DropzopieDutchMaria Volgens Wikipedia werd het rond 1780 uitgevonden in Schiedam. Het werd traditioneel bereid door moutwijn te destilleren en vervolgens op smaak gebracht met jeneverbessen en drop. (
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dropzopie)
Ingredienten:- 500 ml brandewijn
- 100 ml water
- 5 zoethoutstokjes
- 50g jeneverbessen
- 20g steranijs
Bereidingswijze:Doe de zoethoutstokjes, de steranijs en de jeneverbessen samen met het water in een kookpan en zet dit op hoog vuur. Houd nog enkele jeneverbessen apart, zodat die later in de fles kunnen worden toegevoegd.
Als het mengsel aan de kook gekomen is, zet het vuur dan laag en laat ongeveer een half uur zachtjes koken.
Laat het mengsel afkoelen en meng daarna de sterke drank erdoor.
Giet het door een zeef in een brandschone fles. Voeg de apart gehouden jeneverbessen toe in de fles. Hoe langer de dropzopie blijft staan, hoe lekkerder hij wordt.
Serveertip:Voeg eventueel wat suiker toe aan de drank. Niet iedereen zal de dropsmaak ongezoet kunnen waarderen.