quote:Echte basissaus voor je pasta, maar ook krankzinnig als ondergrond voor je pizza:
1 pond rundergehakt
2 uien ( gesnipperd )
2 chili pepers; snijden, ontlijsten
1 glas rode wijn
4 laurierblaadjes
2 theelepeltjes italiaanse kruiden of gedroogde basilicum
1 lepel zeezout
5 tenen knoflook
kilo tomaten ( ietsje meer is best )
pers de knof in een bakje, zout erbij en goed roeren/opwrijven
Doe olijfolie in de pan en laat heet worden; draai dan vuur laag en doe de uien erin
LAAT 30 MIN LANGZAAM FRUITEN
( ja echt? ja..echt )
Na die 30 minuten doe je de chili's erbij. Nu binden de capsiden van de pepers zich aan de uien en dat is een grappig en gezond chemisch proces. Je zult niets meer van de pepers voelen.
Na 10 minuutjes zachtjes bakken doe je het gehakt erbij; rullen
Als gehakt gaar is, mag de knof+zout erbij. Daarna de kruiden
Goed doorroeren en dan de tomaten stapelen. Let op; vuur moet op standje stoof blijven
Zorg voor een grote stoofpan!
Daartussen frummel je de laurier en je wacht tot de tomaten al iets zachter worden.
Dan gaat de wijn erbij
met rust laten en na een uur of 3 weer eens kijken.
Als het goed is zie je geen spoortje vet meer; door het stoofproces hebben de vetten zich aan de tomaten gebonden en dus heb je die voedzame en vitaminerijke saus.
Als er geen vet meer op de saus ligt en alle tomaten zijn verdwenen en de saus een mooie rode kleur heeft; is het klaar.
De saus kun je invriezen en weken bewaren,
Lekker over pasta; of als basis saus voor je pizza
Dan zou ik toch echt alle rotzooi uit het eten knallen...was het nu niet zo moeilijk geweest...quote:Op woensdag 26 maart 2008 23:02 schreef RemcoDelft het volgende:
To create a cake from scratch, you'll first have to create the universe...
Nou vertel dan maar eens.quote:Op donderdag 27 maart 2008 13:38 schreef vergeetmewelletje het volgende:
Mosterd kan je heel eenvoudig zelf maken, net als suikervrije jam.
dit boek omvat ( volgens bol dan ) verschillende allergieën, voedselintolleranties en nog meer van dat soort dingenquote:Smikkelen & smullen Anne Marie Reuzenaar
kookboek voor kinderen met voedselallergieen
bol.com prijs: ¤ 16,50
2 werkdagen
Paperback | 160 Pagina's | Kosmos Uitgevers
ISBN10: 9021541866 | ISBN13: 9789021541860
quote:Op donderdag 27 maart 2008 13:47 schreef littledrummergirl het volgende:
misschien dat zoiets helpen?
dit boek omvat ( volgens bol dan ) verschillende allergieën, voedselintolleranties en nog meer van dat soort dingen
quote:Bedankt voor uw bestelling.
haha dat is snel succes ermee!quote:Op donderdag 27 maart 2008 14:03 schreef Oblivion het volgende:
[..]
[..]
Die komt binnen 2 werkdagen binnen!
Bedankt voor de tip.
'kee.quote:
Ja hoor, hij mag aardappels...quote:Op donderdag 27 maart 2008 20:23 schreef Ole het volgende:
Mag hij wel aardappels?
of ms pannenkoeken met banaan/appel?
Uiteindelijk zullen deze vormpjes zichzelf terug betalen...quote:Op vrijdag 28 maart 2008 17:13 schreef Ole het volgende:
Heb toevallig net zelf ijsjes gemaakt, met vormpjes van de Action.
Lekker hoor, en nog goedkoop ook!
bananen blenderen met ijsblokjes en een scheutje sojamelk is ookquote:Op vrijdag 28 maart 2008 20:22 schreef Oblivion het volgende:
Nog een idee uitgewerkt:
Soja melk, zit dus niks in en scheutje dixap!
En je hebt: milkshake!
Zonder rotzooi erin, wel natuurlijke suikers maar dat geeft niet zo heel veel...
Hallo CULLERS waar blijven jullie met die overheerlijke recepten???
Kan me niet voorstellen dat er niet from scratch gekookt wordt hier binnen CUL.
Oh, bananen shake? Hmmm, dit opent perspectief...quote:Op vrijdag 28 maart 2008 21:43 schreef Vandaag... het volgende:
[..]
bananen blenderen met ijsblokjes en een scheutje sojamelk is ook
En misschien kan je zelf cruesli maken voor het ontbijt?
Letterlijk en figuurlijk, cool!quote:Op vrijdag 28 maart 2008 21:44 schreef Ole het volgende:
Je kunt de gepelde, in stukjes gesneden banaan dan ook eerst ff invriezen
Ja, is bijna hetzelfde alleen dan krokant gebakken (vaak met honing).quote:Op vrijdag 28 maart 2008 21:49 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Cruesli? Is toch bijna hetzelfde als muesli?
Want die heb ik van zonnatura, puur natuur, geen troep erin.
Troep= kleur, smaak, conserveermiddel etc etc...
Maar als ik het zelf zou willen maken, hoe doe ik dat dan?quote:Op vrijdag 28 maart 2008 21:55 schreef Vandaag... het volgende:
Ja, is bijna hetzelfde alleen dan krokant gebakken (vaak met honing).
Maar als je al muesli zonder troep hebt hoef je het niet zelf te maken, dat scheelt weer.
Ik heb een recept van smulweb geplukt, ik weet niet hoe die uitpakt want mijn oma maakte het zelf, ik niet (lui ). Maar volgens mij zijn die recepten allemaal ongeveer hetzelfde.quote:Op vrijdag 28 maart 2008 22:07 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Maar als ik het zelf zou willen maken, hoe doe ik dat dan?
Ik ontdoe ze wel van het kroontje, dan maak je een v'tje.quote:Op zaterdag 29 maart 2008 10:53 schreef The_stranger het volgende:
Even een kort vraagje over de pasta saus in de OP. Als je het zonder gehakt wilt maken, verder wel precies zo maken als beschreven? En met tomaten stapelen, bedoel je (SHE) daarmee echt de bodem bedekken met hele tomaten, en eventueel de rest er gewoon bovenop (soort van piramide), of moet je nog wat met de tomaten doen? (snijden, ontvellen etc)
quote:Op zaterdag 29 maart 2008 11:03 schreef vergeetmewelletje het volgende:
Appelmoes kan je natuurlijk ook zelf maken.
Gewoon goudreinetten met een beetje water opzetten en zacht laten worden.
Daarna in de keukenmachine en je hebt een heerlijke appelmoes.
Helemaal niet nodig om daar suiker in te doen, kaneel kan eventueel wel.
Heerlijk en gezond met rode kool, of een jacht- of bonenschotel.
