abonnement Unibet Coolblue
pi_54861036
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 00:17 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:

[..]

32 is het minimum. Maar op het niveau van de betogers (bij ons BSO zeg maar) krijgen ze normaal 36h les.
Ah oké, ik deed ASO vandaar. .

[ Bericht 0% gewijzigd door Heero87 op 27-11-2007 09:24:56 ]
pi_54861393
Ondertussen is de nota-Leterme gelekt. Leterme liet ze "Dehaene-style" op zijn schoot liggen in de auto en liet ze zo fotograferen. . De Morgen zet de belangrijkste punten op een rij:
quote:
Bijna te nemen of te laten: de nota van Yves Leterme

Regering wordt afgerekend op staatshervorming eind 2008'


BRUSSEL l Een 'substantieel luik van de staatshervorming' moet tegen oktober 2008 in wetten gegoten worden, eind 2008 goed- gekeurd zijn. Het voortbestaan van de regering wordt eraan gekoppeld. Er komt in het regeer- akkoord een waslijst van thema's die de regering op de agenda van de conventie zet. Dat was gisteren voor oranjeblauw verworven. De Morgen kon de laatste versie van de nota-Leterme inkijken.

Al bij al kan de nota-Leterme CD&V bekoren. "Dit is meer dan er in 1992 (de basis van het Sint-Michielsakkoord, FR/RG) voorlag". De 169 dagen voorgeschiedenis gingen volgens de partij vooral op aan pogingen om alle partijen rond de tafel te overtuigen van de noodzaak van een staatshervorming. "Het heeft veel tijd gekost om in the mood te geraken om te zeggen dat als we tegen 2009 geen nieuwe consensus hebben over de staat van het land, we naar geradicaliseerde gewestverkiezingen gaan."

Volgens CD&V heeft de B-H-V-stemming voor de déclic gezorgd bij de Franstaligen. Tegenover de verruiming van regionale bevoegdheden staat de Franstalige eis om het bestaansrecht van de federale staat in de verf te zetten. "Het mag niet lijken op een uitkleding van de federale staat", zegt een CD&V-bron. Aan die vraag wordt ondermeer tegemoet gekomen met de oprichting van een ministerieel comité voor sociale en economische coördinatie en een agentschap dat toezicht moet houden op de gelijke toepassing in noord en zuid van de federale wetgeving (zie verder). Ook glijmiddel voor de Franstaligen is de mogelijkheid tot fusie van het Waals Gewest en de Franse gemeenschap.

Cruciaal in de nota-Leterme is behalve de timing (eind 2008) van de staatshervorming, ook de "expliciete erkenning" van de rol die de regering zal spelen als motor van de conventie. Ook engageert de regering zich voor de "aflevering" van de conventie. Mogelijk komen er twee ministers van institutionele hervormingen. Als de conventie tegen de nazomer van 2008 geen onderhandelde akkoorden kan voorleggen, zit oranje-blauw met een zelf opgelegd probleem.

Het regeerakkoord voorziet een aantal hervormingen die oranje-blauw met gewone meerderheid kan aanvatten. Onder meer inzake justitie krijgt Vlaanderen meer armslag in het opsporingsbeleid. Ook de mogelijkheid van asymmetrische samenwerkingsakkoorden, waarbij gewesten kunnen beslissen om bepaalde federale bevoegdheden zelf in te vullen, is verworven. Overheden zullen opdrachten aan elkaar kunnen uitbesteden, bijvoorbeeld de controle op bedrijven.

Daarnaast komt er een agentschap dat de strijd tegen sociale en fiscale fraude moet coördineren. Dit agentschap staat in voor een eenvormige toepassing van de wetgeving inzake fiscaliteit en sociale zekerheid in heel België. Hier moet worden nagegaan of controles van bedrijven of werklozen in de beide landsdelen op dezelfde (even strenge) manier gebeuren. Behalve de gewesten en gemeenschappen wordt ook het parlement bij die controle betrokken. Voor CD&V is dit essentieel "voor het vertrouwen van de gewesten in de federale constructie".

Thema's voor de conventie

De nota Leterme geeft een oplijsting van de thema's die door de regering op de agenda van de conventie zullen worden gezet. Het gaat om hervormingen die een tweederdemeerderheid vereisen. De gewesten en gemeenschappen krijgen de kans om hùn voorstellen aan die lijst toe te voegen, wat betekent dat Vlaanderen vooralsnog de overheveling van gezondheidszorgen en/of kinderbijslag op de agenda kan krijgen.

Over volgende thema's zijn de oranjeblauwe partijen het eens: klimaat, energie, huisvesting, mobiliteit, delen van de verkeersveiligheid, jongeren (opvang), onderwijs (leeftijd leerplicht). Bedoeling is dat qua milieubeleid en huisvesting Vlaanderen meer armslag krijgt om fiscale stimulansen te geven. Ook over Brussel-hoofdstad, en de financiering ervan, moet de conventie zich buigen.

Verder staan geestelijke gezondheidszorg, ouderenbeleid en werkgelegenheid op de lijst. Verworven is ook de regionalisering van het activeringsbeleid van de RVA. Hetzelfde geldt voor die beleidsaspecten die te maken hebben met stagebegeleiding, vorming en sociale economie. In het gezondheidsbeleid krijgen gewesten en gemeenschappen medezeggenschap in de normering van het Riziv, onder meer inzake revalidatiepremies en drugshulpverlening. De gewesten zullen ook meer autonomie krijgen in de besteding van de Riziv-middelen inzake ouderenzorg.

Over de hervorming van de instellingen (Senaat, al dan niet samenvallende verkiezingsdata, opkomstplicht of kiesomschrijvingen) zijn nog geen keuzes gemaakt.

Bron: De Morgen.
En het kartel CD&V - N-VA komt steeds zwaarder onder druk te staan:
quote:
CD&V zet N-VA het mes op de keel

Vandaag ultieme D-day voor oranje-blauwe formatie


BRUSSEL l De CD&V-top haalt alles uit de kast om N-VA achter de nota over de staatshervorming van formateur Leterme (CD&V) te scharen. N-VA-voorzitter De Wever stuurde opnieuw zijn aanmerkingen door, maar de onderhandelingsmarge is bijzonder klein geworden. Vandaag moet duidelijk worden of het kartel én oranje-blauw overeind blijven.

Een timing met resultaten tegen eind 2008, een uitgebreid menu voor de grote staatshervorming en een methode om er te geraken. Dat staat in de nota van Leterme die De Morgen kon inkijken en waar oranje-blauw het zondag grotendeels over eens raakte. Maar er restte nog altijd een lijstje met knelpunten, onder meer over fiscale autonomie, gezinsbeleid en de versterking van de federale staat. Een consensus daarover bleek onmogelijk en niemand verwachtte die nog te bereiken. De delegatieleiders beslisten dan maar om die laatste struikelblokken uit de nota te evacueren en hun respectieve partijbureaus te laten spreken. Het lijkt de laatste kans om oranje-blauw zijn doorstart te geven.

Aan Franstalige kant leverde dat nauwelijks problemen op. MR-voorzitter Didier Reynders kondigde 's morgens vroeg al op de radio aan dat er wat hem betreft "geen nieuwe teksten meer nodig zijn" en dat iedereen nu maar zijn vertrouwen moest geven. Ook cdH-voorzitster Joëlle Milquet liet weinig twijfel bestaan dat haar partij haar wel zou volgen in een enthousiaste goedkeuring van dat kader. "We hebben nu alle garanties die we vroegen."

Ook Open Vld toonde zich optimistisch, al benadrukte de partij dat het aan de formateur was om de laatste onduidelijkheden nu snel weg te werken. Formeel stelde de partijtop nog eens dat er op het vlak van fiscale autonomie best nog wat meer uit te brand mag worden gesleept.

Maar het echte brandpunt van alle aandacht lag bij het kartel CD&V-N-VA, dat door het optimisme en volgens sommigen zelfs triomfalisme van de anderen alleen maar opgejaagd werd. Het kartel kon de onderlinge meningsverschillen enkel nog verhullen door zo weinig mogelijk te communiceren, terwijl achter de schermen de druk op elkaar stevig werd opgevoerd.

CD&V ging op het partijbureau vrij vlot overstag en schaarde zich min of meer achter de nota. Daar speelt de terreinwinst van de voorbije weken een rol in: "Het menu dat in het regeerakkoord komt, is toch veel uitgebreider dan wij gedacht hadden", geeft een CD&V'er toe. Maar evengoed spelen realisme en het besef dat er geen alternatieven resten. "Wat moeten we anders doen? Onderhandelen tot Pasen?" Meteen gaat ook een boodschap richting N-VA: nu "neen" zeggen, is een enorme verantwoordelijkheid op de schouders laden.

Op de kleine kartelpartner maakte dat bijzonder weinig indruk. "Wat nu voorligt, is onvoldoende", zei Europarlementslid Frieda Brepoels toen ze aankwam op het hoofdkwartier. "Deze tekst is niet te nemen of te laten, wij zullen dus onze wijzigingen voorstellen", klinkt het bij N-VA. In een mededeling laat N-VA weten dat ze de "engagementen van beide kartelpartijen" nog eens onder de loep genomen heeft en op basis daarvan een lijst met knelpunten overgemaakt heeft aan de formateur.

De andere gesprekspartners, CD&V incluis, hebben echter begrepen dat de onderhandelingsmarge bijzonder klein geworden is. Het ziet er dan ook niet naar uit dat N-VA nog een spreekwoordelijke grote vis zal binnenhalen.

De hamvraag is of een weigering van N-VA ook CD&V opnieuw doet kantelen, zoals veel CD&V'ers menen. De CD&V-top liet gisteren alvast allerminst begaan. Alle middelen werden ingezet om het kartel overeind te houden. En in de omgeving van de formateur is te horen dat het zeker niet vanzelfsprekend is dat CD&V zijn kartelpartner in de afgrond volgt. "Als men het akkoord op zijn merites durft te beoordelen, dan moeten ze 'ja' zeggen. We zullen goed naar hun argumenten luisteren. Als die inhoudelijk zijn, dan laten we het kartel zeker niet vallen. In het andere geval is het geen kartel."

Daarmee staat N-VA voor het blok. Leterme sleutelde gisteren wel weer aan zijn nota, maar grote wijzigingen worden niet meer verwacht. Pas vandaag zouden de oranje-blauwe onderhandelaars opnieuw samenzitten. Veel tijd geven die zichzelf trouwens niet meer. Vierentwintig uur heet bij alle partijen het absolute maximum te zijn. "Voor N-VA is het nu alles of niets", klinkt het bij de liberalen.

Bron: De Morgen.
  dinsdag 27 november 2007 @ 00:39:17 #103
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_54861437
En dan ? Wat gaat de CD&V doen ? Regeren met één zetel op overschot én al wetende dat bij de voorbije stemming over "de in overweging neming van de scheiding van België" in de kamer de voorbije week al 3 ! van hun kamerleden zich onthielden en dus allicht héél dicht bij N-VA aansluiten ?

Ik denk dat ondertussen Jean-Marie Dedecker zich al in de handen aan het wrijven en is en de deuren wagenwijd aan het openzetten is ...

En dan mogen Jo Vandeurzen en Pieter De Crem al hun ministerpost op hun buik schrijven of ze hebben al geen meerderheid meer zonder de N-VA ...
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
  dinsdag 27 november 2007 @ 08:34:34 #104
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_54863620
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 00:20 schreef Heero87 het volgende:

[..]

Ah oké, ik deed ASO vandar.
Hier krijg je ook wel 6 a 7 uur les per dag, vergis je niet. Soms wel langer, andere dagen wat korter.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_54864724
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 00:39 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
En dan ? Wat gaat de CD&V doen ? Regeren met één zetel op overschot én al wetende dat bij de voorbije stemming over "de in overweging neming van de scheiding van België" in de kamer de voorbije week al 3 ! van hun kamerleden zich onthielden en dus allicht héél dicht bij N-VA aansluiten ?

Ik denk dat ondertussen Jean-Marie Dedecker zich al in de handen aan het wrijven en is en de deuren wagenwijd aan het openzetten is ...

En dan mogen Jo Vandeurzen en Pieter De Crem al hun ministerpost op hun buik schrijven of ze hebben al geen meerderheid meer zonder de N-VA ...
Nu, dat die drie kamerleden zich onthielden wil ook niet zeggen dat ze dicht bij de N-VA staan. Normaal gezien worden alle in overwegingnames gewoon gestemd, het was wellicht dan ook een princiepskwestie voor die mensen. Dat was trouwens ook de (of toch officiële) reden dat de Lijst Dedecker voor stemde. Niet vergeten dat in 2005 die in overwegingname wél werd goedgekeurd...

Maar goed, je hebt wel gelijk dat een regering zonder N-VA een bijzonder gevaarlijk en moeilijk avontuur wordt.

Maar langs de andere kant, wat is het alternatief hé? Je kan je onderhand afvragen of de N-VA ooit tevreden zal zijn met eenders welk akkoord. De CD&V zal er ongetwijfeld alles aan doen om de N-VA aan boord te houden, maar ergens ligt wel de grens...
Als de N-VA niet in de regering stapt, zal veel afhangen van de manier waarop dat gebeurt. Gaan N-VA in kletterende ruzie uit elkaar en barst het kartel dus definitief? Of blijft het kartel wél bestaan, maar stapt de N-VA gewoon niet mee in de regering, waarna het die regering vanuit de oppositie wel op sociaal-economisch gebied kan steunen?
  dinsdag 27 november 2007 @ 13:56:50 #106
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_54869155
http://www.volkskrant.nl/(...)rijf_voor_scholieren
(het gaat om de video)

Gaat de jeugd in België daar ook zo met het gezag om? Of hebben ze daar nog wel respect voor de politie?
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_54875303
quote:
Op maandag 26 november 2007 23:41 schreef Klopkoek het volgende:
Hoe denkt men in Voeren over die Nederlanders daar? Want dat de rust tussen Vlamingen en Walen daar is teruggekomen kan net zo goed komen doordat ze een 'nieuwe' vijand hebben gevonden...
Belgische Politiek #15 - Klaar voor de landing?
Zoals ik daar dus schreef : die Nederlanders spelen een belangrijke rol in het bestuur van de gemeente, en dus proberen beide partijen om die Nederlanders voor zich te winnen, maar tot nu toe is het vrij duidelijk dat de Vlamingen daar toch beter in zijn. (Bij Retour hebben ze zelfs een Nederlandstalig dossier gemaakt waarin stond dat Voerbelangen "voor Nederlands en tegen Frans" was, terwijl Retour voor allebei is )
Het grappige is dat de leiders van beide partijen dezelfde moedertaal spreken : niet het Frans, niet het standaardnederlands, maar het plaatselijke Limburgs dialect. Xhonneux, een van de leiders van Retour, heeft al toegegeven dat als hij discussieert met burgemeester Broers, dat dat dan gewoon in het Voerens gebeurt.
pi_54875370
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 13:56 schreef Klopkoek het volgende:
http://www.volkskrant.nl/(...)rijf_voor_scholieren
(het gaat om de video)

Gaat de jeugd in België daar ook zo met het gezag om? Of hebben ze daar nog wel respect voor de politie?
Toen Connerotte om dat bord spaghetti en die pen die hij van de ouders van de verdwenen kinderen kreeg van de zaak gehaald werd, ontstonden er ook wel wat "stakingen". (Heel wat leerlingen konden amper uitleggen waarover het eigenlijk ging)
De directeur in onze school liet staking toe in de twee hoogste jaren. De vier jongere mochten niet, en op wat onnozel gedragen in de pauze na was daarmee de kous dan ook gewoon af.

Ik had in het ASO 32 uren les, in de laatste twee jaar 33 (telkens vijftig minuten)
Dat was dan om 8.30-10.00 les, dan 10.20-12.10 , en dan nog na de middagpauze 13.30-16.00
  dinsdag 27 november 2007 @ 19:45:21 #109
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_54875462
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 08:34 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Hier krijg je ook wel 6 a 7 uur les per dag, vergis je niet. Soms wel langer, andere dagen wat korter.
Ik heb het hier wel over effectief les krijgen hé. In een klas met een leraar aan het bord voor je neus. (of in een praktijkklas natuurlijk) Niet zoals in Nederland waar men veel meer uren waarin men ergens een of ander projectje zit af te werken als lesuren gaat beschouwen ... Hier moet men dat doorgaans na de lestijden doen hoor.
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
  dinsdag 27 november 2007 @ 19:51:52 #110
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_54875636
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 19:45 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:

[..]

Ik heb het hier wel over effectief les krijgen hé. In een klas met een leraar aan het bord voor je neus. (of in een praktijkklas natuurlijk) Niet zoals in Nederland waar men veel meer uren waarin men ergens een of ander projectje zit af te werken als lesuren gaat beschouwen ... Hier moet men dat doorgaans na de lestijden doen hoor.
Je overdrijft. Ik had 3 van de 5 dagen gewoon les van half 9 tot half 5 (met een klokuur pauze), een dag van 10 uur tot half 4 en een dag van kwart over 9 tot kwart voor 4. Mét een leraar voor de klas.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  dinsdag 27 november 2007 @ 20:07:45 #111
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_54876019
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 19:51 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Je overdrijft. Ik had 3 van de 5 dagen gewoon les van half 9 tot half 5 (met een klokuur pauze), een dag van 10 uur tot half 4 en een dag van kwart over 9 tot kwart voor 4. Mét een leraar voor de klas.
Ik hoor vaak andere dingen van Nederlandse studenten. Maar dat ligt misschien ook aan welke richting je volgt.
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
pi_54876328
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 19:42 schreef zuiderbuur het volgende:

[..]

Toen Connerotte om dat bord spaghetti en die pen die hij van de ouders van de verdwenen kinderen kreeg van de zaak gehaald werd, ontstonden er ook wel wat "stakingen". (Heel wat leerlingen konden amper uitleggen waarover het eigenlijk ging)
De directeur in onze school liet staking toe in de twee hoogste jaren. De vier jongere mochten niet, en op wat onnozel gedragen in de pauze na was daarmee de kous dan ook gewoon af.
Maar da's natuurlijk wel iets anders, dat was iets wat heel de maatschappij beroerde.

Maar ik ze zie de leerlingen hier toch niet zo massaal op straat komen als hun lessenrooster wat uitgebreid zou worden. Dat zou bij wat gemopper blijven volgens mij. Al zullen we dat pas zeker weten als we iets gelijkaardigs meemaken natuurlijk. .
pi_54876469
Ondertussen:
quote:
Leterme zet zijn formatie-opdracht voort

di 27/11/07 - Formateur Yves Leterme (CD&V) zet zijn opdracht voort. De N-VA vindt zijn communautaire voorstellen onvoldoende, maar blijft voorlopig aan boord. Vanavond ziet de formateur de delegatieleiders van oranje-blauw.

Gisteravond had de N-VA laten weten dat de voorstellen van Leterme over de staatshervorming onvoldoende waren. De nota vond wel bijval bij de andere oranje-blauwe partijen.

Vanmorgen was er daarom overleg tussen de top van CD&V en de N-VA om te bepalen hoe het verder moest met de formatiegesprekken.

Leterme wil nu voort onderhandelen en de formatiegesprekken weer vlot trekken. Er is sprake van dat hij nog minstens een tiental dagen zou onderhandelen.

Hij moet een antwoord zoeken voor de knelpunten die volgens de N-VA in zijn communautaire nota zitten. Vanavond ziet hij de delegatieleiders van oranje-blauw.

Wellicht zal hij met de andere partijen aftasten hoe het verder moet, ook met de begroting en sociaal-economische thema's.

De N-VA blijft intussen wachten op een antwoord van Leterme, maar de partij trekt de stekker voorlopig niet uit de onderhandelingen

Bron: www.vrtnieuws.net.
pi_54876671
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 08:34 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Hier krijg je ook wel 6 a 7 uur les per dag, vergis je niet. Soms wel langer, andere dagen wat korter.
En hoe vaak zaten jullie gewoon te werken aan een eigen project zonder eigenlijk een leerkracht die les gaf? (Want dat was bij ons toch vrij uitzonderlijk, zeker niet wekelijks, en bij de meeste vakken nooit)
  dinsdag 27 november 2007 @ 20:41:07 #115
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_54876832
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 20:33 schreef zuiderbuur het volgende:

[..]

En hoe vaak zaten jullie gewoon te werken aan een eigen project zonder eigenlijk een leerkracht die les gaf? (Want dat was bij ons toch vrij uitzonderlijk, zeker niet wekelijks, en bij de meeste vakken nooit)
Vrijwel nooit, maar je had wel zogeheten studieuren (elke dag 1 klokuur) waarbij je zelf kon kiezen bij welke leraar je ging zitten. Dat was gewoon verplicht en er werd hard tegen opgetreden als je ging spijbelen. Die uren vond ik best wel nuttig eigenlijk, je kreeg een hele lijst mee waar welke leraar zat en daar ging je zitten om bijv. uitleg te vragen over iets wat je (en anderen) niet begreep. Soms maakte de leraar er zelf gebruik van om extra les te geven. Erg nuttig.

Maar als je dat uur eraf trekt kom ik toch zeker op gemiddeld 6 klokuren per dag (in de latere klassen wat langer).
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  dinsdag 27 november 2007 @ 20:43:30 #116
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_54876875
Maar ik vind het wel een zorgwekkende ontwikkeling dat zoveel Nederlandse studenten goedkoop in België gaan studeren. Alhoewel Nederlandse universiteiten internationaal nog steeds iets beter aangeschreven staan maar ik vrees dat zelfs dat over 10 jaar verleden tijd is.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_54876879
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 20:41 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Vrijwel nooit, maar je had wel zogeheten studieuren (elke dag 1 klokuur) waarbij je zelf kon kiezen bij welke leraar je ging zitten. Dat was gewoon verplicht en er werd hard tegen opgetreden als je ging spijbelen. Die uren vond ik best wel nuttig eigenlijk, je kreeg een hele lijst mee waar welke leraar zat en daar ging je zitten om bijv. uitleg te vragen over iets wat je (en anderen) niet begreep. Soms maakte de leraar er zelf gebruik van om extra les te geven. Erg nuttig.

Maar als je dat uur eraf trekt kom ik toch zeker op gemiddeld 6 klokuren per dag (in de latere klassen wat langer).
Maar normaal gezien ging je naar zo een "studieuur" om alleen te werken? Hoe moet ik me zo een studieuur voorstellen? Hoeveel mensen zaten daar dan?

Zoveel vrijheid hebben wij nooit gekend. Wij hadden "studie", maar dat was gewoon een zaal waar je moest zitten en zwijgen onder toezicht als een leerkracht bleek niet te kunnen komen.
  dinsdag 27 november 2007 @ 20:56:41 #118
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_54877198
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 20:43 schreef zuiderbuur het volgende:

[..]

Maar normaal gezien ging je naar zo een "studieuur" om alleen te werken?
Als je niets had om over de stof te vragen dan ging ik inderdaad werken. Maar er werd nogal vrij mee omgesprongen. Sommige leraren gebruikten het zelfs om (facultatief) les te geven. Het klinkt er chaotisch maar na wat kinderziektes (o.a. te weinig lokalen om te gaan zitten) werkte het erg goed vond ik. Begreep je iets niet van Engels? Dan ging je naar de leraar Engels. Had je een proefwerk verkloot? Dan zei een leraar weleens 'Iedereen die een onvoldoende heeft moet naar mijn studieuur komen om de toets te bespreken'. Als je dus een voldoende had en geen behoefte had aan een uitleg ging je dus ergens anders zitten
In ieder geval was spijbelen echt verboden, dat maakte ook dat leerlingen van hogere klassen die uren nuttig besteedden.
quote:
Hoe moet ik me zo een studieuur voorstellen? Hoeveel mensen zaten daar dan?
Zo'n 20 mensen gemiddeld. Maar soms gaf het wel problemen, vooral als leraren hun studieuur gingen gebruiken om persoonlijk les te geven. Dan blijft er immers minder ruimte over voor 'de rest' die naar andere lokalen moeten uitwijken.
quote:
Zoveel vrijheid hebben wij nooit gekend. Wij hadden "studie", maar dat was gewoon een zaal waar je moest zitten en zwijgen onder toezicht als een leerkracht bleek niet te kunnen komen.
Ja, daar heb je dus weinig aan vind ik (op de eerste middelbare school waar ik zat had je dat ook).
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_54877737
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 20:56 schreef Klopkoek het volgende:
Als je niets had om over de stof te vragen dan ging ik inderdaad werken.
Zoals Joost zei, bij ons was er gewoon nooit tijd voorzien om huiswerken te maken, of om dingen in te studeren. Dat was dan je werk voor 's avonds.
quote:
Maar er werd nogal vrij mee omgesprongen. Sommige leraren gebruikten het zelfs om (facultatief) les te geven. Het klinkt er chaotisch maar na wat kinderziektes (o.a. te weinig lokalen om te gaan zitten) werkte het erg goed vond ik. Begreep je iets niet van Engels? Dan ging je naar de leraar Engels. Had je een proefwerk verkloot? Dan zei een leraar weleens 'Iedereen die een onvoldoende heeft moet naar mijn studieuur komen om de toets te bespreken'. Als je dus een voldoende had en geen behoefte had aan een uitleg ging je dus ergens anders zitten
In ieder geval was spijbelen echt verboden, dat maakte ook dat leerlingen van hogere klassen die uren nuttig besteedden.
[..]

Zo'n 20 mensen gemiddeld. Maar soms gaf het wel problemen, vooral als leraren hun studieuur gingen gebruiken om persoonlijk les te geven. Dan blijft er immers minder ruimte over voor 'de rest' die naar andere lokalen moeten uitwijken.
[..]
Ik denk dat ik de voordelen en nadelen al zie. Wie problemen heeft met iets specifieks kan dan zelf zijn tijd verdelen, zonder dat dat een invloed heeft op de anderen.
Maar een nadeel is natuurlijk dat je dan ergens rekent op de leerling en we weten allebei hoe weinig je soms van kinderen kunt verwachten. En zoals je zelf zegt : een "inhaalles" of "vragenuurtje" wordt vaak -heb ik ook aan de universiteit gezien trouwens- een reservoir van "extra lestijd", en dan is het natuurlijk vervelend als jij daar niet was terwijl je dat wel had willen zien.
quote:
Ja, daar heb je dus weinig aan vind ik (op de eerste middelbare school waar ik zat had je dat ook).
Studie was dan ook niet bedoeld om "leuk" of "informatief" te zijn. Het was gewoon zo. De leerkracht was er niet (ziek of op uitstap met een andere klas of zo), en als minderjarigen mochten wij niet zonder toezicht gelaten worden.
Een beetje gek natuurlijk, want een paar maanden later zat ik dan als 17-jarige student in Gent, en daar kan je dan een heel semester doen wat je wil, naar de lessen gaan die je wil, studeren wanneer je wil, feestje bouwen wanneer je wil (Ik zal wel niet "op kot", of "op kamers" zoals jullie dat noemen )

Die Sywert van Lienden ziet er trouwens nog een volwassen kerel uit, ik hoor dat hij benaderd is door partijen en ik hoop dat hij niet de zoveelste is die daarin trapt en een nummertje onderaan op de lijst wordt bij één van de volgende verkiezingen.
pi_54888070
De kranten maken brandhout van Leterme, CD&V en N-VA:
quote:
"Formatie verzandt in vaudeville"

wo 28/11/07 - "Nu al dood", en "Formatie verzandt in vaudeville". Veel Vlaamse kranten zijn scherp voor formateur Yves Leterme (CD&V) en voor de kleine kartelpartner N-VA.

CD&V wil niet kiezen tussen kartel of regering en de formateur is voor de tweede keer in enkele weken tijd teruggefloten door zijn eigen partij, stelt De Standaard vast.

De krant citeert Franstalige kringen: "Je kan niet eerst zelf de spelregels vastleggen en die daarna veranderen omdat je eigen ploeg niet meewil".

De partij CD&V is een gegijzelde van de N-VA, ook volgens De Morgen. Op de voorpagina is de conclusie: "Het is prutswerk, Leterme is geen leider."

"Leterme sukkelt voort", schrijft Het Laatste Nieuws. "Wat Vlaams-nationalisten zouden moeten hebben, is vertrouwen. Uit een open discussie komt vaak méér dan uit een tot de komma uitgeschreven politiek akkoord."

Gazet van Antwerpen ziet het schijnbaar iets positiever: "Leterme geeft de strijd niet op". Maar, is ook de conclusie van de krant, het is uitstel van executie voor oranje-blauw.

Bron: www.vrtnieuws.net.
quote:
Wie gelooft deze mensen nog?

BRUSSEL - Analyse FORMATIE WORDT NAUWELIJKS TE VOLGEN

Het valt niet meer uit te leggen. Een partner toont de middelvinger naar de communautaire nota van formateur Yves Leterme (CD&V). Toch wilde men gewoon verder onderhandelen. Tegen beter weten in. Want er is weinig hoop op een fundamentele verbetering.

'Waarom zeuren over punten en komma's, woorden en woordenbrij? Omdat schimmige tussenoplossingen ons nog verder verwijderen van goed bestuur en klare afspraken.' Op de N-VA-webstek maakte senator Louis Ide brandhout van Letermes aanpak. Het verbaasde dan ook niet dat zijn partij later op de dag de communautaire nota als onvoldoende van de hand wees. Meteen blokkeerde de N-VA de doorstart van de formatie.

Drie weken geleden eisten CD&V en N-VA garanties op communautaire hervormingen. Kwamen die er niet, dan wilde het kartel niet meer onderhandelen over de vorming van de regering-Leterme I. Als antwoord werkte de formateur aan een dubbel scenario. Een Conventie, voorgezeten door een Raad van Wijzen, zou op zoek gaan naar een tweederde meerderheid. In het regeerakkoord kwam een menu van hervormingen waarover oranje-blauw het eens was. Een strikte timing (de eerste hervormingen moeten volgend najaar legistiek worden opgeleverd) moest verhinderen dat de Conventie tot een praatbarak uitgroeide.

Ondanks de afwezigheid van de gevraagde garanties besliste het kartel gisteren om voort te praten. Ze willen dat de formateur de onderhandelingen helemaal afwerkt. Alles wat in de al afgesloten deelakkoorden nog tussen haakjes staat, moet worden opgelost. Ook de begroting mag worden opgesteld. En cours de route kan de communautaire nota worden bijgespijkerd. Het kartel - CD&V lijnde zich gisteren af met de N-VA - herhaalde de vraag naar meer communautaire garanties.

'Het wordt nu echt een vaudeville,' zei Open VLD-voorzitter Bart Somers. Aan Franstalige kant onthield men zich van elke commentaar. Pas om zes uur 's avonds nodigde Leterme opnieuw de delegatieleiders uit om tekst en uitleg te geven.

Meteen schoten de andere partners het idee van het kartel af. Open VLD - later gevolgd door de MR - verkiest dat het kartel zich eerst inschrijft in de communautaire nota. Niemand had zin in schijnonderhandelingen.

'Zelfs in Togo verloopt de regeringsvorming enigszins anders,' gromde een Franstalige onderhandelaar. Het is inderdaad nog nooit gezien. Een onderdeel van een 'partij' (kartel) wijst een werkstuk dat iedereen heeft aanvaard, naar de prullenmand. Toch lijkt er niets aan de hand.

De situatie leek des te surrealistischer omdat iedereen weet, ook de N-VA, dat er op enkele details na aan de architectuur van die communautaire nota niets meer kan worden veranderd. Er kan gepraat worden over punten en komma's, maar niet meer over hoofdstukken. Dat was ook de reden waarom CD&V maandag zich in de feiten bij de huidige nota had neergelegd. Zondagavond waren de delegatieleiders tot de conclusie gekomen dat de uiterste rek was bereikt. Er kon nog maanden zonder noemenswaardige vooruitgang worden geëmmerd.

Het land snakt evenwel naar een regering. Ook is er geen enkel alternatief voor oranje-blauw. En de onderhandelaars zijn kapot. Daarom wilde iedereen gisteren communautair landen. Het werd tijd om de rest van de agenda af te werken. Tegen Kerstmis moest het leed geleden zijn.

Maar het kartel moet absoluut overeind blijven. CD&V en N-VA hopen dat verdere onderhandelingen het vertrouwen tussen de partners opkrikken. Zeker CD&V heeft de indruk dat de Franstalige partners verder willen gaan dan er op dit moment aan het papier wordt toevertrouwd. 'Ze zijn echt aanspreekbaar. Maar ze hebben het moeilijk om dat nu urbi et orbi af te kondigen', klonk het. Zo bestaat de kans dat het Franstalige verzet tegen gewestelijke fiscale stimuli voor bedrijven sneuvelt. Symbolisch is dat een opsteker, een lepel suiker voor de N-VA.

Toch blijft er een gigantisch groot probleem: het kartel zelf. N-VA en CD&V geven toe dat ze een andere finaliteit hebben maar dat ze toch een deel van de weg samen kunnen afleggen.

De aanslepende formatie verbrokkelt stilaan dit beeld. Het kartel is niet in staat om met de Franstaligen een echte deal af te sluiten. CD&V heeft geen probleem met maatregelen die het Vlaamse vertrouwen in het voortbestaan van het federale België moeten onderstrepen. Zo'n aanpak kan Franstaligen in voor Vlaanderen belangrijke dossiers over de brug halen.

Maar de N-VA zit gevangen in een separatistische logica. Dit maakt elk vergelijk - toch een evenwicht van geven en nemen - uiterst moeilijk. Gisteren weerklonk dan ook de mogelijkheid dat de N-VA vanuit de oppositie de regering-Leterme I zou steunen. Maar de gevolgen van zo'n aanpak zijn nauwelijks in te schatten. Het zou CD&V en de premier alvast fel verzwakken.

Bart Brinckman

Bron: De Standaard.
pi_54888231
quote:
Dan toch nieuw overleg over de knelpunten

wo 28/11/07 - De oranje-blauwe onderhandelaars gaan dan toch opnieuw praten over de communautaire knelpunten. Dat hebben ze gisteravond afgesproken.

Gisteren heersten er grote spanningen tussen CD&V en kartelpartner N-VA, omdat die de communautaire nota van formateur Yves Leterme (CD&V) had afgewezen. Na overleg tussen de kartelpartners koos Leterme ervoor om zijn formatie-opdracht voor te zetten, de N-VA bleef voorlopig nog aan boord.

Gisteravond hebben de delegatieleiders van oranje-blauw kort vergaderd. Ook van hen krijgt Leterme een kans om uit de impasse te geraken.

Hij moet dan wel eerst de communautaire knelpunten oplossen. De oranje-blauwe delegatieleiders verwachten dat Leterme nieuwe voorstellen doet.

CD&V heeft even geprobeerd om de gesprekken weer vlot te trekken door het communautaire even in de diepvries te steken en intussen te praten over het sociaal-economische en de begroting, maar de andere partijen zagen dat niet zitten.

Bron: www.vrtnieuws.net.
pi_54898660
De Franstalige imperialisten hebben nieuwe stukken grondgebied op het oog om in te palmen bij hun Reich.
quote:
Union des Francophones wil faciliteiten via Kaderconventie
Christian Van Eyken, het enige Franstalige lid van het Vlaams parlement.De Union des Francophones (UF), die de Franstalige partijen in de Vlaamse rand groepeert, pleit in geval van een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde voor de uitbreiding van Brussel en voor de ratificering van de Kaderconventie van de Raad van Europa over de bescherming van de nationale minderheden door ons land. Die ratificatie zou het mogelijk maken de rechten van de Franstaligen te beschermen in de provincie Vlaams-Brabant, in de gemeenten waar een "significante" minderheid (bijvoorbeeld van tien procent) Franstaligen woont, luidt het.

Volgens Christian Van Eyken, het enige Franstalige lid van het Vlaams parlement, zou de Kaderconventie het mogelijk maken de Franstaligen "faciliteiten" te bieden die hen echte garanties zouden bieden, terwijl de huidige faciliteiten in de randgemeenten constant op de helling worden geplaatst door de Vlaamse "pletwals", aldus het UF. (belga/dm)
Onder het motto, eerst inpalmen, dan inlijven

Triest trouwens hoe omhooggevallen Vlaamse boerenkinkel Van Eijken de Franstalige belangen verdedigt in het VLAAMS parlement.
pi_54898833
quote:
Op woensdag 28 november 2007 17:54 schreef Elkarden het volgende:
De Franstalige imperialisten hebben nieuwe stukken grondgebied op het oog om in te palmen bij hun Reich.

[..]

Onder het motto, eerst inpalmen, dan inlijven

Triest trouwens hoe omhooggevallen Vlaamse boerenkinkel Van Eijken de Franstalige belangen verdedigt in het VLAAMS parlement.
edit: Het gaat trouwens om de gemeenten: Hoeilaart, Overijse, Zaventem, Sint Pieters Leeuw Dilbeek Waterloo

6 faciliteiten zouden worden ingelijfd zodat de bourgeoise wat meer ruimte heeft om haar 6 mercedessen pp tussen die verachtelijke Vlaamse boertjes neer te kunnen zetten.
  woensdag 28 november 2007 @ 18:03:00 #124
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_54898862
quote:
Op woensdag 28 november 2007 17:54 schreef Elkarden het volgende:
De Franstalige imperialisten hebben nieuwe stukken grondgebied op het oog om in te palmen bij hun Reich.

[..]

Onder het motto, eerst inpalmen, dan inlijven

Triest trouwens hoe omhooggevallen Vlaamse boerenkinkel Van Eijken de Franstalige belangen verdedigt in het VLAAMS parlement.
Jullie moeten gewoon een soort Maginot-linie gaan bouwen of van die linies die wij destijds tegen de Fransen hadden gemaakt (zijn nog mooie vestingstadjes van overgebleven ).
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 28 november 2007 @ 18:04:56 #125
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_54898887
Oeps, maar dat was wel met Vlaams geld betaald lees ik nu (en herinner ik me weer)
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')