abonnement Unibet Coolblue
pi_53013425
Ik denk dat het met die tea een combi is van te vol en niet ver genoeg aandraaien. Ik had dus al gewoon nattigheid moeten voelen toen het piston er haast niet inging.

De meest genante flater die ik ooit heb gehoord is van een klant met een jura volautomaat die mijn collega belde met een hijdoetutniet vraag. Bleek uiteindelijk dat de watertank niet was gevuld, "want het is toch een volautomaat?"
pi_53022038
Haha, zo heb ik ooit een verhaal gehoord van een bedrijf waar iedereen naar de toilet moest na het drinken van een kopje koffie (ook uit een jura). Monteur maakt de machine open, vol schimmel! Schoonmaakpillen? Nooit van gehoord!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53024054
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 17:45 schreef marmhz het volgende:

[..]

Ziet er netjes uit die boontjes! Grappig dat je bij Kaldi hebt getest. Deden ze de Dieckmann nu de deur uit ? Wel erg relaxte mensen daar in Groningen bij de Kaldi. Hier zijn ze echt zo van 'we krijgen aangeleverd wat we aangeleverd krijgen'' en dat is het dan ook. Zo weinig passie en kennis. Geen wil om nieuwe dingen te ontdekken en daarvoor kom je toch in zo'n winkel. Ik Maastricht verkochten ze wel een brander en dat vertelde ik hier en dan is het antwoord '' dat is niet des Kaldi's'' met andere woorden moet je dus maar die Smit en Dorlas drinken waarvan je niet weet wanneer die gebrand is.
Je kan trouwens met de Gene ook gaan klooien met brandprofielen. Ik kwam gister een stukje tegen op toomuchcoffee, waarbij je begint op 148 voor 5 min dan 230 voor 5 min enz. Het idee is dat je de bonen eerst voorbereid door vrij laag te beginnen en ze dan de echte boost te geven.
De Dieckmann gaat hoogstwaarschijnlijk de deur uit ja Ze zijn altijd bereid dingen voor de klant te doen en dingen te bestellen die ze eigenlijk niet in hun assortiment hebben. Maar niet verder willen kijken dan het eigen assortiment, tja dat is iets dat je overal vindt tegenwoordig. Over die S&D bonen, dat kun je wel weten want de houdbaarheidsdatum is exact twee jaar na de branddatum bij de Kaldi bonen.

Ik gebruik tot nu toe een iets ander profiel dat ik op coffeegeek vond: tot 4 mins op 149, dan tot 10:30 op 234 en dan op max (250) tot ze klaar zijn.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53025072
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 09:13 schreef W1ZZ het volgende:
Ik gebruik tot nu toe een iets ander profiel dat ik op coffeegeek vond: tot 4 mins op 149, dan tot 10:30 op 234 en dan op max (250) tot ze klaar zijn.
Een soortgelijk procedé gebruikt een bepaalde koffiebranderij ook. Je kan ook eens proberen om 4 minuten tot 149 te doen, een dag te wachten en dan langzaam afbranden, oftewel doppio tostato Je kan dan iets donkerder branden zonder dat de koffie verbrandt wordt.

Ik lees net dat Illy het ook schijnt te doen (link)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53029475
okee, interessant! Ik ben alleen juist niet van de donkere bonen. Ik brand liever licht en krijg dan toch een krachtige smaak omdat ik alleen ristretto's zet...

Met 'een bepaalde koffiebranderij' bedoel je - zonder namen te noemen - diegene waar jij voor hebt gewerkt?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53029703
ben vandaag trouwens naar Brandmeester's in A'dam gegaan voor een Reg Barber tamper:



Mooi ding hee! Heb een RVS Eurocurve genomen en de short bubinga ball handle (heb nogal kleine handjes). Ik wilde eerst een koperen basis nemen maar daar las ik niet zulke goede verhalen over (te zacht en roest makkelijk). Heb daar ook nog een espresso (Indian Mysore SO) gedronken en die was prima! Stond een jongen achter de bar met aardig wat verstand van zaken.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53029891
Yep, hoe weet je waar ik heb gewerkt???
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53030017
Ik weet niet voor welk bedrijf je hebt gewerkt maar je hebt weleens verteld (in een eerder deel van dit topic) dat je koffie hebt gebrand in series van 100 kilo dus dat lijkt me voor één van de grote Nederlandse koffiebranderijen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53032543
Hey WZZ1 dat is een toppertje die tamper. Wat kosten die in Nederland? 69 euro ofzo? Zoiets zou je ook ongeveer kwijt zijn als je 'm uit Canada laat komen. Ik wist niet dat ze die bij Brandmeesters verkochten. Wel handig.
Ik heb de haiti xxxxx inmiddels geprobeerd, het is een lekkere chocoladeachtige boon maar wel saai. Hij mist een speciaal iets waardoor je 'm graag zou blijven drinken. Vandaag Kalossi gebrand die ga ik morgen eens proberen.
pi_53032797
Voor dit model exact 69 ja! Je kunt ook nog een kunststof handvat nemen dat is 6E goedkoper of een andere (duurdere) base van messing of koper.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53043073
Ha, dat heb je goed onthouden. Je kan er wel achterkomen als je wat fokt, googlet en van alles combineert
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53049472
Kalossi vind ik echt een toppertje. Echt een crema bom, net of je chocolade smelt. De smaak is best wel complex met spicey, noot en chocoladetonen. Ik had 'm niet te donker gebrand w.w.z. geen olie erop
pi_53051162
Hey mensen, ik heb vandaag een molentje gekocht. Ik zat was op marktplaats te zoeken en daar stond een Gaggia MDF met base erbij voor 30 euro. Die heb ik dus gekocht, maar ik ben zeker nog van plan snel te upgraden. Ik heb even niet zoveel geld, dus ik spaar liever even door voor een mazzer mini ofzo dan dat ik nu een net-niet molen koop.

Aangezien het zondag is, was alleen de AH open. Daar heb ik dus even wat bonen gehaald, maar de espresso die eruit komt (op stand 4 van de 35 ofzo, dan loopt hij in 20 seconden door) smaakt erg goor. Zijn die AH bonen gewoon brak, of is het echt een prul-molen?

Qua textuur lijkt het heel erg op wat ze mij bij simon levelt hebben gegeven.
  zondag 9 september 2007 @ 19:13:52 #164
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_53055254
Ik denk dat ik binnenkort ook maar de Gene Café roaster ga aanschaffen. W1ZZ, gaan kleinere hoeveelheden nog steeds gewoon goed? Het lijkt me iig een geweldig apparaat! Ik moet nog wel wat door gaan lezen over koffiebranden want daar weet ik eigenlijk niets van.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 9 september 2007 @ 19:16:05 #165
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_53055317
quote:
Op zondag 9 september 2007 16:07 schreef Mark_V het volgende:
Hey mensen, ik heb vandaag een molentje gekocht. Ik zat was op marktplaats te zoeken en daar stond een Gaggia MDF met base erbij voor 30 euro. Die heb ik dus gekocht, maar ik ben zeker nog van plan snel te upgraden. Ik heb even niet zoveel geld, dus ik spaar liever even door voor een mazzer mini ofzo dan dat ik nu een net-niet molen koop.

Aangezien het zondag is, was alleen de AH open. Daar heb ik dus even wat bonen gehaald, maar de espresso die eruit komt (op stand 4 van de 35 ofzo, dan loopt hij in 20 seconden door) smaakt erg goor. Zijn die AH bonen gewoon brak, of is het echt een prul-molen?

Qua textuur lijkt het heel erg op wat ze mij bij simon levelt hebben gegeven.
Ik kan van perla bonen wel redelijke espresso zetten (met gaggia mdf molen). Ik krijg nu overigens steeds vaker alleen lekkere koffie als ik de dubbele portafilter gebruik (voor twee kopjes). Als ik de enkele (bottomless) gebruik krijg ik geen lekkere espresso meer, daar baal ik van, en ik heb ook veel last van side channeling. Als ik die brander koop schaf ik misschien ook maar een la marzocco filterbakje aan, dan gaat het wellicht beter.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_53058421
Als je de éénkopsfilter gebruikt moet je fijner malen. Daarnaast moet je distributie echt spot on zijn anders krijg je inderdaad veel sneller channeling. Het is gewoon veeel moeilijker om de single te gebruiken...

Ik heb nog niets proberen te branden onder de 100gr maar 100 gaat echt prima! Het enige nadeel aan 't apparaat dat ik tot nu toe heb kunnen ontdekken is dat het geluid dermate goed geïsoleerd is dat je moeite moet doen de cracks te horen. Eigenlijk hoor je ze alleen echt goed als je met je oor bij het ventilatierooster van de chaff collector gaat hangen... Daarentegen is het in dit apparaat weer heel makkelijk om op kleur te branden.