Je weet al hoe je zelf frietjes moet maken?
klik (sorry voor de Comic Sans)
Gebookmarked!quote:Op zaterdag 29 maart 2008 11:06 schreef vergeetmewelletje het volgende:
Op Odin kan je ook veel recepten from scratch vinden.
Kroontjes lijkt me duidelijk, zag me echter geen hele tomaten gaan stapelenquote:Op zaterdag 29 maart 2008 11:46 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Ik ontdoe ze wel van het kroontje, dan maak je een v'tje.
Gewoon erop leggen en dan als je gaat kijken na een paar uur, dan de velletjes weg halen...
Velletjes...
Sweet memories.. mijn moeder naar de lokale boer een flinke zak appels halen, flink koken en na een tijdje mocht een kleine the_stranger de brij door een soort van draaizeef halen voor de lekkerste appelmoes ooitquote:Op zaterdag 29 maart 2008 11:03 schreef vergeetmewelletje het volgende:
Appelmoes kan je natuurlijk ook zelf maken.
Gewoon goudreinetten met een beetje water opzetten en zacht laten worden.
Daarna in de keukenmachine en je hebt een heerlijke appelmoes.
Helemaal niet nodig om daar suiker in te doen, kaneel kan eventueel wel.
Heerlijk en gezond met rode kool, of een jacht- of bonenschotel.
Met plaatjes.quote:Op zaterdag 29 maart 2008 11:59 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Kroontjes lijkt me duidelijk, zag me echter geen hele tomaten gaan stapelen
Morgen maar eens aan de slag dan, so much to cook, so little time..
Wat een goede plaatjes!quote:Op zaterdag 29 maart 2008 12:18 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Met plaatjes.
Wel met gehakt en hele tomaten!
sojamelk is al vrij zoet van zichzelf (al neem ik aan dat je de versie zonder zout en suiker gebruikt) dus misschien kun je ook zonder diksap proberen.quote:Op zaterdag 29 maart 2008 17:15 schreef Oblivion het volgende:
Net sojamelk, aardbeien, halve banaan, dixap en ijsklontjes.
Maar eens actief gaan zoeken naar verse parmazaanse kaas zonder toevoegingen, als die er überhaupt is...
quote:Op zaterdag 29 maart 2008 20:18 schreef p_iglet het volgende:
[..]
sojamelk is al vrij zoet van zichzelf (al neem ik aan dat je de versie zonder zout en suiker gebruikt) dus misschien kun je ook zonder diksap proberen.
rijstemelk kan ook nog, smaakt ook weer anders.
Ah cool, zat daar vanmiddag al te denken!quote:
parmazaanse kaas aan 1 stuk is als het goed is zonder toevoegingen. Kun je mooi raspen met je nieuwe rasp
geen idee, vind die van zonnatura te duur... die is duurder als die van alpro.. dus gebruik die van alpro, die vind ik zelfs de zonder suiker variant iets zoetig.quote:Op zaterdag 29 maart 2008 20:30 schreef Oblivion het volgende:
Hmmm, daar werd anders over gedacht hier in huis...Allemaal zure gezichtjes.
Ik heb die van Zonnatura meegenomen, is dat misschien een verschil?
[..]
Ah cool, zat daar vanmiddag al te denken!
En alpro koop je waar...?quote:Op zaterdag 29 maart 2008 20:45 schreef p_iglet het volgende:
[..]
geen idee, vind die van zonnatura te duur... die is duurder als die van alpro.. dus gebruik die van alpro, die vind ik zelfs de zonder suiker variant iets zoetig.
Ik zie regelmatig alpro spul in de supermarkt... Van yoghurt tot melkspul...quote:Op zaterdag 29 maart 2008 20:47 schreef Oblivion het volgende:
[..]
En alpro koop je waar...?
Zitten verder geen rare dingen in?
Ja, maar welke supermarkt?quote:Op zaterdag 29 maart 2008 20:53 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Ik zie regelmatig alpro spul in de supermarkt... Van yoghurt tot melkspul...
Okay, thanks voor de tip!quote:Op zaterdag 29 maart 2008 21:08 schreef p_iglet het volgende:
alle supermarkten, de jumbo heeft het iig goedkoop...ze hebben rode pakken zonder suiker en zout toegevoegd, en blauwe pakken met suiker. Het staat bij de houdbare melk
Ik drink al sinds mijn zwangerschap geen melk meer, kocht het wel altijd.quote:Op zaterdag 29 maart 2008 21:13 schreef p_iglet het volgende:
wat is trouwens de reden om voor sojamelk te kiezen?
ik lees nergens dat hij geen melk mag, waarom dan soja ipv gewoon halfvolle melk?
Dat moest ik ook maar eens makenquote:Op zaterdag 29 maart 2008 17:15 schreef Oblivion het volgende:
Is toch wel zooooo lekker!
Maar eens actief gaan zoeken naar verse parmazaanse kaas zonder toevoegingen, als die er überhaupt is...
quote:De kaas die in de regio geproduceerd wordt had al in 1200-1300 de vorm die zij nu nog steeds heeft. In de Decamerone is al een verwijzing naar de kaas te vinden. De zuivelverwerking in die streek moet al een veel langere geschiedenis hebben, wil er dan al zo’n kaas ontstaan zijn. De kaas wordt nog steeds gemaakt volgens het oude recept, met alleen de melk uit de streek, stremsel, vuur en de kunst van het kaasmaken. Andere toevoegingen aan de kaas zijn absoluut niet toegestaan.
Leuk dat je 'm gemaakt hebt en dat het bevalt, is ook heel makkelijk in te vriezen, zodat je niet mis grijpt als je 's avonds laat thuis komt.quote:Op zondag 30 maart 2008 19:25 schreef The_stranger het volgende:
Vandaag de pastasaus gemaakt, afgezien van kleine hapjes nog niet gegeten. Denk dat ik iets meer ui had moeten gebruiken, maar het resultaat mag er toch wel zijn. Een simpele, maar toch smaakvolle saus...
quote:Op zondag 30 maart 2008 20:56 schreef vergeetmewelletje het volgende:
Als je veel sojamelk gebruikt, kan je overwegen om een sojamelkmaker aan te schaffen.
Ze zijn vrij prijzig, maar mijn broertje heeft er een bij de kringloop weten te vinden voor ¤ 5,00.
Daar staan ook regelmatig yoghurtmakers trouwens, dat is misschien ook een idee.
quote:Toetjes zelf maken is sowieso wel leuk.
Griesmeelpudding met bessensapsaus bijvoorbeeld.
Of zelfgemaakt ijs uit de ijsmachine (ook regelmatig te vinden bij de kringloop).
Dat doe ik inderdaad al, juist omdat het vlees me veel te rood is. (Dacht zelf ook dat het zo hoorde)quote:
Ik heb niet veel verstand van vlees, maar was het niet zo dat aan gehakt van de supermarkt kleurstoffen waren toegevoegd?
Vroeger toen ik nog vlees at, was gehakt namelijk grijs en tegenwoordig rood.
Ook biefstuk en kip zag er toen heel anders uit.
Misschien een idee om daar ook op te letten en je vlees bij een bio- of keurslager te halen?
Moeten dan maar kijken of hij er tegen kan.quote:Op zondag 30 maart 2008 21:05 schreef nein het volgende:
Over suikervervangers, veel daarvan zijn idd ook synthetisch enzo. Maar bij sommige biologische winkels kun je ook 'stevia' kopen, das een vloeibare zoetstof uit een of andere plant uit zuid amerika. In nederland mag je het officieel (vanwege idiote europese regels) niet in je eten doen, daarom staat er op de potjes "voor uitwendig gebruik". In zowat de hele wereld wordt dit spul als zoetstof gebruikt..
Maar goed, misschien kan het eens handig zijn!
Dat heb ik gemist!quote:Op zondag 30 maart 2008 21:11 schreef Oblivion het volgende:
Heb hier op fok een bal gezien waar je en mee kan over ballen en ijs kan maken...
Denk dat die het wordt!
Ik ken die bal niet (topic wel gelezen), maar zelfmaak ijs is sowieso superieur. Handig in jullie situatie, maar ook 10x lekkerder dan het meeste ijs uit de supermarkt en de mogelijkheid om zelf combinaties en smaken te verzinnen zonder allerlei troep is natuurlijk fantastisch...quote:Op zondag 30 maart 2008 22:11 schreef Oblivion het volgende:
We wonen in het midden van het land.
Maar ben me wel aan het oriënteren hier in de buurt, waar ik onbespoten fruit en groentes kan vinden...
Het ijs van Columbus
Lijkt me wel wat, en jij?
Ah, bedankt voor de tip over pindakaas en drop!!!!
Heb het alleen nog nooit gedaan of me er überhaupt in verdiept...quote:Op maandag 31 maart 2008 09:31 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Ik ken die bal niet (topic wel gelezen), maar zelfmaak ijs is sowieso superieur. Handig in jullie situatie, maar ook 10x lekkerder dan het meeste ijs uit de supermarkt en de mogelijkheid om zelf combinaties en smaken te verzinnen zonder allerlei troep is natuurlijk fantastisch...
gewoon hollandse zomeraardbeien pureren en in de ijsmachine, geen suiker nodig...quote:Op maandag 31 maart 2008 10:25 schreef The_stranger het volgende:
Kunnen aardbeien niet? (eventueel met een zoetstof welke hij wel kan verdragen geeft dat erg lekker sorbetijs) Neem aan dat je die alprozooi (pardon my french, vind dat echt enorm goor ) ook wel kunt invriezen, eventueel met een vrucht, soort van roomijs..
Zonder zoetstoffen/suiker is het inderdaad wel lastig bedenk ik me nu, tenzij je voor de hartige variant wilt gaan (mosterd ijs, ei-bacon ijs)
Had ik al verteld dat ik blij ben dat je hier post?quote:Op maandag 31 maart 2008 10:52 schreef p_iglet het volgende:
Ik denk dat je voor ijs beter de staafmixer op fruit kan zetten ipv alleen het sap gebruiken...
Dan krijg je door de grotere hoeveelheid vaste stof een zachter ijs.
Terwijl je als je alleen sap gebruikt meer een ijsblokjes idee krijgt.
In en rond Utrecht zijn verschillende bedrijven die biologsiche groenten produceren. Als dat niet te ver weg is kan ik je wel wat tips geven.quote:Op zondag 30 maart 2008 22:11 schreef Oblivion het volgende:
We wonen in het midden van het land.
Maar ben me wel aan het oriënteren hier in de buurt, waar ik onbespoten fruit en groentes kan vinden...
Het ijs van Columbus
Lijkt me wel wat, en jij?
Ah, bedankt voor de tip over pindakaas en drop!!!!
Ja, met hier en daar een paar aanpassingen heb ik er zeker wel wat aan!quote:Op woensdag 2 april 2008 18:05 schreef littledrummergirl het volgende:
even nieuwsgierig, heb je wat aan het boekje wat ik voor je gevonden had?
Ik haal het in eindhoven, bij een reformzaak op de gestelsestraat.quote:Op vrijdag 4 april 2008 00:26 schreef BBQ-kip het volgende:
Volgens mij was die geband en heeft toen besloten niet meer terug te keren, maar heel zeker weten doe ik dat niet, omdat ik zelf Fok toen de rug een beetje had toegekeerd.
Waar haal jij stevia Nein?
Ben je bij een natuurvoedingswinkel geweest? Die hebben vaak idd veel broodbeleg zonder al teveel toevoegingen.quote:Op vrijdag 4 april 2008 22:24 schreef Oblivion het volgende:
Zo, dat is binnen, ze hadden het zonder alcohol!
Wat verzot achterlijk dat het niet verkocht mag worden voor inwendig gebruik...
(Ja ergens logisch, de suikerindustrie zou lam gelegd worden....maar dat vind ik geen excuus...)
Heb zelf ook maar de proef op de som genomen, geen hartkloppingen en/of raar gevoel in buik!
Maar hopen dat zoonlief ook zo reageert!
Ook gescoord:
Sesam pasta en hazelnotenkrenten pasta, 4 soorten lekker jams.
Ik weet niet of je zoon wel mozarella mag..quote:Op vrijdag 28 maart 2008 17:17 schreef Oblivion het volgende:
Bouillon trekken:
Schenkel en mergpijp lang in de oven op hoog graden stand flink bruin laten worden.
Boter in de pan, dan uien, knolselderij, halve knoflookbol door midden, ansjovis, prei, wortel, laurierbladen goed laten stoven, dan het vlees en mergpijp erbij... Litertje water erbij... flesje rode wijn erbij...
Staat al lekker te pruttelen.
Mjah, mjah....quote:Op maandag 7 april 2008 14:36 schreef Brighteyes het volgende:
Ik ben benieuwd wat je ervan vind!
Ik vind het zelf niet zo heel scherp, maar ik heb hier vaak 'oude' knoflookbollen liggen, dat scheelt natuurlijk ook.
het recept voor drop staat ook in het FOK!-kookboek en daar kun je ook een recept voor lollies vinden waar hij misschien wel tegen kanquote:Op zondag 30 maart 2008 22:11 schreef Oblivion het volgende:
We wonen in het midden van het land.
Maar ben me wel aan het oriënteren hier in de buurt, waar ik onbespoten fruit en groentes kan vinden...
Het ijs van Columbus
Lijkt me wel wat, en jij?
Ah, bedankt voor de tip over pindakaas en drop!!!!
ja, dat had ik zelf ook bedacht en wilde net mijn bericht gaan editten, maar je was me voorquote:Op maandag 7 april 2008 21:30 schreef Oblivion het volgende:
Dank je Muck, zal het fokkookboek in de gaten houden, maar kristalsuiker en bruine suiker zijn een big no-no.
Misschien kan ik dat oplossen met stevia.
