abonnement Unibet Coolblue
pi_53574318
Het grote Baristatopic deel 4!

Eigenlijk is het aan faberic om een nieuw topic te openen maar die had alweer even niets van zich laten horen. Ik neem gewoon heel lui zijn OP van het vorige deel over.

vorige delen:
Het Grote Barista Topic Deel II
Het Grote Barista topic
Het grote Baristatopic deel 3

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je bij de barista zijn. Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

Voor wie is dit topic?
Dit topic is voor de professionele barista, de thuisbarista of de koffieliefhebber. Senseo en oploskoffie is hier taboe. Praat hier mee over espresso, cappuccino, malen en branden en deel vooral je resultaten!

Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to\'s, guides en meer
Dutch Barista Championship - Het NK barista
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Too Much Coffee - Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53574372
Trouwens, Mark over het stomen op de Silvia. Het klopt natuurlijk dat je niet kunt stomen en brouwen tegelijk maar verder is de stoomkracht echt prima. Ik krijg er prima microfoam uit...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53574486
tvp
pi_53575522
terug vind espresso
  zondag 30 september 2007 @ 01:10:04 #5
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_53580833
In het vorige topic raadde iemand mij aan een gaggia classic te kopen op marktplaats. Nu zag ik dit ding voorbijkomen http://elektronica.marktplaats.nl/koffiemachines-en-espresso-apparaten/106970057-gaggia-koffiezetapperaat.html?return=eJwtjNEKgzAMRf9F0EdtJ%2ByhUob7k2A7LVYNTcrGxv59KfPpnpx7CRhtPsGogYy%2BKlORhzQtw8KMpuvWA%2F3ebpBWxgjA1O6x%2B09aXPD2ilY3jiwfdT%2Fqur%2B7ICAZWfIdUJAejs4Wi1UCmxTjnjefwlR8Pv36FJhhngPIdVD5dmkQs1UNJbaYq%2BH7Ay8vOFc%3D&df=1&fta=eNpFkt2O4yAMhd%2BFi17bgAGD%2Bgr7ClU06WSjTdsoPzPVjvruY0hDbqLwxfj45LiJIf7M8lDrNFy%2BmmFWSY4Q1XM446mdz8sjYmr7mIYl%2Fu%2FHNH%2B2s5BxiZBuY7yvt%2BvUf6RxlfO%2F79g1Xdc36TH2EU%2FjuJ7hNE%2FLeVxzXxvV2HRXleSjHE1UfSuCTTQQf3ppMEeOCsGxByC%2F1xUWAnkdQmb6zTBYrT3ozExl7MkEl5ndGergECAz2hkQa8eFuZ0Zdg5d0fA7k%2F6GDGcWKmOvCYsGV11gaYhlZqhQAxOVhogVejbM5TbuVoDRGKfLOFi9EAF6u12vZqz3ZMMmVN2Q0QCm%2FAl0RyUAbL8Cqx8IyPyurIbIkWW%2FCe2OQFwiYBlJH46IHW%2BONB49yXlTRtI1HNJszRairo5ckHxsGUlXR8EEQLIFUs3biKl33kdAYHJyBVZHzoq234SOiKSBcyU2XTOyRGyMUeklKyzbtzzGpp0vw%2FXeLX9zabaJsvwf6zRd%2Bnt7fe5U7t%2Ba5yWvr2xsW3ZQR9V8q%2FTn%2FfqVN1kW%2BfX6BQKx1kk%3D&fta_ind=1#photo

Hij ziet er wanstaltig lelijk uit maar het gaat natuurlijk om de koffie die er uit komt...wat vinden jullie van deze lelijke eend?

Of wat denken jullie van deze? http://elektronica.marktplaats.nl/koffiemachines-en-espresso-apparaten/108857288-gaggia-garezza-espresso-cappucino-machine.html?return=eJwtjNEKgzAMRf9F0EdtJ%2ByhUob7k2A7LVYNTcrGxv59KfPpnpx7CRhtPsGogYy%2BKlORhzQtw8KMpuvWA%2F3ebpBWxgjA1O6x%2B09aXPD2ilY3jiwfdT%2Fqur%2B7ICAZWfIdUJAejs4Wi1UCmxTjnjefwlR8Pv36FJhhngPIdVD5dmkQs1UNJbaYq%2BH7Ay8vOFc%3D&df=1&fta=eNpFkt2O4yAMhd%2BFi17bgAGD%2Bgr7ClU06WSjTdsoPzPVjvruY0hDbqLwxfj45LiJIf7M8lDrNFy%2BmmFWSY4Q1XM446mdz8sjYmr7mIYl%2Fu%2FHNH%2B2s5BxiZBuY7yvt%2BvUf6RxlfO%2F79g1Xdc36TH2EU%2FjuJ7hNE%2FLeVxzXxvV2HRXleSjHE1UfSuCTTQQf3ppMEeOCsGxByC%2F1xUWAnkdQmb6zTBYrT3ozExl7MkEl5ndGergECAz2hkQa8eFuZ0Zdg5d0fA7k%2F6GDGcWKmOvCYsGV11gaYhlZqhQAxOVhogVejbM5TbuVoDRGKfLOFi9EAF6u12vZqz3ZMMmVN2Q0QCm%2FAl0RyUAbL8Cqx8IyPyurIbIkWW%2FCe2OQFwiYBlJH46IHW%2BONB49yXlTRtI1HNJszRairo5ckHxsGUlXR8EEQLIFUs3biKl33kdAYHJyBVZHzoq234SOiKSBcyU2XTOyRGyMUeklKyzbtzzGpp0vw%2FXeLX9zabaJsvwf6zRd%2Bnt7fe5U7t%2Ba5yWvr2xsW3ZQR9V8q%2FTn%2FfqVN1kW%2BfX6BQKx1kk%3D&fta_ind=2

http://elektronica.marktplaats.nl/koffiemachines-en-espresso-apparaten/118422702-gaggia-carezza-expressomachine.html?return=eJwtjNEKgzAMRf9F0EdtJ%2ByhUob7k2A7LVYNTcrGxv59KfPpnpx7CRhtPsGogYy%2BKlORhzQtw8KMpuvWA%2F3ebpBWxgjA1O6x%2B09aXPD2ilY3jiwfdT%2Fqur%2B7ICAZWfIdUJAejs4Wi1UCmxTjnjefwlR8Pv36FJhhngPIdVD5dmkQs1UNJbaYq%2BH7Ay8vOFc%3D&df=1&fta=eNpFkt2O4yAMhd%2BFi17bgAGD%2Bgr7ClU06WSjTdsoPzPVjvruY0hDbqLwxfj45LiJIf7M8lDrNFy%2BmmFWSY4Q1XM446mdz8sjYmr7mIYl%2Fu%2FHNH%2B2s5BxiZBuY7yvt%2BvUf6RxlfO%2F79g1Xdc36TH2EU%2FjuJ7hNE%2FLeVxzXxvV2HRXleSjHE1UfSuCTTQQf3ppMEeOCsGxByC%2F1xUWAnkdQmb6zTBYrT3ozExl7MkEl5ndGergECAz2hkQa8eFuZ0Zdg5d0fA7k%2F6GDGcWKmOvCYsGV11gaYhlZqhQAxOVhogVejbM5TbuVoDRGKfLOFi9EAF6u12vZqz3ZMMmVN2Q0QCm%2FAl0RyUAbL8Cqx8IyPyurIbIkWW%2FCe2OQFwiYBlJH46IHW%2BONB49yXlTRtI1HNJszRairo5ckHxsGUlXR8EEQLIFUs3biKl33kdAYHJyBVZHzoq234SOiKSBcyU2XTOyRGyMUeklKyzbtzzGpp0vw%2FXeLX9zabaJsvwf6zRd%2Bnt7fe5U7t%2Ba5yWvr2xsW3ZQR9V8q%2FTn%2FfqVN1kW%2BfX6BQKx1kk%3D&fta_ind=3

[ Bericht 47% gewijzigd door honda1990 op 30-09-2007 01:16:07 ]
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_53581240
Even de links overtypen in mijn adres-balk, ogenblikje.
pi_53583251
Die Carezza moet je niet doen, dat is echt geen verbetering tov je Delonghi. Over de eerste kan ik je echt niets vertellen... Probeer 't eens op coffeegeek of home-barista.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53584085
Net lekkere brandsessie gehouden. 3x gebrand: Brazil Cerrado, Cuba Altura Lavado en Harrar. Gedeelte van elke boon geblend voor een 50/25/25 blend. Lekker lekker!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53585342
Lekkere basisboon is dat inderdaad die Cerrado. In z'n eentje niet lekker maar zo in de mix precies de goede basis.
De Carezza is allemaal aluminium inderdaad geen verbetering. Die andere machine lijkt op de Paros die staat wel op de site van Gaggia, wellicht dat de Tebe de voorloper is. Ik heb geen idee wat voor techniek erin zit maar dat is wellicht te googelen?
pi_53585515
Ik vind 'm als SO idd ook niet boeiend... Maar ik ga 'm toch wel ook als SO drinken om 'm beter te leren kennen

Mark nog over de curved vs flat: het is wel zo dat in het midden de puck "dunner" is maar er is een ongelijke krachtverdeling door de curving. In het midden staat er tijdens het tampen meer kracht op de koffie waardoor de koffie compacter/steviger wordt aangestampt. Het grote voordeel van een curved tamper vind ik dat je side-channeling heel goed tegengaat. Het nadeel vind ik dat het moeilijker is om goed level te tampen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53587861
Hier een video over heatgun roasting, voor degene onder ons die nog geen geld willen uitgeven aan een brander
http://video.google.nl/videoplay?docid=-6788836426229860887&q=heat+gun+coffee+roasting&total=4&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1

Hier staat een mooie uitlegtekst:
http://www.homeroaster.com/heatgun.html

Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar ik hoor er aardig enthousiaste verhalen over. Misschien ook iets voor jou Mark? Altijd verse bonen, je hoeft niet meer in te vriezen. Een heatgun oftwel verfstripper zal rond een 10 tje kosten bij Gamma/Praxis enz.
Een hondendrinkbak schijnt het handigste te zijn om de bonen in te verwarmen.
pi_53590206
quote:
Op zondag 30 september 2007 13:42 schreef marmhz het volgende:
Hier een video over heatgun roasting, voor degene onder ons die nog geen geld willen uitgeven aan een brander
http://video.google.nl/videoplay?docid=-6788836426229860887&q=heat+gun+coffee+roasting&total=4&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1

Hier staat een mooie uitlegtekst:
http://www.homeroaster.com/heatgun.html

Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar ik hoor er aardig enthousiaste verhalen over. Misschien ook iets voor jou Mark? Altijd verse bonen, je hoeft niet meer in te vriezen. Een heatgun oftwel verfstripper zal rond een 10 tje kosten bij Gamma/Praxis enz.
Een hondendrinkbak schijnt het handigste te zijn om de bonen in te verwarmen.
Ik zou eerder gaan voor een popcornmachine. Dat is net zo low-budget, maar iets minder complex.
pi_53591808
klopt maar de heatgun overlijdt niet na een paar keer gebruiken en de popcornpopper wel omdat 'ie werk moet doen dat ietsje zwaarder is dan het poppen van corn
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53592189
Ik weet niet of er net als ik nog iemand Illy Collection kopjes spaart maar er heeft iemand z'n complete verzameling op Marktplaats gedumpt inclusief een paar zeer zeldzame zoals

Ginger & Fred


en

Teatro


Had ik de pieken maar Deze twee zijn mijn all-time favorieten...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53600330
quote:
Op zaterdag 29 september 2007 17:08 schreef mirugai het volgende:

[..]

hehe, leuk apparaatje. Ik wil jou nog wel 'ns een middagje met dat ding over straat zien lopen. Dat ding weegt 30 kg. Nogmaals de Junior is een kleine PROFESSIONELE machine, gebouwd om de hele dag door mee te zetten.
Maar blijkbaar ben jij op zoek naar iets beters. Een dualboiler La Marzocco met genoeg stoomcapaciteit om je plafond mee te wassen denk ik...
Mijn tip: leer eerst maar 'ns goed met je Silvia werken. Daar kon ik vroeger met wat getweak en veel geoefen erg goede espresso uit krijgen. Als ik het zo lees, dan is in jouw geval de zwakste schakel niet de apparatuur maar de mens.
, doe eens niet zo gepikeerd man! Voortaan niet meer doen, want voor je het weet, slaat je zurigheid over op je espresso .

Ik zeg helemaal niet dat ik wil overgaan op een andere espresso-machine, maar ben meer geinteresseerd waarom mensen zo'n junior, met op het oog mindere specs dan een brewtus, zo waarderen.....

Ik heb volgens mij nog wel ergens een heatgun liggen, en bij ons in de straat blijken ze opeens ongebrande koffie te verkopen , dus dat ga ik eens proberen

@Wizz, mooie kopjes idd, maar ik vind het irritante van die illy-kopjes altijd dat ze een rond oortje hebben, en dat ze daardoor kunnen gaan "draaien" rond je vinger. Je moet dus of een vinger tegen het hete kopje houden, of hard knijpen....

[ Bericht 9% gewijzigd door Mark_V op 30-09-2007 21:17:20 ]
  zondag 30 september 2007 @ 23:17:22 #16
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_53604214
Ik vind deze topics echt heel interresant en leuk. Het enigste probleem is dat ik de financiële mogelijkheden gewoon niet heb om een fatsoenlijk espressoapparaat te kopen. Oja,,,,,ik ga morgen op een industrie terrein even langs met mn oude o-ring (als ik die nog kan vinden ) hopen dat ze er daar wel een hebben
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_53610505
quote:
Op zondag 30 september 2007 12:12 schreef W1ZZ het volgende:
Ik vind 'm als SO idd ook niet boeiend... Maar ik ga 'm toch wel ook als SO drinken om 'm beter te leren kennen

Mark nog over de curved vs flat: het is wel zo dat in het midden de puck "dunner" is maar er is een ongelijke krachtverdeling door de curving. In het midden staat er tijdens het tampen meer kracht op de koffie waardoor de koffie compacter/steviger wordt aangestampt. Het grote voordeel van een curved tamper vind ik dat je side-channeling heel goed tegengaat. Het nadeel vind ik dat het moeilijker is om goed level te tampen.
Zou een Am curve dan niet het beste van twee werelden zijn? Weinig tot geen side-channeling, maar toch minder problemen om hem goed level te tampen....

Keuzes.... jammer dat ze zo duur zijn, anders had ik er gewoon drie besteld .

Upd: wat een af-grij-se-lijke layout zeg.....

[ Bericht 5% gewijzigd door Mark_V op 01-10-2007 10:24:00 ]
pi_53621499
wat gebruiken jullie eigenlijk om te ontkalken? er zijn allerlei dure merken met ontkalkvloeistoffen, maar ik kwam toevallig een aanbieding tegen voor citroenzuur. zelf mixen met water en je hebt je ontkalkoplossing. zou dat net zo goed werken? het schijnt wel zo te zijn dat de meeste ontkalkers ook op citroenzuur gebaseerd zijn.
pi_53621910
quote:
Op zondag 30 september 2007 21:11 schreef Mark_V het volgende:
@Wizz, mooie kopjes idd, maar ik vind het irritante van die illy-kopjes altijd dat ze een rond oortje hebben, en dat ze daardoor kunnen gaan "draaien" rond je vinger. Je moet dus of een vinger tegen het hete kopje houden, of hard knijpen....
Dit zijn espressokopjes dus daar past je vinger niet doorheen tenzij je een kaboutertje bent En het gewicht is niet zo groot... Wat de capppuccinokoppen van Illy betreft ben ik het idd met je eens om precies dezelfde reden.

Misschien is de Am. curve idd de goeie middenweg, geen idee nooit geprobeerd! Koop er een dan wil ik 'm graag 'ns uitproberen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53626182
Citroenzuur is de ontkalker die professionele bedrijven ook gebruiken. Bijvoorbeeld bij een revisie van een machine worden boiler en warmtewisselaar altijd in een citroenzuurbad ontkalkt.
pi_53635149
quote:
Op maandag 1 oktober 2007 17:37 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Dit zijn espressokopjes dus daar past je vinger niet doorheen tenzij je een kaboutertje bent En het gewicht is niet zo groot... Wat de capppuccinokoppen van Illy betreft ben ik het idd met je eens om precies dezelfde reden.

Misschien is de Am. curve idd de goeie middenweg, geen idee nooit geprobeerd! Koop er een dan wil ik 'm graag 'ns uitproberen!
Wat zou bijv dat Ginger en Fred kopje moeten opbrengen? Illy collectionprijzen kennende zal het wel een x-honderd euro zijn ofzo....

En breng me nou niet op ideeen, ik heb al time en money-sinks genoeg .

Interessant leesvoer over tampers:
http://www.home-barista.c(...)t-or-convex-t24.html

Met andere woorden, ik ben er nog steeds niet uit. Maar de overall conclusie lijkt toch wel een beetje dat het eigenlijk niet echt een moer uitmaakt....
pi_53635656
Ik heb nu een gewone aluminum tamper http://caffeprimo.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=336&category_id=28&option=com_phpshop&Itemid=38 en daar begin ik nu toch behoorlijk gestoord van te worden. De rand is heel lichtjes afgerond en daarmee kan ik de maling in de rand van de filterbak niet goed aandrukken.
Convex of plat maakt me niet uit (heb ooit al 'ns een convex gehad), maar de rand moet recht zijn!
M'n volgende tamper wordt de xpressivo, that's for sure:
http://caffeprimo.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=99&category_id=28&option=com_phpshop&Itemid=38
pi_53641306
Wat betekent trouwens het begrip "Servicebeurt" binnen espressoland. Kan je dit ook zelf (ben vrij handig) of is hier zeer gespecialiseerde zooi voor nodig.

Vaak zie je bij tweedehands-advertenties staan "heeft wel servicebeurt nodig", en dat zijn dan vaak zeer aantrekkelijk geprijsde machines. Bij bijv een La Cimbali Junior staat dit er vrijwel altijd bij, is dit dan zelf te doen?

Welke grootte melkschuimkan kunnen jullie me trouwens aanraden als ik wat wil spelen met macchiatos en cappuchinos?
pi_53642202
Die Ginger & Fred is afhankelijk van de staat en of er een doosje/boekje bij zit wel zeker 300E waard. Die andere eigenlijk nog meer... Maar je moet gelukjes hebben, ik heb weleens marktwaarde voor een serie betaald maar ook weleens een schijntje van de marktwaarde (12,50 voor twee kopjes uit de eerste serie uit '92, dat zou dus voor de complete serie 37,50 zijn terwijl die makkelijk 500E moet kunnen opbrengen). Servicebeurt... Meestal wordt daarmee bedoeld dattie ontkalkt moet worden (kun je zelf doen), dat de rubberen ring verwisseld moet worden (kun je zelf doen) en dat de grouphead schoongemaakt moet worden (kun je ook al zelf doen).

Ziet er mooi uit die tamper Mirugai. Hij is voor mij denk ik wel wat te groot maar ziet er goed uit!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53643416
quote:
Op maandag 1 oktober 2007 17:20 schreef Byte_Me het volgende:
wat gebruiken jullie eigenlijk om te ontkalken? er zijn allerlei dure merken met ontkalkvloeistoffen, maar ik kwam toevallig een aanbieding tegen voor citroenzuur. zelf mixen met water en je hebt je ontkalkoplossing. zou dat net zo goed werken? het schijnt wel zo te zijn dat de meeste ontkalkers ook op citroenzuur gebaseerd zijn.
Ontkalker voor espressoapparaten (oid) van de mediamarkt voor een kleine 10 euro per fles. Staat instructie op de fles en dat zou ik niet hebben als ik zelf zou gaan mixen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')