abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_58183246
In dit topic wordt een chronologisch overzicht gegeven van de veranderingen, wetswijzigingen, voorstellen en andere nauw betrokken factoren omtrent privacy en privacy-inperking.

Uiteraard is dit overzicht niet 'af' of compleet, daarom is dit topic ook bedoeld om oude en nieuwe ontwikkelingen/berichten die niet in het overzicht staan, maar wel dit onderwerp betreffen hier te posten.
Ik heb de kern van het bericht/artikel kort beschreven onder elke titel, voor meer informatie en het gehele bericht/artikel kun je op de linkjes klikken.

Omschrijf kort en duidelijk wat het artikel precies inhoud en post één, of liefst meerdere, link(jes) van neutrale sites.*
*Gelieve geen links naar conspiracysites posten.

Dit is geen topic om te discussiëren, daarvoor kan je in Discussietopic privacy-beperkende maatregelen. #2 terecht.
Het is ook geen topic dat een bepaalde achterliggende gedachte uitdraagt, het is enkel om kennis te nemen van deze ontwikkelingen die eenieder aangaat.



Dingen om over na te denken:
  • Is dit werkelijk nodig voor het veelgenoemde 'veiligheid' excuus?
  • Wat voor gevolgen heeft dit voor de privacy en vrijheid?
  • Waarom wil een groep volksvertegenwoordigers (de regering) graag zoveel controle hebben?


    Post hieronder meer artikelen, berichten en links betreffend dit onderwerp om het overzicht comple(e)t(er) te maken!

    [ Bericht 45% gewijzigd door OldJeller op 13-11-2009 00:18:53 ]
  •   zondag 20 april 2008 @ 20:06:26 #2
    145172 gronk
    adulescentulus carnifex
    pi_58186409
    Februari 2000: Wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden (BOB).
    De Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden (Wet-BOB), regelt bijzondere opsporingsmethoden zoals observatie, infiltratie, direct afluisteren en de inzet van stelselmatige burgerinformanten. Een officier van justitie hoeft voortaan geen toestemming van de rechter-commissaris te krijgen hiervoor.
    link, link, link


    November 2000: FBI luistert internet wel af
    Het cyberspionageprogramma Carnivore van de FBI heeft wel degelijk toegang tot al het e-mail- en dataverkeer van burgers.
    link


    April 2001: George W. Bush e-mailt niet meer vanwege privacy
    Tegenover een bijeenkomst van journalisten verklaarde hij donderdag dat privacygevaren deze beslissing hebben ingegeven.
    link


    September 2001: Van Boxtel voor identificatieplicht
    Minister van Boxtel van Integratiebeleid is voorstander van invoering van een algemene identificatieplicht in Nederland.
    link


    Oktober 2001: KPN verkoopt adressen abonnees door
    KPN verkoopt adresgegevens van alle abonnees door aan bedrijven en instellingen, ook die van klanten met een geheim nummer. Dat heeft KPN inmiddels bevestigd.
    link


    December 2001: FBI maakt computervirus dat toetsaanslagen vastlegt
    link, link


    December 2001: CDA wil alle vingerafdrukken vastleggen
    Het CDA is er niet op tegen dat op den duur de vingerafdrukken van alle Nederlanders worden vastgelegd in een databank ten behoeve van de politie.
    link
    I'm trying to make the 'net' a kinder, gentler place. One where you could bring the fuckin' children.
      zondag 20 april 2008 @ 20:06:48 #3
    145172 gronk
    adulescentulus carnifex
    pi_58186417
    Mei 2002: Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten
    Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Introduceert dezelfde soort bevoegdheden als de BOB, maar dan voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
    link, link


    Mei 2002: EP neemt spam- en privacy besluit
    Het Europees Parlement heeft ingestemd met een passage die lidstaten toestaat om wetten te maken die providers en telefoonbedrijven dwingen tot langdurige opslag van verkeers- en lokatiegegevens van alle klanten.
    link


    Juni 2002: Wet Preventief Fouilleren
    Een burgemeester mag een gebied met kans op geweldsdelicten tijdelijk aanwijzen als veiligheidsrisicogebied. Binnen zo’n gebied kan de officier van justitie preventief fouilleren gelasten.
    link, link, link, link


    Oktober 2002: Politie wil bewaartermijn internetsporen van 1 jaar
    Surfgegevens en gegevens van het mobiele telefoonverkeer moeten door providers ten minste één jaar worden bewaard. Dat zei de voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen Minze Beuving vandaag bij de opening van een congres over criminaliteit.
    link


    Maart 2003: Zwitserland verbiedt anoniem bellen
    Prepaid bellen met anonieme kaarten zit er niet meer in in Zwitserland. De belangrijkste reden? Osama bin Ladens terreurorganisatie: Al Qaeda.
    link


    Maart 2003: VS krijgt inzage in gegevens passagiers
    Vanaf vandaag moet iedere luchtvaartmaatschappij haar passagiersgegevens vrij geven aan de Amerikaanse autoriteiten. De Amerikanen willen niet alleen de standaard gegevens weten, maar ook creditcardnummers en gegevens over degene die bezocht wordt, dienen bekend te zijn.
    link


    April 2003: Locatie van O2 klanten via sms op te vragen
    Klanten van het mobiele belbedrijf O2 kunnen binnenkort door heel Nederland 'gevonden' worden. Het bedrijf begint met locatiebepalingen voor gsm-gebruikers. Hiermee kan de exacte locatie van een klant van O2 tot op 500 meter nauwkeurig bepaald worden via het Location Based Service (LBS) systeem.
    link


    December 2003: Akkoord VS EU over gegevens vliegtuigpassagiers
    Overeengekomen is dat de gegevens maximaal 3,5 jaar bewaard blijven, hoewel de VS een veel langere periode hadden geëist.
    link
    I'm trying to make the 'net' a kinder, gentler place. One where you could bring the fuckin' children.
      zondag 20 april 2008 @ 20:07:18 #4
    145172 gronk
    adulescentulus carnifex
    pi_58186432
    April 2004: VIP-chips in Rotterdamse Baja Beach Club
    De discotheek introduceert onderhuidse RFID-chips om binnen te komen en te betalen.
    link, link


    Juni 2004: Wet Vorderen Gegevens Financiële Sector.
    Geeft opsporingsambtenaren de mogelijkheid bij banken naam, adres, woonplaats en informatie over financiële transacties van klanten op te vragen.
    link, link


    September 2004: Barcelona clubbers get chipped
    Ook in een discotheek in Barcelona kan men een onderhuidse RFID-chip krijgen om o.a. te betalen.
    link


    September 2004: Wet Vorderen Gegevens Telecommunicatie
    Geeft opsporingsambtenaren de mogelijkheid naam, adres en postcode van abonnees op te vragen bij telefoon- en internetaanbieders. Maakt ook het opvragen van bel-, e-mail- en internetgedrag mogelijk.
    link, link, link


    Januari 2005: Algemene Legitimatieplicht.
    Op het niet dragen van een geldig legitimatiebewijs door een persoon boven de 14 jaar staat sindsdien een boete (maximaal 2.250 euro).
    link, link, link


    April 2005: Politie gebruikt mobiel van onschuldige mensen in strafzaken
    De politie heeft de SMS-bom ontdekt waarmee ze SMSjes sturen naar mensen die in de buurt van een plaats delict waren. De politie stuurde 376 mensen een SMSje bij een zaak waarvan zo’n 150 personen reageerden op het bericht, de rest niet. “Daar hebben we vervolgens zélf contact mee opgenomen,” zegt Wim Dierckx van het korps IJsselland. “Het is toch opmerkelijk als je niet reageert op zo’n bericht van de politie. Je bent dan natuurlijk niet meteen verdacht, maar opmerkelijk is het wel.”
    En daar gaat het fout, zegt jurist Bart Schermer. “Dit laat nu precies zien hoe de politie de bewijslast langzaam omdraait. Wat zegt het dat iemand niet reageert op een SMS-bericht van de politie? Alsof daar iets verdachts aan is. Nog even en de politie beperkt zich tot het benaderen van mensen die ergens ‘in de buurt’ waren - en die mogen dan maar uitleggen dat ze onschuldig zijn. Het idee zou moeten zijn dat je onschuldig bent, zolang niet anders is aangetoond. Nu moet je langzamerhand zelf aantonen dat je iets níet hebt gedaan. Omdat je toevallig op het verkeerde moment op een bepaalde plek was. Dat moet toch niet de manier worden waarop de politie misdrijven oplost?”

    link


    Juni 2005: ISP moet gegevens klant bekendmaken.
    De Hoge Raad heeft bepaald dat Lycos gegevens van een klant vrij moet geven aan een particulier. Lycos wilde de klantgegevens om privacyredenen niet bekend maken en betoogde dat de webmaster de vrijheid heeft om anoniem informatie te verspreiden. De hoge raad verklaarde deze bezwaren ongegrond.
    link, link

    [ Bericht 19% gewijzigd door paddy op 23-06-2008 13:32:21 ]
    I'm trying to make the 'net' a kinder, gentler place. One where you could bring the fuckin' children.
      zondag 20 april 2008 @ 20:07:41 #5
    145172 gronk
    adulescentulus carnifex
    pi_58186438


    Januari 2006: Wet Cameratoezicht.
    Regelt het gebruik van cameratoezicht door overheden in openbare ruimten. Eén op de vijf gemeenten heeft intussen cameratoezicht. De helft daarvan wil het toezicht uitbreiden.
    link, link, link


    Januari 2006: Wet Bevoegdheid Vorderen Gegevens.
    De wet verplicht maatschappelijke instellingen en bedrijven gegevens af te staan als justitie of politie daarom vragen. Hiermee zijn vrijwel alle gegevens van burgers bij instellingen en bedrijven toegankelijk geworden voor de overheid.
    link, link, link, link

