abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 4 januari 2008 @ 16:33:16 #251
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_55774438
Grrr, net mijn getikte verhaaltje weg.

Ik ben vandaag weer aan het klussen aan mijn Cimbali. Grofweg zijn er drie dingen waar ik mee zit. Allereerst doet de vacuumbreaker het niet, ten tweede kan je de heetwater niet ZACHTJES aanzetten en ten derde heb ik mijn twijfels over de druk van mijn Cimbali.

Vacuumbreaker
Ik ben er dus achter dat het onderdeel dat los in het apparaat lag, toen ik hem kocht, de vacuumbreaker was. Op de plek van de vac zat een afsluitdop. Op zich heb ik dus geluk gehad dat de boiler niet is geimplodeerd bij afkoeling, maar dat hij toch een ingang voor lucht heeft weten te vinden. Ik zie nu ook waarom ze de vacbreaker eraf hebben gehaald, hij lekt. Bij een druk boven de 1 bar komt er eerst stoom uit, en als de druk iets hoger wordt, klapt hij dicht, zoals de bedoeling. Op werkdruk is hij echter niet helemaal gasdicht, er komt een klein beetje sissend stoom uit. Op zich absoluut niet hinderlijk, de boiler blijft gewoon nog prima op temp. De cycles worden wel 1-2 seconden korter, ook niet schokkend dus. Nou is mijn vraag aan mensen met een HX, is het de bedoeling dat een vacbreaker helemaal luchtdicht is, of is een beetje ontnappend stoom niet te voorkomen. De o-ring ziet er op zich niet geweldig meer uit, maar zou zo weinig overdruk nog wel moeten kunnen doorstaan.

Heet-waterknop
Het is dus niet mogelijk om zachtjes heet water te tappen. Hij gaat van niks naar een spuitende alles affikkende stoomstraal. Waarschijnlijk is de o-ring dus versleten, maar waar kan ik deze kopen en welke o-ring heb je nodig?

Apparaat-druk
Mijn apparaat staat op een 2.1 bar atmosferische druk (dus 1.1 bar overdruk). Volgens mijn zelfgefixte manometer (die drukken tussen 4 en boven de max aangaf voordat ik hem fixte) zit hij dus bijna in het rood, wat bij ong 2 bar begint. Normaal gesproken wordt aangeraden een druk tussen de 1 en 1.2 bar te hebben in de boiler. Ik heb altijd aangenomen dat dit overdruk is, dus ik zit precies goed. Als ik hem echter op 1.2bar overdruk zet, zit mijn meter wel in het rood. Hoort die manometer dan overdruk aan te geven? Dus dat je pas in het rood komt bij 3.1 bar atmosferisch?
pi_55774484
Het probleem met het thermoblock is zoals Mark al zei de temperatuurstabiliteit. Dat betekent niet dat ze niet in staat zijn tot goede espresso maar het is nogal hit-or-miss. Quickmill heeft goede apparaten maar die beginnen wel bij boven de 1000, zoals de Anita en de Andreja. Bedenk wel dat je voordat je betere resultaten haalt uit een semi-automaat je er tijd in moet steken om het te leren en daarnaast ook een externe molen moet kopen. Hoe duurder het apparaat hoe makkelijker het is om een goede espresso te zetten.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 4 januari 2008 @ 16:46:12 #253
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_55774742
Voor 600-800 euro (wat die Quickmills moeten opleveren, ik schrok me dood) lijkt het me dat je iets beters moet kunnen regelen. Tuurlijk komt er geen bocht uit, maar het kan beter en tempstabieler.

Overigens spreek ik niet uit eigen ervaring, maar ik baseer me op de grote hoeveelheid negatieve verhalen over thermoblocks op de bekende fora en mijn eigen technische kennis.

1 onovertroffen voordeel van een thermoblock is de korte opwarmtijd, maar als je dat wil, koop een cheapass E61 zoals een domobar.
pi_55774872
Kom er maar in Mark_D
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55774904
Het liefst word ik overigens wakker met 'n goede cappucino dus voor mij is melk stomen minstens even belangrijk. En het zou ook handig zijn om snel te kunnen stomen. Vandaar dat ik zat te denken aan een machine met twee thermoblocks, dan kun je zelfs terwijl je shot loopt frothen. En zo'n themoblockmachine is binnen no time warm. Maar ik ben er nog (lang?) niet uit...
pi_55800001
sinds deze kerst ben ik mijn reukvermogen kwijtgeraakt door een val van de trap. mijn barista aspiraties zijn wreed de kop in gedrukt, want een espresso proeven zonder te kunnen ruiken is knap waardeloos. smaakt naar heet water met wat bitter en wat zoet
pi_55814156
Impulsief een Rancillio Silvia gekocht. Morgen eens ophalen. Iemand nog specifieke tips voor de beginnende barista? Maler komt uiteraard zsm
pi_55821532
Het belangrijkste met de Silvia is dat je moet leren tempsurfen, google maar eens op tempsurfing dan krijg je zat pagina's. En neem 'ns een kijkje op coffeegeek.com en home-barista.com
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 6 januari 2008 @ 19:11:08 #259
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_55829382
quote:
Op zaterdag 5 januari 2008 18:17 schreef Byte_Me het volgende:
sinds deze kerst ben ik mijn reukvermogen kwijtgeraakt door een val van de trap. mijn barista aspiraties zijn wreed de kop in gedrukt, want een espresso proeven zonder te kunnen ruiken is knap waardeloos. smaakt naar heet water met wat bitter en wat zoet
Geez man, dat zuigt bizar hard. Ik heb er net wat over zitten lezen op Wikipedia en dat is niet grappig. Ik dacht altijd, niet kunnen ruiken, so what, maar het heeft impact op zoveel dingen...

Sinds dit weekend weet ik precies waar je het over hebt, ik heb een zware verkoudheid/griep met koorts en een compleet verstopte neus. Mijn espresso vanochtend smaakte naar niets, hij was alleen erg bitter en goor.

Maar veel sterkte de komende tijd! Is er al bekend of het misschien weer over gaat?
  zondag 6 januari 2008 @ 19:21:08 #260
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_55829671
quote:
Op zondag 6 januari 2008 00:59 schreef Underdoggy het volgende:
Impulsief een Rancillio Silvia gekocht. Morgen eens ophalen. Iemand nog specifieke tips voor de beginnende barista? Maler komt uiteraard zsm
Koop een goede tamper in plaats van het prulding wat erbij zit. Je hoeft er echt niet de hoofdprijs voor te betalen, maar een tamper van 30 euro is echt een nuttige aankoop.

Koop een molen van minimaal het niveau van een Rancilio Rocky

Leer tempsurfen (wat W1ZZ ook al zei)

Als je melk stoomt, begin dan met stomen als het element nog aan het opwarmen is. Als je dit doet, koelt je stoom niet af tijdens het opschuimen. Hou daarnaast je stoompijp net onder het oppervlak, zodat je een sis-geluid hoort.

Gooi je single basket weg, daar is geen fatsoenlijke espresso mee te maken

Koop een Pallo coffeetool om je apparaat goed schoon te houden en een blindfilter om te backflushen
pi_55831729
quote:
Op zondag 6 januari 2008 19:11 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Geez man, dat zuigt bizar hard. Ik heb er net wat over zitten lezen op Wikipedia en dat is niet grappig. Ik dacht altijd, niet kunnen ruiken, so what, maar het heeft impact op zoveel dingen...

Sinds dit weekend weet ik precies waar je het over hebt, ik heb een zware verkoudheid/griep met koorts en een compleet verstopte neus. Mijn espresso vanochtend smaakte naar niets, hij was alleen erg bitter en goor.

Maar veel sterkte de komende tijd! Is er al bekend of het misschien weer over gaat?
het kan vanzelf genezen, en het kan permanent zijn. er is niks over te zeggen en niks aan te doen. en het zuigt inderdaad bizar hard. eten, drinken, het doet me niets meer, terwijl ik enigszins fijnproever ben. verder kan het gevaarlijk zijn omdat je ook geen rook ruikt oid. ik werk op een chemisch lab, als iemand daar met oplosmiddelen staat te prutsen heb ik niks in de gaten. eindeloze klotezooi. ik zal misschien nooit meer een vrouw ruiken
pi_55841983
Dat laatste lijkt me inderdaad een stuk erger dan dat je geen koffie meer kunt bereiden! Sterkte!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55845458
De onderdelen kan je het snelste krijgen via een horeca service organistaie, die hebben dat vaak zo liggen. In de buurt van Leeuwarden zou je kunnen gaan naar Ticino: Kummel 7
7892 AC Klazienaveen 0591-391206 www.ticino.nl Die onderhouden ook Cimbali. De vac breaker is volgensmij gewoon dicht. Hij laat lucht ontsnappen tot de ketel op druk is en dan moet ie dicht gaan.
Dat drukprobleem is niet normaal. Bij mijn Cimbali stond de keteldruk op rond de 1.1 a 1.2. De jouwe staat op 2 dat is veel te hoog. Ik denk dat de pressostaat kapot is die regelt de druk. Die zit (als je voor de machine staat) de rechter zijkap eraf haalt vlakbij de boiler. Een rechthoekige blauwe doos. Daar zit een schroefje in waarmee je 'm kan regelen (kan een geel stopje voor zitten) Als je 'm niet meer naar beneden kan bijstellen dan is ie stuk. Succes met klussen!
quote:
Op vrijdag 4 januari 2008 16:33 schreef Mark_V het volgende:
Grrr, net mijn getikte verhaaltje weg.

Ik ben vandaag weer aan het klussen aan mijn Cimbali. Grofweg zijn er drie dingen waar ik mee zit. Allereerst doet de vacuumbreaker het niet, ten tweede kan je de heetwater niet ZACHTJES aanzetten en ten derde heb ik mijn twijfels over de druk van mijn Cimbali.

Vacuumbreaker
Ik ben er dus achter dat het onderdeel dat los in het apparaat lag, toen ik hem kocht, de vacuumbreaker was. Op de plek van de vac zat een afsluitdop. Op zich heb ik dus geluk gehad dat de boiler niet is geimplodeerd bij afkoeling, maar dat hij toch een ingang voor lucht heeft weten te vinden. Ik zie nu ook waarom ze de vacbreaker eraf hebben gehaald, hij lekt. Bij een druk boven de 1 bar komt er eerst stoom uit, en als de druk iets hoger wordt, klapt hij dicht, zoals de bedoeling. Op werkdruk is hij echter niet helemaal gasdicht, er komt een klein beetje sissend stoom uit. Op zich absoluut niet hinderlijk, de boiler blijft gewoon nog prima op temp. De cycles worden wel 1-2 seconden korter, ook niet schokkend dus. Nou is mijn vraag aan mensen met een HX, is het de bedoeling dat een vacbreaker helemaal luchtdicht is, of is een beetje ontnappend stoom niet te voorkomen. De o-ring ziet er op zich niet geweldig meer uit, maar zou zo weinig overdruk nog wel moeten kunnen doorstaan.

Heet-waterknop
Het is dus niet mogelijk om zachtjes heet water te tappen. Hij gaat van niks naar een spuitende alles affikkende stoomstraal. Waarschijnlijk is de o-ring dus versleten, maar waar kan ik deze kopen en welke o-ring heb je nodig?

Apparaat-druk
Mijn apparaat staat op een 2.1 bar atmosferische druk (dus 1.1 bar overdruk). Volgens mijn zelfgefixte manometer (die drukken tussen 4 en boven de max aangaf voordat ik hem fixte) zit hij dus bijna in het rood, wat bij ong 2 bar begint. Normaal gesproken wordt aangeraden een druk tussen de 1 en 1.2 bar te hebben in de boiler. Ik heb altijd aangenomen dat dit overdruk is, dus ik zit precies goed. Als ik hem echter op 1.2bar overdruk zet, zit mijn meter wel in het rood. Hoort die manometer dan overdruk aan te geven? Dus dat je pas in het rood komt bij 3.1 bar atmosferisch?
  maandag 7 januari 2008 @ 15:34:51 #264
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_55849392
quote:
Op maandag 7 januari 2008 13:06 schreef marmhz het volgende:
De onderdelen kan je het snelste krijgen via een horeca service organistaie, die hebben dat vaak zo liggen. In de buurt van Leeuwarden zou je kunnen gaan naar Ticino: Kummel 7
7892 AC Klazienaveen 0591-391206 www.ticino.nl Die onderhouden ook Cimbali.
Dank! Waar vind je dit soort adressen? En is er ook wat in de buurt van Rotterdam? Ik ben tegenwoordig niet vaak meer in Leeuwarden....(en het is ook nog eens 125 kilometer van Leeuwarden... viel mij ook tegen...)
quote:
De vac breaker is volgensmij gewoon dicht. Hij laat lucht ontsnappen tot de ketel op druk is en dan moet ie dicht gaan.
Ook als het apparaat op druk is komt er nog een ietsiepietsie stoom uit; ik kan het niet ZIEN maar wel HOREN. Was dat bij jouw Cimbali ook zo of was hij echt helemaal dicht?
quote:
Dat drukprobleem is niet normaal. Bij mijn Cimbali stond de keteldruk op rond de 1.1 a 1.2. De jouwe staat op 2 dat is veel te hoog. Ik denk dat de pressostaat kapot is die regelt de druk. Die zit (als je voor de machine staat) de rechter zijkap eraf haalt vlakbij de boiler. Een rechthoekige blauwe doos. Daar zit een schroefje in waarmee je 'm kan regelen (kan een geel stopje voor zitten) Als je 'm niet meer naar beneden kan bijstellen dan is ie stuk. Succes met klussen!
True, maar ik heb zelf aan mijn manometer zitten prutsen omdat die helemaal kapot was. Ik heb hem zo geijkt dat hij bij omgevingsdruk op 1 bar staat. Hoe zat dat bij jouw Cimbali? Ging die terug naar 0 bar als hij uitstond of bleef hij op 1 staan? Maw, is de Cimbali manometer standaard een overdrukmanometer of een atmosferische?

1.2 bar druk is namelijk een boilertemp van ongeveer 103 graden, dat lijkt mij nogal prulstoom....
pi_55849589
Hehe misschien moet je met je grafiekjes naar home-barista, daar krijgen ze er nogal een harde plasser van (sorry kan je hier echt niet mee helpen...)
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 7 januari 2008 @ 15:57:29 #266
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_55849999
quote:
Op maandag 7 januari 2008 15:42 schreef W1ZZ het volgende:
Hehe misschien moet je met je grafiekjes naar home-barista, daar krijgen ze er nogal een harde plasser van (sorry kan je hier echt niet mee helpen...)
Ha zo moeilijk is het niet hoor! (en nog best wel boeiend voor je begrip van HX-machines). Deze lijn geeft aan wat de druk is die heerst in een afgesloten tank met alleen water (dus geen lucht!) bij een bepaalde temperatuur.

Het eerste punt dat opvalt is 100graden-1bar. Dit betekent dat water kookt bij 100graden; water wil dan in groten getale naar de dampfase, maar in een niet afgesloten vat, zal de druk nooit boven de 1 bar uitkomen. Al het water zal dus verdampen voordat je een drukverhoging ziet.

Stel je hebt een HX-machine ZONDER vacuumbreaker. De boiler van dit ding zit dus vol met water/waterdamp en GEEN lucht. Bij kamertemp heb je dus een druk in je boiler van 0.02 bar. Dit is erg laag en kan je boiler laten imploderen. Daarom is die vacbreaker er dus. Als je dan gaat verwarmen naar 100 graden, is de druk 1 bar. Boven de 100 graden neemt de druk toe. Mijn Junior staat ingesteld op 2.2 bar. Dit betekent dat het water in mijn boiler ong 122 graden is. Die van marmhz stond op 1.2 bar. Dit betekent dat het water in zijn boiler 103 graden is, OF dat zijn manometer OVERDRUK aangaf, dus dat de druk in de boiler in feite ook 2.2 bar was en dus 122 graden.
pi_55850328
Ik snap je uitleg ook wel maar ik bedoelde gewoon dat ik je wat betreft je juniorprobleem niet kan helpen omdat ik er geen ervaring mee heb

Ik drink trouwens op 't moment een blend van 40% brazil, 15% yrgacheffe, 15% harrar, 10% yemen, 10% malabar en 10% mandheling. Gewoon bij elkaar gedonderd, gebrand en bevalt prima. Alleen m'n Gene kon de lading van 300gr groen for some reason niet goed aan, de temp bleef hangen op zo'n 220 Celsius terwijl ie normaal zonder problemen naar z'n maximum van 250 doorstoomt. Hoop niet dat dit de voorbode van problemen is!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 7 januari 2008 @ 16:19:30 #268
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_55850617
quote:
Op maandag 7 januari 2008 16:09 schreef W1ZZ het volgende:
Ik drink trouwens op 't moment een blend van 40% brazil, 15% yrgacheffe, 15% harrar, 10% yemen, 10% malabar en 10% mandheling. Gewoon bij elkaar gedonderd, gebrand en bevalt prima. Alleen m'n Gene kon de lading van 300gr groen for some reason niet goed aan, de temp bleef hangen op zo'n 220 Celsius terwijl ie normaal zonder problemen naar z'n maximum van 250 doorstoomt. Hoop niet dat dit de voorbode van problemen is!
Wat doet dat mandheling voor de smaak?

Hopen dat dat kreng niet nu al kapot is zeg....
pi_55851104
mandheling is een vrije smaakloze saaie boon die zorgt voor een hele hoop body. Ik gooi in m'n blend altijd zo'n 20% bonen die goed zijn voor de body, in dit geval dus de 10% mandheling en de 10% malabar (die is ook nog eens goed voor een flinke berg crema, op coffeegeek noemen ze het "the malabar mountain of crema").

ik denk eigenlijk niet dat ie kapot is... 300gr is het maximum maar dat is voor washed arabica. Dat zet minder uit en heeft minder kaf dan de 50% dry-processed arabica die erin zat
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55853473
Ik sta stoned van de espresso. Eerste dagje Rancilio en het e.e.a. lukt al aardig. Met wat sites bij de hand gaat sowieso het opschuimen van melk zeer aardig. Alleen ik heb 2 vraagjes.

Hoeveel koffie gebruik je per shot. Ik heb een 7 gram schepje gekocht dus voor een dubbele zou ik 2 schepjes willen gebruiken maar als ik dat in mijn portefilter stop is hij simpelweg te vol. Hij past dan niet meer onder het grouphead. Is dat normaal?
Na wat zoeken op internet kwam ik dit plaatje tegen is dat een normale hoeveelheid?

Verder loopt de espresso te snel door. In 15/20 seconden toch echt wel de hoeveelheid die gewenst is bereikt. Ik heb bij de Simon Levelt (kon niet wachten op internet bonen) bonen gekocht die ze daar, aangezien ik nog geen maler heb, gemalen hebben. Zouden ze hem te grof gemalen hebben, of doe ik iets fout?

Verder ben ik verslaafd, ik wil en moet de kunst perfectioneren, nu is het opruim en schoonmaaktijd
pi_55853608
Voor wat betreft het twee schepjes probleem: klassiek probleem met de Silvia, de benodigde 14gram kan ie simpelweg niet verstouwen. Mede daarom hebben we een tijdje geleden met een aantal mensen hier andere bakjes besteld (van Synesso, moesten uit de US of A besteld worden). Dat de espresso te snel doorloopt kan aan jou liggen maar Simon Lévelt kennende ligt het eerder aan dat die mensen gewoon niet fijn genoeg gemalen hebben. De Silvia blieft een wat fijnere maling dan de meeste espressomachines.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55855600
Mark: de druk stond bij mij ''koud'' altijd op 0 inderdaad en niet op 1. De meter geeft de druk IN de ketel aan.
Wat betreft die horecaservice adressen. Die zoek je gewoon via google op. Ik heb zelf ook zo'n adresje bij mij in de buurt. Gewoon handig voor onderdelen bijvoorbeeld een pistonring van een E61 groep moet je bij Kaldi of Levelt niet om vragen, dat hebben ze niet op voorraad. Zo'n horecaservice heeft vaak alles.
In de buurt van Rotterdam:
De Vrij Espresso & Horeca Service
Verbreepark 8d
2731 BR Benthuizen Nederland
+31(0) 79 - 750 33 46
En anders ESW in Den Haag (is wel een goede) www.esw.nl
Wellicht willen ze ook wel wat voor je opsturen.
  maandag 7 januari 2008 @ 21:18:33 #273
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_55858400
quote:
Op maandag 7 januari 2008 18:17 schreef Underdoggy het volgende:
Hoeveel koffie gebruik je per shot. Ik heb een 7 gram schepje gekocht dus voor een dubbele zou ik 2 schepjes willen gebruiken maar als ik dat in mijn portefilter stop is hij simpelweg te vol. Hij past dan niet meer onder het grouphead. Is dat normaal?
Na wat zoeken op internet kwam ik dit plaatje tegen [ afbeelding ] is dat een normale hoeveelheid?

Verder loopt de espresso te snel door. In 15/20 seconden toch echt wel de hoeveelheid die gewenst is bereikt. Ik heb bij de Simon Levelt (kon niet wachten op internet bonen) bonen gekocht die ze daar, aangezien ik nog geen maler heb, gemalen hebben. Zouden ze hem te grof gemalen hebben, of doe ik iets fout?
Mjah, de rancilio-bakjes worden niet zo blij van overdoseren (omdat de douche vrij diep in de portafilter komt). Maar 14 gram moet er altijd wel in te krijgen zijn, op dat plaatje lijkt het me wat weinig. Er wordt altijd gezegd dat er eigenlijk geen afdruk van de schroef van de douche in de puck te zien mag zijn, maar bij een Silvia is dat nauwelijks mogelijk. Wat W1ZZ al zei, de Synesso-bakjes die we in de states hebben gekocht, zijn net wat groter en werken perfect. Je moet deze alleen wel met wat mensen tegelijk bestellen, anders zijn de verzendkosten te hoog (ong 40 euro, en dat voor een bakje van 5 euro).

Ik heb mijn eerste shots ook met levelt-koffie gemaakt, en ja, op stand 1 (geloof ik, standaard "espresso" is stand 2 dacht ik en "turkse koffie" is 0) liep hij bij mij in 15 sec door. Verder nooit meer iets gekocht, maar de bevinding kan dus kloppen. Op zich was de koffie niet onaardig, ondanks de relatief korte doorlooptijd.

Offtopic: zijn die harige armen van jou?
  maandag 7 januari 2008 @ 21:23:14 #274
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_55858529
Nice dat het topic weer een beetje is gaan lopen trouwens

Ikzelf heb de afgelopen weken weinig tijd gehad en ik denk dat dat voor meer mensen geldt .
  maandag 7 januari 2008 @ 21:25:52 #275
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_55858619
quote:
Op maandag 7 januari 2008 19:39 schreef marmhz het volgende:
Mark: de druk stond bij mij ''koud'' altijd op 0 inderdaad en niet op 1. De meter geeft de druk IN de ketel aan.
Wat betreft die horecaservice adressen. Die zoek je gewoon via google op. Ik heb zelf ook zo'n adresje bij mij in de buurt. Gewoon handig voor onderdelen bijvoorbeeld een pistonring van een E61 groep moet je bij Kaldi of Levelt niet om vragen, dat hebben ze niet op voorraad. Zo'n horecaservice heeft vaak alles.
In de buurt van Rotterdam:
De Vrij Espresso & Horeca Service
Verbreepark 8d
2731 BR Benthuizen Nederland
+31(0) 79 - 750 33 46
En anders ESW in Den Haag (is wel een goede) www.esw.nl
Wellicht willen ze ook wel wat voor je opsturen.
Dankjewel, dan klopt het bij mij gewoon! Ik heb hem dan anders geijkt, maar dat overleef ik wel (helemaal naar nul frutten was echt onmogelijk zonder een ontzettend verloop te creëren).

Ik heb van de eigenaar van ESW mijn molen gekocht . ik dacht dat die lui alleen maar reparaties uitvoerden... Ik wist niet dat ze ook onderdelen hadden... mooi!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')