FOK!forum / Relaties & Psychologie / De kracht van meditatie - Mindfulness
Emelwoensdag 24 oktober 2007 @ 16:34
Een nieuwe derdegeneratie methodiek bij stressgerelateerde klachten, is ‘Mindfulness’. Mindfulness is een trend in de GGZ-instellingen. Het zou jammer zijn als ik hierover geen topic open in R&P, dacht ik

In België krijgen depressieve patiënten op grote schaal mindfulness based cognitive therapy aangeboden. Deze nieuwe therapievorm, die gebruik maakt van oosterse technieken, traint cliënten om op een niet-veroordelende manier naar negatieve gevoelens en gedachten te kijken. Ook in Nederland ontdekt men de kracht van mindfulness.
De mindfulness based cognitive therapy (MBCT) of wel aandachtgerichte cognitieve therapie, is een nieuwe methode die sinds het verschijnen van het boek Mindfulness Based Cognitive Therapy van Segal, Williams en Teasdale in 2002 in steeds meer ggz-instellingen wordt toegepast. In eerste instantie is de methode ontwikkeld als terugvalpreventie-module voor mensen met terugkerende depressie.

Mindfulness is een Engelse vertaling van het pali-woord: sati-patthana. Het betekent letterlijk: direct gewaar-zijn (sati) van moment-tot-moment (pathana). In het Nederlands gebruik we de woorden ‘aandacht’, ‘opmerkzaamheid’, ‘gewaar-zijn’, of ‘achtzaamheid’. Het doel is: het ontwikkelen van opmerkzaamheid (mindfulness) met een niet-oordelende milde houding. De methode is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, een moleculair bioloog die werkzaam was in een ziekenhuis in Massachusetts. Vanuit zijn theoretische kennis over stress enerzijds, en zijn ervaring met yoga en meditatie anderzijds, ontwikkelde hij een stressreductie-training voor mensen met ernstige lichamelijke pijnklachten. Kabat-Zinn wist dat pijn toeneemt als we ons ertegen verzetten. Toch zetten we ons automatisch schrap tegen de pijn en willen die niet ervaren. Niet alleen lichamelijke pijn, ook psychologische pijn.
Hij baseerde zich op boeddhistische wijsheid, waarin gesteld wordt dat we de pijn niet uit ons leven kunnen bannen, maar dat we ons er wel anders toe kunnen verhouden. Dat kun je leren, onder andere door meditatie en het ontwikkelen van mindfulness.

Methodiek
Mindfulness verwijst naar een houding van volledig bewustzijn van het moment in het hier en nu, zonder te oordelen of te interpreteren, en het accepteren van alle ervaringen, warbij het bv. kan gaan om piekergedachten, spanningspijn of emoties als verdriet of angst. In andere woorden opmerkzaam in het heden zijn door de aandacht te richten op ervaringen en deze te observeren en te scheiden van ‘het zelf’. De nadruk in de benadering ligt op aanvaarding en verschilt daarmee wezenlijk van cognitieve gedragstherapeutische interventies, waarbij de nadruk ligt op het veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag. Vanuit het bewustzijn dat ontstaat en het aannemen van een andere houding ten opzichte van alle gewaarwordingen, kunnen keuzes tot verandering gemaakt worden. Cliënten leren om anders met hun automatische negatieve gevoelens en gedachten om te gaan. Zo leren ze om die in een vroegtijdig stadium te herkennen, en ze bewust te maken door er aandacht aan te geven op een niet-reactieve en niet-oordelende manier. Door meditatie leren ze om gedachten te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in de geest. Daardoor kunnen ze afstand nemen van de gedachte en heeft die geen vat meer op hun stemming.

Indicatie
Mindfulness is geschikt voor bijna alle stressgerelateerde stoornissen, zoals milde depressies, angststoornissen en psychosomatische klachten. Veel cliënten zijn hersteld van een (vitale) depressie en/of willen depressie voorkomen. De depressie moet niet zo ernstig zijn dat mensen niet dagelijks kunnen oefenen. Voor eetstoornissen, alcohol- en drugsverslavingsproblematiek, worden speciale modules ontworpen. Hierin leert men om de drang te verdragen.
Voor mensen met bijvoorbeeld een depressie houdt dit in dat ze eerst hun eigen ‘automatische’ dysfunctionele reacties leren kennen en dat via een aantal stappen vervolgens veranderen in bewust reageren. Dat kan getraind worden in een acht weken durende training waarin een heel scala van aandachtsoefeningen aangeboden wordt. Belangrijk is dat de oefeningen ook thuis gedaan worden. Iedere dag 45 minuten.
Dagelijkse training is nodig om onze automatische dysfunctionele reacties te deconditioneren. In de oefeningen worden de deelnemers uitgenodigd en aangespoord een milde, vriendelijke houding aan te nemen ten aanzien van zichzelf en van alles wat zich aandient in het bewustzijn. Geen afwijzing en veroordeling, maar acceptatie en ‘laten zijn’.

Doel
Doel van de therapie is preventie van terugval in depressieve episoden door cliënten in staat te stellen op een andere wijze te reageren op stress, zodat zij niet vervallen in de mentale reacties die de stress vaak vergroten en een effectieve probleemoplossing in de weg staan. Ontspanning van zowel lichaam als geest kan gezien worden als een bijverschijnsel van deze vernieuwde houding.
Subdoelen:
-Mensen van moment tot moment bewuster maken van hun lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten.
-Mensen helpen om ongewenste gewaarwordingen, gevoelens en gedachten met aandacht tegemoet te treden en toe te laten.
-Mensen helpen te reageren op gewaarwordingen, gevoelens en gedachten vanuit een bewuste keuze, in plaats van met ingesleten, voorgeprogrammeerde, automatische reacties die problemen doorgaans in stand houden.

Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek toonde al aan dat meditatie leidt tot een aantal fysiologische veranderingen in het lichaam als vertraagde ademhaling, verlaagde bloeddruk, verlaagde ademhaling, verminderde spierspanning, en psychische veranderingen als vermindering van slapeloosheid, verbeterde concentratie, grotere perceptuele gevoeligheid, grotere innerlijke rust en groter introspectief bewustzijn.
Sinds 1982 wordt onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van aandachtstrainingen (o.a. Kabat-Zinn, 1982, Segal, Williams & Teasdale, 2000, 2002). Uit onderzoek is gebleken dat patiënten met angst- en depressieve klachten veel baat hebben bij de stressreductietraining van Kabatt-Zinn. Segal, Teasdale en Williams onderzochten in 2002 de effectiviteit van de door hen ontwikkelde training Aandachtgerichte Cognitieve Therapie en vonden dat maar 37% van de cliënten, tegenover 66% na een conventionele behandeling (antidepressiva of cognitieve gedragstherapie), terugviel in depressie.


Verhaal is duidelijk, lijkt me. Onderzoek wijst uit dat het werkt. Zijn er mensen die ervaring hebben met Mindfulness? Wat vind je ervan? Heb je er baat bij? Persoonlijk vind ik het heel interessant en ik zou me meer in willen verdiepen.
Papierversnipperaarwoensdag 24 oktober 2007 @ 16:40
Dit lijkt me allemaal heel logisch. Bestaan er mensen aan wie je dit moet uitleggen?
EggsTCwoensdag 24 oktober 2007 @ 16:41
Mooie OP. Ik kan me herinneren dat er een grote post was in truth (of ook hier, pin me er niet op vast) van een bepaalde truth-user die zich veel met meditatie bezig hield. Kan niet meer herinneren wie dat was, maargoed, erg mooie OP
Emelwoensdag 24 oktober 2007 @ 16:49
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:40 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Dit lijkt me allemaal heel logisch. Bestaan er mensen aan wie je dit moet uitleggen?
Jij kent Mindfulness? Genoeg mensen die het niet kennen. Voor mij is het nieuw in ieder geval.
Emelwoensdag 24 oktober 2007 @ 16:54
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:41 schreef EggsTC het volgende:
Mooie OP. Ik kan me herinneren dat er een grote post was in truth (of ook hier, pin me er niet op vast) van een bepaalde truth-user die zich veel met meditatie bezig hield. Kan niet meer herinneren wie dat was, maargoed, erg mooie OP
Dankje Er was een topic hierover in R&P, maar werd gesloten doordat de OP te kort was. Dus hierbij een uitgebreide OP door mij.
Wat is jouw mening over Mindfulness?
Papierversnipperaarwoensdag 24 oktober 2007 @ 16:57
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:49 schreef Emel het volgende:

[..]

Jij kent Mindfulness? Genoeg mensen die het niet kennen. Voor mij is het nieuw in ieder geval.
Je kan er vast een wetenschap omheen bouwen. maar het lijkt heel basaal te gaan over de interactie tussen gevoel en aktie, stress en je emoties, depressie en niet uit je bed komen, verdriet en agressieve reacties, kortom; leven.

Als je je bewust bent van wat je doet en waarom ben je er wat mij betreft.
Wolkjewoensdag 24 oktober 2007 @ 17:09
Interessant stuk. Het heeft met cognitieve gedragstherapie gemeen dat beide bedoeld zijn om gedachten te scheiden van emoties, of in ieder geval emoties niet direct op gedachten te laten volgen. Mooie OP ook.

Toch neig ik er op gevoel naar om te denken dat cognitieve gedragstherapie op termijn effectiever is, omdat het de gedachten aanpakt en mindfulness zich richt op de uitkomst. Gesteld dat gedachten emoties en gevoelens (mede) veroorzaken lijkt het mij efficient om ook in te spelen op de gedachten. (Overigens weet ik dat ik een en ander nu erg kort door de bocht breng en dat het wat gecompliceerder ligt).
Emelwoensdag 24 oktober 2007 @ 17:12
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:57 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Je kan er vast een wetenschap omheen bouwen. maar het lijkt heel basaal te gaan over de interactie tussen gevoel en aktie, stress en je emoties, depressie en niet uit je bed komen, verdriet en agressieve reacties, kortom; leven.

Als je je bewust bent van wat je doet en waarom ben je er wat mij betreft.
Klopt, maar veel mensen vinden het lastig om bewust en op een andere manier te reageren. Dat is dus het probleem. Neem als voorbeeld iemand die veel piekert over van alles en somber van wordt. Je weet dat je piekert maar het lukt niet om op een andere manier om te gaan met die gedachten en gevoelens. En dat geeft ook weer stress. Het is moeilijk.
Kingstownwoensdag 24 oktober 2007 @ 17:15
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:34 schreef Emel het volgende:

Verhaal is duidelijk, lijkt me. Onderzoek wijst uit dat het werkt. Zijn er mensen die ervaring hebben met Mindfulness? Wat vind je ervan? Heb je er baat bij? Persoonlijk vind ik het heel interessant en ik zou me meer in willen verdiepen.

In januari ga ik er aan beginnen, dus tegen die tijd kan ik je een ervaringsmening geven....er wordt verwacht dat je dagelijks drie kwartier tot een uur zelfstandig thuis gaat oefenen....die discipline aanhouden zal erg lastig worden, maar ik ga er voor!
Wolkjewoensdag 24 oktober 2007 @ 17:20
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:57 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Als je je bewust bent van wat je doet en waarom ben je er wat mij betreft.
Dat denk ik niet.

Je kan je bewust zijn wat je doet, waarom je dingen doet en nog steeds niet gelukkig zijn, of blij zijn met een bepaalde situatie, voor mijn part met je hele leven. Het is ingewikkelder om een oplossing te vinden voor het probleem waar je mee zit (bijvoorbeeld depressie).

Klein simpel voorbeeldje:
Ik zit te fokken, terwijl er hier voor mij een boek open ligt wat ik eigenlijk moet doornemen.
Ik ben me bewust van het feit dat ik eigenlijk mijn boek zou moeten pakken, ik weet ook waarom ik dat niet doe (namelijk, omdat ik net een interessant topic tegen ben gekomen over minfulness, en ik mijn boek niet zo interessant vind). Ook weet ik best dat het wel mee valt als ik even begin en dat ik gewoon even moet doorbijten. Ik weet vanalles dus. Maar doe ik er ook iets mee? nee.

Iets dergelijks kan je ook bedenken bij stress, depressie, etc. Het is meer dan alleen maar het cognitieve.
Emelwoensdag 24 oktober 2007 @ 17:44
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 17:09 schreef Wolkje het volgende:
Interessant stuk. Het heeft met cognitieve gedragstherapie gemeen dat beide bedoeld zijn om gedachten te scheiden van emoties, of in ieder geval emoties niet direct op gedachten te laten volgen. Mooie OP ook.

Toch neig ik er op gevoel naar om te denken dat cognitieve gedragstherapie op termijn effectiever is, omdat het de gedachten aanpakt en mindfulness zich richt op de uitkomst. Gesteld dat gedachten emoties en gevoelens (mede) veroorzaken lijkt het mij efficient om ook in te spelen op de gedachten. (Overigens weet ik dat ik een en ander nu erg kort door de bocht breng en dat het wat gecompliceerder ligt).
Verschil is dat cognitieve gedragstherapie zich richt op het veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag. Met Mindfulness leer je je gevoelens en gedachten te accepteren zoals ze zijn in plaats van jezelf te bekritiseren of te proberen deze gedachten of gevoelens te vermijden of te onderdrukken. Mindfulness is met volle, nieuwsgierige aandacht aanwezig zijn in het moment. Het is een manier van kijken naar je gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en situaties op een accepterende en een niet oordelende manier.
Mindfulness is vooral goed voor mensen die blijven piekeren over het verleden of tobben over de toekomst. Bij Mindfulness mogen alle gedachten er zijn, ook de negatieve, maar wordt geleerd de aandacht anders te richten, zodat (negatieve) gedachten een andere betekenis krijgen en daardoor niet gaan overheersen.
Emelwoensdag 24 oktober 2007 @ 17:46
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 17:15 schreef Kingstown het volgende:

[..]

In januari ga ik er aan beginnen, dus tegen die tijd kan ik je een ervaringsmening geven....er wordt verwacht dat je dagelijks drie kwartier tot een uur zelfstandig thuis gaat oefenen....die discipline aanhouden zal erg lastig worden, maar ik ga er voor!
Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Het is intensief oefenen, dus zal zeker moeilijk worden. Succes!
MooieLuLwoensdag 24 oktober 2007 @ 20:18
god wat een bullshit, gewoon cognitieve therapie in een godsdienstig jasje. Nee dat kennen we nog niet

die hele advertentie is ook gebaseerd op halve waarheden zeg, jesus.....

Verschil is dat cognitieve gedragstherapie zich richt op het veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag. Met Mindfulness leer je je gevoelens en gedachten te accepteren zoals ze zijn in plaats van jezelf te bekritiseren of te proberen deze gedachten of gevoelens te vermijden of te onderdrukken.

met cognitieve gedragstherapie vermijd of onderdruk je je gevoelens helemaal niet, integendeel je ACCEPTEERT ze en probeert ze dan te veranderen met logica.

en als ik het begrijp is dit mindfullness hetzelfde alleen probeer je jezelf te veranderen door meditatie.

Geef mij maar logica, mediteren doe ik wel voor onstpanning en niet om mijn "problemen" op te lossen.
Emelwoensdag 24 oktober 2007 @ 20:31
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 20:18 schreef MooieLuL het volgende:
god wat een bullshit, gewoon cognitieve therapie in een godsdienstig jasje. Nee dat kennen we nog niet

die hele advertentie is ook gebaseerd op halve waarheden zeg, jesus.....

Verschil is dat cognitieve gedragstherapie zich richt op het veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag. Met Mindfulness leer je je gevoelens en gedachten te accepteren zoals ze zijn in plaats van jezelf te bekritiseren of te proberen deze gedachten of gevoelens te vermijden of te onderdrukken.

met cognitieve gedragstherapie vermijd of onderdruk je je gevoelens helemaal niet, integendeel je ACCEPTEERT ze en probeert ze dan te veranderen met logica.

en als ik het begrijp is dit mindfullness hetzelfde alleen probeer je jezelf te veranderen door meditatie.

Geef mij maar logica, mediteren doe ik wel voor onstpanning en niet om mijn "problemen" op te lossen.
Het moet je liggen natuurlijk.

halve waarheden zeg je? Als je het beter weet, vertel het ons dan.
MooieLuLwoensdag 24 oktober 2007 @ 21:02
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 20:31 schreef Emel het volgende:

[..]

Het moet je liggen natuurlijk.

halve waarheden zeg je? Als je het beter weet, vertel het ons dan.

met halve waarheden bedoel ik hun kritiek op cognitieve gedragstherapie. Die wordt namelijk niet goed beschreven.
Emelwoensdag 24 oktober 2007 @ 21:08
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 21:02 schreef MooieLuL het volgende:

[..]

met halve waarheden bedoel ik hun kritiek op cognitieve gedragstherapie. Die wordt namelijk niet goed beschreven.
Binnenkort heb ik een lezing over Mindfulness. Misschien dat ze ook iets vertellen over de verschillen met cognitieve gedragstherapie.
#ANONIEMwoensdag 24 oktober 2007 @ 21:12
@ lul,

Niets mis met meditatie te gebruiken voor meerdere doelen naast ontspanning.
MooieLuLwoensdag 24 oktober 2007 @ 21:33
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 21:08 schreef Emel het volgende:

[..]

Binnenkort heb ik een lezing over Mindfulness. Misschien dat ze ook iets vertellen over de verschillen met cognitieve gedragstherapie.
ben benieuwd, ik lees namelijk niets nieuws erin anders dan dat men meditatie gebruikt als hulpmiddel om problemen op te lossen, wat opzichzelf niets nieuws is.
Emelwoensdag 24 oktober 2007 @ 21:51
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 21:33 schreef MooieLuL het volgende:

[..]

ben benieuwd, ik lees namelijk niets nieuws erin anders dan dat men meditatie gebruikt als hulpmiddel om problemen op te lossen, wat opzichzelf niets nieuws is.
Daarom ben ik ook zo nieuwsgierig naar waarom Mindfulness zo hot is momenteel Je hoort het nog wel.
Nilessdonderdag 25 oktober 2007 @ 02:09
Op ze minst interessant te noemen.
Halinalledonderdag 25 oktober 2007 @ 10:40
Ik ben er al enige maanden mee bezig (literatuur, oefeningen) en ga mogelijk een cursus volgen.

Meditatie is bij mindfulness niet om je te ontspannen en om je direct beter te laten voelen. Sommige oefeningen zijn juist onaangenaam.
Meditatie heeft aantoonbaar effect op de verdeling van je hersenactiviteit en mede daardoor op het verminderen van depressieve gevoelens.
Ik vond het eerst ook allemaal gezweef, maar het heeft echt een wetenschappelijke basis.
the_mindmaandag 29 oktober 2007 @ 11:39
Zijn er geen nadelen aan verbonden?

Als je zo ontzettend accepterend staat ten op zichte van alles wat je doet en denkt, lijkt het me dat de impuls om jezelf te verbeteren daardoor uit blijft.
Halinallemaandag 29 oktober 2007 @ 11:49
quote:
Op maandag 29 oktober 2007 11:39 schreef the_mind het volgende:
Zijn er geen nadelen aan verbonden?

Als je zo ontzettend accepterend staat ten op zichte van alles wat je doet en denkt, lijkt het me dat de impuls om jezelf te verbeteren daardoor uit blijft.
Eerder integendeel: als je jezelf afleert om te veel te blijven hangen in piekeren (rumineren) en overmatige twijfel, dan is het juist makkelijker om aan iets nieuws te beginnen.
the_mindmaandag 29 oktober 2007 @ 12:13
Oke, kan ik me iets bij voorstellen. Maar ik vraag nog wel af of er voor een gezond, redelijk normaal functionerend, niet-depressief, niet-overmatig moe, soms wel inactief persoon een persoonlijke business case te maken valt om deze vorm van therapie te volgen? Ik bedoel, ik lees hierboven dat je er een uur per dag mee bezig bent. Dat uur zou ik ook kunnen gebruiken om vakliteratuur door te nemen of om gericht bepaalde vaardigheden te oefenen of trainen waar nog wat te verbeteren valt. Ik bedoel, wanneer is het verstandig om iets te doen met deze vorm van mediteren?
Halinallemaandag 29 oktober 2007 @ 12:58
Meditatie in het kader van mindfulness is bedoeld voor mensen met gevoeligheid voor piekeren, depressie en/of angsten. Op dat gebied vindt ook het meeste wetenschappelijke onderzoek gebied plaats. Vooralsnog lijkt het me persoonlijk niet echt nuttig om hier serieus mee aan de slag te gaan, als je niet gevoelig bent voor bovengenoemde verschijnselen.
slaapvaakmaandag 29 oktober 2007 @ 13:57
Valt dit uiteindelijk niet in dezelfde catagorie als, dagelijks een half uurtje wandelen heeft meer effect op het tegengaan van een depressie dan medicijnen/therapieen?

Veel psychische problemen komen voort uit het onvoldoende bewust zijn van het eigen handelen/denken, net als meditatie is een wandeling maken een goed moment voor zelfreflectie, bewust worden van jezelf en een moment van rust.

Probleem vaak bij dit soort nieuwe 'methoden' is, dat er wordt gedaan alsof het een heel nieuw paradigma opsteld op het gebied van therapie.

PS: sorry Emel, ben wel in staat om normaal te reageren.
Halinallemaandag 29 oktober 2007 @ 14:38
quote:
Op maandag 29 oktober 2007 13:57 schreef slaapvaak het volgende:
Valt dit uiteindelijk niet in dezelfde catagorie als, dagelijks een half uurtje wandelen heeft meer effect op het tegengaan van een depressie dan medicijnen/therapieen?

Veel psychische problemen komen voort uit het onvoldoende bewust zijn van het eigen handelen/denken, net als meditatie is een wandeling maken een goed moment voor zelfreflectie, bewust worden van jezelf en een moment van rust.

Probleem vaak bij dit soort nieuwe 'methoden' is, dat er wordt gedaan alsof het een heel nieuw paradigma opsteld op het gebied van therapie.

PS: sorry Emel, ben wel in staat om normaal te reageren.
Het is inderdaad helemaal niet nieuw. De toegepaste technieken bestaan, denk ik, al duizenden jaren, maar wat nieuw is, is dat er op een nuchtere, niet-religieuze/mystieke manier naar gekeken wordt en er op een systematische wijze manier van aanpak.
In zekere lijkt het enigszins op de dagelijkse wandeling met de hond, maar met een grondigere uitwerking en een theoritische basis. Of misschien kun je beter zeggen: mensen bij zo'n wandeling niet helpt om (bijv.) een depressie te voorkomen kunnen met een mindfullness-training oefenen/leren hoe ze iets al een dagelijkse wandeling wel succesvol kunnen benutten als depressiepreventie.

De bedenkers van mindfulness geven aan dat ze zich baseren op "oosterse" wijsheid en "westerse" wetenschap (met uitgebreide literatuurverwijzingen). Het is dus niet vanuit het niets ontstaan.
Mindfulness is momenteel redelijk hot in het psychologen wereldje, dus er het risico van een hype bestaat zeker, maar voor mijn gevoel is dit wel een echter stap verder of een extra middel in de behandeling van depressies en aanverwante aandoeningen.

De samenhangende, heldere manier waarop Segal, Williams en Teasdale hun methodiek beschrijven, heeft mij, als echte beta (ir.) met een sceptische inslag, toch doen om het eens uit te proberen. De tijd moet nog leren of het mij voordeel zal brengen.
MNRmaandag 5 november 2007 @ 22:54
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:34 schreef Emel het volgende:
In België krijgen depressieve patiënten op grote schaal mindfulness based cognitive therapy aangeboden. Deze nieuwe therapievorm, die gebruik maakt van oosterse technieken, traint cliënten om op een niet-veroordelende manier naar negatieve gevoelens en gedachten te kijken. Ook in Nederland ontdekt men de kracht van mindfulness.

Verhaal is duidelijk, lijkt me. Onderzoek wijst uit dat het werkt. Zijn er mensen die ervaring hebben met Mindfulness? Wat vind je ervan? Heb je er baat bij? Persoonlijk vind ik het heel interessant en ik zou me meer in willen verdiepen.
Kun je een concreet voorbeeld geven? Fictieve situatie van een client.
Zonnestraaltjedinsdag 6 november 2007 @ 00:04
tvp
KonnieKipkezaterdag 10 november 2007 @ 18:59
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:40 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Dit lijkt me allemaal heel logisch. Bestaan er mensen aan wie je dit moet uitleggen?
Haha,

Ja kan ik uit ervaring zeggen. De meeste mensen hebben totaal geen inzicht in hun eigen functioneren en al helemaal niet in dat van de ander.
Emelzaterdag 10 november 2007 @ 23:14
quote:
Op maandag 5 november 2007 22:54 schreef MNR het volgende:

[..]

Kun je een concreet voorbeeld geven? Fictieve situatie van een client.
Misschien heb je hier iets aan..

Bestrijd de depressie met 'volledige aandacht'
Brabants Dagblad, 3 augustus 2007

Wie loopt, eet, werkt en leeft met werkelijke aandacht? Wie verdwaalt er niet met zijn geest voortdurend in verleden of toekomst? Vrijwel iedereen, zegt de 63-jarige Amerikaanse emeritus hoogleraar geneeskunde Jon Kabat-Zinn. Met name mensen die lijden aan depressies zijn voortdurend met de problemen van gisteren en morgen bezig. Beleving van het hier en nu is hen vreemd. Juist daar ligt de oplossing van hun immense lijden, is Kabat-Zinns overtuiging.

Hij heeft een meditatief programma ontwikkeld, Mindfulness geheten, waarmee mensen de controle over hun leven terug kunnen krijgen en weer volwaardig kunnen leven. Het effect daarvan is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Dat opende de poort naar toepassing van Kabat-Zinns ideeën in gevestigde (psychiatrische) instellingen en door particuliere behandelaars, ook in Nederland.
In feite is het programma bedoeld voor iedereen, problemen of geen problemen. Maar in het onlangs in Nederland uitgekomen boek over Mindfulness ('volheid van geest'), dat Kabat-Zinn schreef met drie andere wetenschappers, richt hij zich vooral op mensen met terugkerende depressies - 10 procent van de mannen en 20 procent van de vrouwen - bij wie medicijnen niet blijvend helpen.
"Als een depressie haar slopende werk doet, willen mensen nare gevoelens kwijtraken door ze te verdringen en zich er als het ware uit te denken. Maar ze denken zich juist vast, slagen er niet in de pijnlijke emoties te verlichten. Mindfulness kan ze helpen zich los te maken, contact te maken met het lichaam en gewoontepatronen in het denken te doorbreken." Volledige aandacht is het sleutelwoord, bij alles wat iemand doet. Het boek Mindfulness staat vol met manieren om 'in aandacht' te zijn, onder meer door ademhalingsoefeningen, lichaamsoefeningen, meditaties, yoga en loopoefeningen.

Leuk voorbeeld in het boek hoe simpel aandacht kan zijn, is de uitnodiging eens heel bewust een rozijn met volle aandacht te bekijken, aan te raken, te ruiken, in de mond te plaatsen en te proeven. "Dat is coming to your senses", drukt Kabat-Zinn het uit. Oftewel: je zintuigen gebruiken om met je geest volledig in het heden te zijn, zonder op hetzelfde moment met andere dingen bezig te zijn en zonder te oordelen. "Als je dat doet, kun je langzaam maar zeker weer ervaren hoe mooi dingen zijn en hoe heerlijk iets kan smaken.
"Na de rozijnoefeningen realiseren mensen zich dat ze vrijwel nooit met aandacht eten. Ze kunnen eten en tegelijk praten en lezen, of gewoon eten terwijl ze aan andere dingen denken. Proeven doen ze dan niet. Zo is het ook met andere zintuigen. Als we met een ander praten, luisteren we niet werkelijk en als we ergens zijn, kijken we zonder de omgeving waarin we verkeren echt te zien.
"Veel mensen zijn steeds ergens met de gedachten. Ze worden geregeerd door de gedachtestroom en als ze niet oppassen, worden ze er de gevangene van. Dat is slecht voor onze biologie, want daardoor ontstaat stress en dan krijg je angsten en depressies. Terwijl als je je meer zou focussen, je juist ontspannener zou zijn en creatiever van je geest gebruik kunt maken."

Jon Kabat-Zinn maakte veertig jaar geleden al kennis met zen en boeddhistische meditaties. Hoewel hij zich er al vroeg van bewust was dat deze methode ook voor (geestelijk) zieke mensen een zegen zou zijn, kon hij er weinig mee. "Twintig jaar geleden wilden doktoren er niet aan, maar nu verspreidt het zich als een wild vuur." Dat is volgens hem te danken aan het feit dat "mensen op zoek zijn naar authentieke ervaringen in een wereld die sneller en sneller gaat en uit controle raakt. Er komt zo veel informatie op ze af, dat ze zich afvragen of ze passen in deze gekke macht. Ze zoeken naar een kracht waardoor ze de uitdagingen waarvoor ze staan aankunnen."
Kabat-Zinn heeft bij alle pogingen in het 'hier en nu' en dus onbezorgd te zijn, wel een zorg. Dat is dat mensen denken dat Mindfulness een van die concepten is "die je even tussendoor kunt toepassen", dat het een hype wordt. "Dit is extreem simpel, maar vereist serieuze inspanning. Je moet oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Voordat je echt met je volle bewustzijn leeft, ben je jaren verder." Dat het programma, in de wetenschap bekend als 'aandachtgerichte therapie', zeker ook voor mensen met depressies werkt, staat vast. Kabat-Zinn, afkomstig van de Universiteit van Massachusets: "Uit ons wetenschappelijk onderzoek kwam onomstotelijk vast te staan dat de helft van een groep ernstig depressieve patiënten, die al meermaals een depressie had, na toepassing van Mindfulness niet terugviel in hun ziekte. Dat is een enorm krachtige bevinding."
MNRzondag 11 november 2007 @ 16:53
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 23:14 schreef Emel het volgende:
"Als een depressie haar slopende werk doet, willen mensen nare gevoelens kwijtraken door ze te verdringen en zich er als het ware uit te denken. Maar ze denken zich juist vast, slagen er niet in de pijnlijke emoties te verlichten. Mindfulness kan ze helpen zich los te maken, contact te maken met het lichaam en gewoontepatronen in het denken te doorbreken." Volledige aandacht is het sleutelwoord, bij alles wat iemand doet. Het boek Mindfulness staat vol met manieren om 'in aandacht' te zijn, onder meer door ademhalingsoefeningen, lichaamsoefeningen, meditaties, yoga en loopoefeningen.
Nu is het idd concreter en nu kan ik je vraag ook gerichter beantwoorden:
quote:
Op woensdag 24 oktober 2007 16:34 schreef Emel het volgende:
Zijn er mensen die ervaring hebben met Mindfulness? Wat vind je ervan? Heb je er baat bij? Persoonlijk vind ik het heel interessant en ik zou me meer in willen verdiepen.
Ik heb een vorm van therapie hierin gevolgd, alleen heette het geen Mindfullness, maar heb vooral baat gehad bij de ademhalingsoefeningen. Deze waren gebaseerd op de theorie van Dr. JJ van Dixhoorn. De termen meditatie, yoga etc hebben we nooit in de mond genomen daar, maar ik zou het zo wel kunnen verwoorden.

Mij heeft het veel opgeleverd. Met name de spanning die in mijn lichaam is opgeslagen door issue uit het verleden is veel gereduceerd. Daarnaast kon ik me ook beter ontspannen en idd leerde ik de signalen die mijn lichaam afgeeft herkennen en interpreteren. Dit in combinatie met praten tijdens zo'n sessie.

In het begin vond ik het maar een vreemde aanpak, maar ik dacht "niet geschoten is altijd mis" en vertrouwde haar (mijn therapeute) wel. Kort samengevat zou ik het eigenlijk ook anderen aanraden. Waarom? Omdat het 'gewoon' erg nuttige therapie is en ik nooit, nooit, nooit (!) had gedacht dat dit de oplossing zou kunnen zijn voor mijn spanningen etc. En eigenlijk is het zo'n simpel uitgangspunt..
StupidByNaturezondag 11 november 2007 @ 18:04
Ja, prachtig, die oefeningen... Je moet dan op de bank of zo relaxed gaan liggen, en een cdtje opzetten of zo.

"Ben je nu bewust van je kleine linker teen. Nu van de teen naast je kleiner linker teen. etc. We gaan nu naar boven naar je knie. Concentreer je op je knie en laat dan de gedachte bezinken. We gaan nu verder ZZZZZZZZzzzzzzzzz

Mijn ex-vriendin heeft Mindfulness gedaan. Ik sta zeker achter de theorie, aangezien deze duidelijk werkt, wetenschappelijke ondersteuning geniet en cognitieve gedragstherapie gewoon altijd wel een effect heeft, maar voor mij persoonlijk is dit te logisch voor woorden. Ik zou er geen bal aan hebben.

PS: tijdens die sessie van 45 minuten die ik daarboven beschreef kon ik haar naderhand altijd weer wakker maken
Stefanovichzondag 11 november 2007 @ 20:08
Waarom zijn er tegenwoordig eigenlijk zoveel mensen met een depressie?
Neezondag 11 november 2007 @ 21:37
quote:
Op zondag 11 november 2007 20:08 schreef Stefanovich het volgende:
Waarom zijn er tegenwoordig eigenlijk zoveel mensen met een depressie?
Omdat de algemene maatschappelijk geaccepteerde doelstellingen om geluk te bereiken op een illusie gebaseerd zijn.
Maeghanzondag 11 november 2007 @ 22:21
quote:
Op zondag 11 november 2007 20:08 schreef Stefanovich het volgende:
Waarom zijn er tegenwoordig eigenlijk zoveel mensen met een depressie?
Je impliceert dat die er vroeger niet waren, terwijl ik dat ten zeerste betwijfel. Beetje offtopic, maar misschien moet je eerst eens uitzoeken of dat wel zo is, voor je deze vraag in een topic stelt.
Maeghanzondag 11 november 2007 @ 22:37
Dat hele zweverige bewustwordingsverhaaltje vind ik overigens grote flauwekul. Het is al jaren bekend dat meditatie gunstige effecten op je gezondheid kan hebben, dat wel, maar uit allerlei onderzoeken blijkt dat je dan toch wel erg lang moet oefenen voor er echt verschil optreedt. Bij monniken die echt veel mediteren veranderen de hersengolven. Die kennis wordt nu gebruikt bij het voorkomen van epileptische aanvallen, kinderen leren dan met hun hersengolven een computerprogrammaatje te bestuderen, zo leren ze om meer van een bepaald soort hersengolf te krijgen.

Dat meditatie werkt omdat de westerse wereld te snel gaat vind ik een beetje makkelijk scoren. In dit geval vermoed ik dus dat het niet daadwerkelijk iets verandert. Dat idee wordt ondersteund door het feit dat het niet werkt bij zware depressies. Bij de mensen waarbij het helpt zou een placebo waarschijnlijk ook helpen. De vraag is dan alleen hoe lang het positieve effect duurt, bij placebo's en de meeste psychotherapieen (bijv. cognitieve gedragstherapie) duurt het ook niet zo lang. Het enige voordeel van deze behandeling is dat het geen kwaad kan, vrij goedkoop is en dat je het overal, zelfstandig en langdurig kan gebruiken.
Papierversnipperaarzondag 11 november 2007 @ 22:40
quote:
Op zondag 11 november 2007 20:08 schreef Stefanovich het volgende:
Waarom zijn er tegenwoordig eigenlijk zoveel mensen met een depressie?
Omdat mensen denken dat ze de plicht hebben om gelukkig te zijn. Als je niet gelukkig bent is er iets mis. Als er iets mis is verzinnen we er een naam voor. Als het een naam heeft kan je hulp vragen en declareren bij je verzekering.
Papierversnipperaarzondag 11 november 2007 @ 22:45
quote:
Op zondag 11 november 2007 22:37 schreef Maeghan het volgende:
Dat hele zweverige bewustwordingsverhaaltje vind ik overigens grote flauwekul. Het is al jaren bekend dat meditatie gunstige effecten op je gezondheid kan hebben, dat wel, maar uit allerlei onderzoeken blijkt dat je dan toch wel erg lang moet oefenen voor er echt verschil optreedt. Bij monniken die echt veel mediteren veranderen de hersengolven. Die kennis wordt nu gebruikt bij het voorkomen van epileptische aanvallen, kinderen leren dan met hun hersengolven een computerprogrammaatje te bestuderen, zo leren ze om meer van een bepaald soort hersengolf te krijgen.

Dat meditatie werkt omdat de westerse wereld te snel gaat vind ik een beetje makkelijk scoren. In dit geval vermoed ik dus dat het niet daadwerkelijk iets verandert. Dat idee wordt ondersteund door het feit dat het niet werkt bij zware depressies. Bij de mensen waarbij het helpt zou een placebo waarschijnlijk ook helpen. De vraag is dan alleen hoe lang het positieve effect duurt, bij placebo's en de meeste psychotherapieen (bijv. cognitieve gedragstherapie) duurt het ook niet zo lang. Het enige voordeel van deze behandeling is dat het geen kwaad kan, vrij goedkoop is en dat je het overal, zelfstandig en langdurig kan gebruiken.
Typische quick-fix reactie. Mediteren moet je incorporeren in je leven. Je kan ook niet voor altijd slank worden door 6 weken een dieet te volgen en vervolgens jezelf weer vol te vreten. Je moet je levensstijl veranderen.
Halinallemaandag 12 november 2007 @ 09:29
quote:
Op zondag 11 november 2007 18:04 schreef StupidByNature het volgende:
Ja, prachtig, die oefeningen... Je moet dan op de bank of zo relaxed gaan liggen, en een cdtje opzetten of zo.

"Ben je nu bewust van je kleine linker teen. Nu van de teen naast je kleiner linker teen. etc. We gaan nu naar boven naar je knie. Concentreer je op je knie en laat dan de gedachte bezinken. We gaan nu verder ZZZZZZZZzzzzzzzzz

Mijn ex-vriendin heeft Mindfulness gedaan. Ik sta zeker achter de theorie, aangezien deze duidelijk werkt, wetenschappelijke ondersteuning geniet en cognitieve gedragstherapie gewoon altijd wel een effect heeft, maar voor mij persoonlijk is dit te logisch voor woorden. Ik zou er geen bal aan hebben.

PS: tijdens die sessie van 45 minuten die ik daarboven beschreef kon ik haar naderhand altijd weer wakker maken
Vind ik raar. Heeft ze begeleiding gehad bij die oefeningen, of is ze op eigen houtje aan de gang gegaan?
Het is namelijk uitdrukkelijk niet de bedoeling dat je in slaap valt.
Halinallemaandag 12 november 2007 @ 09:30
quote:
Op zondag 11 november 2007 22:45 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Typische quick-fix reactie. Mediteren moet je incorporeren in je leven. Je kan ook niet voor altijd slank worden door 6 weken een dieet te volgen en vervolgens jezelf weer vol te vreten. Je moet je levensstijl veranderen.
Daar word bij mindfulness ook erg de nadruk op gelegd. Je moet je houding blijvend veranderen.
Halinallemaandag 12 november 2007 @ 09:33
quote:
Op zondag 11 november 2007 22:40 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Omdat mensen denken dat ze de plicht hebben om gelukkig te zijn. Als je niet gelukkig bent is er iets mis. Als er iets mis is verzinnen we er een naam voor. Als het een naam heeft kan je hulp vragen en declareren bij je verzekering.
Te makkelijk. Bij een "echte" depressie is er veel meer aan de hand dan je een beetje ongelukkig voelen.