abonnement Unibet Coolblue
pi_55411510
quote:
Op donderdag 20 december 2007 10:37 schreef marmhz het volgende:
Ik heb (nog) geen digitale weegschaal dus ik weeg niet met doseren. Ik gebruik altijd het standaard 2 kopsbakje die ik overdoseer en vervolgens gebruik ik de WDT van home- barista. Dan met 15 Kilo tampen en in de machine. Het enige wat ik nog kan bedenken dat bij jou niet goed gaat is:
1. de pompdruk is veel te hoog, die hoort rond de 9 bar te liggen, maar op moment dat de pomp maximale druk geeft van 15 gaat het mis met de extractie. Dat zou meteen verklaren waarom je met overdosing betere resultaten haalt, want meer koffie is meer tegendruk. De pompdruk kan je afstellen bij het overdrukventiel in het Engels meestal afgekort met OPV. Je hebt er wel een manometer bij nodig.
2. Er is iets niet goed met de maling, waardoor de extractie niet goed gaat. Wat heb je voor molen?
Als ik overdoseer en de WDT gebruik krijg ik veel meer dan 14 gram in het bakje. Eerder 16 a 18 gram. Mijn Silvia komt uit 2007 en zou al vanuit de fabriek goed afgesteld moeten zijn. Ik heb geen manometer helaas... Heeft er iemand eentje te leen

Mijn maler is een Rocky. De "zero-point" ligt op stand 2. Met afstellen begin ik meestal rond stand 10, totdat ik met 15 kg tampen uitkom op 55ml in 25 sec.
pi_55413348
Ja ik heb er wel een maar je woont wel een beetje ver weg om even langs te komen vanuit Groningen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55419680
Pompdruk staat maar zeer zelden goed afgesteld. Meestal staat ie rond de 12 bar, te hoog dus. Dat is net zoiets als dat je geen echt goede filterbakjes bij je Silvia krijgt. Daarom laatst die Synesso inkoopactie.
pi_55425267
Moet wel zeggen dat mijn Silvia uit 2005 uit de fabriek op 9.5 stond.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55426873
Dat is netjes! Maar ik denk dat die Belikewater te hoog staat anders kan ik zijn problemen niet verklaren.
W1ZZ: je was in Florence, heb je niet even een klein koffieverslagje van daar? Inclusief foto's van mooie oude Faema's?
pi_55427539
Hah nou een koffieverslagje.. Ik ging op zich natuurlijk niet voor de koffie, maar heb er wel weer zat gedronken! Over 't algemeen was de kwaliteit beter natuurlijk dan in Nederland, maar ik moet wel zeggen dat ik zeker sinds ik zelf brand beter gewend ben. Vind 't altijd leuk om verrast te worden door een goede kop en de beste had ik deze vakantie dan ook in het kleine barretje behorende bij een supermarkt (Esselunga Via del Gignoro). Die was echt vol, romig en een lekkere gebalanceerde chocoladesmaak. Ook de cappuccino die m'n moeder daar had was fantastisch, dezelfde goede koffie in een perfect gemicrofoamde melk.

Waar ik erg blij mee was is dat ik nergens echt slechte espresso heb gehad. Een paar keer wel een wat underextracted espresso die wat zurig aandeed maar nooit echt ronduit slecht. Mijn enige cappuccino van de vakantie was wel een drama. Dat was in een Autogrill (Italiaanse keten van wegrestaurants) op de terugreis, die heb ik na één slok laten staan. Zeepsop en hele slechte koffie eronder.

Een espresso is in Florence meestal 85ct. Een keer een euro betaald. Cappuccino van een euro tot ¤1,20.

't Is jammer dat ik geen foto's heb gemaakt, aan de andere kant heb ik alleen maar in de binnenstad vertoefd waar veel modernere apparaten stonden. Wel Faema's vaak maar het echte moderne type. Als je mooie foto's van een Faema wilt zien moet je ff op de frontpage van coffeegeek kijken, daar staat nu een heel mooi artikel over de restauratie van een Faema!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55428011
Toch nog wel een leuk verslagje. Ik ga altijd skieen in Italie en dan merk je inderdaad dat de standaard een stuk hoger ligt dan hier, al moet ik wel zeggen dat je het niet vaak ''als thuis'' krijgt. In ieder geval krijg je voor een lage prijs wel iets veel beters dan in Nederland.
Die Faema op coffeegeek had ik al gespot, echt een prachtig ding. Jammer dat ze altijd rond de 4000 euro kosten als je er eentje tegenkomt. Anders zou het wel beginnen te kriebelen om er eentje neer te zetten.
pi_55432814
Mmm.. en zijn er ook starbucksen in Italie???
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_55443086
Nope, maar er zijn wel McCafé's die aan McDonald'sen vastzitten... Ben er niet binnen geweest maar heb wel door de ruit heen gekeken en 't was er behoorlijk druk.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zaterdag 22 december 2007 @ 21:50:15 #235
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_55473928
quote:
Op donderdag 20 december 2007 22:03 schreef W1ZZ het volgende:
Hah nou een koffieverslagje.. Ik ging op zich natuurlijk niet voor de koffie, maar heb er wel weer zat gedronken! Over 't algemeen was de kwaliteit beter natuurlijk dan in Nederland, maar ik moet wel zeggen dat ik zeker sinds ik zelf brand beter gewend ben. Vind 't altijd leuk om verrast te worden door een goede kop en de beste had ik deze vakantie dan ook in het kleine barretje behorende bij een supermarkt (Esselunga Via del Gignoro). Die was echt vol, romig en een lekkere gebalanceerde chocoladesmaak. Ook de cappuccino die m'n moeder daar had was fantastisch, dezelfde goede koffie in een perfect gemicrofoamde melk.

Waar ik erg blij mee was is dat ik nergens echt slechte espresso heb gehad. Een paar keer wel een wat underextracted espresso die wat zurig aandeed maar nooit echt ronduit slecht. Mijn enige cappuccino van de vakantie was wel een drama. Dat was in een Autogrill (Italiaanse keten van wegrestaurants) op de terugreis, die heb ik na één slok laten staan. Zeepsop en hele slechte koffie eronder.

Een espresso is in Florence meestal 85ct. Een keer een euro betaald. Cappuccino van een euro tot ¤1,20.

't Is jammer dat ik geen foto's heb gemaakt, aan de andere kant heb ik alleen maar in de binnenstad vertoefd waar veel modernere apparaten stonden. Wel Faema's vaak maar het echte moderne type. Als je mooie foto's van een Faema wilt zien moet je ff op de frontpage van coffeegeek kijken, daar staat nu een heel mooi artikel over de restauratie van een Faema!
Geen foto's ? Maken we er gewoon een verkapt-zie-mijn-vakantie-foto's-showen topic van maken

In Middelburg waar ik vroeg of ik kon werken kost een espresso ook maar 1 euro als je aan de bar staat, dat vind ik echt heel netjes Jammer dat ik er niet kon werken ik ga van de zomer gewoon weer vragen
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_55475514
Nee heb geen foto's, althans niet van koffiegebeuren
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55703862
Misschien een btje cliche maar de beste wensen voor alle koffie enthousiasten hier!;)
pi_55705234
Inderdaad gelukkig nieuwjaar aan jullie allemaal! Dat we maar weer wat meer mogen posten ook
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 2 januari 2008 @ 08:21:52 #239
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55716536
Hetzelfde.

Branden gaat nu goed, ik krijg nu temperaturen van 191 graden (volgens schermpje) op het einde. Na 12 minuten moet ik hem echt stopzetten omdat er dan een olielaagje op de bonen komt, dat heb ik nog niet eerder gehad.

- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  woensdag 2 januari 2008 @ 08:24:35 #240
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55716542
De 1st crack zit bij mij wel redelijk laag trouwens hoor, bij Kenya zat ik ok 173 graden, bij Brazilië op 180 graden.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55717379
Volgens mij klopt dat wel aardig, toch? In een hot-air roaster zijn de temperaturen waarbij alles "gebeurt" sowieso lager dan in een drum roaster... Volgens mij heeft Davids ergens in z'n boek een tabel staan over bij welke temperatuur de cracks e.d. gebeuren. Denk iets van pagina 68 ofzo.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55724492
Allemaal een zeer gelukkig en goede-koffie-rijk jaar!

Ik heb de afgelopen weken weinig gepost omdat ik maar heel weinig thuis ben geweest. En om nou te gaan posten over mijn ervaringen met voorgemalen lavazza in een silvia..... dat gaat me wat ver .

Ik heb eindelijk mijn Junior fatsoenlijk neergezet. In de oude setup stond hij eigenlijk te laag om fatsoenlijk af te wateren in de afvoer. Er heeft dus ongeveer 2 maanden een emmer naast gestaan. Hoger zetten werkte niet echt,omdat er niets diep genoeg was om de diepte van een junior aan te kunnen. Nu staat hij bovenop de Magnetron, en achter de magnetron heb ik een grote balk aan de muur geschroefd. Hier staan de twee achterste poten van de Junior op. Al met al ziet het er uitermate gelikt uit.

Over vieze koffie gesproken.... mijn huisgenoten hebben een kilo "espressokoffiebonen" gekocht bij de Jumbo. VIER (!!!!!!) euro voor een kilo, dus als je nog goedkoop wil oefenen, dit is je boon W1ZZ. Wel weinig crema, en een smaak...... . Erg bitter, maar toch geen smaak. Het zit dichter bij Senseo dan bij een kop koffie in een cafe... naja you get the point. Half om gemengd met Sulawesi is hij best te drinken, maar nog steeds absoluut niet super....

Verder heb ik nog wat dark roast van de bijenkorf ( ) gehad van de sint, die heb ik ook geprobeerd. Ook geen aanrader, veel te donker, echt zo'n kop illy-achtige espresso die je in veel restaurants krijgt.

[ Bericht 6% gewijzigd door Mark_V op 03-01-2008 09:10:40 ]
pi_55724575
Ik heb trouwens een probleem met mijn junior: mijn vacuum-breaker is volgens mij kapot. Als ik hem uitzet, gaat hij natuurlijk zwaar onder de 1 bar, en na verloop van tijd kickt dan meestal de vacuumbreaker wel in en komt hij weer op 1 bar (met veel lucht dus). Als ik hem dan weer aanzet, verwarmt hij maar tot 90 graden ofzo, omdat al die lucht er nog in zit. Ik moet dan eerst alle lucth laten verdwijnen door de stoompijp voordat hij weer verder opwarmt. Dit kost veel tijd en als je het vergeet (zoals mijn huisgenoten altijd doen) is je koffie veel te koud (het boilerwater is dan 90 graden ofzo)
pi_55738319
quote:
Op woensdag 2 januari 2008 15:37 schreef Mark_V het volgende:
Over vieze koffie gesproken.... mijn huisgenoten hebben een kilo "espressokoffiebonen" gekocht bij de Jumbo. VIER (!!!!!!) euro voor een kilo, dus als je nog goedkoop wil oefenen, dit is je boon W1ZZ. Wel weinig crema, en een smaak...... :R :R :R. Erg bitter, maar toch geen smaak. Het zit dichter bij Senseo dan bij een kop koffie in een cafe... naja you get the point. Half om gemengd met Sulawesi is hij best te drinken, maar nog steeds absoluut niet super....

Verder heb ik nog wat dark roast van de bijenkorf ( ) gehad van de sint, die heb ik ook geprobeerd. Ook geen aanrader, veel te donker, echt zo'n kop illy-achtige espresso die je in veel restaurants krijgt.
Vier euro per kilo. Dat is zelfs ver onder de inkoopsprijs van goede ongebrande koffie... Hoe klein waren de boontjes? Maiskorrels? Kippevoer noemde mijn toemalige baas dan ook :p
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_55739566
quote:
Op donderdag 3 januari 2008 03:09 schreef tim2308 het volgende:

[..]

Vier euro per kilo. Dat is zelfs ver onder de inkoopsprijs van goede ongebrande koffie... Hoe klein waren de boontjes? Maiskorrels? Kippevoer noemde mijn toemalige baas dan ook :p
Mwoah, gewoon formaat, alleen erg goor. Helaas hadden ze de verpakking al weggegooid. Vanochtend weer eens Senseo op (ik was niet thuis), bah, wat is dat spul toch smerig. Volgens mij was hij kapot ofzo, want ik heb alle drie de bakken die ik heb gezet, weggegooid. Eerste bak was een soort vanille-choco-koffie (ja, dat is een speciale extra lekkere pad ), echt NIET TE ZUIPEN. De tweede was veel te heet, er kwam zwaar kokend water UIT het apparaat. De derde leek op het eerste gezicht goed, maar smaakte naar NIKS, alleen echt bitter. Ik vrees dus dat ik voor eeuwig de lul ben en nooit meer senseo kan drinken. Bedankt jongens
pi_55743207
Ik kan nog wel Senseo drinken, heb me gewoon wijsgemaakt dat dat geen koffie is maar een ander soort drank waar toevallig ook cafeïne in zit.

Bedankt voor de tip trouwens maar voorlopig ben ik nog wel set met de 2.5 kilo aan bruine bagger die de goedheiligman door m'n strot geduwd heeft [/snobmode]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55773168
Kan iemand mij zijn ervaring delen met de stoomcapaciteit van een thermoblock systeem (ipv boiler) zoals Quick Mill deze heeft? Ik neem aan dat je daar ook gewoon goede microfoam mee kan maken? Lees er gemengde verhalen over namelijk.

[ Bericht 6% gewijzigd door TCT_Nexus op 04-01-2008 15:47:36 ]
  vrijdag 4 januari 2008 @ 16:10:24 #248
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_55773934
quote:
Op vrijdag 4 januari 2008 15:34 schreef TCT_Nexus het volgende:
Kan iemand mij zijn ervaring delen met de stoomcapaciteit van een thermoblock systeem (ipv boiler) zoals Quick Mill deze heeft? Ik neem aan dat je daar ook gewoon goede microfoam mee kan maken? Lees er gemengde verhalen over namelijk.
Tja, thermoblocks.... ik zou me niet teveel zorgen maken over je stoom, maar meer over de matige kwaliteit van je espresso. Slechte intra- en interpull stabiliteit zijn onvermijdelijk. De al vaak genoemde stelregel hier: koop minimaal een Gaggia Classic of gelijkwaardig of koop gewoon een Moka Express voor 2 tientjes (die soms betere shots maakt dan mijn Silvia en heel soms zelfs aan mijn Cimbali Junior van 2000+ euro (nieuwprijs ) kan tippen.

En koop een goede molen als je aan espresso wil beginnen.... met een molen en een moka maak je betere koffie dan zonder molen en met een gaggia classic. Een tweedehands Gaggia classic heb je overigens al voor 150 euro ongeveer.
pi_55774208
quote:
Op vrijdag 4 januari 2008 16:10 schreef Mark_V het volgende:
(die soms betere shots maakt dan mijn Silvia en heel soms zelfs aan mijn Cimbali Junior van 2000+ euro (nieuwprijs ) kan tippen.
Maar jij bent dan ook een Silvianoob

Nexus ik dacht dat jij een volautomaat had? Of ben je aan 't overstappen?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55774226
Je wil zeggen dat een Quickmill 820 of 3000 matige espresso zet? :|
Dat kan ik haast niet geloven

Inderdaad W1ZZ maar ik heb al de hele tijd behoefte naar méér... eenmaal gewend aan de caffè's en capucho's van bars in Italië wordt het lastig om tevreden te zijn met minder...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')