Geeft niks, wellicht was het wel wat geweest!quote:Op maandag 7 april 2008 21:36 schreef Muck het volgende:
[..]
ja, dat had ik zelf ook bedacht en wilde net mijn bericht gaan editten, maar je was me voor
oh dat is echt heel fijn!quote:Op maandag 7 april 2008 21:40 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Geeft niks, wellicht was het wel wat geweest!
Is toch heel raar, maar hij reageert niet meer zo erg op chocolade.....
Vanmiddag dat kleine glaasje sojachocolademelk (is lekker joh! ) gegeven, maar een heftige reactie bleef uit.
Die scharen we dan onder het snoep, af en toe een glaasje...
quote:Op maandag 7 april 2008 22:12 schreef BBQ-kip het volgende:
De Stevia hier was zaterdag al binnen
Heb jij het al in huis Obli, en heb je er al me geëxperimenteerd?
Het geeft natuurlijk niet dezelfde lekkere nasmaak als suiker, maar beter dan aspartaam e.d. en geen calorieën of omhoog schietende glucosespiegels.
Ofcourse!quote:Op vrijdag 4 april 2008 22:24 schreef Oblivion het volgende:
Zo, dat is binnen, ze hadden het zonder alcohol!
Wat verzot achterlijk dat het niet verkocht mag worden voor inwendig gebruik...
(Ja ergens logisch, de suikerindustrie zou lam gelegd worden....maar dat vind ik geen excuus...)
Heb zelf ook maar de proef op de som genomen, geen hartkloppingen en/of raar gevoel in buik!
Maar hopen dat zoonlief ook zo reageert!
Check, en bewaard in zijn mapje!quote:Op maandag 7 april 2008 22:51 schreef Uccie het volgende:
Heb inmiddels zelf nog ff gegoogled en deze site gevonden: http://www.coquinaria.nl/recepten/03.1recept.htm
Hier staat iets meer over zelf kroketten maken.
Succes!
Ah, okay, dacht al zoiets, maar ga het me niet moeilijker maken dan dat het al is...quote:Op maandag 7 april 2008 22:54 schreef p_iglet het volgende:
gepaseerde tomatensaus is gewoon hetzelfde als gezeefde tomaten..
paseren is een moeilijk woord voor door een zeef doen
Kibbeling is niets anders dan in stukjes gesneden kabeljauw (of wijting) in een krokant 'jasje'.quote:Op woensdag 2 april 2008 19:38 schreef Oblivion het volgende:
Okay, meneer had vanmiddag kibbeling op....
Dat gaat dus niet...
Dus ik zoek een recept voor kibbeling die ik zelf kan maken, inclusief kruiden...
*Ook zoeken gaat...
er zijn zelfs zakjes kibbelingkruiden te koop bij o.a. Makroquote:Op dinsdag 8 april 2008 10:50 schreef beunkster het volgende:
[..]
Kibbeling is niets anders dan in stukjes gesneden kabeljauw (of wijting) in een krokant 'jasje'.
Dus recept:
- kabeljauw(filet) in stukjes snijden
- beslag maken van bloem en melk, iets dunner dan pannenkoeken beslag, dat op smaak brengen met zout en peper, zorgen dat het goed koud is voor het gebruikt gaat worden
- een mix van kruiden (zelf bepalen wat je lekker vind, je zou bij vis in zijn algemeenheid kunnen denken aan onder andere dille, bieslook, dragon en kervel) strooi je over de vis, dit laat je even (minuutje of wat) intrekken
- de gekruide vis door een beetje bloem halen, dit afkloppen en daarna dit door het beslag halen, goed laten uitlekken
- frituren op ongeveer 170 graden
Klaar is de kibbeling
daar was ik al bang voor ja....quote:Op dinsdag 8 april 2008 21:45 schreef Oblivion het volgende:
Ja, die vol zitten met andere spullen die ik er niet in wil hebben...
Ik heb van deze site de vloeibare versie én de kristalletjes (poeder) besteld.quote:
Pff... daar vraag je wat.quote:Op dinsdag 8 april 2008 13:04 schreef Oblivion het volgende:
Ja, maar ik wil dan wel graag de smaak van kibbeling.
Zo dicht mogelijk zelfs...
Dus ik zit met de mix van kruiden, wat gaat er in de mix.
daar gaan volgens mij precies dezelfde kruiden overheen....quote:Op woensdag 9 april 2008 12:07 schreef nein het volgende:
Geef je zoontje gewoon een lekkerbekje ipv die kibbeling, veel lekkerder en makkelijker te maken
das ook een hele goeie!quote:Op woensdag 9 april 2008 12:18 schreef Oblivion het volgende:
Neen, nein...
Hij wil heel graag kibbeling...zitten geen graten in, hij is panisch voor graten...
Weet je wat het is, is eigenlijk best sneu, nu hij dus zelf kibbeling kan gaan halen kan het dus niet meer...
Hij was er zo trots op dat hij het helemaal alleen kon halen.
Ik zat te denken, het kan natuurlijk ook aan de saus liggen!
Dat ik daar nu pas achter kom...
Goed, dan gaan we vanmiddag voor ronde twee...
Maar nu met zelf gemaakt remoulade saus!
*zoeken gaat...
quote:Remouladesaus
2 dl. mayonaise, 1 fijngehakte hard gekookt ei, 1 dl. kwark of yoghurt, 1 eetlepel fijngesneden bieslook, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 eetlepel kappertjes, 1 eetlepel kappertjes, 1 eetlepel augurk, mespuntje zacht mosterd.
Ja!quote:Op woensdag 9 april 2008 12:21 schreef Muck het volgende:
[..]
das ook een hele goeie!
in de bakjes saus zit volgens mij o.a. suiker en censerveermiddel!
ik ook niet!quote:Op woensdag 9 april 2008 12:22 schreef Oblivion het volgende:
Zou dit wat zijn?
[..]
Nooit geweten dat er een ei in remouladesaus zit...
ik hoop met je meequote:Op woensdag 9 april 2008 12:24 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Ja!
En als je ziet hoeveel saus meneer nuttigt...
Nu maar hopen dat het de saus is.....
quote:Op woensdag 9 april 2008 12:31 schreef debuurvrouw het volgende:
Ik heb net bij Albert heyn al de achterkant van het doosje kibbeling staan bestuderen Behalve een e nummer waarvan ik denk dat het vetsin is, heb ik knoflookpoeder en paprikapoeder onthouden. some help huh
Hopelijk ligt het aan de saus, dat zou echt enorm helpen.
Maar heb je op een pakje kibbeling gekeken of alleen het pakje kruiden voor kibbeling?quote:Op woensdag 9 april 2008 12:31 schreef debuurvrouw het volgende:
Ik heb net bij Albert heyn al de achterkant van het doosje kibbeling staan bestuderen Behalve een e nummer waarvan ik denk dat het vetsin is, heb ik knoflookpoeder en paprikapoeder onthouden. some help huh
Hopelijk ligt het aan de saus, dat zou echt enorm helpen.
wat goed! Ik ken echt maar weinig kinderen die dat etenquote:Op woensdag 9 april 2008 12:40 schreef Oblivion het volgende:
En Muck, kappertje lust hij wel, hij eet (vreet) immers toch ook die saus van de visboer?
