abonnement Unibet Coolblue
pi_59897078
quote:
Op vrijdag 4 juli 2008 20:18 schreef sigme het volgende:
Nee hoor, dat klopt. Ik heb ze dit voorjaar gezaaid. Volgend jaar komen ze dan weer op, en dan graaf ik ze uit, selecteer de mooiste en zet die op hun definitieve plaats en dan heb ik er een paar jaar later pas asperges van.

Maar ik heb meer planten nu dan ik volgend jaar kwijt kan, en ik heb nog zaad over. Over een jaar of 15 a 20 heb ik weer zaad nodig..
Sanity is (not) statistical
pi_59899952
quote:
Op vrijdag 4 juli 2008 20:18 schreef sigme het volgende:
Over een jaar of 15 a 20 heb ik weer zaad nodig..
Dan zit je toch een beetje onder het moyenne hoor Sigme..
pi_59904242
Gelukkig heten asperges lustopwekkend .

Ik wil vandaag een en ander oogsten en ben wat aan het rondsurfen over inmaken etc. En nu kom ik tegen dat je ook prinsessebonen kan drogen.
quote:
Slabonen drogen
Haal de bonen af, breek ze zo nodig door, was ze en laat ze +/-10 min. koken. Laat ze uitgespreid koud worden. Droog ze in een matig warme oven.
bron:


en ook hier:
quote:
3.1.5. Prinsesse- en snijbonen

Dit is een Zwitserse specialiteit in stampotten. Daarvoor nemen wij mooie verse exemplaren. Wij maken ze schoon, wassen ze en laten ze 3 tot 4 minuten in zoutwater goed doorkoken. We laten ze uitlekken en drogen ze af. Daarna spreiden wij ze uit op een bakplaat (prinsessenbonen) of rooster (snijbonen) en drogen ze bij 50 tot 65° C. Wij controleren het goedje regelmatig zodat de bonen niet te hard worden.

Nou zijn de boontjes nog niet rijp (wat zeg ik, er zijn nog geen boontjes, de eerste bloei in een aantal plantjes is er net). Maar, tegen de tijd dat de grotebonenoogst aanbreekt heb ik misschien wel al de grote geweldige oven..


Ik heb hier zelf het boekje 'in pot en fles' van Annette Mierhof liggen, ook wel aardig, maar daarin meer jams chutneys en dergelijke, terwijl ik 'gewoon' bloemkool in een pot wil stoppen. De diepvries is al vol, en eigenlijk wil ik het spul minder stroomafhankelijk bewaren.

Ik heb ook nog wel een oud kook/huishoudboek hier liggen, eens even zien of dat nog wat nuttigs leert.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59904338
Ik heb eerst maar even wat foto'tjes gemaakt.

De asperges laten zich niet mooi fotograferen, zeker niet door een slechte fotograaf als ik. Maar die pluizige sprietjes op de voorgrond zijn dus mijn grote trots. Erachter staan wat zonnebloemen, en daarachter is gemengd bloemenspul aan het groeien.


Dit is een van de te oogsten bloemkolen. Ik had er 8 gezet (gekocht als kleine plantjes). 1 ging dood, 1 heeft nog geen kool, 2 zijn er al op. Dus vandaag ga ik er 4 oogsten.


De uien zijn ook oogstrijp, vind ik. Gewone gele, rooie en sjalotten, en knoflook. De knoflook verwacht ik niet veel van, die moet eigenlijk een half jaar eerder de grond in.


De courgettes produceren er nu een per twee dagen, en groeiende.. In hetzelfde bed ook een augurk, heeft nu 1 bloem, drie artisjokken en wat verdwaalde tomatenplantjes.


De tuinbonen op de achtergrond kan zo te voelen van geoogst worden. De stamslaboontjes ervoor zijn nog lang niet zover.


Zo mooi, de regenboogsnijbiet:
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59907094
Ga je ook een paar uien en preien laten doorschieten? Die bloeien erg mooi.

