abonnement Unibet Coolblue
pi_56620125
“Plastic belt” in oceaan moeilijk op te ruimen

In de Stille Oceaan drijft een tapijt van plastic met een oppervlakte tweemaal zo groot als de Verenigde Staten. Via vissen kan het toxische plastic in onze voedselketen terecht komen. Maar het ruimen van de afvalberg is geen sinecure, weet marinegeoloog Marc De Batist.

Ver van veelbevaarde scheepvaartroutes drijven twee storten in de Stille Oceaan, die samen tot 100 miljoen ton afval zouden bevatten. Wetenschappers zijn al langer op de hoogte van het bestaan van de vuilnisbelten, die in 1997 toevallig ontdekt werden, maar sindsdien erg in omvang toenamen. Het afval lokaliseert zich in de bovenste 30 meter van het oceaanwater en bestaat voornamelijk uit kleine plastic deeltjes. Het komt in zee terecht via schepen of via mensen die het achterlaten aan de kust. 'Grote stukken afval breken af tot kleinere deeltjes,' zegt marinegeoloog Marc De Batist van de Universiteit Gent. 'Omdat andere materialen en luchtbelletjes aan het afval gaan kleven, zakt het plastic tot onder het oceaanoppervlak. Op satellietbeelden is het dus amper te zien. Maar inmiddels is de plasticconcentratie in het zeewater al groter dan die van eencelligen, een belangrijke bron van leven in de oceaan.'

Op ons bord

'Waarom het afval zich concentreert, is te verklaren door de oceaanstromingen,' zegt De Batist. 'Aangedreven door winden vormen zich reusachtige cirkelvormige stromingen. Vanuit de randen van zulke draaistromen die continu in beweging zijn, wordt het afval naar het centrum gestuwd waar het zich concentreert.'

'Probleem is dat vogels en zeedieren de kleine stukjes afval aanzien als voedsel en ze inslikken. Op die manier kan het plastic in de voedselketen en op ons bord terechtkomen,' waarschuwt De Batist. 'Het afval zomaar opvissen uit het water, kan niet. Het gaat om enorme hoeveelheden vuilnis die we dan op het vaste land moeten stockeren. Bovendien breekt het plastic af tot miscroscopisch kleine partikels. Om die deeltjes te vangen heb je heel fijne netten nodig, die ook een groot deel van het plankton mee zouden opvissen. Daarmee beroof je veel zeedieren van hun voedsel.'

bron:

Gooi alles maar in zee.
tweemaal zo groot als de Verenigde Staten.
pi_56620264
Sjesus, das wel behoorlijk groot
pi_56620329
Jong, dat past toch helemaal niet
pi_56620355
Tweemaal VS? Dat lijkt me wel sterk...
Pics, or id didn't happen!
  zaterdag 9 februari 2008 @ 12:00:46 #5
3185 Adelante
To let it go now
pi_56620395
ach als straks de polen ijsvrij zijn, is de zuidpool als afvaldump best een goede plaats.
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
pi_56620544
http://www.independent.co(...)shGraphic_15022a.jpg

iemand vroeg om pics, dus hier dan.....
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  zaterdag 9 februari 2008 @ 12:11:40 #7
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_56620554
In Afrika dumpen ze nog steeds al het afval gewoon in rivieren zag ik pas.... Dat komt uiteindelijk allemaal in de oceaan terecht.
censuur :O
pi_56620619
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 12:10 schreef simmu het volgende:
http://www.independent.co(...)shGraphic_15022a.jpg

iemand vroeg om pics, dus hier dan.....
Plaatje spreekt tot de verbeelding, dank!
pi_56620799
Vieze werkloze vuile linkse boomknuffelaars en huilies.
pi_56620864
Denk je een lekker visje te halen bij de visboer, blijk dat gewoon kans is dat kleine stukjes plastic in zitten
............................
pi_56620889
Denk niet dat een gemiddeld "lekker visje" uit de stille oceaan komt.
pi_56620985


pi_56621212
Dit is ook wel een apart stukje om te lezen. http://www.mindfully.org/Water/2006/Tide-Of-Toxins30jul06.htm
Er schijnt weer een soort van alg te groeien (wat zeg maar de voorvader ervan is) dat een soort van slijm is en wat erg giftig is. Deze soort groeide 2.7 miljard jaar geleden!

