In elk geval is zout eten voordat je gaat geven niet handigquote:Op donderdag 20 november 2008 16:15 schreef wyccie het volgende:
Ik was niet serieus.
En wijn lust ik ook niet.
Waarom niet eigenlijk?quote:Op donderdag 20 november 2008 16:17 schreef Elegy het volgende:
[..]
In elk geval is zout eten voordat je gaat geven niet handig
Gaat je bloed van klonteren en stollenquote:
Ja, maar om dat nu gelijk al klonteren en stollen te gaan noemen...quote:Op donderdag 20 november 2008 16:31 schreef Elegy het volgende:
[..]
Gaat je bloed van klonteren en stollen
Okee, tis niet dat je meteen schokbeton door je aderen hebt stromen maar het wordt wel wat dikker
Af en toe lichte paniek zaaien moet kunnenquote:Op donderdag 20 november 2008 23:36 schreef Trashcanman het volgende:
[..]
Ja, maar om dat nu gelijk al klonteren en stollen te gaan noemen...
Haha klonteren en stollen? Van zout stijgt je plasmavolume juist. Dikker wordt het zeker niet.quote:Op donderdag 20 november 2008 16:31 schreef Elegy het volgende:
[..]
Gaat je bloed van klonteren en stollen
Okee, tis niet dat je meteen schokbeton door je aderen hebt stromen maar het wordt wel wat dikker
Bedankt voor het opzoeken Mark, ik kon het nergens vinden op de site. Desondanks ben ik afgekeurd... de keuringsarts vond het verstandiger om niet te geven. Ook lag het computersysteem eruit en kon ik geen nieuwe afspraak maken.quote:Op vrijdag 21 november 2008 11:51 schreef Mark het volgende:
Van de Sanquin website:
Kan ik bloed geven na een vaccinatie?
Griep (influenza): donatie akkoord.
Ik heb zojuist ook mijn allereerste keuring gehad (Sanquin, enschede).quote:Op maandag 24 november 2008 21:41 schreef Chicolate het volgende:
Eerste keuring gehad, op basis van vragenlijst geen reden om uit te sluiten, hoog hb en hoor over paar weken of het bloed zelf ook in orde was . Niets engs aan.
Als ik me niet vergis zijn de naalden voor het afnemen van die halve liter bloed een tikje groter dan de naalden van de keuring.quote:Op woensdag 26 november 2008 12:06 schreef Fyodor het volgende:
Mensen die piepen over het bang zijn voor naalden: get over it and never mention it again!
Want het stelt echt niets voor, zo'n klein prikje.
Maar wat ze mij verteld hebben is dat het minder zeer doet. Althans, dat prikje in je vingertop doet aldus een man die al 30 jaar bloed gaf meer pijn (voor zover je daarvan kan spreken) dan de naald in je arm.quote:Op woensdag 26 november 2008 12:15 schreef wyccie het volgende:
[..]
Als ik me niet vergis zijn de naalden voor het afnemen van die halve liter bloed een tikje groter dan de naalden van de keuring.
Tis idd een dikkere naald, maar doet helemaal geen pijn vind ik zelf En idd, het vingerprikje doet meer pijn, dat komt vooral omdat er heel veel zenuwuiteinden op je vingertoppen zitten Bij zo'n vingerprik is het dan ook handiger om het net even wat meer aan de zijkant te doen, maar dat doen ze helaas niet al te vaak.quote:Op woensdag 26 november 2008 12:29 schreef Fyodor het volgende:
[..]
Maar wat ze mij verteld hebben is dat het minder zeer doet. Althans, dat prikje in je vingertop doet aldus een man die al 30 jaar bloed gaf meer pijn (voor zover je daarvan kan spreken) dan de naald in je arm.
En als het wel pijn doet... bring it on! Pijn is fijn, bloed is goed!
Als je meer zouten opneemt, stijgt de osmotische waarde (de hoeveelheid opgeloste stoffen) van het bloed. Je lichaam moet dat compenseren, want het is de bedoeling dat alles gelijk blijft: homeostase. Dat doet het lichaam door meer vocht aan het plasma toe te voegen. Je gaat dan dus minder plassen.quote:Op vrijdag 21 november 2008 08:05 schreef Elegy het volgende:
Euh huh Hoe komt dat dan?
Ben ik al die jaren voorgelogen
Dat zou de slogan van een nieuwe wervingscampagne moeten worden.quote:Op woensdag 26 november 2008 12:29 schreef Fyodor het volgende:
En als het wel pijn doet... bring it on! Pijn is fijn, bloed is goed!