Toen mijn moeder vroeger een volkstuin had, hingen er volgens mij allerlei draden met bundeltjes sperciebonen bij de verwarmingsketel te drogen. Maar het kan zijn dat die mislukt zijn, want ik herinner me niet of ik ze later ooit op mijn bord heb gezien...

Volgens mij liet ze de bonen trouwens opgroeien tegen constructies van tonkin-stokken en vlastouw. Ze groeiden een heel end de lucht in.
pi_59913282
Nee, die ene ui met een bloemaanzet heb ik ook geoogst. Wel staat de bloemstengel nu hier in de vaas.

Dit waren de bloemkolen:

Een deel heb ik geblancheerd, gekoeld & ingevroren, een deel gekookt en potjes met azijn gezet, en een deel staat te pekelen en gaat dan morgen rauw in potjes met azijn.

Dit was alles wat ik vanochtend oogste:


De uien heb ik later nog wat beter uitgespreid, afgespoeld en laten drogen:

Toch ook best een aardige hoeveelheid knoflook (achter de rode ui). In het midden de sjalotten en de grootste stapel zijn de gewone gele uien.

Inmiddels zijn ze overgepakt in ondiepe doosjes, een week drogen en daarna kan het (dan droge) loof eraf en ga ik proberen ze tot strengen te knopen.

Wat een werk.
Op het uienbed ga ik denk ik wat extra augurk zetten.
De kolen had ik om en om gezet: bloemkool met witte kool. Dat schikt nou mooi, de witte kool kan de nu vrijgekomen ruimte wel gebruiken.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zaterdag 5 juli 2008 @ 20:32:40 #132
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_59914065
quote:
Op zaterdag 5 juli 2008 19:43 schreef sigme het volgende:
Nee, die ene ui met een bloemaanzet heb ik ook geoogst. Wel staat de bloemstengel nu hier in de vaas.

Dit waren de bloemkolen:
[ afbeelding ]
Een deel heb ik geblancheerd, gekoeld & ingevroren, een deel gekookt en potjes met azijn gezet, en een deel staat te pekelen en gaat dan morgen rauw in potjes met azijn.

Dit was alles wat ik vanochtend oogste:
[ afbeelding ]

De uien heb ik later nog wat beter uitgespreid, afgespoeld en laten drogen:
[ afbeelding ]
Toch ook best een aardige hoeveelheid knoflook (achter de rode ui). In het midden de sjalotten en de grootste stapel zijn de gewone gele uien.

Inmiddels zijn ze overgepakt in ondiepe doosjes, een week drogen en daarna kan het (dan droge) loof eraf en ga ik proberen ze tot strengen te knopen.

Wat een werk.
Op het uienbed ga ik denk ik wat extra augurk zetten.
De kolen had ik om en om gezet: bloemkool met witte kool. Dat schikt nou mooi, de witte kool kan de nu vrijgekomen ruimte wel gebruiken.
Ik ben vandaag naar de groenteman geweest.
pi_59915432
Ik heb het even nagevraagd, die drogende bonen waren capucijners en het was geen succes geworden Pekelen schijnt met sperziebonen wel te kunnen.

Hartstikke leuk om te zien wat je allemaal al geoogst hebt!

edit: spelfouten! Heb te zwaar getafeld vanavond..

[ Bericht 5% gewijzigd door dvr op 05-07-2008 22:24:35 ]
pi_59915672
Capucijners drogen heb ik met mijn moeder ook wel eens gedaan. Veel werk, kost veel ruimte, geringe opbrangst. En niet lekkerder of zo dan van de winkel. Wij hebben het niet weer gedaan.

Ik bedacht me dat volgens mij mijn schoonmoeder ook groene bonen droogt, als ze te dik zijn geworden om nog lekker te zijn. Na drogen worden ze helemaal zwart, en ze kookt ze daarna met een goed vet stuk vlees (zo weet ik het: zij stelt om die reden mijn schaperibbetjes op prijs). 'Dikke bonen' noemt zij dat. Ze vindt het een delicatesse, die ze niemand durft aan te bieden omdat de meesten ervan gruwen. Dus ik heb erover gehoord maar nooit geproefd.. En ik zou ook moeten navragen of het klopt wat ik zeg.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 6 juli 2008 @ 21:19:54 #135
43653 sigme
Veraan
pi_59934331
quote:
Op vrijdag 25 april 2008 10:29 schreef sigme het volgende:
Bijna alle bedden zijn nu gevuld. Ik heb nog 1 week, daarna moet ik drie maanden fulltime werken en is de tijd voor de moestuin dus heel beperkt. Gelukkig is liefste de schoffelaar, en heeft die meer tijd.
Bijhouden blijkt helemaal niet zoveel werk, eigenlijk. Wekenlijks er even er bij langs volstaat.
quote:
Stand van zaken per bed:
1. bladgroente, allemaal zaai (19 april):
groene sla (rigoletto); rode sla (vierjaargetijdensla); bleekselderij (clayworth pink); andijvie (nr5); snijbiet (regenboog).
2 rijen regenboogsnijbiet is teveel. Beter 1 rij regenboog en 1 rij groene.
Andijvie doet het uitstekend, maar we eten het niet .
De bleekselderij kwam voor de helft op en heeft veel tijd nodig, is nu nog lang niet oogstbaar. Vier rijen sla is ook wat veel, maar deze twee soorten zijn wel erg lekker.

Het plan is morgen de andijvie en de overgebleven (schietende) sla te rooien, en hier nog snel bietjes te zaaien.
quote:
2. ui
30 & 31 maart heb ik dit bed volgezet met plantuien (geel & rood) en sjalotten.
Inmiddels is denk ik een ruime helft bovengronds. De gewone uitjes zijn verder dan de rooie (die zijn nog niet allemaal boven), de knoflookjes hebben veruit het meeste loof, de sjalotten hebben een klein kroontje bovengronds.
Zeer geslaagd. Een heel bed vol uien was niet het plan voor de komende jaren, maar ik hou het maar zo denk ik. Al moet de knoflook eerder de grond in (in de herfst).

Ik heb vandaag hier nog wat tomaten gezet en augurkjes gezaaid.
quote:

3. kool:
halfvol; 14 april geplant: 4 x paksoi, 8 x broccoli, 1 wittekool, 1 bloemkool.
In de kas heb ik paksoi gezaaid in perspotjes, die kunnen later in dit bed erbij, en ik heb nog een soort mini-broccoli (broccoletto heet het geloof ik), om te zaaien. Kan heel laat gezaaid worden, dus dat volgt na de zomer.
Normale paksoi krap tussen kleine broccoli-plantje pakt goed uit. tegen de tijd dat de broccoli de ruimte nodig heeft is de paksoi op.
Broccoletto is inmiddels gezaaid.
quote:
4. bonen 16 april gezet:
3 dubbele rijen tuinbonen met 20cm tussenruimte, waarbij ertussen ok nog een rij dille gezaaid is (tegen de luizen).
3 rijen gele stamslaboon, op elke 5 cm 1 boontje
Vandaag eerste tuinbonen gegeten .
Stamslabonenplantjes zien er goed uit.
quote:
5. bietjes 24 april (gister dus) volgezet
9 rijen bietenzaad (zal dus nog 'op een' gezet moeten worden, later). Bietjes voor de herfst; van die langwerpige (die kunnen heel groot worden maar staan dan elkaar minder in de weg)
3 rijen plantui (aan de uiteinden en eentje in het midden)
Ziet er heel goed uit. Mooie grote bieten, en groeiende.
quote:
6. opkweken asperges uit zaad 19 april gezaaid
4 rijen asperges. 2 rijen met 15 tussen de zaadjes, 2 rijen op 5 cm. Als dat allemaal opkomt zal er nog flink gedund moeten worden, en dan nog is het teveel om hier volgend jaar een definitieve plek te wijzen. Maar eerst maar eens zien wat ervan opkomt.
1 m2 spinazie gezaaid,
4 rijen brave hendrik
Spinazie niet veel aan gehad - in het zaad geschoten. Brave Hendrik komt niet op (de stouterd). Asperge ziet er goed uit. In dit bed staan nu zonnebloemen en ander bloeispul.
quote:
7. wortel 23 april gezaaid
7 rijen winterwortel
1 rij uitplant voorgezaaide gewone ui
1 rij uitplant voorgezaaide lenteui
2 rij zaai rode florentijnse ui
1 rij bieslook (gescheurd polletje)
Gaat z'n gangetje. Worteltjes zijn nog lang niet klaar.
quote:
8. peul, 14 april gezaaid.
1 lengterij: doperwtjes. Ik zag vandaag dat ze opkomen .
1 lengterij: groene stamslaboontjes. Per 4a5 in een nestje op 30 cm afstand.
Morgen staan de doperwtjes op het menu. De stamslaboontjes heb ik nog een aantal keer moeten bijzaaien, een deel kwam niet op en er kwam ook nog wat vorst overheen. Ze bloeien nu net.
quote:

9. bladgroente (7 april)
Ik heb hier ijsbergsla & rucola uitgeplant (voorzaai in de kas), twee uitvallertjes heb ik vervangen.
Van de 2 rijen gezaaide lollo rossa komt er 1 rij goed op, de andere niet. Raar. Het waren wel twee pakjes zaad, misschien was er eentje heel oud? (Kwam niet uit mijn voorraad).
De gezaaide groenlof komt goed op, in de rij gezaaide spinazie zie ik groene sprietjes maar nog te vroeg (weinig/klein) om iets van te kunnen zeggen.
2 rijen snijbiet (gewone groene) zie ik nog niks van.
Van de rij uit een potje gescheurde en uitgeplante peterselie gaat de helft het halen, denk ik.
Sla & groenlof kan wel achterwege blijven, spinazie hadden we ook niet veel aan.
Inmiddels staan er wat tomaten in dit bed, en voor het najaar is hier kool gepland.

Ik heb vandaag in dit bed bloemkool gezaaid. Paarse. 10 stuks, ben benieuwd.
Morgen hoop ik ergens boerenkoolplantjes op de kop te tikken, dan komen die ook hier.
quote:
10. aardappels (12 april gepoot)
Nog niks aan te zien.
Lekker . Geen phytophthora te zien, valt mee dit jaar.
quote:
11. vroege bietjes (12 april geplant, voorzaai in de kas)
Er is wat uitval, maar veruit het meeste red het wel, al groeit het niet.
Een deel van de voorzaai was in bakken gedaan, een deel in perspotjes. Die in de perspotjes waren groter, en zijn er ook nu beter aan toe.
Vandaag gerooid. Er zaten nauwelijks bietjes aan.
Ik heb er nu stamslaboontjes gezet.
quote:
12. venkel schorseneer witlof
Nog leeg. Mag pas vanaf mei gezaaid worden, dus dat stel ik nog uit tot volgend weekend.
Venkel kwam niet op, witlof wel maar moest nog een keer worden bijgezaaid, schorseneer doet het prima.
quote:
13. aardbei 14 april geplant
Staan, bloeien, niks te melden.
Hmm. Matige aardbeien.
quote:
14. aardappel 12 april gepoot
Nog niks van te zien
quote:
15.
Preiplan is komen te vervallen, dat wordt niks dit jaar. Voorkweken op bedden is te arbeidsintensief. Ik zaai hier wel wat augurk, bed is nogal bemest en dat stellen augurken wel op prijs. Misschien zet ik van de herfst nog wel gekochte preiplantjes uit.
Augurk gezaaid, van de vier sneuvelden er 2 aan de vorst en 1 aan de slakken. Aan de vierde zijn nu net hele kleine augurkjes te zien.
Ik heb er courgettes bij gezet, doen het goed, drie artisjokken en wat tomaten.
quote:
16. kool, 14 april geplant
7 bloemkool
7 witte kool
1 bloemkool ging dood, de andere 6 op of in pot/diepvries, de wittekolen zien er erg goed uit. Om-en-om zetten was handig - extra ruimte nu de bloemkool geoogst is.
quote:
17. vroege wortel 31 maart & 17 april gezaaid/geplant
De rijen gezaaide wortel zijn al opgekomen, valt me niks tegen. Mooi dun gezaaid, al zal er toch ook nog fors gedund moeten worden.
De uitgeplante voorgezaaide worteltje doen het ook prima, daarvan ga ik er volgend jaar meer maken.
Het rijtje zaaiuitjes komt ook al op, keurig elke 2 cm een sprietje.
Mwah. Te arm bedje denk ik - alles gaat hier sloom.

Er staat nog wat wortel, en er is andijvie en sla bijgezet, en onlang venkel gezaaid. Daarvan is de helft opgekomen. Vandaag heb ik koemestkorrel over het bed verdeeld, en venkel bijgezaaid.
quote:
18. Dit was gepland voor bietjes dit jaar; vanaf volgend jaar komen hier (hopelijk) de asperges. Maar ik vond dat ik toch wel veel bietjes had en wat weinig boontjes, dus is hier 1 rij peultjes (roodbloeiende grijze) terecht gekomen. 22 april gezet, elke 5 cm 1 peultje. Er moet nog rijshout bij, later.
Prima peultjes, al hadden ze mest nodig gehad. Helaas heb ik al met al nu een bietjestekort.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59937447
Ik ben echt stinkend jaloers op je tuin.
Ik heb er de ruimte en het lijf niet voor om een groentetuin te onderhouden maar ik zou maar wat graag groente uit eigen tuin eten.
Maar een biologisch groente- en fruitabonnement en moestuinende schoonouders zijn een aardig alternatief.

Heb jij ook van die leuke verschillende kleuren bietjes in je tuin net als Jamie Oliver? Ik ben heel benieuwd hoe die smaken.
There is no love sincerer than the love of food.
  zondag 6 juli 2008 @ 22:56:15 #137
43653 sigme
Veraan
pi_59937594
quote:
Op zondag 6 juli 2008 22:50 schreef MinderMutsig het volgende:

Heb jij ook van die leuke verschillende kleuren bietjes in je tuin net als Jamie Oliver? Ik ben heel benieuwd hoe die smaken.
Dit jaar niet, eerder wel. Witte, gele en roze-wit-geringde. Die witte waren wat weinig zoet, de anderen smaakten precies als rode.

Ik zie bij vreeken reuzekroten, rood-wit geringd. Kilo's per stuk! Die neem ik volgend jaar .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59937970
Maar het staat wel leuk die verschillende kleurtjes.

Ik krijg deze week snijbiet. Ik moet maar eens op zoek gaan naar een recept want ik heb het nog nooit gehad en het is vast niet lang te bewaren.

Als rucola eenmaal is gaan bloeien is het dan een verloren zaak of gaat het er nog wel weer smakelijk uitzien? Anders moet ik toch nog weer even op zoek naar wat nieuwe. De bloemetjes waren overigens wel erg smakelijk in een salade, samen met de bloemetjes van de bascilicum. Bloemen van bieslook zijn minder aan te raden. (Scherp!! )

Wat zijn kroten?
There is no love sincerer than the love of food.
pi_59941117
quote:
Op zondag 6 juli 2008 23:11 schreef MinderMutsig het volgende:
Maar het staat wel leuk die verschillende kleurtjes.

Ik krijg deze week snijbiet. Ik moet maar eens op zoek gaan naar een recept want ik heb het nog nooit gehad en het is vast niet lang te bewaren.
Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.

Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
quote:
Als rucola eenmaal is gaan bloeien is het dan een verloren zaak of gaat het er nog wel weer smakelijk uitzien? Anders moet ik toch nog weer even op zoek naar wat nieuwe. De bloemetjes waren overigens wel erg smakelijk in een salade, samen met de bloemetjes van de bascilicum. Bloemen van bieslook zijn minder aan te raden. (Scherp!! )
Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.

Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:

Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
quote:
Wat zijn kroten?
Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_59943967
quote:
Op maandag 7 juli 2008 08:16 schreef sigme het volgende:

[..]

Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.

Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
[..]

Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.

Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:
[ afbeelding ]
Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
[..]

Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
Hoeveel ruimte heb je nodig voor bieten?

Oostindische kers heb ik inderdaad ergens in een hoekje staan maar die is dit jaar niet echt opgekomen. Misschien moet ik weer eens wat nieuwe zaaien.

Welke snijbiet ik krijg weet ik eigenlijk niet.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_59954692
quote:
Op maandag 7 juli 2008 11:28 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Hoeveel ruimte heb je nodig voor bieten?

Oostindische kers heb ik inderdaad ergens in een hoekje staan maar die is dit jaar niet echt opgekomen. Misschien moet ik weer eens wat nieuwe zaaien.

Welke snijbiet ik krijg weet ik eigenlijk niet.
Ik heb de bieten op rijtjes, zo'n 10 cm tussenafstand en 30 cm tussen de rijen, ongeveer. Ik zag bij de intratuin bietenplantjes te koop. Ik word heel shaggerijnig van de intratuin en heb me heilig voorgenomen er nooit weer te komen.

Bij de oostindische kers moet je eraan denken 'm op heel arme grond te zetten .

Bij de intratuin boerenkool noch spruiten . Vier rode kolen en 8 paksoi gekocht.

De andijvie, de sla, de groenlof is geruimd - deels naar de kippen, deels naar de compost.

In bed 1 staan nu nieuwe bieten gezaaid, 8 rijen maar liefst. Ik eet graag bieten.
De toefjes bleekselderij die stonden heb ik uitgegraven en als indivuduele plantjes teruggezet - blijken het toch 15 bleekselderijstruikjes te zijn.

In bed 3 heb ik de broccoleto gedund en een deel van de uitdunsels weer uitgepoot. En wat rode kool- en paksoiplantjes geplant.

Geen boerenkoolplantjes dus, maar ik had ook wel boerenkoolzaad. Mocht tot eind juni gezaaid worden, nou, dat is nog niet zo heel lang geleden.
In bed 9 had ik gister al bloemkool gezaaid, nu nog boerenkool erbij.

Zojuist verse doperwten gegeten. Mai wat lekker .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  dinsdag 8 juli 2008 @ 11:28:09 #142
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_59967530
ook leuk door de sla: viooltjes.
oh ja, komplimenten voor je grote bloemkolen. ze zien er prachtig uit. net als de uien en knof.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_60004313
Wat een fraaie oogst sigme!

Mijn stukjes moestuin in mijn achtertuin zijn een beetje zielig dit jaar. Wat aardbeien, maar veel door vogels aangepikt. Courgette lijkt het ook niet te doen. Wel flink wat grote aardappels gerooid van een paar overgebleven supermarktaardappelen die ik dit voorjaar gewoon in de grond had gestopt. Rucola zit overal en daar pluk ik regelmatig een handje van. Uien en venkel staan in bloei, ziet er prachtig uit. Heb nog pluksla gezaaid 2 weken geleden, ben benieuwd of dat nog op wil komen, in het late voorjaar heb ik er aardig van kunnen eten, nu waren de plantjes echt op. Paksoi had ik voorgezaaid, maar vervolgens vergeten. Asperges doen het goed, die mogen naar hun definitieve plek.
Volgend jaar de boel toch echt beter plannen, op tijd voorzaaien en beter in de gaten houden cq water geven.
Binenkort maar eens gaan plannen voor wat herfst/winterteelt, misschien dat er dan nog wat te eten valt.
pi_60233026
Afgelopen week trof ik dan toch phytophthora in de Gloria's. In de knol, het loof stond er nog goed bij. Dus ik heb direct alle aardappelen gerooid, en zo te zien valt de schade wel mee. De Dore's waren niet aangetast en zijn me prima bevallen (als patataardappel, maar dat is ook veel waard!)