Maar goed ik denk persoonlijk dat de oceanen gewoon dood gaan dit door een combinatie van verschillende dingen.

1: teveel co2 wat niet meer goed wordt geabsorbeerd wat de Ph waarde van het water veranderd: koraal sterft dan het eerst en de rest wat er van leeft volgt later. Deze zuurgraad verandering kan een oorzaak zijn misschien dat die slijmsubstantie/voorvader van algen ook weer groeit.
2: leegvissen van de oceanen en sleepnetten over de bodem.
3: zooi zoals plastic en andere shit.
  zaterdag 9 februari 2008 @ 12:53:15 #14
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_56621226
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 12:32 schreef Poepoog het volgende:
Denk niet dat een gemiddeld "lekker visje" uit de stille oceaan komt.
Enig idee hoe ver vissersboten varen? Okee, waarschijnlijk zal die vis hier niet in de winkel liggen, maar wel aan de aangrenzende landen.
censuur :O
pi_56622710
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 12:53 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Enig idee hoe ver vissersboten varen? Okee, waarschijnlijk zal die vis hier niet in de winkel liggen, maar wel aan de aangrenzende landen.
jullie hebben het allebei fout. rondom die plasticzooi leven geen visjes, die gaan daar namelijk dood wegens gebrek aan zuurstof plus zijn het die oude plastic dingen, die de vruchtbaarheid ernstig verminderen.
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_56623285
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 11:56 schreef NED het volgende:
Jong, dat past toch helemaal niet
De Grote Oceaan is zo groot, dat alle continenten erin zouden passen
Love is a difficult thing, but you can not without it!
pi_56631263
Een zee van plastic
quote:
In het United Nations Environment Program rapport van juni 2006 wordt geschat dat er gemiddeld 46.000 stukken plastic per vierkante mijl aan de oppervlakte van de oceanen drijven.
We leven in een kant-en-klare plastic cultuur; praktisch elk mens op deze planeet gebruikt elke dag direct en indirect plastic materiaal. Onze baby’s beginnen hun leven op aarde met het jaarlijks verbruiken van ruim 100 miljoen kilo aan plastic luiers. We geven ze melk in plastic flesjes, plastic speelgoed en kopen hun voeding in plastic potjes die we betalen met een plastic creditcard. Zelfs voor het voorkomen van baby’s gebruiken we plastic: voor het gebruik van miljarden latex wegwerpcondooms en strips waar anticonceptiepillen inzitten.

Elk jaar eten en drinken we uit ongeveer 34 miljard nieuw geproduceerde flessen en verpakkingen. We steunen fastfoodrestaurants en kopen producten die nog eens ruim 5 miljoen kilo aan plastic vergen. In totaal produceert onze maatschappij elk jaar zo’n zestig miljard ton aan plastic materiaal.
Elk mens gebruikt op jaarbasis gemiddeld 100 kilo plastic: plastic flessen, fastfoodverpakking, meubels, injectiespuiten, computers, floppy’s, verpakkingsmateriaal, vuilniszakken en ga zo maar door. Als je dan bedenkt dat het meeste van dit plastic niet afbreekbaar is en voor altijd in onze ecosystemen blijft rondzwerven, dan kijken we opgeteld tegen een enorme hoop plastic afval aan die is opgebouwd vanaf halverwege de vorige eeuw.
Waar gaat dit afval naar toe? Er zijn maar drie plekken waar het naartoe kan: onze aarde, onze lucht en onze oceanen.

