Aanrader! Ontzettend veel informatie, bijzonder leesbaar & practisch (al sla ik ingewikkeldheden over chemische samenstelling van de bodem over ).quote:
Dit handboek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die op dit ogenblik in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Maar daarnaast is het ook een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken.
Idem!quote:Op zondag 30 maart 2008 11:34 schreef qltel het volgende:
Ik houd je moestuin in de gaten, wij hebben dezelfde soort plannen.
Zit daar ook weidegraszaad bij?quote:Op zondag 30 maart 2008 12:36 schreef sigme het volgende:
Mochten mensen met grote moestuinplannen voor dit jaar in het noorden des lands wonen; de oude kwekerij 'de bolster' heeft nog oude zaden over en geeft die gráág en gratis weg. Dus niet de nieuwe kwekerij die de naam/website/klantenkring heeft overgenomen.
Dat oude zaad ligt te vergaan en dat gaat de oude kwekers zeer aan het hart. Dus.. liefhebbers zijn welkom.
( Pieter Venemakade 61 Kiel-Windeweer )
Dat durf ik niet te zeggen. De "nieuwe" bolster voert dat zo te zien niet in het assortiment..quote:
Graag!quote:Op zondag 30 maart 2008 14:49 schreef sigme het volgende:
Dat durf ik niet te zeggen. De "nieuwe" bolster voert dat zo te zien niet in het assortiment..
Ik kan even kijken of ik een telefoonnummer heb van de oude bolster .
Ik heb ooit eens ecologisch verantwoord graszaadmengsel gekocht, rond de ¤100,- euro/kg meen ik !
Dat boek heb ik vorige maand gekocht, echt een perfect naslagwerk! Dit jaar voor het eerst zelf ook aan 't moestuinieren op 100 m2, de vorige maand ingezaaide tuinbonen komen nu op en dit weekend de vroege aardappelen gepoot, slaplantjes en peterselieplantjes geplant en peultjes, rode kool, rode zaaiui, worteltjes en radijsjes gezaaid.quote:Op zondag 30 maart 2008 10:55 schreef sigme het volgende:
Bovendien heb ik uit de bieb dit boek gehaald (en inmiddeld besteld)
[..]
Hm, zonnebloemen lijkt mij ook wel wat. Is het ook zinvol/rendabel voor een leuke opbrengst pitten? Of meer voor de "mooi'?quote:Op maandag 31 maart 2008 20:08 schreef dvr het volgende:
Als je nog een bedje overhebt, zijn radijsjes, courgettes, meloenen en pompoenen erg leuk om te zien groeien. Zonnebloemen en een hennephaag ook
Ik heb er zelf nooit echt iets mee gedaan (het is gewoon leuk ze te zien groeien en bloeien), maar je kunt de pitten roosteren en eten, of de uitgebloeide koppen droog bewaren en in de winter ophangen voor de vogeltjes.quote:Op woensdag 2 april 2008 14:05 schreef phluphy het volgende:
Hm, zonnebloemen lijkt mij ook wel wat. Is het ook zinvol/rendabel voor een leuke opbrengst pitten? Of meer voor de "mooi'?
Staan er aardbeien op je lijstje? Vanaf volgende week donderdag 6 aardbeienplantjes voor 3 euro bij de Duitse Aldi.quote:
Da's best leuk, inderdaad! Maar een moestuintje kun je in practisch elke tuin kwijt..quote:Op woensdag 2 april 2008 15:32 schreef oh-oh het volgende:
Wat een gaaf topic, ik zou zo graag op een boerderie wonen!
Én ik heb ooit op LLINK gezien dat ze in Ghana ofzo de mensen ook zonnebloemen tussen hun gewassen lieten planten, omdat slakken en ander ongedierte zonnebloem-groen lekkerder vindt dan je groentequote:Op woensdag 2 april 2008 14:05 schreef phluphy het volgende:
[..]
Hm, zonnebloemen lijkt mij ook wel wat. Is het ook zinvol/rendabel voor een leuke opbrengst pitten? Of meer voor de "mooi'?
voor de een een klus, voor de ander een liefhebberij. zo is het ooit gekomen dat boeren boeren werden en artsen artsen.quote:Op zondag 6 april 2008 20:01 schreef MinderMutsig het volgende:
Leuk topic
Ik heb de verkeerde genen voor een moestuin maar mijn schoonouders hebben er wel een en die plunder ik dus regelmatig. Wat een klus zeg, om zo'n tuin aan te leggen en te onderhouden.
Ik zou dolgraag diegene zijn met groene vingers die lekker in de tuin rommelt en dan eigen verse groente op tafel zet maar het zit er gewoon niet in. Ik kan nog net mijn kruiden in leven houden maar zelfs daarvan sneuvelt regelmatig een plantjequote:Op zondag 6 april 2008 20:23 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
voor de een een klus, voor de ander een liefhebberij. zo is het ooit gekomen dat boeren boeren werden en artsen artsen.
Op www.denieuwetuin.be kun je voor E2,50 het boekje van ene meneer Bauwens bestellen, speciaal voor het kweken van groenten in potten, op terras of balkon. =)quote:
Dat ga ik ook zeker nog een keer doen .quote:Op zondag 6 april 2008 19:12 schreef zoalshetis het volgende:
ik weet niet helemaal of dit thuishoort in dit topic, maar het is misschien wel een leuke aanvulling binnen dit topic voor mensen die van paddestoelen, lekker, natuurlijk en heel erg simpel houden.
zorg dat je een paar oude boomstammetjes hebt en je kan een paar jaar lang een paar keer per jaar de lekkerste paddestoelen oogsten.
Nou, het idee is zoveel mogelijk dingen zelf bij elkaar te arbeiden en zo weinig mogelijk te werken voor geld, dus ik zal opslaan. Ik heb een vriezer, maar het lamsvlees gaat vóór, en ik vrees dat er dan ook dit jaar weer weinig ruimte overblijft voor groente.quote:Op zondag 6 april 2008 20:23 schreef AnneX het volgende:
En als je teveel oogst voor eigen gebruik : heb je dan opslag of geef je het weg ?
ja er staan prijzen, bij bestel nu, maar ik had idd ook moeite met die site. natuurlijk is halen beter dan opsturen! . het is ook niet zo dat ik deze site ken of de aanbieder. het lijkt me gewoon erg ok. en onderhoudsvriendelijk te houden naast groenten.quote:Op zondag 6 april 2008 21:04 schreef sigme het volgende:
[..]
Dat ga ik ook zeker nog een keer doen .
Op de site die jij linkt zie ik geen prijzen staan (behalve van een kadopakket), misschien kijk ik er over heen.
Bij de kweker waar ik veel zaden en pootgoed haal hebben ze ook van die entpennen en broeddingen. Ik ga het liever een keer halen dan laten opsturen, misschien volgend jaar. Neem ik gelijk weer wat van hun aardappels mee, zoveel mooie leuke rasjes .
1) De aarde is een prima isolator (vb wijnkelder) en geeft weinig warmte af. (natuurkunde les 1) 2) Bij zoninstraling wordt in de kas kortgolvige straling in langgolvige omgezet. Kortgolvige kan de kas wel in, langgolvige kan er echter niet uit en wordt teruggekaatst. Effect: broeikas. (natuurkunde les 2) Kortom, het idee van een dieptekas lijkt me niet zo handig, althans het achterliggende principe is niet juist. En dat de plantjes beter groeien, dat is een kwestie van de juiste, wat hogere temperatuur (zei meneer de plantenfysioloog). Wat dat betreft zijn het net mensen...quote:Op zaterdag 12 april 2008 06:09 schreef sigme het volgende:
Dieptekas..
Daar ga ik op googelen. 'truste!
Wat zon in de winter zorgt voor een stuk hogere temperatuur maar helaas zien we die tot nu niet zo vaak.quote:Op zaterdag 12 april 2008 06:23 schreef sigme het volgende:
Nou, ik vind 't niet zo'n gek plan.
[ afbeelding ]
Ik heb een "gewone" kas, en dat werkt heel mooi, maar het wordt er verrot koud in de winter / 's nachts. De aarde geeft weinig warmte af - maar wordt ook niet heel koud. Met zo'n glaspartij ervoor zou het wel eens genoeg kunnen zijn om vorst buiten te houden.
En ik heb nog een verzameling kozijnen-met-glas liggen, waar ik niks nuttigs mee weet te verzinnen.. Misschien maak ik wel een klein dieptekasje .
Me too.quote:Op zaterdag 12 april 2008 11:39 schreef Doedezemaar het volgende:
De BBC is sowieso erg goed met tuinprogramma's. Gardeners World volg ik al jaren religieus
Carol.quote:en ook de serie van Carol Klein "Grow your own veg" was super.
Grappig, precies de 2 soorten die ik ook heb staan.. 2 weken geleden gepoot (ongeveer 30 m2 slechts). Dit weekend helaas niet aan de moestuin toegekomen (achtertuin van tante en zus onder handen genomen). Deze week ga ik 's avonds nog bietjes zaaien en wat onkruid wieden. Het weer wordt mooier en er valt meer te doen in de tuin!quote:Op zaterdag 12 april 2008 12:27 schreef sigme het volgende:
bed 11 is nu bepoot met Eersteling,
bed 14 met Gloria.
Grond verbeteren is een langdurig proces. Compost kun je zelf maken, genoeg voor een moestuin. Grotere hoeveelheden kun je denk ik wel via de gemeente regelen (nog niet zelf geprobeerd). Kleigrond is het best te bewerken voor de winter.. als je dan elk jaar compost de grond in spit, verbeter je elk jaar de structuur van de grond een stukje tot je mooie, vruchtbare, kruimelige, goed drainerende en humusrijke aarde hebt.quote:Op maandag 14 april 2008 10:15 schreef lionessa het volgende:
Ik heb ook een moestuin, maar ik weet niet zo goed hoe ik de grond moet verbeteren. Er wordt compost aangeraden, maar waar haal ik dat?
Ik heb hele zware kleigrond en spit wel de stukken om voordat ik ze inzaai of plantjes plant. Op die manier haal ik ook gelijk al het wortelonkruid weg.
Hmpf. Ik had me verteld. Stond ik daar, met een bak aardbeienplantjes, was het bed bezet! De Gloria's waren in bed 13 terecht gekomen. Nou bleek de waarde van het neurotisch stokjes steken - ik heb de aardappels uitgegraven en een bed verder herpoot. Gelijk ook de vier ontbrekenden bijgepoot.quote:Op zaterdag 12 april 2008 12:27 schreef sigme het volgende:
bed 11 is nu bepoot met Eersteling,
bed 14 met Gloria.
Heb jij ze voorgekiemd? Ik ben sowieso erg benieuwd wanneer de jouwe dan opkomen in vergelijking met de mijne.quote:Op maandag 14 april 2008 10:28 schreef Perrin het volgende:
[..]
Grappig, precies de 2 soorten die ik ook heb staan.. 2 weken geleden gepoot (ongeveer 30 m2 slechts). Dit weekend helaas niet aan de moestuin toegekomen (achtertuin van tante en zus onder handen genomen). Deze week ga ik 's avonds nog bietjes zaaien en wat onkruid wieden. Het weer wordt mooier en er valt meer te doen in de tuin!
Yep, ruim voorgekiemd, wel redelijk diep gepoot uit angst voor nog een nachtvorst die de jonge plantjes zou aantasten.. Zodra ze opkomen, geef ik een gil.quote:Op maandag 14 april 2008 19:22 schreef sigme het volgende:
[..]
Heb jij ze voorgekiemd? Ik ben sowieso erg benieuwd wanneer de jouwe dan opkomen in vergelijking met de mijne.
Ik heb nog wat Dore's erbij gezet; op een heel klein stukje pas ontgonnen grond. Een beetje veel (8 ) op klein oppervlak (1 m2): het doel is meer om door het loof de grond schoon te maken dan de oogst. Grote kans dat die toch wordt opgevreten door ritnaalden .
Perrin, nog geen piepers boven? Hier wel, zeker de helft (sinds vandaag).quote:Op dinsdag 15 april 2008 08:25 schreef Perrin het volgende:
[..]
Yep, ruim voorgekiemd, wel redelijk diep gepoot uit angst voor nog een nachtvorst die de jonge plantjes zou aantasten.. Zodra ze opkomen, geef ik een gil.
aaaaargh... je doet het goed meissie!quote:Op maandag 28 april 2008 20:15 schreef sigme het volgende:
(Over vruchten plukken gesproken: sigme's fruitgaarde )
Oei, sorry, helemaal overheen gelezen.quote:Op maandag 14 april 2008 10:15 schreef lionessa het volgende:
Sigme jij had dat zwarte landbouwzeil erop liggen.Is dat zeil met gaatje ofzo? En waar heb je dat vandaan?
Oh-oh.. ( Een autarkisch experiment )quote:Op maandag 28 april 2008 20:27 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
aaaaargh... je doet het goed meissie!
ik zal later helemaal selfsuppliing zijn, want dat is mijn uiteindelijke missie.
uiteraard is dit niet het onthouden van een ziekenhuisbezoek wanneer dat nodig is, of een complete vorm van bosmens. gewoon beschaafd je vruchten plukken. mauretanië is leuk
ja! je zou zo mijn soulmate kunnen worden, dat had ik ook al uit andere topics gelezen.quote:
je kan ook gewoon een dagje zee plannen en dan schelpen rapen en die in stukjes slaan, als ze dat niet al waren. kalk is ook goed voor de grond. en anders escar-go. biologisch en toch effectief.quote:Op zaterdag 24 mei 2008 12:31 schreef sigme het volgende:
Heb je enig idee hoe dat ruikt? Ik wel. Ik weet ook hoe dooie schapen ruiken na drie weken in de zomerzon gelegen te hebben. Potjes verzopen slakken stinken harder.
Koperringen helpen ook, net als opstaande randjes van plastic.
Ik hou het op kort gras en veel spreeuwen, en er zijn hier gelukkig bepaald niet veel slakken.
quote:
Eine Beetumrandung aus Profilen, die aus mit Kochsalz verpreßtem Holzmehl bestehen: Beim Zusammentreffen mit diesem Material bekommen Schnecken einen Kontaktschock
zout op een ingelijmd plankje strooien is ook niet zo duur.quote:Op zaterdag 24 mei 2008 12:40 schreef sigme het volgende:
Dit lijkt me ook mooi, als ik veel slakken & veel geld had schafte ik het aan.
[..]
Kalk is natuurlijk niet voor alle groenten op alle gronden echt goed, daar moet je toch wat voorzichtig mee zijn. En bij een grote moestuin is schelpen kopen misschien handiger. Cacoadoppen schijnen ook te helpen (maar zijn ook kalkrijk!). Scherp zand is misschien wel het eenvoudigst.quote:Op zaterdag 24 mei 2008 12:36 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
je kan ook gewoon een dagje zee plannen en dan schelpen rapen en die in stukjes slaan, als ze dat niet al waren. kalk is ook goed voor de grond. en anders escar-go. biologisch en toch effectief.
Da's wel een goeie. Die stank komt inderdaad bij het weggooien pas goed vrij, werkelijk, wat een stank . Ik kon het net binnenhouden .quote:en over die stank, die kan ik me idd nog herinneren van bij mijn ouders. maar die komt alleen maar voor als je het weggooit, want het bier doet dienst als een aardig stankslot voor de opgeloste slakkendrab onderin. ik raad aan om potten te gebruiken en het deksel erop te draaien, als ze nog in de grond staan, bij vervanging.
Maar dat is na een buitje toch weg, lijkt mij?quote:Op zaterdag 24 mei 2008 12:43 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
zout op een ingelijmd plankje strooien is ook niet zo duur.
misschien moet eens gaan praten met iemand die die zoutblokken voor paarden maakt.quote:Op zaterdag 24 mei 2008 12:53 schreef sigme het volgende:
[..]
Kalk is natuurlijk niet voor alle groenten op alle gronden echt goed, daar moet je toch wat voorzichtig mee zijn. En bij een grote moestuin is schelpen kopen misschien handiger. Cacoadoppen schijnen ook te helpen (maar zijn ook kalkrijk!). Scherp zand is misschien wel het eenvoudigst.
Wat ik doe: een flinke rand goed droog en zwart houden (schoffelen!) is hier afdoende. En lang gras trekken.
[..]
Da's wel een goeie. Die stank komt inderdaad bij het weggooien pas goed vrij, werkelijk, wat een stank . Ik kon het net binnenhouden .
Er hoeft trouwens na een eerste laagje bier niks aan gedaan te worden - slakken vinden de lucht van dodeslakkendrap ook behoorlijk aantrekkelijk. En op mysterieuze wijze raakt zo'n potje nooit vol. Het stinkt gewoon zachtjes de opgeloste slakkendrap omhoog.
[..]
Maar dat is na een buitje toch weg, lijkt mij?
Nee ik heb het nog nooit geroken. Ik had die tip gekregen voor bij ons in de tuin maar als ik jou zo hoor geloof ik dat ik eerst andere methoden ga proberen.quote:Op zaterdag 24 mei 2008 12:31 schreef sigme het volgende:
Heb je enig idee hoe dat ruikt? Ik wel. Ik weet ook hoe dooie schapen ruiken na drie weken in de zomerzon gelegen te hebben. Potjes verzopen slakken stinken harder.
Koperringen helpen ook, net als opstaande randjes van plastic.
Ik hou het op kort gras en veel spreeuwen, en er zijn hier gelukkig bepaald niet veel slakken.
Ik heb aan een zijde van de moestuin een haag staan (rozebottel), waaronder gras groeit. Aan de andere zijden kan ik het gras maaien, maar onder die haag niet. Lang gras is fijn voor slakken - dus onder de haag trek ik het uit.quote:Op zaterdag 24 mei 2008 13:47 schreef liesell het volgende:
Sigme, wat bedoel je precies hiermee? >>>Wat ik doe: een flinke rand goed droog en zwart houden (schoffelen!) is hier afdoende. En lang gras trekken . Gras als slakkengangvertraging?
Een phytophthoraresistent aardappelras is er ook niet, dat is de heilige graal van de aardappelveredelaars. .quote:Op zaterdag 12 april 2008 05:31 schreef sigme het volgende:
Zoalshetis, ik ken wel aardappels die resistent zijn tegen aardappelmoeheid (aaltjes), maar tegen aardappelziekte (phytophthora) ken ik geen resistentie. Wel rassen die er het wat langer uithouden, maar niet meer dan dat.
Gelukkig kan je phytophthora voor blijven.. dus eet ik ze jong & mals .quote:Op woensdag 18 juni 2008 01:10 schreef freako het volgende:
[..]
Een phytophthoraresistent aardappelras is er ook niet, dat is de heilige graal van de aardappelveredelaars. .
ik heb een paar mooie recepten voor snijbiet uit de 'zilveren lepel', de bijbel van de italiaanse keuken.quote:Op zondag 15 juni 2008 17:12 schreef sigme het volgende:
Snijbiet en sla groeit harder dan we kunnen eten.
De regenboogsnijbiet is prachtig om te zien, en best smakelijk, maar de gewone groene is lekkerder.
met een beetje goede aarde, zon en indien nodig water gaat eigenlijk elk kruid als de brandweer. .quote:Op vrijdag 20 juni 2008 16:05 schreef Stansfield het volgende:
Ik wil in de tuin die ik in mijn huis krijg ook wel een klein stukje reserveren voor allerlei kruiden enz. Zodat ik mijn eigen kleine kruidentuintje heb. Zou dat een beetje werken als ik daar gewoon een klein gedeelte voor reserveer?
Mijn moeder moestuint al mijn hele leven lang en mijn vader doet ieder jaar een verwoede edoch tot mislukken gedoemde poging.quote:Op vrijdag 20 juni 2008 11:59 schreef liesell het volgende:
(Moest even opzoeken wat siepel was)
Sigme, hoe lang moestuin jij eigenlijk al?
Voor mij is het mn eerste jaar.
* genoteerd voor de bieb-lijst. (Of wil je de recepten onthullen?)quote:Op vrijdag 20 juni 2008 12:17 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
ik heb een paar mooie recepten voor snijbiet uit de 'zilveren lepel', de bijbel van de italiaanse keuken.
Als je ergens een beetje droge zonnige plek voor ze kan veroveren: ja .quote:Op vrijdag 20 juni 2008 16:05 schreef Stansfield het volgende:
Ik wil in de tuin die ik in mijn huis krijg ook wel een klein stukje reserveren voor allerlei kruiden enz. Zodat ik mijn eigen kleine kruidentuintje heb. Zou dat een beetje werken als ik daar gewoon een klein gedeelte voor reserveer?
absoluut bieblijst waardig.quote:Op vrijdag 20 juni 2008 19:24 schreef sigme het volgende:
[..]
* genoteerd voor de bieb-lijst. (Of wil je de recepten onthullen?)
Mijn bijbel van de Italiaanse keuken is de Artusi .
Je zal moeten bijverwarmen tot 5-10 graden, wat redelijk in de kosten kan lopen. Kennisje van me had het over 2000 euro die hij per jaar kwijt is.quote:Op zaterdag 12 april 2008 06:29 schreef schvvmert het volgende:
Met zo'n dieptekas kun je dus ook tropische planten en vruchten kweken, je moet dan wel voor verduistering zorgen.
Nee, ik heb er geen droogbonen bij staan. De tuinbonen drogen zou kunnen, maar die vind ik vers te lekker. Een volgend jaar zal ik denk ik wel droogbonen nemen, mijn schoonmoeder had ze een paar jaar geleden gezet en de droge bonen waren vorig jaar nog heerlijk .quote:Op donderdag 3 juli 2008 15:06 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Ga je de bonen drogen voor in de winter?
Wat een toewijding! respect & tvpquote:Op vrijdag 20 juni 2008 19:27 schreef sigme het volgende:
[..]
Als je ergens een beetje droge zonnige plek voor ze kan veroveren: ja .
Ik heb hier rozemarijn, thijm, oregano, munt, bieslook en rucola staan, allemaal zonder enige moeite. Een echte kruidentuin moet ooit nog komen.
Hmm. Mijn Brave Hendrik, van Vreeken, doet het ook niet. Staat op m'n lijstje goede voornemens om Vreeken er eens over te mailen. En dan ook over de knolvenkel, want dat wordt ook niks.quote:Op vrijdag 4 juli 2008 17:09 schreef Maeghan het volgende:() de brave hendrik deed het ook niet. ()
Overigens bestel ik m'n zaadjes altijd bij Vreeken ()
quote:Op vrijdag 4 juli 2008 20:18 schreef sigme het volgende:
Nee hoor, dat klopt. Ik heb ze dit voorjaar gezaaid. Volgend jaar komen ze dan weer op, en dan graaf ik ze uit, selecteer de mooiste en zet die op hun definitieve plaats en dan heb ik er een paar jaar later pas asperges van.
Maar ik heb meer planten nu dan ik volgend jaar kwijt kan, en ik heb nog zaad over. Over een jaar of 15 a 20 heb ik weer zaad nodig..
Dan zit je toch een beetje onder het moyenne hoor Sigme..quote:Op vrijdag 4 juli 2008 20:18 schreef sigme het volgende:
Over een jaar of 15 a 20 heb ik weer zaad nodig..
bron:quote:Slabonen drogen
Haal de bonen af, breek ze zo nodig door, was ze en laat ze +/-10 min. koken. Laat ze uitgespreid koud worden. Droog ze in een matig warme oven.
quote:3.1.5. Prinsesse- en snijbonen
Dit is een Zwitserse specialiteit in stampotten. Daarvoor nemen wij mooie verse exemplaren. Wij maken ze schoon, wassen ze en laten ze 3 tot 4 minuten in zoutwater goed doorkoken. We laten ze uitlekken en drogen ze af. Daarna spreiden wij ze uit op een bakplaat (prinsessenbonen) of rooster (snijbonen) en drogen ze bij 50 tot 65° C. Wij controleren het goedje regelmatig zodat de bonen niet te hard worden.
Ik ben vandaag naar de groenteman geweest.quote:Op zaterdag 5 juli 2008 19:43 schreef sigme het volgende:
Nee, die ene ui met een bloemaanzet heb ik ook geoogst. Wel staat de bloemstengel nu hier in de vaas.
Dit waren de bloemkolen:
[ afbeelding ]
Een deel heb ik geblancheerd, gekoeld & ingevroren, een deel gekookt en potjes met azijn gezet, en een deel staat te pekelen en gaat dan morgen rauw in potjes met azijn.
Dit was alles wat ik vanochtend oogste:
[ afbeelding ]
De uien heb ik later nog wat beter uitgespreid, afgespoeld en laten drogen:
[ afbeelding ]
Toch ook best een aardige hoeveelheid knoflook (achter de rode ui). In het midden de sjalotten en de grootste stapel zijn de gewone gele uien.
Inmiddels zijn ze overgepakt in ondiepe doosjes, een week drogen en daarna kan het (dan droge) loof eraf en ga ik proberen ze tot strengen te knopen.
Wat een werk.
Op het uienbed ga ik denk ik wat extra augurk zetten.
De kolen had ik om en om gezet: bloemkool met witte kool. Dat schikt nou mooi, de witte kool kan de nu vrijgekomen ruimte wel gebruiken.
