abonnement Unibet Coolblue
pi_57635132
Wij zijn er na jaren achter gekomen dat onze zoon (7) extreem reageert op kleurstoffen, suikers en conserveringsmiddelen.

Heel blij dat dit eindelijk een beetje rust geeft, maar....
Het eten wat hier nu gemaakt moet worden is from scratch, helemaal terug naar basic dus...
Dus vleeswaren er al uit gedaan, zijn pil kleurstof vrij te laten maken, reform pindakaas op zijn broodje te smeren en basic maaltijden aan te bieden.

Aangezien dat dit het dus gaat worden wilde ik vragen of jullie mee willen denken voor het ontbijt, lunch en diner recepten te verzinnen, te posten....alles wat maar in zijn straatje past.
Zolang het maar bijna vanaf de grondstof opgebouwd kan worden.
Krijg binnenkort een sapcentrifuge, dus die moet ook ingewijd worden.

Wat absoluut verboden is, suiker, chocolade, alles wat maar enigszins azo-kleurstoffen en conserveringsmiddelen, vanille, MSG, aroma's bevat....(ook de natuurlijke kleurstoffen gaan niet)
Zoetstoffen gaan ook helaas niet zo best.
Er zijn een aantal fruit en groenten soorten die ook drukte veroorzaken, maar dat is te overzien.

Het gaat een lange weg voor hem worden, maar kan het een beetje verzachten door hem veel verschillende dingen aan te bieden.
Elke dag pindakaas op zijn brood komt op een gegeven moment ook zijn strotje uit.

Tijd om creatief te worden...
En natuurlijk krijgen jullie te horen of het werkt of niet.

Van SHE:

Heb 'm alleen zonder gehakt gemaakt en dat werkte goed voor zoonlief.
quote:
Echte basissaus voor je pasta, maar ook krankzinnig als ondergrond voor je pizza:

1 pond rundergehakt
2 uien ( gesnipperd )
2 chili pepers; snijden, ontlijsten
1 glas rode wijn
4 laurierblaadjes
2 theelepeltjes italiaanse kruiden of gedroogde basilicum
1 lepel zeezout
5 tenen knoflook
kilo tomaten ( ietsje meer is best )

pers de knof in een bakje, zout erbij en goed roeren/opwrijven
Doe olijfolie in de pan en laat heet worden; draai dan vuur laag en doe de uien erin
LAAT 30 MIN LANGZAAM FRUITEN

( ja echt? ja..echt )


Na die 30 minuten doe je de chili's erbij. Nu binden de capsiden van de pepers zich aan de uien en dat is een grappig en gezond chemisch proces. Je zult niets meer van de pepers voelen.
Na 10 minuutjes zachtjes bakken doe je het gehakt erbij; rullen
Als gehakt gaar is, mag de knof+zout erbij. Daarna de kruiden

Goed doorroeren en dan de tomaten stapelen. Let op; vuur moet op standje stoof blijven
Zorg voor een grote stoofpan!
Daartussen frummel je de laurier en je wacht tot de tomaten al iets zachter worden.
Dan gaat de wijn erbij

met rust laten en na een uur of 3 weer eens kijken.
Als het goed is zie je geen spoortje vet meer; door het stoofproces hebben de vetten zich aan de tomaten gebonden en dus heb je die voedzame en vitaminerijke saus.


Als er geen vet meer op de saus ligt en alle tomaten zijn verdwenen en de saus een mooie rode kleur heeft; is het klaar.
De saus kun je invriezen en weken bewaren,

Lekker over pasta; of als basis saus voor je pizza
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Boks-Chick woensdag 26 maart 2008 @ 22:45:02 #2
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_57635544
Als ik het goed lees mag hij wel ei? daar kan je een hoop mee doen?
wat simpele dingen waar je misschien zelf al aan gedacht hebt :

brood met gebakken of gekookt ei, varierend met komkommer of tomaat
je hebt in die reformshops ook van die jam zonder suiker en toegevoegde geur, kleur en smaakstoffen
rijstwafels ipv brood, met daarom plakjes appel/peer/banaan

als diner aardappel omelet, lekker op smaak gemaakt met specerijen
uberhaupt boerenomelet met diverse verse groenten

ben verder niet zo'n keukenwonder, maar goed, alle ideetjes helpen en zulks. Heel veel succes verder, lijkt me lastig
lolwut
pi_57635852
Dank je wel.
Alle beetjes helpen inderdaad, en eieren mag hij wel...
Moet alleen met sommige dingen rekening houden, zoals na 5 uur geen fruit meer enzo, maar daar komen we ook wel uit.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  woensdag 26 maart 2008 @ 23:02:22 #4
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_57636167
To create a cake from scratch, you'll first have to create the universe...
censuur :O
pi_57636283
quote:
Op woensdag 26 maart 2008 23:02 schreef RemcoDelft het volgende:
To create a cake from scratch, you'll first have to create the universe...
Dan zou ik toch echt alle rotzooi uit het eten knallen...was het nu niet zo moeilijk geweest...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  woensdag 26 maart 2008 @ 23:51:13 #6
144335 SeaOfLove
icon by murp:*
pi_57637796
Goede aanschaf die sapcentifuge, heb er sinds een aantal maanden 1 en ben er helemaal verzot op.
Je klem kopen op de markt aan groenten en fruit die je door het ding heen kan jetsen
Het laatste nieuwe wat ik erin heb gepropt was een watermeloen, dat sap is echt heerlijk en dorstlessend, niet te zoet en ook niet te waterig

Appelsap is ook verrukkelijk, ik verwijder alleen even het steeltje, voor de rest gaat het hele ding met schil, klokhuis en al door het apparaat

De groentesappen zoals bijv wortelsap, tomatensap vind ik persoonlijk alleen echt lekker met een scheutje wodka en wat tabasco, maar dat is dan weer niet zo geschikt voor een kind
make cookies, not war O+ J'adore hardcore :9
pi_57640732
Ik zie er ook erg naar uit dat ding in mijn keuken te hebben staan.
Ben ook heel benieuwd wat ik er allemaal in kan doen...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_57642282
From Scratch koken, dat is het echte werk, klasse.
Ook aan te bevelen als je niks mankeert en dat zo wilt houden. :-)

Maar daar helpen geen losse recepten aan.
Je zal gewoon moeten leren koken, te beginnen bij de basics.
Bouillon, omelet, sauzen, groentebereidingen, etc.
Alles kan je from scratch maken!
pi_57645246
Dat kan ik al, het ontbreek me alleen aan inspiratie. Lekkere recepten.
Ideeën, combinaties waar ik zelf gewoonweg niet op kom, omdat ik aan die basics blijf plakken...

Hmmm... :-) ?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_57646228
Net zelf mayonaise gemaakt.

2 Dooiers.
Mosterd. (waar dan wel weer helaas een E nummer in verwerkt zit.. )
Limoensap. (of citroensap)
Door elkaar roeren.
En dan langzaamaan zonnebloemolie erbij gieten tot dat het een mooie substantie is.
Beetje zout erbij...

Jammie!

Staat al klaar voor vanavond!

Vragen: Waar zou je dan mosterd mee kunnen vervangen?
Kan dat uberhaupt?
Iemand suggesties?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_57646471
Mosterd kan je heel eenvoudig zelf maken, net als suikervrije jam.
pi_57646569
quote:
Op donderdag 27 maart 2008 13:38 schreef vergeetmewelletje het volgende:
Mosterd kan je heel eenvoudig zelf maken, net als suikervrije jam.
Nou vertel dan maar eens.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_57646670
misschien dat zoiets helpen?
quote:
Smikkelen & smullen Anne Marie Reuzenaar
kookboek voor kinderen met voedselallergieen


bol.com prijs: ¤ 16,50

2 werkdagen
Paperback | 160 Pagina's | Kosmos Uitgevers
ISBN10: 9021541866 | ISBN13: 9789021541860
dit boek omvat ( volgens bol dan ) verschillende allergieën, voedselintolleranties en nog meer van dat soort dingen
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_57646972
quote:
Op donderdag 27 maart 2008 13:47 schreef littledrummergirl het volgende:
misschien dat zoiets helpen?

dit boek omvat ( volgens bol dan ) verschillende allergieën, voedselintolleranties en nog meer van dat soort dingen
quote:
Bedankt voor uw bestelling.


Die komt binnen 2 werkdagen binnen!
Bedankt voor de tip.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_57647086
quote:
Op donderdag 27 maart 2008 14:03 schreef Oblivion het volgende:

[..]


[..]



Die komt binnen 2 werkdagen binnen!
Bedankt voor de tip.
haha dat is snel succes ermee!
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_57647813
quote:
Op donderdag 27 maart 2008 13:42 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Nou vertel dan maar eens.
'kee.

mosterd
Je kan de zaden na het weken malen in een keukenmachine: hoe fijner hoe scherper.
Beter nog is om de zaden voor het weken te malen.
De scherpte wordt ook bepaald door de verhouding water / azijn: hoe meer water, hoe scherper.

