abonnement Unibet Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 19 november 2007 @ 21:13:56 #1
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_54724978
zou ik het nog kunnen

ctrl+v
“Help, ik wil een digitale camera, maar ik weet niet wat ik moet kopen…. “

Het probleem is dat iedereen iets anders wil. De één wil perfecte kwaliteit, de tweede lekker compact, en de derde wil op 100 meter diepte nog kunnen fotograferen. En soms weten de vragers zelf niet eens wat ze precies willen Dit lijstje kan daar ook bij helpen.


Budget:
- Wat mag de camera kosten, inclusief alles.
Houdt er rekening mee dat je naast de camera, geheugenkaartje, accu/oplaadbare batterijen nodig hebt, en een tasje vaak ook handig kan zijn, zeker bij de wat grotere camera’s.
- Bij D-SLR camera’s moet je ook nog lenzen hebben.

Formaat:
Wil je een compactcamera, of een digitale SLR met alles erop en eraan? Om het makkelijk te maken deel ik het even op in 4 segmenten:

  • Micro camera: Makkelijk meenemen, past meestal in een broekzak, maar meestal beperkt in mogelijkheden. Modellen als de Canon Ixus serie.

  • Compact camera: Ligt wat fijner in de hand als de micro’s hierboven, past niet fijn in een broekzak, maar een jaszak moet lukken. Heeft vaker wat meer opties. Modellen als de Canon Powershot A*** reeks.

  • SLR-achtig: Camera’s met een flinke vaste lens, en die qua opties niet onderdoen aan een Digitale Spiegelreflex. Modellen als de Canon G series, Fuji Finepix S9500.

  • D-SLR bodies: het echte fotogeweld, keuze uit vele lenzen, grote tassen, en nog meer accessoires. Modellen als de Canon 350D 400D 30D 5D, Nikon D50, D70 D200 enz.


    Doel:
    Wat ga je fotograferen? Feesten, sport, landschappen, portretten, macro of huis- tuin- en keuken- foto’s? Schrijf in het kort op wat je wil fotograferen.


    De fotograaf:
    is het doos open en fotograferen, en de handleiding komt nooit uit de doos, Of kan je in je slaap de handleiding citeren? Met andere woorden, wat voor fotograaf ben jij?


    Huidige camera:
    Als je al een camera hebt, vertel dan even welke, en wat de tekortkomingen zijn, maar ook wat er wel aan bevalt.


    Welke camera’s twijfel je over:
    Als je zelf al een basiskeuze gemaakt hebt, vermeldt ze dan hier, en waarom je tussen die modellen twijfelt.


    Bijzondere eisen:
    Als je camera aan bijzondere eisen moet voldoen, die hierboven nog niet genoemd zijn, mag je dat hier vermelden. Denk eens aan dingen als: Specifiek wel/geen accu, ik heb al een terabyte aan Compact flash of 'Moet schoonmoeder met de mond dicht kunnen fotograferen'


    Dus even op een rijtje: (dit lijstje even in je post plakken: )

    Budget:
    Formaat: Micro / compact / SLR-like / D-SLR Body
    Doel:
    Fotograaf:
    Huidige camera:
    Welke camera’s twijfel je over:
    Bijzonderheden:

    Vorige delen:
    [CENTRAAL] Wie helpt me een nieuwe fotocamera vinden, deel 9
    [CENTRAAL] Wie helpt me een nieuwe fotocamera vinden, deel 8
    [CENTRAAL] Wie helpt me een nieuwe fotocamera vinden, deel 7
    [CENTRAAL] Wie helpt me een nieuwe fotocamera vinden, deel 6
    [CENTRAAL] Wie helpt me een nieuwe camera te vinden, deel 5
    [CENTRAAL] Wie helpt mij een nieuwe camera te vinden? 4
    [CENTRAAL] Wie helpt mij een nieuwe camera te vinden? 3


    Ja, ik kan het nog maar niet verder vertellen


    Wat vooraf ging
    quote:
    Op maandag 19 november 2007 20:28 schreef sinemet het volgende:
    Maar wat vinden jullie nou van de Panasonic DMC FZ50? Is t een beetje een goeie camera voor een beginner?
    en
    quote:
    Op maandag 19 november 2007 21:07 had Ouwesok daarop het volgende te melden vlak voor het topic in het slot viel:

    [..]

    Als je een beetje door het woud van instellingen heen kunt kijken zou ik niet weten waarom je niet met zo'n ding zou kunnen starten. Je kunt altijd kiezen hoeveel je de camera zelf laat beslissen en hoeveel je zelf wilt doen en in dat opzicht wijkt 'de grote Pany' niet af van alle andere camera's.
    Welk eventueel probleem verwacht je zelf
    Speel door

    [ Bericht 12% gewijzigd door Ouwesok op 19-11-2007 21:25:32 ]
  • Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      maandag 19 november 2007 @ 21:39:03 #2
    84215 sinemet
    Never give up hope....
    pi_54725797
    Ik verwacht niet echt een probleem, maar vind t erg moeilijk kiezen als beginneling. Vandaar ook de vraag of jullie misschiens wat ervaringen hadden met deze camera.
    pi_54726040
    Sinemet: Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar van de camera's van dit type (bridge camera, prosumer compact) is de FZ50 waarschijnlijk degene die qua mogelijkheden en bediening het dichtst bij een spiegelreflex in de buurt komt. Dat maakt hem voor een beginner die serieus met fotografie aan de slag wil erg geschikt. Ik hoorde overigens een paar maanden geleden al geruchten over een opvolger die in aantocht zou zijn, misschien kun je even uitzoeken of daar al meer over bekend is. Ik zal je verder even verwijzen naar de Flickr-gallery van iemand die met de FZ50 al heel wat indrukwekkende foto's heeft gemaakt, zodat je kunt zien wat de mogelijkheden zoal zijn: http://www.flickr.com/search/?q=fz50&w=23683071%40N00
    pi_54728713
    Mijn vraag uit het oude topic:
    quote:
    Ik heb gister een dag met een Canon 1Ds Mark II mogen fotograferen, en ben helemaal verliefd geworden op die camera. Wat een kleuren! Wat een resolutie! Wat een gebruiksgemak! Echt een heerlijke camera om mee te werken. Nu ben ik maar een hobbyist, en heb ik geen duizenden euro's rondslingeren, dus weet ik dat deze camera voor mij geen realistische optie is. Maar de 5D wordt ook steeds goedkoper, en dat lijkt mij zo op het eerste gezicht best een goede tweede keus. Heeft iemand ervaring met deze camera? En ligt deze camera qua gebruik en beeldkwaliteit dichter bij de 1Ds of bij de 30D?
    Ik heb nu een Pentax K10D met een Sigma 17-70 lens, waar ik over het algemeen erg tevreden over ben, maar die ik gister toch vrijwel niet gebruikte, omdat de 1Ds zoveel lekkerder werkte en tóch meer mogelijkheden bood. Kan ik dit met een 5D benaderen, of moet ik tevreden zijn met mijn K10D en die kit uitbreiden?
      Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 19 november 2007 @ 23:49:29 #5
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54729323
    quote:
    Op maandag 19 november 2007 23:25 schreef Dalai_Lama het volgende:
    Mijn vraag uit het oude topic:
    [..]

    Ik heb nu een Pentax K10D met een Sigma 17-70 lens, waar ik over het algemeen erg tevreden over ben, maar die ik gister toch vrijwel niet gebruikte, omdat de 1Ds zoveel lekkerder werkte en tóch meer mogelijkheden bood. Kan ik dit met een 5D benaderen, of moet ik tevreden zijn met mijn K10D en die kit uitbreiden?
    Even de vraag destilleren: Wat verwacht je meer van een fullframe dan van een APS-C

    Dat hangt dus helemaal van je fotografische menu af oftewel wat fotografeer je en wat vergt dat van je camera. Heeft dat op dit moment nog de status 'ik fotografeer alles wat los en vast zit', wees dan heel blij me je K10D en leer daarmee gewoon je voorkeuren kennen.
    Datzelfde geldt ook wanneer natuurfotografie je dingetje is, met name voor supertele en macrofotografie is de APS-C-sensor te kenschetsen als 'de verlosser'.
    Gaat je voorkeur echter de kant op van veel studiowerk of architektuur (of ander groothoekgebonden vermaak), dan zou een fullframe een punt van overwegen kunnen worden. Groothoeken doen het op fullframe (of gewoon ouwerwets op kleinbeeldfilm) toch stukken lekkerder dan de wel sterk ingekorte APS-C-lensjes.
    Bedenk voor de ommezwaai wel dat zelfs met de huidige prijzen je voor één 5D een stuk of drie K10D's verslijt, en zo beroerd is een APS-C nou ook weer niet
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      dinsdag 20 november 2007 @ 06:01:40 #6
    14509 reem
    Correspondent in Buenos Aires
    pi_54731292
    Budget: 250-300 EUR

    Formaat: Micro / compact
    Nu is het niet zo dat ie van mij zo klein moet zijn zodat ie makkelijk in een de broekzak van een pantalon pas, maar echt groot (grotere modellen uit de Powershot serie) is in mijn geval niet handig. Ik woon op dit moment in Zuid-Amerika, en als lange Nederlandse slungel met overduidelijk een camera op zak ben je dan gewoon een makkelijk doelwit. Ik zou me ook niet op mijn gemak voelen hier met een grote camera.

    Doel: All-round fotografie (sportwedstrijden, architectuur, landschappen). Ik vind het belangrijk om toch redelijke mooie vergezichten te kunnen schieten.

    Fotograaf: Ik ben niet te beroerd om de handleiding open te slaan om het maximale uit het apparaat te hebben, maar gebruikersgemak is ook niet onbelangrijk.

    Huidige camera:
    Canon Ixus V2. Gekocht in 2002 geloof ik, maar uiteindelijk toch echt gestorven. Wat ik fijn vond aan de camera was z'n gebruikersgemak en compactheid. Minpunten waren de matige kwaliteit foto's die je er mee kon schieten en t lullig 8MB(!) geheugenkaartje dat je erbij kreeg (toen was geheugen nog duur). Ander nadeel waren de fletse kleuren die r uit het apparaatje kwamen.

    Welke camera’s twijfel je over:
    Tot nu toe heb ik een beetje zitten zoeken naar verschillende modellen, en vooral de Canon Powershot A720 IS komt er goed uit. In Nederland zo tussen de 250 te koop, hier in Argentinië helaas pas vanaf 330 euro

    Bijzonderheden:
    Ik zou graaf foto's in 16:9 kunnen maken.
    Liever batterijen dan accu.

    [ Bericht 9% gewijzigd door reem op 20-11-2007 07:16:55 ]
    [b]@RemiLehmann[/b]
    pi_54732994
    quote:
    Op maandag 19 november 2007 23:49 schreef Ouwesok het volgende:
    Even de vraag destilleren: Wat verwacht je meer van een fullframe dan van een APS-C
    Meer kwaliteit, al gaat het me niet alleen om de sensor, maar ook om de camera. Toen ik eenmaal een tijdje geschoten had met de 1Ds, voelde mij K10D aan als een stukje speelgoed, zo klein en licht was dat ding opeens. Ik heb dus liever een forse camera die lekker in de hand ligt. Daarnaast waren het vooral kleine verschillen die in het voordeel van de 1Ds lagen.
    quote:
    Dat hangt dus helemaal van je fotografische menu af oftewel wat fotografeer je en wat vergt dat van je camera. Heeft dat op dit moment nog de status 'ik fotografeer alles wat los en vast zit', wees dan heel blij me je K10D en leer daarmee gewoon je voorkeuren kennen.
    Datzelfde geldt ook wanneer natuurfotografie je dingetje is, met name voor supertele en macrofotografie is de APS-C-sensor te kenschetsen als 'de verlosser'.
    Gaat je voorkeur echter de kant op van veel studiowerk of architektuur (of ander groothoekgebonden vermaak), dan zou een fullframe een punt van overwegen kunnen worden. Groothoeken doen het op fullframe (of gewoon ouwerwets op kleinbeeldfilm) toch stukken lekkerder dan de wel sterk ingekorte APS-C-lensjes.
    Ik wil toch meer in de studio fotograferen. Achitectuur niet echt, maar studio vind ik wel erg leuk om te doen. Ik wil dan vooral zo groot en zo scherp mogelijk, zodat ik een hoop vrijheid heb met nabewerken.
    quote:
    Bedenk voor de ommezwaai wel dat zelfs met de huidige prijzen je voor één 5D een stuk of drie K10D's verslijt, en zo beroerd is een APS-C nou ook weer niet
    Dat weet ik, en over het algemeen ben ik ook zeer tevreden over mijn Pentax, maar ik heb toch het gevoel dat ik nét iets tekort kom. Eigenlijk wil ik gewoon de camera met de beste beeldkwaliteit buiten het professionele (E3000,- +) segment, en het liefst eentje met een forse, handzame body en ergonomisch meu.
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 20 november 2007 @ 11:03:28 #8
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54734239
    Helder en zo her en der begrijpelijk
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 10:01 schreef Dalai_Lama het volgende:
    maar ik heb toch het gevoel dat ik nét iets tekort kom.
    Laat ik je een kleinigheid verraden: dat gevoel zal blijven en dat is gezond. Minstens net zo gezond als eerst eens in alle ernst en eerlijkheid te onderzoeken wat je met die K10D nou eigenlijk allemaal ontbeert, zeker wanneer fotografie niet een substantiele bron van inkomsten is. Je kan je zo ongeveer de schuldsanering inkopen aan mogelijkheden en toch nog steeds het gevoel hebben dat je nét iets tekort komt.
    tot zover de filosofische benadering
    quote:
    Eigenlijk wil ik gewoon de camera met de beste beeldkwaliteit buiten het professionele (E3000,- +) segment, en het liefst eentje met een forse, handzame body en ergonomisch meu.
    Ook al in de begroting meegenomen wat dat impliceert voor je lenzen Wil je fullframe tot op de bodem genieten dan vergt dat nogal wat van het glas dat je er voor gooit, zeker wanneer je nogal aan automatiek gehecht bent. Ook hier geldt weer dat je met een camerabody min of meer een soort blote barbiepop koopt en in dit geval een barbiepop met een nogal dure smaak qua kleding
    zelf zou ik niet te beroerd zijn om mijn J9 op zo'n ding te adapteren op risico van gedonder met de lenzenpolitie
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54734766
    Dit wordt niets. Ik kan de 'ikwilhetikwilhetikwilhetikwilhetikwilhetikwilhet' op kilometers afstand horen. Ouwesok kan zeggen wat ie wil, maar Dalai_Lama (je naamgever is het tegenbeeld van materialisme btw) gaat een FF camera kopen. Binnen een half jaar. En Sok gaat gelijk krijgen: het gevoel iets te missen gaat daar niet van weg. Maar dat zal D_L niet kunnen en willen toegeven, zelfs niet aan zichzelf. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als cognitieve dissonantie.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54734876
    @reem: het wordt lastig adviseren zonder de Argentijnse prijsniveaus te kennen. In het algemeen kan ik wel stellen dat de grote merken in dit segment allemaal fatsoenlijke camera's maken, maar of je daar nou veel aan hebt? Richt je vizier eens op Fuji of Olympus, die hebben vaak net wat betaalbaardere modellen, zonder dat je aan kwaliteit hoeft in te leveren tov bijv Nikon en Canon.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 20 november 2007 @ 11:50:24 #11
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54735260
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 11:28 schreef Vliegvrager het volgende:
    Dit wordt niets. Ik kan de 'ikwilhetikwilhetikwilhetikwilhetikwilhetikwilhet' op kilometers afstand horen. Ouwesok kan zeggen wat ie wil, maar Dalai_Lama (je naamgever is het tegenbeeld van materialisme btw) gaat een FF camera kopen. Binnen een half jaar. En Sok gaat gelijk krijgen: het gevoel iets te missen gaat daar niet van weg. Maar dat zal D_L niet kunnen en willen toegeven, zelfs niet aan zichzelf. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als cognitieve dissonantie.
    Even vooropgesteld en vóór de verkeerde conclusie: Ik zeg niet dat ie het niet moet doen. Ik roep hooguit op tot een beetje nuchter nadenken, een EOS 5D wordt weliswaar goedkoper maar zit nog steeds op het prijsniveau 'bepaald geen kattedrek', waarin je je eigenlijk geen miskoop wilt riskeren en waarbij 'te zwaar gekocht' ook min of meer een vorm van een miskoop is. Als pro verdien je zo'n apparaat terug, schrijft hem af en beperkt het verlies tot een minimum of zet het om in winst, als hobbyist zit je met gebakken peren.
    Vandaar ook de tip om eerst eens zo'n K10D te verslijten, bij een eventuele overstap naar fullframe weet je het volle frame dan tenminste ook te benutten. Daarna is het alleen nog maar smeken dat er dan niet een of andere smeerlap zo handig is om je een H3D in je handen te duwen.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54739014
    Pentax heeft altijd de traditie gehad van compact bouwen. Dat is een bedrijfsfilosofie. Voor die Filosofie is de K10D een erg forse camera. Ik vindt 'm ook wel lekker aanvoelen maar groter moet ie voor mij niet worden (transportprobleem). Het is dus relatief hoe groot een camera moet zijn.
    pi_54740632
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 11:28 schreef Vliegvrager het volgende:
    Dit wordt niets. Ik kan de 'ikwilhetikwilhetikwilhetikwilhetikwilhetikwilhet' op kilometers afstand horen. Ouwesok kan zeggen wat ie wil, maar Dalai_Lama (je naamgever is het tegenbeeld van materialisme btw) gaat een FF camera kopen. Binnen een half jaar. En Sok gaat gelijk krijgen: het gevoel iets te missen gaat daar niet van weg. Maar dat zal D_L niet kunnen en willen toegeven, zelfs niet aan zichzelf. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als cognitieve dissonantie.
    Wow, we krijgen psychologie op Fok! Natuurlijk heb je wel enigzins gelijk. Het is net als een dagje achter het stuur mogen zitten van een Ferrari en vervolgens wat missen als je in jeeigen auto'tje stapt. Nu ben ik niet onrealistisch, en was mijn vraag oprecht. Ik ben benieuwd of de 5D echt kan meekomen met de andere fullframe camera's, of dat het gewoon een 30D met een fullframe sensor is, en of fullframe wel écht beter is.

    Daarbij heb ik niemand horen zeggen dat ik die extra euro's beter kan investeren in betere lenzen, en naar welke lenzen ik in dat geval moet kijken. Want ik ben ook wel zo snugger dat ik begrijp dat betere lenzen een betere beeldkwaliteit bieden, én dat ik het probleem m'n camera 'groter' kan maken met een grip.

    Dus, nee, je hebt geen gelijk als je zegt dat ik per se een fullframe camera wil, en dat ik de vraag simpelweg gesteld heb om extra bevestiging te krijgen. Ik wil mijn goede ervaring met de 1Ds ook niet evenaren, maar wel zo goed mogelijk benaderen. Of dat met de 5D of de K10D is (of met bv een 300D) maakt mij niet uit. Ik wil gewoon weten welke kit -dus camera+lens- de beste kwaliteit biedt binnen een betaalbaar budget (ca. 2500-3000 euro). Ik wil best high end glas op m'n Pentax doen want, zoals ik al zei, dat vind ik persoonlijk een geweldige camera. Maar dan wil ik wel weten óf en in hoeverre ik dan achteruit ga. Het is niet zo dat ik hoe dan ook fullframe moet hebben.

    Dus, mijn vraag opnieuw: wat is de best mogelijke combinatie voor studiofotografie? Ik wil ivm nabewerking zo groot en scherp mogelijke foto's.
    pi_54740699
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 11:03 schreef Ouwesok het volgende:
    Laat ik je een kleinigheid verraden: dat gevoel zal blijven en dat is gezond. Minstens net zo gezond als eerst eens in alle ernst en eerlijkheid te onderzoeken wat je met die K10D nou eigenlijk allemaal ontbeert, zeker wanneer fotografie niet een substantiele bron van inkomsten is. Je kan je zo ongeveer de schuldsanering inkopen aan mogelijkheden en toch nog steeds het gevoel hebben dat je nét iets tekort komt.
    tot zover de filosofische benadering]
    Met een grip is de K10D niet veel kleiner/lichter meer, dus dat is makkelijk op te lossen. Ik weet alleen vrij weinig van welke lenzen op de Pentax het best zijn.
    pi_54741257
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 16:13 schreef Dalai_Lama het volgende:

    Dus, mijn vraag opnieuw: wat is de best mogelijke combinatie voor studiofotografie? Ik wil ivm nabewerking zo groot en scherp mogelijke foto's.
    Voor studio? Dan is de meerwaarde van FF beperkt. Echt groothoek zul je in een studio toch niet snel doen. Ook de ruisgvoeligheid speelt in de studio niet echt een rol. Blijven over bediening en opties, en Megapixels. Op dat gebied (deels smaak natuurlijk) geldt heel simpel: een duurdere camera kan meer en biedt (vaak) ook meer megapixels. Dan is het nog de afweging of dat meer waard is. Dat is persoonlijk. Als ik alleen of voornamelijk studiowerk zou doen, zou ik investeren in licht en een beetje in glas, en lekker met mijn oude 300D blijven schieten. Geen enkele dSLR komt in mijn ogen tekort onder de ideale omstandigheden van een studio. Maar he, als je de 12 MP van de 5D heel belangrijk vindt, kan dat voor jou natuurlijk heel anders liggen.

    Tot slot de scherpte. Dat is een kwestie van lenzen. Omdat je in de studio vrijwel altijd goed licht zult hebben, kun je het daar ook vrij simpel houden. De eenvoudige kitlenzen uit de starterskit maken prima foto's onder studio-omstandigheden. Wil je het nog iets beter, koop dan een paar eenvoudige primes [35-50-85 is een mooie combi voor modellenwerk met een APS-C, voor FF heb je het dan over 50-85-135]. Denk voor productfotografie aan een 35, 50 of 60macro en 100macro. Ook al schiet je nooit macro, de scherpte van macro primes is ideaal voor productfotografie.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54741499
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 16:17 schreef Dalai_Lama het volgende:

    [..]

    Met een grip is de K10D niet veel kleiner/lichter meer, dus dat is makkelijk op te lossen. Ik weet alleen vrij weinig van welke lenzen op de Pentax het best zijn.
    De 'oude' full-frame limited lenzen. Daar betaal je dan ook voor, iets van 700-1000 Euro per lens. Dit zijn primes. 77mm o.a., ideaal voor portretten.
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 20 november 2007 @ 17:13:43 #17
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54741559
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 16:13 schreef Dalai_Lama het volgende:

    Dus, mijn vraag opnieuw: wat is de best mogelijke combinatie voor studiofotografie? Ik wil ivm nabewerking zo groot en scherp mogelijke foto's.
    Met wat je nu hebt ga ik je een hele maffe suggestie doen.

    Vergeet dat hele fullframe gedoe eerst eens, een setje waarmee je alle voordelen van fullframe benut kost je minstens 6k¤ *(camera/aanhangspul/lenzen), je bent dan al met je derde spiegelreflex in minder dan geen tijd bezig en zult ook die niet leren kennen voor inderdaad die smeerlap je die Hassy H3D in handen drukt om je zelfbeeld weer omver te duwen

    Koop voor die K10D eens een gewone Pentax 1.7/50mm (of van mijn part een 1.4)en probeer daar nou eens het uiterste uit te halen, je zal zien dat je dan nog wel een paar weken zoet bent.
    Eventueel doe je dat nog eens dunnetjes over met een andere fraaie portretlens en gewoon weer die K10D.
    Kijk voor de grap ook eens wat anderen met die K10D presteren, en wanneer er wat op af te dingen valt, of dat iets te maken heeft met de afmetingen van de sensor.
    APS-C is een prachtformaatje om mee te hobby'en, met goed glas erop heb je zat reserves in huis om er meer dan fatsoenlijk studiowerk te maken.
    Heb je eenmaal die K10D in de studio versleten, dan gaan we het nog wel eens over fullframe hebben
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54741685
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 17:10 schreef ultra_ivo het volgende:

    [..]

    De 'oude' full-frame limited lenzen. Daar betaal je dan ook voor, iets van 700-1000 Euro per lens. Dit zijn primes. 77mm o.a., ideaal voor portretten.
    Ik ken die lenzen niet, maar is dat vergelijkbaar met de L-lenzen van Canon? Dan vraag ik me namelijk af of het de investering waard is. Natuurlijk zijn die lenzen beter, en steviger gebouwd en lichtsterker etc. De vraag is alleen of je in studiofotografie het verschil wel terugziet in de foto. Als ik bij Canon (ja, dat ken ik nou eenmaal) kijk naar het verschil tussen de 35/2 en de 35/1.4L, dan is die laatste een veel betere lens. Maar op een studiofoto zul je toch verdomde goed moeten kijken om dat verschil eruit te kunnen halen. Als je dan weet dat de L ongeveer 5 keer zo duur is...
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54741729
    Als het om studiofotografie gaat en je wilt iets in ergonomie teruggaan in de tijd zou ik de 1.7/77 onvaanvaardbaar duur vinden tov. de Jupiter 9.
    pi_54742510
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 16:55 schreef Vliegvrager het volgende:
    Voor studio? Dan is de meerwaarde van FF beperkt. Echt groothoek zul je in een studio toch niet snel doen. Ook de ruisgvoeligheid speelt in de studio niet echt een rol. Blijven over bediening en opties, en Megapixels. Op dat gebied (deels smaak natuurlijk) geldt heel simpel: een duurdere camera kan meer en biedt (vaak) ook meer megapixels. Dan is het nog de afweging of dat meer waard is. Dat is persoonlijk. Als ik alleen of voornamelijk studiowerk zou doen, zou ik investeren in licht en een beetje in glas, en lekker met mijn oude 300D blijven schieten. Geen enkele dSLR komt in mijn ogen tekort onder de ideale omstandigheden van een studio. Maar he, als je de 12 MP van de 5D heel belangrijk vindt, kan dat voor jou natuurlijk heel anders liggen.
    Neuh, die 2MP extra doet et em niet voor mij. Ik was alleen benieuwd in hoeverre de grootte van de sensor invloed had op de beeldkwaliteit, maar dat valt dus te verwaarlozen?
    quote:
    Tot slot de scherpte. Dat is een kwestie van lenzen. Omdat je in de studio vrijwel altijd goed licht zult hebben, kun je het daar ook vrij simpel houden. De eenvoudige kitlenzen uit de starterskit maken prima foto's onder studio-omstandigheden. Wil je het nog iets beter, koop dan een paar eenvoudige primes [35-50-85 is een mooie combi voor modellenwerk met een APS-C, voor FF heb je het dan over 50-85-135]. Denk voor productfotografie aan een 35, 50 of 60macro en 100macro. Ook al schiet je nooit macro, de scherpte van macro primes is ideaal voor productfotografie.
    Ik ben eerlijk gezegd niet zo'n fan van primes, al zijn ze scherper. Zijn er ook goede zoomlenzen die qua scherpte niet te veel afwijken?
      dinsdag 20 november 2007 @ 18:30:54 #21
    84215 sinemet
    Never give up hope....
    pi_54743324
    quote:
    Op maandag 19 november 2007 21:47 schreef dvr het volgende:
    Sinemet: Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar van de camera's van dit type (bridge camera, prosumer compact) is de FZ50 waarschijnlijk degene die qua mogelijkheden en bediening het dichtst bij een spiegelreflex in de buurt komt. Dat maakt hem voor een beginner die serieus met fotografie aan de slag wil erg geschikt. Ik hoorde overigens een paar maanden geleden al geruchten over een opvolger die in aantocht zou zijn, misschien kun je even uitzoeken of daar al meer over bekend is. Ik zal je verder even verwijzen naar de Flickr-gallery van iemand die met de FZ50 al heel wat indrukwekkende foto's heeft gemaakt, zodat je kunt zien wat de mogelijkheden zoal zijn: http://www.flickr.com/search/?q=fz50&w=23683071%40N00
    WOW, die foto's zijn allemaal met de FZ50 gemaakt? DIe zijn mooi zeg.
    pi_54743339
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 17:56 schreef Dalai_Lama het volgende:

    [..]

    Neuh, die 2MP extra doet et em niet voor mij. Ik was alleen benieuwd in hoeverre de grootte van de sensor invloed had op de beeldkwaliteit, maar dat valt dus te verwaarlozen?
    De grootte van de sensor heeft wel wat invloed, maar vooral op de ruisgevoeligheid. Onder de perfecte studio-omstandigheden is ruis hoe dan ook niet aan de orde.
    quote:
    Ik ben eerlijk gezegd niet zo'n fan van primes, al zijn ze scherper. Zijn er ook goede zoomlenzen die qua scherpte niet te veel afwijken?
    Ja hoor, zeker bij goed licht is dat geen punt. Afgestopt zijn vrijwel alle lenzen vrij goed, en de betere zooms benaderen de scherpte van de primes wel. Ben alleen niet zo thuis in Pentaxt lenzen.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 20 november 2007 @ 18:56:05 #23
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54743917
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 17:56 schreef Dalai_Lama het volgende:
    Ik ben eerlijk gezegd niet zo'n fan van primes, al zijn ze scherper. Zijn er ook goede zoomlenzen die qua scherpte niet te veel afwijken?
    Kijk, en dan vraag ik me dus ineens af of je serieus fullframe overweegt of dat het een gevalletje foolframe betreft. Je wilt uit uiterste aan kwaliteit en scherpte en wilt dat bereiken met wat bij onze zuiderburen wordt aangeduid als de bodem van een confituurpot waar je uitgerekend met Pentax toegang hebt tot de meest fraaie kwaliteitslenzen (zowel oud als nieuw)
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54744353
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 18:56 schreef Ouwesok het volgende:

    [..]

    Kijk, en dan vraag ik me dus ineens af of je serieus fullframe overweegt of dat het een gevalletje foolframe betreft. Je wilt uit uiterste aan kwaliteit en scherpte en wilt dat bereiken met wat bij onze zuiderburen wordt aangeduid als de bodem van een confituurpot waar je uitgerekend met Pentax toegang hebt tot de meest fraaie kwaliteitslenzen (zowel oud als nieuw)
    Mooie beeldspraak, maar ms een tikkie over the top: Voor het bedrag van een 5D (of de helft ervan) moet je bij meneer Pentax toch wel een zoomlensje kunnen kopen dat de kwaliteit van een prime onder ideale omstandigheden weet te benaderen?
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54744662
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 16:13 schreef Dalai_Lama het volgende:

    Ik wil gewoon weten welke kit -dus camera+lens- de beste kwaliteit biedt binnen een betaalbaar budget (ca. 2500-3000 euro).
    Als je 2500 euro kwijt wilt en een moderne camera wilt die lekker stevig in de hand ligt, een met de 5D vergelijkbare resolutie heeft, met een uitstekende zoomlens voor studiowerk komt, live view voor statief-, macro- en portretwerk heeft, 4 aparte flitsgroepen kan aansturen, dan ligt binnenkort de Olympus E-3 kit met 12-60mm Zuiko lens (24-120mm eq.) in de winkel. Hij heeft eng-snelle en accurate autofocus, 3 stops beeldstabilisatie, 5 frames per seconde, mogelijkheid om vanaf je PC te bedienen, en je kunt er desgewenst ook in regen- en zandstormen mee fotograferen. Later uitbreiden met pittig geprijsde toplenzen (Zuiko/Leica) behoort tot de mogelijkheden. Het is wel het tegenovergestelde van fullframe, want Olympus werkt met sensoren die zelfs nog iets kleiner zijn dan APS-C. Tot 800 iso levert dat echter geen problemen op, en 1600 is vaak nog aanvaardbaar.

    Je kunt trouwens ook de resolutie van je huidige camera bijna verdubbelen door meerdere shots van dezelfde scene te nemen, en er met PhotoAcute een high-res beeld van te breien.
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 20 november 2007 @ 19:31:42 #26
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54744701
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 19:16 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Mooie beeldspraak, maar ms een tikkie over the top: Voor het bedrag van een 5D (of de helft ervan) moet je bij meneer Pentax toch wel een zoomlensje kunnen kopen dat de kwaliteit van een prime onder ideale omstandigheden weet te benaderen?
    Absoluut Pentax heeft een aanbod dat niet in grootte uitblinkt maar waar weinig concessies zijn gedaan. Goed spul dus.

    Maar als je toch leuke dingen in de studio wilt doen is het nog veel handiger om zo'n good-old 1.7/50 te kopen voor een paar losse tientjes die zo ontzettend goed is dat er simpelweg geen zoomding langszij komt. Die zijn optimum haalt daar waar bij die zoemlens de matige volle opening zit en die op een APS-C-sensor een hoekje van pakweg 280 haalt, ideaal voor portretjes dus.
    en nee, ik ga niet berekenen hoeveel ouwe 50mm's je koopt voor een halve EOS5D
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54744715
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 18:30 schreef sinemet het volgende:

    WOW, die foto's zijn allemaal met de FZ50 gemaakt? DIe zijn mooi zeg.
    Ja, maar het is wel van iemand die weet wat 'ie doet en die er echt voor gaat zitten. En ik vermoed dat er voor iedere geslaagde foto van een torretje of vlieg zeker twintig foto's de prullenbak zijn ingegaan
    pi_54745585
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 19:31 schreef Ouwesok het volgende:

    [..]

    Absoluut Pentax heeft een aanbod dat niet in grootte uitblinkt maar waar weinig concessies zijn gedaan. Goed spul dus.

    Maar als je toch leuke dingen in de studio wilt doen is het nog veel handiger om zo'n good-old 1.7/50 te kopen voor een paar losse tientjes die zo ontzettend goed is dat er simpelweg geen zoomding langszij komt. Die zijn optimum haalt daar waar bij die zoemlens de matige volle opening zit en die op een APS-C-sensor een hoekje van pakweg 280 haalt, ideaal voor portretjes dus.
    Je hoeft mij niet te overtuigen van de superioriteit van primes En dat meneer Pentax die ook goed kan maken, neem ik blind van je aan.
    quote:
    en nee, ik ga niet berekenen hoeveel ouwe 50mm's je koopt voor een halve EOS5D
    Daar hoopte ik stilletjes wel een beetje op
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54746815
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 17:56 schreef Dalai_Lama het volgende:
    Ik ben eerlijk gezegd niet zo'n fan van primes, al zijn ze scherper. Zijn er ook goede zoomlenzen die qua scherpte niet te veel afwijken?
    Ik kan niet met zooms werken. Van daar dat ik geen ervaring heb met Pentax zoomlenzen. Wel met primes.
      woensdag 21 november 2007 @ 08:01:32 #30
    14509 reem
    Correspondent in Buenos Aires
    pi_54753361
    quote:
    Op dinsdag 20 november 2007 11:34 schreef Vliegvrager het volgende:
    @reem: het wordt lastig adviseren zonder de Argentijnse prijsniveaus te kennen. In het algemeen kan ik wel stellen dat de grote merken in dit segment allemaal fatsoenlijke camera's maken, maar of je daar nou veel aan hebt? Richt je vizier eens op Fuji of Olympus, die hebben vaak net wat betaalbaardere modellen, zonder dat je aan kwaliteit hoeft in te leveren tov bijv Nikon en Canon.
    Bedankt voor je reply! Je moet gewoon denken: Nederlands prijs +15%.= Argentijnse prijs, Fuji heb ik hier trouwens nog niet gezien!
    [b]@RemiLehmann[/b]
      Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 21 november 2007 @ 13:46:26 #31
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54759597
    quote:
    Op woensdag 21 november 2007 08:01 schreef reem het volgende:

    [..]

    Bedankt voor je reply! Je moet gewoon denken: Nederlands prijs +15%.= Argentijnse prijs, Fuji heb ik hier trouwens nog niet gezien!
    Over dat berovingsgevaar, geldt dat alleen camera's die 'hot' zijn of geldt dat alles dat maar een schijn van kostbaarheid over zich heeft

    ooit had ik bijvoorbeeld een autoradio die zo weinig 'hot' was dat ie bij een inbraak eruit gerukt en na constatering van merk en type weer netjes teruggeschoven werd, het loszittende frontje maakte me op de inbraak attent

    Mocht het in de gevarenzone alleen 'hot items' betreffen, dan is een goeie camera van gisteren misschien een optie. Even ter illustratie: een Canon S3IS was een jaar geleden een loeisnelle camera, is dat nog steeds, maar wel van vorig jaar
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      woensdag 21 november 2007 @ 17:13:14 #32
    14509 reem
    Correspondent in Buenos Aires
    pi_54763625
    Alles wat eens schijn van kostbaarheid over zich heen heeft.
    [b]@RemiLehmann[/b]
      Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 21 november 2007 @ 17:25:52 #33
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54763930
    quote:
    Op woensdag 21 november 2007 17:13 schreef reem het volgende:
    Alles wat eens schijn van kostbaarheid over zich heen heeft.
    Da's minder

    Al eens naar de hedendaagse Ixussen gekeken Zijn kleine alleskunnertjes die erg klein wegpakken.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54786037
    Hey mensen,
    ik zit te twijfelen tussen 2 merken want ik heb een nieuwe camera nodig.
    Mijn vorige camera was nog heel oldskool 1 megapixel dus ik moet gewoon een nieuwe!

    Ik twijvel tussen een HP:
    http://www.dixons.nl/De_o(...)#extendeddescription
    En een Sony:
    http://www.dixons.nl/De_o(...)7084240/default.aspx

    Of weet iemand nog een betere camera in deze prijsklasse?
    Dit, is, mijn, staat van bewustzijn
    pi_54790189
    Dit, is, mijn, staat van bewustzijn
    pi_54790357
    Dat is snel

    Maar goede keuze idd. Sony maakt prima camera's ook in dat ultrakleine segment. Van de HP zou ik dat eigenlijk niet eens weten.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54801066
    Ik wel zelf ook eens wat vragen.

    Ik overweeg de aanschaf van een analoge camera. Nou heb ik twee opties:

    1. Een analoge Canon EOS. Voordeel is dat ik daar de lenzen van mijn digitale EOS (voorzover geschikt voor fullframe) op kan zetten.
    2. een type waarvan veel goedkope lenzen te koop zijn.

    Wat is wijsheid, en in geval 2, welk merk/type zou dat moeten zijn?

    (optie 3 is mijn 30 jaar oude camera weer in gebruik nemen, dan moet ik even langs de fotozaak om te kijken wat voor glas daar op past. Het is een duistere el-cheapo cloon, ws gebaseerd op Pentax, maar dat zou ik na moeten laten kijken).
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 23 november 2007 @ 14:38:14 #38
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54801936
    quote:
    Op vrijdag 23 november 2007 13:55 schreef Vliegvrager het volgende:
    Ik wel zelf ook eens wat vragen.

    Ik overweeg de aanschaf van een analoge camera. Nou heb ik twee opties:

    1. Een analoge Canon EOS. Voordeel is dat ik daar de lenzen van mijn digitale EOS (voorzover geschikt voor fullframe) op kan zetten.
    2. een type waarvan veel goedkope lenzen te koop zijn.

    Wat is wijsheid, en in geval 2, welk merk/type zou dat moeten zijn?

    (optie 3 is mijn 30 jaar oude camera weer in gebruik nemen, dan moet ik even langs de fotozaak om te kijken wat voor glas daar op past. Het is een duistere el-cheapo cloon, ws gebaseerd op Pentax, maar dat zou ik na moeten laten kijken).
    Je kunt het ook op de omgekeerde manier aanvliegen. Kijk eens rond waar het leukste goeie en toch goedkope glas op past, en koop de bijbehorende camera. Iets zegt me dat je bij een van de volgende merken uitkomt:
    - Pentax
    -Olympus
    - Nikon (MF-glas kost relatief weinig momenteel)

    Overigens is een flimpjesEOS ook best een leuke methode voor de gelegenheidsfullframer. Voor de prijzen van hele fraaie filmpjesEOSsen hoef je het niet te laten

    Als we toch allemaal vragen gaan stellen: Noem mij eens een goeie reden om geen flitser van Sigma voor een digitale reflex te kopen
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54803651
    quote:
    Op vrijdag 23 november 2007 14:38 schreef Ouwesok het volgende:

    Als we toch allemaal vragen gaan stellen: Noem mij eens een goeie reden om geen flitser van Sigma voor een digitale reflex te kopen


  • Sigma has poor service, short life of electronics. No lock at 45 degrees. missfires sometimes when red charge light is on.
  • 45 degrees would be nice, the battery door is a bit naff and the mount is a tad bit "snap-like".
  • Needs a 45 degree tilt angle.
  • None!
  • About a month after the 1 year warrrenty ran out it died. After reading the other reviews this seems to happen too often
  • no 45 degree angle (how rediculous is that?) - NOTHING between 0 and 60, extremely cheap build, oversize makes it easy to break, slow zoom (locks you out of taking photo while it zooms)

    Nog meer nadelen en ook de voordelen.
  • Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54803716
    quote:
    Op vrijdag 23 november 2007 14:38 schreef Ouwesok het volgende:

    [..]

    Je kunt het ook op de omgekeerde manier aanvliegen. Kijk eens rond waar het leukste goeie en toch goedkope glas op past, en koop de bijbehorende camera. Iets zegt me dat je bij een van de volgende merken uitkomt:
    - Pentax
    -Olympus
    - Nikon (MF-glas kost relatief weinig momenteel)
    Ja, juist, dat was mijn optie 2 toch? Ikwist er alleen geen merken/types bij. Dus dank daarvoor alvast
    quote:
    Overigens is een flimpjesEOS ook best een leuke methode voor de gelegenheidsfullframer. Voor de prijzen van hele fraaie filmpjesEOSsen hoef je het niet te laten
    en dat was dus mijn optie 1, maar wat is er nou slimmer?

    t zal 3 wel worden trouwens, ik kan toch geen afstand doen van t oude ding
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 23 november 2007 @ 16:27:05 #41
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54804273
    quote:
    Op vrijdag 23 november 2007 16:01 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Ja, juist, dat was mijn optie 2 toch? Ikwist er alleen geen merken/types bij. Dus dank daarvoor alvast
    [..]

    en dat was dus mijn optie 1, maar wat is er nou slimmer?

    t zal 3 wel worden trouwens, ik kan toch geen afstand doen van t oude ding
    Gemeten aan de prijzen die er momenteel voor leuke filmpjesreflexen gevraagd worden is het zelfs nog een optie om zowel 1, 2 als 3 te doen. Er gaat toch niks boven keuze in het leven (kost alleen nogal wat ruimte)
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54804930
    Als je toch voor Canon gaat zou ik een echte mechanische nemen zoals de AE-1. Erg mooi in zwart Geen afgeragde natuurlijk, en ik zou voor de zekerheid toch de sluiter even laten nakijken om te zien of de tijden nog kloppen.
    pi_54805102
    Een beetje knappe M42 camera koop je inclusief een aantal goede lenzen voor een Euro of 100. Ik vrees dat je daar geen filmpjes EOS voor krijgt. Je kunt natuurlijk ook hier op fok navragen wie er een setje te leen heeft. Er verstoft hier nogal veel .
    pi_54808039
    Budget: 50 euro
    Formaat: Analoog / SLR
    Doel: foto's voor cursus maken, beetje spelen met instellingen
    Huidige camera: Fuji S5600, en Minolta Dynax 300si (wel SLR, maar automatisch)

    Kan ik bij rommelmarkten aan de camera zien of het om een SLR gaat, en dan ook instelbaar ?
    Sappig !!
    pi_54811576
    quote:
    Op vrijdag 23 november 2007 16:59 schreef dvr het volgende:
    Als je toch voor Canon gaat zou ik een echte mechanische nemen zoals de AE-1. Erg mooi in zwart Geen afgeragde natuurlijk, en ik zou voor de zekerheid toch de sluiter even laten nakijken om te zien of de tijden nog kloppen.
    Ik ga niet per se voor Canon. Canon is een van de opties omdat ik toch al EF-lenzen heb. Volgens mij heb ik dan niet zo gek veel aan de AE toch?

    @ivo: Een filmpjes EOS 5 voor onder de 100 Euro is niet zo'n punt op marktplaats hoor, maar die M42 ga ik ook ff onthouden.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54813264
    quote:
    Op vrijdag 23 november 2007 22:21 schreef Vliegvrager het volgende:

    @ivo: Een filmpjes EOS 5 voor onder de 100 Euro is niet zo'n punt op marktplaats hoor, maar die M42 ga ik ook ff onthouden.
    Ik hield al een slag om de arm
    Van M42 spul heb ik nog een forse gereedschapskist vol.
      Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 24 november 2007 @ 01:47:33 #47
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54817008
    quote:
    Op vrijdag 23 november 2007 19:52 schreef Loontjah het volgende:
    Budget: 50 euro
    Formaat: Analoog / SLR
    Doel: foto's voor cursus maken, beetje spelen met instellingen
    Huidige camera: Fuji S5600, en Minolta Dynax 300si (wel SLR, maar automatisch)
    Helaas heb je 'Houten' gemist, daar verkocht één handelaar hele aardige spiegelreflexen, gebruiksklaar voor 40 eur per stuk. Op advertentiesites moet het voor een dergelijk bedrag ook best wel lukken.
    Ik kocht een paar jaar geleden al een EOS600 in nieuwstaat voor slechts vier tientjes
    quote:
    Kan ik bij rommelmarkten aan de camera zien of het om een SLR gaat, en dan ook instelbaar ?
    Je hebt al goed vergelijkmateriaal
    quote:
    en Minolta Dynax 300si (wel SLR, maar automatisch)
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 24 november 2007 @ 01:55:10 #48
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54817161
    quote:
    Op vrijdag 23 november 2007 22:21 schreef Vliegvrager het volgende:
    maar die M42 ga ik ook ff onthouden.
    Een schroefbak is inderdaad de ultieme manier van back-to-basic (qua kb-spiegelreflex dan)
    Tipje daarbij: Probeer aan een Japanse pdraadcamera van de laatste generatie te komen (Yashica TL-Electro, Fujica ST905, Ricoh Singlex, Pentax ES-II), ze zijn iets mensvriendelijker gebouwd dan de praktica's en hebben meestal een betere zoeker en rustiger sluiter.

    Mocht je helemaal back to basic willen, overweeg dan ook eens middenformaat, geen fullframe, maar bullframe. Echt fotograferen dus en ook die middenformaatbakken gaan momenteel voor spotprijzen (hoewel merkbaar duurder dan kleinbeeld). Denk dan aan een betere tweeoog, of een Bronica of iets van die strekking 't is maar een idee
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54818237
    Een Singlex zou ik niet doen. Die heeft een beroerde zoeker tov de Praktica. Sterker nog, bij de Praktica heb ik nooit last gehad van m'n zoeker eerder een van de betere. Zeker bij het model MTL 5B.
    pi_54821141
    quote:
    Op zaterdag 24 november 2007 01:47 schreef Ouwesok het volgende:

    [..]

    Helaas heb je 'Houten' gemist, daar verkocht één handelaar hele aardige spiegelreflexen, gebruiksklaar voor 40 eur per stuk. Op advertentiesites moet het voor een dergelijk bedrag ook best wel lukken.
    Ik kocht een paar jaar geleden al een EOS600 in nieuwstaat voor slechts vier tientjes
    [..]

    Je hebt al goed vergelijkmateriaal
    [..]
    Ik had een [GEZ] advertentie staan op MP, en daar reageerde een man. Die had een EOS 500N. Die mocht ik overnemen voor 25 euro excl. Ik kreeg er ook een paar rolletjes bij. Deze zou ik maandag of dinsdag binnen krijgen. Goede deal?
    Sappig !!
      Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 25 november 2007 @ 12:08:28 #51
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54821396
    quote:
    Op zondag 25 november 2007 11:51 schreef Loontjah het volgende:

    [..]

    Ik had een [GEZ] advertentie staan op MP, en daar reageerde een man. Die had een EOS 500N. Die mocht ik overnemen voor 25 euro excl. Ik kreeg er ook een paar rolletjes bij. Deze zou ik maandag of dinsdag binnen krijgen. Goede deal?
    Als er voor dat geld ook nog een zoemlensje op zit is het heel netjes. Een 500N heeft voldoende instelmogelijkheden om er hele gekke dingen mee te kunnen doen en van het aankoopbedrag koop je momenteel zo'n negen filmpjes en die verhouding heeft wel eens anders gelegen.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54821516
    Vergeten te vermelden, er zit een 28-80mm op
    Sappig !!
      Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 25 november 2007 @ 12:20:20 #53
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54821593
    quote:
    Op zondag 25 november 2007 12:16 schreef Loontjah het volgende:
    Vergeten te vermelden, er zit een 28-80mm op
    Dan is het wanneer alles een beetje naar behoren werkt een nette deal Bedenk daarbij dat die filmpjesEOSsen bij lange na niet zo op hun lazer krijgen als hun digitale varianten.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54858322
    Aangezien ik nog niet helemaal overtuigd ben van de Nikon D40 heb ik nu even zitten kijken op de site van kieskeurig naar de Canon. Wie o wie heeft er 1 en kan me vertellen hoe of die is in gebruik en wie kan me vertellen wat zoal het verschil is.

    De Canon EOS 30V Date
    http://www.kieskeurig.nl/(...)C1256EFE003E1485.htm

    De Canon EOS 300X
    http://www.kieskeurig.nl/(...)C1256F16004E64E2.htm

    De Canon EOS 3000V
    http://www.kieskeurig.nl/(...)1256DCA0055B9D8.htm#

    Ik ben echt een leek en dus totaal geen verstand van camera's. Wat ik wel weet is wat ik graag wil. Een mooi spiegelreflex cameraatje voor huis, tuin en keuken gebruik. Dus foto's van de kinderen, vakanties, all kinds of daily use. Ik wil er ook max 500 euro aan uitgeven maar misschien als ik eenmaal de smaak te pakken heb er wat meer mee doen (puur hobby materiaal) dus evt ook uit te breiden.

    Wie kan me helpen? Ik heb namelijk geen idee waar ik zoal op moet letten en wat een goed merk camera is. Veel mensen in mijn omgeving zweren bij een Nikon maar ik sta open voor andere suggesties.
      Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 26 november 2007 @ 23:46:41 #55
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54860059
    De drie die je hier laat zien zijn allemaal filmpjesreflexen. Wel lekker goeiekoop in de aanschaf en nog goeie kwaliteit ook, alleen zegt iets me dat dit niet is waar je naar op zoek bent
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54863281
    quote:
    Op maandag 26 november 2007 22:53 schreef Faja-Lobi het volgende:

    Ik ben echt een leek en dus totaal geen verstand van camera's. Wat ik wel weet is wat ik graag wil. Een mooi spiegelreflex cameraatje voor huis, tuin en keuken gebruik. Dus foto's van de kinderen, vakanties, all kinds of daily use. Ik wil er ook max 500 euro aan uitgeven maar misschien als ik eenmaal de smaak te pakken heb er wat meer mee doen (puur hobby materiaal) dus evt ook uit te breiden.
    Als je echt helemaal geen verstand hebt van camera's, lijkt de D40 mij een betere optie dan een Canon, aangezien die veel meer voorgekookte modes heeft en een veel toegankelijker menu. Je zou ook eens naar de Pentax K100D super kunnen kijken. Dat is ook een prachtige camera met een zeer goede beeldkwaliteit. Persoonlijk vind ik em beter dan de Nikon, maar de Nikon schiet net iets mooiere plaatjes met minder moeite.
      FOK!Fotograaf / Beeldredactie dinsdag 27 november 2007 @ 08:04:53 #57
    68600 crew  Ynske
    Bedankt voor de zon...
    pi_54863354
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 07:49 schreef Dalai_Lama het volgende:

    [..]

    Als je echt helemaal geen verstand hebt van camera's, lijkt de D40 mij een betere optie dan een Canon, aangezien die veel meer voorgekookte modes heeft en een veel toegankelijker menu. Je zou ook eens naar de Pentax K100D super kunnen kijken. Dat is ook een prachtige camera met een zeer goede beeldkwaliteit. Persoonlijk vind ik em beter dan de Nikon, maar de Nikon schiet net iets mooiere plaatjes met minder moeite.
    Waarom vind je dat je meer voorgekookte modes moet hebben als je geen verstand hebt van camera's?
    T lijkt mij juist zo dat als je een camera koopt, je de menu's gaat uitproberen en jezelf ontwikkelen. ipv gebruik te maken van de standaard standen van de camera. In mijn ogen kun je dan ook net zo goed een compact kopen.

    Faja, wil je een digitale of een analoge slr?
    Mocht je richting canon en digitaal kijken is misschien de 350D iets voor je. Deze is nu met kitlens voor469 euro te krijgen.
    Today is life -
    the only life you are sure of. Make the most of today.

    Dale Carnegie
    pi_54863571
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 07:49 schreef Dalai_Lama het volgende:

    [..]

    Als je echt helemaal geen verstand hebt van camera's, lijkt de D40 mij een betere optie dan een Canon, aangezien die veel meer voorgekookte modes heeft en een veel toegankelijker menu. Je zou ook eens naar de Pentax K100D super kunnen kijken. Dat is ook een prachtige camera met een zeer goede beeldkwaliteit. Persoonlijk vind ik em beter dan de Nikon, maar de Nikon schiet net iets mooiere plaatjes met minder moeite.
    Wat Ynske zegt. Je mag aannemen dat iemand die een SLR wil gaan kopen bereid en van plan is zich te gaan verdiepen in die camera. Anders kan die persoon beter een compact kopen nietwaar?

    @Faja-Lobi: de instapmodellen van de Canon, Nikon, Pentax, Olympus en Sony zijn allemaal prima in orde. Welke je het meest in orde vindt, hangt af van je voorkeuren. Voor de allerbreedste keuze aan lenzen moet je bij Nikon en Canon zijn, maar voor 99 van de 100 fotografen is dat een overdaad die ze nooit gebruiken. (Enige uitzondering is de Nikon D40, die niet alle Nikon lenzen accepteert) Features als sensorcleaning zijn leuke extra's, maar niet direct van doorslaggevend belang. Gebruiksgemak en hoe ie in de hand ligt, kunnen dat wel zijn, dus ga naar een winkel en pak ze allemaal eens vast. Dat is ms nog wel het allerbelangrijkste.

    Bespaar tips:
  • Koop het een-na-laatste model, dat scheelt behoorlijk (dus bijv de Canon 350D ipv de 400D)
  • Reken het prijsverschil tussen body en kit uit en kijk of je de kitlens voor minder op marktplaats kan vinden.
  • Vraag je nog eens af of je zeker weet dat je een SLR wilt en waarom. Voor huis-, tuin- en keukengebruik zijn er compacts die voor minder geld meer presteren.
  • Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      dinsdag 27 november 2007 @ 08:59:47 #59
    65960 sanger
    |-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
    pi_54863892
    In het V&A forum staat ook een tweehands Pentax

    [TK]Complete Pentax K100D (o.a. 4 lenzen, 2x2GB, 8xAA+lader)

    Edit: ik zie nu dat de vraagprijs wel erg veel hoger ligt.
    Everything you want is on the other side of fear.
    Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
    pi_54865292
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 08:04 schreef Ynske het volgende:

    [..]

    Waarom vind je dat je meer voorgekookte modes moet hebben als je geen verstand hebt van camera's?
    T lijkt mij juist zo dat als je een camera koopt, je de menu's gaat uitproberen en jezelf ontwikkelen. ipv gebruik te maken van de standaard standen van de camera. In mijn ogen kun je dan ook net zo goed een compact kopen.

    Faja, wil je een digitale of een analoge slr?
    Mocht je richting canon en digitaal kijken is misschien de 350D iets voor je. Deze is nu met kitlens voor469 euro te krijgen.
    Ik wil graag een digitale spiegel reflex.
    pi_54865384
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 08:30 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Wat Ynske zegt. Je mag aannemen dat iemand die een SLR wil gaan kopen bereid en van plan is zich te gaan verdiepen in die camera. Anders kan die persoon beter een compact kopen nietwaar?

    @Faja-Lobi: de instapmodellen van de Canon, Nikon, Pentax, Olympus en Sony zijn allemaal prima in orde. Welke je het meest in orde vindt, hangt af van je voorkeuren. Voor de allerbreedste keuze aan lenzen moet je bij Nikon en Canon zijn, maar voor 99 van de 100 fotografen is dat een overdaad die ze nooit gebruiken. (Enige uitzondering is de Nikon D40, die niet alle Nikon lenzen accepteert) Features als sensorcleaning zijn leuke extra's, maar niet direct van doorslaggevend belang. Gebruiksgemak en hoe ie in de hand ligt, kunnen dat wel zijn, dus ga naar een winkel en pak ze allemaal eens vast. Dat is ms nog wel het allerbelangrijkste.

    Bespaar tips:
  • Koop het een-na-laatste model, dat scheelt behoorlijk (dus bijv de Canon 350D ipv de 400D)
  • Reken het prijsverschil tussen body en kit uit en kijk of je de kitlens voor minder op marktplaats kan vinden.
  • Vraag je nog eens af of je zeker weet dat je een SLR wilt en waarom. Voor huis-, tuin- en keukengebruik zijn er compacts die voor minder geld meer presteren.
  • Een vriend van mij heeft de Nikon D200 (o.a.) en daar heb ik al een aantal keren gebruik van mogen maken. Het is alleen dusdanig prijzig dat ik het er niet voor over heb. Maar zelf heb ik een compact cameraatje, Ixus van Canon, en ik vind de foto's van de spiegelreflex gewoon veel mooier. Ook het vergroten ervan van de grootouders komt beter tot zijn recht (vind ik).
      FOK!Fotograaf / Beeldredactie dinsdag 27 november 2007 @ 10:26:49 #62
    68600 crew  Ynske
    Bedankt voor de zon...
    pi_54865491
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 10:18 schreef Faja-Lobi het volgende:

    [..]

    Ik wil graag een digitale spiegel reflex.
    Dan zou ik iig kijken richting een iets ouder model dus bv de 350 ipv de 400 van canon.
    weet niet waar je woont, maar misschien valt t te regelen dat je er eens mee mag spelen van iemand.
    ik heb m zelf iig ook.

    tuurlijk kun je ook naar andere merken kijken, en ook hier weer naar het iets oudere model. scheelt behoorlijk.
    Today is life -
    the only life you are sure of. Make the most of today.

    Dale Carnegie
    pi_54865629
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 10:26 schreef Ynske het volgende:

    [..]

    Dan zou ik iig kijken richting een iets ouder model dus bv de 350 ipv de 400 van canon.
    weet niet waar je woont, maar misschien valt t te regelen dat je er eens mee mag spelen van iemand.
    ik heb m zelf iig ook.

    tuurlijk kun je ook naar andere merken kijken, en ook hier weer naar het iets oudere model. scheelt behoorlijk.
    Ik woon in de hoofdstad maar van spelen met de camera van een ander komt voorlopig denk ik weinig terecht (binnen nu en heel snel bevallen). Maar Canon en Nikon zijn denk ik wel de betere merken de 350 van Canon is zelfs bekroond tot camera van het jaar 2005/2006 las ik net ergens.
    pi_54865752
    quote:
    Op maandag 26 november 2007 22:53 schreef Faja-Lobi het volgende:
    Aangezien ik nog niet helemaal overtuigd ben van de Nikon D40 heb ik nu even zitten kijken op de site van kieskeurig naar de Canon. Wie o wie heeft er 1 en kan me vertellen hoe of die is in gebruik en wie kan me vertellen wat zoal het verschil is.

    De Canon EOS 30V Date
    http://www.kieskeurig.nl/(...)C1256EFE003E1485.htm

    De Canon EOS 300X
    http://www.kieskeurig.nl/(...)C1256F16004E64E2.htm

    De Canon EOS 3000V
    http://www.kieskeurig.nl/(...)1256DCA0055B9D8.htm#

    Ik ben echt een leek en dus totaal geen verstand van camera's. Wat ik wel weet is wat ik graag wil. Een mooi spiegelreflex cameraatje voor huis, tuin en keuken gebruik. Dus foto's van de kinderen, vakanties, all kinds of daily use. Ik wil er ook max 500 euro aan uitgeven maar misschien als ik eenmaal de smaak te pakken heb er wat meer mee doen (puur hobby materiaal) dus evt ook uit te breiden.

    Wie kan me helpen? Ik heb namelijk geen idee waar ik zoal op moet letten en wat een goed merk camera is. Veel mensen in mijn omgeving zweren bij een Nikon maar ik sta open voor andere suggesties.
    Wat je hier noemt zijn analoge spiegelreflexcamera's.
    Je kan ook kijken naar tweedehands camera's. Bijvoorbeeld de d70 van nikon, prima camera!. Of de 350d van canon.

    Andere merken zijn minder bekend, maar doen zeker niet onder voor nikon of canon. Als ik jou was zou ik in een de mediamarkt ofzo gewoon een heleboel camera's vasthouden. Ik vind nikon zelf prettiger vasthouden, en de bediening vind ik makkelijker. Is wellicht een tik van mij, maar het moet wel "klikken" tussen je camera en jou.
    pi_54867469
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 10:21 schreef Faja-Lobi het volgende:

    [..]

    Een vriend van mij heeft de Nikon D200 (o.a.) en daar heb ik al een aantal keren gebruik van mogen maken. Het is alleen dusdanig prijzig dat ik het er niet voor over heb. Maar zelf heb ik een compact cameraatje, Ixus van Canon, en ik vind de foto's van de spiegelreflex gewoon veel mooier. Ook het vergroten ervan van de grootouders komt beter tot zijn recht (vind ik).


    Ja, het verschil tussen een D200 en een Ixus kan indrukwekkend zijn, zeker als er goed glas op die D200 zit, en nee, ik ben er niet op uit om je de SLR uit je hoofd te praten. Het is alleen dat je zo vaak ziet dat mensen een bak geld uitgeven om 'nu eindelijk eens een goede camera te kopen' en dan toch niet hebben wat ze eigenlijk zochten. DSLRs zijn zonder meer goede camera's, maar veel minder praktisch dan compacts, en het kwaliteitsverschil tussen een instap DSLR-kit en een high-end compact is bescheiden.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54868142
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 12:19 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]



    Ja, het verschil tussen een D200 en een Ixus kan indrukwekkend zijn, zeker als er goed glas op die D200 zit, en nee, ik ben er niet op uit om je de SLR uit je hoofd te praten. Het is alleen dat je zo vaak ziet dat mensen een bak geld uitgeven om 'nu eindelijk eens een goede camera te kopen' en dan toch niet hebben wat ze eigenlijk zochten. DSLRs zijn zonder meer goede camera's, maar veel minder praktisch dan compacts, en het kwaliteitsverschil tussen een instap DSLR-kit en een high-end compact is bescheiden.
    Wat is volgens jou dan een high-end compact? Bij mij valt de Ixus daar namelijk niet onder. Het is een leuk cameraatje en maakt mooie foto's maar niet van de kwaliteit die ik graag zou willen.
    pi_54868303
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 12:57 schreef Faja-Lobi het volgende:

    [..]

    Wat is volgens jou dan een high-end compact? Bij mij valt de Ixus daar namelijk niet onder. Het is een leuk cameraatje en maakt mooie foto's maar niet van de kwaliteit die ik graag zou willen.
    Nee, de ixus niet idd, denk in de richting van een Fuji S5600/5700 danwel S6500, Canon Powershot S3/S5, Sony H-serie, Olympus mu550.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54868336
    quote:
    Op vrijdag 23 november 2007 23:20 schreef ultra_ivo het volgende:

    Van M42 spul heb ik nog een forse gereedschapskist vol.
    Is dat hetzelfde als p-draad? Krijg wel de indruk als ik de advertenties zo zie.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 27 november 2007 @ 13:09:09 #69
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54868338
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 12:57 schreef Faja-Lobi het volgende:

    [..]

    Wat is volgens jou dan een high-end compact? Bij mij valt de Ixus daar namelijk niet onder. Het is een leuk cameraatje en maakt mooie foto's maar niet van de kwaliteit die ik graag zou willen.
    Kijk voor de bedoelde compactcamera's eens een eindje terug in deze topicreeks. Daar komen een heleboel leuke maar vooral veelzijdige compacten langs die kwalitatief bijzonder aardige plaatjes opleveren.
    Bedenk dat binnen het gestelde budget een spiegelreflex nogal minimaal van opzet is en nog met allerhande leuke extraatjes aangekleed wil worden. Een compact kan alles en al vanuit de verpakking. Qua instelmogelijkheden heb je meestal net zoveel als bij een spiegelreflex, dus zowel 'standje safe'-automatiek als handinstelling met controle over zo ongeveer alles.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      dinsdag 27 november 2007 @ 13:18:30 #70
    194524 tgs.
    unleash hell at my command
    pi_54868501
    Ik zat van de week bij zo een foto-dealer rond te kijken en zat eigenlijk stiekum te loeren naar een Nikon alleen de verkoper wist me met hele goede redenen een Canon aan te raden. Ik heb het nog even aangekeken maar twijfel nu heel erg of ik niet gewoon voor een Canon moet gaan ipv een Nikon. Iemand?
    "When there is no peril in the fight, there is no glory in the triumph."
      FOK!Fotograaf / Beeldredactie dinsdag 27 november 2007 @ 13:24:03 #71
    68600 crew  Ynske
    Bedankt voor de zon...
    pi_54868596
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 13:18 schreef tgs. het volgende:
    Ik zat van de week bij zo een foto-dealer rond te kijken en zat eigenlijk stiekum te loeren naar een Nikon alleen de verkoper wist me met hele goede redenen een Canon aan te raden. Ik heb het nog even aangekeken maar twijfel nu heel erg of ik niet gewoon voor een Canon moet gaan ipv een Nikon. Iemand?
    welke redenen kwam hij dan mee aan?
    echt veel verschil zit er in mijn ogen niet in, t is maar wat je prettiger vind gebruiken en dus in de hand vind liggen
    Today is life -
    the only life you are sure of. Make the most of today.

    Dale Carnegie
    pi_54868622
    Dat maakt me benieuwd naar die goede redenen.

    Maar over wat voor soort camera hebben we het? Compact, high-end compact, dSLR?
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 27 november 2007 @ 13:38:38 #73
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54868853
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 13:18 schreef tgs. het volgende:
    Ik zat van de week bij zo een foto-dealer rond te kijken en zat eigenlijk stiekum te loeren naar een Nikon alleen de verkoper wist me met hele goede redenen een Canon aan te raden. Ik heb het nog even aangekeken maar twijfel nu heel erg of ik niet gewoon voor een Canon moet gaan ipv een Nikon. Iemand?
    Ik ben ineens ook erg benieuwd naar die goeie reden (waarbij geldt dat als de verkoper iets zegt dat dat dan niet gelijk is aan wat hij bedoelt)
    Ik gebruik zowel Canon als Nikon als nog weet ik hoeveel andere merken en ontleen daaraan even weinig input om iemand een merk af te raden als input om iets aan te raden.

    Beste recept is nog altijd om die ene te kopen waar je een goed gevoel bij hebt. Kwalitatief zijn ze allemaal gelijkwaardig. Een miskoop doe je niet, hooguit maak je een verkeerde keuze
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54874157
    Welk toestel is volgens de kenners het beste:

    - Panasonic Lumix DMC-FZ8
    - Sony cybershot DSC-H9
    I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand.
    pi_54874661
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 18:47 schreef St.Germain het volgende:
    Welk toestel is volgens de kenners het beste:

    - Panasonic Lumix DMC-FZ8
    - Sony cybershot DSC-H9
    Ze staan beide goed bekend, de Panasonic heeft de naam wat ruisgevoeliger te zijn, maar overall zullen ze elkaar niet veel ontlopen. Ga ze in ieder geval beide eens vasthouden. Bedieningsgemak en 'vasthoudbaarheid' kunnen net het verschil maken.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54874917
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 19:12 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Ze staan beide goed bekend, de Panasonic heeft de naam wat ruisgevoeliger te zijn, maar overall zullen ze elkaar niet veel ontlopen. Ga ze in ieder geval beide eens vasthouden. Bedieningsgemak en 'vasthoudbaarheid' kunnen net het verschil maken.
    Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar de panasonic, vooral omdat sony geen raw-bestanden ondersteunt. Alleen jammer dat het lcd scherm bij de panasonic vast is, wat bij de sony h9 niet het geval is.

    Weet iemand een gelijkaardig toestel (panasonic) waarbij het lcd scherm wel verdraaibaar is?
    I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand.
    pi_54878773
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 08:30 schreef Vliegvrager het volgende:
    Wat Ynske zegt. Je mag aannemen dat iemand die een SLR wil gaan kopen bereid en van plan is zich te gaan verdiepen in die camera. Anders kan die persoon beter een compact kopen nietwaar?
    Als je je alleen beperkt tot de voorgekookte programma's wel, ja. Maar de Nikon D40 heeft juist een hele goede combi van 'scene modes' en (half) handmatige instellingen. Bovendien biedt de D40 heel veel in camera uitleg over wat verschillende instellingen doen/zijn, dus is het volgens mij de beste spiegelreflex voor een leek die wil leren met zijn diafragmawaarde en sluitertijd wil spelen. Ik doelde dus eigenlijk meer op de mogelijkheden tot groei die de D40 biedt dan de hoeveelheid voorgekookte programma's. Dit hebben de spiegelreflexen van Canon en Pentax natuurlijk ook wel, maar het is allemaal net wat makkelijker en overzichtelijker bij de D40/
    quote:
    @Faja-Lobi: de instapmodellen van de Canon, Nikon, Pentax, Olympus en Sony zijn allemaal prima in orde. Welke je het meest in orde vindt, hangt af van je voorkeuren. Voor de allerbreedste keuze aan lenzen moet je bij Nikon en Canon zijn, maar voor 99 van de 100 fotografen is dat een overdaad die ze nooit gebruiken. (Enige uitzondering is de Nikon D40, die niet alle Nikon lenzen accepteert) Features als sensorcleaning zijn leuke extra's, maar niet direct van doorslaggevend belang. Gebruiksgemak en hoe ie in de hand ligt, kunnen dat wel zijn, dus ga naar een winkel en pak ze allemaal eens vast. Dat is ms nog wel het allerbelangrijkste.
    Dit is inderdaad heel belangrijk. Je kunt wel een geweldige camera kopen, maar als ie niet lekker in de hand ligt is het nog steeds niet fijn fotograferen. Ik vond de 400D van Canon bijvoorbeeld veel te klein en licht, maar het is wel een hele goede camera.
    pi_54878980
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 19:24 schreef St.Germain het volgende:

    [..]

    Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar de panasonic, vooral omdat sony geen raw-bestanden ondersteunt. Alleen jammer dat het lcd scherm bij de panasonic vast is, wat bij de sony h9 niet het geval is.

    Weet iemand een gelijkaardig toestel (panasonic) waarbij het lcd scherm wel verdraaibaar is?
    Misschien is dee Fuji S9600 iets voor je. Geen draaibaar LCD-scherm, maar wél eentje die je kunt kantelen. Verder een iets beperktere zoom (10,9 vs. 12), maar dat is denk ik verwaarloosbaar. Wel een redelijke groothoek (28mm), goede resolutie (9mp) en nette prestaties met hoge ISO.
      FOK!Fotograaf / Beeldredactie woensdag 28 november 2007 @ 06:58:59 #79
    68600 crew  Ynske
    Bedankt voor de zon...
    pi_54884121
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 22:37 schreef Dalai_Lama het volgende:

    [..]

    Als je je alleen beperkt tot de voorgekookte programma's wel, ja. Maar de Nikon D40 heeft juist een hele goede combi van 'scene modes' en (half) handmatige instellingen. Bovendien biedt de D40 heel veel in camera uitleg over wat verschillende instellingen doen/zijn, dus is het volgens mij de beste spiegelreflex voor een leek die wil leren met zijn diafragmawaarde en sluitertijd wil spelen. Ik doelde dus eigenlijk meer op de mogelijkheden tot groei die de D40 biedt dan de hoeveelheid voorgekookte programma's. Dit hebben de spiegelreflexen van Canon en Pentax natuurlijk ook wel, maar het is allemaal net wat makkelijker en overzichtelijker bij de D40/.
    dat is jouw persoonlijke mening. Iets wat ik totaal net met je eens bent. Als je wilt beginnen met een SLR kan dat met iedere camera, oefening baart kunst. en daar heb je geen camera voor nodig die zoals jij t noemt in de camera uitlegt. daar bestaat een handleiding voor
    Today is life -
    the only life you are sure of. Make the most of today.

    Dale Carnegie
    pi_54886001
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 06:58 schreef Ynske het volgende:

    [..]

    dat is jouw persoonlijke mening. Iets wat ik totaal net met je eens bent. Als je wilt beginnen met een SLR kan dat met iedere camera, oefening baart kunst. en daar heb je geen camera voor nodig die zoals jij t noemt in de camera uitlegt. daar bestaat een handleiding voor
    Sure, maar het is, zeker een leek, handig om een geheugensteuntje in de camera te hebben, want je neemt niet altijd de handleiding mee (die bij Canon en Nikon volgens mij alleen op de CD-Rom staat..). Daarom is het makkelijk dat je camera laat zien wat er gebeurt wanneer je bv. de diafragma-opening groter of kleiner maakt aan de hand van voorbeelden. Het is een klein detail, maar voor iemand die dit soort dingen absoluut niet weet best handig.

    Oefening baart kunst, ja. Maar met die instelling kun je een leek ook een D300 of 5D aansmeren. Het ging er toch om wat de meest toegankelijke DSLR was voor een leek? In dat geval heeft de D40 in mijn ogen net een klein streepje voor op de andere instapmodellen vanwege zijn menu, dat wennen aan en groeien in fotografie heel makkelijk maakt. En dat is toch wat een leek nodig heeft?

    Bovendien vind ik zelf de K100D super een mooiere camera om mee te beginnen, maar dan is het inderdaad wel nodig de handleiding eerst te lezen.
      FOK!Fotograaf / Beeldredactie woensdag 28 november 2007 @ 10:05:18 #81
    68600 crew  Ynske
    Bedankt voor de zon...
    pi_54886065
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 10:01 schreef Dalai_Lama het volgende:

    [..]

    Sure, maar het is, zeker een leek, handig om een geheugensteuntje in de camera te hebben, want je neemt niet altijd de handleiding mee (die bij Canon en Nikon volgens mij alleen op de CD-Rom staat..). Daarom is het makkelijk dat je camera laat zien wat er gebeurt wanneer je bv. de diafragma-opening groter of kleiner maakt aan de hand van voorbeelden. Het is een klein detail, maar voor iemand die dit soort dingen absoluut niet weet best handig.
    de diafragmaopening kun je op een canon ook gewoon bekijken.
    handleiding alleen op cdrom is ook onzin
    quote:
    Oefening baart kunst, ja. Maar met die instelling kun je een leek ook een D300 of 5D aansmeren. Het ging er toch om wat de meest toegankelijke DSLR was voor een leek? In dat geval heeft de D40 in mijn ogen net een klein streepje voor op de andere instapmodellen vanwege zijn menu, dat wennen aan en groeien in fotografie heel makkelijk maakt. En dat is toch wat een leek nodig heeft?
    Nogmaals in jouw ogen is de D40 een beter toestel, in mijn ogen boeit t echt niet of je voor de D40 gaat of bv de 350D
    lekker naar de winkel gaan en uitproberen wat je t fijnste vind. en niet een keuze maken op hjet wel of niet laten zien van voorbeelden op je toestel.
    quote:
    Bovendien vind ik zelf de K100D super een mooiere camera om mee te beginnen, maar dan is het inderdaad wel nodig de handleiding eerst te lezen.
    dat kan
    Today is life -
    the only life you are sure of. Make the most of today.

    Dale Carnegie
    pi_54894688
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 10:01 schreef Dalai_Lama het volgende:

    [..]

    Sure, maar het is, zeker een leek, handig om een geheugensteuntje in de camera te hebben, want je neemt niet altijd de handleiding mee (die bij Canon en Nikon volgens mij alleen op de CD-Rom staat..). Daarom is het makkelijk dat je camera laat zien wat er gebeurt wanneer je bv. de diafragma-opening groter of kleiner maakt aan de hand van voorbeelden. Het is een klein detail, maar voor iemand die dit soort dingen absoluut niet weet best handig.
    Sorry, maar ik vind dit een onzinnig argument. Als je een dSLR koopt, doe je dat voor langere tijd, en je zit bovendien voor ws nog langere tijd vast aan het merk omdat je een verzameling glaswerk opgebouwd hebt. Om die keuze te baseren op iets wat 'best handig is in het begin', vind ik niet slim. Kijk naar de features, kijk naar de hanteerbaarheid, kijk naar de prijs en maak je keuze.

    Heel bot gezegd: als je camera je uit moet leggen wat het effect is van een kleinere diafragma-opening, is de keuze voor een dSLR ms niet zo heel slim.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54895735
    quote:
    Op dinsdag 27 november 2007 13:07 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Nee, de ixus niet idd, denk in de richting van een Fuji S5600/5700 danwel S6500, Canon Powershot S3/S5, Sony H-serie, Olympus mu550.
    Wat denk je van een Canon Powershot G9 t.o.v. de S5?
    pi_54895883
    Vliegvrager is dit een goede camera?


    Panasonic Lumix DMC-FZ18 Zwart

    http://www.fotokonijnenbe(...)php?id_product=49348
    pi_54895905
    Ik heb al een hele lange interesse in fotografie, maar het geld was altijd een punt waardoor ik nooit echt deze interesse heb doorgezet.

    Nou is de tijd daar dat het geld niet zo' n heel groot punt meer is en ben ik een beetje aan het rondkijken wat nou een interessante camera is.

    Ik heb altijd een oogje gehad op de 350D. Ga zoiets natuurlijk niet nieuw kopen en dus heb ik een beetje op marktplaats gekeken. Nou blijkt die camera heel gewillig, waardoor de prijs toch aardig hoog blijft. Nou zag ik ook een 300D voorbij komen. Die liggen toch mooi in het budget. Nou is mijn vraag of dit een goede camera is voor een beginnende "fotograaf"?
    Of liggen de kwaliteitsverschillen tussen de 300D en de 350D zover dat het toch beter is 200 euro meer te besteden en de 350D aan te schaffen?

    Zijn er troiuwens uberhaupt nog wel lenzen te krijgen voor de camera's of is alles overgestapt naar de 400D?
    En weet iemand toevallig nog een goede site over informatie over lenzen, want dat is iets waar ik nog niet helemaal in verdiept heb.....

    Bedankt alvast
    Typ- en spellingsfouten voorbehouden.
    pi_54897548
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 16:16 schreef Faja-Lobi het volgende:
    Vliegvrager is dit een goede camera?


    Panasonic Lumix DMC-FZ18 Zwart

    http://www.fotokonijnenbe(...)php?id_product=49348
    Ze hebben bij dpreview.net beide camera's (G9 en Panasonic Lumix DMC-FZ18) getest
    beide linkjes linken naar de conclusie:
    Canon PowerShot G9
    Panasonic Lumix DMC-FZ18

    De G9 krijgt dus een betere waardering, al zie je dat niet terug in de voorbeeldfoto's op die site. Voor de prijs maakt het bijna niet uit welke je kiest.
    pi_54897786
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 16:16 schreef Boy_Snakeye het volgende:
    Ik heb al een hele lange interesse in fotografie, maar het geld was altijd een punt waardoor ik nooit echt deze interesse heb doorgezet.

    Nou is de tijd daar dat het geld niet zo' n heel groot punt meer is en ben ik een beetje aan het rondkijken wat nou een interessante camera is.

    Ik heb altijd een oogje gehad op de 350D. Ga zoiets natuurlijk niet nieuw kopen en dus heb ik een beetje op marktplaats gekeken. Nou blijkt die camera heel gewillig, waardoor de prijs toch aardig hoog blijft. Nou zag ik ook een 300D voorbij komen. Die liggen toch mooi in het budget. Nou is mijn vraag of dit een goede camera is voor een beginnende "fotograaf"?
    Of liggen de kwaliteitsverschillen tussen de 300D en de 350D zover dat het toch beter is 200 euro meer te besteden en de 350D aan te schaffen?

    Zijn er troiuwens uberhaupt nog wel lenzen te krijgen voor de camera's of is alles overgestapt naar de 400D?
    En weet iemand toevallig nog een goede site over informatie over lenzen, want dat is iets waar ik nog niet helemaal in verdiept heb.....

    Bedankt alvast
    Volgens mij bedoel je gewild .

    Een nieuwer model is meestal wel beter dan het oudere model, maar volgens mij heb je aan de 300D geen slechte camera. Zeker als je net nieuw bent in de dSLR markt lijkt me dat een prima camera om mee te beginnen. Canon gebruikt het EF(-S) systeem, en daar kunnen de meeste moderne canon-camera's mee overweg.
    Wikipedia over lenzen
    pi_54898162
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 16:16 schreef Boy_Snakeye het volgende:

    Zijn er troiuwens uberhaupt nog wel lenzen te krijgen voor de camera's of is alles overgestapt naar de 400D?
    En weet iemand toevallig nog een goede site over informatie over lenzen, want dat is iets waar ik nog niet helemaal in verdiept heb.....

    Bedankt alvast
    Dat lijkt me inderdaad heel verstandig. Als je je eerst inleest voor je wat koopt, kun je ook al een beetje bedenken wat je wilt en wat je nodig hebt. Ik zou ook eens de topics hier in FOT in de gaten houden, daar komt vaak erg veel nuttige informatie voorbij. Vooral de serie "Het grote lenzentopic" is erg interessant wat lenzen betreft, ook de eerdere delen.

    Heb je trouwens nu ook al een camera, of helemaal nog niets om te fotograferen? Ik zou sowieso ook eens nadenken over de voor- en nadelen van een spiegelreflexcamera, compacts kunnen vaak ook veel en zijn ideaal om mee te beginnen.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_54898410
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 17:36 schreef Elefes het volgende:

    [..]

    Compacts kunnen vaak ook veel en zijn ideaal om mee te beginnen.
    Dat is waar, aan de andere kant kost een 300D tweedehands ongeveer even veel als een stevige compactcamera.
    pi_54899461
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 17:46 schreef L0we het volgende:

    [..]

    Dat is waar, aan de andere kant kost een 300D tweedehands ongeveer even veel als een stevige compactcamera.
    Dat zou kunnen Maar daarom is het wel handig om af te wegen wat je precies wilt, een compact is toch een stukje handzamer en je blijft niet bijkopen aan meer en beter, net als bij een spiegelreflex
    Wel een afweging om even serieus over na te denken, vind ik.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_54900996
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 17:22 schreef L0we het volgende:

    [..]

    Volgens mij bedoel je gewild .
    Oeps, dat bedoelde ik
    quote:
    Een nieuwer model is meestal wel beter dan het oudere model, maar volgens mij heb je aan de 300D geen slechte camera. Zeker als je net nieuw bent in de dSLR markt lijkt me dat een prima camera om mee te beginnen. Canon gebruikt het EF(-S) systeem, en daar kunnen de meeste moderne canon-camera's mee overweg.
    Wikipedia over lenzen
    Bedankt voor de link
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 17:36 schreef Elefes het volgende:

    [..]

    Dat lijkt me inderdaad heel verstandig. Als je je eerst inleest voor je wat koopt, kun je ook al een beetje bedenken wat je wilt en wat je nodig hebt. Ik zou ook eens de topics hier in FOT in de gaten houden, daar komt vaak erg veel nuttige informatie voorbij. Vooral de serie "Het grote lenzentopic" is erg interessant wat lenzen betreft, ook de eerdere delen.
    Heb dat topic weleens doorgelopen, maar omdat ik niet echt thuis ben weet niet ik ook niet wat het betekent als een lens zoveel mm heeft.
    quote:
    Heb je trouwens nu ook al een camera, of helemaal nog niets om te fotograferen?
    Heb ooit een keer een kodak gekocht 3MP, niet veel bijzonders. Wel eens wat leuke foto's kunnen maken zoals deze:
    quote:
    Ik zou sowieso ook eens nadenken over de voor- en nadelen van een spiegelreflexcamera, compacts kunnen vaak ook veel en zijn ideaal om mee te beginnen.
    Ja, volgens mij verschillen de prijzen met een 2e hands dSLR dan niet veel meer.
    Typ- en spellingsfouten voorbehouden.
    pi_54901469
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 19:29 schreef Boy_Snakeye het volgende:

    Heb dat topic weleens doorgelopen, maar omdat ik niet echt thuis ben weet niet ik ook niet wat het betekent als een lens zoveel mm heeft.
    [..]

    Heb ooit een keer een kodak gekocht 3MP, niet veel bijzonders. Wel eens wat leuke foto's kunnen maken zoals deze:
    [ afbeelding ]
    [..]
    Als ik jou was zou ik beginnen met een boek lenen / kopen over fotografie. Als je begint aan een spiegelreflexcamera is het eigenlijk een must om de basisbeginselen van fotografie te kennen. Anders kan je net zo goed een compactcamera nemen vind ik. Uiteindelijk is het niet de camera die de foto maakt, maar juist jijzelf.
      Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 28 november 2007 @ 21:41:14 #93
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54905212
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 17:46 schreef L0we het volgende:

    [..]

    Dat is waar, aan de andere kant kost een 300D tweedehands ongeveer even veel als een stevige compactcamera.
    Hou er bij aanschaf van een tweedehands digitale reflex rekening mee dat ze nogal wat bewegende onderdelen hebben en daarom slijtagegevoelig zijn. In de tijd dat die dingen nog op filmpjes liepen ging een spiegelreflex met gemak twintig jaar mee, de digitale reflexen lijken me niet zo'n lang leven beschoren, er wordt gewoon veel meer mee gefotografeerd.
    Een tweedehands 300D of zelfs 350D zou ik dan ook alleen kopen van iemand waarvan ikweet hoeveel ie op de teller heeft gejast.
    Blijft budgettechnisch nog het verschijnsel dat je er met een digitale reflex alleen niet bent, het ding wil nog aangekleed worden en dat pakt zelfs met wind mee altijd duurder uit dan je oorspronkelijk van plan was.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54912203
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 16:11 schreef Faja-Lobi het volgende:

    [..]

    Wat denk je van een Canon Powershot G9 t.o.v. de S5?
    De G9 is een ander type camera, oogt veel bescheidener en heeft minder zoom. Optisch is ie erg goed, maar dat is de S5 ook. Het is eigenlijk gewoon net welk type je aanspreekt en wat er lekker in de hand ligt. . Beide Camera's hebben overigens een voorganger (S3, G7) op de markt die goedkoper is en zeker niet slechter.

    De panasonic die je noemt is ook goed, vergelijkbaar met de S3/S5, met iets mindere prestaties (meer ruis) bij weinig licht.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54912265
    quote:
    Op woensdag 28 november 2007 16:16 schreef Boy_Snakeye het volgende:

    Of liggen de kwaliteitsverschillen tussen de 300D en de 350D zover dat het toch beter is 200 euro meer te besteden en de 350D aan te schaffen?
    Veel verstandige dingen zijn inmiddels al gezegd. Ik voeg alleen nog even de belangrijkste verschillen tussen de 300D en de 350D toe:
  • De 300 is een stuk groter, en dan bedoel ik echt een stuk
  • De 300 is traahaag met wegschrijven en terughalen naar en van het kaartje
  • De 300 ruist veel meer bij hoge ISO
  • Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54912959
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 07:47 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Veel verstandige dingen zijn inmiddels al gezegd. Ik voeg alleen nog even de belangrijkste verschillen tussen de 300D en de 350D toe:
  • De 300 is een stuk groter, en dan bedoel ik echt een stuk
  • De 300 is traahaag met wegschrijven en terughalen naar en van het kaartje
  • De 300 ruist veel meer bij hoge ISO
  • Het is de vraag of dat 200 euro verschil rechtvaardigd.
    de 300 kan een stuk groter zijn, maar dat vind ik persoonlijk prettiger vasthouden.
    De traagheid bij het wegschrijven en terughalen heb ik bij mijn camera ook, je moet er even aan wennen, maar er is goed mee te leven.
    Hogere isowaarden dan 200 gebruik ik zelf bijna nooit, en ik zou ook geen ¤200 neerleggen voor betere prestaties.

    Kortom, het is heel erg afhankelijk van de eisen die je aan een camera stelt, en wat je budget is.
    pi_54913714
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 07:36 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    De G9 is een ander type camera, oogt veel bescheidener en heeft minder zoom. Optisch is ie erg goed, maar dat is de S5 ook. Het is eigenlijk gewoon net welk type je aanspreekt en wat er lekker in de hand ligt. . Beide Camera's hebben overigens een voorganger (S3, G7) op de markt die goedkoper is en zeker niet slechter.
    De G9 heeft 12.1 mpixels en de S5 8.0 zit daar dan niet veel verschil in?
    Het is toch hoe meer mpixels hoeveel beter de kwaliteit van de foto?
    pi_54913738
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 09:11 schreef L0we het volgende:

    [..]

    Het is de vraag of dat 200 euro verschil rechtvaardigd.
    de 300 kan een stuk groter zijn, maar dat vind ik persoonlijk prettiger vasthouden.
    De traagheid bij het wegschrijven en terughalen heb ik bij mijn camera ook, je moet er even aan wennen, maar er is goed mee te leven.
    Hogere isowaarden dan 200 gebruik ik zelf bijna nooit, en ik zou ook geen ¤200 neerleggen voor betere prestaties.

    Kortom, het is heel erg afhankelijk van de eisen die je aan een camera stelt, en wat je budget is.
    Ik zeg ook nergens dat dat 200 E verschil rechtvaardigt. Dat is voor iedereen verschillend, ik som alleen de feitelijke verschillen op. De schrijfsnelheid en ruisgevoeigheid zijn bij normaal gebruik geen probleem, maar concerten en bruiloften moet je met een 300D maar even uit je hoofd zetten. De grootte is voor de 1 een voordeel, voor de ander een nadeel. Ik zou zelf niet kunnen wennen aan de miniatuurtjes die de 350 en de 400 zijn vergeleken bij de 300.

    Ik ben zelf toevallig tegen mijn 300D aangelopen en had geluk: was van een oud vrouwtje geweest en had altijd binnen gestaan. Als ik niet tegen een 300 was aangelopen, was het vrijwel zeker geen Canon geworden.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54914005
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 10:01 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Ik zeg ook nergens dat dat 200 E verschil rechtvaardigt. Dat is voor iedereen verschillend, ik som alleen de feitelijke verschillen op. De schrijfsnelheid en ruisgevoeigheid zijn bij normaal gebruik geen probleem, maar concerten en bruiloften moet je met een 300D maar even uit je hoofd zetten. De grootte is voor de 1 een voordeel, voor de ander een nadeel. Ik zou zelf niet kunnen wennen aan de miniatuurtjes die de 350 en de 400 zijn vergeleken bij de 300.

    Ik ben zelf toevallig tegen mijn 300D aangelopen en had geluk: was van een oud vrouwtje geweest en had altijd binnen gestaan. Als ik niet tegen een 300 was aangelopen, was het vrijwel zeker geen Canon geworden.
    In eerste instantie wil ik ook niet achter elkaar foto's gaan maken. Dus het wegschrijven is nog niet zo van belang. Daar valt ook, wat net is gezegd, mee te leven.
    Ruis is iets wat ik niet wil hebben. Als je soms kijkt in FOT hoe mooi sommige foto's zijn, dan heb ik het gevoel "Dat moet ik ook", dus dan zou de 350 voor mij een betere keus zijn. Ik ga eens op zoek naar wat foto's die met de 350 en de 300 zijn gemaakt.
    En dat de 300 groter is, tja, sowieso is alles groter dan wat ik tot nu toe in mijn handen heb gehad. Dus het zal toch wennen zijn, welke ik ook zal aanschaffen.
    Typ- en spellingsfouten voorbehouden.
    pi_54914012
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 09:59 schreef Faja-Lobi het volgende:

    [..]

    De G9 heeft 12.1 mpixels en de S5 8.0 zit daar dan niet veel verschil in?
    Het is toch hoe meer mpixels hoeveel beter de kwaliteit van de foto?
    Ja en nee. Megapixels zijn op zichzelf goed voor de kwaliteit van je foto (hogere resolutie), maar in hun haast om elkaar te overtroeven in de megapixel race, 'vergeten' fabrikanten nogal eens dat het proppen van meer megapixels op een even grote sensor zijn beperkingen heeft. Lees dit maar eens Nu geloof ik, maar dat weet ik niet zeker Sok, help! dat de G-serie iets grotere sensoren heeft, dus dan zou ie meer megapixels aan moeten kunnen.

    Voor compacts kun je normaal gesproken stellen dat de kwaliteitswinst boven de 6 MP marginaal is, terwijl je met 5 MP eigenlijk ieder formaat afdruk aankunt (zie het eerdere linkje). Sommige mensen roepen dan nog wel eens dat meer MPs meer ruimte geeft om uistnedes te maken, maar ook dat is beperkt, vanwege het proppen op de sensor en omdat de lenzen van de meeste camera's ook weer niet zo scherp zijn.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54914079
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 09:59 schreef Faja-Lobi het volgende:

    [..]

    De G9 heeft 12.1 mpixels en de S5 8.0 zit daar dan niet veel verschil in?
    Het is toch hoe meer mpixels hoeveel beter de kwaliteit van de foto?
    Nee, juist niet. 6 megapixels is meestal ruim voldoende. Vaak wordt het gebruikt als verkooppraatje. De sensor die in de camera zit wordt niet groter, alleen het aantal megapixels. Doordat er meer megapixels uit dezelfde grootte van de sensor moet komen heb je per pixel minder licht, wat er voor zorgt dat de signalen digitaal versterkt moeten worden wat weer voor extra ruis zorgt.

    Kortom: megapixels zeggen heel weinig, let vooral op de verdere kwaliteit van de camera

    [ Bericht 0% gewijzigd door L0we op 29-11-2007 10:29:24 (nogal stomme typo :P) ]
    pi_54914133
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 10:15 schreef Boy_Snakeye het volgende:

    [..]

    In eerste instantie wil ik ook niet achter elkaar foto's gaan maken. Dus het wegschrijven is nog niet zo van belang. Daar valt ook, wat net is gezegd, mee te leven.
    Ruis is iets wat ik niet wil hebben. Als je soms kijkt in FOT hoe mooi sommige foto's zijn, dan heb ik het gevoel "Dat moet ik ook", dus dan zou de 350 voor mij een betere keus zijn. Ik ga eens op zoek naar wat foto's die met de 350 en de 300 zijn gemaakt.
    En dat de 300 groter is, tja, sowieso is alles groter dan wat ik tot nu toe in mijn handen heb gehad. Dus het zal toch wennen zijn, welke ik ook zal aanschaffen.
    Alle foto's op mijn site zijn gemaakt met een 300D. Daar zul je geen ruis op zien. Die ruis begint pas bij 400 ISO (okay bij 200, maar dan moet je op 100% kijken om het zelfs maar te kunnen zien). De vraag die je je moet stellen is of je vaak in situaties met weinig licht zult fotograferen (concerten, bruiloften, kerken) en of je bereid bent daar lichtsterke lenzen voor aan te schaffen. Die zijn wat duurder, maar hoeven niet gelijk peperduur te zijn.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54914164
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 10:15 schreef Boy_Snakeye het volgende:

    [..]

    Ruis is iets wat ik niet wil hebben. Als je soms kijkt in FOT hoe mooi sommige foto's zijn, dan heb ik het gevoel "Dat moet ik ook", dus dan zou de 350 voor mij een betere keus zijn. Ik ga eens op zoek naar wat foto's die met de 350 en de 300 zijn gemaakt.
    300D: http://www.dpreview.com/gallery/canoneos300d_samples/
    350D: http://www.dpreview.com/gallery/canoneos350d_samples1/

    Ruis gaat waarschijnljik alleen maar opspelen als je hogere iso-waarden gebruikt. (=hogere lichtgevoeligheid)

    edit: alweer spuit 11
    pi_54915097
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 10:21 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Alle foto's op mijn site zijn gemaakt met een 300D. Daar zul je geen ruis op zien. Die ruis begint pas bij 400 ISO (okay bij 200, maar dan moet je op 100% kijken om het zelfs maar te kunnen zien). De vraag die je je moet stellen is of je vaak in situaties met weinig licht zult fotograferen (concerten, bruiloften, kerken) en of je bereid bent daar lichtsterke lenzen voor aan te schaffen. Die zijn wat duurder, maar hoeven niet gelijk peperduur te zijn.
    Ik zal in eerste instantie buiten gaan fotograferen. Ben altijd een "sucker" voor lucht geweest. Hoe het soms 's avonds over 's morgens eruit kan zien fascinerend uitzien en wil ik eindelijk eens goed vastleggen.
    Ook wil ik mijn vriendin voor de camera gooien. Die is het al gewend, dus dat scheelt
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 10:22 schreef L0we het volgende:

    [..]

    300D: http://www.dpreview.com/gallery/canoneos300d_samples/
    350D: http://www.dpreview.com/gallery/canoneos350d_samples1/

    Ruis gaat waarschijnljik alleen maar opspelen als je hogere iso-waarden gebruikt. (=hogere lichtgevoeligheid)

    edit: alweer spuit 11
    Kijk das een site dat ik zocht. Zat ook al een beetje rond te neuzen op flickr. En ik was al een beetje op de hoogte van de ISO waardes, maar wanneer nou echt ruis op zou treden is me nou al een stuk duidelijker.

    Denk dat het 1 van deze 4 camera's gaat worden
    http://www.letsgodigital.(...)7-921-1587-1628.html
    Typ- en spellingsfouten voorbehouden.
      FOK!Fotograaf / Beeldredactie donderdag 29 november 2007 @ 11:14:50 #105
    68600 crew  Ynske
    Bedankt voor de zon...
    pi_54915229
    Als deze nog niet weg is, is het misschien ook een optie voor jullie zoekende.
    [TK] Canon Powershot S3 IS, superzoom digicam
    Today is life -
    the only life you are sure of. Make the most of today.

    Dale Carnegie
    pi_54916064
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 11:08 schreef Boy_Snakeye het volgende:


    Denk dat het 1 van deze 4 camera's gaat worden
    http://www.letsgodigital.(...)7-921-1587-1628.html

    Ik ben altijd een beetje verbaasd als mensen een keuzesetje hebben waarin zowel compacts als dSLRs voorkomen. True, deze compacts komen heel behoorlijk in de buurt van wat je met een dSLR-instapkitje aan foto’s maakt, maar we hebben het toch wel over een ander soort van fotograferen.

    Compacts zijn vooral heel gemakkelijk: veel features zonder gesleep met lenzen en gedoe met wisselen. DSLRs stellen daar ongekende doorgroeimogelijkheden tegenover, met eveneens ongekende prijskaartjes.

    De compacts die je hier aangeeft zijn prima allrounders, ook voor creatief hobbygebruik. Wil je dezelfde features en vergelijkbare kwaliteit met een dSLR, zit je richting E900 (obv nieuwprijzen). Wil je specialiseren of (nog) meer kwaliteit, dan ontkom je niet aan een dSLR. Denk voor jezelf nog eens goed na, en kies bij twijfel voor de compact. De overstap kun je altijd nog maken en dan heb je aan je compact een goede back-up voor als je niet wilt sjouwen.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_54916343
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 11:50 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Ik ben altijd een beetje verbaasd als mensen een keuzesetje hebben waarin zowel compacts als dSLRs voorkomen. True, deze compacts komen heel behoorlijk in de buurt van wat je met een dSLR-instapkitje aan foto’s maakt, maar we hebben het toch wel over een ander soort van fotograferen.

    Compacts zijn vooral heel gemakkelijk: veel features zonder gesleep met lenzen en gedoe met wisselen. DSLRs stellen daar ongekende doorgroeimogelijkheden tegenover, met eveneens ongekende prijskaartjes.

    De compacts die je hier aangeeft zijn prima allrounders, ook voor creatief hobbygebruik. Wil je dezelfde features en vergelijkbare kwaliteit met een dSLR, zit je richting E900 (obv nieuwprijzen). Wil je specialiseren of (nog) meer kwaliteit, dan ontkom je niet aan een dSLR. Denk voor jezelf nog eens goed na, en kies bij twijfel voor de compact. De overstap kun je altijd nog maken en dan heb je aan je compact een goede back-up voor als je niet wilt sjouwen.
    Ik heb gewoon eens de top gekeken wat hun op de site hebben staan en wat ik eigenlijk een oog op had, vandaar deze 4 camera's. Ik heb ook even de foto's vergeleken van de camera's en nou valt de s5 toch af, vind de kwaliteit daarin toch net iets minder.

    Over het uitbreiden. Tja, ik denk dat in eerste instantie nog niet gaat gebeuren. Het lijkt me enorm leuk om te fotograferen, maar of ik het ook daadwerklijk kan is de vraag. Dus eerst maar eens proberen en dus zou ik af kunnen stappen van de dSLR varianten en toch overstappen naar de Panasonic.....

    Trouwens een goeie site gevonden met vergelijkingen.
    http://alatest.nl/

    [ Bericht 3% gewijzigd door Boy_Snakeye op 29-11-2007 12:34:09 ]
    Typ- en spellingsfouten voorbehouden.
    pi_54921074
    Ik zit net met een vriend van mij de 350 EOS D te bekijken en hij zegt dat hij persoonlijk voor de D40 X zou gaan

    http://www.digicamshop.nl(...)it-18-55mm-lens.html

    http://www.cameranu.nl/artikel/6269

    Behalve dat de D40 X 6 maanden oud is en de 350 EOS D ouder maakt het nog veel verschil (behalve de prijs)??
      donderdag 29 november 2007 @ 15:40:00 #109
    65960 sanger
    |-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
    pi_54921200
    De D40x wordt meer gezien als concurrent voor de 400D. Denk dat de D40x iets beter is als de 350D.
    Everything you want is on the other side of fear.
    Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
    pi_54921204
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 15:33 schreef Faja-Lobi het volgende:
    Ik zit net met een vriend van mij de 350 EOS D te bekijken en hij zegt dat hij persoonlijk voor de D40 X zou gaan

    http://www.digicamshop.nl(...)it-18-55mm-lens.html

    http://www.cameranu.nl/artikel/6269

    Behalve dat de D40 X 6 maanden oud is en de 350 EOS D ouder maakt het nog veel verschil (behalve de prijs)??
    Waarom zou hij voor de D40X gaan?

    In mijn ogen maakt het heel veel uit. De D40X ondersteunt niet de functie van autofocus op alle geschikte lenzen, waardoor je beperkt bent in je keuze (of alleen handmatig kunt focussen, maar de kans dat je dat wilt is heel klein).
    Persoonlijk zou ik dus de D40X juist niet kiezen, of het moet zijn dat je niet uit wilt breiden met lenzen etc. (maar dan is een dSLR ook niet de beste keuze ws).
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_54921283
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 15:40 schreef sanger het volgende:
    De D40x wordt meer gezien als concurrent voor de 400D. Denk dat de D40x iets beter is als de 350D.
    De 400D is dan nog beter dan de 350D ???
      donderdag 29 november 2007 @ 15:49:47 #112
    65960 sanger
    |-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
    pi_54921408
    De 400D is de opvolger van de 350D (en dus ook duurder)
    Everything you want is on the other side of fear.
    Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
      donderdag 29 november 2007 @ 15:51:19 #113
    65960 sanger
    |-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
    pi_54921446
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 15:40 schreef Elefes het volgende:

    [..]

    Waarom zou hij voor de D40X gaan?

    In mijn ogen maakt het heel veel uit. De D40X ondersteunt niet de functie van autofocus op alle geschikte lenzen, waardoor je beperkt bent in je keuze (of alleen handmatig kunt focussen, maar de kans dat je dat wilt is heel klein).
    Persoonlijk zou ik dus de D40X juist niet kiezen, of het moet zijn dat je niet uit wilt breiden met lenzen etc. (maar dan is een dSLR ook niet de beste keuze ws).
    Dat is wel het nadeel van de D40x (en bij mij reden hem niet te nemen). Neemt niet weg dat de D40x als camera wat moderner is dan de 350D.
    Everything you want is on the other side of fear.
    Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
    pi_54921476
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 15:49 schreef sanger het volgende:
    De 400D is de opvolger van de 350D (en dus ook duurder)
    Maar wat ik bedoel te vragen is of een opvolger ook standaard gelijk beter is of dat het qua kwaliteit weinig verschil maakt?
      donderdag 29 november 2007 @ 15:54:25 #115
    65960 sanger
    |-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
    pi_54921500
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 15:52 schreef Faja-Lobi het volgende:

    [..]

    Maar wat ik bedoel te vragen is of een opvolger ook standaard gelijk beter is of dat het qua kwaliteit weinig verschil maakt?
    Er zijn altijd wat verbeteringen. Voor de kwaliteit van de foto hoeft dat niet altijd verschil te maken. Vergelijk de 350D, D40x en 400D anders eens op DPreview.com
    Everything you want is on the other side of fear.
    Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
      Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 29 november 2007 @ 16:35:42 #116
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54922401
    quote:
    Op donderdag 29 november 2007 15:52 schreef Faja-Lobi het volgende:

    [..]

    Maar wat ik bedoel te vragen is of een opvolger ook standaard gelijk beter is of dat het qua kwaliteit weinig verschil maakt?
    Hangt er vanaf of de 'opvolger' een upgrade is op een bestaand model zoals Canon steeds binnen zijn camerareeksen doet of dat je een camera hebt die in de basis compleet anders is.
    Tussen een EOS350D en een 400D zit niet zo belazerd veel verschil. In de bediening zit er tussen een Nikon D50 en een D40 weer wel een wereld van verschil (qua resultaat ga je dat niet zo snel merken) de D40 is een totaal ander concept als de D50 wat meer een gesonjabakkerde D70 was
    Verschillen die je in de foto's merkt zijn er pas wanneer je in zo'n cameralijn over een paar generaties gaat kijken. De EOS800D zal dus merkbaar andere resultaten opleveren als nu een 350D of 400D, maar met zijn voorganger zal ie weinig verschillen. Gaat dus heel geleidelijk.

    Opvolgers zijn trouwens niet noodzakelijk beter dan hun voorgangers. Kijk je in het compactensegment een paar jaar terug, dan was een Canon G6 een prachtcamera, de G7 die erna kwam was een regelrechte tegenvaller, zowel qua concept als qua resultaten.

    De ontwikkeling van digitale camera's gaat momenteel niet meer zo snel dat je niet met een modelletje van vorig jaar intens gelukkig kunt worden
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54939577
    Budget: 400/500 euro
    Formaat: SLR-like of D-SLR Body
    Doel: Landschappen, Portretten, Architectuur
    Fotograaf: Gebruikgsgemak is belangrijk, liefst niet te veel met de handleiding kloten
    Huidige camera: Samsung Digimax A503. Leuk dingentje maar veel te basic. Ik wil er nu ook een tripod bij.
    Deze is leuk voor "dr bij"
    Welke camera’s twijfel je over: Canon of Nikon. Dan de instap modellen
    Bijzonderheden: Accu zou wel handig zijn maar niet noodzakelijk. Graag ook met goede shutter speed. Verder heb ik er ( nog ) niet veel verstand van..
      Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 30 november 2007 @ 11:30:14 #118
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54941815
    quote:
    Op vrijdag 30 november 2007 09:46 schreef kbeurden het volgende:
    Budget: 400/500 euro
    Formaat: SLR-like of D-SLR Body
    Doel: Landschappen, Portretten, Architectuur
    Fotograaf: Gebruikgsgemak is belangrijk, liefst niet te veel met de handleiding kloten
    Huidige camera: Samsung Digimax A503. Leuk dingentje maar veel te basic. Ik wil er nu ook een tripod bij.
    Deze is leuk voor "dr bij"
    Welke camera’s twijfel je over: Canon of Nikon. Dan de instap modellen
    Bijzonderheden: Accu zou wel handig zijn maar niet noodzakelijk. Graag ook met goede shutter speed. Verder heb ik er ( nog ) niet veel verstand van..
    Met dat budget kom je als je wat mogelijkheden wilt al snel bij een superzoomcompact uit. Voor het bedrag heb je qua spiegelreflex net een body met standaardzoom en dan is het min of meer een beetje op.

    Wat versta je onder 'goede shutter speed' Die getalletjes die daarbij in folders en bij reviews staan zien er wel erg blitsy uit vooral als er een 8000 tussen zit, in de praktijk heb je daar pas wat aan wanneer men er eindelijk in slaagt om 's morgens een stuk of vier zonnen te laten opgaan. Zelfs de meeste compacten hebben tegenwoordig al een minimale tijd van 1/2000s.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_54942451
    quote:
    Op vrijdag 30 november 2007 11:30 schreef Ouwesok het volgende:

    [..]

    Met dat budget kom je als je wat mogelijkheden wilt al snel bij een superzoomcompact uit. Voor het bedrag heb je qua spiegelreflex net een body met standaardzoom en dan is het min of meer een beetje op.

    Wat versta je onder 'goede shutter speed' Die getalletjes die daarbij in folders en bij reviews staan zien er wel erg blitsy uit vooral als er een 8000 tussen zit, in de praktijk heb je daar pas wat aan wanneer men er eindelijk in slaagt om 's morgens een stuk of vier zonnen te laten opgaan. Zelfs de meeste compacten hebben tegenwoordig al een minimale tijd van 1/2000s.
    IK dnek dat hij bedoelt dat hij op zoek is naar een camera met een lage shutterlag (snelle respons dus)
    pi_54942807
    quote:
    Op vrijdag 30 november 2007 11:56 schreef L0we het volgende:

    [..]

    IK dnek dat hij bedoelt dat hij op zoek is naar een camera met een lage shutterlag (snelle respons dus)
    Klopt, excuses. Ik weet echt totaal niet waar ik op moet zoeken. Vandaar ook mijn vraag hier
      Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 30 november 2007 @ 12:21:04 #121
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_54942972
    quote:
    Op vrijdag 30 november 2007 11:56 schreef L0we het volgende:

    [..]

    IK dnek dat hij bedoelt dat hij op zoek is naar een camera met een lage shutterlag (snelle respons dus)
    Ik schrik inmiddels nergens meer van

    Voor de betere superzoomcompacten geldt momenteel dat de ontspanvertraging niet echt veel langer is dan bij een spiegelreflex (ook die moet scherpstellen en er moet ook nog even een spiegel aan de kant voor de opname). Alleen onder beroerde omstandigheden kan de AF wat traagjes worden, maar als je een beetje met je ontspanknop leert omgaan is er zelfs dan nog een goed getimede opname mee te maken. Onder die omstandigheden is de trefzekerheid van een spiegelreflex overigens ook niet meer wat je er graag van zou willen zien.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      vrijdag 30 november 2007 @ 13:20:21 #122
    65960 sanger
    |-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
    pi_54944331
    Als iemand een 300D zoekt

    [TK] Canon 300D
    Everything you want is on the other side of fear.
    Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
      zaterdag 1 december 2007 @ 15:47:54 #123
    69655 mordradead
    Wat is een leesje?
    pi_54968752
    Ik vind zo af en toe foto's maken ook wel leuk daarom kocht ik een camera (Kodak V610), van deze camera maakt m'n moeder ook veel gebruik en omdat ze weet hoe hij werkt wil ze hem van me overkopen.
    Ikzelf wil wel iets verder gaan, ik zou graag zoiets als bovenstaand kopen en in die pricerange gaan zitten. Wat zijn leuke 2e hands camera's voor 300/350 euro? en waar moet ik op letten bij het speuren naar zo'n ding?

    6 megapixels had m'n oude compactcamera ook dus dat is genoeg... naar welke merken en types moet ik kijken, Canon/Nikon/Pentax?

    edit: even gezocht, dit soort camera's dus... is er iets over te zeggen?
    Pentax IST-D
    Nikon D40X
    Nikon D50
    Canon EOS 300D

    [ Bericht 79% gewijzigd door mordradead op 01-12-2007 16:08:38 ]
    Bernie en ik zijn tof.
    pi_54970935
    quote:
    Op zaterdag 1 december 2007 15:47 schreef mordradead het volgende:
    Ik vind zo af en toe foto's maken ook wel leuk daarom kocht ik een camera (Kodak V610), van deze camera maakt m'n moeder ook veel gebruik en omdat ze weet hoe hij werkt wil ze hem van me overkopen.
    Ikzelf wil wel iets verder gaan, ik zou graag zoiets als bovenstaand kopen en in die pricerange gaan zitten. Wat zijn leuke 2e hands camera's voor 300/350 euro? en waar moet ik op letten bij het speuren naar zo'n ding?

    6 megapixels had m'n oude compactcamera ook dus dat is genoeg... naar welke merken en types moet ik kijken, Canon/Nikon/Pentax?

    edit: even gezocht, dit soort camera's dus... is er iets over te zeggen?
    Pentax IST-D
    Nikon D40X
    Nikon D50
    Canon EOS 300D
    Waarom wil je precies een digitale spiegelreflex kopen?
    Je hebt nog maar weinig ervaring met fotografie en je maakt maar af en toe foto's. Met dit budget ga je tweedehands denk ik nog niet eens een goede camera vinden (plus daarbij nog het feit dat je bij een spiegelreflex altijd nog wel iets mist en dus bij wilt kopen). En nog even een kleine toevoeging na je links bekeken te hebben: die camera's zijn niet nieuw meer en dus weet je niet hoeveel foto's er mee gemaakt zijn (een dSLR kan niet onbepert doorgaan, op een gegeven moment gaat er iets kapot). Voor hetzelfde geld zijn ze na 200 foto's "op".
    Als je gewoon iets meer wilt, zou ik kijken naar de betere compactcamera's. Die zijn wel voor je budget te krijgen (zelfs nieuw en met accessoires), en hebben in deze prijsklasse meer opties dan een spiegelreflex. Verder zijn ze kleiner en handzamer, dus makkelijker mee te nemen.
    Voorbeelden zijn Canon Powershot A720IS, Olympus SP-UZ 550, en nog een aantal in dit topic genoemde camera's.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
      FOK!fotograaf zondag 2 december 2007 @ 00:29:22 #125
    73911 ultra_ivo
    pi_54981175
    De istD is wel erg oudbakken. Nieuw levert Pentax de istDL die je vaak voor een euro of 400 nieuw in de aanbieding kunt vinden.
    pi_55029925
    quote:
    Op vrijdag 30 november 2007 13:20 schreef sanger het volgende:
    Als iemand een 300D zoekt

    [TK] Canon 300D
    En nu ben ik de nieuwe eigenaar van deze camera

    Thnx.

    Ik zal dus vaker te vinden zijn in FOT
    Typ- en spellingsfouten voorbehouden.
      dinsdag 4 december 2007 @ 11:31:26 #127
    65960 sanger
    |-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
    pi_55030003
    Feli !
    Everything you want is on the other side of fear.
    Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
    pi_55030084
    quote:
    Op dinsdag 4 december 2007 11:27 schreef Boy_Snakeye het volgende:

    [..]

    En nu ben ik de nieuwe eigenaar van deze camera

    Thnx.

    Ik zal dus vaker te vinden zijn in FOT
    Bevalt hij goed?
    pi_55030897
    quote:
    Op dinsdag 4 december 2007 11:35 schreef L0we het volgende:

    [..]

    Bevalt hij goed?
    Had 'm in de avond helemaal aan de andere kant van NL opgehaald. Had ook in de trein wat tijdschriften gelezen. Een hele goeie beginnerstijdschrift ook "Digitaal fotograferen met een REFLEX CAMERA". voor 5 euro een perfecte magazine.

    Maar als je ziet hoeveel je in kan stellen dan ben ik nog wel een tijdje zoet met het proberen van de instellingen en het leren wanneer je wat moet instellen.

    Maar gister was het te donker om even wat simpele foto's te schieten. Maar voor de foto's die toch gelukt zijn, zien ze er zo mooi uit.
    Typ- en spellingsfouten voorbehouden.
    pi_55081664
    Crosspost uit het Canon-topic...

    Er zijn vast meer mensen met het investeringsdilemma Canon of Nikon...momenteel twijfel ik erg tussen de Canon 40D en Nikon D200, beide zo rond de 1000 euro, beide met goede en slechte punten.
    Ik fotografeer regelmatig met een Nikon D50 maar merk dat ik meer wil dan de camera kan. Daarnaast kan ik zo nu en dan gebruik maken van een Canon 30D en ik vind die grote dial achterop wel erg fijn werken.
    En om het af te maken wil ik ergens volgend jaar een 70-200 f2.8 met stabilisatie kopen waarvan het Canon model een paar honderd euro goedkoper is dan de Nikon...maar bij de D50 zit wel een SB-800 en een standaard zoomlens die ik ook op een D200 zou kunnen gebruiken. Maar goed, ik ben ooit begonnen met een analoge Minolta Dynax 5 waar ik ook een aantal lenzen en een goeie flitser bij had en die heb ik voor nog best aardige bedragen kunnen verkopen. Iemand die met hetzelfde zit of er al uit is...?
    "History teaches us that humans behave wisely only once they have exhausted all other alternatives."
    pi_55087377
    quote:
    Op donderdag 6 december 2007 17:05 schreef MaartenGrendel het volgende:
    Crosspost uit het Canon-topic...
    Ik heb niet echt een antwoord voor je, maar ik mag toch aannemen dat je op de Nikon D50 wel tegelijk sluitertijd en diafragma handmatig in kunt stellen

    Heb je de camera's al eens vastgehouden? Zo nee, zeker eens gaan doen, het kan nogal wat verschil uit maken.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
      vrijdag 7 december 2007 @ 01:54:35 #132
    110933 F4T4L_3RR0R
    R.I.P. webicon ;(
    pi_55092669
    Budget: ca. 300 euro, heb al een tas en diverse geheugenkaartjes.

    Formaat: Micro / compact / SLR-like / D-SLR Body

    Doel: Inzetten van hulpdiensten fotograferen, zowel overdag als 's nachts, daarnaast voor landschappen en huis-tuin-en-keuken fotografie.

    Fotograaf: Ik fotografeer al jaren, het liefst in moeilijke (licht)omstandigheden, dat is een uitdaging voor mij. Ik kan met elke camera overweg, had een 350D na een uurtje spelen helemaal door. (zonder gebruiksaanwijzing)

    Huidige camera: Momenteel geen camera. Jaren geleden een Sony P92 gehad waarmee ik leuke resultaten haalde, helaas weinig instelbaar, daarna een Panasonic LS2 waarmee ik niet in het donker kon fotograferen, van ellende aan m'n pa cadeau gegeven. Ik heb een paar dagen verschillende Canon 350D's gehad, allemaal met gebreken en steeds teruggebracht, heb de moed opgegeven. Bij nader inzien zal die camera me te duur hebben gekost aan toebehoren als lenzen, flitsers, grips, etc.

    Welke camera's twijfel je over: Veel twijfel, elke leuke camera die ik tegenkom na speurwerk op internet valt af omdat ze slecht presteren in het donker of omdat ze niet meer leverbaar zijn. Maar niks kunnen vinden waar alleen lof voor is, vandaar plaats ik deze oproep.

    Bijzonderheden: Ik zoeken een camera die volledig handmatig instelbaar is, hoeft niet de kleinste te zijn, heb een grote tas. Ik fotografeer bijvoorbeeld inzetten van hulpdiensten, als er 's nachts ergens een grote brand is wordt ik weleens op pad gestuurd om verslag te doen... Het is dan zaak om een camera te hebben die met weinig licht nog goede foto's kan maken. Een simpele goedkope camera kan een mooi plaatje leveren bij ISO 80 en 15 seconde sluitertijd op een statiefje, maar met dit soort inzetten heb ik daar weinig aan, omdat er veel beweging is. Optische stabilisatie is ook een pré. Flitsen is uit den boze omdat alles dan reflecteerd. (voertuigen en kleding) Voor overdag (mooi weer) kan ik ook wel flink wat optische zoom gebruiken. Doordat de fabrikanten steeds meer pixels op het CCD'tje proppen, onstaat er bij veel moderne camera's al bij het minste en geringste beeldruis, iets wat ik niet moet hebben, zwart moet gewoon zwart zijn.

    Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat ik zo'n beetje de ideale camera voor iedereen zoek, betwijfel of er wel iets bestaat wat aan mijn eisen voldoet... Ben benieuwd.
    Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
    pi_55093007
    quote:
    Op vrijdag 7 december 2007 01:54 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
    Budget: ca. 300 euro, heb al een tas en diverse geheugenkaartjes.

    Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat ik zo'n beetje de ideale camera voor iedereen zoek, betwijfel of er wel iets bestaat wat aan mijn eisen voldoet... Ben benieuwd.
    Ik kan maar één soort camera bedenken die in de buurt komt.. een tweedehands DSLR van rond 6 megapixel, bijvoorbeeld de EOS 10D. Die kun je voor 300 euro wel op Marktplaats vinden. Daarmee kun je heel redelijk in het donker schieten en je hebt een veelzijdig toestel dat bovendien tegen een stootje kan. Dan nog een redelijk lichtsterke lens erbij zoeken. Maar een compact of bridge camera die met weinig ruis nachtopnames maakt, dat kun je volgens mij wel vergeten.
      vrijdag 7 december 2007 @ 02:46:08 #134
    110933 F4T4L_3RR0R
    R.I.P. webicon ;(
    pi_55093078
    Ik was vergeten te melden dat ik iets nieuw uit de winkel zoek met garantie erbij.

    Ik kwam ook de Pentax K100D tegen, is een DSLR met metalen body en heeft een sensorstabilisator. (in de body, dus niet in de lens)

    Body kost 400 euro nieuw, de SUPER uitvoering met oa . een reiniging/stofopvangsysteem kost 25 euro meer.

    Een goede lichtgevoelige lens kost daarnaast ook nog 400 euro...

    Gaat ver over mijn budget heen.
    Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
    pi_55093220
    Precies, een andere optie is er m.i. niet binnen je budget. Maar een Pro model is gebouwd om een eeuwigheid mee te gaan (al moet je hem wel even testen, en zo mogelijk checken hoe vaak de sluiter is afgegaan) dus garantie zou niet mijn eerste zorg zijn.
      FOK!fotograaf vrijdag 7 december 2007 @ 09:07:20 #136
    73911 ultra_ivo
    pi_55094409
    quote:
    Op vrijdag 7 december 2007 02:46 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
    Ik was vergeten te melden dat ik iets nieuw uit de winkel zoek met garantie erbij.

    Ik kwam ook de Pentax K100D tegen, is een DSLR met metalen body en heeft een sensorstabilisator. (in de body, dus niet in de lens)

    Body kost 400 euro nieuw, de SUPER uitvoering met oa . een reiniging/stofopvangsysteem kost 25 euro meer.

    Een goede lichtgevoelige lens kost daarnaast ook nog 400 euro...
    Op de K100D passen ook oude lichtgevoelige lenzen (vergeleken met de moderne lenzen zelfs zeer lichtgevoelige lenzen) die je 2e hands voor heel weinig kunt kopen.
    pi_55112441
    Ik ben een echt leek en ik hoop dat iemand goede tips heeft

    Budget: Maximaal 300 euro

    Formaat: Micro / compact

    Doel: Fotos nemen van vakanties, landschappen. Beetje huis tuin en keuken foto's

    Fotograaf: Echt een beginnerling die alleen foto's van de vakanties wil nemen, af en toe misschien sport foto's of actiefoto's

    Huidige camera: Ik had een Minolta Z6 maar ik vond daar de fotos niet echt scherp van en hij is te groot om gewoon in je broekzak / jas te stoppen waardoor je dus elke tijd de camera over de schouder hebt hangen

    Welke camera’s twijfel je over: Ik heb echt geen flauw idee wat een goede camera is

    Bijzonderheden:

    Ik zou wel graag fotos op een goede afstand willen nemen die dan ook nog scherp zijn. Ik hoef ze niet op de pc te kunnen bewerken.
    Walk on, walk on, with hope in your heart,
    And you'll never walk alone...
    You'll never walk alone.
    pi_55120012
    Goede micro's zijn onder andere de Canon Ixus 75 en de Sony DSC-N2, maar de andere grote merken doen daar niet veel voor onder. Deze micro's hebben minder zoom dan je van je Z6 gewend was, dat is inherent aan broekzak-camera's. Verwacht niet te veel van je sport- en actiefoto's met dit soort camera's, maar voor vakantie zijn ze prima.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 8 december 2007 @ 13:13:48 #139
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55123094
    quote:
    Op vrijdag 7 december 2007 02:46 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
    Ik was vergeten te melden dat ik iets nieuw uit de winkel zoek met garantie erbij.

    Ik kwam ook de Pentax K100D tegen, is een DSLR met metalen body en heeft een sensorstabilisator. (in de body, dus niet in de lens)

    Body kost 400 euro nieuw, de SUPER uitvoering met oa . een reiniging/stofopvangsysteem kost 25 euro meer.

    Een goede lichtgevoelige lens kost daarnaast ook nog 400 euro...

    Gaat ver over mijn budget heen.
    Hij gaat weliswaar over je budget heen, maar neem daarbij ook even het verhaal van ultra_ivo mee. Een willekeurige 2.8/28 is optisch al beter dan welke zoomlens dan ook. Dat met stabilisator, een grote sensor en alles handmatig instelbaar geeft een plaatje dat je met een compact van 400 eur even niet gaat redden.
    Een ouwe 2.8/28 koop je op veiling en advertentiesites voor tussen de 15 en 40 eur, een 1.7/50 voor ongeveer hetzelfde, een 1.4/50 voor ietsje meer. Al die lenzen zijn ooit voor een fullframe-beeldcirkel ontworpen en presteren op de cirkel van een APS-sensor al prima op volle opening.

    Tweedehands digitale reflexen zou ik niet aan beginnen, en vooral geen pro-modellen. Zijn ze van een 'echte' pro- geweest dan zijn ze na twee jaar in de regel tot op het stokje versleten, zijn ze van een 'hobbyist' geweest dan zijn ze zomogelijk nog eerder aan hun end.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_55130690
    quote:
    Op zaterdag 8 december 2007 13:13 schreef Ouwesok het volgende:

    Tweedehands digitale reflexen zou ik niet aan beginnen, en vooral geen pro-modellen. Zijn ze van een 'echte' pro- geweest dan zijn ze na twee jaar in de regel tot op het stokje versleten, zijn ze van een 'hobbyist' geweest dan zijn ze zomogelijk nog eerder aan hun end.
    Van Pro's kun je de mooiste spullen kopen. Je moet alleen niet hun werkcamera hebben maar het reservetoestel dat drie jaar onbenut in de kast heeft gestaan. Er worden op Marktplaats regelmatig camera's in nieuwstaat aangeboden. Dat kun je zelf nog controleren door het aantal sluiteracties te checken en naar gebruikssporen te kijken. Check de bajonet, het batterijcompartiment, de spiegel, zoeker en sensor, maak een paar foto's met verschillende belichtings- en focusinstellingen, met en zonder flits - als het er allemaal goed uitziet heb je voor een appel en een ei een fantastische camera die alleen wat minder resolutie, snelheid en capaciteit biedt dan de nieuwste modellen.
      zaterdag 8 december 2007 @ 21:35:11 #141
    110933 F4T4L_3RR0R
    R.I.P. webicon ;(
    pi_55133603
    Het lijkt mij het verstandigst dat ik even verder spaar, zodat ik na verloop van tijd iets meer heb te besteden.

    In de tussentijd (kan niet zonder camera) haal ik even een Sony DSC-H3 superzoom compactcameraatje die ik altijd nog achter de hand kan houden als reservecamera.



    Edit:

    Of een Fuji S5800 superzoom.



    [ Bericht 16% gewijzigd door F4T4L_3RR0R op 08-12-2007 21:47:52 ]
    Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
      zondag 9 december 2007 @ 23:31:20 #142
    51286 w00h00
    Digital man!
    pi_55158203
    Samsung NV

    Iemand ervaring met deze serie?



    Ik twijfel namelijk erg om zelf de NV-8 camera te kopen.

    Samsung NV serie
      maandag 10 december 2007 @ 16:56:02 #143
    51286 w00h00
    Digital man!
    pi_55171845
    Inmiddels ben ik overgestapt naar de keuze tussen de NV-10 of NV 15. Prijs verschil is er nauwelijks en verder zijn ze identiek.

    Het grootste verschil tussen deze twee is dat de NV-15 isowaarden heeft tot 3200 en de NV-10 tot 1000 en de lens is 7,3 - 21,9 mm t.o.v. de NV 10 die een lens heeft van 35 - 105 mm.

    Op dit gebied ben ik echt een leek, maar welke invloeden hebben deze verschillen en wat raden jullie me aan?
    pi_55172332
    wOOhOO, wat wil je zoal gaan fotograferen? De afstanden, lichtomstandigheden, snelheid waarmee het onderwerp beweegt, etc, kunnen een camera meer of minder geschikt maken.
      maandag 10 december 2007 @ 18:11:16 #145
    51286 w00h00
    Digital man!
    pi_55173372
    quote:
    Op maandag 10 december 2007 17:22 schreef dvr het volgende:
    wOOhOO, wat wil je zoal gaan fotograferen? De afstanden, lichtomstandigheden, snelheid waarmee het onderwerp beweegt, etc, kunnen een camera meer of minder geschikt maken.
    Ik ga hem puur als ik voor op vakantie of weekendjes weg ga of naar Ajax ga, zulke dingen, geen landschappen oid. Meer 'gezelligheid' foto's.
    pi_55173811
    quote:
    Op maandag 10 december 2007 16:56 schreef w00h00 het volgende:
    Inmiddels ben ik overgestapt naar de keuze tussen de NV-10 of NV 15. Prijs verschil is er nauwelijks en verder zijn ze identiek.

    Het grootste verschil tussen deze twee is dat de NV-15 isowaarden heeft tot 3200 en de NV-10 tot 1000 en de lens is 7,3 - 21,9 mm t.o.v. de NV 10 die een lens heeft van 35 - 105 mm.

    Op dit gebied ben ik echt een leek, maar welke invloeden hebben deze verschillen en wat raden jullie me aan?
    Naar die iso-waarde zou ik sowieso niet kijken, een iso-waarde van 3200 bij een compactcamera geeft zo veel ruis dat je die echt niet zult gebruiken. Meestal is 400 iso het maximum waarmee je met compactcamera's wilt fotograferen.
    De eerste lens range die je noemt is volgens mij het absolute bereik van de lens (7,3 tot 21,9 mm). De ander die je noemt (35 tot 105mm) is denk ik omgezet naar 35mm equivalent (wat dit precies inhoudt kan iemand anders je denk ik beter uitleggen). De kans is dus dat ze hetzelfde bereik hebben en evenveel groothoek/tele. Dit zou ik eerst nog even nakijken.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_55177155
    quote:
    Op maandag 10 december 2007 18:11 schreef w00h00 het volgende:

    Ik ga hem puur als ik voor op vakantie of weekendjes weg ga of naar Ajax ga, zulke dingen, geen landschappen oid. Meer 'gezelligheid' foto's.
    Dan lijken ze me allebei wel geschikt (maar niet om de spelers op het veld te fotograferen - daarvoor hebben ze te weinig telebereik). De lenzen zijn vrijwel identiek. De voornaamste verschillen zijn dat de nieuwere NV15 beeldstabilisatie en gezichtherkenning heeft (helpt bij scherpstellen) en wat lichtgevoeliger is. Verder bedien je zijn menu door het scherm aan te raken, ik geloof dat de NV10 dat niet heeft (weet ik niet zeker). Als ze ongeveer hetzelfde kosten zou ik die NV15 kiezen. Je kunt ze zelf hier vergelijken, of kijk eens naar gebruikerservaringen op www.kieskeurig.nl.
      maandag 10 december 2007 @ 22:22:18 #148
    51286 w00h00
    Digital man!
    pi_55179561
    quote:
    Op maandag 10 december 2007 20:51 schreef dvr het volgende:

    [..]

    Dan lijken ze me allebei wel geschikt (maar niet om de spelers op het veld te fotograferen - daarvoor hebben ze te weinig telebereik). De lenzen zijn vrijwel identiek. De voornaamste verschillen zijn dat de nieuwere NV15 beeldstabilisatie en gezichtherkenning heeft (helpt bij scherpstellen) en wat lichtgevoeliger is. Verder bedien je zijn menu door het scherm aan te raken, ik geloof dat de NV10 dat niet heeft (weet ik niet zeker). Als ze ongeveer hetzelfde kosten zou ik die NV15 kiezen. Je kunt ze zelf hier vergelijken, of kijk eens naar gebruikerservaringen op www.kieskeurig.nl.
    Thanks. Ik ga er morgen eens even voor zitten, mocht ik nog vragen hebben dan kom ik daar hier zeker op terug.
    pi_55184830
    quote:
    Op donderdag 6 december 2007 21:27 schreef Elefes het volgende:

    [..]

    Ik heb niet echt een antwoord voor je, maar ik mag toch aannemen dat je op de Nikon D50 wel tegelijk sluitertijd en diafragma handmatig in kunt stellen
    Niet tegelijk! De D50 heeft maar 1 draaiwieltje (achter het lcd schermpje) waar duurdere SLR's er twee hebben.
    quote:
    Heb je de camera's al eens vastgehouden? Zo nee, zeker eens gaan doen, het kan nogal wat verschil uit maken.
    Ja, waarbij ik net zoals de 30D die grote dial achterop de 40D wel een plus vind.
    Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de beide 70-200f2.8 IS/VR telezooms? Ik ken alleen de Canon een beetje en weet dat het ding hele mooie plaatjes schiet. Maar dat zal bij Nikon wel net zo zijn...
    "History teaches us that humans behave wisely only once they have exhausted all other alternatives."
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 11 december 2007 @ 11:25:51 #150
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55187571
    quote:
    Op dinsdag 11 december 2007 08:29 schreef MaartenGrendel het volgende:

    [..]

    Niet tegelijk! De D50 heeft maar 1 draaiwieltje (achter het lcd schermpje) waar duurdere SLR's er twee hebben.
    [..]

    Ja, waarbij ik net zoals de 30D die grote dial achterop de 40D wel een plus vind.
    Kost een paar centen zo'n wieltje.
    Het voordeel van dat grote wiel achterop een 30D is dat ie wat nauwkeuriger instelt, nadeel is dat ie soms wat makkelijker draait dan je zou willen(maar je kan hem uitzetten)
    Het vreemde is echter dat wanneer ik mijn 350D gebruik ik ineens dat tweede wiel niet meer mis. Sommige dingen lijken kennelijk belangrijker dan ze in werkelijkheid zijn.
    quote:
    Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de beide 70-200f2.8 IS/VR telezooms? Ik ken alleen de Canon een beetje en weet dat het ding hele mooie plaatjes schiet. Maar dat zal bij Nikon wel net zo zijn...
    Het lijkt blijk te geven van een bijzonder masochistische instelling wanneer je ergens op internet hardop durft te beweren dat Canon en Nikonprodukten volledig gelijkwaardig zijn, en toch waag ik het er maar op.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      dinsdag 11 december 2007 @ 11:53:14 #151
    51286 w00h00
    Digital man!
    pi_55188223
    quote:
    Op maandag 10 december 2007 20:51 schreef dvr het volgende:

    [..]

    Dan lijken ze me allebei wel geschikt (maar niet om de spelers op het veld te fotograferen - daarvoor hebben ze te weinig telebereik). De lenzen zijn vrijwel identiek. De voornaamste verschillen zijn dat de nieuwere NV15 beeldstabilisatie en gezichtherkenning heeft (helpt bij scherpstellen) en wat lichtgevoeliger is. Verder bedien je zijn menu door het scherm aan te raken, ik geloof dat de NV10 dat niet heeft (weet ik niet zeker). Als ze ongeveer hetzelfde kosten zou ik die NV15 kiezen. Je kunt ze zelf hier vergelijken, of kijk eens naar gebruikerservaringen op www.kieskeurig.nl.
    Als je afgaat op de specs, want de prijs ligt heel erg dicht bij elkaar dan zouden jullie voor de NV 15 kiezen, omdat deze 1 jaar nieuwer is en beeldstabilisatie + gezichtsherkenning heeft?
    De iso-waarden tot 3200 moet je niet teveel naar kijken omdat die te veel 'ruis' zal leveren om goede foto's te maken en je waarschijnlijk foto's maakt met een iso waarden van 400 of 1000 als ik het goed begrijp?
    pi_55191890
    quote:
    Op dinsdag 11 december 2007 11:53 schreef w00h00 het volgende:

    Als je afgaat op de specs, want de prijs ligt heel erg dicht bij elkaar dan zouden jullie voor de NV 15 kiezen, omdat deze 1 jaar nieuwer is en beeldstabilisatie + gezichtsherkenning heeft?
    Ja, als je voor vrijwel hetzelfde geld die extraatjes krijgt zou ik ze niet laten liggen. Wat betreft de lichtgevoeligheid (ISO), bij compactcamera's wordt die nogal overdreven en bij de aangegeven maximumwaarde moet je inderdaad op veel ruis rekenen (waar je op een printje echter minder van ziet dan op je beeldscherm). Desalniettemin geven ze voor het nieuwe model een hogere waarde op en mag je dus aannemen dat die ook beter zal presteren dan het oude model. Ik kan deze Samsung camera's overigens niet aanbevelen of afraden, want ik ken ze zelf niet - ik heb alleen geprobeerd je vragen te beantwoorden. Er zijn elders op het net ongetwijfeld gebruikerservaringen en tests te vinden.
      dinsdag 11 december 2007 @ 23:29:15 #153
    110933 F4T4L_3RR0R
    R.I.P. webicon ;(
    pi_55206005
    Net mijn nieuwe Sony camera getest, alle onderstaande foto's met 1/4 sluitertijd en uit de losse (bibberend van de kou) hand:

    ISO200


    ISO400


    ISO800


    ISO1600:


    ISO3200 durfde ik niet aan.

    Alle foto's onbewerkt en alleen verkleind.

    Edit:

    Hierbij ook een paar uitsnedes van bovenstaande foto's, waarop goed te zien is dat ik de camera niet goed stil had gehouden:

    ISO200:


    ISO400:


    ISO800:


    ISO1600:


    Is de ruiswaarde (let niet op de bewegingsonscherpte, statiefje moet ik nog halen) acceptabel voor een compactcamera?

    [ Bericht 15% gewijzigd door F4T4L_3RR0R op 11-12-2007 23:55:11 ]
    Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
      Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 12 december 2007 @ 01:02:31 #154
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55207652
    quote:
    Op dinsdag 11 december 2007 23:29 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
    Net mijn nieuwe Sony camera getest, alle onderstaande foto's met 1/4 sluitertijd en uit de losse (bibberend van de kou) hand:

    8<

    Is de ruiswaarde (let niet op de bewegingsonscherpte, statiefje moet ik nog halen) acceptabel voor een compactcamera?
    Voor een compact is het allemaal best wel netjes qua ruis en zo, zeker omdat je onder omstandigheden fotografeert waar de keuze is tussen een ruizig plaatje of geen plaatje. Met een programma'tje als Imagenomic Noiseware is die ruis ook nog eens tot aanvaardbare proporties terug te brengen.

    Die kwart seconde is ongeveer de grens waarop je hem zelfs met stabilisatie niet meer echt stilhoudt, met de Canon S1IS en S3IS haal ik ongeveer 1/8s, veel langer moet het niet duren tenzij ik ergens steun aan of op vind (nee niet aan een pastoraal werker maar aan een lantaarnpaal of zo)
    Wat bij aanwezigheid van lantaarn- of andere palen een handig dingetje is is de Joby Gorillapod. Als statief zo goed als waardeloos, maar als extra handje aan je camera bijzonder bruikbaar. Ondersteund op een hek heb ik al eens een volle seconde gered met een ongestabiliseerde G5. De Gorillapod is ook alleen bruikbaar bij niet al te grote compactcamera's. Bij nietgebruik verdwijnt een Gorillapod makkelijk in een jaszak of zo
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      woensdag 12 december 2007 @ 22:32:57 #155
    102757 EdvandeBerg
    LETS GO BRANDON!
    pi_55230666
    Er wordt mij een Canon EOS 350D aangeboden met externe flitser Sunpak B3500 en een 256 mb CF kaart voor 300 euro. Is dat een goede prijs? Met 18-55 kitlens.

    Is het een goede camera voor een beginner?
    Scratch a liberal and you will find a fascist
    pi_55231569
    quote:
    Op woensdag 12 december 2007 22:32 schreef EdvandeBerg het volgende:
    Er wordt mij een Canon EOS 350D aangeboden met externe flitser Sunpak B3500 en een 256 mb CF kaart voor 300 euro. Is dat een goede prijs? Met 18-55 kitlens.

    Is het een goede camera voor een beginner?
    Ten eerste, of het een goede camera is voor een beginner: Ligt eraan wat je wilt, en of je al enige ervaring met fotografie hebt. Wil je serieus gaan fotograferen en er tijd in stoppen? En heb je het er voor over om daarvoor zo'n relatief grote camera mee te nemen als je op pad gaat?
    Een dSLR is fijn om mee te werken, maar heeft zowel voor- als nadelen. Als je verschillende dingen wilt proberen (meer groothoek, meer zoom, macro) heb je daar verschillende objectieven voor nodig. Een compactcamera kan wat dat betreft "alles" en daar hoef je geen losse lenzen bij te kopen. Ook is een dSLR een stuk groter dan een compact (en duurder).
    Of je dus wel of geen dSLR wilt nemen hangt af van wat je er precies mee wilt gaan doen.

    Verder is een tweedehands dSLR altijd een klein risico. Ze hebben niet het eeuwige leven, en kunnen maar een x aantal sluiterbewegingen maken voordat ze het begeven. Hoeveel precies is bij elke camera anders, maar als hij tweedehands is weet je niet hoeveel foto's er mee gemaakt zijn en dus niet hoe lang hij het uit zal houden.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_55238926
    @F4T4L_3RR0R

    Bedankt voor de afbeeldingen. Heb nu een goede indruk gekregen van wat ISO nu precies doet

    Ik ben van plan de Panasonic Lumix DMC-FX10 te kopen van de week. Ikzelf ben een beginnende "fotograaf" en zoek naar een redelijk geprijsde camera, die makkelijk is mee te nemen en kwalitatief goede fotos kan maken.

    Mijn oog was dus op deze camera gevallen en vroeg me af wat jullie meningen ervan waren.

    Specs:
    http://www.letsgodigital.(...)ation/1485/show.html
    Plaatje:


    Heb al wat reviews ervan gelezen en ziet ernaar uit dat het voor een prijs van 140 euro een zeer degelijke camera is die leuke fotos kan schieten. Ik probeer online te zoeken naar plaatjes die met deze camera zijn genomen maar nog niks gevonden. Ik zoek vast met de verkeerde termen.

    Meningen?
    pi_55239787
    quote:
    Op donderdag 13 december 2007 10:44 schreef Yamanaka het volgende:
    @F4T4L_3RR0R

    Bedankt voor de afbeeldingen. Heb nu een goede indruk gekregen van wat ISO nu precies doet

    Ik ben van plan de Panasonic Lumix DMC-FX10 te kopen van de week. Ikzelf ben een beginnende "fotograaf" en zoek naar een redelijk geprijsde camera, die makkelijk is mee te nemen en kwalitatief goede fotos kan maken.

    Mijn oog was dus op deze camera gevallen en vroeg me af wat jullie meningen ervan waren.

    Specs:
    http://www.letsgodigital.(...)ation/1485/show.html
    Plaatje:
    [ afbeelding ]

    Heb al wat reviews ervan gelezen en ziet ernaar uit dat het voor een prijs van 140 euro een zeer degelijke camera is die leuke fotos kan schieten. Ik probeer online te zoeken naar plaatjes die met deze camera zijn genomen maar nog niks gevonden. Ik zoek vast met de verkeerde termen.

    Meningen?
    Ik heb de camera (voor als cameraatje "erbij" wat ik inderdaad makkelijk mee kan nemen). Hij is erg klein, past in de broekzak, en werkt heel handig. De ruis valt imho heel erg mee, ik had veel meer ruis verwacht. T/m iso 400 nog aanvaardbaar, maar ik heb dit nog niet heel uitvoerig getest. Kwaliteit is voor een compact volgens mij gewoon goed De batterij gaat best lang mee. Enige nadeel voor mij is dat ie vaak een sluitertijd van 1/30 kiest als snelste, dat vind ik wat aan de langzame kant. Maar met de beeldstabilisatie is het goed te doen (alleen als het onderwerp veel beweegt is het wat lang). Met meer licht kiest ie wel een kortere sluitertijd.
    Voor point & shoot een handig ding, wil je iets meer met fotografie zou ik toch naar een camera kijken waar je net iets meer in kunt stellen.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
      donderdag 13 december 2007 @ 11:21:44 #159
    102757 EdvandeBerg
    LETS GO BRANDON!
    pi_55239825
    quote:
    Op woensdag 12 december 2007 23:00 schreef Elefes het volgende:

    [..]

    Ten eerste, of het een goede camera is voor een beginner: Ligt eraan wat je wilt, en of je al enige ervaring met fotografie hebt. Wil je serieus gaan fotograferen en er tijd in stoppen? En heb je het er voor over om daarvoor zo'n relatief grote camera mee te nemen als je op pad gaat?
    Een dSLR is fijn om mee te werken, maar heeft zowel voor- als nadelen. Als je verschillende dingen wilt proberen (meer groothoek, meer zoom, macro) heb je daar verschillende objectieven voor nodig. Een compactcamera kan wat dat betreft "alles" en daar hoef je geen losse lenzen bij te kopen. Ook is een dSLR een stuk groter dan een compact (en duurder).
    Of je dus wel of geen dSLR wilt nemen hangt af van wat je er precies mee wilt gaan doen.

    Verder is een tweedehands dSLR altijd een klein risico. Ze hebben niet het eeuwige leven, en kunnen maar een x aantal sluiterbewegingen maken voordat ze het begeven. Hoeveel precies is bij elke camera anders, maar als hij tweedehands is weet je niet hoeveel foto's er mee gemaakt zijn en dus niet hoe lang hij het uit zal houden.
    Het is dus niet af te lezen ergens hoeveel clicks zo'n camera gemaakt heeft?

    Momenteel heb ik dus 2 Fuji camera's; een s3500 (4mp, 6x opt. zoom) en een Finepix 550 (6.3mp, 4x opt. zoom)




    De kleine is redelijk handig en past in de jaszak, de s3500 was de vervanger voor de s5500 (gestolen bij inbraak). De s5500 vond ik echt een prachtig toestel, die uit de 4mp naar mijn idee net zoveel kwaliteit haalde uit andere camera's op 6mp. Ook 10x zoom!

    Maar mocht ik nu mijn s3500 weer wegdoen en voor 300 euro die 350D mét flitser en 250mb aanschaffen, stap ik wel efkes over naar 8mp en kan ik eens gaan experimenteren met échte fotografie.

    Is de prijs goed? Ook al zou ik verder niks doen met de vele opties van dit toestel, dan heb ik toch nog een prima (weliswaar groot) 8mp toestel met een flinke flitser voor huis-tuin-en-keuken foto's?

    Degene die hem verkoopt had ook nog een Sigma telelens 75-300 eigenlijk voor analoge toestellen, de lens geeft op de 350D soms een error99 melding.

    Wie kan mij daar iets over vertellen?
    Scratch a liberal and you will find a fascist
    pi_55240173
    quote:
    Op donderdag 13 december 2007 11:21 schreef EdvandeBerg het volgende:

    [..]

    Het is dus niet af te lezen ergens hoeveel clicks zo'n camera gemaakt heeft?
    Bij Canon camera's niet nee, alleen bij de reparatieafdeling van Canon zelf kunnen ze dat uitlezen.

    De prijs is voordelig als je op Marktplaats kijkt, waar voor zo'n combinatie vaak rond de 400 euro gevraagd wordt. Anderzijds zou het kunnen dat hij al erg veel gebruikt is (de sluiter is ontworpen om zo'n 50.000 keer te ontspannen, maar kan in de praktijk ook tweemaal zo vaak meegaan als je geluk hebt) of dat er andere probleempjes mee zijn. Probeer hem dus uit - kijk of de belichting goed is bij lange en korte sluitertijden, met of zonder flits, of de autofocus goed werkt, of de lenskoppeling er onbeschadigd uitziet, etc. Schiet een paar egale luchten om te zien of er vlekken verschijnen die op een stoffige sensor duiden.
    quote:
    Degene die hem verkoopt had ook nog een Sigma telelens 75-300 eigenlijk voor analoge toestellen, de lens geeft op de 350D soms een error99 melding.

    Wie kan mij daar iets over vertellen?
    Lekker laten staan. Er zijn oude lenzen zonder autofocus die nog steeds de moeite van het gebruiken waard zijn omdat ze erg lichtsterk zijn en kwalitatief hoogwaardig, maar dat lijkt me hier niet het geval.
    pi_55240188
    quote:
    Op donderdag 13 december 2007 11:21 schreef EdvandeBerg het volgende:

    [..]

    Het is dus niet af te lezen ergens hoeveel clicks zo'n camera gemaakt heeft?

    [...]

    Maar mocht ik nu mijn s3500 weer wegdoen en voor 300 euro die 350D mét flitser en 250mb aanschaffen, stap ik wel efkes over naar 8mp en kan ik eens gaan experimenteren met échte fotografie.

    [...]

    Is de prijs goed? Ook al zou ik verder niks doen met de vele opties van dit toestel, dan heb ik toch nog een prima (weliswaar groot) 8mp toestel met een flinke flitser voor huis-tuin-en-keuken foto's?
    Volgens mij is dat wel af te lezen, maar ik weet niet precies hoe. Plus ik geloof dat je dat ook weer op "nul" kunt zetten op een of andere manier. Maar daar weet ik het fijne niet van.

    De tweede opmerking die ik hier quote, daar ben ik het niet mee eens. Het gaat niet om wat voor camera je hebt, maar om wat voor fotograaf je bent. "Al heeft een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding." Daar is het mee te vergelijken Echt fotograferen kun je nu ook met je camera's, het is echt niet zo dat als je nu geen mooie foto's kunt maken, je dat met de 350D ineens wel kunt. De fotograaf maakt nog altijd de foto (een dSLR heeft alleen iets meer mogelijkheden mbt. lenzen en accessoires), en megapixels hebben hier al helemaal weinig mee te maken.
    Ik snap dat je gecharmeerd bent van een dSLR camera, zeker voor die prijs. Maar als het alleen voor point & shoot is zou ik je aanraden eens goed in overweging te nemen of je de 350D wel wilt (want: groot en duur).
    Of de prijs goed is weet ik niet, ben niet zo thuis in de tweedehands markt voor camera's. Plus dus het risico van een camera die bijna aan het einde van z'n leven is.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_55240454
    Bedankt Elefes voor je reactie. De camera Is dus een goede keuze van mij!

    Lekker rustig beginnen met deze camera en als ik later wat meer "skills" hebt overgaan naar een die meer instel mogelijkheden heeft (onder andere).
      donderdag 13 december 2007 @ 22:38:58 #163
    102757 EdvandeBerg
    LETS GO BRANDON!
    pi_55256887
    quote:
    Op donderdag 13 december 2007 11:36 schreef dvr het volgende:

    [..]

    Bij Canon camera's niet nee, alleen bij de reparatieafdeling van Canon zelf kunnen ze dat uitlezen.

    De prijs is voordelig als je op Marktplaats kijkt, waar voor zo'n combinatie vaak rond de 400 euro gevraagd wordt. Anderzijds zou het kunnen dat hij al erg veel gebruikt is (de sluiter is ontworpen om zo'n 50.000 keer te ontspannen, maar kan in de praktijk ook tweemaal zo vaak meegaan als je geluk hebt) of dat er andere probleempjes mee zijn. Probeer hem dus uit - kijk of de belichting goed is bij lange en korte sluitertijden, met of zonder flits, of de autofocus goed werkt, of de lenskoppeling er onbeschadigd uitziet, etc. Schiet een paar egale luchten om te zien of er vlekken verschijnen die op een stoffige sensor duiden.
    [..]

    Lekker laten staan. Er zijn oude lenzen zonder autofocus die nog steeds de moeite van het gebruiken waard zijn omdat ze erg lichtsterk zijn en kwalitatief hoogwaardig, maar dat lijkt me hier niet het geval.
    Ik heb de camera zojuist gekocht voor 300 euri

    De 75-300 kreeg ik erbij voor 20 euro (eigen risico)
    Scratch a liberal and you will find a fascist
    pi_55340791
    Hey mensen

    Ik hoop dat jullie mij kunnen informeren m.b.t fotografie, en een nieuwe camera. Het zit namelijk zo, ik fotografeer al enkele tijd met een hele simpele Canon Powershot A40 van mijn vader. Dit ding heeft 2.0 mp en kan ik nou niet echt meer ''goed'' noemen voor deze tijd.

    Aangezien ik mijn hobby (modelauto's verzamelen) graag beter wil vast leggen dan met bovenstaande camera ben ik van plan zelf een camera te kopen. Hoofdzaak is dus een fatsoenlijke macrofunctie.
    Natuurlijk wil ik ook geregeld erop uit trekken om foto's te schieten. En er moet natuurlijk ook aan een vakantie of 3 per jaar gedacht worden.

    Waar het dus op neer komt, ik zoek een digitale camera om mijn modelautoverzameling fatsoenlijk mee op de foto te kunnen zetten. Maar ook geregeld een natuur-shot, vakantie kiekje of een andere foto tussendoor.

    Budget: 500.-

    Camera die ik op het oog had is de Canon PowerShot S5 IS. Is dit wat voor een ''beginnende'' fotograaf?

    Alvast bedankt voor antwoorden!

    Groetjes,

    Daniel
    Science adjusts its views based on what's observed, faith is the denial of observation so that belief can be preserved.
    pi_55346095
    quote:
    Op maandag 17 december 2007 17:37 schreef Blistering het volgende:
    Hey mensen

    Ik hoop dat jullie mij kunnen informeren m.b.t fotografie, en een nieuwe camera. Het zit namelijk zo, ik fotografeer al enkele tijd met een hele simpele Canon Powershot A40 van mijn vader. Dit ding heeft 2.0 mp en kan ik nou niet echt meer ''goed'' noemen voor deze tijd.

    Aangezien ik mijn hobby (modelauto's verzamelen) graag beter wil vast leggen dan met bovenstaande camera ben ik van plan zelf een camera te kopen. Hoofdzaak is dus een fatsoenlijke macrofunctie.
    Natuurlijk wil ik ook geregeld erop uit trekken om foto's te schieten. En er moet natuurlijk ook aan een vakantie of 3 per jaar gedacht worden.

    Waar het dus op neer komt, ik zoek een digitale camera om mijn modelautoverzameling fatsoenlijk mee op de foto te kunnen zetten. Maar ook geregeld een natuur-shot, vakantie kiekje of een andere foto tussendoor.

    Budget: 500.-

    Camera die ik op het oog had is de Canon PowerShot S5 IS. Is dit wat voor een ''beginnende'' fotograaf?

    Alvast bedankt voor antwoorden!

    Groetjes,

    Daniel
    Ja, leuk ding Wel wat meer camera dan de Powershot die je nu gewend bent (wat groter/anders van bouw). Er zijn ook andere Powershot modellen (bijvoorbeeld de A710IS) die wellicht ook de moeite zijn om eens naar te kijken (die zijn volgens mij ongeveer hetzelfde van bouw als de A40).
    Ligt er ook een beetje aan wat je wilt, ik zou sowieso dan eens in de winkel vast gaan houden, om te kijken of het je bevalt. Wat vind je van het gebruikersgemak en de ergonomie van de A40?
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_55346343
    quote:
    Op maandag 17 december 2007 21:26 schreef Elefes het volgende:

    [..]

    Ja, leuk ding Wel wat meer camera dan de Powershot die je nu gewend bent (wat groter/anders van bouw). Er zijn ook andere Powershot modellen (bijvoorbeeld de A710IS) die wellicht ook de moeite zijn om eens naar te kijken (die zijn volgens mij ongeveer hetzelfde van bouw als de A40).
    Ligt er ook een beetje aan wat je wilt, ik zou sowieso dan eens in de winkel vast gaan houden, om te kijken of het je bevalt. Wat vind je van het gebruikersgemak en de ergonomie van de A40?
    Bedankt voor de reactie

    Afgezien van het feit dat de A40 al een aantal jaren oud is bevalt ie eigenlijk best goed.
    Ligt lekker in de hand, makkelijk te hanteren en ergonomisch goed in orde.

    Maar het is het gewoon niet meer. Interieur shots van mijn modellen worden zeer onscherp, en ik wil gewoon graag een eigen camera hebben
    Science adjusts its views based on what's observed, faith is the denial of observation so that belief can be preserved.
    pi_55346520
    quote:
    Op maandag 17 december 2007 21:33 schreef Blistering het volgende:

    [..]

    Bedankt voor de reactie

    Afgezien van het feit dat de A40 al een aantal jaren oud is bevalt ie eigenlijk best goed.
    Ligt lekker in de hand, makkelijk te hanteren en ergonomisch goed in orde.

    Maar het is het gewoon niet meer. Interieur shots van mijn modellen worden zeer onscherp, en ik wil gewoon graag een eigen camera hebben
    Dat kan ik me voorstellen De S5 IS die je zelf al noemde, en andere Powershot modellen zijn imho leuke camera's om flink mee te gaan hobby-en. Genoeg in te stellen en te ontdekken, goede kwaliteit, goede prijs.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_55354304
    quote:
    Op donderdag 13 december 2007 11:21 schreef EdvandeBerg het volgende:


    Maar mocht ik nu mijn s3500 weer wegdoen en voor 300 euro die 350D mét flitser en 250mb aanschaffen, stap ik wel efkes over naar 8mp en kan ik eens gaan experimenteren met échte fotografie.

    Is de prijs goed? Ook al zou ik verder niks doen met de vele opties van dit toestel, dan heb ik toch nog een prima (weliswaar groot) 8mp toestel met een flinke flitser voor huis-tuin-en-keuken foto's?
    Tja, Elefes zegt het al, échte fotografie zit niet in het toestel, maar in de fotograaf (the twelve inches behind the camera). Je levert flink zoom in, en wat krijg je ervoor terug? Een betere camera, jazeker. Maar dat haal je er pas uit als je er ook echt wat mee gaat doen. En dat betekent veel oefenen en investeren in lenzen. Dan heb je lol van je dSLR, maar ik krijg niet de indruk dat je dat van plan bent. Je lijkt je nogal blind te staren op die 8 MP. Maar wat zeggen die MPs? Een iets hogere resolutie, waar je op A3 nog niets van ziet. Kan interessant gaan worden in uitzonderingsgevalletjes, maar in het algemeen is het verschil tussen 6 of 8MP nauwelijks merkbaar.

    Er zijn allerlei goede redenen om een dSLR te kopen, maar in jouw geval zou ik nog eens goed nadenken.
    edit: ik zie dat dit niet zo veel zin meer heeft.
    quote:
    Degene die hem verkoopt had ook nog een Sigma telelens 75-300 eigenlijk voor analoge toestellen, de lens geeft op de 350D soms een error99 melding.

    Wie kan mij daar iets over vertellen?
    Die lens communiceert niet of slecht met je cam (ERR99 is een algemene foutmelding, het zegt niets, maar ik heb ook zo'n lens, dus ik ken het verschijnsel). Je kunt daar omheen werken door de contactjes af te plakken (isolatietape of nagellak). Dan heb je een lens waarvan het diafragma altijd wijd open (dus je zit vast aan de Av stand van je camera) staat en die alleen handmatig scherpstelt. Niet ideaal, maar werkbaar als je bereid bent wat tijd te steken in het onder de knie krijgen van handmatig scherpstellen. Ik heb met de betreffende lens hele aardige resultaten weten te bereiken
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      dinsdag 18 december 2007 @ 09:46:45 #169
    102757 EdvandeBerg
    LETS GO BRANDON!
    pi_55354624
    quote:
    Op dinsdag 18 december 2007 09:27 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Tja, Elefes zegt het al, échte fotografie zit niet in het toestel, maar in de fotograaf (the twelve inches behind the camera). Je levert flink zoom in, en wat krijg je ervoor terug? Een betere camera, jazeker. Maar dat haal je er pas uit als je er ook echt wat mee gaat doen. En dat betekent veel oefenen en investeren in lenzen. Dan heb je lol van je dSLR, maar ik krijg niet de indruk dat je dat van plan bent. Je lijkt je nogal blind te staren op die 8 MP. Maar wat zeggen die MPs? Een iets hogere resolutie, waar je op A3 nog niets van ziet. Kan interessant gaan worden in uitzonderingsgevalletjes, maar in het algemeen is het verschil tussen 6 of 8MP nauwelijks merkbaar.

    Er zijn allerlei goede redenen om een dSLR te kopen, maar in jouw geval zou ik nog eens goed nadenken.
    edit: ik zie dat dit niet zo veel zin meer heeft.
    [..]

    Die lens communiceert niet of slecht met je cam (ERR99 is een algemene foutmelding, het zegt niets, maar ik heb ook zo'n lens, dus ik ken het verschijnsel). Je kunt daar omheen werken door de contactjes af te plakken (isolatietape of nagellak). Dan heb je een lens waarvan het diafragma altijd wijd open (dus je zit vast aan de Av stand van je camera) staat en die alleen handmatig scherpstelt. Niet ideaal, maar werkbaar als je bereid bent wat tijd te steken in het onder de knie krijgen van handmatig scherpstellen. Ik heb met de betreffende lens hele aardige resultaten weten te bereiken
    Ik ben ook wel van plan om me meer te gaan verdiepen in het echte fotograferen. De 8mp is natuurlijk heel mooi, maar ook dat ie er mooiere plaatjes van weet te maken dan een cameraatje van de Blokker.

    Bovendien kan je met deze camera heel snel achter elkaar foto's maken in vergelijking met een simpele digitale camera, waar je tussen iedere kiek een tijdje moet wacht tot ie de info heeft weggeschreven naar de geheugenkaart en de flits weer opgeladen is.

    Ik heb inmiddels al een boekje over beginnen met fotograferen met de 350d op mijn verlanglijstje staan.
    Scratch a liberal and you will find a fascist
    pi_55355264
    quote:
    Op dinsdag 18 december 2007 09:46 schreef EdvandeBerg het volgende:

    [..]

    Ik ben ook wel van plan om me meer te gaan verdiepen in het echte fotograferen. De 8mp is natuurlijk heel mooi, maar ook dat ie er mooiere plaatjes van weet te maken dan een cameraatje van de Blokker.

    Bovendien kan je met deze camera heel snel achter elkaar foto's maken in vergelijking met een simpele digitale camera, waar je tussen iedere kiek een tijdje moet wacht tot ie de info heeft weggeschreven naar de geheugenkaart en de flits weer opgeladen is.
    Je moet ook geen "cameraatje van de Blokker" kopen maar gewoon een fatsoenlijk merk, wat dus zeker wel kan concurreren met de 350D met kitlens. Compacts zijn tegenwoordig best goede camera's!

    De wachttijd waar je het over hebt van het wegschrijven van de foto hangt ook van de snelheid van je geheugen af. Bij de 350D merk je ook verschil tussen een "normaal" (Sandisk) kaartje en een Ultra II (Sandisk) kaartje.

    Maargoed, ik zal niet ontkennen dat de 350D een fijne camera is (ik heb 'm zelf ook ). Oefenze .
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_55387252
    Hallo mensen,

    Ik ben benieuwd of iemand van jullie ook ervaring heeft met een Panasonic FX-100.
    Mijn vriendin wil deze namelijk kopen ter vervanging van haar Canon Ixus 55.
    De reviews die ik er over lees zijn over het algemeen redelijk positief maar misschien dat iemand hier er anders over denkt?
    Over het algemeen ga ik liever af op mensen met ervaring
    Zon, zee en strand, eerst een dagje lol, dan alles vol met zand.
    pi_55387741
    Wat is een leuke SLR camera als je een budget hebt van ongeveer 500 euro? Body + (kit)lens dus. Heb geen directe voorkeur voor een bepaald merk.
    Carry on my wayward son
    There'll be peace when you are done
    Lay your weary head to rest
    Don't you cry no more.
    pi_55388990
    quote:
    Op woensdag 19 december 2007 14:23 schreef Dickies het volgende:
    Wat is een leuke SLR camera als je een budget hebt van ongeveer 500 euro? Body + (kit)lens dus. Heb geen directe voorkeur voor een bepaald merk.
    Ga eens naar een winkel en hou er een paar vast. De een zal je meer liggen dan de ander. De instappers doen eigenlijk maar weinig voor elkaar onder, tenzij je hele sterke voorkeuren hebt voor bepaalde features. Kijk ook even of je van een merk het een-na-laatste model kunt vinden, scheelt vaak flink in geld en niet zo gek veel in features

    En kitlenzen haal je van marktplaats of soortgelijk, aanbod genoeg.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_55414168
    Beste Fokkers,

    Ik ben op zoek naar een digitale spiegelreflex camera die ook 'goed foto's kan maken onder donkere omstandigheden.(tijdens het uitgaan, met discotheek licht)
    Ik zit te twijfelen tussen een Canon EOS 350D en een Canon 400D.

    Wie weet raad?

    gr.
    Nicole

    [ Bericht 2% gewijzigd door NB2006 op 20-12-2007 13:11:11 ]
    pi_55414321
    quote:
    Op donderdag 20 december 2007 13:05 schreef NB2006 het volgende:
    Beste Fokkers,

    Ik ben op zoek naar een digitale spiegelreflex camera die ook 'goed foto's kan maken onder donkere omstandigheden.(tijdens het uitgaan, met discotheek licht)
    Ik zit te twijfelen tussen een Canon EOS 350D, een Canon 400D of een 40D.

    Wie weet raad?

    gr.
    Nicole
    tja... uhmm je gaat nu de respectievelijk Vrouwencam, kindercam en semipro-cam tegen elkaar zetten. qua formaatje camera dan he
    Maar je vergeet dat het juist de lenzen zijn die je het binnen fotograferen vergemakkelijken.
    Als je meteen lekker meewil gaan, gewoon de 40D met een 50mm F/1.8 lens kopen. En lekker spelen.
    Op zondag 1 maart 2009 16:07 schreef RonaldV het volgende: Jij bent nog niet verzuurd genoeg :{w
    Canon 500n | 300D | 30D | 1DmkIII | 24-105mm F/4 L | 70-200mm F/2.8 L | 50mm F/1.8 | 8mm Peleng Fish | 580EX-II | Metz44 | + de rest van de kitlensjes
      FOK!Fotograaf / Beeldredactie donderdag 20 december 2007 @ 13:12:01 #176
    68600 crew  Ynske
    Bedankt voor de zon...
    pi_55414335
    quote:
    Op donderdag 20 december 2007 13:05 schreef NB2006 het volgende:
    Beste Fokkers,

    Ik ben op zoek naar een digitale spiegelreflex camera die ook 'goed foto's kan maken onder donkere omstandigheden.(tijdens het uitgaan, met discotheek licht)
    Ik zit te twijfelen tussen een Canon EOS 350D, een Canon 400D of een 40D.

    Wie weet raad?

    gr.
    Nicole
    ik vraag me af of je dat uberhaupt moet willen met een dslr in een discotheek staan. maar goed dat is mijn mening.
    daarnaast de tip zoals die hier al tig keer staat, ga naar de winkel en voel.
    Today is life -
    the only life you are sure of. Make the most of today.

    Dale Carnegie
    pi_55421223
    quote:
    Op donderdag 20 december 2007 13:11 schreef HMaster-II het volgende:

    [..]

    tja... uhmm je gaat nu de respectievelijk Vrouwencam, kindercam en semipro-cam tegen elkaar zetten. qua formaatje camera dan he
    Maar je vergeet dat het juist de lenzen zijn die je het binnen fotograferen vergemakkelijken.
    Als je meteen lekker meewil gaan, gewoon de 40D met een 50mm F/1.8 lens kopen. En lekker spelen.
    Dat is voor binnen misschien wel teveel "tele", die 50mm. In een discotheek heb je niet zoveel ruimte dus is misschien meer groothoek wel handig (bijv. 35 of 20mm).
    En wellicht is een externe flitser handig, als je echt in discotheken wilt gaan fotograferen.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_55435095
    Hoi allemaal,

    graag wil ik jullie advies. Ik ben m'n compacte digitale camera zat (Canon Powershot A80).
    Nu wil ik graag de overstap maken naar een spiegelreflex camera. Ik fotografeer puur als hobby. Wil gewoon wat mooiere foto's maken dan wat ik met m'n A80 kon.
    Ben gaan informeren en als beginneling werden mij de volgende 3 camera's geadviseerd:

    - Canon EOS 400D
    - Nikon D40x
    - Olympus E-410 (of E-510)

    Nu is mijn vraag: welke kunnen jullie me aanraden?? Mijn budget is 600-800 Euro ongeveer. Ietsje erboven zou ik ook nog niet zo'n ramp vinden. Als jullie een hele andere camera adviseren hoor ik dat ook graag! Kunnen jullie me ook adviseren m.b.t. een van de 3 camera's in combinatie met lenzen. Denk dat ik ooit ook wel een zoomlens erbij wil kopen.

    Alvast heel erg bedankt!
    pi_55435261
    quote:
    Op vrijdag 21 december 2007 09:27 schreef Typmuts het volgende:
    Hoi allemaal,

    graag wil ik jullie advies. Ik ben m'n compacte digitale camera zat (Canon Powershot A80).
    Nu wil ik graag de overstap maken naar een spiegelreflex camera. Ik fotografeer puur als hobby. Wil gewoon wat mooiere foto's maken dan wat ik met m'n A80 kon.
    Ben gaan informeren en als beginneling werden mij de volgende 3 camera's geadviseerd:

    - Canon EOS 400D
    - Nikon D40x
    - Olympus E-410 (of E-510)

    Nu is mijn vraag: welke kunnen jullie me aanraden?? Mijn budget is 600-800 Euro ongeveer. Ietsje erboven zou ik ook nog niet zo'n ramp vinden. Als jullie een hele andere camera adviseren hoor ik dat ook graag! Kunnen jullie me ook adviseren m.b.t. een van de 3 camera's in combinatie met lenzen. Denk dat ik ooit ook wel een zoomlens erbij wil kopen.

    Alvast heel erg bedankt!
    Ik zou de Nikon D40x er persoonlijk afhalen (die kan maar een beperkt aantal lenzen "aan", de andere lenzen kun je wel gebruiken maar dan werkt de autofocus niet; dus je keus is daarin beperkt). Pentax heeft ook een leuke instap-dSLR, welk type precies weet ik zo niet uit mijn hoofd ( ) maar die zou ik toevoegen aan je lijstje. Dan zou ik in de winkel eens gaan vasthouden welke camera voor jou het beste aanvoelt wanneer je 'm vasthoudt, want dat is erg belangrijk om fijn te fotograferen.
    Wat voor lens je er het beste bij kan kopen hangt een beetje af van wat je wilt gaan fotograferen?
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_55435657
    De camera zal vooral gebruikt worden op vakantie: voor landschappen/omgeving.
    Zal ook wel eens portretfoto's maken, maar dat is niet m'n hoofddoel.
    pi_55437212
    Ik heb nog niet helemaal duidelijk wat je wilt en of je daar een dSLR voor ‘nodig’ hebt. “gewoon wat mooiere foto’s dan met een A80” kan met heel veel camera’s. Je kan ook eens kijken naar het topsegment van de compacts (Powershot S5, Fuji S5700, Sony H9, Panasonic FZ18). Dan heb je een veelzijdige camera met redelijk tot goede beeldkwaliteit. Bij de dSLR heb je een nog betere beeldkwaliteit en meer veelzijdigheid, maar beide vereisen de aanschaf van betere lenzen en dus een flink budget. Ga er vanuit dat je bij het instappen licht achteruit gaat in mogelijkheden (minder zoom, geen macro) en ongeveer op dezelfde kwaliteit blijft (behalve de ruisgevoeligheid, die is direct merkbaar beter). Pas als je lenzen bij gaat kopen, ga je echt verschil merken.

    Kies je voor een dSLR, dan raad ik je net als Elefes de D40x af. Er zijn (nog) te veel lenzen die daar niet goed op werken. Men zegt dat dat snel gaat veranderen, maar ik zou er niet afhankelijk van willen zijn. Andere Nikons zijn gewoon okay, kijk eens of je een gunstig geprijsde D70s kunt vinden. Naast de merken die je al noemde, kun je ook denken aan de Sony Alpha 100 en de Pentax K100D. Voor Canon kun je kijken of de 350D ergens veel goedkoper is dan de 400D, het verschil in mogelijkheden is beperkt. Wat je ook doet, ga de boel eens vasthouden in een winkel. De verschillen in hanteerbaarheid zijn groter dan die in kwaliteit en voor iedereen persoonlijk.

    En dan lenzen. Begin simpelweg met de kitlens. Dat is een niet-al-te-dure, niet-al-te-goede (maar ook niet slechte) lens, met de brandpuntsafstanden die je in de praktijk nu eenmaal vaak gebruikt. Al doende kom je er al snel achter of je iets mist en wat dan. Tele, groothoek, macro, lichtsterk? Nu weet je het nog niet, na een paar maanden met je kitlens ws wel en dan kun je veel gerichter kopen. Voor Canon en Nikon zijn kitlenzen in grote aantallen op marktplaats ed te vinden, meestal maar een paar maanden gebruikt.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_55437491
    Heel erg bedankt voor de adviezen!

    Ik vond de Nikon overigens het minst lekker in de hand liggen.

    Vliegvrager: ik ga ook de door jou aangerade dSLR's eens "onderzoeken".
    Ga eind januari pas echt de camera kopen, maar ben nu druk bezig met de juiste camera uitzoeken.
    pi_55438768
    Typmuts: Onder de 1000 euro is de Olympus E-510 met 14-42 (28-84mm) en 40-150 (80-300mm) lenzen naar mijn idee de beste keus. De kitlenzen zijn uitstekend, de body heeft beeldstabilisatie om uit de hand met lange sluitertijden te kunnen schieten, een uitstekend stoffilter (je zult waarschijnlijk nooit de sensor hoeven te reinigen), liveview, en meer voordelen die andere merken niet bieden. Hij is door een actie tot eind januari voor 716,00 euro te krijgen.
    pi_55440040
    Ow kijk, dank je wel dvr!

    Wat is het wezenlijke verschil met de E-410 eigenlijk? Is dat alleen de beeldstabilisator?

    Edit: Heb inmiddels ook de Sony A100 bekeken. Wat vinden jullie van die camera?

    [ Bericht 26% gewijzigd door Typmuts op 21-12-2007 13:35:41 ]
    pi_55444058
    Ja, de beeldstabilisator in de E-510, de grotere body met grip en de grotere batterij (hogere capaciteit) zijn de voornaamste verschillen. Verder kun je op de E-510 meer instellingen rechtstreeks met knopjes regelen (in plaats van via het menu) en zitten de oogjes voor de draagriem aan de zijkant (handiger) in plaats van voorop. De E-410 is de kleinste en lichtste spiegelreflex die er is, wat voor reisjes en vakanties ook erg practisch kan zijn. Overigens is er ook een voorganger, de E-400, die alleen in Europa verkocht werd (wordt) en waar sommige mensen de voorkeur aan geven omdat hij een andere beeldchip heeft.

    Als je voor het eerst een spiegelreflex koopt, is het ook belangrijk om naar het lenzenaanbod te kijken want het kan zijn dat je na een tijdje méér wilt dan de kitlens(zen), en niet alle merken hebben voor elke zoomrange een goede en betaalbare optie.

    Op sites als Dpreview.com en kieskeurig.nl kun je camera's met elkaar vergelijken en gebruikerservaringen lezen. En er in een winkel mee spelen om te kijken welke het lekkerst in de hand ligt kan natuurlijk ook geen kwaad!
    pi_55449560
    quote:
    Op vrijdag 21 december 2007 16:26 schreef dvr het volgende:

    Als je voor het eerst een spiegelreflex koopt, is het ook belangrijk om naar het lenzenaanbod te kijken want het kan zijn dat je na een tijdje méér wilt dan de kitlens(zen), en niet alle merken hebben voor elke zoomrange een goede en betaalbare optie.


    Valt reuze mee imo. Sigma en Tamron bouwen voor alle hier genoemde merken, dus dan zit je al snel aan vrij veel keuze. Pas als je bepaalde sterk gespecialiseerde lenzen (lichtsterke tele, tilt and shift, dat werk) wilt, loop je tegen grenzen aan.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_55449765
    quote:
    Op vrijdag 21 december 2007 13:01 schreef Typmuts het volgende:
    Edit: Heb inmiddels ook de Sony A100 bekeken. Wat vinden jullie van die camera?
    Ik ken m niet persoonlijk, maar hoor er positieve verhalen over, en de reviews zijn ook goed. De electronica is prima (Sony maakt sensoren voor Nikon). Hij heeft ingebouwde image stabilizer (verder IS), net als de Olympus. Of je dat wilt, is een kwestie van smaak. De lens stabilisatoren van Nikon en Canon zijn beter (i.e. je wint er meer sluitertijd mee), maar daar betaal je dus per lens voor. Aan de andere kant zijn er mensen (ikzelf bijvoorbeeld) die voor groothoek en normale range geen IS nodig hebben, en bovendien weinig tele schieten (of alleen bij goed licht). Dan heb je maar op 1 lens IS nodig, en zit je dus beter bij Nikon of Canon.

    Sony heeft zelf weinig glas, maar Tamron en Sigma bouwen (vrijwel?) alles ook met Sony vatting, dus dat is niet echt een probleem.

    Er schijnt een opvolger van de A100 aan te komen, dan zal ie wel in prijs gaan zakken. Ik weet alleen niet wanneer.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 21 december 2007 @ 23:25:01 #188
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55453019
    quote:
    Op vrijdag 21 december 2007 21:02 schreef Vliegvrager het volgende:
    Sony heeft zelf weinig glas...
    Ik zou het niet graag allemaal afrekenen wat er voor de Alfa's leverbaar is. Als Sony één ding goed heeft aangepakt is het het introduceren van een meer dan complete lijn optiek met zowel populair geprijsd als kapitaal kwijlglas van Carl Zeiss.
    Behalve dat passen ook alle Minolta AF-glaasjes vanaf 1985 allemaal onverkort op de Sony's. Hoewel ze momenteel uiterst zeldzaam en derhalve duur zijn heeft Minolta voor zijn AFreflexen een aantal vastbrandpunten gemaakt waarvan ze bij N. en C. bepaald kouwe rillingen van moeten hebben gehad.
    quote:
    Er schijnt een opvolger van de A100 aan te komen, dan zal ie wel in prijs gaan zakken. Ik weet alleen niet wanneer.
    Geruchten gaan dat ie op de PMA in februari wordt aangekondigd (maar geruchten gaan wel meer)
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_55458627
    Nogmaals bedankt voor jullie adviezen. Ik ga er nog eens rustig over nadenken en hou jullie advies daarbij in m'n achterhoofd. Ik laat jullie wel weten welke het uiteindelijk geworden is!!
    pi_55505203
    Hallo,

    Over een aantal maanden ga ik zes maanden backpacken door Zuid Amerika. Hiervoor ben ik opzoek naar een goede degelijke camera die tegen een stootje kan. Omdat ik eigenlijk niets van fotografie af weet is het voor mij lastig een goede camera te vinden. Dus daarom deze post

    Wat ik wil:
    Heb een budget van zo`n 300 euro voor een camera, dit is inclusief alles (beschermhoes/tas, SD kaart etc.). Wat formaat betreft ben ik denk ik het beste af met een compact camera. Hij hoeft niet niet in m`n broekzak te passen, maar een compacte vrij lichte camera is zeer zeker een pre. Omdat de camera zes maanden lang vrij intensief gebruikt zal worden in allerlei verschillende situaties en weersomstandigheden is het belangrijk dat hij vrij all-round is. Dus de kwaliteit van de foto's moet goed zijn voor zowel landschappen als portretten.

    Heb zelf al een beetje rond gegoogled en kwam uit op de Panasonic DMC-FZ8 (224 euro). Lijkt me een goede all-round camera en is bovendien vrij compact en licht. Twijfel bij deze camera wel een beetje aan de degelijkheid van het product en ben bang dat ze vrij fragiel is.

    Graag zou ik van jullie advies krijgen over een geschikte camera die aan mijn wensen voldoet. Alvast bedankt!
    When you give food to the poor, they call you a saint. When you ask why the poor have no food, they call you a communist.
    Archbishop Helder Camara
    pi_55508133
    quote:
    Op maandag 24 december 2007 00:52 schreef Zixam het volgende:
    Hallo,

    Over een aantal maanden ga ik zes maanden backpacken door Zuid Amerika. Hiervoor ben ik opzoek naar een goede degelijke camera die tegen een stootje kan. Omdat ik eigenlijk niets van fotografie af weet is het voor mij lastig een goede camera te vinden. Dus daarom deze post

    Wat ik wil:
    Heb een budget van zo`n 300 euro voor een camera, dit is inclusief alles (beschermhoes/tas, SD kaart etc.). Wat formaat betreft ben ik denk ik het beste af met een compact camera. Hij hoeft niet niet in m`n broekzak te passen, maar een compacte vrij lichte camera is zeer zeker een pre. Omdat de camera zes maanden lang vrij intensief gebruikt zal worden in allerlei verschillende situaties en weersomstandigheden is het belangrijk dat hij vrij all-round is. Dus de kwaliteit van de foto's moet goed zijn voor zowel landschappen als portretten.

    Heb zelf al een beetje rond gegoogled en kwam uit op de Panasonic DMC-FZ8 (224 euro). Lijkt me een goede all-round camera en is bovendien vrij compact en licht. Twijfel bij deze camera wel een beetje aan de degelijkheid van het product en ben bang dat ze vrij fragiel is.

    Graag zou ik van jullie advies krijgen over een geschikte camera die aan mijn wensen voldoet. Alvast bedankt!
    Ik dacht meteen aan een paar modellen die Olympus op de markt heeft gebracht, die (naar zeggen van de fabrikant) een val van 1,5 meter kunnen overleven en tot op 3 meter onder water kunnen fotograferen.
    Zijn compacte cameraatjes, volgens mij ook wel binnen je budget. Ik geloof de Mju 300 en 320, maar voor de precieze modellen zou ik even op de website van Olympus kijken.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_55514822
    Bedankt voor de tip Elefes. Heb even op de site van Olympus gekeken en kwam deze camera tegen: Olympus Mju 770 SW. Zou zoals je al aangaf volgens Olympus een val van 1,5 meter moeten kunnen overleven, kan een druk aan van 100kg en zou maar liefst tot 10m water dicht zijn. Dus wat degelijkheid betreft zit het wel goed met deze camera.

    Nu weet ik alleen nog niet of de camera ook goede foto's maakt voor de situaties waarin ik hem zou willen gebruiken (dus eigenlijk alles) maar vooral ook voor landschapsfotografie. De specificaties van de camera zijn hieronder opgesomd. Wat denken jullie er van?

    * 7.1-megapixel CCD
    * 3x optical zoom lens (equivalent to a 38-114mm lens on a 35mm camera)
    * 5x digital zoom.
    * 2.5-inch color LCD monitor
    * Automatic exposure
    * Built-in flash with red-eye reduction
    * xD Picture Card up to 2GB
    * USB full speed connection
    * Rechargeable Lithium battery and charger included

    * Shockproof, waterproof, freezeproof, and crushproof (to a limit)
    * ISO from 80-1600
    * Digital image stabilization
    * Twenty-four scene modes, including movie mode, with text descriptions
    * Black and White, Sepia effects in playback
    * Post-capture on-board editing for redeye, brightness, saturation
    * Image resize
    * Built-in alarm clock
    * Panorama stitch assist
    * Shutter speed from 1/2 sec. - 1/1000 sec; up to 4 sec. in Night Scene Mode
    * Multi-metering and Spot metering modes
    * White balance (color) adjustment: automatic and six presets
    * Movie recording with sound
    When you give food to the poor, they call you a saint. When you ask why the poor have no food, they call you a communist.
    Archbishop Helder Camara
    pi_55515534
    quote:
    Op maandag 24 december 2007 14:58 schreef Zixam het volgende:
    Bedankt voor de tip Elefes. Heb even op de site van Olympus gekeken en kwam deze camera tegen: Olympus Mju 770 SW. Zou zoals je al aangaf volgens Olympus een val van 1,5 meter moeten kunnen overleven, kan een druk aan van 100kg en zou maar liefst tot 10m water dicht zijn. Dus wat degelijkheid betreft zit het wel goed met deze camera.

    Nu weet ik alleen nog niet of de camera ook goede foto's maakt voor de situaties waarin ik hem zou willen gebruiken (dus eigenlijk alles) maar vooral ook voor landschapsfotografie.
    Van de beeldkwaliteit moet je, naar wat ik erover gelezen heb, niet teveel verwachten. De 770SW is een camera die je overal mee naar toe kunt nemen - het strand, de bodem van het zwembad, de jungle- maar hij is wat langzaam en de beeldkwaliteit is middelmatig. Er is qua stof- en waterbestendigheid bij mijn weten maar één alternatief, de Pentax W30. Misschien kun je op bv. Flickr zoeken naar foto's die met beide camera's gemaakt zijn. Let ook even op of ze een eigen accuutje gebruiken of gewone penlite batterijen, dat laatste kan voor een backpacker handiger zijn dan slepen met een oplader.
    pi_55528468
    Ben geen beroepsfotograaf... maar heb momenteel een Sony Cyber-Shot DSC-P93 (5.1 Mega Pixels).

    Leuke redelijke camera,... maar toch... foto's zijn heel snel bewogen op een of andere manier... (nee 'k hou 'm echt stil) en ook kwalitatief vind ik ze niet goed genoeg... qua kleur bijvoorbeeld. En ook nachtfoto's vallen tegen.

    Een kennis van me heeft een Fuji S5500... zijn foto's zijn mooier van kleur... ok... hij heeft ook een UV filter erop... is dat het verschil?

    Ik ga over niet al te lange tijd een reis naar Afrika maken... en wil dan natuurlijk hele mooie natuurfoto's kunnen maken.

    Ik ben dus op zoek naar een nieuwe digitale camera naast mijn Sony. Die niet meteen mega-groot is... (want het rondzeulen met een super-fototas is ook niet alles). Richt prijs is ca. 400 EUR wat ik in gedachte heb. En d'r moeten gewoon hele strakke mooie foto's uit komen.
    Welke accesoires moet je sowieso erbij kopen?... zo'n UV-filter?... meer? Ow.. zag zo gauw in de winkel dat 8 Mega Pixels de huidige standaard is... klopt dat?

    Wat is het advies van de Fok!-foto-experts?
    pi_55529535
    quote:
    Op maandag 24 december 2007 14:58 schreef Zixam het volgende:

    Nu weet ik alleen nog niet of de camera ook goede foto's maakt voor de situaties waarin ik hem zou willen gebruiken (dus eigenlijk alles) maar vooral ook voor landschapsfotografie. De specificaties van de camera zijn hieronder opgesomd. Wat denken jullie er van?
    Ik sluit me aan bij wat dvr zegt, ga eens op internet kijken naar vergelijkingsfoto's.
    Verder denk ik niet dat de beeldkwaliteit verkeerd is, eigenlijk zijn alle camera's tegenwoordig zeer behoorlijk (zeker van een merk als Olympus). Wellicht lever je iets in aan kwaliteit voor de andere features (waterdicht en schokbestendig), maar het is afwegen wat je belangrijker vindt, en of je uberhaupt echt verschil ziet in foto's.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_55529883
    quote:
    Op dinsdag 25 december 2007 04:08 schreef elkravo het volgende:
    Ben geen beroepsfotograaf... maar heb momenteel een Sony Cyber-Shot DSC-P93 (5.1 Mega Pixels).

    Leuke redelijke camera,... maar toch... foto's zijn heel snel bewogen op een of andere manier... (nee 'k hou 'm echt stil) en ook kwalitatief vind ik ze niet goed genoeg... qua kleur bijvoorbeeld. En ook nachtfoto's vallen tegen.

    Een kennis van me heeft een Fuji S5500... zijn foto's zijn mooier van kleur... ok... hij heeft ook een UV filter erop... is dat het verschil?

    Ik ga over niet al te lange tijd een reis naar Afrika maken... en wil dan natuurlijk hele mooie natuurfoto's kunnen maken.

    Ik ben dus op zoek naar een nieuwe digitale camera naast mijn Sony. Die niet meteen mega-groot is... (want het rondzeulen met een super-fototas is ook niet alles). Richt prijs is ca. 400 EUR wat ik in gedachte heb. En d'r moeten gewoon hele strakke mooie foto's uit komen.
    Welke accesoires moet je sowieso erbij kopen?... zo'n UV-filter?... meer? Ow.. zag zo gauw in de winkel dat 8 Mega Pixels de huidige standaard is... klopt dat?

    Wat is het advies van de Fok!-foto-experts?
    ALs ik dit lees denk ik in de richting van een superzoom. Veel zoom is fijn op reis, want geeft je veel flexibiliteit en een heel behoorlijke kwaliteit. Alle grote merken muv Nikon en Pentax hebben goede superzooms waar je uitstekend mee uit de voeten kunt. Ga ze eens vasthouden in de winkel, want dat verschilt nogal. Het lijstje:

    Canon Powerst S5IS (de S3IS is net zo goed en geodkoper als je m nog kunt krijgen)
    Panasonic DMC FZ18
    Fuji S5600/S5700
    Fuji S6500 (of hoger nummer, ik vergeet steeds welke in de EU en in de VS te krijgen zijn. Groter dan de S5**** serie, mn 's nachts wat beter)
    Sony DSC H9 (of lager nummer)
    Olympus SP550/560


    Superzooms zijn niet zo groot als Spiegelreflexen, maar wel te groot om in je zak te stoppen. Een aparte tas is niet nodig. Vind je ze te groot, kijk dan eens naar de Powershot G-serie of de Fuji F30. In beide gevallen lever je wel zoom in.

    Over Megapixels: vergeet Megapixels: Al deze camera's hebben er genoeg, meer (dan 6) levert geen betere kwaliteit op. Accessoires: een UV-filter is niet per se nodig, zit al ingebouwd. Veel mensen vinden een extra stukje glas voor hun camera wel een veilig idee. Komen er krassen op, dan hoef je alleen het filter te vervangen.

    Andere accessoires: batterijen (Ga je ergens heen waar geen elektriciteit is, kies dan voor een model met penlite batterijen ipv een accu.), geheugenkaartjes, beschermhoesje. Eventueel kun je kiezen voor opzet lensjes voor meer tele of macro, maar die superzooms kunnen al zo vee, dat ga je niet nodig hebben, denk ik.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      dinsdag 25 december 2007 @ 22:42:45 #197
    177810 Evenveel
    en niet minder
    pi_55539630
    Doel
    - Het schieten van mooie plaatjes buiten (daglicht), natuur+stad
    - Het maken van macro's (90% insecten)
    - Het maken van actiefoto's (waarbij er dus niet geen blur ontstaat bij te veel beweging)
    - Het maken van skyline plaatjes in het donker

    Budget
    Max. 400 Euro

    Eisen
    - Niet te groot
    - Penlite batterijen (om ook in noodgevallen, in de natuur bijvoorbeeld, nog te kunnen schieten)
    - Mogelijkheid tot spelen met instellingen

    Onbelangrijk
    - Lenzen vervangen
    - Opslagmogelijkheden
    - Merk
    - Uiterlijk
    - Aantal megapixels
    - Video/geluid/enz.
    - Het fotograferen van mensen doet mij helemaal niets
    - Binnenshuis fotograferen ook niet

    Cases
    - Ik ben vaak in het buitenland en daar kom ik wel eens in bijvoorbeeld een spookstad. Van al die verlaten huizen/fabrieken/winkels maak ik dan veel foto's.
    - Soms trek ik de natuur in (binnen of buitenland) en dan maak ik van zoveel mogelijk insecten (veel voorkomend of zeldzaam) macro foto's
    - Ik ben gek op auto's, vooral ze rijden , en maak er dan ook graag foto's van, als ze rijden dus.
    - Als ik de natuur intrek, en dan vooral in het buitenland, vind ik het erg fijn om een mooie foto te kunnen maken van het landschap (overzichts foto of panorama) of vanuit de bergen naar beneden bijvoorbeeld
    - 's avonds vanuit een hotel of bijvoorbeeld mijn eigen slaapkamerraam maak ik ook graag foto's van het uitzicht wat ik dan heb.

    Background info
    Ik weet niet veel tot niets van fotografie maar vind het wel heel leuk en wil er ook steeds meer mee gaan doen. Sterker nog, ik doe het al heel erg veel. Echter, mis ik altijd net dat beetje extra in mijn foto's... Macro's zijn te onscherp, objecten zijn te blurry door de beweging, er is te veel ruis, kleuren zijn onecht, etc... Ik heb nu een Powershot nogwat van 140 Euro, en tja, ik wist van te voren dat het niet zo super zou worden natuurlijk. Echter had ik niet verwacht dat ik fotograferen zo leuk zou vinden... Ik wil nu dus een opstapje maken na een beter model. Echter nog steeds geen Spiegelreflex of wat dan ook, gewoon een opstapje. Budget, ivm het feit dat ik ook andere hobby's heb , is strak 400. Dus van "maar voor 150 euro meer heb je deze instap-SLR" of "spaar even door en dan kun je een mooie PowerWowie kopen met wel 8000MP" kan en wil ik geen kaas maken...

    Ik heb nog geen modellen op het oog... Ik zou heel graag jullie meningen willen horen
    Doei.
    pi_55541336
    quote:
    Op dinsdag 25 december 2007 10:34 schreef Elefes het volgende:

    Verder denk ik niet dat de beeldkwaliteit verkeerd is, eigenlijk zijn alle camera's tegenwoordig zeer behoorlijk (zeker van een merk als Olympus).
    Ik ben gek op Olympus, maar bij dat specifieke cameraatje is het geld echt in de water/stof/schokbescherming gaan zitten en niet in de beeldkwaliteit. De kracht van dat model is dat je hem op de gekste plekken kunt meenemen en gebruiken, onder het motto "een middelmatige foto is beter dan géén foto".
    quote:
    Op dinsdag 25 december 2007 22:42 schreef Evenveel het volgende:

    - Penlite batterijen (om ook in noodgevallen, in de natuur bijvoorbeeld, nog te kunnen schieten)
    Met die keuzebeperking zullen veel, misschien wel alle geschikte kandidaten afvallen. Overweeg liever een of twee reserve-accuutjes te kopen. Tenzij je heel lichtbepakt reist, maar ik zou 1-2-3 geen camera kunnen bedenken die op batterijen werkt en bovendien goede macro, snelle autofocus en laag ruisniveau biedt. De betere compacts hebben bijna allemaal een lithiumaccu.
      woensdag 26 december 2007 @ 00:34:55 #199
    110933 F4T4L_3RR0R
    R.I.P. webicon ;(
    pi_55542051
    quote:
    Op woensdag 26 december 2007 00:02 schreef dvr het volgende:
    Met die keuzebeperking zullen veel, misschien wel alle geschikte kandidaten afvallen. Overweeg liever een of twee reserve-accuutjes te kopen. Tenzij je heel lichtbepakt reist, maar ik zou 1-2-3 geen camera kunnen bedenken die op batterijen werkt en bovendien goede macro, snelle autofocus en laag ruisniveau biedt. De betere compacts hebben bijna allemaal een lithiumaccu.
    I second that.

    Nadeel van camera's waar gewone penlites in gaan, is dat wegwerp alkalinebatterijen (zelfs Duracell Ultra M3) sneller leeggaan dan oplaadbare NiMH batterijen.

    Nadeel van oplaadbare NiMH batterijen is de zelfontlading. Heb je ze volgeladen, dan zijn ze een maand later (ongebruikt) bijna helemaal leeg.

    Voor lithiumaccu's moet je goed rondkijken. De ene winkel vraagt 70 euro voor een originele en 50 euro voor een imitatie, terwijl de andere winkel 40 euro voor een originele vraagt.
    Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
      woensdag 26 december 2007 @ 01:03:47 #200
    177810 Evenveel
    en niet minder
    pi_55542676
    Ok. Stel dat ik opensta voor accu's... Aan welke modellen kan ik dan denken? (op dit moment staat de teller bij mij nog steeds op 0, omdat ik er gewoon echt niks van af weet!)

    Misschien ook wel handig om te vermelden... Het lijstje met eisen is in volgorde van prioriteit (dus belangrijkste bovenaan). Da's misschien handig om te weten ivm het moeten maken van afwegingen ofzo...
    Doei.
      Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 26 december 2007 @ 01:19:24 #201
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55542980
    quote:
    Op woensdag 26 december 2007 01:03 schreef Evenveel het volgende:
    Ok. Stel dat ik opensta voor accu's... Aan welke modellen kan ik dan denken? (op dit moment staat de teller bij mij nog steeds op 0, omdat ik er gewoon echt niks van af weet!)

    Misschien ook wel handig om te vermelden... Het lijstje met eisen is in volgorde van prioriteit (dus belangrijkste bovenaan). Da's misschien handig om te weten ivm het moeten maken van afwegingen ofzo...
    Ook al sta je niet open voor Li-Ion-accu's, dan is de Powershot S5IS een heel leuk ding voor je. Een knoepert van een zoomlens, stabilisatie, allerhande automatieken en volledige handinstelling én hij loopt op penlights. Echt superklein is ie niet, maar voor de mogelijkheden is het toch een behoorlijk compact pakketje dat zo vanuit de verpakking alles kan wat je maar wil.
    Voor supermacro kun je er een filterhouder (origineel Canon of nog liever Lensmate) bij kopen en met voorzetlenzen door de macrobarrière.

    Ook van de penlichten zijn de Fuji superzooms. Moet het compact, neem dan een S5700, mag het wat groter dan is de 9600 een camera waar je de komende jaren niet op uitgekeken raakt.

    Mocht je geen bezwaar zien in een Li-Ion-accu, dan zijn de Panasonic superzooms het overwegen waard.
    waarmee niet gezegd wil zijn dat de superzooms van Sony en Olympus slechter zouden zijn
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_55544019
    Ik sluit me bij de Ouwesok aan. Ik vermoed dat je bij de Fujifilm Finepix 9600 uitkomt, die een klapschermpje heeft (er handig voor macro), goed is in situaties met weinig licht (avond/industr.gebouwen) en een beter groothoekbereik heeft (landschap e.d., tot 28mm). Toevalligerwijs werken beide op penlites, had ik niet gedacht! Probeer beide in een winkel, vergelijk daarbij in ieder geval de snelheid van de autofocus en het macrobereik. Compacts zullen nooit zo snel zijn als een spiegelreflex en voor actiefoto's (snelle wagens) zijn ze niet erg geschikt, maar misschien kun je er toch aardig mee uit de voeten.
    pi_55546107
    quote:
    Op woensdag 26 december 2007 02:11 schreef dvr het volgende:
    Compacts zullen nooit zo snel zijn als een spiegelreflex
    klopt
    quote:
    en voor actiefoto's (snelle wagens) zijn ze niet erg geschikt
    klopt niet. De afdrukvertraging is een extra drempel, maar met wat oefening kun je ook met een compact prima leren pannen.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_55549239
    Hallo allen!
    Ik ben dus ook opzoek naar een digitale camera en kan er best wel wat hulp bij gebruiken!
    Even vanuit de OP:

    Budget: 700
    Formaat: Micro / compact
    Doel: Vele dingen: uitgaansleven, dagjes uit, eigenlijk wil ik hem zoveel mogelijk mee gaan nemen en overal waarbij ik denk: daar wil ik een foto van nemen, dat ik dat dus ook doe.
    Huidige camera: geen
    Bijzonderheden:

    De camera moet zo dun mogelijk zijn. Hij moet dus makkelijk mee te nemen zijn. De camera moet zo ver mogelijk optisch kunnen inzoomen (4x lijkt me wel minstens? ) (digitaal zoomen zal denk ik niet gebruikt worden). Verder vind ik het belangrijk dat er zeer goede fotos ermee gemaakt kunnen worden. Budget is een ongeveer. Dus 100 euro meer of minder zal niet erg zijn.

    Kom maar op!
    Who is it?
      Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 26 december 2007 @ 13:16:39 #205
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55549350
    quote:
    Op woensdag 26 december 2007 13:11 schreef 907 het volgende:
    Budget: 700
    Formaat: Micro / compact
    Iets zegt me dat dat met enig nadenken wel moet lukken een stuk of drie goeie compacten is voor dat budget te doen

    Klein is dus belangrijk. Ben ik alleen nog benieuwd vanaf welk formaat we spreken van klein in jouw beleving
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_55549545
    quote:
    Op woensdag 26 december 2007 13:16 schreef Ouwesok het volgende:

    [..]

    Iets zegt me dat dat met enig nadenken wel moet lukken een stuk of drie goeie compacten is voor dat budget te doen
    Nee dat lukt mij in dit geval dus niet. Ik heb geen enkele ervaring met fotografie en weet dus ook geen merk wat goede producten levert, laat staan welke modellen (misschien hebben die ook verschillende kwaliteit lens? ik zeg maar even wat)

    In dit geval is "klein" dus zo klein mogelijk.
    Geef eens een voorbeeld welke compacten voor mij in aanmerking kunnen komen? Dan heb ik in elk geval een indicatie en kan ik gelijkwaardige producten gaan zoeken?

    Who is it?
      Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 26 december 2007 @ 13:43:17 #207
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55549903
    quote:
    Op woensdag 26 december 2007 13:26 schreef 907 het volgende:
    In dit geval is "klein" dus zo klein mogelijk.
    Geef eens een voorbeeld welke compacten voor mij in aanmerking kunnen komen? Dan heb ik in elk geval een indicatie en kan ik gelijkwaardige producten gaan zoeken?

    Superklein heeft meestal nogal wat beperkingen omdat de nadruk op klein moest liggen. Ik begin eens iets minder klein maar nog steeds erg compact

    Dit iets voor je

    Heeft een stevige telestand (6x zoom), is gestabiliseerd en pakt toch makkelijk weg. Voor het gestelde budget koop je er met gemak drie en houdt dan nog geld over voor wat geheugen ook.

    Iets prijziger maar nog steeds twee voor je budget
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      woensdag 26 december 2007 @ 13:49:47 #208
    102757 EdvandeBerg
    LETS GO BRANDON!
    pi_55550060
    quote:
    Op dinsdag 18 december 2007 09:27 schreef Vliegvrager het volgende:
    Die lens communiceert niet of slecht met je cam (ERR99 is een algemene foutmelding, het zegt niets, maar ik heb ook zo'n lens, dus ik ken het verschijnsel). Je kunt daar omheen werken door de contactjes af te plakken (isolatietape of nagellak). Dan heb je een lens waarvan het diafragma altijd wijd open (dus je zit vast aan de Av stand van je camera) staat en die alleen handmatig scherpstelt. Niet ideaal, maar werkbaar als je bereid bent wat tijd te steken in het onder de knie krijgen van handmatig scherpstellen. Ik heb met de betreffende lens hele aardige resultaten weten te bereiken
    De truc met het tape werkt! Autofocus is natuurlijk fijner voor de beginner, maar de lens kostte me slechts 2 tientjes. Een lens specifiek voor digitaal gebruik kan ik altijd nog later aanschaffen (als ik weer wat centjes heb weten te sprokkelen).
    Scratch a liberal and you will find a fascist
    pi_55550627
    quote:
    Op woensdag 26 december 2007 08:36 schreef Vliegvrager het volgende:

    klopt niet. De afdrukvertraging is een extra drempel, maar met wat oefening kun je ook met een compact prima leren pannen.
    Ik doelde meer op de trage autofocus en onhandig werkende handmatige focus.
    pi_55553014
    Wij, fotograven zonder ook maar enige ervaring zijn op zoek naar een toestel waar we meer mee kunnen als met een gewoon huis tuin en keukentoestelletje.... Beetje mooie herinneringen vastleggen van de kids en met wat oefening gewoon meer en wie weet wat er uit voort kan vloeien..... Maar ja, waar begin je....
    We hebben een budget van 700 a 750 euro voor een complete SLR set, dus body met lensenkit.
    In gedachte hebben we de Olympus E410,E510 of de Nikon D40X....Maar ja... Wat kun je ermee en is het überhaupt een beetje te vergelijken met elkaar?
    Is het "beginnersmateriaal" waar je ook wat stapjes verder mee kunt?
    En voor welke moeten we dan gaan!
    No farewell could be the last one.
    If you long to meet again...
      woensdag 26 december 2007 @ 17:24:09 #211
    30789 RonaldV
    Phabulous Phantoms
    pi_55555677
    quote:
    Op woensdag 26 december 2007 15:38 schreef vamperotica het volgende:
    Wij, fotograven zonder ook maar enige ervaring zijn op zoek naar een toestel waar we meer mee kunnen als met een gewoon huis tuin en keukentoestelletje.... Beetje mooie herinneringen vastleggen van de kids en met wat oefening gewoon meer en wie weet wat er uit voort kan vloeien..... Maar ja, waar begin je....
    We hebben een budget van 700 a 750 euro voor een complete SLR set, dus body met lensenkit.
    In gedachte hebben we de Olympus E410,E510 of de Nikon D40X....Maar ja... Wat kun je ermee en is het überhaupt een beetje te vergelijken met elkaar?
    Is het "beginnersmateriaal" waar je ook wat stapjes verder mee kunt?
    En voor welke moeten we dan gaan!
    Olympus en Nikon maken allebei knappe degelijke cameras, dus wat dat betreft zul je jezelf geen buil vallen. Er zijn wel twee dingen waar je even het koppie bij moet houden:
    1. Olympus is een goed merk, maar Olympus spullen passen alleen op Olympus (en tegenwoordig hebben ze geheugenkaartjes gemeen met Fuji). Ze zijn net weer begonnen met SLRs na die een jaar of 15 te hebben genegeerd, en ik durf niet te zeggen of ze er mee door zullen blijven gaan. Als ze dat wel doen heb je er een goede camera aan, Olympus heet bij mijn weten nog nooit een slechte afgeleverd. De D40 van Nikon is weer niet compatible met de grotere/duurdere series van Nikon (en als ik hier lieg, dan komt het doordat ik twee weken geleden verkeerd ben voorgelicht). Voor beide merken/types kan ik niet zeggen of en hoe lang er accessoires leverbaar zullen blijven.
    2. Beide cameras hebben veel en goede instelmogelijkheden, die voor een beginner ietwat overwelmend en verwarrend kunnen zijn. Daar staat tegenover dat je (als je verwacht wat meer met je camera te gaan doen) je er wel heel lang mee vooruitkunt, en niet over een jaar al tegen de limieten van je camera aanloopt.
    - "Blind faith in your leaders, or in anything, will get you killed" Bruce Springsteen - War
    - Door controle aan de landsgrenzen op te heffen kan men nu grenzenloos gaan controleren...
    - Privacy Matters
    pi_55556029
    @ vamperotica: deze zelfde vraag heb ik ook gesteld... zie pagina 4. Alleen ik had de Canon EOS 400D er ook nog bij genoemd. Daar wordt duidelijk uitgelegd welke camera je waarom wel of niet moet/kan kiezen.

    Succes met je keuze.
    pi_55556155
    quote:
    Op woensdag 26 december 2007 17:24 schreef RonaldV het volgende:

    1. Olympus is een goed merk, maar Olympus spullen passen alleen op Olympus (en tegenwoordig hebben ze geheugenkaartjes gemeen met Fuji). Ze zijn net weer begonnen met SLRs na die een jaar of 15 te hebben genegeerd, en ik durf niet te zeggen of ze er mee door zullen blijven gaan.
    Sorry, maar daar klopt helemaal niets van! Olympus maakt al zo'n 80 jaar camera's. Ze zijn altijd analoge spiegelreflexen blijven verkopen -hebben alleen een tijdje geen nieuwe modellen ontworpen- en zijn daar pas mee gestopt toen ze de digitale E-1 introduceerde in 2002. Ze blijven hun digitale camera- en lenzenaanbod gestaag uitbreiden, hebben enorm succes met de nieuwe E-3 en E-410/510 modellen, en er is geen enkele reden om aan te nemen dat ze de fotografie ooit vaarwel zullen zeggen - integendeel. Compatibiliteitsproblemen zijn er ook niet - hun spiegelreflex camera's werken zowel met doodgewone Compactflash kaarten als met de XD kaarten van Olympus/Fuji.

    De compatibiliteitsproblemen van Nikon bestaan hieruit dat sommige modellen (zoals de D40) geen interne focusmotor hebben (zodat voor autofocus alleen moderne lenzen met interne motor geschikt zijn) en dat ze meerdere sensorformaten hanteren, waardoor de brandpuntsafstanden (oftewel: beeldhoek en vergrotingsfactor) van hun lenzen van body tot body kunnen verschillen, net als bij Canon. Olympus heeft dat probleem niet, die hanteren maar één sensorformaat (Fourthirds genaamd, dat ze delen met Panasonic en Leica).
    pi_55580948
    Net naar de winkel geweest. Maar ze hadden er alleen de Olympus 410 en niet de 510... en volgens de verkoper zat er buiten de beeldstabilisator niet veel verschil in.... Hier iemand daar een ander idee over?
    Ik vind het verschil in prijs namelijk nogal groot voor een (volgens de verkoper) zo klein verschil!!

    Ow ja... Iemand ervaring met die kamera-express?? Volgens de verkoper in de winkel ging het bij aanbiedingen met zo'n grote verschillen met winkels vaak om buiatenlandse toestellen.... vaak zelfs met buitenlandse menu's en handleidingen enzo....
    Nou geloof ik zo'n verkoper natuurlijk ook niet maar meteen op zn woord, maar kon er op de site ook niet veel over vinden....
    No farewell could be the last one.
    If you long to meet again...
    pi_55582705
    quote:
    Op donderdag 27 december 2007 20:14 schreef vamperotica het volgende:
    Net naar de winkel geweest. Maar ze hadden er alleen de Olympus 410 en niet de 510... en volgens de verkoper zat er buiten de beeldstabilisator niet veel verschil in.... Hier iemand daar een ander idee over?
    Ik vind het verschil in prijs namelijk nogal groot voor een (volgens de verkoper) zo klein verschil!!
    Een verkoper die de voordelen bagetalliseert van een camera die ie niet op voorraad heeft? Klinkt verdacht.

    Aan de andre kant: Ik ken die Olympi niet, maar in het algemeen is het wel zo dat het kwaliteitsverschil tussen het laatste en het een-na-laatste model kleiner is dan de prijs doet vermoeden. Maar het echte oordeel laat ik even over aan een Olumpus-kenner.
    quote:
    Ow ja... Iemand ervaring met die kamera-express?? Volgens de verkoper in de winkel ging het bij aanbiedingen met zo'n grote verschillen met winkels vaak om buiatenlandse toestellen.... vaak zelfs met buitenlandse menu's en handleidingen enzo....
    Nou geloof ik zo'n verkoper natuurlijk ook niet maar meteen op zn woord, maar kon er op de site ook niet veel over vinden....
    KE is een prima winkel met goed spul en kundige mensen. Verhalen over buitenlandse toestellen etc ken ik alleen uit de mond van concurrerende verkopers, niet van klanten. Wel heb ik een paar keer moeten ervaren dat ze de logistiek van de webwinkel niet helemaal op orde hebben. Er gaat uiteindelijk niets echt fout, maar het vergt soms een of twee extra mailtjes en leidt tot vertraging en ergernis. Woon je er enigszins in de buurt, haal dan zelf je spul op. Woon je er verder weg, kijk dan ook eens op www.fotokonijnenberg.nl Meestal 2 of 3 euro duurder dan KE, maar wat je bestelt, krijg je ook binnen en wel meteen
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_55583156
    Vamperotica er zit nogal wat verschil tussen de 410 en de 510.
    De 410 is kleiner, met vooral een kleinere grip. Moet je van houden. Hij oogt ontegenzeggelijk mooier, als een digitale OM camera. De 510 heeft meer direct benaderbare controls, dus als je ISO, belichting, white balance en focus instellingen wilt veranderen hoef je niet het menu in.
    Maar de beeldstabilisator is ook geen kleinigheidje. Ik kan je verzekeren dat het als een zonnetje werkt, op iedere lens.
    pi_55583614
    Toevallig iets in de buurt van Tilburg?
    No farewell could be the last one.
    If you long to meet again...
      Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 27 december 2007 @ 21:46:29 #218
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55584270
    quote:
    Op donderdag 27 december 2007 20:14 schreef vamperotica het volgende:
    Ow ja... Iemand ervaring met die kamera-express?? Volgens de verkoper in de winkel ging het bij aanbiedingen met zo'n grote verschillen met winkels vaak om buiatenlandse toestellen.... vaak zelfs met buitenlandse menu's en handleidingen enzo....
    Nou geloof ik zo'n verkoper natuurlijk ook niet maar meteen op zn woord, maar kon er op de site ook niet veel over vinden....
    K-E heeft inderdaad wel eens aanbiedingen met buitenlandse versies, maar dat zetten ze er dan ook keurig bij. Qua voorraadbeheer en zo doen ze het de afgelopen tijd stukken beter dan wel eens het geval is geweest, ook de voorraadindicatie op de website is behoorlijk betrouwbaar.

    Over die Oly's: Onderschat het nut van die beeldstabilisator niet, je staat nog gewoon heerlijk uit het handje te fotograferen onder omstandigheden waarbij je normaal gesproken nog staat te twijfelen of je je statief wel uit zult pakken. Het is een eventuele meerprijs meer dan waard.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      donderdag 27 december 2007 @ 21:49:34 #219
    30789 RonaldV
    Phabulous Phantoms
    pi_55584392
    quote:
    Op woensdag 26 december 2007 17:51 schreef dvr het volgende:

    [..]

    Sorry, maar daar klopt helemaal niets van! Olympus maakt al zo'n 80 jaar camera's. Ze zijn altijd analoge spiegelreflexen blijven verkopen -hebben alleen een tijdje geen nieuwe modellen ontworpen- en zijn daar pas mee gestopt toen ze de digitale E-1 introduceerde in 2002. Ze blijven hun digitale camera- en lenzenaanbod gestaag uitbreiden, hebben enorm succes met de nieuwe E-3 en E-410/510 modellen, en er is geen enkele reden om aan te nemen dat ze de fotografie ooit vaarwel zullen zeggen - integendeel. Compatibiliteitsproblemen zijn er ook niet - hun spiegelreflex camera's werken zowel met doodgewone Compactflash kaarten als met de XD kaarten van Olympus/Fuji.
    Olympus maakte met de OM101 de laatste "analoge" spiegelreflex waarvan de objectieven verwisselbaar waren. Dat laatste had ik er even bij moeten zetten, want inderdaad: ze zijn gewoon cameras blijven maken. Maar de verwisselbare objectieven, daar ging mijn betoog om. Overigens heb ik niet beweerd dat ze fotografie vaarwel zullen zeggen, maar ik sluit niet uit (en dat kun jij IMHO ook niet) dat ze in de toekomst weer zo'n *** geintje uithalen met hun objectieven. Ik ben altijd heel blij geweest met mijn (twee) OM101s, maar dat ik moest uitwijken naar (uitgerekend) Sigma om nog aan objectieven te kunnen komen, dat neem ik ze kwalijk, en het zal dan ook heel lang duren voor ik weer naar Olympus zal overstappen.
    - "Blind faith in your leaders, or in anything, will get you killed" Bruce Springsteen - War
    - Door controle aan de landsgrenzen op te heffen kan men nu grenzenloos gaan controleren...
    - Privacy Matters
    pi_55584803
    quote:
    Op donderdag 27 december 2007 20:14 schreef vamperotica het volgende:
    Maar ze hadden er alleen de Olympus 410 en niet de 510... en volgens de verkoper zat er buiten de beeldstabilisator niet veel verschil in.... Hier iemand daar een ander idee over?
    Zie de eerste drie regels van dit bericht: [CENTR.] Wie helpt me een nieuwe camera vinden, deel 10

    De E-410 heeft ook iets dat de E-510 niet heeft, namelijk een scene-mode voor onderwaterfotografie. Daar heb je alleen iets aan als je de peperdure onderwaterbehuizing koopt, maar ik noem het even om volledig te zijn
    pi_55586408
    quote:
    Op donderdag 27 december 2007 21:49 schreef RonaldV het volgende:

    Maar de verwisselbare objectieven, daar ging mijn betoog om.

    [..] Overigens heb ik niet beweerd dat ze fotografie vaarwel zullen zeggen, maar ik sluit niet uit (en dat kun jij IMHO ook niet) dat ze in de toekomst weer zo'n *** geintje uithalen met hun objectieven.
    Ik weet niet waar je op doelt.. ik gebruikte destijds Nikon, maar op de OM-101 kon je toch alle OM-lenzen gebruiken? Die zijn tot 2002 geproduceerd.
    quote:
    [..] maar dat ik moest uitwijken naar (uitgerekend) Sigma om nog aan objectieven te kunnen komen, dat neem ik ze kwalijk, en het zal dan ook heel lang duren voor ik weer naar Olympus zal overstappen.
    Andere merken hebben sinds de 80er jaren meermalen hun vatting veranderd, en recentelijk de beeldgrootte (sensor) zodat je brandpuntsafstanden niet meer zijn wat ze waren, en ze laten je crop-lenzen kopen die je allemaal naar Marktplaats kunt brengen zodra je overstapt op de 'full frame' bodies die ze warm aanbevelen. Het lijkt me dat je op dit moment bij Olympus juist een stuk veiliger zit vanwege hun commitment aan het 4/3d systeem, met één lensvatting en één sensorformaat.
      Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 27 december 2007 @ 22:44:59 #222
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55586703
    quote:
    Op donderdag 27 december 2007 21:49 schreef RonaldV het volgende:

    [..]

    Olympus maakte met de OM101 de laatste "analoge" spiegelreflex waarvan de objectieven verwisselbaar waren. Dat laatste had ik er even bij moeten zetten, want inderdaad: ze zijn gewoon cameras blijven maken. Maar de verwisselbare objectieven, daar ging mijn betoog om.
    [advocaat van de duivel]
    Als Olympus alles van tevoren had kunnen zien aankomen was de OM101 er niet eens gekomen. Het was een spinoff van de OM707 die een geheel eigen vatting had wegens autofocus. Ten tijde van de introductie van de OM707 (en de Pentax SF-X en de Yashica AF230) vond de consument de spiegelreflex ineens niet leuk meer en ging massaal aan die vreselijke zoomcompactcamera's. Olympus nam al vrij snel de OM707 uit de vaart en deed een wanhoopspoging met de OM101. Yashica vocht met vier AFreflexen nog een jaar of vier tegen de bierkaai en Pentax ontwikkelde de SF-X wel door maar op een uiterst laag pitje. Oly heeft overigens nog lang de OM3 en OM4 gebouwd alsmede de bijbehorende optiekjes. In Europa hebben we het niet gemerkt, maar bij de Amerikaanse E-1 zat als wiedergutmachung gratis een adapter van OM naar 4/3. Zo had het bij Minolta en Canon ook gekund toen ze overnight van vatting wisselden en Nikon zou op zijn minst een paar losse AFmotortjes bij de D40 kunnen doen
    [/advocaat van de duivel]
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      donderdag 27 december 2007 @ 23:35:55 #223
    30789 RonaldV
    Phabulous Phantoms
    pi_55588953
    quote:
    Op donderdag 27 december 2007 22:37 schreef dvr het volgende:

    [..]

    Ik weet niet waar je op doelt.. ik gebruikte destijds Nikon, maar op de OM-101 kon je toch alle OM-lenzen gebruiken? Die zijn tot 2002 geproduceerd.
    Maar niet de lenzen die de mogelijkheden van de -101 benutten. Waarmee de voordelen van de -101 nihil werden, en da's best zuur als je in twee van die cameras geïnvesteerd had juist om die mogelijkheden.
    quote:
    [..]

    Andere merken hebben sinds de 80er jaren meermalen hun vatting veranderd, en recentelijk de beeldgrootte (sensor) zodat je brandpuntsafstanden niet meer zijn wat ze waren, en ze laten je crop-lenzen kopen die je allemaal naar Marktplaats kunt brengen zodra je overstapt op de 'full frame' bodies die ze warm aanbevelen. Het lijkt me dat je op dit moment bij Olympus juist een stuk veiliger zit vanwege hun commitment aan het 4/3d systeem, met één lensvatting en één sensorformaat.
    Ik zit prima op dit moment. En dat is niet met een Olympus.

    Daar wil ik het graag bij laten, dit topic is hier eigenlijk niet voor bedoeld.
    - "Blind faith in your leaders, or in anything, will get you killed" Bruce Springsteen - War
    - Door controle aan de landsgrenzen op te heffen kan men nu grenzenloos gaan controleren...
    - Privacy Matters
      Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 28 december 2007 @ 00:40:05 #224
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55591239
    quote:
    Op donderdag 27 december 2007 23:35 schreef RonaldV het volgende:
    dit topic is hier eigenlijk niet voor bedoeld.
    Toch ook een beetje wel. Kies je voor een merk dan kan het helemaal geen kwaad om eens te kijken in hoeverre zo'n merk stabiel in de fotomarkt is. Ik zou me bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat wanneer het allemaal een tandje minder verkoopt een merk dat geen lange fototraditie heeft gewoon weer ophoudt met het produceren van camera's.
    Eigenlijk kun je er dan gek genoeg nog geen kont van navertellen, wie bijvoorbeeld een paar jaar terug had beweerd dat Minolta als merk uit de fotobusiness zou stappen zou voor volslagen malloot zijn versleten, Minolta hoorde bij camera's als Ajax bij allesreinigers.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_55632497
    We zijn voor de E510 gegaan!!
    No farewell could be the last one.
    If you long to meet again...
    pi_55634743
    quote:
    Op zaterdag 29 december 2007 20:41 schreef vamperotica het volgende:
    We zijn voor de E510 gegaan!!
    Leuk, gefeliciteerd! Heb je er ook een of twee kitlenzen bij gekocht?

    Naarmate je er meer mee werkt/speelt zul je wel merken dat er aan de E-510 heel veel naar je eigen voorkeuren valt in te stellen. Voor de beste beeldkwaliteit bij algemeen gebruik zijn dit een paar instellingen die door veel gebruikers worden aanbevolen:

    Picture mode: Natural, met contrast en sharpness beide op -2.
    Metering Pattern: ESP+AF
    Noise Filtering: Low

    (een uitgebreide Engelstalige bespreking van de voor- en nadelen van alle instellingen vind je hier )
      zondag 30 december 2007 @ 12:50:05 #227
    39952 Hukkie
    Wanna bang heads with me
    pi_55649010
    Heeft iemand ervaring met een Canon PowerShot A650IS?

    Ik was de trotse bezitter van een PS A80, die inmiddels is overleden. Nu heb ik de A650 op het oog, voornamelijk om de handmatige instelmogelijkheden en het kantelbare scherm. Alleen heb ik begrepen dat de opnamen bij minder licht een grote hoeveelheid ruis opleveren.

    Ik heb me al redelijk verdiept in deze camera, alleen kom ik op fotosites weinig voorbeelden van bijvoorbeeld nachtopnamen tegen. Daarom is mijn vraag of iemand hier daar ervaring mee heeft?
    There are no Saviours, there are no Kings, the Power lies in your head
    DeviantArt
    pi_55650002
    quote:
    Op zondag 30 december 2007 12:50 schreef Hukkie het volgende:
    Heeft iemand ervaring met een Canon PowerShot A650IS?

    Ik was de trotse bezitter van een PS A80, die inmiddels is overleden. Nu heb ik de A650 op het oog, voornamelijk om de handmatige instelmogelijkheden en het kantelbare scherm. Alleen heb ik begrepen dat de opnamen bij minder licht een grote hoeveelheid ruis opleveren.

    Ik heb me al redelijk verdiept in deze camera, alleen kom ik op fotosites weinig voorbeelden van bijvoorbeeld nachtopnamen tegen. Daarom is mijn vraag of iemand hier daar ervaring mee heeft?
    Ruis is een bekend probleem bij alle compacts op een paar Fuji-modellen na. De oorzaak is de kleine sensor. Wel is de ene fabrikant beter in het met software (in de camera) onderdrukken van ruis dan de ander. Voor zover ik weet, is Canon daarin een van de betere. Wat niet wegneemt dat je bij minder licht de nodige ruis zult krijgen. Het voordeel van handmatige instellingen is dan weer dat je een statief kunt gebruiken en de ISO op die manier laag kunt houden.

    Vind je ruis echt heel belangrijk, kijk dan eens naar de Fuji F30.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      zondag 30 december 2007 @ 13:26:54 #229
    39952 Hukkie
    Wanna bang heads with me
    pi_55650168
    quote:
    Op zondag 30 december 2007 13:21 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Ruis is een bekend probleem bij alle compacts op een paar Fuji-modellen na. De oorzaak is de kleine sensor. Wel is de ene fabrikant beter in het met software (in de camera) onderdrukken van ruis dan de ander. Voor zover ik weet, is Canon daarin een van de betere. Wat niet wegneemt dat je bij minder licht de nodige ruis zult krijgen. Het voordeel van handmatige instellingen is dan weer dat je een statief kunt gebruiken en de ISO op die manier laag kunt houden.

    Vind je ruis echt heel belangrijk, kijk dan eens naar de Fuji F30.
    Dank, heb net F30 bekeken, maar die is niet handmatig instelbaar (M, Av, Tv) en heeft geen kantelbaar scherm. Dat is voor mij echt een must, belangrijker dan de ruis. Waar ik eigenlijk op doel is of de ruis die de A650 produceert onoverkomelijk is, ook na bewerking in Photoshop.

    -edit-
    Zie nu dat ie wel handmatig is in te stellen.

    [ Bericht 1% gewijzigd door Hukkie op 30-12-2007 13:32:42 ]
    There are no Saviours, there are no Kings, the Power lies in your head
    DeviantArt
    pi_55655469
    Vraagje:
    Wat is de zin en onzin van een UV-filter?
    pi_55656719
    quote:
    Op zondag 30 december 2007 16:03 schreef elkravo het volgende:
    Vraagje:
    Wat is de zin en onzin van een UV-filter?
    De zin is eigenlijk het beschermen van je objectief tegen beschadiging: het vervangen van een uv-filter is goedkoper dan het vervangen van een heel objectief. De onzin is dat het volgens mij zeer weinig of zelfs niets voor je beeldkwaliteit doet (misschien zelfs wel wat in negatieve zin, als je een slechte kwaliteit uv-filter gebruikt).
    Alle objectieven voor dSLR camera's kunnen een uv-filter hebben, niet op alle compacts zit een schroefdraad waardoor je niet altijd een filter kunt gebruiken.

    Er is trouwens een heel topic over filters.
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
      zondag 30 december 2007 @ 16:58:37 #232
    51568 briana_muirinn
    Cottontail en Terra
    pi_55656874
    Een uv filter doet niet zoveel voor de kwaliteit van je foto's, maar is meer bescherming voor de lens zelf.
    Stel dat je je objectief per ongelijk laat vallen tijdens het wisselen, dan is met een beetje geluk alleen je filter naar de knoppen en niet je objectief.
    Het filter beschermt de lens ook tegen stof en krassen.
    Bij veelvuldig (in de loop der jaren) stof/troep van je lens poetsen kun je het beschermlaagje dat op de lens zit eraf poetsen. Zo'n filter is dan goedkoper te vervangen dan het complete objectief.
    pi_55664385
    quote:
    Op zaterdag 29 december 2007 21:51 schreef dvr het volgende:

    [..]

    Leuk, gefeliciteerd! Heb je er ook een of twee kitlenzen bij gekocht?

    Naarmate je er meer mee werkt/speelt zul je wel merken dat er aan de E-510 heel veel naar je eigen voorkeuren valt in te stellen. Voor de beste beeldkwaliteit bij algemeen gebruik zijn dit een paar instellingen die door veel gebruikers worden aanbevolen:

    Picture mode: Natural, met contrast en sharpness beide op -2.
    Metering Pattern: ESP+AF
    Noise Filtering: Low

    (een uitgebreide Engelstalige bespreking van de voor- en nadelen van alle instellingen vind je hier )
    We zijn voor de aanbieding van Kamera Express, met 2 lenzen gegaan
    De rest is nog heulemaal nieuw voor ons.. Dank voor t linkje!
    No farewell could be the last one.
    If you long to meet again...
      zondag 30 december 2007 @ 22:08:42 #234
    30789 RonaldV
    Phabulous Phantoms
    pi_55664843
    quote:
    Op zondag 30 december 2007 16:52 schreef Elefes het volgende:

    [..]

    De zin is eigenlijk het beschermen van je objectief tegen beschadiging: het vervangen van een uv-filter is goedkoper dan het vervangen van een heel objectief. De onzin is dat het volgens mij zeer weinig of zelfs niets voor je beeldkwaliteit doet (misschien zelfs wel wat in negatieve zin, als je een slechte kwaliteit uv-filter gebruikt).
    Alle objectieven voor dSLR camera's kunnen een uv-filter hebben, niet op alle compacts zit een schroefdraad waardoor je niet altijd een filter kunt gebruiken.

    Er is trouwens een heel topic over filters.
    Niet helemaal waar. Wij Nederlanders, vrijwel levend op zee-niveau, hebben haast geen last van UV-straling. De atmosfeer verstrooit het dermate dat er nauwelijks schadelijke hoeveelheden van op je camera kunnen komen, en dat beetje dat er wel komt wordt bij de meeste cameras al gefilterd door je ingebouwde UV-filter. En dat is echt nodig, want je beeldchip kan niet zo erg tegen UV.

    Als je echter van plan bent om hoog in de bergen te gaan fotograferen, of vanuit een vliegtuig, dan wordt het wel interessant om zo'n filter aan te schffen (en te gebruiken). Op grotere hoogten neemt de hoeveelheid UV namelijk zo veel toe dat het filter dat ingebouwd is eigenlijk niet veel nut meer heeft. Zeker als je boven sneeuw of bewolking fotografeert is een UV-filter aan te bevelen, ze reflecteren namelijk als een dolle (UV-)licht. Overigens wordt het dan ook tijd om sunblock op blootgestelde lichaamsdelen te smeren, dus doe daar een flesje of tube van bij in je UV-filter opbergplek.
    - "Blind faith in your leaders, or in anything, will get you killed" Bruce Springsteen - War
    - Door controle aan de landsgrenzen op te heffen kan men nu grenzenloos gaan controleren...
    - Privacy Matters
    pi_55717363
    Hoi, ik ben op zoek naar een digitale camera van ongeveer 300 euro. Ik dacht zelf aan de:

    -Panasonic TZ3
    -Samsung NV11
    -Sony W80 (?)

    Ik heb al wat reviews bekeken en ik twijfel vooral tussen de Samsung en de Panasonic. Iemand enig idee?
    Cool story, Hansel.
    pi_55776652
    Hallo, ik zoek een andere camera. Eerst even het lijstje.

    Budget: Max 2000
    Formaat: D-SLR Body
    Doel: In en om huis, kinderen, verjaardagen e.d maar ook sport foto's (motoren en auto's)
    Fotograaf: Eerst de camera leren kennen en mee "spelen" en dan een dag later de gebruiksaanwijzing lezen
    Huidige camera: Nikon D40 met 18/55 en 55/200 maar die wil mijn broertje héél graag hebben
    Welke camera’s twijfel je over: Canon eos 400D
    Bijzonderheden: Ik zoek een andere camera. Ik wil er dus zoals eerder gezegd de huis. tuin en keuken plaatjes mee maken, en dan in het weeken sport fotografie er mee doen.
    Is dit een goede keuze?
    http://www.cameranu.nl/ar(...)4.5-5.6L_USM_IS.html
    icm
    http://www.cameranu.nl/ar(...)_18-55_IS_BG-E3.html

    Of is dit voldoende voor de huis. tuin en keuken plaatjes maar dan wel goede zoom voor sport foto's (motoren en auto's)
    http://www.kamera-express.nl/index.php?page=product&product=21493

    Het scheelt de helft namelijk.
    En ik wil gewoon ook op bv Circuit Assen duidelijke foto's maken als je op de hoofd tribune zit.
    Als jullie een super goed alternatief hebben voor rond de 2000 euro waar een goede zoom lens bij zit ga ik op jullie oordeel af.
    Alvast bedankt.
    pi_55784951
    Hallo allemaal! ben op zoek naar een mooie beginners camera.

    Budget: 300-500

    Formaat: Compact / SLR-like

    Doel: Redelijk algemeen. Kom net kijken dus weet nog niet precies welke kant ik op wil. Zat zelf meer de kant van landschappen en architectuur te denken.

    Fotograaf: Ben wel van plan om er meer over te leren, dus een handleiding openslaan is geen probleem:)

    Huidige camera: Geen

    de camera's waar ik over twijfel: canon S31S, canon EOS 400D, nikon D40X en misschien een fuji f9700. Maar ik sta open voor suggesties!

    Bijzonderheden: Heb het liefst een met een accu, maar is geen vereiste

    Alvast bedankt!

    [ Bericht 7% gewijzigd door robbolo op 04-01-2008 23:37:31 ]
      FOK!fotograaf vrijdag 4 januari 2008 @ 23:42:32 #238
    48846 Xilantof
    I keep you in the holes
    pi_55785657
    quote:
    Op vrijdag 4 januari 2008 18:12 schreef gekkeboef het volgende:
    Hallo, ik zoek een andere camera. Eerst even het lijstje.

    Budget: Max 2000
    Formaat: D-SLR Body
    Doel: In en om huis, kinderen, verjaardagen e.d maar ook sport foto's (motoren en auto's)
    Fotograaf: Eerst de camera leren kennen en mee "spelen" en dan een dag later de gebruiksaanwijzing lezen
    Huidige camera: Nikon D40 met 18/55 en 55/200 maar die wil mijn broertje héél graag hebben
    Welke camera’s twijfel je over: Canon eos 400D
    Bijzonderheden: Ik zoek een andere camera. Ik wil er dus zoals eerder gezegd de huis. tuin en keuken plaatjes mee maken, en dan in het weeken sport fotografie er mee doen.
    Is dit een goede keuze?
    http://www.cameranu.nl/ar(...)4.5-5.6L_USM_IS.html
    icm
    http://www.cameranu.nl/ar(...)_18-55_IS_BG-E3.html

    Of is dit voldoende voor de huis. tuin en keuken plaatjes maar dan wel goede zoom voor sport foto's (motoren en auto's)
    http://www.kamera-express.nl/index.php?page=product&product=21493

    Het scheelt de helft namelijk.
    En ik wil gewoon ook op bv Circuit Assen duidelijke foto's maken als je op de hoofd tribune zit.
    Als jullie een super goed alternatief hebben voor rond de 2000 euro waar een goede zoom lens bij zit ga ik op jullie oordeel af.
    Alvast bedankt.
    Naar mijn idee ga je er qua techniek e.d. niet echt op vooruit als je je D40 inruilt voor een 400D.
    Waarom wil je dit?

    Voor 2000 EUR kun je prima lenzen kopen waardoor je aan je eisen qua fotografie (sport, en kids/verjaardagen) kunt voldoen of(/en) een upgrade qua camera in het Nikon-assortiment.
    Xilantof Flickrt
    foto-nerd
      FOK!fotograaf vrijdag 4 januari 2008 @ 23:48:12 #239
    48846 Xilantof
    I keep you in the holes
    pi_55785791
    quote:
    Op vrijdag 4 januari 2008 23:16 schreef robbolo het volgende:
    Hallo allemaal! ben op zoek naar een mooie beginners camera.

    Budget: 300-500

    Formaat: Compact / SLR-like

    Doel: Redelijk algemeen. Kom net kijken dus weet nog niet precies welke kant ik op wil. Zat zelf meer de kant van landschappen en architectuur te denken.

    Fotograaf: Ben wel van plan om er meer over te leren, dus een handleiding openslaan is geen probleem:)

    Huidige camera: Geen

    de camera's waar ik over twijfel: canon S31S, canon EOS 400D, nikon D40X en misschien een fuji f9700. Maar ik sta open voor suggesties!

    Bijzonderheden: Heb het liefst een met een accu, maar is geen vereiste

    Alvast bedankt!
    Iets waar je tegen aan zult lopen bij compact/slr-like camera is (vaak) het gebrek aan groothoek op de (vast zittende) lens.
    De S3IS heeft bijv. maar (35mm eqv.) 36mm. Niet heel erg groothoek die vaak wel gewenst is bij landschap/architectuur.
    (je genoemde Fuji kon ik trouwens zo 1,2,3, niet vinden).

    Een DSLR (Nikon D40x of Canon 400D) hebben verwisselbare lenzen. En dus is een groothoeklens altijd mogelijk. De kitlenzen die je bij beide krijgt zijn ook al voorzien van een erg leuk groothoek bereik.
    Xilantof Flickrt
    foto-nerd
    pi_55787238
    quote:
    Op vrijdag 4 januari 2008 23:48 schreef Xilantof het volgende:

    [..]

    Iets waar je tegen aan zult lopen bij compact/slr-like camera is (vaak) het gebrek aan groothoek op de (vast zittende) lens.
    De S3IS heeft bijv. maar (35mm eqv.) 36mm. Niet heel erg groothoek die vaak wel gewenst is bij landschap/architectuur.
    (je genoemde Fuji kon ik trouwens zo 1,2,3, niet vinden).

    Een DSLR (Nikon D40x of Canon 400D) hebben verwisselbare lenzen. En dus is een groothoeklens altijd mogelijk. De kitlenzen die je bij beide krijgt zijn ook al voorzien van een erg leuk groothoek bereik.
    bedankt voor het snelle reageren!

    Ik ben helemaal nieuw in de fotografie, en dus heb ik een paar vragen.

    ik heb nu een aantal prijzen voor de Nikon gevonden, en die verschillen nogal. Ze beginnen al rond de 480. maar ik kon daar geen info vinden over de eventuele lens die erbij zou zitten. Klopt het dat je m ook kaal kan kopen? En is het aan te raden om er meteen al extra lenzen bij te kopen? of is dat een beetje overdreven voor een beginneling? en ik zag dat er ook nog een D40 bestond, maar die had minder MP, 6.1 ipv 10.2. Merk je veel van deze verschillen? Of is het vooral voor het maken van posters bijvoorbeeld?

    Ik kan trouwens een typfout bij de fuji hebben gemaakt, misschien is dat het:P. Kan helaas het goeie typenummer niet meer vinden.

    in ieder geval bedankt
      † In Memoriam † zaterdag 5 januari 2008 @ 00:53:48 #241
    141844 Macka66
    Ingewikkeld doekiemonster
    pi_55787643
    quote:
    Op zaterdag 5 januari 2008 00:39 schreef robbolo het volgende:

    [..]
    Ik kan trouwens een typfout bij de fuji hebben gemaakt, misschien is dat het:P. Kan helaas het goeie typenummer niet meer vinden.
    Je bedoelt waarschijnlijk de Fuji S9600 (of de Fuji S5700fd).
    DancingPhoebe op &lt;a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" &gt;23/10/09&lt;/a&gt;:[/b]
    God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
      FOK!fotograaf zaterdag 5 januari 2008 @ 00:57:46 #242
    48846 Xilantof
    I keep you in the holes
    pi_55787765
    quote:
    Op zaterdag 5 januari 2008 00:39 schreef robbolo het volgende:

    [..]

    bedankt voor het snelle reageren!

    Ik ben helemaal nieuw in de fotografie, en dus heb ik een paar vragen.

    ik heb nu een aantal prijzen voor de Nikon gevonden, en die verschillen nogal. Ze beginnen al rond de 480. maar ik kon daar geen info vinden over de eventuele lens die erbij zou zitten. Klopt het dat je m ook kaal kan kopen? En is het aan te raden om er meteen al extra lenzen bij te kopen? of is dat een beetje overdreven voor een beginneling? en ik zag dat er ook nog een D40 bestond, maar die had minder MP, 6.1 ipv 10.2. Merk je veel van deze verschillen? Of is het vooral voor het maken van posters bijvoorbeeld?

    Ik kan trouwens een typfout bij de fuji hebben gemaakt, misschien is dat het:P. Kan helaas het goeie typenummer niet meer vinden.

    in ieder geval bedankt
    http://www.fotokonijnenbe(...)php?id_product=50948

    Hier zie je wat combinaties die mogelijk zijn bij deze winkel.

    Wat aan te raden is, is om eerst gewoon met de kitlens aan de slag te gaan. Deze zijn van prima kwaliteit om zo mee aan de slag te kunnen. Als je daar lekker mee gespeeld hebt kom je er vanzelf achter waar je een andere lens voor nodig hebt. Je merkt of je meer wilt inzoomen, of misschien nog extremere groothoek. Aan je bevindingen dan, kun je dus gericht een nieuwe lens kopen.

    Het verschil tussen die 2 is idd vooral de resolutie, en daar loop je inderdaad pas tegen aan bij posters e.d.
    Xilantof Flickrt
    foto-nerd
    pi_55789773
    quote:
    Op vrijdag 4 januari 2008 23:16 schreef robbolo het volgende:
    Hallo allemaal! ben op zoek naar een mooie beginners camera.

    Budget: 300-500

    Formaat: Compact / SLR-like

    Doel: Redelijk algemeen. Kom net kijken dus weet nog niet precies welke kant ik op wil. Zat zelf meer de kant van landschappen en architectuur te denken.

    Fotograaf: Ben wel van plan om er meer over te leren, dus een handleiding openslaan is geen probleem:)

    Huidige camera: Geen

    de camera's waar ik over twijfel: canon S31S, canon EOS 400D, nikon D40X en misschien een fuji f9700. Maar ik sta open voor suggesties!

    Bijzonderheden: Heb het liefst een met een accu, maar is geen vereiste

    Alvast bedankt!
    De camera's die je noemt zijn twee dSLRs (400D en D40) en twee compacts (S3 (inmiddels opgevolgd door de S5) en S9700) die daar dicht tegenaan zitten. Als je foto's ziet die gemaakt zijn met die dingen, zul je in eerste instantie weinig verschil zien. Maar er zijn natuurlijk wel verschillen. De compacts zijn af. Je koopt ze, leert ermee omgaan en hebt er dan geen omkijken meer naar. Dat is tegelijk een nadeel: de uitbreidingsmogelijkheden zijn heel beperkt. Een voorzetlensje, soms een filter, dat was het wel. dSLRs zijn het tegendeel. Je koopt een bakkie electronica met een spiegeltje, en al het glas moet daar nog bij. Prima als je weet wat je wilt, want dan kun je heel gericht investeren. Als je het nog niet weet, kun je terecht bij de allround-lenzen, maar dan heb je iets wat nauwelijks beter is dan een S3 voor minstens twee keer zo veel. Natuurlijk kun je dat later nog wel uitbreiden, vaak voor een bedrag per lens waar je minstens een compact voor koopt.

    Er zitten wel een paar nadelen aan compacts. De belangrijkste is ruis. Bij foto's met voldoende licht merk je daar niets van, maar onder slechtere lichtomstandigheden gaan compacts eerder en meer ruisen dan dSLRs. De tweede is wat Xil al zegt de groothoek. De meeste compacts beginnen rond de 35mm. De Panasonic DMC-FZ18 is een goede compact in hetzelfde segment met meer groothoek: 28 mm, dat is vergelijkbaar met wat de kitlenzen van dSLRs bieden en prima voor de meeste vormen van landschap (en interieur).

    Over de twee dSLRs die je noemt. Die zijn allebei goed en technisch heel vergelijkbaar. Let wel op dat de D40 niet met alle Nikon lenzen overweg kan (althans niet automatisch kan scherpstellen). Het aantal lenzen waar de D40 wat mee kan, groeit wel, maar is nog beperkt. Kijk of je ergens een D50 kan krijgen, die is ook goed en betaalbaar en heeft dat nadeel niet.

    En belangrijk: Ga al die camera's eens vasthouden. Daar verschillen ze nogal in en dat kan flink uitmaken.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_55789797
    quote:
    Op vrijdag 4 januari 2008 23:42 schreef Xilantof het volgende:

    [..]

    Naar mijn idee ga je er qua techniek e.d. niet echt op vooruit als je je D40 inruilt voor een 400D.
    Waarom wil je dit?

    Voor 2000 EUR kun je prima lenzen kopen waardoor je aan je eisen qua fotografie (sport, en kids/verjaardagen) kunt voldoen of(/en) een upgrade qua camera in het Nikon-assortiment.
    Tjsa, waarom wil ik dit. Ik zou nu graag een camera willen kopen en dat ik dan voorlopig niet weer hoef.
    En mijn broertje is maar een "arme" student zegt hij en ik heb hem daarom de d40 gegeven om ook foto's te kunnen maken. En daarom ben ik nu in de gelegenheid om een andere camera met een 18/200 lens oid te kopen.
    Hij blij en ik ook blij.
    Ik zit nu te denken aan een D200 nikon met een 18-200 VR lens.
    Maar ik ben ook een totale nitwitt en wil eigenlijk gewoon foto's maken zonder dat ik als ik er later wat handiger in ben geworden denk... Had ik toch maar die iets duurdere gekocht.....
    Maar bedankt voor je antwoord.
      FOK!fotograaf zaterdag 5 januari 2008 @ 08:54:59 #245
    48846 Xilantof
    I keep you in the holes
    pi_55789812
    quote:
    Op zaterdag 5 januari 2008 08:43 schreef gekkeboef het volgende:

    [..]

    Tjsa, waarom wil ik dit. Ik zou nu graag een camera willen kopen en dat ik dan voorlopig niet weer hoef.
    En mijn broertje is maar een "arme" student zegt hij en ik heb hem daarom de d40 gegeven om ook foto's te kunnen maken. En daarom ben ik nu in de gelegenheid om een andere camera met een 18/200 lens oid te kopen.
    Hij blij en ik ook blij.
    Ik zit nu te denken aan een D200 nikon met een 18-200 VR lens.
    Maar ik ben ook een totale nitwitt en wil eigenlijk gewoon foto's maken zonder dat ik als ik er later wat handiger in ben geworden denk... Had ik toch maar die iets duurdere gekocht.....
    Maar bedankt voor je antwoord.
    Een camera verouderd opzich niet zo snel (tuurlijk, er komen nieuwe modellen, maar dat maakt de oude niet gelijk slecht).
    Als je een totale "nitwitt" bent kun je ook kiezen voor een andere oplossing natuurlijk. Kijk bijv. ook eens naar de D80. Dan heb je een hele goede camera, en ruimte voor lenzen die in jou fotografievlak passen.

    Met een D80 (D40 trouwens ook) heb je een camera in handen die zowel vol automatisch, als compleet handmatig ingesteld kan worden. Goed voor de leercurve dus. De D80 biedt echter meer mogelijkheden qua lenzen en zou dus (imo) wat beter zijn. Zeker als je je wilt verdiepen in fotografie.
    Xilantof Flickrt
    foto-nerd
    pi_55803040
    quote:
    Op zaterdag 5 januari 2008 08:21 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    De camera's die je noemt zijn twee dSLRs (400D en D40) en twee compacts (S3 (inmiddels opgevolgd door de S5) en S9700) die daar dicht tegenaan zitten. Als je foto's ziet die gemaakt zijn met die dingen, zul je in eerste instantie weinig verschil zien. Maar er zijn natuurlijk wel verschillen. De compacts zijn af. Je koopt ze, leert ermee omgaan en hebt er dan geen omkijken meer naar. Dat is tegelijk een nadeel: de uitbreidingsmogelijkheden zijn heel beperkt. Een voorzetlensje, soms een filter, dat was het wel. dSLRs zijn het tegendeel. Je koopt een bakkie electronica met een spiegeltje, en al het glas moet daar nog bij. Prima als je weet wat je wilt, want dan kun je heel gericht investeren. Als je het nog niet weet, kun je terecht bij de allround-lenzen, maar dan heb je iets wat nauwelijks beter is dan een S3 voor minstens twee keer zo veel. Natuurlijk kun je dat later nog wel uitbreiden, vaak voor een bedrag per lens waar je minstens een compact voor koopt.

    Er zitten wel een paar nadelen aan compacts. De belangrijkste is ruis. Bij foto's met voldoende licht merk je daar niets van, maar onder slechtere lichtomstandigheden gaan compacts eerder en meer ruisen dan dSLRs. De tweede is wat Xil al zegt de groothoek. De meeste compacts beginnen rond de 35mm. De Panasonic DMC-FZ18 is een goede compact in hetzelfde segment met meer groothoek: 28 mm, dat is vergelijkbaar met wat de kitlenzen van dSLRs bieden en prima voor de meeste vormen van landschap (en interieur).

    Over de twee dSLRs die je noemt. Die zijn allebei goed en technisch heel vergelijkbaar. Let wel op dat de D40 niet met alle Nikon lenzen overweg kan (althans niet automatisch kan scherpstellen). Het aantal lenzen waar de D40 wat mee kan, groeit wel, maar is nog beperkt. Kijk of je ergens een D50 kan krijgen, die is ook goed en betaalbaar en heeft dat nadeel niet.

    En belangrijk: Ga al die camera's eens vasthouden. Daar verschillen ze nogal in en dat kan flink uitmaken.
    Bedankt voor de reacties!

    Ben nu erg aan het twijfelen over een goede compact of toch een dSLR. De nikon d40 lijkt me een hele goede instapkandidaat, maar een panasonic FZ18 lijkt me ook geen verkeerde keus. Aangezien ik bijna geen ervaring met camera's heb, zal ik waarschijnlijk de verschillen niet echt merken met de standaard uitvoeringen. Of is de ruis een erg groot probleem?

    Maar het prijsverschil is ook niet echt groot te noemen. En voor dat extra geld kan je dus nog aardig uitbreiden bij de d40, als ik verder zou willen. Wat raden jullie me aan als ik gewoon wil uitproberen of fotografie iets voor me is?

    Is er trouwens veel verschil met grote van die camera's? of ligt het wel redelijk bij elkaar?

    Alvast bedankt
    pi_55818000
    quote:
    Op zaterdag 5 januari 2008 19:53 schreef robbolo het volgende:

    [..]

    Bedankt voor de reacties!

    Ben nu erg aan het twijfelen over een goede compact of toch een dSLR. De nikon d40 lijkt me een hele goede instapkandidaat, maar een panasonic FZ18 lijkt me ook geen verkeerde keus. Aangezien ik bijna geen ervaring met camera's heb, zal ik waarschijnlijk de verschillen niet echt merken met de standaard uitvoeringen. Of is de ruis een erg groot probleem?

    Maar het prijsverschil is ook niet echt groot te noemen. En voor dat extra geld kan je dus nog aardig uitbreiden bij de d40, als ik verder zou willen. Wat raden jullie me aan als ik gewoon wil uitproberen of fotografie iets voor me is?

    Is er trouwens veel verschil met grote van die camera's? of ligt het wel redelijk bij elkaar?

    Alvast bedankt
    Als je twijfelt moet je zeker geen spiegelreflex kopen. In jouw geval zou ik absoluut voor de FZ18 gaan, die trouwens ook door test aankoop als beste uit de tests is gekomen. Beste koop (bij de hybride toestellen) zijn echter de samsung digimax S1050 en de canon powershot a720is (aangezien ze een stuk goedkoper zijn).
    De FZ18 is enkel niet goed in filmkwaliteit (maar naar mijjn mening ook niet bedoeld om filmopnames mee te maken). Het kleinere broertje, de FZ8 is trouwens ook een aanrader.
    Qua gewicht kan er nogal een verschil zijn tussen een hybride en een spiegelreflex.
  • Panasonic FZ18: 450 gr
  • Nikon D40 + DX18-55mm: 790 gr
  • Canon EOS 400D + 18-55mm: 810 gr
  • Nikon D80 + DX18-70mm: 1045 gr
  • I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand.
    pi_55818933
    quote:
    Op zaterdag 5 januari 2008 19:53 schreef robbolo het volgende:

    Maar het prijsverschil is ook niet echt groot te noemen.
    Schijn bedriegt. Die compcts kunnen al heel veel. Tussen de 10 en de 18 x zoom (afhnkelijk van welk type), macrofotografie. Bij die dSLR moet je dat nog bij kopen, en dat zit je al gauw aan het dubbele qua prijskaartje.
    quote:
    En voor dat extra geld kan je dus nog aardig uitbreiden bij de d40, als ik verder zou willen. Wat raden jullie me aan als ik gewoon wil uitproberen of fotografie iets voor me is?
    De compact. Ik twijfel daar geen moment over. Ook als je later alsnog een dSLR koopt, heb je er nog een aardige cam bij voor als je eens geen zin hebt om te sjouwen en lenzen te wisselen omdat je gewoon op stap bent met vrienden of familie.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      zondag 6 januari 2008 @ 11:49:08 #249
    30789 RonaldV
    Phabulous Phantoms
    pi_55819257
    quote:
    Op zaterdag 5 januari 2008 19:53 schreef robbolo het volgende:

    [..]


    Is er trouwens veel verschil met grote van die camera's? of ligt het wel redelijk bij elkaar?
    Over het algemeen gesproken: het is echt een verschil dat je moet voelen (wat voor mij ook de reden is dat ik ondanks het prijsverschil bij de fotovakboer koop, en niet in een on-line shop). Toen ik vorige maand op zoek ging naar een dSLR heb ik er verschillende vastgehouden. Aangezien ik vrij forse handen heb heb ik gekozen voor een relatief zware, grote en robuust aanvoelende camera (de D80). Ik kan me echter goed voorstellen dat een dame met kleine handen mijn camera juist te lomp, zwaar en onhandig vindt, en dus voor een lichter apparaat zal kiezen. Het is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur.

    Als je trouwens bij een vakboer gaat "passen", wees dan zo netjes om er ook iets te kopen. Heel veel on-line shops krijgen de handel, terwijl vakwinkels de hele dag voorlichting staan te geven (ze dus eigenlijk het werk van de on-line winkels). Het minste dat je kunt doen is ze financieel een beetje compenseren voor de tijd die ze aan je besteed hebben.

    [ Bericht 0% gewijzigd door RonaldV op 06-01-2008 12:52:27 (tikfauten :')) ]
    - "Blind faith in your leaders, or in anything, will get you killed" Bruce Springsteen - War
    - Door controle aan de landsgrenzen op te heffen kan men nu grenzenloos gaan controleren...
    - Privacy Matters
    pi_55820491
    quote:
    Op zondag 6 januari 2008 09:58 schreef St.Germain het volgende:

    [..]

    Als je twijfelt moet je zeker geen spiegelreflex kopen. In jouw geval zou ik absoluut voor de FZ18 gaan, die trouwens ook door test aankoop als beste uit de tests is gekomen. Beste koop (bij de hybride toestellen) zijn echter de samsung digimax S1050 en de canon powershot a720is (aangezien ze een stuk goedkoper zijn).
    De FZ18 is enkel niet goed in filmkwaliteit (maar naar mijjn mening ook niet bedoeld om filmopnames mee te maken). Het kleinere broertje, de FZ8 is trouwens ook een aanrader.
    Qua gewicht kan er nogal een verschil zijn tussen een hybride en een spiegelreflex.
  • Panasonic FZ18: 450 gr
  • Nikon D40 + DX18-55mm: 790 gr
  • Canon EOS 400D + 18-55mm: 810 gr
  • Nikon D80 + DX18-70mm: 1045 gr
  • Ik ben er nu uit dat ik wel een compact camera ga kopen, maar ben nu eigenlijk alleen maar meer aan het twijfellen:P

    Ik twijfel nu tussen de: panasonic fz8 en fz18 en de canon powershot S5

    Er zit nogal een prijsverschil tussen de FZ8 en de rest maar wat ik lees ook wel veel verschil in gebruikersgemak. De FZ18 heeft mijn voorkeur, maar is het wel 100 euro prijsverschil waard?

    ZIt er veel verschil tussen deze 2? Of is de groothoek het grootste verschil?
      Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 6 januari 2008 @ 15:48:41 #251
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55824577
    quote:
    Op zondag 6 januari 2008 12:49 schreef robbolo het volgende:

    [..]

    Ik ben er nu uit dat ik wel een compact camera ga kopen, maar ben nu eigenlijk alleen maar meer aan het twijfellen:P

    Ik twijfel nu tussen de: panasonic fz8 en fz18 en de canon powershot S5

    Er zit nogal een prijsverschil tussen de FZ8 en de rest maar wat ik lees ook wel veel verschil in gebruikersgemak. De FZ18 heeft mijn voorkeur, maar is het wel 100 euro prijsverschil waard?

    ZIt er veel verschil tussen deze 2? Of is de groothoek het grootste verschil?
    Gebruiksgemak kun je niet uit een review afleiden, dat gaat alleen op de ouwerwetse manier oftewel vasthouden en proberen wat er maar geprobeerd kan worden. Je komt er dan op zijn snelst en zekerst achter of je ooit vriendjes gaat worden met die camera en of een meerprijs gerechtvaardigd is.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_55832294
    quote:
    Op zondag 6 januari 2008 15:48 schreef Ouwesok het volgende:

    [..]

    Gebruiksgemak kun je niet uit een review afleiden, dat gaat alleen op de ouwerwetse manier oftewel vasthouden en proberen wat er maar geprobeerd kan worden. Je komt er dan op zijn snelst en zekerst achter of je ooit vriendjes gaat worden met die camera en of een meerprijs gerechtvaardigd is.
    Uiteraard moet ik het zelf uitproberen, maar ik kan wel een indicatie krijgen aangezien het grote review sites zijn.

    Maar eigenlijk is mijn vraag of die 100 euro prijsverschil gerechtvaardigd is. Ik heb er nu al redleijk veel over gelezen, maar afgezien van de groohoek lens en enkele automatische snufjes, zoals gezichtsherkenning enzo, zie ik niet zoveel verschil. Zijn de verschillen de 100 euro waard? Of kan ik net zo goed de FZ8 kopen?
    pi_55832690
    quote:
    Op zondag 6 januari 2008 21:09 schreef robbolo het volgende:

    [..]

    Uiteraard moet ik het zelf uitproberen, maar ik kan wel een indicatie krijgen aangezien het grote review sites zijn.

    Maar eigenlijk is mijn vraag of die 100 euro prijsverschil gerechtvaardigd is. Ik heb er nu al redleijk veel over gelezen, maar afgezien van de groohoek lens en enkele automatische snufjes, zoals gezichtsherkenning enzo, zie ik niet zoveel verschil. Zijn de verschillen de 100 euro waard? Of kan ik net zo goed de FZ8 kopen?
    De pest is, dat kunnen wij niet voor je bepalen. Dat hangt er namelijk helemaal vanaf hoe je die snufjes + groothoek zelf waardeert. En dan ga ik Ouwesok napapagaaien: Ga vasthouden. Want dat geeft je ook gevoel hoe veel die groothoek scheelt.

    En het is niet alleen groothoek, de FZ18 heeft een bereik van 28-504 mm, tegen 36-432 voor de FZ8. Maar dan nog steeds kan alleen jij afwegen of het dat waard is.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_55833556
    Bedankt voor alle tips en reacties

    Nu heb ik nog 1 vraag. Is het mogelijk om een goed foto te maken als je 18x zoom gebruikt? Is de beeldstabilisator die erin zit goed genoeg om dan nog goede foto's te maken? Een kleine beweging is normaal gesproken al funest bij zoveel zoom
      Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 6 januari 2008 @ 22:00:29 #255
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55833728
    quote:
    Op zondag 6 januari 2008 21:09 schreef robbolo het volgende:

    [..]

    maar ik kan wel een indicatie krijgen aangezien het grote review sites zijn.
    Dat zegt zo goed als niks. Voor een paar technische zaken kun je meten hoe een camera nou eigenlijk echt is, hoe ie in de hand ligt is zo subjectief dat je dat niet zonder meer van een ander aan kunt nemen.
    Zodra het op werken met een camera aankomt is het een kwestie van mens en tuigje en dan blijken reviewconclusies vaak alleen voor de reviewer op te gaan.

    Ook de vraag of een feature een meerprijs waard is levert een puur subjectief antwoord op.
    Gezichtsherkenning zou me bijvoorbeeld geen 100 euro waard zijn en ook niet een fractie daarvan (tenzij het ding een vogel in een bomenrand voor me opspoort). De mogelijkheid om RAW's te schieten zou me daarentegen bijna het dubbele waard zijn, maar dat ligt dus voor iedereen weer anders.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 6 januari 2008 @ 22:05:54 #256
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55833901
    quote:
    Op zondag 6 januari 2008 21:55 schreef robbolo het volgende:
    Bedankt voor alle tips en reacties

    Nu heb ik nog 1 vraag. Is het mogelijk om een goed foto te maken als je 18x zoom gebruikt? Is de beeldstabilisator die erin zit goed genoeg om dan nog goede foto's te maken? Een kleine beweging is normaal gesproken al funest bij zoveel zoom
    Daarvoor kan ik alleen het antwoord baseren op de apparatuur die ik voorhanden heb. Een Canon S3IS (gestabiliseerde lens)hou ik gestabiliseerd met gemak 1/8s stil. Probelemen krijg je alleen als je onderwerp zelf beweegt.
    Een spiegelreflex(Dynax 5D met gestabiliseerde sensor) met een 70-300 hou ik iets korter stil, maar 1/20s met 300mm scherp houden blijft nog steeds dat je zegt van voordeel (met de standaardzoom lukt het me soms een volle seconde, beetje afhankelijk van wat ik gegeten heb)
    Mijn conclusie is dus dat stabilisatie werkt, voor de Pany's lijkt dat niet anders te liggen anders hadden die reviewsites er al benzine over gegooid
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_55834498
    Nogmaals bedankt voor de reacties, maar heb nog 2 vragen

    Weet iemand of er ook geheugenkaarten van 4 gig in werken?
    En is een draagtas echt nodig, aangezien er niet zoveel spullen bij zitten. En hoe groot moet het ongeveer zijn?

    Ben wel van plan om er mee op pad te gaan, maar zie zelf niet zoveel problemen om het gewoon in mijn schoudertas te doen. Of is dat lekenpraat?
      Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 6 januari 2008 @ 23:03:04 #258
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55835506
    quote:
    Op zondag 6 januari 2008 22:25 schreef robbolo het volgende:
    Nogmaals bedankt voor de reacties, maar heb nog 2 vragen

    Weet iemand of er ook geheugenkaarten van 4 gig in werken?
    En is een draagtas echt nodig, aangezien er niet zoveel spullen bij zitten. En hoe groot moet het ongeveer zijn?

    Ben wel van plan om er mee op pad te gaan, maar zie zelf niet zoveel problemen om het gewoon in mijn schoudertas te doen. Of is dat lekenpraat?
    Wat die kaarten betreft : SDHC, dus er kunnen heuwle grote kaartjes in (qua capaciteit dan)
    Voor vraag twee hou ik hem nog even fijntjes boven de sloot: kijk in de fotowinkel hoe groot het ding echt is, kan geen review of forumpost je mee helpen
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_55844368
    quote:
    Op zondag 6 januari 2008 23:03 schreef Ouwesok het volgende:

    [..]

    Wat die kaarten betreft : SDHC, dus er kunnen heuwle grote kaartjes in (qua capaciteit dan)
    Voor vraag twee hou ik hem nog even fijntjes boven de sloot: kijk in de fotowinkel hoe groot het ding echt is, kan geen review of forumpost je mee helpen
    Ik vroeg me meer af of het echt nodig is om het op die manier te beschermen als je het meeneemt ergens naartoe. Beschadigd het snel als je niet zo een tas heb? Of maakt t niet zoveel uit?
    pi_55844721
    quote:
    Op maandag 7 januari 2008 12:22 schreef robbolo het volgende:

    [..]

    Ik vroeg me meer af of het echt nodig is om het op die manier te beschermen als je het meeneemt ergens naartoe. Beschadigd het snel als je niet zo een tas heb? Of maakt t niet zoveel uit?
    Het is meer hoe je ermee omgaat, een speciale tas of hoes is niet per se nodig. Als je van jezelf weet dat je er slordig met spullen omgaat, kan het wel handig zijn. Ga je er een beetje netjes mee om, dan kan ie gewoon in je rugzak oid. Wel handig om m niet in hetzelfde vak te bewaren als je eten en drinken.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_55862015
    Heeft iemand trouwens een idee of de Lumix het PTP protocol ondersteund? Hiermee kan je zonder tussenkomst van computers, je foto's op bijv een draagbare mediaspeler zetten. Ik ben in het bezit van een creative zen vision m, en die ondersteund deze optie. Maar doe t de camera dat ook?

    Ik heb gelezen van een aantal andere Lumix versies, namelijk de FZ50 en 20 als ik me niet vergis, dat die het ondersteunen. Het lijkt me dan logisch dat het bij de FZ18 ook zo is, maar wil t toch graag zeker weten, maar kan het helaas nergens vinden. Iemand enig idee?
      maandag 7 januari 2008 @ 23:37:17 #262
    141994 Dickies
    Since 1922
    pi_55862442
    quote:
    Op maandag 7 januari 2008 23:21 schreef robbolo het volgende:
    Heeft iemand trouwens een idee of de Lumix het PTP protocol ondersteund? Hiermee kan je zonder tussenkomst van computers, je foto's op bijv een draagbare mediaspeler zetten. Ik ben in het bezit van een creative zen vision m, en die ondersteund deze optie. Maar doe t de camera dat ook?

    Ik heb gelezen van een aantal andere Lumix versies, namelijk de FZ50 en 20 als ik me niet vergis, dat die het ondersteunen. Het lijkt me dan logisch dat het bij de FZ18 ook zo is, maar wil t toch graag zeker weten, maar kan het helaas nergens vinden. Iemand enig idee?
    Volgens deze zweedse website wel: http://www.digit.no/wip4/panasonic_lumix_dmc-fz18/pd.epl?id=6298
    Carry on my wayward son
    There'll be peace when you are done
    Lay your weary head to rest
    Don't you cry no more.
    pi_55870243
    quote:
    Op maandag 7 januari 2008 23:37 schreef Dickies het volgende:

    [..]

    Volgens deze zweedse website wel: http://www.digit.no/wip4/panasonic_lumix_dmc-fz18/pd.epl?id=6298
    Dankjewel! Dat is nog een goede reden om die te kopen:)
    pi_55895858
    Ik ben de iets minder dan trotse bezitter van een Nikon D70. Zodra ik de mogelijkheid heb, zal ik foto's laten zien waarin je kan zien dat de CCD of CMOS (volgens mij dat laatste) beschadigt is. Reperatiekosten zijn te hoog en eigenlijk wil ik voorlopig ook terug naar een minder professionele camera.

    Ik ben dus op zoek naar micro/compacte camera en zal hieronder het nodige invullen:
    Budget: 150 - 550
    Formaat: Micro / compact / deze 2 dus
    Doel: Mijn 2 poezen fotograferen, al dan niet in actie, overdag en 's avonds in een niet al te licht appartement.
    Fotograaf: de max 5 knoppen voor instellen fotograaf
    Huidige camera: Zie intro
    Welke camera’s twijfel je over: Leixa C-lux, de Panasonic versies, Sony Cybershot DSC T200
    Bijzonderheden: Ik zoek met name een compromis waarbij het compactheid heel erg meespeeld, de mogelijkheid om dieren, met name poezen te fotograferen (macro ?) en een goede kleurbalans.
    Hoeveelheid megapixel boeit me niet, maar meer dan 6 is wel gewenst. Soort mediakaart boeit me ook niet, accu(duur) niet. Het enige wat me nog meer intresseert als bijkomstigheid is de optie voor opnemen van video's in minimale resolutie van 640x480 met geluid, anders boeite me dat verder ook niet.
    It's no use crying over spilt milk... Unless that was Jack Bauer's milk. Oh you are so screwed.
    pi_55916398
    kick
    It's no use crying over spilt milk... Unless that was Jack Bauer's milk. Oh you are so screwed.
      donderdag 10 januari 2008 @ 09:37:58 #266
    102757 EdvandeBerg
    LETS GO BRANDON!
    pi_55916656
    Zoeen Nikon D40, is dat een goeie camera? Hoe is Nikon met andere merken lenzen en 'analoge' lenzen?

    Bij de Praxis zag ik hem in de uitverkoop liggen (body+litlens) voor 299 euro.
    Scratch a liberal and you will find a fascist
    pi_55917148
    quote:
    Op donderdag 10 januari 2008 09:37 schreef EdvandeBerg het volgende:
    Zoeen Nikon D40, is dat een goeie camera?
    Ja. Maar: Hij lust niet alle lenzen, maar alleen lenzen met een ingebouwde focus-motor. Nikon claimt dat ze het aantal geschikte lenzen snel uit gaan breiden, maar of dat in een betaalbare range gaat worden, zeggen ze er niet bij. Persoonlijk zou ik me niet happy voelen met die beperking, maar dat hangt ook af van je verdere wensen.
    quote:
    Hoe is Nikon met andere merken lenzen en 'analoge' lenzen?
    Sigma, Tamron en Tokina bouwen lenzen met Nikon vatting, maar wel met bovenstaand voorbehoud. Adapters voor oude ('analoge') Nikon lenzen en andere analoge typejes zijn redelijk tot goed verkrijgbaar voor twee tientjes. Vaak mis je dan wel de Autofocus.
    quote:
    Bij de Praxis zag ik hem in de uitverkoop liggen (body+litlens) voor 299 euro.
    Dat is niet duur idd
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      donderdag 10 januari 2008 @ 10:19:21 #268
    102757 EdvandeBerg
    LETS GO BRANDON!
    pi_55917360
    quote:
    Op donderdag 10 januari 2008 10:08 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Ja. Maar: Hij lust niet alle lenzen, maar alleen lenzen met een ingebouwde focus-motor. Nikon claimt dat ze het aantal geschikte lenzen snel uit gaan breiden, maar of dat in een betaalbare range gaat worden, zeggen ze er niet bij. Persoonlijk zou ik me niet happy voelen met die beperking, maar dat hangt ook af van je verdere wensen.
    [..]

    Sigma, Tamron en Tokina bouwen lenzen met Nikon vatting, maar wel met bovenstaand voorbehoud. Adapters voor oude ('analoge') Nikon lenzen en andere analoge typejes zijn redelijk tot goed verkrijgbaar voor twee tientjes. Vaak mis je dan wel de Autofocus.
    [..]

    Dat is niet duur idd
    Ik heb inmiddels mijn EOS 350d en ben er tevreden mee (alleen moet de sensor schoongemaakt worden ) maar ik heb er wel een 'analoge' lens 35-300 voor 2 tientjes kunnen bijkopen, die gewoon werkt indien ik de contacten afplak en hem op 'manual focus' zet.

    Ben dus niet op zoek of zo. Was gewoon benieuwd of het wat was.

    Maar misschien een tip voor iemand anders?
    Scratch a liberal and you will find a fascist
    pi_55917990
    quote:
    Op woensdag 9 januari 2008 13:01 schreef Dethroned het volgende:
    Ik ben de iets minder dan trotse bezitter van een Nikon D70. Zodra ik de mogelijkheid heb, zal ik foto's laten zien waarin je kan zien dat de CCD of CMOS (volgens mij dat laatste) beschadigt is. Reperatiekosten zijn te hoog en eigenlijk wil ik voorlopig ook terug naar een minder professionele camera.

    Ik ben dus op zoek naar micro/compacte camera en zal hieronder het nodige invullen:
    Budget: 150 - 550
    Formaat: Micro / compact / deze 2 dus
    Doel: Mijn 2 poezen fotograferen, al dan niet in actie, overdag en 's avonds in een niet al te licht appartement.
    Fotograaf: de max 5 knoppen voor instellen fotograaf
    Huidige camera: Zie intro
    Welke camera’s twijfel je over: Leixa C-lux, de Panasonic versies, Sony Cybershot DSC T200
    Bijzonderheden: Ik zoek met name een compromis waarbij het compactheid heel erg meespeeld, de mogelijkheid om dieren, met name poezen te fotograferen (macro ?) en een goede kleurbalans.
    Hoeveelheid megapixel boeit me niet, maar meer dan 6 is wel gewenst. Soort mediakaart boeit me ook niet, accu(duur) niet. Het enige wat me nog meer intresseert als bijkomstigheid is de optie voor opnemen van video's in minimale resolutie van 640x480 met geluid, anders boeite me dat verder ook niet.
    It's no use crying over spilt milk... Unless that was Jack Bauer's milk. Oh you are so screwed.
    pi_55919384
    Vanaf dinsdag 8 januari is het blijkbaar niet meer nodig om in het centrale topic te posten.

    Je kan blijkbaar je eigen topic openen.

    Succes
    pi_55921925
    Ik wil best een nieuw topic openen als een mod me daarop wijst.
    It's no use crying over spilt milk... Unless that was Jack Bauer's milk. Oh you are so screwed.
    pi_55927222
    quote:
    Op donderdag 10 januari 2008 13:32 schreef Dethroned het volgende:
    Ik wil best een nieuw topic openen als een mod me daarop wijst.
    Zou ik niet doen, juist in dit centrale topic wordt er serieuzer gereageerd en zo kun je ook nog eens wat nalezen.

    Ik heb niet veel (geen) ervaring met de camera's die je noemt, maar ik zou ook eens naar meer merken kijken, bijvoorbeeld de Canon Powershot A720IS of een andere camera in die serie. Op www.dpreview.com kun je zoeken op voorkeuren en dan krijg je een aantal aangeraden camera's, ook staat er veel info over een aantal modellen (uitgebreide reviews).
    Ik denk wel dat het moeilijk zal worden je bewegende poezen te fotograferen in een niet al te licht appartement. De iso-waarde van een compact kun je niet zo hoog zetten als die van een spiegelreflex, en je mist lichtsterkte (die je evt. bij een spiegelreflex makkelijker zou kunnen krijgen door een ander objectief).
    Macro hebben de meeste camera's tegenwoordig heel redelijik (ongeveer 5cm of zelfs minder als scherpstelafstand).
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
    pi_55947815
    quote:
    Op donderdag 10 januari 2008 16:45 schreef Elefes het volgende:

    [..]

    Zou ik niet doen, juist in dit centrale topic wordt er serieuzer gereageerd en zo kun je ook nog eens wat nalezen.

    Ik heb niet veel (geen) ervaring met de camera's die je noemt, maar ik zou ook eens naar meer merken kijken, bijvoorbeeld de Canon Powershot A720IS of een andere camera in die serie. Op www.dpreview.com kun je zoeken op voorkeuren en dan krijg je een aantal aangeraden camera's, ook staat er veel info over een aantal modellen (uitgebreide reviews).
    Ik denk wel dat het moeilijk zal worden je bewegende poezen te fotograferen in een niet al te licht appartement. De iso-waarde van een compact kun je niet zo hoog zetten als die van een spiegelreflex, en je mist lichtsterkte (die je evt. bij een spiegelreflex makkelijker zou kunnen krijgen door een ander objectief).
    Macro hebben de meeste camera's tegenwoordig heel redelijik (ongeveer 5cm of zelfs minder als scherpstelafstand).
    Bedankt voor de info. Het compacte blijft in eerste instantie het belangrijkste, daarna prijs en daarna kwaliteit.
    Ik heb gezocht na wat camera's te hebben nagelopen van nikon, casio, sony kwam ik eigenlijk op 2 camera's uit
    De Canon IXUS 960IS ¤ 335 en de Panasonic Lumix FX100 ¤ 294.

    Iemand nog andere suggesties.
    It's no use crying over spilt milk... Unless that was Jack Bauer's milk. Oh you are so screwed.
    pi_55948091
    quote:
    Op vrijdag 11 januari 2008 12:30 schreef Dethroned het volgende:

    [..]

    Bedankt voor de info. Het compacte blijft in eerste instantie het belangrijkste, daarna prijs en daarna kwaliteit.
    Ik heb gezocht na wat camera's te hebben nagelopen van nikon, casio, sony kwam ik eigenlijk op 2 camera's uit
    De Canon IXUS 960IS ¤ 335 en de Panasonic Lumix FX100 ¤ 294.

    Iemand nog andere suggesties.
    Ik weet heel weinig van dit specifieke segment, maar de Sony N-serie schijnt best goed te zijn. Ik heb het van horen zeggen, dus wel handig om er even een of twee reviews op na te slaan.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      vrijdag 11 januari 2008 @ 14:49:24 #275
    102757 EdvandeBerg
    LETS GO BRANDON!
    pi_55951481
    quote:
    Op vrijdag 11 januari 2008 12:41 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Ik weet heel weinig van dit specifieke segment, maar de Sony N-serie schijnt best goed te zijn. Ik heb het van horen zeggen, dus wel handig om er even een of twee reviews op na te slaan.
    Sony heeft een en ander overgekocht van Konica Minolta. Qua techniek dan.
    Scratch a liberal and you will find a fascist
      vrijdag 11 januari 2008 @ 16:21:45 #276
    132726 Sjengdanny
    Ik kom er wel...
    pi_55953924
    Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging, mijn compact werkt niet meer na behoren en wil toch dat alles wat sneller gaat.

    Budget: ¤ 450-,
    Formaat: SLR-like / D-SLR Body
    Doel: Fotoshoots van auto's
    Fotograaf: Lees eerst de handleiding door en dan aan de slag
    Welke camera’s twijfel je over:
    - Nikon D40
    - Olympus E410
    - Canon EOS-350D
    Deze komen allemaal goed uit de bus, alleen ik kan niet kiezen
    Bijzonderheden: Snel scherpstellen, snel foto's achterelkaar maken, wil in de toekomst met andere lenzen werken. Wil meteen iets goeds kopen zodat ik weer een paar jaren vooruit kan.
    Op ut Vriethof, op un baank.
    Gruuts op de Mestreechter Geis!
    Hendig sjiek!
    Vuilak!
      Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 11 januari 2008 @ 16:53:04 #277
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55954662
    quote:
    Op vrijdag 11 januari 2008 16:21 schreef Sjengdanny het volgende:
    Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging, mijn compact werkt niet meer na behoren en wil toch dat alles wat sneller gaat.

    Budget: ¤ 450-,
    Formaat: SLR-like / D-SLR Body
    Doel: Fotoshoots van auto's
    Fotograaf: Lees eerst de handleiding door en dan aan de slag
    Welke camera’s twijfel je over:
    - Nikon D40
    - Olympus E410
    - Canon EOS-350D
    Deze komen allemaal goed uit de bus, alleen ik kan niet kiezen
    Bijzonderheden: Snel scherpstellen, snel foto's achterelkaar maken, wil in de toekomst met andere lenzen werken. Wil meteen iets goeds kopen zodat ik weer een paar jaren vooruit kan.
    De drie gegadigden al eens in handen gehad Zo niet, ga dat dat eens doen, daarna kun je wel kiezen. Qua mogelijkheden en kwaliteit zijn de drie nogal gelijkwaardig, een miskoop zal je er niet aan doen.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_55955268
    quote:
    Op zaterdag 5 januari 2008 08:54 schreef Xilantof het volgende:

    [..]

    Een camera verouderd opzich niet zo snel (tuurlijk, er komen nieuwe modellen, maar dat maakt de oude niet gelijk slecht).
    Als je een totale "nitwitt" bent kun je ook kiezen voor een andere oplossing natuurlijk. Kijk bijv. ook eens naar de D80. Dan heb je een hele goede camera, en ruimte voor lenzen die in jou fotografievlak passen.

    Met een D80 (D40 trouwens ook) heb je een camera in handen die zowel vol automatisch, als compleet handmatig ingesteld kan worden. Goed voor de leercurve dus. De D80 biedt echter meer mogelijkheden qua lenzen en zou dus (imo) wat beter zijn. Zeker als je je wilt verdiepen in fotografie.
    Bedankt voor je goede tips.
    Ik heb vanmiddag de nikon D80 gekocht met de 18-200 VR lens. Gewoon in een winkel hier vlakbij weg.
    En omdat ik op de motor met een tentje en dus nooit stroom in mijn tentje heb ook maar de grip plus een extra accu er bij gekocht. 4 gig kaartje er in.
    Nu wachten tot de accu vol is
    Nogmaals bedankt.
      vrijdag 11 januari 2008 @ 23:09:56 #279
    132726 Sjengdanny
    Ik kom er wel...
    pi_55962682
    Ik ga morgen denk ik even kijken naar de modellen, maar ben er zeker van dat ik voor de Canon ga, de meeste mensen die ik spreek zijn hier zeer tevreden mee!
    Op ut Vriethof, op un baank.
    Gruuts op de Mestreechter Geis!
    Hendig sjiek!
    Vuilak!
    pi_55963385
    quote:
    Op vrijdag 11 januari 2008 23:09 schreef Sjengdanny het volgende:
    Ik ga morgen denk ik even kijken naar de modellen, maar ben er zeker van dat ik voor de Canon ga, de meeste mensen die ik spreek zijn hier zeer tevreden mee!
    Ik zou toch niet je keus baseren op wat anderen zeggen over een merk, maar op wat jou het beste in de hand ligt. De Canon 350D is een niet zo grote camera, waardoor hij voor sommige mensen juist wel, en voor anderen juist weer niet fijn vasthoudt. Dit wil nogal wat uitmaken in het fijn fotograferen.
    Dus ga lekker de mogelijke camera's vasthouden en kies dan. Zowel Nikon, Olympus als Canon zijn gewoon goed (al zou ik zelf de Nikon D40 niet nemen, i.v.m. beperking in te kiezen lenzen door het ontbreken van een interne focusmotor).
    Begrijp me niet verkeerd, de 350D is een fijne camera (heb 'm zelf ook), maar er is meer goeds op de markt .
    The world has three kinds of people: those who make things happen, those who watch what happens, and those who wonder what happened (George Bernard Shaw).
    Sieraden en meer, Gingerfantasies.
      zaterdag 12 januari 2008 @ 00:20:51 #281
    132726 Sjengdanny
    Ik kom er wel...
    pi_55964314
    quote:
    Op vrijdag 11 januari 2008 23:37 schreef Elefes het volgende:

    [..]

    Ik zou toch niet je keus baseren op wat anderen zeggen over een merk, maar op wat jou het beste in de hand ligt. De Canon 350D is een niet zo grote camera, waardoor hij voor sommige mensen juist wel, en voor anderen juist weer niet fijn vasthoudt. Dit wil nogal wat uitmaken in het fijn fotograferen.
    Dus ga lekker de mogelijke camera's vasthouden en kies dan. Zowel Nikon, Olympus als Canon zijn gewoon goed (al zou ik zelf de Nikon D40 niet nemen, i.v.m. beperking in te kiezen lenzen door het ontbreken van een interne focusmotor).
    Begrijp me niet verkeerd, de 350D is een fijne camera (heb 'm zelf ook), maar er is meer goeds op de markt .
    Ik ga ze zeker allemaal vasthouden, maar aangezien ik niet zo'n grote handen heb gaat de grote van de Canon niet tegenvallen denk ik
    Op ut Vriethof, op un baank.
    Gruuts op de Mestreechter Geis!
    Hendig sjiek!
    Vuilak!
    pi_55968674
    Ik zou wel een leuke digitale camera willen kopen

    Budget: +/- ¤300.- / ¤350,-
    Formaat: Micro / compact / SLR-like / D-SLR Body 'compact'
    Doel: In eerste instantie leuke foto's van mijn huisdieren, vrienden, uitjes... oftewel huis tuin en keuken foto's, zowel binnen als buiten.
    Fotograaf: Ik lees altijd de handleiding door, heb op studie iets geleerd over fotografie, en ondanks dat het weggezakt is zou het wel weer terug moeten kunnen komen.
    Huidige camera: die in mijn telefoon W910i 2mp
    Welke camera’s twijfel je over: Nou ik kwam eraan te denken door de aanbieding bij de mediamarkt, maar die leek me wel wat groot, en ook iets buiten mijn budget
    Bijzonderheden: Als ik gegrepen word door het fotograferen, zou ik het leuk vinden dat ik wel ook een beetje met de instellingen kan spelen.
    In eerste instantie vind ik het wel belangrijk dat ik dus in het donker ook aardig fotograferen kan, en dat je zelf scherp kan stellen, zodat je soms iets op de achtergrond juist naar voren kan halen.
    Ik zou ook wel video'tjes ermee willen maken, maar dat hoeft niet lang te zijn, en de kwaliteit mag ook minder zijn. Ook begrijp ik het als dan de camera het na twee uur al opgeeft (accuduur).
    And the druids turn to stone...
    pi_55972110
    quote:
    Op vrijdag 11 januari 2008 12:30 schreef Dethroned het volgende:

    [..]

    Bedankt voor de info. Het compacte blijft in eerste instantie het belangrijkste, daarna prijs en daarna kwaliteit.
    Ik heb gezocht na wat camera's te hebben nagelopen van nikon, casio, sony kwam ik eigenlijk op 2 camera's uit
    De Canon IXUS 960IS ¤ 335 en de Panasonic Lumix FX100 ¤ 294.

    Iemand nog andere suggesties.
    Als je een compact wilt, zou ik zelf gaan voor de Fuji F31 fd. Mijn vader heeft er pasgeleden eentje gekocht, en ik ben erg onder de indruk van de foto's die deze camera maakt. Sterker nog, ik zie niet bijster veel verschil tussen de foto's die ik met deze camera maak en de foto's die ik tijdens mijn zomervakantie met een Petax K100D heb gemaakt. Bovendien is deze camera heel goed met ruis, en kun je binnenshuis dus makkelijker met hoge ISO foto's maken. Het enige nadeel is dat je een redelijk beperkte zoom hebt (36-108mm), maar daar staat wel een geweldige camera tegenover die compact, gebruiksvriendelijk en goedkoop is, en toch hele mooie foto's maakt.
      Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 12 januari 2008 @ 13:53:25 #284
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_55972229
    quote:
    Op zaterdag 12 januari 2008 10:53 schreef Panthera1984 het volgende:
    Ik zou wel een leuke digitale camera willen kopen

    Budget: +/- ¤300.- / ¤350,-
    Formaat: Micro / compact / SLR-like / D-SLR Body 'compact'
    de rest snoei ik er maar even af
    In het genoemde prijssegment zit in ieder geval een camera waar je gelukkig mee wordt hè bedankt Sok, daar kan ik wat mee
    Alleen heb je dan gelijk ook zo'n grote keuze dat we er nog niet verder mee komen, daarom maar eens gewoon een modelletje ophoesten.

    Is dit zo ongeveer wat je zoekt ?
    Dat ding zijn ze dus op dpreview behoorlijk enthousiast over kijk maar
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
    pi_55975254
    quote:
    Op zaterdag 12 januari 2008 10:53 schreef Panthera1984 het volgende:
    Ik zou wel een leuke digitale camera willen kopen

    Budget: +/- ¤300.- / ¤350,-
    Formaat: Micro / compact / SLR-like / D-SLR Body 'compact'
    Doel: In eerste instantie leuke foto's van mijn huisdieren, vrienden, uitjes... oftewel huis tuin en keuken foto's, zowel binnen als buiten.
    Fotograaf: Ik lees altijd de handleiding door, heb op studie iets geleerd over fotografie, en ondanks dat het weggezakt is zou het wel weer terug moeten kunnen komen.
    Huidige camera: die in mijn telefoon W910i 2mp
    Welke camera’s twijfel je over: Nou ik kwam eraan te denken door de aanbieding bij de mediamarkt, maar die leek me wel wat groot, en ook iets buiten mijn budget
    Bijzonderheden: Als ik gegrepen word door het fotograferen, zou ik het leuk vinden dat ik wel ook een beetje met de instellingen kan spelen.
    In eerste instantie vind ik het wel belangrijk dat ik dus in het donker ook aardig fotograferen kan, en dat je zelf scherp kan stellen, zodat je soms iets op de achtergrond juist naar voren kan halen.
    Ik zou ook wel video'tjes ermee willen maken, maar dat hoeft niet lang te zijn, en de kwaliteit mag ook minder zijn. Ook begrijp ik het als dan de camera het na twee uur al opgeeft (accuduur).
    Koop mijn Canos S3 Die doe ik weg nu ik een dSLR heb. Kan je ook prima mee filmen (hoewel niet zo heel lang, ook afhankelijk van het SD-kaartje..)
    Carry on my wayward son
    There'll be peace when you are done
    Lay your weary head to rest
    Don't you cry no more.
    pi_55977992
    Ok, ik ben ook zo'n emotie koper
    Mijn vriend wilde naar Mediamarkt vandaag, want de TV was te klein, en zijn moeder wilde onze TV wel hebben. Hij wilde niet alleen maar groter, maar dan wilde hij ook wel wat meer kwaliteit. We hadden HD-ready dus de volgende stap is dan Full HD.
    We zochten ee nTV van 82 CM, maar in Full HD hebben ze die alleen in 94 CM. We hebben nu dus een 'collosal' tv ('k voel me best kamper ) en omdat we ¤1000,- geplanned hadden maar hij was maar ¤ 849,- (ofzo iets daaromstreeks) Had ik nog best geld over om ook gelijk een camera te kopen .

    Op zich ben ik ook niet de beroertste in terugbrengen. Ze hadden hem niet meer op voorraad, dus hij is besteld. Hij kostte me ¤299,- (60 euro aanbetaling tot nu toe) en het is:



    Sony Cybershot SCH..... H9

    geworden.

    Verstandige keus?
    And the druids turn to stone...
      FOK!fotograaf zaterdag 12 januari 2008 @ 19:51:03 #287
    63 Marc H
    - Satan's Livecoach -
    pi_55979661
    quote:
    Op zaterdag 12 januari 2008 10:53 schreef Panthera1984 het volgende:
    Ik zou wel een leuke digitale camera willen kopen
    In eerste instantie vind ik het wel belangrijk dat ik dus in het donker ook aardig fotograferen kan, en dat je zelf scherp kan stellen, zodat je soms iets op de achtergrond juist naar voren kan halen.
    quote:
    Op zaterdag 12 januari 2008 18:40 schreef Panthera1984 het volgende:
    Ok, ik ben ook zo'n emotie koper
    Mijn vriend wilde naar Mediamarkt vandaag, want de TV was te klein, en zijn moeder wilde onze TV wel hebben. Hij wilde niet alleen maar groter, maar dan wilde hij ook wel wat meer kwaliteit. We hadden HD-ready dus de volgende stap is dan Full HD.
    We zochten ee nTV van 82 CM, maar in Full HD hebben ze die alleen in 94 CM. We hebben nu dus een 'collosal' tv ('k voel me best kamper ) en omdat we ¤1000,- geplanned hadden maar hij was maar ¤ 849,- (ofzo iets daaromstreeks) Had ik nog best geld over om ook gelijk een camera te kopen .

    Op zich ben ik ook niet de beroertste in terugbrengen. Ze hadden hem niet meer op voorraad, dus hij is besteld. Hij kostte me ¤299,- (60 euro aanbetaling tot nu toe) en het is:

    [ afbeelding ]

    Sony Cybershot SCH..... H9

    geworden.

    Verstandige keus?
    kijk eens in dit topic
    You don't have to be the Dalai Lama to tell people that life's about change.
    pi_55985550
    quote:
    Op zaterdag 12 januari 2008 18:40 schreef Panthera1984 het volgende:


    Sony Cybershot SCH..... H9

    geworden.

    Verstandige keus?
    Yups, Sony H-serie zijn prima camera's, ga je jaren plezier van hebben. Gefeliciteerd.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_55985676
    quote:
    Op zaterdag 12 januari 2008 19:51 schreef Marc H het volgende:

    [..]


    [..]

    kijk eens in dit topic
    Dit is nogal een slechte 'review', alleen jammer dat de (slechte?) foto's die hij gemaakt heeft niet meer te bekijken zijn.
    Verder wordt op het einde geopperd dat het aan de TS zelf ligt (instellingen?) of dat hij misschien een foutje uit de 'line of production' heeft.

    Ik denk dat ik gewoon even moet informeren of ik hem eventueel terug kan brengen als hij uit de verpakking is geweest en even kijken wat ik er zelf van vind. Mocht ik hem niet mogen testen dan denk ik dat ik er maar vanaf zie en toch uiteindelijk voor een 'fotomerk' ga.
    And the druids turn to stone...
    pi_55985698
    quote:
    Op zaterdag 12 januari 2008 23:16 schreef Vliegvrager het volgende:

    [..]

    Yups, Sony H-serie zijn prima camera's, ga je jaren plezier van hebben. Gefeliciteerd.
    Naar aanleiding van de post hierboven moet ik toch even vragen of dit een sarcastische post is?
    And the druids turn to stone...
    pi_55985869
    quote:
    Op zaterdag 12 januari 2008 23:19 schreef Panthera1984 het volgende:

    [..]

    Naar aanleiding van de post hierboven moet ik toch even vragen of dit een sarcastische post is?
    Nee, en als je dat topic een keer op je gemak helemaal doorleest, zul je zien dat die TS gewoon een rot exemplaar had. De Sony H-serie staat standaard in het rijtje aanraders van dat segment.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_55985928
    quote:
    Op zaterdag 12 januari 2008 23:19 schreef Panthera1984 het volgende:
    en toch uiteindelijk voor een 'fotomerk' ga.
    Sony is een 'fotomerk', ze maken de sensoren voor Nikon (en voor zichzelf), en sinds ze Konica Minolta hebben overgenomen een paar jaar terug, maken ze ook hele goede lenzen. De Sony H-serie is de voortzetting van de destijds briljante KM-Dimage-Z-serie.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    pi_55986098
    ok, bedankt Vliegvrager.
    Mocht de camera dus ook uit een slechte 'productielijn' komen, kan ik het dus op garantie gooien, want het hoort dus niet
    And the druids turn to stone...
      zondag 13 januari 2008 @ 13:43:16 #294
    81882 Lips
    Een vrouwtje
    pi_55996324
    Het is een beetje ontstaan vanuit een bevlieging maar ik wil toch ook onderhand wel een nieuwe camera. De foto's die mijn huidge camera maakt zijn kwalitatief niet meer voldoende. Ik ga in april een paar dagen naar Stockholm en wil graag met mooie 'vakantiekiekjes' terugkomen. Ik heb me er nog niet echt in verdiept maar het begin hoop ik hier te maken

    Budget: Ehm, vind ik moeilijk... maar tot iets van ¤ 400,- (denk ik)
    Formaat: Compact of SLR-achtig
    Doel: Vakantiefoto's (landschappen, gebouwen, mensen), mensen in m'n omgeving (niet als portret maar bij familiebijeenkomsten ofzo), m'n katten.
    De fotograaf: Ik ben wel het type dat de gebruiksaanwijzing leest maar ik moet niet alles handmatig in moeten stellen. Ik zal in de meeste situaties niet lang nadenken over een foto maar 'm gewoon maken, de camera moet daar natuurlijk bij passen.
    Huidige camera: Canon Powershot A400 (heb ik sinds augustus 2005). Met deze camera heb ik het eigenlijk een beetje gehad. Hij is redelijk gebruiksvriendelijk maar hij heeft voor mij een berg aan nadelen. De foto's zijn over het algemeen flets en sfeerloos, als ik personen fotografeer zijn de gezichten vaak overbelicht, in het donker zijn de foto's bewogen, de batterijen zijn snel leeg en het duurt lang voordat ik na het maken van een foto een nieuwe foto kan maken.
    Bijzonderheden: mijn huidige camera is op batterijen en maakt gebruik van SD kaarten. Het zou prettig zijn als een volgende camera dat ook heeft.
    Miauw
    Op dinsdag 21 juni 2011 21:42 schreef Jajong het volgende: I stand corrected; ik zou nooit vreemdgaan, behalve als mijn vriendin zo dom zou zijn als Lips.
      FOK!fotograaf zondag 13 januari 2008 @ 14:45:36 #295
    48846 Xilantof
    I keep you in the holes
    pi_55998007
    @Lips:
    Ik heb het idee dat je een beetje een alleskunner zoekt.
    Met het doel wat je zegt, (landschap en gebouwen) perk je snel (voor compact camera's) het aanbod in. Omdat je voor dit doel namelijk het lekkerst kan werken met een groothoeklens. En echte groothoeklenzen zijn nogal schaars in compact land.

    Een camera die denk ik wel zou kunnen werken voor je is de Panasonic Lumix DMC-TZ2 klik
    Xilantof Flickrt
    foto-nerd
      zondag 13 januari 2008 @ 15:39:52 #296
    81882 Lips
    Een vrouwtje
    pi_55999715
    quote:
    Op zondag 13 januari 2008 14:45 schreef Xilantof het volgende:
    @Lips:
    Ik heb het idee dat je een beetje een alleskunner zoekt.
    Met het doel wat je zegt, (landschap en gebouwen) perk je snel (voor compact camera's) het aanbod in. Omdat je voor dit doel namelijk het lekkerst kan werken met een groothoeklens. En echte groothoeklenzen zijn nogal schaars in compact land.
    Het hoeft niet persee een compact camera te zijn, mag ook SLR achtig (zoals het aan het begin van het topic werd omschreven).
    Ik ben niet zo thuis in lenzen dus weet niet precies wat een groothoeklens doet
    quote:
    Een camera die denk ik wel zou kunnen werken voor je is de Panasonic Lumix DMC-TZ2 klik
    Via My Product Advisor kom ik uit bij een Panasonic Lumix DMC-FZ8. Ben daarna op kieskeurig.nl gaan lezen maar lees daar veel negatieve reviews over foto's bij schemer of donker. Aan de andere kant schrijven er ook genoeg mensen dat het allemaal nogal meevalt met die ruis.
    Ik ga me inlezen in het type dat jij noemt!
    Miauw
    Op dinsdag 21 juni 2011 21:42 schreef Jajong het volgende: I stand corrected; ik zou nooit vreemdgaan, behalve als mijn vriendin zo dom zou zijn als Lips.
      zondag 13 januari 2008 @ 15:40:14 #297
    39952 Hukkie
    Wanna bang heads with me
    pi_55999729
    @lips
    Canon Powershot A650IS, heb ik zelf twee weken geleden gekocht (in een winkel) voor ¤369.
    Voordeel: Kantelbaar scherm, redelijk compact, 6x zoom, zowel handmatige als automatische instellingen, werkt op gewone batterijen, SD kaart, maakt goede fotos.

    Nadeel: tot zover is het enige nadeel wat ik echt storend vind, dat de camera te weinig groothoek heeft, maar dat schijnt een makke van compacts te zijn.
    There are no Saviours, there are no Kings, the Power lies in your head
    DeviantArt
      zondag 13 januari 2008 @ 15:55:10 #298
    81882 Lips
    Een vrouwtje
    pi_56000227
    Ik ben een beetje huiverig om een Canon Powershot te kopen omdat mijn ervaring met de A400 dus niet goed is. Maar ik geloof ook wel dat dat bij andere (nieuwere) types beter is.

    [vraag van een leek] Wat doet een groothoeklens? Waar gebruik je dat voor [/ vraag van een leek]
    Miauw
    Op dinsdag 21 juni 2011 21:42 schreef Jajong het volgende: I stand corrected; ik zou nooit vreemdgaan, behalve als mijn vriendin zo dom zou zijn als Lips.
    pi_56000467
    quote:
    Op zondag 13 januari 2008 15:39 schreef Lips het volgende:

    [..]

    Het hoeft niet persee een compact camera te zijn, mag ook SLR achtig (zoals het aan het begin van het topic werd omschreven).
    Ik ben niet zo thuis in lenzen dus weet niet precies wat een groothoeklens doet
    [..]

    Via My Product Advisor kom ik uit bij een Panasonic Lumix DMC-FZ8. Ben daarna op kieskeurig.nl gaan lezen maar lees daar veel negatieve reviews over foto's bij schemer of donker. Aan de andere kant schrijven er ook genoeg mensen dat het allemaal nogal meevalt met die ruis.
    Ik ga me inlezen in het type dat jij noemt!
    Panasonic heeft een tijdje gewerkt met hele matige ruisbestrijdinsgsoftware. Tegenwoordig gaat dat beter. Ik weet niet meer precies wanneer ze overgegaan zijn. De FZ18 heeft het probleem iig niet meer.

    En een groothoek wil zeggen dat je meer op de foto krijgt (maar alles dus wel kleiner). Net of je verder weg staat eigenlijk. Veel compacts hebben beperkt groothoekbereik, Panasonic gaat meestal wat verder. Ga naar een winkel en pak een Panasonic en zoom helemaal uit. Probeer dan hetzelfde met een Fuji of een Canon ofzo. Dan zie je het verschil en kun je proberen in te schatten of je het vaak zult gebruiken. Meestal wordt groothoek gebruikt voor groepsportretten, interieurs, en sommige typen landschappen.
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
      zondag 13 januari 2008 @ 17:12:23 #300
    81882 Lips
    Een vrouwtje
    pi_56002590
    quote:
    Op zondag 13 januari 2008 16:01 schreef Vliegvrager het volgende:
    Panasonic heeft een tijdje gewerkt met hele matige ruisbestrijdinsgsoftware. Tegenwoordig gaat dat beter. Ik weet niet meer precies wanneer ze overgegaan zijn. De FZ18 heeft het probleem iig niet meer.
    De reviews van de FZ18 zijn ook inderdaad beter dan die van de FZ8. De tip die je meekrijgt is om als max. ISO400 in te stellen om de ruis tegen te gaan.
    Zoizo wel een mooie camera, die FZ18!! Zijn er hier mensen die 'm hebben?
    quote:
    En een groothoek wil zeggen dat je meer op de foto krijgt (maar alles dus wel kleiner). Net of je verder weg staat eigenlijk. Veel compacts hebben beperkt groothoekbereik, Panasonic gaat meestal wat verder. Ga naar een winkel en pak een Panasonic en zoom helemaal uit. Probeer dan hetzelfde met een Fuji of een Canon ofzo. Dan zie je het verschil en kun je proberen in te schatten of je het vaak zult gebruiken. Meestal wordt groothoek gebruikt voor groepsportretten, interieurs, en sommige typen landschappen.
    Ik denk dat ik het snap Ik heb wel ooit situaties waarin ik letterlijk met m'n rug tegen de muur sta om iets te fotograferen en dat ik dan nog niet alles erop krijg. Begrijp ik het goed dat ik dan met een groothoek kans heb dat ik wel het hele plaatje erop krijg?
    Miauw
    Op dinsdag 21 juni 2011 21:42 schreef Jajong het volgende: I stand corrected; ik zou nooit vreemdgaan, behalve als mijn vriendin zo dom zou zijn als Lips.
    pi_56004050
    quote:
    Op zondag 13 januari 2008 17:12 schreef Lips het volgende:

    [..]

    De reviews van de FZ18 zijn ook inderdaad beter dan die van de FZ8. De tip die je meekrijgt is om als max. ISO400 in te stellen om de ruis tegen te gaan.
    Zoizo wel een mooie camera, die FZ18!! Zijn er hier mensen die 'm hebben?
    [..]

    Ik denk dat ik het snap Ik heb wel ooit situaties waarin ik letterlijk met m'n rug tegen de muur sta om iets te fotograferen en dat ik dan nog niet alles erop krijg. Begrijp ik het goed dat ik dan met een groothoek kans heb dat ik wel het hele plaatje erop krijg?
    psies
    Mijn DeviantART gallery
    ,
    Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')