abonnement Unibet Coolblue
pi_52337849


Vorige deel: [centraal] Cavia's met foto's deel 15

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.rexcavia.nl (vooral voor erkende kleurslagen en rassen)

Caviafora, voor wie hier niet genoeg heeft:
- http://forum.caviastalredlabel.nl
- http://www.knoevel.net/forum
- http://www.forum.europeancavieclub.nl
- http://www.caviaonline.nl
- http://forum.caafjes.nl

Caviashops:
- http://www.knoevel.net/shop
- http://www.knoevelshampoo.nl (hartstikke handig voor iedereen die ooit zijn cavia wil wassen!)
- http://www.akhila.nl
- http://www.huisdierendokter.nl (homeopatische medicatie)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl
- http://www.asielgoofy.nl/index.htm
- www.caviastalmuffin.nl

Aankomende evenementen!
- 6 oktober: ECC-show Ridderkerk,
- 3 november 2007: Knoevelfestijn te Stein, Limburg


Korte caviatips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia’s 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders álles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia’s van boven komt (de roofvogel), worden cavia’s erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia’s prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico’s op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia’s spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia’s te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mét loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels…) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia’s drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia’s

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia’s zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog véél te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 700 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia’s leven graag in een groep. Wie cavia’s gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal twéé dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (óf allebei jong, óf één oud en één jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto’s is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia’s staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ookwel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage ‘prrrrrrrrts’ laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia(‘s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, óók bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia’s eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedinsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia’s zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze écht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptonen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- Eén oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkend van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.

Een goede caviaDA?

Er zijn nog steeds lompe dierenartsen die cavia’s behandelenalsof het paarden zijn. Zorg dus dat je een DA treft die gespecialiseerd is in kleine dieren. Vertrouw je de beslissing van de DA niet, ga dan op zoek naar een ander voor een second opinion. Een selectie goede DA’s vind je op www.caviastalmuffin.nl . Let op: er zijn natuurlijk veel meer goede DA’s, maar hier staat slechts een lijst met mensen die hun ervaringen wilden delen.

foto’s uit het vorige deel:

Lieve nieuwe mannekes van Pertoef:



Een snauwende Pipi van zoeperzazke:



Mooie Morgannah van Ries Amaris:





Jip van Twentemeisje



Weer de lieve ventjes van Pertoef:

I had a signature once. It was awful.
pi_52338046
yay, daar gaan we weer!

@ Twentemeisje, ja je kan een beertje omruilen als de koppeling mislukt
pi_52338063
moet het niet foto's met cavia's zijn.
of zijn er van die beesten die zelf fotografie als hobbie hebben
pi_52338234
quote:
Op maandag 13 augustus 2007 19:18 schreef mrPanerai het volgende:
moet het niet foto's met cavia's zijn.
of zijn er van die beesten die zelf fotografie als hobbie hebben
Jahoor, de mijne hebben allemaal hun eigen digicam, en z ehouden ook hun eigen weblogs bij. Als ik 's avonds alles teruglees kom ik weer een hele hoop genante foto's van mezelf tegen die ze geschoten hebben overdag.



Ergens heb je gelijk, maar het is gewoon een centraal topic over cavia's, waar je terecht kunt met vragen en verhaaltjes, maar ook met foto's... dus geen apart vragentopic en een fototopic.... vandaar
I had a signature once. It was awful.
  maandag 13 augustus 2007 @ 19:26:37 #5
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_52338312
in deel 1 van dit topic had ik alleen Asterix
Nu is het Asterix, Stacey, Reggie, Pucca, tante Koe, tante Carla, Nike en Puma

levensgevaarlijk topic, echt
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
pi_52338329
het was maar een vraag, ken eigenlijk niks van cavia's. heb er ook niks mee...vind alleen dat ze stinken maar dat heb ik met alle beesten
pi_52338341
quote:
Op maandag 13 augustus 2007 19:10 schreef zoeperzazke het volgende:
[afbeelding]
Zit die ene nou op de rug bij die andere, of lijkt dat maar zo?
pi_52339179
quote:
Op maandag 13 augustus 2007 19:27 schreef mrPanerai het volgende:
het was maar een vraag, ken eigenlijk niks van cavia's. heb er ook niks mee...vind alleen dat ze stinken maar dat heb ik met alle beesten
Dan zul je je mening bij moeten draaien; cavia's stinken niet. Ze ruiken, naar zaagsel of hooi of naar shampoo als je ze net gewassen hebt, maar ze stinken niet.
Als je het hok te lang niet verschoont, ja, dan gaat het hok stinken (ammoniaklucht). En als je ze daar te lang in laat zitten, ja, dan gaan ze zelf ook stinken. Maar als je het zo ver laat komen doe je aan dierenmishandeling en daar gaan we in dit topic hopelijk niet vanuit.
Dus: cavia's ruiken, en niet stinken.

xcalibur: volgens mij zit de een inderdaad op de rug van de ander. Tijdens het popcornen ofzo
I had a signature once. It was awful.
pi_52339557
De cavia zelf ruikt niet vind ik, als je m niet genoeg verschoont ga je wel die plaslucht krijgen, maar ja das met alle beesten. Het ene dier ruikt meer dan het andere, bijvoorbeeld fretten en honden ruik je eerder dan katten of konijnen (tenzij de bak ruikt uiteraard, maar ik bedoel dus het beest zelf). Een cavia in een schone bak ruik je niet, vind ik.
pi_52346167






Oppascaafje .
  maandag 13 augustus 2007 @ 23:28:54 #11
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_52347049
Wat een eng oog
Of lijkt dat maar zo ?

die laatste is echt gaaf
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
pi_52347225
ik denk dat de betreffende cavia staar heeft, blind is of iets anders in die geest. heb akeligere dingen gezien Maar het is iig geen normaal oog.

Wel een leuk beestje!
I had a signature once. It was awful.
  dinsdag 14 augustus 2007 @ 00:10:18 #13
151344 Queen_Minny
Life sucks, but I suck harder.
pi_52348164
quote:
Op maandag 13 augustus 2007 23:02 schreef Mich92 het volgende:
[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]

Oppascaafje .
Leuk Caafje .

Dit mag eigenlijk wel in de krant, mn vriend kon Simply vandaag voor het eerst voeren zonder dat zn handen aangevallen werden.

En Bas weet ook niet wat ie wilt, Ik had Billy gevonden. Dus ik kom trots aanzetten met een lieve kleine Billy als vriendje voor Bassie, ook een satijncaafje.
Voorzichtig voorstellen, ging goed . Maar toen we Billy in de kooi zette greep Bassie m.
Na 2 dagen hebben we Billy maar uit de kooi gehaald het ging echt niet. Bijten tot bloeden aan toe.

Nu leeft Billy met 3 zeugjes bij een vriendin van me.
Misschien dat ik nog een voorzichtige poging ga wagen om Bas en Simp te koppelen. Misschien dat die ouwe knorrepot toch wel inziet dat een vriendje best gezellig is.
pi_52354187
quote:
Op maandag 13 augustus 2007 23:33 schreef zoeperzazke het volgende:
ik denk dat de betreffende cavia staar heeft, blind is of iets anders in die geest. heb akeligere dingen gezien Maar het is iig geen normaal oog.

Wel een leuk beestje!
Mja hijs blind aan dat ene oogje . Maar hij heeft dr verder geen last van zo te zien .
pi_52354522
quote:
Op dinsdag 14 augustus 2007 11:31 schreef Mich92 het volgende:

[..]

Mja hijs blind aan dat ene oogje . Maar hij heeft dr verder geen last van zo te zien .
neehoor, blinde cavia's kunnen meestal prima leven zonder hun zicht. Als ze aan twee ogen blind zijn is het wel handig als je als baasje ervoor zorgt dat hij niet teveel stress ervaart van wisselende woonruimtes; hou alles in de kooi op een vaste plek etc. Dat is voor de blinde cavia het gemakkelijkst en comfortabelst. Een cavia die aan 1 oog blind is heeft hier nog minder moeite mee.
I had a signature once. It was awful.
pi_52355238
quote:
Op maandag 13 augustus 2007 19:26 schreef Nonneke het volgende:
in deel 1 van dit topic had ik alleen Asterix
Nu is het Asterix, Stacey, Reggie, Pucca, tante Koe, tante Carla, Nike en Puma

levensgevaarlijk topic, echt
Fotooos!! Ik loop een beetje (erg) achter!
  dinsdag 14 augustus 2007 @ 12:24:50 #17
134256 Cutebutpsycho
Things even out.
pi_52355622
Kruipt Wuppie hier nog ergens rond eigenlijk

Vorig jaar ooit gevonden in mijn tuin, en toen na een buurtonderzoek (hij was van niemand.. tuuuuurlijk )aan een fokster gegeven waarvan ik de naam vergeten ben???

Weet alleen wel dat ze hem Wuppie genoemd had
Ik heb geen semi-intelligente signature.
JoPiDo:"Volgens mij is Cutebutpsycho een raszeikwijf, ééntje die je als man absoluut links moet laten liggen."
pi_52355768
ik kan me nog wel herinneren wat je bedoelt geloof ik, maar ik heb werkelijk geen flauw idee waar die heen is.....
I had a signature once. It was awful.
  dinsdag 14 augustus 2007 @ 13:06:47 #19
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_52356541
quote:
Op dinsdag 14 augustus 2007 12:11 schreef inkie1010 het volgende:

[..]

Fotooos!! Ik loop een beetje (erg) achter!
Ruilen voor wat Obelix en Toby foto's ?!

Nou voor jou een kort overzichtje dan

Hier wonen Asterix, Stacey, Reggie en Pucca



vlnr: Reggie, Stacey, Pucca, Asterix



En bij mn vriendin wonen ook nog 4 caafjes, die volgend jaar als we gaan samen wonen gezellig met de bende van hier een heule grote clan gaan vormen (8 cavia's in 1 hok, maak me gek )


Hun Huisje (stuk kleiner als dat ze bij mij thuis hebben, maar (voorlopig) groot genoeg, aan uitbreiding van het hok wordt gedacht )

Tante Koe

Tante Carla

Nike en Puma

[ Bericht 9% gewijzigd door Nonneke op 14-08-2007 13:50:21 ]
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
  dinsdag 14 augustus 2007 @ 13:45:58 #20
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_52357458
quote:
Op dinsdag 14 augustus 2007 12:24 schreef Cutebutpsycho het volgende:
Kruipt Wuppie hier nog ergens rond eigenlijk

Vorig jaar ooit gevonden in mijn tuin, en toen na een buurtonderzoek (hij was van niemand.. tuuuuurlijk )aan een fokster gegeven waarvan ik de naam vergeten ben???

Weet alleen wel dat ze hem Wuppie genoemd had
Was Wuppie niet bij ParanoidEv gaan wonen ? staat me vaag iets van bij
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
  dinsdag 14 augustus 2007 @ 13:50:07 #21
134256 Cutebutpsycho
Things even out.
pi_52357563
quote:
Op dinsdag 14 augustus 2007 13:45 schreef Nonneke het volgende:

[..]

Was Wuppie niet bij ParanoidEv gaan wonen ? staat me vaag iets van bij
Volgens mij was dat eerst het plan, maar later iemand anders.. Misschien moet ik maar eens in mijn postgeschiedenis gaan graven..
Ik heb geen semi-intelligente signature.
JoPiDo:"Volgens mij is Cutebutpsycho een raszeikwijf, ééntje die je als man absoluut links moet laten liggen."
pi_52360820
quote:
Op maandag 13 augustus 2007 19:17 schreef RiesAmaris het volgende:
yay, daar gaan we weer!

@ Twentemeisje, ja je kan een beertje omruilen als de koppeling mislukt
Thanks for letting me know!

Ben gisteren samen met mijn zusje naar Goofy (knaagdierenasiel te Oldenzaal) geweest. Zuslief gaat een tijdje pleegmoeder spelen voor Jip & Janneke (nog een Jip in de familie dus ). Janneke is nl. zwanger en mijn zusje wil erg graag twee jonge caafjes. Ze gaat ze dus gedurende de rest van de zwangerschap en in elk geval vier weken daarna verzorgen en houdt daarna 2 (als er tenminste minimaal twee babies ten tonele verschijnen) jonkies zelf. Als er dan nog een manneke over is dan ga ik waarschijnlijk proberen deze aan mijn Jip te koppelen. Ik zie trouwens ook wel gebeuren dat Jip en Janneke ook bij mijn zusje blijven wonen, ze raakt er toch wel aan gehecht in deze periode en dan wordt terugbrengen naar het asiel wel heel lastig denk ik!

Mocht dat niet lukken dan kan het zomaar zijn dat ik me nog weer bij jou meld RiesAmaris!
pi_52361061
Besef je wel dat Jip dan gecastreerd moet worden als je hem nog bij Janneke wil houden? en dat als je alles in 1 kooi kwijt wilt (4 caafs), de baby's dan wel 2 zeugjes moeten zijn, en geen beren bij een beer én zeug? en dat de kooi toch wel 140x70 cm moet zijn, of een flat?

Ik weet niet hoe lang het duurt voordat je weet of het doorgaat of niet, maar als Ries Amaris dan al door haar beertjes heen is (alles verkocht), dan kun je waarschijnlijk ook bij mij terecht, want ik verwacht over een maandje ook baby's.
I had a signature once. It was awful.
pi_52361356
quote:
Op dinsdag 14 augustus 2007 15:54 schreef zoeperzazke het volgende:
Besef je wel dat Jip dan gecastreerd moet worden als je hem nog bij Janneke wil houden? en dat als je alles in 1 kooi kwijt wilt (4 caafs), de baby's dan wel 2 zeugjes moeten zijn, en geen beren bij een beer én zeug? en dat de kooi toch wel 140x70 cm moet zijn, of een flat?

Ik weet niet hoe lang het duurt voordat je weet of het doorgaat of niet, maar als Ries Amaris dan al door haar beertjes heen is (alles verkocht), dan kun je waarschijnlijk ook bij mij terecht, want ik verwacht over een maandje ook baby's.
Bij Goofy is Jip na binnenkomst onmiddelijk gecastreerd. Dat is dus gelukkig geen probleem meer. Wat de kooisituatie betreft weet ik niet precies hoe ze het in dat geval gaat doen. Of die grote kooi of twee kooien (Jip en Janneke bij elkaar latend). Ik weet ook niet of ze ze uberhaupt gaat houden hoor, maar we lijken nogal op elkaar en ik denk dat ik ze ook niet meer af zou kunnen staan.

Ik heb besloten dat bij mijn Jip een jong mannetje komt als ik hem ga koppelen. Als dat met dit nestje niet gaat lukken of wanneer het gewoon niet klikt tussen Jip en baby X dan zal ik me zeker weer bij jullie melden! Leuk!!

In elk geval onwijs bedankt voor de goede tips!
pi_52380397
Wat een super leuk stel caven Nonneke!!! Wow die Asterix boft maar even met al dat vrouwelijk schoon!!!

Ik zit momenteel druk in verhuizing, maar zal eens kijken of ik de heren op de foto kan zetten!
Ik heb in mijn nieuwe appartement een enorm groot balkon en ze krijgen daar een lekker groot en luxe buitenhok erbij

In elk geval gaat het prima met Obelix en Toby!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')