Oh te gek.quote:Op vrijdag 21 november 2008 18:41 schreef freako het volgende:
[..]
. Ede Staal mag natuurlijk niet ontbreken in een topic over een moestuin in Groningen.
Veen ken ik niet, wel zand en rivierklei. Maar het advies van het niet-frezen klinkt als kweek.quote:Op zondag 14 december 2008 23:26 schreef Doedezemaar het volgende:
Mijn laagstam fruitboompjes staan nog maar anderhalf jaar, die kunnen nog wel verplaatst worden, ze waren ook nog maar 2 jaar toen ik ze kocht. Nog een keertje snoeien voordat ik ze ga verplaatsen, dat komt wel goed. Het is voornamelijk veengrond, met veel gras, en helaas niet alleen gewoon gras dat ik oppervlakkig zou kunnen afsteken om later her te gebruiken, maar ook wat grover en hardnekkiger spul. Ik werd gewaarschuwd om de grond niet te laten frezen omdat ik dan allemaal wortelstukjes zou krijgen die weer zouden gaan uitlopen, dus maar even meer advies inwinnen over hoe dat verder aan te pakken. Ik heb ooit een deel van mijn tuintje moeten ontdoen van zevenblad, dus ik weet wat je met een grondige en consequente aanpak kunt bereiken. Mijn idee was inderdaad om die aardappelen te poten om de grond beter te krijgen, dat had ik in mijn huidige stadstuintje ook gedaan met prima resultaat, goed dat jullie dat ook bevestigen.
En krantenpapier is voor het evenwicht in de compost, de juiste verhouding tussen 'bruin' en 'groen'.
Ja ik zou ook ineens wat vredelievender zijn in een dergelijke situatiequote:Op donderdag 22 januari 2009 18:57 schreef sigme het volgende:
Ik heb een van de male-chicks geslacht, een maandje terug. D'r waren 4 haantjes bij de 7 kuikentjes, eentje ging naar een boer in de buurt. De andere drie gingen op een gegeven moment vechten en deze ene was behoorlijk aangeslagen en dan maken ze 'm dood. Dus dat hebben wij toen maar gedaan. 't Was geen pretje, maar ja. 't Is wel gelukt. En opgegeten.
Van de twee overgebleven haan is er een (levend) gereserveerd, die gaat van het voorjaar weg, en die ander zal ook nog geslacht moeten worden. Maar voorlopig vechten zij niet al te hard en dan steken wij nog liever even de kop in het zand.
Hoe lang moestuinier je al?quote:Op donderdag 29 januari 2009 01:57 schreef Glesse het volgende:
Jeeej... een moestuintopic Erg leuk, al je verslag dat je hier doet, sigme.
Ik heb in Brabant in een rustige bosrijke omgeving op 5 minuten fietsafstand een tuintje... 100 m2.
In de volle grond? Of koud glas? Heb je een kasje?quote:De tomaten, 7 verschillende pepers en paprika's heb ik vandaag gezaaid. Dit vroeg zaaien is me vorige jaren erg goed bevallen.
Bij de schorseneer stond het apart vermeld, zaad is maar 1 jaar kiemkrachtig ofzo. Ik heb vorig jaar gekocht & gezaaid, en ik ga dit jaar datzelfde zaad gebruiken.quote:Wat zijn jullie ervaringen met het bewaren van zaad en het al dan niet teruglopen van kiemkracht? Ik weet dat er enkele gewassen zijn (zoals kervel) die je niet langer als een jaar kan bewaren. Mocht ik hier nu 'veel' teleurstellende berichten horen dan kan ik er nog altijd voor kiezen om nieuw zaad te kopen.
Doe je wel verslag ?quote:De geplande groenten voor dit jaar (sommigen heel weinig gewoon om te proberen, anderen veel omdat ik weet dat die me bevallen:
Er zijn meer / minder phytophthoragevoelige rassen. Vreeken heeft een ras dat -tot nog toe- aardappelziekte vrij is ( 402500 HOOFDTEELT RAS 'Texla' ). En neem anders in elk geval een vroege aardappel!quote:Aardappel (nog nooit gedaan, phytoptra angst
Wat voor teeltplan heb je?quote:Zoals je ziet een hele lijst, met een heel mooi teeltplan uiteraard Ben eens benieuwd
quote:Op donderdag 29 januari 2009 18:34 schreef sigme het volgende:
Nog niet zo lang, 3 jaar.quote:Hoe lang moestuinier je al?
In de volle grond, ik heb een klein stukkie koud glas, en ik heb thuis natuurlijk de vensterbank. Het gaat bij mijn tuin allemaal niet om gigantische hoeveelheden, dus met een beetje plannen, schuiven en dergelijke is dat wel te doen zo, alhoewel een kasje of serre ooit mooi zou zijn!quote:In de volle grond? Of koud glas? Heb je een kasje?
Hmmm.... Nou ja, ik heb het grootste deel nieuw gekocht uiteindelijk. Zoals altijd bij de Bolster. Biologisch, niet te duur, perfecte service, mooie rassen, snelle bezorging. Ja, het lijkt bijna of ik reclame maak...quote:Bij de schorseneer stond het apart vermeld, zaad is maar 1 jaar kiemkrachtig ofzo. Ik heb vorig jaar gekocht & gezaaid, en ik ga dit jaar datzelfde zaad gebruiken.