Vind alleen dat ei niet kloppen in het verhaal...
quote:RAVIGOTTESAUS en REMOULADESAUS. Wie het exacte verschil weet tussen deze drie mag het mij zeggen. De benamingen worden vaak door elkaar gebruikt als het gaat om een mayonaise-achtige saus die bijvoorbeeld bij gebakken vis en schaaldieren wordt geserveerd. Etymologisch ook interessant is de vraag: wat is een ravigotte? Bij Tartaarsaus wordt nog wel eens een geprakt hardgekookt eitje door de saus gemengd (hé bah), terwijl bij remouladesaus kappertjes gewenst zijn. Wat wij kunnen maken is een multiculti mix van deze drie: rasp een sjalotje (niet te klein) heel fijn en meng dit door het (verdunde) mayonaisemengsel. Voeg er vervolgens heel fijn gesneden augurk, een beetje 'nat' uit de pot augurken, wat kappertjes (+ 'nat'), en fijngesneden kervel aan toe. Voor de extremen onder ons mag dan ook dat geprakte eitje er nog wel doorheen. Geraffineerd wordt het als er een vleugje anijs door gaat: dit kan in de vorm van anijszaad, fijngesneden venkelblad, gestampte muisjes van De Ruyter, of een scheutje Pernod.
Ik weet niet of hij ze zo uit het potje eet hoor...!quote:Op woensdag 9 april 2008 12:43 schreef Muck het volgende:
[..]
wat goed! Ik ken echt maar weinig kinderen die dat eten
en van ei in remouladesaus heb ik ook nog nooit gehoord, eens kijken of ik hier geen mooi recept meer heb...
Op het pakje kibbeling. Daar staat dus ook op uit welke kruiden de mix is opgebouwd. Op zich wel duidelijk, je hoeft het alleen maar te onthoudenquote:Op woensdag 9 april 2008 12:41 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Maar heb je op een pakje kibbeling gekeken of alleen het pakje kruiden voor kibbeling?
Moet vanmiddag toch even naar de supermarkt, ik ga wel even checken!
quote:Op woensdag 9 april 2008 14:21 schreef Oblivion het volgende:
Zal wel een hele reut zijn geweest, ik onthoud dat soort dingen ook niet echt.
Zo, remouladesaus gemaakt...
Is best te naggelen, alleen vind ik 'm te dun. (door alle sapjes van augurken en zo..)
Kwark erbij gedaan voor het gezonde effect...
Hoeft meneer het niet, zit ui in...
*handen in de lucht gooit...
Een eitje opkloppen, peper en oude kaas (of een kaas waar zoonlief tegen kan) er door heen en over de taart gieten.quote:Op woensdag 9 april 2008 22:03 schreef Brighteyes het volgende:
Alleen voor het korstje bovenop zou het lastig kunnen zijn. Maar daar verzin je vast iets heel moois op.
al gedaanquote:Op woensdag 9 april 2008 17:38 schreef Oblivion het volgende:
Oh, sorry...
Wat stom zeg, ik maak het kennelijk zo vaak dat het al gewoon is geworden...
Ik denk ook niet dat ik het aan kan passen...
*lief naar Muck kijkt....
quote:Op zaterdag 16 juli 2005 10:33 schreef Geluk het volgende:
[..]
Precies, recepten willen we zien!
Hieronder een recept van internet, maar wat we zoeken is natuurlijk het originele recept van een echte visboer.
Voor vier voor- en twee hoofdgerechten: 300 - 350 gram kabeljauwfilet; 1 eetl. limoen- of citroensap; 2 eieren; 2 - 3 eetl. melk; 50 gram bloem, gezeefd; 3 - 4 eetl. grof kruim van bruin (volkoren) brood; (zee)zout; witte peper uit de molen'; 'vingergreep' cayennepeper; ca. 2 1/2 dl (zonnebloem)olie; ca. 100 gram gemengde groene slasoorten; ca. 3 eetl. eenvoudige mosterddressing (1 deel azijn, 1/2 deel (Zaanse) mosterd en 3 - 4 delen olie); ca. 1 1/2 dl mayonaise(of 1/2 mayonaise, 1/2 crème fraiche en scheutje (hot) tomatoketchup.
Spoel de vis onder stromend koud water. Maak de filet droog met keukenpapier en wrijf hem in met limoen- of citroensap. Laat hem 10 minuten liggen, maak hem opnieuw droog en snijd hem in stukjes van 3 - 4 centimeter. Maak een glad beslag door in een kom eieren en melk los te roeren en er vervolgens de gezeefde bloem door te kloppen. Voeg er daarna zout, peper en cayenneper aan toe. Laat het beslag tenminste 10 minuten rusten. Klop het beslag daarna opnieuw even met een garde op. Voeg extra bloem toe wanneer het beslag te dun uitvalt. Het moet net iets dikker dan voor pannekoeken zijn. Stort het grove broodkruim in een groot diep bord. Verhit de olie in een koekenpan met hoge opstaande rand. Haal, bij voorbeeld met een fondue-vork, de stukjes vis door het beslag en wentel ze door het broodkruim. Laat de stukjes hierna 5 - 10 minuten liggen. Laat ze daarna in de hete olie glijden om ze in 4 - 5 minuten aan alle kanten goudbruin en net gaar te bakken. Laat de vis na het bakken even op keukenpapier uitlekken. Houd ze daarna warm. Maak de sla aan met een eenvoudige dressing met mosterd.
Presentatie: verdeel de sla als bedjes over de borden. Schik de kibbeling op de sla. Geef er apart een-persoonskommetjes met mayonaise of alternatief bij. Zet een mand met knapperig stokbrood op tafel.
Ik vrees met je mee...quote:Op donderdag 10 april 2008 23:16 schreef Ole het volgende:
Ik vrees dat er iets ve-tsin achtigs in zit, in die van de visboer.
Ik ga dat ook zeer zeker doen.quote:Op donderdag 10 april 2008 23:16 schreef Uccie het volgende:
Volgens mij zit er in elk geval heel veel zout in.
Misschien kun je bij de visboer eens vragen wat er in de kruiden zit. Als je uitlegt dat je zoon al 2x een allergische reactie heeft gekregen na het eten van kibbeling. Als hij het niet weet, kan hij je de naam van de fabrikant geven en zelf een mailtje sturen. Ik zou niet vragen of ze je kunnen zeggen wat erin zit omdat je het zelf wilt namaken (zonder troep). Ik neem toch aan dat fabrikanten wel verplicht zijn hier info over te verstrekken.
Kijk, die gaan we even bookmarken al was het alleen om de hele reut zelf te maken...quote:Op donderdag 10 april 2008 23:20 schreef Ole het volgende:
kijk eens!
VISKRUIDEN
Ingredienten:
Zeezout, zwarte peper, ajuin, citroen, look, venkelzaad, sesam, dille, oregano, basilicum, selder, peterselie, tijm
http://www.pietskruiden.be/v2/index.php?c=producten
Dat komt door de paprika-poederquote:Op donderdag 10 april 2008 23:41 schreef Oblivion het volgende:
Maar die viskruiden zijn groen!
Kibbeling is rood...
Dat is helemaal niet zo'n slecht idee, Ole!quote:Op vrijdag 11 april 2008 10:18 schreef Ole het volgende:
Zeg Oblivion,
Misschien had je hier allang aan gedacht, of staat het al ergens.
Maar voor op brood kun je ipv worst of vleeswaren zelf kip(filet) braden of grillen en koud op zijn brood doen, of gehakt wat je maakt, volgende dag koud op brood. Kan nog wel met meer vlees natuurlijk!
Heb je ook gelijk in....quote:Op vrijdag 11 april 2008 11:26 schreef Ole het volgende:
zo'n rookpan is duur.. Wel lekker hoor, maar kost ook veel tijd. Het hout dat erin moet is ook best duur. Ik vraag me af of je zo'n ding nu echt vaak gebruikt eigenlijk.
Nee joh, gewoon lekker vlees braden, en de volgende dag op brood!
Deed mijn moeder thuis altijd met gehakt en rosbief. En kip is lekkerder zelfgebraden/ gegrild dan voorgesneden. Nog goedkoper ook denk ik, en je kunt je eigen kruiden gebruiken!
dat heeft mijn broer gister gemaakt, maar gétver wat is dat vies zegquote:Op vrijdag 11 april 2008 11:29 schreef Rewimo het volgende:
Heb niet het hele topic gelezen maar ik begrijp dat hij wel appels eet?
Hier een recept voor appelchips
Gaan alleen maar appels in en eventueel kaneel
Lekker om te snacken
sorryquote:Op vrijdag 11 april 2008 13:23 schreef Rewimo het volgende:
Tot zover mijn bijdrage...
dat klinkt hartstikke tof!quote:Op vrijdag 11 april 2008 13:29 schreef Oblivion het volgende:
Maakt niks uit Rewimo, vind het tof dat je het inderdaad geprobeerd hebt...
En vaak kabbelen dat soort recepten wel verder....
Denk aan, zelf gemaakt ijs met een appelchippie als versiering.
Die heb ik al, ZOUTE bananenchips!quote:Op vrijdag 11 april 2008 13:31 schreef Muck het volgende:
[..]
dat klinkt hartstikke tof!
en bananenchips, mag ie dat? Dat verkopen ze bij de kaasboer in het dorp van mijn ouders en dat is best lekker
was een grapje beebquote:Op vrijdag 11 april 2008 13:31 schreef Oblivion het volgende:
MUCK! Niemand heeft bagger ideeën hier!
Jij ook niet, als we blijven nadenken zoals nu gedaan wordt zijn wij al vele stappen verder.
hahaha, gewoon doen hoorquote:Op vrijdag 11 april 2008 13:32 schreef Rewimo het volgende:
Moet je wel oppassen dat ze er geen suiker aan toegevoegd hebben. Misschien kun je die ook wel zelf maken trouwens
Ik durf geen recept meer te posten
ah das goedquote:Op vrijdag 11 april 2008 13:33 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Die heb ik al, ZOUTE bananenchips!
Niet teveel, want dan gaat het tegen staan...maar is best te doen als kleine snack.
Heb je niet iets wat heel eenvoudig is en je voor je eigen zoon wel eens klaar maakt?quote:Op vrijdag 11 april 2008 13:32 schreef Rewimo het volgende:
Moet je wel oppassen dat ze er geen suiker aan toegevoegd hebben. Misschien kun je die ook wel zelf maken trouwens
Ik durf geen recept meer te posten
quote:Op vrijdag 11 april 2008 13:37 schreef Oblivion het volgende:
[ afbeelding ]
En gegeten dat hij heeft!
oeh, zoon wil het niet, maar ik welquote:Op vrijdag 11 april 2008 15:04 schreef Oblivion het volgende:
Ik kan heerlijke roti (de vulling) maken...
Zo lekker dat zoonlief 'm niet wil hebben...
Manlief wel, ik maak het met kousenband en kippenpoten.
Ui is geen probleem, mits het zacht gebakken is, verse rauwe ui kan hij niet hebben omdat hij dat pittig vind.
Dat los ik altijd op met zoete witte uien, die zijn niet scherp.
Heb je misschien ook iets van richthoeveelheden?quote:Op vrijdag 11 april 2008 15:42 schreef Oblivion het volgende:
knip
Hm, site kwijt... maar volgens mij was dit 'm: http://surinaamseten.nl/quote:
1 pak witbroodmixquote:Op vrijdag 11 april 2008 14:01 schreef Oblivion het volgende:
Ik zou wel zelf bapao broodjes willen maken.
Pfoeh, daar vraag je me wat, ik ben een gooierd!quote:Op vrijdag 11 april 2008 22:02 schreef Trusten het volgende:
[..]
Heb je misschien ook iets van richthoeveelheden?
Ziet er wel lekker uit, maar alles wordt klaar gemaakt met...pakjes waarvan ik de inhoud niet ken....quote:Op vrijdag 11 april 2008 22:03 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Hm, site kwijt... maar volgens mij was dit 'm: http://surinaamseten.nl/
Blij dat je er iets aan hebt...ik was gewoon effies vergeten in welk topic ik zat! Je kan ook wat experimenteren met kruiden, heb ook wel is 5 kruidenpoeder gebruikt...krijg je net dat typisch oosterse aparte smaakje...quote:Op vrijdag 11 april 2008 22:48 schreef Oblivion het volgende:
Ik had al heel stiekem gehoopt dat jij langs zou komen, Trusten...
Want ik heb gelezen dat jij ze wel zelf maakt!
Heel hartelijk bedankt, kijk die pakjes met kruiden kan ik zelf wel erin frummelen....
Ik weet hoe je nasi maakt en met welke kruiden dus dat komt wel goed!
Helaas, 5 kruidenpoeder is een big nono...quote:Op vrijdag 11 april 2008 23:15 schreef Trusten het volgende:
[..]
Blij dat je er iets aan hebt...ik was gewoon effies vergeten in welk topic ik zat! Je kan ook wat experimenteren met kruiden, heb ook wel is 5 kruidenpoeder gebruikt...krijg je net dat typisch oosterse aparte smaakje...
MSG = Vetsin = E621 = Mononatriumglutamaatquote:Op zaterdag 12 april 2008 14:22 schreef Oblivion het volgende:
Ole, het is geen Vetsin wat er in kibbeling zit, maar MSG
Dan zou ik ze wel bakken, maar niet afbakken en ze dan invriezen denk ik, anders duurt het uren voor ze gaar zijnquote:Op zaterdag 12 april 2008 18:21 schreef Oblivion het volgende:
Ik kan het recept toch aanhouden en ze invriezen?