    Februari 2006: Catchken scant alle kentekens
    De surveillancewagens die op de snelweg rijden, worden voorzien van twee minatuurcamera’s die in de grille worden gemonteerd. De camera’s, met een mooi woord ook wel ‘catchken’ genoemd, scannen constant de omgeving af en geven kentekens door aan een aangesloten computer in de auto.
    link, link, link, link

    Mei 2006: EU-besluit Invoering Bewaarplicht Telecommunicatie
    Verplichte opslag van telefoon- en e-mailverkeer van alle 450 miljoen Europese burgers voor minimaal zes maanden en maximaal twee jaar. Eerder was die termijn drie maanden. Opslag maakt het mogelijk achteraf te bepalen wie wanneer met wie contact had.
    link, link, link, link


    Mei 2006: Wetsvoorstel Aanpassing Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten
    Als de wet wordt aangenomen, mogen veiligheidsdiensten (AIVD, MIVD) de telecomsector, de financiële en de vervoerssector verplichten gegevens over te dragen.
    link, link, link (moet je abonnee voor zijn)


    Juni 2006: Strippenkaart verdwijnt vanaf 2009
    De strippenkaart gaat vanaf 2009 verdwijnen. Vanaf dat moment zal de OV-chipkaart geleidelijk het betalingssysteem worden voor het openbaar vervoer.
    link


    28 augustus 2006: Invoering Biometrisch Paspoort
    Het paspoort bevat een op afstand afleesbare RFID-chip. Aanvankelijk alleen met de huidige gegevens, plus een gelaatsscan. Later (uiterlijk 2009) ook met twee vingerafdrukken. De regering wil een nationale databank van de opgeslagen gegevens aanleggen.
    link, link, link


    Augustus 2006: Cameratoezicht neemt verder toe
    Bijna de helft van de gemeenten die camera's gebruiken om de openbare orde in de gaten te houden, wil deze vorm van toezicht uitbreiden. Cameratoezicht helpt echter niet tegen uitgaansgeweld volgens onderzoek van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.
    link, link, link


    Augustus 2006: Gelaatscan alle Nederlanders in databank
    Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een centrale databank die biometrische gegevens (gelaatsscans en vingerafdrukken) van alle Nederlanders met een paspoort moet gaan bevatten, zo meldt de Volkskrant vandaag. De Europese Commissie wil dat lidstaten voor 28 augustus een nieuw paspoort met chip, met daarop een digitale pasfoto, hebben ingevoerd (vingerafdrukken volgen later). Daarom zou het ministerie snel een databank willen aanleggen.
    link, link, link


    September 2006: Computercriminaliteit II
    Deze wet introduceert nieuwe bevoegdheden tot opsporing, zoals aftappen zonder medewerking van de netwerkbeheerder.
    link, link, link


    Oktober 2006: KLM blijft privegegevens verstrekken aan VS
    Europese maatschappijen, incluis KLM, moeten voor elke passagier 34 gegevens doorsturen, zoals het creditcardnummer waarmee aankopen gevolgd kunnen worden. Indien KLM geen informatie over reizigers zou geven, zouden de VS de luchtvaartmaatschappij geen toegang tot het Amerikaans luchtruim geven.
    link, link

    Oktober 2006: ECB wist van doorsluizen bankgegevens aan VS
    De Europese Centrale Bank (ECB) wist al jaren dat het Belgische bedrijf Swift bankgegevens van Europeanen openstelde voor de Amerikaanse autoriteiten. Dat heeft ECB-president Jean Claude Trichet woensdag gezegd in het Europees Parlement.
    link

    [ Bericht 5% gewijzigd door paddy op 10-06-2008 12:00:47 ]
    I'm trying to make the 'net' a kinder, gentler place. One where you could bring the fuckin' children.
      zondag 20 april 2008 @ 20:08:25 #6
    145172 gronk
    adulescentulus carnifex
    pi_58186459



    Februari 2007: Satelliet volgt jonge automobilisten
    Over enkele weken begint een proef met driehonderd jongere autobezitters waarbij een zwarte doos in de auto wordt geplaatst. De auto's kunnen dan worden gevolgd en er hoeft alleen premie te worden betaald voor de gereden kilometers.
    link


    Juni 2007: 'OV-chipkaart klaar voor landelijke invoering'
    De testfase met de OV-chipkaart in Rotterdam is met succes afgerond. De weg is nu vrij voor een stapsgewijze landelijke invoering van het betaalsysteem voor openbaar vervoer. Dat stelde de RET, het openbaarvervoerbedrijf in Rotterdam, gisteren.
    link


    Juni 2007: EU-landen: VS mogen bankgegevens opvragen
    De Verenigde Staten mogen bankgegevens van particulieren in de Europese Unie bekijken, mits dat gebeurt in het kader van terrorismebestrijding. Een akkoord daarover is donderdagmiddag door de EU-landen officieel goedgekeurd.
    link


    Juli 2007: Ter Horst bepleit inzet slimme camera's
    Gemeenten zouden vaker slimme camera's moeten gebruiken om de openbare orde in de gaten te houden. De systemen, die automatisch agressief gedrag registreren en het analyseren van beelden makkelijker en efficiënter maken, bieden volgens minister Guusje ter Horst belangrijke voordelen.
    link


    Augustus 2007: Congres VS stemt in met uitbreiding afluisterwet
    Het Amerikaanse Congres heeft een wetswijziging goedgekeurd waardoor de Amerikaanse regering telefoon- en internetverkeer van terreurverdachten in het buitenland mag onderscheppen zonder toestemming van de rechter, als de verbinding via de Verenigde Staten loopt.
    De wetswijziging was nodig volgens Bush omdat de overheid gehinderd werd ‘in het opvangen van overzeese communicatie van buitenlandse terroristen’.
    De Democratische Huisvoorzitter Nancy Pelosi stelt dat de nieuwe wet “de Amerikaanse grondwet geweld aandoet”. Zij en veel andere Democraten en Amerikaanse burgerrechtenbewegingen vinden dat de wet de privacy van de burger te zeer schendt.

    link, link, link, link, link


    September 2007: 'Kilometerheffing vanaf 2010'
    Al jaren wordt er gesproken over een kilometerheffing op de Nederlandse snelwegen. Volgens Paul Nouwen, ANWB directeur, komt het omstreden 'rekeningrijden' er in 2010.
    link


    September 2007: Consumentenbond waarschuwt voor RFID-chip
    Op het gebied van privacy brengt de chip risico's met zich mee. Consumenten kunnen worden herkend en hun gedrag kan worden gevolgd. Het gevaar van misbruik ligt dan op de loer.
    link


    November 2007: Kenteken herkennende camera’s boven A28
    Meerdere camera’s met kentekenherkenning scannen de duizende automobilisten die over de snelweg rijden. De camera's zijn het nieuwe wapen van de regiopolitie IJsselland voor het opsporen van criminelen en wanbetalers.
    link, link


    November 2007: Einde sofi-nummer
    Het sofi-nummer is sinds vandaag geschiedenis. Ongemerkt zijn het afgelopen weekeinde alle sofi-nummers omgezet naar zogeheten burgerservicenummers (BSN). Iedereen die zich na vandaag inschrijft bij een gemeente krijgt automatisch een BSN, ook pasgeborenen. Het BSN vervangt met ingang van 26 november het sofi-nummer en zal gebruikt worden door alle overheidsinstanties.
    link


    November 2007: 'RFID-chip voor alle Britse scholieren'
    Scholieren van de Hungerhil School in het Britse Edenthorpe ondergaan momenteel een test waarbij het schoolembleem op hun uniform van een RFID-chip is voorzien. Dit moet de veiligheid vergroten en de registratie van scholieren eenvoudiger maken. De fabrikant hiervan heet Dambro en hoopt op een succesvolle proef zodat daarna alle schooluniformen standaard van een RFID-chip kunnen worden voorzien. Het Britse ministerie van onderwijs heeft al interesse getoond.
    link


    November 2007: Invoering Burgerservicenummer
    Vervangt het sofinummer. Wordt straks bijvoorbeeld gebruikt bij de uitwisseling van medische gegevens door ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
    link, link, link


    2006-2008: Invoering OV-chipkaart
    De OV-chipkaart is vanaf 2009 het enige geldige reisdocument (en betaalmiddel) in het Nederlandse openbaar vervoer. De reiziger haalt de kaart bij gebruik langs een elektronisch oog. Vervoerders willen gegevens van gebruikers van het openbaar vervoer bewaren en gebruiken voor marketingdoeleinden. Alle bewaarde gegevens kunnen opgevraagd worden in verband met opsporingsonderzoek. Het is dus altijd bekend waar een reiziger zich bevindt.
    link, link, link, link


    November 2007: Persoonsgegevens ook in EU bewaren
    De Europese Unie moet zelf een systeem opzetten om persoonsgegevens te verzamelen van vliegtuigpassagiers. Die gegevens kunnen vervolgens dertien jaar worden bewaard.
    link, link


    November 2007: Justitie wil 'Most Wanted' lijst
    Justitie wil zo snel mogelijk een openbare lijst met daarop alle persoonsgegevens van ontsnapte criminelen en verdachten van zware misdrijven. "Nederland is te terughoudend met de opsporingsberichtgevingen. De privacy heeft altijd zwaarder gewogen, maar het wordt tijd voor verandering."
    link, link


    November 2007: Rekeningrijden in 2012 ingevoerd
    Vanaf 2016 moet het rekeningrijden in heel Nederland gaan gelden. Dat heeft het kabinet besloten. Eurlings mikt op een vorm van betalen die gebruikmaakt van satelliettechnologie; alle voertuigen krijgen een 'kastje' dat de afgelegde afstand registeert. Het is dus altijd bekend waar de automobilist (zoals in het OV) zich bevindt.
    link, link, link


    December 2007: Massale klacht tegen Duitse terreurwet
    De wet voorziet in de opslag van gegevens over het telefoon- en internetverkeer. Telecombedrijven moeten zes maanden lang gegevens bewaren over wie wanneer met wie gebeld of gemaild heeft.
    link


    December 2007: Nederland beschermt privacy slecht
    Nederland faalt systematisch in het beschermen van de privacy van zijn onderdanen. ID-plicht, verzamelen van DNA van criminelen, verplicht afstaan van NAW-gegevens door ISPs aan stichting BREIN, de plannen voor het integrale kinddossier, mogelijkheid om telefoongesprekken af te luisteren en de bewaarplicht van gegevens van internetgebruikers spelen mee.
    link, link, link


    December 2007: FBI werkt aan biometrische database
    In de database worden biometrische gegevens van miljoenen amerikanen en buitenlanders opgeslagen. Naast vingerafdrukken worden ook de Iris, het gezicht, de stem en de manier van lopen vastgelegd.
    link, link, link

    [ Bericht 4% gewijzigd door paddy op 03-07-2008 23:09:39 ]
    I'm trying to make the 'net' a kinder, gentler place. One where you could bring the fuckin' children.
      zondag 20 april 2008 @ 20:08:40 #7
    145172 gronk
    adulescentulus carnifex
    pi_58186471
    Januari 2008: "Britse gevangenen krijgen onderhuidse chip"
    De Britse regering overweegt duizenden gevangenen van een onderhuidse chip te laten voorzien om meer ruimte te creëren in de overvolle Britse gevangenissen.
    link


    Januari 2008: OV-chipkaart blijft in gebruik
    De klant loopt geen risico's, ondanks de kritiek over de problemen met de beveiliging van de kaart. Dit verzekerde directeur Pedro Peters van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET vandaag. Hackers hebben de kaart inmiddels gedeeltelijk gekraakt. Daarnaast heeft een onderzoeker van de Nijmeegse Radboud-universiteit de papieren wegwerpversie van de kaart gekopieerd.
    link


    Januari 2008: Duitse hackers kraken OV-chipkaart
    Twee Duitse hackers hebben de werking van de chip in de ov-chipkaart ontdekt. Daardoor is de huidige chipkaarttechnologie waardeloos geworden, zegt Ron Gonggrijp. Hij bevestigde vandaag een bericht in de Volkskrant.
    link


    Januari 2008: ’Hond en kat verplicht aan de chip’
    Honden en katten moeten verplicht een chip krijgen. Loopt het dier weg van huis, dan kan de eigenaar eenvoudig worden opgespoord. En dat scheelt werk voor de dierenasiels. Tot die conclusie komt de Alphense fractie van D66.
    link


    Januari 2008: College Bescherming Persoonsgegevens (CBP): privacyschending door OV-chipkaart.
    De OV-chipkaart zoals die wordt ingezet bij een proef in Amsterdam, is in de strijd met de wet. Volgens het college, in het leven geroepen om toezicht te houden op naleving van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, wordt er niet alleen te veel reisdata opgeslagen maar wordt deze ook nog eens te lang bewaard, namelijk: 7 jaar.
    link, link, link, link


    Februari 2008: Database met vingerafdrukken van alle Nederlandse burgers
    Politie en OM krijgen mogelijk een database van alle Nederlanders ouder dan zes jaar. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken wil de vingerafdrukken verzamelen van iedereen die een ID-bewijs aanvraagt.
    link, link, link


    Februari 2008: Identity cards 'useless in fight against terrorism'
    Mass fingerprinting, biometric passports, identity cards and international identity databases will not protect Britain and other European countries from terrorists or criminals.
    This startling admission comes in a leaked European Commission report prepared for Home Secretary Jacqui Smith and other EU Home Affairs Ministers.

    link


    Februari 2008: EU wil vingerafdrukken van alle vliegtuigpassagiers
    De Europese Commissie wil dat reizigers van buiten de Europese Unie bij binnenkomst biometrische gegevens als een vingerafdruk of een irisopname afgeven.
    link, link, link, link


    Februari 2008: Geen nieuwe wetgeving rond identificatiechip
    Het snel toenemende gebruik van identificatiechips is voor het kabinet geen reden om de wetgeving rond privacy aan te scherpen. RFID-chips worden niet alleen gebruikt in paspoorten, ov-chipkaarten en andere pasjes, maar ook in verpakkingen en produkten. "Gegevens op de chip kunnen alleen op heel korte afstand herkend worden door speciale apparaatjes." De realiteit leert echter dat er al apparaatjes bestaan die van meer dan 100 meter gegevens van een RFID chip kunnen aflezen en deze gewoon op internet te koop zijn (zie eerste link).
    link, link


    Februari 2008: Camera's & microfoons voor observeren vliegtuigpassagiers
    De EU ontwikkelt speciale camera's en microfoons om passagiers in vliegtuigen voortdurend te observeren.
    link


    Maart 2008: EU-Commissie verdedigt centrale databank voor vingerafdrukken
    De Europese Commissie houdt vast aan haar plan om een centrale databank met vingerafdrukken op te richten. Zo heeft een woordvoerder vandaag gereageerd op de kritiek van de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx.
    link, link


    Maart 2008: Politie verheugt zich op camerarevolutie
    De politie staat, als het aan het korps en de gemeente Rotterdam ligt, aan de vooravond van een camerarevolutie.
    De politie wil de komende jaren duizenden camera’s toevoegen aan het aantal dat ze nu al bekijkt. ’Digitaal rechercheren bewijst zich’.

    link


    Maart 2008: Britse regering gaat ID-kaart invoeren dat veel persoonlijke gegevens zal bevatten
    Vanaf 2008 zal de identiteitskaart geleidelijk worden ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Alle gegevens zullen ook worden opgeslagen in de National Identity Register, dit zal o.a. het volgende bevatten:
    Vingerafdruk, gezicht- en irisscan, huidige & alle voormalige woonadressen, huidige & alle voormalige namen en meer.
    Het niet doorgeven van adreswijziging of andere persoonlijke wijziging resulteert in een boete van 1000 pond. Het niet doorgeven van vervalste, beschadigde, verloren of gestolen ID-kaart kan resulteren in een gevangenisstraf tot 51 weken.

    link, link, link, link


    Maart 2008: VeriChip gaat inplanteerbare RFID-chips aan burgers verkopen.
    VeriChip said Tuesday it will begin pitching its implantable RFID chips directly to consumers in a move that aims to link doctors directly to personal health records.
    The general idea appears to be to woo a bunch of retirees to implant an RFID chip (right) and connect the information with personal health records.

    link, link, link


    Maart 2008: EU negeerde privacywaakhond bij biometrisch paspoort
    Vorig jaar diende de Europese Commissie een plan in voor het opslaan van biometrische kenmerken op het paspoort, maar daarbij werd de Europese privacytoezichthouder niet betrokken, terwijl de EC dat wettelijk verplicht is.
    De privacywaakhond de EC adviseert om bij kinderen vanaf 14 jaar de vingerafdruk te nemen, in plaats van de zes jaar die nu is voorgesteld. Ook zouden ouderen hun vingerafdruk niet meer hoeven af te staan en moet de verzamelde biometrische data decentraal worden opgeslagen.

    link, link


    Maart 2008: Britse politie wil DNA van lastige kinderen
    De Britse politie wil het DNA van kinderen opslaan die op de basisschool gedrag vertonen dat erop kan wijzen dat ze later mogelijk het criminele pad opgaan. Volgens Gary Pugh, hoofd van het forensisch onderzoek van Scotland Yard, moet er een debat komen over hoe ver Groot-Brittannië wil gaan om potentiële misdadigers te identificeren.
    Als we de middelen hebben om mensen te identificeren voordat ze een misdrijf begaan, dan heeft het zeer grote voordelen om ons op jonge mensen te richten," zegt Pugh. "Je kunt erover twisten hoe jonger hoe beter." De Britse DNA database bevat inmiddels de gegevens van 4,5 miljoen burgers. Politie wil echter nog meer DNA-gegevens om misdrijven op te lossen.

    link, link, link, link, link


    April 2008: VS willen DNA van elke arrestant.
    In de Verenigde Staten begint de overheid binnenkort met het afnemen van DNA van elke arrestant. Iedereen die opgepakt wordt door de federale politie moet volgens een voorstel van het ministerie van Justitie DNA afstaan, alvorens er een rechtzaak of veroordeling heeft plaatsgevonden. Alle DNA-monsters worden opgeslagen in een database, CODIS geheten, en voor de eeuwigheid bewaard.
    link, link


    April 2008: VS willen ook vingerafdruk buitenlanders bij vertrek
    Buitenlanders die de VS bezoeken moeten bij binnenkomst allerlei gegevens overleggen en een vingerafdruk laten nemen. Maar om het komen en gaan van vreemdelingen helemaal in kaart te krijgen wil de regering-Bush dat lucht- en scheepvaartmaatschappijen het ministerie van binnenlandse veiligheid voortaan ook vingerafdrukken en andere gegevens van hun klanten doorgeven als die weer uit de VS vertrekken.
    link, link


    April 2008: Internetter steeds vaker gemonitord door provider
    Diverse Amerikaanse en Engelse providers monitoren het surfgedrag van hun gebruikers en verkopen deze gegevens door aan adverteerders. Dat concludeert The Washington Post uit eigen onderzoek.
    Uit deze analyse komt vervolgens naar voren welke interesses een internetter heeft en wat voor een soort mensen bepaalde website bezoeken.

    link, link


    April 2008: Paspoortchip geeft nationaliteit prijs aan hackers
    Onderzoekers van de Radboud universiteit hebben de rfid-chip van nieuwe paspoorten om de tuin geleid zodat de nationaliteit van de houder kan worden uitgelezen.
    De kwetsbaarheid maakt het voor kwaadwillenden mogelijk om de nationaliteit van iemand te achterhalen.
    Dit is waardevolle informatie voor paspoortdieven en zelfs voor terroristen, die met een 'paspoortbom' gericht aanslagen zouden kunnen plegen op personen van een bepaalde nationaliteit, zo schrijven de onderzoekers.

    link, link


    April 2008: Kraken OV-chip secondenwerk
    Het is mogelijk om met een alledaagse laptop binnen een paar seconden de gegevens van de ov-chipkaart te kraken. Door die gegevens te kopiëren is grootschalig misbruik mogelijk geworden. Dat zegt dr. Wouter Teepe, postdoc Digitale Veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
    link


    April 2008: Politie Nederlands Limburg krijgt camera op pet
    Agenten in Nederlands Limburg gaan met een mini-camera op hun pet of helm overtredingen op beeld vastleggen. Agenten in Maastricht dragen bij wijze van proef al enige tijd zo'n camera. Het idee komt van de hoofdofficier van Justitie in Maastricht die de methode in Engeland heeft opgepikt. Nog voor deze zomer moeten Limburgse agenten op straat zijn uitgerust met de zogeheten bobbycam.
    link, link, link


    April 2008: Politie besteedt camerasurveillance uit aan robot
    De Nederlandse Politiediensten laten duizenden uren opgeslagen video indexeren door een slimme zoekrobot met de veelzeggende naam 'Videominer'. De Videominer wordt losgelaten op duizenden uren aan opgeslagen videomateriaal om daar structuur in aan te brengen. Alle objecten (b.v. fietsers & auto's) worden geïdentificeerd, geclassificeerd en opgeslagen in de database.
    link, link


    April 2008: Automatische gezichtscontrole Britse luchthavens
    Europese luchtreizigers naar Groot-Brittannië kunnen komende zomer worden gecontroleerd met automatische gezichtsherkenning.
    link, link


    April 2008: Politie mag en kan inloggen op camera's van supermarkten
    Het gaat om een nieuw cameranetwerk waarop het beveiligingsbedrijf vanuit een centrale kan inloggen en meteen kan zien wat er aan de hand is in de winkel. De polititie kan ook te allen tijde inloggen in het systeem.
    Volgens Platform Detailhandel is ook Dirk van den Broek bezig met het camerasysteem.

    link


    April 2008: Britse agenten worden gechipt voor 'eigen veiligheid'.
    Every single Metropolitan police officer will be 'microchipped' so top brass can monitor their movements on a Big Brother style tracking scheme, it can be revealed today.
    link


    April 2008: Paspoortchip geeft nationaliteit prijs aan hackers
    Onderzoekers van de Radboud universiteit hebben de rfid-chip van nieuwe paspoorten om de tuin geleid zodat de nationaliteit van de houder kan worden uitgelezen.
    De kwetsbaarheid maakt het voor kwaadwillenden mogelijk om de nationaliteit van iemand te achterhalen.
    Dit is waardevolle informatie voor paspoortdieven en zelfs voor terroristen, die met een 'paspoortbom' gericht aanslagen zouden kunnen plegen op personen van een bepaalde nationaliteit, zo schrijven de onderzoekers.

    link, link


    April 2008: Camera scant kenteken bij grens
    De marechaussee hoopt dat de camera's in 2011 actief zijn bij alle overgangen met België en Duitsland.
    Behalve om criminelen op te sporen, dienen de camera's ook een ander doel. De verschillende opsporingsdiensten hopen zo een beeld te krijgen van wie er de grens passeert en uit welke landen de voertuigen komen.

    link, link


    April 2008: Hirsch Ballin wil foto & vingerafdruk van elke verdachte
    Minister Hirsch Ballin van Justitie wil voortaan van iedereen die op verdenking van een misdrijf wordt aangehouden foto's en vingerafdrukken vastleggen. Een wetsvoorstel dat het gebruik van vingerafdrukken en foto’s om de identiteit van verdachten en veroordeelden vast te stellen verruimt en de identificatieplicht uitbreidt is bij de Tweede Kamer ingediend.
    link, link


    Mei 2008: Zorgen om elektronische grenscontroles in V.S.
    De Electronic Frontier Foundation (EFF)* maakt zich zorgen vanwege het doorzoeken van elektronisch materiaal aan de Amerikaanse grens.
    Volgens recente berichtgeving zijn al meerdere gevallen bekend van reizigers wiens telefoons en notebooks werden onderzocht door de douane. Daarbij zou in gevallen ook een complete kopie zijn gemaakt van de data. Volgens de EFF is een dergelijke doorzoeking in strijd met het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet.
    *an international non-profit advocacy and legal organization based in the U.S. with the stated purpose of being dedicated to preserving free speech rights such as those protected by the First Amendment to the United States Constitution in the context of today's digital age

    link, link


    Mei 2008: Britse veiligheidscamera's fiasco
    De Britse overheid gaf miljarden uit aan veiligheidscamera's maar dit hielp niet de criminaliteit terug te dringen. "Het is een groot fiasco" aldus Mick Neville, hoofdinspecteur van de politie in Londen vandaag.
    De Britten hebben de meeste bewakingscamera's ter wereld. Er zijn 4,2 miljoen camera's in gebouwen, winkels, en bij wegen en treinstations.
    Neville: 3 procent van de overvallen opgelost door de camera's en zijn criminelen niet bang om gefilmd te worden.
    Uit een rapport van oktober 2007 bleek al dat 80 procent van het beeldmateriaal onbruikbaar is.

    link, link, link


    Mei 2008: Politie registreert alle kentekens bij Zwolle
    De kentekens van alle voertuigen die bij Zwolle over de snelwegen A28 en A50 rijden, worden door de regiopolitie IJsselland vastgelegd. Hiermee wil de politie criminelen opsporen. De politie mag de geregistreerde kentekens van niet-verdachte auto’s maximaal 4 weken bewaren.
    Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt het onaanvaardbaar dat alle kentekens van auto's op de snelweg bij Zwolle worden geregistreerd. „Wie iedereen monitort, overschrijdt een grens."

    link, link, link, link, link, link


    Mei 2008: ID-plicht voor prepaidbellers en in internetcafés
    Prepaidtelefoonkaarten mogen niet meer anoniem worden aangeschaft. Bezoekers van internetcafés, belhuizen en bibliotheken zouden zich moeten identificeren om computers te mogen gebruiken en geldtransactiekantoren moeten klantprofielen gaan opstellen.
    Dit is wat politie en Justitie willen n.a.v. een rapport over Nigeriaanse bendes die mensen oplichten door b.v. te melden dat iemand recht op een erfenis heeft of een prijs heeft gewonnen.

    link, link, link


    Mei 2008: VS tapten 20% meer af in 2007, NL 100x meer
    Volgens cijfers van de Amerikaanse regering is het aantal telefoontaps in 2007 met 20 procent gestegen ten opzichte van 2006. Dat leidt terecht tot kritische vragen over nut en noodzaak en de balans tussen opsporingsbelang en burgerrechten. Maar in Nederland wordt bijna 100 keer zo veel afgetapt, zonder dat de overheid enige verantwoording aflegt. (cijfers -> links)
    link, link, link, link, link


    Mei 2008: Britse inlichtingendiensten eisen OV-passagiers te mogen monitoren
    MI5 wil gebruik maken van de live-informatie van de nieuwe OV-chipkaartsystemen die gepland staan voor bussen, trams en treinen in Schotland, evenals gebruikmaking van automatische kentekenherkenning.
    Momenteel moeten inlichtingendiensten specifieke verzoeken indienen om een individueel te mogen monitoren, maar ze willen deze mogelijkheid hebben zonder eerst toestemming te moeten vragen.
    In London bestaat deze mogelijkheid al en vergelijkbare systemen staan gepland voor meer plaatsen in de U.K., waaronder Glasgow en Edinburgh binnen vijf jaar.

    link, link


    Mei 2008: Identificatie bij prepaid bellen en internetcafés zinloos
    Verplichte registratie van kopers van prepaidtelefoonkaarten zal tot een ‘enorme administratieve rompslomp’ leiden en niets bijdragen aan de strijd tegen criminaliteit zegt een woordvoerder van KPN, de grootste aanbieder van prepaidkaarten in Nederland. Volgens de woordvoerder zullen criminelen hun kaarten dan gewoon in het buitenland kopen. "De criminaliteit zal erom lachen"
    Frank Engelsman van Ultrascan gelooft niet dat deze registratieplicht tot vermindering van de oplichtingspraktijken via internet van deze bendes zal leiden. Engelsman: "In Frankrijk en Italië zijn die verplichtingen al ingevoerd. Er is niets te merken van vermindering van frauduleuze e-mails uit die landen.”

    link


    Mei 2008: Gegevens bellen en surfen heel Nederland jaar bewaard
    Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens. Providers moeten alle bel-, chat-, mail-, surf- en msn-gegevens van alle Nederlanders een jaar lang bewaren. De langere bewaartermijn kan de opsporing van misdrijven verbeteren, meent minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om telefoonnummers, e-mailadressen, bellocaties en de lengte van gesprekken.
    Nederlandse internetproviders, met XS4All voorop, protesteerden al jaren tegen de komst van de bewaarplicht. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens uitte forse kritiek op het wetsvoorstel van Hirsch Ballin. De lange bewaartermijn zou volgens het CBP in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

    link, link, link, link, link


    Mei 2008: Cameratoezicht in alle NS-treinen
    De NS gaat komende jaren alle treinen voorzien van cameratoezicht. De videocamera's komen in al het nieuwe materieel dat de spoorwegen hebben besteld. Bestaande treinen krijgen camerasystemen zodra ze aan de beurt zijn voor renovatie.
    Volgens de woordvoerder is cameratoezicht steeds meer gemeengoed in het openbaar vervoer. "We willen graag nog even terugzien wat er in een trein is gebeurd'', aldus de zegsman.

