abonnement Unibet Coolblue
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 dinsdag 8 januari 2008 @ 18:44:28 #251
74056 crew  ToT
pi_55879532
Tja dat van 25 December was slechts één van de "overeenkomsten".
Goed, we hebben dus al kunnen concluderen dat 25 December als geboortedag van Jezus dus een leugen was van de kerk om meer heidenen in de kerk te krijgen.
(Ook het feit dat op zo ongeveer elke heilige heidense plek een kerk gebouwd is, draagt daat aan mee.)

Sommige historici zeggen dat Jezus hoogstwaarschijnlijk niet in een stal in een kribbe geboren is, maar ergens in een grot.
Ik weet niet of jullie er ook zo over denken, maar dat zou dan WEER een leugen zijn rondom Jezus, en nog wel eentje die niet alleen door de kerk verteld wordt, maar die zelfs in de Bijbel staat, die volgens velen dus de letterlijke waarheid moet zjin als het om Jezus gaat.

@ Jovatov: Jij hecht dus geen waarde op een fout die in het boek staat waar je hele geloof is gevestigd? Als dat getal al fout is, wat is er dan nog meer fout aan?
En stel dat er echt een X aantal miljoen joden 40 jaar door de woestijn gezworven heeft, waar zijn dan de sporen, zoals men zo vaak vraagt?


Hmmm....ik zit er trouwens over te denken om het ietsje rustiger aan te doen in deze discussie: wat ik vooral NIET wil is dat iemand door het voeren van deze discussie of door het meelezen er van twijfels krijgt aan zijn/haar geloof en daarmee in een diep gat valt zonder houvast. Je geloof verliezen staat eigenlijk gelijk aan alle hoop verliezen; als je niet meer gelooft in alles wat voor jou de absolute waarheid is geweest, wat staat je dan na de dood te wachten? Verwerp je meteen het geloof in een hiernamaals en krijg je de fatalistische gedachte dat je na de dood compleet vergaat, dat er niets meer van je over blijft? Dat je de vergetelheid in zult raken? Daar kan een mens ontzettend depressief van raken! (Ik kan er over meepraten.)
En hoe kijk je terug op je hele leven? Je hele leven heeft in het teken gestaan van het aanbidden van iemand waarin je niet meer gelooft, en je hebt je hele leven totaal zitten beperken door volgens de regeltjes van die "fantasie-personage" te leven. Daar kun je volgens mij enorm verbitterd door raken, of je slaat compleet door en doet meteen alles wat God verboden heeft als wraak tegen de persoon die nu niet meer bestaat volgens jou, en om de schade in te halen.


Discussiëren is altijd hartstikke leuk, maar de gevolgen kunnen voor sommige mensen zeer ernstig zijn. Aan de andere kant zullen sommigen ook denken: "Het is goed dat iemand wakker geschud wordt voordat hij ook de REST van zijn leven verpest.", maar ik denk niet dat je dat recht zomaar hebt om die keuze te maken.

De toon van deze post lijkt misschien te suggereren dat ik het Christendom een fabeltje vind waar mensen onterecht in zouden geloven, maar dat is dus niet zo. Wie ben ik om te zeggen dat het Christendom fout is, en mijn geloof het ware?
pi_55883101
quote:
Op maandag 7 januari 2008 23:06 schreef Viking84 het volgende:

[..]

Jazeker. Alleen ben ik me als naïef beginnelingetje op het gebied der godsdienstwetenschap (ik ga het naar alle waarschijnlijkheid pas vanaf sept 2008 echt studeren) niet bewust van de manipulatieve truukjes van Ehrman. Zou je een voorbeeld kunnen noemen? .
Ok.

Een befaamde quote van Ehrman, die ook veelvuldig door Ehrman-adepten hier gehanteerd is (vooral Autodidact), uit zijn boek Misquoting Jesus:
"Er zijn meer verschillen tussen de manuscripten (van het NT) dan dat er woorden in het nieuwe testament zijn."