Al het plastic dat ooit is geproduceerd ligt begraven op stortterreinen, is verbrand of is gedumpt in meren, rivieren en oceanen. Als het wordt verbrand, verspreidt het plastic niet-afbreekbare vervuilende stoffen waarvan er veel onvermijdelijk als microscopische deeltjes in de zee-ecosystemen terechtkomen.
In 1991 lag mijn schip, de Sea Shepherd, voor anker in de haven van Port of Spain, Trinidad. Het begon te regenen, een langdurige stortregen. Enkele uren later was het oppervlak van het water in de haven vies wit, alsof een ijsschots deze tropische haven was binnengedreven. Deze ‘ijsschots’ bestond zo ver het oog reikte uit piepschuim, plastic flessen en andere plastic materiaal. Het spoelde met het regenwater vanuit straten, goten en stroompjes zo de haven in. Daarna stroomde het vanzelfsprekend richting open zee, verspreid door wind en getijde.

Wat gebeurt er daarna? Zon en zout breken het af in kleine bolletjes piepschuim en kleine stukjes plastic – stuk voor stuk verraderlijke, drijvende, dodelijke mijnen op drift in een oceaan vol leven.
En jarenlang drijven deze stukjes rond op zee. Veel van deze stukje plastic worden ingeslikt door vogels en vissen. Weken of maanden later liggen de slachtoffers te verrotten aan de oppervlakte van het water of op een strand. Opnieuw worden de stukjes plastic blootgesteld aan de zon en door de wind terug in zee geblazen. Deze kwaadaardige, kleine, niet-levende parasieten blijven verminken en doden tijdens een oneindige aanval op het leven in onze oceanen.
Het is simpelweg een feit dat als je een plastic bekertje op straat gooit, je meer schade aanricht dan wanneer je een staaf dynamiet in de oceaan gooit. Je zet een invasie van duizenden moordlustige stukje plastic in beweging die de komende eeuwen dood en verderf zullen zaaien.
pi_56634052
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 12:53 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Enig idee hoe ver vissersboten varen? Okee, waarschijnlijk zal die vis hier niet in de winkel liggen, maar wel aan de aangrenzende landen.
Ja, heb zelf in de vishandel gewerkt als bijbaantje.

Weinig bakvis of "gewone mensenvis" komt uit de grote oceaan hoor.
pi_56634117
beter gaat greenpeace dat opruimen met al die bedragen die ze ophalen op straat van die GL stemmers . Doen ze tenminste ook nog eens iets goeds ipv het aan de laars lappen van internationale wetten en rechten
A "Nederlands restaurant" is a 'contradictio in terminus'.
If it don't matter to you, it don't matter to me
  zondag 10 februari 2008 @ 11:09:40 #20
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_56639728
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 12:10 schreef simmu het volgende:
http://www.independent.co(...)shGraphic_15022a.jpg

iemand vroeg om pics, dus hier dan.....
Dit is geen Pic maar een getekend plaatje.

Zijn er echte foto's van deze locaties want zo'n plaatje kan iedereen maken.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zondag 10 februari 2008 @ 12:54:16 #21
180739 Qebbel
Stewardesbisch!
pi_56641285
Hmmm, interessant. Volgens mij zijn er niet echt foto's van de hele 'vuilnisbelt', aangezien ook op het plaatje te zien is, dat het meeste net onder de zeespiegel drijft?? Toch ff gegoogled en vond een paar interessante sites:


http://theiff.org/reef/reef4.html

http://www.pbs.org/kcet/wiredscience/story/22-flotsam_found.html Incl. slideshow...

Hier foto's van een dude die op Hawaii zat, toen dit aanspoelde... Bron

"Ga je mee snorkelen.. "



Als kunst volmaakt is, is de wereld overbodig.
Wees wie je bent, maar accepteer ook anderen!
pi_56641567
Zo zie je maar weer dat de mens de aarde toch probeert te verneuken.
Love is a difficult thing, but you can not without it!
  zondag 10 februari 2008 @ 23:52:52 #23
158899 GasTurbine
SEE THE PATERN ON MY COCK
pi_56656680
tvptje. Dit is toch wel minder man.
'houd je bek is joh, als je zulke grote kk praatjes heb moet je is naar Tiel komen.'
„Je bent ’n keronje! Je mag zelf ’n zoogdier wezen, jy en je zoon, dat zeg ik je!”
  maandag 11 februari 2008 @ 11:04:55 #24
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_56661324
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 23:08 schreef Poepoog het volgende:

[..]

Ja, heb zelf in de vishandel gewerkt als bijbaantje.

Weinig bakvis of "gewone mensenvis" komt uit de grote oceaan hoor.
Je zegt het al, als bijbaantje.... Dan zit je niet op de GROTE vissersschepen die 6 weken onderweg zijn, en voor de kust van Afrika hun vangst binnenhalen...
censuur :O
  woensdag 30 juli 2008 @ 09:43:23 #25
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_60437339
Ik zat blijkbaar 10 jaar niet op te letten, want onderstaand nieuws dat ik zaterdag leerde is al 10 jaar bekend. Toch opvallend, dat zo weinig mensen dit weten.

Anyway, voordat er ooit iets aan een probleem gedaan kan worden, moeten mensen eerst weten dat het bestaat. Vandaar een kopie van mijn OP uit Oceaan vol plastic troep.

Afgelopen zaterdag in de Volkskrant: in de Stille Oceaan drijft een plastic eiland ter grootte van Frankrijk, Spanje en Portugal bij elkaar!
Na ja, lees het zelf maar. Alle troep belandt uiteindelijk in het water, en we maken langzaam maar zeker de wereld helemaal kapot. Wat zijn we toch idioten met z'n allen.
quote:
Afvalbrij vervuilt Stille Oceaan

René Didde
gepubliceerd op 26 juli 2008 02:45, bijgewerkt op 26 juli 2008 10:47

AMSTERDAM - De milieuafdeling van de Verenigde Naties (UNEP) wil in december vanuit San Francisco een onderzoeksschip sturen naar de drijvende vuilnisbelt die midden in de Stille Oceaan is ontstaan uit voornamelijk plastic afval.

De kunststof ‘archipel’ wordt door oceaanstromingen bijeengedreven en zou schadelijk zijn voor zeedieren. Het plastic eilandenrijk, dat net onder het wateroppervlak zweeft, heeft een oppervlak minstens zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal samen. De samengeklonterde afvalberg is tien jaar geleden ontdekt, maar niemand weet hoe hij moet worden opgeruimd.

De vuilnisbelt bevindt zich in het midden van de grote wervelstroom die de Stille Oceaan omringt. Volgens deskundigen zou in de Atlantische Oceaan een vergelijkbare afvalberg kunnen ontstaan. In 2006 toonde een studie van de UNEP aan dat op elke vierkante mijl zee 46 duizend plastic deeltjes zwerven.

Uit onderzoek van de Amerikaanse milieuorganisatie Ocean Conservancy blijkt dat het plastic voor 13 procent uit wegwerpflessen bestaat, voor 9 procent uit plastic zakken en verder uit miljoenen rietjes, deksels van milkshakebekers, in zee geraakt strandspeelgoed, weggewaaid landbouwplastic, frisbees, touw en vislijnen.

Wetenschappers wijzen erop dat aan het plastic allerlei organische micro-verontreinigingen kleven. Het gaat om slecht afbreekbare bestrijdingsmiddelen, waaronder DDT, brandvertragers en pcb’s. De effecten van dergelijke stoffen op waterorganismen in de Stille Oceaan worden niet onderzocht.

Dichterbij huis gebeurt dat wel. De Nederlandse zeebioloog Jan van Franeker van het instituut Imares op Texel trof bij de maaginhoud van Noordse stormvogels gemiddeld dertig stukjes plastic aan. Bijna alle onderzochte vogels hadden met plastic in hun maag te maken. Ze raken erdoor verzwakt, omdat het onverteerbare plastic het hongergevoel wegneemt.
Bron: www.volkskrant.nl

Het gehele artikel, dat afgelopen zaterdag in de krant stond, kan je hier lezen: http://www.volkskrant.nl/(...)an_vol_plastic_troep
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')