abonnement Unibet Coolblue
  zondag 20 april 2008 @ 17:48:58 #226
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58183257
Ik heb vorige week trouwens mijn Cimbali ontkalkt, en volgens mij was het eigenlijk totaal niet nodig. Er kwam meteen al groen water uit (zodra het zuur werd). Dit is een teken dat er ijzer/koper aan het oplossen was, dus er zal zeer weinig ketelsteen in hebben gezeten.

Kennelijk is er toch teveel metaal opgelost, want ik heb nu een lek in mijn cimbali. Het is niet heel erg, ongeveer 1 druppel per shot, maar toch irritant. Hij zit rechts van de grouphead, waar de solenoid valve eraan zit. De pakking zal wel verteerd zijn, maar ook in de flens ontbreken 2 schroeven (torx). Het irritante is alleen dat je er niet bijkan om nieuwe schroeven erbij te zetten, want je moet eerst die terugslagklep eraf schroeven, en daar heb je weer een steeksleutel maar 26 oid voor nodig, en dan ook nog eens eentje van maar 5 mm breed. Slecht stukje engineering als je mij vraagt.... Het gaat hier dus om boutjes 551934 op http://www.coffeeparts.com/cimbali/cim1.html.

De espresso smaakt er iig niet minder om
pi_58183353
Wat lijkt het me handig om zoveel van apparaten enzo te weten als jij Ik ken alle ins&outs van het bereiden van het spul maar zodra er iets kapotgaat heb ik niet veel meer dan wat basiskennis van m'n apparaten.

Ik moet trouwens dinsdagavond op een cursusavond werken waar een topbarista (diverse keren top 5 op NK Barista) mensen komt leren met een semi-automaat werken. Is leuk!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 20 april 2008 @ 18:07:08 #228
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58183659
quote:
Op zondag 20 april 2008 17:53 schreef W1ZZ het volgende:
Wat lijkt het me handig om zoveel van apparaten enzo te weten als jij Ik ken alle ins&outs van het bereiden van het spul maar zodra er iets kapotgaat heb ik niet veel meer dan wat basiskennis van m'n apparaten.

Ik moet trouwens dinsdagavond op een cursusavond werken waar een topbarista (diverse keren top 5 op NK Barista) mensen komt leren met een semi-automaat werken. Is leuk!
Zo lastig zijn die apparaten niet hoor, gewoon goed naar die schema's kijken en je komt een heel end (die van coffeeparts zijn erg duidelijk).

Hoe kom je bij die cursusavond? Via Kaldi oid? Hoe bevalt je bricoletta trouwens, vooral in vergelijking met de Silvia. Pro's en cons van de Silvia/Bricoletta? Hoe werken de Synessobakjes met de Bric?
  zondag 20 april 2008 @ 18:34:17 #229
22754 Steve-O
Sarcasm-O
pi_58184213
Ben geen koffieliefhebber maar een kop verse koffie uit een jura vind ik toch wel erg lekker .
I'm sick of all this pooping stuff i'm getting my buttcheeks pierced together .
pi_58185903
quote:
Op zondag 20 april 2008 18:07 schreef Mark_V het volgende:
Hoe kom je bij die cursusavond? Via Kaldi oid? Hoe bevalt je bricoletta trouwens, vooral in vergelijking met de Silvia. Pro's en cons van de Silvia/Bricoletta? Hoe werken de Synessobakjes met de Bric?
Ja via Kaldi, daar werk ik inmiddels als bijbaantje en ze worden ook door Kaldi gegeven als extra (betaalde) dienst naar klanten toe.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58193066
Als je een kopje koffie uit een jura lekker vindt leg je de lat niet zo hoog.
Maar dan heb je wel belangstelling voor goede koffie.
Een paar goede kopjes espresso / cappu uit een semi-automaat maakt je voor eeuwig koffie-liefhebber.
Dan staat die jura binnenkort op marktplaats.nl
Zo hou je nog geld over ook.
pi_58193344
quote:
Hij zit rechts van de grouphead, waar de solenoid valve eraan zit. De pakking zal wel verteerd zijn, maar ook in de flens ontbreken 2 schroeven (torx). Het irritante is alleen dat je er niet bijkan om nieuwe schroeven erbij te zetten, want je moet eerst die terugslagklep eraf schroeven, en daar heb je weer een steeksleutel maar 26 oid voor nodig, en dan ook nog eens eentje van maar 5 mm breed. Slecht stukje engineering als je mij vraagt....
Dat is bij heel veel solenoids (Danfoss, EMCE) het geval. Je fietsenmaker heeft daar passende sleutels voor. Groen koperhoudend ontkalkingswater duidt op een lekkage (oxidatie) in het systeem. Je machine heeft dan echt een revisie nodig.
  maandag 21 april 2008 @ 10:46:35 #233
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58198286
quote:
Op maandag 21 april 2008 00:09 schreef oxxo het volgende:

[..]

Dat is bij heel veel solenoids (Danfoss, EMCE) het geval. Je fietsenmaker heeft daar passende sleutels voor. Groen koperhoudend ontkalkingswater duidt op een lekkage (oxidatie) in het systeem. Je machine heeft dan echt een revisie nodig.
Wat lekt er dan? En wat moet er dan "gereviseerd" worden? Ik wil hem best een keer helemaal uit elkaar halen, maar dan moet ik wel weten wat er gefixt moet worden .

Ik denk trouwens dat het geen koper is, maar ijzer. "Geroest" koper is helemaal niet groen namelijk.
pi_58198671
Trouwens Mark, heel kort door de bocht is de Bricoletta veel beter voor espresso en heet water voor thee, maar de Silvia stoomt veel beter door de zeer slecht ontworpen stock steamtip op de bricoletta.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 21 april 2008 @ 12:31:05 #235
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58200516
Op HB waren ze er ook al niet echt tevreden over. Deze werd aangeraden:

http://www.1st-line.com/parts/other/GoldPro2Hole.htm

Maar ja, waar vind je zoiets in NL.....

Met mijn Cimbali krijg ik fatsoenlijke melk ook nog steeds niet voor elkaar, en probeer hier in NL maar eens een fatsoenlijke steamtip te vinden....
pi_58212290
Mijn Bricoletta is ook geen geweldige stomer. Ik heb standaard een 4 gaats tip en heb er ook al een tweegaats op gehad, maar echt latte art schuim is moeilijk. Ik vind de stoomkracht ook tegenvallen. De boilerdruk staat nu op 1.2 i.p.v. 1.0 maar dat helpt nog niet veel. Daar komt bij dat mijn stoompijp vast zit, er zit geen kogelgewricht op zoals de meeste machines wel hebben.
Hadden ze bij ESW geen andere tip voor je Mark?
  maandag 21 april 2008 @ 21:57:45 #237
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58212614
quote:
Op maandag 21 april 2008 21:47 schreef marmhz het volgende:
Mijn Bricoletta is ook geen geweldige stomer. Ik heb standaard een 4 gaats tip en heb er ook al een tweegaats op gehad, maar echt latte art schuim is moeilijk. Ik vind de stoomkracht ook tegenvallen. De boilerdruk staat nu op 1.2 i.p.v. 1.0 maar dat helpt nog niet veel. Daar komt bij dat mijn stoompijp vast zit, er zit geen kogelgewricht op zoals de meeste machines wel hebben.
Hadden ze bij ESW geen andere tip voor je Mark?
Nope, ze hebben daar alleen maar de standaard tip, die ik zelf ook al heb. Dit is zo'n beetje de slechtste ter wereld .

