abonnement Unibet Coolblue
pi_56201245
Nadat we het over de Aarde hebben gehad en nu zo ongeveer weten hoe onze mooie planeet in elkaar zit, gaan we het nu hebben over oceanen.

Algemeen

Een oceaan is een zelfstandige wereldzee tussen de continenten (werelddelen), en kan meerdere zeeën bevatten. Het woord oceaan komt van het Griekse woord Okeanos, wat in de mythologie de benaming is voor wereldzee. De oceanen en zeeën beslaan ongeveer 2/3 van het aardoppervlak, terwijl het land 1/3 van het oppervlak bestrijkt.

Grote of Stille Oceaan


Ligging van de Grote Oceaan

  • Oppervlakte: 165.200.000 km²
  • Diepste punt: 10.924 m
  • Gemiddelde diepte: 4270 m

    De Grote Oceaan, vroeger Stille Zuidzee genoemd, is een oceaan die tussen Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië ligt. Aan het noorden grenst de oceaan met de Noordelijke IJszee en in het zuiden aan de Zuidelijke Oceaan. Tevens is de Grote Oceaan met een oppervlakte van 165,2 miljoen km² de grootste ter wereld. Hij beslaat 32% van de totale aardoppervlak. Als we de randzeeën meetellen, bedraagt de watermassa zelfs 35% van het totale aardoppervlak.

    De watertemperatuur in de Grote Oceaan ligt bij de poolgebieden onder 0°C en bij de evenaar ongeveer 29°C. Het zoutgehalte varieert ook wat de breedtegraad betreft. Bij de evenaar is het water minder zout dan in andere gebieden. Dichtbij de polen is het zoutgehalte ook laag, omdat daar weinig zeewater verdampt.

    Atlantische Oceaan


    Ligging van de Atlantische Oceaan

  • Oppervlakte: 82.362.000 km²
  • Diepste punt: 8605 m
  • Gemiddelde diepte: 3926 m

    De Atlantische Oceaan is een S-vormige watermassa ten oosten van Noord- en Zuid-Amerika en ten westen van Europa en Afrika. In het noorden ligt Groenland en gaat de Atlantische Oceaan over in de Noordelijke IJszee. De grens met de Grote Oceaan ligt tussen Antarctica en Kaap Hoorn. Het Panamakanaal is een alternatieve verbinding. Tussen Kaap Agulhas en Antarctica ligt de grens met de Indische Oceaan. In het zuiden ligt de grens met de Zuidelijke Oceaan.

    De Noordzee, Oostzee, Middellandse Zee, Zwarte Zee, Golf van Mexico en de Caribische zee worden soms ook meegerekend. Exclusief de zeeën bedraagt de oppervlakte van de oceaan 82.362.000 km². Inclusief de aangrenzende zeeën bedraagt de oppervlakte 106.450.000 km². De gemiddelde diepte bedraagt 3926 m. (inclusief aangrenzende zeeën 3332 m). Het diepste punt, 8605 m, is de trog van Puerto Rico.

    Indische Oceaan


    Ligging van de Indische Oceaan

  • Oppervlakte: 73.481.000 km²
  • Diepste punt: 8047 m
  • Gemiddelde diepte: 3890 m

    De Indische Oceaan ligt tussen Oost-Afrika, Zuid-Azië, Indonesië en Australië. Het verre zuidelijke Antarctica kan ook als grens worden gezien. In het noorden van de Indische Oceaan wordt de wereldzee bij wijze van spreken in tweeën gesplitst door India, in de Golf van Bengalen en de Arabische Zee.

    De Indische Oceaan is met zijn 73.481.000 km² de kleinste, tenzij de Noordelijke IJszee ook als oceaan wordt gezien.

    Zuidelijke Oceaan


    Ligging van de Zuidelijke Oceaan

  • Oppervlakte: 20.327.000 km²
  • Diepste punt: niet bekend
  • Gemiddelde diepte: niet bekend

    De Zuidelijke Oceaan is een redelijk recente benaming van de voormalige zuidelijke gedeelten van de Indische Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. De grens ligt ongeveer op 60 graden zuiderbreedte. De oceaan omringt Antarctica.

    Noordelijke Oceaan

  • Oppervlakte: 14.056.000 km²
  • Diepste punt: 5608 m
  • Gemiddelde diepte: niet bekend


    Ligging van de Noordelijke Oceaan (Noordelijke IJszee)

    De Noordelijke Oceaan (beter bekend als Noordelijke IJszee) is een oceaan dat te noorden van Azië, Europa en Noord-Amerika ligt. Tevens bevindt de Noordpool (Arctica) zich in deze oceaan.

    De oceaan heeft een open verbinding via de Noorse Zee met de Atlantische Oceaan en via de Beringstraat met de Grote Oceaan. Het grootste gedeelte wordt continu afgedekt door de grote ijsmassa van de Noordpool.
  • Love is a difficult thing, but you can not without it!
    pi_56204866
    Interessant topic.
    Oceanen bepalen voor een groot deel het weer op deze aarde.


    Oceaanstromingen


    Groter plaatje oceaanstromingen
    pi_56206957
    Mooi topic

    Inderdaad hebben oceaanstromingen veel invloed op het weer
    Interessant topic dat ook verwant is aan de warme golfstroom
    Warme golfstroom komt stil te vallen, 30% afname
    pi_56223962
    quote:
    Op maandag 21 januari 2008 20:09 schreef Frutsel het volgende:
    Mooi topic

    Inderdaad hebben oceaanstromingen veel invloed op het weer
    Interessant topic dat ook verwant is aan de warme golfstroom
    Warme golfstroom komt stil te vallen, 30% afname
    Overigens is die 30% afname niet onomstreden. Van Realclimate:
    quote:
    They show that the amount of deep return flow seems to have gone down about 8 Sv (out of 25 Sv), and the amount of mid-ocean to surface transport has gone up by about the same amount. This corresponds to a roughly 30% apparent weakening in the so-called "Thermohaline Circulation" (see our previous discussion here).
    ...
    It should be stressed that should this be a sustained feature (and not affected by the +/- 6 Sv uncertainty estimated in the paper), this would be extremely significant. Modelling experiments suggest that this kind of decrease should be associated with a decrease in ocean temperatures in the North Atlantic of up to 2°C or so, and maybe 0.5° over Europe. Since these changes have not been observed (both the North Atlantic and Europe have warmed significantly over this time period), it might be premature to assert that the circulation definitely has changed.
    met andere woorden: 75% van de gemeten verandering valt binnen de geschatte foutmarge, en de verwachte gevolgen van een dergelijke verandering zijn (nog) niet waargenomen; sterker nog, het tegenovergestelde van het verwachte heeft plaatsgevonden.

    Maar absoluut een mooi topic
    pi_56274014
    Ik ben nu al benieuwd naar het volgende topic . Over het algemeen is het bekende informatie, maar we zien het nooit bij elkaar op 1 plek. Uiterst mooie topicreeks.
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')