Als je dit leest heb je echt zoiets van: "Oh shit... er klopt geen ene hout van die bijbel!"
Maar als je er kritischer naar kijkt en het berekent, krijg je dit:

Het Nieuwe Testament bestaat uit ongeveer 180.000 woorden. Volgens Ehrman zijn er dus meer dan 180.000 verschillen in de manuscripten. Dat klinkt ernstig.
Laten we stellen dat er 200.000 verschillen zijn in de manuscripten. Volgens Ehrman zijn er 5.700 manuscripten van het Nieuwe Testament. Laten we (conservatief) stellen dat er ongeveer 4.000 woorden in elk manuscript zitten (Markus heeft er eigenlijk al 11.000, maar goed).
Dit betekent dat het totaal aantal woorden in de manuscripten (5.700 x 4.000) 22.800.000 is. Als je dan uitgaat van 200.000 verschillen is dat dus minder dan 1%.

Dat klinkt heel anders dan "meer verschillen dan woorden in het NT".
Dat noem ik een manipulatief trukje.
quote:
Op maandag 7 januari 2008 23:06 schreef Viking84 het volgende:
Ok, dat volstaat .
Het is natuurlijk wel opvallend dat op alle sites die ik vind waarin de parallellen aan bod komen steeds gerefereerd wordt aan Massey en / of Harpur. Dat geeft wel te denken.
Zeker. Vrijwel alle "Jezus is Horus" theoriën verwijzen naar Massey als primaire bron. Als Harpur of Acharyah in een boek schrijft dat Horus 12 discipelen had o.i.d. dan zie je geen referentie naar een bepaalde hyroglief of oud perkament, maar naar... Massey. Massey had dezelfde en waarschijnlijk zelfs minder bronnen tot zijn beschikking dan veel hedendaagse egyptologen. En hoe komt het dat zij zo'n andere Horus neerzetten dan Massey een paar honderd jaar geleden?

Dat brengt ons op dit:
quote:
Op maandag 7 januari 2008 23:06 schreef Viking84 het volgende:
Maar het is toch niet zo dat Massey dit allemaal uit zijn duim heeft gezogen? .
Lastig. Het feit is nu eenmaal dat hij informatie heeft dat niet lijkt te kloppen. Als je een beetje verstand hebt van egyptologie, dan weet je dat veel hyrogliefen en andere antieke bronnen op verschillende te interpreteren zijn. Als je met een bepaald 'doel' of 'eindconclusie' komt, die je met bronnen wilt ondersteunen, dan kan je hyrogliefen best creatief interpreteren en kan je zelf wellicht op een Massey-achtige conclusie komen. Maar als je er objectief naar kijkt zul je veelal op een andere interpretatie komen, zoals 99% van de egyptologen dus.

Bovendien komt Massey uit de hyperkritische 19e eeuw waar vrijwel niks meer zeker leek. Het was toen onder historici vrij geaccepteerd om Jezus als niet-historische persoon te zien. Nu gelukkig niet meer.
"A little philosophy inclineth man's mind to atheism, but depth in philosophy bringeth man's minds about to religion." - Sir Francis Bacon
"Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten." - Jezus
pi_55883278
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 07:01 schreef ToT het volgende:
Massey was een relatieve nobody...ik ken hem verder niet hoor, maar omdat het een relatieve nobody is, moet je zijn beweringen minder serieus nemen?
Nou kijk. Als we geen vergelijkingsmateriaal hadden, was het een ander verhaal geweest. Maar als er modernere, beter onderlegde en over meer bronnn beschikkende egyptologen zijn, die dezelfde zaken onderzoeken als de Egypte-hobbyist Massey, ben ik toch geneigd de meer betrouwbare eerste groep te volgen in hun oordeel.

Als jij beleggingsadvies krijgt van 50 adviseurs. Daarvan raden 49 afgestudeerde economen jou aan om aandelen te kopen van Ahold, en één eerstejaars econoom zegt dat je dit niet moet doen. Naar wie ben je eerder geneigd te luisteren? De experts toch?
"A little philosophy inclineth man's mind to atheism, but depth in philosophy bringeth man's minds about to religion." - Sir Francis Bacon
"Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten." - Jezus
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 dinsdag 8 januari 2008 @ 21:15:05 #254
74056 crew  ToT
pi_55883374
Ja okee, da's logisch ja.
  dinsdag 8 januari 2008 @ 21:17:04 #255
181857 Jovatov
Si fallor, sum
pi_55883428
quote:
@ Jovatov: Jij hecht dus geen waarde op een fout die in het boek staat waar je hele geloof is gevestigd? Als dat getal al fout is, wat is er dan nog meer fout aan?
En stel dat er echt een X aantal miljoen joden 40 jaar door de woestijn gezworven heeft, waar zijn dan de sporen, zoals men zo vaak vraagt?
Ja, daar hecht ik weinig waarde aan, omdat dat op mijn leven toch weinig van toepassing is. Op die feitjes is mijn hele geloof niet op gevestigd. Mijn geloof is gevestigd op Jezus Christus, de Zoon van God. Dat er dan wellicht wat foutjes in de bijbel zitten, dat is menselijk. Maar vier verschillende verslagen, geschreven 50 tot 100 jaar na de gebeurtenissen zelf waarin alle vier Jezus gestorven is en opgestaan, daar stel ik mijn geloof op.

Ik wilde trouwens even deze quote in de discussie gooien. Gericht aan mensen die zeggen dat Jezus niet de Zoon van God was maar simpelweg een 'wijs man''.
quote:
A man who was merely a man and said the sort of things Jesus said would not be a great moral teacher. He would either be a lunatic – on a level with the man who says he is a poached egg – or else he would be the Devil of Hell. You must make your choice. Either this man was, and is, the Son of God; or else a madman or something worse. You can shut Him up for a fool, you can spit at Him and kill him as a demon; or you can fall at His feet and call Him Lord and God. But let us not come with any patronizing nonsense about His being a great human teacher. He has not left that open to us. He did not intend to.--C.S. Lewis
  dinsdag 8 januari 2008 @ 21:28:42 #256
70076 Alicey
Miss Speedy
pi_55883728
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 21:17 schreef Jovatov het volgende:

Ik wilde trouwens even deze quote in de discussie gooien. Gericht aan mensen die zeggen dat Jezus niet de Zoon van God was maar simpelweg een 'wijs man''.
[..]
Waarom zijn er alleen die drie opties?
pi_55883771
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 09:20 schreef Viking84 het volgende:

[..]

Dat is inderdaad een achterhaald punt, maar er blijft nog genoeg over . Eigenlijk had ik koningdavid beloofd er niets meer over te zeggen, voordat ik de Egyptische bronnen bekeken had, maar ik wil toch het volgende even kwijt: er schijnen wel degelijk duidelijke parallellen te zijn tussen Jezus en de Egyptische goden. Of die parallellen er echt zijn weet ik niet, maar dit is wel iets wat door verschillende schrijvers beweerd wordt. Kijk voor de gein maar eens op www.pocm.info.
Daar kwamen toch ook de vergelijkingen met Mithra en Dionysus vandaan toch?

Die had ik hier al behandeld. Ik moet zeggen, ze waren een stukje genuanceerder dan bijv. Zeitgeist, aangezien ze er in ieder geval niet mee op de proppen kwamen dat ze gekruisigd waren ofzo. Maar het nadeel daarvan is ook, dat er bijna geen fatsoenlijke vergelijking overbleef.
Ze probeerden wat paralellen te trekken tussen het avondmaal en feestmaaltijden van de Mithra- en Dionysuscult, maar echt veel verder kwam het niet naar mijn idee.

Ook kun je je weer afvragen hoe het komt dat pocm.info ook weer hele andere MIthra's en Dyonisussen neerzetten dan encyclopediën en boeken over de mythologie.

Maar dit vind ik bijvoorbeeld wel zeer realitisch van ze:
quote:
The event's of Jesus' life are so close to the events of Mithras' life, there had to be copying, right?

No. The answer is, "No."

Outdated. First of all, Mithras wasn't born of a virgin on December 25th, and many other Jesus-and-other-ancient-God life event similarities are also phony. Made up. Not found in the ancient sources. If you've heard them, what you heard was outdated mythicist scholarship from around the late 1800s, or modern amateur enthusiasm, or internet urban legend. My rule of thumb is, if a claim about ancient religions is not supported by ancient evidence, don't believe it.

In all of ancient literature, there is no event-by-event analogue of Jesus.

Eerlijkheid is goed.
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 09:20 schreef Viking84 het volgende:
Opvallend is dat je bij de boekensectie op die site ook een boek van een wetenschapper aan het prestigieuze Harvard ziet staan en de webmaster van pocm.info beweert dat als dat boek er was geweest voordat hij met zijn website begon, zijn website nooit nodig was geweest. Misschien ben ik teveel onder de indruk van autoriteit, maar het lijkt me niet dat iemand van nota bene Harvard een hoop onzin gaat lopen uitkramen.
Je bedoelt dat boek van Greg Riley? Ik ken het boek zelf niet, maar ik heb even rondgegoogled. Je moet het boek niet als een Zeitgeist-achtig boek zien dat extreme paralellen trekt. Het is een stuk genuanceerder, zoals bijvoorbeeld ook deze conclusie van een recensie laat zien:
quote:
In conclusion we can make some observations about Dr. Riley's claim that the cosmology of the Bible is adopted from the three-story universe of the ANE. First, Riley has oversimplified the cosmologies of the ANE. Some documents describe a two-level universe, some a universe of three levels, and at least one has described a six-level universe. Second, Riley has drawn his conclusion on the basis of faulty logic. He assumes that mere prior existence proves causation. This is the fallacy of post hoc ergo propter hoc, (after this, therefore on account of this). One must demonstrate the causative link to prove causation, which Riley fails to do. In fact, he is quite open about this method of reasoning when he says, "one's model of interpretation determines one's conclusions, one's telescope determines one's cosmology." In this case the model of interpretation seems to be; select the desired outcome and organize the data in such a way as to make it seem to lead to the intended conclusion. Finally, Riley seems to have overlooked significant differences between the cosmologies of ANE myths and that of the Bible. Although these cosmologies share common elements and are described in the same poetical and phenomenological language, there are too many distinct differences to allow them to be considered identical. Dr. Riley's thesis is not supported by the evidence.
"A little philosophy inclineth man's mind to atheism, but depth in philosophy bringeth man's minds about to religion." - Sir Francis Bacon
"Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten." - Jezus
pi_55883952
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 18:44 schreef ToT het volgende:
Tja dat van 25 December was slechts één van de "overeenkomsten".
Goed, we hebben dus al kunnen concluderen dat 25 December als geboortedag van Jezus dus een leugen was van de kerk om meer heidenen in de kerk te krijgen.
(Ook het feit dat op zo ongeveer elke heilige heidense plek een kerk gebouwd is, draagt daat aan mee.)

Sommige historici zeggen dat Jezus hoogstwaarschijnlijk niet in een stal in een kribbe geboren is, maar ergens in een grot.
Ik weet niet of jullie er ook zo over denken, maar dat zou dan WEER een leugen zijn rondom Jezus, en nog wel eentje die niet alleen door de kerk verteld wordt, maar die zelfs in de Bijbel staat, die volgens velen dus de letterlijke waarheid moet zjin als het om Jezus gaat.
Ho ho ho. Er staat nergens in de bijbel dat Jezus in een stal is geboren. Alleen dat hij in een voederbak gelegd is. En waar staat een voederbak meestal? Juist, in een stal. Alleen in sommige gevallen werden dieren 's nachts in grotten gehouden i.v.m. de temperatuur. Het zou dus goed kunnen dat Jezus in een grot is gebeuren, de bijbel zegt er niks over.
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 18:44 schreef ToT het volgende:
@ Jovatov: Jij hecht dus geen waarde op een fout die in het boek staat waar je hele geloof is gevestigd? Als dat getal al fout is, wat is er dan nog meer fout aan?
En stel dat er echt een X aantal miljoen joden 40 jaar door de woestijn gezworven heeft, waar zijn dan de sporen, zoals men zo vaak vraagt?
Ik moet me hier nog meer in verdiepen maar ik wil alvast even deze quote gebruiken van de historicus Kenneth A. Kitchen: "the absence of evidence is not evidence of absence".
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 18:44 schreef ToT het volgende:
Hmmm....ik zit er trouwens over te denken om het ietsje rustiger aan te doen in deze discussie: wat ik vooral NIET wil is dat iemand door het voeren van deze discussie of door het meelezen er van twijfels krijgt aan zijn/haar geloof en daarmee in een diep gat valt zonder houvast.
Ik vind dit zeer sympathiek van je, maar wat mij betreft hoef je hier niet zo snel bang voor te zijn hoor.
"A little philosophy inclineth man's mind to atheism, but depth in philosophy bringeth man's minds about to religion." - Sir Francis Bacon
"Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten." - Jezus
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 dinsdag 8 januari 2008 @ 21:46:07 #259
74056 crew  ToT
pi_55884090
Nee die indruk had ik ook niet, maar wij zijn niet de enigen die dit topic volgen!

