abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 7 september 2007 @ 21:26:50 #301
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_53015954
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 21:17 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Ik bedoel heel België. Vlak na de afscheiding stortte de hele industrie (itt Nederland was bij jullie de industriële revolutie al begonnen) van België in. Het duurde uiteindelijk tot circa 1890 dat de economie in Wallonië en Vlaanderen weer op orde was. Zo heb ik het tenminste uit de geschiedenisboekjes geleerd maar vraag me dus af wat daar de achterliggende oorzaak van was.
Je moet opletten dat je de dingen niet door elkaar haalt. Economisch gezien ging het België in die jaren bijzonder goed voor de wind. Het economisch liberalisme en de industriele revolutie zorgde hier voor een enorme 'modernisering' van het land. België was toen trouwens het eerste land in Europa dat een uitgebreid spoorwegennet liet aanleggen en de mijnbouw, metaalindustrie en textielnijverheid floreerden als eigenlijk nergens elders in Europa.

Wat in die jaren trouwens wél enorm opviel is dat de industrialisering zich bijna enkel in Wallonië voortzette en naar Wallonië werd geplaatst door de toch wel volledig Franstalige beleidsvoerders.

Maar die industriele revolutie en dat economisch liberalisme hadden ook een enorme terugslag op 'de gewone man', en zorgde voor bijna slavenarbeid, armoede en ellendige leefomstandigheden in fabriekswijken. Hetgeen wat je in de bekende "Daens" film ziet eigenlijk. Daar kwam met het oprichten van de "Belgische Werkliedenpartij" een einde aan richting einde 19de eeuw.
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')