De Gloria's en Eerstelingen zijn wel heel lekker (in de kook), maar ik vind ze wel heel veel ieniminipiepkleine piepertjes geven. Hoop werk om de grond weer schoon te krijgen.
Nou ja, volgend jaar minder aardappels zetten. Meer vers opeten, minder in de grond als de aardappelziekte toeslaat. Overigens ook dit jaar weer Coloradokevers. Niet al te schadelijk, maar bij de buren zijn verschillende planten tot op de stengel afgeknaagd.

In het ene aardappelbed heb ik nu prei gezet, 49 stuks, en ook nog drie paprika's en een spaanse peper. In het andere bed zijn aardbeien geplant.

Verder vandaag de 8ste bloemkool geoogst en de eerste boontjes. En de zoveelste courgette .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60235023
Ik begin nu toch te merken dat m'n balkon te klein is

Inmiddels heb ik al 11 tomaten geteld aan mijn planten en ik heb mijn kruisbessenstruik uit de grond getrokken omdat ie inmiddels toch wel echt dood is. Jammer, maar helaas. Verder groeit het me allemaal niet snel genoeg, ik ben veel te ongeduldig.
Sanity is (not) statistical
  zaterdag 2 augustus 2008 @ 21:00:23 #146
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_60515673
quote:
Op maandag 7 juli 2008 08:16 schreef sigme het volgende:

[..]

Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.

Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
[..]

Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.

Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:
[ afbeelding ]
Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
[..]

Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
Dat is wel een grappig ding, hij sjeest alleen je hele tuin door
pi_60516061
quote:
Op zaterdag 2 augustus 2008 21:00 schreef kaasplankje het volgende:

[..]

Dat is wel een grappig ding, hij sjeest alleen je hele tuin door
Het is een goede indicator van de eerste nachtvorst; het vergaat bijna direct tot pap.

Oh, en je hebt blijkbaar in je hele tuin arme grond.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60518022


Ik heb m'n eerste tomaat geoogst! En aangezien het wel een hele gele troscherrytomaat is, denk ik dat we er wel de hele week van kunnen eten ( )
Sanity is (not) statistical
pi_60743224
Hier is een eerste tomaat-in-de-kas langzaam aan het roodkleuren. De druif in de kas kleurt ook .

Inmiddels heb ik ook een heel aantal augurken geoogst. Nacht in zou gezet en dan in inmaakazijn, over een week kan de eerste pot geopend worden. En er staan alweer augurken klaar om in een pot te stoppen. De bloemkool uit azijn is erg lekker geworden . Broccoli loopt op z'n end, boontjes zijn er volop en in de nieuwe bonenplantjes zag ik zojuist de eerste bloemetjes.

Vandaag heb ik vijf witte kolen geoogst. Eentje was rot & kledderig (stinken!), die heb ik weggegooid. De andere vier heb ik aan reepjes gesneden. Zeven kilo gesneden kool.
Die heb ik gekneed met 70gram zout, en een paar lepels yoghurt. En dat staat nu in het zuurkoolvat.
In de tuin staan dan nog drie grote witte kolen, die stop ik morgen of overmorgen nog bij dat vat in.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 11-08-2008 21:07:34 ]
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60744151
Wat heerlijk zeg zo'n moestuin, die wil ik al jaren.
Leuk om mee te lezen en te zien wat je allemaal hebt
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')