Bijhouden blijkt helemaal niet zoveel werk, eigenlijk. Wekenlijks er even er bij langs volstaat.quote:Op vrijdag 25 april 2008 10:29 schreef sigme het volgende:
Bijna alle bedden zijn nu gevuld. Ik heb nog 1 week, daarna moet ik drie maanden fulltime werken en is de tijd voor de moestuin dus heel beperkt. Gelukkig is liefste de schoffelaar, en heeft die meer tijd.
2 rijen regenboogsnijbiet is teveel. Beter 1 rij regenboog en 1 rij groene.quote:Stand van zaken per bed:
1. bladgroente, allemaal zaai (19 april):
groene sla (rigoletto); rode sla (vierjaargetijdensla); bleekselderij (clayworth pink); andijvie (nr5); snijbiet (regenboog).
Zeer geslaagd. Een heel bed vol uien was niet het plan voor de komende jaren, maar ik hou het maar zo denk ik. Al moet de knoflook eerder de grond in (in de herfst).quote:2. ui
30 & 31 maart heb ik dit bed volgezet met plantuien (geel & rood) en sjalotten.
Inmiddels is denk ik een ruime helft bovengronds. De gewone uitjes zijn verder dan de rooie (die zijn nog niet allemaal boven), de knoflookjes hebben veruit het meeste loof, de sjalotten hebben een klein kroontje bovengronds.
Normale paksoi krap tussen kleine broccoli-plantje pakt goed uit. tegen de tijd dat de broccoli de ruimte nodig heeft is de paksoi op.quote:
3. kool:
halfvol; 14 april geplant: 4 x paksoi, 8 x broccoli, 1 wittekool, 1 bloemkool.
In de kas heb ik paksoi gezaaid in perspotjes, die kunnen later in dit bed erbij, en ik heb nog een soort mini-broccoli (broccoletto heet het geloof ik), om te zaaien. Kan heel laat gezaaid worden, dus dat volgt na de zomer.
Vandaag eerste tuinbonen gegeten .quote:4. bonen 16 april gezet:
3 dubbele rijen tuinbonen met 20cm tussenruimte, waarbij ertussen ok nog een rij dille gezaaid is (tegen de luizen).
3 rijen gele stamslaboon, op elke 5 cm 1 boontje
Ziet er heel goed uit. Mooie grote bieten, en groeiende.quote:5. bietjes 24 april (gister dus) volgezet
9 rijen bietenzaad (zal dus nog 'op een' gezet moeten worden, later). Bietjes voor de herfst; van die langwerpige (die kunnen heel groot worden maar staan dan elkaar minder in de weg)
3 rijen plantui (aan de uiteinden en eentje in het midden)
Spinazie niet veel aan gehad - in het zaad geschoten. Brave Hendrik komt niet op (de stouterd). Asperge ziet er goed uit. In dit bed staan nu zonnebloemen en ander bloeispul.quote:6. opkweken asperges uit zaad 19 april gezaaid
4 rijen asperges. 2 rijen met 15 tussen de zaadjes, 2 rijen op 5 cm. Als dat allemaal opkomt zal er nog flink gedund moeten worden, en dan nog is het teveel om hier volgend jaar een definitieve plek te wijzen. Maar eerst maar eens zien wat ervan opkomt.
1 m2 spinazie gezaaid,
4 rijen brave hendrik
Gaat z'n gangetje. Worteltjes zijn nog lang niet klaar.quote:7. wortel 23 april gezaaid
7 rijen winterwortel
1 rij uitplant voorgezaaide gewone ui
1 rij uitplant voorgezaaide lenteui
2 rij zaai rode florentijnse ui
1 rij bieslook (gescheurd polletje)
Morgen staan de doperwtjes op het menu. De stamslaboontjes heb ik nog een aantal keer moeten bijzaaien, een deel kwam niet op en er kwam ook nog wat vorst overheen. Ze bloeien nu net.quote:8. peul, 14 april gezaaid.
1 lengterij: doperwtjes. Ik zag vandaag dat ze opkomen .
1 lengterij: groene stamslaboontjes. Per 4a5 in een nestje op 30 cm afstand.
Sla & groenlof kan wel achterwege blijven, spinazie hadden we ook niet veel aan.quote:
9. bladgroente (7 april)
Ik heb hier ijsbergsla & rucola uitgeplant (voorzaai in de kas), twee uitvallertjes heb ik vervangen.
Van de 2 rijen gezaaide lollo rossa komt er 1 rij goed op, de andere niet. Raar. Het waren wel twee pakjes zaad, misschien was er eentje heel oud? (Kwam niet uit mijn voorraad).
De gezaaide groenlof komt goed op, in de rij gezaaide spinazie zie ik groene sprietjes maar nog te vroeg (weinig/klein) om iets van te kunnen zeggen.
2 rijen snijbiet (gewone groene) zie ik nog niks van.
Van de rij uit een potje gescheurde en uitgeplante peterselie gaat de helft het halen, denk ik.
Lekker . Geen phytophthora te zien, valt mee dit jaar.quote:10. aardappels (12 april gepoot)
Nog niks aan te zien.
Vandaag gerooid. Er zaten nauwelijks bietjes aan.quote:11. vroege bietjes (12 april geplant, voorzaai in de kas)
Er is wat uitval, maar veruit het meeste red het wel, al groeit het niet.
Een deel van de voorzaai was in bakken gedaan, een deel in perspotjes. Die in de perspotjes waren groter, en zijn er ook nu beter aan toe.
Venkel kwam niet op, witlof wel maar moest nog een keer worden bijgezaaid, schorseneer doet het prima.quote:12. venkel schorseneer witlof
Nog leeg. Mag pas vanaf mei gezaaid worden, dus dat stel ik nog uit tot volgend weekend.
Hmm. Matige aardbeien.quote:13. aardbei 14 april geplant
Staan, bloeien, niks te melden.
quote:14. aardappel 12 april gepoot
Nog niks van te zien
Augurk gezaaid, van de vier sneuvelden er 2 aan de vorst en 1 aan de slakken. Aan de vierde zijn nu net hele kleine augurkjes te zien.quote:15.
Preiplan is komen te vervallen, dat wordt niks dit jaar. Voorkweken op bedden is te arbeidsintensief. Ik zaai hier wel wat augurk, bed is nogal bemest en dat stellen augurken wel op prijs. Misschien zet ik van de herfst nog wel gekochte preiplantjes uit.
1 bloemkool ging dood, de andere 6 op of in pot/diepvries, de wittekolen zien er erg goed uit. Om-en-om zetten was handig - extra ruimte nu de bloemkool geoogst is.quote:16. kool, 14 april geplant
7 bloemkool
7 witte kool
Mwah. Te arm bedje denk ik - alles gaat hier sloom.quote:17. vroege wortel 31 maart & 17 april gezaaid/geplant
De rijen gezaaide wortel zijn al opgekomen, valt me niks tegen. Mooi dun gezaaid, al zal er toch ook nog fors gedund moeten worden.
De uitgeplante voorgezaaide worteltje doen het ook prima, daarvan ga ik er volgend jaar meer maken.
Het rijtje zaaiuitjes komt ook al op, keurig elke 2 cm een sprietje.
Prima peultjes, al hadden ze mest nodig gehad. Helaas heb ik al met al nu een bietjestekort.quote:18. Dit was gepland voor bietjes dit jaar; vanaf volgend jaar komen hier (hopelijk) de asperges. Maar ik vond dat ik toch wel veel bietjes had en wat weinig boontjes, dus is hier 1 rij peultjes (roodbloeiende grijze) terecht gekomen. 22 april gezet, elke 5 cm 1 peultje. Er moet nog rijshout bij, later.
Dit jaar niet, eerder wel. Witte, gele en roze-wit-geringde. Die witte waren wat weinig zoet, de anderen smaakten precies als rode.quote:Op zondag 6 juli 2008 22:50 schreef MinderMutsig het volgende:
Heb jij ook van die leuke verschillende kleuren bietjes in je tuin net als Jamie Oliver? Ik ben heel benieuwd hoe die smaken.
Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.quote:Op zondag 6 juli 2008 23:11 schreef MinderMutsig het volgende:
Maar het staat wel leuk die verschillende kleurtjes.
Ik krijg deze week snijbiet. Ik moet maar eens op zoek gaan naar een recept want ik heb het nog nooit gehad en het is vast niet lang te bewaren.
Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.quote:Als rucola eenmaal is gaan bloeien is het dan een verloren zaak of gaat het er nog wel weer smakelijk uitzien? Anders moet ik toch nog weer even op zoek naar wat nieuwe. De bloemetjes waren overigens wel erg smakelijk in een salade, samen met de bloemetjes van de bascilicum. Bloemen van bieslook zijn minder aan te raden. (Scherp!! )
Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.quote:Wat zijn kroten?