Tim: Wil je ons eens van je expertise wat betreft een lekkere espressoblend laten meegenieten?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53065041
Haha, dat gaat me een boel geld kosten als ik dat hier neerzet Nee, het is alweer een poos terug en alles werd computergestuurd gemelangeerd... na het branden uiteraard
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53067844
Een echte espressoblend heb ik wel eens gelezen bestaat uit minstens 50 % van de Braziliaanse Cerrado als basis. De rest bestaat uit een mix van sowieso een klein aandeel uit Afrika en voor de rest zijn midden of zuid amerikaanse danwel bonen uit Azie. Bovendien zit er altijd een paar procent robusta in voor extra crema. De branding is dan donker tegen verbrand aan.
Dit is een blend zoals de Zuid Italianen 'm graag drinken, ik vind daar zelf niet veel aan. Vaak toch een scherpe bittere smaak.
De andere blendtips die ik hoorde is om te proberen 3 continenten te mixen om tot een vrij evenwichtige blend te komen.
Wat ik wel lekker vond als je van een btje stevige smaak houdt is bijvoorbeeld de Cuba Lavado 50% te mengen met Lintong 50% uit Indonesie. Je brand dan de ene net wat donkerder dan de andere waardoor je wat meer smaaknuances krijgt maar wel een goede basis houdt.
Blenden is gewoon best moeilijk maar blenden is natuurlijk ook vooral uitgevonden om de koffiebranders de mogelijkheid te geven om mensen jaar in jaar uit hetzelfde smakende bakkie leut te geven en ook uit kostenoverwegingen. Als je weet dat je met een bepaald soort bonen altijd dezelfde smaak kan maken kan je ze proberen goedkoper in te kopen of af en toe een boontje van net over de grens te nemen als die goedkoper is. De klant kan dat toch niet proeven.
Eigenlijk is het drinken van SO's een grote verrijking omdat je nu pas echt proeft hoe een koffie hoort te smaken. Nu zal de een beter bij je smaakbeeld passen dan de ander maar dat is juist ook de charme van de SO's.
pi_53070550
Ik ben het wel met je eens wat betreft de redenen voor blenden, maar ik denk dat het ook de smaak ten goede kan komen en dan specifiek op het gebied van de verschillende nuances. Ik vind SO's lekker maar ze zijn, voor zover ik tot nu toe heb ontdekt, wel wat eenzijdig qua smaak. Met een blend kun je meerdere smaken in één kop brengen en dat verbetert de complexiteit van de kop wel... Daardoor vind ik 'm ook interessanter worden...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53071784
Zit zeker wat in, maar misschien moet je gewoon door veel proberen tot je eigen goede blend komen. Smaken verschillen en wat iemand een ideale blend vind kan voor de ander niks zijn. Sowieso houd je van de zakken van ongebrand altijd wat over en dan is het wel leuk dat bij elkaar te gooien en te kijken wat het wordt. Ik heb al aardig wat blends gemaakt en ze zijn lekker maar ik mis vaak net iets en het is best moeilijk te omschrijven wat.
Wat voor mij wel ideaal zou zijn is als je de fruitige tonen van de Afrikaanse bonen zou proeven maar niet de zurigheid die ze vaak hebben en de nasmaak mag dan van mij wel lekker puur chocolade/nootachtig zijn. Wie zo'n blend heeft gemaakt mag het zeggen
pi_53072659
quote:
Op zondag 9 september 2007 19:16 schreef faberic het volgende:

[..]

Ik kan van perla bonen wel redelijke espresso zetten (met gaggia mdf molen). Ik krijg nu overigens steeds vaker alleen lekkere koffie als ik de dubbele portafilter gebruik (voor twee kopjes). Als ik de enkele (bottomless) gebruik krijg ik geen lekkere espresso meer, daar baal ik van, en ik heb ook veel last van side channeling. Als ik die brander koop schaf ik misschien ook maar een la marzocco filterbakje aan, dan gaat het wellicht beter.
Gebruik jij die Gaggia MDF als primaire molen? En ben je er tevreden mee? Kan je iets meer vertellen over welke maalstanden je gebruikt en welk apparaat je hebt? En welke koffie bij jou goed werkt? (Liefst van Kaldi of Simon Levelt, die zitten in de buurt).

Alvast bedankt!
  maandag 10 september 2007 @ 17:50:52 #173
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_53076702
quote:
Op maandag 10 september 2007 14:07 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Gebruik jij die Gaggia MDF als primaire molen? En ben je er tevreden mee? Kan je iets meer vertellen over welke maalstanden je gebruikt en welk apparaat je hebt? En welke koffie bij jou goed werkt? (Liefst van Kaldi of Simon Levelt, die zitten in de buurt).

Alvast bedankt!
Ik gebruik kaldi sicilian blend, meestal op stand 4 of 5. Simon Lévelt werkt niet lekker bij mij, Sicilian blend gaat erg goed, dus ik ben best tevreden over die molen.

Het grote nadeel is de Doser die toch echt veel restjes koffie vasthoudt en de grove instellingsmogelijkheden.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_53078038
Heb vandaag voor 't eerst m'n Reg Barber tamper gebruikt. Het is een heerlijk ding om te gebruiken. Dit is ook mijn eerste gecurvede tamper en ik merkte echt het verschil tussen deze en een flat base. De koffie komt veel gelijkmatiger uit de basket stromen dat zie je echt.Ik vind het wel vervelend dat de bovenrand van de tamperbase onder de rand van de basket komt bij mijn dosering, dus ik moet een soort nieuwe tamptechniek aanleren.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53078101
Over de El Salvador als SO:

zeer frisse smaak, met suiker erin is het als het zoetzuur van een Granny Smith. Weinig body (oftewel blijft behoorlijk waterig hoe fijn ik de maling ook afstel) en weinig crema. Crema is vrij licht van kleur met donkere vlekken erin.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')