Hey mensen!
Weinig tijd gehad de laatste tijd, maar hier ook mijn ervaringen met de synesso-bakjes. Al met al heb ik 5 baskets gekocht. Er liggen er drie bij mijn cimbali junior (single, double en 2.5le) en 2 bij mijn silvia (single, double). Bij de Silvia heb ik geen molen, dus ik doe het tegenwoordig met voorgemalen koffie.
Hier heb ik een heel raar verhaal over. Ik nam eerst altijd vers gemalen koffie mee uit Rotterdam, naar mijn Silvia in Leeuwarden. Na 2 dagen was deze koffie echt niet meer te zuipen.Als ik echter voorgemalen koffie koop in de AH (Lavazza), blijft het wel een week "goed". Ik heb het een aantal keren blind geprobeerd, direct gemalen is zelfgemalen veel lekkerder, maar hij verliest veel smaak over de dagen. Heeft iemand een idee hoe dit kan?
Ik koop altijd die Lavazza, want die zit tenminste echt dicht. Die leipe zakken van de AH zelf hebben zo'n semi-hip ventiel, waardoor de koffie eigenlijk gewoon in contact staat met de buitenlucht. Welke idioot heeft dat verzonnen? Ook heel veel merken met hele bonen hebben dit, waarom niet gewoon vacuum verpakt?
En lavazza heeft nog een ander voordeel, hij is veel fijner gemalen dan de rest. En daar komen we nu op. Want het ging eigenlijk over de synesso-bakjes.
Mijn eerste indruk met de bakjes is erg goed. Ze zijn wel wat groot (58.7 mm, dus aan de grote kant voor een 58 mm tamper). Ze zijn echter zeer glad, waardoor de puck er heel makkelijk uit komt. Een nadeeltje hierbij is dat ik altijd gewend ben om de portafilter om te draaien als ik getampt heb (even losse koffie eruit laten vallen). Bij de synessos valt al je koffie dan op je aanrecht
. Een belangrijk voordeel is ook dat ze net wat groter zijn.
Synesso - Cimbali - Rancilio
single 8.2 - 6 .3 - 7.1
double 16 - 13.7 - 14.4
Dit is zeer prettig voor mij, vooral in Leeuwarden waar ik geen molen heb. Ik kan door goed tampen een 22 seconden doorlooptijd realiseren, waar ik met de silviabakjes maar op 10 zit. De 2.5le gebruik ik eigenlijk nooit, omdat de double al groot genoeg is.
Maar de echte winner is de SINGLE basket. Over 5 standen van mijn molen heen geeft hij een vrijwel constante doorlooptijd van 21-30 seconden, terwijl andere bakjes 10-40 geven ofzo. Ik kan erg grof gemalen Lavazza erin gooien, bam 25 seconden doorlooptijd. In mijn silviabakje is dit 8 seconden ofzo. Maar als ik van huis erg fijn gemalen koffie meeneem, die nauwelijks door de silvia heenkomt, gaat hij hier SNELLER. Bovendien heb ik de laatste tijd de lekkerste bakjes met de single basket gemaakt. Compleet tegenstrijdig met alle zooi die je op internet vindt, maar het is echt zo. En die single is ook nog eens van een bijna vettig soort staal, er blijft geen deeltje koffie aan plakken als je hebt uitgeklopt, hij kan zo weer je machine in. Ook blijft er nauwelijks aanslag aan zitten, ik heb hem eens 10 espressos lang niet afgewassen, en er zat helemaal geen aanslag op.
De koffie die eruit komt is, vooral bij de silvia VEEL lekkerder. Meer crema, vollere smaak, minder zuur etc. Bij de Cimbali ben ik er nog niet echt uit.
Even cijfers geven:
single: 9
double: 9
2.5le: 4 (past niet in een silvia basket en met moeite in een cimbali, en biedt nauwelijks voordeel boven double)
springs: 1 (zijn veel te groot voor zo'n beetje alle gangbare filterdragers, miskoop dus, maar ja ze waren maar 50 cent)
tampers 7 (zijn maar 57,5 mm, maar wel goedkoop en liggen lekker in de hand)