abonnement Unibet Coolblue
pi_54397845
Ernstige wateroverlast in Tabasco

Ongeveer 700.000 inwoners van de Mexicaanse deelstaat Tabasco hebben te kampen met ernstige wateroverlast. De zuidoostelijke regio staat na dagen van zware regenval voor 80 procent onder water. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Gouverneur Andrés Granier van Tabasco vergeleek de situatie in Villahermosa, de hoofdstad van de deelstaat, met de toestand in New Orleans in 2005 nadat de orkaan Katrina daar had huisgehouden. Hij repte van de grootste wateroverlast in vijftig jaar.

President Felipe Calderón heeft militairen uit andere delen van Mexico naar Tabasco gestuurd om te helpen bij het opzetten van opvangcentra. Ook van de aangrenzende deelstaat Chiapas staan grote delen blank.



Mexicaanse staat Tabasco onder water

Dorp Mexico bedolven onder modderlawine
VILLAHERMOSA - Zeker zestien mensen worden in de Mexicaanse staat Chiapas vermist na modderlawines als gevolg van overstromingen en zware regenval. Dat hebben de autoriteiten maandag gezegd. Volgens de lokale media worden zeker dertig mensen vermist.

Een modderlawine trof in de plaats Juan Grijalva honderd huizen. In het afgelegen plaatsje woonden vijfhonderd mensen. De meeste bewoners konden op tijd de heuvels in vluchten. Zeventig mensen zijn inmiddels opgevangen en in veiligheid gebracht.

De aardverschuiving ontstond doordat de grond doordrenkt was met water. Door de modderstromen werden acht dorpen van de buitenwereld afgesloten. De autoriteiten vrezen meer modderlawines, omdat de grond op de heuvels doordrenkt is met water.

In Chiapas en de naburige staat Tabasco zijn in totaal zeker vijf mensen omgekomen door de overstromingen van de afgelopen dagen. In deze deelstaten raakten ruim 800.000 mensen dakloos. Het waterpeil zakt inmiddels, maar grote delen staan nog steeds blank.

Duizenden mensen in Tabasco zijn nog steeds van de buitenwereld afgesloten. In Villahermosa, de hoofdstad van de staat, klagen mensen over slechte en chaotische hulpverlening die maar moeizaam op gang komt. Er dreigt honger en dorst. Er wordt al melding gemaakt van gevechten tussen bewoners over voedsel en hulpgoederen. Veel mensen drinken tegen beter weten in van het water uit rivieren en overstroomde watertanks. Hierdoor neemt het gevaar op ziektes en epidemieën toe. Vooral in de afgelegen gebieden is de aanvoer van drinkwater dringend geboden.

Het leger heeft inmiddels 40.000 mensen in veiligheid gebracht. Zeker 20.000 mensen zitten nog in hun woningen. Velen zijn naar de daken van hun huizen gevlucht. Het leger heeft helikopters ingezet om de mensen van de daken te halen. Veel mensen weigeren echter hun huizen te verlaten uit angst voor plunderaars. De politie heeft al vijftig plunderaars gearresteerd in gebieden die de door de bewoners waren verlaten.

In sommige delen van het land groeit de angst voor krokodillen. In een buitenwijk van de stad Villahermosa vingen hulpverleners een krokodil van drie meter. Volgens media bestaat het gevaar dat meer krokodillen naar overstroomde steden en dorpen trekken.

Inmiddels komt de internationale hulp langzaam op gang. Peru stuurt vliegtuigen met hulpgoederen. Groot-Brittannië heeft deskundigen en opblaasboten beloofd. Cuba stuurt vijftig artsen. Ierland heeft 1,4 miljoen dollar beloofd. De Verenigde Staten, waar twee jaar geleden de orkaan Katrina huishield, komen met 300.000 dollar over de brug.

  dinsdag 6 november 2007 @ 08:49:47 #2
52558 agRESSIV-e
kan je rekenen?
pi_54397893
300.000 van bush, toch een leuk gebaar tegenover je buurman.
................reken er maar niet op.
  dinsdag 6 november 2007 @ 09:43:29 #3
137776 boem-dikkie
Jedi Mind Baby!
pi_54398676
Ierland 1,4 mil en VS 300,000.

Ik weet niks van Hindoes. Wel van Samoerai en andere dingen.
  dinsdag 6 november 2007 @ 10:04:02 #4
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_54399037
Gaat dit gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van de Tabasco pepersaus? Mijn leven zou niet meer hetzelfde zijn...

Maar ontopic: 300.000$ van de US? Wat kost die Irak-oorlog, per dag?
pi_54399148
Waarom wist ik dat men over die 300.000 van Amerika zou struikelen ipv het enigszins erg te vinden in welke rotzooi waarin de Mexicanen zitten
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')