    link, link, link, link


    Mei 2008: Cameratoezicht helpt niets
    De nieuwe bewakingscamera’s die de NS gisteren aankondigde, helpen niet tegen onveiligheid en vandalisme in de trein. Dat zegt reizigersvereniging Rover. Een hele serie binnenlandse en buitenlandse onderzoeken onderschrijft dat.
    In de meest recente Nederlandse studie, anderhalf jaar terug gemaakt voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat, concluderen wetenschappers van instituut IVA dat camera’s criminaliteit en overlast niet kunnen voorkomen.

    link, link, link


    Mei 2008: Europa wil strenger toezicht op sociale netwerken
    Het Europese Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) vraagt om nieuwe Europese wetgeving om sociale netwerken (Hyves, Myspace, e.d.) te kunnen controleren.
    ENISA wil gebruikers beter kunnen beschermen, maar daarvoor moet het wel onder de motorkap van de netwerkdiensten kunnen kijken. De Europese Commissie stelt voor om ENISA meer bevoegdheden te geven door deze samen te voegen met een nog op te richten Europese telecommunicatiewaakhond.

    link, link, link


    Mei 2008: Database voor telefoongesprekken, emails & bezochte sites in UK
    De Britse regering bespreekt momenteel plannen door over de opslag van emails, telefoongesprekken, bezochte websites & smsjes. Met een dergelijke database denkt de regering criminaliteit en terrorisme beter te kunnen bestrijden.
    Momenteel worden telefoongesprekken en smsjes 12 maanden bewaard door telecombedrijven in overeenstemming met EU-regels.
    De Britse privacywaakhond en oppositiepartijen hebben al felle kritiek geuit en er wordt onder andere gesproken van "an Orwellian step too far".

    link, link, link, link


    Juni 2008: Duitse politie mag online computers doorzoeken
    De Duitse overheid heeft recentelijk een controversiële antiterreurwet aangenomen die de politie in staat stelt om huizen, telefoons en computers in de gaten te houden.
    In plaats van het aloude aftappen van telefoons, mag de Duitse politie nu ook videosurveillance uitvoeren en zelfs spyware op de computer van verdachten plaatsen om bewijs te verzamelen, anoniem een e-mail verzenden met een Trojaans paard erin behoort ook tot de mogelijkheden.
    De wet gaat tegen de beslissing in van het Duitse Hoger Gerechtshof dat pas nog besliste dat het spioneren van pc's van verdachten onwettig was.
    Overigens gebeuren zulke praktijken niet alleen in Duitsland. In Nederland liet de politie vorige maand nog weten in te breken op de pc's van verdachten. Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door het lager- en hogerhuis van het parlement.

    link, link, link, link


    Juni 2008: Gegevens voertuigen veel vaker bekeken door politie en justitie
    Politie en justitie hebben in 2007 ruim 222 miljoen keer informatie gehaald uit het kentekenregister van de Rijksdienstwegverkeer (RDW). Dat is een stijging van bijna vijftig procent vergeleken met 2006. Omgerekend naar het aantal voertuigen in Nederland, betekent dit gemiddeld dat gegevens over eigenaar en voertuig iedere twee weken worden bekeken. Dit blijkt uit het jaarverslag van de RDW.
    De RDW bewaart van tien miljoen voertuigen de technische specificaties en persoonsgegevens van de eigenaar. Behalve de datum van de laatste APK staan bijvoorbeeld het burgerservicenummer van de eigenaar in het bestand, evenals naam- en adresgegevens, rijbewijzen, bromfietscertificaten en verzekeringsgegevens.

    link, link


    Juni 2008: Tweede Kamer kreeg aangepast OV-chipadvies uit Londen
    De chip in de OV-chipkaart moet meteen vervangen worden, concludeerden deskundigen van de Universiteit van Londen in april. Hun rapport werd echter aangepast voor het naar de Kamer ging.
    Huizinga liet de contra-expertise door de Royal Holloway, onderdeel van de universiteit in Londen, uitvoeren toen bleek dat de in Nederland ontwikkelde chipkaart voor het openbaar vervoer was gekraakt. Dat betekende dat onbevoegden de persoonlijke reizigerskaart kunnen misbruiken.
    De conclusies van het Engelse onderzoek naar de OV-chipkaart blijken voor publicatie te zijn aangepast. Ook blijken vernietigende conclusies uit een TNO rapport uit 2004 te zijn genegeerd.
    Dat blijkt uit stukken die Webwereld samen met dagblad Trouw in handen hebben gekregen via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.

    link, link, link, link


    Juni 2008: Frankrijk gaat 'slechte' sites blokkeren
    Per September gaan Franse Internet Service Providers (ISPs) sites blokkeren waarvan internetters hebben aangegeven dat het om kinderporno, terrorisme, racisme of pogingen tot fraude gaat. De sites gaan na controle op een zwarte lijst.
    Alle ISPs hebben hun medewerking al toegezegd. Welke criteria de overheid precies hanteert om vast te stellen of een site slecht is, is onbekend. Ook is onduidelijk of er vooraf een afbakening is gemaakt van foute categorieën, of dat dit later nog kan worden uitgebreid.
    Frankrijk zal, wanneer het in Juli de voorzittershamer van de Europese Unie ter hand neemt, voor een pan-Europees blokkeringssysteem pleiten.

    link, link, link, link, link


    Juni 2008: DNA van alle agenten in databank
    Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) onderzoekt of er een DNA-databank van agenten moet komen.
    Hun sporen op een plaats van delict zouden snel kunnen worden geëlimineerd als hun DNA-structuur bekend is, zo hoopt Ter Horst.
    De politievakbonden zijn erg sceptisch. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP vindt het verplichten wel erg ver gaan.
    Na de zomer neemt Ter Horst een besluit. Als ze het plan doorzet, komt er voor het einde van dit jaar een landelijke regeling.

    link, link, link


    Juni 2008: Justitie verzamelt massaal DNA van kinderen
    In twee jaar tijd is het aantal DNA-profielen dat minderjarigen hebben afgestaan bijna verdrievoudigd. In 2006 waren dat 1627. In maart 2008 waren dat 5628.
    Sinds 2005 is iedereen verplicht DNA af te staan na veroordeling voor een misdrijf waar vier jaar of meer op staat, ook al valt de straf in de praktijk veel lager uit.
    Op diefstal staat bijvoorbeeld vier jaar, wat betekent dat ook het DNA van kinderen die een fles cola of een pakje kauwgom stelen voor twintig jaar wordt opgeslagen. Vaak geeft de rechter ze een taakstraf, waardoor opname in een DNA-database ongerechtvaardigd lijkt. Criminologe Junger Tas: "Dit is te gek voor woorden". De databank is opgezet om een registratie te hebben voor ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en minderjarigen plegen zelden van dit soort misdrijven. Dit is een aantasting van de privacy van minderjarigen." aldus Tas, verbonden aan de Universiteit Utrecht.

    link, link, link, link, link


    Juni 2008: Vingerafdruk niet meer verplicht voor Duits paspoort
    Duitsers kunnen straks kiezen of ze hun vingerafdruk willen toevoegen aan het nieuwe paspoort of niet. Alleen de foto zal verplicht gedigitaliseerd aan het document worden toegevoegd, de rest is optioneel.
    Niet alleen de vingerafdruk, maar ook de elektronische identificatie-functionaliteit, waarmee burgers zich bij internetloketten van de overheid kunnen identificeren, wordt facultatief,
    De verplichte vingerafdruk-toevoeging leidde niet alleen tot kritiek binnen SPD-gelederen: ook organisaties die zich sterk maken voor burgerrechten protesteren al tijden tegen de maatregel.
    In Nederland moet men wel in uiterlijk 2009 twee vingerafdrukken inleveren bij het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs.

    link, link, link, link, link


    Juni 2008: Alle huizen krijgen slimme energiemeters
    De nieuwe ‘slimme’ energiemeter wordt gebruikt voor het automatisch doorgeven van de meterstanden en moet consumenten helpen energie te besparen. De meter registreert elk kwartier het elektriciteits- en gasverbruik en een aantal andere gegevens en stuurt deze eens per 24 uur naar een dataserver.
    Het wetsvoorstel is strijdig met de Wet bescherming persoonsgegevens. Het verzamelen en beschikbaar stellen van gegevens over het energieverbruik, ongeacht de toestemming van de betrokkene, is niet toegestaan. De Consumentenbond is tegenstander van een verplichte uitrol van de digitale meters, die meer energie verbruiken dan de huidige mechanische meter.
    In het wetsvoorstel wordt gesteld dat open toegang tot de meetgegevens verzekerd is voor alle partijen die toegang nodig hebben, mits de gebruiker toestemming geeft. Maar nergens wordt vermeld hoe de gebruiker dit fiat kan verlenen. Ook maakt het voorstel niet duidelijk welke partijen beschikking krijgen over welke meetgegevens.
    De nieuwe meters worden nu eerst aangebracht in nieuwbouwwoningen en bij renovatieprojecten. Na twee jaar wordt bekeken of de meters slim genoeg zijn om een begin te maken met installatie in alle huizen.

    link, link, link, link, link


    Juni 2008: Amsterdam voert betalen met kenteken in
    In de wijk Slotervaart is het concept van een parkeerbonnetje verleden tijd: de vernieuwde parkeermeters zijn van een verbinding met de zogeheten parkeerrechtendatabase voorzien. Het invoeren van het kenteken en betalen voor de opgegeven tijd is voldoende om probleemloos te parkeren. Het betalen kan via de geijkte middelen, waaronder contant en met de chipknip.
    Heel Amsterdam zou op termijn over moeten op het nieuwe parkeersysteem: in 2009 moeten de overige stadsdelen het betalen via kenteken mogelijk maken, terwijl alle parkeermeters in 2010 aangepast dienen te zijn. Mogelijk zouden ook andere steden het Amsterdamse initiatief volgen, indien blijkt dat het een succes is.
    Parkeerwachters kunnen het kenteken van een geparkeerde auto op hun computer invoeren, waarna contact met de parkeerrechtendatabase wordt gelegd. Als de auto-eigenaar niet betaald heeft, volgt zoals vanouds een bon. Amsterdam is begonnen met een proef om ook de controle verder te automatiseren: sinds kort rijdt een auto, uitgerust met verkeerscamera's door de straten van de hoofdstad. Deze registreert automatisch de kentekens en controleert aan de hand van de centrale database of er betaald is. Op deze manier is na te gaan wie waar wanneer z’n auto geparkeerd had.

    link, link, link, link


    Juni 2008: Zweeds parlement keurt surveillance wet goed
    Het Zweedse parlement heeft een wet goedgekeurd die toestemming geeft om internationale telefoongesprekken af te luisteren, SMSjes, emails en internetgebruik te monitoren zonder dat er een bevel van de rechter nodig is. Honderden mensen waren bij het protest aanwezig bij het parlement. Volgens internetbedrijf Google en het Zweedse telecombedrijf TeliaSonera AB is de wet het meest ingrijpende afluisterplan in Europa.
    Parlementslid Peter Radberg van de Groenen zegt dat het ,,technisch onmogelijk" is om een onderscheid te maken tussen binnenlands en internationaal verkeer. Daarnaast bestaat het risico dat ook al het binnenlandse dataverkeer onder de wet valt, aangezien b.v. servers vaak in het buitenland gevestigd zijn en andere binnenlandse data de grens kan passeren.
    De wet is in strijd met Artikel 12 van de VN Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

    link, link, link, link, link, link


    Juni 2008: Verregaande afluisterwet op komst in VS
    Vooraanstaande Amerikaanse Democraten en Republikeinen zijn het eens geworden over het ontwerp van een verregaande afluisterwet. Het voorstel zal de volmachten van de regering over de telefoontap nog meer uitbreiden.
    De omzetting van het ontwerp in een wet zou de meest verstrekkende hervorming van het elektronisch toezicht zijn in 30 jaar, schrijft de New York Times.
    De wet staat toe dat de overheid door mag gaan met de surveillance zonder dat daar toestemming van een rechter voor is. Bovendien bepaalt het ontwerp dat telecommunicatiebedrijven die meehelpen met afluisterpraktijken waar geen gerechtelijk bevel voor is, beschermt worden tegen rechtzaken.
    Onder deze wet valt onder andere het monitoren en afluisteren van email en telefoongesprekken.

    link, link, link, link, link


    Juni 2008: VS kopiëren laptops, mobiele telefoons, camera's en meer op luchthavens
    Agenten van het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid kopiëren regelmatig de inhoud van laptops, mobiele telefoons, digitale camera’s en andere elektronische apparaten van Amerikanen of buitenlanders die de VS binnenkomen.
    Dat bleek woensdag tijdens een hoorzitting in de Senaat in Washington.
    Het ministerie geeft de praktijk toe, maar benadrukt dat het hierbij gaat om de "bescherming van de veiligheid in de VS.” Wat dat te maken heeft met het kopiëren van laptops van mensen is onduidelijk.
    Een rechtbank kwam al tot de uitspraak dat er geen bevel of verdenking nodig is voor een routine controle wanneer iemand de VS binnen wil komen. Alle bagage, inclusief alles in je laptop, mobiele telefoon, digitale camera en MP3-speler mag gecontroleerd en gekopiëerd worden door de U.S. Customs en Border Protection agents.

    link, link, link, link, link


    Juni 2008: Albert Heijn opgelicht met rubberen vingerafdruk
    Nog geen twee weken geleden introduceerde Albert Heijn zijn Tip2Pay als proef. De dienst laat consumenten met hun vingerafdruk voor boodschappen betalen.
    Ton van der Putte, oud medewerker van ATOS Origin die gespecialiseerd is in biometrie, maakte als demonstratie een kopie van een vingerafdruk. Met een rubberen kopie van een vingerafdruk kon hij vervolgens bij de kassa afrekenen. Zowel het systeem als de kassamedewerker hebben de vervalsing niet opgemerkt.
    Het kopiëren van een vingerafdruk is relatief eenvoudig. Een vingerafdruk op een verpakking of een glas is daarvoor al voldoende.

    link, link, link, link


    Juni 2008: Jeugdstrafrecht geen obstakel bij DNA-afname
    Het DNA-profiel van minderjarige criminelen mag even lang worden bewaard als dat van volwassenen. Dat schrijft staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) in antwoord op schriftelijke Kamervragen.
    Het DNA van veroordeelden voor misdrijven waarop een celstraf van vier jaar (waaronder ook het stelen van b.v. een fles frisdrank valt) of meer staat, wordt sinds 2005 opgeslagen in een databank. Het DNA van veroordeelden met een gevangenisstraf van minder dan zes jaar wordt twintig jaar bewaard, ook als er uiteindelijk geen sprake is van een celstraf, maar een werkstraf.
    Albayrak noemt het bewaren van DNA van jeugdige criminelen een 'efficiënte' methode om strafbare feiten op te helderen.

    link, link


    Juni 2008: EU en VS gaan privégegevens uitwisselen
    De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn bijna klaar met een juridisch akkoord waardoor veiligheidsdiensten gegevens kunnen raadplegen van elkaars burgers, zoals uitgaven met creditcards, bankgegevens, internetgebruik en reisdata.
    Het beoogde akkoord moet de huidige juridische problemen oplossen voor veiligheidsdiensten. De EU-diensten mogen de gegevens gebruiken om criminele feiten te voorkomen en te vervolgen, de VS mogen dat ook doen voor niet-criminele feiten.

    link, link, link, link, link


    Juni 2008: FBI krijgt database met handafdrukken, gezichtscans en wellicht irisscans Eind 2007 werd al bekend dat de FBI een nieuwe biometrische database wilde, maar nu is Lockheed Martin ook werkelijk bezig met de ontwikkeling van deze database. De database genaamd Next Generation Identification (NGA) zal verscheidene biometrische kenmerken bevatten waaronder gedetailleerde gezichtsfoto's, handafdrukken en mogelijk ook irisscans.
    Dat dergelijke databases voor criminelen al bestaan was duidelijk. Dit systeem gaat een stap verder, want werkgevers kunnen ook de afdrukken van hun personeel opsturen, zolang men zich maar houdt aan de privacywetgeving van de betreffende staat. Op deze manier kan de FBI een bedrijf in het geval van een gearresteerde werknemer inlichten.
    De database wordt de komende 10 jaar ontwikkeld en bijgehouden, wat Lockheed Martin een bedrag van 1 miljard dollar oplevert.

    link, link, link, link


    Juli 2008: CDA: DNA afstaan is een burgerplicht
    Het CDA wil mensen verplichten om DNA af te staan. Alle omstanders of omwonenden moeten - als de politie dat vraagt voor een moord of zedenzaak - hun haar of wangslijm afstaan. Dat vindt het CDA, dat morgen bij minister Hirsch Ballin (Justitie) aandringt om een hardere aanpak van weigeraars. De regeringspartij wil af van de 'vrijblijvendheid' bij DNA-onderzoeken. Wat het CDA betreft, behoort iedereen die niet meewerkt aan het afstaan van DNA tot de belangrijkste verdachten. "Iedereen vindt het een burgerplicht, behalve de mensen die wat te verbergen hebben. Als iemand weigert dan moet degene worden verplicht", zegt Van Haersma Buma.
    De partij wil ook de mogelijkheden verruimen om DNA af te nemen van verdachten. Nu kan dat alleen 'in het belang van het onderzoek'. Wat het CDA betreft, wordt er voortaan standaard DNA afgenomen van verdachten, zodat ook eerder gepleegde misdrijven alsnog worden opgelost.

    link, link, link, link

    [ Bericht 12% gewijzigd door paddy op 03-07-2008 23:15:33 ]
    I'm trying to make the 'net' a kinder, gentler place. One where you could bring the fuckin' children.
      † In Memoriam † zondag 20 april 2008 @ 20:48:27 #8
    13819 Loedertje
    Trotse GILF.
    pi_58192298
    Niet chronologisch dit, maar ook relevant:
    quote:
    Veel mensen hebben niet in de gaten wat er gaande is doordat de maatregelen in stukjes komen. Iedere losse maatregel leidt niet tot veel discussie. Maar als je ze samen beschouwt, ziet het er heel anders uit.
    Hier de meest relevante ontwikkelingen van de laatste tien jaar samengevat:

    * Wet ongebruikelijke transacties; Alle grote financiële transacties dienen gemeld te worden.
    * Telecomwet voor aftappen telefoonverkeer; Op verzoek moet ieder telefoongesprek (vast danwel mobiel) afgeluisterd kunnen worden.
    * Wet op de Legitimatieplicht; Iedereen moet in de openbare ruimte een kunnen laten zien wie hij/zij is
    * Preventief fouilleren; Indien de politie daar aanleiding toe ziet, kan men in aangewezen gebieden iedereen fouilleren.
    * Elektronisch Kind Dossier (EKD) en Verwijzingsindex; Met ingang van dit jaar moet van alle kinderen vanaf hun geboorte een EKD bijgehouden worden met daarin oa 900 vragen over de het kind, de ouders (gelovig of niet, vroeger mishandeld….) en de omgeving (slechte buurt, water dicht bij huis….). Meerdere instanties hebben toegang tot het dossier. Het blijft actief tot het kind 19 wordt en moet nog tot 15 jaar na het laatste incident bewaard worden (dus maximaal tot iemand 34 wordt)
    * Wet Vorderen gegevens; Geeft opsporingsinstanties meer bevoegdheden om gegevens bij verschillende organisaties opvragen. Zo kunnen bijvoorbeeld de uitleengegevens bij een bibliotheek ingezien worden
    * Swift; Nederland staat toe dat Amerika gegevens over internationale betalingen vanuit NL kan inzien
    * Bankgegevens; Nederland staat toe dat Amerika bij buitenlandse vestigingen van Nederlandse banken kan afdwingen de rekeninggegevens van Nederlanders in te zien
    * Vliegtuigpassagiersgegevens (PNR agreement); Europa (en dus NL) heeft ingestemd dat de VS allerlei gegevens over de passagiers krijgen voor vertrek, inclusief geloofsovertuiging indien bekend
    * Wijziging wet op de Telecom; Geeft de ministers de mogelijkheid om mobiele gesprekken af te luisteren en/of te lokaliseren, zonder gerechtelijk bevel en zonder medeweten van de telecomproviders.
    * Europese dataretentiewet; Alle verkeergegevens van mobiele gesprekken, alle positiebepalingen van mobiele telefoons en alle internethandelingen (mail, surfen…) moeten een half jaar worden bewaard en opgevraagd worden
    * Uitbreiding wet invordering; Alle bovengenoemde verkeersgegevens in Nederland tenminste 18 maanden bewaren (ontwerp)
    * Wet Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen en BSN; Alle bestanden van uitvoeringsorganisaties moeten op persoon (nu middels Burger Service Nummer) gekoppeld worden
    * Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten; De AIVD mag alle gegevensbestanden binnen overheid en bedrijfsleven opvragen en daarop datamining (patronen zoeken) toepassen
    * Videobewaking; In vrijwel alle gemeenten en in metro’s, bussen, treinen, winkels, winkelcentra, ziekenhuizen, sporthallen, etc… wordt er 24 uur per dag met videocamera’s alles geregistreerd wat plaats vindt
    * Elektronisch Medicatie Dossier: Alle gegevens over gebruikte medicijnen worden per persoon vastgelegd
    * Elektronisch Patiënt Dossier: Alle medische gegevens van een persoon komen in één elektronisch dossier te zitten (nog in opbouw)
    * OV chipkaart; Op naam staand vervoersbewijs dat vanaf 1-1-2009 voor alle openbaar vervoer met gelden en waarmee alle vervoersbewegingen vastgelegd kunnen worden
    * Nationale Sigint Organisatie
    * Paspoort met biometrische gegevens; Nieuwe paspoorten worden voorzien van een chip met biometrische gegevens. Deze gegevens komen vanaf 2009 ook in databases en kunnen voor andere doeleinden gebruikt worden.
    Een paar maatregelen zijn nog in de maak in het kabinet.
    What Would Goku Do
      dinsdag 22 april 2008 @ 22:44:03 #11
    145172 gronk
    adulescentulus carnifex
    pi_58238867
    TVP's verwijderd: ten eerste staat-ie momenteel sticky (hij zal tzt centraal komen, en bij stevige updates even omhoog komen), ten tweede zijn bookmarks ook handige dingen
    I'm trying to make the 'net' a kinder, gentler place. One where you could bring the fuckin' children.
    pi_58259347
    -edit-Op aanvraag verwijderd

    [ Bericht 23% gewijzigd door paddy op 10-06-2008 10:07:08 ]
      vrijdag 25 april 2008 @ 22:39:32 #13
    156695 Tism
    Sinds 24, Aug, 2006
    pi_58346447
    Officieel: Amerika leest je mail
    De NSA, onze favoriete Amerikaanse geheime dienst, heeft toestemming gekregen van president Bush om alle email 'in te zien'. Bush heeft nog snel voordat hij president af is een 'secret cyber-security Presidential Directive'-wet getekend. Nee, geen aluminium hoedje die je tegen dit soort inkijkoperaties gaat beschermen. De nieuwe wet waarin verregaande veruimmingen van de bevoegdheden van de NSA zijn opgenomen, is namelijk ook nog eens geheim. De NSA vroeg om de bevoegdheden om een 'electronische 9/11' te voorkomen, een cyberaanval dus. In principe heeft de wet in dit geval betrekking op het afluisteren van Amerikanen, maar ja, aangezien iedereen een hotmail.com, een gmail.com, naar Amerikaanse sites surft, en internet toch van de Amerikanen is, kan je er donder op zeggen dat ergens in een basement een nerd met al je mailtjes checkt als er leuke steekwoorden in staan. Daarnaast bekijkt de NSA nu ook al het verkeer dat de USA in - en uitkomt. Gebruik dus nooit de woorden Bush, terrorisme aanval, jihad, dood, homo, moslim, china, spionage en atoom in één mailtje, want dan ben je gewoon de lul...
    link, link
    pi_58406787
    April 2008: Camera scant kenteken bij grens
    De marechaussee hoopt dat de camera's in 2011 actief zijn bij alle overgangen met België en Duitsland.
    Behalve om criminelen op te sporen, dienen de camera's ook een ander doel. De verschillende opsporingsdiensten hopen zo een beeld te krijgen van wie er de grens passeert en uit welke landen de voertuigen komen.

    link, link
    quote:
    Op woensdag 30 april 2008 22:45 schreef zoalshetis het volgende:
    ik zie heel veel dingen die niet zozeer privacy-inperkend zijn, maar eerder gemakkelijk, efficiënt en dus kostenbesparend.

    neemt niet weg dat een soort van paria's in nederland tegen alle wetten zijn en liever een totale anarchie zien.
    Open er een topic over, of schrijf er een lied over, maar hier zit je in elk geval verkeerd.
    Er zullen namelijk ook mensen zijn die heil zien in een gechipte samenleving.
    pi_58461191
    Mei 2008: Zorgen om elektronische grenscontroles in V.S.
    De Electronic Frontier Foundation (EFF)* maakt zich zorgen vanwege het doorzoeken van elektronisch materiaal aan de Amerikaanse grens.
    Volgens recente berichtgeving zijn al meerdere gevallen bekend van reizigers wiens telefoons en notebooks werden onderzocht door de douane. Daarbij zou in gevallen ook een complete kopie zijn gemaakt van de data. Volgens de EFF is een dergelijke doorzoeking in strijd met het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet.
    *an international non-profit advocacy and legal organization based in the U.S. with the stated purpose of being dedicated to preserving free speech rights such as those protected by the First Amendment to the United States Constitution in the context of today's digital age

    link, link
    pi_58464437
    Maart 2008: EU negeerde privacywaakhond bij biometrisch paspoort
    Vorig jaar diende de Europese Commissie een plan in voor het opslaan van biometrische kenmerken op het paspoort, maar daarbij werd de Europese privacytoezichthouder niet betrokken, terwijl de EC dat wettelijk verplicht is.
    De privacywaakhond de EC adviseert om bij kinderen vanaf 14 jaar de vingerafdruk te nemen, in plaats van de zes jaar die nu is voorgesteld. Ook zouden ouderen hun vingerafdruk niet meer hoeven af te staan en moet de verzamelde biometrische data decentraal worden opgeslagen.

    link, link
      maandag 5 mei 2008 @ 00:34:54 #18
    145172 gronk
    adulescentulus carnifex
    pi_58483629
    I'm trying to make the 'net' a kinder, gentler place. One where you could bring the fuckin' children.
    pi_58511238
    Mei 2008: Britse veiligheidscamera's fiasco
    De Britse overheid gaf miljarden uit aan veiligheidscamera's maar dit hielp niet de criminaliteit terug te dringen. ''Het is een groot fiasco'' aldus Mick Neville, hoofdinspecteur van de politie in Londen vandaag.
    De Britten hebben de meeste bewakingscamera's ter wereld. Er zijn 4,2 miljoen camera's in gebouwen, winkels, en bij wegen en treinstations.
    Neville: 3 procent van de overvallen opgelost door de camera's en zijn criminelen niet bang om gefilmd te worden.
    Uit een rapport van oktober 2007 bleek al dat 80 procent van het beeldmateriaal onbruikbaar is.

    link, link, link


    Goh, als men niet zijn privacy opgeeft voor het veelgenoemde en belangrijkste argument "veiligheid", waarvoor dan wel precies?
      woensdag 7 mei 2008 @ 08:39:37 #20
    172669 Papierversnipperaar
    Cafeïne is ook maar een drug.
    pi_58525567
    http://www.volkskrant.nl/(...)le_auto_s_bij_Zwolle
    quote:
    ZWOLLE - De kentekens van alle voertuigen die bij Zwolle over de snelwegen A28 en A50 rijden, worden door de regiopolitie IJsselland vastgelegd en drie dagen bewaard. Bij een misdrijf in de regio kunnen de gegevens en het tijdstip van registratie worden gebruikt voor de opsporing van de dader.

    Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is hiervan niet op de hoogte en noemt het ‘onaanvaardbaar’ als op een route elk kenteken wordt geregistreerd. Volgens hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de regiopolitie IJsselland is de registratie niet in strijd met de privacywetgeving.

    IJsselland is het eerste korps dat dit systeem in gebruik neemt. Andere politiekorpsen gaan deze apparatuur ook installeren, zegt Aalbersberg. Op den duur kunnen alle computers voor automatische kentekenherkenning worden gekoppeld om voertuigen van verdachten te traceren.