Hoef ik het ook maar eens in de zoveel tijd te maken.
Okay.quote:Op zaterdag 12 april 2008 19:30 schreef Maneki.Neko het volgende:
[..]
Dan zou ik ze wel bakken, maar niet afbakken en ze dan invriezen denk ik, anders duurt het uren voor ze gaar zijn
quote:Het hele punt is, je kan het wel toevoegen, net als zout, maar het komt van nature in heeel veel etenswaren voor. Heb hierboven een lijstje gepost, maar het zit in veel meer levensmiddelen, ook in grote hoeveelheden. (Erwten, oude kaas, droge worsten, hammen, zelfgetrokken boullion, (gedroogde) tomaten)
Ik denk dat als je een bijzonder schraal dieet hebt als je de stof wil vermijden, en zoals gezegt er is geen enkele reden voor. Van het zg Chinees restaurant effect is nooit aangetoont dat het veroorzaakt wordt door glutamaat, als het al zou bestaan. Er zijn zat andere oorzaken te bedenken maar iedereen geeft glutamaat de schuld.
Je kan bv denken aan slechte kookwijn, slechte hygiene, teveel (slecht) bier, teveel gegeten. Vast staat dat
1) glutamaten in heel veel levensmiddelen voorkomen van nature
2) Niet heel china barst van de koppijn
3) Er nog nooit objectief is aangetoont dat er een verband is
4) Het hele verhaal begon met een stukje geschreven door iemand die niets onderzocht maar gelijk glutamaat de schuld gaf dat hij koppijn had.
Zit natuurlijk ook wat inquote:http://www.familyhaven.com/health/ir-msg.html
Zoals je ziet staan daar gedegen bronnen bij en is het gebaseerd op dubbelblind onderzoek. Grappig dat er weer over chineese restaurants word begonnen, terwijl ik je er al op gewezen heb dat dit veel meer en plausibelere oorzaken kan hebben, voedselvergifitiging bv waar het op zou lijken. Lijkt mij dat je dan gewoon over voedselvergiftiging spreekt aangezien in alle onderzoeken blijkt dat glutamaat geen klachten veroorzaakt, maar het zeer duidelijk is dat slechte hygiene voedselvergiftiging veroorzaakt.
quote:Op vrijdag 11 april 2008 15:42 schreef Oblivion het volgende:
Hoe ik altijd rotivulling maak:
Ik neem zoete aardappels, kousenband en kippenpoten (ik neem dan ook een kipfiletje voor mezelf.. )
Olie in de grote pan, uien garen, dan beetje tomatenpuree erbij (hetzelfde principe als de rodelinzen soep.)
Dan garam massala erbij, een finke dot. Ook mee laten bakken.
Daarna de kippenpoten, kipfilet ook lekker mee laten bakken.
Meestal doe ik de aardappel even apart koken, want die zijn vaak eerder klaar. (Zeker de zoete)
Dan doe ik er kippenbouillon bij zodat de kippenpoten onder staan. (kan vers, kan met tabletje)
Kousenband erbij en dan een uurtje ofzo oplaten staan. Vergeet de madame jeanette peper niet!
Nu ik zit altijd fout met die kousenband, dus misschien dat je die er later bij moet doen, anders zijn ze een beetje verschrompelt
Daarom doe ik de aardappels (zoet of niet zoet) en kousenband apart en dan pas als alles klaar is erbij.
Zout en peper pas als alles klaar is.
Nu dan kan je 'm dikker maken met een beetje maizena, of je laat 'm dun.
En ik kwak er ook altijd een zeer grote eetlepel sambal bij.
De roti zelf heb ik altijd diep gevroren van de toko in de vriezer liggen.
Als ik dit zo zie vind ik het niet eens gek dat de keuken er altijd uitziet als een war-zone...
even offtopicquote:Op maandag 14 april 2008 17:16 schreef Axia het volgende:
waarom doet iedereen alles in 1? Ik lees dit vaker, maar in de Surinaamse keuken wordt dit nooit op die manier klaargemaakt.
Gewoonlijk hoor je je kip apart te maken,
je maakt kousenband (eventueel met aardappel erin, maar ook dat kan apart van elkaar) apart
en wat surinamers er ook vaak bij eten is geprakte pompoen.
En er bestaat 2 soorten rotivulling. De ene is met gele linzen, de anders is met aardappel...
ps. is niet lullig bedoeld, iedereen maakt zijn of haar eigen variant, maar misschien is het leuk voor mensen die willen weten hoe het origineel hoort
Vind het persoonlijker lekkerder als overal de smaak inzit...quote:Op maandag 14 april 2008 17:16 schreef Axia het volgende:
waarom doet iedereen alles in 1? Ik lees dit vaker, maar in de Surinaamse keuken wordt dit nooit op die manier klaargemaakt.
Gewoonlijk hoor je je kip apart te maken,
je maakt kousenband (eventueel met aardappel erin, maar ook dat kan apart van elkaar) apart
en wat surinamers er ook vaak bij eten is geprakte pompoen.
En er bestaat 2 soorten rotivulling. De ene is met gele linzen, de anders is met aardappel...
ps. is niet lullig bedoeld, iedereen maakt zijn of haar eigen variant, maar misschien is het leuk voor mensen die willen weten hoe het origineel hoort
Ik moet dan eerst ff alles op papier zetten. En dan zal ik een topic voor je makenquote:Op maandag 14 april 2008 18:17 schreef littledrummergirl het volgende:
[..]
even offtopic
zou je daar een topic over willen beginnen? ik ben gek op surinaams eten en we zitten hier tussen de surinaamse winkeltjes, dus als je wat leuke recepten of tips hebt, graag
Mss vind je het niks hoor, maar het viel me op vanmiddag.quote:Knorr Provencaalse Kipschotel
Met sperziebonen en cherry tomaat
Heerlijke Provençaalse schotel met gebraden kipfilet, champignons, cherry tomaatjes en sperziebonen. De saus is op smaak gebracht met verschillende Provençaalse kruiden als tijm en rozemarijn.
Gewicht:
65 g
Aantal personen:
3-4
Voedingswaarden:
Energie 2640 kJ (640 kcal)
Eiwitten 6,7 g
Koolhydraten 14 g
waarvan suikers 8,8 g
Vet 62 g
waarvan verzadigd 11 g
Voedingsvezel 4,0 g
Natrium 3,41 g
Per portie:
Energie 2110 kJ (500 kcal)
Eiwitten 33 g
Koolhydraten 44 g
waarvan suikers 5,3 g
Vet 22 g
waarvan verzadigd 3,7 g
Voedingsvezel 12 g
Natrium 1,10 g
Ingrediënten:
Plantaardige olie, ui, zout, tomaat, knoflook, mosterdmeel, geharde plantaardige olie, tijm, gistextract, basilicum, maïszetmeel, zwarte peper, paprika, rozemarijnextract, aroma.