Ah okee, bedankt voor de heldere uitlegquote:Op woensdag 26 november 2008 13:02 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Als je meer zouten opneemt, stijgt de osmotische waarde (de hoeveelheid opgeloste stoffen) van het bloed. Je lichaam moet dat compenseren, want het is de bedoeling dat alles gelijk blijft: homeostase. Dat doet het lichaam door meer vocht aan het plasma toe te voegen. Je gaat dan dus minder plassen.
Dat is ook de reden dat patiënten met een hoge bloeddruk soms een zoutmatigend dieet hebben: hoger plasmavolume zorgt voor hogere bloeddruk. Je kunt het effect van zout ook zelf testen: als je veel zouten eet, krijg je dorst :-).
Wat je eventueel kan doen is vast wat sportdrank (isotoon: dezelfde hoeveelheid opgeloste stoffen als bloed) drinken. Dan heb je zowel zouten als de juiste hoeveelheid vocht om je bloed osmotisch gelijk te houden. Sportdrank kun je ook na afloop drinken.quote:Op woensdag 26 november 2008 13:12 schreef Elegy het volgende:
[..]
Ah okee, bedankt voor de heldere uitleg
Dus als ik het goed begrijp is het zelfs béter om zout te eten voordat je gaat geven, of haal ik nu twee dingen door elkaar?
Normaal gesproken eet ik namelijk zelden zout, gooi het ook niet op mijn eten maar als we gaan, eten we meestal vantevoren bij een eetcafé wat. En daar is het eten altijd zout. Zouter dan bij mij in elk geval.
En ik drink ook best veel, minimaal drie liter water plus nog redelijk wat thee.
Klopt, als je veel water en/of zouten inneemt voor de donatie zal je per halve liter wat minder bloedcellen vinden. Je Hb kan dan ook iets omlaag gaan. Nogmaals, heel erg grote verschillen zijn lastig te realiseren, omdat je lichaam alles zal doen om zowel volume als samenstelling gelijk te houden. Verder maakt het alleen uit voor de kwaliteit van het volbloed, de meeste bloedproducten worden sowieso gescheiden.quote:Op woensdag 26 november 2008 13:20 schreef Mini_rulez het volgende:
Als je expres heel zout eet, wordt je bloed dan niet wateriger? Dus met minder cellen en bloedplaatjes per halve liter? Dat lijkt me niet het gewenste effect.
Alcohol drinken lijkt me ook niet erg handig als het bloed gebruikt gaat worden voor een transfusie, dan wordt diegene toch ook dronken?
Ik was juist vrij moeilijk te prikken, hij heeft uiteindelijk zelfs rechts geprikt (wilde eigenlijk links) omdat het zo onduidelijk was links. Ach prima, ook goed. Bloeddruk waren ze minder blij mee (125/60), maar kon er ook prima mee door.quote:Op woensdag 26 november 2008 12:06 schreef Fyodor het volgende:
[..]
Ik heb zojuist ook mijn allereerste keuring gehad (Sanquin, enschede).
Bloeddruk riant, Hb perfect, medische vragenlijst was een eitje. De bloedbuisjes waren zo gevuld, stelt trouwens ook niets voor. De aderen in mijn armen waren prima te prikken aldus de medewerkster.
Mensen die piepen over het bang zijn voor naalden: get over it and never mention it again!
Want het stelt echt niets voor, zo'n klein prikje.
Binnenkort word ik dus waarschijnlijk opgeroepen, ben ook benieuwd wat mijn bloedgroep is. Die is nog nooit eerder vastgesteld, wat volgens de keuringsarts wel een goed teken was
Vind trouwens ook dat het er heel professioneel aan toe gaat daar. Nou moet dat natuurlijk ook, maar het viel me wel gelijk op.
Hoewel 3 liter drinken + een hoeveelheid thee natuurlijk wel wat overdreven is.quote:Op woensdag 26 november 2008 13:17 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Wat je eventueel kan doen is vast wat sportdrank (isotoon: dezelfde hoeveelheid opgeloste stoffen als bloed) drinken. Dan heb je zowel zouten als de juiste hoeveelheid vocht om je bloed osmotisch gelijk te houden. Sportdrank kun je ook na afloop drinken.
Heel erg veel zal het niet uitmaken, aangezien je zegt normaal voldoende te drinken. Zout krijg je meestal ook zonder zelf toegevoegd zout voldoende binnen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |