abonnement Unibet Coolblue
pi_56726630


Link naar vorige deel: [centraal] Cavia's met foto's deel 17

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.rexcavia.nl (vooral voor erkende kleurslagen en rassen)

Caviafora, voor wie hier niet genoeg heeft
- http://www.caviagids.nl:
- http://caviaforum.caviastalredlabel.nl
- http://www.knoevel.net/forum
- http://eccforum.europeancavieclub.nl
- http://www.caviaonline.nl
- http://www.caviapopcorner.nl

Caviashops:
- http://www.knoevelshop.nl
- http://www.knoevelshampoo.nl (hartstikke handig voor iedereen die ooit zijn cavia wil wassen!)
- http://www.akhila.nl
- http://www.huisdierendokter.nl (homeopatische medicatie)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)
- http://www.caviakruiden.nl

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl
- http://www.asielgoofy.nl/index.htm

Aankomende evenementen!
- 29 maart 2008: ECC-show in het Wellant College te Dordrecht

Korte caviatips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia’s 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders álles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia’s van boven komt (de roofvogel), worden cavia’s erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia’s prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico’s op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia’s spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia’s te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mét loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels…) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia’s drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia’s

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia’s zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog véél te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 800 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia’s leven graag in een groep. Wie cavia’s gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal twéé dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (óf allebei jong, óf één oud en één jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto’s is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia’s staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ookwel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage ‘prrrrrrrrts’ laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia(‘s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, óók bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia’s eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedinsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia’s zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze écht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptonen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- Eén oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkend van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.

Een goede caviaDA?

Er zijn nog steeds lompe dierenartsen die cavia’s behandelenalsof het paarden zijn. Zorg dus dat je een DA treft die gespecialiseerd is in kleine dieren. Vertrouw je de beslissing van de DA niet, ga dan op zoek naar een ander voor een second opinion. Een selectie goede DA’s vind je op www.caviaopvangmuffin.nl . Let op: er zijn natuurlijk veel meer goede DA’s, maar hier staat slechts een lijst met mensen die hun ervaringen wilden delen.

Laatste posts
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 11:19 schreef ivetje het volgende:
Hier is inmiddels cavia 3 gearriveerd Hij heet Elwood en is pikzwart. Het is een gladharige caaf van ongeveer 4 jaar, net als Tinus dus. Hij is gisteren gebracht door z'n baasje en hebben hem meteen bij Tinus en Sjlebby gezet. Alles is prima gegaan, geen ruzie alleen wat gebrom en geklappertand. Elwood zat onder de hangmat en Tinus ging even lekker in de hangmat springen De nacht zijn ze zonder kleerscheuren doorgekomen, dus het gaat perfect. Elwood eet al lekker uit de etensbak mee, moet alleen even goed in de gaten houden of hij ook drinkt. Ze zitten nu nog gezellig in de kooi die ik al had met z'n allen, maar vanavond gaan we even naar Hornbach voor een nieuwe kooi. Deze wordt het ws :

[ afbeelding ]

1.20 bij 60 cm ongeveer. Heb alleen nu mijn oude kooi weer over, dus als iemand hier nog een hok van 1 meter bij 53 cm zoekt voor een leuke prijs

Foto's van de nieuwe aanwinst komen nog. Heb nu even geen camera bij de hand en wil meteen de nieuwe kooi laten zien ook
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 13:15 schreef frien het volgende:
Deze twee jonge caafjes komen waarschijnlijk binnenkort bij mij wonen:

Esmeralda:


Fieke:


Beide caafjes komen van Caviahuis Marpi: www.caviahuismarpi.tk
Zien ze er niet schattig uit?
I had a signature once. It was awful.
pi_56726743
Frien, met 5 weken oud nog niet zwaar genoeg om te verhuizen? Wat wegen ze dan, en hoe komt het dat ze nog zo licht zijn?
I had a signature once. It was awful.
pi_56727263
Eén van de cavia's is nu 4 weken oud. Die is (denk ik) wel 300g en klaar om te verhuizen. De ander is nog jonger (3 weken oud). Ik wil beide cavia's pas meenemen als ze beiden minimaal 4 weken zijn en op gewicht. Ik heb ergens gelezen dat 5 weken zelfs nog beter is. Ik heb de cavia's nog niet in levende lijve gezien, ik ga zondag pas kijken, dus dan zullen we zien...
  donderdag 14 februari 2008 @ 14:26:04 #4
11458 ivetje
To infinity...and beyond!!
pi_56727281
Even een vraagje over Elwood z'n gewicht, Hij weegt 1225 gram. Is dit een goed gewicht voor een gladhaar beertje? Vind hem zo dikkig aanvoelen en weet nog dat Google iets minder woog toen die zo oud was.
To infinity…and beyond!
pi_56727878
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 14:25 schreef frien het volgende:
Eén van de cavia's is nu 4 weken oud. Die is (denk ik) wel 300g en klaar om te verhuizen. De ander is nog jonger (3 weken oud). Ik wil beide cavia's pas meenemen als ze beiden minimaal 4 weken zijn en op gewicht. Ik heb ergens gelezen dat 5 weken zelfs nog beter is. Ik heb de cavia's nog niet in levende lijve gezien, ik ga zondag pas kijken, dus dan zullen we zien...
leeftijd doet er niet zo veel toe, hoewel 3 weken wel het absolute minimum is dat ze bij hun moeder moeten zijn. Echter, caafjes vanaf 300 gram mogen gewoon verzuizen. Ik heb mijn kleine Celebration meegenomen toen ze 300 gram precies woog, dat was een flinke rit vanuit Belgie (bijna 4 uur rijden). Ze woog de volgende dag dus nog maar 290 gram maar twee dagen later zat ze weer over de 300. Gewicht zegt veel meer dan leeftijd