    Met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie wordt onderzocht waar de grenzen liggen, aldus de hoofdcommissaris. De permanente kentekenregistratie is voor de politie een belangrijk wapen tegen ‘mobiel banditisme’: criminelen die van elders komen, in de regio inbraken of overvallen plegen en vervolgens via de doorgaande wegen snel verdwijnen.

    Niet-verdacht
    Volgens Aalbersberg worden kentekens van niet-verdachte voertuigen na maximaal drie dagen automatisch vernietigd, zonder verdere analyse. Dat geldt niet voor de auto’s van zware criminelen die in de landelijke politieregisters voorkomen. De korpschef wil weten welke criminelen zich op welke tijdstippen in zijn gebied bevinden. De Criminele Inlichtingen Eenheid analyseert deze gegevens in de hoop misdaden te kunnen oplossen.

    Aalbersberg ziet de camera’s boven de A28 en A50 als een logisch vervolg op camera’s die al op bedrijventerreinen en in binnensteden worden ingezet. Ook ziet hij weinig verschil met de politieman die in de jaren zestig ‘bloksurveillance’ liep en alles opschreef wat hij waarnam, inclusief kentekens.

    Opschrijfboekje
    ‘Ik wil veiligheid voor mijn burgers. De verkeersstromen zijn te groot voor een diender met een opschrijfboekje. De kentekenherkenning is effectiever, maar niet anders dan de bloksurveillance.’

    De korpschef ziet geen sluipende uitbreiding van bevoegdheden. De recherche kan al de camerabeelden opvragen van Rijkswaterstaat en beveiligingsbedrijven. ‘Rijkswaterstaat gaat zelfs verder. Die stuurde na kentekenregistratie filerijders een brief om wegwerkzaamheden aan te kondigen.’ Ook vraagt Aalbersberg zich af of de camera’s in warenhuizen en voetbalstadions niet bedreigender voor de privacy zijn dan de registratie op de snelwegen.
    Free Assange! Hack the Planet
    [b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
    De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
      vrijdag 9 mei 2008 @ 19:49:10 #21
    123170 alors
    zlata1234
    pi_58581338
    http://www.nu.nl/news/156(...)ernetcaf%E9%27s.html
    quote:
    Politie wil ID-plicht in internetcafé's
    Uitgegeven: 9 mei 2008 16:25

    AMSTERDAM - Internetcafé's moeten de identiteit van hun bezoekers controleren, prepaidkaarten mogen niet meer anoniem worden gekocht en geldtransactiekantoren moeten klantprofielen gaan opstellen.

    Dat zijn enkele maatregelen die de rechercheteams in Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Rotterdam bepleiten in een nog geheim rapport waaruit NRC Handelsblad vrijdag citeert. Het rapport doet verslag van een onderzoek naar het wegsluizen van geld door zogenoemde 'Nigeriaanse' internetfraudeurs.

    Groot geld

    De internetoplichters, die in de meeste gevallen afkomstig zijn uit West-Afrikaanse landen, maken veelvuldig gebruik van internetcafé's, geldkantoortjes en anonieme prepaidtelefoons. Ze bestoken hun slachtoffers met spamberichten, waarin de ontvanger een grote som geld in het vooruitzicht wordt gesteld, bijvoorbeeld een erfenis van een onbekend familielid of de hoofdprijs van een loterij.

    Om het geld te ontvangen, moeten echter al maar oplopende bedragen worden betaald, als administratiekosten of om schoonmaakmiddel te kopen waarmee bankbiljetten gereinigd worden. Slachtoffers verliezen soms vele duizenden euro's, en doen uit schaamte vaak geen aangifte.

    Anonimiteit

    Volgens het rapport wordt de opsporing van dergelijke cybercriminaliteit belemmerd doordat de daders in bijvoorbeeld internetcafé's, belhuizen en bibliotheken in anonimiteit te werk kunnen gaan. Ook geldtransactiekantoren, zoals Western Union en MoneyGram, zouden de identiteit van hun klanten vaak onvoldoende vaststellen.

    De politie wil dat internetcafé's, belhuizen en geldkantoortjes gaan vastleggen wie hun klanten zijn. Ook moet het onmogelijk worden om anoniem een prepaid telefoon aan te schaffen.
    know'm sayin?
    ×
    word? word.
      zondag 11 mei 2008 @ 00:57:08 #22
    20211 Da_Ripper
    Follow your bliss
    pi_58604051
    Voortbordurend op de vorige post...
    quote:
    Justitie wil vergaande maatregelen aanpak internetfraudeurs

    Justitie en politie willen dat het in Nederland onmogelijk wordt om anoniem te bellen, internetten en geld te wisselen. Ook het anoniem aanschaffen van prepaid-toestellen moet verboden worden.

    Fraude / Geld tellenMet deze lijst van maatregelen, die door de opsporingsdiensten aan verschillende ministeries, financiële instellingen en telecomaanbieders is aangeboden, hopen justitie en politie Nigeriaanse internetfraudeurs beter aan te kunnen pakken. De zogenaamde 419-scammers werken voor een deel vanuit Nederland en weten met spamberichten, waarin verzocht wordt om 'bemiddelingskosten', grote sommen geld binnen te halen.

    Volgens de lijst van aanbevelingen moeten kopers van een prepaid-toestel zich voortaan legitimeren. Ook moeten prepaid-mobieltjes geblokkeerd kunnen worden. Wisselkantoren zouden vaker de identiteit van een klant moeten controleren, zelf onderzoek gaan verrichten naar witwaspraktijken en een zwarte lijst van klanten moeten aanleggen. Dit geldt niet alleen voor Nigerianen die geld willen wisselen, maar ook voor Nederlandse burgers. Daarnaast moeten internetcafé's logboeken gaan bijhouden van mensen die internet-pc's gebruiken.

    Het College Bescherming Persoonsgegevens ziet niets in de voorstellen, zo meldt de NOS. Volgens het College zou Nederland zich op een 'glijdende schaal' gaan begeven als de voorgestelde maatregelen door de regering worden overgenomen, omdat alle Nederlanders een groot deel van hun privacy zouden moeten inleveren. Ook private speurders zien weinig heil in de maatregelen; de netwerken zouden zich razendsnel aanpassen aan een nieuwe situatie, bijvoorbeeld door mobieltjes uit het buitenland te betrekken en zelf clandestiene internetcafé's te openen.

    De voorgestelde maatregelen komen deels voort uit de praktijkervaringen van de Bovenregionale Recherche Noordwest en Midden Nederland. Tijdens 'project Apollo' werden door het rechercheteam 112 Nigerianen opgepakt. Vijftig van hen zijn inmiddels veroordeeld, de overigen wachten nog op een rechtszaak. Naar schatting verdienen de Nigeriaanse netwerken jaarlijks minimaal twintig miljoen euro, maar het bedrag zou nog veel hoger liggen omdat mensen uit schaamte geen aangifte zouden durven te doen. Hoewel de bendes zich vooral richten op de VS, komen er ook steeds meer meldingen uit landen als China en India. Niet alleen Nigerianen, maar ook Nederlanders maken volgens justitie onderdeel uit van het netwerk; naar schatting vijftigduizend Nederlanders zouden hun bankrekeningen ter beschikking stellen voor witwaspraktijken.
    Artikel
    Wat je vindt, ...
    pi_58631673
    Mei 2008: VS tapten 20% meer af in 2007, NL 100x meer
    Volgens cijfers van de Amerikaanse regering is het aantal telefoontaps in 2007 met 20 procent gestegen ten opzichte van 2006. Dat leidt terecht tot kritische vragen over nut en noodzaak en de balans tussen opsporingsbelang en burgerrechten. Maar in Nederland wordt bijna 100 keer zo veel afgetapt, zonder dat de overheid enige verantwoording aflegt. (cijfers -> linkjes)
    link, link, link, link, link
    pi_58632841
    Mei 2008: Britse inlichtingendiensten eisen OV-passagiers te mogen monitoren
    MI5 wil gebruik maken van de live-informatie van de nieuwe OV-chipkaartsystemen die gepland staan voor bussen, trams en treinen in Schotland, evenals gebruikmaking van automatische kentekenherkenning.
    Momenteel moeten inlichtingendiensten specifieke verzoeken indienen om een individueel te mogen monitoren, maar ze willen deze mogelijkheid hebben zonder eerst toestemming te moeten vragen.
    In London bestaat deze mogelijkheid al en vergelijkbare systemen staan gepland voor meer plaatsen in de U.K., waaronder Glasgow en Edinburgh binnen vijf jaar.

    link, link
    pi_58634111
    quote:
    Op vrijdag 9 mei 2008 19:49 schreef alors het volgende:
    http://www.nu.nl/news/156(...)ernetcaf%E9%27s.html
    [..]
    De politie wil dat internetcafé's, belhuizen en geldkantoortjes gaan vastleggen wie hun klanten zijn. Ook moet het onmogelijk worden om anoniem een prepaid telefoon aan te schaffen.

    Mei 2008: Identificatie bij prepaid bellen en internetcafés zinloos
    Verplichte registratie van kopers van prepaidtelefoonkaarten zal tot een ‘enorme administratieve rompslomp’ leiden en niets bijdragen aan de strijd tegen criminaliteit zegt een woordvoerder van KPN, de grootste aanbieder van prepaidkaarten in Nederland. Volgens de woordvoerder zullen criminelen hun kaarten dan gewoon in het buitenland kopen. "De criminaliteit zal erom lachen"
    Frank Engelsman van Ultrascan gelooft niet dat deze registratieplicht tot vermindering van de oplichtingspraktijken via internet van deze bendes zal leiden. Engelsman: "In Frankrijk en Italië zijn die verplichtingen al ingevoerd. Er is niets te merken van vermindering van frauduleuze e-mails uit die landen.”

    link
    abonnement bol.com Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')