Mja het is iets waar ik wel vaker bij stil sta hoor. Ik wil niemand zijn/haar hoop ontnemen.
pi_55884174
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 21:28 schreef Alicey het volgende:

[..]

Waarom zijn er alleen die drie opties?
Omdat Jezus enorm radicaal was, dat vergeten mens wel eens. Jezus was geen immer vriendelijke man die alles wel best vond. Begrijp me niet verkeerd, hij was erg liefdevol en had oog voor ieder mens. Maar Hij zei ook dit soort dingen:

Lukas 14:
25 Grote mensenmenigten trokken met Jezus mee. Hij wendde zich tot hen en zei: 26 ‘Wie mij volgt, maar niet breekt met zijn vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zusters, ja zelfs met zijn eigen leven, kan niet mijn leerling zijn. 27 Wie niet zijn kruis draagt en mij op mijn weg volgt, kan niet mijn leerling zijn.

Markus 8:
34 Hij riep de menigte samen met de leerlingen bij zich en zei: ‘Wie mijn volgeling wil zijn, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en zo achter mij aan komen. 35 Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij en het evangelie, zal het behouden. 36 Wat heeft een mens eraan als hij de hele wereld wint, maar er het leven bij inschiet? 37 Wat zou een mens niet overhebben voor zijn leven? 38 Wie zich tegenover de trouweloze en zondige mensen van deze tijd schaamt voor mij en mijn woorden, zal merken dat de Mensenzoon zich ook voor hem schaamt, wanneer hij komt in het gezelschap van de heilige engelen en bekleed met de stralende luister van zijn Vader.’

Dit zijn uitspraken die alleen een God kan doen. Elk mens die dit soort dingen zegt is een egoïstische en gestoorde gek.
Naar mijn idee zijn er twee opties:
1. Jezus was wie hij zei dat hij was: God
2. Jezus was een gestoorde gek.

Maar het beeld dat Jezus de lieve theedrinkende filosoof was, wat nogal een populair academisch beeld is vandaag de dag, slaat mijn inziens nergens meer op.
Zoals de christelijke rapper T.R.U.T.H. rapt: "Christ was not a hippie, picking lilies with his friends."

En zo is het.

[ Bericht 1% gewijzigd door koningdavid op 08-01-2008 21:55:33 ]
"A little philosophy inclineth man's mind to atheism, but depth in philosophy bringeth man's minds about to religion." - Sir Francis Bacon
"Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten." - Jezus
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 dinsdag 8 januari 2008 @ 21:51:55 #261
74056 crew  ToT
pi_55884250
En heb jij gebroken met je ouders, familie en vrienden?

Ik vind deze uitspraken veel te ver gaan: NIETS is belangrijker dan het gezinsleven!
Wat voor monster ben je om je kinderen in de steek te laten voor je geloof?
  dinsdag 8 januari 2008 @ 21:55:06 #262
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_55884361
@ koningdavid: wat wil je hiermee zeggen? Trek je hieruit de conclusie dat Jezus God was? (wel een conclusie waarin je in vroeger tijden gestenigd zou worden, maar goed ).
Niet meer actief op Fok!
pi_55884398
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 21:49 schreef koningdavid het volgende:

Naar mijn idee zijn er twee opties:
1. Jezus was wij hij zei dat hij was: God
2. Jezus was een gestoorde gek.
3. Men heeft de hoofdpersoon later dingen laten zeggen die hij nooit gezegd heeft.

.
  dinsdag 8 januari 2008 @ 22:00:30 #264
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_55884502
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 21:56 schreef DennisMoore het volgende:

[..]

3. Men heeft de hoofdpersoon later dingen laten zeggen die hij nooit gezegd heeft.

.
4. Die hele hoofdpersoon heeft nooit bestaan, maar is rechtstreeks gekopieerd van de Egyptenaren.

.

(sorry kd )
Niet meer actief op Fok!
pi_55884588
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 21:51 schreef ToT het volgende:
En heb jij gebroken met je ouders, familie en vrienden?
Nee, deze tekst was ook primair gericht aan iedereen die hem toen letterlijk wilde volgen. Jezus wist wat hen te wachten stond: gevaar en vervolging, hij noemt hier zelfs al het 'kruis'. Dit vereist 100% toewijding. Als je een gezin hebt, is het je plicht voor je gezin te zorgen. Verwacht dan niet dat je ook nog Jezus letterlijk kan volgen.

Jezus legt zijn schokkende uitspraak daaronder nog verder uit trouwens:

Lukas 14:
28 Want wie van jullie die een toren wil bouwen gaat niet eerst de kosten berekenen, om te zien of hij wel genoeg heeft voor de bouw? 29 Als hij het fundament gelegd heeft maar de bouw niet kan voltooien, zal iedereen die dat ziet hem uitlachen 30 en zeggen: “Die man begon te bouwen, maar het karwei afmaken kon hij niet.” 31 En welke koning die eropuit trekt om met een andere koning oorlog te voeren, zal niet eerst bij zichzelf te rade gaan of hij wel met tienduizend man kan optrekken tegen iemand die met twintigduizend man tegen hem oprukt? 32 Als hij dat niet kan, stuurt hij eerst, wanneer de troepen nog ver van elkaar verwijderd zijn, een gezant om naar de voorwaarden voor vrede te vragen. 33 Zo geldt ook voor jullie: wie geen afstand doet van al zijn bezittingen, kan mijn leerling niet zijn. 34 Zout is iets goeds. Maar als ook het zout zijn smaak verliest, hoe kunnen we het dan zijn kracht teruggeven? 35 Ook voor de bemesting van de grond is het niet meer bruikbaar, dus wordt het weggegooid. Wie oren heeft om te horen, moet goed luisteren!’

Begrijp me goed, deze tekst is ook nog heel belangrijk voor christenen vandaag de dag. Het leert ons dat God op de eerste plaats staat, zelfs boven je familie. Betekent dit dat je je familie mag verwaarlozen? Tuurlijk niet! Als je God liefhebt is het zelfs je plicht om goed voor je familie te zorgen! Als je je familie verwaarloost, heb je God niet lief!
Waarom is God liefhebben de eerste van de 10 geboden? Omdat je in principe eerst dat gebod moet overtreden voordat je de andere geboden overtreedt.
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 21:51 schreef ToT het volgende:
Wat voor monster ben je om je kinderen in de steek te laten voor je geloof?
Dat vraagt Jezus dus helemaal niet. Hopelijk begrijp je dat nu.
"A little philosophy inclineth man's mind to atheism, but depth in philosophy bringeth man's minds about to religion." - Sir Francis Bacon
"Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten." - Jezus
pi_55884622
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 21:55 schreef Viking84 het volgende:
@ koningdavid: wat wil je hiermee zeggen? Trek je hieruit de conclusie dat Jezus God was?
Kon je dat zelf niet bedenken?

Ik geloof dat Jezus God is ja.
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 21:55 schreef Viking84 het volgende:
(wel een conclusie waarin je in vroeger tijden gestenigd zou worden, maar goed ).
Klopt. Daarom zou die tekst uit Lukas 14 voor mij toen ook zeer relevant zijn.
"A little philosophy inclineth man's mind to atheism, but depth in philosophy bringeth man's minds about to religion." - Sir Francis Bacon
"Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten." - Jezus
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 dinsdag 8 januari 2008 @ 22:06:54 #267
74056 crew  ToT
pi_55884661
Jezus vroeg dat dus wel van zijn rechtstreekse volgelingen.

En als je je gezin verwaarloost heb je God niet lief? Hoe bedoel je dat?
  dinsdag 8 januari 2008 @ 22:08:15 #268
70076 Alicey
Miss Speedy
pi_55884700
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 21:49 schreef koningdavid het volgende:

Dit zijn uitspraken die alleen een God kan doen. Elk mens die dit soort dingen zegt is een egoïstische en gestoorde gek.
Nee en nee. Mensen hebben sowieso de neiging om aan cherry picking te doen en juist het feit dat hij dat soort gewaagde uitspraken durft te doen zegt voor sommige mensen weer genoeg..
quote:
Naar mijn idee zijn er twee opties:
1. Jezus was wie hij zei dat hij was: God
2. Jezus was een gestoorde gek.
Of hij was iemand die radicaal was maar los daarvan wel wat zinnigs te vertellen had, of iemand die door charisma volgelingen kreeg, of iemand die tot het hart van mensen sprak, of ..., of ....

Genoeg opties over.
quote:
Maar het beeld dat Jezus de lieve theedrinkende filosoof was, wat nogal een populair academisch beeld is vandaag de dag, slaat mijn inziens nergens meer op.
Het is slechts één kant denk ik, er waren zeker ook heel wat minder leuke dingen die Jezus zei.
pi_55884709
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 21:56 schreef DennisMoore het volgende:

[..]

3. Men heeft de hoofdpersoon later dingen laten zeggen die hij nooit gezegd heeft.

.
Kan, maar niks wijst erop dat dit ook echt gebeurd is.

Btw: Zelfs in de uitgeklede Jezussen van bijvoorbeeld de Jesus Seminar komen dit soort schokkende uitspraken voor.

Het blijft grappig trouwens, die Jesus Seminar. Ze beschouwen de kruisiging van Jezus als een 'voldrongen historisch feit', maar zetten zelf vervolgens ook een Jezus neer dat grotendeels een ongevaarlijke, vriendelijke, lieve, rabbi was die voor alles behalve een kruisiging in aanmerking zou komen.
"A little philosophy inclineth man's mind to atheism, but depth in philosophy bringeth man's minds about to religion." - Sir Francis Bacon
"Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten." - Jezus
pi_55884764
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 22:03 schreef koningdavid het volgende:

Begrijp me goed, deze tekst is ook nog heel belangrijk voor christenen vandaag de dag. Het leert ons dat God op de eerste plaats staat, zelfs boven je familie.
Bijzónder handige tekst voor allerlei sektes om slachtoffers te isoleren van hun familie .
pi_55884773
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 22:06 schreef ToT het volgende:
Jezus vroeg dat dus wel van zijn rechtstreekse volgelingen.
Zeker, geen van die leerlingen waren trouwens getrouwd of hadden kinderen voor zover ik weet.
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 22:06 schreef ToT het volgende:
En als je je gezin verwaarloost heb je God niet lief? Hoe bedoel je dat?
Nou, het is de opdracht van God om goed voor je man/vrouw, vader/moeder en kinderen te zorgen. Als je dit blijkbaar niet zo belangrijk vindt, heb je God waarschijnlijk niet lief. Anders zou je toch doen wat hij vraagt?
"A little philosophy inclineth man's mind to atheism, but depth in philosophy bringeth man's minds about to religion." - Sir Francis Bacon
"Heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten." - Jezus
  dinsdag 8 januari 2008 @ 22:10:57 #272
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_55884779
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 22:05 schreef koningdavid het volgende:

[..]

Kon je dat zelf niet bedenken?

Ik geloof dat Jezus God is ja.
[..]

Klopt. Daarom zou die tekst uit Lukas 14 voor mij toen ook zeer relevant zijn.
Mijn probleem met die bijbelpassages ligt elders.
Ik vind het een beetje vreemd dat je dit soort uitspraken niet van een mens accepteert, maar wel van God.
Ik zou ze namelijk van geen van beiden accepteren . Kom je niet in gewetensnood?
Niet meer actief op Fok!
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 dinsdag 8 januari 2008 @ 22:10:59 #273
74056 crew  ToT
pi_55884783
My thoughts exactly, Alicey.
Beetje psychologie: "Als hij zulke dingen zegt, MOET hij wel....." enz.
  dinsdag 8 januari 2008 @ 22:12:34 #274
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_55884827
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 22:10 schreef koningdavid het volgende:

[..]

Zeker, geen van die leerlingen waren trouwens getrouwd of hadden kinderen voor zover ik weet.
Ik denk dat het meer bedoeld is als: 'Breek met al het aardse (oftewel: stervelingen) en volg mij, het eeuwige na'.
Niet meer actief op Fok!
  Kunstzinnigste/artistiekste user 2022 dinsdag 8 januari 2008 @ 22:12:43 #275
74056 crew  ToT
pi_55884831
quote:
Op dinsdag 8 januari 2008 22:10 schreef koningdavid het volgende:
Nou, het is de opdracht van God om goed voor je man/vrouw, vader/moeder en kinderen te zorgen.
Waar staat dat in de Bijbel?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')