijdag 9 mei 2008 00:03 schreef allsystemshalt het volgende:
En Ve-tsin is nu juist een stof die gevaarlijk kan zijn.
Heb je daar toevallig een bron van?
  zaterdag 10 mei 2008 @ 11:07:26 #24
39114 Angst
CorticotropinReleasingHormon
pi_58591110
Van de stof werd in het verleden verondersteld, dat het het chinees-restaurantsyndroom, ook wel Dr. Wong-syndroom, naar de naam van de ontdekker ervan, kan veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft dit weerlegd.[1][2] Het zou uitmaken, of de stof natuurlijk - uit zeewier of door natuurlijke fermentatie - ontstaat, dan wel chemisch wordt bereid, wat wetenschappelijk gezien niet mogelijk is. Het gaat hier om klachten als gevoelloosheid van de nek, armen en rug, hoofdpijn, tintelingen, versnelde hartslag en maag- en darmklachten.

Sommigen veronderstellen, dat de stof kan werken als een trigger bij de totstandkoming van bepaalde ziekten. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat deze hypothese ondersteunt. De vermelding van de aanwezigheid van MSG in het voedsel is verplicht. Dat geldt alleen bij voorverpakt voedsel. Het geldt niet voor voedsel, dat bijvoorbeeld in restaurants wordt geserveerd. En uiteraard ook niet voor die producten waar het in hoge hoeveelheden van nature in voorkomt.


(wikipedia)

maar alle stoffen zijn zoiezo in bepaalde hoeveelheden gevaarlijk, alle e nummers hebben dan ook een limiet hoeveel d'r in voedsel mag
In theorie vind ik iedereen aardig!
<a href="http://img170.exs.cx/img170/7325/img90181an.jpg" rel="nofollow" target="_blank">check mijn schilderij!</a>
Jagermaster alleen als ie bloed en bloedheet is!
pi_58687769
heeft het eigenlijk nut om als je je bord heb opgeschept er dan nog stukjes hete peper bij te gooien?
of moeten die meegekookt worden om de smaak door te geven?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')