abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 13 november 2007 @ 17:18:32 #1
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54579657
Het grote Baristatopic deel 5!

vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn. Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

Voor wie is dit topic
Dit topic is voor de professionele barista, de thuisbarista of de koffieliefhebber. Senseo en oploskoffie is hier taboe. Praat hier mee over espresso, cappuccino, malen en branden en deel vooral je resultaten!

Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 13 november 2007 @ 17:21:15 #2
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54579713
Oke ik ben mentaal om. Nu nog fysiek.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54580069
Misschien moet je eerst eens bijv. koffie bij gebrand.nl of de golden coffeebox bestellen om te weten te komen wat echt verse koffie is voor je besluit dat dat een investering van een paar honderd euro waard is?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 13 november 2007 @ 17:52:41 #4
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54580519
Nuja, het is niet zozeer de versheid van de koffie als wel het zelf verschillende bonen en brandtypen proberen en smaak te ontwikkelen. Wel een goed idee trouwens om daar eens te bestellen. Maar ik wil hem wel graag.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54581245
Ik lees ook graag weer mee!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_54582411
Ik heb de Iroast inderdaad Faberic. Ik ben eigenlijk heel erg tevreden. Ik heb 'm nu een half jaar en daarvoor had ik er met een familielid eentje samen. Die heeft inmiddels een Gene. Ik heb toen zelf een Iroast gekocht. Ik kan dus vrij goed vergelijken. De Gene is echt een hele fijne machine maar wel groot en hij rookt behoorlijk. Binnen branden kan echt alleen in de buurt van een raam. Mijn resultaten met de Iroast vind ik niet onderdoen, je hebt alleen gewoon wat minder koffie dus je moet wat vaker branden. Ik heb er tot nu toe geen problemen mee gehad en daarnaast is Ongebrand naar eigen zeggen vrij soepel is met garantiegevallen. Zeker als je het geld niet zo even hebt liggen zou ik de Iroast toch overwegen. Het scheelt gewoon best heel veel geld en hij is ook gewoon goed. Succes met de keuze!
  dinsdag 13 november 2007 @ 19:36:49 #7
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54583207
Ik twijfel echt verschrikkelijk nu. Misschien moet ik maar gewoon een I-roast 2 kopen. Heb je problemen met het lawaai trouwens? Het schijnt dat je soms de cracks niet meer hoort door het lawaai. Dat zou ik wel prut vinden.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54584907
Hij maakt inderdaad meer geluid dan de Gene maar die is dan ook wel heel erg stil. De eerste crack hoor je echt supergoed. De tweede na wat oefening ook geen probleem.
pi_54591263
Het verschilt ook per boon. Eerlijk gezegd moet ik bij de Gene ook met m'n oor tegen het apparaat aan hangen om de cracks te horen soms, die is weer te goed geïsoleerd.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54594125
Klopt inderdaad sommige bonen zijn bijzonder stil en bij andere bonen is het net of je popcorn aan het poppen bent. Echt een stevig geluid. Gemiddeld genomen valt er meestal altijd wel iets te horen. Je moet er denk ik ook een gevoel voor ontwikkelen.
  woensdag 14 november 2007 @ 09:40:43 #11
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54594448
Mijn espresso apparaat is bijna besteld Oftewel een schaamteloze TVP
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54598102
Nog steeds geen portafilters .....

Ik ga denk ik toch eens een keertje zelf branden, maar dan met een heatgun en hondendrinkbak. Iemand een idee waar je zo'n heatgun een beetje schappelijk geprijsd kan vinden?

@ Iroast mensen, ik lees altijd dat die iroast zo vreselijk gammel is en na een paar maanden al kapot is. Wat zijn jullie ervaringen daarmee? Want hij is meer dan 2x goedkoper dan een gene

[ Bericht 26% gewijzigd door Mark_V op 14-11-2007 12:35:47 ]
pi_54598545
Ik heb de HPR, de voorloper van de Iroast. Prima ding, alleen je kunt 80 gr ipv. 150 bij de Iroast branden. Ach, 't is ook geen probleem, ik brand soms wat vaker in de week.
Mijn mening: als je nog nooit gebrand hebt en het uit wilt proberen, doe het dan in een wok of met de verfbrander of beter neem een Iroast oid. De gene is als je zeker weet dat je zelf wilt blijven branden met wat grotere hoeveelheden.
pi_54599366
@ Mark. Een heatgun heb je heel goedkoop bij de bouwmarkt. Dus Gamma enz. Zal rond een 10 tje kosten. Geen geld dus altijd waard om te proberen voor dat geld.
Mijn Iroast doet het prima en ik heb echt niet het gevoel dat ie zo kapot is. Hij is inderdaad wat gammel afgewerkt in de zin dat bijvoorbeeld de drukknopjes meetrillen als je aan het branden bent. Niet netjes maar op zich maakt het voor het resultaat niet uit, het werkt gewoon. Groot voordeel ten op zichte van de Gene is naast de prijs het feit dat hij wel een goede koeling heeft. De Gene zet alleen het verwarmingselement uit en gaat daar zachtjes lucht langs blazen. Resultaat is dat de koeling niet echt effectief is en je dus bonen hebt die doorbranden tijdens het koelen. Daar moet je dus op anticiperen, wat wil zeggen eerder op koelen drukken ook al is de kleur van de boon nog niet naar je zin. De Iroast blaast met behoorlijke kracht koele lucht naar binnen waardoor de koeling wel effectief is. Een ander leuk ding is het feit dat je de roastprofielen helemaal electronisch kan afstellen en opslaan in een geheugen. Hij brand dan zoals jij het wil. Met de Gene kan je wel wisselen in temperatuur en tijd maar dan moet je erbij blijven en steeds aan de knoppen draaien.
Voor z'n geld is de Iroast echt geen slechte machine, de Gene is gewoon meer een investering waar je hopelijk langer plezier van hebt. Je mag dat wel verwachten voor die prijs in ieder geval. Feit blijft dat de garantieperiode niet langer is.
pi_54600174
Dit lijkt me ook wel een gerse set-up:
http://coffeesnobs.com.au/YaBB.pl?num=1154442377/

Een broodmachine is niet zo duur en het scheelt je een lamme arm.....

Iemand meer verstand van dit type?
  woensdag 14 november 2007 @ 15:58:34 #16
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54603331
Ik ga voor de I-roast 2, de gene vind ik wel tof maar ik houd dan liever nog wat over voor een Mazzer Mini oid.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54605260
Blijven meelezen
pi_54610280
Verstandige keuze om de kosten een beetje te spreiden. Er staat een Mazzer op Marktplaats. Ik denk een Super Jolly. Dat is wel echt een topmolen met grote 64 mm maalschijven.
pi_54628963
Ik had begin van de week een nieuwe bestelling bij Ongebrand binnen. Vanochtend voor het eerst Moonsoned Malabar uit India gebrand. Bij het branden gaf de boon al een typisch spicey luchtje. Ik heb net geproefd (eigenlijk wat vroeg) en hij was al lekker op smaak. Ik vind het wel echt een lekkere boon met veel smaaknuances en absoluut geen zuurheid. Ik geloof dat W1ZZ ook nogal fan is van deze boon als ik me niet vergis.
pi_54631845
Klopt ja, idd om wat jij zegt gecompliceerde boon en vind 'm voor een SO erg 'compleet.' Je schijnt er wel van te moeten houden maar ik heb 'm nooit aan iemand anders als SO laten drinken dus dat weet ik niet... Ik heb overigens ook gemerkt dattie rechtstreeks uit de brander al heel goed drinkbaar is. Enige boon die ik ken die dat heeft, misschien is dat ook een effect van de monsooning.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 16 november 2007 @ 16:55:16 #21
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54654514
Zo, ik heb mijn I-roast. Ik ga zometeen branden voor morgenochtend, ik nog even bestuderen welke temperaturen ik ga gebruiken.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54655267
Hey Faberic. Die pre set 1 en 2 zijn niet zo top. Wat ik heb gedaan is in het boekje opgezocht hoe je een eigen profile kan instellen. Ze hebben het over 3 stages maar je kan er ook 5 van maken. Dat heb ik gedaan. Dan wordt het:
stage 1: 2 min 166 graden
stage 2: 2 min 180 graden
stage 3: 2 min 200 graden
stage 4: 2 min 210 graden
stage 5: 2 min 222 graden

Natuurlijk kan je met de temperaturen wisselen en 10 verschillende van deze profielen instellen maar deze is voor de meeste bonen goed te doen.
Wellicht heb je hier wat aan! Succes ermee! Wat heb je voor bonen trouwens?
  vrijdag 16 november 2007 @ 18:06:43 #23
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54655901
Ik heb een voorbeeld van internet geplukt en een eigen geprogrammeerd. Resultaat niet zo geweldig, wel mooi homogeen maar niet donker genoeg. De temperatuur op het display is anders dan de temperatuur die je instelt, dus dat moet je even op gevoel doen. De temperaturen van marmhz lijken mij wat laag omdat hij dan op het display heel laag uitvalt.

Ik brand hem zo nog even een paar uur na, zodat hij nog wat donkerder wordt. Niet de beste methode, maar het kan wel.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 16 november 2007 @ 18:13:13 #24
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54656025
De opzet was prima trouwens, volgende keer verhoog ik de temperaturen iets en plak ik er nog 4 minuten achter.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54670910
Nog steeds geen baskets.... We zijn al over de twee weken en nog steeds niks....wat zouden we kunnen doen ter tracking?

Ik ben vandaag weer thuis en heb net INGEVROREN BONEN direct gemalen en gezet. Het resultaat was verrassend goed. Op zich kan ik me dat ook wel voorstellen. Normaal gesproken wordt de invloed van een maler als slecht ervaren omdat dit de bonen verwarmt. Nu de bonen zo koud zijn, worden ze precies tot kamertemp verwarmd door de molen (heb ik getest). Is hier meer over bekend (mensen die het blind hebben getest ed) of is dit een nieuwe bevinding?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')