Ivetje.... je kunt niet zeggen of een gewicht geod is voor een cavia of niet. Ik ben 1m60 en ik weeg 55 kilo, een mooi gewicht voor mijn lengte. Mijn vriend is echter 1.93 en als hij 55 kilo zou wegen was hij flinterdun geweest en hoogst ongezond waarschijnlijk. Met caafs is het net zo. De ene caaf is prima op gewicht als ie 900 gram weegt, de andere cavia heeft met zo'n gewicht zwaar ondergewicht omdat 1500 gram een veel beter gewicht is. Het is gewoon de conditie van de cavia die aangeeft of het goed is of niet.

En al is een cavia kwabbig *kijkt met schuin oog naar Jewel, mijn grootste kwab-cavia*, dan is er nog niet veel aan te doen. Een cavia kan niet op dieet omdat er geen overbodige etenswaren op de voedingslijst zitten. Je kunt niet schrappen qua snoepjes of dikmakers (ok, als je die wel geeft kun je schrappen, maar je kunt geen hardvoer, hooi en groenvoer van de lijst afhalen). Het enige wat je kunt doen is hardvoer beperken (klein handje per dag en leeg is leefg, de volgende dag krijgen ze pas weer) en genoeg ruimte geven, blijft een caaf te dik dan is dat nu eenmaal zo....
I had a signature once. It was awful.
  vrijdag 15 februari 2008 @ 16:31:45 #6
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_56752424
TerugVind Cavia
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_56755205
De baby's van Loannis groeien goed, ze zijn nu echt ontploft, zo lijkt het wel. Zal morgen eens een groepsfoto maken, t is geen gezicht
pi_56767507
Hee, zijn we in een nieuw topic begonnen
  zaterdag 16 februari 2008 @ 11:44:32 #9
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_56767666
Hoeveel vitamine C moet een cavia per dag krijgen?
Ik geef ETOS vit. C tabletten van 60 mg per stuk; 1 per dag, per cavia.
Ze krijgen Gerty Cavia als voer, op dit moment. Is dat, naast groenten, voldoende per dag?
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_56773297
quote:
Op zaterdag 16 februari 2008 11:44 schreef Oxymoron het volgende:
Hoeveel vitamine C moet een cavia per dag krijgen?
Ik geef ETOS vit. C tabletten van 60 mg per stuk; 1 per dag, per cavia.
Ze krijgen Gerty Cavia als voer, op dit moment. Is dat, naast groenten, voldoende per dag?
ja dat is ruim voldoende. Met gerty en voldoende groenvoer heb je het vaak al. Een cavia heeft ca. twintig mg per dag nodig.
I had a signature once. It was awful.
pi_56773374
Mag je cavia's een hele paprika geven, inclusief pitjes?
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_56777708
jahoor, die van mij vinden dat zelfs bijna net zo lekker
pi_56779581
*Gooit hele paprika in het hok
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_56811613
quote:
Op zaterdag 16 februari 2008 21:47 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
*Gooit hele paprika in het hok
En, issie verslonden?
I had a signature once. It was awful.
pi_56817857
quote:
Op maandag 18 februari 2008 11:58 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

En, issie verslonden?
Helemaal, inclusief pitjes

Alleen witlof is populairder.

Ik heb overigens de supermarkt gevraagt om restjes groenvoer, maar ze hebben helaas niet zo veel, dus het had geen zin. Erg jammer.

Haalt iedereen zijn groenten /fruit voor de caafs in de supermarkt?
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_56817980
quote:
Op maandag 18 februari 2008 17:08 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Haalt iedereen zijn groenten /fruit voor de caafs in de supermarkt?
Wij wel in ieder geval
pi_56819505
ik ook.
I had a signature once. It was awful.
pi_56820673
ik ook. In Barneveld krijg ik heel soms loof mee wat ze overhebben maar niet vaak
pi_56821101
Ik koop het ook meer in de supermarkt.

Soms neem ik ook groente mee van de markt, maar dat is maar heel sporadisch.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_56839847

Daar gaat zijn reputatie als stoere caaf
pi_56841850
pi_56842201
quote:
Op dinsdag 19 februari 2008 16:59 schreef miss-piggy het volgende:
[ afbeelding ]
Daar gaat zijn reputatie als stoere caaf
pi_56847012
quote:
Op dinsdag 19 februari 2008 16:59 schreef miss-piggy het volgende:
[ afbeelding ]
Daar gaat zijn reputatie als stoere caaf
Wat een leuke aftekening
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_56847430
En dat terwijl hij vroeger (lees: wel even 1,5 jaar terug) vrijwel volledig zwart was!

Nog een foto, in het gras
pi_56849863
quote:
Op dinsdag 19 februari 2008 22:05 schreef miss-piggy het volgende:
En dat terwijl hij vroeger (lees: wel even 1,5 jaar terug) vrijwel volledig zwart was!
Dan zal de tekening misschien minder opgevallen hebben, maar cavia's kunnen niet op die manier verkleuren hoor
I had a signature once. It was awful.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')