Hoeveel ruimte heb je nodig voor bieten?quote:Op maandag 7 juli 2008 08:16 schreef sigme het volgende:
[..]
Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.
Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
[..]
Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.
Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:
[ afbeelding ]
Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
[..]
Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
Ik heb de bieten op rijtjes, zo'n 10 cm tussenafstand en 30 cm tussen de rijen, ongeveer. Ik zag bij de intratuin bietenplantjes te koop. Ik word heel shaggerijnig van de intratuin en heb me heilig voorgenomen er nooit weer te komen.quote:Op maandag 7 juli 2008 11:28 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Hoeveel ruimte heb je nodig voor bieten?
Oostindische kers heb ik inderdaad ergens in een hoekje staan maar die is dit jaar niet echt opgekomen. Misschien moet ik weer eens wat nieuwe zaaien.
Welke snijbiet ik krijg weet ik eigenlijk niet.
Dat is wel een grappig ding, hij sjeest alleen je hele tuin doorquote:Op maandag 7 juli 2008 08:16 schreef sigme het volgende:
[..]
Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.
Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
[..]
Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.
Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:
[ afbeelding ]
Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
[..]
Kroten zijn bieten . Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
Het is een goede indicator van de eerste nachtvorst; het vergaat bijna direct tot pap.quote:Op zaterdag 2 augustus 2008 21:00 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
Dat is wel een grappig ding, hij sjeest alleen je hele tuin door
Oh nee, ik heb niks te klagen! Prachtig weer dit jaar. Gruizame regentjes, lekker warm.quote:Op zondag 17 augustus 2008 22:07 schreef Stali het volgende:
Je hebt ook niet echt geluk met het weer he? Het is allemaal net te nat en te weinig zon.
Zet gewoon een bord aan de weg en verkoop het. .quote:Op zondag 17 augustus 2008 22:14 schreef sigme het volgende:
[..]
Oh nee, ik heb niks te klagen! Prachtig weer dit jaar. Gruizame regentjes, lekker warm.
Koolsalade zal wel moeten ja, maar dat werkt geen 7 kilo weg..
maar ze heeft het over BLOEMkool en niet gewone koolquote:Op maandag 18 augustus 2008 01:08 schreef Stali het volgende:
Kool in azijn heet zuurkool, Charisma. .
Ik heb een topicje gemaakt voor de imaakdingen: Eigen inmaak en andere conserveringquote:Op maandag 18 augustus 2008 01:06 schreef Charisma het volgende:
Sigme, je hebt het er maar druk mee, waar haal je al de recepten met dat inmaken vandaan? bloemkool in azijn? heb ik nooit van gehoord, ben bnieuwd ...
Niet groot, genoeg werkruimte .quote:en dan nog de finoven metselen.....
naja de moestuin gaat terug, dus je kunt weer andere klusjes doen je moet dan wel een hel groot huis hebben
Afgelopen week vond ik het anders maar slecht. Met name mijn tomatenplanten zijn helemaal kapotgeregend en gewaaid; sommige tomaten zijn zelfs verschroeid door de harde wind.quote:Op zondag 17 augustus 2008 22:14 schreef sigme het volgende:
[..]
Oh nee, ik heb niks te klagen! Prachtig weer dit jaar. Gruizame regentjes, lekker warm.
Koolsalade zal wel moeten ja, maar dat werkt geen 7 kilo weg..
Da's technisch gezien dan ook zuurkool maar in een iets andere vorm.quote:Op maandag 18 augustus 2008 15:26 schreef Charisma het volgende:
[..]
maar ze heeft het over BLOEMkool en niet gewone kool
Een bedje eikebomen, zodat je op je ouwe dag alvast wat te stoken hebt? Of goudsbloem om zalf van te maken voor als je bij dat stoken je tengels brandt. Tarwe voor autarkisch brood. Een perkje hennep schijnt lucratief te zijn, en anders kun je er altijd nog touw van draaien en stof van weven. Enfin, ideeën genoeg!quote:Op maandag 10 november 2008 19:47 schreef sigme het volgende:
[..] en het laatste stuk weet ik nog niet. Blommetjes ofzo.
. Ede Staal mag natuurlijk niet ontbreken in een topic over een moestuin in Groningen.quote:Ede Staal - Mien Toentje
Mien waikschilde bonen die komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Mien vrougen stoan dun en mien sloat schut al deur
As 't zo deur gaait din wordt dat 'n strop
Mor mien toentje, mor mien toentje
Ja dij mis ik naait geern
Der is altied diverdoatsie veur mie
Mien waikschilde bonen de komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Wat is mooier as 'n hoeske mit 'n mooi lapke grond
Wat is beter as de kunstmis, ja, dat wait ie da's stront
Van 'n peerd en 'n kou, bie mien olden ook de beer
En as wie hom sneden, ja din zongen wie mor weer
Mien waikschilde bonen die komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
'k Heb spinoazie, ik heb roapknollen, 'k heb radies en ramenas
'k Heb andievie en augurken en tomaten in de kas
Ja zo komen wie met zien allen de winter wel deur
En ankomend joar gaait de kop ter weer veur
Mien waikschilde bonen die komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Mien vrougen stoan dun en mien sloat schut al deur
As 't zo deur gaait din wordt dat 'n strop
Mor mien toentje, mor mien toentje
Ja dij mis ik naait geern
Der is altied diverdoatsie veur mie
Mien waikschilde bonen de komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Oh te gek.quote:Op vrijdag 21 november 2008 18:41 schreef freako het volgende:
[..]
. Ede Staal mag natuurlijk niet ontbreken in een topic over een moestuin in Groningen.
Veen ken ik niet, wel zand en rivierklei. Maar het advies van het niet-frezen klinkt als kweek.quote:Op zondag 14 december 2008 23:26 schreef Doedezemaar het volgende:
Mijn laagstam fruitboompjes staan nog maar anderhalf jaar, die kunnen nog wel verplaatst worden, ze waren ook nog maar 2 jaar toen ik ze kocht. Nog een keertje snoeien voordat ik ze ga verplaatsen, dat komt wel goed. Het is voornamelijk veengrond, met veel gras, en helaas niet alleen gewoon gras dat ik oppervlakkig zou kunnen afsteken om later her te gebruiken, maar ook wat grover en hardnekkiger spul. Ik werd gewaarschuwd om de grond niet te laten frezen omdat ik dan allemaal wortelstukjes zou krijgen die weer zouden gaan uitlopen, dus maar even meer advies inwinnen over hoe dat verder aan te pakken. Ik heb ooit een deel van mijn tuintje moeten ontdoen van zevenblad, dus ik weet wat je met een grondige en consequente aanpak kunt bereiken. Mijn idee was inderdaad om die aardappelen te poten om de grond beter te krijgen, dat had ik in mijn huidige stadstuintje ook gedaan met prima resultaat, goed dat jullie dat ook bevestigen.
En krantenpapier is voor het evenwicht in de compost, de juiste verhouding tussen 'bruin' en 'groen'.
Ja ik zou ook ineens wat vredelievender zijn in een dergelijke situatiequote:Op donderdag 22 januari 2009 18:57 schreef sigme het volgende:
Ik heb een van de male-chicks geslacht, een maandje terug. D'r waren 4 haantjes bij de 7 kuikentjes, eentje ging naar een boer in de buurt. De andere drie gingen op een gegeven moment vechten en deze ene was behoorlijk aangeslagen en dan maken ze 'm dood. Dus dat hebben wij toen maar gedaan. 't Was geen pretje, maar ja. 't Is wel gelukt. En opgegeten.
Van de twee overgebleven haan is er een (levend) gereserveerd, die gaat van het voorjaar weg, en die ander zal ook nog geslacht moeten worden. Maar voorlopig vechten zij niet al te hard en dan steken wij nog liever even de kop in het zand.
Hoe lang moestuinier je al?quote:Op donderdag 29 januari 2009 01:57 schreef Glesse het volgende:
Jeeej... een moestuintopic Erg leuk, al je verslag dat je hier doet, sigme.
Ik heb in Brabant in een rustige bosrijke omgeving op 5 minuten fietsafstand een tuintje... 100 m2.
In de volle grond? Of koud glas? Heb je een kasje?quote:De tomaten, 7 verschillende pepers en paprika's heb ik vandaag gezaaid. Dit vroeg zaaien is me vorige jaren erg goed bevallen.
Bij de schorseneer stond het apart vermeld, zaad is maar 1 jaar kiemkrachtig ofzo. Ik heb vorig jaar gekocht & gezaaid, en ik ga dit jaar datzelfde zaad gebruiken.quote:Wat zijn jullie ervaringen met het bewaren van zaad en het al dan niet teruglopen van kiemkracht? Ik weet dat er enkele gewassen zijn (zoals kervel) die je niet langer als een jaar kan bewaren. Mocht ik hier nu 'veel' teleurstellende berichten horen dan kan ik er nog altijd voor kiezen om nieuw zaad te kopen.
Doe je wel verslag ?quote:De geplande groenten voor dit jaar (sommigen heel weinig gewoon om te proberen, anderen veel omdat ik weet dat die me bevallen:
Er zijn meer / minder phytophthoragevoelige rassen. Vreeken heeft een ras dat -tot nog toe- aardappelziekte vrij is ( 402500 HOOFDTEELT RAS 'Texla' ). En neem anders in elk geval een vroege aardappel!quote:Aardappel (nog nooit gedaan, phytoptra angst
Wat voor teeltplan heb je?quote:Zoals je ziet een hele lijst, met een heel mooi teeltplan uiteraard Ben eens benieuwd
quote:Op donderdag 29 januari 2009 18:34 schreef sigme het volgende:
Nog niet zo lang, 3 jaar.quote:Hoe lang moestuinier je al?
In de volle grond, ik heb een klein stukkie koud glas, en ik heb thuis natuurlijk de vensterbank. Het gaat bij mijn tuin allemaal niet om gigantische hoeveelheden, dus met een beetje plannen, schuiven en dergelijke is dat wel te doen zo, alhoewel een kasje of serre ooit mooi zou zijn!quote:In de volle grond? Of koud glas? Heb je een kasje?
Hmmm.... Nou ja, ik heb het grootste deel nieuw gekocht uiteindelijk. Zoals altijd bij de Bolster. Biologisch, niet te duur, perfecte service, mooie rassen, snelle bezorging. Ja, het lijkt bijna of ik reclame maak...quote:Bij de schorseneer stond het apart vermeld, zaad is maar 1 jaar kiemkrachtig ofzo. Ik heb vorig jaar gekocht & gezaaid, en ik ga dit jaar datzelfde zaad gebruiken.
Verder had ik dit jaar een oud pakje slazaad (maar ik weet niet hoe oud), en daarvan kwam *niets* op.
Ja dat zou ik graag doen, maar zo een enthousiast poster ben ik nu ook weer niet eigenlijk. Maar mijn voornemen is om dit topic goed te blijven volgen, en wie weet als ik zo enthousiast blijf door jou posts, dat ik zelf ook eens een fotootje plaats ofzo.quote:Doe je wel verslag ?
Oke, dank daarvoor. Nu moet ik zeggen dat ik mensen ken die bij Vreeken bestellen die er steeds minder tevreden over zijn. Hoe zijn jou ervaringen met Vreeken?quote:Er zijn meer / minder phytophthoragevoelige rassen. Vreeken heeft een ras dat -tot nog toe- aardappelziekte vrij is ( 402500 HOOFDTEELT RAS 'Texla' ). En neem anders in elk geval een vroege aardappel!
Een vierslagige wisselteelt: Peul, Kool, Vrucht/Blad/Overig, Wortel/Nachtschade, en een vijfde gedeelte voor de vaste gewassen.quote:Wat voor teeltplan heb je?
100 m2 is een aardige lap, vind ik. Of is dat niet allemaal moestuin?quote:Op dinsdag 3 februari 2009 01:09 schreef Glesse het volgende:
Nog niet zo lang, 3 jaar.
[..]
In de volle grond, ik heb een klein stukkie koud glas, en ik heb thuis natuurlijk de vensterbank. Het gaat bij mijn tuin allemaal niet om gigantische hoeveelheden, dus met een beetje plannen, schuiven en dergelijke is dat wel te doen zo, alhoewel een kasje of serre ooit mooi zou zijn!
Als ik even snel wat vergelijk zijn ze toch wel flink duurder dan (bijvoorbeeld) Vreeken. Maar die is dan natuurlijk weer (meestal) niet biologisch. Voorlopig hecht ik niet aan biologisch zaad, dat ikzelf er geen gif op gooi is me voldoende .quote:[..]
Hmmm.... Nou ja, ik heb het grootste deel nieuw gekocht uiteindelijk. Zoals altijd bij de Bolster. Biologisch, niet te duur, perfecte service, mooie rassen, snelle bezorging. Ja, het lijkt bijna of ik reclame maak...
Ikzelf ben te lui om een goed logboek bij te houden, en dat is eigenlijk wel nodig. Mij helpt dit topic, want hier schrijven vind ik veel leuker dan in een eigen schriftje..quote:Ja dat zou ik graag doen, maar zo een enthousiast poster ben ik nu ook weer niet eigenlijk. Maar mijn voornemen is om dit topic goed te blijven volgen, en wie weet als ik zo enthousiast blijf door jou posts, dat ik zelf ook eens een fotootje plaats ofzo.
Waar zijn ze ontevreden(er) over? Ik heb eenmaal besteld, het duurde wel lang voordat dat binnen was, maar dat stond ook vermeld en het was er op tijd (op tijd om te zaaien). Ik ben vaker gewoon zelf erheen gegaan en ben van plan dat dit jaar ook te doen, vooral omdat knollen (aardappels en -peren) me te duur is in de verzendkosten (erheen gaan is nog duurder, maar er zijn natuurlijk andere bijkomende voordelen zoals snuffelen in de winkel).quote:Oke, dank daarvoor. Nu moet ik zeggen dat ik mensen ken die bij Vreeken bestellen die er steeds minder tevreden over zijn. Hoe zijn jou ervaringen met Vreeken?
Dan gebruik je dus niet het boek dat ik gebruik; ik kan je wel aanraden om het minstens eens door te bladeren (bibliotheek ofzo), het Handboek ekologisch tuinieren. Ik sla hele hoofdstukken over hoor, over grondsamenstelling en zuurtegraden en weet ik veel. Maar er staat ook erg veel praktische informatie in, per gewas.quote:Een vierslagige wisselteelt: Peul, Kool, Vrucht/Blad/Overig, Wortel/Nachtschade, en een vijfde gedeelte voor de vaste gewassen.
Vast staat de eerste teelt, en globaal de tweede teelt voor sommige stukken.
Dit jaar ga ik meer letten op de buren, welke gewassen elkaar dus positief beïnvloeden, en leg ik geen aparte kruidentuin aan maar geef ik mijn kruiden bewust een plek naast een buurman die ze positief beïnvloeden. Ik hoop dat ik hierin ooit zo ervaren raak dat ik een mooie evenwichtige moestuin kan hebben.
Ben benieuwd :-D
De teelt is veel schoner. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de biologische sla of het biologische spek: op zichzelf niet veel gezonder voor de mens, maar wel voor het milieu.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 07:45 schreef sigme het volgende:
Als ik even snel wat vergelijk zijn ze toch wel flink duurder dan (bijvoorbeeld) Vreeken. Maar die is dan natuurlijk weer (meestal) niet biologisch. Voorlopig hecht ik niet aan biologisch zaad, dat ikzelf er geen gif op gooi is me voldoende .
[..]
Jutteperen daarentegen..quote:
Als medetaalfetisjist dank ik je voor het woord of het begrip stompkegelvormig!quote:Op zondag 8 februari 2009 01:48 schreef dvr het volgende:
[..]
Jutteperen daarentegen..
[ afbeelding ]
(die overigens, en dit zal taalfetisjiste Sigme plezieren, stompkegelvormig zijn)
Als je er op googelt, zul je zien dat dit begrip vrijwel alleen voor fruit, met name peren en aardbeien, gebruikt wordt. Verwante (maar niet synonieme) termen zijn kelkbuikig en stomptolvormig.quote:Op zondag 8 februari 2009 01:53 schreef Kees22 het volgende:
Als medetaalfetisjist dank ik je voor het woord of het begrip stompkegelvormig!
Wat een rijkdom aan smaakvolle woorden. Het water loopt me in de mond.quote:Op zondag 8 februari 2009 02:18 schreef dvr het volgende:
[..]
Als je er op googelt, zul je zien dat dit begrip vrijwel alleen voor fruit, met name peren en aardbeien, gebruikt wordt. Verwante (maar niet synonieme) termen zijn kelkbuikig en stomptolvormig.
Een veelgebruikt woord onder liefhebbers van kleinfruit is ook halfsmeltend; zo kenmerkt de Trévoux-peer zich door "geelachtig wit, fris, halfsmeltend, fijn rins vruchtvlees". Iemand die zo over een peer praat, moet haast wel fructofiel zijn.
Ik hoopte even dat Ines Cudna zich naar Nederland verplaatst had, maar toen schoot het me te binnen: "Buurman, wat doet u nu!?". Zelfs in 60x60 pixels had ik de Keesjes meteen moeten herkennen. En 100% biologisch, dus knappe jongen die ons verwijt off-topic te zijn..quote:Op zondag 8 februari 2009 02:24 schreef Kees22 het volgende:
Mijn avatar is trouwens door een goede vriendin geplaatst en verbeeldt de voorgevel van een zeer fraaie geïmmigreerde dame.
Volgens mij is sigme een meisje. Dus wellicht heeft ze ons wat te verwijten.quote:Op zondag 8 februari 2009 02:36 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik hoopte even dat Ines Cudna zich naar Nederland verplaatst had, maar toen schoot het me te binnen: "Buurman, wat doet u nu!?". Zelfs in 60x60 pixels had ik de Keesjes meteen moeten herkennen. En 100% biologisch, dus knappe jongen die ons verwijt off-topic te zijn..
Wat ben je met die hennep van plan Sigme? Gewoon voor de sier of ga je er iets van maken ofzo?quote:Op zondag 8 februari 2009 08:17 schreef sigme het volgende:
Ik heb laatst een keer aardperen gegeten en die vond ik heerlijk. Dat ze bijna onuitroeibaar zijn daarna is mij bekend, daar wordt rekening mee gehouden.
Zoals jullie hebben kunnen lezen heb ik ook een juttepeer ( sigme's fruitgaarde ).
Helaas tot nog toe zonder peren, dus de stompkegelvormigheid heb ik nog niet kunnen aanschouwen.
Mijn dank voor de fraaie woorden en de biologische schoonheden.
Oh dvr, er gaat alsnog hennep komen, dit jaar. Niet in de moestuin, maar ernaast. Een drie meter hoog wordende variant.
vergane glorie zeg ik uquote:Op zondag 8 februari 2009 02:45 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Maar inderdaad zijn ze 100 % biologisch. Aleen wel gebonden, tegenwoordig.
Ik had me bedacht dat je daar mss een touw van zou willen maken of een tas oid. Die vezels zijn echt super-supersterk; ik heb wel eens geprobeerd een hennepstengel kapot te trekkken/ te breken maar zonder mes of schaar lukt dat echt niet. Je kan draaien en trekken wat je wilt maar 't gaat niet kapotquote:Op zondag 8 februari 2009 08:48 schreef sigme het volgende:
De hennep wordt een windkering / zichtafscheiding. Er komt ook meerjarig spul, maar die hennep moet ervoor zorgen dat er ook deze zomer al wat staat. Om cake van te bakken is het waardeloze hennep, ik zou natuurlijk een poging kunnen doen de vezels te winnen. Maar ik weet niet wat ik daarmee zou moeten doen..
Nou ja, ik zou de glorie best wel van dichtbij willen leren kennen. :-)quote:
quote:Op zondag 22 februari 2009 14:10 schreef debuurvrouw het volgende:
Oh! dit ga ik even lezen! Ben sinds november de trotse eigenaar van een stuk moestuin. Toen gespit en zo veel mogelijk kweek verwijderd. (5 grote vuilniszakken vol van 100m2 tuin )
Onderspitten, nu, of ergens in de komende maand. Het kan altijd, maar naarmate het groter wordt, wordt het meer werk. Je kan het ook laten staan totdat je de grond nodig hebt, en dan uittrekken in plaats van onderspitten. Uittrekken wil heel goed, en winterrogge is prachtig om te zien in de zomer en herfst.quote:Winterrogge gezaaid, en hoezee, dat is ook opgekomen. Nu dus uitzoeken wanneer dit onder te spitten (of dat ik al te laat ben ) en wat nu te doen met mijn tuin.
Op een nieuw stuk moestuin, zeker als er veel kweek zit, kan je het beste flink aardappels zetten. Redelijk dicht opeen. Het vele loof houdt de kweek eronder. Ik weet niet of je in principe elk jaar aardappels zou willen kweken, in dat geval moet je rekening houden met wisselteelt. Omdat je dan eventueel dit jaar met een groot perceel aardappels zou beginnen is het de moeite waard je aardappels te selecteren op resistentie tegen aardappelmoeheid (staat er bij als het goed is).quote:En ik ben een echte n00b nog, dus het wordt tuinieren voor dummies dit jaar.
Afgraven, alle grond zeven, alle wortels eruit vissen.quote:Op zondag 22 februari 2009 17:28 schreef debuurvrouw het volgende:
Er zijn het afgelopen jaar veel aardappels geteeld op "mijn"stuk, het hele complex staat strak van de kweek helaas.
Met alle respect voor sigme: het was een tip van mijn vader!quote:Op zondag 22 februari 2009 23:11 schreef Reese het volgende:
Ah, Sigme's seizoen is weer begonnen!
Dit jaar ga ik je met nog meer belangstelling volgen. Vorig jaar hebben we nog maar een beetje aangeklooid met slechts een klein moestuintje: andijvie, spinazie, rode biet en wat ui en een platglasbak. Inmiddels staan de eerste zaden al achter glas en ook de rucola is al gezaaid in een platglasbak (koud). Vorig jaar hebben we zeker tot november daar van kunnen knippen.
Nu moet er eerst een groter stuk gemaakt worden: omploegen, spitten en ontdoen van kweekgras. Ik lees hier boven je tip met aardappels. Dat vind ik wel een optie. Dan zouden we het nieuwe stuk vanaf volgend jaar gewoon goed kunnen gebruiken (Alleen niet voor aardappels dan)
He, wat zaai je dan voor paddestoelen?quote:Op woensdag 25 februari 2009 19:50 schreef sigme het volgende:
Gister een dag buiten gewerkt; wat eikenhout gezaagd voor het paddenstoelenbroed.
En kool voorgezaaid, zowel in de grote kas als buiten in een bed met een klein kasje eroverheen.
Witte, rode, spits en spruitkool.
Dat kleine kasje was nog best groot, dus ik hield ruimte over, waar ik wat verschillende slasoorten en rucola gezaaid heb.
In de kas stonden me nog wat verleden herfst gezaaide sla en andijvieplantjes in de weg, dus die heb ik buiten in een bedje gezet, net als een paar snijbieten. Misschien wordt het wat, misschien niet.
Hihi, nee, dat denk ik ook niet.quote:Op donderdag 26 februari 2009 08:18 schreef sigme het volgende:
Met alle respect voor je vader, Kees, heeft hij het toch niet aan mij geleerd, zelfs niet als hij het eerder wist .
Kun je dat beschimmelde hout nog goed opstoken? En maakt die paddestoel nog verschil tussen inlandse en Amerikaanse eik?quote:Paddestoelenbroed heb ik gekocht in de vorm van entjes; dat zijn beschimmelde houtdeuvels. Die moeten in stammetjes geduwd worden. Het hout moet vers zijn, na afzagen een maandje bestorven en dan die deuvels erin (in helemaal vers hout zitten antistoffen en in te oud hout al teveel andere schimmels).
Shi-take wil graag op eik; oesterzwammen op praktisch alle loofhout maar niet op eik.
Zo, die site ziet er goed uit.quote:Op vrijdag 27 februari 2009 03:43 schreef sigme het volgende:
Van dat beschimmelde hout kan een jaar of drie tot zes geoogst worden. Daarna zal er om op te stoken niet veel meer aan zijn, denk ik. Shi-take is Japans (duh), en lust alle eik.
Je zou eens langs kunnen lopen bij de paddenstoelenkraam portabella, op de website staat dat ze op verzoek ook broed leveren.
Ikzelf heb het broed bij vreeken vandaan, maar dat zijn gelijk 100 entjes, en volgens mij is dat vrij veel. In elk geval heb ik daar 5 tot 10 stammetjes van een halve meter voor nodig.
Doe wat je wil , nieuw topic, of dit topic gebruiken. Het is geen blog .quote:Op zondag 1 maart 2009 21:51 schreef merry77 het volgende:
Heb dit jaar ook mijn eigen tuin, ik moet opschieten met mijn indeling en beginnen met zaaien.
Zal ik maar een eigen topic openen? Ik wil geen misbruik van Sigme's mooie topic maken.
Nee, helaas. Ik heb wel een kas maar ik ben er niet erg bedreven mee.quote:Ik ga dit jaar het volgende zaaien:
Sigme, heb jij nog tips welke ik het beste nog eerst in mijn kas zou kunnen zaaien alvorens buiten uit te planten?
Toch vind ik 't zielig om olijfje buiten te zetten. Olijfje is nog niet zo groot, pas een halve meter of zo. Het stammetje tot aan de eerste vertakking is ca. 10 centimeter. Dus ik durf 'm toch niet op balkon te zetten als 't vriest.quote:Op woensdag 4 maart 2009 18:41 schreef sigme het volgende:
Een olijf kan trouwens best wat hebben. Geen 20 graden vorst, maar een normale winter kan 'ie ook buiten (mits goed droog). De onze (nr2, nr1 is na een paar jaar dus gesneefd op die belachelijke vorst, die stond helemaal onbeschermd buiten) staat in de kas, waar het ook behoorlijk vriest, en ziet er prima uit. Vandaag wel wat gesnoeid, de takken werden wat sliertig.
Verder vandaag de peultjes en doperwten in de grond gestopt. Zomerworteltje zaaien stond op het programma maar daar woei het me veels te hard voor .
Afharden . Overdag naar buiten, 's avond weer binnenhalen, steeds iets langer buiten laten.quote:Op zondag 5 april 2009 00:17 schreef TazDevl het volgende:
Waarom gaat bij mij nou alles kapot als ik het uit de kas naar buiten gooi? Heb een kasje voor het raam. Als het te groot word gaat het naar de badkamer (wel licht maar niet warm) en als ik het groot zat vind naar buiten de tuin in. 8x borlotti boontjes naar buiten. 6 kapot, 2 moh...
Ben je nog achter het paddenstoelenbroed aangeweest?quote:Op zondag 5 april 2009 01:05 schreef Kees22 het volgende:
Leuk om dat enthousiasme te lezen.
Mijn achtertuin blijkt opeens te baden in het licht nu alle bomen eromheem neergehaald zijn.
En de binnenkant kun je opeten.quote:Op zondag 5 april 2009 18:32 schreef Isegrim het volgende:
Die bruin-witte kun je een mooi kleedje van maken.
Ja, een beetje. Casa Foresta zit hier beneden aan de berg. Die hebben geen deuvels, maar wel broed en ze adviseerden om gaten te boren, daar broed in de stoppen en die dan af te sluiten met kurken.quote:Op zondag 5 april 2009 08:50 schreef sigme het volgende:
[..]
Ben je nog achter het paddenstoelenbroed aangeweest?
Ik neem aan dat je een volkstuin hebt. De meesten zijn graag bereid om je gevraagd en ongevraagd van advies te dienen. Veel plezier!quote:Op dinsdag 7 april 2009 11:52 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb sinds februari een lapje grond van 100 m2
altijd alleen maar een balkonnetje gehad waar ik dus alles in potten moest doen.
Ben al druk bezig geweest en doe vast van alles fout.
Van de 6 tenen knoflook die ik in de grond heb gegooid hebben het er tot nu toe maar twee gedaan.
Zag gisteren dat de kapucijners al boven de grond uit komen!
Ga dit topic volgen om zelf wat meer te leren.
Da's pompoen, toch? Of courgette?quote:Op zondag 12 april 2009 00:42 schreef popolon het volgende:
squash.
Ik heb hier bluejays blue berries staan: Amerikaanse blauwe bes.quote:Op zondag 12 april 2009 01:33 schreef Bluezz het volgende:
blueberries : bosbes
Kijk jij eens op http://www.makkelijkemoestuin.nlquote:Op zondag 12 april 2009 09:19 schreef Isegrim het volgende:
Stel dat ik wat groenten/fruit op mijn balkon zou willen laten groeien, wat zou ik dan moeten nemen? Ik heb een heel groot balkon dus ik zou een aantal bakken kunnen neerzetten. Tomaten kunnen in elk geval, aardbeien, wat nog meer?
Zou het echt lukken om op zo'n beperkte ruimte pompoenen te kweken die je vervolgens langs een klimconstructie omhoog laat klimmen?quote:Op zondag 12 april 2009 12:46 schreef mgerben het volgende:
[..]
Kijk jij eens op http://www.makkelijkemoestuin.nl
Kruiden gaan goed. Sla, radijsjes: ideaal.
Denk wel aan het gewicht dat je balkon kan hebben: het is niet oneindig sterk.
Ik heb drie verschillende, twee die wat kleiner blijven en eentje die vrij groot kan worden. Amerikaanse varianten, dat wel. Dat wordt snoeien straks.quote:Op zondag 12 april 2009 07:43 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik heb hier bluejays blue berries staan: Amerikaanse blauwe bes.
[ afbeelding ]
Wordt een forse struik; kan uiteindelijk 3 tot 5 hoogte / omtrek worden.
De bosbes, uit Europa, is anders. Een klein struikje, hooguit 30cm hoog, en geen bessen in trossen:
[ afbeelding ]
Welke heb jij staan, popolon?
Mijn broertje-de-hovenier heeft voor een euro of 15 een paar jaar terug een kas gekocht van heel dun gaar plastic, maar stevig genoeg voor 1 of 2 jaar kweekplezier, van 160x100 ofzoquote:Op zondag 12 april 2009 18:32 schreef Isegrim het volgende:
Ik kan natuurlijk ook een kleine kas maken op het balkon.
Klinkt heel gaaf. Waar haal je die? Stekken? Gewoon tuincentrum?quote:Op zondag 12 april 2009 15:05 schreef popolon het volgende:
[..]
Ik heb drie verschillende, twee die wat kleiner blijven en eentje die vrij groot kan worden. Amerikaanse varianten, dat wel. Dat wordt snoeien straks.
Gewoon hier, je zit de kleine struikjes zelfs bij de supermarkt te koop.quote:Op maandag 13 april 2009 10:59 schreef mgerben het volgende:
[..]
Klinkt heel gaaf. Waar haal je die? Stekken? Gewoon tuincentrum?
Illegaal invoeren uit Amerika?
De mijne - twee verschillende soorten komen bij deze kwekerij vandaan: http://www.batterijen.nl/quote:Op maandag 13 april 2009 10:59 schreef mgerben het volgende:
[..]
Klinkt heel gaaf. Waar haal je die? Stekken? Gewoon tuincentrum?
Illegaal invoeren uit Amerika?
quote:Op zondag 26 april 2009 18:50 schreef Isegrim het volgende:
Ik zou echt niet weten hoe dat eruit ziet, bloeiende rozemarijn.
Oh, wat mooi. En hoe lang duurt het voordat planten als rozemarijn en tijm een beetje flinke struiken worden?quote:
Thijm blijft klein, zeg 15 cm hoog, maar kan wel redelijk vlot in de breedte groeien (afleggen).quote:Op zondag 26 april 2009 18:58 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Oh, wat mooi. En hoe lang duurt het voordat planten als rozemarijn en tijm een beetje flinke struiken worden?
ong. 2 a 3 jaar, bij mij in the garden is de rozemarijn inmiddels 80 cm grootquote:Op zondag 26 april 2009 18:58 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Oh, wat mooi. En hoe lang duurt het voordat planten als rozemarijn en tijm een beetje flinke struiken worden?
Nee . Heeft het nog ander nut dan drogen, fijnsnijden & oproken?quote:Op zaterdag 2 mei 2009 19:25 schreef zoalshetis het volgende:
heb je wel eens een veldje tabak geprobeerd?
Kwetsbaar? Woekeraars!quote:Op zaterdag 2 mei 2009 20:50 schreef Leonidas82 het volgende:
Heb vorige week mijn ouders een frambozenstruik gegeven. Nu zijn deze struiken erg kwetsbaar. Heeft iemand tips voor een snelle groei en voldoende oogst?
(PS: druivenstruikentopic (niet van mij hoor ) )quote:Druivenstok groeit inmiddels als kool. Dagelijks water, plaats op het zuiden en geregeld wat kalk bij de stengel. Per week komt er ongeveer een cm bij (zowel in de breedte als in de lengte)
Tiny Tim, dat zijn kerstomaatjes!quote:Op zaterdag 2 mei 2009 21:14 schreef sigme het volgende:
Wat is Tiny Tim?
Courgette komt wel goed, zolang het niet gaat vriezen en de slakken ze niet ontdekken nu ze nog klein zijn. ('t Is eigenlijk nog te vroeg om ze buiten te zetten: half mei is gebruikelijker.)
Het is ook een 'officiële' benaming van een cherrytomatenras!quote:Op zaterdag 2 mei 2009 21:29 schreef Isegrim het volgende:
Tiny Tim en Tasty Tom. Supermarktbedenksels.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |