abonnement Unibet Coolblue
pi_55186679
Jou brander wordt lang niet heet genoeg Faberic. Ik doe er altijd twee maatscheppen bonen in (met dat schepje wat erbij zat). Ik heb ook een keer gehad dat de deksel er schuin opzat (eigen fout) maar dat had nog geen dramatische gevolgen. De fout bij jou zit denk ik in het feit dat je 'm te hoog instelt. 200 als beginwaarde is veel te hoog. Begin eens op 160 en laat m dan klimmen. Het is ook raar dat je in het midden heter brand dan aan het einde. Een stijgende lijn lijkt mij logischer en bij mij werkt dat ook goed. Als ie dan nog niet heet wordt dan is er iets mis denk ik, wat je dan nog kan proberen is wat chaff in de chaff vanger te laten zitten, dan moet ie heter worden dat kan niet anders.
pi_55187545
Hey mensen!

Weinig tijd gehad de laatste tijd, maar hier ook mijn ervaringen met de synesso-bakjes. Al met al heb ik 5 baskets gekocht. Er liggen er drie bij mijn cimbali junior (single, double en 2.5le) en 2 bij mijn silvia (single, double). Bij de Silvia heb ik geen molen, dus ik doe het tegenwoordig met voorgemalen koffie.

Hier heb ik een heel raar verhaal over. Ik nam eerst altijd vers gemalen koffie mee uit Rotterdam, naar mijn Silvia in Leeuwarden. Na 2 dagen was deze koffie echt niet meer te zuipen.Als ik echter voorgemalen koffie koop in de AH (Lavazza), blijft het wel een week "goed". Ik heb het een aantal keren blind geprobeerd, direct gemalen is zelfgemalen veel lekkerder, maar hij verliest veel smaak over de dagen. Heeft iemand een idee hoe dit kan?

Ik koop altijd die Lavazza, want die zit tenminste echt dicht. Die leipe zakken van de AH zelf hebben zo'n semi-hip ventiel, waardoor de koffie eigenlijk gewoon in contact staat met de buitenlucht. Welke idioot heeft dat verzonnen? Ook heel veel merken met hele bonen hebben dit, waarom niet gewoon vacuum verpakt?

En lavazza heeft nog een ander voordeel, hij is veel fijner gemalen dan de rest. En daar komen we nu op. Want het ging eigenlijk over de synesso-bakjes.

Mijn eerste indruk met de bakjes is erg goed. Ze zijn wel wat groot (58.7 mm, dus aan de grote kant voor een 58 mm tamper). Ze zijn echter zeer glad, waardoor de puck er heel makkelijk uit komt. Een nadeeltje hierbij is dat ik altijd gewend ben om de portafilter om te draaien als ik getampt heb (even losse koffie eruit laten vallen). Bij de synessos valt al je koffie dan op je aanrecht . Een belangrijk voordeel is ook dat ze net wat groter zijn.

Synesso - Cimbali - Rancilio
single 8.2 - 6 .3 - 7.1
double 16 - 13.7 - 14.4

Dit is zeer prettig voor mij, vooral in Leeuwarden waar ik geen molen heb. Ik kan door goed tampen een 22 seconden doorlooptijd realiseren, waar ik met de silviabakjes maar op 10 zit. De 2.5le gebruik ik eigenlijk nooit, omdat de double al groot genoeg is.

Maar de echte winner is de SINGLE basket. Over 5 standen van mijn molen heen geeft hij een vrijwel constante doorlooptijd van 21-30 seconden, terwijl andere bakjes 10-40 geven ofzo. Ik kan erg grof gemalen Lavazza erin gooien, bam 25 seconden doorlooptijd. In mijn silviabakje is dit 8 seconden ofzo. Maar als ik van huis erg fijn gemalen koffie meeneem, die nauwelijks door de silvia heenkomt, gaat hij hier SNELLER. Bovendien heb ik de laatste tijd de lekkerste bakjes met de single basket gemaakt. Compleet tegenstrijdig met alle zooi die je op internet vindt, maar het is echt zo. En die single is ook nog eens van een bijna vettig soort staal, er blijft geen deeltje koffie aan plakken als je hebt uitgeklopt, hij kan zo weer je machine in. Ook blijft er nauwelijks aanslag aan zitten, ik heb hem eens 10 espressos lang niet afgewassen, en er zat helemaal geen aanslag op.

De koffie die eruit komt is, vooral bij de silvia VEEL lekkerder. Meer crema, vollere smaak, minder zuur etc. Bij de Cimbali ben ik er nog niet echt uit.

Even cijfers geven:
single: 9
double: 9
2.5le: 4 (past niet in een silvia basket en met moeite in een cimbali, en biedt nauwelijks voordeel boven double)
springs: 1 (zijn veel te groot voor zo'n beetje alle gangbare filterdragers, miskoop dus, maar ja ze waren maar 50 cent)
tampers 7 (zijn maar 57,5 mm, maar wel goedkoop en liggen lekker in de hand)
pi_55187623
Samenvatting van het vorige voor de luie mensen:
1. TOV Silvia bakjes zijn de singles en doubles van synesso veel beter
2. De single basket is de beste basket die ik ooit heb gebruikt
3. Ze zijn erg ongevoelig voor maalgraad, ze hebben altijd een doorloop van 20-30 sec, zelfs bij voorgemalen koffie uit de supermarkt.
4. Ze zijn veel groter dan vooral de cimbali-bakjes, dus mooiere infusion
5. Zeker in vergelijking met de Silvia zijn de bakjes beter, minder zuur, meer crema etc
6. De 2.5le is een miskoop

Oh ja, iedereen bedankt voor de goede samenwerking tijdens deze actie! Hoe bevallen ze?
pi_55198849
Mark je vraag is niet zo moeilijk. Stel de versheid van verse bonen is 10 en die van Lavazza 2. De versheid van gemalen koffie na een paar dagen 0. Tussen 10 en 0 zit nu eenmaal een veel groter verschil dan tussen 2 en 0 dus dat verschil proef je veel beter.

* W1ZZ live uit Florence
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 11 december 2007 @ 20:44:37 #205
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55201196
quote:
Op dinsdag 11 december 2007 19:26 schreef W1ZZ het volgende:
Mark je vraag is niet zo moeilijk. Stel de versheid van verse bonen is 10 en die van Lavazza 2. De versheid van gemalen koffie na een paar dagen 0. Tussen 10 en 0 zit nu eenmaal een veel groter verschil dan tussen 2 en 0 dus dat verschil proef je veel beter.

* W1ZZ live uit Florence
Naast conserveringsmiddelen die de smaak constant houden en misschien wel smaakversterkers of weet ik het allemaal.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55210203
quote:
Op dinsdag 11 december 2007 20:44 schreef faberic het volgende:

[..]

Naast conserveringsmiddelen die de smaak constant houden en misschien wel smaakversterkers of weet ik het allemaal.
Daar ben ik wel van overtuigd eigenlijk. Als ik kijk naar mensen met een gewoon koffiezetapparaat die dan Douwe Egberts gemalen koffie erin gooien en daar twee weken mee doen en dan nog een redelijk smakend bakje eruit halen. Daar moeten conserveermiddelen opzitten dat kan niet anders. Wij zouden dat nooit halen met onze gebrande koffie. Ik vind 'm ook anders ruiken.
Het schijnt overigens dat in die nespresso cups ook niet alleen maar koffie zit, maar ook extra stofjes die smaak en ''crema'' geven hoorde ik bij Kaldi, of het waar is weet ik niet. Ik zou me dat ook wel voor kunnen stellen. Er zit maar zo weinig koffie in zo'n cupje.
pi_55212011
quote:
Op woensdag 12 december 2007 09:39 schreef marmhz het volgende:

[..]

Daar ben ik wel van overtuigd eigenlijk. Als ik kijk naar mensen met een gewoon koffiezetapparaat die dan Douwe Egberts gemalen koffie erin gooien en daar twee weken mee doen en dan nog een redelijk smakend bakje eruit halen. Daar moeten conserveermiddelen opzitten dat kan niet anders. Wij zouden dat nooit halen met onze gebrande koffie. Ik vind 'm ook anders ruiken.
Het schijnt overigens dat in die nespresso cups ook niet alleen maar koffie zit, maar ook extra stofjes die smaak en ''crema'' geven hoorde ik bij Kaldi, of het waar is weet ik niet. Ik zou me dat ook wel voor kunnen stellen. Er zit maar zo weinig koffie in zo'n cupje.
Het zou me niet verbazen. Ik weet wel dat ze bij Senseo pads vetten (men zegt dierlijke) toevoegd om dat schuim te krijgen.
pi_55214723
Van de DE Senseo website:

Het Senseo® koffiezetapparaat heeft een unieke, gepatenteerde schuimkamer die ervoor zorgt dat er een creme-laagje op de koffie komt. De basisvarianten Senseo® coffee pads en Senseo® Selection bevatten 100% pure koffie, zonder toevoegingen.

De Senseo® varianten Forbidden Fruits en City Sensations bevatten toevoegingen voor het verkrijgen van de unieke smaak van deze varianten.


Wanneer er dus conserveringsmiddelen, dierlijke vetten e.d. toegevoegd zouden zijn was dit wel aangegeven op de verpakking of de website. Je mag er rustig vanuit gaan dat DE hier niet over liegt op de site.
pi_55214960
Ik vond het ook altijd al vreemd dat je toch zoveel smaak krijgt met zo weinig koffie. Een optie zou gebrande suiker kunnen zijn (oftewel Buisman), maar dat heb ik nooit aangetroffen in Senseo. Het zou kunnen dat ze de bonen voor het malen besproeien met een buismannevel ofzo, zodat het niet terug te vinden is. Maar ik eigenlijk denk dat het grote geheim, ook voor de "houdbaarheid", het gebruik van (hooggebrande) Robusta is. Een bekend truukje van oudsher is ook het toevoegen van zout om de koffie sterker te maken.

[ Bericht 9% gewijzigd door tim2308 op 12-12-2007 12:58:52 ]
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_55215492
Wellicht dat die hoggebrande robusta wat langer het idee geeft dat er nog steeds aroma inde koffie zit. Misschien verliest robusta gewoon minder snel bepaalde stoffen die aribica's wel snel verliezen.
pi_55217054
onder de 1% hoeft niet aangegeven te worden op de verpakking.
pi_55224051
Nee dat snap ik, maar het zou een aardige blunder voor moederbedrijf Sara Lee zijn als er 0,99% additieven aanwezig zijn, terwijl er duidelijlk op de site staat dat senseo 100% pure koffie bevat.

Jouw verhaal over dierlijk vet wordt op Wikipedia afgedaan als een fabel. Geen bronvermelding, maar na het bekijken van de DE website kan ik alleen maar hetzelfde concluderen.
  woensdag 12 december 2007 @ 19:18:22 #213
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55224782
Overigens vind ik versgebrande koffie (minder dan een dag) stinken na het malen. Er komt bij mij dan een ranzig machinaal luchtje vanaf, van de molen waarschijnlijk, maar je proeft hier niks van terug. Op een afstand ruikt de koffie wel lekker. Het ruikt dus sowieso ook anders dan koffie uit de winkel.

Oja marmhz, ik was veel te eigenwijs en wilde veel te ingewikkelde roastcurves gebruiken. De I-roast is wel een vreemde machine, als je te grote temperatuur stappen neemt dan doet hij niet wat je wil, terwijl als je kleine stapjes neemt het wel werkt. Ik ga nog eens verder experimenteren.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55231075
Dat luchtje heb ik ook inderdaad. Als het net in je piston ligt en je ruikt het dan vind ik het echt smerig, terwijl als je aan het malen bent het gewoon lekker ruikt. Op de smaak heeft het geen enkele invloed verder.
Succes met expirimenteren met de Iroast. Het profiel wat ik heb gebruik ik al tijden en gaat 99% altijd goed.
pi_55238814
quote:
Op woensdag 12 december 2007 18:55 schreef belikewater het volgende:
Nee dat snap ik, maar het zou een aardige blunder voor moederbedrijf Sara Lee zijn als er 0,99% additieven aanwezig zijn, terwijl er duidelijlk op de site staat dat senseo 100% pure koffie bevat.

Jouw verhaal over dierlijk vet wordt op Wikipedia afgedaan als een fabel. Geen bronvermelding, maar na het bekijken van de DE website kan ik alleen maar hetzelfde concluderen.
Het is geen blunder want het is wettelijk niet verplicht om te melden. Fabrikanten zeggen wel meer dingen die niet waar zijn. (Zoals McDonalds met hun frituurvet)
Senseo pads geprobeerd in me Domobar en idd geen crema/schuim te bekennen. Maar het liep door alsof de waterkraan open stond dus druk opbouwen kon hij ook niet.

Maar samengevat: Het blijft niet te drinken.
pi_55242226
quote:
Op donderdag 13 december 2007 10:38 schreef HarmDommisse het volgende:

[..]

Maar samengevat: Het blijft niet te drinken.
Dan zijn we het daar in ieder geval over eens. Senseo drinkers verdienen allemaal een pak slaag.
pi_55255775
Heb de laatste tijd helaas niet zoveel tijd gehad om te experimenteren, maar hier zijn toch wat indrukken. Heb tot nu toe alleen de Synesso double geprobeerd en ik moet zeggen dat ik er prima over te spreken ben. Blonding begint met de Synesso aanmerkelijk later. Helaas heb ik hem nog niet in mijn naked pf geprobeerd.
Verder heb ik eindelijk de Duo Melange van (on)gebrand kunnen proberen. Wat me opvalt, is dat ik deze voor mijn Silvia fijner moet malen dan alles wat ik hiervoor geprobeerd heb. De hoeveelheid crema is zonder meer indrukwekkend te noemen. Over de smaak ben ik wat minder te spreken. Ik ervaar opnieuw (net als bij de blanche dael) een beetje zurige smaak en ben er niet nog achter of dit zo hoort of dat er iets mis gaat. Daarnaast vind ik 'm ook niet echt lekker ruiken. Heb hiervoor een blik Caffè Izzo Oro gehad (gekregen bij mijn maler) en vond die qua smaak en geur eigenlijk lekkerder. Gezien alle lovende kritieken hier ben ik geneigd te denken dat ik nog steeds iets niet goed doe, maar wat...? De temperatuur is goed in elk geval, daar kan het volgens mij niet aan liggen.
  vrijdag 14 december 2007 @ 11:24:49 #218
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55265232
Als het zuur is zoals in citroensap dan is er iets niet goed. Als het een beetje dat zurig en droge van een droge witte wijn heeft dan kan dat goed bij de smaak horen, dat is ook het type zuur dat gewaardeerd wordt in koffie.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55290217
Ik heb toch het vermoeden dat het niet de bedoeling is dat hij zo zuur smaakt. Vind het zelf nogal overheersen en kan me niet herinneren dat ik 'm ergens in een café/restaurant zo gedronken heb. Zoals gezegd kan het volgens mij niet aan de temperatuur liggen, aangezien ik mijn kopje en apparaat netjes voorverwarm en mijn shot begin zodra het licht uitgaat. Daarbij heb ik met de bonen die ik bij mijn maler kreeg (Izzo Oro en Cafés Pont van Van Pommeren) nooit dergelijke problemen gehad. Iemand die wat meer kan vertellen over de smaak die de Duo Melange normaal gesproken moet hebben?
pi_55371701
Het forum ligt al een tijdje stil zie ik. Valt er niks meer te melden over de ontdekking van een nieuw lekker boontje, een succesvolle latte art poging, of een nieuwe aanwinst in de vorm van een machine of molen?
pi_55378250
quote:
Op dinsdag 11 december 2007 11:24 schreef Mark_V het volgende:
Hier heb ik een heel raar verhaal over. Ik nam eerst altijd vers gemalen koffie mee uit Rotterdam, naar mijn Silvia in Leeuwarden. Na 2 dagen was deze koffie echt niet meer te zuipen.Als ik echter voorgemalen koffie koop in de AH (Lavazza), blijft het wel een week "goed". Ik heb het een aantal keren blind geprobeerd, direct gemalen is zelfgemalen veel lekkerder, maar hij verliest veel smaak over de dagen. Heeft iemand een idee hoe dit kan?
Hypothese: de molens bij Lavazza worden erg gekoeld waardoor er meer smaakstoffen in de koffie blijven. Jouw molen thuis wordt warm en de smaakstoffen vervliegen.
Andere hypothese: bij Lavazza is de korrelgrootteverdeling (als je het echt wil weten: googlen op Rosin-Rammler) gelijkmatig, bij jouw koffie is die ongelijkmatig (zwart wit gezegd). Na een week gebruik je de onderste koffie die de kleine deeltjes bevat. Deze zijn slechter van smaak.


Hoe verpak je de koffie trouwens? Is dat gelijk?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  woensdag 19 december 2007 @ 09:06:30 #222
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_55380172
quote:
Op dinsdag 18 december 2007 21:20 schreef marmhz het volgende:
Het forum ligt al een tijdje stil zie ik. Valt er niks meer te melden over de ontdekking van een nieuw lekker boontje, een succesvolle latte art poging, of een nieuwe aanwinst in de vorm van een machine of molen?
Ik merk het ook ja ik heb het erg druk met school/werk en hoor niks meer over mn brasilia Ik heb trouwens gisteren gevraagd of ik in een espressobarretje kon werken maar helaas het was nog niet druk genoeg. Van de zomer ga ik het gewoon weer proberen Maarja wat wil je Middelburg jammer dat niet veel mensen daar heen gaan.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_55386059
Ik ben net weer terug uit Florence en heb het meteen erg druk met de studie Heb nog een paar bonen die ik nog nooit heb gebrand die ik nog moet gaan uitproberen maar kom er steeds niet aan toe...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55398839
quote:
Op dinsdag 18 december 2007 21:20 schreef marmhz het volgende:
Het forum ligt al een tijdje stil zie ik. Valt er niks meer te melden over de ontdekking van een nieuw lekker boontje, een succesvolle latte art poging, of een nieuwe aanwinst in de vorm van een machine of molen?
Misschien kan ik jullie amuseren met nog meer horrorverhalen over mijn pogingen goede espresso te zetten met mijn Rancilio Silvia. Hoewel ik binnenkort mijn PID met de post verwacht ben ik nog steeds stug door aan het gaan met experimenteren.

Ik gebruik de laatste tijd 14 gram in mijn double basket (rancilio OEM). Deze druk ik aan met 15kg. 14 gram zou een "normale" dosis moeten zijn, maar op amerikaanse forums heeft iedereen een andere versie van up- en underdosing waar ik inmiddels helemaal gek van word. De ruime head space bij een 14 gram basket zou de koffie de ruimte geven met water te verzadigen voordat de echte druk opbouwt. Hierdoor neemt de kans op channeling af (NIETS van te merken!) Tot dusver heb ik alleen maar sink-shots gehad met 14 gram baskets. Veel zuur en bitter (channeling dus icm met slechte temp) en een enorme soep van een puck naderhand.

Wel had ik deze week succes met een basket tussen de 16 en 18 gram. Mijn Silvia vond het duidelijk minder leuk, maar de koffie was prima te drinken; weinig bitter weinig zuur en een mooie puck. Toch lees ik overal dat updosing geen goed idee is omdat je de puck kapot drukt tegen de zeef en daardoor de kans op channeling juist toeneemt. De puck heeft geen ruimte om uit te zetten en breekt onder de hoge druk. David Schomer zegt doodleuk dat je een nickel/dime (zeg maar een stuiver ofzo) in de gevulde PF moet kunnen plaatsen waarbij deze na het plaatsen en loshalen geen indruk mag achterlaten.

Wat is jullie mening over up en underdosing? Hoeveel gram gebruiken jullie voor een 50-60ml shot en met hoeveel druk tampen jullie?
pi_55410683
Ik heb (nog) geen digitale weegschaal dus ik weeg niet met doseren. Ik gebruik altijd het standaard 2 kopsbakje die ik overdoseer en vervolgens gebruik ik de WDT van home- barista. Dan met 15 Kilo tampen en in de machine. Het enige wat ik nog kan bedenken dat bij jou niet goed gaat is:
1. de pompdruk is veel te hoog, die hoort rond de 9 bar te liggen, maar op moment dat de pomp maximale druk geeft van 15 gaat het mis met de extractie. Dat zou meteen verklaren waarom je met overdosing betere resultaten haalt, want meer koffie is meer tegendruk. De pompdruk kan je afstellen bij het overdrukventiel in het Engels meestal afgekort met OPV. Je hebt er wel een manometer bij nodig.
2. Er is iets niet goed met de maling, waardoor de extractie niet goed gaat. Wat heb je voor molen?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')