Naja, in dat pauperhuis van mij is meestal niet eens melk (en als het er is, wordt het in 2 minuten opgedronken ), dus why bother....
pi_58215112
Als de kleur van de uitlopende vloeistof groen of blauwgroen van kleur is spoelt er een koperverbinding uit. Niet iets om direct van in paniek te raken: de normaal moeilijk oplosbare koperoxides verandern met het ontkalkingsmiddel in koperchloride / kopersulfide. Zorgvuldig naspoelen dus! Zaken waar vaak problemen kunnen ontstaan zijn bij de appendages van de boiler. Ontluchter, overdrukventiel, pressostaat, niveausensor. Het gaat niet om de duurste onderdelen in de wereld, dus na plm. 2 jaar vervang ik deze. Verder: afdichtingen aanvoer / warmtewisselaar / afdichting verwarmingselement. Overal waar een druppel onder ligt. is een plek vaak oxidatie plaatsvindt. Dus een nieuwe machine na een paar maanden controleren en voorzichtig ´natrekken´ loont de moeite. Goed ´navullen´ van de boiler is ook van belang.
  dinsdag 22 april 2008 @ 12:51:27 #239
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58224475
dag popjes, er is hier iemand met een koffievraag, kan een van jullie hem misschien verder helpen?
beginnersvraagje over de machines
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58224610
Hallo liefhebbers, ik had een topig gheplaats maar dat belandde in het culinaire deel dus ik plaats m ook maar eens hier

Als ik n espresso zet wacht ik netjes tot het lampje uitgaat en druk dan op de knop, na ongeveer 25 sec. gaat het lampje weer aan.......... moet ik dan stoppen....de knop omschakelen en wachten tot hij weer aangaat?

Of kan ik m gewoon door laten lopen?
Ik heb het nu over mijn brasilia lady.

Hetzelfde geldt echter ook voor de coffe gaggia van mn vriendin; alleen daat gaat het lampje aan indien het apparaat op "stoom" is.

Tevens moet ik bij de gaggia eerst "stoom" afblazen via de heetwaterklep en/of de stoomknop om water in de boiler te krijgen?

Erg omslachtig toch?

ik weet ongeveer wel hoe ik n espresso zou moeten zetten maar ik moet eerst precies weten hoe het apparaat werkt...aaaaarghh.

Oh ja, ik wilde dit posten in het groooooote baristatopic.maar dat ging niet....!!??


tx, mzzl
Komt de volgende x wel dan
pi_58224628
Ah Muck, bedankt
Komt de volgende x wel dan
  dinsdag 22 april 2008 @ 13:03:28 #242
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58224719
quote:
Op dinsdag 22 april 2008 12:58 schreef obiwannabee het volgende:
Ah Muck, bedankt
is goed hoor, daar zit ik hier voor
zal ik dat andere topic maar met een slotje verfraaien? anders is het zo dubbelop...
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58224758
yep
Komt de volgende x wel dan
  dinsdag 22 april 2008 @ 15:24:13 #244
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58227992
@obiwan.... sowieso nooit halverwege een shot stoppen en doorgaan. Dan sloop je de hele structuur van je espressopuck en heb je een verziekte espresso. Wat je ook doet, je apparaat zal er niet van kapot gaan trouwens (of je nou een koud apparaat laat doorlopen, of stopt en doorgaat). Je espresso wordt alleen erg GOOR.

Maar wat meer achtergrond: Het lampje van het apparaat staat "aan" als de sensor voelt dat het water in de boiler te koud is. Dan gaat hij opwarmen totdat de sensor voelt dat het water warm genoeg is. De temp van het apparaat begeeft zich dus altijd tussen die twee waarden. In het volgende filmpje staat een uitleg voor hoe je shots maakt in eenvoudige consumentenmachines, met een techniek die "reverse tempsurfing" heet.

Als je te lang doorgaat met water laten stromen, zal inderdaad de boiler aanspringen (hij wordt te koud). Dit is niet schadelijk voor je machine, wel voor je espresso. Je kan dit uitstellen door vlak nadat je je shot hebt gestart, de knop van de stoomboiler aan te zetten. Het apparaat begint dan meteen met opwarmen, waardoor hij veel minder snel in temp daalt.

En ja, als je boiler op stoom is, moet je eerst stoom aftappen totdat je temperatuur van de boiler weer onder de 100 graden is. Dit kan zowel via de stoompijp (langzaam) als via de broeikop (snel, en vies )

En lungo's zijn vies, zeker bij beginners zijn Americano's (aangelengde espresso's) veel beter.

Als je trouwens tijd teveel hebt, is dit interessant leesvoer:
http://www.home-barista.com/espresso-guide.html

[ Bericht 2% gewijzigd door Mark_V op 22-04-2008 15:31:30 ]
  dinsdag 22 april 2008 @ 17:13:13 #245
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58230541
Ik zit nog eens te kijken naar zo'n lever-machine en ze zijn toch wel heel tof. Aangezien ik spullen, waar ik op zit te azen, altijd MOET hebben, zal ik ook hier wel weer geen weerstand aan kunnen bieden. Volgende vraag, welke?
Een Pav europiccola? Een Micro cimbali? Een Pavoni Professional? Een Elektra Micro Casa? Of zie ik nog een interessante over het hoofd?

Alle apparaatjes behalve die Micro Casa (en laat ik die nou eens het mooist vinden) zijn nog wel voor schappelijke prijzen (lees: onder 250 euro) te koop op marktplaats. 1000 euro voor die Micro Casa vind ik wel erg gortig, hoewel ze er bij Coffeegeek erg tevreden over waren (hij outperformde de Livia).

Wie zit er een beetje in die materie?

Het slimste zou natuurlijk zijn om een europiccola oid voor weinig op marktplaats (ze staan er voor 100 euro oid) op de kop te tikken, maar ik ken mezelf, dan geef ik het apparaat de schuld van mijn slechte shots.

Keuzes.....
pi_58230616
En bij mijn weten (maar zero ervaring) is de europiccola meteen ook de moeilijkste om een fatsoenlijke bak mee te zetten. Beetje de Silvia van de levers
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58231847
Waarom zou je dat überhaupt doen? Afgezien van dat je dat voor jezelf MOET
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_58242410
Yoow Mark V,

Heb het gelezen, bijna helemaal voor de 1e x,dat temp surfing was iets wat ik zelf al had ontdekt...grappig, mijn logica heeft me dus niet bedonderd.
Bedankt voor de tips en de link, ik kom er op terug...eerst wat oefenen.

Maareeuh, jij vind een americano lekkerder....... das toch water erbij doen zonder door de koffie heen te gaan.....

Weet iemand trouwens waar je n naked portafilter krijgt of ùberhaupt een extrafilterhouder voor een brasilia.

mzzl
Komt de volgende x wel dan
pi_58244209
quote:
Op woensdag 23 april 2008 00:47 schreef obiwannabee het volgende:

Weet iemand trouwens waar je n naked portafilter krijgt of ùberhaupt een extrafilterhouder voor een brasilia.

mzzl
Bij espressoxxl of pasmarose hebben ze ze.
pi_58254130
quote:
Op zondag 20 april 2008 17:29 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Welke set heb je gekocht? De duurste all-in-one set van 189 dollar of alles los? En waarom heb je voor Auber gekozen? Hoe ziet die manual eruit? Als hij niet te dik is, kan je hem dan scannen en mailen? Ik ben wel geinteresseerd hoe zo'n ding wordt ingebouwd.

Ik wil dat PID-en nog steeds een keer met mijn Silvia gaan doen, zodat het een klein topmachientje voor onderweg wordt oid. (naja eigenlijk gewoon omdat het leuk is om te doen).
Ik heb alleen een erg oude Silvia, met goedkope portafilter, lichte boiler etc. Dus dan lijkt het me ook weer minder de moeite. Maar hij is zo lekker klein en zo snel opgewarmd he....
Sorry voor de late reactie, drama met mijn laptop.

Ik heb de PID Control Retrofit KIT for Rancilio Silvia w/ screw RTD sensor gekocht. Deze wordt aangeraden voor de Silvia's gefabriceerd tussen 2000 en sept 2006.
Omdat ik al contact had met de kerel achter AuberIns en hij me compleet heeft geholpen met de analyse van mijn probleem (brew sensor kapot) heb ik ook hier mijn set besteld omdat hij altijd direct op emails reageerde, graag wilde helpen en erg kundig was.
Ik heb de handleiding als PDF kan hem je zo mailen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')