abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_54964892

Welkom in het grote Studeren en stage in het buitenland topic op Fok!

In dit topic kan je dus al je vragen kwijt en ervaringen delen met betrekking tot het studeren en/of stagelopen in het buitenland.

Waar moet je rekening mee houden
Voor alles geldt: begin er vroeg genoeg mee! Alles kost meer tijd dan je denkt

Studie
Hoe het aanmelden voor een studie in het buitenland gaat verschilt nogal per onderwijsinstelling. Meeste universiteiten/hogescholen hebben uitwisselingsprogramma's waarin je mee kan draaien.Daarnaast kan je gaan als "free mover". Dit betekent dat je zelf bepaald waar je heen gaat, maar dan moet je ook ALLES zelf regelen. Zelf contact leggen met de universiteit/hogeschool, zorgen dat je je punten kan meenemen naar Nederland en alle beurzen zal je zelf moeten regelen.

Stage
Voor stages zijn ook veel mogelijkheden in het buitenland. Helaas worden deze minder geregeld door de universiteit/hogeschool. Gelukkig zijn er wel enkele organisaties die dit regelen zoals aiesec(non profit) of Wereldstage Beter, doch duurder.

Huisvesting
Huisvesting voor studenten is in het buitenland vaak heel anders geregeld als in Nederland. Veel buitenlandse universiteiten hebben enorme campussen. Prijzen varieren ook enorm.
Je kan je woonadres gewoon wijzigen via een wijzigingsformulier van de IB-groep. Het is ook handig om een machtiging in te vullen zodat thuisblijvers (bijvoorbeeld je ouders)
hier nog zaken wat betreft de IB-groep kunnen regelen.

Verzekeringen
Je moet natuurlijk goed verzekerd zijn in het buitenland. Soms dekt je doorlopende reisverzekering je verblijf in het buitenland maar vaak niet voor langer dan 3 maanden. de AON is een goedkoop alternatief voor studenten. Je ziektekostenverzekering dekt vaak ook in het buitenland (met vaak een maximum van een jaar). Wat dat betreft hoef je dan geen extra verzekering

Financiën
Heel leuk natuurlijk dat studeren in het buitenland, maar het kost toch veel geld.
Enkele tips:
Als je voor je studie een tijdje in het buitenland verblijft is er vaak de mogelijkheid om een beurs aan te vragen. Zo heb je de Erasmusbeurs (enkel in Europa) voor studenten, en de Leonardo Davinci beurs (enkel in Europa) voor stagiaires. Voor deze beide beurzen moet je wel nog altijd ingeschreven staan bij een Nederlandse hoge school of universiteit.
Veel universiteiten/hogescholen hebben daarnaast ook nog beurzen. Informeer hiervoor bij je eigen onderwijsinstelling. Overige beurzen staan op Beursopener
Lever je OV-jaarkaart in, dan heb je recht op OV vergoeding (80 euro per maand) zie voor meer informatie HIERRRR
Verhuur je kamer onder, spreekt voor zich, hiervoor staan standaardcontracten op kamernet
Sommige uitwisselingsuniversiteiten hebben ook nog beurzen. Dit wordt vaak vergeten maar als uitwisselingsstudent kan je hier recht op hebben.
In veel landen is het moeilijk om geld op te nemen met je bankpas. Daarom is het aan te raden om een creditcard aan te schaffen. Kan je gewoon via je eigen bank regelen. Het is nog wel aan te raden om te kijken welke maatschappij ze mee samenwerken aangezien sommige kaarten niet overal evenveel geaccepteerd worden.


Visum
Voor veel landen heb je een visum nodig om daar voor langere tijd te verblijven. Dit zijn vaak flinke procedures dus begin hier op tijd aan. Het verschilt nogal per land. Vraag informatie aan bij de ambassade van dat land (Overzicht)

Vaccinaties
Voor de wat exotischere bestemmingen moet je inentingen. Kijk op GezondOpReis wat er voor jouw bestemming wordt aangeraden. De meeste GGDs doen deze vaccinaties en veel aanvullende verzekeringen vergoeden dit (gedeeltelijk)

nuttige links
[url]http://www.wilweg.nl]Wilweg, compleet en erg handig overzicht[/url]
[url]http://www.isiccard.com/]Isic Student Card[/url]
www.leo-net.org
www.globalplacement.com
www.stagemotor.nl
www.eurostage.org
www.placement-uk.com
www.ips-lippmann.com
www.nuffic.nl
www.joho.nl
[url]www.wereldstage.com
www.stageplaza.nl
www.go-europe.nl
www.travelactive.nl
www.aiesec.nl
www.beursopener.nl
www.studeren-in-het-buitenland.nl
www.hobsons.com
www.esn.nl
www.wijsopreis.nl
www.fulbright.nl
www.europracticum.nl
www.jint.be
www.kilroytravels.nl
www.studytrack.com
www.stagehuis.nl

Fok!ers die in het buitenland waren/zijn/gaan
Avani - Florida
marcofok - Nice
Leinonlein - zat in Duitsland, wil naar Barcelona
superheist - Londen, Ontario (Canada)
japie12 - wil naar Berlijn
Kuno_van_Dijk - Zweden, daarvoor in Beriljn
KraZj - Aruba
Knoekie - Waarschijnlijk New York City
mel723 - Stockholm
Xonide - Spanje
PinPine - Canada
HenkieVdV - Wil naar NY of LA
Fiama - Canada
D1 - Zat in Cambridge
Grumpey - Cambridge
three.doors.up - Atlanta
Underdoggy - Korea
Steincity87 - Springfield
Tha Dijkstra - HongKong
Wouser - Volgend jaar Duitsland
paperboats - Londen
Quasi - Zuid Afrika
YOshi - Seattle
mr.marcus - Zat in Colombia, wil nu naar Spanje of Korea
r2dGeert - Australie
Roosje11 - Manchester
PieterBas - Boras Zweden
Saander - Ierland
ETA - zat voor studie in Italie, nu een stage in Taiwan
Whoopsydaisy - Brussel
Piepje - Siena Italie
Slomy - VS
Inu - Ijsland
MevrouwLili - Noorwegen
SuperHarregarre - wil naar China (waarschijnlijk Shanghai)
annoylikethewink - wil een onderzoeksstage in Amerika (California) doen
Dizzee - gaat naar China, Shanghai
dr.dunno - Cambridge University, Cambridge, UK
Niek. - gaat op stage in Londen, UK
Aanvullingen voor deze OP zijn uiteraard welkom.

Vorige delen
Studeren en stage in het buitenland #5
Studeren en stage in het buitenland - Deel 6


De OP HIERRRRR te vinden

met dank aan Dizze voor de OP

[ Bericht 0% gewijzigd door Dizzee op 01-12-2007 15:27:19 ]
pi_54964928
tvp,
pi_54964942
over dat teruggaan naar Nederland. De laaste week was ik echt blij dat ik weer terugging. Eénmaal terug viel het toch wel weer een beetje tegen.. Gelukkig over 3maandjes half jaar China.
pi_54965123
tvp
pi_54965384
tvp, nog steeds geen stageplek
  zaterdag 1 december 2007 @ 13:09:39 #6
21560 dr.dunno
shrivel me testes!
pi_54965616
Cambridge University, Cambridge, UK; 7 weken met wereldwijd erkende top-artsen opgetrokken in een deels klinisch en deels pathologie stage; ik ga nog op zijn minst terug voor een co-schap, als het lukt ook een semi-arts stage.

voeg me maar toe aan het lijstje.
Wie haar benen spreidt, spreidt gezelligheid.
pi_54965859
Poeh, t komt wel dichterbij, begin februari weg.

Ik had me opgegeven voor huisvesting via de uni, maar ging beetje mis, dus hoop dat dat nog kan. Anders moet ik via internet ofzo een kamer zoeken...

En het is goed dat ik hier nog even keek. Ik klikte op de link voor OV-vergoeding, en dat moet dus 2 maand vantevoren worden aangevraagd... Vandeweek dus maar doen.
Vind het best stom dat je alles pas krijgt vanaf de maand erna. 1 februari ben ik nog niet weg, dus krijg voor februari geen ov-vergoeding, maar ook geen uitwonende beurs. Hoe moet ik dan wel ooit die kamer betalen :s heb al nauwelijks geld... Heb dus inmiddels al maar een lening aangevraagd, anders kan het nooit.
People live to learn things, and I learn to live...
pi_54965911
quote:
Op zaterdag 1 december 2007 13:21 schreef Piepje het volgende:
Poeh, t komt wel dichterbij, begin februari weg.

Ik had me opgegeven voor huisvesting via de uni, maar ging beetje mis, dus hoop dat dat nog kan. Anders moet ik via internet ofzo een kamer zoeken...

En het is goed dat ik hier nog even keek. Ik klikte op de link voor OV-vergoeding, en dat moet dus 2 maand vantevoren worden aangevraagd... Vandeweek dus maar doen.
Vind het best stom dat je alles pas krijgt vanaf de maand erna. 1 februari ben ik nog niet weg, dus krijg voor februari geen ov-vergoeding, maar ook geen uitwonende beurs. Hoe moet ik dan wel ooit die kamer betalen :s heb al nauwelijks geld... Heb dus inmiddels al maar een lening aangevraagd, anders kan het nooit.
je had ook 1 februari moeten invullen. dan krijg je die maand iig volledig uitbetaald.
pi_54967590
tvp, oei, problemen...

In het vorige deel zei ik dat ik naar Australie kon. Nou dat kan nu dus nog steeds, maar heb een belangrijke toets niet gehaald. Als ik die in januari weer niet haal is mijn buitenland stage avontuur alweer voorbij voordat ie ook maar begonnen is.

Die toets moet gehaald worden voor ik op stage mag, dus het wordt spannend.....
pi_54968142
Zit iedereen hier dan zo krap met zn geld?? Ik heb zoals het er nu uit ziet genoeg, uitwonendebeurs+ov-vergoeding+leonardo da vinci subsidie is zo'n 750euro per maand. Dan heb ik wel het geluk dat mn kamer door mn stagebedrijf wordt betaald, dus heb dan 750euro per maand om op te maken aan eten+drinken+leuke dingen doen.

Ik kan trouwens ook wel bij dat lijstje in de OP, vlieg 25 januari naar Londen om daar stage te gaan lopen en kom 19 mei weer terug.
pi_54968984
Ik maak ongeveer winst, woon gratis op campus (universiteit doet hier ALLES om meer exchange students te krijgen) en krijg uitwondende beurs + OV vergoeding + Marco polo fond + ander fonds
pi_54968999
Al geef ik veel meer geld uit dan ik dacht, voornamelijk aan tripjes en andere leuke dingen.
pi_54971538
Doordat de dollarkoers nu zo gunstig staat, is het voor mij ook wel behoorlijk goedkoop leven hier En meeste was al betaald vantevoren, housing, eten... dus ik geef erg weinig uit op het moment zelf. Alleen aan kleding, vliegtickets naar Chicago, New York (2x), en dan uitgaan (maar zelfs uitgaan is goedkoop).
Het doet er niet toe wie ik ben, maar wie ik wil zijn.
pi_54982123
Ik ben in Chili aan het rondkijken voor een studie. Nu heb ik er een gevonden, Public relations maar dan 2 talig. Op Hbo niveau. Maar nu blijkt dat je om studiefinanciering aan te kunnen vragen om in het buitenland te studeren je een voltijdse studie moet volgen. Nu is de studie die ik op het oog heb een studie waarbij je 's midags/'s avonds les hebt. En een andere optie heb je niet.

weet iemand mischien of je dan toch studiefinanciering kan aanvragen?
Ik wilde via internet de vraag aan de ib-groep stellen, maar kan dat niet doen. want ik heb geen correspondentienummer bij me. En zit tot maart in het buitenland.
pi_54987686
Heb je niet iemand in nederland gemachtigd voor de ib-groep, die zou dan alles kunnen navragen. Anders kan je even bellen naar de ib-groep, of contact opnemen met iemand die jou je correspondentienummer kan geven.
  zondag 2 december 2007 @ 14:39:36 #16
59287 Grumpey
Het zonnetje in huis
pi_54990028
quote:
Op zaterdag 1 december 2007 13:09 schreef dr.dunno het volgende:
Cambridge University, Cambridge, UK; 7 weken met wereldwijd erkende top-artsen opgetrokken in een deels klinisch en deels pathologie stage; ik ga nog op zijn minst terug voor een co-schap, als het lukt ook een semi-arts stage.

voeg me maar toe aan het lijstje.
Lijkt me gevalletje Addenbrooks
Welke klinische afdeling?
pi_54993020
Over een paar jaar (zit nu in 6VWO) wil ik graag een tijdje gaan studeren in een grote Amerikaanse stad (NY, LA, Seattle oid). Ik ben van plan internationaal recht te gaan studeren dus een beetje internationale ervaring is dan wel handig. Nou vroeg ik me af wat precies de kosten/mogelijkheden zijn om hier daadwerkelijk aan te beginnen, aangezien ik bedragen van tienduizenden euro's heb gezien om bij een universiteit te mogen studeren daar. Wordt daar nog iets van vergoed dmv beurzen? En wat kan ik aan studiefinanciering van de NL overheid verwachten?

Kortom, moet ik al gaan sparen?
pi_54993138
quote:
Op zaterdag 1 december 2007 13:23 schreef Dizzee het volgende:

[..]

je had ook 1 februari moeten invullen. dan krijg je die maand iig volledig uitbetaald.
Kan dat? Controleren ze dat niet ofzo?
People live to learn things, and I learn to live...
pi_54993570
quote:
Op zondag 2 december 2007 16:38 schreef Piepje het volgende:

[..]

Kan dat? Controleren ze dat niet ofzo?
Ik weet niet meer precies hoe het ging, maar ik had het adres van de school ingevuld zodat ik toch uitwonend was en die beurs kreeg. Later even via de site het adres gewijzigd in het buitenlandse adres. Mocht men erachter komen (zeer kleine kans) dan betaal je dat maandje gewoon later weer terug, maar je hebt iig wel cash als je daar zit.

Ik moet het ook regelen voor februari, maar die 2maanden is een streefdatum. Mocht je het wat later regelen dan is het nog geen problemen.
  zondag 2 december 2007 @ 16:56:10 #20
59287 Grumpey
Het zonnetje in huis
pi_54993581
quote:
Op zondag 2 december 2007 16:31 schreef Apfelsaft het volgende:
Over een paar jaar (zit nu in 6VWO) wil ik graag een tijdje gaan studeren in een grote Amerikaanse stad (NY, LA, Seattle oid). Ik ben van plan internationaal recht te gaan studeren dus een beetje internationale ervaring is dan wel handig. Nou vroeg ik me af wat precies de kosten/mogelijkheden zijn om hier daadwerkelijk aan te beginnen, aangezien ik bedragen van tienduizenden euro's heb gezien om bij een universiteit te mogen studeren daar. Wordt daar nog iets van vergoed dmv beurzen? En wat kan ik aan studiefinanciering van de NL overheid verwachten?

Kortom, moet ik al gaan sparen?
Sparen kan zeker geen kwaad, al was het alleen al omdat je waarschijnlijk wel problemen gaat krijgen om daar ter plekke geld bij te verdienen. het levensonderhoud, samen met je huur en je studiekosten kunnen best wel eens meer worden dan je binnen krijgt aan stufi/lening/ouderbijdrage/beurzen.

Bij zulke hoge collegegelden heb je vaak een systeem waarbij je in aanmerking kan komen voor scholarschips. Is het niet bij de universiteit ter plekke, dan is het wel bij nederlandse bedrijven. Daarvoor kan het geen kwaad nu al te kijken naar de eisen qua cijfers etc, dan weet je dat .
pi_54994755
quote:
Op zondag 2 december 2007 16:55 schreef Dizzee het volgende:

[..]

Ik weet niet meer precies hoe het ging, maar ik had het adres van de school ingevuld zodat ik toch uitwonend was en die beurs kreeg. Later even via de site het adres gewijzigd in het buitenlandse adres. Mocht men erachter komen (zeer kleine kans) dan betaal je dat maandje gewoon later weer terug, maar je hebt iig wel cash als je daar zit.

Ik moet het ook regelen voor februari, maar die 2maanden is een streefdatum. Mocht je het wat later regelen dan is het nog geen problemen.
Oke, bedankt. Ik zal eens zien, denk dat ik het dan ook maar vanaf de 1e laat ingaan...
People live to learn things, and I learn to live...
pi_55004247
Hai

Ik vanaf Juli 2008 voor mijn stage 4 a 5 maanden naar de VS, Niet perse NY (maar dat zal natuurlijk wel top zijn) Bosten, San Fran, Chicago bv vind ik ook prima. Ik studeer Culturele maatschappelijke vorming en wil graag op een college een minor of een zomer programma volgen. Waarschijnlijk is een stage vinden in de culturele/kunstzinnige ect sector vrij moeilijk, heb een mail gestuurd naar een adviseur buitenlands stage bij mij op school als er contacten zijn met bedrijven in de VS. Mijn vraag is hoe lang gaat de visum aanvraag duren? Moet ik dan in Januari al een aanvraag doen? Iemand hier die toevallig een stage loopt in het social work/cultureel werl richting? en iemand die evt een programma heeft gevolgd op een college/state universiteit?? Let my know als je daar iets over kwijt wilt.
pi_55005708
marteltor in vorige topic:
Hoi paperboats!
Ik las dat je op UCL studeert! Dat is zeker wel een geweldige ervaring? Ik ga proberen om vanaf september 2008 een master te volgen aan UCL. Ik hoop dat ik je een paar vraagjes mag stellen. Ben jij tevreden over UCL? Hoe is het contact met andere internationale studenten? Heb jij een kamer via de universiteit weten te bemachtigen? Ik las dat je vrij in het centrum zit, dat kost dat zeker wel het eea?


ik heb het hier zeker naar mijn zin! ik ben best wel tevreden over ucl. alles is redelijk goed geregeld en voor mij redelijk vergelijkbaar met de uva. er is een speciale introductieweek voor internationale studenten (=mensen die er voor (een deel van) een jaar zijn en mensen die gewoon de hele bachelor hier doen). daar leer je anderen dus kennen, hoewel het totaal niet te vergelijken is met de introductieweken van de studies in nederland. je moet er zelf natuurlijk ook wel wat voor doen om mensen te leren kennen, maar als internationale studenten wordt je dus wel bij elkaar gezet. ik geloof dat iets van 40% van de studenten aan ucl uit het buitenland komt, dus je komt ze overal tegen. het is eigenlijk lastiger om met de engelse studenten zelf in contact te komen. je komt vaker de eerstejaars dan de ouderejaars tegen en er zit vaak wel een redelijk verschil tussen de gemiddelde internationale student en de gemiddelde eerstejaars. eerstejaars ziijn vaak een paar jaar jonger en ik (en veel andere internationale studenten) vind ze vaak een beetje kinderachtig in vergelijking met nederlandse eerstejaars (constant dronken enzo). de ouderejaars kom je wel tegen bij colleges, maar er blijft toch een beetje een scheiding tussen de engelse en internationale studenten. ucl zorgt voor een kamer voor je in een van de ucl-huizen, maar als je hier korter dan een jaar zit kunnen ze je het niet garanderen. ik zit hier maar voor 1 term en heb geluk gehad dat ik een kamer heb. ik ken twee mensen voor wie dat niet het geval was, maar er valt altijd wel iets op te vinden. ik woon inderdaad praktich op oxford street. ik betaal 86 pond per week en eigenlijk is dat in vergelijking met de andere huizen erg weinig. dat komt doordat het wat verder weg is van ucl (half uur lopen). dit huis wordt komende zomer wel gesloopt trouwens, veel te dure plek. de andere kamers zijn gemiddeld zo'n 100 pond per week.
vraag maar als je meer vragen hebt
pi_55006080
quote:
Op zondag 2 december 2007 13:01 schreef Niek. het volgende:
Heb je niet iemand in nederland gemachtigd voor de ib-groep, die zou dan alles kunnen navragen. Anders kan je even bellen naar de ib-groep, of contact opnemen met iemand die jou je correspondentienummer kan geven.
Bellen gaat niet vanuit hier, dat kost een fortuin. En in Nederland heb ik niemand meer, ik woon daar namelijk alleen met mn ma en mn ma is ook hier.
Maar ik heb mn correspondentienummer inmiddels gevonden een mail, van de ib-groep. Dus ik ga zo ff een mailtje sturen.
pi_55007006
skype?
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')