Verder had ik dit jaar een oud pakje slazaad (maar ik weet niet hoe oud), en daarvan kwam *niets* op.
Ja dat zou ik graag doen, maar zo een enthousiast poster ben ik nu ook weer niet eigenlijk. Maar mijn voornemen is om dit topic goed te blijven volgen, en wie weet als ik zo enthousiast blijf door jou posts, dat ik zelf ook eens een fotootje plaats ofzo.quote:Doe je wel verslag ?
Oke, dank daarvoor. Nu moet ik zeggen dat ik mensen ken die bij Vreeken bestellen die er steeds minder tevreden over zijn. Hoe zijn jou ervaringen met Vreeken?quote:Er zijn meer / minder phytophthoragevoelige rassen. Vreeken heeft een ras dat -tot nog toe- aardappelziekte vrij is ( 402500 HOOFDTEELT RAS 'Texla' ). En neem anders in elk geval een vroege aardappel!
Een vierslagige wisselteelt: Peul, Kool, Vrucht/Blad/Overig, Wortel/Nachtschade, en een vijfde gedeelte voor de vaste gewassen.quote:Wat voor teeltplan heb je?
100 m2 is een aardige lap, vind ik. Of is dat niet allemaal moestuin?quote:Op dinsdag 3 februari 2009 01:09 schreef Glesse het volgende:
Nog niet zo lang, 3 jaar.
[..]
In de volle grond, ik heb een klein stukkie koud glas, en ik heb thuis natuurlijk de vensterbank. Het gaat bij mijn tuin allemaal niet om gigantische hoeveelheden, dus met een beetje plannen, schuiven en dergelijke is dat wel te doen zo, alhoewel een kasje of serre ooit mooi zou zijn!
Als ik even snel wat vergelijk zijn ze toch wel flink duurder dan (bijvoorbeeld) Vreeken. Maar die is dan natuurlijk weer (meestal) niet biologisch. Voorlopig hecht ik niet aan biologisch zaad, dat ikzelf er geen gif op gooi is me voldoende .quote:[..]
Hmmm.... Nou ja, ik heb het grootste deel nieuw gekocht uiteindelijk. Zoals altijd bij de Bolster. Biologisch, niet te duur, perfecte service, mooie rassen, snelle bezorging. Ja, het lijkt bijna of ik reclame maak...
Ikzelf ben te lui om een goed logboek bij te houden, en dat is eigenlijk wel nodig. Mij helpt dit topic, want hier schrijven vind ik veel leuker dan in een eigen schriftje..quote:Ja dat zou ik graag doen, maar zo een enthousiast poster ben ik nu ook weer niet eigenlijk. Maar mijn voornemen is om dit topic goed te blijven volgen, en wie weet als ik zo enthousiast blijf door jou posts, dat ik zelf ook eens een fotootje plaats ofzo.
Waar zijn ze ontevreden(er) over? Ik heb eenmaal besteld, het duurde wel lang voordat dat binnen was, maar dat stond ook vermeld en het was er op tijd (op tijd om te zaaien). Ik ben vaker gewoon zelf erheen gegaan en ben van plan dat dit jaar ook te doen, vooral omdat knollen (aardappels en -peren) me te duur is in de verzendkosten (erheen gaan is nog duurder, maar er zijn natuurlijk andere bijkomende voordelen zoals snuffelen in de winkel).quote:Oke, dank daarvoor. Nu moet ik zeggen dat ik mensen ken die bij Vreeken bestellen die er steeds minder tevreden over zijn. Hoe zijn jou ervaringen met Vreeken?
Dan gebruik je dus niet het boek dat ik gebruik; ik kan je wel aanraden om het minstens eens door te bladeren (bibliotheek ofzo), het Handboek ekologisch tuinieren. Ik sla hele hoofdstukken over hoor, over grondsamenstelling en zuurtegraden en weet ik veel. Maar er staat ook erg veel praktische informatie in, per gewas.quote:Een vierslagige wisselteelt: Peul, Kool, Vrucht/Blad/Overig, Wortel/Nachtschade, en een vijfde gedeelte voor de vaste gewassen.
Vast staat de eerste teelt, en globaal de tweede teelt voor sommige stukken.
Dit jaar ga ik meer letten op de buren, welke gewassen elkaar dus positief beïnvloeden, en leg ik geen aparte kruidentuin aan maar geef ik mijn kruiden bewust een plek naast een buurman die ze positief beïnvloeden. Ik hoop dat ik hierin ooit zo ervaren raak dat ik een mooie evenwichtige moestuin kan hebben.
Ben benieuwd :-D
De teelt is veel schoner. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de biologische sla of het biologische spek: op zichzelf niet veel gezonder voor de mens, maar wel voor het milieu.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 07:45 schreef sigme het volgende:
Als ik even snel wat vergelijk zijn ze toch wel flink duurder dan (bijvoorbeeld) Vreeken. Maar die is dan natuurlijk weer (meestal) niet biologisch. Voorlopig hecht ik niet aan biologisch zaad, dat ikzelf er geen gif op gooi is me voldoende .
[..]
Jutteperen daarentegen..quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |