abonnement Unibet Coolblue
pi_56273951
Wow 30 secs. into 2nd crack? Dan ben je het origin karakter van zo'n beetje elke boon wel kwijt volgens mij... Probeer eens voor de grap te stoppen vóór 2nd of er nét in. Misschien bevalt het je niet (weet je dat ook weer) maar dan krijg je wel de meeste distinctie in de smaak. Dat doe ik sowieso als ik een single origin ga drinken. Als ik een blend bouw probeer ik de componenten die ik graag terug wil proeven zo te branden en het fundament van de blend (brazil, malabar, mandheling etc.) brand ik dan donkerder om meer body en zoetheid te krijgen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56294337
Ik gooi 'm meestal op Cool als je de tweede crack begint te horen. Echt aan het begin dus. Dan krijg je tenminste niet van die oliebonen, dat vind ik niet lekker.
pi_56298645
Vanochtend voor het eerst peaberry bonen gebrand (uit Tanzania waren deze). Heel grappig zien ze eruit en ze branden heel mooi. Wel veel chaff! En vanmiddag ga ik voor 't eerst met een Fiorenzato Bricoletta spelen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56304490
Ben benieuwd wat je vind van de Bricoletta! Ik had gisteren m'n bottomless portafilter binnen uit Dld. Zat een 21 grams bakje bij, dat is wel echt groot voor een kopje. Het staat wel stoer in de filterdrager.
Ik overweeg om misschien een lever machine aan te schaffen, gewoon voor erbij. Zijn toch wel hele leuke machines met goede resultaten.
pi_56312212
Met de Iroast ben ik aan de voorzichtige kant. Na honderden batches wil ik graag op een bepaalde langzame manier roosteren. Bovendien rooster ik buiten, en dat lukt eigenlijk pas vanaf zo´n 16 grd C, of je moet de uitstroomlucht gedeeltelijk laten recirculeren. Dat klinkt moeilijk maar de praktijk is dat je ´m buiten in een grote doos zet. Een paar forse gaten in de doos en klaar ben je. Met een zaklamp bekijk je de voorgang. Erg makkelijk werkt het allemaal niet, zo´n Iroast. Maar eerlijk, de beste koffie die ik ooit dronk was zelfgebrand.

Peeze drink ik wel eens bij een Horecaondernemer bij ons in de buurt. Toen ie hoorde van m´n koffiehobby stond ie erop dat ik een kg van hem overnam. Op allerlei manieren geprobeerd, maar het is duidelijk niet m´n ding. Van Algra een en hetzelfde. Een plaatselijk koffiewinkeltje werd bevoorraad met Algra koffiesoorten. Van de plm 9 soorten ben ik tot 3 gekomen. Een 4e keer ben ik niet geweest, dus die andere 6 zullen wel geweldig zijn. Zal het wel nooit te weten komen, winkeltje is weg. Wat DE Dark Roast betreft; moge de fabriek afbranden of instorten. Het liefste allebei, zekerheid voor alles. Jammer want DE is best in staat is redelijke koffie te maken. Ook espresso, want Piazza d´oro is naar mijn mening redelijk, gezien de prijs.

Maar de NL consument kun je dankzij een sterke marketing van alles verkopen. Zelfs Senseo.
  zondag 27 januari 2008 @ 10:35:46 #31
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_56335440
Dank voor de tip W1ZZ, ik had harrar van vrijdag al wat eerder gestopt maar ik had me niet echt gerealiseerd dat de second crack zo destructief was.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_56336399
Jij hebt dat boek van Davids toch ook? Hij heeft zo'n tabel waarin staat aangegeven hoe de smaak van een boon zich ontwikkelt tijdens de roast. Kort gezegd: hoe langer je na 1st crack doorgaat hoe minder originsmaken je hebt en hoe meer brandsmaken.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56340718
Marmhz, de Brico is nog niet zo best bevallen... het is een testapparaat dat van kaldifiliaal naar filiaal reist zodat de winkeliers 'm kunnen testen en kunnen beslissen of ze 'm in hun assortiment willen en hij was door de verzender heel erg slecht verstuurd. We moesten 'm uitdeuken en half in elkaar zetten bij wijze van spreken. Daarna een beetje mee gespeeld en ik denk eerlijk gezegd dat er intern iets niet helemaal lekker zat... Steeds begon de shot na 10secs als een idioot te stromen welke koffie we ook gebruikten (van net gebrande tot een paar weken oud en een aantal er tussenin). Bij het stomen kwam er voor er stoom uitkwam een enorme hoeveelheid water uit het pijpje en het stoom bleef behoorlijk nat.

Ik denk dat het aan dit specifieke apparaat lag want ik hoor overal alleen maar topgeluiden over de bricoletta. Ik krijg 'm wel een week te leen om te testen binnenkort dus dan hoop ik wat positievers te melden te hebben.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56356272
Dat klinkt niet best. Blijft de boiler wel op druk? Het lijkt alsof de pressostat de boiler op een te lage druk houd.
Weet jij toevallig ook welke firma die machines in Nederland verspreid? Ik heb al wel eens gezocht, maar kon voor Nederland nooit een echte importeur vinden. Je ziet eigenlijk alleen de bekende Fiorenzato T80 molens en de grotere machines bij de horeca vakhandel.
Trouwens wel lachen dat je zo als tester mag fungeren voor Kaldi.
pi_56356773
Lol, gisteren om 1000 euro gewed dat cappuccino niet "opgeschuimd" oid betekent in het italiaans maar slaat op de kleur van een monnikspij . Naja, die gast zal het geld wel niet geven, maar hij staat wel mooi voor lul....

For the record, ik zei dus dat het kwam van de monnikspij he
pi_56363107
Had je beter wat nullen af kunnen halen dan. Of nu alsnog proberen in te spelen op z'n gevoel voor eer (woord houden enzo). melk opschuimen is overigens "montare a schiuma il latte"

Marmhz: ik zal 't eens vragen, weet het zo snel niet.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56379321
Geld zal wel niet komen, en inderdaad, ik denk dat de kans dat je bijv. 100 euro krijgt, meer dan 10x groter is dan dat je 1000 euro krijgt. Een tientje had je bijv. altijd wel gekregen bij een weddenschap.

Ik heb trouwens een tweedehands I-Roast gekocht op marktplaats . Het deksel was kapot, dus er zit nu een deksel van een I-roast 2 bij. Hoewel het pakje maar 35 kilometer hoefde af te leggen, heeft TNT er toch een fuck-up van gemaakt, hij zit nog steeds in het sorteerproces en zal dus vandaag wel niet geleverd worden. Maar ik hou jullie op de hoogte....

Wat zou een nuttige groene bonenbestelling zijn bij ongebrand.nl? Ik hou vooral van een volle chocolade-achtige smaak, van zuur word ik iets minder blij. Tips ed zijn heel erg welkom .
pi_56379713
Leuk Mark eindelijk ook aan het thuisbranden
Een goede bestelling zou in ieder geval zijn:

Indian Malabar: Heel erg lekker pittig (niet bitter) en geen zuurtje te bekennen
Cuba: die heeft echt van die pure chocolade en noottonen in de smaak.
Verder hebben de bonen uit Indonesie ook wel de smaken die je zoekt al zijn die wel erg zwaar. (aarde en tabakssmaak zijn ook wel enigzins vertegenwoordigd)
De rest heeft vast ook nog wel tips voor je. Voor de rest is het ook altijd leuk eens iets uit Ethiopie te proberen zoals een Harrar of Yrgacheffe. Allebei echt bonen waar fruitsmaken inzitten. Dan proef je echt eens ''andere koffie'' Ik vind zelf de Harrar toegankelijker dan de Yrgacheffe, omdat Harrar ook nog wat chocoladesmaak in zich heeft (al is W1ZZ dat volgensmij niet met me eens)
Stel zelf een profiel in op de Iroast waarbij je de temperatuur in stappen laat oplopen van 150 tot over de 200 graden, de twee standaardprofielen zijn niet veel waard.
pi_56382785
Nee idd marmhz ik vind juist de yrg veel toegankelijker. Je leest ook vaak dat harrar bonen de meest uitgesproken smaak ter wereld hebben. Maar misschien dat wanneer je 'm wat donkerder brandt er meer choco vrijkomt... Dat weet ik dan niet aangezien ik altijd vrij licht brand.

Mark de suggesties van marmhz zijn top, verder moet je ook welhaast verplicht de volgende proberen:

Guatemala antigua
Nicaragua Maragogype
Panama Boquete

Dat zijn echt hele klassieke bonen die je misschien niet allemaal even top zult vinden maar die moet je 'ns geprobeerd hebben. Als je niet van allemaal een kilo wilt bestellen en ongebrand.nl je niet minder wenst te geven kun je evt van mij ook wel wat overnemen tegen een prijs die evenredig is met die van ongebrand. Dit is wel een one-time offer aan jou in de zin van dat ik niet m'n hele voorraad wil uitverkopen ofzo...

Ik heb (uit het hoofd):

Brazil Cerrado
Ethiopia Harrar
Ethipoia Yrgacheffe
Sulawesi Kalossi
Sumatra Mandheling
Yemen Matari
Cuba Altura Lavado
Guatemala antigua
Nicaragua Maragogype
Panama Boquete
Indian Monsooned Malabar

EDIT: De Tanzania Peaberry die ik met de jongens van Kaldi brandde was ook érg lekker. Zoetige smaak van noten, choco en een soort van nougatsmaak. Eveneens verkrijgbaar bij ongebrand.nl
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56428568
Aardig kapitaaltje heb je liggen W1ZZ ;-) Hoe is die uit Yemen eigenlijk? Heb ik wel eens positieve dingen over gelezen bij toomuchcoffee.
Ik kreeg trouwens laatst een tip op een forum van een andere Nederlander om eens bij Hasbean te bestellen omdat de kwaliteit daar hoger lag. Heeft iemand van jullie daar ervaringen mee?
pi_56431266
Heb 'm een aantal keer gebrand toen ik net begon met branden. Vond er niet veel aan... Misschien moet ik 'm weer 'ns branden nu m'n skills wat omhoog zijn gegaan en ik een ander apparaat heb. Kan me niet herinneren dat ik 'm SO gedronken heb sinds ik met de Gene brand.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56462657
marmhz volgens de boys van Kaldi kun je bij http://www.ilcaffe.nl/ terecht voor info & spullen van de fiorenzato.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56464513
Godsamme, na 3 weken heeft mijn Miss Silvia het al begeven

Probleem:
Hij warmt niet meer op als ik hem aanzet, als ik hem op stoom zet begint hij wel gewoon op te warmen. Het lichtje gaat ook niet branden als ik hem aanzet, wederom bij stoom wel.

Het zal dus aan de temperatuurssensor liggen. Valt dit op te lossen door een PID in te bouwen (wat ik sowieos van plan ben)? Ik heb hem al even open geschroeft om te kijken of er een draadje los zit maar dat kon ik niet zo snel vinden. Zit de "normale" temperatuurssensor bovenin of onderin het apparaat?
pi_56478298
Hee Underdoggy,

Klote van je Silvia hee! Was ie 2nd hand of nieuw? In het laatste geval natuurlijk geen probleem, alleen irritant. Ik vraag me wel af of het aan de temperatuursensor ligt aangezien er maar één in het apparaat zit en hij bij stomen wel prima functioneert. Ik weet uit m'n hoofd zo gauw niet waar de tempsensor zit maar misschien moet je Jim van www.pidkits.com even mailen die heeft er verstand van en is een hele aardige man!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56493456
@underdoggy,
Is de boiler altijd braaf hervult na gebruik stoomfunctie? Of heeft de Silvia een autofill boiler? Een lege of halflege boiler kan tot doorbranden verwarmingselement leiden (oververhitting). Hopelijk is dit niet het geval.
pi_56494996
hij verwarmd nog prima in opstoom-stand. Het verwarmingselement doet het dus nog prima. W1ZZ bedankt, ik zal een mailtje naar die Jim sturen. Hopelijk is het iets simpels. Ik verdenk nog steeds een los kabeltje of iets dergelijks aangezien hij verder helemaal nog werkt.
pi_56521430
Mijn I-roast is eindelijk binnen. De vorige eigenaar had de pot laten vallen oid, want er zit een compleet nieuwe pot+deksel op (van de iroast2 ). Ik kreeg er 500 gram bonen bij, nice! Ik weet niet wat voor bonen het zijn, dat zal ik nog even vragen.

Maar volgens mij heeft hij hem 2x laten vallen oid, want er zitten 2 kapotte DEKSELS bij


Er zitten dus 2 standaardprofielen op, ik heb gewoon gekozen voor profiel 1.

2 minuten onderweg....


De first crack was nauwelijks te horen (herrie!) en begon met nog 3 minuten op de teller. Ik weet niet of ik de 2e crack heb gehaald....

Het resultaat (met mandarijn voor kleurreferentie ):



Meteen koffie gezet, veel en donker crema, late blonding. Volgens mij was de branding OK, geen verbrande smaak en geen zure smaak. Hebben jullie nog tips/commentaar?
pi_56525720
Ik vind ze wel nogal licht eerlijk gezegd. Niet té licht maar niet echt naar mijn smaak iig... Als je bij zo'n kleur geen zurige smaak had vermoed ik dat je een boon met nauwelijks acidity had zoals een Indonesische of Indiase boon. De kleur van de bonen is wat te licht voor een Indonesiër die zijn volgens mij behoorlijk donkergroen.

Mooi dat de eerste keer zo goed is gegaan iig!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56526310
quote:
Op maandag 4 februari 2008 14:12 schreef W1ZZ het volgende:
Ik vind ze wel nogal licht eerlijk gezegd. Niet té licht maar niet echt naar mijn smaak iig... Als je bij zo'n kleur geen zurige smaak had vermoed ik dat je een boon met nauwelijks acidity had zoals een Indonesische of Indiase boon. De kleur van de bonen is wat te licht voor een Indonesiër die zijn volgens mij behoorlijk donkergroen.

Mooi dat de eerste keer zo goed is gegaan iig!
Thx!

Heb je enig idee hoever deze bonen nog van de 2nd crack afzaten? Bij mijn volgende branding probeer ik gewoon preset 2, kijken hoe dat gaat. Daarna zal het meer uitproberen worden.

Ik heb zelf een sulawesi boon die bekketrekkend zuur is bij ongeveer dezelfde branding. Hoe zou dat dan komen?

Ik heb je offer gelezen, en dat lijkt me een interessante deal. Ik ga eerst nog een beetje spelen met wat standaardbonen, maar ik kom er zeker op terug. Bij ons in de straat zijn gewoon groene bonen te koop trouwens, ik zal eens kijken of wat wat is.

Trouwens, in te categorie , Starbucks Christmas 2007 melange..... bahbahbah, wat een vieze verkoolde prulboon. Het was alsof ik een asbak leegdronk. Mijn huisgneoot had hem gekregen van een collega, die hoorde dat ik zo fanatiek met koffie bezig was. Erg aardig, maar niet echt mijn smaak.
pi_56528132
Ik kan alleen maar spreken over mijn drum roaster die zoals je weet veel langzamer brandt. Als ik zo naar de bonen kijk zijn ze net pas 1st crack uit. Bij mij zou 't nog een goeie drie minuten duren tot de 2nd crack. Op jouw fluid air brander wel korter. Iemand anders die ervaring heeft met beide apparaten?

Dit is een goeie link over de kleur van de bonen: http://www.sweetmarias.com/roasting-VisualGuideV2.html

ik brand m'n bonen meestal niet verder dan stap 12.

[ Bericht 5% gewijzigd door W1ZZ op 04-02-2008 16:13:49 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')