Jam zonder suiker of geleermiddel (Marmello is pectine)
Er bestaat ook suikervrije geleersuiker.
Nadeel van het niet gebruiken van suikers is dat de jam minder lang houdbaar is.
pi_57648213
Okay, aan de mosterd kan ik alleen geen suiker toevoegen. Dus dat wordt putsen, maar dat geeft niet...
Gewoon uitproberen!
En wat is geleerpoeder? Verder dan dat het van dieren is gemaakt (wat niet erg is) kom ik niet...
Ah toch gevonden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pectine Dit is de plantaardige variant.
Hmm, is wel een E nummer, maar niet een verkeerde... (hopelijk)

Marmello heb ik gebookmarked!

Dank je wel.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_57648457
You're welcome.
En er hoeft geen suiker in mosterd hoor, is een extraatje wat je voor de smaak in de mosterd kan doen.
Net als honing, mierikswortel of koriander.
pi_57652601
Zwarteoogbonensoep: (met dank aan mijn lieve, lieve buuf...)

Bonen weken (24 uur van te voren, maar dat hoeft bij deze niet, zijn vrij klein)
Bonen koken...

Echte boter in de pan, dan uitje gesnipperd erbij...
Knoflookje...
Dan een eetlepel tomatenpuree...
Goed laten bakken voor even.
Ondertussen je waterkoker aanzetten met liter water.
Komijnpoeder en korianderpoeder erbij in doen... (Het prutje)
Dan water erbij in.
Bonen en dan nog even flink doorkoken.
Zout en peper naar smaak erbij doen.

Platte peterselie fijnhakken en 5 minuten voor het vuur uitgaat erbij doen.
Vuur uit...
5 Minuten laten staan!

Klaar...

Dit kan ook klaargemaakt worden met draadjes vlees. Ook erg lekker!
Volgende keer maak ik 'm klaar met zelf getrokken runderbouillon.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator / Miss SHO donderdag 27 maart 2008 @ 20:23:19 #20
22592 crew  Ole
pi_57655849
Mag hij wel aardappels?
of ms pannenkoeken met banaan/appel?
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_57657201
quote:
Op donderdag 27 maart 2008 20:23 schreef Ole het volgende:
Mag hij wel aardappels?
of ms pannenkoeken met banaan/appel?
Ja hoor, hij mag aardappels...
We moeten alleen oppassen met teveel soorten fruit ineens, daar zitten salycilaten in die druk gedrag (en niet te stoppen) opwekken.

En oh, ik heb een kind wat dus niet houdt van pannekoeken en poffertjes.
Hij is wel gek op zalm, hollandse garnalen, bijna alle soorten vis.
Bijna alle soorten vlees, worst alleen ja die worden nog wel eens vol geduwd met rotzooi...
Dan maak ik een worst op een stokje...
Alleen draadjesvlees krijgt hij niet weg, nou dat hoeft dan toch niet...

Morgen ga ik runderbouillon maken zoals ik 'm van piet heb geleerd en dan invriezen, vast een voorraad aanleggen.
En die pasta-basis saus.
Zodat je met sommige recepten niet misgrijpt.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator / Miss SHO donderdag 27 maart 2008 @ 21:08:55 #22
22592 crew  Ole
pi_57657318
vind ik niet zo gek hoor, dat een kind van 7 geen draadjesvlees lust

bouillon en pastasaus is idd handig!
En garnalen, wokken met groenten en dan met rijst.. Alleen even kijken hoe je daar smaak aan geeft
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_57657785
Misschien met een lekkere eigen gemaakte visbouillon...
En wat andere kruiden, heb er genoeg in de la liggen!

Morgen dan ook maar gelijk maken....
Goed idee Ole! Rijst heeft ie wat moeite mee, maar dat krijg ik er meestal wel in...

Bedankt!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator / Miss SHO donderdag 27 maart 2008 @ 21:26:46 #24
22592 crew  Ole
pi_57657964
Anders wok je met beetje pasta of stukjes aardappel. Kan met garnalen of zalm allemaal
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_57676677


Voor zelfgemaakte ijsjes.... (van Lékué)
Kost wat, maar dan heb je ook wat, ze liggen al te chillen...

En vandaag kaas gescoord!
Zonder spul erin...
Geen reactie op gehad.

Ook een ambachtelijk gemaakte saucijzenbroodje, net gegeten en de ramen vliegen er hier bijna uit...
Maar gelukkig geen agressie...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')