Vegetarisch:
Ja
Allergenen:
Granen met gluten: Nee
Schaal- en schelpdieren: Nee
Kippenei: Nee
Vis: Nee
Pinda: Nee
Soja: Nee
Melk: Nee
Noten: Nee
Sesamzaad: Nee
Mosterd: Ja
Selderij: Nee
Erwten: Nee
Sulfiet: Nee
quote:Additieven:
Er zijn vele honderden additieven (kunstmatige toevoegingen). De meeste stoffen worden op de één of andere manier gebruikt in levensmiddelen. Er zijn additieven mét en zónder E ervoor. Mét betekent dat de stof toegelaten is volgens de EG-norm, zónder dat de stof in sommige landen wel gebruikt wordt, maar er nog geen eenduidige Europese normen voor gebruik opgesteld zijn.
Functie additieven:
Waarvoor worden additieven allemaal gebruikt tegenwoordig? Schrik niet van de volgende lijst, maar laat het je inspireren om steeds vaker van verse grondstoffen uit te gaan.
Additieven worden gebruikt als: anti-aanbakmiddelen, antibacteriënmiddelen, antibiotica, antibleekmiddelen, antibruinmiddelen, antikleefmiddelen, antiklontermiddelen, antilengmiddelen, antioxidanten, antischimmelmiddelen, antischuimmiddelen, antispatmiddelen, antistollingsmiddelen, antiwormenmiddelen, aromastoffen, bases, bindmiddelen, bleekmiddelen, broodverbeteraars, buffers, chelatoren, coatings, complexvormers, conserveermiddelen, desinfectiemiddelen, dispergeermiddelen, draagstoffen (b.v. om kleurstoffen te verdelen), drijfgassen, droogmiddelen, emulgatoren, filterstoffen, filtreermiddelen, geleermiddelen, geurpotentiators, geurstoffen, glansmiddelen, glijmiddelen, ijzerbronnen (verrijken voedingsmiddelen met ijzer), kauwgumbases, klaarmiddelen, kleefmiddelen, kleurbehoudende middelen, kleurstoffen, koelmiddelen, kristallisatie remmers, losmiddelen, meelverbeteraars, neutralisatoren, nutriënten, ontschuimingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen, oplosmiddelen, oppervlakte-actieve stoffen, plaat(smeer)middelen, polijstmiddelen, reductoren, rijsmiddelen, schilmiddelen, schuimmiddelen, schuurmiddelen, sekwestreermiddelen (binden metaalionen), smaakpotentiatoren (versterken het effect van smaakstoffen of smaakversterkers enkele honderden malen), smaakstoffen, smaakversterkers (versterken het effect van smaakstoffen), smeermiddelen, smeltzouten, stabilisatoren, suspendeermiddelen, synergisten (versterken de werking van bepaalde andere hulpstoffen), tabletteermiddelen, textuurverbetermiddelen, uitvlokmiddelen, verdikkingsmiddelen, vergassers, verstevigingsmiddelen, vochtbinders, voedingssupplementen, voedingszuren, voedsel voor gist, volumevergroters, vriesmiddelen, vulmiddelen, weekmakers, zoetstoffen, zoutvervangers, zuurteregelaars.
quote:Vaak staat als laatste aroma op de ingrediëntenlijst. Met aroma worden geur- en smaakstoffen bedoeld die het aroma van een voedingsmiddel bepalen. Vaak zijn vele tientallen stoffen daarbij betrokken in zeer geringe concentraties. Bijvoorbeeld van koffie zijn 600 aromastoffen bekend. Vaak geeft dit geen hyperactiviteit, maar met de term aroma kan ook een kleine hoeveelheid vanilline, salicylaatesters of de azo-kleurstof caramel bedoeld worden. Soms staat op de ingrediëntenlijst in een andere taal wel om welke stof het gaat.
quote:Ingrediëntendeclaratie:
De warenwet schrijft voor dat de samenstelling van voedingsproducten moet worden vermeld in de zogenaamde ingrediëntendeclaratie. De ingrediëntendeclaratie moet beginnen met het ingrediënt waarvan er het meeste in verwerkt, is, waarna de rest in afnemende volgorde wordt vermeld. Als een deelproduct meer dan 25% van het totale product uitmaakt moet de fabrikant de afzonderlijke ingrediënten van dit deelproduct vermelden.
'Carry-over' effect:
De Warenwet erkent het 'carry-over'-principe; dat wil zeggen dat hulpstoffen in het voedingsmiddel terecht kunnen komen doordat ze aan grondstoffen werden toegevoegd. Deze hulpstoffen behoeven, een enkele uitzondering daargelaten, niet gedeclareerd te worden en kunnen zelfs in het betreffende voedingsmiddel als zodanig verboden. zijn. Zo kan er in vruchtenyoghurt een conserveermiddel voorkomen, doordat het werd toegevoegd aan de gebruikte vruchtenpulp. Een dergelijke vruchtenyoghurt kan de opdruk dragen 'geen conserveermiddel toegevoegd'.
Soms staat alleen het E-nummer op de verpakking, soms alleen de naam. In plaats van de naam kan dat ook een van de synoniemen zijn.
quote:Natuurlijk:
Laat je niet misleiden door de reclame opdruk "bevat uitsluitend natuurlijke kleurstoffen". De natuur kent veel gevaarlijke stoffen die zelfs dodelijk kunnen zijn. De term "natuurlijk" is dus zeker geen garantie dat je iets veilig op kunt eten. De rode azo-kleurstof E120 is gemaakt van schildluizen en dus 100% natuurlijk. Ze geeft echter een hele sterke reactie, zelfs bij hele kleine hoeveelheden. Helaas wordt ze heel veel gebruikt in allerlei voedingsmiddelen.
Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om alle kleurstoffen, maar alleen om de azo-kleurstoffen. Er zijn ook heel veel goede kleurstoffen.
Hou steeds voor ogen dat het kind er niets aan kan doen dat hij/zij allergisch reageert. Het kind kán niet stoppen met ... springen, rennen, bewegen, vervelend zijn, (vul maar in). Wij zijn zelf degenen die het kind deze stoffen te eten geven.
Omdat wij (de massa) makkelijk te bereiden en lang te bewaren voedsel willen en zij (de massa producenten) daaraan willen voldoen op een zo'n makkelijke en goedkope manier mogelijk....quote:Op woensdag 16 april 2008 22:14 schreef Oblivion het volgende:
En eigenlijk vraag ik mij nog maar 1 ding af: Waarom zit dit in ons voedsel?
Ja, dat stuk snap ik...quote:Op donderdag 17 april 2008 08:50 schreef The_stranger het volgende:
Omdat wij (de massa) makkelijk te bereiden en lang te bewaren voedsel willen en zij (de massa producenten) daaraan willen voldoen op een zo'n makkelijke en goedkope manier mogelijk....
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |